איך הם עושים את זה? ואיך בכלל ניתן באופן כללי לשמור על זה??
אתם מכירים את האנשים האלה שכל הזמן באורות??נועם ה
איך הם עושים את זה? ואיך בכלל ניתן באופן כללי לשמור על זה??
לשמוע בקביעות את השיעורים שמעוררים ומחזקיםעוגי פלצת
האורות זו מתנה בתחילת הדרךים...
באורות התשובה הרב קוק אומר שמאבדים את זה כדי לזכות לזה בזכות ולא בחסד
ושצריך לשמור את הזיכרון של זה חזק חזק
(יש עוד מקורות לזה)
נכוןנועם ה
ויש להם התלהבות דבר של קדושה...
כאילו, הם לא מאבדים את זה, ולא דווקא נראה שזאת המתנה..
אולי הם עובדים בשביל זה...
אם יום אחד ייגמר להם לפתע. מה יעשו?עוגי פלצת
אתה לא מכיר את הבעלי תשובה האלהנועם ה
או שסתם נגיד כל החיים יש להם חיוך מאוהב על הפרצוף
ואז אתה קולט שהם בעצם עדיין מאוהבים בקב"ה וזה הדדי!!?
מכיר הרבה כאלהעוגי פלצת
לא בטוח שזו דרך שכל אחד יכול ללכת בה
גם אני לא בטוחהנועם ה
נשמות חזקות ומאוד בטוחות בעצמןעוגי פלצת
לא בטוחד.
שדווקא זה הביטוי לענין.. "גיטרה" וכו'..
זה גוון מסוים של אנשים.
אבל אנשים אוהבי השם, יש שדווקא מתוך עבודה תמידית, זמנים להתבוננות, שימת לב לטובו של ה' שמופיע בכל. שימת לב בברכות, במצוות. אורות בכלים...
לא תמיד זה זמנים ל"התגלוּת"; יש זמנים לעיכול בתוך החיים, ואז יכולים להתייצב על דבר קבוע יותר. תהליך של עבודה מתונה, שהולך ועולה, עם "הברקות". אהבת ה' לא רק ב"הלל בכל יום", אלא בתוך מהלך החיים.
[עייני "צימאון לא-ל חי" של הרב קוק זצ"ל, ב"זרעונים" בספר אורות]
[חחח "הגיטרה"... (התכוונתי שיש להם זמן כזהנועם ה
אני אעיין בלנד... נשמע טוב
^^^^ הרבה עבודה וידיעת האמתים...
אולי זה משהו חיצוני? ואולי זוהי תוצאה של עבודתפנסאי
יתכן שזה פשוט אופי של אנשים ולא קשור לעבודת ה. רק עכשיו כשזה ״העסק״ שלהם זה מה שפורץ מתוכם אבל אם הם לא היו בקדושה אז זה היה משהו אחר שמעסיק אותם?
אז אולי כדאי להיות כאלה שמתעסקים בזה?נועם ה
הם מזכירים לי את הימים היפים........
בהחלט שווה ״להתעסק״ בזה תמיד! זה טעם החיים...פנסאי
או במילים אחרות, יש הרבה צורות ביטוי לעבודת ה׳ תמידית. וזה תלוי אופי, וצורת העובדה שבחרת לכבוד בה את ה׳.
ממשיכים להתחזק תמידנפשי תערוג
בכל דבר לפנות אל השםהדסדס
מעומק הלב- פותח מאוד את הלב להרגשת הקרבה אל השם ולחיזוק האמונה. אין דבר שדומה לזה ברמת הקירוב להשם.
זכרי שלעבוד את השם צריך לא רק מתוך חיפוש חווייתיות והרגשות . יש את העבודה היום- יומית, הלפעמים נטולת כל ניצוצות- היא היא היוצרת את הכילים לקבלת ה"אורות" אח"כ.ז"א האורות הם תוצאה דווקא של העבודה נטולת האורות- ה"קבלת עול"-לעשות בכל מצב, רק כי השם יתברך ציווה.
לענ"ד ,ביהדות ,מידת ההתרגשות היא לאו דווקא מדד לאמת! לפי היהדות הסימן של אמת הוא העקביות! נחל שעונה אחת לא זרמו בו מים נקרא "נחל אכזב", על שם עלילת הכזב. האמת צומחת מהארץ- דווקא מהקרקע ,ולא דווקא מהחוויתיות ה"שמיימית". קל ליפול בדמיונות של "אני רוחני" מדומיין לגמריי, השם ישמור. העיקר זה יראת השמים- להתרחק מהרע ולבחור בטוב.
אבל ,כן חשוב לי לומר, שהרבה פעמים זה (ההתלהבות)כן תוצאה וכן מעידה על עבודה אמיתית שאדם עושה עם עצמו. התלהבות מקדושה באה אחרי שאדם מונע מעצמו התלהבויות שאינן מצד הגדושה. כשאין "זליגה" של הנאות מתענוגים מפוקפקים, אז אפשר להרגיש ולטעום טעם של תענוג דקדושה.
אתן לך דוגמא קטנה על עצמי בס"ד: היה לי מאוד קשה להפסיק לקרוא ספרי רומן,מאוד אהבתי ספרי אהבה בסגנון בריטי ויקטוריאני כזה של פעם, או כל מני חכמות "גוייות" של ספרות ופילוסופיה וכו' שלא לדבר על הקושי להיגמל מטלויזיה. ברוך השם ,הי"ת סייע בידי. אחרי שנים זכיתי להיווכח שכל מה שמנעתי מעצמי חזר אליי _להבדיל אלף אלפי הבדלות) בגדול ,והפעם מצד הקדושה. השם יתברך קרב אותי לחסידות,ושם זוכה בס"ד לטעום טעם גן עדן של כל החוכמות שמנעתי מעצמי- ותהיות ופלוסופיות עום ומלואו- רק הפעם מצד הקדושה בואינספור רמות מעל מה שאי פעם דמיינתי שקיים בעולם.
כמידת ההכנעה וההבדלה , כך מידת ההמתקה (האורות)
וגם, תמיד חשוב- להתפלל להשם שיוביל אותנו לעבודה שמתאימה לנו ולשורש של כל אחד מאיתנו, לרב שלנו - "ותן חלקנו בתורתך"- שם האדם מרגיש "בבית",וזה עוזר לו.
מסכימה איתך
נועם ה
(אגב, אני חושבת שחייבים מזה קצת בשביל להשאר שפויים...)
אני הולכת להגיד משהו מאוד קשה.אוסנת
אבל מה שאת רואה זה:
משחק
סמים
ו/או מחלות נפש.
עבודת ה' שלא מושגת בעמל גדול ובמרירות, ועוד מוחצנת לגמרי,
לא הייתי רואה בה מודל לחיקוי.
אני כן מכירה אנשים, שהם בעלי תשובה כל חייהם, עובדים עבודה סזיפית בלי הפוגה. חשים כל הזמן חוסר נוחות במקומם, ונתבעים לגדול.
וכן, בסוף גם רואים את זה עליהם. אבל לא בצורה של ניגוני דביקוס ומבט מאוהב על הפנים.
(הפוך. הרבה פעמים רואים עליהם מבט מאוד רציני. כי המציאות היא רצינית, מאוד. וככל שאנחנו בתשובה, מתחברים לעצמנו, לאמת הפנימית שלנו ושל המציאות, אנחנו מרגישים ומבינים את גודל המציאות יותר)
מה באמת חשוב?
להיות באורות,
או לעבור שינוי פנימי מתמיד כדי לחיות את עצמי יותר ויותר?
על מה באמת חשוב לשמור?
אם את שואלת באמת-נועם ה
וברור שהנטיה תהיה לקנא יותר בצד המאוהב ולא בצד המריר.
אבל חייב את שניהם לתקופות.
וכששניהם קיימים זה סימן טוב..
אולי...
או שאולי כן צריך לשמור על קשר חיובי ושמח (לפחות מהצד שלנו), גם ככה מה שתלוי בו- תלוי בו.
את אומרתאוסנת
יש שני דרכים לעבודת ה'. עבודה מרירה ועבודה מאוהבת.
חולקת עלייך...
אלה פשוט שני שלבים באותה עבודה.
עבודת ה' = תשובה = לשוב אל עצמי = לעבור שינוי פנימי לחשוף את מהותי
קילוף שכבות, הכרה בעצמי, היא מכאיבה. תמיד לנצח.
אחרי שמשיגים מעלה, חשים את תחושת השלימות, השמחה האמיתית שנובעת ממנה, ומצידי גם "התאהבות".
אבל זה חייב להתחיל מבירור, חייב להתחיל ממכאוב, מגילוי של מדרגה קטנה/חטא שמכאיבים לנו,
ומי שלא מתחיל משם - אז כן, זה מחלת נפש פרופר או עבודה בעיניים.
ממש סליחה על ההחלטיות, אבל זאת האמת.
חח אני לא חושבת שאנחנו חלוקותנועם ה
מצד אחד את ה"תקופות" הקרובות מאוד שנותהות לך כוח, ושאתה מרגיש אותו ממש בכל החושים שלך.
ומצד שני את ה"תקופות" של ה"הסתר"/"הרחק" הפחות כיפיות, שבהן אתה מוכיח שאתה עובד אותו ואוהב אותו בכל לבבך.
גם כשכיף לך, וגם כשפחות.
ולמעשה, חייב את שניהם גם בשביל הבריאות, את הצד ה"יבש" בשביל להתפקס, והצד ה"מאוהב" בשביל המים צוננים על נפש עייפה...
כמו שבעל התניא אומר בפרק מ״א שלעבודת ה׳פנסאי
עבודה מאהבה גורמת ל״ועשה טוב״ ועבודה מיראה גורמת ״לסור מרע״.
אולם הוא אומר שם שלמרות שהעשיה נגרמת מאהבת ה׳ זה לא מספיק לעבודה תמידית אמיתית אלא צריך בסיס של רגש יראה מסויים מה׳.
כי רק ככה יש את קבלת עול מלכות שמים ואת הבחינה של עבודה ה׳ כעבד, ולא רק כבן.
כזאת פסקנות?עוגי פלצת
כן, לצערי.אוסנת
מנסה איכשהוא להוציא מן הכלל, ולא מצליחה.
יש עכשיו דוגמא אקטואלית בכותרות.אוסנת
לא מסכימה עם הפסקנות בתחילת דבריך!אייכה!
אני בכלל חושבת שיש אורות ויש אורות...
וכל אדם יש לו רגעים פתאום בחיים שהוא מרגיש באורות ויש לו רצון לדבקות והתחזקות ולא חושבת שזה כי הוא על סמים או שיש לו מחלת נפש או שהוא שחקן!!
מסכימה רק עם הפסקה האחרונה.
כמובן שלא התכוונתי למשהו זמניאוסנת
את מתכוונת.למשו זמני!והשאלה הייתה על משו אמיתי!אייכה!
^^נועם ה
לא...אוסנת
תקופה בחיים - "זמנית" - שבאה אחרי עמל גדול - אחלה, מצוין, איזה כיף
לדמיין שאפשר לחיות ככה כל הזמן רק בזכות גיטרה ואופי - זה פשוט לא אמיתי...
עד כמה שהבנתי מסיפורים (לא מהיכרות אישית)מופים
רש"ז אויערבך היה חי כך
בשמחה כל הזמן,
אפילו בתשעה באב הוא היה שמח שהוא מקיים את המצוה להתאבל
אבל אולי זה לא ה"אורות" שמדובר עליהם כאן
(לא ברור לי על מה מדובר, יש סוג של פנסים של מוזיקת דיסקו? איזה אורות?
מתכוונים למונח הקבלי של אורות, שהוא שפע שמגיע משמים?
כי אם כן - כולנו באורות כל הזמן, אוי ואבוי אם רגע אחד הקב"ה יסיר את אורותיו מאיתנו)
ואם היית שואל אותו איך מגיעים לשםאוסנת
מה הוא היה עונה?
גיטרה? (סליחה שנתפסתי...
)
ברור שיש אנשים שחיים ככה. אנשים עצומים וגדולים שחיו חיי עמל רוחני נוקב וכואב כדי לחיות ככה בצניעות בינם לבין עצמם.
אני חושב שעדיף צ'לו...מופים
(סתם להזכיר - ניגון הוא כלי שיגרום לאדם לדביקות עד השראת השכינה, כמפורש בנביא)
זה לא שיטת עבודת ה' שלי, כך שאני לא יכול להביע דיעה על שיטות אחרות
נקודה חשובה...נועם ה
למרות שאולי על האחת הספציפית שחשבתי, הרעיון של הניגון כן מתאים.
ו.. וואייי אני לא מבינה איך אפשר להיות ליטאי!!
איזה הפסש
למה את חושבת שליטאים מפסידים את זה?matan
חסידות היא דרך, בעל התניא היה מכונה ה"ליטוואק" כי הוא התנגד לכל עבודת ה' ה"שמחה" שהיא שמחה
קטנה וחסרה ומזוייפת וכתב שרק מה שאדם עושה מתוך מאבק הוא אכן עבודת ה', כי כל עוד הוא נהנה מזה,
אז יש בזה צד של עצמיות, של הנאה לעצמו, וזה לא קודש לה' באמת.
ליטאים מתענגים על ה' בדרך אחרת, זה לא פחות מהעבודה החסידית.
ככה מרגיש לי (זה פחות חושבת)נועם ה
פשוט מחניק אותי
אני חושב שזו הסתכלות חיצונית על הליטאיותmatan
הליטאים אינם חסרי חיות, הם לא רוקדים אולי, אבל הם מתענגים בעבודה הקשה, הם מתענגים על פיצוח סוגיה,
על בקיאות בראשונים, על חידוד סברה, כפי שחסיד מתענג על טבילה טובה או ניגון טוב.
אין סיבה לחשוב שהחיים הליטאיים יבשים, הם פשוט עבודה בסגנון אחר.
אממ אני חושבת שהם יותר יבשיםנועם ה
זה שזאת גםדרך, לא סותר.
וזה שהם מקבים מזה חיות, גם נכון..
אבל אני חושבת שהחסידות יותר חיה... מה נעשה..
יש מצב שזה יותר עניין של הרגשה... אבל מה זה חשוב
גם ככה זה נשאר במה ש*אני* חושבת

נראה לי ממש תהני לקרוא את ספרפנסאי
מאיפה לקחת את זה שבעל התניא היה מכונהפנסאי
. ככל הידוע לי הוא נקרא כל על פי מוצאו והמקום בו הפיץ את שיטת החסידות.
חסידות חבד לא סותרת שום עיקרון חסידי. היא רק מוסיפה ומסבירה את העקרונות החסידיים בשכל. (שזו עוד סיבה שהוא נקרא לטוואק, על צורת הלימוד השיכלית הזו).
קראתי ושמעתי את זה בכמה מקורות אמינים... אני אחפשmatan
הוא נקרא ליטווק לא רק בגלל המקום, אלא בעיקר בגלל הדרך,
הוא התנגד ל"שמחה של שוטים" שיוצרת עבודה מזוייפת, אנשים עובדים בשביל השמחה,
במקום לעבוד בשמחה, הוא התנגד לרעיון שחוייות רוחניות חזקות הן עדות לקומה רוחנית,
וראה בהן פחיתות.הוא ראה בלימוד התורה בעיקר, את עבודת ה', וככל שיהיה פחות מתוך הנאה,
כך ייטב.
הוא לא התנגד לשמחה, אלא ל"שמחה" - והוא כתב שהשמחה האמיתית היא כל-כך קשה להגעה,
שכל החסידים השוטים ששמחים הם לא עובדי ה' בשמחה הזו...
הוא כותב את זה בבעל התניא, יש לו גישה מאוד שונה באופן כללי משאר החסידויות, בטח באותה תקופה,
שבה עיקר העבודה של החסידים הייתה גלגולי שלג, טבילות קרח, ריקודים, שיפלות לימודי חסידות וכו...
וכנגד זה הוא בנה שיטה שמבוססת על לימוד תורה עמוק שמאוד הזכיר את הליטווקים, בלי הרבה רעש מסביב
ופעולות מוזרות.
אחי! בעל התניא היה בחו"ל. אנחנו בא"יחסדי הים
[כתבתי קצת בצחוק, אבל יש בזה מן האמת]
עכשיו הבנתי למה טסים לאומן...matan
כי רבי נחמן הוא בארץ ישראל?
ואתה בכלל מכיר את העבודה של רבי נחמן? לא השוטים ברחובות שבינם לבין ברסלב אין קשר כמעט,
אלא העבודה החסידית הברסלברית? בתוך החסידות עצמה? זו עבודה מאוד קשה, אפילו מאוד מאוד,
הם לא מסתובבים בהיי, הם עסוקים בהמון חשבון נפש, המון עבודה. נכון, יש דגש של עבודה בשמחה,
אבל לא שמחה מוחצנת כפי שתמצא ברחובות, אלא שמחה אמיתית, שמחה שיושבת על ליבו של אדם
ומאירה את דרכו, לפעמים היא איננה מורגשת לאחר כלל.
ואם כבר א"י- את חסידות "בית אברהם" אתה מכיר? היא קצת נמחקה בשואה לפני שהיא הספיקה לעלות לארץ,
אבל האדמו"ר שלהם היה הראי"ה קוק- רבה של א"י.
אם כבר חסידות...
הרצ"יה בעצמו אמר לנציגי חב"ד שבאו ורצו ללמד את התניא בישיבה שהוא ילמד תניא, אבל קודם כל הוא
ילמד נפש החיים. אחרי שילמדו נפש החיים ילמדו תניא ויראו שהכל מתיישב כאחד, לא בסדר הפוך.
יש לנו את רבותינו ואת דרכם, על פיה ולפיה אנחנו הולכים ונלך- אנו מחזיקים בכך שנפש החיים והתניא
אינם סותרים או חולקים, אלא מיקשה אחת בעבודת ה' שלנו. אפשר ללמוד באותה עוצמה של ליטווק ולעבוד
באותה עוצמה של חסיד, אין סתירה בין השניים.
בהקדמה ל"סיפורי מעשיות" בהוצ' מוסד הרב קוקאוסנת
מביאים עדות לכך שר' נחמן היה מתייסר ביסורי נפש גדולים.
באופן הפוך לכך שדיבר על שמחה.
מצטרפת.
*באתי להגיד שני דברים:חסדי הים
ברור שככל שהבניין האמוני של האדם יותר עמוק ומורכב, רגשותיו ושמחתו יהיו יותר עמוקים, וצריך לשאוף לעומק הזה.
אבל גם אדם שיש לו רגש טבעי של יהודי, בלי שלמד הרבה, לבו יכול לשמוח ב-ה' ע"י פעולות חיצוניות. "אחד המרבה ואחד הממעיט ובלבד שיכוון לבו לשמים".
{וזה הדרכתו של רבי נחמן כפי שכותב כמה פעמים בליקוטי מוהר"ן}
*האדם בא"י יותר מחובר לה' ולשמחה בצורה טבעית, כדברי האו"ח בתחילת פרשת 'כי תבוא'.
2.לפעמים דווקא ההתמקדות בשכל בשעת התבטאות הרגש, זה מפריע לזרימה הטבעית של הרגש הטהור של האדם. האדם צריך לסמוך שהבניין האמוני שהוא בנה לפני כן כבר יעמיק בטבעיות את רגשותיו בלי שיהיה מחובר לגמרי לשכל בשעת התבטאות רגשותיו.
(וזה בתמצית של תמצית ר' אברהם מקלאסיק רצה להגיד לבעל התניא במכתבים שלו).
[אני בעקרון תלמיד של הגר"א, ובעיקר אני מתמקד בכתביו וכתבי תלמידיו. אבל למדתי ספרי יסוד בחסידות. (אולי לא מספיק ליקוטי מוהר"ן ותניא כל אחד רק פעמיים). אני חושב שהגר"א לא יחלוק שלפעמים צריך פעולות חיצוניות של שמחה כדי לעורר, ו"אחרי הפעולות נמשכים הלבבות"]
שתי תשובותmatan
1. תלוי למה אתה קורא שמחה. שמחה בה' לא יכולה להיות ללא הכרת ה'- "ולא עם הארץ חסיד" מה לעשות,
זה טבע הדברים, מי שאינו לומד ואינו עובד, איננו יכול לשמוח בה', הוא יכול לשמוח בהרבה דברים אחרים,
אבל לא בה'. ברוב המוחלט של המקרים- ה"שמחים" החיצוניים אינם עובדים את ה' בשמחה הזו, אלא את
עצמם. אנחנו לא צריכים לשאוף- אנחנו מחוייבים לשאוף, כי זה ציווי לאהוב את ה', וזה ציווי ליראה את ה',
וזה ציווי לעבוד את ה' בשמחה. אנחנו מחוייבים להיות כאלו, וזה לא בא באופן טבעי ופשוט, גם לא לגרים
בארץ ישראל. נכון שיותר קרובים ויותר מחובים בצורה טבעית, כדברי האו"ח הקדוש שהבאת, אבל גם בכך צריך עמל גדול.
וגם מה שכתוב אצל רבי נחמן, צריך ללמוד הרבה בשביל להבין מה העניין. לכן אני לא אומר שום דבר שלא
קיבלתי מרבותיי בזה- לא למדתי, לא התעמקתי ולא עבדתי מספיק בשיטה הזו בשביל להגיד מעצמי.
רק מה שנאמר לי ע"י ת"ח שעסקו בזה ולמדו, ומה שקיבלתי מההולכים בדרך הזו, זה כל מה שאני אומר.
2. אל תאמין בעצמך עד יום מותך. אל תאמין שאתה בסדר, או שבנית משהו- כי יתברר לך שלא בנית. שלא
בנית מספיק. שבנית אבל בנית עקום. ההתמקדות איננה בשכל, אבל כן צריך מעצורים לרגש, צריך לבדוק
אותו ולבחון אותו, האם הוא ראוי? האם הוא נכון? האם הוא מתוקן? כדי לעבוד על הרגש צריך להכיר בו,
צריך להבין איך מתמודדים עם רגשות לא בריאים וכיצד מחזקים רגשות בריאים.
אם זו שיטתך, וזו שיטה שאתה סומך עלייה ורבותייך סומכים עליה את ידיהם- אשרייך מה טוב חלקך, אין חלקי בדרך הזו, ולא שיטת רבותיי עימה, אם הבנתי נכון את דבריהם הקדושים.
[אי אפשר ללמוד תניא או ליקוטי מוהר"ן בפעמיים, או אפילו רק בלימוד גרידא- אלו שיטות עבודה, כמו שלדעת תאוריה זה לא לדעת לנהוג. וכתלמיד הגר"א אתה אמור לדעת שהמצווה הקשה ביותר היא השמחה, אם זה היה פשוט עד כדי כך, אני חושב שיש מצוות קשות יותר]
טוב אז אנחנו חולקים.חסדי הים
*ברור לי שצריך לכוון את הרגשות ע"פ התורה והשכל, אבל זה בשעה שמתבוננים בלימוד או בשעת החשבון נפש. אבל כאשר הרגש מתפרץ בקדושה צריך לתת לו דרור מהשכל, וכדברי הראי"ה ב'עין אי"ה'.
איפה הגר"א כותב ששמחה ב-ה' היא קשה?
אולי להגיע לעומק של שמחה ואהבה קשה, אבל שמחה פשוטה של מצווה ואהבת ה' "קרוב אליך הדבר מאוד בפיך ובלבבך לעשותו".
[חלילה לשמוע לרבנים שמרחיקים את השמחה הפשוטה מהאדם. הרי לפי 'ספר החרדים' וכך בפשטות נפסק להלכה, בכל מצווה צריך שמחה, וזה חיוב מדאורייתא. אז למה שנשמע לרבנים שמרחיקים מאתנו חיוב דאורייתא,]
אוליmatan
*טובה כן, עדיפה על עצבות, אבל זו לא שמחה בה'.
*איך אתה יודע אם הרגש מתפרץ בקדושה או טומאה? בשביל זה צריך לדעת ולהשכיל הרבה מאוד בעבודה הזו. אם הרגש
אכן התפרץ בקדושה- הרי אנחנו מסכימים, אין סיבה לחסום אותו בגלל השכל, אבל אם הוא לא? הרי הנזק שיגרם גדול מאוד.
יש רק יום אחד בשנה שיש בו הבטחה שמותר לנו לשחרר את השכל ולתת לרגש לפעול, משמע מכאן שיש רק יום אחד בשנה
שאפשר לעשות את זה וכל שאר הימים יש להיזהר.
הגר"א כותב ש"ושמחת בחגך" היא המצווה הקשה ביותר.
ו"קרוב אליך הדבר מאוד" זה על תשובה ולא על שמחה, אם התשובה מביאה לידי שמחה זה עניין אחר, אבל לא נאמר על
שמחה שהיא קרובה אליך.
* משמע בדברי הגר"א שזה קשה בגלל שצריך כל רגעחסדי הים
*לפי חלק מהראשונים (רש"י ועוד) הפסוק שהבאתי נאמר על שמירת התורה בכלליות (רק הרמב"ן מחדש שזה על מצוות התשובה). לפי הספר 'חרדים' וכך נפסק להלכה, יש חיוב דאורייתא לשמוח בכל מצוה שהאדם עושה מהפסוק "תחת אשר לא עבדת את ה' אלוקיך בשמחה ובטוב לבב". במילא התורה מעידה שהשמחה קרובה אליך, כמו קיום שאר התורה.
*לא צריך להתפלסף יותר מדי לגבי הרגש של האדם. האדם יודע ומרגיש אם זה לשם שמים או לא. אם הוא מרגיש שזה לשם שמים, והוא יודע שזה לא עבירה, שיתן לרגש לפרוץ.
הוספה קטנה על השמחה-יהודי
אחד הרבנים אמר (לא בדיוק במילים האלו) על הרב חרל"פ: "הוא אחד מהצדיקים הכי שמחים בירושלים שכמעט ולא נראה חיוך על פניו"
עכשיו זה יותר מדוייק...פנסאי
גם חלום הוא אחד חלקי שישים.אוסנת
אז אולי נישן כל היום כדי לחלום חלומות?
יש מקום לחלום, מקום חשוב
ויש מקום לניגון.
אבל בואו לא נפנטז שהיום אנחנו מספיק נקיים כדי שהוא יביא אותנו להשראת שכינה...
יש מדרגות בדרך לשם.
(מה שבטוח, אני נהנית מכל רגע בדיון הזה...)
חחחח את נראה לי לחלוטין לא מבינה למה אני מתכוונתנועם ה
פשוט הרגשתי אותו.
אם עד אותו רגע לא חשבתי שאשאר דתיה לכשאגדל, באותו רגע ידעתי שיש משהו שאני לא רוצה להפסיד.
פשוט הרגשתי אותו כשאני באמצע שיחה עם חברה שלי כשאנחנו מטיילות בשבת שאחרי ראה"ש, והתחלתי לבכות.
ואז באה תקופה כזאת שהוא כל הזמן מול העיניים שלך, ואת כל הזמן רוצה לרצות אותו.
אחר כך זה קצת נרגע, ואז מנסים לשאוף לשם...
אח"כ זה נרגע עוד יותר, ומנסים לשאוף למה שהיה באחרי שזה נרגע מעט.
תקופה שאתה בעצם נמצא במצב עליה.
אז נכון שהעבודה האמיתית היא לעבוד אותו ב"קושי", אבל אם נראה לך שלא צריך לשאוף לקרבה הזאת, אז אני חושבת שאו שאת טועה או שאת לא מבינה למה אני מתכוונת.
ומה שהתכוונתי לגבי אותם אנשים, זה שהם נמצאים בקרבה תמידית עם הקב"ה.
ועד כמה שידוע לי, גדולי עולם היו קרובים אליו רוב אם לא כל הזמן.
ומיותר לציין שהם היו שפויים כמובן..
בווודאי שצריךד.
לשאוף לקרבת ה' תמידית (לא ראיתי על מה הגבת).
"ואני קרבת אלוקים לי טוב". "אז תתענג על ה' ".
והעבודה מתוך שמחה וטוב לבב - היא לא פחות מאשר ב"קושי". "תחת אשר לא עבדת את ה' אלוקיך בשמחה ובטוב לבב מרוב כל"..
והאר"י הקדוש אמר שעיקר מה שזכה היה בזכות שמחה של מצוה שלו.
אלא שיש גוונים שונים לקרבה הזו. בשכל, ברגש, במעשה, בלימוד.
ואכן, כבר הרמבם מזכיר שיש דבר כזה של "הברקה".
אבל העיקר - שהשאיפה תהיה להיות קרובים לה' (וזו מציאות, לא רק "הרגשה"), ולא שעיקר השאיפה תהיה "להרגיש" משהו. אלא שכדי להיות כך, רוצים שהקרבה הזו "תתפוס" את הצדדים השונים, כולל ההרגשה. וזו באמת עבודה מתמידה, הדרגתית, משמחת.
מסכימה עם הכלנועם ה
"ואהבת... בכל לבבך. ובכל מאודך. ובכל נפשך." זה סוג של הרגשה והיא הכרחית...
כן..ד.
אבל זה בשביל לאהוב את ה'.
כלומר: המטרה היא לא בשביל לעבוד את ההרגשה שלו, כי נעים להרגיש משהו (אע"פ שגם זה רצון "בסדר,, זה כח באדם), אלא כדי לאהוב את ה'. ואע"פ שיש לך גדרים "מעשיים" (כלומר: גם אדם שאין לו "רגש, כזה, יכול לקיים, "בכל לבבך - בשני יצריך" ,לשעבדם לה', "בכל מאודך בכל ממונך" וכו', אבל בוודאי ששלמות הענין ויסודו היא עם הרגשתו. ובווודאי שצריך לשאוף לכך. זה חיבור כל הכחות לעבודת ה', לטוב.
סבבה אז נראה לי שהתכוונתי למשהו באיזורנועם ה
כואב לי...אוסנת
נראה לי ממש מתסכל לחיות כל הזמן בשאיפה להרגיש משהו שהרגשת בעבר...
ומרגיש לי גם קצת אבוד. כי איך מחזירים רגש?
אני הייתי הולכת על מסילת ישרים.
כדי להבין מה זאת הדביקות האמיתית הטהורה שאנחנו שואפים אליה.
מהן המדרגות והתהליכים שיש לעבור כדי להגיע אליה.
היא חייבת להיות גם ברגש, חייבת ומוכרחת. ובוודאי שתחושת ה"אורות" שחווינו אי שם בשישית (או במדרשה או כל אחד וזמנו) היא סוג של זריקת עידוד וטעימה קטנה ממה שיכול להיות...
אבל נראה לי יעיל יותר לחוש שמחה בהשתלמות, ולא לנסות לחזור אחורה לתחושה שעניינה להיות דמיונית (כי בסיס החזון הוא הדמיון).
בקיצור, ההבדל ביננו, אם ישנו, הוא בדגשים.
אני אומרת - את רוצה קרבה תמידית עם ריבונו של עולם?
קדימה לעבודה. עבודת התשובה התמידית.
שעניינה שינוי פנימי מתמיד.
איך עושים שינוי פנימי? טיפול
(הייתי חייבת)
(ייסורי מצפון במידה ויש) - בירור האמת בשכל - חיבור הרצון - עבודה עם הרגש והמעשה.
זה מתחיל בשכל וזה גם דורש עבודה מאוד קשה.
נשמע ששוב את לא מבינה אותינועם ה

בכל אופן, אני לא כזה טיפוס של מסילת ישרים... (לא שמה את הדגש על הדרך הזאת גם אם לוקחת אותה כחלק מהעבודה השלימה)
אני יותר טיפוס של "אורות" התשובה
ושל חסידויות שונות.
בקיצור, כנראה שאנחנו באמת שונות...
למדת אורות התשובה?אוסנת
לא רוצה להעיק עלייך במבחר פסקאות מרכזיות ששמות את מסל"ש בכיס הקטן...
![]()
לילה טוב
אממ גם אם למדתי זה בטוח לא כמו שאת למדת
נועם ה

תודה.......
לא לא, זה שקוף... לצערי אי אפשר ללמוד אחרת...אוסנת
הדברים מפורשים לאורכם ולרוחבם של כתבי הרב קוק...
אה, אפשר להוציא עוד ספרים גנוזים, כדי שיהיה עוד פסקאות מנותקות לקרוא ולהסיק מסקנות
(סליחה רבה על הציניות, לא כלפייך בכלל)
"שפתותיו שושנים נוטפות מר- עובר"...מאמע צאדיקה
אבל גם חשוב להגיד- שהאנשים שכל הזמן חשים חוסר נחת ועובדים להתקדם-
יש להם נחת פנימית, הם לא בנערווינג, לא עצבניים על זה, לא חשים את עצמם שבורים כל הזמן... יש להם שמחה בזה שהם בעבודת השתלמות קשה
פעם שאלו אותי- נהנית ללמוד במדרשה פלונית?
עניתי- מדרשה זה עבודה קשה , לא באתי להינות. היה לי מועיל? כן
כך בדיוק הגבתימופים
על תפילת ר"ה הראשונה שעשיתי בישיבה
(ספרדי שרגיל לגמור מוקדם, שמתפלל אצל אשכנזים, וגומר את התפילה לאחר חצות, בלי שהוא מכיר שום מנגינה)
רציתי להגיד שהם סובלים מייסורי נפשאוסנת
אבל אני לא אמתח את העצבים שלכם עוד יותר...
זה לא סותר את השמחה בהשתלמות הפנימית, כמו שאמרת, ואת הנחת, ובעיקר הקבלה העצמית.
נראה לי ששני הדברים חיים בכפיפה אחת באישיות, בצורה מאוד עוצמתית.
ולכן יש רצינות גדולה ואחריות גדולה - ושמחה פנימית עמוקה.
צריך לפגוש כדי להבין עד כמה החיקויים זולים...
והעין איה שבכותרת שלך הוא יסוד ![]()
תצטטי לי?מאמע צאדיקה
בעוונותי אני זוכרת מהשיעור הזה רק את העוגיות שושנים שהמלמדת הכינה לנו... לא את הדרשה או את הפירוש על הפסוק
(זה היה לפני... 6 שנים לפחות...)
רואים שאת לא בקו
אוסנת
אתה לא מתקבל לכת אם אתה לא שורק את זה ישר והפוך מתוך שינה
מתכוונת ליראת שמים?~א.ל
ממממנועם ה
לקרבה כזאת של אהבה ויראת שמיים ביחד...
יראש שמיים שנובעת מאהבה!
רוב האנשים יראי השמיים שאני מכירה- כאלה
~א.ל
אמממ חח נראה לי שלא ככ הבנת למה אני מתכוונתנועם ה

למה את חושבת שלא? לטעמי הבנתיך
~א.ל
אני חושב שזה מאוד תלוי...matan
השאלה היא מאיפה זה מגיע? זה מגיע ממקום של קירבה אמיתית? או של חסד אלוקי? אני לא יודע.
מי שעשה מהלך של תשובה מבין שיש תחושה כזו, של אמת נוראה ומדהימה שפשוט נמצאת שם,
כביכול הקב"ה פשוט מופיע לפניך, פשוט מחבק אותך ומביא איתו את השמחה, כי "השמחה במעונו".
אבל אני לא יודע אם אפשר למשוך את הראשוניות הזו, ואם כן, אם זה בכלל נכון לעשות את זה.
אני לא יודע אם אין בזה "שלא לשמה" או פסולים אחרים.
אני יודע שכתוב שהשמחה במעונו, ושהשמחה היא מלבר, מבחוץ, ומלגו יש עצבות, יש דמעה.(מס' חגיגה),
אני יודע שהרב זצ"ל כותב שהתשובה מביאה "מנוחה וכובד-ראש" ועם זאת יש בה "נועם אלוקי".
אני חושב שמה שהרב כותב כאן(אורות התשובה, ז,א)-
"הרי הוא מתענג על אושר הנוחם, שמרגיש כי אותו הנועם האלהי המיוחד לבעלי תשובה, הנעים ביותר עם הטעם המעדן של
שבירת הלב ודכאות הנפש, המחוברת עם אמונה עמוקה של הצלה וישועת עולמים."
הוא הוא האידאל, של בעלי תשובה, שאין צדיקים יכולים לעמוד במחיצתם.
אני לא יודע למה את קוראת "אורות" - אם זה זה, אז זו עבודה גדולה מאוד וחשבון נפש נוקב, ותשובה יומיומית כמעט, שאני
בספק אם הרבה מהאנשים עם הגיטרות וה"התבודדות" וה"אורות" יש.
אם את מדברת על התלהבות, או חיות דקדושה, זה עניין אחר.
גם דבקות היא עניין אחר.
אני חושב גם שבתחילת הדרך אנחנו לא רגילים לנוכחתו של ריבונו של עולם, אנחנו רגילית להסתרה, וברגע התשובה כשיש
גילוי, יש הבדל גדול כל-כך בין מה שהיה לפני שנייה למה שיש עכשיו, שההבדל הוא משמעותי, אבל כל שנייה שעוברת וזה
נשאר, אנחנו מתרגלים. ההרגל הזה דוחף אותנו לחפש קירבה שוב, לרצות את אותה תחושב, זה מנוע רוחני חזק- התחושה
הזו, של קירבת אלוקים. אבל אם נשארים בקירבה הזו, בד"כ אין מנוע, אין כלום, יש רק אורות, וברגע שהאורות יעלמו, אז יתחיל
המאבק האמיתי, העבודה האמיתית, של אותם אנשים, אז יתחיל לנוע המנוע שנבנה, ואז מתקדמים, מתחילים לנוע.
יש מי שקנה את עולמו, יש מי שראה את עולמו בחייו, גדולי ישראל שקיימו את דברי הרמב"ם- "כיצד היא אהבת ה'...", שהיו
דבוקים בו, שהיו שמחים בו, ומצטערים עימו. אבל אני לא יודע אם אותם גדולי ישראל היו נראים מבחוץ ב"אורות", גדולי ישראל
שאני מכיר שדבוקים בה' אינם נראים ב"אורות" כמו שאני מבין את המושג.
כן כן כן כן!! התכוונתי למה שהבאת מאורות
נועם ה
תודה!
וכתבת יפה, אהבתי את הפיסקה שאחרי הדברים של הרב גם...
קיצורררר אף אחד פה לא הבין למה אני מתכוונת

אז איך קוראים לזה אם לא "אורות"??
כי באופן כללי כשאומרים "אורות"matan
מתכוונים לרחפנים כאלו ב"היי" עם גיטרה ושירי דבקות, שלא ממש קשורים למציאות, אלא יותר נמצאים באיזו אקסטזה רוחנית.
וזה לא מה שאת מדברת עליו- את מדברת על עבודה גדולה מאוד שמעטים מאוד מסוגלים לה לאורך זמן.
אבל אני חושב שהיא משפיעה על העבודה הכללית, לפני שבוע מישהו שאל אותי אם אני יכול לדבר על משהו בלי להתלהב
מזה... אני לא מרגיש שאני מתלהב כשאני מדבר, אבל ככה תופסים אותי, אולי אם הייתי רואה את עצמי מהצד זה היה נותן
לי נחת רוח מסויימת, אבל כשאני בפנים אני תמיד מרגיש את החיסרון וההשתוקקות שלא תמיד מתמלאים, אני לא רואה את
עצמי כנלהב יותר מאחרים בדיבור. אני מאמין שגם אצלך זה ככה- יש מי שיראה אותך ב"אורות", אבל את לא מרגישה שם,
זה לא אומר שהסביבה או חלקה לא רואים אותך ככה.
נועם ה

(אני לא מתכוונת לרחפנים בכלל.....)
אוליmatan
ואולי גם את![]()
(הבנתי)
בגלל זה לא הבינו אותך
אוסנת
אויייי חח עשית לי כאב ראש עם זה כברנועם ה

כמעט בא לי להקיא מרוב גיטרטת ושירי דביקוס...
נהדר! מעכשיו תזכרי בכאב ראש כל פעםאוסנת
שתראי גיטרות ושירי דביקוס
וככה תתרחקי.
מי יודע, אולי תעדיפי גם לקרוא מסל"ש כדי להסיט את המחשבות מהכאב ראש הזה...
זה בערך מה שקורה לי
(בא לי להקיא)
![]()
יוווווו חבל. באמת שאהבתי אותך פעם..!!!נועם ה
אבל וואייייייייייייייייהוצאת לי תמיץ חחח
מה שכתבתי על האלה עם הגיטרה והפסנתר, הם ממש לא מה שאת מכירה.
הם שפויים מאוד מאוד.
(בלי קשר לזה שאנשים שפויים מידי
, פחות מושך אותי.אבל מה נעשה שהם שפויים וב"ה שגם אוהבי ה' מצד שני.
מסילת ישרים זה אחד הספרים החשובים.
אבל אם מניחים אותו מול אורות, הנטיה הטבעית שלי תהיה לבחור באורות.
יותר נעים לי שם.
אבל (סליחה) באמת שאני כבר לא מבינה אותך <ר>
מה מצאת פסול בגיטרות ובשירי דביקות?
נו מה את רצינית איתי עכשיו??
שאני אתרחק מזה?
זה לא מה שאעשה כל יום, סתם כי אני לא הסיגנון (עם כל האהבה שלי למוזיקה) אבל זה אחלה דבר!
פגשת כנראה הרבה אנשים לא שפויים בדרכיך, או שאת מידי שפויה...
אבל האמת שיש אולי 2 אנשים מתוך עשרות בעל"ת שאני מכירה, שעונים למה שניפחת שם מהגיטרות והשטויות...
אז בואי ניכנס לפרופורציות (גם אם זה בצחוק), והכל יבוא על מקומו בשלום..
מה הקשר?משיח בן דוד
תשובה קצרהאוסנת
אם גיטרה ושירים הם הכלי העיקרי או המשמעותי שלך להתקדמות בעבודת ה' - את בבעיה.
אם מדובר ב"משיב נפש", מנוחה שמאפשרת עבודת ה' - לי אין בעיה.
לכל זמן ועת לכל חפץ.
(כתבתי במשך שעתיים הסבר למה נדמה לך שלי אין פורפורציות, מחקתי עכשיו. כואב מדי ואישי מדי ומזעזע מדי. אפשר באישי לבעלי קיבה חזקה שמסוגלים לקבל הסבר איך כל חוסר דיוק קטן מוביל למחלת נפש - במו עיני אני פוגשת את זה שוב ושוב)
א. זה לא נכון לגבי, אבל לא ניכנס לזה.נועם ה
"הרבה דרכים למקום". ומי שמתחבר לקב"ה ע"י שירה וניגון- אשריו.
אפילו רבי עקיבא אמר "אין העולם נברא אלא בשביל השירה והניגון" והרבה גדולים אחריו הרחיבו בזה.
אז נכון, אולי זאת לא דרכך, אבל לא יזיק אם נבין שיש כמה דרכים לעבוד את ה'.
בסופו של דבר, אם מגיעים לאתו מקום ("למקום") הדרך פחות קריטית.
ואני מבינה שחווית איזו טראומה או משהו, לכן אני אומרת שצריך לקחת את זה בפרופורציות.
כי בעצם את אולי מכניסה את החוויה האישית שלך להסתכלות הכללית על אנשים ללא עוול בכפם...
(אני לא ניסיתי לשפוט אותך, רק להאיר לך שתמיד כדאי לראות דברים בפרופורציות ולא להגזים לשום כיוון.
ודבר שני, סובלנות.)
אוהואוסנת
ההתנגדות היחידה שלי, היא לעבודת ה' שאינה שיטתית. שאין בה נקודת הגיון פנימית והדרגתית.
לעבודת ה' שבאה מבילבול וקפיצת מדרגות.
כשאני פוגשת "אנשי דביקוס" כאלה, אני מנסה להבין את שיטתם בעבודת ה'.
אם יש להם אחת כזאת, הגיונית, חופשי -- אני גם אלמד ממנה.
מעולם לא נכנסתי פה לדיונים המגוחכים בעיני, על חב"ד מול ברסלב, חסידות מול ליטאיות, מרכז מול הר המור. זה מגוחך, כי אלה שיטות שונות ובכל אחת מהן יש נקודת אמת ורצף פנימי.
הסיבה שאני נמצאת במקום מסויים היא נטו נטיית לב. לא איזה אמת אובייקטיבית.
אבל מפחיד אותי אנשים מבולבלים.
ולמדתי בחיי, שאדם שלא ממלא כרסו בש"ס ופוסקים, עסוק בעמל תורה מתמיד, לא יכול להנחות דרך בעבודת ה'. ולא להיות מודל לחיקוי. כי גם אם יש אחד מאלף כזה - יש אלף אחרים שהם מה שכתבתי בהודעתי הראשונה בשרשור. ובכל מקרה זה לא מתאים להמון.
זאת לא טראומה, זאת בחירה שלי להכיר את העולם האפל והכואב של מחלות הנפש, העולם שכולם בורחים ממנו בלי להבין ששם נמצאת ההשתקפות של המשמעות האמיתית של כל בחירה שלנו.
וזאת בחירה של אנשים נורמליים מהיום יום שלי, שהזהרתי במשך שנים בדיוק מהדברים האלה, לחפש אותי כשהם משתגעים. לא את אנשי הדביקוס שבנו בהם תורה שכולה קרעים קרעים מבולבלים.
אז אני קיצונית, מתוסבכת, חסרת פורפורציה, מגזימה, פאנטית, חסרת סובלנות, לא מאוזנת, תגידי מה שתגידי. את לא מעליבה כי אני כבר לא מתרגשת.
האנשים שהאשימו אותי בחוסר איזון במשך שנים - בסוף מתפרקים (עלי!) ומגלים שמי שבאמת פה לא מאוזן זה הם.
ולכן הדברים האלה מקפיצים אותי.
לא מספיק מדוייק.
(וכדי לאזן - יש גם מחלות נפש שמתפתחות משכל שחורג מגבולו. הרב כותב על זה הרבה. כשמישהו פה יגיד דבר שיקפיץ אותי בצד הזה, מבטיחה לך שאני אזדעזע. אני אפילו מכירה את הצד הזה הרבה יותר טוב...)
ועוד מילה אחרונה.
את חושבת שיש כזה פער עצום בין רבותייך לרבותיי, בעוד שאולי הם לא לגמרי זהים, אבל הם מאותו בית מדרש. תשאלי את הרב יהושע שפירא למי הוא כפוף... (ומה דעתו, איך עובדים עבודת ה', קודם בשכל או קודם בחוויה)
את כנראה צודקתאוסנת
בזה שהמפגש האינטנסיבי שלי עם ההשלכות במציאות, גורם לי לכאוב את הנושא כל כך.
תעברי לקרוא את מתן.
מכיר כמה בודדים כאלה..יהודי
אני לא יודע אם זה נכס שאפשר להשיג ע"י עבודה, אולי זה נשמות שזה הטבע שלהן..
ולא יודע גם איך אפשר לשמר כזה דבר, מטבע הדברים רגש זה דבר שבא והולך, עולה ויורד, ככה שלשמור עליו במצב "גבוה", בצורה סטטית זה לא נורמלי..
אני אישית באורות במקרים בהם אני חווה חוייה רגשית, והיא חודרת לתוך כולי, תחושה שמאוד קשה להסביר,
מעין פרץ רגשות שהיה גנוז בתוכי, והשיר/החתונה/הסיטואציה גרם לו לבקוע..
למשל כשאני רוקד בחתונה לצלילי השיר "אשריכם ת"ח" ואני רואה מעגל של ת"ח גדולים רוקדים ביחד, אני מסוגל לבכות..
שאלה אחרת,קצת קשורה-יהודי
איך אפשר לשמר למשל, תודעה של הודאה להקב"ה על הבריאות היום יומית?
אישית, כשאני רואה אדם עם מוגבלות פיזית קשה, אז אני אומר לעצמי "ואוו, ב"ה שאני בריא"!
איך חיים "וואו, ב"ה שאני בריא" בצורה יום יומית? או איך חיים "לב טהור ברא לי אלוהים" בצורה יום יומית, ולא רק בהקפות שניות?
לתשובה ארוכת טווח הקש 1אוסנת
מה שאתה שואל, זה איך לחיות יותר את תודעת החיים שלך.
תשובה פרקטית: לימוד תורה.
תשובה מהותית: יש לך "לתשובת השנה" של חוסן ישועות? יש שם מאמר בעניין של הרב צוקרמן.
במקום שאני אתחיל להתנסח. המקור תמיד עדיף...
1.יהודי
ב"ה אני זוכה ללמוד תורה בישיבה כבר כמה שנים, אבל עדיין, הלימוד תורה לא גורם לי (אישית) לחיות את התודעה הזו..
אני יכול ללמוד כל היום, ועדיין לא לחיות את "טוב להודות לה'", "אשריכם ת"ח" "אשרי מי שגדל בתורה", "וואו, אני בריא, יש כ"כ הרבה אנשים שלא לצערי" "החיים בעוה"ז זמניים,הנה עוד אחד מת.." ועוד ועוד.. אפשר לענות בפשטות, שזה תפקיד התפילה, אבל עד שאזכה לכוון בכל התפילה..
אני מנסה דברים שנראים לפעמים מוזרים כדי לחיות את זה, כמו לשים לי תמונה של ילד נכה בתפילה בברכת "רפאנו", יש דברים יותר קצת נועזים אבל כבר יחשבו אותי למוזר מאוד..
ויש לי את לתשובת השנה..
כשאני חושב על זה עכשיו, זה תפקיד התפילה..יהודי
"להפוך את התורות לתפילות" בלשון ר' נחמן, או כמו שהרב כותב בהמון מקומות שתפקידה להפוך את המושכל, לרגש ורצון.. כשמתפללים רפאנו, אמורים לחיות את תודעת ההודאה על הבריאות, וב- ובנה ירושלים, אמורים לרצות את זה, לחיות את זה, כשאומרים "טוב להודות לה'" אמורים לחיות את זה באמת. אבל ההרגל, ההרגל.. אויבנו הגדול.. (לכא' התפילה נותנת מענה לרוב הדברים כשחושבים על זה אם לא להכל..)
"עבודה שבלב"- מעבדת את הלב, משנה אותו.
נו, כל החיים לפניך...אוסנת
התפילה היא רק כלי כדי להביא למציאות את התורה.
זה לא מתחיל שם...
"מניחים חיי עולם ועוסקים בחיי שעה" - יש מאמר של הרצי"ה בהקדמה לעולת ראי"ה, עיין שם.
טבעו של הרגש שהוא נשחק, אם לא מעדנים אותו בשכל.
ככל שאני פוגשת דברים מזעזעים במציאות - אני פחות מתרגשת מהם...
עם הזמן צריך משהו יותר קיצוני ויותר קיצוני כדי שתפלט לי אנחת רווחה: "תודה ה' על הבריאות".
אז כנראה שזאת לא שיטה מספיק טובה לחוות תודעת חיים.
(ואגב, לא בטוחה שמותר הלכתית להביט בתמונה/משהו אחר בזמן שמו"ע)
אבל באמת, אתה לא צריך אותי, תפתח עמוד פ"ב ותהנה מכל רגע.
(אם אח"כ רוצה לפתח את זה פה, אז בכיף)
אעיין בלנ'ד.יהודי
לא הבנתי כ"כ מה באת להגיד..
(אבדוק,תודה על תשומת הלב, לא חשבתי על זה)
אז קראתי..יהודי
אם ננסה לתמצת- החוויה שאני רוצה זה לחיות את הטבע שלי (הטבע שלי מודה תמידית להקב"ה, וכו'), ותפקיד התורה הוא לחשוף את הטבע העצמי, וממילא כשהוא יהיה חשוף ומוצא לפועל אחיה אותו.
א"כ לכאורה כל עוד שאני לא חי את טבעי בצורה מלאה זה לא יקרה מאליו..עוד ארוכה היא הדרך
השאלה היא האם כל עוד לא הגענו לשם, צריך לעשות מעשים "מלאכותיים" כדי לחוות את זה? (מצד אחד- זה לחוות "רגעים של אמת" מצד שני זה לא האמת, וגם זה יכול להישחק וגם לזה אפשר להתרגל, האמת היא לחוות את זה תמיד..)
מסופר על הרב חרל"פ (בספר שירת הי"ם, שמומלץ מומלץ מומלץ) שכדי לחוות את "יזכור לו יום המיתה" הלך להתנדב בחברא קדישא.. יום אחד כשסחב עם הקברנים ארון קבורה, משהו שם התקפל והיה רעש מהארון, הרב שאל מה זה? ענו לו (בצחוק): המת התעורר..
מיום למחרת הרב לא הגיע. שאלו אותו למה- הוא אמר: אם קברנים צוחקים על זה, כנראה שגם זה נשחק..
מה שמדהים בסיפור הזה שהרב חרל"פ שהיה צדיק עליון, קודש קודשים, גם עשה מעשים לכאורה מלאכותיים..
נכוןאוסנת
קראת את מה שהוא כתב על "השתלמות"?
הוא כותב במאמר הזה על השאלה שלך מכל צדדיה... מדרגה נוספת מעל לקריאה פשוטה ב"אורות התשובה".
קודם כל, שים לב שהוא מדבר על תודעה, הרבה. (ולא רק הוא, זה שריטה קווניקית)
באמצעות התודעה אתה מגביר את הופעת החיים בעולם. מצווה צריכה כוונה.
אבל הופעת החיים קיימת תמיד, כל הזמן, ובעצם חייך אתה תמיד תאשר את העובדה הזאת - שה' מחיה אותך.
הכח שלך, כאדם בחירי,
זה להסיר את החטאים שחוסמים את החיים מלהופיע בכל עוצמתם
ולהגביר את העוצמה באמצעות תודעה - לימוד תורה.
וכאן אני אתחבר לנקודת ההשתלמות - כל התקדמות שאתה עושה, אתה מופיע יותר חיים, וחי יותר את חייך.
מאז שלמדתי את זה פעם ראשונה (סדרת שיעורים ארוכה שחייבים בה קביעות כידוע...)
אני לא אגיד לך שאני חיה את מה שביקשת. שאני כל רגע מודה לה' וכל זה = שיש לי כוונה מדוייקת בכל דבר.
אבל עובר לי בראש כמה פעמים ביום, שבמעשה שאני עושה (החל ממצווה וכלה בטיפול...), אני מופיעה עוד חיים, אני יותר חיה,
אני עושה את רצונו בזה (כוונה).
וזאת האמונה. אבל לפה כבר ממש לא נכנס... זה מופיע במאמר.
לי זה ענה על השאלה שלך, אם לך לא - הזהרתי מראש... 
ושלא יובן אחרת - אין בכוונתי לענות עליה לחלוטין. זאת רק קריאת כיוון לבירור. קטונתי...
לשאלה הספציפית - אתה עונה לעצמך...
בוודאי שיש למציאות השפעה עלינו. אבל זאת לא דרך ליצור שינוי נפשי לאורך זמן.
השינוי חייב להתחיל ממימד התודעה. כנראה שהרב חרל"פ, שלמד כמה שנים לפני שהלך לבית קברות, היה צריך "פוש" אחרון (ובסוף כנראה גם זה לא עזר...).
או בשבילנו, המעשה יכול לעזור לדמיון שלנו להציב שאיפה. כמו שלדעתי תפקיד ה"אורות" שלפעמים מגיעים בעבודת ה'. זה דמיון, אבל זה תפקידו. קריאת כיוון למה אנחנו שואפים.
אבל לדעתי האישית, לא הייתי פועלת באמצעים מלאכותיים... החיים מטבעם מזמנים לנו מפגשים עוצמתיים שמציבים לנו רף.
[ביחס למסר הקודם, שלא הבנת את כוונתי - גם התפילה, היא כלי יותר "מעשי". יותר גבוה מלהיות קברן, אבל גם מאמץ להתכוון בתפילה בלי ללמוד תורה קודם, זה מאמץ עקר קצת...]
תודה רבה! "אדם לעמל יולד"..יהודי
שנזכה לגלות ולחיות את טבענו האמיתי בע"ה.
לימוד חסידות...פנסאי
מסכימה לגמרי בעניין מה שכתבת על עבודה ללא רצף פנימפנסאי
נועם, החכמה לעבוד את ד' גם כשלא באורותמינימאוס2
אז אתה יודע איפה באמת אתה עומד
נכון... ראית איפשהו שאני סותרת את זה?נועם ה
גם לעבוד את ה' ביובש זה לא חכמה...
צריך לעבוד אותו בכל תנאי- להיות עבדים.
ולרצות להיות בנים שלו.
האמת שלא סתרת את זה ...מינימאוס2אחרונה
תמיד יש את השאיפה הזאת להיות באורות להיות בשיא
אבל אני חושבת שזה בדיוק שבע יפול צדיק וקם
לפעמים אתה באורות ולפעמים לא . זה חלק מהעניין וחלק מהניסיון
ואדרבא - כשאתה לא באורות אז אתה נבחן באמת ברררררר
כלנחלת
כך אוהבת לכתוב על ספרים
האם יש כאן ניקים
עם אותם תחביבים?
וזה בלי קשר - האם כדאי לעבור לספק HOT?????????
חברת HOT ידועה בתעריפים מושכים ואטרקטיבייםפ.א.
תעריפים הבאים לחפות על מיתוג מאוד גרוע ומעמד בעייתי מאוד בשוק התקשורת, מבחינת שירות הלקוחות שלה ותמיכה טכנית בתקלות.
תשובת Gemini:
המוניטין השלילי של חברת הוט (HOT) בשוק הישראלי אינו מקרי, והוא תוצאה של הצטברות תלונות וביקורת ציבורית לאורך עשרות שנים. למרות ניסיונות של החברה להשתפר בשנים האחרונות, היא עדיין נתפסת על ידי רבים כ"סדין אדום" בתחום השירות.
להלן הגורמים המרכזיים שהובילו למעמד הזה:
1. שירות לקוחות ומערך הטלפוניה
במשך שנים, הוט הייתה מזוהה עם זמני המתנה ארוכים במיוחד (לעתים מעל שעה) במוקדי השירות והתמיכה. למרות שמשרד התקשורת החיל תקנות מחמירות (כמו "חוק ה-3 דקות"), הזיכרון הציבורי של חוסר האונים מול המענה האוטומטי נותר צרוב. בנוסף, לקוחות רבים התלוננו על יחס לא מקצועי או חוסר יכולת של נציגים לפתור תקלות מורכבות.
2. קשיים בתהליך ההתנתקות
אחד המקורות המרכזיים ל"שנאה" כלפי החברה הוא הקושי להתנתק משירותיה. בעבר נפוצו סיפורים רבים על לקוחות שביקשו להתנתק אך נתקלו בנציגי "שימור לקוחות" אגרסיביים, או שגילו כי החברה ממשיכה לחייב אותם חודשים לאחר שהודיעו על סיום ההתקשרות. התופעה הזו הובילה להקמת אתרים כמו "Hot Sucks" (בעבר) ולתביעות ייצוגיות רבות.
3. "שיטת מצליח" וחיובים עודפים
החברה נקנסה לא פעם על ידי הרגולטור בשל חיובי יתר או העלאות מחיר חד-צדדיות ללא הודעה מספקת. לקוחות חשו שהם צריכים "לשמור על המשמר" ולבדוק את החשבונית מדי חודש כדי לוודא שלא נוספו לה שירותים שלא ביקשו או שהמחיר לא קפץ פתאום.
4. תקלות טכניות ותשתית
בעוד שתשתית הכבלים של הוט נחשבה בעבר למתקדמת, היא סבלה (ועדיין סובלת באזורים מסוימים) מתקלות שדורשות ביקור טכנאי. הדימוי של "הטכנאי שלא הגיע" או "חלון זמן של 4 שעות" הפך למזוהה מאוד עם החברה, מה שהוסיף לתסכול הצרכני.
5. שיווק אגרסיבי
הוט ידועה במאמצי שיווק ומכירה אינטנסיביים מאוד. לקוחות שעזבו את החברה או כאלו שרק התעניינו בשירות מדווחים לעיתים קרובות על טלפונים חוזרים ונשנים ממוקדי המכירות, גם לאחר שביקשו להפסיק זאת.
נתונים מהתקופה האחרונה (2024-2025):
* דו"ח משרד התקשורת: גם בנתונים העדכניים, חברות מקבוצת הוט (כולל הוט מובייל) מככבות לעיתים קרובות בראש רשימת התלונות המוצדקות של הציבור.
* קנסות: רק לאחרונה הוט מובייל נקנסה במאות אלפי שקלים בשל חיובי יתר, מה שמעיד על כך שחלק מהבעיות המבניות טרם נפתרו לחלוטין.
לסיכום: השילוב בין שירות בעייתי בעבר לבין קשיים בירוקרטיים בהווה יצר "מותג" שנתפס כדורסני ולא קשוב לצרכן. עם זאת, חשוב לציין שהחברה משקיעה בשנים האחרונות משאבים רבים במעבר לערוצי שירות דיגיטליים (וואטסאפ, צ'אט) כדי לנסות ולשנות את התדמית הזו.
תודה רבהנחלת
זה לשון הרע לתועלת, נכון?
דווקא המוקדנית שפנתה אלי היתה נחמדה. אמרתי לה שאני אחשוב על זה ואענה לה והיא לא פנתה יותר (עדיין. עבר די זמן)
אמנם רימון השתפרו מבחינת זמני ההמתנה, אבל עדיין קורה לא פעם שאני מספר 35 או משהו כזה, וקרה שהספקתי לחלום כמה חלומות
מאוד נחמדים תוך כדי ההמתנה וממש התעוררתי בחלחלה כשהם ענו.... צריך כנראה להתקשר מוקדם בבוקר.
אבל הם בסדר. תמיד אדיבים תמיד סבלניים והאמן לי שעם חוסר הכשרון הטכני שלי - הם מלאכים!
הבעיה היא שלמרות החסימה הגבוהה, לפעמים נפתחים דברים בעייתים ולעומת זאת, נחסמים דברים לגמרי כשרים, כמו למשל: כיצד להחמיץ מלפפונים מלוחים.
כך שמעדיפה חסימה הרמטית יותר. נטפרי למשל. רק חוששת שאם ארצה להקשיב למוסיקה אחרת, הם יוקיעו אותי בשער העיר....
אני קצת מרחמת על הוט ומקווה שבכל זאת יצליחו.
תודה לך.
אז תכתבי ותשתפי אותנוחיה.מושקא
גם אני מתעניינת בתחביבים של אנשים, כי משעמם ליי בחיים 😩 (לא כל היום אבל לפעמים באלי למלאות את היום שלי במשהו והכל מבאסס).
ועל הוט שאלת כמה פעמים, לא קראתי את כל התגובה שכתבו לך אבל ידוע שמלאא אנשים מתלוננים עליהם וזה משו שצריך לדעת לפני כדי להתחשב בו.
תודה!נחלת
מהנחלת
עם חוגי אמנות למשל: ציור, קרמיקה, שזירת פרחים וכו' וכו'.
או טיול פעם לחודש, או לנסוע לעיר חדשה שאף פעם לא היית בה,
או להתנדב במשהו שמעניין אותך ואת יודעת לעשות זאת טוב וללמד אחרים?
(עד כמה שזה נשמע משעמם ומעצבן, שמתי לה שללמד או לעשות משהו
חינם לזולת, נותן סיפוק; מרגישים שעושים משהו משמעותי בחיים..
או לקרוא, או לרקום לך תמונה, או לסרוג לך משהו נחמד, בשתי מסרגות
או אחת - באינטרנט אפשר ללמוד הכל - יש המון דברים...
לא שאני טובה בזה, אבל חייבים למצוא משהו שמעניין, שמעסיק
שמעשיר את החיים...
אני אומרת לפעמים לבת שלי: אסור להגיד : משעמם. אסור שיהיה משעמם בחיים. הזמניים והיקרים האלה. אסור!
(גם לעצמי אני אומרת את זה. נכון שהכי קל זה ללכת לבית קפה עם חברה, לאכול עוגה, להזמין גלידה, לראות
סרט...זה נחמד אחת ל.....אבל באמת, זה לא שנותן באמת שמחה)
לחיות כל יום בפני עצמו ולהשתדל למלא אותו בטוב, בעניין, בשמחה, בחסד כל שהוא..
לא שאני טובה בזה. לצערי. אבל יודעת שזה כך.
יש ס פר "אל דאגה" ויש לו עצה טובה שהוא קורא לה: רק היום. ומביא רשימה של דברים. מאוד יפה.
התחביבים שלי הם קריאת ספרים (אבל אין הרבה ספרים איכותיים), לאכול (אללי!), בעלי חיים, טיולים בטבע (שאני כמעט אף פעם לא עושה)
וללמוד איזו שפה. סתם כך. זה נחמד.
אבל באמת אני חושבת שצריך וכדאי לעשות מעשה חסד אחד ליום, קטן ככל שיהיה.
טוב. זו לא הטפת מוסר. זו הצעה. והיות ואני כבר סבתא (ראי הבורות שלי במחשבים...) אז אני פשוט משתפת אותך במה שאני חושבת שכדאי. בראש ובראשוה - לי. לאדם שאני.
ואז - גם לך.
אגב, אפשר ללכת לגן חיות אחת ל....הפינגווינים מקסימים ושמעתי שיש להם פנדה אדומה!
למדור של הזוחלים את לא חייבת להיכנס. אלא אם את אוהבת..
הא, יש את האתר "התבוננות פנימית" - מכירה? אם את חבדניקית אז בטח כן. ואם את לא מכירה. כדאי מאוד. נפלא. זה של ד"ר יחיאל הררי, שכתב את "סודו של
הרבי" והוא מדבר שם על כל הדברים שבעולם: שמעסיקים אותנו, שמדאיגים אותנו, שמעציבים אותנו....הכל. הוא חבדניק חבדניק!
שבוע טוב!!
יפה מאודשלג דאשתקד
בהצלחה בהגשמת התחביבים.
לכבי הוט, אם כוונתך לפלאפון של הוט-מובייל, טל תתקרבי. התעריף אולי נמוך אבל פעם עברתי אליהם והייתה קליטה על פנים (או ליתר דיוק: לרוב לא הייתה קליטה), ומאז ועד היום (כ6 שנים) לא הצלחתי לנתק את הקו הזה...
באינטרנט הביתי נדמה לי שהם בסדר. יש לי וכשקראתי הגיעו מהר ותיקנו והיה בסדר. יש לפעמים בעיות אבל יכול להיות שזה לא דונה מחברות אחרות.
זה תלוי אזוררקאני
לי יש קליטה מעולה בהוט
אבל השרות לקוחות שלהם מזעזע
רודפים אחריך ולא משחררים וחופריםםםםם
וברגע שאתה עובר אליהם אין מענה ואין תקשורת
אני חושב שגם אצלינו זה בסדר כיוםשלג דאשתקד
להוט ולפרטנר אנטנות משותפותזמירות
יש לי מחשב. לא פלאפון חכם. תודה רבה!נחלת
תודה!נחלת
ישכויח!נחלת
זהו. התכוונתי לאינטרנט במחשב נייד.נחלת
בני הבית אומרים שלא כדאי וגם רוב התגובות כאן לא המליצו בחום...
תודה!
תודה!נחלת
איזה ספריםצדיק יסוד עלום
האם זו תגובה לשאלה שלי?נחלת
באמת, במחשבה שניהנחלת
אחרי שאני זוכה להכיר קצת את המשתתפים (שונאת את המילה "ניקים"....)
חושבת, שכפי שלא הייתי מציעה לבחור ישיבה חרדי "ספרות יפה" - אז גם לכם - לא.
הרי אתם בחורים "נקיים" (לא ניקים!)
וזה לא מתאים.
לא מדובר כמובן על ספרות "מלוכלכת" ולא צנועה בעליל -
אבל על כל מי שמחליף בספריה ציבורית עירונית, לדעת שלא
ימלט מאי אילו דברים שלא שייכים אלינו. ושומר נפשו ירחק.
משתדלת מאוד, בעזרת השם, לקחת כאלה שכמעט מאה אחוז,
אבל כפי שאמרתי למעלה... לעתים, יכול להופיע משפט או
פסקה לא שייכת. (לא מדובר חלילה על חוסר צניעות בוטה).
אז אם אתה/אתם בכל זאת קוראים לעתים בשביל להתאוורר
או משהו, יכולה להמליץ על ספרים שאני אוהבת ולטעמי -
הם טובים.
וחס חלילה לא רוצה להכשיל אף אחד.
בנות - זה קצת אחרת. אני בכל אופן קוראת
וגם לבנות, משבגרו מספיק, נתתי.
(לפעמים עם קצת יסורי מצפון, אבל יש ספרים
שהסיפור, הרעיון, התיאור בהם - משותפים
לאנושות כולה). ולפעמים, מה לעשות, קשה לי
עם "עם לבדד ישכון", מבחינה זו.
שבת שלום לכולם!
יש כמובןנחלת
ספרים על השואה, חרדים, שאין שאלה בכלל.
צדיק יסוד עלום
אני קורא כעת את המתבגר של דוסטויבסקי
לפני כן קראתי את למי צלצלו הפעמונים של המינגוואי
לפני כן קראתי את נרקיס וגולדמונד של הרמן הסה
ע"ע וידויו של ר' אריה לוין על קריאת הרוזן ממונטה כריסטו
ובכן...נחלת
דוסטויבסקי כנראה נקי
המינגווי - מן הסתם גם כן
השלישי - נשמע כמו משהו פילוסופי , לא?
אלה לא ספרים שהתכוונתי אליהם.
יש למשל סופרים אמריקאים טובים, אבל הם לא ספרים העוסקים במלחמה כמו "למי צלצלו הפעמונים".
יותר במצב החברתי וכו'.
לא הבנתי "וידויו של הרב לוין זצ"ל"; לא ייתכן שהוא קרא את הרוזן ממונטה כריסטו!
תגדירי נקיצדיק יסוד עלום
המינגווי לא לגמרי נקי
הרמן הסה בכלל לא נקי ואמנם הרעיונות פילוסופיים אבל העלילה עלילתית
אילו סופרים אמריקאיים?
תחפשי בספר "איש צדיק היה"
הוא קרא כילד ואמר שהוא נהנה (הסתיר מהמשגיח). אבל הפואנטה בסיפור שם היתה שספרים עלילתיים מעניינים רק פעם אחת וספר בראשית מעניין כל שנה מחדש
ובכןנחלת
נקי - לא בינו לבינה , לא ניבול פה , לא לשון גסה (למעט אם זה ז'רגון חברתי), לא זול. וכו'.
ויליאם פוקנר
ג'ון סטיינבק
אלה הסופרים האמריקאים שהתכוונתי אליהם; את ויליאם פוקנר ניסיתי פעם אבל זה מן סלנג (של כושים אני חושבת)
שלא התאמצתי.
סטיינבק, אולי "קדמת עדן" (לא בטוחה), גם סלנג כזה של אנשים פשוטים, ומדכא. אז לא המשכתי.
אבל נחשבים לסופרים רציניים. איכותיים.
יש ספר של עמוס אילון (אם אינני טועה) העוסק נדמה לי בתקופה של לפני עליית הנאציזם: רקווים גרמני.
הרב נויגרשל הזכיר אותו אז לקחתי אותו מהספריה. ספר חשוב. מרתק. היסטורי.
אהרן אפלפד - איכותי אבל מדכא (אותי בכל אופן)
תומאס מן הגרמני. איכותי.
יש ספרות טובה יפנית וסינית כשהרקע קומוניזם ומלחמת העולם השניה, כמו:
(נראה לי שהסופרים היפנים/סינים (לא מכירה כמובן את הכל, לא את המודרנים,, יותר נקיים).
עץ המשי
רח' הפרחים הלבנים
ברבורי פרא (לא קראתי הכל אז לא מתחייבת)
מוות בשנחאי
סודוקו רוצה לחיות (סופר גרמני למרבית הפלא)
ועוד.
ואת הספרים של מסורבי העליה דאז:
לא אירא רע - שרנסקי
יד בחשיכה - אידה נודל (משהו!)
האמריקאיםנחלת
גם סלינג'ר - התפשן בשדה השיפון. יש קטע שאפשר לדלג עליו אבל זה לא "לא נקי" במובן שהתכוונתי אליו. אבל לא בטוחה שזה מתאים לך.
זה ספר, עד כמה שהבנתי, על נער בגיל ההתבגרות עם כל הבלבולים (אבל לא בקטע של בינו לבינה).
עד כמה שאני יודעת, סלינג'ר עצמו לא היה "חלק" נפשית. אבל בעיני הוא סופר טוב. איכותי. אמיתי.
ספר סוחט דמעות ויפהפהצדיק יסוד עלום
נכוןנחלת
לומדים אותו עכשיו לבגרות, נדמה לי.
קראתי סיפורים אחדים שלו באנגלית (לא בטוחה שמתורגמים)
האנגלית שלי לא מאה אחוז, רחוק מזה, אבל סיפורים שאינם
קשים לקריאה.
עצוב ומדכא. מאוד. הוא עצמו , נדמה לי, סבל מהתמוטטות עצבים,
לפי אחד הסיפורים. אולי קשור למה שעבר במלחמה (השנייה?)
לא בטוחה.
אילו ספרים של תומאס מאן?צדיק יסוד עלום
קראתי ואהבתי את
הר הקסמים
בית בודנברוק
מוות בוונציה
התחלתי וזרקתי לפח במיאוס: הנבחר
כןנחלת
קראתי את שני הראשונים; הר הקסמים - תיאורי המחלה הגעילו אותי וגם לא הבנתי איך זה משל על החברה באירופה (לא סיימתי הכל)
יש את "יריד ההבלים" של תומאס הרדי הבריטי. לא סיימתי כי גם הוא לא ספר המביא לשמחה יתירה....נחשב לספר טוב.
יש ספר אמריקאי "עדין הוא הלילה". של פיג'רלד. דפדפתי. נראה ספר טוב.
יש את "במערב אין כל חדש"
"החייל האמיץ שוויק"
מאוד מאוד ישנים. בזמנו, התרשמתי. אנטי מלחמתים.
אפשרנחלת
את "היום אינו כלה" סופר מאחת הארצות ששמותיהן מסתיימות בטן...פקיסטן, קיריגיסטן, אוזבקסיסטן.......
ואת "הדבר" של קאמי. אקזסיסטצינליזם. אז כמובן כפירה בהשם ובמשהו רוחני בכלל.
שבת!!!! עדיין לא התחלתי כלום! אנחנו נרעב!!!
שבת שלום!
די דינחלת
התחביב שלי (ספרים) הוא בעוכרי. ממש!
מה יהיה עם שבת?
דוד זריצקי - בצל צח - כל כך יפה ויהודי ועדין. נוגע ממש בנשמה.
עשינו כבר מרק!נחלתאחרונה
סלינג'ר מסתבר כן מתורגם. אבל מציעה לקרוא את רוב הסיפורים רק במצב רוח טוב! (ממוצא יהודי: אמא קתולית ואבא יהודי)
עוד משהו:
גם ספרים טובים ובעיקר ספרים טובים, עלולים להכניס אלינו, מבלי שנרגיש, דרך הדלת האחורית,
מושגים והשקפות זרות. הרבה. זה לא הכי מיטיב עם הנשמה היהודית שלנו....
בעיקר נוצריות.
למשל, קראתי על "מובי דיק" שיש הרבה נצרות; לא קראתי, אבל חושבת שכנראה
הכוונה לא שמטיפים שם לנצרות. אבל ההשקפה, מושגים, ראיית החיים, העולם -
לזו הכוונה כנראה.
הרב ד"ר ליכטנשטיין (ראש ישיבת ? ) ז"ל, שהיה ד"ר לספרות אנגלית מאוניברסיטת הווארד,
אמר בשיחה עם חיים סבטו שיבדל"ט, שהספרים המסוכנים ביותר (דיבר על ספרות ילדים)
הם דווקא אלה הטובים.
אז אולי באמת כדאי להתרכז יותר בספרים כמו הארי פוטר וכל הספרות הבדיונית הקיימת
עכשיו (ערפדים וכאלה...). זה לפחות לא מכניס שום דבר דרך הדלת האחורית ואם כן
- לא עמוק מדי. וילדים לא מתרכזים בזה. זה עוד סממן של מתח או הרפתקאה עבורם.
(מוטיב האייל שראיתי שם, שייך למסורת הנוצרית. נדמה לי. שים לה לגרביים החמות,
וכאלה שמוכרים אצלנו בחורף (ענקיות כאלה עם פרווה בפנים), או סוודרים -
יש שם בד"כ הרבה איילים.
הארי פוטר קראתי את הראשון ולא יכולתי לישון בלילה; הרגשתי כזו טומאה...
ולא שאני צדיקה, הלוואי. הספר השני היה מגעיל ומפחיד.
אחר כך התרגלתי. השלישי...
וזהו - יותר אני לא אמשיך לקרוא כדי להתחנף לנכדים. בלי נדר. (חייבים למצוא נושא אחר לשיחה עם הילדים!)
אבל למבוגרים, לא חושבת שקיימים ספרים מ סוג זה.
יש ספרי מסעות. גם לא כולם. מה שכן אפשר:
מסע קונטיקי
אינדיורנס
שניהם - מסעות אמיתיים.
מסעות אחרים - לפני שמתחילים לקרוא אותם, אפשר לשאול אותי. אני אהיה הרעה שקראה ועכשיו מזהירה את האחרים...
אפשר גם "3 כוסות של תה". לא ממש מסע אבל הרפתקאה אמיתית.
:
ממשיכה לשבת.
באמת שבת שלום.
מה כבר ביקשתי? כרית לישון עליה?נקדימון
הלכתי לאיבוד, ורק רציתי כרית
כדאי לחפש מה שיעשה לאדם טוב לטווח הארוךצדיק יסוד עלום
ולכן כדאי לשלם באהבה את המחירים שיכולים להיות ביחס לעניינים של יציאה מאיזור הנוחות.
יש עיקר ויש טפל
מה שעיקר - כדאי להתעקש ולא לוותר
מה שטפל - כדאי להתגמש ולוותר.
אני מאמין שלכל אדם יש עיקר וטפל שונים (קצת או הרבה)
בהצלחה! 😴
נראה לי הבנת את זה כמשלנקדימון
אבל אני באמת דיברתי על כרית לשינה.
לא יודע איך להתייחס לכל הוריאציות האלה.
לא מבין את זה בכלל
בכל מקרה, תודה 😀
עשיתי העתק הדבק לתגובה בשרשור אחר 😁צדיק יסוד עלום
שלח צילומסך של הגלריית כריות נעזור לך לבחור
אני פשוט נכנסתי לחנות ושאלתיטיפות של אור
"אפשר כרית? הכי פשוטה"
היום אני יודע שכריות שהן לא רכות מדי יותר נעימות לי, אז הייתי מרגיש רגע ואם היא לא טובה הייתי שואל "יש אחת פחות רכה?"
(אבל בטח יש כאן אנשים שיהיה להם דברים חכמים יותר להגיד 🙃)
לאדעת אם יותר חכםחיה.מושקא
אפשר תמיד להכנס לבית של 3 הדובים ולנסות אתקעלעברימבאראחרונה
יש במילוי נוגט, שוקולד או וניל. מה תרצה? יש גםקעלעברימבאר
האם בבקשהנחלת
יש למישהו ידע אם חברת HOT - שייך לעבור אליה מרימון?
הרבה יותר זולה.
יישר כוח.
זה מוצר אחר לגמרי. סינון כמו של רימון עולה כסףפשוט אני..
לא הבנתי נכוןנחלת
יש לנו רימון. חשבנו לעבור לHOT (אולי המודם בזק) יותר זולים בחצי, נדמה לי.
השאלה אם הם טובים. ברור ששניהם עולים כסף.
תודה.
בהוט אין סינון כמו ברימוןפשוט אני..
תודה רבהנחלת
הם אמרו לי שאפשר לסנן כמו רימון, או להישאר עם הסינון שלהם ואפשר לעבור לנטפרי.
אז אם זה כך, שווה לעבור אליהם? (חצי מחיר)
יש 2 דבריםרקאני
ספק אינטרנט
והגנה
HOT מספקים אינטרנט
רימון מספקים הגנה
רימון הם גם ספק אינטרנט עצמאישלומית.
נכון נכוןנחלת
הם דיברו על ספק. האם כדאי או שיהיו מליוני תקלות מביכות?
זה ככהפצל"פ
יש ספק תשתית שזה אומר הוט ובזק
ויש ספק אינטרנט שזה יכול להיות הוט בזק אינטרנט רימון פרטנר סלקום ועוד
אני מבין שאת רוצה לברר על מצב של לקבל תשתית מהוט ואינטרנט מרימון
ממה שזכור לי מפעם, רימון והוט פחות מסתדרים ביניהם
מה שאומר שאם תהיה לך תקלה כל אחד מהם ישלח אותך לצד השני לטפל בזה, ואת תישארי תקועה, וזה חתיכת כאב ראש לסנכרן בין שתי המוקדים עד שאחד מהם מוכן באמת לטפל בזה
אולי היום זה כבר השתנה... אני לא מעודכן
יש אבל לרימון חבילת בנדל, שזה אומר שגם את התשתית של בזק והוט וגם את האינטרנט את מקבלת דרכם, ואז אם יש לך תקלה באינטרנט אז את פונה רק לרימון, והם ידאגו ויטפלו לך בהכל כי רק להם את משלמת
אין לי מושג לגבי מחירים, ומן הסתם שיש חבילות של הוט ובזק שמשלבות אינטרנט לבית עם טלפון ביתי למי שעוד משתמש בזה וזה יכול להיות גם כולל מנוי סלולרי משפחתי של הוט מובייל אולי, ואז בסוף זה יוצא יותר זול מאשר הבנדל של רימון
אבל בעיניי בכל מקרה כדאי את הבנדל של רימון נטו בשביל התקלות
אלא אם אתם מברי המזל שאף פעם אין להם בעיות באינטרנט ואז אתם יכולים להיות סבבה עם השילוב של תשתית מהוט ובנפרד אינטרנט מרימון
בס"דנחלת
תודה רבה.
תקלות?! אף פעם אף פעם......אוף! שובפם הלך לי החומר......
אי אפשר ספק של רימון על כל תשתית. צריך לשאול אותםיעל מהדרוםאחרונה
שאלהנחלת
1. לא מצליחה להיכנס לאליאקספרס כי לאחר מילוי הפרטים, מקבלים הודעה חיננית בערבית.
ניסיתי בפורום מחשבים ולא ראיתי שענו.
2. אילו ספרים קוראים רוב המגיבים כאן? בנות? בנים? הכוונה לספרות יפה.
יש ביניכם כאלה שהולכים לספריה ציבורית?
זה לא בשביל סקר...סתם מעניין.
תודה.
את עם סינון של רימון?פצל"פ
כן.תודהנחלת
עם נטפרי יותר קל אם את יודעת?
אני בןפצל"פ
מחילה!נחלת
עונה לדעתיחיה.מושקא
1. כנראה קשור לסינון כמו שאמרו ובהצלחה עם זה!!
2. לאחרונה אני אוהבת לקרוא ספרות בעברית ופחות מתורגמת. תלוי בסיגנון שלך גם על העלילה אם את אוהבת משהו יותר עם קשר מקומי אלייך או סיפור דימיוני זר יפה או מרגש במיוחד. וברור שהולכים לספריה מאיפה עוד תביאי ספרים? אם יש באיזור מגורייך ספריה ציבורית טובה יהיו שם גם ספרים ישנים שלא מוצאים בחנות וגם חדשים וטובים וזה נחמד, ובכלופן אפשר לבקש מהם (אני בכוונה לא ממליצה ספציפית כי אני גם לא כזאת תועלת ספרים. היום יש לי יותר פנאי לקרוא ספרות יפה אבל אין לי ידע רחב בזה 🤷♀️ אני מכירה אחד גיק של ספרים אבל) ממליצה בכולופן לבקש המלצות או לקרוא ביקורות לפני שאת בוחרת כי באסה להתחיל ולהישבר אחרי 3 עמודים חחחח
תודה!נחלת
בס"ד
תודה על התשובה! אני דווקא קראתי הרבה ויכולה להמליץ על ספרים איכותיים (לענ"ד).
דווקא ספרות עברית, פחות מכירה כי פחות אוהבת. יש את אהרן אפלפלד שהוא מצויין
אבל...מדכא קצת. סביב השואה.
אם את רוצה לקרוא ספר נחמד ולא ארוך, נסי את "זאת הפעם....." , תמר וייזר. למרות שמדובר
על קשר שלדעתי אינו מומלץ. אבל היא כותבת נחמד, זורם וכיף לקרוא את הספר.
זה אגב סיפור אמיתי.
"משחקת באש", טובה מורדו. מתורגם מאנגלית. מרתק.
😊 תודה! אעיף מבטחיה.מושקא
תודה על ההמלצה על אהרן אפלפלד לקחתי ספר שלוחיה.מושקא
המ...מנחלתאחרונה
הוא די כבד ומדכא. לוקחת את זה בחשבון?
ממליצה שוב על "זאת הפעם.." של תמר וייזר. כיף לקרוא. ויש שם קטע תפילה - משהו! מעורר קנאה ממש.
מה דעתכם?אני:)))))
תשמרו בבקשה על שיח מכבד.
טוב, לזה אני קורא 'לא מסכימה איתו'
טיפות של אור
שאלות ששאלתי בפורום טכנולוגיהנחלת
ואולי גם מישהו כאן יודע?
1. נעלם מקובץ וורד האפשרויות: שחזר מסמכים. נעלמו לי כמה. איפה הם?.....
2.האם השמירה האוטומטית של וורד (צפינו בסרטון המסביר) חזקה כמו זו שהם מציעים בתשלום? לשמור כל דקה - שוכחים.
3. האם מישהו מנוי על נטפרי ויכול לאמר אם הוא מאפשר דברים נקיים (נופים, הרצאות, מוסיקה ) או שישנן תקלות לא פרופורציונליות?
שונאת מחשב. מצד אחד ממכר, מצד שני מתסכל.
תודה רבה!
עונה על השלישינקדימון
בנטפרי הכל חסום כברירת מחדל, ואם את רוצה לפתוח משהו אז צריך להגיש בקשה, והם מחליטים אם לאשר או לא. בכל מצב של ספק החסימה נשארת. בכל מצב של אי עמידה בתקנון הרבנים החסימה נשארת. ועל זה הדרך.
נופים - יש אתרים של מאגרי תמונות מאושרים.
הרצאות - רק אם זה חרדי. גם רבנים מהציבור שלנו חסומים שם.
מוזיקה - לא יודע, אבל מן הסתם כמו לגבי נופים. כלומר מאגרים ספציפיים של מוזיקה ממקור חרדי.
מניין הידע שלי? לאח שלי יש נטפרי.
תודה רבה!נחלתאחרונה
למה ארץ ישראל הישנה ו*הטובה*?פתית שלג
או שזה בא לומר שכשהיא היתה ישנה היא היתה טובה והיום לא, (למה ככה?)
או שזה בא לומר שהיתה ארץ ישראל טובה והיתה ארץ ישראל לא טובה\פחות טובה. (למי הכוונה בארץ ישראל הלא טובה? כל מי שלא היה צבר\קיבוצניק? מזרחים? היישוב הישן?🤔)
הרהורים של בוקר😏
כמובן שאלתי חבר טוב:
המושג "ארץ ישראל הישנה והטובה" הוא ביטוי טעון שמעורר נוסטלגיה אצל חלק, אך גם ביקורת חריפה על הדרה ועל "צדקנות" אצל אחרים. הנה ניתוח של שתי האפשרויות שהעלית:
1. "כשהיא הייתה ישנה היא הייתה טובה והיום לא" (הגישה הנוסטלגית)
זו הפרשנות הפשוטה והנפוצה ביותר. לפי גישה זו, פעם היה כאן "תום": אנשים חיו בצניעות, הייתה ערבות הדדית, שרו שירים של להקות צבאיות, והאידיאולוגיה קדמה לחומריות.
- למה אומרים שהיום לא? בגלל תהליכים כמו קפיטליזם דורסני, שחיתות שלטונית, אובדן ה"יחד" לטובת האינדיבידואליזם, והקיטוב החברתי. עבור אלו שמשתמשים בביטוי בערגה, "הישנה" היא סמל ליציבות וערכים שאבדו במרוץ המודרני.
2. "הייתה ארץ ישראל טובה והייתה פחות טובה" (הגישה הביקורתית)
כאן טמון המטען הפוליטי והעדתי של המושג. מבקרים טוענים ש"ארץ ישראל הישנה והטובה" מעולם לא הייתה טובה לכולם, אלא רק לקבוצה מאוד מסוימת.
- מי זו "ארץ ישראל הלא טובה"? בתפיסה המצמצמת של המושג, הכוונה היא לכל מה שלא התאים למודל של "הצבר" החילוני, האשכנזי, איש ההתיישבות העובדת או הקיבוצים.
- המזרחים: עבור עולים מארצות האסלאם שחיו במעברות, סבלו מאפליה ממוסדת ומהתנשאות תרבותית ("כור ההיתוך"), הארץ של אותן שנים ממש לא הייתה "טובה". עבורם, המושג הזה מייצג תקופה של דיכוי ומחיקת זהות.
- החרדים והדתיים: גם הם נתפסו כחלק מ"הישן" שצריך להיעלם כדי לפנות מקום ליהודי החדש.
- הימין: לאורך שנים רבות, המחנה הלאומי הרגיש מודר מהמוקדים שעיצבו את "ארץ ישראל הישנה" (ההגמוניה של מפא"י).
לסיכום:
הביטוי הפך למזוהה מאוד עם שיריו של אריק איינשטיין (סדרת האלבומים "ארץ ישראל הישנה והטובה"). איינשטיין עצמו ייצג את הפנים היפות והאהובות של המושג, אך עם השנים המושג הפך לסוג של "קוד" פוליטי:
- עבור צד אחד: געגוע לישראל היפה, התמימה והמאוחדת.
- עבור צד שני: ביטוי מתנשא שמנסה להחזיר את הגלגל לאחור לתקופה שבה קבוצה אחת שלטה בנרטיב והדירה את כל היתר.
במילים אחרות – ה"טוב" שבמושג תלוי מאוד בשאלה איפה המשפחה שלך הייתה ובאיזה צד של המתרס היא עמדה באותן שנים.
או שמדובר רק על נוסטלגיה של מישהו לימי עלומיו?
תשובה מדויקת – בהחלט כן, וייתכן שזהו המרכיב החזק ביותר במושג.
בפסיכולוגיה ובסוציולוגיה קיימת תופעה שנקראת "נוסטלגיה רפלקסיבית". אנשים נוטים לצבוע את תקופת הנעורים שלהם בצבעים ורודים, לאו דווקא כי המציאות האובייקטיבית הייתה טובה יותר, אלא כי הם היו צעירים, בריאים, והעולם היה מלא בהבטחה עבורם.
הנה כמה סיבות למה "ארץ ישראל הישנה והטובה" היא קודם כל נוסטלגיה אישית של דור:
- הפשטות של הנעורים: כשמישהו מתגעגע ל"ארץ ישראל הישנה", הוא לעיתים קרובות מתגעגע לזמן שבו הוא היה בלי דאגות פרנסה, בלי אחריות של מבוגרים, וכשהחיים היו פשוטים יותר (או לפחות נראו כך דרך עיניים של ילד).
- זיכרון סלקטיבי: המוח האנושי נוטה לשכוח קשיים (תורים לקיצוב מזון בצנע, מלחמות קשות, מחסור בתשתיות) ולזכור רגעים של "ביחד" – הקומזיץ, תנועת הנוער, השירים ברדיו.
- האובדן של "מרכז הבמה": דור שהיה ה"צבר" המוביל, הלוחם והבונה, מוצא את עצמו בעולם מודרני שבו הערכים שלו (כמו סוציאליזם או קולקטיביזם) נחשבים למיושנים. הגעגוע הוא לא רק לארץ, אלא למעמד שהיה להם בתוכה.
- המוזיקה כעוגן: הביטוי נטבע חזק בזכות אריק איינשטיין. המוזיקה שלו יצרה "מרחב מוגן" של נוסטלגיה. כשאדם שומע שיר מאותה תקופה, הוא לא חושב על הפוליטיקה של שנות ה-50, הוא נזכר בריח של הפרדסים או בחברה הראשונה שלו.
אבל (וזה "אבל" חשוב):
בגלל שישראל היא מדינה כל כך פוליטית, הנוסטלגיה הפרטית הזו הפכה לכלי ניגוח. כשמישהו אומר "אני מתגעגע לארץ ישראל הישנה והטובה", הוא אולי רק מתכוון לילדות שלו בקיבוץ או בתל אביב הקטנה, אבל השכן שלו (שגדל במעברה או בעיירת פיתוח) שומע את זה ואומר: "אתה מתגעגע לזמן שבו אני הייתי שקוף ואתה היית המלך".
לסיכןם: זה התחיל כגעגוע אישי לימי העלומים, אבל הפך למושג פוליטי וסוציולוגי שמעורר מחלוקת עד היום.
אוקיי, אבל מה המסר שלך?נקדימון
א. תמיד ראיתי את הביטוי הזה כאמירה נוסטלגית שמתרפקת על העבר, ולדעתי זו אכן הייתה כוונת המשורר. (בניגוד כמובן למה שאמר שלמה המלך: "אל תאמר שהימים הראשונים היו טובים מאלה, כי לא מחכמה שאלת על זה").
האם מישהו בכלל משתמש בביטוי הזה, או מקשיב לשירים הישנים האלה? אני מאמין שאני מהבודדים הצעירים שעדיין נהנים ממוזיקה כזו.
ב. הדברים שלך מאוד הזכירו לי את מה נעשה לביטוי "להיות עם חופשי" שיש לנו בהמנון. המשורר התכוון ליציאה מהגלות ולזכות להיות אדונים לעצמנו, אבל כוחות שונים (גם חרדיים וגם חילוניים, ולדעתי החרדים עשו את זה קודם) עיוותו את הביטוי ל"חופשי" מהמצוות וכראיה לכך שמדינת ישראל קמה אך ירק כדי שכולם יתפקרו.
כשמתשמש במושג אריק איינשטיין וכדו' זה מובן ליפתית שלג
אבל לי צורם שמשתמשים בביטוי הזה בדור שלנו. זה מזכיר לי קצת, למרות ההבדל הברור, את הגעגועים לגלויות השונות במקום להודות על המצב שזכינו לו.
או את ההערצה לדור החלוצי הישן כאילו הם מלאכים ואנחנו בני אדם, או הם בני אדם ואנחנו כחמורים (ולא כחמורו של ז'בוטינסקי).
גם אני מאוד אוהב את הזמר העברי הזה של פעם, אבל דוקא את היצירות הערכיות שלו, בעיקר סביב בניין הארץ והשליחות. זה שהמילים גבוהות והלחנים תמימים זה לא עושה אותן ערכיות, ולא נותן חותמת לכלל השירים שיש מהם גם שירי כפירה ועגבים ברורים.
ב. "להיות עם חופשי"- אני מעריך שזו באמת לא כוונת המשורר, אבל כשחרדי רואה את ההתנהלות הנפשעת, דורסנות ובוז שהיו כלפי היישוב הישן ואנשי התורה, ורואה במגילת העצמאות את המושג העמום "צור ישראל", הוא גם ממליץ את זה על המנון המדינה. זאת אומרת לא המילים הם מה שגרמו לאותו חרדי לחשוב ככה, אלא המציאות בשטח...
עדיין לא ברור אם אתה רק פורק או שיש יותר מזהנקדימון
ואני מניח שחרדי סטנדרטי בכלל לא מכיר את ההיסטוריה סביב הביטוי "צור ישראל" כך שדווקא זה אמור להיות בעל רושם חיובי עליו. צריך להיות מאוד מפולפל כדי לחשוב שצור ישראל זה העם. אין אוקימתות כאלה.
וכשאני מסתכל על התורה והמצווה במדינת ישראל, אני רואה ברכה שלא נראה כמוה מימי קדם ומשנים קדמוניות. עשרות אלפי אברכים? תקציבים מהמדינה? גוף רשמי ממלכתי-דתי וממלכתי-חרדי? חזרה בתשובה גדולה? מימון של הילולות? ערוץ טלוויזיה ששם את המסורת על ראש שמחתו (אני מדבר על 14)? ראש ממשלה שמברך שהחיינו במליאת הכנסת על כך שבס"ד התחלנו להחזיר גם את רן גווילי הי"ד? ראש ממשלה שמצטלם אחרי מלחמת "עם כלביא" ואומר בקולו שהיה גם סיעתא דשמייא גדולה? שבתות וחגים בעלי מעמד ומשמעות חוקית? כמות לא נורמלית של ישיבות ואברכים? צבא שבו אפשר להיכנס ולצאת דתי עם רבנות צבאית די טובה (לאבא שלי לא היה שבריר מהטוב שיש היום לחייל הדתי)?
בקיצור, הבנת.
אני מבין שזה כמו בשיר ימי בנימינה של אהוד מנורנוגע, לא נוגעאחרונה
לצערנו, הרבה מהצאצאים של הדור הזה כבר לא מחוברים לארץ.
יום המחרת שלכם - ראש חודש שבטזיויק
תרגישו התחדשות? או שגרה משעממת?
מה עושה את ההבדל?
אה.. וחודש טוב! 😊