איך רבנים התירו לעלות להר הבית למרות טמאת מת?עלה למעלה
מה הבעיה?schk
טמאי מתים יכולים לעלות לאיזורים מסוימיםחסוי123
תשובהמרדכי
בס"ד
דבר ראשון, כל עלייה להר הבית מצריכה טהרה וטבילה מחמירה.
דבר שני גם המקום שהיום עולים אליו בהר הבית זה למקומות שברור שאליו עולים זה לא המקומות שיש בהם חשש לכרת, מאזורים אלו משתדלים להתרחק (ולכן אם עולים כדאי לעשות את זה אם משהו שמכיר את הגבולות).
בזמנו הרב גורן זצ"ל עשה בדיקה מקיפה שבדקה את הנושא לעומק ובעזרת הבדיקה קבע הרב איפה מותר לעבור ואיפה לא.
כמובן שלא כל הרבנים קיבלו את זה, ויש רבנים שמתירים ויש רבנים שלא.
דבר נוסף שחשוב זה המלחמה על ההר.
חלק גדול מהרבנים קוראים לעלות במיוחד היום לאור המצב שיש בהר הבית שבו הערבים משתלטים על ההר
ודווקא עכשיו צריך לחזק ולהעלות ולחזק את הנוכחות היהודית שם.
את השאלות שאת שואלת שאלו את הגר"ד ליאור שליט"א ולהלן השאלות והתשובות של הרב:
להבנת השאלות והתשובות, גם על ידי מי שעדין לא עוסק בתחום, ראוי להבהיר כמה נקודות:
- כל טמא שנטהר מטומאתו נחשב "טבול יום" ביום שטבל. לאחר שקיעת החמה (הערב שמש) הוא נחשב טהור לגמרי (במקרים מסויימים הוא נחשב "מחוסר כיפורים", אך יש לכך משמעות רק בקשר לכניסה לעזרות ולאכילת קדשים).
- בהר הבית יש כמה דרגות קדושה. לרוב הר הבית מותר להכנס לטמאי מת, בתנאי שנטהרו משאר הטומאות, על ידי טבילה במקוה כשר או במעיין (מדובר על גברים, לגבי נשים יש הלכות נוספות).
- לשטח שבו עמד בית המקדש (העזרות) מותר להכנס רק לטהורים מכל טומאה (כולל טומאת מת).
- מלבד שטח העזרות המקודש מדין תורה, הוסיפו חז"ל שני מקומות שקדושתם חמורה מקדושת הר הבית, אך פחותה מקדושת העזרות: עזרת נשים ממזרח לעזרת ישראל והחיל שהקיף את כל העזרות (כולל עזרת נשים).
- התורה מחייבת כל יהודי למנוע מכשול ממישהו אחר. כלומר אסור ליהודי לגרום לאדם אחר להכשל בעבירה. נשאלת השאלה עד כמה יש להרחיק לכת באיסור זה.
להלן תשובת כבוד הרב ליאור שליט"א:
בזמן המקדש היה חיל עשר אמות סביב המקדש שטבול יום היה אסור להכנס בו. יש אומרים שבזמננו לא קיימת הגבלה של החיל, אך בכל מקרה הנכנסים להר הבית משתדלים ללכת עד כמה שאפשר צמוד לחומות מבפנים ואינם מתקרבים לאיזור החיל, ולכן אין להחמיר בטבול יום.
השאלה היא הפוכה,איך יש רבנים שאוסרים.די"מ
הרא"ש אוסר...schk
אוסר מה?די"מ
הסיבה העיקרית של אלה שסוברים שאסור מעיקר הדין...אדם כל שהוא
היא האיסור של טמאי מת להכנס למקום המקדש העזרות והחיל (שזה רמב"ם מפורש שאסור..).
המתירים סוברים שניתן לדעת מהו מקום המקדש, או על כל פנים איפה בוודאי לא היה המקדש, והאוסרים סוברים שלא.
רבים מהאוסריםיזהר
בפועל מודים שבפן ההלכתי היבש מותר, אבל יש להם שיקולים חינוכיים והשקפתיים.
תודה רבה צדיקים!!!עלה למעלה
השקפתיים אני מבין-אריאל דל"ת
לא להתגרות באומות ועוד כל מיני בלבולי שכל כאלה..
אבל חינוכיים???
הם מפחדים שיהיה טראומה לילדים שלהם אם הם יראו את מקום המקדש?
או שהם ח"ו ישמעו ש99% מהדעות אומרות לבנות את ביהמ"ק ושהוא לא יפול מהשמיים?
הזוי.
בלבולי שכל?! נו נו.יהושפט
לאט לך.
אין כל כך הרבה דעות שאומרות לבנות את ביהמ"קעלה למעלה
ויש כאלה שלא עולים כי הם אומרים שעד ביאת המשיח אנחנו נהיה תחת מלכות אדום(מוסלמים) ואנחנו לא אמורים לפעול למען ביהמ"ק חוץ מלעשות מצוות ושהוא ייבנה רק אחרי שעם ישראל יחזור בתשובה.
נו, באמת.schk
אדום זה המוסלמים? את בטוחה בזה?
זה מראה מה האינטלגנציה של אלו החושבים כך.
היה לי וויכוח על זה עםעלה למעלה
דודה שלי שהיא חרדייה זה מה שהיא אמרה. אני ממש לא חושבת ככה.
אז היא אמרה שטויות.די"מ
מעניין,די"מ
הדעה היחידה שהמקדש ירד בשמיים מופיעה ברש"י ובמקום אחר הוא סותר את עצמו.
כל מי שרשם בצורה מסודרת הלכות בעניין,לא כותב שזה ירד משמיים.
דעת הרב אליהו היתה כךאלעד
והוא סמך על מקורות רבים.
לצערי לא שאלתי אותו על כך,
ואינני יודע היכן יש להשיג רשימת מקורות מסודרת בנושא
אתה לא שאלת...אדם כל שהוא
אשריך!אלעד
גם תוספות אומרים את זהלשם שבו ואחלמה
רבות מגזירות חז"ל הן משיקולים חינוכייםיזהר
איך המעשה יתפס אצל אחרים.
בהקשר הזה, מדובר על כך שאנשים אחרים יחשבו שאפשר לעלות, ולא ידעו שצריך טבילה וכו'.
אגב, אל תבין לא נכון. אני בעצמי עולה להר.
לא נראה לי שהוא הבין שהתכוונת לטענה הזאת.די"מ
ובקשר לטענה הזאת,זה מחלוקת במציאות,
אני חושב שבדיוק ההיפך,
כבר פעמיים פגשתי יהודים שלא טבלו והסברתי להם שאסור לעלות להר בלי טבילה והם אכן לא עלו ברוך ה'.
אם הייתה מודעות להר הבית כמו שכל אחד יודע שבכניסה לכותל שמים כיפה אז בכניסה להר הבית טובלים (והיה אפשר לבנות מקוואות מפוארים ורחבי ידיים במקום של הכותל)
לא עקבתי אחרי ההודעות שלךלשם שבו ואחלמה
כשיש חשש אפילו קטן לאיסור כרת - האם לקחת סיכון?ותן טל
מדין כיבוש - אני מאוד אשמח שהמון חיילים יהיו שם ושיעיפו משם את כל הערבים ושהמקום יהיה שומם עד בניין המקדש ואפר פרה אדומה - אבל עד אז, כשהדעות כל כך חלוקות בנוגע לאיפה מקום המקדש - בניגוד למה שהעולים מנסים להציג כמצג שווא, הדעות כל כך חלוקות בקרב גדולי הפוסקים, עד שאפילו ישנן דעות שממקמות את בית המקדש במקומות שלגמרי שונות ממה שאנחנו מאמינים בגדול שהוא כיום - אז אולי יש מקומות מעטים מאוד בשטח הר הבית שלכל הדעות הם לא בתוך שטח המקדש - אבל דבר ראשון, העולים מגיעים גם למקומות שבהם יש מחלוקות, וישנן דעות שסוברות שזה כן המקדש, רק שאותם עולים סומכים על דעות אחרות, ודבר שני - החשש ההגיוני שעולה לא ידע כל כך איפה מותר ואיפה אסור, ויראה ויקבל לגיטימציה לעלות מאחרים, אפילו אם הם יודעים - ומתוך כך יגיע לכרת - החשש הזה הוא גדול, וכן, הרבנים שאוסרים בהחלט חושבים שהרווח מעלייה למקום לא שווה את כל הסכנות של איסורי כרת שיכול לקרות מעלייה לשם.
אתה יכול לעלות ולהסתמך על הרבנים שלך, אבל לא להבין למה יש דעות ופסיקות לא לעלות - זה מעט...הזוי...(כלומר, לא להבין את עצם האיסור). אם אני יכול להגיע לחשש של ספק ספיקא של כרת - למה לי? כשיהיה בית מקדש, כשיגיע המשיח ויגיד במדויק איפה מקום המקדש, או שירד בית מקדש מהשמיים או אנעראף - אז, כשיהיה גם אפר פרה אדומה, אעלה למקום הר הבית באמת.
הרי גם לשיטתך - אתה לא באמת עולה להר הבית. כלומר - אתה עולה להר, כן, להרחבה הגדולה מאוד שהורדוס בנה - אבל להתקרב בסנטימטר למקום החיל שהוא הגבול החיצוני של הר הבית, אתה לא מתקרב (כלומר, למקום החיל לשיטתך) - אז אין פה באמת "עלייה לבית המקדש", או "עלייה למקום המקדש", אלא עלייה למקום שהוא ליד המקום המקודש. באותה דרך אני יכול להגיד שאני נמצא בכותל, אני גם מפגין נוכחות במקום ליד המקום המקודש - אומנם זה לא נמצא בלמעלה, בהר עצמו - אבל זה בהחלט קרוב מאוד מאוד לקדושה, עד כדי כך שישנם הסוברים שאסור להכניס ידיים בין האבנים של הכותל במקומות מסויימים, כי ייתכן שהקדושה כבר מתחילה כבר משם (לא כל הדעות סוברות ככה, אבל יש כאלו)
אז אולי גם אל תחתן?די"מ
אין דבר כזה ביהדות שחוששים לכל השיטות.
לדוגמא התפילין המזוזות וספרי התורה שרוב ככל עם ישראל משתמשים בהם פסולים לפי הרמב"ם.
אין דבר כזה שחוששים לכל השיטות.
חוץ מזה שזה אולי ספק חטאת,לא כרת.
לא חוששים לכל השיטות - אבל ישנן מספיק שיטותותן טל
כדי שיהיה בסיס לספק הרציני ולחשש. אם היה מדובר בדעת יחיד שאוסרת, וכל השאר היו מתירים, ואפילו דעת היחיד גדולה ועצומה - בהחלט ייתכן שגדולי הרבנים כיום היו פוסקים שלמרות דעת היחיד, הרבים גוברים כאן, ולא צריך לחשוש לשיטת היחיד. אבל כאן לא מדובר על יחיד מול רבים לכיוון הזה, אלא אולי כמעט הפוך. וגם אם לא - בכל מקרה ברור שאין כאן רוב דעות שתמימי דעים לגבי כל המקומות שניתן לעלות אליהם.
לגבי כרת, מצטער, אתה לא צודק. יש גם ספק כרת - במקרה של כניסה לאיזורים המקודשים. וכן, ישנן דעות שממקמות את המקומות המקודשים ל-א במקומות שרבנים אחרים ממקמים אותם - אז, לפחות לאותן שיטות, זה בהחלט ספק כרת אם תיכנס בטעות למקומות מקודשים אלו... בכל מקרה - רבנים גדולים מאוד בדורנו אמרו שישנו עונש כרת אם נכנסים למקומות אלו, כאשר לא יודעים בוודאות, כיוון שיש חשש גדול מאוד - האם אתה טוען שאותם גדולי הרבנים משקרים? אולי גם עכשיו תטען שהם משקרים כי הם מקבלים כסף מהמדינה? (וזה כמובן יהיהמגוחך, כי אין קשר בין עליה להר הבית לבין זה שהרב מקבל כסף מהמדינה - כיוון שגם חילונים יכולים לעלות להר הבית ואף שמעתי באוזניי מרב שהיה בעברו חילוני, שבהיותו חילוני עלו לסיור בהר הבית, ובעוונותיו, נכנסו אף לכיפת הסלע עצמה - אז אומנם היה צעיר ולא היה דתי וקשה להאשימו - אבל זה מוכיח שגם חילונים עולים ואפילו יותר מהדתיים, ככה שיהיה מגוחך להגיד שרבנים מפחדים להגיד את האמת, ומשקרים כדי שלא יעלו...).
לא קראתי את תגובתך בעיון,די"מ
"יש מספיק שיטות"
כשאני אומר שיטות אני לא מתכוון רבנים שאומרים שאסור לעלות,אלא שיטות של מקום המקדש,כי אין חולק שמותר לעלות להר הבית עד החיל,השאלה איפה זה.
על זה דיברתי בשיטות.ותן טל
יש שיטות שונות לקביעת מקוםהמקדש, ודעות מבוססות היטב לא פחות מדעה של רב כזה או אחר שעליו אתם נסמכים כאשר אתם עולים להר.
שאלה לי לעולים - האם אתם/הרבנים שלכם, עברתם על כל השיטות לבדיקת מקום המקדש? האם אתם הולכים רק במקומות שלדעת רוב מוחץ מהפוסקים שמגדירים את מקום המקדש, הם מקומות שלא היו באיזורים המקודשים (מעבר לחיל)?כמה מקומות כאלו יש?
ובכל מקרה אתם צריכים להבין את זה שחושש לדעות כלו ואחרות שהן לא דעות יחיד מובהקות, שממקמות את המקדש בצורה ובמקומות שונים במעט או בהרבה מאיפה שאתם מאמינים, ועקב כך חוששים ממש להגיע בטעות למקום מקודש.
יש רבנים כאלה ויש כאלה,די"מ
אני אישית משתדל להקפיד לא ללכת במקמות שיש עליהם מחלוקת (אתמול לצערי הייתי במקום שהקפדתי לא ללכת לשם בגלל הציונים ימח שמם)
אף פעם לא חוששים לכל השיטות אלא לכל השיטות ההגיוניות,ובהחלט אפשר לעלות היום להר ולחשוש לכל השיטות ההגיוניות.
תגיד לי התפילין שלך הקלף שעליהם כתובות הפרשיות מעובד בעפצים או בסיד?
כמעט בטוח שזה בסיד,
אתה יודע שעל פי הרמב"ם הם פסולות?אם אתה מברך עליהם זה ברכה לבטלה כל פעם.
לא חסר דוגמאות שלא חוששים לכל השיטות.
יצא לא מזמן ספר בשם "עת לחננה" אם זה באמת מעניין אותך הייתי ממליץ לך לרכוש אותו ולעיין שם באריכות.
כרגע איחלת לי ימח שמי, ככה שלא כל כך נעים לי לדברותן טל
איתך...וכמו לי, איחלת ככה לכל הציונים בפורום הזה ובכלל באתר שימח שמנו, כלומר כל זרענו וכל מה שקשור אלינו. לא נעים, ואני לא מוחל לך על כך.
(אם אתה לא מבין - כתבת "בגלל הציונים ימח שמם". מכך שלא כתבת אפילו אנשים ספציפיים, מובן שמבחינתך ימח שמם של כל הציונים. אני ציוני, אז איחלת לי למות ושימח שמי. נחמד מאוד מצידך).
על כן לא אוכל לענות לטענות שלך.
אתה בהחלט טוב מאד בלהתחמק מלענות.די"מ
לא. אני לקחתי באמת אישית. אתה מכליל,ותן טל
ואני לא ממש רואה שאתה מבדיל בין "ציוני" ל"ציוני", ואני גם לא רוצה שתעשה את ההבדלה הזאת.
איחלת לציונים שימח שמם, מבחינתי זה אומר דבר פשוט מאוד. בדיוק כמו שאם אני הייתי מאחל לנערי הגבעות שימח שמם, אתה לא היית מתמוגג מזה ולא היית מתרגש אם הייתי אומר לך "אתה יודע טוב מאוד למה התכוונתי".
מלבד זה גם אין הרבה טעם לענות לך, אבל גם אם היה טעם - עם דברים כאלו, ממש לא מתחשק לי.
התרוצים שלך גרועים.די"מ
אני מכליל את עצמי בתוכם.ותן טל
אם הייתי כותב "ימח שם נוער הגבעות" באומרי לך שאני לא מתכוון אליך אלא לאחרים - זה היה עוזר לך?
אתה מוזמן להמשיך לחשוב שהתירוצים שלי גרועים, זה לא באמת משנה לי 
אם אתה רוצה להכליל את עצמך עם אנשים שגורמיםדי"מ
אם היית כותב "אתמול מספר נערי גבעו ימח שמם הרביצו לי" זה לא היה מפריע לי כי הייתי בהחלט מבין שלא מדובר עליי.
אולי לא למדת הבנת הנקרא,אבל מאוד ברור ממה שכתבתי לאיזה ציוני אני מתכוון.
מצטער שאני אדם כללי ולא פרטי.ותן טל
וחבל מאוד שלא היה מפריע לך שהייתי אומר על נער גבעות כזה ואחר שהוא "ימח שמו".
חוץ מזה שכן, תתפלא, למדתי הבנת הנקרא ואני בעל ממוצע גבוה יחסית לאוכלוסייה, וכן, אני טיפה משוויץ בזה עכשיו לצורך העניין, באסה לי ולשכר בשמיים - אבל לא, אתה כתבת "בגלל ה-ציונים ימח שמם". מצטער, בנאדם לא צריך להיות מפענח כתבי יד ולהתחיל לפרשן למה אתה מתכוון. אתה כתבת "הציונים", וזה ברור מאוד שאתה מתכוון ל"הציונים", ללא שום "ברור" אחר.
בנוסף, מצטער, לא נראה לי גם שאתה יכול לאחל ימח שמם גם ליהודים שעושים עברות כאלו ואחרות, נניח שהם עבירות. אתה נוטל לעצמך דרור יותר מידי לבצע כל מיני פסיקות הלכתיות על המקום ועל דעת עצמך שזה מוזר. בכל אופן, אני עדיין לא הגעתי למדרגת הצדיקות שלך ולכן לי כן מפריע שמקללים בקללה כזאת כל "ציוני" שהוא, גם אם הוא לא אני. בדיוק כמו שאני חושב שהיה צריך להפריע לך שאני אקלל ככה נוער גבעות כזה או אחר - גם אם הוא לא אתה.
אז אני באמת מתנצל שאני לא ברמה הגבהה שלך, אם זה יגיע פעם אני אעדכן אותך...
זה היה ברור מאד מהתגובה למי התכוונתי,די"מאחרונה
ודרך אגב הציוני הנ"ל היה דרוזי גוי אם בא לך להיכלל איתו אתה מוזמן אבל אתה זה שתוציא את עצמך מהכלל...
ובכללי בהר הבית שוב השוטרים ערבים ודרוזים.
כי לא עלו לאזורים האסוריםמושיקו
רק לאזורים שבתוך הר הבית של היום שלא בגבולות קדושת הר הבית
יש כאן שני דברים...אדם כל שהוא
אזורים שבתוך הר הבית של היום שלא בקדושת הר הבית, אלא תוספת של הורדוס- שאין לנו מקורות בחז"ל איפה הם נמצאים, יש השערות שונות על סמך נתונים ארכיאולוגים וכדו' [ואגב, יש מי שמעלה אפשרות שהם קדושים מדרבנן].
אזורים שבקדושת הר הבית, ואסורים בכניסה לזבים וכו', אבל מותרים בכניסה לטמא מת. הזיהוי גם כאן לא פשוט, אבל כאן יש גם מקורות בחז"ל, לצד הנתונים הארכיאולוגיים. יש רבנים שסומכים למעשה על הזיהוי של המקומות האלה, ויש שלא.
לא ידוע לי האם יש מי שסומך למעשה על זיהוי של מקומות מסויימים בתוך המתחם, כתוספת מאוחרת, ומתיר לעלות אליהם בלי טבילה. [הזכרתי כבר למה זה לא פשוט].
שטויות.אריאל דל"ת
המהרש"א כותב במפורש שמקום קודש הקודשים נמצא איפה שכיום "כיפת הזהב" של הערבים.
ובאופן עקרוני- רוב גדולי ישראל בכלל לא גרו בארץ, ומי שכן לא הכיר את הר הבית מספיק כדי למדוד ולעשות בדיקות, עד תקופת הרב גורן שמדד את הר הבית במדיוק.
אתה לא יכול לומר שטויותאלעד
בגלל שהמהרש"א (שבכלל חי בפולין) כתב כך או אחרת.
ואף אחד לא סומך עליו בלבד בעניין זה.
כמה דברים -אדם כל שהוא
א. אתה יכול לציין איפה המהרש"א כותב את זה?
ב. גם המהרש"א לא גר בארץ.
ג. דווקא הרב גורן הגיע למסקנה, (שכמדומני לא מקובלת על העוסקים בתחום, ועל העולים להר), שכיפת הזהב היא דווקא מקום המזבח, ולא מקום קודש הקודשים.
טעות שלי, זה הרדב"זאריאל דל"ת
א.שו"ת הרדב"ז סי' תרל"ט.
ב. נכון, אבל כנראה שהייתה לו מסורת.
ג. הוא חזר בו מטענה זאת. ואגב- לכן הרב דב ליאור מקפיד להיצמד לצד ימין באזור המערבי של הר הבית, למרות שברור מעל לכל ספק שהרב גורן חזר בו מטענה זאת. [בכ"מ, גם אם כיפת הזהב זה מקום המזבח עדיין יש דיי והותר מקום שהוא בבירור מחוץ לחיל ולסורג..]
אני לא אומר להצמד לזיהוי של הרב גורן...אדם כל שהוא
אבל, מה שלך פשוט, שאפשר לסמוך למעשה על דברי שו"ת הרדב"ז שמזהה את כיפת הסלע עם אבן השתייה, עד כדי שאתה מזלזל בכל דיעה אחרת, לא היה פשוט כלל וכלל לרבים מחכמי הדור האחרון (כולל הרב גורן, וכן הציץ אליעזר והרב עובדיה), ויש לכך סיבות.
אני מדגיש, שלא נקטתי עמדה בשאלת הכניסה להר הבית.
ומה המקור לכך שהרב גורן חזר בו?
לא באתי לסתור את כל דעת המתנגדים-אריאל דל"ת
פשוט אתה בתגובתך אמרת משפט נחרץ ש"לא ידוע לי האם יש מי שסומך למעשה על זיהוי של מקומות מסויימים בתוך המתחם, כתוספת מאוחרת, ומתיר לעלות אליהם בלי טבילה. [הזכרתי כבר למה זה לא פשוט]."
לכן כתבתי את התגובה "שטויות".
כי המחלוקת פה היא לא על צד של מתנגדים ותומכים- יש המון ראשונים ואחרונים שכותבים שמותר לעלות הבעיה היא שלא ידוע [בזמנם] המקומות המותרים. (כמו הרמב"ם) ואז ממילא ברגע שאנחנו יודעים אין בעיה לעלות למקומות המותרים בטהרה.
אין אף פוסק שסובר שאסור להיכנס לשטח ההר שאינו בית המקדש, מלבד מעטים בלבד מהפוסקים שסוברים שקירות הר הבית הם קירות העזרה, [לפיכך מי שרוצה להיכנס לכותל יצטרך לטבול לפני..]
המקור לדברי הרב גורן שמעתי בשם הרב אריה ליפו, אני אשתדל למצוא מקור כתוב.
[יכול להיות שבפניני הלכה יש מקור לזה, יש שם תשובה ארוכה על דברי הרב גורן.]
אם אתה מדבר על המשפט הזה..אדם כל שהוא
אז לא נוגע לעניין של הראשונים והאחרונים, וגם לא של עלייה להר הבית בטהרה.
זה נוגע לשאלה האם יש מקומות בתוך מתחם 'הר הבית' של ימינו, שניתן לדעת שהם בכלל לא חלק מהר הבית המקודש, ואינם שונים הלכתית משאר ירושלים. אם היו מקומות כאלה, היה מותר לעלות עליהם בלי טבילה.
על כך אמרתי שלא ידוע לי האם יש מי שמכריע שמקום מסויים בתוך המתחם אינו הר הבית וסומך על כך למעשה.
הרב שמואל אליהו.אריאל דל"ת
למעשה יש מתחם כזה- בכיום מרבית הפוסקים מודים שאין בו קדושה יותר מכל מקום אחר בירושלים, הבעיה היחידה היא שכדי להיכנס לשם צריך לעבור בשטח ההר עצמו מכיוון שכיום המשטרה נותנת להיכנס להר רק משער המוגרבים..
[השטח ממוקם בצד הצפון-מזרחי של ההר. בסמוך לשער השבטים. (המקום שבו מתפללים תפילת ערבית בסיבוב שערים..)
חיפוש קטן בגוגל יעלה לך את רשימת הרבנים שתומכים בהקמת בית כנסת במקום.
לא מצאתי בחיפוש בגוגל את מה שאתה אומר..אדם כל שהוא
מצאתי התייחסויות לבניית בית כנסת (ולא בדווקא לשער השבטים), לא לכך שאין במקום קדושה.
גם ההתיחסות לפינה הזאת נראת לי יותר קשורה לחשבון של השטח שבהר הבית שאינו מקום המקדש והעזרות ע"פ מסכת מידות, ולא למקום שאינו הר הבית כלל.
יש לך הסבר למה דווקא השטח הזה לא יהיה חלק מהר הבית?
כנראה משום גגין ועליות שלא נתקדשו..אריאל דל"ת
אני אמצא בעז"ה מקור כתוב, עדיף שתשלח לי תזכורת באישי כי עד שאני אחזור לכאן כנראה השרשור ירד למטה..
נראה לי התכוונת לשער האריות,לא?די"מ
שער האריות זה השער של העיר העתיקה.אריאל דל"ת
שער השבטים זה של ההר עצמו.
אני גם שמעתי שהרב גורן חזר בו.די"מ
סתם שאלת תם. אם זה לא מקום המקדש - מה מיוחדותן טל
במקום אליו עולים? כלומר - מה מיוחד בו יותר מאשר הכותל של היום. האם לשיטתכם זה מקום יותר קדוש מהכותל דהיום? (אגב כמו שאמרתי ישנן שיטות מחמירות שגם הכותל עצמו קדוש בקדושה לא חמורה כמקדש אבל כן קדושה המצריכה טבילה לפני כניסה לשטח הכותל).
הר הבית מקודש מירושלים עיין ברמב"ם יש עשר קדושות.די"מ
1.עיירות מוקפות חומה.
2.ירושלים
3.הר הבית.
4.החיל.
5.עזרת נשים.
6.עזרת ישראל.
7.עזרת כהנים.
8.בין האולם למזבח.
9.ההיכל.
10.קודש הקדשים
רמב"ם הלכות בית הבחירה פרק ז' הלכה יג.
טבילה לפני כניסה לשטח הכותל??יזהר
שמעתי על דעה שאין להכניס אצבעות בין האבנים, ואף דעה שאומרת לא לגעת באבנים, אבל טבילה לשטח? לא שמעתי על כך מעולם.
היו שסברו שהכותל הוא כותל העזרה...אדם כל שהוא
הקושיות על שיטה זו חזקות, וכידוע לא מקובל לחשוש לה.
אם זה העזרה גם טבילה לא עוזרת.די"מ
לא שהרחבה היא העזרה...אדם כל שהוא
אלא שהעזרה היא מהכותל פנימה.
ועדיין, לפי זה לכאורה עדיין אסור ממש להתקרב לכותל , בגלל החיל.
ייתכן שהיו שאמרו גם את זה.
זה נשמע יותר כמו מה ששעמתי.די"מ
מישהו יכול להביא לי מקורותעלה למעלה
שצריך לבנות את בית המקדש השלישי ושהוא לא ייפול מהשמים?
תסתכלי בחתימה שלישיר ידידת
יש לנו מצווה לבנות את בית הבחירה.
כמו שאנחנו לא מצפים שהסוכה תיפול לנו משמיים, אנחנו בונים אותה- כך גם כאן.
קיום המצוות זה עבודה שלנו.
תודה!עלה למעלה
יש לך עוד מקורות אולי?
כןמרדכי
השיר המפורסם "בשעה שמלך המשיח בא עומד על גג בית המקדש..." זה בעצם מדרש שהלחינו.
בעל הספר אם הבנים שמחה רושם (מקור מדוייק יינתן בהמשך) שבית המקדש יבנה 40 שנה קודם ביאת המשיח והוא מביא לכך עוד ראיות.
בלנ"ד הרחבה בהמשך היום לאחר שארענן את הזכרון בעיון בספר.
הרחבה-מרדכי
דבר ראשון המקור מהספר אם הבנים שמחה שהבאתי זה עמוד קמ"ד בהוצאה השניה. כדאי לעיין שם בהרחבה.
המדרש הזה מופיעה בפסיקתא (קומי אורי).
דבר שני-
סידור היעב"ץ מסביר בפירושו על מה שאנחנו אומרים בתפילה "בנה ביתך כבתחילה וכונן מקדשך על מכונו" שיש כפילות בבקשה וזה בא לבטא שתחילה אנו מבקשים שבית המקדש יבנה ע"י אדם ורק לאח"כ ע"י אש. אבל דבר ראשון אנחנו צריכים לעשות את העבודה.
תודה רבה!עלה למעלה
בשמחה!
מרדכי
למה שהוא יפול מהשמיים?די"מ
הספרי הלכה שנכצבו בצואה מסודר. יל כל המצוות מביאות את המצווה הנ"ל מוזמנת לעיין ברמבם.
אני שמעתידי"מ
קראתי את זה שוב לפני כמה ימיםותן טל
אשתדל לחפש את זה שוב ולראות איזה רב אמר ככה... אבל כן, במפורש לפי הדעה שקראתי, צריך לטבול לפני כל כניסה לכותל. אנחנו כמובן, או לפחות מי שאני מכיר, לא נוהגים ככה - אבל שמעתי על שיטה כזאת...
הדעה הזאת היא דעת יחידים והופרכה מזמן-אריאל דל"ת
אתה יכול לעיין בספר של הרב רבינוביץ' [למרות שאני לא כ"כ מחזיק ממנו אחרי שקראתי את הפרק שם על העליה להר הבית וראיתי עד כמה הוא סילף את העובדות בהלכה ל"ע] ותראה שם מקורות להוכחה למה הכותל הוא לא חלק מההר.
[מה גם שלא ידוע לי על פוסק בן זמננו שאומר כך\נוהג כך.]
שאלת את זה כבר.אריאל דל"ת
וגם ענו לך- כיבוש.
צריך נוכחות יהודית בהר הבית גם אם זה לא שטח מקודש.
אולי תוציא איזה רב מהשרוול שאומר שחזון הגאולה זה "שועלים הלכו בו" אז צריך לתת לכמה שיותר שועלים להסתובב בהר??
הסיבה העיקרית שאוסרים היא מפחד שאולי לא יטבלו לפניהר המורניקית=)
רצף של הרס בגבעות - חייבים לעצור את זה!!נ א
בס"ד
שלום לכולם!
כולנו רואים שבחודשים האחרונים מתרחש הרס רחב בגבעות ביהודה ושומרון.
תנו עצות מה כדאי לעשות כדי למנוע את ההרס הזה?
עם ישראל!! תקימו גבעות בכל אזור בארץ!! תצטרפו לגבעות קיימות!! חייבים להפוך את הגבעות ליישובים!!
תנו עצות מה כדאי לעשות כדי למנוע את ההרס הזה?נ א
להצביע למי שבאמת מייצג אותך...הסטוריאחרונה
אחרי החתימה - גלנט בשיא החוצפה סירב לבצע את מה שנחתם, בטענות שאי אפשר לפגוע בשיקול הדעת של המפקד והושגה פשרה שאם הפינוי משיקולים בטחוניים - זה נשאר בסמכות אלוף הפיקוד. לכן בצו ההרס של בית ענות, הוא כתב את הטענה האבסורדית ש: "המקום פוגע בשלום תושבי האזור".
אם כל הטפשים בהתיישבות האידיאולוגית שמצביעים ליכוד, היו מצביעים לצה"ד, היתה ממשלת ימין בראשות נתניהו אותו דבר- אבל ההתישבות היתה באמת בידי סמוטריץ'.
אפשר עדיין להשיג קפוצונים או חולצות לזכר אהוביה?הגבעות בלב תמיד
של יהודים בואו ורשו ארץ
ואם יש צמידים וכו גם יש ביקוש..
אני בת, מעדיפה לקנות מבנות כמה אם אפשר או שישלחו בדואר
נירו ניר, שירו שיר, כבר הנצו ניצניםימח שם עראפת
יא! איזה יופי! אני מת על לראות נבטים נובטיםקעלעברימבאר
והעשבים גדלים. זה אחד הדברים היפים בחורף.
אפילו הטחב הירוק שגדל בין המדרכות אחרי הגשמים יפה בחורף. (אגב רואים שהנבטים בתמונה העליונה הם דו פסיגיים)
עשית לי חשק לצאת ולחפש נבטים שנבטו מהגשםקעלעברימבאר
🤩פתית שלגאחרונה
גבעה או חווה על שם צ'רלי קירקאדם פרו+
הוא רוצה שננציח אותו
וגם אף שמאלני לא יתחיל עכשיו להרוס
חווה על שם צרלי
קדימה. מי לוקח את הכפפה.
לטרמפ יש ישוב,
למה שלצרלי לא יהיה?
(גבעון חובט במצח)ימח שם עראפת
הגבעון הנ"ל הוא השמש של בית הכנסת?קעלעברימבאר

קפיץאחרונה
כנסו >> החברה לפיתוח גבעות ארץ ישראל (חל"פ הגבעות)נ א
בשם ה' נעשה ונצליח
מקימים גבעות חדשות בארץ ישראל ומציבים בהם דגל ישראל לגובה רם
החברה לפיתוח גבעות ארץ ישראל בקריאה לכל מי שיכול, לצאת ביוזמה להקמת גבעה חדשה באזור מגוריכם, להציב דגל ישראל לגובה רם כדי שידעו כולם למי שייכת ארץ ישראל וכן, להביא ולרתום משפחות ואנשים למשימה החשובה הזאת.
להקים גבעה חדשה בזמן זה - זאת מטרה חשובה ביותר.
שלחו תמונות מהגבעה החדשה שהקמתם למייל של חל"פ הגבעות chalaphagvaot@gmail.com
חשוב!! להעביר הודעה זאת בכל קבוצה
החברה לפיתוח גבעות ארץ ישראל
בונים. מיישבים. גואלים.
מקימים גבעות חדשות בארץ ישראל!!!נ אאחרונה
איך אפשר לבדוק מתי תהיה העלייה הבאה לחומש ?דור ל
אשמח לעזרה
מה זאת אומרת 'עליה'?יו0י
יש שם ישיבה 24/7..
עליות מאורגנות המוניות, זה בדר"כ רק כשיש איזו סכנה גדולה שמסתמנת...