יש אנשים שלא לומדים תורה והם בעלי מידות טובות ויש אנשים שלומדים תורה והם לכאורה בדיוק כמוהם. אבל כשזה מגיע, למשל, לכעס (מוצדק - חתכו אותי בכביש, מה נראה להם) או ללשון הרע, או לשאר הדברים שבמציאות החברתית והאנושית הם "טבעיים", אז שני החברים לעיל יכעסו או ירכלו וכו', אבל בדרך כלל זה שלומד תורה (באמת, מי פחות ומי יותר, והכוונה בעצם למי שאכפת לו מדבר ה' והוא מכוון לבו לשמיים) גם יסתכל פנימה ולאחור, יצטער על מה שעשה, יתחרט, יחשוב איך לא לחזור על כך להבא. זו לא תנועת נפש שמצויה אצל מי שלא לומד תורה, בטח לא בכל המידות שעבורנו הן משימת חיים (כעס ולשה"ר כבר הזכרתי, וכן נקיות הלשון, גאווה, קנאה, תאווה, כבוד, חמדנות, טהרת העיניים ועוד ועוד). אני רואה לא מעט דוגמאות סביבי, וזה מפתיע אותי לא פעם, אבל בעצם זה לא אמור להיות כל כך מפתיע.
(אגב, זה גם נכון לגבי חקירת האמת ונאמנות ודיוק בפרטים, תכונות שבני"שים מסגלים לעצמם בישיבה ואז לא מבינים את העולם המטושטש שבחוץ...)
אפשר לקרוא לזה מצפון, אני חושב שרצון זו מילה יותר מדויקת בהקשר הזה. לאן מכוון הראש שלי, לאיפה אני שייך, לאן אני שואף להגיע, איפה אני רוצה להיות.