האם אנחנו מאמינים בתורה?צעיר רענן

דיון שיצא לי לדון עם חבר מהגוש, אשמח לשמוע את דעתכם.

האם אנחנו באמת סומכים על התורה שיש לה את כל מה שאנחנו צריכים? האם התורה יכולה לספק לנו גם את תחומי החיים 'הרגילים'?

כלומר? דוגמאות?נולאית
דוגמא - האם אנחנו צריכים/יכולים לעשות ערוץ טלויזיהצעיר רענן

שיהיה כולו על פי התורה, ושיהיה מעניין ובאמת אנשים יסתקרנו. 

למשל ערוץ 20 - הוא לא סגור נטו על הקו שההלכה זה מה שמנחה את הערוץ, לכן הם מחוץ לקו (כמובן שהם טובים הרבה יותר מכל שאר הזבל בעולם, אבל עדיין זה לא ערוץ תורני).

הדוגמא הכי טובה שעולה לי זה הידברות, אבל הם פחות מעניניים...

ודאי שכל דבר צריך להתנהל על פי ההלכה..אדם כל שהוא

וגם רוח היהדות צריכה להתבטא בכל תחום.

ערוץ 20 לא דתיחנטרישש

יש כאן נקודה חשובה, שחבל שהשרשור מחמיץ אותה...אדם כל שהוא

האם אנחנו יודעים לנהל את חיי החול שלנו ע"פ התורה, באופן שיצליח גם בקריטריונים של חול.

לא האם אנחנו יכולים לשאוב מהתורה טכניקות צילום, אלא האם אנחנו יכולים לבנות ערוץ, מחויב להלכה, שהתואם את העולם הערכי של התורה, ושיהיה גם מעניין? [וכן בתחומים אחרים].

מה צריך לעשות, כדי להתקדם כיוון הזה?

לא.אריק מהדרום

עם מה שכתוב בתורה בלבד אי אפשר למשל לבנות מבנה אחד בודד בצורה מודרנית למשל, לכן צריך ללמוד הנדסת בניין, הנדסת חשמל, הנדסת מיזוג אויר, אינסטלציה, אדריכלות ועוד דברים שלא קשורים לתורה.

זה עדיין לא אומר שאני לא מאמין בתורה, השאלה שלך מטעה ומנוסחת בצורה מעוותת.

אבל לגבי השאלה האחרונה שלך התשובה היא חד משמעית לא.

צריך להבהיר את כוונת השאלה..אדם כל שהוא

מהמשך השרשור - דוגמא - האם אנחנו צריכים/יכולים לעשות ערוץ טלויזיה - אקטואליה וחדשות זה נראה שהוא מתכוון למשהו אחר.

אז הוא צריך להסביר עוד פעםאריק מהדרום
כי ההודעות שלא לא עקביות.
כמובן שאי אפשר לעשות את זה,יעל

מצד שני אי אפשר לעשות את זה בלי התורה.

כל המדע מבוסס על התורה. כל דבר חדש שמגלים והוא מועיל לאנושות- נמצא כבר בתורה.

אפילו מתמטיקה נמצאת בתורה (פאי. כששלמה בונה את המקדש)

ובניה (למה הסבר המשכן מפורט כל כך? כמובן לא בשביל שנבנה ככה את הבית, אבל הכל מוטמן בתורה)

חכמים גדולים היו רופאים. הרמב"ם לא למד באוניברסיטה.

אל תקחו את מה שאני אומרת בנחרצות, כי אני לא בטוחה,

אבל אני כן בטוחה שהכל מופיע בתורה איפשהו,

וכן אפשר ללמוד ממנה המון לפרטים הקטנים בחיים. קל וחומר הגדולים.

כן?אריק מהדרום
פאי כתוב בתורה? פאי לא כתוב בתורה, סליחה.
שלמה המלך? לא כתוב פאי, מבחינת שלמה המלך פאי שווה שלוש וזהוא, שזה מספיק קרוב השביל מי שעובד באומנות עם כלים מעגליים אבל האומנים שבנו את ים של שלמה לא למדו שפאי שווה שלוש בבית המדרש אלא בבית הספר לאומנות, מה גם שפאי לא שווה שלוש אלא מספא לא רציונאלי
גם לא שאר המתמטיקה המודרנית, תראי לי איפה כתוב בתורה משפט פיתגורס.
הרמבם גם לא למד רפואה מבית המדרש, אלא מספרים ומרופאים אחרים בתקופתו ורוב מה שהוא למד היום כמעט לא רלוונטי.
לא כתוב, אז מהיעל

וחכמים גילו בדיוק, במספר הכי מדוייק,

כמה זמן הירח מסתובב סביבנו. במדוייק. מאות שנים אח"כ נאסא הגיעו לאותו מספר בשינוי ספרה אחת.

ומה, מאיפה חכמים יודעים את כל זה?

ממדידות שמדדו בטלסקופיםאריק מהדרום
לא הכל כתוב בתורה וגם זה לא נכתב אלא או שהם מדדו את זה או שהם קיבלו במסורת, בכלל כל המטאפיזיקה שהרמבם כותב אפשר לשים בגניזה היום כי היום יודעים שאין גלגלים וכו' אז מה? מדעים ורפואה לא לומדים מהתורה, הרבה מהרפואות שכתובות בגמרא היום מי דישתמש ההם היום לריפוי חולים הוא שרלטן חסר אחריות, וכנל הרבה מאוד עובדות מדעיות שכתובות במקורותינו כבר הוכחו מזמן כלא נכונות, אז זהו, מדעים לא לומדים מהתורה.
זה שונה סוד העיבור כן היה ידוע השאר? לא ממש.......חנטרישש

משפט פיתגורס מופיע בגמרא שהייתה אחרי "פיתגורסחנטרישש

הרמבם דווקא הוא ממש לא הוכחהדי"מ
הואמבהחלט למד חכמות לא מתוך התורה
את יודעת הגילויים לא הגיעו מהתורה אלא מחכמי אומות העולם"חנטרישש

הפוך בה כי כולה בהמושיקו
אני מבין שרבנים בכל זאת לומדים הנדסת חשמל ומתמטיקהאריק מהדרום

הם הכל לומדים בבית המדרש ולא באיזו אוניברסיטרא אחרא באירופה.

אבל עדיין יש הבדל בין לימוד המדע בלי ועם התורהמושיקו

להגידאריק מהדרום
שאנו סומכים על התורה שיש לה את כל מה שאנחנו צריכים ושהיא יכולה לספק לנו גם את תחומי החיים הרגילים זה שקר, מסכים איתי?
היו חכמים שידעו רפואה אסטרולוגיה וכו' רק מהתורהמושיקו

ובכל מקרה צריך לזכור את האמור בתניא

וכן העוסק בחכמות אומות העולם, בכלל דברים בטלים יחשב לעניין עוון ביטול תורה, כמו שכתבתי בהלכות תלמוד תורה. ועוד זאת יתרה טומאתה של חכמת האומות על טומאת דברים בטלים:

• שאינו מלביש ומטמא רק המידות מיסוד הרוח הקדוש שבנפשו האלהית בטומאת קליפת נוגה שבדברים בטלים, הבאים מיסוד הרוח הרע שבקליפה זו בנפשו הבהמית כדלעיל, ולא בחינת חכמה בינה ודעת שבנפשו, מאחר שהם דברי שטות ובורות שגם השוטים ועמי הארץ יכולים לדבר כן.
  • מה שאין כן בחכמת האומות, הוא מלביש ומטמא בחינת חכמה בינה ודעת שבנפשו האלהית בטומאת קליפת נוגה שבחכמות אלו, שנפלו שמה בשבירת הכלים מבחינת אחוריים של חכמה דקדושה, כידוע ליודעי ח"ן. אלא אם כן עושה אותן קרדום לחתוך בהן, דהיינו כדי להתפרנס מהן בריוח לעבוד ה', או שיודע להתשמש בהן לעבודת ה' או לתורתו, וזהו טעמו של הרמב"ם ורמב"ן ז"ל וסיעתן שעסקו בהן.
  •  
לא, לא היו חכמים כאלהאריק מהדרום
החכמים האלה למדו רפואה ואסטרולוגיה מרופאים ואסטרולוגים, לא אומר שכמה כללים ברפואה וכמה כללים באסטרולוגיה לא נכנסו ליהדות אבל זה בערך כמו שתגיד שניתן ללמוד את תורת החשמל מהלכות שבת.
איני יודע האם היו, אנחנו בטוח לא יכולים לדעת דברים כאלה..אדם כל שהוא

רק מהתורה.

והתורה מלמדת אותנו דברים אחרים, כגון מה לעשות בכלים שהמדע נותן לנו.

כאשר המניע הוא עבודת ה' הכל נראה אחרת.יוסל'ה

אז בעצם אני מאמין לגמרי בתורה שיש בה הכל, רק שלא זכיתי עדיין לרמה של לדלות מתוכה הכל. 

או, שפשוט העולם המודרני והאקדמאי לא מכיר כלל ולא מעניק שום תואר גם למי שיודע שס ופוסקים ישר והפוך,

אז משחקים לפי הכללים שלהם, אבל את עיקר חוכמתי ורצוני אני שואב מן התורה הקדושה.

יש חכמה ויש תורה.יזהר

כל מה שהוא בתחום התורה - צריך לבוא רק מהתורה, והכל באמת קיים בה.

ומה שקשור לחכמה - לא בהכרח נמצא בתורה, ואפשר להביא אותו ממקומות אחרים. וכבר אמר הגר"א "כי כפי שיחסר לו לאדם יד אחת בחכמה, יחסרו לו עשר ידות בתורה" (רבי ברוך משקלוב בשם הגר"א).

אלא שכיום יש הרבה בלבול בין ההגדרות, ויש נטיה לטעון שדברים שהם תורה במהותם - הם בעצם חכמה.

התורה..דבש חריף
לא ספר פיזיקה היא לא מלמדת מדע. זה לא התחום שלה. התחום שלה הוא במה שאדם לא יכול לדעת לבד מעצמו.. טוב ורע. התורה מלמדת חוקים ומשפטים צדיקים. מוסר אמיתי. וחוקים נכונים.
האם יש הכל בתורה או לא?שירוש16

אין ספק שהתשובה היא: כן. הכל כתוב בתורה.

"הפוך בה דכולא בה" פירוש הברטנורא: "שהכל תמצא בה".

אנחנו מאמינים בתורה? כן. אז הנה מה שכתוב בה.

הכל כבר נכתב בתורה לפני 5775 שנה.

ופס' נוסף שמדבר על כך: "הסתכל באורייתא וברא עלמא"- הקב"ה הסתכל בתורה, כיביכול כמו שמסתכלים בחוברת הוראות לבניית מכשיר, וכך בנה/ברא את העולם.

הסבר:

אנחנו בונים מכשיר ואח"כ כותבים ספר הוראות כיצד להשתמש בו.

ההפך הוא בבריאת העולם- הקב"ה קודם ברא את ספר ההוראות כיצד להשתמש בבריאה- התורה.

ורק לפי התורה הוא ברא את העולם.

כת' בתורה "כבד את אביך ואת אמך"- אז צריך לברוא לאדם הורים, כדי שהוא יוכל לכבד אותם.

אז כמובן ששאר החוכמות שגילנו פה ( פיזיקה, מתמטיקה, ביולוגיה וכו') כבר כתובים בתורה.

הרי על פי התורה הקב"ה ברא את הפיזיקה המת' ושאר החוכמות.

אנחנו בדורנו לא יכולים ללמוד את שאר החוכמות מהתורה מסיבות שונות.

לכן הדבר הטוב ביותר הוא להכניס את התורה לכל חלקי החיים.

אם זה טכנולוגיה, תרבות, פוליטיקה. וכן התחומים הברורים כמו חינוך וכו'.

העיניין הזה בדורנו שהמדע לעיתים נראה כסותר את התורה, ועוד יותר מכך- זה שאנו נוטים לקבל את דברי המדע יותר מדברי התורה- זה המצב הכי הזוי שיש.

אנו, יהודים, שיש לנו גישה לספר שעל פיו נברא העולם- נקבל את דברי בשר ודם שהיום אומרים שבשר זה אסור ומחר אומרים שמותר-? למה?

בידינו המדע הכי מדויק שניתן להעלות על הדעת. חבל להשתמש בזיוף אם יש לנו את המקורי.

טעות מספר 1, לא, לא הכל כתוב בתורה.אריק מהדרום
טעות מספר 2, התורה לא נכתבה לפני 5775 שנה.
כן, אנחנו מאמינים בתורה אבל לא מאמינים שהכל כתוב בה.
הקב"ה הסתכל בתורה שכתוב בה חטא העגל וברא את העולם ואז כעס שחטאנו בחטא העגל? הרי זה היה כתוב גם לפני כן לא? אז כנראה שזה לא כפשוטו.
אנחנו לא יכולים ללמוד מדעים מהתורה בגלל סיבה פשוטה שהם לא כתובים בה, לא קשה להבין.
המדע לא סותר את התורה כי המדע והתורה לא מדברים על אותם הדברים בכלל, אם מתעקשים שהתורה היא ספר מדע או הסטוריה רואים הפרש בחין המדע וההסטוריה בין המחקר ובין האקדמיה אבל זה פשוט לא נכון.
לשאלהנולאית
בס"ד

הרי לא תגיד שה' לא ידע שהם יחטאו? אם הוא ידע שהם יחטאו אז מה הבעיה שזה גם היה כתוב בתורה?
אני חושבת שכל העולם העבר ההווה והעתיד מקופלים בתורה, אולי לא במילים ממש אלא במה שאפשר להוציא ממנה.

לדוגמה תושב"ע לא כתובה בתורה אלא נבעה ממה שכתוב בתורה, אבל לא נכתבה ממש. כך זה עם שאר העולם.

ותורה היא קשורה לחיינו בכל, יש פיזקאי אתאיסט ויש פיזקאי יהודי דתי, יש טבח חילוני ויש טבח דתי, וזה שונה ויש הבדל.

ומכון צומ"ת אאל"ט זה דוגמה נהדרת לאיך שהתורה והמדע קשורים ביחד.
אולי לא לומדים מהתורה איך החשמל עובד, אבל בודקים בכלים של תורה הלכה, ובכלים טכנולוגיים איך להפוך מכשיר מוקצה למכשיר שאפשר להשתמש בו בשבת, זה למשל טכנולוגיה יהודית.
וזה בעוד תחומים, אוכל, אומנות ועוד שכביכול לא כתובים בתורה
יך לעשות אותם אבל כן יש דבר כזה משפט יהודי או מנות תורנית
לא ענית לשאלהאריק מהדרום
ומכון צומת לא קשור לעניין כי כמו שאמרת הם לא לומדים חשמל מהתורה.
הפתעהאוהבת תורה

אייזיק ניוטון, פיזיקאי ומתמטיקאי מהגדולים שבכל הזמנים, היה נוצרי שחידש חידושים מדעיים לאור התורה. על כך כותבת עיבל לשם הרמתי בספרה: "אייזיק ניוטון ובית המקדש: מדע, קבלה ומה שביניהם". לפניכם חלק נרחב ממה שכתוב על הכריכה האחורית של הספר:

"ניוטון היה בקיא גדול בתורה, בהלכה ובתורת הסוד הקבלית. הוא האמין שחוקי הטבע האוניברסליים שחשף ותגליותיו המפורסמות באופטיקה הינם רק קצה הקרחון של ידע עתיק שהיה בעבר נחלת המיעוט הנבחר.

הקורא העברי ודאי יופתע לגלות שניוטון סבר שבורא העולם בחר לגלות את סודותיו הכמוסים ביותר לעם היהודי. לדעתו, סודות הבריאה ברמה החומרית והאנושית, כפי שהם באים לידי ביטוי בהיסטוריה, הוצפנו במידות המשכן ובתי המקדש שלנו ובטקסי הקרבנות של הכוהנים והלוויים.

בכתבי היד  הרבים שהותיר העוסקים במקדש ובנבואה, פוזרו רמזים רבים למשמעות המדעית/רוחנית של המידות והטקסים. מכתבים אלו אנו למדים שמערכת השמש בתפארתה, על כל יחסיה המתמטיים המדויקים להפליא, וחוק הגרוויטציה השולט בכולם, היו כבר ידועים בעולם העתיק לכוהני הדת. טקסי הכהונה סביב אש-התמיד בבית המקדש ביטאו את המערך המופלא של גרמי השמים והיחסים המתמטיים של תנועת כוכבי הלכת סביב השמש.". הוא גם חזה את תחילת שיבת ישראל לארצו בשנות ה-80 המאוחרות של המאה ה-19...

המדענים הנוצרים הסתירו מהעולם את הקשר הזה בין היהדות לחידושים המפורסמים של ניוטון בתחום מדעי הטבע.

אגב, גם דב אלבוים קיים ראיון עם כותבת הספר הזה על ספרה המרתק.

אז אני מניחאריק מהדרום
שאת כל החוקרים הדתיים כולל הנוצרים את תאמצי לימין היהדות כהוכחה שבתורה כתובה הפיזיקה.
צר לי, לא קונה את זה, גם לא קונה את מה שכתבת כהוכחה שניוטון למד פיזיקה מהתורה כי זה פשוט לא כתוב שם.
לא אמין ב100 אחוז חוצמזה שהוא האמין בשטויות בנוסף ....חנטרישש

הכל נמצא בתורה.שירוש16

איך זה מסתדר עם ההיסטוריה? עם חטא העגל ושאר מאורעות בהיסטוריה- זה נושא אחר. יש לזה הסבר אבל לא על זה הדיון פה. (פירוט באישי).

אנחנו באמת לא יכולים ללמוד את מת' מהתורה, וגם פיזיקה וכו'. (אגב דקדוק- כן אפשר ללמוד מרש"י. הוא היה הדקדקן הראשון וחצי מהפירושים שלו מסתמכים על הדקדוק).

אבל הכל נמצא בתורה.

הכל נמצא שם, אבל אנחנו לא יכולים להוציא את הכל מהתורה.

התורה היא כמו 'כערה' מלאה בחוכמות. לנו יש פינצטה, איתה אנו משתמשים כדי לדלות מהתורה את מה שאנו יכולים להבין. אבל לגאונים ולתנאים היו כפות גדולות ואיתם הם השתמשו להוציא את החוכמות מהתורה. מסתומא- הם יכלו להפיק יותר מהתורה. כי הכלי בהם השתמשו להוציא את החכמה מהתורה היה גדול יותר, וממילא יכלו להוציא יותר חוכמות.

מאיפה הבאת את זה?די"מ

התנאים והאמוראים כמו גדולי ישראל שאחריהם כגון הרמב"ם למדו חכמות זרות והיו מאוד בקיאים במדע שבזמנם.

ולא.הם לא למדו את זה מהתורה.

הבאתי מקורות.שירוש16

השאר- זה עינין של הבנת הנקרא.

איפה?די"מ

לא ראיתי מקורות ואני גם לא מאמין במה שכתבתאריק מהדרום
אם אתה לא מאמין במה שכתב הברטנורא אז פה נגמר הדיון.שירוש16

אני לא מאמין שזה הפירוש של הדבריםאריק מהדרום
אני חושב שאת פשוט לא מבינה אותם נכון ואם את רוצה להפסיק את הדיון אני מרשה לך.
חוצפניתחנטרישש

לעניין חטא העגל אממ נרלי כן ...מה הבעיה הקבה מעל הזמןחנטרישש

צריך לשים לב מה העיקר ומה הטפל..אדם כל שהוא

"להכניס את התורה לכל חלקי החיים. אם זה טכנולוגיה, תרבות, פוליטיקה. וכן התחומים הברורים כמו חינוך וכו'." - זה עניין עיקרי. עלינו להיות מודרכים ע"י התורה בכל תחום.

להגיע לאותם ידיעות חול, שאפשר להגיע אליהם בכלים אנושיים באמצעות התורה -

גם אם נניח שהיו חכמי ישראל שמעומק הבנתם בתורה הגיעו לכזה דבר, זה עניין צדדי. 

לא קבלנו את התורה כדי לחסוך עבודה לבני גורן.

ברור שכיום לימוד חוכמות זרות מתוך התורה לא בא בחשבון.שירוש16

זה לא מתאים לדור. ואולי אף פעם לא התאים לשום דור אלא רק ליחיד סגולה.

אבל הפוטנציאל נמצא. בלי שום ספק. 

האם ניתן ללמוד מתוך התורה על השאר- יכול להיות שכן או לא. תלוי באדם.

האם יש בתורה כל החוכמות שבעולם- כן. וזה כבר לא תלוי באדם. זה תלוי במציאות האלוקית שבתורה.

לאיזה דור זה התאים?די"מ

לא אמרתי שזה התאים אי פעם לדור מסויםשירוש16

אמרתי א-ו-ל-י זה התאים. פעם.

אולי.

ואולי לא.

אז זה לא התאים לאף דור.די"מ

כי זה לא נכון.

נכון או לא- כתוב בתורה.שירוש16

"הסתכל באורייתא וברא עלמא".

"הפוך בה דכולא בה".

עכשיו תביא מקורות סותרים. אם יש...

מה הקשר?די"מ

בא נשאל את זה ככה,

למה את מתכוונת ש"הכל נמצא בתורה"?

יש אלף מקורות סותרים..דבש חריף
עבר עריכה על ידי דבש חריף בתאריך כ' בסיון תשע"ה 12:34
על משה נאמר אב בתורה אב בחכמה..
את האדם שואלים פלפלת בחכמה.. חוץ מקבעת עיתים לתורה.
ההלכה קובעת שמברכים על חכמי אותות העולם. שחלק מחכמתו לבשר ודם. ועל חכם מישראל שחלק מחכמתו ליראיו. זה שאדם לומד תורה זה לא אומר שהוא חכם. והחכמה פה זו לא תורה זה פרופסור יהודי.
חכמים אומרים כל תלמיד חכמים שאין בו דעת נבילה טובה ממנו. הוא יכול להיות תלמיד חכם בתורה אבל בלי דעת. ועוד אומרים חכמים כל האומר אין לי אלא תורה גם תורה אין לו. וזה הדרכה של חכמים לא מדרש.
כל המקורות האלו לא סותרים את האמת הבסיסית-שירוש16

הכל כתוב בתורה.

האם אנחנו בדור שלנו יכולים להפיק את שאר חוכמות העולם מהתורה- כנראה שלא.

אבל זה לא סותר את העובדה שיש הכל בתורה.

זה לא אמת. והיא לא בסיסית.דבש חריף

התורה לא ספר פיזיקה. בשביל זה לא צריך תורה. אפשר לדעת פיזיקה וכמיה בלי תורה. 

התורה באה לאדם לחיי המעשה ליישר ולכוון את מעשיו של האדם בחיי הפרט ובחיי הברה, בנוסף שהתורה נותנת השקפות. אבל לא ספר מדע. בשביל מדעים לא צריך תורה. בשביל לדעת מה לעשות צריך תורה. זה התפקיד שלה.

אז לא.אריק מהדרום
כל גדולי הדור למדו את חכמת החול מהאקדמיה ומספרי מדע ומחכמי המדע כולל הרמב"ם והגר"א והחזון איש, צאי מהסרט.
והח"ח?שירוש16

החזו"א למד חוכמות זרות מספרים שהוא אישית יצא נגדם...?

קצת היסטוריה יהודית, מינימלית...

חזו"א והח"ח יצאו נגד כל ספרי ההשכלה בארץ ובאירופה. ק"ו שלא ל-מ-ד-ו מהם.

תראי לי איפה הח"ח למד את משפט פיתגורס מהתורהאריק מהדרום
עבר עריכה על ידי אריק מהדרום בתאריך כ' בסיון תשע"ה 06:18
לא אומר שאי אפשר ללמוד חכמות זרות בכלל אלא שלא הכל.
ויש עדויות של אנשים שראו שמכניסים ספרי רפואה לביתו של החזו"א, כן כן.
הן החזון איש והן החפץ חיים מן הסתם נזדקקו לחכמת הרפואה כך שלא יכול להיות שהתנגדו אליה, הן החזון איש והן החפץ חיים נזקקו לחוכמת המתמטיקה בשביל לבנות בתים אז לא יכול להיות שהתנגדו אליה, הם יכלו להתנגד לתנועת ההשכלה אבל מי שלמד רק תורהעדיין לא יכול לשרטט בנין כי בתורה משפט פיתגורס ועוד משפטים רבים פשוט לא כתובים
תלמיד חכם של דורנו - הרב מאיר מזוזצעיר רענן

בספר על הרב משה לוי - והאיש משה, מתואר איך הרב מזוז השקיע במשך זמן רב כוחות בלימוד התורה כדי להוכיח לסטודנטים שחשו מעצמם משהו והוכיח להם שהוא יודע יותר מהם באלגברה מטת' וכו'. הוא מתאר שם איך הוא הוכיח את משפט פיתגורס. אאל"ט יש לו גם ספר שלם שעוסק במתמטיקה.

לרב יצחק גינזבורג יש מהלכים שלמים על כימיה מתוך התורה, מתמטיקה מתוך התורה וכו'.

לגר"א יש מס' ספרים שבו הוא עוסק במתמטיקה וכו'.

הרמב"ם הוא באמת דוגמא לא טובה, משום שהוא למד וקיבל הרבה מאוד מחכמי דורו, ומהפילוספיה...

אבל כמו הרבה דברים ביהדות, גדולי הקבלה ותורת הנסתר יצאו 'נגד' דרך זו. 

אני באמת מזדהה עם מה ששורש כתבה, הגריעינים והיסדות של כל דבר (גם החוכמות) כתובים בתורה.

אולי ההבדל הוא כזה: 

'תורה בגויים' - גם אם יש לנו מענה מעשי וגם אם אין לנו מענה מעשי - אסור לקבל מהם.

'חוכמה בגויים' - יש בתורה, אבל לעיתים זה עדיין גולמי ולא ברור (עד שיגיעו ת"ח גדולים וירידו לדורנו) ולכן אפשר לקבל מהגויים, מתוך ידיעה שזה רק ניסיון ולא אמת מוחלטת (כמו שהוכח פעמים רבות בהיסטוריה אין סוף).

רק עכשיו גילו במחקר חדש שכדור הארץ לא עגול, אלא צורתו יותר אליפסיה, ויש בליטות. 

לגבי שכדור הארץ סובב סביב השמש, הרבי מילובאשיט מוכיח שזה לא מוכרח, יש לו הסבר שלם על זה.

הרב יצחק לא לומד מדע ומתמטיקה מתטך התורה עצמהדי"מ
למרות שיש לו שיטה מעניינת שזכיתימלהיות השפן נסיונות שלה של "חולין על טהרת הקודש"
והשיטה הזו קשורה ללימוד מדעים מתוך התורה?אדם כל שהוא

ללימוד תורה מתוך המדעים?

מה הרעיון הבסיסי שלה?

הרעיון (בגדול ובלי להיכנס לפרטים) הוא למצוא איך השם נמצאדי"מ
נמצא בכל דבר.

זה כל מה שהרב גינזבורג עושה.
לקחת סתם איזה מחלוקת אמוראים באיזה נושא ולעשות מזה "פרצוף" ולשייך כל שיטה לספירה אחרת.

אני לא ממש זוכר בוא נגיד שלא ממש נכחתי בשיעורים האלה וכשנכחתי לא ממש הקשבתי..
ללמוד מדעים ואיך זה מסתדר יופי עם התורהחנטרישש

מעניין, כמה דברים אתה מכיר ביהדות שגדולי הקבלה יצאו נגדם?איל אחר

אם אפשר, פרט נמק והסבר. בבקשה.

די לבלבל את המחאריק מהדרום
אתה אומר שמשפט פיתגורס נמצא בתורה?
א. תוכיח.
ב. תמצא לי הוראות הפעלה לכור גרעיני בתורה כי אם לא תוכיח את זה האנושות תמשיך ללכת לאקדמיה.
אתה מתחמק מהטענה המרכזיתצעיר רענן

א. אישית, איני יודע להוכיח. אך אני סומך על הרב מזוז שהוא לא משקר (הוא טוען שהוא מצא).

ב. הטענה היא לא שכרגע אפשר לבנות פצצת אטום על ידי לימוד התורה.

אלא, בתורה יש את כל הגרעינים והרעיונות איך העולם פועל, נכון, כרגע עוד לא 'גאלו' חלק זה בתורה.

כמו שעד עכשיו אין בירור יסודי ומעמיק איך אמורה להתנהל מדינה על פי התורה, זה לא אומר שהתורה לא יכולה לתת כלים לכך, ובעתיד הקרוב ממש הולך לצאת ספר של הרב יצחק שפירא "תורת המלך" הלכות מדינה. 

ככה בחוקי הסחר, אין ספר שעוסק כולו מתחילתו ועד סופו בכלכלה, מס' חברות וכו', אך וודאי שהתורה נותנת כלים לפענח איך כלכלה נכונה צריכה להתנהל. יש קבוצה שעובדת על זה (איני זוכר בדיוק איפה שמעתי עליהם).

שוב, 

נלע"ד שככל שהמקצוע יותר רחוק מגדר של 'תורה'-אמונות-דעות, כך אפשר להסתייע יותר בכלים טכנולוגים/מעשיים (מקצועות כמו כימיה, טופוגרפיה, טכנולוגיה וכו'. אבל במתמטיקה פיזיקה וביולוגיה אולי יש טיפה יותר צד של דעות בגלל שיש שם גם הרבה תאוריות) . אף על פי שמצד האמת זה גלום בתורה (אומנם, נראה לי שעל נקודה זו באמת אפשר להוכיח לשני הצדדים, ואיני בטוח בצד מסויים).

א. אז תראה לי איך הרב מזוז מוכיחאריק מהדרום
ב. כל עוד לא האאתה לי איך הגרעינים האלה פועלים אין לי סיבה להאמין בזה.
אני יכול כם לטעון שסודות כמוסים בחכמת הקבלה מצויים בתורת הקוונטים ולכן אל תלמד קבלה אזא פיסיקה, מה יש? כל עוג לא הוכחתי את זה זה חסר חשיבות.
אולי תסביר לי אתה איך הגרעין האטומי עובד?צעיר רענן

זה שאין באפשרותנו לדון פה על אודות 'תיאורית המיתרים לאור הקבלה הלורינית' וכו' לא פוסל את הדיון. 

אני חושב, כל עוד לא הגענו לאורו של משיח שיפתח לנו את כל הקלפים ויראה לנו בדיוק איך הכול עובד, הדיון הזה, בסופו של דבר יישאר ברמת התיאוריה.

אי אפשר להתווכח עם זה שישנם גילויים מפעימים שמגלים בדורנו - והם כבר נכתבו בחז"ל לפני אלפי שנים (ברור שאפשר להתווכח - אם אתה סובר שהתורה נכתבה ע"י החשמונאים, ואת הזוהר כתבו במאה ה13...) 

מצד שני, התורה לא כתובה בצורה של ספר מדעי, ולבנות על ידה כלים מדעיים זה עבודה שלמה, שלא נראה לי שמישהו עשה עד היום (מלבד הגר"א ואולי להבדיל איזיק ניוטון).

דבר כזה, זה עבודה לצוות מחקר שלם, להוציא את יסודות העולם מתוך חוכמת היהדות ולהפוך אותם לכלים מדעיים. בדומה לדיונים האחרונים שנעשו פה עם 'פסיכולוגיה' (כמובן שבפסיכולוגיה הדבר שונה בתכלית כי שם 'תורה בגויים' גובר לעין ערוך לעומת במקרה של מדעיים כביכול יבשים).

http://www.pnimi.org.il/images/alon-ge/026.pdf

תת כותרת 'מעלין בקודש'. 

תעיין בויקיפדיהאריק מהדרום
את זה אני יכול לומר ואתה לא ואתה אגב שוב מתחמק.
אם אני אכתוב במילים פשוטות את מה שאמר "צעיר רענן":איל אחר

צריך אנשי מדע, שלמדו מדע לא מתוך התורה, שיבואו ויראו לנו איך אפשר ללמוד עובדות מדעיות מהתורה. אתה לא חושב שזה מגוחך? 

כל עוד אתה צעיר ורענן, תלמד תורה, תלמד מדע, ותדע: לתורה יש מטרה משלה ושפה משלה, ולמדע החופשי יש כלים משלו ומגבלות משלו. אין ולא היתה ביניהם תחרות, ואם טוענים שיש זה בגלל טעויות של אנשי מדע וגם אנשי תורה. אנשים יכולים לטעות. "כי לא דרכי דרכיכם ולא מחשבותי מחשבותיכם". 

זה לא רק שהתורה לא כתובה בצורה של ספר מדעי...אדם כל שהוא

בפשוטם של דברים, הידיעות המדעיות שבתורה מעטות ופזורות, במקומות שבהם היה צורך ספציפי להתעסק בשאלה מסויימת, וככלל אין בהם חידוש לאנשי דורנו, ולעיתים לא היה בהם חידוש גם בזמנם.

אפשר כנראה למצוא בספרות התורנית את משפט פיתגורס, בהקשר לאיזו שהיא סוגיא, אבל לשם מה? קל לך יותר ללמוד אותו אם הוא מופיע באותיות רש"י ובלשונו של החזו"א?

הדוגמא שנתת בקישור, אין בה מציאת ידע מדעי חדש, אלא מציאת הקבלה בין התורה לידע המדעי הקיים, שכנראה אפשר להסביר באמצעותה רעיון רוחני. זה דבר בעל ערך בתחום הרוחני, אבל הוא לא מקדם את פיתוח המדע. 

ייתכן שמי שיעמיק בדרך זו, של מציאת ההקבלה בין הידע המדעי לתורה, ויבין אותה היטב, יוכל למצוא גם ידיעות מדעיות מתוך ההבנה הרוחנית.

לא שמעתי באופן מהימן על מי שהצליח לעשות כזה דבר.

על כל פנים, אני חושב שצריך להדגיש שוודאי שעיקר עניינה של התורה איננו ללמד אותנו ידיעות מדעיות.

לא ידוע לי שהגרא עשה וכן לא אייזיק ניוטוןחנטרישש

מה שכתבת על הרבנים לא נכון הרב יצחק למשל שואב ידיעות כלליותחנטרישש

ועושה משחקים " בתורה זה עניין אחר "שעשועי תורה

אתה מדבר מתוך קריאה/מחקר מקיף בנושא או מתוך השערה?שירוש16

יכול להיות שיש עדויות לסיפורים רבים. והגיוני שהם גם אמיתיים לחלוטין. השאלה היא מה החזו"א עשה עם אותם ספרי רפואה. (בדק את תוכנם והגיע למסקנה שא"א לקרוא אותם וכך גזר לדורו או שישב בזמנו הבטל - אם היה לו- וקרא להנהתו...).

וכן, הח"ח והחזו"א נזקקו לרפואה ואף ידוע סיפור בו הוא מסרטט ליהודי איך בידיוק נראה המוח שלו ואמר לו ללכת עם הציור למנתח שידע איך לנתח וכו'. כששאל הרופא היכן למד ענה לו הרב: לא למדתי בשום אוניברסיטה, למדתי אך ורק גמרא והכל כתוב בה.

הח"ח והחזו"א לא למדו באוניברסיטאות ובכל זאת ידעו חכמה ומדע.

נכון, זה לא מתאים לנו. אנחנו צריכים ללכת ללמוד חכמה ומדע במכללות וכו' אבל זה לא סותר את האמת הבסיסית- שהכל כתוב בתורה.

זו לא אמונה בסיסיתאריק מהדרום
זו אמונה שלך ולא כתובה בעיקרי אמונה שלי ולא של אף אחד אחר ואני לא מאמין שדברי הברטנורא הם כפשוטו וגם אם הוא כן התכוון כםשוטו יש לי על מי לבמוך שחולקים על אמירה תמוהה זו.
חתרה מכך לא הראית לי בשום מקום איפה כתוב בתורה משפט בסיסי ביותרכמו משםט פיתגורס ועוד מילוני משפטים במתמטיקה ועוד מיליארדי משפטים בחכמות אחרות שגם לא כתובים בשום מקום אבל אני שמח לראות שהתקדמת צעד נוסף ואמרת שיש ללמוד מדע במכללות וכו'.
סיפורים סיפורים סיפוריםחנטרישש

אחי נרלי משפט פיתוגרס מופיע בגמראחנטרישש

ר' נתן יצא נגד ההשכלה וכן למד "חוכמת הגויים" שלא נדבר על ר'חנטרישש

נחמן שלמד ולמד

זה לא היסטוריה יהודית. וזה לא מזכיר יהודים או יהדות.דבש חריף
עבר עריכה על ידי דבש חריף בתאריך כ"ג בסיון תשע"ה 01:04

חכמי ישראל המוסכמים על כל היהודים אמרו על מי שלומד רק תורה שגם תורה אין לו. 

הם גם אמרו שתלמיד חכמים ללא דעה נבילה טובה הימנו. אדם יכול להיות יודע את כל התורה כמו משה רבינו אבל נבילה טובה ממנו. כי אין לו דעת. ההלכה קובעת שעל רב אפילו רב גדול לא מברכים שחלק מחכמתו ליראיו, ואם ברכת זה ברכה לבטלה. ועל פרופסור חכם מצווה לברך. 

חכמי ישראל {מהתקופה שידועה לנו על כתבים מכלי ראשון} לא ידעו מעולם על אנרגיה וחומר ו92 יסודות טבעיים. הם החזיקו בפיזיקה של אריסטו על ארבעה יסודות. הם גם לא ידעו הרבה דברים שאנחנו יודעים, {אפשר לראות את זה בצורה מפורשת בכמה נושאים שלא היתה להם את הידע שיש לנו היום.} את יכולה להסביר למה הם לא למדו את זה מהתורה?. למה הם שמרו סודות מדעיים לעצמם? איפה הסיפורים על ניתוחים בלי ללמוד רפואה.. למה הסיפורים האלה לא עבדו לחכמי התלמוד?

ולטענה שלך שאת מתיחסת לחתם סופר זה לא אומר שהוא צדק. זה שהוא ידע תורה והתנזר ממדע וחכמה זה לא בגלל שהוא סבר שמדע זה נכלל בתורה, {וגם אם כן}  זה בגלל שלתפיסתו ושיטתו הוא ראה בתנועת ההשכלה שורש פורה ראש ולענה לא בגלל ההשכלה כשלעצמה אלא בגלל התוצאות שלה.  {שנוצרו לא פחות גם בגלל התגובות של הרבנים}    

דבש, לא צריך להזכיר שמותאיל אחר

וגם לא מצאתי בהלכה שכתוב "במה דברים אמורים וכו'.." בנוגע להלכה שהבאת.

מסכים חצי. מחקתי.דבש חריף

אבל למה שיהיה כתוב במה דברים אמורים? לא ציטטתי את ההלכה מילה במילה אבל למה כל כך חשוב לך במה דברים אמורים???

{ גם הרמב"ם וגם השו"ע פסקו את ההלכה הזו.}

יש חכם שמברכים עליו ויש חכם שלא מברכים?איל אחר

לא כתוב "במה דברים אמורים" כזה. 

ההלכה אומרת..דבש חריף
שמברכים על חכם. ואדם שיודע תורה הוא לא חכם. אלא יראיו. על חכם מאומות העולם אומרים (לפי גירסת הרמב"ם) שחלק מחוכמתו לבשר ודם. וחכמה פה זו לא תורה. ועל חכם מישראל אומרים שחלק מחכמתו ליראיו. הוא אותו דבר בחכמתו כמו הגוי כלומר בזה הם שוים. אבל התורה משנה את ההגדרה של בשר ודם ל"יראיו". אבל תורה לא חכמה. זה שזור הרבה בחז"ל שתורה זה מין אחד. וחכמה זה מין אחר.

על כל חכם מברכים. בתנאי שהוא חכם. יודע תורה הוא לא חכם. אפשר לקרוא לו חכם בהשאלה בלבד.
לא ירדתי לסוף כל דבריך אבל נזכרתי בפיסקה שרק היום מישוחנטרישש

שיתף מהר ליכטנשטיין בערך ככה 

"מי שחושב שהדרך בה הלכו רוב גדולי ישראל( לא ללמוד לימודי חול) 

לא טובה הוא טיפש ( רשע אידיוט משו כזה

יכו7ל להיות מה שהיא כותבת שהכל בתורה זה עניין אחר משאר הדיוןחנטרישש

למה המדע סותר את התורה?..ומה שכתבת זה פרשנות ולא מוכרחחנטרישש

זהו שאני לא..זקנת השבט

התורה היא משהו מרתק ומסתורי בעיני . אני לא מאמינה בה כאמת מוחלטת . אני פשוט לא יודעת , אז אני נצמדת לכל מני דברים בסיסיים שהם חלק מהמסורת היהודית . 

אין לי עניין לחקור מעבר לכך . אני רק רוצה לעבור את החיים בשלום , ואם אוכל לראות נכדים בחיי , זה יהיה משמח. 

אני כן מאמינה באלוהים , שאותו אני לא מבינה ומשתדלת לאהוב . 

הכותבת חילונית . 

הנסיון אומר שאם קצת מתעמקים, אפילו לא הרבהאיל אחר

מתמלאים חשק להיצמד לעוד ועוד דברים, ולאט לאט מכסים הרבה מאוד מצוות. תראי את עדן הראל ועודד מנשה, דוד ד'אור, ויש עוד הרבה כמוהם. לא רק מפורסמים (הם פשוט רק יותר בולטים לעין).

איך אנו אומרים בהגדה של פסח: "מתחילה עובדי עבודה זרה היו אבותינו ועכשיו קרבנו המקום לעבודתו". אנו עם שהתחיל מתוך חזרה בתשובה. 

אני מאחל לך שתזכי לשמוע, ללמוד, לשמור, לעשות ולראות חיים טובים בעולם הזה ובעולם הבא. בהצלחה. 

הייתי שם ...זקנת השבט

זה עשה לי לא טוב. 10 שנים מחיי "התקרבתי" עד רמת גרביונים -חצאית-תפילה -מחויבות להלכה. זה לא היה רעיון טוב . נוח לי במקום הזה. 

מאיפה זה הגיע? למה את כותבת דברי בלע ?.....חנטרישש

לא רואה בעיה..מגשים
התורה נותנת לנו עקרונות ועלינו להורידן למציאות, בכל דבר!
התורה לא נועדה לספק את צרכי החיים הרגילים שלנואלגריטי

הזוהר הקדוש בפירוש לספר בראשית פ' לב' מסביר שהפגיעה של המלאך בירך של יעקב, מסמלת שניטל מהתורה השלטון הגשמי והיא נשארה רוחנית. עד לביאת הגואל הקיום של התורה יהיה תלוי בתמכין דאורייתא מבחוץ, מהעולם ששרו של עשיו שולט בו. 

אין לוקש יותר גדול מיזה שאפשר ללמוד מדעים מן התורהאיל אחר

האמונה המיסטית הזו מאפיינת את מי שהתחנך על ניכור וסתירה בין אמונה למדע, והמחנכים שלו מצאו בכך דרך להפיס את דעתו. מי שקנה את זה בכל מאודו המשיך אחר כך להטיף על ניגוד שבין החוויה הדתית לבין השכל.

אם אברהם אבינו היה הולך בדרך זו, הוא לא היה עוזב את העבודה זרה ולא היה מגיע לאן שהגיע.

בין אמונה לבין השכל אין ולא היה ניגוד אלא השלמה. לכן התורה נוגעת במעשים ובדעות שיקרבו אותנו אל הבורא. חכמות גם צריך ללמוד כדי להכיר את מי שאמר והיה העולם, מי שהוא מוכשר לכך ויש לו חוש ביקורת בריא. מי שלא יכול לעמוד מול מדען שמתפרץ נגד האמונה בשם המדע, עדיף וישב ללמוד תורה וימצא בה את האמת הרלוונטית עבורו. בגלל שאנו גדלנו על השכלה יש לנו יותר כלים להתמודד, ועלינו לזכור: הקב"ה נתן לנו את התורה במתנה ואת השכל גם. אין סתירה במעשיו, והתורה לא צריכה להכיל את כל תחומי החיים.

צודק..מגשים
התכוונתי ל"הכל" בדרך-חיים
התורה מלמדת אותנו איך להתנהג! אם כי בגמרא לא פעם כתובים דברים מדעיים
יותר מסתבר שהדברים המדעיים שיש אליהם התיחסות במקורותינואיל אחר

לא נלמדו מן התורה, אלא בהתבוננות מדעית של חז"ל. מדוע יש כאלה שלא יכולים להאמין שחכמינו התבוננו בעולמו של הקב"ה?

יש גם התייחסות בגמרא של חז"ל לסברתם באסטרונומיה מול סברתם של חכמי אומות העולם. שמואל ידע את שבילי הרקיע כשבילי נהרדעא, כי הוא התבונן בהם מדעית.

אני מאמין שהתורה היא מן השמייםעוגי פלצת

שההלכות בה מחייבות מבחינה מעשית, שדבריה דורשים עיון ולימוד.

מעבר לכך אני לא מכיר הגדרה מחייבת מתוך התורה על אמונת התורה.

(אם מאמינים בתורה שהיא מגדירה נכון את האמונה המחייבת בתורה)

כאילו מה, רק מעשים אתה מכיר בתורה? שום דבר על אמונה נטו?איל אחר

קרא שובעוגי פלצת
עסקתי בתוכן מושג "אמונת התורה" ומה הוא מחייב בפועל
לא בכל האמונה שחייב בה איש הישראלי
הבינותי.איל אחר

תשובות פילוסופיות לשאלות פילוסופיותRONENC

האם אנחנו מאמינים בתורה?

וכאשר אומרים תורה בהכרח מתכוונים לתורה נביאים כתובים משנה גמרה וכל הפוסקים הגדולים לדורותיהם.

עצם הדיון בשאלה אומר שכן!!

מי שמאמין באלוהים ובדת היהודית בלית ברירה מאמין גם בתורה!

ומי שלא? - איתו הוויכוח לא יהיה בנוגע לאמונה בתורה אלא בנוגע לאמונה באלוהים ובדת היהודית עצמה!

האם אנחנו באמת סומכים על התורה שיש לה את כל מה שאנחנו צריכים?

מעצם הגדרתה התורה היא פאסיבית ולכן התשובה בהכרח לא.

ניתן להסתמך על גורם פאסיבי - לא ניתן לסמוך עליו.

אלא שאז עולות השאלות הבאות:

האם אנחנו מאמינים שיש בתורה את כל מה שאנחנו צריכים?

עצם האמונה בתורה שוב מחייבת שהתשובה היא כן.

האם אנחנו סומכים על עצמנו כחברה שמסתמכת על כך שבתורה יש את כל מה שאנחנו צריכים?

התשובה בדיעבד לא.

אנחנו מקימים הרבה מוסדות וממנים אנשים למכביר על מנת לספק את צרכינו הרוחניים והגשמיים.

מכאן שאין לנו כקהילה את היכולת להסתמך נטו על התורה.

האם התורה יכולה לספק לנו גם את תחומי החיים הרגילים?

התשובה בהכרח לא!

לדוגמא:

אם בישיבה גבוהה שמשופעת בגדולים בתורה צריך להתקין מערכת חשמל חדשה,

קוראים למומחים ומוסמכים בעבודות חשמל. 

וכך הדבר בנוגע לכל התחומים הלא תורניים.

סתם עניין אותי למה היה כ"כ חשוב לציין שמדובר בחבר מהגושמאיר.

חחחח לפי הסטטוסמגשים
אפשר לזהות שאתה מהגוש..
כי המון אנשים פה קבניקים או איך שלא כותבים
קווניקיםמאיר.

ועדיין ממש עניין אותי למה מתחילים שרשור
עם סטיגמות ובורות 
אין פלא ששרשור שמתחיל באמירה מוחצנת של עליונות כ"אני אדם דתי והתווכחתי עם גושניק"שהוא "אדם"-חושב כיהודי זה לא בטוח אבל הוא אדם...
נראה ככה שבו מכפישים אנשים 

לע..מגשים
לא נראה לי שהוא התכוון עד כדי כך...
למה אתה ציני?צעיר רענן

אני באמת רציתי לשמוע את דעתו. אני שואל את זה ממקום של אי וודאות, זה דיון.

לא אחד יותר ואחד פחות.

זה שהוא אשכנזי קר רוח זה כבר בעיה אחרת... <צ>

לא ענית למה חשוב לציין את היותו גושניקדי"מ
--צעיר רענן

משום שהתפיסה הכללית של 'ישיבת הגוש' (הרב ליכנשטין זצ"ל) הרבה יותר פתוחה בייחס לגויים וקבלת חוכמות מהם, משאר הציבורים התורניים. 

כן אבל ישיבת הגוש זה לא רק הרב ליכטנשטיין זצלמאיר.
מארבעה ראשי ישיבה נגיד אפילו שלושה
בחרת להתעיס רק לאחד
נו ,באמת
הוא הכי מפורסםדי"מ
מי שלא מכיר לרוב חושב שהוא הראש ישיבה.
אני חושב שיש להם כיוון שמאפיין אותם בעניין הזה, והם לא..אדם כל שהוא

מתביישים בו, אלא רואים בו הדרך הישרה והנכונה.

אביא ציטוט (מקוטע) מדבריו של הרב עמיחי גורדין, שמתייחס לנושא קרוב -

"קיימת גם גישה רביעית, המאפיינת את בית המדרש של ישיבת הר עציון...

הגישה הרביעית מניחה שיש ערך עצמאי בפיתוח העולם, "כל פעל ה' למענהו". יש ערך עצמאי בלימודי חול. יש ערך עצמאי בהנאה ממעשיו של בורא כל העולמות..

אנו חולמים על אומה שומרת תורה ומצוות המתנהלת בצורה נורמלית, ומהווה חברת מופת ערכית ומוסרית. אנו מנסים ליהנות גם מהקדושה החמורה של התורה וגם מהקדושה הקלה יותר של החול. "

שאני אביןאריק מהדרום
אתה סבור שאתה מאמין יותר בתורה מאשר מה שהאמין הרב ליכטנשטיין זצ"ל?
למה לדמגג?די"מ
כי זה מה שאני מבין מהודעה זו ומהודעת הפתיחהאריק מהדרום
אא"כ תסביר לי אחרת.
הוא כתב "בשונה משאר הציבורים התורניים"די"מ
משמע שגם זה(הרב ליכטנשטין)ציבור תורני
אתה מאמין שהשקפתך היא הנכונה?יזהר

אתה יותר חכם/גדול/ירא שמיים מבעל התניא (למשל) שהייתה לו השקפה אחרת?

אני לא הבאתי שאלה כזאתאריק מהדרום

אני לא אמרתי "האם אנחנו מאמינים באמת בתורה?וכי אנחנו באמת מאמינים שמה שחבד אומרים אומר זה נכון?"

עכשיו יותר הבנתי את דבריך.יזהר

אני אענה לשאלתך למרות שאינה הופנתה אלי:

התורה היא דבר כולל ומקיף, בעל רבדים אינסופיים, ודרגות של אמת ודיוק אינסופיים.

אז כן, אני סבור שיש לי נקודת אמת מסויימת בתורה (שלא אני המצאתי, כמובן, אלא קיבלתי מרבותיי שקיבלו מרבותיהם וכו') שהרב ליכטנשטיין טעה בה. בהקשר הזה של המקום של לימוד חכמות חיצוניות לשם ההנאה האינטלקטואלית והרחבת הדעת בלבד.

יש הרבה נקודות אחרות שהוא ודאי השיג ואני לא מתקרב אליו, ולא קרב זה אל זה.

ה"אמונה בתורה" זו אולי לא ההגדרה הכי מוצלחת (אני הייתי מגדיר זאת אחרת), אבל היא באה בהקשר מצומצם מסויים. לא בקטע של שלילה וזלזול כולל.

ברור...צעיר רענן

תגיד, מה נראה לך? זה דיון על עצם המחלקות בגישות. אני עפר לרגליו. מה הקשר האחד לשני?

הקשר האחד לשני הואאריק מהדרום
הקשר שעשית בין ישיבת הגוש ובין השאלה "האם אנחנו מאמינים בתורה?" שמדבריך נראה שיש ניגוד בין הדברים.
הוא הזכיר שהוא דן בנושא עם גושניק, הוא לא טען שזו עמדת הגוש.אדם כל שהואאחרונה

האם כל הגוש הוא גוש אחד? 

אמנם, אם כוונת השאלה הייתה על לימוד מדעים מהתורה [אני לא סגור על זה], גם לי הניסוח מפריע, בלי קשר לגוש.

אולי השאלה נובעת מהפחד העתיק מתנועת ההשכלהאיל אחר

שאנשיה היו חכמים בעיניהם, מתפרצים בשם המדע וקובעים בשמו דברים לא מבוססים. כך הם שכנעו רבים וטובים ללכת בדרכם ולפרוק מעליהם את עולה של תורה. בתי מדרש רבים ממשיכים לפחד מהם עד היום או שלא מספקים התמודדות רצינית יותר מבעבר. בית המדרש של הגרי"ד סולובייצ'יק, גם אם אני לא הולך בדרכו, הפסיק לפחד מהמסכילים למיניהם וידע איך לנצח בקרב האינטלקטואלי נגדם. 

לא כולם יסכימו איתךצריך עיון
יש כאלה שטוענים שהגוש הולכים על הגבול ויש תלמידים שנופלים...
ואני אגיד שההסתגרות הכפייתית של ציבורים אחריםאריק מהדרום

מסוכנת הרבה יותר, כי ברגע שאדם יגלה שעבדו עליו במשהו פעוט ביותר בהשקפת עולמו הוא יכפור בכל מה שלמדו אותו ויש לי על מי לסמוך, לא בדיתי את זה מעצמי.

תגידצריך עיון
אני מסכים איתך...
הוא הביא את זה כעובדה מוחלטת, רק רציתי שיהיה מודע לדעות אחרות
זה תיאוריות. בפועל קיימת מציאות של כופרים שיוצאים מהגוש.יזהר

לא כולם וכו', אבל אין ספק שהם הולכים על הגבול מכמה בחינות.

אין שום קשר ל"יגלה שעבדו עליו". זו מחלוקת השקפתית, וגם אם מישהו ישנה כיון - זה עוד לא אומר שעבדו עליו. אין הכי נמי שדרך חינוכית שמתבססת על שקרים והעלמות היא דרך בעייתית, אבל זה לא קשור לנידון.

זו דמגוגיה..מאיר.

אתה יכול להגיד מה שאתה רוצה
בסבב מינוי הרבנים האחרון המספר הגדול היו תלמידי הגוש בעבר
 שנית מספר הכופרים שיצא מהגוש לא עולה על מספר הכופרים שיצאו ממצפה רמון
דבר נוסף לא תצליח להוכיח שאדם שיצא כופר מהגוש לא היה יוצא כופר מתורת החיים
כלומר שיינק את כפירתו מהגוש

ככה שבמחילה אתה משתמש בדמגוגיה זולה
היה פה פרובוקציה או חוסר שימת לב

לא פרובוקציה ולא חוסר שימת לב.יזהר

אלא רק אי הסכמה על הגדרת הכופרים.

ברור שיש אי הסכמה גם בדברים הכי בסיסיים ביהדותאיל אחר

וכבר קרה מקרה שרב שנחשב מופת לרבים השמיע מעל במה ישיבתית אמירות שיש בהם הגשמה בבורא. הדברים הוקעו ע"י ראש אותה ישיבה כדברי כפירה והרב המשיך בשיחתו. ולא, לא מדובר בישיבת הגוש.  אם יש אי הסכמה על הגדרה מי כופר ומי לא, אז אחת מהשתיים: או שאין כפירה בעולם כלל או שדורנו דור יתום עד כדי כך שאנחנו כבר לא מרגישים בכך.

אמרו חכמים שבעקבתא דמשיחא האמת תהיה נעדרת. האמת, שתמיד האמת נעדרת, אבל בדרך כלל אף אחד לא מרגיש בחסרונה. תמיד יש תרוצים, יש דעות אחרות, יש על מי לסמוך. תמיד הכופרים נמצאים שם ואנשי האמת כאן.

אבל האמת איפה היא? על מה בדיוק אמרו "כל באיה לא ישובון"? כשנגיע למצב שהרעב והצמא יהיו לשמוע  דבר ה', אנשים ירגישו בחסרונה של האמת. או אז היא תהיה נעדרת.

ותלמידים באותה ישיבה ממש השימעו בפני חבר שלי כפירה בנבואה..די"מ
נפתלי הדג
חלש מאוד... גם אם זה נכון, ברור שזאת לא דרכה של הישיבה ההיא.
דווקא ציפיתי ממך לעשות את הסמיילי הזה לאיל אחרדי"מ
בהתחשב בככה שאתה ממש מעריך את אותו הרב שעליו הטא דיבר שהגשים
אני מאוד מאוד מעריך אותונפתלי הדג
האמת שלא קראתי את כל ההודעה, אבל בקשר לסיפור אגיד שאני לא מת על מה שקרה שם, אבל מאוד הגיוני שהצדדים שם לא שתקו מצד מעיןד לא לכבוש את נבואתם. (מקצר מחוסר זמן)
איזה ישיבהחנטרישש

אף פעם זה לא חשוב על איזו ישיבה מדובר או באיזה רבאיל אחר

ואנחנו לא צריכים לבוא לידי לשון הרע, בהתחשב בכך שהדברים יש להם פרסום ברבים. גם לרמב"ם היתה  ביקורת קשה על חכמים בדורו, והוא אף פעם לא הזכיר שמות. למעט באגרות בודדות לתלמידו במקרים שכבר התפרסמו ברבים. 

יישר כוח לדי"מ שמנע מאיתנו את השמות.

יש אמתות שיש להן עמידה בפני עצמה והן לא זקוקות לשמות. מי שטעה צריך להכיר בטעותו גם אם הוא בעל שם נכבד. כל מה שאני רוצה לומר שלאמת אין ישיבה ולא בית מדרש, ואף פעם היא לא משמשת כראש ישיבה. אבל בית המדרש צריך להיות המקום בו סוגיות מתבררות, וכל בית מדרש שכפוף לתורה שבכתב ושבע"פ כשר. אלא שאם יש לנו בעיה בהגדרה של הכפירה, יש לנו בעיה אמתית.  

זאת לא תיאוריה זו עובדה בשטחאריק מהדרום
זאת לא תיאוריה יותר ממה שאתה אומר תיאוריה.
אם אני אזרוק שמות - יחסמו אותי.יזהר

אין צורךאריק מהדרום
פשוט אל תתכחש שיצאו כופרים מהישיבות החרדיות והחרדליות, זו עובדה בשטח שאי אפשר להתעלם ממנה.
ראה תשובתי לדי"מיזהר

השאלה היא איזו כברת דרך הם עשו מהשקפת ישיבת האם שלהם עד שהגיעו לאן שהגיעו, והאם הם נשארו קשורים לישיבה.

זו לא השאלהאריק מהדרום
השאלה היא מה גרם להם להתחיל לעשות את כברת הדרך הזאת ובכל מקרה סטינו מהנושא המקורי כבר מרחק שמים וארץ אז אני מציע שאם תרצה להמשיך לדון בזה נדון בשרשור אחר לאו דווקא בפורום זה.
מתורת החיים לא יצאו כופרים?די"מ

מה עם א.ס?

כמה תשובות בדבר:יזהר

א. הנה לך: אחד. (יש עוד שניים שמסתובבים בכיפה. אחר מהם היה כמה חודשים בישיבה, והשני היה רק שיעור א')

ב. הוא לא צמח בישיבה, ומעולם לא יישר איתה קו. גם כשהיה חלק מהקהילה והעביר שיעורים בישיבה - תמיד היה לו קו עצמאי.

ג. אלו שיצאו - יצאו. הם לא נשארים "תלמידים", והרב טל כבר מזמן לא הרב שלהם. שם זה שונה..

לעומת זאת, בגוש אני מדבר על תלמידים רבים, ביניהם גם רבנים. בדיוק ראיתי היום את התוכניה של 'ימי העיון בתנ"ך' שלהם. כ"כ הרבה שמות של כופרים, שאתה לא מאמין. אבל בוא לא נפתח על זה דיון..

צודק.די"מ
עיקר מה. שהסכמתי עם אריק זה זה-"כי ברגע שאדם יגלה שעבדו עליו במשהו פעוט ביותר בהשקפת עולמו הוא יכפור בכל מה שלמדו אותו"
באמת? לא מסכים.מגשים
כשגיליתי שאני לא מסכים עם הרבנים של אותו מקום שלמדתי אומנם זה היה לא פשוט אבל בסוף המסע מצאתי ישיבה אחרת
ב"ה יש תורה לכולם ;)
זה אכן קורה לפעמיםדי"מ
המון פעמים זה לא מה שקורה
מסכים עם יזהר.נפתלי הדג
ברור שאם נעשה פילוח סטטיסטי של 'מקפידים על קלה כבחמורה' (לא כופרים) בבוגרי הגוש לעומת בוגרי הר המור, לדוגמא, הגוש תצא מופסדת.

יותר מזה, ברור שבוגר גוש שלא מקפיד על קלה כבחמורה יכול להגדיר עצמו כבוגר גאה של הישיבה, ואילו לבוגר הר המור שנוהג כך יהיה ברור שהוא כופר בדרך הישיבה שלו.

לדרך חינוכית שהולכת לכתחילה ולא. בדיעבד ושתשתית עבודת ה' שלה היא אמונה ואמון בכוחו של האדם ולא בפחד יש מחירים. האם המחירים הללו משתלמים? ודאי שכן.

בנוסף לזה, אני מאמין שהאידיאל המורכב של הגוש, שמוציא מתוכו לייטים, אמנם, הוא אחת מדרגי החינוך היחידות שפונות לאדם לכל אורך חייו - לא רק בשנות הישיבה או הצבא. התפיסה המורכבת של העולם שמונחלת בגוש נותנת לאדם חומר לחיות איתו גם לאחר הישיבה ותמיד, וכך מונעת שברים, אכזבות לסוג מסוים של לייטיות.

כל האמור לעיל, כמובן, לא מעיד על רמת הקפדת ההלכה של הרבנים ושל החינוך בגוש. ההדבקה של תגיות כופרים לכל עבר היא פחדנות שקרית, אבל כמו שתמיד היו ביהדות כופרים, תמיד היו בה איסיים למיניהם. שיהיה לכולנו בהצלחה.
אני לא מבין.די"מ
למה אתה מתכוון כשאתה אומר "פחד" זה נשמע שאתה מתכוון למה שחז"ל מכנים "יראה" שהיא מצות עשה דאורייתא
אשמח אם תסביר למה כוונתך
יש כמה סוגים של יראהנפתלי הדג
י(ראית שערכתי?)

יראת החטא היא הנמוכה, השלילית והפשוטה מביניהם.אילוף בני ישיבות צעירים נוקט בה כי זה קל ונח להשתמש במקל של יראת החטא ובגזר של התלהבות נעורים. שני הכלים האלו מתפוגגים. יראת הרוממות מעודדת חיים מלאים של אחוז בזה ומזה אל תנח ידך במובן הכי עמוק של המילה. זה קשה, אבל מחזיק.
עוד פרטים בנושא הזה אפשר לקרוא בספר של הרב עמיטל זצ"ל - 'והארץ נתן לבני אדם', שממש פורש את עיקרי הישיבה לדעתו.

הרב חיים נבון סיפר פעם שחבר שלו,שלמד במרכז אם אינני טועה, אמר לו שכולם נהיים גושניקים בגיל 40. הרב נבון שאל אותו אם כך, למה לא להיות גושניקים מלכתחילה? והוא ענה לו שאם כולם נהיים גושניקים בגיל 40,מה נהיים הגושניקים עצמם בגיל הזה...
כל התורה של הגוש יוצאת נגד התפיסה הזאת. היא מעדיפה אחיזה טובה במה שאפשר,מבינוניות. לשלילה של העולם היא חד משמעית בדיעבדיות ובינוניות.
כמה הערות..אדם כל שהוא

1. אני מניח שבביטוי "יראת חטא" התכוונת ליראת העונש. המסילת ישרים מגדיר את המושג של יראת חטא בצורה מאוד שונה, והוא נמנה שם כאחת המעלות הגבוהות ביותר. ההערות הבאות מתבססות על ההנחה שתכוונת ליראת העונש.

2. ודאי שיראת העונש היא נמוכה יותר, ויש לה גם צדדים שליליים, אבל נראה שגם ביראת העונש מקיימים מצוות עשה דאורייתא. [יעויין בספר ארח מישרים, שדן באריכות מהי היראה שנצטוונו עליה], וכתב הרב קוק שנשאר מקום מסויים ליראת העונש, גם אחרי שהאדם מתעלה.

3. ככלל, לא ראיתי בחוגים שרואים את עצמם כתלמידי הרב קוק, דגש על יראת העונש, כך שלא כ"כ נראה לי שההסבר הבדל בין החוגים הסגורים יותר בקרבם, לבין הגוש נעוץ בנקודה הזו.

הממ.נפתלי הדג
1. אצטט: "והנה זאת (יראת העונש) קלה מאוד להשיגה... ואין יראה זו ראויה אלא לעצמי הארץ ולנשים אשר דעתן קלה.." (מסל"ש כ"ד)

2.יריראת העונש עוברת, נכון, אבל היא לא משהו בכלל, מסיבות רבות הרב קוק עצמו מונה במקומות שונים.

3. הסתכלות על העולם בצורה שלילית, התחבאות מהרוע שבחוץ "עד שינוסו הצללים" ודאי שיש בה מערכת החטא.
הקצנתי כי אני ממהר
תגובותיאדם כל שהוא

1. אצטט גם אני- 

יראת העונש כפשוטה, שאדם יירא מעבור את פי ה' א-לוהיו מפני העונשים אשר לעבירות, אם לגוף ואם לנפש... [וכאן מגיע הציטוט שהבאת].

"..יראת החטא, היא כמו חלק מיראת הרוממות שזכרנו וכמו מין בפני עצמו. והיינו כי הנה עניינה הוא, שיהיה האדם ירא ודואג תמיד על מעשיו, פן נתערב בם איזה שמץ חטא, או פן יהיה בם איזה דבר קטן או גדול.. זאת היא היראה האמיתית שראוי לאיש החסיד שתהיה על פניו תמיד ולא תסור ממנו. "

2. הטענה שלי, שעם כל צדדים השליליים של יראת העונש [שהרב קוק אכן דיבר עליהם], יש בה קיום מצות עשה דאורייתא, וכן לא נכון להגדיר אותה כמשהו שלילי. ויש לה מקום מסויים, גם עבור אדם שהתעלה לשלב שהיא לא צריכה לתפוס מקום מרכזי.

3. אתה מעדיף כאן את להסיק באיזה כלים משתמשים לחנך בחורי ישיבות צעירים, באמצעות הניתוח של ממה נובעים החששות [שאמנם יש בו היגיון מסויים], על פני בחינה באיזה כלים בפועל פונים שם לתלמידים.

צריך לשים לב גם למושג יראת חטא, שהבאתי קודם מדברי הרמח"ל, [שאינו זהה למושג יראת העונש] ולבחון האם הוא קשור להתנהלות של החוגים הסגורים יותר.

פונגנפתלי הדג
1. צודק, התלבלתי במושגים. תודה רבה על התיקון

2. אכן, אני מדבר על המקום שלה בדרך חינוך, ואני סבור שהוא צריך להיות מינימלי, ומיועד לאנשים שבאמת אין דרך שיבינו בדרך אחרת.

3. אני קושר יראת החטא ישירות לפחד מן העולם הזה, או גרוע יותר - להתכחשות אליו (פה אפילו הסנגוריה שהבאת בנק' הקודמת לא מחזיקה, בעיני) שנפותה בחוגים שונים, כאמור "עד שינוסן הצללים".
אני לא מכיר את הגוש אבל למה אתה אומר שהר המור פחד וכו?....חנטרישש

אני חושב שגם שם יש אימון באדם בעצם בכלל לא הבנתי למה אמרת זה הכרחי לדרוך על הר המור בשביל סנטימטר עלייה לגוש ??

אני חושב שהדרך של תורת החייםיזהר

ובעצם גם הדרך המקורית של החסידות, שקיימת גם היום שהרבה חסידויות בפן הזה - פונה לאדם לכל אורך חייו, בצורה שלמה ומספקת. אם זה כל החידוש של הגוש - יש הרבה תחליפים מוצלחים יותר.

כי לפני זה חשבת אחרת? |משועשע|נפתלי הדג
לא באתי לשכנע אותך, אפילו להסביר לך אני לא בטוח שאפשר..
לא הבנתי מה אמרת ואין זה קשור לדבריי.יזהר

בנוגע למשפט האחרון שלךנפתלי הדג

מתי טענתי שלפני זה חשבתי אחרת? לפני מה?יזהר

עדיין לא ברור מה ניסית להגיד ולמה.

לא משנה, כנראה לא קלטתי נכון את טון דבריךנפתלי הדג
אני מתנצל
מה שהבוגר יגדיר זה ענין שלו~מישי~
אבל לראשי ישיבת הגוש ברור שזה כישלון אם התלמיד לא מקפיד על קלה כבחמורה וזה משהו שהם מאוד יצטערו עליו. הבעיה נעוצה בחלק מהתלמידים ולא בדרך שאליה מכוונת הישיבה. יש תלמידים שמגיעים לישיבה מסיבות מסוימות שלוקחים חלק מההשקפה שלה וחלק מהותי אחר שהוא ההקפדה הטוטאלית על הלכה - לא לוקחים.
אני חושב שהדרך לבחון שיטה חינוכיתנפתלי הדג
הוא לא הרבנים. אלא התוצרים הממוצעים של אותה השיטה.
את השיטה החינוכית אתה יכול~מישי~
לבדוק ככה אבל לא את הדרך בעבודת ה'. בישיבה מקבלים מנעד רחב של תלמידים. אתה יכול להתווכח האם זה נכון או לא אך זה לא קשור להאם הקפדה על ההלכה היא חלק עיקרי מהשקפת העולם של הישיבה או לא.
אני מדבר על הדרך בכללהנפתלי הדג

ודאי שהחינוך בגוש הוא לשמירה על ההלכה, אף אחד לא אומר שזה לא כך - אבל התוצאות מעידות על הדגשים ועל החסרונות. כל שיטה היא מושלמת ברמת האידיאולוגיה, השאלה היא מה התוצאות, מה התכל'ס.

חבל שמצאתי את השרשור הזה יחסית בסופוגוונא

ככלל, כדאי לדעת שהרב ליכטנשטיין זצ"ל, כבריסקר, היה אדם של חיובים. ובנידון דידן, הוא לא חשב שמותר ללמוד חכמה חיצונית אלא שחייב ללמוד. 

http://etzion.haretzion.org/images/stories/YHE/pdf/ral-torah%20and%20culture.pdf

כדי להימנע מאי-דיוקים, מומלץ לקרוא את המאמר המצורף בו פורס הרב כדרכו בקודש את היריעה.

והערה לסיום, כבר נהיה מעייף השטאנץ ש"כל החולק עלי, ככופר בשכינה דמי" וד"ל. 

+1 על המשפט האחרוןנפתלי הדג

המפגינים באיראן שואלים אתכם למה אתם לא עוזרים להם.זיויק
מה תענו?
תוסיף לשאלהoo

אנשים אומללים מצפון קוריאה

או ממדינות מסוימות באפריקה

או נשים במדינות מוסלמיות קיצוניות

ועוד

התשובה היא שהם לא מעניינים את בעלי הכוח

מה שמעניין את בעלי הכוח זה הון ושלטון

לאדם הפשוט אין הרבה מה לעשות 

לא דומה כי כאן יש אינטרס ישראלי גדולזיויק
ישראלoo

נצלה הזדמנות בסוריה

כנראה שמי שאמור לעקוב אחר הזדמנות באירן ערני למצב

זה שמתו אלפי מפגינים לא אומר בהכרח שזו ההזדמנות

יכול להיות שעדיין מסוכן להתערב

צודקתזיויק
גם בסוריהשלג דאשתקד

מתו מאות אלפים וישראל לא התערבה. היא התערבה הרבה יותר מאוחר בנסיבות אחרות לגמרי.

(סתם מציין עובדה)

זה הענייןooאחרונה

ההרוגים לא מענינים אף אחד (בעמדת כוח)

רק אינטרסים

לכן ההתערבות באירן (אם תהיה) תהיה רק כשהתועלת תעלה על העלות

(כמו ההתערבות הגלויה הקודמת)

האינטרס עכשיו הוא לא להתערב במחאותברגוע
מדינות העולם מלאות בדיקטטורות עם מנהיגים מושחתיםזמירות

והתנהלות אכזרית מול האזרחים המשוועים לחיים אחרים.  

אירן היא רק עוד אחת מהן.  

במדינות רבות האוכלוסייה סובלת מדיכוי זכויות אדם, רבים נמצאים בעוני קיצוני, ורדיפה פוליטית.

קוריאה הצפונית, אריתריאה, אפגניסטן, סוריה, סין, אירן, תימן, ועוד ועוד.

עזרה וסיוע יעיל הוא רק ברמות הבינלאומיות.  

אין לי f16ברגוע
כי הם לא פלסטיניםאני:)))))
תסביריזיויק
היא מתכוונת לצביעות העולמיתזמירות

איפה כל אלו שהפגינו והרעידו עולמות נגד ישראל במלחמתה בעזה, בגלל הסבל שנגרם לאזרחים הפלסתינים, כאשר השלטון האיראני טובח באזרחים שלו?

איפה כל אלו שצרחו “זכויות אדם” בעזה, כשבאיראן השלטון יורה, תולה ומענה את העם שלו?

מוסר שלא עקבי הוא לא מוסר — הוא פוליטיקה.

מי שבאמת נלחם על זכויות אדם — לא בוחר קורבנות לפי אג'נדה.

מילואימניק - מי אוהב אותך יותר מבנט? 🥰🥹צדיק יסוד עלום

וואי וואי וואי תאמין לי להכנס לים עם כרישים עם בשרקעלעברימבאר
מדמם פחות מסוכן מלפתוח שרשור על בנט בפורום אקטואליה😂
אין לי אלוהיםצדיק יסוד עלום
בנט זה אחוקעלעברימבאר
קשה לרעותצדיק יסוד עלוםאחרונה
למה המפדל ( מפלגה פייק דתית לאומית) לא בממשלהאיתן גיל

מוקדש באהבה ל- @הסטורי

כי ב- 30 השנים האחרונות היא ניהלה משאים ומתנים קואליציוניים שלא בתום לב. היא משכה זמן על דרך השגרה, ובהמשך ניסתה לחמוד תיקים שבינתיים הובטחו לשותפות אחרות.

כאז גם היום. הים אותו ים, והיורשים מפטירין כאשתקד.

זה כל הסיפור על רגל אחת שבגינו ש"ס מגרדת את המנדט השנים עשר, וסמוטריץ' את הרביעי.

לא חינוך יהודי, לא שבת, לא כשרות, לא תריג מצוותאיתן גיל

רק ג'ובים עוד ועוד.

זרח וורהפטיג מתהפך בקברו.

חחחברגוע
באמת הבאת את ש"ס בתור דוג' למפלגה אידאולוגית שלא מחפשת ג'ובים?
אובססיה, כבר אמרנו?הסטורי
המפד"ל לא קיימת, אבל הציונות הדתית בממשלה והיא מובילה.

היא מובילה את החינוך היהודי - תשאל כל ראש ישיבה בציבור (שמעתי באוזני מכמה וכמה), כל ראש אולפנה, כל מנהל בית ספר.

היא מובילה את יישוב ארץ ישראל - בזמן שאתה מקשקש על אנטנות, יהודה אליהו מקים עוד ארבע חוות.

היא מובילה את שמירת שבת - כולל קידום הכלכלה על ידי לדוגמא פתיחת הבורסה עד שעתיים לפני שבת.

היא מובילה ואתה באובססיה וכפיות טובה מקשקש כאן בפורום. בהצלחה.

חיפאים סוחרים בבורסה בתל אביב עד שעתיים לפני שבתאיתן גיל

וחוזרים הביתה במקרה הטוב כעבור 4 שעות

בשעת ברכת המזון בכל בית יהודי.

"יהדות ליברלית".

הרב קוק מתהפך בקברו.

למה שיקח להם 4 שעות מת"א לחיפה?ברגוע
בכלל 'סוחרים' נוכחים היום בבורסה?הסטורי

אני לא מבין גדול בבורסה, אבל ככל הידוע לי כמעט כל המסחר היום הוא ווירטואלי, זה לא שבשביל לקנות/למכור מניות צריך להגיע פיזית.

נשמח לתגובת המבינים:

@משה

@אריק מהדרום

@פשוט אני..

מה פתאום?אריק מהדרום
הכל באפליקציה בלחיצת כפתור, אפילו המאמץ של לחיצת הכפתור נחסך מאיתנו, בטח שלא להגיע לתל אביב בשביל זה.
יישר כחהסטורי
מ.ש.ל

@איתן גיל, תתאמץ לבסס את ההשמצות המגוכחות שלך, לפחות על איזשהו רקע מציאותי...

כדאי שתטריח את עצמך לבורסהאיתן גיל

לפעם אחת- לפחות.

במקום לקשקש...

וכך זה עובד: עמך ישראל שקונה ומוכר מניות בסכומים קטנים, נותן הוראות דיגיטליות לנציג שלו בבנק או בבית ההשקעות.

ואפילו אין לו דריסת רגל בבורסה.

ויש את הסוחרים והמשקיעים הבינוניים והכבדים שנפגשים בבורסה וסוגרים עסקאות/ קומבינות בארבע או בשש או בשמונה עיניים.

כמו עם סיעת הציונות הדתית בכנסת.

שאל את סמוטריץ', הוא מבין בזה.

תקשיב לעצמךהסטורי

כמה וכמה ענו לך שאנשים לא צריכים להגיע פיזית.

אם אתה מדבר על פגישות שמתקימות ב'מתחם הבורסה', הן יכולות להתקיים בכל מקום אחר.

(וכפי שענו לך, מגיעים מרמת גן לחיפה בהרבה פחות זמן)

מתי היית לאחרונה במתחם הבורסהאיתן גיל

ספר לנו ממקור ראשון איך זה עובד.

קרא שוב מה שכתבתי קודם.

לא הסוחריםברגוע
אבל כן יש עובדים שצריכים להיות שם.

בכ"מ המסחר נגמר בשעה שתיים, ככה שאין סיבה שלא יספיקו לחזור הביתה לשבת.

למה זה אמור להיות שונה מכל מקום עבודה אחר?אריק מהדרום

למה נסיעה מתל אביב לחיפה אמורה לקחת 4 שעות?

למה אמורים להיות שם עובדים מחיפה?

למה אתה שואל אותי?ברגוע
כבר 30 שנים שהמסחר לא מתנהל במקום פיזיפשוט אני..

וב-4 שעות מגיעים לאילת, לא לחיפה

אם אתה כל כך מודאגהסטורי
תפסיק את האוטובוסים לשכונות/ערים חרדיות, שמגיעים רבע שעה לפני שבת. אין שום אופציה שהנהג מגיע לחניון ואז עובר לרכב שלו ומגיע הביתה לפני השקיעה.
אכן כךאיתן גילאחרונה

כשהערתי למישהו שהוא פלש לתחום חילול שבת דאורייתא הוא ענה לי שיש עוד 4 דקות עד כניסת שבת.

נבל ברשות התורה.

מידע חדש על המרגל הסודי, ואשמת המשטרה בטבחסביר11

סיכום חלקי של הראיון המצ"ב-

א. כמה סימים נדלקו? 3000  ולא עשרות כפי שפרסמו .

מתי נפתחו? ארבעה -5 ימים לפני הטבח, ולא בחמישי כפי שטוענים.

גם המשטרה ידעה אז על פתיחת הסימים, ואיפשרה את כל הפעילות ומסיבת הנובה,

כלומר גם המשטרה אשמה בטבח הנובה.

ב. גם בלון התצפית של הקמ"ג בדימונה זיהה את הפעילות החשודה מספר ימים לפני הטבח, והודיע לכל מי שצריך ,

והכל הושתק .

תחליטו האם זה לא מריח כמו בגידה.

ג. כידוע המרגל הסודי עו"ד א' , שנצ"מ  אבי וייס אמר/אומר וכותב את שמו  הפרטי -

מנע את שחרור רוב/כל החטופים שהיו בתחילת המלחמה מתחת לשיפאא, הוא הוכנס לבור הפיקוד על ידי קצין בכיר מאחים לנשק.

זאת מכיוון שידידנו א' העביר למפעיליו את תוכניות הפעולות המיוחדות שישראל הכינה כדי לפרוץ לשם ולשחרר אותם -ודי מהר הועברו החטופים למרחבי העיר ומאות/אלפי הק"מ של המנהרות,

ונוצרה סאגת החטופים בגללו.

ד.הוא עקב אחר:

1 פעילות מדינת ישראל באוקראינה ,במיוחד אחר גופי המודיעין של ישראל שם ,

ודיווח  מן הסתם למפעיליו .

סיפור הכיסוי נקרא לב כחול ,שהוא כביכול סיוע ליהודי אוקראינה. חלק מסיפור הכיסוי שלו נחסף על ידי כתבת הארץ.

2. פעילות והתנהלות מערכת המשפט בישראל, וזאת עשה  כנראה בהיותו מתמחה במשרד עורך דין שהיה אחד המשנים של היועמ"שית ,שהוא נקי כפיים ולא קשור לבעיה כלשהיא.

3. ניסה להשפיע על התקשורת בישראל  ובמיוחד על עיתון /אתר ישראל היום, כנראה כדי  שהתכנים יהיו בצורה המתאימה למפעיליו.

ד.עו"ד בכיר סירב לטעון עבורו שאיננו שפוי כדי לפטור אותו מאימת הדין,

ומאז הוא מיוצג על ידי עורכי דין שהם אנשי הפצ"ריה והשבכ (בשירות מילואים), כנראה כדי להשיג את התוצאה הרצויה- שחרור מלא בטענת אי שפיות, וכך יוכל להמשיך בחייו.

אי-שפיות היא כידוע הטענה שבה צפויים לשחרר את הפצ"רית עצמה, והעולם יחזור לנהוג כמנהגו.

ה. 75 קצינים בכירים שעמדו איתו בקשר, בהם שני אלופים ,וכל השאר תא"לים ואל"מים ,לא נחקרו .

התרשמותי האישית מדבריו של נצ"מ אבי וייס היא שהמרגל הסודי עו"ד א' עבד עבור ה cia והעביר לו את המידע. (כמובן אולי אני טועה).

הראיון כאן:

הרצי שלנואיתן גיל

הרמטכ"ל לשעבר הרצי הלוי בפרשת הדלפת המסמכים לבילד

כ"ה בטבת תשפ"ו / 14.01.26

הסתיימה עדותו של הרמטכ"ל לשעבר הרצי הלוי בפרשת הדלפת המסמכים לבילד. העדות נמשכה כשש שעות.

אם התכשיט הזה צח כשלג, על מי היה לו ללכלך במשך כשש שעות

א. שליטת INSS בויקיפדיה. ב. ויקיפדיחה ודברי חרטהסביר11

מי שמנסה לכתוב נתונים על הנפגעים בעזה בויקיפדיה (לפחות בתקופה שבדקתי) מקבל חלון קופץ  שמתריע בפניו שהגוף המוסמך לכתוב על זה בויקיפדיה הוא רק מכון INSS

הפנים האמיתיות של inss:

כשהשוויתי בעבר את מספרי הפצועים האמיתיים לעומת נתוני ויקיפדיה מצאתי פער גדול.

ויקיפדיחה: לצערנו המורים שולחים את התלמידים להביא חומר לעבודות, מפלטפורת ההסתה והשקרים ויקיפדיה.

לארי סנגר ,מייסד של הויקיפדיה,הביע חרטה לאורך השנים על הקמתה, וביקר את השינוי בגישה של ויקיפדיה והפיכתה ל"אפלה" או מוטה, והוא מביע תמיכה בפרויקטים אלטרנטיביים ששואפים לשמר את המודל המקורי של ידע חופשי, אך ללא הטיות.

הביקורת מתמקדת בהטיה פוליטית (בעיקר בכיוון השמאל( וניהול לא תקין של הקהילה.

בהמשך/מחר אשלח מקרה שקרה לי עם המנהלים הישראלים שם

קטע מה שכתבת על INSSמשהאחרונה

מעניין. צריך לבדוק את זה יותר.

יש דיבור על תקיפה שלנו באיראן ותקיפה שלהם כאן?צע
תלוי מה ההגדרה של "דיבור"?מרדכי

בס"ד

יש חשש. אין אידיקציות.

יש בעיקר דיבור על תקיפה של ארה"ב באיראןברגוע

בתגובה אולי הם יתקפו אותנו, אבל כנראה שבעיקר בסיסים של ארה"ב. ואולי הם יפחדו לתקוף בחזרה כדי לא לתת לנו או לטראמפ תירוץ לתקוף יותר חזק.

התקשורת מלאה בדיבוריםנקדימון
השאלה המרכזית כרגע היא אם איראן תיפול לפני שתצליח לשגר טילים או שקודם היא תשגר ואחכ תיפול.
יש דיבורים של טראמפ ואחרים על תקיפה אמריקאית באירןהסטוריאחרונה
וכל מיני איימו שאם ארה"ב תתקוף אותם, הם יתקפו אותנו.

חוץ מזה יש חשש שכשהשלטון שם ירגיש שזה הסוף, הוא ינסה כלפינו בחינת 'תמות נפשי עם יהודים'.

צריך להיות מוכנים, אך לא להכנס לפניקה. ד' איתנו, עם ישראל חי קיים ועומד על נפשו.

מצב התחבורה הציבורית ביהודה ושומרוןנ א

אם אתם מכירים בעייה בתחבורה ציבורית ביישוב/ בעיר שלכם ביהודה ושומרון, תכתבו כאן
אוטובוס שאיחר או שלא הגיע, צורך בשיפור הקווים, רעיונות לשיפור ועוד...

חשבתי על רעיון שיהיה קו רכבת 🚆 במקביל לכביש 60נ א

חשבתי על רעיון שיהיה קו רכבת 🚆 במקביל לכביש 60 ביהודה ושומרון. מצפון השומרון ועד דרום הר חברון ויעבור בירושלים (כביש בגין - כביש 50).
זה יפתור הרבה בעיות בתחב"צ של יהודה ושומרון. וכן, יעזור למערך התחבורה אל בית המקדש בשלושת הרגלים.

הנושא אינו קשור לפורוםמרדכיאחרונה

אולי יעניין אותך