סקר:לאן הנטייה הטבעית שלכם 'שמרנות' או 'ליברליות'?חסדי הים
אני מעדיף תשובה כללית, שמראה לאן רוב הנטיות שלכם.
[אם זה מורכב, אפשר לפרט. אבל בעיקר מעניין אותי תשובה כללית]

בונוס: אם תוכלו להגיד לי, האם אתם מרגישים שנטייה זו מולדת אצלכם, או שרכשתם את זה.

[נקווה שידעו כאן, למה התכוונתי ב'שמרנות' ו'ליברליות']
שמרנות, אבל המינוח ליברליות אינו נכון.נדב הנפלד
אפשר לומר ׳שמרנות׳ מול ׳מהפכנות׳, למשל.

הקומוניזם למשל דגל במהפכה, האם הוא היה ליברלי?
התכוונתי יותר בערכים, ולא בצורות שלטוןחסדי הים
ליברליות.הקולה טובה

אני לא רואה ערך בשמרנות בפני עצמה.

יש סיבה שעושים את זה? סבבה. מעולה. גם אני אמשיך לעשות.

אין סיבה חוץ מ"ככה היה עד עכשיו"? אז אני פותחת מחדש לדיון וברור. (לפעמים מסתבר שהסיבה כבר לא קיימת או שהיא לא נכונה..)

לדעתי זה מולד, הייתי ילדה שכל היום שאלה "למה" ולמרות שהוריי יחסית שמרנים, וגדלתי במקומות לימוד שמרניים- יצאתי כזו..

אם כך, אצלך זה נרכש ולא מולד?!נקניקיות
הפוך- זה מולד.הקולה טובה

נרכש זה דבר חיצוני- חינכו אותי לזה.

מולד- נולדתי כזו.

עוד מגיל קטן הייתי יחסית מרדנית, עוד ביסודי כעסו עלי כי העזתי לשאול שאלות ולא לקבל הכל כמובן מאליו בשקט והכנעה.

העיפו אותי למנהל כי שאלתי למה צריך שיעורי בית (בלי לענות לי ) או כי אמרתי שלא בא לי להיות בת מלך צנועה..

האאנקניקיות

כבר כמעט כתבתי תשובה ארוכה עד כמה את טועה.

חפרתי שוב ושוב עד שהבנתי שאת צודקת.

הגיע הזמן לישון..

שמרנית באופן חולנינקניקיות

לדעתי אצלי זה מולד.

עד שאני מחליטה להפוך סדרי בראשית, אני מגלה שאחרים עשו זאת כבר מזמן ועברו לשלב הבא..

גם בערכים זה לא מינוח נכון.נדב הנפלד
אדם שדוגל בהחרבת הישן למשל - האם הוא ליברל? מי שאינו אוהב שינויים, הוא פחות ליברל?
כמו שאמרתי, זה שמרנות מול חדשנות אולי, מול מהפכנות, אבל לא מול ליברליות.
תראה תרגמתי לאנגלית, את המונחים שמשתמשיםחסדי הים
בהם בארה"ב. Conservative vs. Liberal.

Consertive- הוא יותר אוהב את הערכים הבסיסיים הישנים והמוכרים, ומנסה להתאים אותם למציאות המתקדמת, ופחות אוהב שינוי מהותי בערכים.

Liberal- הוא יותר פתוח ומקדם שינויים מהותיים בערכים הבסיסיים.

[זה מה שהתכוונתי בכלליות, וכך משתמשים בזה בארה"ב. אם זה לא תרגום מדויק אז בסדר, התכוונתי לשימוש היום יומי.]
אם הבנתי נכון (ולא בטוח בכלל שהבנתי)גפן36
עבר עריכה על ידי גפן36 בתאריך כ"ט באב תשע"ד 20:44
עבר עריכה על ידי גפן36 בתאריך כ"ט באב תשע"ד 20:30
אז לא כל כך שום דבר...
פשוט כל דבר מבררים, ולפי האמת.
ראש פתוח כשצריך, שמרנות כשהיא צודקת.
אם לא הבנתי אז סליחה.. תתעלם

אה, וכל עוד לא בררתי שומרת, עד שיוכח כטעות.

המולד זה שמרנות.
אני משונה..פרח-שלג

אני קודם כל ישר מתנגדת ואומרת את כל הטיעונים והסיבות למה לא, ואין מצב.

ואחר כך כשאני עם עצמי, הנטייה השמרנית שלי גוברת: מה'כפת לי לבצע.

אני הפוך --מאמע צאדיקה

ישר אני אגיד לא, אין מצב

אבל אחכ אני מגלגלת את הרעיון במוח, שואלת שאלות- ויש מצב שאני אגיד כן... 

אני בתנועה משמרנות לפתיחות, 

נראה לי אני רוכשת מחדש את התכונה המולדת שבי... 

(חסדי בסוף אתה מביא לנו תוצאות הסקר והסבר למה ועל מה הוא) 

קשה לסכם סקר מכאן. רק רציתי לדעת איך אתםחסדי הים
כאנשים [ובמיוחד דתיים], מתייחסים לשני מושגים אלו.

{אני אישית יותר נוטה לשמרנות, ואף חבר עם אנשים ותנועות שמרניים בעולם. פעם חשבתי שדתי אדוק חייב להיות נוטה בכלליות לשמרנות, וביום שישי פגשתי דתי אדוק שנוטה לליברליזם, והוא טוען שדווקא התורה היא הבסיס הכי רחב לשינויי עומק בערכים.}

*אני פשוט עכשיו מהרהר לעצמי וקולט ידע מבחוץ, על שני המושגים האלו.
אני פשוט רוצה לדעת באופן כנה, איך אתם מתייחסים להם. אני לא שופט אף אחד. בינתיים התשובות פותחות לי אופק.
ההרחבה שלך מסבירה יותר...מאמע צאדיקה

דתי אדוק -הוא שמרני

אנשי תורה- מבוססים על שינויי עומק 

הזכרת לי שפעם חברה שלי העבירה חבורה על פ"ש והיה נושא מהנושאים הטעונים יותר- אמה עבריה או עבד עברי או אשת יפת תואר או לא זוכרת איזה... 

אז היא ידעה מראש שהבנות יקפצו עליה עם שאלות על זה לא מוסרי ואיך התורה אומרת דבר שבימינו כזה לא מתאים ואם זהמה שהתורה מדריכה אותנו וכולי וכולי... אז היא התכוננה מראש וקפצה על אחד הרבנים עם השאלות

אז הרב אמר לה- זה מראה שהתורה ניצחה! התורה הצליחה לחלחל לנו מוסריות ודרכים מתוקנות ככה שמה שפעם היה נדמה שיא הקשה ושיא הרמה מוסרית גבוהה- היום זה טריוויאלי ... 

מבחינת פסיקת הלכה הרעיון הזה יותר מורכב- כי פוסקים נעים על ציר (בין יתר הצירים שהם נעים עליהם... כמובן) בין המענה למציאות הקיימת, שמירה על המסורת, שמרנות- לבין יצירת המציאות, להכווין את הקהילה להיות משהוא משופר יותר (בין אם השיפור הוא להיות שמרנים עוד יותר או ליבראלים יותר...) 

דתי אדוק זה שומר תורה ומצוות באופן תמידינקניקיות

וממילא הוא גם איש תורה, כלומר שמרני וליברלי ביחד?

אני מתעכבת על זה, כי אני חושבת שפה בפורום דתי אדוק = דתי טמבל, כנוע, טיפש.  דתי סתם = משהו נסבל יותר.

כך נשמע לי מההודעות השונות. ובשורות הראשונות, הבהרתי שלא כך.

"בעלי הדתות" בכוזרי למשל. לזה התכוונתי בביטוימאמע צאדיקה

אני לא יודעת להגיד לך על סמנטיקה ועל משמעויות של מילים

אני כן יודעת להגיד שבפורום הזה- להיות דוס חזק -זה נחשב אחלה דבר, ממש לא כנוע טמבל טיפש וכולי.... 

כן, ויש אנשים שהם "דתיים אדוקים"- ליהדות 

כלומר הם לוקחים איזה בגד או קליפה של התורה- ולא תופסים את הלב שלה... 

(אל תקחי את זה במשמעות של מגזרים. רק במשמעות של אדם או קבוצה שזה המניע וההתנהלות שלהם) 

אני די שמרן.אלעזר300

בעיקר בזה שאני מכיר בזה שיש דברים שפשוט ראויים להיות כמו שהם.

מעבר לזה לא רואה צורך לשנות כל דבר, (אבל כשאני כן רואה - ובדרך כלל בגלל עניינים ועקרונות שאולי 'שמרניים' בעצמם - אני עקשן עם השינוי הזה,)

ומעבר לזה, אני לא רואה שום בעיה במושג של נורמה חברתית, ויש לה גם ערך מוסף הרבה פעמים.

קשה לי עם ההגדרה הזאתנועם ה
כי אני לא עושה דברים בשביל לשמור.
אלא מתוך האמונה שזה מה שהכי נכון לעשות.

מה שכן, יוצא שהדעות שלי כביכול "שמרניות" אבל לא כי הנטיה שלי "שמרנית" אלא כי התורה לא מתחלפת.-

בשטחים שאפשר לחדש למוטב וזה לא נוגד את ההלכה, יש מצב שהנטיה שלי תהיה לרענן לפי הצורך.

באופן כללי מרובעות עושה לי בחילה. זה ממש חונק אותי.

מה שכן, אם נעמיד ליברליות מול שמרנות- בגלל ההשלכות של שניהם-
אעדיף את השמרנות.

יש גם ריאקציה שזה שינוי למה שהיה בעבר.נדב הנפלד
ליברליותבקטנה
לא יודעת אם בדיוק אבל שמרנות זה בטוח לא וחוץ מזה נראה לי שאצלי אין ברירה אלא זה (לא שלילי. פשוט מכורח הנסיבות והעבר) זה כנראה "מולד".

דווקא שמרנות מרשימה אותי יותר.
שאלה מעניינתבת-שבע77

שמרנית-בהתנהגות

ליברלית-בצורת החשיבה

נטייה מולדת

ואם כבר חשבת לקשר את זה ליהדות...

אני חושבת שכל אדם דתי מתנהג בשמרנות במידה מסויימת (אל השמרנות הבסיסית יכולה להתלוות גם ליברליות)

כי איך אפשר לשמור מצוות רק מתוך זרימה ומחשבה פנימית? יש מצוות קשה להבין את ההיגיון שמאחוריהן,מצוות שאם לא היו מצווים אותנו-קשה לדמיין שהיינו חושבים על זה לבד,באופן ספונטאני

מצד שני,כמו שכתבו-היהדות כן מחנכת אותנו ליכולת שינוי (חודש אלול,שם שם)

שמרנותמופים

(אם היה ספק למישהו)

ולא נראה לי שנולדתי עם זה

שמרנותמלכישוע
שמרנות.חסין קדוש

מולד. 

משתדל לעבוד על עצמי, 

ל'היפתח' מדי פעם. 

לא מבינהפייגליניזית

שמרנות היא לא ההיפך של ליברליזם! ההיפך של חרות (אם מתייחסים למונח הנל במשמעותו הנכונה) זו עבדות (או דיקטטורה, אם מדברים  על שלטון).

אם באת לשאול על שמרנות מול מהפכנות (תודה לנדב על ההגרה הנכונה) אז אני חושבת מהפכנות. אם באת לשאול על חרות מול עבדות- משתדלת חרות...

באמצע.הלליש

כלומר, בכל הקשור להלכה-

אני אקיים, ולא אנסה לחפש פרצות כי זה מה שנח לי.

לעומת זאת, אני כן אסתכל על ההלכה כרלוונטית להיום (ויש כזו, מלעשות.)

אני חושבת שאנשים שמכירים אותי חושבים שאני יותר שמרנית,

אבל בתפיסות עולם לגבי אורח חיים (לימודים, עבודה וכו')

אז אני יותר פתוחה.

(לא מחוייבת לכל מיני דברים ששמרנים מחוייבים להם כי ככה החברה שלהם בנויה.)

(ככה שמעתי שמו אוזני שהגדירו אותי)

אה- ומולד. ברור.

שמרנותאשדת
ויש לי בונוס
אני חושבת שזה מולד.
שמרנות, מולדת שנרכשה מחדש..יעלי_א
ליברליותהרועה
ליברליותטנגענס
אני מניח יותר נרכש
ליברליות. מולדתלשם שבו ואחלמה
שמרנותאלעד

אבל באמת שהכל יחסי

מסכימה שהכל יחסיבת-שבע77

אפילו בלי לשים לב,אנחנו נוטים להשוות את עצמנו לסביבה הקרובה לנו

למשל,בחורה שלומדת באוניברסיטה מסויימת ומוקפת זמן רב באנשים לא דתיים- מן הסתם מגדיר את עצמה כשמרנית

מעניין גם שהרבה פעמים אחרים רואים אותנו~א.ל

הפוך ממה שאנו באמת 

כמו השרשור המפתיע הזה

משהו טוב באמצע.. שמרנות ליברלית. ואפרט.ה' אחד!

יש דברים שבהם צריך להיות שמרן ויש דברים שבהם אפשר להיות ליברלי, צריך חכמה ושיקול דעת לאזן בין הדברים. לדוג' - יחסי אנוש - חייבים ואף צריכים להיות ליברליים, שמירת הלכה - חייבים להיות שמרנים, אולם עם יד על הדופק ושיקול דעת על פי ההלכה במצבים שונים(וכמובן שזה למי שיודע הלכה, מי שלא יודע - לא יכול באמת להקל בדברים, משום שאינו יודע מה חמור ומה קל וכדו' ואם יש דעות בהלכה שיכול להסתמך עליהם בשעת צורך גדול) אלו דוגמאות, ובטוחני שיש עוד רבות..

תלוי את מי שואלים באג2000

לדעתי שמרנות, אבל הרבה אנשים יגידו שליברליות.. 

שמרנותטוביה2
בטח קראת את הספר "פלורליזם פנאטיזם כלליות" ?מאמע צאדיקה
שמרנותחפצי
שמרנות קיצונית כעקרון עד השנים האחרונותעוגי פלצת

וכיום הנטיה הטבעית לליברליות

שילוב.מישהו10

יוו.. ברוך השב!משיח נאו בפומ!
שמו לב? |נבוך|מישהו10

ברוכה הנמצאת

משפט נפוץ במדינות אמריקה ("ארצות הברית")מי האיש? הח"ח!

בתרגום חופשי מהאנגלית המחוספסת שלהם: "אם אתה צעיר ולא תומך בליברלים, אין לך רגש; אך אם אתה מבוגר ולא תומך בשמרנים, אין לך שכל"...

ובגרסה הדוסיתדי"מ

כשלמדתי ביצהר המשפט הלך ככה-

מי שלא ברסלבר כשהוא צעיר אין לו לב ומי שלא חבדניק כשהוא מבוגר אין לו שכל.....

בהחלט! ניסיתי להזכר במשפט "שלנו" ולא הצלחתי! תודה!מי האיש? הח"ח!אחרונה
לא אוהב לענות על שאלות סטיגמתיות וחד מימדיות.ותן טל

קשה לי למצב את עצמי לחלוטין כנוטה למשהו אחד, למרות שלכאורה אולי היה קל "למצב" אותי למקום מסוים.

למה אנשים מגמגמים?בנות רבות עלי

הולך ברחוב, סבא חביב פונה אלי, מסמן לי עם היד להוריד את האוזניות, מחייך ואומר "המעלית לא עובדת" .. אוקי אדוני המעלית לא עובדת, איך זה קשור אלי?

אמרתי לו אוקי מה…

אחרי שניות ארוכות הוא מפנה אותי לקופסת קרטון, תעזור לי לעלות את זה? אני ואתה ניקח ביחד. אמרתי לו עזוב תן לי לראות אם זה כבד כמו שאתה אומר.. בדקתי , כבד אבל לא ברמה שאי אפשר להרים. קיצר מפה לשם נופל לי האסימון ש- לך תדע כמה קומות זה. נכנסנו לבנין הורדתי את הקופסה על המדרגה הראשונה , הוא: אמרתי לך שזה כבד בוא אני אעזור לך. נשמה , אני רק מכבה את האוזניות הכל טוב. המשכתי לאחר שהוא אמר שיש 4 קומות, לא אשקר שהתנשפתי כי אני לא בכושר, אבל משמיים זימנו מצווה לפני ראש השנה , כל השנה כלום. מדהים איך מזכים אדם משמיים לעזור פתאום, לא יודע, זה לא יכול להיות מקרה.

קיצור אנשים: דברו ותפסיקו לגמגם ולדבר בלחש. תודה

חחח …בנות רבות עלי

עכשיו עוד מישהי ביקשה עזרה. איזה שאלות יש לאנשים. באה לי אחת קצת מבוגרת, מדברת קצת חלש. אני: הינה עוד צרות. אני עם השיר באוזניות והיא מדברת כאילו אני שומע אותה . מכבה את האוזניות . "כן?" .. היא: אפשר לבקש בקשה? בטח נשמה מה תרצי? עד חצי המלכות. סתם לא באמת אמרתי לה ככה. קיצר היא מתיישבת לידי בספסל, איך אני מעבירה את כל הטקסט הזה לוואטסאפ? אני לוקח את הפלאפון שלה אומר לה הינה יש לך אופציות לבחור למי לשלוח. היא היתה בהלם מנסה להבין איך עשיתי את זה, נתתי נגיעה במסך לאחור, מסביר לה שיש מטוס נייר שהיא רק צריכה ללחוץ עליו ויש לה אופציות למי לשלוח. היא לא האמינה שהאופציה בכלל קיימת 😄

מצווה שניה.

אגב, למה לא פונה אלי מישהי חסודה לשם שינוי?בנות רבות עלי

סתם שאלה שעלתה לי הרגע.

טוב זה כבר קרה בשבת ויצאתי קצת טמבל אבל בסדר. לא נדבר על זה כרגע. מי שואל איפה זה עין גנים כשיש גם רחוב כזה וזה גם שכונה?! כן זה אני ששאלת אותו את זה בשבת היי 🙋🏼‍♂️

חחח מצחיק שאני מגיע לפה פעם ביובל עם סיפורים הזויים …

בודקים אותך. תעבור כמה שלבים במשחק ואז תגיע החסודהמבקש אמונה

🤡

אשריך. באמת! שנה טובה!נחלתאחרונה

לכבוד ראש השנהאוי טאטע!

ארץ אשר ד' אלהיך דרש אתה תמיד עיני ד' אלהיך בה מרשית השנה ועד אחרית שנה

לכבוד ראש השנה ראיתי משהו ממש יפה ומשמעותי

קבוצה של תמונות יפות מהארץ עם מקורות על שבח ומעלה ארץ ישראל

מוזמנים להצטרף

קמפיין 'טובה הארץ מאוד מאוד'

תודה רבה!נחלתאחרונה

ת

מי אשכנזי וער בגלל סליחות?זיויק

אני ספרדי וישן בסליחותבנות רבות עלי

אם אתה לא אשכנזי ולא מתפלל סליחות בכוונות עצומותפ.א.

אתה צריך שאלת רב האם יהיה מותר לך לאכול קטניות בפסח, שהרי ההבדל הגדול בין עדות המזרח ואשכנזים במספר לילות הסליחות בחודש אלול, זה לכפר על קטניות בפסח אצל עדות המזרח

ישן טוב יותר בבית כנסת מבמיטה?ארץ השוקולדאחרונה

שנה טובה, ברוכה, שמחה, שלווה, לכולכם כולכם כולכם!!נחלת

אמן ואמן וגם לךארץ השוקולד

שנה של קיום משאלות לטובה לכל באי ובאות הפורום

אמן. גם לךנפשי תערוגאחרונה

יש משהו מאוד מוזרפשוט אני..

כאשר יש תחושת אבל על אדם שהלך לעולמו,

למרות שהוא לא קרוב משפחה,

ולא חבר קרוב,

ולא בוס,

אלא ''רק'' מנחה ומנטור.

מי שבהרבה מובנים הביאה אותי עד הלום,

ומי שמיליוני בני אדם חייבים לה את חייהם בלי שהם בכלל יודעים.

נוחי בשלום,

פרופסור עדה יונת.

וכן אני יודע שהיא הייתה שמאלנית קיצוניתפשוט אני..

אשמח אם זה לא יהיה הנושא כאן...

למה מוזר?משה

היה לך קשר איתה. הערכת אותה. עשית איתה דרך. הכי הגיוני בעולם.

מתוך 14 הזוכים הישראלים בפרס נובלאריק מהדרום

היא האשה היחידה, גם בזה היא היתה פורצת דרך לשבור את תקרת הזכוכית.

יהי זכרה ברוך.

איזו תקרת זכוכית?shaulreznik

לוועדת פרס נובל מאז מארי קירי אין שום תקרת זכוכית

נכון עקרוניתאריק מהדרום

בפועל היתה רק אחת

היה את רוזלינד פרנקלין שהיו נותנים לה אםקעלעברימבאראחרונה

לא היו גונבים ממנה את הגילוי

יש כאן אוהדי קבוצת כדורגל/כדורסל לשאלה בפרטי?צע

חיילי גבעתיאריק מהדרום

אמר לו פפוס מי הביאך לכאן אמר ליה אשריך רבי עקיבא שנתפסת על דברי תורה אוי לו לפפוס שנתפס על דברים בטלים

לא מכבים אש עם דלק!Nachman Wilhelmאחרונה

מעגל דמים ללא קץ או עוצמת נצח: התודעה היהודית שתכריע את האויב

החרות הפצועה של מדינת ישראל, המנסה לבנות את ביתה הלאומי ללא זיקה עמוקה לשורשיה ולקודש, גובה מאיתנו מחיר דמים יומיומי וכואב. אנו מוצאים את עצמנו במרדף אינסופי של "כיבוי שריפות" מול פני רוע משתנים: פעם אלו בלוני תבערה ועפיפונים המכלים את שדותינו, פעם נחילים של כטב"מים ורחפני נפץ המאיימים על ערינו, ופעם מטחי רקטות, מנהרות ופיגועי טרור מגוונים. אנו ניצבים מול מציאות שבה אין לנו רגע של שקט; מציאות שבה אנו לא מפסיקים לכבות דליקות פיזיות וביטחוניות, מבלי לראות את האופק או את הקץ.

בכל פעם שאנו גוברים על איום אחד, מיד צומח איום אחר במקומו. הניסיונות לפתור את הבעיה בכלים טקטיים, טכנולוגיים או צבאיים בלבד דומים לטיפול בסימפטום ולא במחלה עצמה. אנו משיגים שקט זמני, אך נכשלים פעם אחר פעם מלגמור את הסיפור עד הסוף ולעקור את האיום מן השורש — משום שהשורש האמיתי הוא רוחני במהותו.

אירועים אלו אינם יד המקרה. הטרור הבלתי פוסק, על כל סוגיו וטכנולוגיותיו, הוא תזכורת רוחנית וקיומית רבת עוצמה. האויבים מציקים לנו, אך מלמעלה מכוונים אותנו בניסי ניסים — באמצעות מסרים שמימיים שאין לנו ברירה אלא להקשיב להם — להבין שאיננו יכולים להסתמך על כוחנו ועוצם ידינו בלבד. המציאות דוחקת בנו לחזור "מלא על מלא" לשורשינו העוצמתיים, המוצקים והקדושים.

הטרור והלחימה האינסופית ייפסקו רק מכוח נחישותנו המוחצת, שתנבע מתוך זהות יהודית מבוררת. ברגע שנתחבר לשורש הנשמה המשותפת של עם ישראל, יתקיים בנו: "כל המקום אשר תדרך כף רגלכם בו לכם יהיה" (דברים יא). נחישותנו הרוחנית והמעשית תנפץ את אשליות האויב, כהבטחת התורה: "ונתתי שלום בארץ... ורדפתם את איביכם ונפלו לפניכם לחרב" (ויקרא כו). אז, מתוך עוצמה פנימית בלתי ניתנת לערעור, יסתיים מעגל כיבוי השריפות ויראו כולם את ניצחוננו המוחלט: "וראו כל עמי הארץ כי שם ה' נקרא עליך ויראו ממך" (דברים כח).ל

פיייייי סחטיין על הדשבורד. מה רבו וגו'די שרוט
לא רואים כלום מהצילום מסך שהעלתאריק מהדרום

קטן מידי.

מה הבעיה להגדיל?אני פה דברו!
היי, מזמן לא היית פה!מבולבלת מאדדדד

כי אי אפשר מהפלאפוןאריק מהדרום

בוודאי שאפשרנפשי תערוג

תעבור למצב מחשב

ואז הגדלה/הקטנה על ידי צביטה

אפשר מהטלפוןמשה

החל מלפני כחודש שהחלפנו את הckeditor הנוראינב tiptap.

א-אהאריק מהדרוםאחרונה

עכשיו הכל מובן.

זה בדרך אבל אתם לא יודעים את זהקפיץ

אולי יעניין אותך