זה לא צנוע מאת רבקה יפה 14 בפברואר 2006 |
נערות אינן צריכות יותר להשתתף באירועי גירוש ומאבק עם כוחות הביטחון. אני אומרת את הדברים בדחילו ורחימו כי אולי זה לא הזמן להטיף, אלא רק לחבק את הילדות האמיצות והמסורות שעדיין מדממות בגופן ובנפשן. בדחילו ורחימו, כי באהבתי אותן קשה לי להתייצב מולן ולהגיד, הרף. ובכל זאת. מקומכן, בנות, אינו בשדה הקרב. כוחכן הפיזי מוגבל, צניעותכן מופרת ונפשכן נחבלת. אל תאמינו להטפות נלהבות ולמחקרים מלומדים הגורסים שוויון בין המינים. אין שוויון. לא בסיבולת הגופנית, ובוודאי שלא במבנה הנפשי.
כרגע אין חשיבות לשאלת הגורם, האם חינוך או גנטיקה, אלא רק לעובדות. והעובדות הן, שמדובר במפגש פיזי ישיר עם גברים אלימים, בהיחשפות להטרדה מינית, בחוסר צניעות גופנית ומנטאלית, ובפציעות פיזיות ונפשיות עמוקות. עור התוף של הילדות האלה אינו מורגל ונסדק אפילו מהז'רגון המילולי הנמוך של גברברי היס"מ, סטייל ניסו שחם.
לא באתי לדקלם "כל כבודה בת מלך פנימה". אני מאמינה גדולה בכוחן של נשים, וביכולתן להיאבק, לשנות ולעמוד בראש כל פירמידה ניהולית וארגונית, אבל פמיניזם הוא רק ערך אחד מתוך מכלול שלם של ערכים חשובים, ויש הבדל בין נשים בוגרות לבנות צעירות. במציאות מורכבת, אדם צריך לשקלל, לבחון ולהחליט מה גובר על מה. ובעיני, סיפורי הזוועה המחרידים מעמונה מכריעים את הכף. ההתערטלות, החשיפה וההתמודדות הפיזית והנפשית שנדרשים מנערות צעירות מול שוטרים אכזרים וסוטים הם מחיר שאסור לשלם. אפילו לא לקחת סיכון של אחת לרבבה.
העניקו שירותי בייביסיטר
החרדים מאז ומעולם התעמתו, חטפו מכות, לא ויתרו, התעקשו וגם ניצחו, ותמיד עשו זאת ללא עזרת נשים. אולי כבר שכחנו, גם בהפגנות ההן ראינו אלות, אבנים, סוסים ודם, אבל אף פעם לא ראינו שם בנות. בעצם הייתה פעם אחת. בתפילה מול בית המשפט העליון שנערכה בצורה חוקית ללא חשש לאלימות. אני זוכרת, כי הייתי שם. עשרות אלפי ילדות, נערות ונשים עמדו לצד הגברים ואמרו פרקי תהילים. בכבוד, באצילות ובצניעות.
זכותן של נשות הציבור הדתי-לאומי לחלוק על גבולות הצניעות של הנשים החרדיות ולהבחין בין נשים בוגרות לנערות, ובלבד שהצניעות תהווה גורם מכריע שיש להתחשב בו, גם במאבק על ישוב הארץ.
דווקא בהיותן חדורות רוח אמונית איתנה, אני קוראת לבנות ישראל הכתומות להילחם באמצעות הרוח היהודית המופלאה הזו, לא באמצעות הגוף. את המאבק הפיזי הניחו לגברים. צאנה למלחמה מסוג אחר, כזו שאינה זקוקה לשרירים אלא לבינה יתירה. לדבקות, לתפילה, להסתפקות במועט ולאורך נשימה. אם צריך כוחות שמתנגדים לגירוש, העניקו שירותי בייביסיטר שישחררו אבות מביתם, דרבנו ללא לאות את השכנים הפאסיבים כדי שייצאו במקומכן. תפילות, תהילים, אינטרנט, פקסים, לא חסרים רעיונות.
בטווח הארוך, בידיכן הכוח לשנות את פני המדינה. אתן אחראיות על שינוי הדמוגרפיה היהודית וחינוך הדור הבא לחוסן נפשי ואמוני. מכן אני מצפה לצאת למסע ארוך ועיקש כדי לתפוס עמדות מפתח בתקשורת, בפוליטיקה ובבתי המשפט. "עם הנצח לא מפחד מדרך ארוכה" זה ללמוד משפטים ולהיאבק על תפקיד משפטנית בכירה, להתערות בפעילות ציבורית ולהילחם על הזכות להיות חברת כנסת, להצטיין לא רק בהוראה ואימהות, אלא גם בעשייה תרבותית. במקום להיפגע מבהמות, לחתור להיות בצמתים שבהם נקבע צביונה היהודי של המדינה, ונשים יכולות.
יציאתן של הבנות למאבק אינה עניין להחלטה אישית בלבד. הן שליחות, והן יוצאות בתחושה של שליחות. רובן הגדול הינן נערות טובות ותמימות, ועל הקהילה הבוגרת כולה מוטלת האחריות לשקול אם אכן שם מקומן, ולגונן עליהן. אם בשוטרי ישראל אין חמלה אנושית, על האבות להבטיח לבנותיהם שייאבדו ימי עבודה וייצאו להיאבק, ובלבד שהן תישארנה בבית. צניעותן ותמימותן של נערות יהודיות הוא קורבן יקר מדי מכדי להעלותו על מזבח מאבק כלשהו.
כותבת המאמר נולדה ברמת אביב וגדלה בבית יעקב, בוגרת המכללה |