איך הילדים הטובים הופכים לדתלשי"ם?-משה ר-
עבר עריכה על ידי רחלקה בתאריך כ' בחשון תשע"ד 18:43

תופעה!

תופעה עצובה מאד, בד"כ יש את החבר'ה האלה שכבר רואים עליהם מהתיכונית שהם לא יהיו גדולי הדור הבא.

ויש את ה"צדיקים" אלה שעוזבים את ביהמ"ד לפני כיבוי אורות וקמים חצי שעה לפני התפילה, מכירים אותם?

והנה אני שם לב בעודי מעיין בכל מיני דפי פייסבוק כאלה ואחרים של חבר'ה מהתיכונית, חלקם גדולים ממני וחלקם קטנים יותר, שהרבה מהצדיקים האלה, אלה שלא האמנת לרגע שיעזבו את בית המדרש אי פעם, לפתע השליכו הכל וזה לא אחד או שניים זה תופעה.

אצלי במחזור היו מס' חבר'ה שנחשבו העילויים בגמ' וגם במידות(שזה לא מחייב שהשתנה) ואני רואה שיותר אחוזים מהצדיקים פרקו עול, לעומת זאת אלה שנחשבו לפחות למדנים ופחות מקפידים, נשארו יותר בישיבות ושמרו על הדרך, תמוה.מבולבל

באמת עצוב ומוזר כאחד..יטבתה
בדר"כ זה כאלו שמצפים מהם יותר מידי כמו בנים של רבנים וכדומה...
לא יודעת... זה באמת מבאס לראות דברים כאלו..
תופעת הדתלשי"םעץ נטוע
בהחלט תופעה כואבת מהמחזור שלי מהתיכון.רובם ביתאלניקים וכמה אחרים מישובים באזור 2 דתלשי"ם ובפגישת מחזור האחרונה ראיתי עוד 2 בלי כיפה

הולו אל תשכחברוךש

את תופעת הנשואים שאחד מבני הזוג נהפך דתלש. (יש מקומות שזה הפך מגיפה) 

הכי עצובותן טל
באמת? יטבתה

שה' יעזור לנו...

רק הערה..לעץ..מרים*
היה מיותר לכתוב שהם ביתאלניקים
אחח...הקשיים של החיים בעולם המודרני...ותן טל

אתם מבינים עכשיו איך זה שפעם, למרות הקשיים הרבים שהיו - היו ענקי תורה, אנשים שלמדו בתנאים לא תנאים, ובכל זאת הגיעו למדרגות שהיום לא חולמים עליהם - והיום, כשהכל נגיש, כל כך קל ללמוד, והתנאים משופרים לעין ערוך מלפני 200 ו300 שנה, ובטח שמאשר לפני 1000 שנה - ועדיין אנשים גדולים בתורה, יש מעט, יחסית, והפוטנציאל נשאר גלום.

ולא - זה לא קשור רק לזה שבביאת המשיח כוחם של הגדולים קטן והכוח של הציבור עולה - זה יותר מזה, כי עדיין יש בהמון אנשים את הפוטנציאל להיות גדולים, אבל כל רעשי הרקע מסביב מקשים עלינו בצורה איומה, וגורמים לרבים רבים, לסטות מדרך הישר...

לצערנו, כולנו מכירים את זה היום...

זה לא רק העניין של 'רעשי הרקע'פורק

זה גם כי הבחירה היא לגמרי חופשית ואישית לחלוטין. כ"א ואייפונו.

שמעתי פעם צדיק אחד שאמר שזה לעומת זה יש היום מצב של 'וימש חושך' וכנגד לזה 'ולבנ"י היה אור במושבותם'. ומה שפעם בדור של הבעש"ט היו נשמות בודדות של הצדיקים שהם יכלו להשתמש באור הגנוז (אני מצטט את המילים שלו!) וכל השאר היו נשמות עם פחות פוטנציאל ויכלו להגיע למדריגות גדולות אבל לא להשתמש באור הגנוז. היום בגלל שהנסיון והבחירה אישיים ככ ובגלל שהחושך מסביב לאדם עצמו גדול ככ. אז כנגד זה ה' נתן עוצמות חזקות יותר לכא עמ להתגבר על זה. שהיום כאו"א יכול להגיע למדרגה הזו של הצדיקים בדור של הבעש"ט! עכת"ד. ותוספת שלי- זה גם מאוד מסתדר עם מה שהמשיח אמר לבעשט "לכשיפוצו מעיינותיך חוצה.. וידעו גם הם (כאוא בגיל העמידה) לעשות עליות וייחודים כמוך"

אז.. נכון שהכל כואב וקשה מאוד. אבל! נא להסתכל חיובי זה שיש לדתלשים אומץ לזה זה רק בגלל הבחירה החופשית לחלוטין שלהם. וכשהם יחזרו בעה (וודאי שהם יחזרו!!! כי לא ידח ממנו נידח וכי הנשמה שבהם תתעורר מתישהו) זה יהיה ממקום חופשי לחלוטין וממילא עמוק הרבה יותר מאשר סתם קשיים טכניים או מוסכמות חברתיות וכדו' שהיו משאירים פעם אנשים במצבם בתוך 'המסגרת'..

מכיר בודדים ממש!! אבל עדיין זה עצוב b.n
לפעמים דווקא ה'עודף' לחץ מביא לזהguest

או שזה הקיצוניות בנפש.

אם אתה לא הכי טוב, אז אתה צריך לעזוב הכל.

הכל או כלום. אם לא מצליחים את הכל, עוזבים הכל

(וזה קשור גם לחטא אדם הראשון, הנחש, עמלק, המן - 

אם זה מעניין מישהו, אני אנסה להרחיב אח"כ.

ואולי גם קשור קצת ל: http://www.maagalhashana.com/hagim/elul-1 )

מכיר המון.ברוךש

זה מצטרף לעוד תופעות רבות שקיימות במגזר. 
יש לי דעות רבות ותובנות, אבל אחסוך ואצנזר. 
ובשביל לעודד, אנשים עוברים תהליכים, והדתלשיות יכולה להיות רק צעד אחד בתהליך הארוך, לקראת אדם טוב וגדול יותר. 
בהתייחס למה שכתבת, לפעמים אנשים צריכים להשלים בגיל מבוגר חסכים מגיל צעיר. 

הלוguest

גם אני צנזרתי

(וזה חבל ועצוב מאד לפעמים)

^ מצטרףמשה

הרבה פעמים ה"דוסיות" מהתיכון היא לא דוסיות לשם דוסיות אלא דוסיות לשם קיצוניות, ומתישהו העולם מתהפך...

הדור הזה עובד הפוךפריסבי
אני חולק דירה עם דתל"ש ויש לו אחלה מידות והוא מחפש אחר האמת. יש פשוט אנשים שמנסים לברר את האמת ואין להם את מי לשאול (וגם העולם בחוץ משפיע) בדרך כלל מתישהו הם מוצאים אותה.
באמת נורא מצער וכואב נועם ה
מה שאותי משמח זה, שיש גם אנשים כמוכם שכואבים את זה.
מאוד מעודד!!
אההה!!!!!שוברת גלים

תשאל את חצרוני, הוא יסביר לך באמת לעומק..

או הרבה הרבה גדולים וטובים..

|מתאפקת, אבל ממש ממש ממש לא לכתוב פה מגילות, ועוד באש שבוערת בי כרגע..|

אצלינו בתיכון המון חזרו בשאלהאיש השקים
וכמעט כולם חזרו חזרה..
כיף ממש לשמוע! פורק
הדתלשים הם החבר'ה ברמה הכי גבוהה במגזרמוטי ז

כך התרשמתי. הטופ הוא דתל"ש. המוכשרים, ההכי עמוקים ועצמאים.

איך? אני יודע שאני מתחצף כשאני כותב - אבל שאלת שאלה אז מותר לענות.

כי אין בית, כי צריכים להיות ליברליים.

הבית צריך להיות חד משמעי, בכל נושא, גם בנושאים "גשמיים".

אז נכון שיש בתים מושלמים, אבל בחברה זה כבר מתערבב עם הרבה בתים שלא. ואם אין בית - אין מצב להצליח בחיים כנראה.

ליברליות, חושבים שאדם יכול להיות יותר מאדם אחד. 

ותרבות, התרבות החילונית, קולנוע, ספרות, הכל, זאת "רמה גבוהה" קלה להשגה.

קיצור, לא מתבדלים. והילד משיג בקלות הרבה יותר גבוהה ערכים לא יהודיים, מהתרבות, הוא נושם ממנה כפירה כל הזמן, והתשובות שלו הן הוכחות מצומקות ושלדיות ומתות על מספרים ודברים קצת רדודים לפעמים.

אז הרמה הגבוהה" הראשונה שיוצא לו לטעום היא דוקא רוח כפירה, ואז, כשמגיע יום בו הוא הופך לעצמאי, כשהוא כנה באמת - הוא מגלה שאין אצלו בפנים משהו אמיתי. ו"הוכחות" לא מעניינות אף אחד שמחפש חיים. (בהנחה שקיימות)

חולקים עלי?

האא!! אוקיי!! לא לצעוק.

סתם, חפשי..

.

(חי נפשי, הגעתי לשרשור הזה במקרה גמור.)

אלה רק נקודות כמובן, זאת לא תשובה.מוטי ז

רק נקודות...

(ואגב, במילה אחת זה... "אידישקייט", בין השאר...)

לראשונה בתולדות הפורומים בערוץשוברת גלים

חותמת על כל מילה שלך.

אני לא מאמיןמוטי ז

ראיתי שהגבת בצד והייתי בטוח שאת הולכת להתפוצץ עלי... חשבתי עלייך כשכתבתי את ה"לא לצעוק".

חחח הייתי מנסחת אפילו יותר בחריפותשוברת גלים

כן כן..

כאילו שבבית חרדי או בנים של רבנים אין דתלשיותאיש השקים
לדעתי זה נובע מחינוך, מאורעות החיים, צורך באמונה גבוהה יותר, מתאווה

כל אחד וענינו
לא חושבת שזה נובע ממשהו מסוים שניתן להצביע עליו.פייגליניזית

ברור שיש את זה גם אצל החרדים, אין על מה להדיין אפילו, (ואולי אפילו בעוצמות גבוהות יותר), אבל הנקודה שמוטיז העלה, די הגיונית. לא רואה איפה זה סותר.

קודם כל - הרבה פחות.מוטי ז

וחוצמיזה, זאת לא הנקודה.

אצל חרדים הדתלשים הם הפרחחים, לרוב הם חבר'ה זולים..

אצל דת"לים הם הטופ, ולכן גם כתבתי את זה בתחילת דברי.

זה הבדל אדיר, כי נשירה תמיד יש, השאלה היא אם הגורם הוא עקרוני, בסיסי.

שורה שלישית.פייגליניזית

אני לא חושבת שזה נכון בצורה כה חד משמעית.

לא'ידעת. חושף שיניים

זה ממש לא נכון שהם דווקא הטופאהבת חינם

אלה גם יכולים להיות דווקא השקטים, שלא שמים לב אליהם.

אבל באמת לרוב הבנאלים יישארו בדרכם שלהם ולא יעשו שינויים דרסטיים כאלו..

הממ, לכל הפחות הדתלשים ש*לי* יצא לפגוש..מוטי ז

אלה שפגשתי הם הטופ שבטופ.

("טופ" זאת רק בחינה מסויימת, הרי גם טיפוס בנאלי אבל שומר מצוות - הוא יותר "טופ" מהמוכשר הדתלש מבחינתי)

לא כ-ולם כמובן, יצא לי לפגוש גם טיפשים גמורים, אבל בודאי שההבדל הזה בין עוזבי התורה החרדיים ובין עוזבי התורה הדת"לים - קיים בהחלט.

מסכימה שקיים הבדלאהבת חינם

אבל לא יודעת עד כמה הוא גדול..

וזה לא קשור לחכמים או טיפשים. מי שלא בטופ של הטופ זה לא אומר שהוא טיפש.

לרוב הדתל"שים יש אופי מיוחד.

סוג של שילוב של אומץ וחיפוש.

אני חושב שבחברה החרדית ל'עילויים' הרבה יותר קשהפורק

לנשור בגלל כל מה שמקיף אותם... וזה לא אומר שמבפנים הם לא ריקים ומעורערים מבפנים בגלל הבסיס הלא בריא. [כמובן שמדובר רק על אלו שכך. ואין כאן כוונה להכליל חו]
ולפעמים זה גם מוביל לצערי (ואני מכיר מקרים) לכך שהם נשארים בתחפושת שלהם אבל בשקט ובפנים הם בחוץ לגמרי ועושים הכל..
ולדעתי זה מצב יותר גרוע מאשר דתלש דומה מהציבור הדת"ל שכנה עם עצמו. אבל אני לא בטוח בזה בכלל בפרט לא במקרים שזה מתדרדר לגויות והתבוללות ממש. שאולי בכז עדיפה המסגרת חיצונית ככל שתהיה שם. ה' ירחם. מרגיש כמו הכרעת האמא בשואה איזה בן להציל.. ה' ישמור.

תכלס מה שרציתי לומר זה שמבחינת הגורם אני לא חושב שיש הבדל. וזה לא עניין של שוליים או לא. זה עניין של חינוך של חיבור בחום ובאהבה לקב"ה ולתומ"צ בעיקר. וכגורם משני הפתיחות לעולם שבחוץ והלגיטימיות שבזה.

אתה מזכיר לי את הספר "הלב והמעיין"אהבת חינם

לא בדיוק על מה שכתבת, אבל על השורות הראשונות..

מומלץ.

זה לא נכון.מוטי ז
אם גדלת בבית חרדינועם ה
אז לא מפתיעה אותי התגובה שלך.

אני לא חולקת עליך אבל גם לא מסכימה איתך.
אתה פשוט מדבר ממקום אחר (במידה ובאת מעולם חרדי).
אם את לא חולקת ולא מסכימהמוטי ז

בהכרח שהדבר היחיד שרצית לומר זה - אתה מבית חרדי ואתה לא מבין.

וזה די מעצבן, בעיקר כי יש לי הרושם שבבית החרדי שלי הכרתי עולם לא פחות ממך, אפילו נראה לי שיותר.

סליחה ממש. לא התכוונתי לעצבן.!נועם ה
אני פשוט לאחרונה מתעסקת בזה, ובגלל שיטת החינוך והיבדלות החרדים, התוצאות הן כפי שצויין.
ותפישת החשיבה שלך הזכירה לי את הנושא.
בעצם מה שרציתי לומר זה שאני מבינה אותך (מהמקום שלך) אבל לא מסכימה עם המסקנות שלך.

ואני - מרשה לעצמי לחשוב שאת לא מבינה הרבה מהדבריםמוטי ז

בהם את מתעסקת.

אין טעם לספר לי על תמיכתך\התנגדותך, זה לא מוסיף לדיון.

גם אני מרשה לך לחשובנועם ה
באותה מידה, היא יכולה לאמר לךרק לא מ(א)גניבה
שלא מעניין אותה אם אתה חושב שהיא מבינה או לא.
לא אהבתי.
אפשר לקחת דברים בצורה בוגרת, גם כשלא נאה לך שהיא לא מסכימה איתך.
לא.מוטי ז

מי שכל מה שיש לו לומר זה "אתה לא מבין" - לא צריך להשתתף בדיון.

בדיון צריך להסביר, דיון זה לא בחירות, עם ספירת קולות. 

ומאד מתסכל שמישהו שמבין את הנושא פחות ממך - משתמש בטיעון של "אתה מעולם אחר".

לא אכפת לי שיחשוב כך, בדיון שלא יכתוב את זה.

אבל היא לא אמרה שאתה לא מבין.רק לא מ(א)גניבה
לפי מה שהבנתי היא אמרה שאתה מבין את זה מהעמדה שלך (ולכן היא מבינה ממה נובעת המסקנה שלך), אבל היא לא מסכימה עם המסקנה הסופית.

זכותה להביע עמדה גם כשלא מדובר בבחירות.
ויהיה יפה מצדך לקבל את הדברים בסובלנות ולא להתלהם.
לא כל שכן להיתעצבן. (גם לא ראיתי סיבה טובה לזה).
תודה מתוקה אבל עיזבינועם ה
אין צורך...
אלא אם כן נתת הערה כללית.
זה סוג של "אתה לא מבין"מוטי ז

ואם את לא מבינה מה מעצבן - לא נורא.

ואם היא כתבה בצורה שלא מבטאת נכון את מה שהיא רצתה לומר - סליחה.

"מעולם"..פפ.פייגליניזית

תכתבי גם "יקום אחר", או "כוכב אחר", למה לא..

אחלה. לפעם הבאה. תודה על ההארה הבונהנועם ה
בכיף ממשפייגליניזית

(לא התכוונתי לפגוע. רק להראות את האבסורדיות שבביוטי הזה.)

אז תסבירי נועם ה
ולא נפגעתי
מה אבסורדי בזה?
כל ציבור מבחינתי הוא עולם. ודווקא נראה לי שהביטוי הזה די מצוי.
בקשר למה שאמרתי "מקום", התכוונתי שהוא אומר את הדברים מזווית מסויימת, ואני מבינה אותו..
אם כל ציבור הוא עולם,פייגליניזית

אז באמת למה לא לכתוב כוכב, או יקום?

כלומר, עת עד כדי כך מרגישה מנותקת מציבורים אחרים? (שואלת באמת.) עולמות נפרדים, משמע ניתוק. אפס חיבור. כך חונכת באמת? ואם כך, מהי המשמעות של "עם ישראל", כ"עם"? ו"אהבת ישראל"... לה בכלל כבר אין משמעות...

אלו שאלות די תיאורטיות, אולי קצת ציניות. תחשבי על זה, בכל אופן.

"עולם קטן"חסדי הים
הראשונים השתמשו בביטוי הזה, גם כלפי כל יחיד בישראל. זה ביטוי עמוק, שאומר שכל אחד יש לו עולם אדיר וייחודי בפנים, שגם משפיע על ההסתכלות שלו על העולם מסביב.
לא מבין מה הבעיה עם הביטוי?
דוקא מתוך הבנה עמוקה זו, שכל אחד מישראל הוא "עולם" בפני עצמו, אפשר להתחבר יותר בכנות ואמתיות, ולא לטשטש הבדלי אשיות.
באתי לכתוב, ואז ראיתי שכתבת כבר רק לא מ(א)גניבה
על אדם ספציפי, יפה מאוד לאמר "עולם"פייגליניזית

ואפילו "מלואו", על ציבור, לא חושבת. עשה ועשי כטוב בעינייך

אגב, אתה מודה בעצמך: "כל אחד מישראל", משמע שכל ציבור הוא בבחינת "אחד ויחיד"?...

משמע שהציבור משול לעם ישראל כולו? או לאינדיבידואלים? איך זה מסתדר? (לא מומלץ להתחיל להתפלסף על זה, אבל מה שאתה רוצה

נשמה. האחרונה שאת יכולה להגיד עליה מנותקתנועם ה
זאת אני. אני מחבבת חרדים. מחייכת אליהם כל בוקר. אוהבת אותם באמת. לומדת מהם. חוץ ממה שאני לא מסכימה איתם.
חבל שאת מתעקשת להתפס להגדרות. או לפחות לא להבין אותם נכון.
אני מכירה את כל המגזרים, חוויתי כמעט את כולם. העולם החרדי כשמדברים על הסתכלות ונקודת מבט, הוא עולם אחר, נקודה. ואכמ"ל
מוטיז אני מכיר הרבה בתים שהיוחסדי הים
מאוד פתוחים גם לתרבות החילונית, אבל בגלל שלמדו וחיו בבתים האלו תורה ויהדות בעומק ובאמתיות. הילדים פשוט ראו את האמונה והתורה חיה וקיימת מול עיניהם, וכל הקשיים בחיים, לא יכלו לעמעם את האש האמתית הזו שספגו בביתם.

הקיצור: הפתרון, היא להסביר ולחיות ולחנך אמונה ותורה בעומק.
הנסיון לסגור את האדם מעולם החיצון, לא יצלח, וגם לא נכון, כי יש הרבה אמת גם בחוץ.
^^^אהבת חינם

זה באמת לא קשור רק לבית וזה גם לאו דווקא הטופ, זה יכול להיות כל אחד/ת.

רוב האנשים (לא כולם) עוברים סוג של 'משבר' בעולם הרוחני/אמוני, בד"כ אחרי שיוצאים מהחממה (אולפנה/ ישיבה וכדו').

מגיע הזמן בו האדם עומד מול המציאות בחוץ, תרבות המערב וכו', עם המטען הרוחני שהוא קיבל.

וכאן נבנה מבחן האמונה שלו, אם באמת הכל ברור אצלו או שזה דווקא מעורער והוא מחליט לפרוק כל עול.

והמטען הרוחני של האדם נובע ממה שאיש השקים כתב וגם מהסביבה..

רובם של ילדי משפחות של גרעינים תורניים, ממש חיים את ה' ולא פורקים עול. כי כשאתה משפיע אתה לא מושפע.

אבל עדיין..
זה קורה במשפחות הכי טובות, ובכל מגזר.

אבל מה פשרה של השורה האחרונה לעניין?פייגליניזית

הוא מעולם לא טען זאת... (לפחות לא בשרשור הזה)...

"יש הרבה אמת בחוץ", זה משפט חמוד מאוד, ומצלצל יופי, אבל מה היא בעצם אמת? מה זאת אומרת "בחוץ"? מה זה בכלל "בפנים"? מתחת לחומות הגטו?... לא מבינה את הנקודה. יש אמת, ואנחנו מקווים/מאמינים שהיא נמצאת אצל התורה. אם יש משהו שאינטלקטואל אמריקאני אמר, והוא נכון, ומסדר עם אמות המידה המוסריות של היהדות, יופי.. אין בכך שום בעיה, ומעולם לא הייתה עם כך בעיה. הבלבול מתחיל כשזה נשמע הגיוני, אבל סותר את מה שכתוב.

זה לא שונה ממה שאמרתי.מוטי ז

אמרתי שיש כפירה ברמה - ואין תורה ברמה. (גם אתה אמרת, שאין תורה ברמה)

בקשר לאיך לטפל.. ובכן, זה כבר באמת דורש רצינות ואחריות אמיתית, (לענות על זה).

אני לא יכול לומר שיש לי את כל זה..

אבל רק נקודה, נחמד מאד לדבר על לתת תורה בעומק. אלא שאם המצב בשטח הוא שהאלה שמתבדלים מצליחים לשמור על ילדיהם שומרי תורה יותר מבבתים ש"פתוחים לעולם" - לא ברור שיש למישהו זכות לקחת סיכון.

קודם הכל צריך להיות יציב, גם אם זה גלותי, (הרי יכלו להמיר את הדת - והחליטו לצאת לגלות ולא לוותר עליה, גלותית ככל שתהיה.) ואז אפשר לנסות להבריא ולהתפתח.

בקשר לאמת שבחוץ, טוב, כבר היה לנו ויכוח לגבי פמיניזם ועוד משהו.. לגבי השורש שלהם וכו'... אז אנחנו לא מסכימים בעניין האמת שאפשר למצוא בחוץ.

זה משפט די לא מוגדר, אז אין מה לענות עליו.

אני שומע מוסיקה לועזית, וקורא ספרים, וכו' וכו' וכל השאר, אז גם אני מסכים שיש מציאות, יש מציאות ודברים "אמיתיים" "בחוץ".. (אין כל כך "בחוץ" ו"בפנים" אצלי נכון לעכשיו) אבל יחסית לאיך ששומרי תורה רבים חושבים - אין שום אמת בחוץ, רק שקר ומוסר לא מוסרי.

נסיון העושר קשה יותרהדסדס

מנסיון העוני, ואין עני אלא בדעת.

לפעמים דוקא אלו ה"גדושים", עוברים נסיונות בהתאם.

ממה שאני ראיתיחסדי הים
ישנם שני סוגים:
1. אדם שמחפש תשובות אמתיות לאמונה ולחיים, והוא מתחבר לרבנים או לאנשים הלא נכונים, שלפעמים לא נותנים לו תשובות, או שלפעמים נותנים תשובות מאוד מלומדות, אבל הרבנים בעצמם לא חיים את התשובות האלו.
2. אדם שנמשך אחרי תאוותיו או החברה, ולכן עושה את מה שהוא עושה.

אני כמעט הייתי בסוג הראשון, אבל הצלחתי להתחבר לרבנים הנכונים וסללתי לעצמי דרך מיוחדת.

עוד נקודה, קשה מאוד, בימינו למי שעדיין לא התחתן כמו כולם מוקדם, להשאר במסגרת הדתית, כי המסגרת הדתית מאוד מובנית סביב משפחה ומסגרת קהילתית. הרווק קשה לו להכנס לשם, וגם אם הוא נכנס הוא מרגיש מוזר.
מסכימה.^~בממוצע~
^יפהברוךש
ככל שהשביל רחב יותר השוליים צרות יותר...עדידפ
שאלת השאלותהצטרפתי

זו באמת תופעה כואבתעצוב

החיים שלי, למי שמתעניין:~בממוצע~
אז אני אף פעם לא "הורדתי תכיפה" רשמית. אבל אני בהחלט עשיתי איסורים חמורים מאוד כמו חילול שבת ועוד, ואני אומרת רק בשביל הצורך לוידוי ולהתנער.

וכן, הייתי סופר דופר. הייתי ה-מדריכה בסניף, זאת שאף פעם לא מתחצפת למבוגרים. הייתי עם החצאיות הכי ארוכות, ועם הכי הרבה צימאון לתורה. (לא אובייקטיבית, אבל מרשה לעצמי למטרת הכתיבה)

אני חושבת שמה שקרה אצלי זה שפשוט הייתי כזאת בלי מחשבה, לא באמת מתוך בחירה..
לא מזמן הייתי בחתונה של חברה מהתיכון והבנות האחרות כמעט התעלפו כשראו אותי הולכת בטבעיות לבר, מזמינה וודקה ומדליקה סיגריה. הם רציני היו בשוק..

זה רק כדי להדגיש כמה עשיתי מהפכים בחיים שלי..
אבל אני עכשיו במקום טוב יותר.~בממוצע~
כי אולי החצאיות שלי התקצרו, הריאות השחירו והפנים חוררו בתכשיטים שונים, אבל אני הרבה יותר שלימה במה שאני מאמינה בו, וגם כל הזמן מחפשת לעלות ולהתקדם. אז לא חושבת שזה שווה אתזה, ממד לא! מה שעשיתי ועברתי לא שווה בכלל. אבל כן המצב דלי עכשיו יותר טוב מאשר הבממוצע של האולפנא, הפלצנית שלא שואלת שאלות ותמיד מקשיבה למה שאומרים לה.
^^^^^^^^^^^^שוברת גלים

רק שאני הייתי קומונרית באריאל, וחינכתי לתורת חיים בעז, באטרף..

לא באמת ידעתי מהי תורה כנראה ומה הפנימיות שבה.

לא יודעת, לא גדלתי ככה.

אולפנה, שירות, מכללה דתית.. ופתאום הכל מתפוצץ כי משהו לא באמת אמיתי..

תודה לכןפורק

הווידויים האלה ככ טובים..

פשוט קרן אור כזאת. מכוונת לחום ולטוב שמאחורי כל המסכים. ומחממת.

לא הייתה לי דרך אחרת להגדיר.

תודה רבה.

גם אם זה נכון, ויש כזו תופעהפייגליניזית

אני לא חושבת שניתן לתרץ את זה, מקסימום לאמר שאלה שהתמידו, "הלכו עם האמת", ובגלל שככל שחיפשו יותר, ראו שזה יותר ויותר גדול עליהם...(אינטלקטואלים למינהם), הפחות למדנים ומקפידים, סביר שמשיכו איפה שהם, הרי הם הולכים אחר הזרם... הם דתיים.. לא יחפשו יותר מידי, לא יחפרו, ועל כן, גם אין סכנה שישליכו עול מצוות...

לא'ידעת. תירוץ מידי עלוב.

לאורך כל ההסטוריה היו כאלה שפרקו מעליהם עול מצוות, החל מאלה שסירבו לצאת ממצרים, ערב רב, קורח ועדתו, צדוקים, קראים, רפורמים, משכילים, "'ציונים". אז יש גם היום... זה לא משהו שהייתי מתרגשת ממנו, אלא מחפשת איך להתמודד עם זה, אם זו תופעה חדשה, הרי היא צריכה דרכי התמודדות חדשים.. אבל היא מושרשת וידועה, והתורה מלאה בהוראות והסתכלויות כלפי פורקי העול...

^ קשוחהברוךש
יפה כתבת אהבת חינם

וזה התחיל אפילו לפני, ישמעאל ועשיו..

אל תתפסי אותי על המילה..פייגליניזית

תמיד כשנדרש ציר זמן כזה עם דוג' של אישים, אני מסתבכת:-/ (כמעט תמיד)...

אל תדאגי (;אהבת חינם

בכ"מ, את במצב הרבה יותר טוב משלי..

השאלה היותר נכונה היאמיוחד
למה בכלל הם היו אי פעם ילדים טובים???

והם כמוני, גילו שכל הקטע הזה לא בשבילם ותודה ושלום, ויתרו.
אבל האנשים שכאן, בזה שהם שואלים את השאלהמוטי ז

מראים שכנראה הם חושבים שאתה טועה, ושזה כן בשביל כל אחד ואחד.

אז איך מה שאתה אומר יכול רלוונטי לדיון מנקודת מבט כזאת?

(נקודת המבט הנכונה) 

הם חוו את הכל במעטפת חיצוניתאהבת חינם

והם לא באמת בנו את העולם הרוחני האמוני הפנימי שלהם, והמטען שלהם היה יחסית ריק.

באופי שלהם הם כנראה אנשי עשייה, שעושים הכל בצורה הכי טובה ועד הסוף וכשאתה בסביבה דוסית אז אתה פועל לפיה.

אבל כשהם יצאו החוצה לא היו להם את הכלים להתמודד מול כל מה שבחוץ, כי הם לא השרישו בתוכם את התורה ואת ה' באמת.

נערךדינה ל.
עבר עריכה על ידי דינה ל. בתאריך כ"א בחשון תשע"ד 00:18

אולי לא נשאל איך זה קורה?שורש וגרביים
אלא מה אנחנו צריכים לשנות בחברה ובחינוך שלנו כדי שזה לא יקרה?
או נשאל מה הנקודה האמיתית שהם בועטים בה? (כמו שלמדנו מהרב קוק)
לא חושב שהחבר'ה האלה לא היו מחוברים באמת והכל היה כלפי חוץ. ממש לא.
הם היו בדיוק כמו כולם ופשוט הבינו שזה לא מתאים מכל מיני סיבות.
השאלה העיקרית היא מה לא בסדר אצלנו
^^שוברת גלים

יפה יפה!

אני אוהבת את השרשור הזה, באמת. יש פה המון חכמה!!

כתבת יפה.פייגליניזית
זו בעצם אותה שאלה..אהבת חינם

אנחנו שואלים איך זה קורה כדי לדעת מה לשנות ולתקן.

ואני לא כ"כ מסכימה איתך שהם היו 'בדיוק כמו כולם' כי בתוך הכולם הזה כל אחד בנה וביסס את העולם הרוחני שלו,

וכשהוא יצא מהחממה הוא לא היה כעלה נידף ברוח ולא ידע איך להתמודד עם כל הנצנצים שבחוץ.

ולכן רובם של הדתל"שים לא היו מחוברים באמת.

ואני חושבת שהמודעות הזו מתחילה לעלות, לפחות אצלנו במכללה הרב יונה גודמן מעלה את העניין למודעות ונותן כלים להתמודדדות.

זו ממש לא אותה שאלהשורש וגרביים

מבין השורות שלך אני קורא התנשאות מסויימת ובטחון גדול מידי בצדקת הדרך. לכן קשה לך להבין את התופעה.

השאלה היא האם מפנים אצבע מאשימה ומזלזלת כלפי ה'חלשים ולא רציניים' או שמסתכלים פנימה לבדוק מה צריך לתקן, ויש הרבה.

אני לא יודע כמה דתלשים את מכירה, בכל מקרה הם אנשים כמו כולנו, לפעמים שואלים שאלות קשות ומתעמקים ולפעמים סתם מתעצלים.

האם את חושבת שאת יכולה למדוד חיבור של מישהו בזמן מסויים לאלוקים?

האם את חושבת שבאולפנה התכוונת יותר חזק בשירי סעודה שלישית?

או שאולי את לומדת במכללה דתית-תורנית, אז כל מי שלא כמוך הוא עלה נידף?

מאיפה מגיעה ההתנשאות להגיד את זה?

האם את חושבת שאת מחוברת באמת לתורה? מה זה אומר בכלל?

אז בואי אני אחדש לך משהו:

הדתלש"ים היו מחוברים בדיוק כמוך, וקיבלו אותו חינוך כמוך, את לא עדיפה עליהם בשום צורה.

גם את לא מחוברת באמת לתורה, זה רק נדמה לך.

במסלול החיים שהתגלגלת אליו היה לך יותר נוח להישאר דתיה ולא ולהעלות שאלות קשות. זה ההבדל היחיד.

(וכמובן התשובות לשאלות הקשות...)

פסקה אחרונה:פייגליניזית

אתה סותר לגמרי את מה שאמרת בתחילה.

"גם את לא מחוברת באמת.."... כאילו אתה מכיר את הבן אדם ואת החיבור, וכאילו אתה (או בכלל, משהו) יכול למדוד מהו חיבור, ולמי יש אותו. (את זה אתה כתבת, לא?)

אם אי אפשר למדוד משהו בצורהשורש וגרביים
חיצונית אובייקטיבית הוא קיים ככל הנראה רק בדמיון
משפט מוזר קצתריבוזום

השאלה למה אתה מתכוון ב"דמיון".

אם אי אפשר למדוד אובייקטיבית כמה אני אוהבת את אמא שלי, זה רק בדמיון? אם כן, אז כנראה שזה לא כל-כך נורא שמשהו יהיה קיים רק בדמיון.

[ההודעה שלי די מנותקת מהשירשור כולו. הגבתי רק למשפט תמוה]

אני חייתי עם כמה דתל"שים בחייאהבת חינם

אז אני מדברת מתוך היכרות איתם, וחלילה לא מתנשאת. הכי לא שבעולם.

גדלתי ועדיין בסביבה שאינה שומרת תו"מ, אז אני האחרונה שאתנשא מעליהם.

האצבע המאשימה היא כמובן כלפינו. אנחנו צריכים לעשות את ההשתדלות המקסימלית, אבל בסופו של דבר התוצאה לא בידיים שלנו, בכל מקרה ה' נתן בחירה חופשית.

אתה לא יודע עלי דבר וחצי דבר, אז אתה לא יכול לומר כלום על עבודת ה' שלי.

ואני לא מודדת שום עבודת ה' של אדם אחר.

יש הרבה דתל"שים או כאלה שאינם שומרי תו"מ שיש להם עולם אמוני הרבה יותר עוצמתי משלי, אבל זה עדיין בתהליך, זה לא מושלם עדיין כי הם לא מקיימים תו"מ (אבל לא על זה הדיון).

ואתה חושב שמי שיש לו בסיס אמוני חזק היה משליך את הכל מול הנצנצים בחוץ?

אני חושבת שמה שמציק קצת בהודעה שלךריבוזום

הוא הסוף - ההנחה שכל מי שהידתל"ש עזב בגלל "נצנצים", ובכך שלילת היתכנות של מצב של מישהו שעזב בגלל התלבטויות וקשיים מהותיים, ולא בגלל תאוות.

ולמה ההתלבטויות והקשיים המהותיים צצו אם לא בגלל זהאהבת חינם

זה לא קשור לתאוות דווקא.

אתה יוצא מהחממה, לעולם שונה. אתה עומד מול קשיים שמציבים מולך, ואתה פתאום חושב מה אמתי? מה עדיף?

האם היהדות והתו"מ באמת כ"כ חשובים ומהותיים?

לאו דווקא ה'תאוות', אבל זה הכל ביחד, אין הפרדה ברורה בין התאוות לבין הקשיים והמחשבות שצצות.

לא הבנתי, למה אין הפרדה ברורה? אין הבדל בין מיריבוזום

שמנהל את חייו לפי הרגל \ יצרים לבין מי שמנהל את חייו לפי שכל?

בטח שיש.אהבת חינם

אבל כל השכלתנות הזו, הפילוסופיה והתשובה לכל דבר, מקורה לא ביהדות.

כנ"ל המתירנות ליצרים, זה בא מאותו מקום.

??ריבוזום

אז באמת יש כאן מחלוקת עמוקה מאוד.

דבר שלא מובן לי. למה צריך ששכלתנות תגיע מתוך היהדות, האם השכל אינו הדבר הטבעי והראשוני לבנאדם? הכלי הכי בסיסי שאיתו הוא יכול לעבוד, ולכן הוא חייב להסתמך עליו לפחות ברמה מסוימת? צריך שהבנאדם יקבל את התורה לפני שהוא צועד על פיה, לא? (ושכל זה מונח די רחב)

ולמה לדעתך המתירנות ליצרים באה מאותו מקום של שכלתנות\פילוסופיה? ומאיזה מקום?

לא. קודם נעשה ורק אח"כ נשמע אהבת חינם

פילוסופיה היא מהיוונים אאל"ט, וגם כל התרבות של הגוף והיופי באה משם ועכשיו זה נקרא תרבות המערב.

האדם חייב להשתמש בשכל שלו, זה מה שמבדיל אותו משאר הבריאה. השכל (הדיבור) והבחירה החופשית.

אבל להשתמש בו במסגרת התורה ולא בשביל לכפור בה.

אם הרמב"ם היה שומע אותך...שורש וגרביים
מה הוא היה אומר?אהבת חינם

אמרתי להתעלם מהשכל?

אמרתי שצריך להשתמש בו. אבל במסגרת התורה ולא בשביל לכפור בה.

ולא אמרתי שלא צריך לשמור על הבריאות..

הרמב״ם כתב להשמיד כופרים. לזה אתה מסכים - שורש?יונתן 1
הוא כתב הרבה דבריםשורש וגרביים
כמו עידוד להכאת ילדים ונשים.
לא הכל רלוונטי לימינו.

מה שכן חשוב, זוהי שיטת החשיבה הרציונלית שהוא הכניס ליהדות.
'קבל האמת ממי שאמרה'

הוא קבע גם את העיקרון שהתורה חייבת להסתדר עם המדע (השכל האנושי) ולא תיתכן סתירה ביניהם.

לכן לפי הרמבם אפשר לשאול כל שאלה שעולה על הדעת וצריכה להיות לה תשובה ביהדות. ואין שום הגבלות בנושא הזה.

אבל זה באמת כבר לא בתחום של השרשור הזה
בקיצור, אתה לוקח רק מה שבא לך.יונתן 1
זו אנטי יהדות במיטבה.
וויכוח כאן יהיה חסר תועלת כנראהריבוזום

ואף אחד מהצדדים לא יזוז מדעתו.

מבחינת מושגים, אני רק אבהיר שהתכוונתי באופן פשוט למחשבה, ולשימוש בשכל כדי להחליט מה הבנאדם מקבל ומה הוא דוחה.

לא רציתי להתיחס ספציפית ל"פילוסופיה", שהיא תחום מסויים שיש לו (או אין לו...) הגדרה משלו, ולגביו אני לא בטוחה מה דעתי.

ובעיניי, ברור ששכל זה הכלי הראשוני שיש לבנאדם לעבוד איתו מול רעיונות שונים, וזה נראה לי מוזר שמישהו יקבל משהו בלי בסיס חושי או שכלי. בפרט, צריך להיות בסיס לקבל את התורה.

זה לא סותר שום דבר שאמרתי..אני מסכימה איתך.אהבת חינם
אז לא הבנתי. אני כתבתי שצריך לקבל את התורה לפניריבוזום

שהולכים על פיה (כוונתי היא לסדר תפיסתי ולא לסדר כרונולוגי, כי כאן נכנסים עניינים של חינוך והקניית הרגלים וכן הלאה), ואת כתבת שלא.

עכשיו הסכמת שכן.

אז כן, או לא?

למה את מתכוונת בסדר תפיסתי?אהבת חינם

הייתי צריכה לכתוב סדר סיבתי אוליריבוזום

הסדר ההגיוני, שאדם מקיים מצוות כי השכל שלו אומר לו שזה אמת. כך שהסיבה לקיום המצוות שלו היא הכרה שכלית.

(באופן מעשי, זה טוב שילד קטן יתחנך לקיום מצוות וייתכן שבקטנותו הוא מקיים כי אבא אמר, כי אמא תכעס \ תיתן לו פרס. וכנראה אי אפשר להימנע מזה. כך שאנשים כן מקיימים גם במצב שאין להם עדיין הכרה שכלית)

אז אני הבנתי את המשפט האחרון שלך אחרת..אהבת חינם

בתורה כתוב נעשה ונשמע. אני לא מתווכחת עם דבר ה'

קודם נעשה ואח"כ נפעיל ת'שכל ונחשוב

וגם אם נגיע למסקנה שהמצווה הזו הזויה ואין לנו מה לקיים אותה בכלל, אנחנו נקיים אותה בכ"ז. גם אם לפי השכל לא. כי קודם 'נשמע'.

הגיוני שאם הייתי פועלת לפי השכל, היו יורדות לפחות 3/4 ממצוות ה'. בסופו של דבר המסקנות שלנו בשכל מושפעות מהלב ומהרצונות.

אבל בשביל להגיע למסקנהריבוזום

שזה דבר ה', ושלא טוב "להתווכח עם דבר ה'" כלשונך, לא היית צריכה להפעיל את השכל?

הדיון שלי הוא על השלב הזה.

נראה לי שעכשיו הבנתי אותך אהבת חינם
עבר עריכה על ידי אהבת חינם בתאריך כ"א בחשון תשע"ד 03:42

דבר ראשון, לא כל אחד צריך את זה.
לא כל אחד צריך את הבירור הזה ולא לכל אחד יש סוג של 'משבר אמוני'.

אני מכירה כמה שהם ממש בבחינת "תמים תהיה עם ה' א-לוקיך".

אני אישית, הבירור שלי לא נעשה לפי השכל. גידלו אותי לפי השכל, ולי זה לא היה טוב, זה פעל הפוך.

הבירור שלי וההגעה למסקנה הזו היתה דווקא דרך הרגש, דרך הלב.

אבל! במצב האידיאלי אסור שהשכל יגרום לי לפרוק עול..זו הנק' שלי. מבינה?

ואני חושבת שאנחנו כאנשי חינוך, צריכים לדעת לעבוד נכון בשני המישורים האלו ולדעת איך לשלב ביניהם.

כי בסופו של דבר זה בא ביחד.

זאת הסתכלות שטחית ביותר.מוטי ז
עבר עריכה על ידי מוטי ז בתאריך כ"א בחשון תשע"ד 13:23

מילים בלי מובן.

כאילו יש משהו אחר מהשכל, שקולט את הסיפור על מה שהיה בהר סיני ואת הנעשה ונשמע האמור.

פילוסופיה ליוונים, יופי וכוח גם, עוד כמה מילים על תרבות מערבית. לב, רגש, ציטוטים, קלישאות.

טיפשות זאת לא יהדות. וכתבת דברים טפשיים וחסרי מובן.

(תקנו אותי אם אני טועה, מישהו היה מוכרח לכתוב את זה)

פשוט תאמר שלא הבנת.אהבת חינם

זו ההסתכלות האמתית והנכונה, כנראה אצלך עדיין לא.

השכל לא מסוגל לקלוט את מעמד הר סיני.

"ראו את הקולות" איך אפשר לראות קולות? איך זה מסתדר בשכל?

וההמשך לא שווה תגובה..

בפשטות?מוטי ז

ראו את כל ה"המולה" וה"בלגן"...

בטח יש לזה פירושים אחרים ודרושים.

אבל את לא נכחת (במובן הפשוט) במעמד הזה, ומלכתחילה הדרך היחידה שלך ללמוד אות או לקלוט איזשהי ידיעה על תורה ועל משהו בכלל בעולם הזה - היתה בעזרת השכל שלך.

זה מגוחך ורדוד. 

קולות זה המולה ובלאגן?אהבת חינם

במובן הפשוט, קולות זה הצלילים שבוקעים מהגרון. ולא המולה ובלאגן.

איפה ראית שלא אמרתי להשתמש בשכל?

אבל השכל לבד לא יגרום לנו לקיים את כל מצוות התורה.

טיפשי? אחלה, תתמודד.

לקב"ה אין גרון. |משחק במגרש שלך|מוטי ז

את משנה את דברייך לפי הצורך.

אתה לא יודע מה יש לקב"ה ומה איןאהבת חינם

ה' ברא את האדם בדמותו, בצלמו.

ויחד עם זה 'אין לו דמות הגוף ואינו גוף'.

אבל זה לא אומר שהמובן הפשוט הוא בלאגן והמולה. זה אולי פירוש של אחד הפרשנים, אבל זה לא הפשט.

אני לא משנה, תראה לי איפה אמרתי שלא צריך שכל.

אתה טועה לגמרי ואהבת חינם צדקה.יונתן 1
וכתוספת למחשבה בהקשרנוריבוזום

יש ממוני המצוות שלא מנו את האמונה כמצווה, מפני שלא הגיוני למנות את האמונה באלוקים כציווי מן התורה - הרי זה מעגלי. מהי החובה לקיים את מצוות התורה? מפני שאלוקים ציווה? ולמה להאמין באלוקים? מפני שזה ציווי מהתורה!

החיוב השכלי, וגם המוסרי, לקיים את מצוות התורה, לא יכול להיות שמקורו הוא התורה עצמה - כיצד תחייב היא את עצמה? החיוב הזה צריך אם כן לנבוע מהשכל והמוסר באופן עצמאי.

אז מה זה בעצם כל עניין השכר והעונש? ובחרת בחיים?אהבת חינם

זה לא מהתורה?

ריבוזות כתבהאהבת חינם

החיוב השכלי, וגם המוסרי, לקיים את מצוות התורה, לא יכול להיות שמקורו הוא התורה עצמה - כיצד תחייב היא את עצמה? החיוב הזה צריך אם כן לנבוע מהשכל והמוסר באופן עצמאי.

אז אני שואלת, אם התורה לא מצווה לקיים את הכתוב בה. למה יש בה את כל הציוויים ושכר למי שמקיים ועונש למי שלא? למה כתוב בה "ובחרת בחיים"?

אז תשאלי כבר, אם התורה לא מצווה לקיים את הכתוב בה,ריבוזום

למה היא כן מצווה בכלל דברים? זו אותה שאלה... ברור שהתורה מצווה דברים. היא לא צריכה גם לצוות שתקיימי את ציווייה, נכון? את יכולה לשאול את שאלתך על כל אחד מהציווים בתורה, ולא ברורה לי הבחירה דווקא ב"ובחרת בחיים".

כשאני מדברת על החיוב השכלי והמוסרי, אני מדברת על השאלה מה מחייב אותי? נכון שכתוב בתורה שצריך לעשות כך וכך, אבל למה מה שכתוב בתורה מחייב אותי? כי כתוב בתורה? משהו פה נשמע לי לא בסדר.. לא?

כן. כי כתוב בתורה. ואנחנו כעמ"י מחוייבים לתורה.אהבת חינם

והחוט המשולש לא במהרה יינתק..|מפזם|

זה לא ייגמר, אם לא תגידריבוזום

לילה טוב. לילה טוב!

אולי נמשיך בפעם אחרת.

לילה טוב אהבת חינם

גם אנשים שמאמינים לא מקיימים את הכל.מטבחון

להם יש להם שכר ועונש. ומובן מאוד למה.

מי שבכלל איננו מאמין, וחוסר האמונה שלו איננו נובע מיצר כזה או אחר או מסיבות שהוא בעצם אחראי להם והם לא אובייקטיביות- כמדומני שחז"ל מכנים אותו תינוק שנשבה.

ואכן הוא לא יקבל עונש על מעשיו.

לא אמרתי שאין להם. והדיבור הוא על דתל"שיםאהבת חינם

גם הם בבחינת תינוק שנשבה? (שואלת ברצינות)

לצערי אני חושב שרובם ככולם לא.מטבחון

אינני דן אותם.

לפחות את אלה שאני מכיר,

אני בכלל לא יודע אם הייתי עומד בנסיונות שלהם.

אבל בכל זאת, חושבני שרובם התדתל"שו מבחירה - 

הם בחרו ברע!

נכון. אבל זה גם יכול להיות מחברה לא טובה וכדו'..אהבת חינם

שה' יחזיר את כולנו בתשובה ויגאל אותנו בקרוב בחן בחסד וברחמים!

יש הרבה גורמיםמטבחון

לכך שהנסיון יהיה גדול.

בסופו של דבר יש לאדם עצמו בחירה - כמו שאת כתבת.

הוא כופר ועונשו הכי קשה מכולםיונתן 1
ולפי הרמב״ם מצווה להשמידו.
היום מעטים הכופריםאהבת חינם

מעטים? הכל יחסי.יונתן 1
לפי הסקרים יש בישראל
כמליון ורבע כופרים - שאינם מאמינים בה׳,
ובארה״ב מספר דומה,
וכבר הגענו ל-2.5 מיליון
כופרים.
גם אם נחליט משום מה
לצמצם את המספר לעשירית, נישאר עם 250,000 איש - לא מעט
בכלל.
לא מאמינה בסקרים. ולא רואה צורך בקטרוג על עמ"י.אהבת חינם

כן מאמין לסקרים, ולא רואה קשר לקטרוג.יונתן 1
הוא אמר עובדה
שע״פ הבנתי איננה
נכונה, זה הכל.
לא רואה קשר בין
הצגת המציאות כפי
שהיא לבין קטרוג.
עיין במאמר:מטבחון

http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?id=6748

מה שהורגים אותו זה לא כעונש.

לא קראתי אך זנ בודאי גם כעונש.יונתן 1
אין ביהדות דבר חמור יותר
מכפירה, וזה שהאדם איננו
מאמין לא פוטר אותו מעונש על כפירתו, כמו גם
מעונש על כך שאכל תפוח
ללא ברכת העץ לפניו.
ולו היית קוראמטבחון

היית רואה שאכן הריגת תינוק שנשבה

נועדה כדי להציל את שאר העם ולא כדי להעניש אותו.

אתה צודק על אדם שכפר מבחירתו,

כפי שכתוב ברמב"ם שידעת לצטט.

יונתן!כתר הרימון

אסור לך לכתוב כאן.

(ולא להגיב לו בבקשה.)

לא ממש בטוח שהם נחשבים לכופרים הלכתיתguest
מה? באיזה הקשר? אם תפרטי מה מפריע במה שכתבתיריבוזום

לעניין שכר ועונש ובחירה, אשמח לקרוא ולנסות להשיב. אם כי פתחתי את הדיון בהצהרה שהוא יהיה דיון עקר, והנה אני נמשכת אליו... ועוד בשעה כזו, ובמצב שינה אומלל כזה...

לכתוב שהאשמה בנו זו חוצפה.יונתן 1
כל אחד אחראי למעשיו.
כל ישראל ערבים זה לזה.אהבת חינם

א"א להסיר מאתנו את האחריות ולהאשים את האחר.

זה מה שמיוחד בעמ"י, שלא כל אחד לעצמו.

ממש לא.יונתן 1
האחריות היא קודם כל על
האדם עצמו ורק אח״כ על
האחרים.
בלי קשר לכך שתמיד יאשימו את הדתיים בכך
שלא יצרו אלטרנטיבה.
כלומר, מי שעזב את הדת
אינו אשם - ומי שדתי כן אשם.
לא חיפשתי אשמים אך
הייתי חייב להגיב לדברים
הללו.
לענ״ד יש הבדל ענק
בין דתלש לתיאבון
לבין דתלש אידיאולוגי.
מי שסתם רוצה להנות
תמיד יכול לחזור - כל
עוד הוא חי - אבל מי
שמונע מפמניזם, דרווינזם
ורצון לשיויון - אין לו תקנה,
למעט בודדים, כי רעיונות
אלו הם אבי אבות הכפירה,
וכל באיה לא ישובון.
זה הרבה יותר מסוכן מכל
עבירה אחרת.
זו דרך חיים הפוכה לגמרי
במהותה מהיהדות, ולרוב
היא תוצאה של השפעת
התקשורת והמערב.
זו דעתך..אהבת חינם

ברור שלאדם יש בחירה ובסופו של דבר הוא יישא בתוצאות, אבל אנחנו כשאני חינוך (גם כהורים בע"ה) צריכים לעשות את כל ההשתדלות שבעולם שזה לא ייקרה.

מה שיקרה בסוף לא בידיים שלנו.. אבל התהליך כן.

בלי קלישאות. זה הורס דיונים.מוטי ז

ה'קלישאה' הזו כלשונך, היתה חלק מהדיון.אהבת חינם

ולא היתה מופנית כלפיך.

מדוע זאת חוצפה?מטבחון

חוצפה למי?

למי שטוען זאת כלפי הדתיים.יונתן 1
ולמה זאת חוצפה?מטבחון
אם אלו היו קשיים מהותיים כיצד לא בירר אותם ?שואף לאור
עבר עריכה על ידי שואף לאור בתאריך כ"א בחשון תשע"ד 12:00

אולי היו לו קשיים אך הנטייה לעזוב היא ודאי בהשפעה רבה של היצר,כי הגיונית הוא היה צריך להתאמץ מאד כדי שלא לזנוח את מה שהאמין בו עד היום בין אם זה היה אמת או שקר,מכיון שתורתנו אמת תשובות ישנן.כך שבסופו של דבר התהליך לא היה אובייקטיבי ולא ליווה אותו שיקול דעת נכון.

לגבי מה שכתבת למעלה יותר שיש לבדוק או לתקן בדברים שאינם שלמים שיש בציבור,זה דבר נכון אך גם כזה שצריך סיוג מאחר וכן מלווה את ההחלטה לעזוב נטייה יצרית.יכול להיות שגורם הקושי בשבילו היה מתוך משהו לא שלם באמת אך זה בשל עצמו לא מהווה עילה,למרות הקושי ומרירות הלב על דבר שאינו שלם,איננו "עובדי אדם",אנו יודעים מלכתחילה שעם ישראל חזר מגלות ארוכה ופגיעה רוחנית קשה ושעדיין לא הכל שלם בציבור,מימלא את הקשיים היה צריך לנטב בעוז לכיוון של התמודדות וסיוע בתיקון ולא זריקת החבילה לים.ויכולים להיות לזה כמה וכמה רבדים.

אינני בא לזלזל בקושי,אך ודאי שהמקום הנכון הוא לעשות עבודה,כמה שהיא קשה בשביל לא לוותר על תורת אמת.ואינני אומר זאת כאדם שבא וגדל מסגרת דתית תורנית אידיאלית ומסתכל מגבוה,הקושי הוא קושי,אך צריך להתמודד ולתקן,אומנם אם הזכרתי זאת אז גם אברך רבות על הטובה הגדולה שה' בירך אותי גם במסגרת זאת והדברים ארוכים.

בוודאי שכןשורש וגרביים
רוב הדתלשים שאני מכיר לא עזבו את הדת בגלל פיתויי העולם שבחוץ, ולא בגלל חינוך מהבית או בסיס אמוני לקוי.

אלא בגלל שהם בחרו במודע את צורת החיים שלהם בגלל שיקול דעת בוגר בשאלות על הדת וקיום אלוקים
אז לדעתי השיקול דעת הבוגר הזה נובע מבסיס לקויאהבת חינם

לפחות מהדתל"שים שאני מכירה.

וואלה, שתי דעות שונות.

לגיטימי שתחלוק על דעתי ואני אחלוק על שלך.

מה השיקול ?שואף לאור

^^^אוסנת

וידוי בקטנה:

אני מה"אלה". בדרכי שלי.

ולא מסכימה עם מה שאת כותבת.

בזמן שחברותי הדוסיות שלמדו באורות ומחזיקות בדעות שלך, היו שישיסטיות תמימות שנהנו מהחיים,

אני כבר הייתי בבירורים שאפילו היום הן לא הגיעו אליהם.

הכל מתועד פה בערוץ, את מוזמנת לדפדף אחורה.

אז זהו, אני לא הולכת להסביר את עצמי פה,

רק קשה לי עם אנשים שחושבים שיש איזה תוכנית פתרונות למשברים בעבודת ה'.

אבל אולי טוב שאת נשארת בתמימות הזו...

(אבל על זה נאמר - מאיפה לך שאת מחוברת לעבודת ה'? את יודעת לאיזה עומקים אפשר להגיע שאת יכולה למדוד מישהו כ"לא מספיק מחובר"?)

רוב האנשים עוברים תהליך, וסוג של 'משבר אמוני'אהבת חינם
עבר עריכה על ידי אהבת חינם בתאריך כ"א בחשון תשע"ד 02:09

יש פתרונות, אבל לכל אחד פיתרון אחר לדרך שלו.

לרוב אם הוא היה 'מספיק מחובר' הוא היה נשאר נטוע בדרך המלך.

תמיד עולות שאלות וספקות, וצריך לשאול, אבל צריך לדעת שלפעמים לא נקבל תשובה ולרוב מי ש'מספיק מחובר' יקבל וימשיך ללכת בדרך ה'. אבל מי שלא, בד"כ זה ישגע אותו, והוא יחליט להוריד את הכיפה עד שיגיע לתשובה שתניח דעתו.

אולי אני מדברת מתוך תמימות ואולי לא

אז זהו שלא.אוסנת
הסברת יפהאוסנת

מדוע הרוב הפשוט, אלה שלא היו הלמדנים הגדולים והדוסים הרציניים, ממשיכים להיות "מחוברים".

כי תשובות פשוטות והעדר תשובות - מספק אותם.

אם היית שואלת אותי לפני כמה שנים,

הייתי אומרת לך בבוז: 

בינוניות.

ולכן זה מוזר לי שאותם אנשים מתיימרים לבוא ולתת לי תשובות.

או לנתח את מה שעובר עלי ("לא היית מספיק מחוברת").

היית פעם במקום שלי, בחוויה נפשית כמו שלי, שאתה נותן לי פתרון מהשרוול?

(אני מוכנה בכיף לבלבל לך את המוח ב2 דקות שלא ידרשו ממני אפילו טיפת מאמץ. כבר עשיתי את זה לאנשים "מושלמים" ו"מחוברים". סתם לא יפה מצידי להרוס את האידיליה)

ולא, אני לא מדברת על "יש אלוקים אין אלוקים".

את צודקת במובן מסויםחסדי הים
אבל תדעי שיש אנשים, שהיו להם התחבטויות וקשיים לא פשוטים ועמוקים עם הדת כמו הדתל"שים, והם הצליחו לעבור את הכל ולהגיע למקום איתן, חסין ועמוק, ולקיים את התורה והמצוות כמה שאפשר בשלימותם, מתוך אמונה רחבה ועמוקה!
נכון.אוסנת

לא כולם זוכים...

(וזה לגמרי "לזכות", כי לא תמיד יש לך שליטה...)

אני מדברת על המצב הכללי, לא הפרטי של כל אחד.אהבת חינם

אף פעם לא הייתי במקום שלך.

אבל גם את אף פעם לא היית במקום שלי.

אני עברתי דברים, ואני מכירה טוב טוב דתל"שים למיניהם.

לכן אני מדברת ממקום שכן חווה את זה.

והפתרון הוא ממש לא מהשרוול, אלא עם הרבה מחשבה ועדינות.

מצד אחד צריך לא לגרום להרגשה של חיפוף בתורה אבל מצד שני לא להרחיק.

זה קשה וזה ממש לא פתרון מהשרוול.

את יוצאת מנקודת הנחה שכל מי שדתלשאוסנת

הוא חפיפניק, או בחר בדרך הקלה.

אבל השרשור נסוב על אותם "רציניים". אנשים שקשה להאמין עליהם שסתם הורידו את הכיפה...

http://www.inn.co.il/Forum/Forum.aspx/t587850#6474440

ויודעת מה?

חלקם באמת פרשו כי אין להם כח.

אבל לא מאמינה שאדם ששיפוטי כלפי התחושה הזאת,

יצליח לתקן משהו.

רק לגרום דחיה.

לכבד, לדעת שלא לכל דבר אני זה שצריך למצוא פתרון.

לא, זאת לא נק' ההנחה שליאהבת חינם

זו היתה התגובה שלי לאותה הודעה שדיברה על אותם אנשים.

זה שאני מכבדת זה לא אומר שזה לא כואב ושאני לא צריכה לנסות לקרב אותם חזרה, או לנסות למנוע את זה לפני.

אלה לא שני דברים סותרים.

וצריך להיות מאוד עדינים כדי לא לדחות אותם, ולפעמים אני עדינה מדי.. (שזה גם לא טוב)

מי הם האלה?יונתן 1
*יש* תכנית פתרונות.מוטי ז

ברור שמנקודת מבט של "כאלה" לא תחשבי כך.

הדיון הזה והשאלה הזאת הם בגישה של עליונות והתנשאות על ה"אלה", וטוב שכך.

אולי יש בעיות בדתיים, ברור, הכל, אבל מי שעזב את התורה הוא זה שכיום עזוב ומפוספס מהחיים.

(שורש וגרביים יחלוק על זה, ברצינות, הוא בכלל לא מעדיף דתי על דתל"ש) 

כשאני אומר שיש תכנית פתרונות, אני לא מתכוון לומר שאין מורכבות אדירה, והרבה חיפוש אמיתי..

אבל אני כן מתכוון לומר שאדם עוזב את התורה בגלל בעיה, ובעיות צריך לפתור.

זה מצחיק, אם יש קבוצה של חכמים, שעברה את המבוך, ורואה היכן מתבלבלים החבר'ה שבאמצע - היא תנסה לחשוב על תכנית לפתרון משברים.

הצעירים המבולבלים שרואים רק מבוך, כמובן שיגידו שמזלזלים בהם ובמורכבות שלהם, ובעולם העשיר שלהם ובאומללות הרומנטית שלהם, אבל זה בדיוק העניין, יש פה נקודות מבט שונות, שני הצדדים חושבים שהם החכמים יותר.

ו... אדם דתי בהכרח אמור (אם הוא בריא בנפשו) לחשוב שהוא הצודק, והוא החכם, וממילא - העליונות הזאת בהחלט נותנת לו יכולת לתכנן תוכניות לפתרון משברים. הסיבה שאת אומרת שאין תכנית כזאת היא... כי את נמצאת במקומך שלך.

ובכן, הדיון הזה הוא דיון מנקודת מבט דתית, שמאמינה שהיא חכמה יותר מאלה שאינם דתיים, וממילא לגמרי הגיוני לנסות ולמצוא תכניות לפתרון משברים.

לדעתי מה שבעצם מפריע לךמוטי ז

זה לא עצם הרעיון של "תכנית לפתרון משברים", אלא זה שהתכניות שיש מי שמציע כאן - הן רדודות יותר ממך. וזה אולי נכון. 

אבל זה בכללי, לאו דוקא קשור לכאן, אנשים שמבלבלים את המוח - לא צריכים לעשות את זה.

צודק וגם לא.אוסנת

אני חושבת שחשוב לשאול את השאלה הזאת - למה יש דתלשים,

וגם לנסות לענות עליה.

זה חשוב לך, לעצמך.

כי כשאתה שואל את השאלה הזאת, אתה מנסה לדמיין מתוך עולמך הפנימי מה יכול לשבור אותך,

ואז גם בונה כלים. "מוצא פתרונות".

אבל לדעת שזה רק עולמך שלך.

אין לך יכולת לבנות כלים לאנשים אחרים שבחיים לא היית במקום שלהם.

רק לאנשים שהיו במקום שלך.

ואני לא חושבת שדתלש הוא בהכרח פחות "דתי" (במובן האמוני) ממך.

אולי החיבור שלו עמוק יותר ולכן מטלטל יותר.

מה פתאום, אחריות, יש אחריות..מוטי ז

זה שזה מעצבן דתל"ש זה ברור. אבל דתל"ש לא אמור להשתתף בדיון כזה בכלל, וברור שכשמיישמים "תכנית לפתרון.." זה לא באמת מיושם בצורה של "תכנית".

הייתי אומר שאולי זאת גם תשובה בתמצות לשאלה שבראש השרשור.

למה יש דתלש"ים? כי הם באים להשתתף בדיונים עליהם עצמם..

אנשים מבינים אנשים, אנשים חכמים מבינים מניעים של אנשים טפשים, ויכולים לעזור להם. (ואני מגזים בכוונה)

אני לא מתכוון להיכנס איתך לתחרות של מי יותר מטולטל ועמוק ואומלל בעולמנו השחור והטראגי.

מי שמקיים את התורה - קרוב יותר להשם, קרוב יותר לכל דבר בעל ערך. 

זאת "נקודת מבט" של אדם מאמין ושומר מצוות, לא מסכימה? סביר...

אבל אני הצודק.

אוסנת

(על השורה "למה יש דתלשים?")

כרגיל, אני מסכימה איתך, והייתי אומרת את זה ביותר חריף אם מישהו היה אומר את מה שאני אמרתי...

(השאלה האחרונה שלי היתה, האם מישהו שמקיים את התורה במובן המעשי-טכני שלה, קרוב יותר מאדם שמקיים אותה במובן האמוני-נפשי שלה)

והתשובה היאמוטי ז

שאין בכלל גבול וחלוקה ברורה בין מעשי-טכני ובין אמוני-נפשי. (כמו שאין את החלוקה הקטנונית בין "שכל" ל"רגש" או "לב")

אני מבין למה את מתכוונת, אבל אני מכיר בחורים דתיים ברמה גבוהה יותר מכל דתל"ש "מחפש" שראיתי.

(נראה לי שגם אני, כמו מה שאמר חסדי הים, חייב הרבה לזה שיצא לי להכיר אנשים חכמים, שבזכותם הבנתי דברים בצורה רצינית יותר.)

אני מסכים שהם יחידי סגולה קצת...

זה לא יתרון אמיתי של דתל"שים, אלא שפשוט קל יותר להיות אמיתי כשאתה מפרק ועוזב הכל, ו"מתחיל מהתחלה", ולכן יש בחינה כזאת, של רמה גבוהה אצל דתל"שים.

אז אני אשאל אחרתאוסנת

למה בכלל אדם פשוט ואדם מסובך נמצאים על אותה סקאלה של "קרבה לה'"?

זה לא יתרון אמיתי, כי זה לא שמישהו שאמיתי עם עצמו עושה פה תחרות מי יותר קרוב.

לפעמים צריך לזרוק. צריך. (צריך. כדי לשמור על הבריאות)

ולפעמים לא.

אז לא הייתי שמה את זה בכלל על אותה סקאלה...

ולא הייתי שולחת מישהו שלא מבין למה לפעמים צריך לזרוק, "לחזק" מישהו שזורק מהסיבות האלה...

אני מסכימה איתך

בדיוק תיכננתי להוסיף הערהמוטי ז

שזאת לא תשובה אלא "קריאה לניסוח מחדש" של השאלה..

הממ, לא יודע, אותו ה', אותו טוב.

(אולי שוב לא הבנתי את השאלה...?)

קיצור, באמת לא נראה לי שיש ויכוח.

כתבתי מקודם שלדעתי הנקודה הבעיתית היא לא בעצם זה שיש "תכנית לפתרון בעיות", אלא בזה שהתכניות לא טובות, ברמה נמוכה..

תהיי בטוחה שבתכנית המושלמת - ה"מחזק" הוא אחד שיבין בהחלט את המיועד לחיזוק.

אני כבר גולש לבירבורים. 

גם אני מסכים.

הסבראוסנת

הכי פשוט:

אתה קובע את קיום המצוות כמדד לקרבה לה' (יש בזה הרבה צדק, אתה צודק).

אבל יש אנשים שזה הרבה יותר קשה להם,

ויש אנשים שאין להם שום קושי עם זה.

אז האם באמת אפשר לשים אותם על אותה סקאלה? למדוד את זה לעומת זה?

(הייתי מודדת "אנשים שאין להם קושי" בינם לבין עצמם. אין לך קושי ואתה מקפיד, אין לך קושי ואתה בכל זאת לא מקפיד... זה בהחלט, תיאורטית, מעיד על קרבה.)

צודק גם לגבי התוכנית. רק שלא נעים לומר את זה...

לא כמדדמוטי ז

אלא כאחד ה"מינימומים" המרכזיים של קירבת ה'. 

זה נותן תמיד עדיפות משמעותית על פני אחד שלא מקיים, באיזשהו מישור או בחינה - זה תמיד יהיה הבדל אדיר

נכוןאוסנת
השאלה איך זה קורה מהווה חלק בהבנה, שממנה אפשר ל...11111

השאלה איך זה קורה מהווה חלק בהבנה, שממנה אפשר להגיע לאיך לתקן.

מהורהר בנפשימטבחון

אינני יודע אם היחס לתופעה הזאת אמור להיות יחס ציבורי או יחס פרטי.

אסביר את עצמי:

הכפירה העצומה והאיומה, שהחלה ב200-300 שנה אחרונות-

היא בהחלט תופעה צבורית, שהיהדות ככלל היתה צריכה להתייח\ס אליה ולהבין את שורשיה,

במיוחד לאור העובדה שמההתחלה הכפירה היתה -תנועה- החל בהשכלה וכו'.

אנשים שפעלו כציבור ולא כיחידים.

לעומת זאת תופעת הדתל"שים גם אם היא רחבה עד כדי כך שכמעט אין אף אחד שאין לו חבר שהתדתל"ש,

עדיין הדתל"שים אינם ציבור שבא עם אמירה מסויימת-

מה גם שכמספר הדתל"שים מספר הסיבות להתדתל"שות.

ממילא ייתכן מאוד שכל דתל"ש הוא סיבה לחשבון נפש לחברה הפרטית הסובבת אותו,

ובכל מקרה ומקרה הדבר שצריך להשתנות - הוא מאוד מסוים.

(אני מניח שרבים יתעצבנו על ההנחה שדתל"ש מתדתל"ש כתגובה לחֶברה שלו.

אבל: א. בהרבה מקרים זה נכון, מבחינת אפילו מה שהדתל"ש אומר בעצמו.

ב. התורה אומרת לנו: "חנוך לנער על פי דרכו גם כי יזקין לא יסור ממנה" - ממילא התורה מציבה לפנינו אתגר - 

לפחות בפני ההורים או המחנכים לחנך אנשים בצורה כזאת (על פי דרכו) שתהיה בטוח שלא יסור ממנה גם בזקנתו.

אם כך אמורה להיות "איזה תוכנית פתרונות למשברים בעבודת ה'"). 

מקוה שכתבתי ברור.

(ממליץ לכולם להשיג - אין לי מושג איך - את החוברת 'המשפחה המחנכת' שכתב הרב יצחק שפירא.

גישה נפלאה לחינוך ולחיים בכלל)

"הבינו שזה לא מתאים"מוטי ז

משפט כזה.... מעניין כזה..

מה אתה בעצם רוצה לומר כשאתה מנסח את זה ככה?

לערבב נקודות מבט? לערפל את הויכוח?

הרי יהודי מאמין יאמר "חשבו", לא "הבינו".. והוא גם לא ידבר על התאמה.

כי אם הוא מאמין הוא יודע שאחרי הכל - התורה היא הכי "מתאימה".

אתה בכלל יוצא מנקודות ההנחה מהן יוצאים האנשים כאן בדיון?

הכל מתחיל ונגמר בקיטלוגיוני
|אומר משפט חכם| |מסדר את העניבה|

קל להיות דתלש
לגיטימי אפילו
״החברה האלה הם חברה טובים״
״זה טוב לברר בעצמך מותק״ וכו וכו׳

אז רגע, מה ההבדל אם אני דתי ככה ככה או דתלש?

באמת, אני שואל ברצינות!
לפחות בתור דתלש אז החברה מסביב מכבדים אותי ובתור דתי ככה ככה אז רק שופטים אותי
מתי שאני נופל, מסתכלים עלי.. אבל אם אני דתלש אני ״מברר עם עצמי ת׳דברים״ וזה מותר..

קל
קל להכניס את הכיפה לכיס ולשכוח אותה במכנס שהולך לכביסה..
^^^^^מוטי ז
עבר עריכה על ידי מוטי ז בתאריך כ"א בחשון תשע"ד 13:07
עבר עריכה על ידי מוטי ז בתאריך כ"א בחשון תשע"ד 11:26

וזה קשור למה שכתבתי על התבדלות. כי זה היחס לשונה.

לא יודעים לשלול.

והתפקיד שלנו הוא לנסות כמה שיותר שלא יבחר בקל..אהבת חינם
ממליצה על ספרמאמע צאדיקה

"נוער הכיפות הזרוקות" \ שרגא פישרמן 

(יש ספר המשך- כל בנות "עלמה אבדה" ) 

כסוציולוג הוא עשה מחקר עומק - ומתאר את הממצאים שלו 

חלק מהתאוריה שלו היא - לחלק את האנשים על שני צירים- עשו בירור או לא, והחליטו או לא

מי שעשו בירור והחליטו  

מי שעשו בירור ולא החליטו -תראה אותם עדיין חיים בבירורים 

מי שלא עשו בירור והחליטו- בד"כ הם מחזיקים מאוד מהמעשה הדתי- בלי עומק מאחוריו 

מי שלא עשו בירור ולא החליטו- 

(לא זכורת את כל הפירוט של התאוריה... תקרא בספר) 

קיצר- החבר'ה שאתה רואה שהם בתיכון עושים מעשה דתי חזק מאוד- אבל אין בו בירור עומק והסכמה של כל האישיות- ובהמשך החיים זה נשבר... מגיע שלב של העדפת כנות ועומק- מול המעשה החיצוני 

עושה על זה עבודהאילת השחר
ומצאתי את זה גם ברשת
על חינוך לגיבוש זהות האני וזהות אמונית של מתבגרים דתיים - משרד החינוך
מה? מטעם מה העבודה?נועם האחרונה
ב"ה אני אסביר לך חנקו אותם בחממהmetorafi
ואז הם פורקים חלק מעול מה בכלל השאלה פה ?!?!
האם אחרי שמחת תורה התשפ"ד הפכתם לאנשים טובים יותר?זיויק

או שנשארתם אותו הדבר?

ומה המשמעות למה שעברתם? או שלא עברתם..

לצערי לא. אותו בן אדם.צע
חח מה יש לפרט?צע

ובכל זאת..

המלחמה יכלה לנטוע בי גבורה, מסירות נפש, רצון לחיים משמעותיים יותר בשל הידיעה כמה חיי אדם נגדעו... איזה אנשים איבדנו שיש להשלים את החלל שלהם..

לא זכיתי שקרה..

מבין אותךזיויק
לפחות אתה מרגיש וזה המון
המילואים השפיעו..ולא לטובהנחמד מאוד
חושב שיש השפעות לא קלות על החיים שלנו מהמילואים שזה די קשור לשמחת תורה תשפד
בעיקר עייף יותרבחור עצוב
שכח לישון צהרייםבנות רבות עלי
..הרמוניה

ב"ה לא חוויתי מקרוב ואני יודעת שאי אפשר להשוות את העוצמה וההשפעה לעומת מישהו שכן, אבל זה כן הוביל לחשבון נפש והוציא אותי משאננות. ברור שהשתניתי. מעבר לזה, בעקבות ה7.10 התבררו לי כל מיני סוגיות כמו היחס לכלל ופרט בעם ישראל (חטופים), שירות- עד כמה, היחס שלי לגיוס בנפרד ולקריאות לגיוס חרדים בנפרד. עד כמה אני מעורבת במה שהעם עובר, כמה אכפת לי ומה אני עושה עם זה. היחס שלי לשמועות קשות וסיפורי זוועה- איך אני מתמודדת עם זה, איך אני מתמודדת עם אנשים סביבי שרואים את זה אחרת ממני ורוצים לשתף אותי... נגיד אני נמנעת מלשמוע סיפורי זוועה, ואני לא אוהבת להגיב בזעזוע ולשקוע בזה אבל מה לעשות כשמישהו שכן בוחר לשמוע בא לפרוק אצלי תזעזוע שלו (בדרך קבע). וגם היה מדהים לראות את ההתעוררות של הזהות היהודית בעם.

תודה על זהזיויק
👍הרמוניהאחרונה
במה לעבוד ומה אפשר לעשות בתקופת חיפוש עבודה?צע

כבר כמעט חודשיים שאני מחפש עבודה.

נראלי שיש מין תום כזה שבע"ה נמצא בקלות עבודה, ולכן זה בסדר לקבל דמי אבטלה נמוכים שנגזרים ממשרת סטודנט..

ואז מגיע הרגע הזה, שאתה מבין שאולי ח"ו זה יכול לקחת הרבה יותר זמן .. ויפה שעה אחת קודם גם לחשוב על הכנסה זמנית וגם על לוז או משהו כזה ..

אני מניח שלרבים מילואים זאת אופציה אבל אין לי כח ורצון לפרט למה, אבל ישמצב גדול שאני מנוע מלעשות מילואים..

(לא עשיתי במלחמה..)

האם יש רעיונות אחרים למקומות עבודה זמניים?

במהלך התואר לא קמתי בזמן אז קל וחומר עכשיו שאני ללא מסגרת.. ואני מניח שאולי עבודה תוכל לגרום לי לבריאות ויציבות .. וכמובן גם להכנסה..

רעיונות אחרים לסדר ויציבות עשיה לימוד והתקדמות בתקופה מאתגרת זו מלבד עבודה זמנית/או על הצד שאתקשה למצוא עבודה זמנית זה גם מבורך..

בתפילה לפרנסה בשפע ולמציאת מקום עבודה מתאים ומספק לכולם.. ואולי אפילו השבוע אעדכן שדברים יסתדרו והתקבלתי😃

תודה רבה..

אולי משלוחים? ראיתי מלא שעושיםזיויק
והכי חשוב להתמקצע במה שאתה טוב
עבודה היא ברכה בלי קשר לתוכן שלהמשה

מה הכישרון הטבעי שלך? מה למדת?

סיימתי לימודי ראיית חשבון ב"ה.צע
לא עולם שאני מכירמשה

בינתיים אני במקומך הייתי יושב בבית ולומד שני דברים לעומק

1.AI

2. אקסל

ולא פחות חשוב מזה את השילוב בניהם.

נשמע רעיון ממש טוב, תודה.צע

אקסל אני מכיר קצת, היה לא מעט בתואר..

וגם יודע שיש קורסים חינמיים..

איך לומדים ai? אתה מכיר דרך או קורס?

ותוכל להסביר מעט מה יש ללמוד בזה? 

אתה צריך בסוף ללמוד איך לעשות את העבודה שלךמשה

כללומר. לנצל את הזמן כדי להתקדם מקצועית ולא רק "לחכות" שמישהו יואיל בטובו להסתכל עליך. כמובן גם הקו"ח שלך יתעדכנו  בהתאם.

לימודי AI ברשת - למה זה לא שורה? 

AI יש לא מעט חומר. הייתי מחפש ללמוד על השילוב בין AI לבין המקצוע שלך. כלומר  איך לשאול שאלות על טבלאות דוחות וחשבוניות וכל אלה. בסוף איך לעשות את העבודה שלך טוב יותר.

אופס… טעותפ.א.
יש בקמפוס ILהרמוניה
אתה כבר עם רישיון רו"ח, אחרי סטאז' של שנתיים?פ.א.

יש הבדל גדול בין סיום לימודי חשבונאות ובין מי שמחזיק ברישיון לעסוק בראיית חשבון.  

אם אתה עם רישיון - חיפוש העבודה הוא שונה מחיפוש מקום לעשות בו סטאז'  

גם כיוון תעסוקתי הוא שונה - עם רישיון אתה כבר צריך לבחור כיוון התמחות / תת-התמחות מקצועי בתחום הגדול של ראיית חשבון.   

מניסיון של הרבה תקופות כאלהעשב לימוןאחרונה

לעשות לו"ז יומי. שכולל לימוד קבוע קודש או חול, אם אפשר כזה שמתקדמים בו.

לקבוע יעדים, כמו ספר קודש מסויים או פרק זמן קבוע או קורס מקצועי אונליין, אפילו סדרת שיעורים תורניים באתר של ישיבה או מכון מאיר

זמני ארוחות יחסית קבועים, ארוחות מזינות.

לשים לב לזמנים האידיאליים בשבילך לשיון ולקום, להתאים את הזמנים של היום למקצב הטבעי שלך.

לשמור על קשר עם אנשים אחרים

לטפח את הבית והסביבה.

למצוא התנדבות- זה משהו שיכול להיות זמני ואחר כך להיפסק או להשתלב בעבודה שתמצא

לחפש פרויקט כלשהו שלך, שאתה רוצה לממש בזמן הבינתיים הזה.

בהצלחה ושיעבור מתישהו

פורום תורני דתי לאומירוצה להשתחרר

מכירים את פורום אוצר החכמה? לתורה? ועוד כמה קצת פחות מוצלחים?

יש הרבה פורומים תורניים חרדיים. הראשונים שהזכרתי מוצלחים מאוד בהרבה מובנים, פעילים, ואפשר למצוא בהם דברים מעניינים גם לאחר זמן.

האם יקום פורום תורני דתי לאומי? שיהיה ברמה, פעיל, לגופו של עניין (בדרך כלל כמובן), ומעניין?

תגיד אוצר החוכמההפי

תגיד לי אלפי ספרים תורניים ב"ה שעזרו לי שנים

באיזה הקשר זה פורום? 

תחפשי בגוגל 'פורום אוצר החכמה'רוצה להשתחרר

ותגלי מקום מעניין מאוד. זה לא 'אוצר החכמה' עצמו - ספריית הספרים הענקית, אם כי יש ביניהם קשר כמובן.

זה פורום תורני, רובו חרדי אך לא כולו. חלק מהכותבים מוכרים (הרב איתם הנקין ז"ל, יבל"א הרב יוסף בדיחי, הרב יואל קטן, ועוד מן הסתם), אם כי כולם משתמשים בשמות אנונימיים כמו כאן.

זה קצת מצחיק אבלנקדימון

מי ששם בפורומים אלה מי שנחלשו רוחנית והתדרדרו לפורומים. אצלנו, החזקים לא משוטטים בדברים כאלה באינטרנט וממילא לא תראה מקבילה.

זו פרשנות בלבד.

לא חושב שזה נכוןרוצה להשתחרר

כלומר, מן הסתם יש שם רבים כאלה, אבל ודאי לא כולם. יש שם אנשים גדולים, ידענים ומעניינים, יראי שמיים בהחלט.

חלקם גם רבנים מוכרים, כפי שכתבתי להפי.

בסוף השימוש בכלים כאלה מועיל לפיתוח של שיח תורני, לפתרון שאלות, ועוד.

אה, ואני מכיר חברה חזקים מאוד אצלנו שמכירים את הפורומים האלה. כל מי שמחפש באינטרנט מדי פעם תשובות לשאלות תורניות עיוניות (לא הלכתיות פשוטות), כמעט בטוח נפגש בזה. דווקא חברה ברמה גבוהה לדעתי. אז אמנם הצדיקים הנ"ל אינם משוטטים יומם ולילה באינטרנט, אבל יוצא לפעמים להיכנס.

מוזמן לבקר בפורומים הנזכרים.אלה פורומים ברמה גבוההפתית שלג
רמה למדנית גבוההנקדימון
לא מנבאת רמה רוחנית גבוהה.

אני מכיר קצת את הפורומים שם, במיוחד את עצכ"ח הידועה. הלמדנות והחריפות אכן רמה גבוהה, היתר לא תמיד.

לא מכיר. מחיפוש בגוגל זה נשמע לי משהו אחר לגמריפתית שלגאחרונה
בינינו, קשה ברשת להישאר בדיונים מעמיקים כל הזמןמתוך סקרנות
להבנתי, סוד ההצלחה של הפורומים שהזכרת הוא שרוב גולשיו עם חסימה חזקה מאוד לרשת, ככה שאין לה באמת "רשת" שמושכת אותם לכל מיני מקומות ומפריעה לריכוז...
יש סיפור מעניין עם אוצר החכמה והפורום שלהםמשה

לעצם העניין. כנראה בעולם הדתי לאומי יש לא מעט פעילות כאן (פחות משהייתי רוצה) ולא מעט גדולי תורה צעירים כותבים דווקא בפייסבוק.

יש קבוצת פייסבוק/ווטסאפ של רבנים לדעתיארץ השוקולד
אבל לא יודע אם היא סגורה, רק שמעתי עליה מרב שאני מכיר
אני חושב שלתלמידי חכמים שעוסקים בכל רחבי התורהפתית שלג

ובפועל ב95% באותם התכנים שעוסקים בהם תלמידי החכמים החרדיים, הפורומים שהזכרת מספקים את הסחורה שצריך.

זה אפילו יתרון עצום, ומהמקומות הבודדים שבהם יכולים לדון באותה הסוגיה אברך מרמת גן עם אברך בכולל ברכסים וכד'.

אני מכיר יותר את פורום לתורה, והוא באמת נועד להיות מקום סגור יותר מאוצר החכמה, אבל עדיין הוא משרת המון לומדים מכלל הישיבות.

ייתכןרוצה להשתחרר

הבעיה שה'בעל הבית' שם חרדי. אתה יכול לבוא, אבל תרגיש אורח.

באיזה מובן?נקדימון
באווירהרוצה להשתחרר

וגם בתוכן. זה כמו להיכנס לבני ברק. גם אם יקבלו אותך יפה, אתה אורח. כתבת שאתה מכיר את הפורומים. לא הרגשת כך?

צורת החשיבה, המקורות, די הכול. לרוב המנהלים מכבדים את תופשי התורה אצלנו, אבל עדיין הם בעלי הבית.

דברים שאני עושה לפעמים/משה

יחד עם שאר פרוייקטי הווטסאפ של ערוץ 7, הנה עוד אחד: אייטמים מעניינים שאני (או הצוות) דגים מהפורום.

מוזמנים להצטרף. קבוצה שקטה של 2 אייטמים ביום בממוצע .

ערוץ 7 הפורומים - Whatsapp

ילדה שיוצאת מלא פעמים בלילה ממיטת מעבר, מותשים.עינב66

אשמח לשמוע מנסיונכם כשילדה בת שנתיים ותשע עברה למיטת מעבר (כי למדה לצאת מהמיטת תינוק), מה הכי עזר לכן שתשאר במיטה שלה במהלך הלילה ולא תבוא אליכם חמש פעמים?

רוצים להתחיל איתה מהלך אבל מנסים להבין מה יגרום לה להישאר במיטה שלה ולא לבוא אלינו כי היא יכולה וזה מפתה לצאת ולהיות עצמאית.

מבחינת שפה היא מבינה אבל לא הכי מדברת עדיין.

תכתבי בפורוםרקאני

הריון ולידה

פה זה פחות רלוונטי

בפועלנפשי תערוג

מה שיעזור זה להחזיר כל פעם

כל פעם

אבל זה מתיש ומנסיון אישי באיזה שלב באמצע הלילה נשברים כי רוצים לישון

עם הזמן זה עובר.

ואתם כהורים.

אל תרגישו שנכשלתם אם היא בכל זאת מגיעה למיטה 

לא נוראנחלתאחרונה

כיף להיות במיטה עם אבא ואמא!  לא נורא בכלל. אם יש מיטה רחבה מספיק

והילדונת לא בועטת נוראות תוך כדי שינה, לא נורא. חושבת שזה נותן בטחון

לילד.  אולי להתפלל על זה, אם זה מפריע? לבקש עצה טובה מהשם?

אנשים שמבינים בכסף השקעות וכוניק זמניק
אני אשמח לשמוע אותכם שם בשאלה קטנה שאלה על חסכון קטן - חיסכון השקעה וצריכה
ממש מושך אותי כל הנושא הזה של בניה ויצירהרק נשמה

עכשיו יש לי אפס ניסיון אבל אני ממש רוצה לדעת לעבוד עם חומרים לעשות חריטות בעץ לבנות רהיטים וכאלה לא בקטע של מקצוע סתם כתחביב אבל אין לי מושג איך מתחילים וגם איך משלבים הכל עם לימודי תואר

יש למישהו רעיונות לקורסים או סדנאות או ליודעת מה?

פשוט להתחיל, בכל דרך, להשקיעזיויק
מהאינטרנט בשלב א', ואחר כך תתקדמי לדברים ממשיים יותר
יש ביוטיוב כמויות של חומר בחינםמשהאחרונה

משם אפשר להתחיל. אחר כך להתקדם...

לשבור הרגלים קבועיםזיויק

יוצא לכם? קל? קשה? יש טיפים?

כמו כן היה לי הרגל טוב שנטשתי ורוצה לחזור אליו.

איך שוברים את הכבדות שחוסמת ביני לבינו?

ההובי של חייoo

לשנות הרגלים רעים

ליצור הרגלים טובים

כשהבנתי את הקונספט של ההרגל זה הפך קל

ממליצה על ספר כוחו של הרגל

הוא מסביר את הרעיון של

טריגר- פעולה- תגמול

איך להיפטר/ ליצור הרגל

אמיתי? זה קל לך?זיויק
אחפש את הספר
לשנותoo

או ליצור הרגל זה תהליך מתמשך

הרבה אנשים אוהבים תוצאות של כאן ועכשיו

לא אוהבים תהליכים

וזה גורם לקושי בהשגת דברים

אני כן אוהבת תהליכים

מסוגלת לראות את התוצאה העתידית ולחכות בסבלנות

לרוב גם נהנת מהדרך

לכן בעיניי זה לא קשה

אחרים בטח יקראו לזה קשה עד בלתי ישים

נשמע נדיר ממשזיויק
זה באמת קשה מאד מאד, מתאים לאנשים ספציפייםנפש חיה.
חדמשזיויק
עם זאת זה מאתגר תסכימי איתי
לאט לאטנפש חיה.

ממליצה לקרא קצת טורים של הרב יצחק פנגר

ללכת בצעדים קטנים 

ולחלק את החזון הגדול למטרות קטנות ברות ביצוע

תהיי ספציפית?זיויק
וזה עזר?
אשתדלנפש חיה.

לפני כמה שבועות בעלון הידברות הרב פנגר רשם טורים בנושא שינוי התנהגות

ופירט איך לעשות את זה צעד צעד

זה עלונים לפני חודש- חודש וחצי ככה.

לגבי הצעדים הקטנים-

נגיד שאתה רוצה לרוץ מרתון שזאת המטרה הגדולה, אז

קודם אפשר כצעד ראשון להגביר מוטיבציה ובמקביל להוריד את המושג המופשט (רוצה לרוץ מרתון)

לפס מעשי (שינויים קטנים - לשים את הנעליים ליד הדלת, אפילו בלי לנעול, בשלב מאוחר יותר לקבוע זמן לריצה)

כשהייתה לי מטרה גדולה

השיטה של צעדים קטנים עזרו לי להגיע אליה....

היום אני מתמודדת עם דברים שאותה טכניקה בהחלט תשמש אותי

רק צריך לרצות

ולעשות משהו קטן בכיוון. 

תודההזיויק
מתחילים לאט לאטנפשי תערוג

ומוסיפים כמה שיכולים

אי אפשר לשבור הרגליםצדיק יסוד עלום
אפשר לשבור הרגלים, זה לוקח זמן אבל קורהקעלעברימבאר
הפך היהדותזיויק
הפך הפסיכולוגיהקעלעברימבאר
מידות בסיסיות בנפש אי אפשר, אבל אפשר לנתב אותןקעלעברימבאר
למקומות אחרים בשבירת הרגלים. כדוגנת מי שזולד במזל מאדים בגמרא