רק כנראה שתחסמו מהר...
|
|
|||||||||
| עדכון אחרון - 13:49 14/09/10 | |||||||||
|
|
|||||||||
| מדינת משטרה בפייסבוק? | |||||||||
|
|
|||||||||
| מאת עידו קינן | |||||||||
|
|
|||||||||
|
|
|||||||||
| גופים ממסדיים המשתלבים ברשתות חברתיות מסתכנים בביקורת מצד הגולשים. העדר מדיניות ברורה בעניין כבר הוביל לעימות בין אזרח שומר חוק לדוברות המשטרה | |||||||||
|
|
|||||||||
|
|
|||||||||
"אני אזרח נורמטיבי, שומר חוק, אין לי דו"ח חניה אפילו", מעיד על עצמו אריאל טרבולוס, בן 31, שעובד כסוקר במקביל ללימודי תואר שני במינהל עסקים. ההסתבכות הראשונה שלו עם כחולי המדים התרחשה בדף הרשמי של משטרת ישראל בפייסבוק. כמה סטטוסים ביקורתיים שפירסם שם צונזרו ובהמשך הוא אף נחסם. כעת טרבולוס אינו יכול לכתוב או להגיב בעמוד, אלא רק לקרוא בו.את הסטטוס הראשון שלו בפייסבוק של המשטרה פירסם אחרי שצפה בשידור ישיר מזירת רצח, וראה שם שוטרת מצחקקת ומשוחחת עם שוטר אחר, בזמן ההמתנה להוצאת הגופות. "אמרתי, רגע, איפה אפשר להאיר את העיניים של מישהו, לא להתלונן רשמית, אלא שזה יקבל הד איפשהו. איפה הדף של המשטרה? מה יקרה אם אני אכתוב שם משהו?" בהמשך פירסם טרבולוס סרטון שמצא ברוטר.נט על פינוי מאחז, שם נראה בלש משטרה מעודד את חבריו להשתמש בכוח "עם הזבל הזה", ומקלל צלם שמוחה על דבריו. מפעיל העמוד, הקצין שרון ימינחה מדוברות המשטרה, מחק את הסטטוס, והסביר באי-מייל לטרבולוס כי "כיתוב שלא מכבד את האתר ואת הפייסבוק בכלל, כמובן שהוא יימחק... בלי קללות, בלי גידופים והסתה". הוא כתב זאת חרף העובדה שהגידופים היו תמלול של דברי הבלש. ימינחה גם הסיר סטטוס שכתב טרבולוס על ניסו שחם, קצין המשטרה שאמר על המפגינים נגד תוכנית ההתנתקות מרצועת עזה: "חרא עליהם. שיישרפו". "לא הבנתי מה קשור עכשיו לשים את הפוסט הזה", כתב ימינחה לטרבולוס באי-מייל. "עברו חמש שנים, הוא ביקש סליחה בכל מקום אפשרי. אני מוריד כעת את המדים וכותב לך בתור גולש. אני רואה את הפוסט הזה ששמת כמשהו שלא קשור לכלום עכשיו ולנסות להכניס משהו שלילי לדף של המשטרה". טרבולוס הסביר שפירסם את הדברים כתזכורת, לאחר ששמע שהוחלט לקדם את שחם לראש אגף תמיכה לוגיסטית ולהעלותו לדרגת ניצב. מה מניע את טרבולוס? אולי עלבון שספג פעם משוטר על לא עוול בכפו. "קילל אותי שוטר סתם ברחוב, משום מקום, ולא הלכתי והתלוננתי", הוא נזכר. "חשוב שיהיה לזה הד, וששוטרים שיש להם עדיין שכל יקראו את הדברים, יקחו אותם לתשומת לבם ויגידו, 'וואלה, זה לא דוגמה טובה, אנחנו לא רוצים להיות כאלה'. מצד שני, אני מעלה גם כתבות חיוביות מדי פעם כשאני רואה". "אריאל מחפש כל פעם להכניס משהו פוגע, כותרת מעליבה, 'משטרה, תעשו את העבודה שלכם'", מוחה ימינחה. למה טרבולוס אינו כותב את הדברים בדף הפייסבוק שלו? "המטרה שלי היא שגם שוטרים ייחשפו לזה, ויש שם הרבה שוטרים, אחוז גדול". מנגד, ימינחה טוען שמספר השוטרים הפעילים בדף זעום. על דבר אחד מסכימים השניים: המשטרה מתמודדת כאן לראשונה עם דיון דו-כיווני ופומבי עם הגולשים, אך טרם פירסמה תקנון שמגדיר מה מותר ומה אסור לכתוב בפייסבוק שלה. מדוברות המשטרה נמסר כי "משטרת ישראל פועלת על פי תקנון הפייסבוק הבינלאומי. במקביל, כל מידע המועבר בערוצי המדיה השונים נעשה תחת פיקוח ובקרה ועל פי מדיניות ברורה ומוגדרת של משטרת ישראל בכלל ומערך דובר המשטרה בפרט". "כולם צריכים לנהוג לפי הכללים של הפייסבוק", מפרט ימינחה. "מי שפוגע, מעליב, רושם דברי נאצה, פרסומות - הדברים האלה אמורים לרדת ישר. מישהו רשם על הדף שלנו 'המשטרה זונה' - ישר העפתי אותו. זה לא מכבד לא אותנו, לא את העמוד, לא את פייסבוק ולא אף אחד אחר, וגם לא את קרובי המשפחה שמחוברים בפייסבוק אל המגיב ורואים מה הוא כותב. מי שכותב משהו לא במקום, קללות לצורך העניין, אנחנו קודם כל מזהירים את האדם על גבי הדף, בהודעה אישית או באי-מייל, שלא יעשה את זה שוב. במקרים חריגים אני לא רק מוחק אותו, אלא גם מעיף אותו מהדף, חוסם אותו לחלוטין, שלא ייכנס יותר".
המדיניות צומחת מהשטח עוד גוף ממלכתי שנכנס באחרונה לפייסבוק (ולאתרים קהילתיים נוספים) הוא משרד ראש הממשלה. מי שמוביל את המהלך שם הוא איתן אלירם, האחראי על אינטרנט וניו מדיה במטה ההסברה. המהלך נעשה לאט ובזהירות, כדי לא לעורר התנגדות בתוך המשרד, ומעבר להודעה לעיתונות, מנסים שם לשמור על פרופיל תקשורתי נמוך. זאת, בניגוד למשטרה, שאימצה את היוזמה העצמאית של ימינחה להקמת דף הפייסבוק ושמחה לשלוח אותו להתראיין ולהסביר על היוזמה. בניגוד לעמוד המשטרה, בעמוד של משרד ראש הממשלה הגולשים אינם יכולים ליזום דיונים על ידי פרסום סטטוסים משל עצמם, אלא רק להגיב לסטטוסים שהמשרד מפרסם. המשרד בחר גם למעט בשימוש ביוטיוב, לאור ניצול לרעה של אפשרויות התגובה, כמו הצבת צלבי קרס על גבי הסרטונים. הכניסה של המשרד לרשת משמשת בשלב זה בעיקר להפצת מסרים. "החלטנו", אומרים שם, "שכרגע אנחנו לא במערך של מענה". לכאורה, במשרד ראש הממשלה עשו לעצמם חיים קלים, אבל בימים הספורים שהוא באוויר, זכה עמוד המשרד להצפות מסרים מצד אוונגליסטים תומכי ימין ומפעילים למען שחרור גלעד שליט. לא היה שם דבר שהצריך מחיקה או חסימה, אבל במשרד הבינו שדף פייסבוק אינו יכול להתנהל לאורך זמן כמו אתר דוברות רשמי. השיחה עם הגולשים, אם זה לא היה ברור, היא בבסיס ההשתלבות של ארגונים במדיה החברתית. למשרד ראש הממשלה, כמו למשטרה, אין תקנון שימוש לפייסבוק, אולם התקווה שם היא שהכללים יצמחו מן השטח. "אני לא חושב שאפשר לצאת עם מדיניות א-פריורית ואני לא מכיר גוף בארץ שמייצר הסדרה כזאת", אומר גורם במשרד. "מתהווה עכשיו איזשהו שיח ראשוני על גבולות ועל סוג הדיון שמתקיים שם, ואני חושב שמי שמתווה את הגבולות של השיח זה אנשי המקצוע, האנשים שמוציאים את המסרים, עיתונאי האינטרנט והעיתונאים המדיניים, שבעצמם מתנסים בכלים האלה וכותבים בבלוגים. המדיניות הצומחת מהשטח, זו שבאה מעצם השימוש, הולכת ומתבהרת". |
|||||||||
"אני אזרח נורמטיבי, שומר חוק, אין לי דו"ח חניה אפילו", מעיד על עצמו אריאל טרבולוס, בן 31, שעובד כסוקר במקביל ללימודי תואר שני במינהל עסקים. ההסתבכות הראשונה שלו עם כחולי המדים התרחשה בדף הרשמי של משטרת ישראל בפייסבוק. כמה סטטוסים ביקורתיים שפירסם שם צונזרו ובהמשך הוא אף נחסם. כעת טרבולוס אינו יכול לכתוב או להגיב בעמוד, אלא רק לקרוא בו.

החברה לפיתוח גבעות ארץ ישראל