קריאת שמע שלפני השינהנפש חיה.

אני בעד. ממש ממש

מחר?פרח

(אני פשוט באמצע לבלוע מצב רוח נוראי עכשיו)

מסכת ברכותאילתי
דף ה. למעלה אם אינני טועה..
אכן, ובמפרשים שם (העולם לא נגמר בעין איה...)תרחיב לבי

רק מתחיל משם‎אילתי
פתחי אגדות על זה..
תודה מאד!!פתוחה לעוד רעיונותנפש חיה.
פניני הלכהאגוז מוסקט
עבר עריכה על ידי משה בתאריך ו' באייר תשפ"א 13:30

בס"ד

סידרת פניני הלכה פשוט ניפלאה!

באופן כללי ממש ממליץ לך ללמוד בה ואותה.

וממליץ לך ללמוד את הנושא "תפילת נשים"

פניני הלכה > תפילת נשים > א - יסודות הלכות תפילה > א – התפילה

ולנושא שביקשת (יש אותו בנושא "תפילה")

פניני הלכה > תפילה > פרק כו - קריאת שמע על המיטה

ומביא לדוגמא: (תעברי על כל פרק כ"ו...)

פניני הלכה > תפילה > פרק כו - קריאת שמע על המיטה > א – סדר קריאת שמע שעל המיטה

א – סדר קריאת שמע שעל המיטה

ההלכה מפרק פרק כו - קריאת שמע על המיטה.‏ קישור ישיר להלכה.

אמרו חכמים (ברכות ס, ב): "הנכנס לישן על מיטתו אומר משמע ישראל עד והיה אם שמוע, ואומר ברוך המפיל חבלי שינה וכו'". וכן אמר רבי יהושע בן לוי: "אע"פ שקרא אדם קריאת שמע בבית הכנסת, מצווה לקרותו על מטתו". וסמכו דבריהם על הפסוק (תהלים ד, ה): "אִמְרוּ בִלְבַבְכֶם עַל מִשְׁכַּבְכֶם וְדֹמּוּ סֶלָה" (ברכות ד, ב).

רבי יהושע בן לוי היה נוהג להוסיף לומר לפני שנתו גם מזמור "יושב בסתר עליון" (תהלים צא), "וה' מה רבו צרי" (תהלים ג) שהם מועילים כנגד המזיקים (שבועות טו, ב). ורבים נוהגים כמותו. עוד נהגו במשך הדורות להוסיף מזמורים ופסוקים ותפילות, וכיוון שמדובר בתוספות מאוחרות, יש במנהגים אלו הבדלים בין נוסחי העדות. ויש אומרים שטוב לומר גם את פרשת "והיה אם שמוע", ויש אומרים שטוב לומר את שלוש הפרשות[1].

לסיכום, על פי תקנת חכמים צריך לומר לפני השינה את פרשת "שמע" וברכת "המפיל", אבל את שאר המזמורים אין חובה לומר, אלא שנתפשט המנהג לאומרם על פי מנהגו של רבי יהושע בן לוי, שהיה מוסיף מזמורים כדי להגן מפני המזיקים (ע' מ"א רלט, ב)[2].

יש מדקדקים לומר את ברכת "המפיל" סמוך לשינה, אחר "שמע" וכל שאר הפסוקים. ולמנהג המקובלים מקדימים ברכת "המפיל" ל"שמע" ושאר הפסוקים. ומי שחושש שירדם, יתחיל ב"שמע" ו"המפיל", וכך יהיה בטוח שיספיק לומר לפני שירדם את מה שתיקנו חז"ל (ע' מ"ב רלט, ב).

[1]. תקנת חכמים לומר לפני השינה פרשת "שמע" בלבד, וכ"כ הרי"ף (ג, א), הרמב"ם והרא"ש פ"א ו'. אמנם הרא"ש בפ"ט כ"ג מביא את דעת ר"ח שקוראים גם את פרשת "והיה אם שמוע", ואולי הבין את הגמ' שעד "והיה אם שמוע" כולל אותה. ובדברי חמודות ס"ז פירש שהתכוון למקום שמתפללים ערבית לפני צאת הכוכבים שכדי לקיים את מצוות ק"ש צריכים לומר את שתי הפרשות. ורבנו ירוחם (נתיב ג' ח"ב), ורבנו יונה בספר היראה, כתבו לומר את שלוש הפרשות, שיש בהן רמ"ח תיבות ויש בזה סגולה כנגד המזיקין.

[2]. בברכות ה, א: "אמר רב נחמן: אם תלמיד חכם הוא, אין צריך (כי לימודו משמרו). אמר אביי: אף תלמיד חכם מיבעי ליה למימר חד פסוקא דרחמי, כגון: בידך אפקיד רוחי פדיתה אותי ה' א-ל אמת". הרי"ף והרא"ש הזכירו שת"ח אינו חייב. אבל הרמב"ם ושו"ע לא הזכירו זאת, ומשמע שלדעתם גם ת"ח חייב. ואולי מקורם מהירושלמי (פ"א ה"א) שמספר על תלמידי חכמים שהיו רגילים לקרוא ק"ש כמה פעמים כדי להירדם מתוך ק"ש. ומ"מ לגבי הפסוקים הנוספים, שאין חובה לאומרם, נראה שת"ח יכול להעדיף ללמוד לפני שנתו בספר או במחשבה, ומתוך כך להירדם. אמנם בכה"ח רלט, א, כתב שבסדר ק"ש עפ"י האר"י נעשה תיקון, וגם ת"ח צריך לאומרו.

אני גם אבל יותר מחפשת את הפן הרוחני- רעיוני....יש כזה דבר?נפש חיה.

כזה שרק החשיבות שלו תעורר את ההבנה ואת הרצון

יש מאמר כללי יותר שנוגע גם בזהיוני
של אדמו"ר הריי"צ, ד"ה נעשה נא עליית קיר קטנה.

מופיע בספר מאמרים מלוקטים כרך א' של אדמו"ר הריי"צ וזה מאמר קל ללימוד ולא צריך להיות מצוי ממש בלימוד חסידות בשביל להבין אותו.
אנינ... איפה מוצאים את זה??אין לי גישה לספר הזה....נפש חיה.אחרונה
@יוני
אשמח לכל עזרה.
תודה.
תשובה מכיפה ומקור נוסףאגוז מוסקט

בס"ד

קריאת שמע על המיטה !!??

תוכן השאלה:
שלום וברכה,
יש לי שאלה שמאוד מטרידה אותי בלילה כאשר אני הולכת לישון תמיד אין לי כוח להגיד קריאת שמע על המיטה אני יודעת שצריך להגיד אבל אני לא עושה את זה אני אוהבת יותר להגיד רק שמע ישראל ותפילה קצרה בעצמי שאני מצטערת שאני לא מתפללת אליו וכו´
אז קיצר מה אני עשה?
נ.ב: הייתי רוצה לדעת מה משמעות קריאת שמע על המיטה אול זה יגרום לי להתפלל.
תודה!!!

תוכן התשובה:
היי אחות!
שמחתי לפגוש דרישה לאמת פנימית גדולה כל כך! את בהחלט נשמעת לי אחת שלא כל כך מהר מוותרת לעצמה ושיותר מהכל רוצה לעשות מה שהקב"ה רוצה ממנה גם אם זה לא הכי נח לה בעולם.

קריאת שמע על המיטה
נתחיל בכך שאת לא עוברת על שום עבירה. מעיקר הדין, כפי הידוע לי, מספיקה האמירה של הפרשייה הראשונה של "שמע ישראל", גם אם היא בע"פ.
כל התוספות האחרות ראיות להיאמר וחשובות מאוד, אך אי אמירתן אינה מכשילה אותך.
כלומר יש לך פה עסק עם עצמך, ואנחנו הולכות לשבת על זה.

תני לי להיצמד לכמה ממילותייך; "אני הולכת לישון תמיד אין לי כוח להגיד קריאת שמע על המיטה אני יודעת שצריך להגיד אבל אני לא עושה את זה אני אוהבת יותר להגיד רק שמע ישראל ותפילה קצרה בעצמי "
אז יש לנו כאן שתי נקודות:
נקודה ראשונה- עד שמגיעים לרגע המיוחל שבו אנו הולכים לישון, אין ממש כח להתחיל לקרוא את כל העניינים והפסוקים האלה.
נקודה שנייה- יש בך משהו שמחפש את הפן היותר אישי בינך לבין הקב"ה, את אוהבת לדבר איתו במילים שלך.
ננסה להסביר קצת את משמעות "קריאת שמע" ותוך כדי להתייחס לשתי הנקודות שציינו למעלה.

קריאת שמע על המיטה היא מעין מכתב אהבה בינינו לבין הקב"ה, היא מהווה קריאה לדבקות ולקשר עם ריבונו של עולם.
אם יצא לך לכתוב מכתב אישי לחברה טובה או לקבל אחד כזה מחברה, את בוודאי מכירה את התחושה; יש מכתבים שאתה חוזר וקורא אותם שוב ושוב, מנסה להבין כל פעם מחדש את מה שכתוב גם בין השורות, את זוכרת את צורת האותיות שנכתבו ובאיזה שורה נמחקה אות, מתרגשת במילים מסוימות יותר מאחרות ויותר מכל בולעת בשקיקה את שורת החתימה שכוללת לא מעט אהבה.

זה הסיפור שלנו עם הקב"ה, "סיפור אהבה"!
לפני השינה, אנו רוצים להיזכר באהבה הזו, רוצים להזכיר לעצמינו למי אנו שייכים, בשביל מי עמלנו כל היום הזה, ולמי אנו רוצים שיהיה לנו כוחות מחר. ובעצם כמו בתפילה מחדדים את המטרות שלנו, את הרצונות שלנו.
לכן, לא מפתיע אותי ההרגשה שלך והרצון שלך לדיבור אישי יותר עם הקב"ה- אולי כך את מרגישה יותר את אהבה שלך אליו.
עם זאת, נראה לי שגם את, למרות שמכתב האהבה מריבונו של עולם נכתב עבורך אולי קצת ב"שפה זרה" היית רוצה ללמוד את השפה הזו ולתרגם כל מילה בצורה הכי מדויקת שאפשר.
אז אני שולחת אותך לפתוח בפרשיות קריאת שמע במקורן: "שמע ישראל"- בספר דברים פרק ו´,ד´. "והיה אם שמוע"- בספר דברים פרק י"א,י"ג. מצוות ציצית- בספר במדבר ט"ו,ל"ז.
תתחילי מפירוש רש"י ואם תרצי תוכלי להוסיף ולעיין בעוד פרשנים.
אחרי שתביני קצת את המשמעות של המילים אולי הם יקבלו גוון קצת יותר חי בעינייך ויהיו פחות אפורות.
הרב קוק זצ"ל מסביר ב´עין איה´, שכשאדם ישן, הכוחות החומריים שבו מתחזקים, מכיוון שהוא ישן ושכלו לא שולט עליהם. לכן תיקנו חכמים שאדם יגיד ק"ש על מטתו ובכך יחזק יותר את הקשר של נפשו וגופו לקדושה, וימנע את התחזקותם היתירה של הכוחות החומריים.

תוספת הפסוקים הנוספים שיש בנוסחים רבים של סידורים היא הידור, אינני יודעת את מקורן, חשבתי אולי (וזאת דעתי הענייה בלבד) שחכמים בוודאי יודעים ומכירים את טבעו של האדם, ומכירים את העייפות הנופלת על האדם ככל שהוא יותר מתקרב אל מיטתו, וחוץ מהסגולות המיוחדות שיש לפסוקים שנאמרים בלילה, העדיפו שהאדם יירדם מתוך קריאת דברי תורה מאשר שיהרהר חלילה בדברי עבירה. ולכן יש מעלה לקריאת הפסוקים על אף שלרוב אם נאמרים מתוך עייפות רבה וללא כוונה יתרה.

תכל´ס,
יש לך שיעורי בית בשני כיוונים:
1) ללמוד את פרשיות קריאת שמע מהמקור שלהם עם פרשנים, אפשר גם עם פירושים אחרונים (בטח יש הרבה באינטרנט).
2) הייתי ממליצה לך להתחיל לאט לאט לומר את הנוסח השלם. תחלקי את זה לקטעים.
בהתחלה תיקחי את כל הפרשיות עצמן. ותחליטי על יעד מסוים בו את מתחילה לומר אותן. וגם אז תחליטי רק על יומיים קבועים בשבוע שאת אומרת אותן, אחרי תקופה מסוימת תוסיפי עוד כמה ימים שבהם את אומרת את זה וכל כל פעם תוסיפי קצת. ההדרגתיות תיתן לך כח וגם אולי חשק.

אז בהצלחה רבה!
ולכל שאלה נוספת את מוזמנת!
תמר
Tomight100@gmail.com

התשובה התקבלה מחברים מקשיבים
בתאריך כ אייר תשע"ב

http://www.kipa.co.il/ask/show/266650

מקור נוסף:

http://www.daat.ac.il/daat/tfila/tfila7.htm

תודה ששאלת. נוגע לי.תחלושששש
יסוד ושורש העבודהתרחיב לבי

http://hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=20717&st=&pgnum=170

בכלל ספר מומלץ, לחול, לשבת, למועדים ולכל השאר...

ערב שנה טובה וכו'. שאלה שמעניינת אותיעשב לימון

אנשים ונשים שעברו טראומה שקשורה לביטחון- פיגוע טרור או מלחמה או משהו כזה

אני יודעת שזה קצת אישי- פשוט תכתבו על חבר שלכם

איך זה נראה ונחווה מבפנים או מבחוץ

אחרי שנה, אחרי עשר שנים, אחרי עשרים ושלושים שנה?

אשמח לכל מידע או סיפור מקרה

בשורות טובות ושמחות

ממליץ מאוד להיזהר עם חשיפה אינטימית במקום ציבוריארץ השוקולד

רוב האנשים פה בסדר, אבל לא כל ניק פה הוא טלית שכולה תכלת ותיזהרו מפירוט של דברי שיוכלו לנצל נגדכם.

ובנוסף, תזכרו שהפורום ציבורי וכל דבר שהכתב פה יכול להימצא על ידי גוגל כך שכל אדם יכול לפתוח ולקרוא.

כמובן. תודה על התזכורתעשב לימוןאחרונה

למה אנשים מגמגמים?בנות רבות עלי

הולך ברחוב, סבא חביב פונה אלי, מסמן לי עם היד להוריד את האוזניות, מחייך ואומר "המעלית לא עובדת" .. אוקי אדוני המעלית לא עובדת, איך זה קשור אלי?

אמרתי לו אוקי מה…

אחרי שניות ארוכות הוא מפנה אותי לקופסת קרטון, תעזור לי לעלות את זה? אני ואתה ניקח ביחד. אמרתי לו עזוב תן לי לראות אם זה כבד כמו שאתה אומר.. בדקתי , כבד אבל לא ברמה שאי אפשר להרים. קיצר מפה לשם נופל לי האסימון ש- לך תדע כמה קומות זה. נכנסנו לבנין הורדתי את הקופסה על המדרגה הראשונה , הוא: אמרתי לך שזה כבד בוא אני אעזור לך. נשמה , אני רק מכבה את האוזניות הכל טוב. המשכתי לאחר שהוא אמר שיש 4 קומות, לא אשקר שהתנשפתי כי אני לא בכושר, אבל משמיים זימנו מצווה לפני ראש השנה , כל השנה כלום. מדהים איך מזכים אדם משמיים לעזור פתאום, לא יודע, זה לא יכול להיות מקרה.

קיצור אנשים: דברו ותפסיקו לגמגם ולדבר בלחש. תודה

חחח …בנות רבות עלי

עכשיו עוד מישהי ביקשה עזרה. איזה שאלות יש לאנשים. באה לי אחת קצת מבוגרת, מדברת קצת חלש. אני: הינה עוד צרות. אני עם השיר באוזניות והיא מדברת כאילו אני שומע אותה . מכבה את האוזניות . "כן?" .. היא: אפשר לבקש בקשה? בטח נשמה מה תרצי? עד חצי המלכות. סתם לא באמת אמרתי לה ככה. קיצר היא מתיישבת לידי בספסל, איך אני מעבירה את כל הטקסט הזה לוואטסאפ? אני לוקח את הפלאפון שלה אומר לה הינה יש לך אופציות לבחור למי לשלוח. היא היתה בהלם מנסה להבין איך עשיתי את זה, נתתי נגיעה במסך לאחור, מסביר לה שיש מטוס נייר שהיא רק צריכה ללחוץ עליו ויש לה אופציות למי לשלוח. היא לא האמינה שהאופציה בכלל קיימת 😄

מצווה שניה.

אגב, למה לא פונה אלי מישהי חסודה לשם שינוי?בנות רבות עלי

סתם שאלה שעלתה לי הרגע.

טוב זה כבר קרה בשבת ויצאתי קצת טמבל אבל בסדר. לא נדבר על זה כרגע. מי שואל איפה זה עין גנים כשיש גם רחוב כזה וזה גם שכונה?! כן זה אני ששאלת אותו את זה בשבת היי 🙋🏼‍♂️

חחח מצחיק שאני מגיע לפה פעם ביובל עם סיפורים הזויים …

בודקים אותך. תעבור כמה שלבים במשחק ואז תגיע החסודהמבקש אמונה

🤡

חחח נראלי זה באמת ככהבנות רבות עלי

אשריך. באמת! שנה טובה!נחלת

תודה גם לך🙏🏻בנות רבות עליאחרונה

מי אשכנזי וער בגלל סליחות?זיויק

אני ספרדי וישן בסליחותבנות רבות עלי

אם אתה לא אשכנזי ולא מתפלל סליחות בכוונות עצומותפ.א.

אתה צריך שאלת רב האם יהיה מותר לך לאכול קטניות בפסח, שהרי ההבדל הגדול בין עדות המזרח ואשכנזים במספר לילות הסליחות בחודש אלול, זה לכפר על קטניות בפסח אצל עדות המזרח

יש רק בעיה אחת, אני כבר שנים לא אוכל קטניות בפסח😂בנות רבות עלי

אם כך, אתה יכול להמשיך לישון 🛌 בשקטפ.א.

ישן טוב יותר בבית כנסת מבמיטה?ארץ השוקולד

ברור זה כמה צעדים מהמקרר אתה קם בלילה מנשנשבנות רבות עלי

ארץ השוקולדאחרונה

זה לא תלוי מה איכות האוכל שם או שאצל ספרדים לעומת אשכנזים יש אוכל טוב בטוח?

לכבוד ראש השנהאוי טאטע!

ארץ אשר ד' אלהיך דרש אתה תמיד עיני ד' אלהיך בה מרשית השנה ועד אחרית שנה

לכבוד ראש השנה ראיתי משהו ממש יפה ומשמעותי

קבוצה של תמונות יפות מהארץ עם מקורות על שבח ומעלה ארץ ישראל

מוזמנים להצטרף

קמפיין 'טובה הארץ מאוד מאוד'

תודה רבה!נחלתאחרונה

ת

שנה טובה, ברוכה, שמחה, שלווה, לכולכם כולכם כולכם!!נחלת

אמן ואמן וגם לךארץ השוקולד

שנה של קיום משאלות לטובה לכל באי ובאות הפורום

אמן. גם לךנפשי תערוגאחרונה

יש משהו מאוד מוזרפשוט אני..

כאשר יש תחושת אבל על אדם שהלך לעולמו,

למרות שהוא לא קרוב משפחה,

ולא חבר קרוב,

ולא בוס,

אלא ''רק'' מנחה ומנטור.

מי שבהרבה מובנים הביאה אותי עד הלום,

ומי שמיליוני בני אדם חייבים לה את חייהם בלי שהם בכלל יודעים.

נוחי בשלום,

פרופסור עדה יונת.

וכן אני יודע שהיא הייתה שמאלנית קיצוניתפשוט אני..

אשמח אם זה לא יהיה הנושא כאן...

למה מוזר?משה

היה לך קשר איתה. הערכת אותה. עשית איתה דרך. הכי הגיוני בעולם.

מתוך 14 הזוכים הישראלים בפרס נובלאריק מהדרום

היא האשה היחידה, גם בזה היא היתה פורצת דרך לשבור את תקרת הזכוכית.

יהי זכרה ברוך.

איזו תקרת זכוכית?shaulreznik

לוועדת פרס נובל מאז מארי קירי אין שום תקרת זכוכית

נכון עקרוניתאריק מהדרום

בפועל היתה רק אחת

היה את רוזלינד פרנקלין שהיו נותנים לה אםקעלעברימבאראחרונה

לא היו גונבים ממנה את הגילוי

יש כאן אוהדי קבוצת כדורגל/כדורסל לשאלה בפרטי?צע

חיילי גבעתיאריק מהדרום

אמר לו פפוס מי הביאך לכאן אמר ליה אשריך רבי עקיבא שנתפסת על דברי תורה אוי לו לפפוס שנתפס על דברים בטלים

לא מכבים אש עם דלק!Nachman Wilhelmאחרונה

מעגל דמים ללא קץ או עוצמת נצח: התודעה היהודית שתכריע את האויב

החרות הפצועה של מדינת ישראל, המנסה לבנות את ביתה הלאומי ללא זיקה עמוקה לשורשיה ולקודש, גובה מאיתנו מחיר דמים יומיומי וכואב. אנו מוצאים את עצמנו במרדף אינסופי של "כיבוי שריפות" מול פני רוע משתנים: פעם אלו בלוני תבערה ועפיפונים המכלים את שדותינו, פעם נחילים של כטב"מים ורחפני נפץ המאיימים על ערינו, ופעם מטחי רקטות, מנהרות ופיגועי טרור מגוונים. אנו ניצבים מול מציאות שבה אין לנו רגע של שקט; מציאות שבה אנו לא מפסיקים לכבות דליקות פיזיות וביטחוניות, מבלי לראות את האופק או את הקץ.

בכל פעם שאנו גוברים על איום אחד, מיד צומח איום אחר במקומו. הניסיונות לפתור את הבעיה בכלים טקטיים, טכנולוגיים או צבאיים בלבד דומים לטיפול בסימפטום ולא במחלה עצמה. אנו משיגים שקט זמני, אך נכשלים פעם אחר פעם מלגמור את הסיפור עד הסוף ולעקור את האיום מן השורש — משום שהשורש האמיתי הוא רוחני במהותו.

אירועים אלו אינם יד המקרה. הטרור הבלתי פוסק, על כל סוגיו וטכנולוגיותיו, הוא תזכורת רוחנית וקיומית רבת עוצמה. האויבים מציקים לנו, אך מלמעלה מכוונים אותנו בניסי ניסים — באמצעות מסרים שמימיים שאין לנו ברירה אלא להקשיב להם — להבין שאיננו יכולים להסתמך על כוחנו ועוצם ידינו בלבד. המציאות דוחקת בנו לחזור "מלא על מלא" לשורשינו העוצמתיים, המוצקים והקדושים.

הטרור והלחימה האינסופית ייפסקו רק מכוח נחישותנו המוחצת, שתנבע מתוך זהות יהודית מבוררת. ברגע שנתחבר לשורש הנשמה המשותפת של עם ישראל, יתקיים בנו: "כל המקום אשר תדרך כף רגלכם בו לכם יהיה" (דברים יא). נחישותנו הרוחנית והמעשית תנפץ את אשליות האויב, כהבטחת התורה: "ונתתי שלום בארץ... ורדפתם את איביכם ונפלו לפניכם לחרב" (ויקרא כו). אז, מתוך עוצמה פנימית בלתי ניתנת לערעור, יסתיים מעגל כיבוי השריפות ויראו כולם את ניצחוננו המוחלט: "וראו כל עמי הארץ כי שם ה' נקרא עליך ויראו ממך" (דברים כח).ל

אולי יעניין אותך