אין קשר לחיצוניות ופנימיות. אין קשר לעומק.
המציאות היא כזאת: רוב האנשים הם עצלנים. הם יעדיפו לשבת כל היום מול האינטרנט והטלויזיה מאשר לעשות משהו מועיל!
זו המציאות.
גם אם משהו מעניין אותם, הם עדיין יעדיפו להתבטל, אם זה רק אפשרי. הם יעדיפו לטייל בעולם כל החיים ולשחק משחקים.
כמה שאני אוהב את מה שאני עושה, אם לא הייתי צריך בסופו של דבר לעבוד - הייתי ממשיך לקרוא ספרי מדע פופולרי ולא הרבה מעבר לכך. וגם אם הייתי מתקדם מעבר לכך, זה לא היה ולא באותו קצב. ואני אחד מהאנשים שבורכו שהדבר שהכי מעניין אותם, הוא התחום שבו הם בחרו.
ציור זה נהדר, ציור זה נפלא - בשעות הפנאי.
וכן, עמל זה לעשות משהו מועיל - רצוי לאהוב מה שעושים, אבל גם אם לא - זה לא מהווה פטור מלעשות משהו מועיל. אחרת, רוב תושבי הארץ יהיו בטלנים ולא יהיה לנו מה לאכול.
ואל תקשרי את זה לאלימות. אין כאן שום קשר. אחד יקשר את זה לכך שהחרדים לוקחים את כל התקציב מהחינוך, את מקשרת את זה לתכנית הלימודים (אני לא חושב שבתימן, כשילדים למדו מהמורי שהיה לו מקל גדול... הם למדו רק מה שהם אהבו, ואני לא חושב שהם היו מאוד אלימים. כנ"ל לגבי האשכנזים, המלמד בחיידר והחגורה...).
אחד יקשר את זה ל"כיבוש".
אני יכול להגיד: "ברור שיהיו אלימים - אומרים לילדים שילמדו רק מה שהם אוהבים, שיעשהו רק מה שבא להם ומספק אותם, לא שמים להם גבולות ונותנים להם תחושה שהם בפנטזיה שבה מותר להם הכל - אז אחרי זה הם הופכים לאלימים" - בדיוק להיפך ממה שאת טענת.
קוראים לזה דמגוגיה ואני ממש ממש לא אוהב את זה!
הדעה שלי בנוגע לאלימות, היא שחינוך מתחיל מהבית. אין קשר לבית הספר - אבל זה לא הנושא.
את הגדרת גבורה, כמאמץ להתקדם למרות המניעות - ואני מסכים איתך. אדם צריך להתקדם, גם אם לא ממש מתחשק לו. הוא צריך לתרום את חלקו בצורה מוחשית.
בזמנו הפנוי שיתפנה לתחביביו, אבל הוא כן צריך לעמול. גם אם יש לו מניעות.
את ממש מוכיחה את הנקודה שלי.
להיות חקלאי, זו עבודה בדיוק כמו להיות רופא, מהנדס, עו"ד וכו' - אני לא מבין מה בכלל התכוונת לכתוב בנושא ולמה זה אמור לחזק את טענתך.
אני לא דיברתי על מה שנחשב או לא נחשב בעיני החברה. זה הדבר האחרון שמעניין אותי.
וחקלאות זה דבר הכרחי - זה הדבר הכי מציאותי שיש. יש לאדם הממוצע, צורך לאכול. בלי חקלאים, כנראה שתהיה תמותה מרעב באחוזים גבוהים.
אני מדבר על ליצור משהו. לתרום את חלקך לעולם שנותן לך כ"כ הרבה.
המציאות לא כזאת רעה. היא מעודדת את האדם לשאוף, להתקדם - ולא לדרוך במקום או לחזור אחורה.
היא תהיה מושלמת אחרי ביאת גואל, אבל עד אז, המציאות היא המציאות, ואין לך ברירה - ועובדה שגם את "עבד של המציאות". בין אם את אוהבת את זה ובין אם לאו.
שורה תחתונה - בואי נראה אם תצליחי לתכנן מערכת לימודים וחינוך ללא ציונים, מהיסודי ועד לאוניברסיטה - מבלי למוטט את כלכלתה של מדינת ישראל.
שיהיה לך בהצלחה.