אני באופן אישי מעדיף לייחס ליום זה ייחודיות מהותית, מעבר היותו יום "הצלה" לעם ישראל, כפי שכבר הזכרתי תכופות לעיל. אגב, גם לפי החוגים המסויימים בציבור החרדי, יום זה מקבל מעמד סמלי של "הצלה לעם ישראל", כלומר על אף שביום זה לא אירע אירוע ספציפי-מקומי בו ניצלו יהודים מסכנה ממשית (ואפילו עיון בהיסטוריה יגלה שההכרזה אירעה למעשה באמצע "מלחמת העצמאות", לאחר חודשים של פיגועים ועם חדירת הלגיון הירדני לגוש עציון. כלומר ביום זה לא רק שלא ניצלו יהודים, עד כמה שידוע לנו, אלא המון יהודים נמצאו בסכנה קיומית), הרי יוצא שהם מייחסים לעצם הכרזת המדינה מעמד סמלי, ולפי ראות עיניהם, מדובר בסמל להצלת עם ישראל. [גם אני רואה בהקמת מדינת ישראל, דבר שהציל את העם היהודי, אך אני מעדיף להדגיש את עניין החלת הריבונות].
ניתן אף לומר כי לפי הסבר זה, מדינה ישראל נועדה לשם הצלת יהודים (כפי שמבוטא במגילת העצמאות, וכפי שכה רבים הציגוה מראשית הציונות המדינית. ע"ע "בעיית היהודים). כלומר גישה זו לא מייחסת כל ערך היסטורי משמעותי למדינת ישראל, ולמשמעויות של חזרת עם ישראל לארצו ולריבונותו בארצו לאחר אלפי שנות גלות, אלא כקהילה יהודית גדולה, כדוגמאת זו בארה"ב או בבריטניה, והללו מושכים למעשה לא"י את חיי הגלות, ומלבישים אותם בכוח על האדמה המבטאת את חירותו הלאומית של עם ישראל.
וניתן להמשיך ולתאר איך ההסתגרות החרדית, וההתעלמות מהארץ ומיושביה (גם מהערבים), מייצרת תופעות כדוגמאת חוסר אכפתיות לגבי נקיון הארץ (זבל ברחובות ובפארקים), וחוסר התעניינות לגבי גורל אדמותיה של א"י (ומובן שיש יוצאים דופן..)
לסיכום, ניתן לחגוג רק את עניין ההצלה ביום העצמאות. זה לגיטימי, וזה נכון. אך זה מפספס את העיקר. וגישה זו שורשה בעיוורון, המסרבת לראות בחזרת עם ישראל לארצו תחילת הגאולה, אלא פתרון נוחות לרדיפת היהודים.