שלום שלום. קודם כל אני כמעט בת 17... הגבתי פה לכל מה שרשמת (כן זה שובפם יצא ארוך

), אם התגובות שלי היו נחרצות או שוללות או תקיפות, זה רק לשם הדיון
האמת, חשבתי על זה לא מעט פעם - איך זה שמתוך כ"כ הרבה אנשים, דווקא אני הגעתי אל האמת? אני חושבת שאין לזה תשובה שאנחנו יכולים לדעת בעולם הזה, אבל קיימת תשובה. [נכון מבאס?] בכל אופן, לעולם לא יהיה לי ספק שזו האמת. האמת הזאת היא האמת של כולם, היא אוניברסלית בניגוד לדתות אחרות. באחרית הימים המשפט והצדק של ה' עתידים לשפוט את כל העולם! כל העמים יעלו לירושלם, לבית המקדש! כלומר, היהדות היא היחידה שרואה עצמה כאבסולוטית ואוניברסלית ששייכת לכולם.
פה את פשוט טועה. הטענה הזאת פשוט מגוחכת. "היהדות היא היחידה שרואה עצמה כאבסולוטית ואוניברסאלית"? קודם כל נראה לי שאת טשטשת מאד את המושג אוניברסאליות, ואין לי ממש חשק להיכנס איתך לנבכי המושג הזה... דבר שני היהדות ידועה מאד בכך שהיא מתבדלת וקנאית. להוכחה אפשר לראות את יחס הרבנים השונים והציבור היהודי לגיור. זה משעשע לומר על דת שכל כך מקשה על אחרים להצטרף לשורותיה, שהיא אוניברסאלית. אם היהדות כל כך אוניברסאלית, למה היא לא מברכת ושמחה על כל אדם נוסף שרוצה ללמוד מן האמת הגדולה שלה? אה, כי כל השאר נחותים ולא ראויים לאמת הזאת, כמו ש"בני ישראל" ראויים לה?... היהדות היא מתבדלת, נקודה. תגידי שזה לא סותר את זה שהיא "אוניברסאלית", תגידי. יש סתירה.
את לא חושבת שזה קצת מתיימר להכריז ש-היהדות היא היחידה שרואה את עצמה כאמת היחידה הטוטאלית? נו באמת. זאת טענה בלי שום בסיס, טענה די מגוחכת.
כל דת ודת מעצם היותה דת רואה את עצמה כאמת טוטאלית של העולם כולו. כל דת היא אבסולוטית.
לפי האמירה שלך, מה הן כל הדתות, בעצם? ז"א מה הבודהיסטים חושבים? שהם סתם משתעשעים להם באיזה אל? ובעצם האלוהים היהודי הוא האלוהים האמיתי? ז"א, שובפם, הטענה שלך חסרת עוקץ לגמרי. פשוט לא נכונה. כל דת מעצם היותה דת רואה את עצמה כאמת אבסולוטית. זאת המשמעות של דת, שהיא אמת אחת מוחלטת שתקפה לעולם ולאנושות כולה. לכל דת יש במידה כזאת או אחרת חזון "אחרית הימים", בו העולם כולו והאנושות כולה, וגם את וגם אני נראה את האור ונקבל עלינו את אותה הדת. כמו שאת רואה את היהדות כמשהו טוטאלי שתקף לעולם כולו, כך נוצרי רואה את אמונתו כטוטאלית ונכונה לעולם כולו, וכך גם הבודהיסטי, האינדיאני, המוסלמי, הקונפציני, ההינדי והבהאי. יש בעולם מאות דתות שכל אחת מהן בטוחה שהיא האמת הטוטאלית וכוללת את האנושות כולה וגם אותך בתוך חזון אחרית הימים שלה. מה לעשות, זה פשוט ככה. האמירה שלך שרק היהדות היא כזאת היא פשוט לא נכונה.
יש דתות שהאמונה ע"פ דרכם באמת לא נתפשת. למשל בודהא, שזה עבודה זרה ממש - בעבר היה יצר כזה לעבוד לפסלים ודברים כאלה, אבל הוא עבר מן העולם. האמונה שלהם היא יותר כפולחן, הרי באמת לא הגיוני שאדם יפסל פסל ויאמין שהפסל הזה עושה משהו!
בעצם, כל הדתות ככה. זה ידוע שהיהדות היא הדת הראשונה שהיתה קיימת, ובמקביל היתה עבודת אלילים שכמו שהסברתי - לא הגיונית ועברה מן העולם.
תשמעי, את אומרת כל מיני אמירות בלי שום בסיס ובלי שום ידע. את יודעת בכלל משהו על הבודהיזם (מה שקראת לו "בודהא") שאת מרשה לעצמך לפסול ולשלול את כולו במשפט וחצי? סליחה, אבל את עושה כאן ממש אבל לבודהיזם ולעצמך. הבודהיזם היא דת עתיקה (600 שנה לפני הספירה), מורכבת, מפוארת, עם תיאולוגיה דתית שלא נופלת מזו של היהדות ואף עולה עליה. יש למעלה מ500 מיליון בודהיסטים בעולם. את יכולה להגיד לי משפט אחד על הבודהיזם? את בכלל יודעת על מה היא מדברת? מהי תפישת העולם הבודהיסטית? את לא.
"למשל בודהא, שזה עבודה זרה ממש - בעבר היה יצר כזה לעבוד לפסלים ודברים כאלה, אבל הוא עבר מן העולם. האמונה שלהם היא יותר כפולחן, הרי באמת לא הגיוני שאדם יפסל פסל ויאמין שהפסל הזה עושה משהו!"
יצר כזה לעבוד פסלים? זה מה שאת יודעת על הבודהיזם? אז בואי אני אגיד לך משהו, את טועה פה בענק. בודהיזם זה לא להשתטח לפני פסלים כל היום. זאת דת מורכבת ומסובכת שכלולה בה תפישת עולם מעניינת מאד, אנושית בצורה יוצאת דופן, ואם יורשה לי בצורה שהיהדות מעולם לא היתה, תפישת עולם שראויה לכבוד רב. זה שאת בלי לדעת כלום פוטרת ושוללת תיאולוגיה שלמה של אלפי שנים שמאות מיליוני בני אדם חיים לאורה חיים שלמים, זה ממש אבל. לפני שאת קובעת כל מיני עובדות, תטרחי לבדוק שאת לא אומרת כל מיני דברים שאין להם שום בסיס ומבוססים על דעות קדומות גרידא.
הנצרות מאמינה שה' עזב את עמו בזה שהיתה גלות וכו' ועכשיו הוא עבר אליהם, ישו הוא השליח שלו, והמצוות השתנו. א-ב-ל הרי היהדות היתה קודם, זה מובן! וה' הרי הבטיח שלעולם לא יטוש את עמו, וגם אם נגלה מהארץ היא תמיד תהיה שייכת לנו ותמיד נהיה זכאים לה!
באיסלאם אני לא כ"כ מבינה, אבל גם שם יש כאילו שליח של ה' שמעוות ומסלף דברים, וגם זה יצא מתוך היהדות, כך שזה לא הגיוני!
את שובפם את אומרת כל מיני אמרות מאד פשטניות, את מרשה לעצמך לפסול בשני משפטים שתי דתות ענק שיש להם תיאולוגיה גדולה ומורכבת ותפיסת עולם מורכבת, ושלאורם חיים מאות מילוני אנשים, ועוד בטיעונים מאד פשטניים, שהם לא כל כך טיעונים.
כמו שטרחת לצמצם למשפט, בנצרות "ה' עזב את עמו בזה שהיתה גלות וכו' ועכשיו הוא עבר אליהם, ישו הוא השליח שלו, והמצוות השתנו." כן. זה מאד מאד פשטני, אבל כן.
"א-ב-ל הרי היהדות היתה קודם, זה מובן! וה' הרי הבטיח שלעולם לא יטוש את עמו, וגם אם נגלה מהארץ היא תמיד תהיה שייכת לנו ותמיד נהיה זכאים לה!"
נו אז מה? זה מה שכתוב בתנ"ך. ואז באה הברית החדשה ואמרה דברים אחרים. אז מה אם התנ"ך היה ראשון? הברית החדשה מבטלת את התנ"ך. אין לך בכלל טענה פה.
עצם זה שאת חושבת שבמשפט אחד את יכולה לבטל ולפסול דת שלמה של מילוני מאמינים ותיאולוגיה מורכבת, זה ממש מגוחך, ממש אבל. הלוואי שהעולם, האנושות והדתות כולם היו כל כך פשוטים שהיינו יכולים לפטור אותם במשפט או שניים. או בעצם, מזל שהם לא כאלה.
עכשיו, איך זה שמיליארדי אנשים לא מבינים שזה לא הגיוני?! -כי אנחנו בעצמנו לא מבינים, לא מכירים באמת של עצמנו! אנחנו מנסים לחכות את הגויים בתרבות שלהם, ומנסים להתחנף לערבים.. איך אפשר לצפות בכלל שמישהו יסתכל לכיוון שלנו, ויחפש משהו שכביכול לא קיים? הם הרי חונכו על ברכי הדת שלהם, ולא העלו על דעתם שיכול להיות משהו אחר. גם אם יש חוקר דתות גוי שחקר את התורה קדימה ואחורה ולצדדים, הוא בוודאי יחשוב שזאת באמת עברה מן העולם, שהספר הזה הוא המצאה ח"ו - כי עם ישראל ברובו לא מקיים את התורה, ר"ל!!
שובפם טענה מאד פשטנית. את באת חושבת שאם מחר על הבוקר כל עם ישראל יתחיל לשמור מצוות וללמוד תורה, ישר, על המקום, כל העולם רואה את האור, מכיר באלוהים היהודי ובתנ"ך ורוצה להתגייר? לא נראה לי. את בכלל יודעת מה קורה למשל בקרב מאמיני הבודהיסטים? את יודעת כמה מהם מקיימים את הדת וכמה לא שומרים אותה? את יודעת כמה נוצרים הם אדוקים וכמה הם אתיאיסטים גמורים? את יודעת כמה מההינדים לומדים את התורה ההינדית וחיים לפיה וכמה לא? את יודעת כמה מוסלמים חיים ע"פ האיסלאם וכמה מפירים את חוקיו וכופרים בו?
תני לי לנחש, את לא יודעת וזה גם ממש לא מעניין אותך.
את חושבת שעיני כל העולם נשואות לעם ישראל ובוחנות כל הזמן האם הוא מקיים מצוות ולומד תורה או לא?! את חושבת שלנוצרים אכפת כמה עם ישראל מכיר באמת היהודית? לא אכפת להם ואנחנו לא מעניינים אותם. את חושבת שלהינדים או לבודהיסטים אכפת כמה מעם ישראל שומרים מצוות? לא אכפת להם, הם לא יודעים וגם לא ידעו.
תני לי לחדש לך, גם אם מחר בבוקר, כל עם ישראל יתחיל לקיים מצוות וללמוד תורה בצורה מושלמת, יכיר באמת וכל מה שתרצי בצורה טוטאלית, אף אחד אפילו לא ישים לב. לא הבודהיסטים ולא ההינדים ולא הנוצרים ולא המוסלמים. אם מחר בבוקר כל הבודהיסטים מתחילים לחיות בצורה מושלמת לפי התורה הבודהיסטית, זה יזיז לי משהו? לא. מה, פתאום כל העולם יתפקח ויבין שהבודהיזם היא האמת הטוטאלית בגלל שכל הבודהיסטים חיים לפיה? לא. כנ"ל מכופל לגבי התיאוריה שלך.
כמו שאמרת, לכל אחד יש ראיית עולם אחרת לגמרי, ופה אני אקצר - היהדות מתאימה להכל. כל אחד שילמד יהדות [אבל באמת! ולא לבגרות בבית ספר..] יראה שזה מתאים לכל תחומי החיים. זה אמיתי, הגיוני, חכם, וטבעי. התורה היא גם לא "סיפור אגדה מיתולוגי" כמו שאמרת. היא הרבה מעבר לזה, היא דרך חיים. זה לא עניין של אם אני מאמינה או לא שלשרה נולד בן למשל.. אם אני מאמינה בה' שברא את העולם, אז אני מאמינה בתורה כולה [אם תרצי אני אסביר למה] ואם אני מאמינה בתורה כולה, אז אני מקבלת כלי את כל המצוות שאני צריכה לקבל. וזה לא פשוט, זה ממש ממש לא פשטני, ולא קל בכלל לישום, זה המון המון מעבר, והרבה מזה לא די בשכל שלנו כדי להבין!!
אני מציעה לך ללמוד, אבל לא יודעת איפה להציע לך, כי אני בעצמי מחפשת..
סבבה, את זה אני מבינה ומכבדת.
בקשר לגבולות, לפי מה את קובעת אותם? לפי ראות עינייך, לפי מה שחינכו אותך, לפי מה שהעולם קובע, נכון? אז אני לא מאמינה לראות עיני ולהרגשה הפנימית שלי, היא הרבה פעמים שקרית ומטעה אותנו. הרי בהגיון פשוט, ה' ברא אותך, והוא ברא לך את השכל והדריך אותך איך לחיות בעולם. מי את שתשתמשי רק בשכל ולא תקבלי את כ-ל מה שכתוב בתורה? [רק את התורה אי אפשר לקחת, כי משתמשים בשכל בכל מקרה ע"מ לקרוא ולהבין.]
אוקי, נגעת פה בשני דברים, אני אתייחס לכל אחד בנפרד.
לגבי השאלה, איך אני מגדריה את הגבולות המוסריים של האנושות. את שואלת שאלה מאד רחבה ומאד עמוקה. ופה באמת אני יכולה לקחת צעד אחורה, ולהגיד- קטונתי. אני לא מתיימרת להגדיר מהי מוסריות ומהם גבולות המותר והאסור. היו לי הרבה ויכוחים עם הרבה אנשים בקשר לעניין הזה (בינהם היו הרבה דתיים.. ואז הויכוח היה הכי מעניין ) ואני יכולה להגיד לך שכדי לענות תשובה ראויה לעניין הזה אני אצטרך להקדיש לזה כמה חודשים, כמה מאות ספרים, הרבה הרבה מחשבה והרבה ספקות, וגם אז לא תוציאי ממני תשובה מוחלטת. אבל, למרות זאת, אני כן יכולה להצביע על כמה קווים משותפים לכולם שהאנושות גיבשה במשך אלפי שנים. אני יכולה להגיד לך שמוסריות היא להימנע מפגיעה לא צודקת ו/או מכוונת בבני אדם ואף בחיות. זה ככה, ניסוח מאד מאד כללי שאפשר לפרש ולעשות לו מניפולציות שונות ככה שגם את תוכלי להשתמש בו כטענה בעניין שדיברנו עליו. זה נכון שהמוסר הפנימי של בנאדם מושפע מאד מהסביבה, התרבות והמשפחה שבה גדל. הכל נכון. ובהגדרה של מוסר את תוכלי למצוא הבדלים של שחור ולבן בין בני אדם שונים. אבל למרות זאת האנושות כן גיבשה איזשהם קודים בסיסיים של "מותר" ו"אסור". לדוגמא רצח, אונס, גניבה. יש תרבויות שבהם הם נפוצים יותר ויש שבהן הם נפוצים פחות. אבל באופן כללי הם נמצאים בגדר "אסור" או לפחות "רע" בקרב האנושות כמעט במלואה. יש מושג של "רע" אנושי, ויש מושג של "טוב" אנושי. הם מאד מעורפלים וסובייקטיביים, אבל הם קיימים.
וזה בדיוק מה שכיוונתי אליו. כל בנאדם מעצם היותו בנאדם צריך שיהיו לו, הגבולות הפנימיים הבסיסיים של הכרה בזכות קיום של בנאדם אחר, לא משנה מאיזה לאום/דת הוא. ושיבין שכמו שהוא לא רוצה שבנאדם אחר ישנא אותו שנאת שווא, או ירע לו או יהרוג אותו, כך גם אחרים רוצים. כמו שלו יש את הזכות המלאה להלך פה על פני האדמה בלי להיות מאוים ע"י בני אדם אחרים, בלי להיפגע מידם, כך לכל בן אדם אחר יש בדיוק את אותה הזכות. ואם נלך טיפה יותר רחוק, כל בנאדם צריך להפנים שסכסוכים לא פותרים ב"נזרוק אותם לים", שיש לנו מוח בשביל שנשתמש בו, ושנשכיל לראות שכולנו בני אדם ולכולנו זכות קיום וכמו שאנחנו נושמים וחושבים ומרגישים ורוצים לחיות, ככה גם כולם, ושסכסוכים בין בני אדם פותרים במילים ובדיבורים ולא באלימות. את האלימות והכוחניות צריך להשאיר לחיות, שאין להם לא שפה ולא אינטליגנציה ברמה שלנו, שלא מודעות למעשים שלהם, למשמעות שלהם ולהשלכות שלהם. הגבול, הוא פשוט להיות אנושי כלפי בני אדם אחרים. לראות בהם בשר מבשרך.
אמר פעם איש חכם, נלסון מנדלה קוראים לו: "אי האלימות היא עוצמתה הגדולה ביותר של האנושות, ולא כל כלי ההרס שהומצאו על ידי מחשבת האדם"
והדבר השני שהתייחסת אליו קצת בערפול – תפיסת העולם שלך היא כזאת שכל הערכים שלך וקני המידה שלך (ותקני אותי אם אני טועה) מקורם במקור חיצוני = באלוהים ובדת היהודית. את אומרת שאת לא מאמינה לראות עינייך ולהרגשה הפנימית שלך, כי היא יכולה להטעות אותך, ושה' ברא אותך עם שכל והדריך אותך ע"י התורה איך לחיות, ואת אומרת שמי אנחנו כבני אדם שנחליט לחיות רק לפי השכל ונבטל את ה"הוראות" של אלוהים (התורה).
אני, פחות או יותר, ההפך הגמור ממך. את אומרת שאת לא מאמינה לעצמך ולמה שאת מרגישה? אני יכולה להגיד לך, שזה הדבר היחיד בעולם כולו, שאני יכולה להאמין לו. אני מקרה קיצוני אבל, כי יש לי עניין שטבוע בי, להטיל ספק בכל דבר, כולל בעצמי ובתפישת עולם שלי. אני מטילה ספק בהכל כולל הכל כולל הכל, כולל בדברים שבתוך הגבולות של הנורמטיביות הם מוגדרים מאד מאד מאד טריוויאליים.
אני חושבת, שהדבר היחיד שיש לי, כבנאדם, הוא העולם הפנימי שלי, איך שאני רואה את הדברים, הנקודת מבט שלי על העולם, ואיך שאני חווה את החיים. זה הדבר היחיד שיש לי. זה פשוט יהיה בלתי אפשרי עבורי לקבל עלי איזושהי דוקטרינה/תורה/אידיאולוגיה ממקור חיצוני לי. כי זה לא אני, זה כפוי. אני לא יודעת מה המקור של זה, זה דברים שמוכתבים לי. זה דברים שהם זרים לי. מי היא האידיאולוגיה הסוציאליסטית/הפשיסטית/או היהדות/הנצרות – שיתיימרו לדעת מה טוב לי ומה נכון לי? רק אני יודעת מה טוב לי ורק אני רואה את העולם כמו שאני רואה את העולם. העולם שלי הוא שלי בלבד, ורק אני יכולה לדעת איך לחיות בו.
אני חושבת שהפערים בין בני אדם הם כל כך גדולים שאפילו לנסות לכלול שני בני אדם תחת אותה תפיסת עולם או ראיית עולם, זה פשוט יהיה שקר ופשטנות נוראית ואבל גדול. אני לא כופרת רק ברעיון של דת כפי שהוא רווח היום בציבור, אלא בקיום של כל אידיאולוגיה או רעיון קיבוצי אחר. אבל שובפם אני מקרה גבולי אני לא מייצגת את כל החילוניים ואני חושבת שזאת לא תהיה הגזמה להגיד שאני לא מייצגת בדעות שלי כמעט אף אחד אחר.
בעניין ה"שכל" שאנחנו לא אמורים לסמוך רק עליו אלא להקשיב למה שאלוהים אמר לנו לעשות. אני חושבת שאם באמת אלוהים, או איזשהו כוח עליון, או איזשהו משהו, יצר אותנו, או משהו בסגנון (וזה בהחלט יכול להיות) או שפשוט נוצרנו בדרך כלשהי עם שכל ועם מודעות ועם יכולת לבקר, אז לא רק שאנחנו יכולים לבקר ולבחון, אני חושבת שאותו משהו שיצר אותנו היה מאד רוצה שנבקר ונבחן. הוא לא היה רוצה שנלך כמו זומבים אחרי איזה דוקטרינה, ולא היה רוצה שנקבל עלינו בלי אף שאלה אמונה כזו או אחרת. להפך. אני חושבת שכל הקיום שלנו פה הוא ספק אחד גדול, ואני גם חושבת, שאם אכן משהו ברא אותנו או משהו כזה, ככה הוא רצה שזה יהיה. וצריך לחיות בספקות ולא בוודאות. כן, זה נשמע נוראי, אבל זה לא. מעל לכל אני פשוט חושבת שבנאדם (או לפחות אני) צריך להתוות לעצמו את החיים שלו ולחוות אותם בדיוק בדיוק דרך העיניים שלו ולא להסתפק בכל מיני תפישות עולם תפלות יד שנייה.
אני חושבת שההבדל הכי מהותי בינינו הוא שאת רואה את עצמך לפני הכל כחלק מציבור, כשותפה במשהו גדול ממך. אני רואה את עצמי לפני הכל כאינדיבידואל. פשוט עניין של תפישת עולם שונה.