בס"ד ובהשתדלותי
חשבתי על הנושא שאני עומדת לנאום עליו, והחלטתי לשתף אתכם במחשבותיי, או למעשה בשאלותי. כפי שאתם רואים, זהו נאום - חפירה, אז התכוננו נפשית, אם יש את נפשכם לקרוא את הכל!
איך אפשר לאהוב את הקב"ה? זאת שאלה קשה, שאני לא מצפה לקבל עליה תשובה ברורה, אבל בכל זאת, אולי יוצעו פה כיוונים למחשבה. ואני אפרט את שאלתי: בקריאת שמע כתובה המצווה: "ואהבת את ה' א-לקיך...", וכל פעם שאני קוראת את זה אני חושבת: איך אפשר לעשות זאת? לדוגמא, אם צריך להודות לקב"ה על איזה טוב או חסד שהוא עשה עמי, אז אני אומרת לו תודה. להכיר תודה, או לומר ברכה, או לתת צדקה, או ללמוד תורה, או כל דבר אחר, אלו פעולות קונקרטיות ומוגדרות (אני לא מדברת על יישום המצוות בפועל - אני מדברת על ההבנה של מה צריך לעשות). לאהוב את ה' לעומת זאת, זה לא מוגדר: אני לא יודעת איך מבצעים את זה, אני גם לא יודעת לאן לשאוף מבחינת הרגש, כלומר: איך מרגיש וחושב אדם שאוהב את ה'? הרבה פעמים לא יודעים אם אוהבים או לא אדם כל שהוא שמכירים - אז איך אפשר לדעת שאוהבים את הקב"ה? בנוסף, רוב "מערכת היחסים" שלי עם הקב"ה היא: "אני צריכה", "אני רוצה" משהו מהקב"ה, ואהבה זה בדיוק להפך: לתת. מה אני יכולה לתת לקב"ה? איך אפשר לתת לו משהו?
בכיוון נוסף, נניח שחלק מלאהוב מישהו זה לעשות את רצונו - אני לא יודעת מה רצונו של הקב"ה! אני יודעת באופן מאוד כללי שהוא רוצה שנקיים מצוות - אבל זה לא כל הרצון שלו. וגם, הוא לא רוצה רק קיום מצוות טכני - יש משהו מעבר לעשיית המעשה עצמו - "הלב" של המצווה (בזה אני כוללת גם את המצוות שבין אדם לחברו, שגם בהן, אני משערת, צריך שיהיה בלב איזשהו רגש מסויים שהוא הרצוי לפני הקב"ה). ועוד, שגם בכל שאר הדברים בחיים שלי, יש איזו שהיא דרך שהיא הרצויה לפני הקב"ה, ואני לא יודעת מהי, וגם מאוד קשה כל הזמן לחשוב על "מה הקב"ה היה רוצה ממני עכשיו", בייחוד לאור העובדה שרוב הסיכויים שלא אדע מה הוא רוצה ממני. באופן כללי - הוא רוצה שאהיה טובה. אבל זה משהו כללי! אין פה פרטים איך להתנהג בכל מצב ומצב.
חלק מהפתרון, זה לימוד תורה/מוסר/הלכה שיכוונו אותי מבחינת המעשה הקונקרטי מה לעשות במצבים מסויימים, אבל, זה לא מספיק! לא מספיק "לבצע" את המצוות, כפי שכתבתי, צריך יותר מזה, ודבר זה התחוור לי ביתר שאת לאחר קריאת הספר "על מה חרבה ירושלים" (זה בהוצאת הישיבה של עתניאל...). שם הודגם המצב שלפני חורבן הבית השני. אז, אנשים דקדקו במצוות - אבל מדקדוק במצוות אפשר להיות "נבל ברשות התורה" (אני לא אומרת שהבעיה זה הדקדוק במצוות, כוונתי, שאפשר לקיים את המצווה בצורה מושלמת, ולהיות אדם מושחת ולהיות חברה מושחתת שזקוקה לחורבן על מנת שישאר ממנה משהו שיוכל לבנות את עצמו מחדש ולהיות פחות מושחת...). זאת אומרת, שהידיעה הטכנית, שעכשיו אני צריכה לברך או עכשיו הקב"ה רוצה שאבקר אדם חולה, לא מספיקה.
ועוד שאלה קטנה: האם יש דרך לדעת, להרגיש שאני רצויה לפני הקב"ה? יש סימנים לכך?
אני מקווה שהסברתי את עצמי היטב, ותודה שסבלתם את חפירתי!
שבת שלום!

זהירות בתגובות