גאונים וגאוניות, שאפילו זכו בפרסי נובל...אז נכון, תמיד אתה יכול הלגיד: " זה בגלל היכולות שלהן ולא בגלל המערכת" - נו, אז תגיד. מי אומר שאתה הצודק?
דבר שני - הנתון ש"90 אחוז הולך על שטויות" - מאיפה הבאת אותו?
דבר שלישי - להגיד ש"ךלגבות כסף ממי שנהנה מהתשתית המשופרת" - זה שווה ערך ללדפוק את תושבי ה]פריפריה וכל מי שגר במקום קצת מבודד אבל שזקוק לתשתיות נורמאליות - כי בעצם יוצא שבשבילו אכן מקימים תשתית חשובה, אבל מי שישלם עליה יהיו רק תושבי האיזור שלו שבמילא מרוויחים הרבה פחות ממליון וחצי ישראלים שגרים בגוש דן, וכו' וכו'...
במדינה מתוקנת ודמוקרטית כמובן שזה דבר לא אפשרי בכלל לבצע פרויקטים על הסתמכות עתידית ואפילו עכשווית, של "משתמשי התשתיות". בכלל - איך אתה יכול לחשוב בכלל מי "ישתמש" בכביש מספר 2/4, כבישי החוף? באיזה קטע שלהם? אתה רוצה את כל הכבישים כבישי אגרה? אתה אשכרה רוצה לשלם כסף על כל קטע כביש שאתה נוסע בו?
מי ישלם על כל חוטי החשמל שפורסים אליך לבית אל? תשתיות הביוב? המים? כל הפיתוח העירוני והכפרי? כמה כסף עולה מהנדס עיר?
נמשיך - קופת חולים. אתה רוצה להתחיל לשלם כסף טבין ותקילין על כל ביקור אצל רופא מכל סוג שהוא, בכל דבר, על כל תרופה מחיר מלא, על כל ביקור במיון, על כל איזושהיא נגיעה בתחום הבירואת - לשלם כסף מלא? אתה תעמוד בזה? המדינה עצמה תעמוד בזה?
ביטוח לאומי - כשאתה תהיה זקן אולי תבין למה זה היה חשוב. ואם לא אתה, אז אחרים. כשתהיה נכה שנזקק כל חייו לקצבה מהמדינה על מנת לשרוד - אולי תבין למה זה חשוב לשלם ביטוח לאומי.
אגב - מה זה ארנונה אם לא מס? לא מס הכנסה אבל מס...בדיוק כמו ביטוח לאומי, מס בריאות וכו' וכו'...
שומנים לצבא - לא ניכנס לזה כי לא אני ולא אתה יודעים איך ב-א-מ-ת מתחלק התקציב של הצבא, לא אני ולא אתה יודעים כמה צוללות יש למדינת ישראל וכמה כל אחת מהן עולה. אתה, בדיוק כמוני, מוזן מנתונים חלקיים, מסולפים, ומגמתיים של אנשים בעלי אינטרס בתקשורת ו/או בכל מיני פקידויות במקומות שונים. אני לא אומר שאין "שומנים" בצבא - הגיוני שיש, בדיוק כמו שהגיוני שיש בכל מקום אחר - אבל להפוך את זה לעיקר? אתה יודע כמה כסף מהצבא הולך לשומנים וכמה באמת חשוב לביטחון ישראל?
תרבות - אני יודע שתה לא נותן לזה ערך אולי, אבל מה לעשות שאזרחי מדינת ישראל רוצים גם שיהיה להם קצת תרבות משלהם, רוצים שאמנים מקומיים יתפתחו ויצמחו, בכל התחומים, ובשביל זה גם המדינה משקיעה כסף. כן, גם אם אתה אישית ל-א הולך להצגות של הבימה, או של הקאמרי. גם אם אתה לא מקשיב לפילהרמונית - סבתא שלי מקשיבה. ואתה לעומתה משתמש בכביש שהמדינה סללה לבית אל ובתשתיות שהיא סללה לבית אל שסבתא שלי לא צריכה.
אין מה לעשות, זוהי מדינה מורכבת על סך כל חלקיה. אתה יכול לבקש מנציגי הציבור שלך שיאבקו על הדברים שאתה סבור שצריכים להשתנות, אבל בסופו של יום זה קצת יומרני להגיד שאם דבר כאן או שם לא מוצאים חן בעיני, אז אוטומטית " רוב הכסף מבוזבז".
ספורט - אותו דבר כמו שכתבתי על תרבות. אותך לא מעניין ספורט, את רוב אזרחי המדינה כן. אנחנו כאן לא רק כדי לחיות, אלא מותר גם להינות - ואכן, יש אנשים שנהנים לראות קבוצות כדורגל, יש אנשים שנהנים להתאמן מתקני ספורט שפזורים בעיר, נהנים לשחק במגרשים של העירייה כדורגל או כדורסל, ועוד ועוד.
רישום פיקטיבי לישיבות - אתה יודע בוודאות כמה מהכסף הולך על אנשים שקרנים וכמה על כאלו שבאמת יושבים ולומדים תורה? איך אתה יודע? יש לך נתונים או שאתה שוב מסתמך על התקשורת ועל מה ש"מספרים" לך בנושא? בכמה ישיבות בבני ברק היית ב10 השנים האחרונות כדי לראות כמה אנשים מסך אלו שאמורים ללמוד שם, באמת יושבים כל יום ללמוד?
וכן, אני בהחלט חושב שיש ערך גדול מאוד בתמיכה של המדינה בבחורי ישיבות וגם באברכים. המציאות מלמדת שלא זה מה שמשאיר אנשים ללמוד, אלא מה שהשאיר אותם היה הצבא, ובסופו של יום כמעט שום אברך לא מסוגל לאורך שנים להתקיים ככה - ואכן יוצאים יותר ויותר לעבודה. אז הכמה שנים שיושבים ולומדים - זה מעולה שהמדינה תומכת. ומי שמקדיש את חייו לתורה - כמובן גם צריך לקבל ואפילו יותר, שהתמיכה תגדל כל שנה. הסכם זבולון ויששכר, פחות או יותר...
בקיצור, כל זה בא להראות שהנתונים הרבה יותר מורכבים מהפשטות שבה ביטלת אותם כלאחר יד. ובעיקר - הרי גם לך בדיוק כמו לי אין באמת היכולת והידע לגשת לכל הנתונים הרלוונטיים כדי לדעת באמת מה "ביזבוז" ומה לא, ועל מה הולך כל כסף...