עדכוניםמי האיש? הח"ח!

פותח כאן כי השרשור ההוא מיצה את עצמו.

אז העדכון באופן כללי זה כמובן שנעשים ניסיונות - פתטיים מסתמא מנקודת השקפתי - לחבר בין ההשתטחות לבין איזה מין עתיד "קרוב" של "התקדמות" בהר, כולל עבודת הקרבה. מאמרו של ארנון סגל בשבת הקודמת בעניין כלל הבעות תקווה לשינויים כאלו, לא בניסים משמיא אלא בכוח מעשים אנושיים, שהגיבוי הגדול לטענתו שמעודד את האפשרות שייעשו זה ההטיה בפעילות המשטרה, לתמיכה שקטה בכל הרעיון כולו, ברוח השר לביטחון לאומי. זאת כמובן בניגוד לעמדה שהצגתי, דהיינו שהשר - שטמון בו כישרון פוליטי תיאטרלי די מרשים, המשמש לצד מקיאווליזם, ציניות מחושבת ודמגוגיה אינסופית - רק מחזק בתפקידו ובדרכי פעילותו את הסטטוס קוו, ושאין שום ממש בתפיסה כאילו ההשתטחות היא הרחבה של הפולחן הניתן ליישום [ההנמקה שאני יכול לספק היא שמכל מקום, פעולות פולחניות רבות שהמשטרה מנעה או הטילה סנקציות נגד מבצעיהן, הותרו בדיעבד בפסקי דין של בתי משפט, תחת ההבנה שאין צידוק חוקי להגבלתם, בעת ובעונה אחת עם התנאים שמחייב סטטוס קוו מול הגורמים הדתיים והמדיניים, השנואים כל כך בקרב תנועות ההר]. בו בזמן, הרעיון שמתוך כך ומתוך הוספה בלחץ לכאורה להתקדמות הפולחן אנו נגיע במעשי אדם במציאות המוכרת לפחות לרמה של הקרבת קורבן פסח במתחם, עדיין נתפס בעיניי כטרוריזם שלוח רסן, שיש לקוות שיימנע בכוח מצד הרשויות ומערכת הביטחון.

אגב, הנקודה המרכזית בטיעונו של סגל, דהיינו שהגיבוי של השר לביטחון לאומי סיפק גושפנקא להשתטחות ובאופן כללי לתפילות ול"התקדמות", נדחה בלעג במכתבו למערכת של קורא בשבת האחרונה, שציין כמה רבתה העלייה להר לאורך שנים, ושאף "ניצני" השתטחות ואורחות תפילה כבר קדמו להצגה התקשורתית בתשעה באב ולאחרונה.

ונכון אמנם שכל העניין כולו סובב סביב איזה חלון אוברטון בנושא ההר בכלל, זאת אינני מכחיש. אבל אני כן מציג עמדה ולפיה כל מה שראינו בהזזת החלון מתקיים במסגרת הסטטוס קוו, ואילו רעיונות כמו בניית מבנה - כולל אפילו איזו הלבשה על כיפת הסלע - הם סכנה קיומית ברמה רצחנית, וכל ניסיון מימוש לשינוי בעין ייצר מיד עימות חזיתי אקטיבי. רעיונות כאלו, אגב, הוצגו באותו גיליון על אותו עמוד עם מאמרו של סגל, במסגרת דו שיח בין מורי דרך יהודי ואיסלאמי בעניין שינויים ברמה הפיסית בהר או לחלופין, הווטו המוחלט נגדם.

אני חש שגם הכרחי להתייחס לעניין הסיורים בהר במסגרת משרד המורשת. זו שוב דוגמה לא רק להבערת סערה ציבורית בעיקר לצורך יחסי ציבור ואזכורים בתקשורת, אלא גם למה שבמקרים רבים פוליטיקאים ימניים מואשמים בו, היינו בימוי של win-win situation על חשבון אינטרס ציבורי. שהרי אם יצלח המיזם באופן שהוצג, ייחגג כרסום בסטטוס קוו, על אף שאין זה נכון באמת. אך אם ייכשל, מסתמא עקב לחץ פוליטי ופנאטי-דתי אנטי-יהודי, ישמש הכישלון להתססה ולהסערת הרוחות, גם בו בזמן שלכאורה מחויבים לסטטוס קוו. בסופו של דבר, נכשל הבימוי במקרה הנוכחי כשלון חרוץ, כי המשרד נאלץ לחיות עם הבהרה של המשטרה ולפיה "הביקורים ייערכו במסגרת הביקורים המתקיימים כסדרם בשטח הר הבית". ואם זו לא הבהרה המותירה את עסקונת שר המורשת חפוית ראש, לא ברור מה יותר יכול להשפיל.

אתה רוצה להקים שרשורפלצת2…?נפשי תערוג

גם ככה מיקום השרשור הקודם לא בדיוק מקומו אצלנו בפורום.

וגם ככה השרשור שם התחיל לגלוש לפסים לא נעימים

אני מבקש שתעבירו את הדיון לפורום או"ח.

שם מקומו

ואם אתם רוצים לדבר הלכתית.

לפורום בית המדרש.

לא צריך עוד שרשורפלצת כזה כאן.

זה לא אישי נגדך או נגד מישהו

אפשר לעשות הכל כולל העברת פורום.מי האיש? הח"ח!

אבל הבעיה היא החסימות העצומות באו"ח, שעובר גלים ונחשולים של ביריונות קשה מאוד במהלך שיח.

דווקא המיתוג שלו, באופן פרדוקסלי, יוצר רתיחה אוטומטית שמונעת דיבור מתון ביישוב דעת.

זו הסיבה שדיונים כאלו הופיעו בפורום הנוכחי.

ולא מעט מה"מפלצתיות" שתיארת נובעת מנוקדנות מטרילה של כאלו, שמנסים להביא את האווירה המדכאת, התועמלנית בכל מחיר, המתנשאת ללא כל צידוק, גם לדיונים הנינוחים יותר בפורום הזה כאן. אילו היתה הקשבה וקבלה של האחר, הגם שחולקים, כי אז היתה הצגה תמציתית של מחשבות ודעות, וחתירה פרקטית בהרבה לשורה תחתונה כולל מעין תיק"ו תלמודי, מה שמכנים "הסכמה שלא להסכים".

לדעתי יש פה מתקפה של סוכני כאוסנקדימון
אפשר לראות איך דיונים רצים בשני מישורים, כאשר חלק מהמשתתפים מנמקים, מבססים, מגבים, ויודעים גם להישאר בספק או לקבל את הדעה החולקת - בעוד שחלק אחר מקפיד להדהד מסרים מאוד ספציפיים, מאוד אחידים, ומעוררי מדון. ללא נימוקים, ללא טיעונים ענייניים, וללא שיח אמיתי.

תקראו לזה מתקפת בוטים, מתקפת סוכני כאוס, מתקפת יהודים שונאי ישראל, או מתקפת סוכני שבכ - כך או אחרת, מדובר בדמויות שבאו להרעיל, להזיק ולהסית.

חשבתי שהעדכון הבא ימתין עד להתעופפותמי האיש? הח"ח!

של גיליון מקור ראשון בערש"ק כי תצא ה'תשפ"ד, אל עבר מפתן הדלת בידי השליח, או נכון יותר אחרי עיון ב"דף הבית" אם יתפרסם.

אז חשבתי.

בינתיים האתר הנוכחי עשה את זה:

/news/648231

ולפני השאלה המתבקשת "למה?", בכל זאת שווה להתייחס לדיאלקטיקה של הטענות. כי באמת, לטעון כיום - במסגרת האתר כאן, לא אתרים כגון חרדים 10, בחדרי חרדים או jdn - את הטענות "עניין שנקבע במסמרות כחמור ביותר", "שאין חולק על הקונצנזוס ההלכתי לגבי העניין החמור המרחף על פני ההר" או "מסך עשן מול האיסור החמור העומד בצל בשתיקה רועמת", זה פשוט מביך. הרי למרות כל הדיונים סביב "היתרים שניתנו ליחידים" או בעל פה, ושאולי לעתים עומדים בניגוד לתשובה לאסור באופן כללי ולכול, ושלעתים לא ברור עד כמה ההיתר היה באמת היתר, עדיין כל בר דעת מבין שישנם מתירים וישנם היתרים. אפילו חרדים קנאיים מבינים זאת, גם אם מבחינתם כמובן אין כל זכות קיום להיתרים ואולי גם למתירים, שלא לומר המחייבים ממש לעשות עלייה במעין קום עשה. הם מבינים שמה שאולי היה מובן לכל המכונה בשם ישראל לאורך דורות מסוימים, בהחלט השתנה, ודווקא בקרב חלק מההולכים בדרך התורה, ורבניהם של אותם יהודים טובים. זה אולי לא מוצא חן בעיניהם, אבל באמת אין הם ילדותיים לכסות את עיניהם ולומר "לא קיים הדבר הזה" או "זה נקבע במסמרות אצל כולי עלמא, ומי שנוקט אחרת אינו בכלל בגדר בני ברית או שאינו נחשב לישראל שדאיגי בתורה ובמצוות".

לא אאריך מעבר לכך בעיון בפרסום הזה, כי לצערי אני גם חושש מאוד שיש בו מימד של הטרלה, שהכניס המפרסם, דווקא מתוך נימת הפסקנות החותכת והכמעט קומית המלווה את התוכן.

אבל כאן נכנסת שאלת ה - meta data של הפרסום, כלומר מה ניסה האתר לשדר דרכו. ותסלחו לי במקרה זה על החשיבה הקונספירטיבית, אבל זה כמעט מתבקש לקרוא את הפרסום על רקע האירועים והזמן. נשים לב ששום דבר ממשי לא מצליח לבצלאל. אין תקציב, הנתונים הכלכליים הם חורבן, הפעולות הצבאיות ירדו לשפל של דשדוש ונכאים. בעצם כל סדר היום השלטוני הועבר לידי סיעת הציונות הדתית, שניסתה להשפיע על הכיוון הביטחוני, המציאות הכלכלית והעימותים הפנימיים והחיצוניים שחווה המערכת בישראל. התוצאות כמובן עגומות מכל עגום. אין כיוון ואין עתיד, ובוודאי סביר ביותר שאנחנו מתקרבים להתפרקות הקואליציה ואולי פיזור הכנסת. וכאן נכנס אולי הענן שהעיב יותר מכל על מצב הציונות הדתית, הן כסיעה פוליטית והן כמגזר, גם אחרי הישג ארבעה עשר המנדטים, וזה כמובן העימות שהפך לקרע עצום מול החברה והפוליטיקה החרדית. שהרי בשעה שבני הציונות הדתית לחמו כאריות בעזה ובבנותיה, לעתים בצווי מילואים שלוש פעמים בשנה ואף בסכנת מוות מוחשית, ביצרה ההנהגה החרדית את התבדלותה ואת סגירותה בפני השתתפות בנטל האלונקה הזה.

בצלאל נמצא בין הפטיש והסדן: מצד אחד אין הוא יכול להיכנע להם בגלוי, אף אם מבחינתו יש בהחלט חלוקת תפקידים של ספרא וסייפא, אלו המתים בעזה ואלו הממיתים עצמם באוהלה של תורה. שהרי הזעם הציבורי יפרוץ אז אלף פעמים יותר מאשר עכשיו. וגם כך הסיעה בראשותו רואה בסקרים את אחוז החסימה, קצת משני צדדיו, פעם כאן ופעם שם. ובוודאי אין לו כל ערובה שאיתמר יישא אותו ואת החברים על גבו באלונקה לצורך הבחירות. אך מצד שני, אין הוא יכול להיכנס עם החרדים לעימות חזיתי, כעין מלחמה טוטאלית פנים יהודית-אורתודוקסית, שהרי גם יואשם שחולל מלחמת יהודים, אחים לבית הכנסת והמדרש, וגם בנוסף בסבירות גבוהה יפסיד בה, שהרי לחרדים אופציות לשותפויות פוליטיות נרחבות בהרבה משלו, אם תתפרד החבילה הנוכחית.

סביר להניח אם כן, שקיים חיפוש אחר מקומות שבהם ניתן להציג קירבה ואחווה אל הציבור החרדי והנהגתו הרוחנית, אף אם הפוליטיקאים משני עברי דוכן הכיפות - סרוגה ושחורה - היו שמחים לאחוז איש בגרון רעהו ולנער.

והמקום שאולי מספק קירבה כזו, הוא החזיתות ה"קטנות" מול החרדים, למשל הבחירות למינוי הרבנים הראשיים, שם גם כך ויתר בצלאל מלכתחילה בנושא הראשון לציון, בתקווה שיקבל תמורה עם מועמד הציונות הדתית לחובש המגבעת בנוסח אשכנז. והנה, ייתכן מאוד שכל הוויתור היה שגיאת חישוב חמורה, שהרי בסופו של דבר הקטטות הפנים-מגזריות הביאו לריצת מועמדים רבים כציונים דתיים לתפקיד הרב הראשי, ויש אפשרות ממשית שהסיעה החרדית הספרדית תוכל לאחוז בתירוץ זה להתנער ממחוייבותה לגמרי. וזאת דווקא כשהמועמד הציוני דתי לתפקיד ראשון לציון הוא בוודאי מוכר ומכובד על כל באי המגזר, ואולי שווה היה להתעקש דווקא עבורו ולא עבור התפקיד האחר.

חזית קטנה אחרת היא ההר. ושם הרי באמת גם אידיאולוגית ותיאולוגית אין אחיזה בעמדה של התייצבות בחירוף נפש לטובת המתירים והעולים, שהרי רבים וטובים מההנהגה הרוחנית הדתית לאומית ואפילו התורנית לאומית עדיין שוללים מכל וכל ואוסרים באיסור גמור וחמור. ולמותר לציין שזהו מקרה אחד מבין מעטים, שמאפשר גם לעקוץ את איתמר ומדיניותו הדתית והאורתודוקסית הלא-מאוד מחמירה.

האם, איפוא, אפשר לסכם ולהעלות אפשרות, בדחילו ורחימו כמובן, שפרסום הדעה הזו בעיתוי וברקע הנידונים, הוא קריצה קטנה מבצלאל אל חרדים? לולי דמסתפינא, הייתי בטוח.

טוב, אז עכשיו העדכון שהתבקש מלכתחילהמי האיש? הח"ח!

אבל באמת שהעולם הזה מלא הפתעות.

דף הבית השבוע היה - ואני עדיין משפשף את עיניי - מכתב פתוח של עורך דין מכובד, לכל מאן דבעי אולי מבנימין נתניהו ועד בצלאל, ודרך איתמר בכבודו ובעצמו, להתחנן ולעמוד על נפש היהודים והישראלים (כפי שהוא, נניח, תופס זאת) להפסיק לעלות בהר, ולמותר לציין לחדול מכל פרקטיקה דתית יהודית ההולכת ומתגברת שם (גם אם, כפי שהבהרתי כאן מספר פעמים, תמיד במסגרת שאיפשר הסטטוס קוו). ולא זו בלבד, אלא שההנמקה הממשית היחידה שצוינה שם - שחור על דפי המקור - היתה פחד ואימה, רתת וזיע ממש מתגובת המוסלמים והערבים.

אפשרות אחת היא, שטעה הדוור ושלח למערכת מכתב שאמור היה להתפרסם בעמוד הראשון של הארץ או ידיעות, אולי לעיון העיתונאי עמית, אך זה הגיע לחגי, ואיכשהוא המשיך עד לדפוס.

אפשרות אחרת וקונספירטיבית לחלוטין היא, שבצלאל תוקף בכל חזית אפשרית לצורך פיוס החרדים (וזו הייתה מחשבתי כפי שהצגתי בנוגע לפרסום של נדב גדליה באתר כאן). הייתכן?

עריכה: ורק תוספת קטנה עוד לגבי העדכון הראשוני קודם השבת. כפי שראינו בראיון המדובר כל כך של בצלאל אצל קלמן ליבסקינד, יושב הראש המסכן באמת לכוד בסבך של התחייבויות סותרות. מכאן התבטאותו המהדהדת כל כך "קודם כל אני עוד לא יודע מה אני עושה". עזבו לרגע את התפרצותו המתבקשת לגמרי של קלמן, בתגובה לנוסח האומלל. אך האם אין זה מבטא את המקום הלחוץ, המבוהל והדחוק אליו תימרן בצלאל את עצמו, ביומרתו הרבה להוביל ולקבוע ולהנהיג? זה בהחלט נשמע כשידור של תחינה אל שותפיו - ודאי החרדים, שמייסרים אותו בשוטים כהוגן, יותר מכל צד אחר - להבחין במאמצי פיוס ולהיעתר להם, להישאר עימו בשותפות ובעסקים.

אז עברנו את שבתות ראה, שופטים וכי תצאמי האיש? הח"ח!אחרונה

והגיעה תורה של כי תבוא.

והפעם, ארנון סגל בעצמו מגיב לעורך הדין מהשבת הקודמת, ובנוסף מציג ספר חדש של פרופסור הלל וייס, בנושא הנחלת האווירה המקדשית וההכנות לחידושים מקדשיים בפולחן.

לגבי תגובתו של ארנון: באופן מפתיע לכאורה, אין הוא מתעמת עימות חזיתי גורף מול כל ההבהלה וההזהרה הנפחדת מפני חמת זעמם של הערבים והמוסלמים. הוא קצת פחות מתמקד בנקודה זו, או בדברי חיזוק וכיבושין בעניין הכרח אחיזתנו בהר והאומץ הנדרש מכל ישראל אל מול שאר העולם. הוא יותר מתמקד בנקודה מינורית לכאורה, והיא הגזענות כביכול, המובנית בהסכמות הוותיקות בעניין הפולחן בכלל במתחם, שלאורך שנים רבות מנעו פרקטיקות רבות מהעולים - אלו שהיו בכלל - ופגעו לכאורה בחופש הדת של אזרחי ישראל או השוהים בה, גם אם אינם לרוחו של ההקדש המוסלמי ופקחיו.

אבל הרי מי שמכיר את הנושא ומצוי ברזיו, יודע היטב שזוהי רטוריקה נפוצה ביותר, וגם דיאלקטיקה שגורה, בפי תנועות ההר ותומכיהן, ושיש משהו מתעתע ולא אותנטי ברטוריקה הזו. שכן שתי ההתייחסויות - הממעטת והמרובה - עניינן הוא בהכרחת המדינה להיכנע לטרור המכוון לשבירת הסטטוס קוו. באופן פרקטי, הרעיון הוא להשכיח ולטאטא מתחת לשולחן את גודל הסכנה המדינית-בטחונית השפונה, והאיום הטמון, בפיצוץ פצצת הזמן הבין-דתית שעל ההר (ואף במעמקיו).

כי בוויכוח גלוי, ובלוחמה רעיונית פתוחה, ברור שתומכי ההר יהיו מיעוט מבוטל בכל הנוגע לאוטוריטות יהודיות אורתודוקסיות (אף אם כהשפעה חברתית כוח המתירים ואף המחייבים גדל באורח ניכר). וכי חצרות בעלזא, גור, צאנז, או שמא משפחות בוגרי מיר, סלובודקא, ראדין, אינן נחשבות אוטוריטות הלכתיות לנושאים אלו? שמא תמצו לומר שבחשאי ובעל פה מתירין הם להתפלל - או להשתטח ברצפת ההר - עם העולים? האם שומעי לקח הרב אלבז, הרב זמיר כהן, הרב פינטו, נמנים על העולים והאידיאולוגים הנמרצים? אם כן, לא באמת בוויכוח הלכתי עסקינן אלא במהלך פוליטי מחושב, של תיוג ההתנגדות כמעין ענן אמורפי של גלותיות ובורות חיננית ומצערת.

[ולולי דמסתפינא הכא הווא אמינא נמי, שהתיוג גם מכיל סוג של טינה ותרעומת כלפי מי שעשו את נתיבות, או מירון, או עמוקה, או אומן באוקראינה, או קרעסטיר בהונגריה, או סיליסטרה בבולגריה{!!!} או אסווירא במרוקו, או הכתובת 770 איסטרן פארקוויי ברוקלין באמריקה, לאתר עלייה לרגל, משהו בבחינת מימוש של לית אתר פנוי מניה כלל... ואולי בכלל כל זה לא למותר לציין את המוסדות וההיכלות שהמסתופפים בצילם מכירים אותם ורק אותם כמרכז חייהם הרוחני, מגבעת הישיבה בבני ברק ודרך מוסדות זוועהיל החולשים על הקו העירוני בירושלים, ועד אולי קרית צאנז המעטירה בנתניה, או בית המדרש הממוגן "הענק", "כיפת הברזל הרוחנית" שמקים במרץ הרב אברהם, בנו ויורשו בהנהגת הקהילה של הרב יורם, שאף במידה מסוימת - ולא מן הנמנע לתאר זאת כמהלך חד ותקיף - החליף את המותג הרוחני מ"בצור ירום" במטבע שטבע האב על בסיס שמו, ל"המאיר לארץ", ממש במיטב התנהלות הייעוץ השיווקי והמיסחור.]

והרי אם ייערך בנושא ההר הדיון ההלכתי ואף הפוליטי בפומבי ובמפגיע, אזי ראשית, ייעשה ברור בהרבה עד כמה האוטוריטות האורתודוקסיות האוסרות מרובות על המתירים, ובעקבות כך גם שומעי לקחם, בחינת קול המון כקול ש-ד-י. ושני הצדדים נמנעים מהצתת התלקחות כוללת שכזו - די להם באש המשתוללת במחנה הדתי לאומי והתורני לאומי סביב הנושא - כי כל אחד ייצא חרוך ושרוף מהתבערה. כאמור, השוללים מכל וכל יישארו מצולקים באש המלובנת של תיוגם כיהודים של גלות, כנועים ורוקדי מה יפית בפני האימאמים והקאדים. והמתירים ואף מחייבים יושמצו - וברותחין ובשיפודים מלובנים - כדוחקי קץ, כופרים ומחללי שם שמיים בסגנון המעפילים הביריוניים אחר חטא המרגלים.

ושנית, תיכנסנה גם הרשויות החילוניות והמשפטיות לעובי הקורה בעקבותיהם של המעוררים והמתסיסים. וזה המצב שממנו הם הכי חוששים, כי כל רברבנותם ותעמולתם תיזרה באחת כמוץ לפני רוח. כי הלוא ודאי שאין זו אותה רמת טרוריזם (גם אליבא דכל המבוהלים והחוששים מהתפתחויות אלו והמקדמים אותן), כמו המנה שישראל זוכה בה מדי בוקר ומדי ערב, באדיבותם הרבה של שכניה הטובים, שטורחים להמחיש דבר יום ביומו את כוונת משורר התהלים במזמור פ"ג. אבל אפילו נניח שישנו פוטנציאל סכנה חמור למעשים ספוראדיים הרסניים שאחריתם מי ישורנו, יש לפחות להודות ביושר שגם בשנה קריטית ונפיצה כזו שעברה עתה, מה ששוטרים מצאו בבגאז'ים בחיפושים זה גורי כבשים צמריריים, ולא בדיוק שעונים מתקתקים עם כבלים אדומים מחוברים. ועל כל זה לכאורה עוד יחסית קל לפקח (אישית כמובן הייתי ממליץ לאחוז בכל חשש ולהחמיר בחששות, עד כדי היסטריה ופאניקה של ממש, שהרי היותך פרנואיד אין משמעותו שאין רודפים אחריך).

מכאן ההשתדלות של ארנון ודומיו להשקיט את האספקט הבטחוני הפרקטי, אפילו אם דווקא לגביו יש לאוהדי ההר קייס ערכי וחינוכי דהיינו, שבאמת לא נכון שיונף אפריורית דגל לבן של מורך ופחד מעל המחכמה. וכל זאת גם אם, בו בזמן, אפשר מכל מקום לייצר סטטוס קוו שלא ישקף דווקא את תקוותיו הלאומניות-ודי-בלתי-אורתודוקסיות של אורי צבי גרינברג לגבי "ההר", כמין סמל של איזו פולחניות מלכותית "אלטנוילנדית" מיתית וסוג-של בריונית סטייל לאומנות מצוחצחת על גב סוסים, ערב מלחמת העולם הראשונה. אלא שסטטוס קוו שכזה, מול האומות ומול המקום כאתר פולחני עממי למוסלמי הארץ, זה בדיוק מה שתנועות ההר מחויבות מבחינתן לערער בכל כוח, והטקטיקה להשגת היעד עוברת דווקא כאמור בהשקטתו ובפעולה מתחת לרדאר הציבורי.

וכאמור, מכאן גם ההדגשה הנעלבת והתיאטרלית של איזו "הפרה" מדומיינת של חופש הפולחן, כאילו ישנם באמת מסמרות ברזל קונסטיטוציוניים בעניינים שכאלו. שזה דבר הבל: וכי ישנו הסדר אחר, פרט למעין משחק משיכת חבל כוחני, באתר "קבר דוד" דרך משל [ושם זה יחסית עניין "חביב" ו"משעשע", בין יהודים נזעמים לנוצרים מכורכמי פנים, שהמומים מחוצפת השרידים הלא-משיחיים להפריע להם בדיוק באמצע עוד משתה יין ולחם "להמחשת הסעודה האחרונה"...]? ושוב במקום קצת רגיש יותר, האם המבנה ההרודיאני בחברון מנוהל בהתאם לחקיקה ראשית בכנסת ישראל? אלא שעצם ההיצמדות לטיעון חלש זה הוא חלק מניסיון מחושב לייצר לחץ פנים-פוליטי (במרחבי ההרכב המשתתף בקואליציה הנוכחית, מסתמא), לוותר ולאשר שינויים כאלו ואחרים בעצימת עיניים.

ואולי נכון גם לרגע להתייחס לטענה שהופנתה כלפיי בשרשור הגדול, דהיינו שההצטמצמות הנוקדנית למעשיהן הספוראדיים של תנועות ההר או כוונות משתתפיהן, מחמיצה את הדחיפה - שבהבנה זו עוד תביא לתוצאה, ברצון או שלא - למדינה ולמוסדותיה לייצר מחדש פולחן ו"התקדמות" בהר, כפי שלמשל השר לבטחון לאומי אולי מאפשר.

ולא שאין כלל מירוצי סמכויות בין ממשלות ישראליות לבין הפקידות המבצעת, יש הרי ריבוי מירוצים כאלו כרימון במדינת ישראל. מהסמכות לחוקק - אפילו חוקי יסוד - כאוות נפש בית הנבחרים, לעומת זכות (או שאין כזו) של בית המשפט העליון לבטל חקיקות כאלו, ועד נניח, שיווק לציבור של מגרשים בקיבוץ האון שפשט רגל, מטעם רשות מקרקעי ישראל, לכיסוי החוב, לעומת הודעה של השלטון המקומי במועצה המקומית עמק הירדן, שהמועצה תמנע כל בנייה או תשתית פיתוח עבור המגרשים המשווקים. באותו אופן היה ניתן אולי לטעון ששר בישראל רואה זאת כסמכותו, להורות לרשות המנוהלת במשרדו לפחות לבחון שינויים בפרקטיקת אכיפה (נניח, של הפולחן בהר הבית) - גם אם, אגב, הכל אולי מודים שייתכן ועליו לקבל בהשלמה תשובה חוזרת מהרשות המנוהלת (נניח משטרת ישראל) - שהפקידות המבצעת לא תוכל לאפשר שינוי או פרקטיקה חדשה מומלצת.

אבל שאני הדבר כאן לעניות דעתי, ולו מפני שזו טעות אופטית שטותית לחשוב שנושא זה אינו בראש סדר היום, או שרגישותו מכל מקום בכל זאת איננה כה גבוהה שיהווה עילה - השתמשתי רבות בביטוי קאזוס בלי - לעימות פנימי פטאלי. הרגישות להבנתי עצומה; האשליה שמנסה ארנון סגל לייצר, כאילו אפשר לבכות בדמעות שליש על קיפוח זכויות יהודים בהר ואף לזכות בנקודות ציבוריות מהותיות, ושמא דווקא בשנה כה פטריוטית וסנטימנטלית, היא פאטה מורגאנה נלעגת. יהיה גם יהיה עימות שיפרוץ וישים לאל כל ניסיון שינוי החורג מהותית מהסטטוס קוו, ממש בעודו באיבו (הפועל המתאים באנגלית למצב כזה הוא אולי thwart).

כל האמור לעיל, ובפרט בפסקאות המאוחרות, מתחבר לשבח שזוכה לו הפרופסור הלל וייס עם צאת ספרו החדש. הרי גם בו עצמו ובפעולותיו, מתקיים המתח שבין איזה מעשה סמלי גרידא שאינו מטריד איש (פרט אולי לבלוגרים מתסיסים בקאסבות מוסלמיות), משהו בסגנון חזרה של מקהלת לוויים בטיילת ארמון הנציב, ובין לחץ הולך וגובר לקיים את "תרגול" הקרבת קורבן הפסח איכשהוא צמוד ונראה להר, או אולי בכל זמן בחודש האביב שהלכתית מאפשר את המצווה (בין אם נוהגת בימינו או שלא), מה שמכל מקום מכניס את מערכות הבטחון ללחץ רציני. בתיאור פועלו הוזכר למשל שהאיש עצמו התלונן מרה על "דירדור" "מעמד ההקהל" שאירע מספר פעמים - ברחבת הכותל, באופן שלא ברור אם מכל מקום תואם הוא את פרטי קיום המצווה או שלא - וזאת בהקראת הפסוקים מפי נשיא המדינה, אינסטנציה שבוודאי מבחינתי (והייתי מעריך באופן כללי מבחינת רוב ככל האוטוריטות האורתודוקסיות שהזכרתי לעיל) אינו נחשב ולא כלום, לצורך המצווה הממשית הנוהגת לכאורה במלך ישראל שלפחות דאיגי בתורה ובמצוות. אינני יודע להעריך דתית וערכית את ערך נשיאי מדינת ישראל, אבל איכשהוא הקישקעס היהודיים שלי מתהפכים מלחשוב שמישהו חשב שהקראת הפסוקים מפיהם זה משהו שמממש את המצווה מדאורייתא או אף מדרבנן. אף על פי כן התלונן פרופסור וייס, כשהמעמד האחרון כלל רק הקראת לקט פסוקי נביאים מפיו של בוז'י (ואיש לא הציג זאת כביכול זהו גילגול של בן בוזי הכהן). ברור שעל פניי יתפשט סוג של גיחוך מעורב בתימהון, וזה כמובן יחס שאני מכיר לכל שאלת ההר ותנועותיו. אבל מאידך גיסא, היה מן הראוי שאלו החושבים שתיתכן באופן ניכר ומהיר השפעה על המנגנון המדינתי "לקדם" עניין פולחני בהר, יבינו שאפילו עניין כזה רק גולגל אחורה ושהם די הוזים בהקיץ. כי אמת נכון שלא רק הם אלא אף כולנו, היהודים, מאמינים בני מאמינים באיתערותא, אבל רובנו עדיין מוסיפים לה "דלעילא".

בעיה שבנות הולכות עם חצאיות שסע. זה מכשיל את הבניםנ א

באיסור "ולא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם"

ראיתי פעם פשקוויל:קעלעברימבאר
שקץ הוא לכם. שק"ץ - ראשי תיבות שסע, קצר, צר😂
בעיה שאנשים מתערבים בדברים שלא שלהםמשה

את החשבון שלהן  שיעשו הן. לי אין שליטה עליהן (וגם לא אמורה). אני בוחר את הבחירות שלי.

בעיה שאתה מסתכל על רגליים של בנותפשוט אני..
זה מכשיל אותך באיסור ''ולא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם''
בחירה של גבר שהיא מצווה- להתגבר ולא לתור אחר עיניונפש חיה.
אז תעצום עינייםקפיץ
בעיה שבנים מסתכלים על חצאיות שסע ..הודיה לה':)

ולא, אני לא הולכת עם כאלה

אבל באמת, לא לעניין להאשים אותן

מזמן לא היו הטרלות בפורום הזהמבולבלת מאדדדדאחרונה
ואם התכוונת ברצינות, אני מעדיפה שלא להגיב, בשביל לא לפגוע יותר מדי. 
עובדים ערבים- מה אתם הייתם עושים🫵יפה ותמה

רקע:

סופר בירושלים של רשת מוכרת, אני קונה שם בקביעות, מההתחלה רוב העובדים היו ערבים, היו תקופות של יותר יהודים, יש תקופות של עובדים זרים, לאחרונה שוב יש רוב ערבי, ו-וואלה קודם כל זה מעצבן. זה לא שאני *שונאת* ערבים, ואני לא רוצה שכולם ימותו או משהו בסגנון, אבל אני לא רוצה לפרנס אותם ובטח לא להרגיש זרה בתוך העיר שלי, בשכונה שלי.

אני רואה התרחשות מתחילה: הקופאית הראשית (דתייה) ניגשת יחד עם עובדת ערבייה ללקוח חרדי שהיה בקופה העצמאית, שואלת אותו- 'זה אתה?', הוא נראה נבוך, חצי חיוך, מתנהל שיח של כמה דקות אני הייתי רחוקה ולא ממש שמעתי גם לא התעניינתי. כנראה הוא אמר משהו מזלזל או לא נעים לעובדת, לא היה נראה שהקופאית מתרגשת אז מאמינה שלא היה שם משהו נוראי, היא רק ביקשה ממנו להתנצל. אני מתחילה להעביר את המוצרים שלי לידם ושומעת את העובדת הערבייה אומרת בטון מגעיל וארסי 'אז תצא מהחנות..! תסיים את הקנייה ותצא מהחנות!.." כאילו בקטע של לעצבן כאילו זו החנות שלה. 

פה כבר התחממתי, התערבתי ושאלתי את הקופאית הראשית 'תגידי זה נראה לך הגיוני שעובדת ערבייה מדברת ככה ללקוח יהודי?' 

באמת עיצבן אותי, אשכרה היא איכשהו מתייחסת לעצמה כמו בעלת הבית במקום, זה מזעזע!

העובדת מיד מתחילה לצרוח עלי 'את תסתמי אל תתערבי! את לא קשורה!' בצרחות מבהילות. תוך חצי דקה מתאספים 4-5 עובדים ערבים מסביב -ואני אגיד ביושר- הם ממש לא עמדו בצורה שמשדרת איום, כאילו להיפך כדי להרגיע את העניינים, אבל בסוף זה מפחיד ואי אפשר לדעת. 

אני ממש לא מפחדת מערבים אבל האמת שההתרחשות המהירה הזו הבהילה אותי, די השתתקתי וחזרתי לעניינים שלי.

הראשית הרגיעה מחדש את הרוחות, ביקשה מהלקוח שוב להתנצל, הוא אמר לה- תסתכלי במצלמות לא עשיתי לה כלום, היא אמרה- אני מבינה אבל היא הרגישה שפגעת בה אז בבקשה תבקש סליחה, הוא ביקש סליחה והכל נגמר. 

אני יצאתי עצבנית מהאירוע!
מטריף אותי שעובדת ערביה בטוחה שהיא בעלת הבית פה, שהיא חושבת שהיא יכולה לדבר ככה ללקוחות יהודים, לצרוח בקולי קולות, שהגענו למצב אבסורדי שתוך כמה שניות יש התאספות של עובדים ערבים מסביב. ובכלל- אם הסיטואציה הייתה מתפתחת לויכוח רציני- אי אפשר לדעת איך זה היה מסתיים.

פעלת בצורה פרובוקטיבית ולא חכמהפשוט אני..

יש לך בעיה עם צורה שבה עובד מדבר ללקוח?

סבבה, אז תדברי על זה עם האחראי.

לציין את הדת/לאום של הצדדים פשוט לא רלוונטי.

אם חרדי יירק על ערבי בסופר, את מצפה שהערבי לא יבקש להוציאו? את תתמכי אוטומטית ביהודי?

זה פשוט לא רלוונטי.

ובגלל שאין לך מושג איך זה התחיל, כמו שאת בעצמך כתבת, באמת לא היית צריכה להתערב.

אם כבר בחרת להתערב, את היית צריכה לנסות ולהרגיע את האווירה, ולא לחמם את האווירה עם דיבור גזעני.

הכי מצחיק / עצוב:

את חיממת את האווירה.

העובדים הערבים, לדברייך, באו להרגיע והיו בסדר גמור. ועדיין את מתלוננת עליהם, ולא על עצמך, בגלל עצם זה שהם ערבים...

אז יהודי יכול להתנהג מגעיל בחנות אם המוכרת ערביה?מרגול

ואז היא לא יכולה להגיד לו כלום כי היא ערביה?

נשמה. אפשר לדון על העסקת ערבים בעסקים יהודיים.

דיון לגיטימי.

אבל את מודה שאת לא יודעת מה היה שם, ושהיה נראה שהחרדי עשה משהו לא בסדר לעובדת הערבייה. והיא ביקשה ממנו לצאת מהחנות. נכון, יכול להיות שלא היה שם כלום והוא היה באמת בסדר ולא עשה כלום.

אבל הטענה שלך היא- היא ערביה אז היא לא יכולה להגיד לו לצאת לא משנה מה קרה ?

הזיה. 

עונה פה לשניכםיפה ותמה
עבר עריכה על ידי מנהל בתאריך י"ז בטבת תשפ"ו 22:41

אני ממש לא חושבת שיהודי יכול לעשות מה שהוא רוצה ואתמוך בו אוטומטית.

רק לשם השוואה- לפני כמה שנים נסעתי באוטובוס, זוג חרדי היה עם תינוק צורח המון זמן והיה נראה שלא ממש מטריד אותם, באיזשהו שלב הנהג הערבי פנה אליהם ואמר שהוא לא יכול להמשיך ככה שיטפלו בזה, חרדי מבוגר שישב ליד התחיל לקרוא לו בזלזול - "אל תגיד להם מה לעשות!" וכו, ואני מיד התערבתי ולא זוכרת מה בדיוק אמרתי אבל בקטע של- הנהג דיבר ממש בכבוד, אל תדבר אליו ככה, וכו.

כמו שציינתי- היה אפשר לראות שהקופאית הראשית ממש לא מתרגשת ממה שהעובדת אמרה, היא ותיקה והיא מאד הגונה וזה מלמד אותי שלא קרה משהו מסעיר. החרדי גם התעקש- תסתכלי במצלמות תראי שלא היה כלום והיא אמרה שאין לה מי שיסתכל במצלמות אז פשוט שיתנצל והוא אמר- אז ביקשתי, ואני מבקש שוב- סליחה. 

לשמוע מהצד עדיין את הערבייה ממשיכה להגיד לו - "אז תצא מהחנות!" בכזה טון של בעלת בית, בכזו חוצפה ויהירות נשמע לכם תקין? בלי קשר אפילו לפוליטיקה- זה לא תקין שעובד מדבר ככה. ולא תקין שהקופאית לא מעמידה אותה במקום. אז התערבתי, והצרחות המוגזמות שלה זה תקין? 

להגיד שאני 'חיממתי' את האוירה זה בדיחה. נכון שלא ניסיתי להרגיע, אבל אני עומדת מאחורי מה שאמרתי. לא תקין שעובדת תדבר ככה. ועוד יותר לא תקין שעובדת ערבייה תדבר ככה, כי היא לא בעלת בית פה, ועוד יותר לא תקין שאם נזרק אליה משפט מעליב נוסף היא תפתח בצרחות נוראיות.

הסיפור מובןנעמי28

אבל לא מובן איך זה קשור שהיא ערביה?

איך את יודעת מה הלך שם? ואם הוא הטריד אותה והיא הגנה עליה?

כי היא ערביה אז היא בטוח אשמה וטועה?

אני נמנעת מלהיכנסרקאניאחרונה

לחנויות כאלה שמעסיקים ערבים

וגם נמנעת מלהעסיק אותם או לקנות מהם

בחירת מתנה להוריםffffff
עבר עריכה על ידי מנהל בתאריך י"ז בטבת תשפ"ו 6:26

להורים שלי יש היום יום נישואים וכולנו שכחנו אשמח לרעיונות לקניית מתנה עד 90 ש"ח בתקציב - בני 56 ו 54 גר בלוד - אין לי רכב כרגע...

ארוחת בוקר זוגיתנפשי תערוג
שובר כלשהורקאני

אולי ביי מי

למרות ש90 זה לא הרבה לשובר

אפשר סתם להכין אוכל מפנק שיראו שזוכרים אותם...

סע לשוק רמלה ביום רביעישלג דאשתקד
אתה יכול לקנות שם חצי שוק ב86 ₪, וב4 שח הנותרים תקנה לך שם מיץ טבעי (יש שם בשוק הסגור, חבלז!).
הייתי שם בשבוע שעברנפשי תערוג

לא הייתי אומר שאפשר לקנות חצי שוק ב86 ש"ח

אולי 2 בורקס בבא + לימודה

היית בשוק של יום רביעי?שלג דאשתקד

בכל שאר השבוע רק הסגור המקורה פתוח, והוא קטן ויקר יותר.

תכלס, אולי תקנו להם בורקס

האמת הייתי בחמישינפשי תערוג

לא היו יותר מדי אנשים ותנועה

ברורררשלג דאשתקד
כי אשתי היה ברביעי, אז לא נשאר לך כלום
ועכשיו ברצינותשלג דאשתקד

אם אתה רוצה להגיע אליהם, סע דרך בארות יצחק, יש שם קניון פתוח של עודפים. או שתעבור דרך צומת בילו. (תלוי מאיזה כיוון אתה מגיע) תמצא שם בטח איזה כלי או משהו ב90 שח שייראה יפה.

אם אתם יותר בעניין של יציאה  אז יש כמה אטרקציות לגיל 50+ ברמלה (אם תרצה אפרט לך), וכן מסעדות (אולי יש גם בלוד, את לוד אני פחות מכיר)

אני כנראה לא אגיע לשם בזמן הקרובנפשי תערוג

הייתי במקרה שם

בית מזוזה יפהארץ השוקולדאחרונה

מגש לחלות יפה או עם תמונה של המשפחה,

כרית עם תמונה עם המשפחה,

שלט כניסה לבית מעוצב או עם תמונה של המשפחה

שאלות אחרונות על תחב"צצע

אם אני משלם פעם בעזרת מוביט ופעם בעזרת אפליקציה אחרת אני עלול להיות מופסד מכך?

ואני מתחיל לנסוע כל יום ממקום למקום,(למשל מת"א לירושלים) איך זה יוצא לי הכי זול? עדיין יש צורך לשלם מראש על הסדר חופשי חודשי?

לשאלה השניההודיה לה':)
אני חושבת שמוביט מחשב אוטומטית את ההסדר נסיעה הכי זול
כן, אתה תפסיד בגדול אם תשתמש באמצעי תשלום שוניםפ.א.

כל האפליקציות לתשלום בתחבורה ציבורית - Moovit, הופ-און, Egg, מחשבות את התשלום באותו אופן.

אבל אין קשר בינהם, ואף אפליקציה לא יודעת על חיובים שבוצעו באפליקציה מקבילה.  

סדר היררכי:

- חישוב חיוב נסיעה בודדת ראשונה ביום.

- חישוב חיוב נסיעה נוספת באותו יום. עד לתקרת חודשי יומי.

- חישוב נסיעה נוספת באותו חודש, עד לתקרת חופשי חודשי של כלל הנסיעות באותה קבוצת מרחק נסיעה.

אם יש נסיעה שחורגת בטווח נסיעה משאר הנסיעות, היא (ושאר הנסיעות באותו יום) לא נכנס לחישוב החופשי חודשי.  

לכן כל עוד נוסעים נסיעות מרובות באותה קטגוריה של מרחק, חשוב להשתמש באותו אמצעי חיוב.  

אם יש נסיעה בודדת (והדגש על בודדת, לא צבר נסיעות שמגיעות לחופשי יומי) ביום מסויים שחורגת במרחק משאר הנסיעות בחודש - כאן דווקא יותר משתלם לחייב באמצעי תשלום נפרד.

זה המינוס והמגרעה בחוקי החיוב של משרד התחבורה.  אם חורגים אפילו רק פעם אחת במרחק, כל היום הזה מוחרג מהחופשי חודשי ולא רק נסיעה בודדת.    

משהאחרונה
לנוסעים בתחבצ, עדיף לעבור ממוביט לegg?צע
שני צדדיםפצל"פ

למוביט יש ממשק יותר נוח לתכנון נסיעות

אבל לegg באמת אין פרסומות

אז אם אין לך חוסם פרסומות אולי עדיף

עברתי מ Moovit ל egg לפני כחודש וחצי. אנחת רווחהזמירות

מהפרסומת המעצבנות (אני עם אייפון) והממשק המעצבן.  

ב egg ממשק מאוד נקי ומאוד נוח.  

גם התצוגה יותר מרוכזת ויעילה, בהצגת אלטרנטיבות- כי לא נדחפות פרסומות באמצע האלטרנטיבות.  

שווה לנסות להשוות בין האפליקציות בביצוע חיפוש נסיעות מזדמנות לפי הצורך. 

כןןןןמשה
פחות ..ביינישנון

אני עברתי לegg,הוא הרבה פחות מדוייק, ומציג מסלולים יותר מסורבלים

פעם אחת הוא גם כתב על אוטובוס שמגיע, בשעה מאוחרת שאיןכבר את האוטובוס הזה

קיצר חזרתי למוביט

אנחת רווחה

בשביל אוטובוסים וזמניםמשה
איפה בוס.

הוא לא מתכנן מסלולים אבל עוזר למי שכבר יודע לאן ואיך.

אני מרוצה ממוביט ממשנקדימון
לפני שנה בערך הצטרפתי ל"ללא פרסומות" שהיה במבצע שהם עשו, ועכשיו אני ממש מרוצה מהאפליקציה. הוא מדוייק ככל שזה תלוי בשידור gps של האוטובוסים, והוא מציע מסלולים מעולים.
כמו להביע שביעות רצון מהסוויטה הנשיאותית בבית מלוןזמירות
שקיבלת בחינם ולא נדרשת לשלם …

אי אפשר להשוות את השימוש ב Moovit כאשר אתה לא מופצץ בפרסומות - הרי זו כל ההצדקה לעבור ל egg, בעיית הפרסומות 

לא זוכר כמה אני משלםנקדימון

אבל תפסתי את זה כשהם הציעו את זה ממש בגרושים. המחיר הוא כמעט חינם.

והאפליקציה טובה, מה לעשות.

נוחה, מאורגנת טוב, מדויקת.

הורדתי עכשיו כדי לבדוקטיפות של אור

זה נראה כמעט לגמרי כמו הופאון

(בהופאון יש אפשרות לתכנן מסלולי נסיעה, רק שאנשים לא יודעים..)

הופאון עובד לנו מעולה. בהתחלה אשתי הייתה גם משווה למוביט, כי היא השתמשה במוביט שנים, אבל עכשיו אנחנו לגמרי משתמשים רק בהופאון

זה לא רק נראה😅פצל"פאחרונה
אגד שילמו להופאון כדי לשכפל את האפליקציה שלהם ואז הוסיפו על זה כמה דברים קטנים
גבריםםמגובלת-

משתמשים במוצרי טיפוח?

סבון פנים?

קרם פנים?

קרם לחות?

יש המלצות?

טנקס

את רוצה לקנות מתנה לאבא שלך?פשוט אני..
יש מוצרי טיפוח (אני לא מתמצא), אבל טבעי שצריךפ.א.

להתאים לסוג העור, האם מתגלח או זיפים או זקן

(כמו אצל נשים.   התאמה אישית והעדפה אישית של מוצרי טיפוח) 

99.99% מהגברים שאני מכיר לא משתמשיםנפשי תערוג

הכי הרבה זה קרם לידיים בגלל יובש

ולכן, אם את רוצה לקנות את זה למישהו

תוודאי טוב טוב אם הוא משתמש בזה

בעלי משתמשרקאני

בדיאודורנט

ושמפו 

🤭

אם כבר אז בושםנקדימון
אבל גם זה אני לא יודע כמה פופולרי
בושם - אני אוהב להשתמשפ.א.
The One (dolce & gabbana)
שמפו 2 ב 1 נחשב מוצר אחד או שניים?פתית שלג

ברצינות- אם המטרה היא לקנות מתנה למישהו, נדמה לי שגבר קלאסי לא מתפנק ממוצרי טיפוח. בדרך כלל משתמשים רק במוצרים הבסיסיים. שמפו-דאודורנט.

אם זה גבר שמשתמש בבשמים אז זאת אחלה אופציה. אבל בבשמים לא תמיד קל לקלוע לטעם שלו..

בדרך כלל לא מעבר לשמפו ודאודורנטחושבת בקופסאאחרונה
מגמת התורה במצוות בין אדם לחברו וכו'הכלכלן המשני

שלום!

אני כותב עבודה שעוסקת בשוויון כלכלי ותנאים סוציאליים ע"פ התורה. 

עד עתה הרושם שעלה לי לאחר מעבר על רוב המצוות הקשורות בנושא בספר החינוך ובעוד מפרשים הוא שהתורה כלל לא באה ליצור שוויון כלכלי או לדאוג לרווחת הפרט.

מצוות כמו שבת, שמיטה וכו' עניינם הוא רוחני ואמוני וכמעט ולא קשור כלל למנוחה של פועל.

באופן דומה, כמעט כל המצוות בין אדם לחברו שקשורות בדאגה לחלש טעמן הן לתקן את מידותיו של האדם הנותן, ולא לדאוג לעני.

לאחר מחשבה מסוימת בנושא אני חושב שזה קשור לכך שהקב"ה מפרנס כל בריה, לכן מצד העני הוא יקבל את מה שה' רוצה שהוא יקבל, אך ע"י המצווה הקב"ה הופך אותנו לשותפים במעשה.

עזרה מחוכמת הדוסיםפצל"פ

אני כרגע עם בלנדסטון מידה 11

איפה אפשר למצוא רדבק במידות האלה בפחות מ400 שקל?

כמה זמן בערך רדבק באמת מחזיק?

ויש הבדל כלשהו במידות בין רדבק לבלנדסטון? לקנות גם ברדבק מידה 11?

אולי יעניין אותך