אני העתקתי סעיפים שרציתי להגיב להם מתחמת את תגובתי ב - בתחילת וסוף הפיסקה.
את כותבת-
מבחינתי, הברסלבים הקיצוניים ביותר דבקים בצדיק גם בימינו (כל קהילה והרב שלה), על כל המשתמע מדבקות בצדיק - כולל זה שהוא מעל הטבע, ואינו מחויב גם להלכה.
תמיד, כל רב בברסלב *מחוייב* להלכה. עובדה שרבי נחמן כותב (או אמר בשיחה שלו לא זוכרת) לא לזוז פסיק משולחן ערוך. אז מי שעושה הצגות ומתחזה, רוב הקהל ממש לא מקבלים ממנו זה מה שידוע לי
את כותבת-
זה משליך גם על היחס שלהם לממסד - היחס לממסד קשור להשקפה על השלטונות, יחס לרופאים (האם הוא מוכן ללכת לרופאים בשגרה ובחולי? תלוי אדם. אם שמעת על ר' אושר פריינד הוא עצמו היה מטופל אצל רופא דתי ירא שמיים ותמיד שלח אליו), למדע וכו'.
את כותבת-
מעצם ההשתייכות לקהילה כזאת, יש בה כללים מחמירים
(- את כותבת כאילו שברסלב זאת כת עובדי ע"ז, חס ושלום זה ממש לא ככה!) ומי שלא הולך בתלם שמתווה הרב יכול להיפלט החוצה.
(- את קוראת את עצמך? ממתי רב מכתיב איך לעבוד את ה'? רק שבויים בכת!! ולצערי אני מכירה אנשים בכתות כאלו, טועות ותועות. הלוואי שיהיו להם כוחות לחזור ולהבריא. שלא שם חלקנו כהם!)
וכנראה שיש משהו בטוטאליות הרוחנית הזאת שיש בברסלב, כי אני רואה שהרבה מהקהילות בישראל שהוגדרו כתות - הם קהילות ברסלבריות.
- תשמעי, בברסלב יש עוצמה גדולה אין ספק.
אבל טוטאלית זה ממש לא מייצג אותה. במשך הנישואין שלי הבנתי שברסלב אמיתי לעולם לא יחצין את מעשיו או יצעק ברחובות או יעשה דברים בגלוי, ויישתדל לא להביא את עצמו ללעג וגיחוך בעיני אחרים. -
- שימי לב שרוב ככל מנהיגי הכתות לא צמחו יהודים מלידה, וניחנו בכוח מנהיגות שאותו הם מנצלים לרעה ולסבל של אחרים. זה שהם עושים את זה כיום בתור "יהודים" זה עוד יותר חמור אבל שוב, רק מוכיח שהם לא עובדים נכון לפי הכללים בעבודת ה' ולא באמת מחוברים לקב"ה אלא לעצמם בלבד, ממש כעובדי ע"ז.
ממילא כל מי שאני מכירה בזרמים שונים של הקהילות החרדיות, מתנערים מהם בצדק כי הכתובת האלו לא מייצגות את היהדות בכלל!!!-
את כותבת
אני מדגישה - מדובר על מתי מעט, זה ממש לא המיינסטרים הברסלברי
- אבל נשמע מדברייך כנראה שחושבים שכל ברסלב ככה ... וזה טעות גדולה והוצאת שם רע.-
אבל יש משהו ברוחניות הזאת שגם מושכת הרבה חוזרים בתשובה, שמוצאים בה אש, התלהבות, תשוקה, דבקות, אמת. השאלה בעיני האם היא מאוזנת או לא.
- חוזרים בתשובה שנמשכים לרוחניות בהתלהבות וכו' סביר שיהיה בפול גז בהתחלה ולא מאוזן, לאט לאט הם מוצאים את שביל הזהב, זה ממש לא כולם ככה-
נראה שתורות ר' נחמן מצליחות לגעת ברבים, להעניק להם סיפוק רוחני, משמעות, שמחה, כלים.
-נכון מאד-
אבל בשבילי הטוטאליות, השלילה של הטבע ודברים נוספים - הופכות את השקפת ברסלב לדרך שבה לא הייתי רוצה לחנך את ילדי. כן בעז"ה לחשוף לרעיונות מסוימים, אבל לא כדרך חיים.
- תראי מה שכתבתי קודם, הטוטאליות היא לא חלק מברסלב! כן היא דרך אמיתית, אולי כן דורשת ניואנסים מסויימים, אבל ממש לא טוטאלית!
מי לוקח טוטאלית? מי שחי בקיצוניות, ממילא כשחיים ברוגע אין סיבה בכלל להיות בנערווים ובטוטאליות על המצוות או מנהגים או כל דבר שקשור ליהדות, ההפך! רבי נחמן כתב שכל החומרות שנוהגים בהן זה לא דבר נכון. ובכל הוא מנחה להיות ברוגע, בשמחה על הזכות להיות יהודי ולעבוד את ה' בכיף, בטוב, מתוך שמחה!
אל תשכחי שרבי נחמן היה נכד הבעל שם טוב שהייתה לו דרך מיוחדת בעבודת ה' ממש לא שוללת את הטבע או את כוחות החיים בכלל.
ובגלל זה קמו עליו מתנגדים.
הרבה מדרך ברסלב יונק מהבעל שם טוב
זאת לא חסידות מומצאת או מנהגים הזויים ותורות משונות.
יש הרבה שכל מאחורי המנהגים האלו
וממילא רבי נחמן כותב איך צריך להתנהג יהודי עובד ה' בקיום מצוות , בשיחות, בלימוד, בחיי היום יום שלו, בחיי החול שלו ובחיי הקודש שלו,
הוא ממש לא כותב להתנהג מוזר!
אולי זה נובע מחוסר היכרות אמיתית עם הדרך הזו בעבודת ה -
את כותבת-
ולכן אני לא חושבת שהייתי מוכנה לצאת עם מישהו שמגדיר את עצמו ברסלבר. אולי יותר בכיוון של מישהו שאוכל תוכו וזורק קליפתו - ואת זה הייתי מבררת לגבי אדם שאומר שהוא מחובר לתורת ר' נחמן.
-זה את צריכה לעשות עם כל בחור, לא משנה אם חסיד או ליטאי 😊
כל טוב
הרבה ברכה ונחת!