**** ארה"ב בוחרת - שרשור מרוכז ****מרדכי
בס"ד

מדינות ארה"ב יצאו היום לקלפיות, אחרח מערכת בחירות סוערת במיוחד, לבחור את הנשיא הבא של המדינה, או לראשונה בהיסטוריה של ארה"ב, את הנשיאה הבאה.

במירוץ לנשיאות ישנם ארבעה מתמודדים, אבל רק שניים מתוכם רלוונטים. דונאלד טרמפ הרפובליקני והילרי קלינטון הדמוקרטית. אך הם נאבקים לא רק שהמועמד שלהם יבחר, אלא גם על המקומות בסנאט ובבית הנבחרים.

הבחירות לא מוכרעות על ידי מספר הקולות הרב ביותר, אלא למי יש יותר אלקטורים. בכל עשור עושים מפקד אוכלוסין בארה"ב ומחלקים את האלקטורים לפי מספר האוכלוסיה בכל מדינה. כל אלקטור נחשב למושב. גם אם יש מדינה ש-45٪ מתוכה הצביעו למפלגה אחת, אבל הרוב הצביעו למפלגה השניה, זה נחשב כאילו כל המדינה הצביעה למפלגה השניה. יש מדינות שבהם כבר ניתן לצפות למה הם יצביעו ושם המתמודדים משקיעים פחות משאבים, שאותם הם מרכזים בעיקר במדינות המתנדנדות.

בסופו של יום, על מנת שיוכתר נשיא חדש לארצות הברית, צריך אחד המתמודדים להגיע ל270 אלקטורים. במידה ואף מתמודד לא יגיע לזה, שלושת המתמודדים בעלי מספר האלקטורים הגדול ביותר יגיעו להחלטת וועדה שהיא תבחר את הנשיא. במצב כזה, ישנו סיכוי מזערי, שנמצא קרוב מאוד לאפס, שתחליט הוועדה שהיא לא רוצה לא את קלינטון ולא את טראמפ, אלא את המקום השלישי, אך בשביל שיהיה את הסיכוי הזה, אחת המפלגות הקטנות צריכה לכבוש לפחות מדינה אחת שתעניק לה את האלקטורים שלה.

מכיוון שכל מדינה ומדינה יכולה לקיים את הבחירות באיזה אופן שהיא רוצה, חוץ מכמה קריקטריונים קבועים (כמו שבסופו של יום יהיה רק מועמד אחד וכו'), ישנם מדינות שכבר התחילו להצביע לפני שבוע או שבועיים (תלוי במדינה) והיום בשבילם יהיה היום האחרון שבו ניתן להצביע. בשל כך, גם סגירת הקלפיות, והגעת תוצאות האמת, יגיעו בשלבים. רוב תוצאות המדגמים יגיעו בסביבות השעה 02:00 (שעון ישראל), מה שכבר ישפיע על ההצבעה במדינות בהם הקלפיות עדיין פתוחות. בשעה 03:00 תגיע כמות נוספת, והסוף יגיע בשעה 08:00 שיכול להיות שכבר אז נדע האם יש נשיא חדש לארה"ב.

במהלך היום אוסיף לשרשור הזה עוד מידע שיכול לעניין פה את האנשים על מערכת הבחירות ההזויה הזאת. אשמח שאת הכל נרכז כאן, עד פרסום תוצאות האמת.

יום טוב לכולם
תודה על ההסבר ענבל
**** הקול היהודי ****מרדכי
בס"ד

שני המתמודדים מתפארים בכך שבדם צאצאם זורם דם יהודי. אומנם זה לא מדויק, כי נכדיה של קלינטון לא נחשבים ע"פ ההלכה ליהודים, כי אביהם מתבולל, אבל זה כן אומר שחשוב להם לזכות גם בקול היהודי.

לפי סקר של רשת אי.בי.סי שפורסם אתמול בעיתון 'ידיעות אחרונות' פורסם שרוב היהודים בעלי זכות ההצבעה נוטים להצביע לקלינטון. אך מייד נראה שהסקר הזה לא מדוייק בהכרח.

רק חשוב לזכור לפני כן, שלפי מפת האלקטורים, לקול היהודי אין משמעות מיוחדת, הם חלק מאוכלוסייה שלמה שההצבעה שלהם נמשכת אחרי הצבעת הרוב. או כמו שכתב עורך העיתון החרדי 'משפחה' באנגלית בטור מיוחד שפרסם השבת בעיתון שיוצא לאור בשפה העברית, "כוחנו בתפלתנו היינו גדול יותר מאשר כוחנו האלקטורלי". זה נכתב לאחר שהוא הגיע בחישובו שיש "רק" 160,000 חרדים שיצביעו בבחירות האלו, מתוכם 90٪ גרים בנוי-יורק וניו-ג'רזי, שבהם הבחירות כבר מובטחות להילרי (טענה שבלנ"ד אתייחס אליה בפרטות בתגובה אחרת)

נתחיל עם הבטוחים:
חסידות סאטמר פרסמה בשבוע שעבר שהחסידות תצביע להילרי. הנימוק להצבעה הוא שטראמפ הוא ציוני יותר. נימוק שאולי מלמד אותנו לאן פניהם של המועמדים אחרי הבחירות.

אך בדיוק בגלל זה סאטמר נחשבים ליוצאים מן הכלל בחברה החרדית בארה"ב. חחק נכבד מהחרדים מעדיפים לבלוע את המעשים של טראמפ ואת ההתבטאויות שלו, על פני הילרי, וגם את זה הם יעשו בשקט. חשוב לזכור שהרפובליקנים הם השמרנים, שבניגוד לדמוקרטים שהם הליברלים, יותר מתקרבים לערכי היהדות. אך בואו נודה על האמת, מעשיו של טראמפ לא מעידים על שמרנות כפי שאנחנו מגדירים אותה, אך אם נסתכל כל המצע שלו, הוא כולל בתוכו דברים שביהדות מאוד יתמכו בהם, כמו לדוגמה החוק למניעת הפלות.

ואכן טראמפ משקיע לא מעט בציבור היהודי, ואחד מיועציו החשובים והקרובים ביותר, הוא יהודי חרדי שתפקידו להביא את המצביעים החרדים לקלפי, וכן לייעץ לו בהמשך, אם אכן הוא יבחר. וכנראה זה עובד.

אז איך זה שבכל זאת הסקר של האי.בי.סי מנבא עתידות להילרי?
הסיבה הפשוטה היא הרפורמים והקונסרבטיבים הם 90٪ מהאוכלוסייה היהודית שמונה 5.5 מיליון יהודים. והם, ככל הנראה, לא ימהרו לתת את קולם לטראמפ, אלא להילרי. לעומת זאת ה-10٪ האורטודוכסים הנותרים, שה160,000 מתוכם הם החרדים, צפויים לתת ברובם את קולם לטראמפ.

אם כל זה, בשנים האחרונות היהודים בארה"ב העדיפו את הדמוקרטים והצביעו להם (כן, בעיקר זה התבטא אצל אובמה). היום נדע האם זה השתנה.
אגב, בשל הפרשי השעות, רק בשעה זאת נפתחות שם הקלפיותמרדכי
עזר לי מאוד, תודה.פסידונית


**** תיק-תקשורת ****מרדכי

בס"ד

 

יש דמיון אחד מאוד בולט בין מערכת הבחירות של ארה"ב לזאת פה אצלנו בישראל - התקשורת.

גם בישראל וגם בארצות הברית יש טענה של אחד המועמדים שהתקשורת הכללית נוטה כלפי הצד השני, ובהחלט ניתן לראות את זה בברור את ההגבלה הזאת.

 

נתחיל דבר ראשון אם התקשורת שלנו פה בישראל.

מי שפתח במהלך מערכת הבחירות הזאת את העיתון ישראל היום, המזוהה עם נתניהו, היה יכול וודאי לשים לב שהם תומכים באופן מוצהר בטראמפ. גם טראמפ הבין את זה, והתראיין לכתב החוץ של העיתון, בועז ביסמוט, לפחות פעמיים. ואילו מי שפתח את 'ידיעות אחרונות' או 'מעריב' (ק"ו שב'הארץ') ראה מגמה הפוכה של תמיכה חד משמעית בקלינטון. דבר זה התבטא גם בערוצים 2 ו-10 בטלוויזיה, שמבחינתם הם תומכים בקלינטון ואף עושים הכל על מנת שדונאלד טראמפ לא יבחר. אפילו כשהיה את פרשת האימיילים וחקירת ה-FBI וטראמפ בפעם הראשונה עקף את קלינטון בסקרים, היה להם מאוד קשה להודות בכך שאולי עכשיו יש לו עוד סיכוי לנצח.

 

הגדיל לעשות פרשן 'ידיעות אחרונות' נחום ברנע שפרסם אתמול מעל גבי העיתון, כתב אישום נגד ה-FBI על כך שלקח להם זמן לסגור את התיק שוב, ומי שהצביע בבחירות המוקדמות בחר מתוך ידיעה שקלינטון נמצאת תחת אשמה. הכתבה הזאת של ברנע מראה את רמת הרצון שלהם בניצחונה של הילרי.

 

את ההשוואה לבחירות בישראל אני חושב שאני לא צריך לעשות, גם פה לפני הבחירות החלוקה הייתה דומה.

 

אותו הדבר גם בתקשורת בארה"ב.

טראמפ מתלונן שהתקשורת מוטה כלפי הילרי ונלחמת נגדו. כלי התקשורת שזה הכי בולט אצלו זה ערוץ הטלוויזיה CNN (שערוץ 10 עובד בשיתוף פעולה איתו בסיקור הבחירות), שבכל פעם אחרי העימותים הפומביים בין שני המתמודדים הוא מהר להכריז שע"פ סקר דעת קהל, הילרי היא זאת שנצחה את טראמפ. לעומת זאת, כלי תקשורת אחרים פרסמו סקרים שונים, בהם כמו ה-FOX NEWS (שמוטה יותר לטובת טראמפ) וכן בעיתונים שונים שבהם טראמפ הוא זה שזכה. אבל בסופו של דבר רק את ה-CNN שמעו. גם פה בישראל כל מה שפורסם היה הנתונים שלהם ולא של כלי התקשורת האחרים.

 

לטענתו של טראמפ התקשורת עשתה יד אחת נגדו. טענה מוכרת לנו, פה בישראל. כמו כן הוא טוען שכל האירועים נגדו הם המצאות של התקשורת שמחפשת דרכים איך להרחיק אותו מהבית הלבן. עוד הוא טוען שלא מראים את התלהבות ואת הקהל הגדול שתומך בו. אך מנגד ב'הארץ', לדוגמה, טוענים שהעיתונאים בארה"ב פועלים בכלל נגד קלינטון והם לא מרבים להתעסק בפרשיות בהם הוא מעורב. 

 

אחד הרגעים הבולטים בכל המאבק התקשורתי הזה היה שתומכי טראמפ השתלתו על השידור במהלך משדר חי של ה-CNN לפני העימות השלישי והאחרון. הערוץ העמיד פאנל מחוץ למקום העימות בלאס ווגאס ובמקום לשמוע את חברי הפאנל, מה ששמעו זה את תומכי טראמפ צועקים את אחת הסיסמאות הבולטות שלו - "לכלוא אותה" (את קלינטון, כמובן, אחרי חקירת ה-FBI).

 

בין כך ובין כך, יש דמיון ניכר בין מערכות הבחירות שאולי ע"פ ההתגייסות התקשורתית, בעיקר כאן בארץ, אנחנו יכולים ללמוד מי עדיף, מבחינתנו, שיהיה הנשיא החדש, ומי לא.

כלי התקשורת האמריקאיים הצהירו בפירוש על תמיכתם בקלינטוןעוגי פלצת
The Mediaמשה
'התקשורת'.
**** המדינה ה-51 ****מרדכי
בס"ד

בישראל, זה לא סוד, שמצפים לראות מי יהיה הנשיא הבא של ארצות הברית. אחרי אובמה, שאומנם חתם על ההסכם סיוע הכי גדול שניתן אי פעם לישראל, אבל בואו נודה על האמת, שישראל בסופו של יום לא רוותה ממנו יותר מידי נחת.

גם המתמודדים מבינים שישראל היא חלק חשוב מאוד בבחירתם, והייחס שלהם כלפיה, יהיה חלק חשוב גם של התמיכה היהודית בארה"ב, כפי שכבר נכתב, וכן של אזרחי ארה"ב פרו-ישראל.

ובאמת שני המתמודדים נפגשו עם נתניהו בעת שביקר בארה"ב, אבל גולת הכותרת היא מטות המפלגות שנפתחו פה בישראל.

מי שפעל הכי חזק פה בישראל היה ללא ספק המטה של טראמפ. הם פתחו סניפים בכל רחבי הארץ, כולל ביהודה ושומרון. המטה העסיק פעילים בשכר וכן הוא שכר משרד יחסי ציבור חרדי (שרוב המצביעים פה נמנים לציבור החרדי).

לעומת טראמפ, המטה של הילרי עבד פחות חזק. כל הפעילים שלו היו מתנדבים, וגם קמפיין ושלטי חוצות לא נראו כפי שנראו במטה של טראמפ. למעשה אין להם אפילו מטה, אלא הם עסקו בשכנוע בלבד דרך הטלפונים ומעבר בין המטות. חוסר ההשקעה אולי נובע מהדברים שאומר הנציג הדמוקרטי הקודם, עו"ד שורר, בראיון לעיתון החרדי 'בקהילה' בו הוא מסביר שהציבור הישראלי ברובו רשום על מדינות שהם דמוקרטיות ולכן הוא לא מבין למה מטה טראמפ משקיע כ"כ ברבה מאמץ אבוד פה בישראל.

אם מסתכלים מהו הרצון הישראלי, גם אם הוא לא בעל יכולת הצבעה, התשובה היא ברורה. אם התקשורת נוטה לכיוון קלינטון, הציבור נוטה לכיוון טראמפ. בסקרים שנערכו באתרים ובדפי הפייסבוק השונים (ידיעות, ישראל היום, ערוץ 2 ועוד) הראו חד משמעית שהציבור הישראלי בעד טראמפ. הסקר היחיד, לפחות שאני נתקלתי בו, שהראה שקלינטון מובילה, היה הסקר באתר של 'הארץ'.

אם מקשיבים לפרשנים, כמו לדוגמה נדב אייל מערוץ 10, לישראל לא ישנה אם קלינטון תבחר או שטראמפ יבחר, שניהם יהיו טובים לישראל. אך זה נראה בכל זאת שהציבור הישראלי גם הוא מעדיף לבלוע את טראמפ ה'משוגע', מאשר את הילרי שמעורצת בעיקר על ידי השמאל והתקשורת. אם אנחנו מסתכלים על רצונו של ביבי, אז הוא לפי פרסומים, מעדיף דווקא את קלינטון, כי אז הוא יודע מי עומדת מולו, לעומת טראמפ שמוגדר כאיש לא צפוי.

בסופו של יום ישראל זקוקה לנשיא שלא אכפת לו ממנה. היא זקוה לנשיא שלא ידאג לה במטרה להשפיעה על החלטותיה, אלא יניח לה לעשות כנפשה. ממש לא מה שעשה אובמה במהלך שנות כהונותיו.

אגב, כלקח מהבחירות הקודמות, בהם שרים בממשלה הגיבו לתוצאות הבחירות וארה"ב האשימה את ישראל בהתערבות בבחירות, הורה נתניהו שלא להגיב לתוצאות אלא להשאר צופים מהצד.
אני אשמח שמי שנשאר ער לתוצאותמאיר הר ציון

יעדכן כל פעם שעולה מדגם

בגדול עכשיו הסיכויים נוטים לטובת טראמפותן טל
לא נשארתי ער אלא התעוררתי עכשיו וקראתי. הוא ניצח בפלורידה ואוהיו שהן מדינות מפתח שהיה קריטי שינצח בהן.

בואו נגיד שהסוקרים כנראה בהלם שמינה צמח וקמיל פוקס בישראל היו אחרי הבחירות בישראל.

לזכותם יאמר בכל זאת שלפחות בסקרים שלהם באמריקה הרוב שהיה לקלינטון בסוף המירוץ עמד על טעות הדגימה לכאורה אז זה יכול להסביר אם יהיה הפסד בהפרש קטן. אם היא תפסיד בהפרש יותר גדול אזי הם יצטרכו לבדוק עצמם בצורה רצינית.

אבל מי יודע אולי בכלל תנצח בסוף.
אני מת לראות את הפנים של נדב אייל, ערד ניר וניצן הורביץ מרדכי
אני ראיתי את הורוביץ. לא נראה טוב...ותן טל
לאט לאט זה מתקדם וכנראה שבאמת טראמפ סופי הוא הנשיא הבא ושנצטרך לחכות לפחות עוד 4 שנים לפני שאולי תהיה נשיאה לארה"ב (וייתכן שהרבה יותר...)
זה עדיין לא כמו רביב דרוקר שנחנק מבכי בערוץ 10מרדכי
יש זמני ניחום אבלים?מושיקו


**** היום שאחרי ****מרדכי
עבר עריכה על ידי מרדכי בתאריך ח' בחשון תשע"ז 07:42
בס"ד

בוקר טוב.
הבחירות לקראת האישורת האחרונה שלהם. למעשה, נכון לכתיבת שורות אלו, נותרה מדינות אחת שעדיין בוחרת, אלסקה (מדינה מובטחת לרפובליקנים), ומסתמן שיש לנו מנצח. דונאלד טראמפ הוא ככל הנראה הנשיא הבא של ארה"ב.

בימים האחרונים דיברו הרבה בתקשורת שהתפקיד הראשי של הנשיא יהיה לאחד את בחזרה שוב את ארצות הברית הפצועה והמתפרקת אחרי מערכת בחירות סוערת. גם זה נשמע לכם מוכר? נכון.

זה לא שבארצות הברית על שלל גווניה הרבים יש בד"כ אחדות. וזה כנראה לא יהיה טראמפ (וזאת גם לא הייתה הילרי) שיאחד את ארה"ב. אבל למעשה אין מה להתרגש מזה, בדיוק כמו אצלנו כאן, בישראל.

אומנם כבר יש נשיא מסתמן, אבל זה ממש לא נגמר ויש עוד דרך ארוכה עד שהנשיא החדש יכנס לבית הלבן. רק בעוד חודש ועשרה ימים (ה-19 בנובמבר) האלקטורים מכל המדינות מתכנסים ובוחרים רשמית את הנשיא. לאחר מכן, בשישי בינואר, הקונגרס הנבחר סופר באופן רשמי את קולות האלקטורים, ורק 14 יום לאחר מכן, ב-20 לחודש, תתקיים ההשבעה והכניסה לבית הלבן.


עד אז, אובמה עדיין מכהן כנשיא ארה"ב. וזאת נקודה שכדאי להתעכב עליה, כי פה בישראל מאוד חוששים מכך. ישנו חשש שמרגע זה אובמה יחשוף את פניו האמיתיות כנגד ישראל ויעביר החלטות מרחיקות לכת באו"ם נגדה. בישראל מתכוננים היטב ליום הזה ומנסים לבלום אותו עד כמה שאפשר.

אגב, גם דחיית חוק ההסדרה, קשורה לבחירות בארה"ב, ויש שטוענים במרכז הליכוד, שנתניהו חיכה לראות מי הנשיא החדש שיכנס לבית הלבן, ולפי זה לפעול. אך גם את זה הם יעשו במשנה זהירות מאובמה שעדיין פותח 7 עניים על הנעשה פה בישראל. ואולי אפשר לומר שזוהי גם הסיבה לבקשה מבג"צ לדחות את הפינוי, לאחר שאובמה כבר לא יהיה זה שמטריד את ישראל.

האם צפוי לנו, אחרי 8 שנים, נשיא יותר טוב כלפינו, פה בישראל? את זה נוכל לדעת, רק לאורך זמן.
הודו לה ' כי טוב כי לעולם חסדו. תודה בורא עולם! עכשיו צריךי.

לבנות את יהודה ושומרון, ולהחיל ריבונות! 

ושוב תודה ל ה' יתברך!

עשיתי לילה לבן ונהניתי מאד!המקדש השלישי בדרך

אני מת לראות את הפרצופים של חברים שלי ושל המורה שלי במגמה 

שכולם יאכלו את הכובע!!

יששששששששש!!!!!!!!!!!מאיר הר ציון

דונאלד המלך!!!

מה ככ טוב בו אם בכלל?שדות של אירוסים
ולא שהאלטרטיבה האחרת יותר מוצלחת.
**** סיכום ****מרדכי
בס"ד

זהו. זה הגיע לסוף. לארצות הברית יש נשיא חדש – דונאלד טראמפ.
מעבר לכך שהילרי קלינטון הפסידה, למרות הניצחון שהבטיחו לה, ההפסד הגדול והמשמעותי הוא של התקשורת בארה"ב ושל הסוקרים. גם ברגעים הכי קשים של קלינטון, הם עמדו לצידה והמשיכו להעניק לה את מירב הסיכויים.

לסיכום, היום התברר שהקשר בין ארה"ב לישראל חזק מתמיד, לפחות בכל הנוגע לניסיון של התקשורת להשפיע על מערכת הבחירות. ניסיון שלא הצליח, בדיוק כפי שהיה כאן בבחירות הקודמות, כפי שכבר נכתב פה אתמול.

גם כאשר אנו רואים את החלוקה של התקשורת פה בישראל, אנו יכולים להבין וללמוד מי יהיה טוב לנו. לא סתם השמאל והתקשורת תמכו בהילרי. הם רוצים שהיא תשפיע על המדיניות פה בישראל ותגרור את ישראל לכיוון שהם רוצים. מרגע שרואים את ידיעות אחרונות מול ישראל היום, את ערוצים 2 ו-10 מול ערוץ 20, מבינים את נטיית הלב של כל צד.

הבחירות האלו היו בין הגרוע לגרוע יותר. ואין ספק שהילרי היא הגרועה יותר לישראל וטוב שהיא לא נבחרה. עכשיו נותר לקוות שטראמפ יעמוד במילה של ויתן יד חופשית למדינת ישראל לפעול כרצונה. נקווה שהוא לא יתערב במדיניות שלנו ולא יפריע לנו לפעול כפי שאנחנו מבינים ולא ידרוש ממנו לעשות ויתורים למען שלום מדומה, ויתמוך בנו במלחמה מול הטרור. זה מה שאנחנו צריכים מהנשיא החדש, יותר מזה זה רק בונוס.

ולקראת סיום,
עד לפני מספר חודשים לא הבנתי כלום בבחירות של ארה"ב, אבל במהלך הזמן האחרון, או יותר נכון במהלך בין הזמנים האחרון, עשיתי מעט שיעורי בית, ומשם כל מה שקראתם בהודעות האחרונות. כל מה שנכתב כאן מבוסס על כלי התקשורת השונים החל מידיעות אחרונות ומעריב ועד העיתונים החרדים 'משפחה' ו'בקהילה'. בערוצי הטלוויזיה רוב המידע מבוסס על ערוץ 20, ערוץ 10 ומעט על חדשות ערוץ 2 וכן מאתרי החדשות השונים. מכל כל המידע, הפרשנויות והסקרים, ניסיתי לעשות מעט סדר. אני מקווה שאכן הצלחתי.


(בתמונה: הספה שלי, אמש, בזמן כתיבת התגובות פה)
אפשר משהו קצת הומוריסטי בעניין?ש.א הלוי

תודה רבה!צריך עיון
יישר כח. סיכום ממצה ומחכים.לב אמיץ


אני רוצה להבין. לפי מה שכתבתשמן פשתן

הבחירה היא בין גרוע לגרוע יותר.

הילרי מבחינתך היא הגרוע יותר כי הכיוון אליו היא נוטה ידועה -שמאל.

לעומתה טראמפ הוא חדש בפוליטיקה האמריקאית, וכתבת ש'נותר לקוות שיתן יד חופשית.. שלא יתערב...' וכ'

 

האם אנחנו מצדדים בו רק על סמך התקוות שהוא יהיה גרוע פחות?!

הוא הרי משוגע לא צפוי, באותה מידה הוא יכול להיות גרוע הרבה יותר מהילרי.

 

 

 

נכון, אסבירמרדכי
בס"ד

אבל אסור להתעלם מכל שטראמפ מוקף בצוו. הכי פרו-ישראלי שהיה אי פעם למתמודד לנשיאות ארה"ב. אם במטה קלינטון היה ניתן למצוא יועצים שהם נגד ישראל, במטה של טראמפ אין כאלה.

גם מבחינת ההבטחות שלו, הוא מבטיח להיות לצד ישראל ולא לכפות עליה את דעתו, הצערות שלא היינו חולמים אליהם ממתמודדים אחרים. ברשת רץ היום סרטון שלו עוד מהתקופה שהוא לא חלם להיות נשיא איך הוא מדבר בשבח ישראל ובשבח נתניהו. אך כפי שגם כתבתי הוא לא צפוי ופה כן יש מעט חשש.

אך על פניו נראה שבהחלט מדובר בנשיא יותר טוב מקלינטון שהיא הייתה בטוח איומה למדינת ישראל וטוב שהיא לא נבחרה.
אני סקפטית. לא הייתי בונה עליו, ובוודאי שלא על הצהרותיו.שמן פשתן

(גם בישראל, המהלכים הגרועים ביותר נעשו בזמן ממשלות ימין מבטיחות... מה שרואים מכאן לא רואים משם וכו')

 

 

ותודה על השרשור המעולה!!

מבין היטב את הספקטיות, זה לא שאני בוטח בו במאה אחוזמרדכי
בס"ד

אבל בכל זאת, אני עדיין מאמין שהוא יהיה יותר טוב לישראל מאשר קלינטון, ומכאן נובעת שמחתי. כמו שאם כל התלונות שלנו על ביבי, הוא עדיין עדיף מבוז'י וממשלת שמאל. נכון שביבי לא מושלם, והוא מפנה, מקפיא ועושה נזק לא מעט להתיישבות, אבל זה עדיין (כנראה) עדיף ממשלת שמאל.

בשמחה!
הוא לא משוגע. הוא אדם חכם מאוד, נבון ושקול.ותן טל
גם אם דרך הביטוי שלו לפעמים לא הכי פוליטיקלי קורקט ואולי קצת גסת רוח - אלו בעיקר בעיות אסתטיות שניתן לתקן. הבנאדם מאוד חכם ורציני וזה ברור - הוא עשה הון עצום בעצמו, וזה כשלעצמו מצריך הרבה שכל, אמביציה, שיקולי דעת, הבחנה בין עיקר לתפל ועוד ועוד הרבה תכונות שיכולות בהחלט לאפיין מנהיג.
גם ההבנה שלו ויכולת הניתוח לפרטי פרטיםלב אמיץאחרונה

של המציאות במזרח התיכון היא יוצאת דופן.

ראיתי ביוטיוב לפני חודשים, אסיפת בחירות שלו שנגעה לנושא ישראל והמזרח התיכון, והתפעלתי מהידע שהפגין לגבי נתונים, ומהיכולת לקלוט לאשורה את תמונת המצב כאן במזרח התיכון ואת האינטרסים (מה שקוראים) הישראליים.

ניצחון משולש לרפובליקניםמאיר הר ציון

הבית הלבן שלהם, וגם בקונגרס ובסנאט יש רוב.

 

הבן שלו נראה עדיין בהלםמושיקו


עוד הוכחה לאפסיות של ביבירועישםטוב

פשוט לא נתפס

 

 

 

 

ביבירועישםטוב

ביבי מתנהל *בדיוק* לפי התפיסה השמאלנית שאומרת - 

יש בעזה מיליון-2 חפים מפשע, אנשים ממש טובים.

למרבה הצער קבוצה טרוריסטית איכשהו השתלטה עליהם.

בגלל 7.10 ישראל נאלצה בלית ברירה לצאת למלחמה וחבל על כל הרוג ופצוע "לא מעורב".

עכשיו שחמאס כמעט נעקר אז ישראל כמובן תעזור לעזתים, האנשים הטובים והאיכותיים, להשתקם חזרה.

 

אתה קורא את מה שאתה מעלה כאן?!הסטוריאחרונה
אין כאן שום דבר על ראש הממשלה. ארה"ב דורשת, נו שוויין. היו גם כותרות כאלו, רק לפני קצת יותר מחודש, על המחבלים ברפיח ש"ארה"ב דורשת שניתן להם לצאת" וכל שונאי נתניהו חגגו כאן. היא דרשה, הוא סירב. היום המחבלים הללו מתים או בכלא.
שאלות שכל אדם חושב צריך לשאול את עצמו על כיפת ברזלסביר11

💡שאלות שכל אדם סביר צריך לשאול את עצמו לגבי כיפת ברזל וטיל החץ:

1. האם ראיתם אי פעם בעיניים שלכם- כשנאלצתם להיות בחוץ בזמן אזעקה -יירוט אמיתי של רקטה או טיל שעף בצורה אופיינית, וכיפת ברזל שמזנקת אליו ואכן פוגעת בו באמת? לא ראיתם.


ואם ראיתם סרטון כזה- כל איש מולטימדיה שעוסק בעיבוד סרטים ובפוטושופ יכול להראות שהסרט הוא מפוברק, אולי ברמה מקצועית יותר מהסרט המפוברק של שדה תימן, אך נוצר במסך המחשב ולא במציאות.

( יש ברשת כמה סרטים מפוברקים של פגיעה ,עם הסברים משכנעים של איש מקצוע שמראים שהם מפוברקים והפגיעה לא קרתה)


2. טילי תמוז ,גיל ,וכל טיל מכובד,  מראה צלב שהטיל מצלם בעצמו כיצד הוא מתקרב למטרה,

שהולכת וגדלה, עד שהמסך שחור כשהוא מפוצץ אותה.

האם ראיתם אי פעם סרטון כזה מכיפת ברזל?

אני בטוח שלא ראיתם.

ואם כן, איש מקצוע כנ"ל -יוכל להראות לכם שזה סרט מפוברק.


וכן לגבי יירוט של טיל על ידי טיל חץ.


האם לדעתכם קיימים סרטים של יירוט, אלא שמסתירים אותם מהציבור?

לא הגיוני לחשוב כך, כי סרטים כאלה יכולים רק להועיל ולהגביר את אמון הציבור במערכות.


3. 📢מדוע ,כשמתפרסם שהגיע טיל=רקטה לאיזור מסוים, ושהוא יורט בהצלחה, נשמעים באזור כמה פיצוצים .למה יותר מפיצוץ אחד,

כמה פעמים יכולה רקטה של האויב להתפוצץ?

הרי לאחר הפיצוץ הראשון הרקטה כבר לא קיימת יותר. אולי זה חתול בעל תשע נשמות?


4. ידוע שארהב השתתפה ומשתתפת בפיתוח  כיפת ברזל והחץ . האם אין לה אינטרס להגן על עצמה? הרי היא נמצאת בסכנת ירי טילים מכל ספינה רוסית שמתקרבת לחופי ארה"ב גם ממרחק גדול, כגון אלף/ אלפיים קילומטר.

אם כן ,למה ארה"ב לא רוכשת טילי כיפת ברזל או חץ מישראל?

ולהיפך, היא ביטלה עסקאות רכישה של הכיפה מישראל. למשל חפשו בגוגל : "ארה"ב לא תרכוש את מערכת כיפת".

מה שאומר שאין לארה"ב אמון 🤏 בטילים שהיא מייצרת על ידי ישראל.

🐣אבל לקידום מכירות- למה לא? כלומר ארה"ב, שמושקעת בכיפת ברזל וב- חץ,  יש לה אינטרס שמדינות שונות ירכשו מישראל את המערכות הללו, והיא תגזור קופון ברווח , מה שיכול להסביר מדוע גרמניה רכשה לאחרונה חץ3,

ומי יכול לשלול את הטענה שזהו תרגיל של איש העסקים טראמפ , שנתן לגרמניה את הכסף לרכישה?

אגב, גם סינגפור, שסיכמה שתרכוש מערכת כיפת ברזל מישראל- חזרה בה ולא ולא רכשה. חפשו בגוגל "סינגפור לא תרכוש כיפת".



כן ראיתי. פיזית.נקדימון
ולא אכפת לי איך קוראים לזה - זה פוגע ומציל חיים.
ראיתי מלאזוזיק העכבראחרונה

גם אתה היית רואה אם היית גר באיזורים מסויימים בארץ.

ראיתי כיפת ברזל רודף אחרי טיל ופוגע בו לפחות שלושים פעמים. ראיתי שיגורים של כיפת ברזל יוצאים מהקנים. ראיתי והחזקתי בידיים המון רסיסים - גם של מיירטים.

אולי מישהו השתיל לי שבב עם דמיונות לתוך הראש, כשנכנסים לעולם הקונספירציות אפשר להיות מאד פוריים ואין גבול לאפשרויות. 

עכשיו אפשר להיות בטוחבינייש פתוח

חוק הגיוס לא יעבור בשום מתכונת. אלא אם כן יחליפו ממשלה (לא חייב בחירות, אבל זה תלוי במרכז הפוליטי שיפסיק להחרים את נתניהו) ויביאו לחוק שבאמת יגייס חרדים.

אני מקווה שכולם הבינו מזמן שלעולם לא נשיג שינוי בהידברות, שיתוף פעולה ובאופן הדרגתי.

במיוחד שהחוסר בחיילים די גדול וקריטי, אבל הוא קטן מאוד ביחס למיצוי המקסימלי של החרדים הבריאים בגיל גיוס.

אף אחד לא רוצה ולא צרייך לגייס את כל פונוביץ וכל מיר וכל ישיבת חברון ואת כל חסידות סאטמר ותולדות אהרון.

רק מעיר שהצ'יפור של הממשלה מאוד מושפע ממצב משפחתיארץ השוקולד
כך שרווקים במילואים עם הרבה פחות התחשבות.


ובכלל, הפיתרון צריך להיות דרך הגדלת הסדיר ולא צ'יפורים.

ענין טכני פשוט -למה כדאי ליועמשיט והחבר'ה למרוחסביר11


לעיל בדקה 24:00 בימים אלה של  תחילת ואמצע דצמבר  מתבצע מהלך רוחבי של מחיקת כל השיחות וההתכתבויות

ביניהם ,כנראה כולל נשיא העליון והיועמשית,

פרט לכך שבווטסאפ הרבה התכתבויות מוגדרות למחיקה אוטומטית אחרי חודש עד שלושה , ולזה בדיוק הם מחכים ,שיעברו חודש עד שלושה חודשים מאוקטובר

ממילא לא ימצא שופט חוקר להחליף את היועמשיתכמו🐌תמס

שעומד בדרישות של השר לוין ושל בגץ גם יחד

כך או כך הפרשה ירדה מסדר היום הציבורי

מקווה שהפצר החדש יעשה ניקיון בפצריה

או לפחות תשתנה שם רוח המפקד

אבל תודה שהחזרת את הנושא החשוב הזה לדיון

ספוילרזיויק
לא יקרה
כבר קורה הם מגלגלים כולם אחריות על הפצריתכמו🐌תמסאחרונה

ומתנערים מזה.

עכשיו יש להם מפקד חדש

חבל שלא דנים בפורום הזה…סיעתא דשמייא1
…על תאונות הדרכים הקטלניות. 
בהחלט הגיע הזמן לדוןשדמות בחולות

גם בזה.

 

השאלה היא כמה יש עוד לחדש?

 

מיותר. נתחיל ישר מזריקות בוץנקדימון

אין מה לדון בזה.

צריך עובדות הן ביחס לישראל והן ביחס לעולם, צריך אכיפה (ועובדות לגביה הן ביחס לישראל והן ביחס לעולם), וצריך שכל אחד יחנך בבית את עצמו ואת ילדיו.


נגמר. הלאה לפוליטיקה הזולה הבאה.

נוראזיויק
מה אכפת לנו מה קורה באוסטרליה?איתן גיל
חבל שלא מכבדים וכותבים בפורום כשכאן שבת...הסטורי
וואי לא שמתי לבזיויק
ועוד ניק עם שם כזה... מזעזע
הוא כותבקעלעברימבאר
מאוסטרליה , כשהוא כתב היה שם יום חול עדיין. הוא דתי שומר שבת
לא עדיין, אלא כבר יצאה שם שבת. וזה לא מכבדהסטורי
שזה יופיע כך בפורום שכתב היום ב16:15. לא בכל הודעה הוא מציין שהוא יורד שירד לאוסטרליה.
מנהלי ערוץ 7 לא יכולים לסגור את האתר והפורום בשבת?קעלעברימבאר
לא יודע וזה לא משנההסטורי
מינימום של דרך ארץ מצד יורד, זה לא לנפנף.
אהזיויק

מה יהודי עושה בחוץ לארץ?? 🤨

האמת שגם מי שבחלל מעל ארץ ישראל אז השמש אצלו יכולהקעלעברימבאר
לשקוע בשעה אחרת. השאלה איך מתחשבים בזמנים הלכתית בחלל, והאם להיות בחלל מעל הארץ זה נחשב יציאה מהארץ
אגב, מי שגר סמוך לקו התאריך יכול בגלל לדלג על שבת.ספקאחרונה

לפי חלק מהדעות, לפחות... נדמה לי שבתקופת מלחמת העולם השניה, יהודים שברחו ליפן לא ידעו באיזה יום לשמור שבת... 

 

זה לא הנושא אבל אנחנו עדין בגלות…סיעתא דשמייא1

… אנחנו מתפללים שלש פעמים ביום באופן הזה.

עוד לא החליטו לשנות את הנוסח.

זה ממש לא תירוץ להשאר בחו"ל. האם בגללקעלעברימבאר

שאנחנו מתפללים השיבה שופטינו אז זה מתיר לעוות צדק ומשפט?

 

גם אין קשר בין שינוי הנוסח לשאלה אם אנחנו בגלות. כן נפסק לא לקרוע על ערי יהודה וירושלים כי הם בשלטון ישראל, ונפסק לומר הלל בברכה ביום העצמאות כי יצאנו בו מעבדות לחירות (כלומר סיום שעבוד מלכויות סיום הגלות)

לא רוצה לפתח את הנושא כאן אבל על כל…סיעתא דשמייא1
… מה שכתבת יש עדין חילוקי דעות בתוכינו ולאף אחד אין מונופול על האמת לכן עובדתית המציאות לא כל כך תואמת למה שהצגת.
גם אם אנחנו תיאורטית בגלות, עדיין יהודיקעלעברימבאר

צריך לגור בארץ.

גם סטמר לא נמנעים מלגור בארץ

מוכן לשים כסף שהוא לא דתיארץ השוקולד
וגם לא באוסטרליה
הוא דתי מאוסטרליה, אתה יכול לבקש ממנוקעלעברימבאר
פירוט בפרטי גם
בא נתערב על כרטיס טיסה.סיעתא דשמייא1
כרטיס חד כיווני לארץ ישראל🙂קעלעברימבאר
זה היה בטעות מן הסתםקעלעברימבאר
זו לא פעם ראשונה וכבר העירו לו על זההסטורי
פשוט פתח צי את הטלפון….סיעתא דשמייא1

… עם יציאת השבת וקראתי חדשות נוראות על מוות בתאונת דרכים של איש יקר שזכיתי להכיר אותו ואת משפחתו בביקורי בארץ ובאופן ספונטני כתבתי את מה שכתבתי מתוך סערת רגשות. מצטער אם גרמתי למישהו עגמת נפש.

לגופו של עניין תרבות הנהיגה בארץ היא זוועתית, האכיפה רשלנית וקורבנות תאונות הדרכים בארץ זה לא גזרה מהשמיים.

כשליחנו (או שליח השטן) לאוסטרליהאיתן גיל

מצופה ממך לעדכן אותנו, איך נאכפים חוקי התנועה בארץ הקנגורו.

יש הרבה יותר אכיפה…סיעתא דשמייא1

…ניידות ממושבות נמצאות בכל פינה לזהות נהגים שנוסעים ללא רשיון , ללא משמעת נתיבים, ללא נתינת זכות קדימה וכדומה. . מצלמות מהירות ונסיעה באור אדום יש בכל פינה .

הכל עניין של הפניית תקציבים למקומות הנכונים.

אני שומע כל הזמן פרסומות חסרות תכלית של הרלב"ג ושואל את עצמי למה להוציא תקציבי פרסום יקרים במקום לתקצב יותר ניידות, מצלמות ועוד אמצעים יעילים לפתרון הבעיה.

שימו לב: התרמות לישיבת פוניבז'שלג דאשתקד

חברים, אני מבקש לתאר כאן תופעה שנרמזה בכל מיני כתבות מוזרות שגוגל מעלה לי, אך על מימדיה לא פיללתי. אלמלא ראיתיה בבית כנסת אצלינו - לא האמנתי:

כידוע, לפני תקופה קצרה התקבלה הכרעה סופית - לכאורה - בנוגע למריבת רבת השנים בישיבת פוניבז'. המריבה הייתה, כזכור, בין הרבנים הוותיקים והיורשים הישירים של הישיבה, ובין הרב שמואל מרקוביץ' שראה בעצמו יורש אולטימטיבי לחלק גדול מהסמכויות בישיבה. הפסק של השופט חעשין, הדהד סברות של הרבה אנשים, ודרש מהרב מרקוביץ לסגת מכל הנכסים והסמכויות שהוחזקו על ידו, ולהסתלק עם תלמידיו מהישיבה לקראת סוף שנה"ל הנוכחית.

בפניבז', כצפוי, מריבה לא מסתיימת מהר כל כך. כבר יש דיבורים על ערעור (בפעם המי יודע כמה), וכן על דינר להקמת ישיבה חדשה, ועוד. ההפתעה שחיכתה לי מחוץ לבית הכנסת השכונתי, הייתה שני תלמידי ישיבה חינניים, שסיפרו שהם מישיבת פוניבז' ו"כידוע" רוצים לזרוק את הישיבה שלהם לרחוב,  ולכן הם מבקשים את עזרת הציבור. כמובן שהם לא סיפרו מי זה פוניבז', ואת מי רוצים לזרוק ולאן (הרי אם נער רוצה ללמוד תורה, לא תחסרנה ישיבות שתכלנה אותו ולא יחסרו רבנים שילמדו אותו בבחינת "ספי ליה כתורא"). ובכלל, ממתי בחורים צריכים לאסוף כסף לישיבה שלהם, הרי כל מטרת הישיבה היא כדי שיוכלו ללמוד תורה ללא טרדות (למעט זריקת סטנדרים/ לבנים/ ג'ורה, כתיבת גרפיטי, גניבת פראק או למצער, חסימות כבישים ברחבי הארץ).

כך או כך, ובאמת לא מתוך נקודת מבט של צד מסוים. דומני שרוב הציבור לא רואה בעין יפה את ההיאחזות של הרב מרקוביץ בקרנות המזבח, ודווקא הוא שבכל כך הרבה הזדמנויות היה יכול לסגת ולכבד את עצמו ואת התורה, ותמורת זאת הותיר את המריבה המסריחה הזו באוויר. כך, שגם אם הוא צודק ובאמת מגיע לו הכבוד המפוקפק הזה של "יורש ראשות ישיבת פוניבז' על פי פסק בית משפט", הרי שמרב ומרביץ תורה הציפייה היא אחרת.

לכן, אני מבקש ליידע את הציבור, שהתרומות הללו אינן לישיבת פוניבז' (אם מישהו כ"כ משתוקק לתרום לה), אלא לרב מרקוביץ, שעדיין מנסה לשוות אווירה של מלחמה, וגם אם יילך - רבים היו מצפים ממנו לעמוד בכוחות עצמו, כמו כל ראש ישיבה אחר (ואולי זו הבעיה התמידית, שבמקום לקבל דברים בזכות, מנסים לקבל דברים בכוח הירושה), ולא לשלוח את תלמידיו לקבץ נדבות.

מפליא אותי שאתה בכלל מביא את הסיפור/ידיעה הזו כאןזמירות
כי מה לציבור שלנו, דתי לאומי - ולחרדים של פוניבז'?
ביטלתי את הוראת הקבע לצדקה למוסד חרדיסודית
ונותנת לדתי לאומי שלומד בישיבה ועשה למעלה מ250 ימים בצבא 
הבאתי את הידיעהשלג דאשתקד

כי פגשתי אותם בבית כנסת באזור שלי, שהוא כללי, לאו דווקא חרדי.

הם אוספים כסף במקומות שאנשים תורמים, וזה לא בהכרח מקומות של חרדים. אז מחר אתה יכול לפגוש אותם מתחת לבית שלך.

הם הסכימו לקבל את הבורר הזהנקדימון

ועכשיו כשפסק נגדם, פתאום זה לא מתאים.

הם עושים חילול השם של הרמה השפלה ביותר.

בפעם הבאהברגוע
תגיד להם שלפי הפסק אסור להם לקרוא לעצמם פוניבז'.


ד"א זה לא כ"כ חריג שבחורי ישיבה מתרימים לישיבה שלהם

אולישלג דאשתקד

באמת לא מעניין אותי מי צודק ולמי מותר לקרוא לעצמו פוניבז'. בעיקרון מהמעט שאני מבין, רק מתחילת שנהל תשפ"ז יחול עליהם האיסור הזה, אבל זה באמת לא משנה.

ממה שאני מכיר בעולם החרדי, בחורים שאוספים כסף לישיבה, זה או לת"ת (תומכי תורה - עזרה של הישיבה לתלמידים וחתנים מעוטי יכולת) או אסיפת כספים נקודתית לבניית ספרייה וכדו' (כשהייתי בישיבה קטנה חרדית, היו אוספים לפני פורים לספרייה של הישיבה. אבל היה סתם בכמה רחובות ליד הישיבה, בעיקר כדי להעסיק את הילדים). וגם זה, בדרך כלל באזור מסוים או לפי כתובות של בוגרים. ככלל, תלמידים לא עומדים כמו בבית כנסת קבצנים ומתרימים בשביל האחזקה השוטפת של הישיבה שלהם.

לא הבנתיאוהב כל יהודי

נראה שאתה מזדהה כנראה עם צד אחד, ומעמיד פני תם כאילו אין לך דעה בעניין,

אני יושב בבית כנסת שאליו מגיעים המון בחורים לא פעם ולא פעמיים, לא בהכרח אוהב את זה,

אבל לא רואה בזה דבר כזה הזוי,

מה שאתה כותב זו דמגוגיה זולה במיטבה,

כמובן שיש הרבה ישיבות, אבל יש משפחות רבות שמבחינתם זו הישיבה שמייצגת את תפיסת עולמם, כמובן שזכותך המלאה כפי שנראה עשית לא לתרום, אבל כזו צרות עין, שאכפת לך שחלילה מישהו יתרום להם כמה פרוטות,

עוד לא ראיתי

אסביר לךשלג דאשתקד

אבל אני חייב לפתוח בזה שאתה משתמש בהרבה מילים שיפוטיות (מעמיד פני תם, דמגוגיה זולה במיטבה, כזו צרות עין). זה לא תמיד נעים לקרוא את זה. אבל זו הערת אגב.

לגופו של עניין:

אין לי דעה לגבי מי צודק בדיון עצמו. אין לי מושג על סמך מה הרב מרקוביץ חושב שמגיע לו והרב פלוני חןשב שלא מגיע לו. באמת אין לי מושג.

ברמה האישית, מבחינתי יש אנשים טובים בכל צד ובימים שהייתי בחרדי היו לי חברים משני הפלגים והערכתי מאוד את הנחמדעם והחכמים שביניהם, ללא הבדל. מבחינת קשר לצד מסוים בפוניבז' - צר לי ידידי, אין לי חיבה לישיבה הזו ולא למגזר שהיא מייצגת, משום כיוון.

מבחינת התנהלות, כתבתי בצורה ברורה בהודעה הראשונה, שלטעמי הרב מרקוביץ לא נהג בהגיון ובאחריות בכך שהוא לא עזב את פוניבז' מזמן והקים לו ישיבה משלו. הוא אדם אחד ועד כמה שהוא ראוי, הוא יוכל לבסס טת מעמדו בעצמו. בצד השני יושבים הרבה אנשים שנמצאים שם הרבה שנים וחלקם אינטגרליים בישיבה (כמו המנהל ואוספי הכספים וכו'), אז טבעי שהציפייה תהיה ממנו, לקום וללכת, לא מתוך צדק אלא דווקא מתוך אחריות לכבוד התורה (אתה לא תאמין, אבל ממש לאחרונה אמר לי את זה בדיוק, אדם שמאוד מחובר ושותף בהגיונות הפלג הירושלמי וכו).

עד כאן דברים שלא מאוד רלוונטיים לפתיחת השרשור, אבל הוצהרו בפירוש בפתיחת הדברים.


אני מדבר על תופעה שרב מבוגר רוצה לפתוח ישיבה, אז שיילך ויפתח ישיבה. למה הוא שולח בחורים לקבץ נדבות בבתי כנסת? קורה שישיבה עושה אירוע התרמה גדול והיא פונה לציבור, אבל זו תמיד ישיבה קיימת שפונה בדרכים יחסית מכובדות, לבוגרים, שכנים ומקסימום בפרסומות באינטרנט, ובוודאי לא שולחת תלמידים לשוטט ולקבץ נדבות. מה גם, שתמיד סרטון הישיבה וההיסטוריה שלה חשוף לציבור כפרסומת.

כאן מדובר בפנייה לציבור שמבזה את התלמידים, במצג שווא לציבור התורמים ובכלל בהקמת מוסד שלא ברור למה הוא מוקם. הרי אם מדובר בישיבה שנפתחת, למה שלא יסדרו את ההיבט הכלכלי בדיוק כמו כל ישיבה שמוקמת. הרי לא מדובר באנשים טיפשים או חסרי ניסיון.


זה מה שאני מבהיר, וכמובן מי שבא לו - שיתרום לאן שבא לו.

עוד מילה, אם זה חשוב ככשלג דאשתקד

אני לא בא להצדיק שום צד מבעלי המחלוקת. למעשה, כמעט מאז שהתחיחו המחלוקות היו אנשים טובים שניסו לשבת על הגדר או אפילו לפשר. המציאות היא ששני הצדדים דחו והפריעו לכל גורם כזה, וזה ממש לא כבוד גדול לאף אחד.

כן אציין שהתופעה הזו חוזרת על עצמה הרבה. גם במחלוקת היעב"ץ והרב אייבשיץ, היו רבנים שניסו לפשר וכמדומני הרב חיים רפפורט כתב אז בכאב שחבל שאף צד לא מוכן להקשיב ולהגיע להבנות.

ההסבר יותר פשוטארץ השוקולד

כשלא עובדים, כסף הופך לאישיו ובסוף פועלים באופן לא ראוי להשיג כסף.

כך כבר פירשו רבותינו על המשנה במסכת אבות:

"רַבָּן גַּמְלִיאֵל בְּנוֹ שֶׁל רַבִּי יְהוּדָה הַנָּשִׂיא אוֹמֵר:


 

יָפֶה תַּלְמוּד תּוֹרָה עִם דֶּרֶךְ אֶרֶץ,

שֶׁיְּגִיעַת שְׁנֵיהֶם מְשַׁכַּחַת עָוֹן.

וְכָל תּוֹרָה שֶׁאֵין עִמָּהּ מְלָאכָה,

סוֹפָהּ בְּטֵלָה וְגוֹרֶרֶת עָוֹן.

וְכָל הָעֲמֵלִים עִם הַצִּבּוּר,

יִהְיוּ עֲמֵלִים עִמָּהֶם לְשֵׁם שָׁמַיִם;

שֶׁזְּכוּת אֲבוֹתָם מְסַיַּעְתָּן,

וְצִדְקָתָם עוֹמֶדֶת לָעַד.

וְאַתֶּם,

מַעֲלֶה אֲנִי עֲלֵיכֶם שָׂכָר הַרְבֵּה כְּאִלּוּ עֲשִׂיתֶם:" (מסכת אבות פרק ב משנה ב)

 

רש"י שם:

"שיגיעת שניהם משכחת עון. שמתוך שהוא לומד ועוסק בתורה ובסחורה להתפרנס אינו חומד וגוזל ממון אחרים:"
 

הרמב"ם שם:

"רוצה לומר בדרך ארץ הנה - העוסק בפרנסה.


 

ואמרו וגוררת עון - כמו שבארנו במקום אחר, אמרו "סופו, שהוא מלסטם את הבריות"."


 

הרב עובדיה מברטנורא שם:

"דרך ארץ - מלאכה או סחורה:


 

שיגיעת שניהם משכחת עון - שהתורה מתשת כחו של אדם, והמלאכה מפרכת ומשברת את הגוף, ומתוך כך יצר הרע בטל ממנו:


 

וכל תורה שאין עמה מלאכה - ואם תאמר יהא עמל בתורה תמיד ויגיעתה תהא משכחת עון, ומה צורך למלאכה, לכך הוזקק לומר וכל תורה שאין עמה מלאכה סופה בטלה, לפי שאי אפשר לו בלא מזונות, ומלסטם את הבריות ומשכח תלמודו:"

 

הטור:

"ואחר כך ילך לעסקיו, דכל תורה שאין עמה מלאכה סופה בטלה וגוררת עון, שאם אין לו מה יאכל העוני יעבירנו על דעת קונו.

ומ"מ לא יעשה מלאכתו עיקר אלא עראי ותורתו קבע, כמו שמצינו בחסידים הראשונים שהיו עושין מלאכתן עראי ותורתן קבע וזה וזה נתקיים בידן, כי אין מעצור לה' להושיע ברב או במעט.

וישא ויתן באמונה, ויזהר מלהזכיר שם שמים לבטלה, שבכל מקום שהזכרת השם מצויה מיתה מצויה.

ומאד מאד יזהר אדם בענין השבועה, שהרבה הפליגו רבותינו בענין שבועת שקר, ואפילו לישבע באמת, כמו שאמרו אלף עיירות היו לו לינאי המלך וכולם נחרבו מחמת שבועת אמת.

ויזהר מלהשתתף עם העו"ג, דשמא יתחייב לו שבועה וישבע בשם יראתו ועובר משום לא ישמע על פיך. מיהו אם נשתתף ונתחייב לו שבועה, יכול לקבלה. ומיהו אין כל אדם יכול לעמוד בזו, וגם רש"י התירם שאין עכשיו עו"ג." (טור אורח חיים סימן קנו)

 


הבית יוסף:

"ואח"כ ילך לעסקיו וכו' כלומר ולא תימא למה אתה אומר ילך לעסקיו יותר טוב היה לו שילמוד לעולם בתורה לכך אמר מדה טובה הוא שילך לעסקיו כדתנן (פ"ב דאבות) כל תורה שאין עמה מלאכה סופה בטלה כלומר שיכלה ממונו ואח"כ יצטרך לחזור אחר פרנסתו ולא יוכל אפי' לקבוע עתים לתורה וגם יגרום לו עון כי העוני יעבירנו על דעת קונו." (על הטור באורח חיים סימן קנו וכך הוא פסק בשולחן ערוך)

 

"ואחר כך ילך לעסקיו דכל תורה שאין עמה מלאכה מה שהביא רבינו הסיפא ולא הביא הרישא יפה ת"ת עם ד"א וכו' הוא לפי דנראה דהתנא מדבר בשתי כתות מישראל הא' הם התגרים דפורשין בספינות הים והולכים בסחורות בדרך רחוקה וארז"ל ולא מעבר לים היא לא תמצא תורה בתגרין ועליהם אמר יפה תורה עם ד"א דאצל כת זו ד"א עיקר והתורה טפלה ולכן אמר יפה הוא דיהיה יודע מה שכתוב בתורה שיגיעת שניהם משכחת עון וכת אחרת הם לומדי תורה ויושבים בביתם שהתורה אצלם הוא עיקר אמר עליהם וכל תורה שאין עמה מלאכה סופה בטילה וגוררת עון דבכת זו צריך שיתפרנס במלאכה והוא יושב בביתו ועוסק בתורה כי בזה יש לתורה קיום אצל כת זו. ורבינו מדבר כאן בכת זו שיושבי' בביתם ומתפרנסים במלאכה או בשאר עסקים כגון רבית וכיוצא כדי שיוכל לישב בביתו וללמוד תורה על כן הביא על זה הסיפא נ"ל אמת וצדק:" (על הטור באורח חיים סימן קנו)

 

רבותינו היו חכמים, מי שמשנה ופועל נגדם בסוף משלם מחיר.

מי אמר שהוא לא עובד? ראשות ישיבה זה עבודהקעלעברימבאר

בפני עצמה, ניהול חינוכי של המוסד.

 

אחרת גם הטענה שלך צריכה להיות מופנת לראשי ישיבה/רבני עיר/ר"מים בציונות הדתית שמקבלים על זה משכורת.

 

חוץ מזה שכל ישיבה זקוקה לתקציב, כמו שתיאטרון הבימה זקוק לתקציב או כל מוסד

מי אמר שדיברתי עליו?ארץ השוקולד

לגבי ראשות ישיבה והיתר להתפרנס מלימוד תורה - זה אכן נושא השרוי במחלוקת בין הפוסקים.

(בכלל, זה קצת עצוב שכל כך הרבה לומדים תורה בישיבות ובודדים מהם למדו הלכות תלמוד תורה מהתחלה ועד סוף ברמב"ם או בטור או בשולחן ערוך...

זה כמו שאנשים לא ילמדו הלכות חגים לקראת החגים.)


 

זה שהטענה נכונה על רבים בציונות הדתית זה לא סותר את נכונותה.


 

לא הבנתי איך הטענה שלך בסוף רלוונטית להלכה או לדברי רבותינו.

(ואגב, אפשר לוותר על התקציבים לשניהם)

לא מצדיק רק מסבירדרור אל
לגמרי מחוץ לעניין, אני דתי לאומי, ולא הייתי תורם לאף צד שם.


אבל ממה שאני מבין, זה הרבה יותר מסכסוך פרטי בין גיסים. זה הפך לוויכוח מגזרי בין פלגים אידיאולוגים ליטאים.


הנקודה היא לא למצוא מקום ללמוד. באמת שיש הרבה מקומות. הויכוח הוא מיהו הפלג האידיאולוגי שממשיך את המותג "פוניבז', אם הישיבות". לכן זה לא סתם לפרוש ולהקים במקום אחר.


כמובן שמבחינתי זו בדיוק הסיבה לא לתרום, רק מסביר למה זה לגיטימי מבחינתם.

זה בערךדרור אלאחרונה
כמו שאם בישיבת מרכז נגיד, היה קם פלג אידיאולוגי שמתנגד להנפת דגלי ישראל וגיוס לצבא. ומצליח משפטית לקבל את הזכויות על הישיבה.


ברור שלא הינו בקלות מוותרים.

תמונה AI של סופת ביירון. מה דעתכם על זה?נ א

אהבתיסודיתאחרונה
אני מקציב לכם עד 5 מילים לענות על השאלה:זיויק
מה ה-בעיה המרכזית של עם ישראל שצריך לפתור?

אולי יעניין אותך