מחר יעלה להצבעה בכנסת חוק משאל עם שלפיו ממשלה שתרצה לזרוק יהודים מביתם, תאלץ לקבל את הכרעת העם בעניין. החוק, שצפוי לעבור בעיקר בשל ההסכם שנחתם בקואליציה והחרם של האופוזיציה, הוא פרי מלחמתם של מפלגת הבית היהודי שאולי תהנה ממנו בבוא העת, אך הוא יפגע בבוחריה.
בראש ובראשונה צריך לבדוק האם העם איתנו?
אחד מהזכרונות היותר משמעותיים שלי מהילדות זוהי תקופת הגירוש והמאבק על הגוש. אחד מהדברים בהם השתתפתי היה מבצע 'פנים אל פנים' שנועד לשכנע את מתפקדי הליכוד להצביע נגד הגירוש. זה לא היה פשוט. הפעילים השונים נתקלו בבתים חמים ואוהבים אבל גם באטומים ובדלתות סגורות.
זה היה אז, בליכוד, מפלגה המוגדרת ימין-מרכז וזה היה קשה. ואילו עכשיו זה יהיה ארצי ואנו נאלץ להתמודד מול ההסטה מבית ערוץ 2, Ynet והארץ שסביר להניח יתמכו בפינוי והמאבק מולם יהיה קשה. ואם סמכנו על אחינו החרדים אז הקרע האחרון רק הרחיק את האפשרות שהם יצביעו נגד פינוי והגדיל את תמיכתם (בלי להכליל ח"ו).
בעיה שניה היא נתניהו.
נתניהו מנסה לשמור עד כמה שהוא מסוגל על איזון בין דעותיו ולא להקצין לכוון אחד הצדדים. לכן חוק שכזה יקל עליו על מנת שהוא יוכל לזרוק את הכדור לעם וללכת על פיו. לכן החוק הזה טוב לנתניהו שכן מחפש הסדר מדיני וכן מוכן לשקול פינוי יישובים בכל מיני מצבים משונים.
בעיה שלישית היא במקרה שח"ו יחליט העם על פינוי אז אנו נאלץ לקבל את הגזרה ולהתפנות בשקט - כי זה מה שה"עם" החליט, וכמו שאנחנו רוצים שהשמאל לא יתנגד במידה ופינוי לא התקבל על רוב העם, כך גם הפוך. והתעלה אפשרות שנעזוב את ביתנו בשקט ונפקיר את נחלתנו וארצנו כי זה מה שהעם בחר? האם יתואר מצב שבו אנו נאלץ לקום בשקט רק כי אנחנו ביקשנו את המשאל עם הזה?
מי שכן יהנה מהחוק הזה הם הבית היהודי שמקפידים להצהיר שבמידה ויפונו יישובים הם יפנו את הכיסאות שלהם. במצב וח"ו יוחלט על פינוי יישובים הם יגידו שזה לא בשלטתם והעם החליט ולכן הם נשארים בקואליציה להמשיך ל"השפיע מבפנים" ואז גם הסממן הימני של הכנסת ישאר בשקט ללא צליל מחאה כי זה מה שהעם החליט. ואת זה לא אני אומר, אלא אומרים תומכי ומקורבי הבית היהודי בטענה שכך מתנהלת הפוליטיקה.
מכל הנ"ל אני חושב שהחוק הזה הוא בעייני בעייתי מאוד ומוטב להתיישבות שהחוק הזה לא יעבור כי כנראה שהוא רק יזיק לנו ויפגע בנו קשות. הייתי רוצה לקוות שהבית היהודי ימשכו את החוק והוא לא יעלה מחר להצבעה, אלא שלצערי זה חלום ורוד רחוק.