לא פייר.
ואני לא מדברת על אברכיות שעושות את זה מרצונן הכנה והחופשי, אלא על נשים שנקלעו למציאות כזאת של "זה מה יש".
למישהו אחר, אלא עומדת בפני עצמה.
ויש לכך השלכות מצערות 
של: "תפקידך לקיים את הקללות שעליך",
או של: "הקללות שעליך, הן זכות שלי, ולכן אני דורש אותן".
הן קיימות בפני עצמן בלי קשר לשום דבר אחר.
המין האנושי נידון לפרנס.
אם האישה בוחרת/מוכרחת להקל על גבר פרטי כלשהוא את
משא הקללה שעליו - זה באמת יקל.
וכדבריך - המין האנושי נידון לפרנסה קשה.
והאישה בתלות בגבר
ויש נשים שיש להן גברים כ"כ אומללים,
שפשוט לא יעזור להיות תלוי בהם?
(כמונו 

)
את הקללה של והוא ימשול בך תהיה חלשה לגביה.
לכאורה אישה שבעלה לא מפרנס אותה מעשיה ידיה יהיו שלה (כדין אומרת איני ניזונת ואיני עושה), ולכן בעצם ההון המשפחתי הוא בבעלותה.
כשמדברים על קללה, אגב,
מי אמור להצטער שקללה לא כ"כ התקיימה בו?
שבו כדי לגדל משפחה, מה לעשות יש צורך ב2 משכורות?
ולא רק גידול משפחה, כי לסמוך על הפנסיה של בעלך בלבד בעתיד זה גם לא חכם במיוחד...
ובכלל עד כמה הקללות היום אקטואליות ורלוונטיות?
במיוחד שבעידן הקפיטליסטי מצאנו דרכים חכמות להתגבר על "בְּזֵעַת אַפֶּיךָ, תֹּאכַל לֶחֶם", וכן גם יש דרכים לשבת במשרד עם מזגן ולהרוויח משכורות עתק.
הגבר כבר לא שולט באישה ברוב אוכלוסיות העולם.
ואפילו על קללת "הַרְבָּה אַרְבֶּה עִצְּבוֹנֵךְ וְהֵרֹנֵךְ--בְּעֶצֶב, תֵּלְדִי בָנִים"- הרפואה מוצאת כל פעם דרכים להקל ולשפר את המצב הזה...
אני חושב שלא לקבל את זה שאדם הראשון היה יחידי זה כבר קו אדום.
(לא כן?)
יותר דיברתי לגבי הפרשנות המתגמשת והולכת בימינו. (בעצם לא רק בימינו - כבר מהכיוונים התועים שאליהם לקחו אחריו את המורה)
אבל מאדם הראשון היחידי והלאה זה כבר היסטוריה.
(נקודה - במשנה בסנהדרין למה נברא אדם יחידי)
(כלומר, מה הקב"ה מחייב אותנו בנתינתו לנו את סיפורי התורה)
נועם ה
עוגי פלצת
הרועהאבל מסוגל להבין, לדעתי.
מאיפה הם?
על מקבל התורה,
לייחס משמעות לכל מה שהקב"ה מסר לנו בתורתו.
לא בטוח שהוא יבין הכול,
אבל כדאי לחתור בכיוון,
ועל כל פנים לקבל באופן יסודי ועקרוני את עובדת היות
דברי התורה כמחייבים אותו (גם לדרך, השקפה, הגות).
באמת קשה להביא ראיה ציוויית מהקללות האלו. (אני אומר את זה רק כדי להביע את דעתי כאן, פעם אחת, מה שעוד לא עשיתי. לא בעמדה תקיפה ומתווכחת.)
לומדים מהקללות את טבע האדם הבסיסי,
את איך שאנחנו מתוכנתים
לא מה צריך לעשות
(בהסתייגות אחת, מצאתי בפוסקים שמתייחסים לוהוא ימשול בך כמצות עשה, למאן דאמר שכבוד הבעל הוא דאו')
(סטיה מודעת מהנושא לטובת דרך חיים)
דברים שאי אפשר לשנות, אין מה לשנות.
בכל מקרה הנטיה להתלונן לא מועילה.
שלהתלונן כמטיח דברים כלפי שמיא (בלי אמונה ביכולת תיקון) -
זה לא בריא.
להתלונן כמבוא לתיקון אדם ועולם - אין בריא מזה,
לכך הקב"ה טבע בנו הישראלים את התכונה הקדושה הזו,
התלונה 
(וכמו כן, אין מסוכן כהשלמה עם המעוות.)
בפורום יש קללה,
כל שאלה פשוטה הופכת לשרשורפלצת ביינישי 

אלעזר300או פמיניסטי. או לאומני.

עוגי פלצתאו אוניברסלי או שוביניסטי או קוסמופוליטי 
גם אם הוא לא היה מתפתה היא היתה מקבל עונש על מה שהיא אכלה
מצד שני, יש נשים שרוצות\בוחרות בזה
לא ברור לי מה פתאום שנפיל את כל התיק עליה
יש קללה משופת לבעל ולאשה
שניהם צריכים לעבוד כדי להביא פרנסה, ושניהם ימותו בסוף
על שניהם אמורה לחול הקללה בשווה
מלבד זאת נתקללה האשה ב10 קללות שקשורות ללידה, למערכת יחסים שלה עם בעלה, לצניעות שלה ועוד
מופיםזה היה איום?
תהיי מה שבא לך, אני אומר את דעתי
שבעלך יסתדר...

לאן נעלמה המילה איש?
למה כשאומרים על זכר זה גבר ועל נקבה זה אישה?
להשתלט על נשמת האישה...

(הרב רבינוביץ ממא"ד הוא תלמידו וגם הגישה שלו מאוד מסקרנת אותי)
כמו עוד רבנים חשובים מצפון אמריקה כמו ר' חיים צימרמן למשל,
שמצד אחד אני יודע שהיו מופלגים בתורה וסוללי דרך משלהם,
ומצד שני לא יודע עליהם שום דבר ממשי מעבר לזה...
זה עוול ברור!
להיפך!
הדברים פשוטים שחז"ל תיקנו חיוב על בעל שיפרנס את אשתו
והוציאו ממנה את כל האחריות
אשה יכולה לומר:
תפרנס אותי, לפי המקובל במשפחתי ובמשפחתך - הגבוה מבין שניהם
אני אצא לעבוד, אבל בלי לחץ, לפי האפשרויות שלי, בלי להשתגע יותר מדי
אין עלי אחריות של פרנסה, אני רק צריכה להביא כסף אם אני יכולה
אין שום ציבור שידוע לי שחי כך
אשה שמסכימה לעבוד בשביל שבעלה ילמד, היא מקריבה ומשקיעה מעבר לחיוביה,
לא מטילים עליה כי היא אשה
תמצא לעצמה בעל כזה
יש הרבה בחורים שמצהירים מראש שהם יוצאים לעבוד כמה חודשים אחרי החתונה
אלא מה, בדרך כלל הם פחות דוסים.
אבל זה הרי ברור, מי ששואף יותר ירצה לשבת וללמוד.
זה ממש לא קשור ללחץ חברתי, אנשים לא משבדים את החיים שלהם בשביל לחץ חברתי
או שאתה שלם עם זה, או שאתה כל היום מקטר על הלחץ החברתי ולמעשה לא משתעבד אליו
מתוך הכירות קרובה אני רואה מלוי את אלה שמאמינים בזה ועושים את זה ברצון
ואת אלה שמקטרים על הלחץ החברתי, ובאמת לא מתייחסים אליו
לא מכיר מישהו שבאמת חי כך רק מלחץ, זה הקרבה גדולה מדי בשביל מעט מדי
עם הפאולינה שלך... (מי זאת?)
זה שיש כאלה שמבזבזים את הזמן - זה ברור
הם במפורש לא הדוסים של העולם, והם לא יוצאים לעבוד לא בגלל לחץ חברתי
פשוט זה הכי נוח בעולם - כל היום לפטפט, לא לעשות כלום, ומגיע כסף מהשמים...
את אומרת שיש כאלה שלא מסוגלים ללמוד כל היום? אולי. לא כל כך נראה לי.
יש כאלה שאין להם רצון להשקיע, שהם לא רציניים עם מחויבות, שהם מחפפים, שאוהבים לבזבז את הזמן
זה לא כקשור למסוגלות אלא לאחריות אישית
ואם נניח יש דבר כזה מישהו שלא מסוגל ללמוד כלום, (אפילו חק לישראל) אם הוא אדם אחראי - הוא יצא לעבוד במשרה שאין בה בעיה רוחנית ולא יבזבז את הזמן שלו
(כך עשה הרב יעקובזון כשנגזר עליו בתור בחור להפסיק ללמוד בגלל בעיות בעיניים)
לחץ חברתי? זה ממש לא הנושא
ולגבי המלכודת - אצלי מלכודת זה אדם שנכנס למצב בעייתי בלי שידע על זה מראש, את מתארת מצב שיש אשה שהרגישה מוכרחת להתחתן עם מישהו שילמד ולא יעבוד כי היא רצתה מישהו יותר רציני ברוחניות, והיא עשתה את זה בלית ברירה כי היא לא רצתה להתפשר
זה לא מלכודת, זה התפשרות על דברים פחות חשובים בעינייך
אף אחד לא חייב לך כלום, לא עבדו עלייך, כל אחד אומר לך מה הרצון שלו בחיים, ואת בוחרת את מי שאת רוצה
לא מצאת מה שאת רוצה ואת צריכה להתפשר? את תתפשרי! את לא ממולכדת
אולי
לגבי ב לא אמרתי שאין לחץ חברתי. המון דברים אצלינו מבוססים על לחץ חברתי. זה המכשיר שיש לרבנים לגרום לאנשים לא לעשות עבירות
אני אומר שלגבי היציאה לעבוד הלחץ החברתי הוא לא העיקר בכלל. מדובר על הרבה מדי בשביל מעט מדי
אי אפשר לחיות את כל החיים שלך בשביל "מה יגידו" אם אתה לא מאמין בזה, זה יכול לדחוף, זה יכול לעזור, אבל ממש לא להיות עיקר חייך
ולגבי ג אל מי את באה הטענות? לבעלה הצדיק שהתחתן אתה וסיכם אתה סיכומים מראש? לגדולי ישראל שאכפת להם מהתורה, ורוצים שכמה שיותר ילמדו? להקב"ה שמעמיד אותה בניסיון כזה?
"אלא מה, בדרך כלל הם פחות דוסים"
בזה טמונה הבעיה.
מי שרוצה שתהיה עליה תוית של "יר"ש אמיתית" תתחתן רק עם מי שמצהיר שהוא ילמד תורה כל חייו.
וגם כשהיא תקרע מהעומס- היא לא תוותר כי אח"כ התוית תשתנה- וזה ישפיע על הקבלה לסמינר\ישיבה ועל השידוכים.
אל תגיד "זה ממש לא קשור ללחץ חברתי" כי כולם יודעים איך הדברים הולכים.
לתויות בחברה החרדית יש מחיר. ומחיר כבד מאד.
זה מתבטא בקבלה לסמינרים\ישיבות ובשידוכים, זה משפיע על הילדים, על הנכדים ועל הכל.
זה משפיע על קבלת משרות מסויימות.
אנשים בחברה החרדית בהחלט משעבדים את החיים שלהם בגלל לחץ חברתי.
(ולא רק בחברה החרדית- אנשים בכל חברה יעשו הרבה דברים הזויים מלחץ חברתי..)
מתוך היכרות קרובה אני רואה גם את אלו שעושים את זה ממקום אחר-
מאידאל שציירו להם, שברגע שהם נאלצות להתמווד איתו והוא קשה- אבל הן לא רואות איך לצאת מזה (כי הרי הבעל הצהיר מראש שהוא לא עובד ולהתגרש לא בא בחשבון)
מתוך לחץ חברתי (כל האחיות והחברות התחתנו עם בני תורה, ההורים לוחצים)
וגם כאלו- שהם דוסים מאד, יר"ש, מקפידים על קלה כבחמורה- ויוצאים לעבוד בין אם בעבודה תורנית או אפילו בעבודה כללית.
בחברה החרדית-ספרדית האותנטית זה האידאל- הבעל עובד. רוב חברותיי החרדיות-ספרדיות התחתנו עם בחורים צדיקים, שגם אם בשנים הראשונות עוד למדו יום שלם- מהר מאד יצאו לעבוד.
שם זה ברור שחובת הבעל לפרנס- גם אם האשה בוחרת להיות עקרת בית.
בתור אחד שחי את הציבור מבפנים, זה לא נכון שאנשים חיים את החיים שלהם מתוך לחץ חברתי
אי אפשר לחיות כך. זה סיוט!
תנסי את לחיות כך!
הציבור שלנו מחולק לשניים, אלה שעושים דברים מאידאל, והלחץ החברתי מדרבן אותם, ואלה שכל היום מקטרים על הלחץ החברתי, ולמעשה לא חיים על פיו.
מה שציירת כאן על אישה שהתחתנה באידאל, ואחר כך כשנפגשה עם חיי המעשה ראתה שזה קשה - זה ודאי קורה, אבל זה לא קשור ללחץ חברתי, זה קשור למציאות שהיא כבלה את עצמה אליה, ועכשיו היא לא יכולה לחזור בה
אף אחד לא שיקר לה, אף אחד לא הטעה אותה, אמרו לה שזה אידאל, וזה באמת כך.
להתגרש זה באמת לא נשמע לי רעיון כל כך חכם.
והאמת - במקרה כזה או שהיא תסתדר בסופו של דבר ותמצא כוחות, או שהוא יצטרך לצאת לעבוד, אי אפשר בחיי זוגיות לחיות בצורה של "סיכמנו מראש משהו", למעשה אם אכפת לו מאשתו הוא צריך מעצמו להציע להוריד ממנה עול
מהחברים שלי אני רואה שהמגמה השלטת היא בהכוונה של הרבנים היא שכמה שיותר להקל על האשה, כמה שיותר לתת לה הרגשה שהיא מתנדבת, להאריך חופשת לידה, לתת לה לנוח וכו'
מצד שני- אני נחשבת שונה בגלל זה.
כולם עושים דברים מלחץ חברתי.
(גם נניח בחברה החילונית- תראה בנות 12-13 וצפונה שמתאפרות כל בוקר ומכאיבות לעצמן- לא כדי להחשב יפות, אלא רק כדי לא להחשב מגעילות. זה סיוט לא פחות בעיני..)
אני ראיתי בחיי לא מעט אנשים, מכל המגזרים, שמתעללים בעצמם ועושים המון דברים- רק בגלל ה"מה יגידו".
אני הייתי בחינוך חרדי וגם אני עברתי שטיפת מוח על העניין.
איך שהמורות מדברות עוד מכיתה א'
איך שכל הספרים כתובים
השיח
היחס
לראות בכיתה ח' מי מתקבלת לאיפה ולמה
לראות איך הכיתות מחולקת ולמה (היו לנו 2 כיתות במחזור- אחת לאליטה והשניה לבררה. אליטה- בנות אברכים, רובן אשכנזיות. הבררה- הרוב ספרדיות, האשכנזיות היחידות שם היו או ממשפחות חרד"ל (כמוני) או ממשפחות חרדיות שהאבא לא למד בכולל. מהכיתה שלי היו 2 שהתקבלו לסמינר "נחשב")
מציירים את זה כאידאל שאין בלתו. וכל מה שלא "זה" אז זה פחות תורני, ופחות נכון, ופחות דוסי, ופחות ופחות.. וכמובן- יש לזה השלכות.
ואני שמחה לשמוע את מה שאתה אומר על הרבנים. כי מהצד הנשי אני שומעת בעיקר- שלא יעשה כלום בבית, קחי על עצמך הכל הכל- שילמד תורה מהבוקר עד הלילה.
אני גדלתי על אידאל אחר- על אידאל שבו כל זוג מחליט לעצמו מה הוא עושה וההחלטות יכולות להשתנות.
על אידאל שרואה ערך בלימוד תורה- אבל גם בקיומה ע"י עשיה במרחב החיים. וכמובן- ע"י עזרה בבית.
אני גדלתי על אידאל של אחד מאלף נשאר בבית המדרש- וכל הולכים למצוא את ייעודם הנכון להם מחוצה לו, כדי שנוכל להיות "ממלכת כהנים וגוי קדוש"
יש המון חינוך לזה
יש אכן חילוק בקבלה לסמינרים
(אגב, זה אפילו לא הוראה מגבוה, זה מגיע מהשטח, אבל זה נושא לשירשור אחר)
ובאמת לחץ חברתי יכול להשפיע על אנשים
אבל לא מבססים חיים על לחץ חברתי, וזה לא כמו להתלבש לפי צו האופנה, שזה באמת לא עיקר החיים שלך
ללכת לכוילל רק כי לא נעים לצאת לעבוד? בחיים לא פגשתי אברך כזה.
ופגשתי אברכים...
זה יותר מדי קריעה, יותר מדי קשה, ואין כמעט אדם שיכול לעמוד בכזה סיוט
מה שכן, זה מדרבן אותו, נותן לו עוד סיבה להחזיק מעמד, אבל לא - זה הסיבה.
(ומה שכתבת בסוף לא קשור לענין, את גדלת על ערכים אחרים? אז מה? זה לא אומר שמי שמקשיב לגדולי עולם שחולקים על מחנכייך לא יכולים לדרבן לעשות אחרת)
אברכים שלא מוצאים את עצמם בכולל יוצאים ללמוד משהו או לעבוד במשהו
בזה הרגע קופצים לי לראש לפחות 5 כאלו , חלקם בחורים מצוינים מישיבות מעולות
לאכזבתן הרבה של נשותיהם...
יצא לי לפני כמה חודשים להסתובב עם אחי
פגשנו חבר שלו- נראה חרדי לכל דבר, לומד בישיבה גבוהה.
החבר הצטרף אלינו קצת, ותוך כדי אני מבינה מהשיח שהחבר עומד לטוס לחו"ל ולחודש- ומחפש לקנות בגדים.
מן הון להון אני מבינה מהשיח- הבחור לא דתי כבר שנתיים, המשפחה והחברים לא יודעים כלום מעבר ל"נו טוב, אז קשה לו תפילות במנין"
הטיסה לחו"ל היא חל מתהליך שלו כדי לצאת בשאלה ולהפסיק לחיות- חיצונית- כחרדי. לקבל אומץ להפסיק לשחק משחקים.
ואני יודעת שיש אנשים כאלו- שחיים ככה חיים שלמים.
עוד סיפור שקרה לשכנה שלי-
חודש (!) אחרי שהבת האחרונה התחתנה- אחת האחיות הגדולות התגרשה. לא נכנסתי לעובי הקורה לדעת מה היה שם, ואין לי מושג. (היו שמועות כמובן בשכונה- אבל אני מעדיפה להתעלם מהן כי סיכוי טוב שהן מוגזמות)
אבל זה בהחלט נראה שהיא חיכתה בנישואין- שהצדיקון גירשין מן הסתם. עד שזה לא יפגע בשידוך של אף אחד.
כמובן שזו מחשבה שלי ואין לי ידע מבוסס בנושא.
אנשים אולי פחות יכנסו למצבים שנראים להם קשים- מכוח החברה, אלא מכוח האידאל או שהם נולדו לתוכו
אבל אנשים בהחלט ישארו בהם- מכוח ה"מה יגידו"
אז אני מתארת לעצמי (ומאד מקוה) שרוב הנשים אכן שמחות במצבן ורוצות אותו- אבל אני יודעת שזה לא מוכרח המציאות.
(ויותר מזה- אני יודעת שיש גם נשים שלא אוהבות ולא סובלות את המצב הזה- אבל נשארות בו בלית ברירה)
ויותר מזה- אני חושבת שחברה שמחנכת לזה, מחנכת לדבר שאיננו נכון ולא מה שהתורה אומרת.
אין כל כך טעם שנחזור על עצמינו
אני חושב שאדם שיחיה כך את חייו הוא נדיר מאד, וגם הוא בסוף יטוס לחו"ל...
(אגב הסיפור האחרון שלך על הגירושין ממש הגיוני, השאלה כמה זמן היא חיכתה. כי נשמע לי הגיוני לחכות כמה חודשים בשביל להתגרש, אף אחד לא יברח)
וזה שאת חושבת שהתורה לא אומרת את זה, אני אחזור ואומר - אנשים הרבה יותר גדולים ממך חושבים אחרת ממך, וגם אם נאמר שיש רבנים שחושבים כמוך (אולי, אני לא שמעתי) זה יהפוך בסך הכל למחלוקת, הדעה שלך אישית לא פונקציה
מותר לנו וחובה עלינו להקשיב לרבותינו, וכך את צריכה להורות לחרדיה לחנך את ילדיה, כמו שרבותיה מורים לה!
האם בכל מחלוקת גם כן את אומרת שלדעתך צריך דוקא לעות כך, ומי שמחנך אחרת הוא מחנך לדבר שאינו נכון ולא מה שהתורה אומרת?
ונראלי לי שלא הסברתי את עצמי נכון-
זה לא שאני לא חושבת שזה נכון להיות אברך וללמוד תורה כל היום. אני בהחלט רואה בזה אידאל בפני עצמו.
אבל, אני לא חושבת שהתורה אומרת שככה צריכה להיות כל החברה.
וחברה שטוענת שזה האידאל, ומי שלא ככה- הוא סוג ב' והוא פחות וזה מראה על חוסר ביר"ש- זו לא דרכה של תורה.
התורה לא אומרת לנו שכווווווווווול הגברים חייבים ללמוד תורה וזהו.
אלא שצריך להקים חברה- שחלקה אכן לומדים מבוקר ועד ערב, אבל הרוב מורכב מאנשים שעובדים ומקיימים את החברה, וגם לומדים כשיכולים.
להיות אברך זה אידאל
אבל גם להיות איש קבע (ומעריצה לא פחות את מי שמסוגלת להתחתן עם אדם כזה)
וגם הייטקיסט או מורה או עובד במשרד.
והכי חשוב- שכל אלו יהיו מתוך הסכמה של האשה ותמיכתה.
כשם שאשה שרוצה להיות אחות או רופאה או הייטקיסטית או כל מקצוע אחר שדורש המון שעות- תצטרך תמיכה של הבעל.
מתי את מחליטה שאת מבינה יותר טוב מהרבנים?
למה את מציגה את זה ש"החברה" אומרת את זה? זה ממש לא החברה, אלא הרבנים שלה, שהם גדולי עולם ממש
מענין שאת מתיימרת לחלוק עליהם בכזה ביטחון
גם בבשר בחלב את בטוחה בעצמך כל כך?
ואגב, לדעתי ולמיטב הבנתי, מה שאת אומרת היה נכון בכל הדורות, והשינוי הוא בדור האחרון בגלל סיבות טכניות בעיקרן (התגברות החילוניות, התרבות ההשכלה, חורבן עולם התורה בארופה, אפשרות לתת לנשים לעבוד)
וברור שצריך הסכמה של האישה - אז מחנכים את הנשים שזה ערך גדול מאד, כדי שיסכימו!
הרי היית שם!. לשקר אפשר רק למי שלא חווה. (ואני לא חושב שמי שמתווכח איתך אכן גדל בישיבות חרדיות מיינסטרים. כי אחרת הוא היה יודע שאת צודקת).
מה את רוצה להגיד?
חרדים שחיים בצורה הזו עושים זאת מצד "עת לעשות לה' הפרו תורתך" - היה עולם של תורה וענקי רוח שהושמד,
עכשיו בונים אותו מחדש ולכן כל הכוחות הולכים ומגוייסים לעניין התורה. לכן הם גם יוצרים "בית חרושת לאברכים"
ע"פ הכלל- 1000 נכנסים ואחד יוצא, זה יותר מצד גזרת השעה ופחות מצד העולם האידאלי.
העולם האידאלי הוא לפני החטא. וגם אחר החטא האידאל הוא שגבר יפרנס.
וגם לא כולם, יש כמה כוללים(גם רבנות וגם דיינות) ששמעתי עליהם שמחייבים את האברך לעבוד ולפרנס, לא יודע
אם באופן מלא, אבל בהחלט לא להשאיר את כל עול הפרנסה על האישה. יש לא מעט חרדים שיוצאים לפרנס.
האם אפשר לכפות אישה לפרנס את ביתה? למעשה הלכתית לא, ואישה יכולה להתגרש ולקבל כתובתה אם בעלה
לא מפרנס אותה- הוא הרי התחייב "אזון, אפרנס, אכלכל" וזה ממש עיקר הכתובה. הרמב"ם כותב שאפילו אם ריחו
לא מוצא חן בעיניה לאחר החתונה בית כופין אותו לגרשה(מלקין אותו עד שיאמר רוצה אני
), כל שכן בעיקר כתובתה.
הבעיה היא לחץ ציבורי... אדם שרוצה לקחת על עצמו את המצווה הגדולה הזו של תלמוד תורה מחוייב שאישתו תסכים לכך.
מעבר לזה שגם מה"עונש" לומדים את התיקון, הוא לא סתם, ובספר "צדיק באומנתו יחיה" שאוסף מאמרים של הרב טאו,
מנוסח- שמי שמוכן לוותר על ההשלמה העצמית שלו בפרנסת ביתו ולהשקיע את כולו בלימוד אשריו. אבל זו מעלה, ואי אפשר
לכפות את אישתו בשביל מעלה. בטח לא כשזה נוגד את עיקר כתובתה.

אבל... החברה היחידה שעונה לתיאור שנתת היא החברה החרדית בארץ. ![]()
בתיאוריה - גבר שמצער את אישתו מזבח מוריד עליו דמעות. יותר מזה?
דבר חמור מאוד. והאר"י ז"ל הקפיד בזה מאוד. גם הגמרא לא חוסכת במוסר בזה.
לשם הדיוק - אדם שמצער אישתו הקב"ה נפרע ממנו. ויעויין בכתובות סב ע"ב, שרב רחומי נהרג על צער אישתו.
לא מתקיימת דווקא ע"י עבודת כפיים. בגמ' (סנהדרין צט: ) מבואר
שאפשר "לצאת יד"ח" גם ע"י עמל התורה.
לא קראתי את כל השרשור. ואם נכפלו הדברים, עם המוכפלים הסליחה.
שמואלג<צ>
אנוסות?
או שאת מדברת על כאלה שהתחרטו אחרי כמה שנים?
בה מחנכים אותם להיות עבדים ליצרים בשביל שיוכלו למקור להם בקלות דברים יקרים ע"י החפצת נשים
ופנייה ליצריהם... פשוט בושה החברה הקפיטלסטית המערבית
בציבור שלנו הבעיה היא הפוכה
הבנות בדרך כלל נורא נורא רוצות שהבעל ילמד והן יפרנסו
ומי שמבריז זה דווקא הבנים שיוצאים לעבוד\ללמוד תואר לאכזבתן הרבה של הנשים
על החרדיות המסכנות ששבויות בידי האברכים העצלנים והנצלנים
ושטפו להן את המוח וכו' והן לא יודעות שאם הבעל יצא לעבוד
הן יהיו מליונריות כמו כל האנשים האחרים בארץ
ובכלל בשביל מה צריך שכולם ילמדו תורה הרבה יותר טוב ללמוד להיות עורך דין
לילה טוב
אם הוא יצא ללמודים נניח רפואה יהיה לו מן הסתם הרבה יותר זמן לעזור בבית
מופיםלא מתאים לך לא לתפוס שהיא צינית
עוד מעט גם תטעני שאין לכם קרניים וזנב..
.
כמו תולדות אהרון נשים לא יוצאות לעבוד, לא צנוע...
מי שמפרנסת נחשבת איזשהי אידיאליסטית נדירה...
ואכן זה "מודה" של השנים האחרונות שאישה מפרנסת.
ובלי קשר- אני עדיין לא מבינה איך חיים ממשכורת אחת, ועוד של אישה שגם אמא וגם יולדת ולא יכולה לעבוד הרבה...
היא גם מזיעה להביא עוד משכורת
והוא מטפל בילדים
פעם גבר לא ידע להחליף טיטול או לרחוץ את הילד
שאלתי את סבא שלי
שלום!
אני כותב עבודה שעוסקת בשוויון כלכלי ותנאים סוציאליים ע"פ התורה.
עד עתה הרושם שעלה לי לאחר מעבר על רוב המצוות הקשורות בנושא בספר החינוך ובעוד מפרשים הוא שהתורה כלל לא באה ליצור שוויון כלכלי או לדאוג לרווחת הפרט.
מצוות כמו שבת, שמיטה וכו' עניינם הוא רוחני ואמוני וכמעט ולא קשור כלל למנוחה של פועל.
באופן דומה, כמעט כל המצוות בין אדם לחברו שקשורות בדאגה לחלש טעמן הן לתקן את מידותיו של האדם הנותן, ולא לדאוג לעני.
לאחר מחשבה מסוימת בנושא אני חושב שזה קשור לכך שהקב"ה מפרנס כל בריה, לכן מצד העני הוא יקבל את מה שה' רוצה שהוא יקבל, אך ע"י המצווה הקב"ה הופך אותנו לשותפים במעשה.
לא משנה באיזה יום… שיעור שאפשר ללכת עם בן הזוג
בסגנון צעיר
תודה🙏
רקע:
סופר בירושלים של רשת מוכרת, אני קונה שם בקביעות, מההתחלה רוב העובדים היו ערבים, היו תקופות של יותר יהודים, יש תקופות של עובדים זרים, לאחרונה שוב יש רוב ערבי, ו-וואלה קודם כל זה מעצבן. זה לא שאני *שונאת* ערבים, ואני לא רוצה שכולם ימותו או משהו בסגנון, אבל אני לא רוצה לפרנס אותם ובטח לא להרגיש זרה בתוך העיר שלי, בשכונה שלי.
אני רואה התרחשות מתחילה: הקופאית הראשית (דתייה) ניגשת יחד עם עובדת ערבייה ללקוח חרדי שהיה בקופה העצמאית, שואלת אותו- 'זה אתה?', הוא נראה נבוך, חצי חיוך, מתנהל שיח של כמה דקות אני הייתי רחוקה ולא ממש שמעתי גם לא התעניינתי. כנראה הוא אמר משהו מזלזל או לא נעים לעובדת, לא היה נראה שהקופאית מתרגשת אז מאמינה שלא היה שם משהו נוראי, היא רק ביקשה ממנו להתנצל. אני מתחילה להעביר את המוצרים שלי לידם ושומעת את העובדת הערבייה אומרת בטון מגעיל וארסי 'אז תצא מהחנות..! תסיים את הקנייה ותצא מהחנות!.." כאילו בקטע של לעצבן כאילו זו החנות שלה.
פה כבר התחממתי, התערבתי ושאלתי את הקופאית הראשית 'תגידי זה נראה לך הגיוני שעובדת ערבייה מדברת ככה ללקוח יהודי?'
באמת עיצבן אותי, אשכרה היא איכשהו מתייחסת לעצמה כמו בעלת הבית במקום, זה מזעזע!
העובדת מיד מתחילה לצרוח עלי 'את תסתמי אל תתערבי! את לא קשורה!' בצרחות מבהילות. תוך חצי דקה מתאספים 4-5 עובדים ערבים מסביב -ואני אגיד ביושר- הם ממש לא עמדו בצורה שמשדרת איום, כאילו להיפך כדי להרגיע את העניינים, אבל בסוף זה מפחיד ואי אפשר לדעת.
אני ממש לא מפחדת מערבים אבל האמת שההתרחשות המהירה הזו הבהילה אותי, די השתתקתי וחזרתי לעניינים שלי.
הראשית הרגיעה מחדש את הרוחות, ביקשה מהלקוח שוב להתנצל, הוא אמר לה- תסתכלי במצלמות לא עשיתי לה כלום, היא אמרה- אני מבינה אבל היא הרגישה שפגעת בה אז בבקשה תבקש סליחה, הוא ביקש סליחה והכל נגמר.
אני יצאתי עצבנית מהאירוע!
מטריף אותי שעובדת ערביה בטוחה שהיא בעלת הבית פה, שהיא חושבת שהיא יכולה לדבר ככה ללקוחות יהודים, לצרוח בקולי קולות, שהגענו למצב אבסורדי שתוך כמה שניות יש התאספות של עובדים ערבים מסביב. ובכלל- אם הסיטואציה הייתה מתפתחת לויכוח רציני- אי אפשר לדעת איך זה היה מסתיים.
יש לך בעיה עם צורה שבה עובד מדבר ללקוח?
סבבה, אז תדברי על זה עם האחראי.
לציין את הדת/לאום של הצדדים פשוט לא רלוונטי.
אם חרדי יירק על ערבי בסופר, את מצפה שהערבי לא יבקש להוציאו? את תתמכי אוטומטית ביהודי?
זה פשוט לא רלוונטי.
ובגלל שאין לך מושג איך זה התחיל, כמו שאת בעצמך כתבת, באמת לא היית צריכה להתערב.
אם כבר בחרת להתערב, את היית צריכה לנסות ולהרגיע את האווירה, ולא לחמם את האווירה עם דיבור גזעני.
הכי מצחיק / עצוב:
את חיממת את האווירה.
העובדים הערבים, לדברייך, באו להרגיע והיו בסדר גמור. ועדיין את מתלוננת עליהם, ולא על עצמך, בגלל עצם זה שהם ערבים...
ואז היא לא יכולה להגיד לו כלום כי היא ערביה?
נשמה. אפשר לדון על העסקת ערבים בעסקים יהודיים.
דיון לגיטימי.
אבל את מודה שאת לא יודעת מה היה שם, ושהיה נראה שהחרדי עשה משהו לא בסדר לעובדת הערבייה. והיא ביקשה ממנו לצאת מהחנות. נכון, יכול להיות שלא היה שם כלום והוא היה באמת בסדר ולא עשה כלום.
אבל הטענה שלך היא- היא ערביה אז היא לא יכולה להגיד לו לצאת לא משנה מה קרה ?
הזיה.
אני ממש לא חושבת שיהודי יכול לעשות מה שהוא רוצה ואתמוך בו אוטומטית.
רק לשם השוואה- לפני כמה שנים נסעתי באוטובוס, זוג חרדי היה עם תינוק צורח המון זמן והיה נראה שלא ממש מטריד אותם, באיזשהו שלב הנהג הערבי פנה אליהם ואמר שהוא לא יכול להמשיך ככה שיטפלו בזה, חרדי מבוגר שישב ליד התחיל לקרוא לו בזלזול - "אל תגיד להם מה לעשות!" וכו, ואני מיד התערבתי ולא זוכרת מה בדיוק אמרתי אבל בקטע של- הנהג דיבר ממש בכבוד, אל תדבר אליו ככה, וכו.
כמו שציינתי- היה אפשר לראות שהקופאית הראשית ממש לא מתרגשת ממה שהעובדת אמרה, היא ותיקה והיא מאד הגונה וזה מלמד אותי שלא קרה משהו מסעיר. החרדי גם התעקש- תסתכלי במצלמות תראי שלא היה כלום והיא אמרה שאין לה מי שיסתכל במצלמות אז פשוט שיתנצל והוא אמר- אז ביקשתי, ואני מבקש שוב- סליחה.
לשמוע מהצד עדיין את הערבייה ממשיכה להגיד לו - "אז תצא מהחנות!" בכזה טון של בעלת בית, בכזו חוצפה ויהירות נשמע לכם תקין? בלי קשר אפילו לפוליטיקה- זה לא תקין שעובד מדבר ככה. ולא תקין שהקופאית לא מעמידה אותה במקום. אז התערבתי, והצרחות המוגזמות שלה זה תקין?
להגיד שאני 'חיממתי' את האוירה זה בדיחה. נכון שלא ניסיתי להרגיע, אבל אני עומדת מאחורי מה שאמרתי. לא תקין שעובדת תדבר ככה. ועוד יותר לא תקין שעובדת ערבייה תדבר ככה, כי היא לא בעלת בית פה, ועוד יותר לא תקין שאם נזרק אליה משפט מעליב נוסף היא תפתח בצרחות נוראיות.
אבל לא מובן איך זה קשור שהיא ערביה?
איך את יודעת מה הלך שם? ואם הוא הטריד אותה והיא הגנה עליה?
כי היא ערביה אז היא בטוח אשמה וטועה?
בס"ד
דיברתי עם מוקדנית כדי לקבוע תור איזשהו, וביקשתי לא עם רופא ערבי,
היא קבעה לי תור עם רופא יהודי ואני (באנחת רווחה), שמחתי ב ק ו ל
שתודה ושלפי השם הוא יהודי.
לפתע, הבזיקה מחשבה בראשי, ושאלתי אותה לשמה.
בקיצור, שם ערבי מובהק והיה לי מ א ד לא נעים.
התנצלתי ווביקשתי סליחה. היא ענתה שהכל טוב
ושהיא בוגרת ושאין צורך להתנצל.
אולי זו היתה חנופה כי אמרתי לה שיש צורך דווקא
וגמגמתי משהו על בגלל המצב וכו'....
אבל היא היתה מאוד נעימה וסבלנית. זה לא אותו
נסיון שהיה לך.
רובם ורובן שונאי ישראל. אין ספק בכך, אבל לדבר
לא יפה, להעליב, לדרוך להם על הרצפה הרטובה
כשהם מנקים ללא התחשבות (חברה סיפרה לי) -
לזרוק אשפה על הרצפה כי ה ם ינקו הגויים
האלה....לא נראה לי שזה יפה וראוי (ואין ספק
שזה מיטיב עם המידות שלנו...).
שזה ל א מיטיב עם המידות שלנו.
לחנויות כאלה שמעסיקים ערבים
וגם נמנעת מלהעסיק אותם או לקנות מהם
להורים שלי יש היום יום נישואים וכולנו שכחנו אשמח לרעיונות לקניית מתנה עד 90 ש"ח בתקציב - בני 56 ו 54 גר בלוד - אין לי רכב כרגע...
אולי ביי מי
למרות ש90 זה לא הרבה לשובר
אפשר סתם להכין אוכל מפנק שיראו שזוכרים אותם...
לא הייתי אומר שאפשר לקנות חצי שוק ב86 ש"ח
אולי 2 בורקס בבא + לימודה
בכל שאר השבוע רק הסגור המקורה פתוח, והוא קטן ויקר יותר.
תכלס, אולי תקנו להם בורקס 
לא היו יותר מדי אנשים ותנועה

אם אתה רוצה להגיע אליהם, סע דרך בארות יצחק, יש שם קניון פתוח של עודפים. או שתעבור דרך צומת בילו. (תלוי מאיזה כיוון אתה מגיע) תמצא שם בטח איזה כלי או משהו ב90 שח שייראה יפה.
אם אתם יותר בעניין של יציאה אז יש כמה אטרקציות לגיל 50+ ברמלה (אם תרצה אפרט לך), וכן מסעדות (אולי יש גם בלוד, את לוד אני פחות מכיר)
הייתי במקרה שם
מגש לחלות יפה או עם תמונה של המשפחה,
כרית עם תמונה עם המשפחה,
שלט כניסה לבית מעוצב או עם תמונה של המשפחה
אם אני משלם פעם בעזרת מוביט ופעם בעזרת אפליקציה אחרת אני עלול להיות מופסד מכך?
ואני מתחיל לנסוע כל יום ממקום למקום,(למשל מת"א לירושלים) איך זה יוצא לי הכי זול? עדיין יש צורך לשלם מראש על הסדר חופשי חודשי?
כל האפליקציות לתשלום בתחבורה ציבורית - Moovit, הופ-און, Egg, מחשבות את התשלום באותו אופן.
אבל אין קשר בינהם, ואף אפליקציה לא יודעת על חיובים שבוצעו באפליקציה מקבילה.
סדר היררכי:
- חישוב חיוב נסיעה בודדת ראשונה ביום.
- חישוב חיוב נסיעה נוספת באותו יום. עד לתקרת חודשי יומי.
- חישוב נסיעה נוספת באותו חודש, עד לתקרת חופשי חודשי של כלל הנסיעות באותה קבוצת מרחק נסיעה.
אם יש נסיעה שחורגת בטווח נסיעה משאר הנסיעות, היא (ושאר הנסיעות באותו יום) לא נכנס לחישוב החופשי חודשי.
לכן כל עוד נוסעים נסיעות מרובות באותה קטגוריה של מרחק, חשוב להשתמש באותו אמצעי חיוב.
אם יש נסיעה בודדת (והדגש על בודדת, לא צבר נסיעות שמגיעות לחופשי יומי) ביום מסויים שחורגת במרחק משאר הנסיעות בחודש - כאן דווקא יותר משתלם לחייב באמצעי תשלום נפרד.
זה המינוס והמגרעה בחוקי החיוב של משרד התחבורה. אם חורגים אפילו רק פעם אחת במרחק, כל היום הזה מוחרג מהחופשי חודשי ולא רק נסיעה בודדת.
משהאחרונהלמוביט יש ממשק יותר נוח לתכנון נסיעות
אבל לegg באמת אין פרסומות
אז אם אין לך חוסם פרסומות אולי עדיף
מהפרסומת המעצבנות (אני עם אייפון) והממשק המעצבן.
ב egg ממשק מאוד נקי ומאוד נוח.
גם התצוגה יותר מרוכזת ויעילה, בהצגת אלטרנטיבות- כי לא נדחפות פרסומות באמצע האלטרנטיבות.
שווה לנסות להשוות בין האפליקציות בביצוע חיפוש נסיעות מזדמנות לפי הצורך.
אני עברתי לegg,הוא הרבה פחות מדוייק, ומציג מסלולים יותר מסורבלים
פעם אחת הוא גם כתב על אוטובוס שמגיע, בשעה מאוחרת שאיןכבר את האוטובוס הזה
קיצר חזרתי למוביט
אנחת רווחה
אבל תפסתי את זה כשהם הציעו את זה ממש בגרושים. המחיר הוא כמעט חינם.
והאפליקציה טובה, מה לעשות.
נוחה, מאורגנת טוב, מדויקת.
זה נראה כמעט לגמרי כמו הופאון
(בהופאון יש אפשרות לתכנן מסלולי נסיעה, רק שאנשים לא יודעים..)
הופאון עובד לנו מעולה. בהתחלה אשתי הייתה גם משווה למוביט, כי היא השתמשה במוביט שנים, אבל עכשיו אנחנו לגמרי משתמשים רק בהופאון
משתמשים במוצרי טיפוח?
סבון פנים?
קרם פנים?
קרם לחות?
יש המלצות?
טנקס
להתאים לסוג העור, האם מתגלח או זיפים או זקן
(כמו אצל נשים. התאמה אישית והעדפה אישית של מוצרי טיפוח)
הכי הרבה זה קרם לידיים בגלל יובש
ולכן, אם את רוצה לקנות את זה למישהו
תוודאי טוב טוב אם הוא משתמש בזה
בדיאודורנט
ושמפו
🤭
ברצינות- אם המטרה היא לקנות מתנה למישהו, נדמה לי שגבר קלאסי לא מתפנק ממוצרי טיפוח. בדרך כלל משתמשים רק במוצרים הבסיסיים. שמפו-דאודורנט.
אם זה גבר שמשתמש בבשמים אז זאת אחלה אופציה. אבל בבשמים לא תמיד קל לקלוע לטעם שלו..