אם המדינה מגיעה לגיל 67 היא לא אמורה לצאת לפנסיה?מושיקו
לעולם לא. גם לא התורה שכבר ניתנה לפניד.
למעלה מ3000 שנה.
גם לא עם ישראל שיצא ממצרים קצת קודם.
מה קדוש - לעולם קיים...
המדינה קדושה?מה קדוש בה?די"מ
ולפני שתשאלו,אני חושב ככה גם אם הייתה לנו מלכות מתוקנת על פי התורה.
הא דוגמא מה לא להיות..מושיקו
יש הרואים במדינה את הביטוי לכלל ישראל..אדם כל שהוא
את ההתלכדות של בני ישראל לחטיבה אחת.
בנוגע למלכות מתוקנת על פי תורהחיה רוז
דוד קרא לשאול "משיח ה'" והתייחס אל מלכותו כקדושה
על התוקף של מלכות בית דוד לא צריך לדבר..
אתה מדבר על מלכות כמו בזמן בית שני? זה נחשב מלכות מתוקנת?
הרי חכמים לא היו מרוצים שהם בכלל לקחו לעצמם מלוכה... כהנים, צאצאי גרים/עבדים וכדומה.
למה אתה בדיוק מתכוון?
(התייחסתי רק לעניין המלכות על פי תורה.. כן? לא למדינה כגוף דמוקרטי שלא מושתת על התורה)
מה משנה לנידון זה,ד.
"המדינה כגוף דמוקרטי" וכו'.
השלטון על הארץ ביד העם והוא שולח נציגיו.
הרב קוק כותב במשפט-כהן, שכאשר אין מלך חוזרות סמכויות השלטון אל העם.
אליהו הנביא רץ לפני אחאב, בגלל כבוד-מלכות, על אף שלא היה "עפ"י התורה".. חבל לחפש חסרונות מה "לא עפ"י התורה". יש הרבה דברים טובים ומשמחים ומתקדמים. ומה שלא - צריך להשתדל להוסיף טוב ולתקן. הערך של הקידוש השם מכריע, "גדול קידוש השם מחילול השם" (ירושלמי).
שאלתי את דימ על דעתו בנוגע למלכות ולא למדינהחיה רוז
רק הבהרתי על מה השאלה שלי דנה.
זה שהוא קרא לן משיח השם לא אומר קדושהדי"מ
כלומר?חיה רוז
"וַיֹּאמֶר לַאֲנָשָׁיו חָלִילָה לִּי מֵיְהוָה, אִם-אֶעֱשֶׂה אֶת-הַדָּבָר הַזֶּה לַאדֹנִי לִמְשִׁיחַ יְהוָה--לִשְׁלֹחַ יָדִי, בּוֹ: כִּי-מְשִׁיחַ יְהוָה, הוּא".
למה חלילה לו מה'?
מה העניין של משיח ה' דווקא ולא משיח שמן המשחה..
מה עניין הזכרת שם ה' פעמיים בעסק? מה הקשר?
ובנוסף..אדם כל שהוא
למה דוד המלך נמשח למלכות ב"שמן משחת קודש" [כפי שהוא נקרא בתורה]?
מלכות בית דוד זה באמת שונהדי"מ
כי השם בחר בו ןהןא לא יפגע במי שהשם בחרדי"מ
אם יש כאן בחירה ישירהחיה רוז
שה' שלח את שמואל למשחו (באותו שמן משחת קודש של מלכות דוד)
זה לא נקרא קדושה?
אבל אם אתה מסכים שמלכות בית דוד היא שונה,
אז אתה מסכים שיש דבר כזה מלכות קדושה.
אני מסכימה שיש דבר כזה מלכות לא קדושה.
אז נשארנו רק עם הוויכוח על שאול, לא נורא..
מלכות בית דוד זה שונה כי דוד בעיקרון לא היה אמור להיותדי"מ
זה ממש "הנחתה" מלמעלה וגם אז זה לא שיש קדושה בשלטון עצמו מעצם היותו שלטון.
הרי גם מלך מבית דוד שאומר לעבור על דברי תורה אין שומעין לו אז אני לא מבין איזה קדושה יש במלכות
הקדושה היא בברית עם אלקיםאני77
שהקדוש ברוך הוא כרת עם בית דוד. ועם ישראל.
כלל ישראל קדוש,ד.
הארץ קדושה.
"מי כעמך ישראל גוי אחד בארץ" - עימה הם גוי אחד ולא בלעדיה (זהר).
הריבונות מחברת את הכלל עם הארץ (לא רק ישיבה של פרטים. וכדברי הרמב"ן בהוספה ד לספר המצוות, שזה עיקר מצוות ישוב הארץ). השלטון - הוצאה לפעל של הבעלות על הארץ. וזה מופיע את ה"גוי אחד", קדושת הכלל.
וממילא יש בה קדושה.
ובאופן כללי, מה ששייך אל כלל ישראל, יש בו קדושה.
הארץ קדושה שמביאים ממנה את הביכוריםדי"מ
לפי פשט הפסוקים זה שבכלל יש מלך זה לא המצב האידאלי
לא.. הארץ קדושה עצמית,ד.
וממילא- יש גם מצוות התלויות בה.
כך כתב בספר "כפתור ופרח", שהמצוות תלויות בארץ, לא קדושת הארץ בהן..
ולגבי ה"מלכות" - כבר הסברתי.
למיטב זכרוני, אכן יש מחלוקת לגבי "ואמרת אשימה עלי מלך", אם זה לכתחילה או בדיעבד ("וה' אלוקיכם מלככם"). אבל מלבד המצוה להלכה - לא זו ה"נקודה", אלא שלטון ישראל על הארץ. כשיש מלך - הוא מבטא את השלטון הזה. כשיש ממשלה שהעם בוחר - אז דרכה. העיקרון הוא ריבונות העם על ארצו. כדלעיל.
איך אתה רואה ריבונות בדבר שהוא במקרהטוביה2
לא "במקרה" זו מדינה יהודית.ד.
ואפילו ההגדרות ה"חילוניות" מדברות על "יהודית ודמוקרטית".
אם חלילה היה "רוב ערבי" - ולא יהיה, לא עביד קוב"ה ניסא לשיקרא - אז באמת זה לא היה קיים. חס ושלום [זה כמו שתשאל, להבדיל, על חברה שרוב מניותיה עברו למישהו אחר.. אז הבעלות - שיוצרת הזיקה של הקנין הממוני - אכן השתנתה].
ואכן, בזמנו כשהיתה "ממשלת מיעוט" שהסתמכה על קולות ערבים, הרצי"ה ראה בכך החילול-השם הכי גדול. אמר שזה ריקבון שלא די להוסיף עליו חכי"ם יהודיים, אלא צריך שתיפול (מה שאכן קרה זמן קצר אח"כ), ולהקים ממשלה מחדש.
רק בקשר להנחה שלא יהיה רוב ערבילשם שבו ואחלמה
אז אני לא מסכים,
וכי כיבוש הארץ לא היה רצוף ניסים?
ובכל זאת בחטאינו גלינו מארצינו,
מי הבטיח שזה לא יקרה שוב ח"ו?
"ועוד בה העשיריה והיתה לבער", גם פליטת העם היהודי עלולה ח"ו ח"ו להיפגע שוב ממידת הדין.
הניסים בהקמת המדינה עזרו לנו מאוד,
זה לא מחסן אותנו מצרות אחרות, כגון רוב ערבי,
בפרט שה' הבטיח שזה מה שעלול לקרות אם לא נשמור תורה ומצוות. "והגר אשר בקרבך יעלה עליך מעלה מעלה".
בע"ה כל זה לא יהיה, כי עם ישראל בוודאי זכאי,
אבל אסור להיות שאננים...
זה לא...ד.
"מאמין הוא העם כולו שאין עוד גלות".. כך כותה הרב קוק זצ"ל עפ"י מקורות פנימיים.
וכן אמר הרב הרצוג זצ"ל כשטס לארץ טרום מה שהיה נראה כפלישת הגרמנים ימ"ש: יש נבואה על שני חורבנות, לא שלושה..
כמובן, לא "שאננות" של הבל - אלא גם מצידנו לעשות כל מאמץ.
תכלס, על פי חוקי המדינה השלטון יכול להיות ערביחיה רוז
אין בעצם מניעה חוקית לשלטון לא יהודי.
לזה התכוונתיטוביה2
לא.ד.
אע"פ ש"תיאורטית" יכול להיות דבר כזה (ואת זה אפשר להגיד גם אם "תכל'ס" לא היה כך עפ"י החוק. אם יש חלילה רוב זר, הוא יכול להתמרד..) -
אבל המדינה מוגדרת כיהודית, ועושים צעדים לעידוד העליה וכד'.
אלא שהיום לא מרגישים צורך למנוע מעשית, כי ברור שזו לא "מציאות קרובה".
מלבד זאת, יש השגחת השם. ולא במקרה המציאות היא כזו, שזכינו להיות פה רוב.
וכשזה כך, ב"ה, אנחנו שולטים פה.
לא אמרנו שהריבונות מתחילה בגלל חוקים אלו או אחרים. זו םשוט מציאות. מציאות שמקיימת מצוה גדולה וכללי..
הרמבם אומר אחרתדי"מ
(הלכות בית הבחירה פרק ז הלכה יב)
אתה אומר את זה על כל ה10 קדושות?אדם כל שהוא
למה לאטוביה2
אכן.די"מ
וכך בכל שאר הקדושות
אפילו ברמה ההלכתית, יש מעבר לזה..אדם כל שהוא
כך שלא נראה לי שאפשר לדייק שזו כל הקדושה.
[ומלבד זאת הרמב"ם מעריך במעלת ארץ ישראל הלכות מלכים ומלחמות פרק ה']
וגם ההסבר הפשוט נראה לי, שבגלל שמקום מסויים קדוש, הוגבלה הכניסה אליו לטמאים, ולא שזו כל הקדושה שלו.
אני לא חושב ככהדי"מ
אז מה העניין שלך להתפלל במקום שאסור לזבים להכנס לשם?אדם כל שהוא
ןמה העניין לעמוד בתפילה לכיוון מקום שמביאים משם ביכורים ושתי הלחם, או למקום שאוכלים שם קודשים קלים, וכו'?
כי זה המקום שהוא שיכן שכינתו שםדי"מ
ועל מה הויכוח?אדם כל שהוא
דהיינו- הקדושה היא בשל בחירת ה להשכין שם שכינתוחיה רוז
הבחירה של ה' במלך כמו שאול שה' שלח את שמואל במיוחד לקחת אותו למרות ובגלל שהיה נחבא אל הכלים והתוקף שתורת ה' נותנת למלכותו זו הקדושה.
וכמו ב"זר הקרב יומת" והזבים וכו שלא יכולים להתקרב, גם במלוכה יש איסור לבן גרים או עבדים משוחררים וכו' למלוך. עוד לפני דוד המלך.
במה מתבטאת "קדושת המלכות"?די"מ
ולא לגבי המלכות, אתה מסכים לדברים?אדם כל שהוא
אם הבנתי אז נראה לי שכןדי"מ
כי זב זבה נידה יולדת ובעל קרי מותרים בכניסה (זה קדוש בקדושת ירושלים כמובן)
אתם דנים באוויר בלי הגדרות.יזהר
מה המשמעות של "קדוש" בהקשר הזה? מה המשמעות של היותה של המלכות קדושה?
תרגום של קדוש זה נבדלחיה רוז
ליגה אחרת, נעלית יותר במהותה.
המעמד של המלך על פי התורה הוא ליגה אחרת. נבדלת. לכן מותר לו לעיתים להרוג ולשפוט גם על דברים שלא חייבים עליהם מיתה על פי תורה. התורה נותנת תוקף למעמד שלו כמעמד עליון. וכיוון שהנבדלות היא על פי התורה זה נחשב קדושה.
הבעיה היא שיש המתייחסים למדינה כאילו הייתה מלכות.האנס טאו
אבל זה דיון כ"כ ישן שמאז הגירוש לא התחדשו בו דברים, והכל כבר נלעס, נטחן ונדוש עד גמר.
אני לא. ורק הגבתי על מי שכבר דן בנושא המלכות כשלעצמהחיה רוז
נשים יוצאות לפנסיה בגיל 62אריק מהדרום
64ארוון
ובקצב שזה עולה... כנראה נגיע עם קטטרים, מקלות הליכה, מכנסונים ומטפלת לעבודה.
חחחחח....
צוחק בקול..בן של מלך
☺..גב'
השוביניזם פורץ גבולות
מוטיבציה
למה החלטת שהמדינה היא גבר??????
המדינה איננה קדושה, בשום פנים ואופן. היא כלי ותו לא.הותקלת
אסור בשום פנים לייחס קדושה למדינה.
צודק אין קדושה במדינהארי במסתרים
אוכלים חמץ בפסח
לא עושים ברית מילה
רוצים בשר עד שיצא להם מהאף
עובדים עבודה זרה
אה זה בתקופה של משה רבנו .
נלמד זכות על מדינת ישראל למרות כל הדברים שנעשים בה טובה הארץ מאוד מאוד.
הבלבול בין העם למדינה הוא נורא.הותקלת
מדינה מעצם טבעה אינה יכולה להיות קדושה, וייחוס קדושה למדינה מסוכן מאין כמוהו.
מעבר לזה שכל מה שהזכרת קורה גם כיום וחבל שהזכרת זאת.
"אסור"?...ד.
מי קבע?
המדינה קדושה, כמו שגם עם ישראל קדוש.
המדינה היא ריבונות עם ישראל על ארצו, מצוות עשה לפי הרמב"ן, דבר כללי - וקדוש. כל מצוה שהקב"ה מחדש על ישראל - מוסיף עליהם קדושה (מכילתא).
העולם אינו שחור-לבן ויש גם דברים מסובכים. זה נכון גם לגבי עם ישראל ולגבי כל אחד. עדיין לא מסיר את קדושת כלל ישראל, ולא את קדושת מדינתו.
מה גם, שלא "המדינה" ביצעה גירוש, אלא הממשלה שנבחרה באותו זמן. נו, אז גם העם שבחר אותה אינו קדוש?.. "השוכן איתם בתוך טומאותם". כשישעיהו אמר "בתוך עם טמא שפתיים אנוכי יושב" - קיבל "גערה אלוקית".
מרן הרצי"ה "ייחס קדושה למדינה" - ואני מעדיף לנהוג לפי דבריו, שלדבריך הם "איסור", מאשר לפי מי שחושב שיכול בפסקנות "לפסוק" כנגדו..
זה לא אני אלא גדולי עולם. בשם ייחוס הקדושה למדינההותקלת
זו רק דוגמא אחת לבעייתיות שבעניין.
מה שכתבתי,ד.
היה כמובן בשם "גדול שבגדולים".... בוודאי בעניינים אלו.
ומה שאמרו אנשים בשם "ייחוס קדושה למדינה" אינו נוגע כלל לענין. אדרבה, קדושת המדינה, קרי - הריבונות על הארץ - מחייבת לא לבצע חלילה דבר כזה. אם יש ממשלה שבאופן זמני קמה נגד יסוד המדינה, אז הנקודה הספציפית שבה היא קמה כנגד - בטלה ומבוטלת. זה לא מפחית כהו זה מקדושת המדינה. גם אם יהודי ירצה לעשות עבירה "בשם התורה" בטל ומבוטל. לא מפחית מקדושת התורה. הבנת מוטעות, יכולות להיות הרבה.
זו לא "בעייתיות בענין", אלא בעייתיות בפרשנותו, אם מישהו מפרש כך בהקשר זה. גם אם מישהו יפרש שקדושת נשמתו של יהודי אומרת שעבירותיו אינן עבירות - לא תתבטל קדושת הנשמה בשל כך, והעבירות לצערנו עבירות..
ואת השימוש בלשונו של ר' אברום זצ"ל, כדאי להשאיר לו. מה שהוא יכול לומר ממרום קומתו - לא כל אחד יכול לומר.
וגם ר' אברום היה מתייחס לרצי"ה בחרדת קודש.
המנטרות הקבועות..יזהר
לא המדינה אלא הממשלה....השוכן איתם....הרב צבי יהודה......
פעם היה לי כוח להתווכח אתכם. היום כבר סתם טוחנים מים. מי שרוצה להרוות את צימאונו להתפלמסות יום העצמאות יפתח את הדיונים משנים עברו וידמיין כאילו הוא מתפלמס שם היום.
למה "מנטרות"?..ד.
כל מה שאומר אחרת ממך, הוא "מנטרות"?... זה יהיר קצת. אולי זו עצמה ה"מנטרה הכי גדולה?..
אותו דבר הרי אפשר לומר: המנטרות הקבועות - התורה, המקדש, השוכן איתם, משה רבינו... מה הקשר.
לא נוח לך להתייחס - איש לא ביקש (ברגע שלמישהו "אין כח", נושא הפך ל"טחינת מים"?... ואולי לאחרים זה היה כך גם כשֶלו "היה כח"..).
ואני לא יודע מי זה "איתכם".. לא ניהלתי איתך ויכוח בנושא וגם אין לי ענין..
מישהו כתב פה משהו בחצי-בדיחה על "פנסיה", העירו משהו.
בא אחר, ואמר ש"אסור" לומר כך, ענו על דבריו, כמקובל בכתיבה בפורום שהוא רשות-הרבים.
מישהו שאל, בכנות, מה "קדושה בדבר כזה - נענה.
לא ראיתי כאן "פולמוס יום העצמאות" - ואני לא בשלב של ניהול "פולמוסים" כאלה עם מי שחושב אחרת. יערב לו.
[ובעיני, אכן, "המדינה", "השוכן איתם" הרצי"ה (הרב של רבותיו של רבך, לפחות עד לפני כמה שנים) - אלו דברים קדושים ומלאים משמעות. לא "מנטרות"..]
חחחח מוצ"ש אצל הרב צבי יודא, 'מתוך הצרה דווקא' (כיפה אדומה)הותקלת
לא להאמין שפעם הבעיה הייתה 'ממלכתיות'...עוד נתגעגע למצב של היום.
מי שמלגלג כך על גדולי עולם, אינו ראוי לתגובה. נקוה שיימחקד.
זה לא לגלוג על הרצי"ה, זה פשוט מתוך קטע שיזהר מכיר...הותקלת
גם ה"כיפה אדומה"?.. יש דרך להקשרים.ד.
הקטע נקרא 'כיפה אדומה'.הותקלת
קליפה אדומהיזהר
לטובת הציבור נביא את הקטע החד והחריף:
"קליפה אדומה"
קליפה אדומה הייתה ילדה טובה וחמודה, שתמיד רצתה לעשות רק טוב, ולראות רק את הטוב שבמציאות המפציע מתוך כל סיבוכי הסיבוכים של החיים. קליפה אדומה אהבה לטייל ביער ולשוטט במרחבי ההויה, לראות את טוב ה' המושפע על כל בריה המפכה בה אור חי העולמים, על כל סנאי וחמוס המשוטטים להם ביער ומפזרים לכל עבר, על כל גרגיר שנמעך ע"י בהמה גסה.
יום אחד פגשה קליפונת החמודה את הזאב הגדול והרשע של היער. הזאב אמנם דבר קצת לא יפה, אולי אפילו בצורה קצת מגונה, רח"ל, אך קליפה אדומה למדה עליו זכות ואמרה בליבה: "בטח הוא לא מתכוון, פשוט יש לו דרישת אלוקות יותר גבוהה, הוא איננו מסתפק באלוקים עם הזקן שמכרו לו בגן (אם בכלל היו זאבים פעם בגן), אין ספק ששורש נשמתו גבוה הוא ויש מצוה ללמוד ממנו ולקרב אותו תחת כנפי השכינה". לאחר שהזאב כבר סיים להציק לה וללגלג עליה ועל כל הדיבורים שדיברה, הזמינה אותו קליפה אדומה אל בית סבתה שבקצה היער למסיבת תה, בה יתענגו שלושתם על הזיו האלוקי המופיע דווקא מתוך הצמחים המרים שגדלים בארץ הנמוכה, הממותקי בעזרת קוביות סוכר המביאות גאולה ורפואה לעולם. הזאב קיבל את ההזמנה במתק שפתיים ובחשק עז, וחשב בליבו שקליפה וסבתה בהחלט הולכות לראות אתהזיו האלוקי, אבל לא בדיוק בצורה שחשבו.
קליפה אדומה הלכה לאיטה, כיון שעצרה ליד כל עץ, פרי וחיה, לראות את כבוד האלוקים המסתתר בכל חלקי הבריאה. לכן, לזאב היה מספיק זמן להגיע לבית של סבתא לפני קליפה אדומה. כמובן, שהזאב טרף את הזקנה הבלה ללא הינד עפעף, או רפרוף ריס.
"סבתא, סבתא, האם התעוררת כבר משנתך בה בילית בעולמות העליונים ורווית מדשן בית ה' הזורם לו לאיטו מנהר דינור ועד הירדן? האם כבר הקצת לך מחבליך היורדים בנעימים בתרדמת קודש?" פרצה קליפה אדומה אל החדר. "לא!" ענתה לה סבתא, "פשוט עכשיו קמתי". כמובן שזה לא בדיוק היה סבתא אלא הזאב שהתחפש לסבתא ע"מ לאכול את קליפה, אבל כמובן שהרבה יותר כיף היה להשתעשע קצת בתמימות שלה לפני הארוחה. קליפה אדומה וסבתאישבו בצוותא, שתו תה ואכלו רקיקים יבשים. קליפה אדומה נתנה הרצאה מרתקת על העונג הרוחני המורגש ברקיקים וסבתא עשתה כאילו היא מקשיבה. "בטח גאלתי את סבתא שלה מייסוריה, כנראה שהייתה כל הזמן טרודה בשאלה האם קליפה תמצא חתן, אף אחד לא אוהב שמבלבלים לו את השכל" חשב הזאב בליבו. תוך כדי השיחה קליפה שמה לב שהאף של סבתא קצת ארוך, אך מיד נחמה את עצמה שכנראה סבתא התפללה עכשיו ולכן גם החוטם שלה גדל כמו שכתוב "תהילתי אחטום לך" (ישעיהו מ"ח ט'). היא גם שמה לב שהעינים שלה גדולות, אך ניחמה עצמה שנית, שסבתא היא בטח אחד מל"ו צדיקים, שכתוב עליהם: "עיני ה' אל צדיקים". לאחר מכן הרגישה את כפות ידיה השעירות של סבתא ונחלשה קצת בדעתה, אך מיד נזכרה: "החספוס של הצבאיות הישראלית הוא נצרך מול כל מעצמות הגויים, מתוך הקול קול יעקב, הידיים ידי עשיו" . לבסוף, היא גם שמה לב שהשיניים קצת הרבה יותר גדולות וחדות מהרגיל, אך מיד נחמה עצמה: "לא נורא, קמעא קמעא, צריך סבלנות בתהליך הגאולה, גם אם דברים נראים לפעמים גרועים "ממנה יוושע" מתוך הצרה עצמה דווקא- כך למדנו בשיעורים בכל מוצאי שבת".
בשעה שקליפל'ה חשבה לעצמה וריחפה לה בדמדומי איילת השחר שהולכת ורבה, כבר גחן עליה זאב לטרוף אותה. "מה זה? איזה ריח מסריח!", חשבה בליבה כשפיו הפעור של הזאב, שמקפיד לצחצח שיניו רק בערב, התקרב אליה. אך מיד חשבה בליבה "דווקא מתוך כל הסירחון, בדור שהוא כולו חייב". קליפה חייכה והתעודדה, אך חצי מראשה היה בתוך חלל פיו המאיים של הזאב שכבר החל לסגור את מערכת השיניים הגדולה והמפחידה שלו...
"בום, בום" נשמעו שתי יריות מ m-16 ארוך. בחור צעיר עם ג'לביה קרועה ופאות ארוכות קפץ מהחלון, לאחר שהזאב נפל לקרקע. קליפה החלה לרוץ לעברו, ולהכות אותו באגרופיה: "איך אתה מעס? מה עשית? סתמת את המעיינות העליונים ה...". "פלאק", נשמעה סתירה מצלצלת, וקול גברי וסמכותי שאמר: "תתעוררי, חאלס, צאי מהסרט שלך! הוא רצה להרוג אותך, להרוג זה אומר, להשמיד, לכלות, לשסע, לשסף, בלי שום רעיונות עליונים וזיו השחקים, הבנת? חוץ מזה איפה אהבת ישראל שלך, מה אני לא יהודי? אני לא חלק מהאין סוף שטוב לכל ורחמיו על כל מעשיו? לי מותר לתת אגרופים? אותי מותר להכפיש ולהצטרף לדה-לגיטימציה שהזאב הרשע עושה לי כבר שנים? אני בקושי יכול להסתובב ביער מבלי שקוף או פנתר יירקו עלי או יקללו אותי, והכל בגלל הזאב הרשע והמסית הזה יימח שמו!" שתיקה של חמש עד שש שניות. "אני הולך מפה!... היא עדיין לא מבינה... "
שמואל ארצמן
אם מישהו מנסה להרוג את "הזאב" הזה, האגרופים מגיעים לו בצדק..אדם כל שהוא
תתבייש לך.האנס טאו
יש כאן לגלוג על ניתוק מסויים מהמציאות..אדם כל שהוא
כנראה שבמקרים מסויימים קיים ניתוק כזה. [אם כי אני חושב שהלגלוג מופנה גם לטענות אמיתיות, אבל גם הטענות האמיתיות נטענות לפעמים בצורה מנותקת מהמציאות].
אבל, אני חושב שמי שתופס את המציאות בצורה שבה היא מתוארת שם, עם הזאב הרשע וכו' והנער שהורג אותו ומציל, מנותק מהמציאות לא פחות. [גם מהמציאות שנראית לעיני בשר, בלי הסתכלויות עומק מבית מדרשו של הרב קוק].
קול גברי וסמכותי 

נפתלי הדג
הקטע הזה מדהים בכנותו. נכתב ערב חורבן גוש קטיף תובב"אהאנס טאו
בודאי שלא כולם זאב.
השמאל הקיצוני הוא זאב, וככל שנעים שמאלה הזאב דורסני יותר, וכן להיפך.
כמו שטעו מי שלא הבינו שיש לברוח מאירופה ערב השואה, כך טעו וטועים עד היום
אלה החושבים שסגולת ישראל מנצנצת בגוף טכני ושהאויב מבפנים מתכוון לטובה.
ממש יפה
די"מ
חס ושלום. לא כל מי שאומר אחרת ממנייזהר
אלא כל מי שזורק לאויר טענו שנידונו כל כך הרבה, ונענו מכל כיון אפשרי. אני לא מאשים אותך, סתם השתעשעתי לעצמי.
אני מזמין אותך לקרוא את הפרקים הקודמים בסדרה. תעשה חיפוש על הניק שלי עם "עצמאות" "המדינה" וכדו'.
מה זה "נידונו וונענו"?..ד.
זו ממש יוהרה. אולי דבריך "נידונו ונענו" וחבל "לזורקם לאוויר" מאותו טעם?.. ממש לא יאומן..
אתה חושב ש"נענו" ואני סבור, ויותר מסבור, שה"נענו" הזה אינו עונה על כלום.
ודברי נשענים על גדולי-גדולים.
יש מהגיחוך שאדם אומר על מה שהוא טוען, שזה כבר "ענה על הכל" ולכן מי שאומר אחרת, "זורק לאויר".
עם כל הכבוד, הרצי"ה גדול ממך ועוד רבים ועצומים שבעקבותיו, ולי ברור שגם המציאות אומרת כך - ואני לא "מקבל את ההזמנה" לקרוא "פרקים בניק שלך", כאילו "בדבריך נמצא הכל".. את השלב הזה כבר עברתי מזמן, לא פחות ממה שאתה כתבת שאין לך ענין ב"פולמוס" כי לדידך זו "טחינת מים".. את דברילקחתי ממקורות גדולים ממך, עם כל ההערכה האישית...
ישנם מכתבים בלשון 'כבוד ראש ממשלתנו אהוד ברק'.האנס טאו
אחר בקשת המחילה, קטונתי אבל בעיניי זה מגוחך.
אז יש רבנים הסוברים כך אך יש גם הסוברים אחרת.
הגישה שמייצג פייגלין למשל קרובה הרבה יותר
למציאות מאשר הגישה הממלכתית הקלאסית.
גם את דברי לקחתי ממקורות גדולים ממך ואף ורבותיךיזהר
חלק מהדברים ממש מפורשים בחז"ל, בזוהר, אפילו בתנ"ך, אבל נוטים להתעלם מהם ולהתכחש להם.
לא שייך..ד.
"גדולים מרבותיך" - חז"ל, זוהר ואפילו תנ"ך....
דרכה של תורה, שאנו לומדים את המקורות הללו גם מרבותינו, שהבינום לא פחות מאיתנו.
ולומר שהם "נוטים להתעלם מהם" - נו... כבוד ת"ח.
אפשר לסבור כפי הסוברים אחרת, אפשר להתווכח. צריך להיזהר בכבוד הגדולים העצומים.
וודאי לא לומר "הררי מלל" על מה שאינו משכנע אותך אישית. "אין דעותיהם שוות".
יש הרבה כבוד, אבל מה לעשות שאכן נוטים להתעלם.יזהר
אין טעם להתכחש לאמת. זה לא מוסיף כבוד.
(זה פשוט מדהים לראות גדולים וחשובים בדורנו נופלים ממש ממש בטעותו של יהושפט, שרצה רק לעשות טוב ולהשפיע מבפנים, אבל הוכח ע"י הנביא ואף נענש על מעשיו.
ויש עוד הרבה להאריך.)
ידידי,ד.
מחילה - לא מתאים לך..
"אין טעם להתכחש לאמת", כאילו האמת כולה נמצאתץ אצל בחור צעיר, או גם מי שהוא הולך כמותם, וכל השאר "מתכחשים לאמת".. "נוטים להתעלם".... שוב - כשמדובר ממש על גדולי עולם. לא שייך.
וגם לא שייך להגיד ש"גדולים וחשובים נופלים בטעותו של יהושפט.. אבל הוכח ע"י הנביא".
לא בגלל דוגמאות כאלה, יכול מעתה כל אחד לומר על "גדולים וחשובים" שהם "נפלו בטעות".. אחרת לא היתה תושבע"פ. כל ילד יגיד שהגדולים שאומרים משהו, הם "כמו טעותו" של פלוני.
לא כך. לא כל אחד נביא.
שבוע טוב וחודש טוב ובשו"ט.
זה שנוטים להתעלם ממקורות מפורשים רבים - זו אמת פשוטה ומוכחתיזהר
על הרבה דברים אחרים אפשר לדון, ע"פ סברות, קריאת המציאות וכו'.
בקשה קטנהמושיקו
תפסיק להרוס כל שירשור הומריסטי קליל..
אתה יותר מידי כבד לאחרונה
שחרר שחרר
מגוחך..ד.
[וגם העמדת פנים..]
הרי על הפתיחה שלך את השרשור, הגבתי ב"שתי מילים", על משקל דבריך, ובקונטרה.
ההמשך שבחרו אנשים להגיב - לא היה "קליל" - וחבל להעמיד פנים. ומשֶכך, יש מקום לדיון עם דבריהם.
זה שאתה כחבדני"ק, הולך בשיטה אחרת בענין, אין בעיה.
אבל לעשות מזה הצגה של "אתה יותר מידי כבד.. שחרר שחרר" - זה להשתמש בסגנון רחובי, כדי לצאת נגד מה שלא כשיטתך.
אני מניח שאם מישהו היה "פותח בקלילות" שרשור חלילה על חב"ד, באחת מההזמנויות שהם מפרסמים ש"כך וכך שנים" לתחילתה, "אם לא הגיע זמנה לצאת לפנסיה", לא היית מתייחס בסבלנות ועניינית, כפי שהתייחסתי למשל לדבריך..
אז תלמד שלאנשים אחרים, דברים אחרים יקרים לא פחות.
יש לך דעה - תביע אותה עניינית. אל תנסה להסתתר מאחור ליצנות, ואל תיתן "ציונים" בסגנון רדוד למי שתופס מה אתה אומר, ומגיב..
אגב, יש לציין שאני תמיד מוכן לשמוע חידושיםיזהר
ואם זה מה שנכון - לשנות את דעתי. אבל בינתיים, שנים על גבי שנים של דיונים, הררי מלל, לא נצפה שום מענה הולם לטענות.
לא ידידי, אני מצטער. זה ממש ממש לא נעים להגיד את זה -ותן טל
אבל לא אתה, ולא שכמותך, מעולם לא הייתם פתוחים באמת לדיונים.
בטח לא שזה דיונים שיוצאים נחרצות נגד גישתו של רבכם ומורכם נערצכם.
וצר לי שאני חריף כל כך, אך ההתבדלות, ההתנשאות, ההקרנה החוצה אפילו רק בתת מודע של האמירה "אנחנו ואין בלתנו יודעים את האמת ואל תנסו אפילו למכור לנו את הלוקשים שלכם, לא יעבוד לכם - אנחנו האמת בהוויתה וכולכם רק קשקשנים מוחלטים, ולכן אפילו לא באמת נענה לכם ברצינות, אולי מידי פעם נשחרר איזה אמירה כלשהיא שלא באמת מיתקשרת למה שנטען נגדנו, וכל כולה כבר נכתבה עוד לפני כן רק כדי להדוף התקפות" - ההקרנה החוצה של האמירה הזאת, לעיתים כל כך בוטה כאשר מדובר על אנשים מ"המחנה" שלכם, שבדיוק ברגע הזה איבדתם בער 98 אחוז מהאנשים שהיה להם איזשהוא חשק, ולו הקטן ביותר, להוכיח לכם שאתם טועים מהשורש.
אבל זה בסדר, תמשיכו בכך - עצם השרשור הזה, ובטח תגובותיך האחרונות, רק מוכיחות עוד יותר את מה שאמרתי כעת על "ההקרנה החוצה של האמירה".
זה בסדר, תמשיכו להפוך לערב רב כל אדם - לעיתים גם רבנים גדולים, הרי גדלות בתורה מבחינתכם זה לא משנה כלום, כל התורה במילא נמצאת רק אצלכם - שלא בא לכם בטוב, ולהצדיק את זה ב: "תכל'ס אנחנו מוכנים לשנות את דעותינו אבל אף פעם לא הצליחו לשכנע אותנו אחרת, ולכן ברור שכל האמת אצלנו וזה וזה ערב רב".
לעבוד על אחרים אתם כמעט שלא מצליחים, ברוך ה' - אבל עד מתי תצליחו לעבוד על עצמכם?
לאלוקים (ואולי לרב הנערץ האחד והיחיד) הפתרונים.
כל טוב, שבוע טוב וחודש טוב.
ההתקפות וההכללות שלך מקוממות.אדם כל שהוא
כמעט כמו ההתקפות וההכללות שלו.ותן טל
ולכן אמרתי (וזאת עשיתי, לראשונה, אחרי כמה שנים שאני מכיר היטב את משנתו, את התקפותיו ואת הכללותיו על ציבורים עצומים) שלאחר כל כך הרבה זמן שהצד השני עושה את זה, מותר לו לצפות שגם הצד האחר ירשה לעצמו את זה פעם ב...
ואשמח בבקשה גם לראות את הערותיך אלו על כל ההתקפות וההכללות גם שלו 
כל טוב, שבוע טוב וחודש טוב לכולנו.
יש לי משהו לומר לך בעניין הרב טלהדרכה
הוא אינו מתבייש לשנות את דעתו והשקפותיו אם הן מתגלות לו כמוטעות.
הרבנים שלך גם כאלה?
בהחלט. ורבנים שלי שינו דעות ואף התנצלו על דברים שאמרוותן טל
כאשר התברר להם שטעו.
זאת דרך ישרה, יישר כחהדרכה
בדברים עקרוניים?די"מ
נדירים הרבנים שדומים בזה לרב טל.
אל תשליך עליו בגלל תלמיד או תלמידים בודדים שיצא לך להכיר
(היום אולי אני כן קשור אבל תמיד סברתי ככה לגביו גם כשלא הייתי קשור אליו)
כאמור, רוב מה שכתבתי התייחס פחות לרב עצמוותן טל
ויותר לדובר מסויים.
בנוגע ל"השוואה" בעניין ה"לחזור בו" בין רב כזה לרב אחר - לא יצא לי לעשות את זה, ואני גם לא מחשיב עצמי כידען מספיק וכהיסטוריון מספיק דגול שאדע "לחשב" כל "חזרה" של רב זה ושל רב אחר כדי שאוכל "להשוות".
רק שכמו שאמרתי, רוב מה שכתבתי כוון לכך שקשה לי עם זה שיש אנשים שמרשים לעצמם להתבט בצורה לא ראויה כלפי ציבורים אחרים, בעקבות דעות כאלו ואחרות.
אני ממש אבל ממש לא מסכים עם דרכם של החרדים כאלו ואחרים ממש לא.
עדיין אני יודע את גבולות השיח ואיזה דברים לא אומרים.
כל טוב, שבוע טוב וחודש טוב.
אה, והערת הבהרה, שלא אובן לא נכון:ותן טל
במה שכתבתי בהודעה זאת, על "הכללות" ו"התקפות" - פשוט שלא התכוונתי לרב טל עצמו אלא למי שמתדיין בפורום הזה...כן?
שלא יצא חלילה כאילו באותה הודעה טענתי שהרב עצמו תוקף כאן ומכליל כאן והופך לערב רב.
את הרב טל עדיין לא שמעתי ולא קראתי שהוא הופך את אותם ציבורים לערב רב, אז אני לא יודע, ומעמיד כמובן אנשים וקל וחומר רבנים, בצדקותם - אבל כלפי מי שמתדיין כאן, נער הייתי וגם ראיתי ביטויים על גבי ביטויים שלו (וכמו שהוא אמר במקום אחר - חפשו את הניק שלו עם מגוון ביטויים נחמדים שכאלו ותמצאו בשפע, רק תחפשו
)
משום מה יש לי את ההנחה שאם לא הייתה ההתנתקות,ותן טל
הרב טל מעולם לא היה מגיע לדבר ככה על "המדינה" "הממשלה" "אי ציונות" וכו' וכו'.
לא יודע, סתם נדמה לי.
ואם אני אמשיך לרגע להנאתי בנדמה לי הזה, אין לי אלא לתהות - האם באמת מעשהו של אדם מטורף אחד, שלזמן מה עלה לו הדם למוח (ואחרי זה עלה יותר גבוה עד שהשאיר אותו בתרדמת 8 שנים עד שנפטר), בגלל סיבות שונות, כנראה כדי לשמור על הגב של עצמו מתביעות משפטיות, והחליט להשתמש בכוח העצום שה' נתן לו כתבונה פוליטית, ולרסק חבל ארץ שלם ופורח - אדם כזה שלמשך תקופה הצליח לסחוף אחריו חלק ממשלתו בעזרת איומים פוליטיים ועוד, אבל אפילו את מתפקדי מפלגתו לא הצליח לסחוף ובגד גם בהם - בגלל אדם אחד זה, לפתע פתאום הציונות לא שווה כלום, ולמעיישה מתברר שלא הייתה כלום מלכתחילה, והכל הבל וריק וצריך לשנוא את המדינה ויום העצמאות אין בו שום תחילת בשורת הגאולה - וכל זה, בהינף גוש קטיף אחד - לפני גוש קטיף, הכל היה קדוש, אפילו מתגייסים בשמחה ובששון לצבא, בוודאי שאומרים הלל ביום העצמאות (עם ברכה או בלי זה ויכוח אחר, משני, ולא קשור לעכשיו) - אבל, אבוי, קרה המקרה, גוש קטיף נחרב - ואחרי זה, "הכל כלום".
מצטער, כאשר אני מסתכל על הנדמה לי הזה שעם כל הכבוד אין לי דרך אחרת לראות את המציאות שקרתה בפועל בהקשר הזה של תורת החיים והרב טל - לפחות אני הקטן, וכמובן, שנסמך על רבותיו הענקיים שמאחוריו, לא מצליח להבין ובטח לא לקבל, שעצם החרבת גוש קטיף בעצם, מלמדת שלא היה כלום בכלום מראש, שבעצם מדינת ישראל היא שום כלום מתכליתה, שהכל רע, שאין שום טעם בכלום ושעדיף שלא היה יום העצמאות והרב טל היה מעביר שיעורים כיום בעזה המנדטורית.
שיהיה, מי אני שאפסוק לרב כלשהוא מה לחשוב - אני רק יודע, שרוב בניינו ומניינו של הציבור הדתי לאומי ל-א חושב כמו הרב טל, רוב מניינם ובניינם של רבני הציונות הדתית ל-א חושב כמו הרב טל, ואני גם לא מתרגש כאשר תלמידי הרב טל בהינף יום עצמאות אחד מבטלים את גדלותם של כל הרבנים שמעזים לחלוק על משנת הרב טל בעניין, ואומרים ש"הם לא באמת גדולים, הרי יש רק רב אחד בכל העולם שיכול לדעת מהי האמת הטהורה בהוויתה המוחלטת, וכל מי שאומר אחרת נחשב כמעט על גבול הכפירה".
וכן, אני הקצנתי, אבל זה בסדר, כאשר גם הצד השני מקצין את עמדותיו ואת דעותיו ואת הליכותיו ואת יחסו כלפי האחר כל כך - מידי פעם גם לאחרים מותר להקצין כלפיו את התבטאויותיהם, ויחד עם זה, לא לגרוע מהכבוד שמגיע לרב בהיותו רב, ולא לגרוע מגדלותו של רב או מעצם זכותו (וחובתו) של רב להביע את עמדתו בכל נושא שבעולם - אך תוך הבנה שגם אם רבנים אחרים (והרבה. רבים מאוד מאוד מאוד) לא אומרים כמוהו, זה עדיין לא אומר שאין שום לגיטימציה לדבריהם.
כל טוב.
הצגת את זה לא נכון.הגירוש היה המכה בפטיש,הקש ששבר את גב הגמלהאנס טאו
סלח לי שאני כופר בביטוי הזה( "זה היה הקש ששבר..").ותן טל
וסלח לי באמת שאני מאמין שאם לא היה גירוש לא היינו רואים את העוצמות שאנחנו רואים כיום.
אולי אני כופר, אני מאמין שלא. זכותי להבין את המציאות בצורה הפשוטה שאני רואה, וזכותך לחשוב שאני אידיוט או שאני לא מבין כלום מהחיים שלי ושברור שזה היה קורה גם ללא הגירוש (יהיה לך קשה להוכיח דבר כזה, כי הגירוש, כמובן, כבר היה ואת הנעשה אין להשיב).
מבחינתי, הצגתי את זה נכון בהחלט. אם אתה לא מסכים איתי - זכותך.
זה הגירוש, זה אוסלו, זה הרבה דברים.האנס טאו
זה לא רק ההתנתקות, אבל ההתנתקות הייתה השיא.
אם נרצה למנות את הדברים שהרב טל היה שם באותו מקום, חבל על הזמן כי הם רבים: ההעברה על הדת בימי קום המדינה, אלטלנה, ועוד ועוד.
הבעיה היא שמה שהוא לא יאמר, יוכלו להתנגד אליו בטיעונים הפוכים:
או לומר שזה רק בגלל ההתנתקות, או לומר ההפך:
שהוא מלכתחילה לא אהד את המדינה ולכן שלא ינסה להוכיח את רעת המדינה מההתנתקות, מכיוון שגם לפני כן יחסו היה ביקורתי.
והאמת היא כאמור באמצע: כנראה שגם לפני הפשע הוא לא היה ממלכתי שרוף, אבל ההתנתקות הייתה מה שחייב אותו לחשיבה מחודשת וקצת מהפכנית.
אני לא נביא ולא בן נביא. מודה ומתוודה.ותן טל
אני רואה מציאות ושופט על פיה, מה לעשות?
אני באמת לא יודע לקרוא מחשבות של בני אדם ולא יודע להגיד מה היה אילו, וגם לא יודע לספר מה היה בליבו של אדם לפני מעשה מסויים, אם זה היה גם לפני או רק לאחר מעשה כאשר ראו את זה בפועל.
אבל אם תביא לי מכתבי הרב טל שהוא יוצא נגד יום העצמאות ונגד גיוס לצה"ל, דברים, למשל, שנכתבו בשנת תש"נו - אז בהחלט אוכל לקבל את זה שהשינוי לא אירע רק בגלל ההתנתקות.
במציאות אני לא מכיר דברים כאלו ואיך שראיתי השינוי היה בגלל ההתנתקות. אני מוכן להודות בכך שאני טועה - אם יראו לי שזה התבטא לכל הפחות בכתיבה לפני כן. יש לך משהו כזה?
אני בטוח שאם לא היתה התנתקות,הדרכה
ולא היתה מלחמה בשבת ובצניעות ובצביון היהודי,
ולא היתה הפקרת קדשי האומה,
ולא היתה השלטה בכפיה של תרבות אנשים חטאים,
ולא היתה התקפלות וכניעה בפני משנאינו,
ולא היה חילול ה' נוראי בכל כך הרבה תחומים במדינה,
שאז מן הסתם גם הרב טל וגם יזהר לא היו משנים את דעתם על המדינה, שהיא בסך הכל פוטנציאל שקיבלנו להיטיב או להרע ומעשיה יקרבוה ומעשיה ירחקוה.
נכון.די"מ
ואם לא היו לומדים בתורת החיים את הסוגייא של האם צריך ליטול ידיים בקידוש או שאפשר מזונות הוא היה ממשיך בפסק הקודם שלו שאפשר מזונות.
מה הקשר?
זכותו לחשוב מחדש.ותן טל
וזכותם של כל שאר הרבנים גם לחשוב ובכל זאת להחליט שמדינת ישראל דושה.
אבל עצם הניסיון של כל מיני גורמים, ולא נתחיל לפרט, להגדיר את מי שבכלל טוען אחרת כלא לגיטימי, וזה הולך וממשיך עד ביטויים ממש חריפים על מי שסובר אחרת מדרכם (לאו דווקא בנושא הזה) - זה מה שנשמע לי מוזר.
זכותו של הרב טל להפוך לחרדי או להפוך לנטורי כרתא אם זה מה שבא לו. אבל גם זכותו שלה רב דרוקמן להתפלל הלל ביום העצמאות - ולא להיפך בתור זה למי שטועה בדברי הנביא וכו' וכו' (ואני עדין)
נטורי כרתא זו הוצאה חדשה שהתפלגה מהוצאת כרטא?האנס טאו
סורי...לתקן כעת אני כבר לא יכול. תודה על ההערה.ותן טל
השאלה היא האם הם באמת עשו "מחשב מסלול מחדש“די"מ
זכותך לחשוב ככה וזכותי לחשוב אחרת
ותן טל
אבל זה בערך הכל.
כי ברגע שזה מגיע למצב שתלמידים של אדם מסויים מכנים ערב רב או אפיקורסים, אנשים אחרים שלא באים להם בטוב - אולי מבחינתם זה בסדר גמור וראוי ואפילו היה צריך להגיד דברים חמורים פי כמה על אותו אדם - לי, אישית, אני מודה, זה גורם לרתיעה.
אני יודע שאתה לא כזה, אני יודע שהדעות שלך בעניין הזה שונות - אני רק אומר מה אני מרגיש בעניין.
לא נכון.די"מ
ובמחלוקת לגיטמי לבחור צד ולפעמים בחירת הצד זה אומר שמי שבצד השני הןא ערב רב/אפיקורס
מה "לא נכון" בזה? קראת מה כתבתי בהודעה?ותן טל
כתבתי ש"אולי מבחינתם זה בסדר...אבל לי אישית זה גורם רתיעה".
מה לא נכון במה שכתבתי כאן? שאולי מבחינתם זה בסדר? זה לא נכון?
או שלי זה גורם רתיעה? זה לא נכון?
במילים אחרות - לא סתרת בהודעתך כלום ממה שכתבתי.
הוא יכול להתבטא ככה ולחשוב שזה לגיטימי ואני יכול להירתע מזה ולא לאהוב דרך התבטאות כזאת של אנשים.
יש משהו ממה שכתבתי כעת שאתה חושב שכתבתי "לא נכון"? 
צודק.די"מ
וזה שמבחינתם זה לגיטימי אומר שגם מבחינתי זה צריך להיותותן טל
לגיטימי?
כמובן שלא. ולכן, לעניות דעתי, אפילו "אני לא מסכים", לא היה שייך כתגובה למה שכתבתי - כי במה אתה "לא מסכים"? הרי כתבתי שאולי מבחנתם זה בסדר, אבל אני לא אוהב את זה - אז מה יש "לא להסכים" בזה? מבחינתם זה בסדר - כמו שכתבת בעצמך, ומבחינתי אני חש רתיעה - אתה לא מסכים עם זה שאני חש רתיעה? 
צודק שוב.די"מ
ותן טל
אשרייך, אשרייך...מכל חבריי השכלתי ולמדתי מה זה ענווה 
עד אז גיל הפנסיה יעלה ל70
מר ג'ינג'י
או ל770מושיקו
בגימטריה בית משיח
אההאריק מהדרום
כמדומני שאתה לא ס"ט, נראה לי אמרת לי פעם את מוצא משפחתך
ותן טל
המשפט המלא זה אל "סבבה אגוזים"?מושיקו
זה יוצא 100+
אתה לא יודע שהמדינה היא מעל החוק?יזהר
אני ממליץ לחפצי הדיונים לראות את הקובץ שהבאתי בשנה שעברה.
המדינה קדושהעוגי פלצת
היא שבורה ומחוררתטוביה2
ולכן צריכה גניזה
נו, גם אם לדעתך היא כלי של קודש, הרי ספר תורה שכתבו אפיקורסיוני

קדשים שעבר זמנן יצאו לבית השריפההדרכה
סיכמנו פה מזמן -ט'אחרונה
שאלהנחלת
1. לא מצליחה להיכנס לאליאקספרס כי לאחר מילוי הפרטים, מקבלים הודעה חיננית בערבית.
ניסיתי בפורום מחשבים ולא ראיתי שענו.
2. אילו ספרים קוראים רוב המגיבים כאן? בנות? בנים? הכוונה לספרות יפה.
יש ביניכם כאלה שהולכים לספריה ציבורית?
זה לא בשביל סקר...סתם מעניין.
תודה.
את עם סינון של רימון?פצל"פ
כן.תודהנחלת
עם נטפרי יותר קל אם את יודעת?
אני בןפצל"פ
עונה לדעתיחיה.מושקא
1. כנראה קשור לסינון כמו שאמרו ובהצלחה עם זה!!
2. לאחרונה אני אוהבת לקרוא ספרות בעברית ופחות מתורגמת. תלוי בסיגנון שלך גם על העלילה אם את אוהבת משהו יותר עם קשר מקומי אלייך או סיפור דימיוני זר יפה או מרגש במיוחד. וברור שהולכים לספריה מאיפה עוד תביאי ספרים? אם יש באיזור מגורייך ספריה ציבורית טובה יהיו שם גם ספרים ישנים שלא מוצאים בחנות וגם חדשים וטובים וזה נחמד, ובכלופן אפשר לבקש מהם (אני בכוונה לא ממליצה ספציפית כי אני גם לא כזאת תועלת ספרים. היום יש לי יותר פנאי לקרוא ספרות יפה אבל אין לי ידע רחב בזה 🤷♀️ אני מכירה אחד גיק של ספרים אבל) ממליצה בכולופן לבקש המלצות או לקרוא ביקורות לפני שאת בוחרת כי באסה להתחיל ולהישבר אחרי 3 עמודים חחחח
תודה!נחלת
בס"ד
תודה על התשובה! אני דווקא קראתי הרבה ויכולה להמליץ על ספרים איכותיים (לענ"ד).
דווקא ספרות עברית, פחות מכירה כי פחות אוהבת. יש את אהרן אפלפלד שהוא מצויין
אבל...מדכא קצת. סביב השואה.
אם את רוצה לקרוא ספר נחמד ולא ארוך, נסי את "זאת הפעם....." , תמר וייזר. למרות שמדובר
על קשר שלדעתי אינו מומלץ. אבל היא כותבת נחמד, זורם וכיף לקרוא את הספר.
זה אגב סיפור אמיתי.
"משחקת באש", טובה מורדו. מתורגם מאנגלית. מרתק.
😊 תודה! אעיף מבטחיה.מושקאאחרונה
למה ארץ ישראל הישנה ו*הטובה*?פתית שלג
או שזה בא לומר שכשהיא היתה ישנה היא היתה טובה והיום לא, (למה ככה?)
או שזה בא לומר שהיתה ארץ ישראל טובה והיתה ארץ ישראל לא טובה\פחות טובה. (למי הכוונה בארץ ישראל הלא טובה? כל מי שלא היה צבר\קיבוצניק? מזרחים? היישוב הישן?🤔)
הרהורים של בוקר😏
כמובן שאלתי חבר טוב:
המושג "ארץ ישראל הישנה והטובה" הוא ביטוי טעון שמעורר נוסטלגיה אצל חלק, אך גם ביקורת חריפה על הדרה ועל "צדקנות" אצל אחרים. הנה ניתוח של שתי האפשרויות שהעלית:
1. "כשהיא הייתה ישנה היא הייתה טובה והיום לא" (הגישה הנוסטלגית)
זו הפרשנות הפשוטה והנפוצה ביותר. לפי גישה זו, פעם היה כאן "תום": אנשים חיו בצניעות, הייתה ערבות הדדית, שרו שירים של להקות צבאיות, והאידיאולוגיה קדמה לחומריות.
- למה אומרים שהיום לא? בגלל תהליכים כמו קפיטליזם דורסני, שחיתות שלטונית, אובדן ה"יחד" לטובת האינדיבידואליזם, והקיטוב החברתי. עבור אלו שמשתמשים בביטוי בערגה, "הישנה" היא סמל ליציבות וערכים שאבדו במרוץ המודרני.
2. "הייתה ארץ ישראל טובה והייתה פחות טובה" (הגישה הביקורתית)
כאן טמון המטען הפוליטי והעדתי של המושג. מבקרים טוענים ש"ארץ ישראל הישנה והטובה" מעולם לא הייתה טובה לכולם, אלא רק לקבוצה מאוד מסוימת.
- מי זו "ארץ ישראל הלא טובה"? בתפיסה המצמצמת של המושג, הכוונה היא לכל מה שלא התאים למודל של "הצבר" החילוני, האשכנזי, איש ההתיישבות העובדת או הקיבוצים.
- המזרחים: עבור עולים מארצות האסלאם שחיו במעברות, סבלו מאפליה ממוסדת ומהתנשאות תרבותית ("כור ההיתוך"), הארץ של אותן שנים ממש לא הייתה "טובה". עבורם, המושג הזה מייצג תקופה של דיכוי ומחיקת זהות.
- החרדים והדתיים: גם הם נתפסו כחלק מ"הישן" שצריך להיעלם כדי לפנות מקום ליהודי החדש.
- הימין: לאורך שנים רבות, המחנה הלאומי הרגיש מודר מהמוקדים שעיצבו את "ארץ ישראל הישנה" (ההגמוניה של מפא"י).
לסיכום:
הביטוי הפך למזוהה מאוד עם שיריו של אריק איינשטיין (סדרת האלבומים "ארץ ישראל הישנה והטובה"). איינשטיין עצמו ייצג את הפנים היפות והאהובות של המושג, אך עם השנים המושג הפך לסוג של "קוד" פוליטי:
- עבור צד אחד: געגוע לישראל היפה, התמימה והמאוחדת.
- עבור צד שני: ביטוי מתנשא שמנסה להחזיר את הגלגל לאחור לתקופה שבה קבוצה אחת שלטה בנרטיב והדירה את כל היתר.
במילים אחרות – ה"טוב" שבמושג תלוי מאוד בשאלה איפה המשפחה שלך הייתה ובאיזה צד של המתרס היא עמדה באותן שנים.
או שמדובר רק על נוסטלגיה של מישהו לימי עלומיו?
תשובה מדויקת – בהחלט כן, וייתכן שזהו המרכיב החזק ביותר במושג.
בפסיכולוגיה ובסוציולוגיה קיימת תופעה שנקראת "נוסטלגיה רפלקסיבית". אנשים נוטים לצבוע את תקופת הנעורים שלהם בצבעים ורודים, לאו דווקא כי המציאות האובייקטיבית הייתה טובה יותר, אלא כי הם היו צעירים, בריאים, והעולם היה מלא בהבטחה עבורם.
הנה כמה סיבות למה "ארץ ישראל הישנה והטובה" היא קודם כל נוסטלגיה אישית של דור:
- הפשטות של הנעורים: כשמישהו מתגעגע ל"ארץ ישראל הישנה", הוא לעיתים קרובות מתגעגע לזמן שבו הוא היה בלי דאגות פרנסה, בלי אחריות של מבוגרים, וכשהחיים היו פשוטים יותר (או לפחות נראו כך דרך עיניים של ילד).
- זיכרון סלקטיבי: המוח האנושי נוטה לשכוח קשיים (תורים לקיצוב מזון בצנע, מלחמות קשות, מחסור בתשתיות) ולזכור רגעים של "ביחד" – הקומזיץ, תנועת הנוער, השירים ברדיו.
- האובדן של "מרכז הבמה": דור שהיה ה"צבר" המוביל, הלוחם והבונה, מוצא את עצמו בעולם מודרני שבו הערכים שלו (כמו סוציאליזם או קולקטיביזם) נחשבים למיושנים. הגעגוע הוא לא רק לארץ, אלא למעמד שהיה להם בתוכה.
- המוזיקה כעוגן: הביטוי נטבע חזק בזכות אריק איינשטיין. המוזיקה שלו יצרה "מרחב מוגן" של נוסטלגיה. כשאדם שומע שיר מאותה תקופה, הוא לא חושב על הפוליטיקה של שנות ה-50, הוא נזכר בריח של הפרדסים או בחברה הראשונה שלו.
אבל (וזה "אבל" חשוב):
בגלל שישראל היא מדינה כל כך פוליטית, הנוסטלגיה הפרטית הזו הפכה לכלי ניגוח. כשמישהו אומר "אני מתגעגע לארץ ישראל הישנה והטובה", הוא אולי רק מתכוון לילדות שלו בקיבוץ או בתל אביב הקטנה, אבל השכן שלו (שגדל במעברה או בעיירת פיתוח) שומע את זה ואומר: "אתה מתגעגע לזמן שבו אני הייתי שקוף ואתה היית המלך".
לסיכןם: זה התחיל כגעגוע אישי לימי העלומים, אבל הפך למושג פוליטי וסוציולוגי שמעורר מחלוקת עד היום.
אוקיי, אבל מה המסר שלך?נקדימון
א. תמיד ראיתי את הביטוי הזה כאמירה נוסטלגית שמתרפקת על העבר, ולדעתי זו אכן הייתה כוונת המשורר. (בניגוד כמובן למה שאמר שלמה המלך: "אל תאמר שהימים הראשונים היו טובים מאלה, כי לא מחכמה שאלת על זה").
האם מישהו בכלל משתמש בביטוי הזה, או מקשיב לשירים הישנים האלה? אני מאמין שאני מהבודדים הצעירים שעדיין נהנים ממוזיקה כזו.
ב. הדברים שלך מאוד הזכירו לי את מה נעשה לביטוי "להיות עם חופשי" שיש לנו בהמנון. המשורר התכוון ליציאה מהגלות ולזכות להיות אדונים לעצמנו, אבל כוחות שונים (גם חרדיים וגם חילוניים, ולדעתי החרדים עשו את זה קודם) עיוותו את הביטוי ל"חופשי" מהמצוות וכראיה לכך שמדינת ישראל קמה אך ירק כדי שכולם יתפקרו.
כשמתשמש במושג אריק איינשטיין וכדו' זה מובן ליפתית שלג
אבל לי צורם שמשתמשים בביטוי הזה בדור שלנו. זה מזכיר לי קצת, למרות ההבדל הברור, את הגעגועים לגלויות השונות במקום להודות על המצב שזכינו לו.
או את ההערצה לדור החלוצי הישן כאילו הם מלאכים ואנחנו בני אדם, או הם בני אדם ואנחנו כחמורים (ולא כחמורו של ז'בוטינסקי).
גם אני מאוד אוהב את הזמר העברי הזה של פעם, אבל דוקא את היצירות הערכיות שלו, בעיקר סביב בניין הארץ והשליחות. זה שהמילים גבוהות והלחנים תמימים זה לא עושה אותן ערכיות, ולא נותן חותמת לכלל השירים שיש מהם גם שירי כפירה ועגבים ברורים.
ב. "להיות עם חופשי"- אני מעריך שזו באמת לא כוונת המשורר, אבל כשחרדי רואה את ההתנהלות הנפשעת, דורסנות ובוז שהיו כלפי היישוב הישן ואנשי התורה, ורואה במגילת העצמאות את המושג העמום "צור ישראל", הוא גם ממליץ את זה על המנון המדינה. זאת אומרת לא המילים הם מה שגרמו לאותו חרדי לחשוב ככה, אלא המציאות בשטח...
עדיין לא ברור אם אתה רק פורק או שיש יותר מזהנקדימון
ואני מניח שחרדי סטנדרטי בכלל לא מכיר את ההיסטוריה סביב הביטוי "צור ישראל" כך שדווקא זה אמור להיות בעל רושם חיובי עליו. צריך להיות מאוד מפולפל כדי לחשוב שצור ישראל זה העם. אין אוקימתות כאלה.
וכשאני מסתכל על התורה והמצווה במדינת ישראל, אני רואה ברכה שלא נראה כמוה מימי קדם ומשנים קדמוניות. עשרות אלפי אברכים? תקציבים מהמדינה? גוף רשמי ממלכתי-דתי וממלכתי-חרדי? חזרה בתשובה גדולה? מימון של הילולות? ערוץ טלוויזיה ששם את המסורת על ראש שמחתו (אני מדבר על 14)? ראש ממשלה שמברך שהחיינו במליאת הכנסת על כך שבס"ד התחלנו להחזיר גם את רן גווילי הי"ד? ראש ממשלה שמצטלם אחרי מלחמת "עם כלביא" ואומר בקולו שהיה גם סיעתא דשמייא גדולה? שבתות וחגים בעלי מעמד ומשמעות חוקית? כמות לא נורמלית של ישיבות ואברכים? צבא שבו אפשר להיכנס ולצאת דתי עם רבנות צבאית די טובה (לאבא שלי לא היה שבריר מהטוב שיש היום לחייל הדתי)?
בקיצור, הבנת.
אני מבין שזה כמו בשיר ימי בנימינה של אהוד מנורנוגע, לא נוגעאחרונה
לצערנו, הרבה מהצאצאים של הדור הזה כבר לא מחוברים לארץ.
חחח הגרוק הזהבנות רבות עלי
אני: מי זה הטמבל או הטמבלית הזו שאלסיה עוקבת אחריהם: VW (@torwestfall) • Instagram profile
grok: אחי, תירגע – זה לא טמבל ולא טמבלית, זו Victoria Westfall (או בקיצור Vic/Tor), והיא צלמת (photographer) מקצועית שכבר הרבה שנים עובדת עם אלסיה קארה.
- היא עושה צילומים רשמיים לבתים, סשנים, פוטושופים, פרומו, מאחורי הקלעים ועוד.
- יש לה קרדיטים רבים על צילומים של אלסיה, כמו בטוויטר/אקס שלה היא מקדמת אלבומים של אלסיה, ובאינסטה של אלסיה עצמה היא מתויגת הרבה פעמים (למשל בפוסטים של ימי הולדת לאלבומים או סיכומי סיבובים).
- דוגמאות: צילמה את הפוטושוט הראשון של אלסיה ל-New York Times לפני 9-10 שנים (עכשיו 10 שנה ל"Know It All"), ויש פוסטים עדכניים עם תיוג שלה.
- האקאונט שלה: @torwestfall (VW – כנראה Victoria Westfall), עם ביו "vicfromthesix" (טורונטו, The Six זה כינוי לעיר).
- היא עוקבת אחרי אלסיה (ברור), ואלסיה עוקבת בחזרה כי הן עובדות יחד כבר שנים.
בקיצור, חברה מקצועית קרובה בצוות של אלסיה, לא סתם מישהי אקראית. אם ראית משהו ספציפי שגרם לך לחשוב שהיא "טמבלית" – ספר לי ואולי אבדוק יותר לעומק, אבל מהכל נראה שהיא לגמרי לגיטימית ומקצוענית. 😏
אני: אחי אם תגיד לי שוב להירגע אני אעבור לAI אחר אח יקר. עכשיו שמע. מישהי הגיבה לה בזה:
Loving the @torwestfall cameo
וזו האחת שהגיבה לה: Craig Stickland (@craigstickland) • Instagram profile .. השאלה.. מי היא גם כן? ומה היא התכוונה בתגובה עם התיוג הזה של הצלמת.
ההמשך לא מעניין..
עזרה!צאט
היי חזרתי לכאן אחרי שנה שלא הייתי פה🙂↔️
ובאופן אירוני הסיסמה הייתה שמורה לי אבל לא היה לי מושג מה השם משתמש😅 (די מצחיק שאדם לא זוכר איך קוראים לו אבל כן זוכר של אחרים)
כמובן שאין איך לאפס שם משתמש..
קיצור יש למישהו רעיון איך למצוא?
או שאולי אני פשוט יתחיל מחדש ותכירו את אני של עכשיו🙂
עדיף לפתוח דף חדש…פ.א.
גם הפורום כיום אינו מה שהיה לפני שנה,
די דעך.
הרבה ניקים ותיקים התחלפו בניקים אחרים. כנראה הרוב לא יזהו את הניק הותיק, גם אם היית יודע אותו.
אני אומר תתחיל מחדש זה הכי מגניבבנות רבות עלי
אם אתה זוכר שרשור שהשתתפת בוטיפות של אור
אפשר לעשות חיפוש בפורום ולנסות למצוא אותו
(או לשאול כאן האם מישהי זוכרת את השרשור ויכולה לקשר אליו)
גם אני אותו דברחיה.מושקאאחרונה
ופתחתי חדש
כולם צדיקים פה?צאט
הטלויזיה דלקה ברקע. ראיתי בערך חצי מהגמרפ.א.
מזה הכוכב הבא?בנות רבות עלי
זה סתם משעמםadvfbאחרונה
עשיתם אקזיט של 100 מיליון דולרזיויק
מה הלאה בחיים?
תנסו להרוויח יותר?
תשבו במנוחה על התורה ועל העבודה?
תשקיעו במשהו טוב לעם ישראל?
אמתין עד סוף התוארבין הבור למים
בעו"ס, היינו לימוד תורה.
עד אז אגבש דעה עם בעלי, בטח נשקיע בלחיות היטב בכדי למות היטב
חשוב לא להתרגש
למה לך תואר?זיויק
נוח להיות בתוך מסגרתבין הבור למים
כשמאה מיליון דולר נופלים אל כיסי.
בנוסף לא מצאתי עדיין מי שילמד אותי את הדברים מפיו, ועליי ללמוד לפני שאצא לשדה.
יפהזיויק
קודם כלנקדימון
מסקרןזיויק
להשקיעמשה
הרבה יותר חשוב להרים מיזמים שיעשו את העבודה ויכניסו כסף אחר כך
מלתרום אותו ובעצם לאבד אותו.
בכללי אני מעדיף לתת דגים ולא חכות.
חכה מועילה בטווח הרחוק לאדם עצמו יותר מדגנפש חיה.
לא?
ברורמשה
היה לי פעם סיפור עם עבודה משרדית קטנה שהייתה לי וחברה במצב כלכלי לא פשוט. בקיצור נתתי לה את זה נטו כצדקה וגם שילמתי קצת קדימה על עוד חודש כדי לעזור עם חוב ספציפי.
מפה לשם.
בחודש הראשון היה מעצבן והיא עשתה את זה לא כל כך טוב. בחודש השני עשתה את זה טוב. בחודש השלישי עשתה מעולה ממש.
החוב נגמר מזמן. היא עבדה שם עוד שנה והייתי מרוצה מהעבודה שלה. התבאסתי ושמחתי כשהיא עזבה.
התכוונת: לתת חכות ולא דגיםזיויק
נכון. טעות.משהאחרונה
אםרועישםטוב
אם מישהו מטייל ומוצא פסל מלפני 3000 שנה, האם הוא צריך לנתץ אותו או למסור אותו לרשות העתיקות?
לתת השתחוויה קטנהצדיק יסוד עלום
ברור שבכך יש איסור חמורארץ השוקולד
הערתי ברצינות אם הציניות פוספסה כדי שלא תצא תקלה
🤭טיפות של אוראחרונה
'באתי עדיך - האם הכרתני? הנני היהודי, ריב לנו לעולמים...'
לא זוכר. אבל לזכרוני גם אםקעלעברימבאר
חוץ מזה מי אמר שמותר לנפץ ע"ז שאינה שלך, ואולי לפי דינא דמלכותא כל ממצא שייך למדינה. וגם מי אמר שהוא ע"ז? והאם הולכים בזה לפי חזקה או לפי סימנים או לפי מה שאומר הארכאולוג?
ברור שמותר לנפץ עבודה זרה שהיא לא שלךאדם פרו+
"כי את מזבחותם תתצון, ואת מצבותם תשברון
ואת אשריהם תכרותון."
יהודי כלל לא רשאי להחזיק בפסלים
מבחינה ממונית הפסל לא שווה כלום
ונחשוב כאפר, כי צריך לשרוף אותו.
אתה מערבב שני נושאיםשלג דאשתקד
מותר להחזיק דברים שלא שווים כלום.
ולא בטוח שאיסורי הנאה אכן לא שווים כלום.
ובכל זאת אסור להחזיק פסל
שאלה מעניינתנקדימון
תציץ בפניני הלכה לגבי דין של ביטול עבודה זרה, ובחלוקה שבין בעלות יהודית לבעלות של גוי.
כאן הלכה ה - ביטול עבודה זרה של גוי | פרק י - איסור הנאה | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א וכאן הלכה ו - עבודה זרה של ישראל אינה בטלה לעולם | פרק י - איסור הנאה | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א
על פניו נראה שלא בטל מזה דין עבודה זרה, אם כי זה יהיה גם תלוי בשאלה האם הפסל נמצא באזור שהיה יהודי או לא. עכשיו באמת תהיה השאלה האם בכלל זה משהו שבידך לאבד או שאתה צריך לתת את זה למדינה. זו שאלה מעניינת מאוד.
צריך שאלת רב על כזה דבר. לא לנחש בעצמנו.
לא כדאי ללמוד הלכה מפורומיםטיפות של אור
אם זו שאלה רק לעיון - יש על זה מאמר בתחומין לו. המסקנה שלו לא לנתץ, כי עבודה זרה שאף אחד לא עובד היום בטלה מאליה. וגם אם יש חשש שהפסל היה של ישראל, זה ספק ספיקא - כי אולי הישראל לא השתמש בו לפולחן. ראה גם כאן:
הלכה ח - תיירות | פרק יב - בתי פולחן וסמלים | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א
אולי הישראל לא השתמש לפולחן?!נקדימון
זו אמירה מאוד מוזרה.
לאיזה עוד שימוש ישראלים החזיקו פסלי עבודה זרה? בזמן שעבודה זרה שולטת בכיפה, קשה לומר שהיו מי שהחזיקו דבר כזה רק לנוי.
השאלה אם אתה קובע לפי חזקה או סברה.קעלעברימבאר
אם חזקת רוב פסלים שהם לנוי. אז בשביל להוציא מחזקה יש כללים הלכתיים ביורה דעה
הוא כותב שהחוקרים אומריםטיפות של אור
שרוב הפסלונים של הישראלים לא שימשו לפולחן אלא למסחר או דברים אחרים
(יש על זה הרחבה במאמר אחר בתחומין יג. בלי קשר למאמר - אני שמעתי מארכיאולוגית שמתישהו הארכיאולוגים הגיעו למסקנה שהיו פסלונים שפשוט שימשו למשחק ילדים)
השאלה אם בהלכה הולכים לפיקעלעברימבאר
אם יש 9 חנויות כשרות ואחת טרפה ונמצא בשר ביניהם, ושרלוק הולמס אומר שיש ממצאים מיקרוסקופים שזה טרפה, מה הדין?
למשל בתכלת, למרות הממצאים המחקריים, רוב הפוסקים לא פסקו שזה התכלת
את השאלות אנחנו יודעיםנקדימון
אולי בבית שנינקדימון
אבל מעניין, אחפש לקרוא בתחומין
בכל זאת מצינו פסלים לנוי בבית ראשון, למשלקעלעברימבאר
התרפים שמיכל שמה במיטה של דוד.
או האריות בכסא שלמה.
גם בארכאולוגיה יש כזה דבר פסלים שהם בבירור לנוי. אני לא יודע לגבי הארץ, אבל בבבל היו הרבה כאלה בארמונות
הדיבור שם (של החוקרים) הוא גם על בית ראשוןטיפות של אור
(ואם התכוונת למה שהארכיאולוגית סיפרה לי בנוגע לצלמיות משחק - דומני שהיא התכוונה אפילו לא רק אצל יהודים, אלא בכלל)
וכן, המעשה הנכון הוא לפתוח הפניות 👍