מה אתם חושבים על פאה לאשה נשואה?חסדי הים
לא כדאי!!! אלא אם כי את חבדיתaviv6456
אוראל1234
ואי חח חשבתי אתם אותו אחדהפי
לא רוצה להרוס לך את החדשותחושף הטרולים
אבל לחלוטין יש אנשים כאן שמדברים עם עצמם
אז עדין אי אפשר לדעת שזה לא אותו אחד.
במקרה הזה לא נראה לי שזה אותו אחד,
הרעיון הוא שלא ניתן לדעת
ואם כבר דברתם על זה..דווקא אני כן הייתי חושבת שזה אותו אחד..!!מירב!!
תודה על האישור,גבר.אוראל1234
מאוד לא גברי להסתתר מאחורי ניק
לצורך 'חשיפה'
זה נקמני ומכוער במקרים שתהיה צודק
או לא פחות גרוע במקרים שלא.
תסתכל במראה.מום שבך.
לא דיברתי עליך ..חושף הטרולים
אמרתי במפורש שבאופן כללי יש טרולים כאלה ,
שמשקיעים ואפילו עונים לעצמם
למה לא כדאי?חסדי הים
שיער לכל דבר.רחפת..
הכי צנוע ומביא ברכה לביתמושיקו
הפאות של היום...שאילתא מקוננת..
ה'ישכיל עבדי' טוען שיצר הרע רק שולט בדבר חי.חסדי הים
טכנית זה כיסוי ראש כי הוא מכסה את השערבוקר בא
לא מותראני לי
מקבלת את ההבחנה.שאילתא מקוננת..
בחיי אתם חיים בסרטיואב גל
אבל בגלל שאני חבדניק במקור אז אני מרשה לעצמי

לא כתוב שאשה צריכה לשים כיסוי ראש כדי שהיא לא תראה טוב
לא כתוב שאשה צריכה לשים כיסוי ראש בגלל שהשיער הטבעי שלה יפה ומושך ולכן צריך לכסות אותו
צריך לשים כיסוי ראש כי צריך
אז להתחיל לומר שמה הקטע בכיסוי ראש אם הוא עושה את האשה יותר יפה או שזה נראה בדיוק כמו שיער טבעי זה פשוט תפיסה עקומה של ההלכה ויותר קרוב לאסלאם או לנצרות מאשר ליהדות
סליחה על הכתיבה המפגרת אני כותב תוך כדי עצירה ברמזור עם הרכב חחח
א. כיסוי ראש לא מכער אף אחד.שאילתא מקוננת..
ב. בדיוק היום דיברתי עם מישי ליטאית, חיה בחברה שכולם שם עם פאות, והיא עשתה בדיקה מעמיקה ולא מצאה פוסק המתיר פאה כמו של ימינו.
( לא אומרת שאין כזה, אבל סומכת עליה שבדקה כמו שצריך)
לא לא ולאבסדר גמור
מה הבעיה? חלק גדול מהפוסקים אומרים שזה אפילו יותר טובmatan
לא יודע מה העניין להיכנס לעבודת ה' של האישה-
אם היא לא עובר איסור ומקיימת הלכה בצורה בסיסית- מה אכפת לן?
העיניין הוא שהבחורות לא הולכות עםאני לי
יש היום ת"ח שמובילים קהילות שמתירים את זה?matan
כן, למעשה, אלא אם כן אתה לא מגדיר אף רב קהילה חבד"ניק כת"ח.
להלכה למעשה, קיבלתי מרבותי שלא ראוי ללכת היום עם פאה, בטח לא פאה שתופסת את העין,
וב"ה אצלנו זו לא שאלה בכלל. אני גם מבין את החילוק שעושים וגם דעתי הקטנה מצטרפת אליו.
אך עם זאת-יש ת"ח שמתירים, וכל עוד אישה הולכת בגדרי ההלכה, נראה לי לא שייך שבעלה
יתערב בזה.
לא נכון. חוץ מאדמו"ר אחד כל שאר הפוסקים סוברים שמטפחתי.
טובה יותר. בשו"ת יביע אומר הרב יוסף זצ"ל הביא כ-86 פוסקים (כמניין פאה..) שאוסרים פאה נוכרית.
מקבל את התיקון. בכל מקרה, מספיק אדמו"ר אחד בשביל לא להתערבmatan
מי האדמו"ר?מבקש אמונה
לא נכון בכלל, שלחתי לך באישי 130 פוסקיםארץ השוקולד
אמת שהרב עובדיה התנגד וזה נתון במחלוקת, אבל לומר שצד אחד הוא דעת יחיד זה פשוט הבל.
זה כמו ללכת בשמלה בצבע העורתפוח יונתן
אין דוגמא יותר חכמה מזו!!👌👌!!מירב!!
אין דוגמא יותר מפגרת מזויואב גל
אם מטרת ההשוואה היא לדבר על ספריםפסידונית
זה בסדר גמור.
(כלומר אם אתה רוצה לאפיין ספר, למשל כמשהו שיש לו כריפה ודפים ואותיות בפנים, לתת דוגמא לחומש ולהארי פוטר זה רעיון שממחיש את העיקרון יפה.*)
*רצוי להוסיף 'להבדיל'
ממש זלזול בגדולים שפסקו אחרתחיהל'ה
אשמח אם תוכלי לתת מקורותשאילתא מקוננת..
אישית מעדיף שלא אבל,דגן ותירוש
בגלל שזה דבר מקובל ויש גדולים שהתירו אז ניחא..
כמו שרוב מוחלט של האנשים לא יפסול בנות שמסתמכות על ההיתר של המשנה ברורה..
לא לפסול בגלל המשנה ברורהאניוהוא
הפרות היום הם משהו אחר לגמרי. לא נראה לי שהמשנ'ב היה מתיר.....
איך הרב בוטבול פעם אמר ברדיו על זה- 'הגהנום גדול יש מקום לכולם...'
נו נו.. מקווה שהבנת על איזה היתר דיברתי שכולם סומכים עליודגן ותירוש
בעניין הרב בוטבול אני נוהג לומר על חטאים ''לא נורא, עוד מעלה''
לאשכנזיות מותר,אבל בתנאי שזו פאת "קש"(סינטטית) ועד הכתפיים😌!!מירב!!
אני נגד, אין הבדל בין עם או בלי פאה ולפעמים הפאה יותר יפההלוי
עדיף כבר לסכם את העניין בסרט, לפחות אנשים יבינו שהיא נשואה בלי לשבור את הראש אם היא לובשת פאה ונשואה או לא.
בטח שיש הבדלפה לקצת
בלי פאה, רואים את שיער האישה
וזאת בעצם אחת המטרות, אם לא ה-מטרה, של כיסוי ראש. שלא יראו את שיער האישה הנשואה
(לא. אני לא נכנסת לדיון הזה. כל אחד שיעשה מה שטוב לו ומה שרבותיו הורו לו. רק רציתי להאיר את הנקודה הזאת שלכיסוי ראש יש מטרה כמו שזה נשמע, לכסות את הראש)
את רוצה להשלות את עצמך? אז תשלי.הלוי
לפי מה שידוע לי מטרת כיסוי הראש היאפה לקצת
ולא כדי לא למשוך גברים אחרים
ולפי מה שאתה אומר, אם השיער של האישה יותר יפה מהפאה אז מותר לה לשים פאה?
ולמה הוא ערווה? כי הוא מושך באופן משמעותי.הלוי
גם חכמים היו מודעים לזה.
ובכל זאת חכמים ממך וממניפה לקצת
ויש אפילו שסוברים שזה עדיף ממטפחת מלאה או סרט (שלדעתך יותר טוב מפאה)
נכון, אמרתי את דעתי ודעתי חולקת עליהם,הלוי
לפחות בכיסוי חלקי או סרט זה ברור שאותה אשה נשואה. עם פאה, במיוחד הפאות שכיום זה לא.
מוחה על כבוד ת"חmatan
גם אני הקטן חושב שעדיף מטפחת. אבל עדיין יש דרך לדבר על גדולים וענקיים,
שמבינים את ההלכה אחרת מההבנה שלנו.
אפשר להגיד שלא מבינים, אפשר להגיד שתמוה לנו איך. אבל יש שפה שבה מדברים על גדולי ישראל ויש שפה שהיא מחוץ לתחום.
יש לך השגות על תלמידי חכמים. מי כמוך.פה לקצת
שבת שלום!
נחלקו בכך רבים מהפוסקיםארץ השוקולד
ובסופו של דבר גם זה הפך כמו רוב הביגוד שלנו כסמן חברתי, אז תלוי חברה

* ארחיב טיפה ביחס לכך שניתקתי את זה מעדה, אמת שהרב עובדיה אסר ולכן מקובל ברשת "המעיין" של ש"ס שאסור. אבל רבים מהפוסקים בכל צד התירו, לדוגמא:
הרמ"א, הגר"א, שלחן ערוך הרב (האדמו"ר הזקן), הרב שלמה זלמן אויערבך מבין רבני אשכנז.
הרב עוזיאל, הרב בן ציון אבא שאול (אור לציון), הרב שלום משאש מבין רבני ספרד.
רשימת רבנים שהתגלגלה לידי נמצאת באישי

פתחתי את השרשור כי מעניין אותי סברות.חסדי הים
נדמה לי שהגר"א אוסר.
הרב הדאיה מתיר, והוא אחד מגדולי פוסקי ספרד.
כל מי שכתבת שמתיר והוא לא ראה פאת 'קסטם' -אניוהוא
אם הנדון כאן הוא על פאה שכל אחד רואה שהוא פאה, אז אתה צודק.
אבל אם מדובר פה על פאת קסטם - אז דבריהם לא רלוונטים לדיון פה בכלל.
אצרף רבנים שחיים עימנו היוםארץ השוקולד
מהאשכנזי לא חסר

לא כדאי להאמין לכל שמועה
מבקש אמונה
מהאתר "דורש ציון" של הרב בן ציון מוצפי
שאלה - 62231
לכבוד הרב מוצפי שליט"א ראיתי שהרב כתב על פאה שהגרב"צ אבא שאול אסר ובספרו אור לציון ח"א סי' יא התיר ושמעתי ממורה שהיא קרובה של הרב אבא שאול ששאלה אותו מה ראוי ללבוש השיב לה פאה
תשובה
דבר העורך :
אין גבול לשקר, אין גבול להטעיה, אין גבול להחטאת הרבים, אין גבול לטפשות.
האור לציון מדבר שם בנשים ששערן היה מקריח, והדביקו שיער שלא תתגנה בפני בעלה, ועליו כיסו ברדיד. ומה שהליץ על אותן שגילו שיער זר הוא דוקא בגרושה ובאלמנה לפירוש החתם סופר , וכמו שכתב בפירוש באור לציון בתחילת דבריו ושנה כן בסיומן. שיש לגרושה ואלמנה דין פנויה שלדעתו אינה חייבת לכסות ברדיד את פיאתה המצומקת שלא תתגנה מחוסר שיער.
מעולם לא כתב הרב שמותר לאשה נשואה לילך בפיאה ברשות הרבים, ובודאי לא בפיאות הפרוצות והשחצניות הללו.
מורנו הרב שליט"א שימש אותו כארבעים שנה מיום היותו בן י"ב שנה למשך שנים ארוכות, והיה איש סודו בענינים רבים. עשרות רבות של בחורים שביקשו לינשא והבנות הצדיקות מעטות היו לפני 45 שנה, ודרשו פאה, והרב אבא שאול הורה להם לבטל השידוך, ויש עוד עדויות של עשרות תלמידיו שמפני הכבוד לא נפרסמם, על מה שמעידים בשם משפחתו. וכבוד אלקים הסתר דבר.
האמת שכך הרב אבא שאול כתב בשו"ת שלוארץ השוקולד

אם אתה רוצה הפניה מדויקת עם מקורות, אשמח לשלוח לך

תגובה יפה! תודהחיהל'ה
בשמחה
ארץ השוקולד
כל כך מגעיל לדעת שזה שיער של נוכריהאני לי
בבני ברק ישנו סטיקר ענק שרשום בו:אני לי
אם זה מגעיל, מה אתה אומר על תרומת שיער לחולי סרטןחסדי הים
מה זה קשור לזה?אני לי
תרמתי לפני חצי שנה
חיהל'ה
יפה, כל הכבוד
ארץ השוקולד
אתה משווה לאישה שצובעת פאה לבלונדאני לי
ואם ילדה צובעת שיער של גויה לבלונד ועושה לו פ?חיהל'ה
...y101
אלוהים יודע להבחין בזיופים
כן וגם לכתוב את שם ה'.. זה זלזולחיהל'ה
לכתוב את שם השם זה לא זלזולy101
ואולי זה יעורר כמה נשים לחשוב מה מטרת המצווה הזו שנתנה להן.
ולא לחפש מתחת לאדמה התרים קלושים לעקוף אותה
אני נגדמבקש אמונה
אם השאלה מה אני חושב..
אז לדעתי בכלל כיסוי במטפחת הרבה יותר יפה.
לגבי הלכה..
מה שמותר זה פיאות ניכרות!! (שהרואה ישר מבחין שזו פאה)
וגם הרבי מלובביץ' דיבר על פיאות ניכרות, וכבר הוכחתי את זה מהמכתבים שלו
ובכלל, העדיף פאה רק בגלל המציאות העגומה שהייתה בזמנו שנשים התביישו במטפחת.
וכבר הוכחתי את זה פעם -> אני אענה לך פעם אחרונה על הכל ביחד. זה יהיה קצת ארוך
לגבי פיאות שלא ניכרות- אסור. ושום פוסק לא התיר את זה
(יש שיעור של הרב שבדרון, שהוא צועק "תביאו לי למדן אחד שיוכיח לי שפאה כזאת מותרת)
אם יש היום איזה רב שפתאום מחליט שזה מותר, אי אפשר לסמוך עליו
רב זה לא משה רבינו שיוריד לנו תורה חדשה.. אם אין פוסק שקדם לו הוא לא יכול להחליט לבד
הרבי מליובאוויטשחיהל'ה
ואפילו אמר להם בפירוש שזה יותר יפה! כחלק מהשכנוע.
אז אל תערבב בבקשה.
חוץ מזה יש את העניין של הלכות צניעות - שגם לחב''ד ותשאר האשכנזית והחסידויות שנוהגות לחבוש פאה - יש תקנון לגבי אורך הפאה, ולגבי גוונים, וסוג תסרוקת..
וכמובן שכמו שיש כאלה שהולכת עם סרט במקום עם כיסוי, אז יש גם נשים שחובשות פאה שמכסה לגמרי את כל השיער שצריך לכסות - אבל אינה עומדת בתקנון ובהלכות צניעות (פאה ארוכה מידי, פרועה מידי ובולטת וכדו')
אבל מכאן ועד להגיע לעליהום על כלל הפרות היפות - הדרך רחוקה..
לסיכום
שכל אחד ילך לפי הרבנים שלו, ויעזוב במנוחה את מי שנהג לפי רבנים אחרים - ותבוא עליו הברכה
הסתכלת בתגובה שקישרתי אליה?מבקש אמונה
הבאתי את מה שאמרת - שהוא שכנע נשים לשים פאה ואמר שזה יותר יפה
והוכחתי שזה מדובר על פאה ניכרת
פשוט, הוא נכנס לראש של האשה כדי שתסכים
ומה שכתבת אחרי זהמבקש אמונה
כל דבר צריך להסתמך על פוסקים..
אם אין פוסק קודם שמתיר, שום רב לא יכול פתאום לבוא ולהתיר.
גם אם הוא קרא לזה תקנון, (שזה נשמע סמכותי משהו)
וגם אם זה כבר מופץ באלפי עותקים והשתרש בציבור
אמת לא משתנה 
זה לא נכון. אפשר לחלוק על דורות קודמים. רק צריך להיות ת"חי.
בשביל זה. לדוגמא החזון איש חולק לפעמים על הט"ז שהיה כ300 שנים לפניו.
לא אותו דבר אחינומבקש אמונה
אם אשה אמורה לכסות את הראש כי שיער באשה ערווה
אי אפשר פתאום לבוא ולהתיר דבר שבעצם מבטל את העניין... אין לזה שום סמך
כמו שתגיד שיש מצווה לכסות את הגוף
אבל מותר ללכת בבגד שיראה לאנשים כאילו אני ערום
👍💪יואב גל
דעתי על פאה וכיסוי ראשחיהל'ה
ותכבד במטותא מכבודה את אלו הנוהגים על פי פסיקות אחרות - ויש להם על מי שיסמוכו!!!
יש פסיקות מכל הגוונים והחוגים שפסקו להתיר את הפיאה, או לאסור אותה, ויש גם פסיקות שמחייבות ללכת אך ורק עם פאה!! כן כן, שמעתם נכון.. בחסידות חב''ד וחסידות גור.
אנחנו הקטנים אין לנו שום היתר לזלזל בפסיקות של גדולי דורנו והשורות הקודמים -
בטח שלא לפסוק בשם עצמנו שכל מי שלא נוהג כמונו דינו לגיהנום.
דיי עם הקטנוניות הזאת של ''הרב שלי יותר גדול ויותר חזק''
צאו מהסרט.
ואני לא חושבת שיש עניין אפילו לעסוק בשאלה הזאת של מי בעד ומי נגד,
מי אנחנו שנכניס את ראשנו בין הרבה יותר משני הרים???
הבעיה שהרבנים נגד הפאה דיברו נגדה בחריפות,חסדי הים
לא חושבת!!חיהל'ה
אבל לנו, אין זכות לדבר בחריפות וזלזול על פסיקה של רב - כי איננו רבנים!!! ובטח לא ברמה של אותם רבנים שפסקו איך שפסקו - לא משנה לאיזה צד זה..
אתן לך דוגמא - היו צדיקים ונביאים שדיברו לקב''ה כמו שמדברים אל חבר: "למה הרעות לעם הזה?" (משה רבנו)
אבל לנו - אסור לעשות את זה!!
ואם ה' יום אחד היה מתגלה אלינו והיינו מעיזים לדבר אליו ככה (לא חושבת שיש מציאות כזאת, רק בתאוריה) - לא חושבת שהיינו עוברים את זה בשלום..
כל אחד שיתעסק במה ְְְְְְְְששיך לרמה שלו
הם לא מדברים נגד הפוסקים, אלא נגד התופעהחסדי הים
וואלה ממש לא, זה פשוט הסגנון שלהם..יוני
יש כמה רבנים עם תוכניות רדיו שלא מודעים כנראה לכך שהסגנון שלהם ישמע בבית המדרש כלהיטות אבל ברדיו זה נשמע השתלחות...
אי אפשר לחייב ללכת עם פאה. אין לדבר כזה בסיס הלכתי. כל מיי.
שמבין בלימוד, מבין את זה. יש חיוב לכסות את הראש. פאה היא דבר חדש יחסית. אם חייבים פאה מה עשו אימותנו לאורך התנ"ך שעוד לא המציאו את הפאה?.
עובדה..חיהל'ה
הרב קפאח התיר כי להבנתו כך נהגו בימי המשנהארץ השוקולד

בתקופת הגמרא היה פאה ונשים היו נוהגות לשים פאה לכבודיואב גל
אמנם זו פאה עשויה פשתן ולא שיער
בלת״ק, כי אני רוצה לנחש מה רוב התגובות אומרותבוז
בעעעע!!!
זה עושה את האישה יותר יפה ממה שהיא עם כיסוי ראש!!!
שיער של גויים!!! שיקצע!! (בעצם לא אומרים פה שיקצע)
מצפה לרוב התגובות להיות כאלה כי זה סוג האנשים בערוץ.
אם תעשה משאל רחוב בבני ברק התשובות יהיו שונות.
מניחה שרוב הנשים כאן צנועות,
אז אני מדברת על נשים אחרות שאני פגשתי, שלא כל כך בעד פאה בלשון המעטה.
קרה לי לא מעט פעמים שאישה מעירה לי על הפאה בזמן שלה עצמה רואים את השיער/ היא בלי גרביים/ חצאית ג׳ינס שסועה קצרה.
אז בבקשה.
אלו שהולכות עם פאה יש להם על מי שיסמוכו.
נשים שמחפשות היתרים ללכת לא צנוע ילכו לא צנוע בלי קשר לפאה או כיסוי ראש,
ונשים שאכפת להן מצניעות ילכו צנוע בכל מקרה.
שנית,
מטרת הפאה היא לכסות את שיער הראש.
לא ״שיראו שהיא נשואה״, (למרות שיש דיעות שאומרות שזה העיקר)
לא ״שהאישה תהיה מכוערת ולא יסתכלו עליה״,
אישה לא אמורה להיות מכוערת!!!
להיפך.
כשאישה יכולה להיות גם צנועה וגם יפה יש לה הרבה יותר חשק להיות צנועה.
בנים, וגם נשים מסויימות, לעולם לא יבינו את הקשיים שיש לנשים היום בנושא הצניעות.
זה הדדי, כמו שקשה בדורנו לשמור על העיניים, כך קשה יותר לשמור על הצניעות,
כשלהתלבש יפה כל כך קורץ, ויש כל כך מעט אפשרויות צנועות, מאד קשה להקפיד.
אז אסור לדון אף אחד.
וזהו.
הערה קטנהמבקש אמונה
הרבה צדיקים אמרו את מה שאמרת בתחילת ההודעה.. והם לא "סוג האנשים בערוץ"
ביניהם הרב שלום שבדרון זצ"ל שיש לי את השיעור שלו בפלאפון..
אם את רוצה לשמוע בעצמך אני אעלה את זה..
לא מכובד להקטין את מי שחושב אחרת..
ואגב,
אם התכוונת לנשים בבני ברק עם פאה, הן נגועות בעניין
וודאי שהן יענו תשובות אחרות
הארה קטנהבוז
שגם אם הם הולכים לפי דיעות של רבנים גדולים בקשר לצניעות,
לרוב מזדעקים כשמדובר בדיעות שונות משלהם (כגון פאה) גם אם לא טרחו לברר את הדיעות והדיונים ההלכתיים שעומדים מאחורי זה.
ולכן אמרתי, תכבדו בבקשה דיעות שונות,
ואם לצניעות אתם דואגים- הרי שיש בציבור הזה הרבה מאד בעיות בצניעות שלא יהיו בציבור חרדי שכן לובש פיאות,
ושכל אחד יתעסק בענייניו הוא, במטותא.
אז הבנתי אותך לא נכון, סליחהמבקש אמונה
מה הבנת לא נכון?אוריתאורית
חשבתי שהיא כתבה בדרך זלזול.. ולא היאמבקש אמונה
וואי וואי..מבקש אמונה
אני מציע שתסגרו את זה ביניכן..
אני בורח... ![]()
מה קשור?אוריתאורית
אותך פחות..
בואי נעזוב את זה וזהו?
מבקש אמונה
נעזבאוריתאורית
תודה
מבקש אמונה
בכיף.בוז
שוב- זה מה שהרבנים שלהם אומרים.
ואי אפשר להגיד על הנשים בבני ברק שהן לא צנועות...
ונשים שכן מוצאות בפאה פרצה להיכנס בה כדי ללכת לא צנוע, ימצאו בכל דבר פרצה. כולל במטפחת, או ב״שתי אצבעות״ שיער שכמה פוסקים ספרדים מתירים ונשים רבות הפכו את זה לשתי אצבעות לאורך...
סך הכל צריך להבין את כולם, גם נשים שהולכות לא צנוע- אסור לשפוט...
יש כל כך הרבה בעיות בדורנו שלסנגר על עם ישראל תמיד יעזור,
ולהיפך בנוגע לקטרוגים.
בגלל שקצת צרם לי..אוריתאורית
ואני מסכימה שצריך למעט בקיטרוגים ולהרבות בסנגוריה ושכל אחד יתעסק בענייניו.
לא משנה מי מזדעק יותר.בוז
לקלל לא עוזר,
להבטיח גיהנום לא עוזר,
להראות מכתבים מגדולי הרבנים לא עוזר,
וזה לא כי לנשים היקרות לא אכפת-
פשוט קשה להן.
ועל זה אמרתי שאסור לשפוט ולכתוב כאלו תגובות, כי זה רק מקטרג.
זה הכל.
מסכימה.אוריתאורית
גם אם כרגע לא נמצאים במקום של לקיים, תמיד טוב לדעת.
בדיוק. ישר כוח.בוז
זה לא מקובל בחברה שאני נמצא בה, אבל הייתי רוצה.אש לבנה
כתבתי פעם בנידון:
(ואני מדבר על שיער שנראה כשיער רגיל, בלי צבעים מסנוורים ותסרוקות מפוארות. היום אנשים התרגלו לראות שיער נורמלי בתולות. אם היא התחתנה, זה פתאום מגרה לראות שיער רגיל? רק בגלל שיש צועקים שזה אסור, זה נהיה מגרה, מים גנובים ימתקו.)
כתב הרמב"ם בפה"מ שבת ו,ה: "פאה נכרית - כעין נרתיק, מדביקין בו שיער נאה מאוד, ולובשות אותו על הראש באופן זמני להתיפות בשיער". שיער תלוש הוא איבר מת, ואין איבר מת נחשב כחלק מן האשה ואין בו דין 'ערוה' (והרי אסור להסתכל דוקא ב'ערוה'. והרמב"ם בהל' ק''ש ג,טז הגדיר את כל גוף האשה כערוה) כמו שנאמר בהל' אסו"ב א,יב: "הבא על ערוה מן העריות והיא מתה, פטור", ולפיכך הפאה מועילה לכיסוי הראש ככל כיסוי תלוש אחר. ובהל' שבת יט,ז הרמב"ם מנה אותה בין התכשיטים שנאסרו על האשה ללובשם ולהוציאם לרה"ר שמא תחלוץ ותראה לחברותיה, וקצת משמע מזה שדוקא בשבת אסור לצאת עמה לרה"ר אבל בחול מותר. ובאמת לא מצינו שחז"ל ציינו שאסור לחבוש פאה נכרית ברה"ר, אף שהיתה ידועה בזמנם שהרי שהזכירוה בכמה הקשרים שונים (גמ' נזיר כח,ב, שבת סד,ב, ערכין ז,ב).
ראיתי מי שטען שבעבר הפאות היו נראות רע כמו קש ולכן התירום. אך לא משמע כן מדברי הרמב"ם בפה"מ דלעיל: "מדביקין בו שיער נאה מאוד". וראיתי מי שהוכיח זאת מהגמ' נזיר כח,ב, ואיני זוכר כרגע מי, שהגמ' כתבה שלדעת ר' מאיר הבעל יכול להפר את הנזירות שאשתו נדרה, ואף ש"אפשר בפאה נכרית", עדיין זה בגדר נדר שבינו לבינה, משום שלבעל לא נוח מכך כי זה יגרום לזוהמא וזיעה בראש האשה. והנה הגמ' לא כתבה טעם יותר משמעותי - שהשיער ייראה פחות יפה, משמע שנוי השיער הטבעי והפאה הנוכרית זהה.
עוד ראיתי מי שטען שכשם שאסור לאשה ללכת בבגדים שצבעם זהה לצבע גופה, כך אסור לה ללכת עם פאה. אך לא מסתבר לומר כן, שהרי מדאוריתא האשה חייבת רק בכיסוי ראש חלקי (ואין כאן מקום להרחיב), ומשמע מכך שעיקר הקפידא של תקנת חכמים היא שיהיה כיסוי על ראש האשה, ואין עיקר הקפידא בעצם גילויו של השיער. וראה משנה סוטה א,ה: "רבי יהודה אומר אם היה לבה נאה לא היה מגלהו ואם היה שערה נאה לא היה סותרו", ולא נפסקה הלכה כר' יהודה - משמע שאין איסור עצמי בהסתכלות בשיער האשה, אם אין כוונה להנות בכך (גם גברים נוכחים במעמד השקאת הסוטה, הל' סוטה ג,ה). לפיכך כאשר ישנו כיסוי בצורת פאה, הדבר כשר, אף שהאשה נראית כבעלת שיער גלוי. לעומת זאת, בשר האשה באיבריה המוצנעים, הוא עצמו אסור בראיה, ולכן בגד שנותן אשליה שהאשה לא לבושה אסור.
ובאמת לא מן הנמנע לומר שמטרת הכיסוי היא לא בעיקר לתוספת צניעות, אלא כדי שבנות ישראל ילבשו מלבוש המסמל כבוד כפי שהיה מקובל בעבר, כמבואר בהסברו השני של רש"י כתובות עב,א ד"ה אזהרה: "מדעבדינן לה הכי לנוולה מדה כנגד מדה כמו שעשתה להתנאות על בועלה, מכלל דאסור. א''נ מדכתיב ופרע, מכלל דההיא שעתא לאו פרועה הות, שמע מינה אין דרך בנות ישראל לצאת פרועות ראש וכן עיקר". נראה שמקורו של הסברו השני של רש"י הוא מדרש רבה ט,טז: "דרך בנות ישראל שמכסות ראשיהן, לכך היה פורע ראשה ואומר לה – את פרשת מדרכן של בנות ישראל שמכסות ראשיהן, והלכת בדרכי אומות העולם שנשותיהם מהלכות וראשן פרוע, הרי לך מה שרצית". ויש לשאול על המדרש, מה פשר ההשוואה לאומות העולם, ולמה לא הוזכרה כאן הפגיעה בצניעות? אלא נראה שהמדרש אינו טוען על האשה שהפגם שעשתה בקשר לכיסוי ראשה הוא רק חוסר צניעות שהרי לא הזכיר כן, אלא דוקא בכך שלא הלכה בדרכן ומנהגן של בנות ישראל (ששונה ממנהג הגוים). ניתן לדמות זאת למנהג בחורי ישראל בימינו לחבוש כיפה לראשם: אמנם יש בכך גם צניעות, אבל עיקר הפגם בגבר שאינו לובש כיפה הוא לא חוסר צניעותו, אלא בכך שהוא לא לובש מלבוש שנהגו בו ישראל, אלא הולך בצורה שבעינינו היא ניוול. מדברי המדרש ורש"י יוצא שמכיוון שכיסוי הראש אינו נובע דוקא מצניעות, אלא בגלל צורת הלבוש שבזמנם, לא יהיה פגם באשה החובשת פאה לראשה אפילו שאינה מסתירה מיופי שערה מאומה (ואפילו אם נאמר שהטעם הוא רק צניעות, אין לדרוש טעמא דקרא ולחתוך הלכה על פיו, וכמו שאין מערערין על שימוש ב'שעון שבת' בטענה שהתורה רוצה שלא נדליק ולא נכבה דבר).
(ואצרף רשימת עשרות פוסקים ודבריהם בהודעה נפרדת. אבל לקמן כברתי סברות והוכחות מהמקורות, בלי 'רק' להסתמך על פסיקת אחד האחרונים)
רשימת ארוכה חלקית של המתירים שראיתי שכתב מישהו.אש לבנה
את התשובה לשאלת שואל השאלה אפשר למצוא בדבריו של הרבי מליובאוויטש זצ”ל בעצמו וכן בדבריהם של גדולי הדור האחרים, שהעדיפו פאה על מטפחת. להלן אביא דבריהם בקיצור:
◄ החזון איש: “לפאה יש יתרון”!
מרן החזון איש, סבר שיש עדיפות לפאה על מטפחת, כיון שהיא מכסה את כל השערות כראוי, ובמטפחת לפעמים מתגלות שערותיה. והובאה דעתו בספר דינים והנהגות מהחזו”א (חלק ב’ פ”ח אות ט’). כמו כן מעידים תלמידיו, הגר”י מאיר זצ”ל (שהעיד גם שהחזו”א התיר לאחותו לעשות פאה משערות עצמה, במעמד כמה מתלמידיו), הגר”י פרידמן, הגר”ח גריינמן, ועוד.
ובספר “מעשה איש” (חלק ג’ פרק ו’ – מעשה רב) מובא: “הרה”ג רבי אליהו פרידמן זצ”ל הגיע פעם לבית רבינו [החזו”א]… היה תמוה אצלו שראה את הרבנית, אשת רבינו, הולכת עם פאה על ראשה, וכנער ירושלמי, היה הדבר אצלו לפלא. אמר לו רבינו: ראיתיך תמה… מה שלבשה אשתי – אין זה שיער עצמי אלא פאה, ובאיזורים שלנו כך נהגו ללכת”.
ומרן הגר”ח קניבסקי שליט”א, במענה לשאלה שהובאה בספר “נזר החיים” (דף רי”ד): “בשם החזון איש אומרים, שיש מעלה בפאה, משום שמכסה את כל השערות… ויש אחרונים שמחמירים בפאה, אך אצלנו לא נהגו להחמיר”.
ובספר מאיר עוז (סימן ע”ה) הביא את דברי הגר”ח קניבסקי שליט”א: “וכן הורה לי הגר”ח קניבסקי שליט”א, כששאלתיו אם ראוי לי להחמיר בזה, ונקט לשון המשנה ברורה, ושבמקומותינו המנהג ללכת עם פאה, והוסיף שאשתו של החזון איש הלכה עם פאה, וכן אמו אשת הקהילות יעקב, וסבתו, וכל נשות ליטא, הלכו עם פאה, ובוודאי שלא היו עושות דברים שאינם לכתחילה”.
וכן מובא בספר “אורחות רבינו הקהילות יעקב” (חלק ג’ אות ס”ג): “אמר לי הגר”ח קניבסקי שליט”א, זקנתו הרבנית ע”ה, אמו של מרן החזו”א זצוק”ל, לבשה פאה נכרית, וכן הרבנית ע”ה זוגתו של מרן החזו”א לבשה פאה נכרית, וכן הרבנית ע”ה זוגתו של מו”ר זצוק”ל [בעל הקהילות יעקב] לבשה פאה נכרית”.
◄ הגרב”צ אבא שאול: “העדיף את הפאה וכך הורה לנשים אחרות”!
מרן הגאון רבי בן ציון אבא שאול זצ”ל, ראש ישיבת פורת יוסף ומגדולי הפוסקים הספרדיים:
בחוברת “כיסוי ראש לאשה” (יו”ל בתשס”ח) מובא, “יש מהעולם שרצו לטעון שה”אור לציון” רק הליץ בעד המנהג אבל למעשה לא התיר, ולכן שאלתי את בנו הגאון רבי אליהו אבא שאול שליט”א האם נכון הדבר, וענה לי בזה הלשון, באופן כללי סבר אבי שמטפחת עדיפא, אבל כיון שיש נשים שיוצאות להן שערות מהמטפחת, העדיף אבי את הפאה והנהיג בביתו ללבוש פאה נכרית, שזה כיסוי יותר טוב, וכך הורה לנשים אחרות”.
ואכן אימתו את הענין עם הגאון רבי אליהו אבא שאול שליט”א, ראש ישיבת “אור לציון” ורבה של שכונת מטרסדורף בירושלים, ואמר כי כך הם הדברים, ממש כמו שכתב בחוברת הנ”ל. וגם אישר את השמועה כי יש עמו מכתב ארוך מאביו הגאון זצ”ל בענין זה, ובו הוא כותב בפירוש כי יש עדיפות לפאה על מטפחת מפני שמצוי בה גילוי שערות, ואין הוא סובר כדעת המתירים גילוי אצבע אחת או שתי אצבעות וכו’. אך לא רצה לפרסם את המכתב עד אריכות ימים ושנים של הגר”ע יוסף.
ורמז למכתב זה ניתן לראות בספר “תפארת ציון”, ושם כתב בזה הלשון: “והיתה לו (לגרב”צ אבא שאול זצ”ל) חכמה בפסק, לצאת מתוך בעיות סבוכות, ואכמ”ל. והיו הוראות שהיה עונה בחכמה, עד שיש שלא היו יורדים לסוף דעתו. וכגון בענין פאה נכרית… היה מסתיר פסקים מסויימים מחמת השלום. פעם אמר לי לערוך מפיו תשובה ארוכה ומנומקת בענין מסויים, ולהסתירה שלא תתפרסם אלא לאחר אריכות ימים ושנים”.
◄ התיר פאה במפורש בספריו!
ולאלה הממציאים בשמו שאסר ללבוש פאה, יעויין בשו”ת אור לציון חלק א’ סימן י”א, שם כתב להתיר פאה, וחזר על זה בחלק ב’ (פרק מ”ה הלכה ט”ז, פסקי הלכות בקצרה) ושם כתב:
“ראה בספר אור לציון תשובות חלק א’ או”ח סי’ י”א, במה שנתבאר שם ליישב דברי הרמ”א שכתב שמותר לקרות ק”ש כנגד אשה הלובשת פאה נכרית, ושמותר לה לצאת כך לשוק במקום שרגילות בכך, ונתבאר שם שכן היא גם דעת הרמב”ם ומרן השו”ע”.
◄ הגר”ש משאש: “מצוה וחובה על הנשים להתקשט, ולא להתנוול ע”י מטפחת”!
מרן הגאון רבי שלום משאש זצ”ל, ראב”ד ירושלים ורבה של יהדות מרוקו (תבואות שמש אה”ע סי’ קל”ז, שמש ומגן חלק ב’ סי’ ט”ו-י”ז):
“אני רואה במנהג זה [של לבישת פאה נכרית] דבר חשוב ביותר, ומעלה גדולה נמצאה בו, לפי מש”כ הפוסקים החולקים על מהר”ם אלשקר על מה שהתיר גילוי שערות חוץ לצמתן… והנה באלו הנשים הלובשות מטפחת, אי אפשר לומר “ונקה”, כי המטפחת בורחת מן הראש, וגם מי שלובשות כובע נשאר הרבה שיער חוץ לצמתן, ועיני ראו נשי הרבנים קרוב לשליש ראשן מגולה, וכסהו והתגלה”.
ועוד כתב, “טוב שנקח מנהג זה שיש בו כיסוי הראש לגמרי בלי להניח שום שערה יוצאת חוץ וכו’, משתלבש מטפחת או כובע ותלך אחר מנהג שיש בו מחלוקת. ולדעת צד אחד יש בו משום פריעת ראש דאורייתא שנגלה שערה מגופה ממש”.
ועוד כתב, “מצוה וחובה על הנשים להתקשט לבעליהן וכו’ בהיתר, ולא להתנוול ע”י מטפחת ויגרמו לבעליהן לתת עיניהם באחרות ח”ו, וכמה חששו חז”ל והתירו הרבה איסורין שלא תתגנה האשה על בעלה”.
◄ הגר”מ שטרנבוך: “האוסר פאה אינו מחמיר אלא מיקל מאוד”!
מרן הגאון רבי משה שטרנבוך שליט”א, ראב”ד העדה החרדית, בשו”ת דת והלכה (סי’ א’):
“וביותר רצוני להדגיש, דהאוסר היום לכל אחד פאה נכרית מדינא, אינו מחמיר רק מיקל בזה מאוד, שאשה היום במטפחת אינה מכסה כל שערותיה תמיד, וזה מקום לחוש לאסור מדינא אפי’ מהתורה לרשות הרבים, ואם בפאה נכרית החשש לרוב הפוסקים רק מדת יהודית, במטפחת החשש מגילוי שיער, והיינו פגיעה בדת משה ממש, וא”כ המחמיר עלול להקל לגרום איסור תורה, שרק יחידים אצל הספרדים שיפרקו פאה נכרית, יזהרו במטפחת שתכסה תמיד כל השערות כדין, וגם אם בפאה נכרית הרי זה שינוי מדרכי אבותינו, במטפחת לחוד ובמיוחד לספרדים הרי זה שינוי טפי, שזה מפורש בשו”ע שצריך עוד לרשות הרבים רדיד ולא סגי במטפחת לבד, וכן נהגו באמת אצלם מדורי דורות, עד שסביבם נשתנה המנהג והתחילו במטפחת לבד. וא”כ אפי’ במטפחת אין בזה חומרא, רק קולא נגד הפסק ומנהג מדורי דורות שצריך חוץ מהמטפחת רדיד דוקא”.
◄ הגרמ”י לפקוביץ: “בתעמולה נגד פאה יש סכנה לעיקרי הצניעות”!
הגאון רבי מיכל יהודה לפקוביץ זצ”ל, ראש ישיבת פוניבז’, במכתב שהובא בקובץ בית הלל י”ט:
“בס”ד, י”ז סיון תשס”ד. למעלת כבוד הרב… על דבר אשר כמה שאלו בזה שחתמתי על כרוז שמשתמע ממנו קריאה להרחקת חבישת פאה נכרית, אפרש דעתי בענין.
הנה דבר פשוט שלא היתה כוונתי לחוות דעתי בעצם היתרון של הפאה הנכרית, אשר נידון זה כבר עלה על שולחן מלכים גדולי הדורות הקדמונים זי”ע, ומגדולי הדורות ז”ל היו שהנהיגו כן בביתם ונהרא נהרא ופשטיה, ובהרהור אחר פסקם יש בה פרצה.
ובאמת דכיסוי הראש ע”י פאה גרמה טובה לכיסוי נאות של שערות הראש לבל יראו החוצה, גם לאלו שע”י כיסוי המטפחת לא היה דבר זה נשמר אצלם היטב, וכל מטרת החתימה היתה לבקשת קבוצה לחזק המנהגים שהנהיגו ע”פ אמותיהם והחיזוק היה בתרתי, האחד שלא יראו עצמן כיוצאים מן הכלל, ועוד והוא העיקר, שלא יבואו ע”י המטפחת לפרוץ ולהוציא משערן החוצה כאשר נכשלו בזה רבים.
אבל התעמולה שעושין בדבר [נגד לבישת פאה], יש בזה סכנה, לערער עיקרי הצניעות המחוייבת מן הדין, ואין דעת תורה נוחה מזה שיצא ח”ו איזה פרצה, ואלו המבינים ישפיעו על השניים בכדי שהצניעות יהיה שמור בכלל ישראל”.
◄ הגר”מ פיינשטיין: “פאה נכרית יותר טוב ממטפחת”!
הגאון רבי יצחק עבאדי שליט”א, ראש כולל “אוהל תורה” בלייקווד, בשו”ת אור יצחק (אה”ע סי’ ג’), מעיד על דברי מרן הגאון רבי משה פיינשטיין זצ”ל:
“וזכורני מיד לאחר נשואי שאלתי את הגאון הגדול הנ”ל [בעל אגרות משה] אם צריך ללבוש כובע על הפאה נכרית, ואמר לי שאין צריך. ועוד הוסיף לומר לי כי פאה נכרית יותר טוב ממטפחת, כי פאה נכרית מכסה את כל השערות, ועוד שבזה תמיד נשאר מכוסה כל זמן שהיא על ראשה, מה שאין כן במטפחת”.
◄ והוסיף על כך הגר”י עבאדי שליט”א – “ופוק חזי שדבריו צודקים”.
◄ הגר”י טשזנר: “המטפחת הרבה פעמים מחליקה”!
הגאון רבי יהודה טשזנר שליט”א, אב”ד ומו”צ באופקים, בספרו שערי תורת הבית:
“חובה על כל אשה נשואה לכסות ראשה. והרבה נשים שואלות במה עדיף לכסות ראשן, עם מטפחת או עם פאה? והנה מעיקר הדין כל דבר המכסה הוא כשר, אלא שיש כאן ענין של הידור מצוה. כי לכסות עם מטפחת הוא יותר צנוע מלבישת פאה, אכן הפאה מכסה יותר טוב את השערות שלה, כי בזה אפשר בקלות לכסות גם את כל השערות שבצדדים, וגם היא צמודה היטב ואינה נופלת, אבל עם מטפחת קשה לכסות את כל השערות שבצדדים, וגם המטפחת הרבה פעמים מחליקה וע”י זה מתגלים שערותיה. על כן, אשה שיודעת איך לקשור את המטפחת באופן שמכסה היטב את כל שערותיה, ובלי להחליק פה ושם, יש עדיפות והידור בלבישת מטפחת, אבל אם אינה יכולה להיזהר בזה, עדיף ללבוש פאה. ויש לשים לב, כי כל ענין כיסוי הראש הוא משום צניעות, שלא יראה מהשערות הטבעיות שלה החוצה”.
◄ הגר”מ גרוס: “ללכת עם פאה גם בבית”!
מרן הגאון רבי מרדכי גרוס שליט”א, אב”ד חניכי הישיבות, בספר “והיה מחניך קדוש”:
“וצריכה להיזהר מאוד שלא יצא משיער ראשה אף משהו, ונשים שמשאירות שערות גדולות יקשה הדבר מאוד שלא יצאו מעט שערות דרך המטפחת, ועדיף שתלך עם פאה נכרית אף בבית, וע”י זה לא יצאו שערות”.
◄ הגר”ג ציננער: “יש מעלה לחבוש פאה”!
הגאון רבי גבריאל ציננער שליט”א, רב ומו”צ בבורו פארק, מח”ס “נטעי גבריאל”, בקובץ אור ישראל (ל”ו-ל”ז):
“ולאחרונה שכשנודע החשש על הפאות שהם מע”ז הסירו הנשים את הפאות ולבשו מטפחות, וראינו בכמה מקומות ובפרט בערי ארה”ב שהיו יוצאות שערותיהן מבעד המטפחת, מה שלא אירע בפאה נכרית”.
ועוד כתב: “יש מעלה בחבישת הפאה, שהרי בכיסוי מטפחת מצוי שחלק השיער מגולה, וכבר נתבאר בפוסקים לאסור כלל, דלא כדברי מהר”ם אלשקר סי’ ל”ה”.
ועוד כתב: “והנה בימים ההם היו נוהגים ללבוש צעיף ועליו המטפחת, שני כיסויים, או בכמה מקומות שנשים גילחו את שערות ראשן, ובימינו אין הדבר נהוג בכמה קהילות ישראל, לכן יש מעלה לחבוש פאה המכסה את כל השערות”.
ועוד כתב: “עוד מקובל מגדולי ישראל טעם על שלא רצו להחמיר כל כך בזה [ולאסור לבישת פאה], מפני שלא תתגנה על בעלה. ובפרט בדורותינו אלה ראו ענין זה נחוץ למאוד, שדרכו לצאת חוצות לפרנסתו”.
◄ הגר”י קאפח: “הלואי וכל בנות ישראל ילבשו פאה”!
הגאון רבי יוסף קאפח זצ”ל, מגדולי חכמי תימן, כתב בתשובה כתב יד שהתפרסמה בחוברת ‘המשביר’:
“פאה נכרית קדושה ומקודשת, והלוואי וכל בנות ישראל ינהגו בה. כי אין שום הלכה אצלנו שיש לקחת את האישה לדקורטור כדי שיבחר ויתאים לה את הלבוש המכער אותה דוקא, אלא מותרת להתנאות בפאה נכרית”.
וכן הביא בספר “ברכת משה” על הלכות ברכות (פרק א’ סעיף מ”ב בהערה): “וכ”כ מורי הגאון זצ”ל בתשובה כתב יד וזה לשונו, גם כיום לדעתי יכולה הכלה לחבוש פאה נכרית יפה שביפות ונהדרה שבנהדרות, והכי איתא במשנה, והוי כיסוי ראש מעליא”.
◄ מוהרא”ש: “טוב מאוד לחבוש פאה”!
הגאון רבי שלמה אליעזר שיק זצ”ל, מגדולי רבני חסידות ברסלב, בספר “שיחות מוהרא”ש” חלק ט’:
“אלו הנשים שהולכות בשערותיהן, לא די שיש להן מטפחת, כי רואים בחוש אשר דרכה של המטפחת לזוז ממקומה, ובכך נראות שערות ראשה בחוץ. ועל כן טוב מאוד לחבוש פאה נכרית, שעל ידי זה לכל הפחות תהיינה מכוסות השערות. ואף שיש מהנשים הספרדיות הנוהגות שלא ללבוש פאה נכרית משום פריצותא, עם זאת מי שרוצה להסתכל בעין אמת ולהבין את האמת, ההכרח לו להודות, אשר אי אפשר בשום פנים ואופן לכסות את השערות במטפחת בלבד, כי היא נוטה הצידה, ואז נראות השערות בחוץ, ויש על זה קללה מהזוהר הקדוש, עד כדי כך שאומר הזוהר, שכל העניות והדחקות שאדם סובל, היא רק מחמת שהאשה הולכת בגילוי שערותיה בביתה, ומכל שכן בחוץ, ועל כן בזה שהאשה חובשת פאה נכרית הרי זה כמי שמתלבשת באיזה כובע, כי סוף כל סוף אין זה השיער שלה, כי אם כמו כובע על השיער, אשר זה טוב יותר, ובזה היא מכסה את כל שערותיה שאין רואים אותן בחוץ”.
ובספר שיחות מוהרא”ש חלק י”ג: “בקרב הספרדים נוהגות רוב הנשים לילך רק בצעיף משי על השיער (מטפחת), והסכנה בזה, שהצעיף מחליק מהשיער, ואז נתגלות השערות. ואז טוב יותר לילך בפאה”.
ובספר אשר בנחל (חלק ל”א, תשובה ה’-כ”ד): “כפי שהיום הולכות הנשים עם שערותיהן בלי תגלחת, ואזי חצי ראש בחוץ בגילוי שיער, בודאי עדיף ללכת עם פאה שיכסה את השערות לגמרי, וזה ברור מאד מאד”.
◄ “אין איסור לאשה שתיראה יפה וחסודה”!
וכתב עוד שם, “ומובא בספר “שמש ומגן” מהצדיק הקדוש רבי שלום משאש, זכר צדיק וקדוש לברכה, אשר מדבר מאד מאד בעד חבישת פאה, אף שהיה חכם ספרדי, והוא מסביר בהגיון למה היום כן כדאי לנשים לחבוש פאה ולא מטפחת… שעדיף כי תלכנה הנשים בפאה, ולכל היותר הן תראינה יפה יותר, אשר אין זה איסור לאשה שתראה יפה וחסודה” (חלק ס”ב, תשובה י”ב-תקצ”ה).
◄ הגרש”ז אויערבאך: “אצלנו מקובל ללבוש פאה דוקא”
“הפאות היו אצלו לכתחילה, אין בזה שום בעיה, ולבנות הטובות שלו הוא נתן פאות ולא הסתייג מזה… היה מקובל אצלנו, אני לא יכול להגיד שממש זה גם על דעתו אבל כך היה מקובל בבית, שיש עדיפות ללכת עם פאה. כי הפרקטיקה מראה שנשים שהולכות עם מטפחת – יש להן בעיה נפשית עם זה, וזה מתפרץ אצלהן בדברים אחרים – והדברים האחרים הם לא צנועים כל כך. אם הולכים עם פאה – אז רגועים ואין בעיה, לכן אצלנו מקובל שיש עדיפות אפילו ללכת עם פאה”.
“ומה שנוגע לרב אלישיב, אני בעצמי שמעתי בהקלטה מה שהרב אלישיב דיבר בשיעור, ושם פשוט הציבור לא תפסו את הענין – הוא דיבר נגד פאות פ-ר-ו-צ-ו-ת… אבל הפאות הצנועות – הוא לא היה נגד, כמו שסיפרתי שהבת שלו הצדקת הרבנית לאה ע”ה הלכה עם פאה” (תימלול משיחת הגאון רבי יצחק ירוחם בורודיאנסקי שליט”א, משגיח בישיבת קול תורה, ראש כולל “ישיבת הר”ן” בירושלים וחתן הגרש”ז אויערבאך זצ”ל, עם הרב יואל שילה שליט”א).
◄ הגאון רבי יהודה שפירא: “יש בזה משום חיזוק הדת”
הגאון רבי יהודה שפירא זצ”ל, ראש כולל ‘חזון איש’, ומתלמידיו המובהקים של החזון איש. בספרו “דעת יהודה” (תשובות בהלכה ובהנהגה), הובא:
שאלה – “המשנה ברורה בסימן ע”ה, כתב שמותר ללבוש פאה נכרית, מלבד במקומות שנהגו לאיסור, אלא שיש טוענים שאין לדמות הפאות של אז לשל היום, ולכן מעודדים לעבור לכיסוי ראש במטפחת”.
תשובה – “פאה צנועה אין בה שום פקפוק, ובימינו יש בה גם משום חיזוק הדת כי קשה לצעירות לעמוד בניסיון”.
[אמר המעתיק: שאלה זו הסתפקו העורכים אם לפרסמה, ושאלו על כך בזה הלשון:
“ב”ה, כ”א אדר ב’ התשע”א, מעלת כבוד מרן הגאון רבי חיים קניבסקי שליט”א.
בעידודו של מרן שליט”א אשר כתב שמצוה לפרסם, אנו עסוקים בעריכת תשובותיו של מרן הגר”י שפירא זללה”ה, ושוב נסתפקנו על כמה תשובות אם להביאן ובכדי לקצר לא פירטנו למה הסתפקנו, ונא יודיענו חוות דעתו על הדברים, אם אפשר לפרסמם”.וענה הרב: “אפשר לפרסם הכל, וצריך לפרסם”].
◄ הרבי מליובאוויטש זצ”ל: “לא להסתפק בכובע ומטפחת”!
“בעצם הענין דלבישת פאה נכרית, ולא להסתפק בכובע ומטפחת, מבואר ההכרח בזה בכמה מקומות. והרי רואים במוחש אשר לבישת כובע ואפי’ מטפחת, משאירה חלק השיער בלתי מכוסה, על כל פנים במשך זמן קצר, זאת אומרת שעוברים על האיסור הגדול, וכהפסק דין בשו”ע או”ח סי’ ע”ה” (אגרות קודש להרה”ק מליובאוויטש זצ”ל, חלק י”ט, איגרת ז’תכ”ה).
◄ כל נשי חב”ד, ללא יוצא מן הכלל, צריכות ללבוש פאה!
“מבלי להיכנס לסיבות שמנעו עד עתה את ההנהגה של דברים מסויימים בבתי אנ”ש, בלבושים ובחינוך הבנים, רצוני להדגיש לכן שוב, שמהיום ואילך על כולן, ללא יוצא מן הכלל, להתאחד עם נשות אנ”ש הלובשות פאה” (אגרות קודש חלק י’, איגרת ב’תתק”ע. מאידיש: “אגרות קודש מתורגמות” חלק ב’. הובא גם בליקוטי שיחות חלק כ”ג עמ’ שמ”ט. איגרת זו נשלחה לכמה ארגוני נשים).
◄ אשה צריכה לשכנע את חברותיה ללבוש פאה!
“במענה למכתבה מד’ תצוה בנוגע לפאה, בו כותבת שאינה מבינה בדיוק מה הכוונה בזה, ענין הפאה הוא, שהשערות תהיינה מכוסות לגמרי, ובמילא אם מכסים רק חלק, אין זה כפי שהכוונה בזה היא. גם היתה צריכה להשתדל שגם אחרות יעשו כן, ולבאר להן שזוהי הדרך וסגולה לבריאות, פרנסה ונחת אמיתי מהילדים, והשי”ת יעזור לבשר בשורות בזה” (אגרות קודש חלק ח’, איגרת ב’תס”ג. מאידיש: “אגרות קודש מתורגמות” חלק ב’).
◄ גם אם מישהי תבטיח לכסות היטב עם מטפחת, יש להורות לה ללבוש פאה!
“ובפרט שכאמור זהו נוגע לרבים, שאפילו אם פלונית אומרת שבהנוגע אליה אין נפקא מינה באיזה אופן תכסה ראשה, כיון שבכל אופן יהיה הכיסוי כדבעי, מובן שאינה יכולה להבטיח בהנוגע לאחרות” (אגרות קודש חלק ט”ו, איגרת ה’תקי”ג).
◄ הוראה לאשה להדר וללכת עם פאה, אף אם אמה הלכה עם מטפחת!
“יש מקום לומר שמי שהוא יטעון על דבר הנהגת האמהות שלאו דוקא בפאה. אבל כבר מילתי אמורה, שהרי זה מברכות עקבתא דמשיחא, אשר בת קמה באמה להוסיף עליה בשמירת התורה והמצוה” (שם).
◄ יש לבחור את הפאה היפה ביותר
“ובפרט בזמננו, שאפשר להשיג פאה נכרית בכל הצבעים, והיא נראית יפה עוד יותר מהשיער שלה עצמה, תתבונן האישה בעצמה (ואין צורך לשם כך בהתבוננות גדולה של שעה או מחצית השעה) מהי הסיבה האמיתית לכך שהיא אינה רוצה לחבוש פאה נכרית אלא מטפחת…” (תורת מנחם חלק י”ב עמ’ קפ”ח, שיחת ר”ח אלול תשי”ד. שיחה זו הובאה גם בספר “ליקוטי שיחות” חלק י”ג עמ’ קפ”ח ואילך).
“את הדברים דלהלן שמעתי בטלפון מפי הגברת זלדה נעמעס [ז”ל, אשת חינוך ידועה מחסידי חב”ד] מברוקלין ניו יורק. “כשהגענו לארה”ב מאירופה בשנת תשי”ח לאחר נישואינו, נכנסנו אל הרבי ליחידות. אני לבשתי כובע וחצי פאה, ולא ראו לי אף שערה אחת משערותי. במהלך היחידות וכו’ אמר הרבי: “צריך ללבוש פאה”! אני עדיין לא קלטתי אז מה זה “רבי” ונסיתי להתווכח, ואמרתי: “כל השערות שלי מכוסות, והשערות שרואים זה חצי פאה”. והרבי ענה: אבל צריך ללבוש פאה! חצי פאה זה כמו חצי בריאות”. והמשיך: “עבור לבישת פאה מובטח בריאות, פרנסה ונחת מהילדים ומהנכדים… ומה עוד את רוצה”? עניתי לרבי: “זה מספיק”. ואז אמר הרבי: “תמצאי כאן מישהי שהיא מבינה בזה, והיא תלך איתך לקנות פאה יפה, שמי שתראה את זה תרצה גם היא ללבוש פאה”. ובפנותו לבעלי אמר הרבי: “לך לרב חדקוב, הוא ילווה לך כסף לפאה יפה עבור אשתך”. כמובן שאחרי ברכות כאלו, אין אני יוצאת מפתח ביתי עם מטפחת. אפילו כשאני יורדת להוציא את הזבל החוצה, גם אז אני לובשת את הפאה” (לקט שכחת הפאה, ס”ג).
◄ הגר”מ אשכנזי: “אין לתושבת הכפר לצאת מביתה ללא חבישת פאה”!
וכך כתב הגאון רבי מרדכי שמואל אשכנזי זצ”ל, רב ואב”ד דכפר חב”ד, במכתב מיוחד שפירסם:
“ב”ה, ערב ראש השנה תשס”ח. אל אנ”ש שיחיו תושבי הכפר. בקשר לכיסוי הראש של נשים נשואות, אשר לאחרונה נהייתה בזה פירצה נוראה – הנני להודיע: א. מובן ופשוט אשר בחבישת מטפחת או כובע, כשאפי’ רק מקצת מהשערות מגולות – הרי זה היפך השולחן ערוך! ב. ע”פ הוראות כ”ק אדמו”ר, על האשה לחבוש אך ורק פאה נכרית! הדברים מחייבים את כל אחת ואחת ללא יוצאת מן הכלל. אי לכך: אין לתושבת הכפר לצאת מביתה ללא חבישת פאה, והנני רואה בהוראה זו חלק מתקנון הכפר! ונזכה לכתיבה וחתימה טובה, כהבטחותיו הקדושות של הרבי שע”י חבישת הפאה זוכים לבני חיי ומזוני ולפרנסה”.
צריך להיזהר לא כל שמועה מרב, אפשר לסמוך עליה.חסדי הים
צודק. אבל צריך לזכור את זה לשני הכיוונים.שריקה
לא רק כששומעים שרבנים התירו פאות ואפילו אמרו שזה עדיף.
גם להיפך. כן, גם כשראית דיעה שיותר מוצאת חן בעיניך של מישהו שאומר שהוא שמע שחבר שלו ראה בבני ברק מודעה על רב מסוים שאוסר פאה, תזכור מה כתבת כאן: "צריך להזהר לא כל שמועה מרב, אפשר לסמוך עליה".
מה? יש שם מקורות כמעט לכל אימרהאש לבנה
ראות עיני בלבדפשוט טוב
נכון שיש כאלו שמתירים, ולא ברור אילו פאות...
אבל פאה שהיא בדיוק בדיוק לפי ההלכה של אלה שמתירים- פשוט לא יפה..
והיפות-...
מספיק לראות לאיפה הצניעות הכללית של אלה שחובשות אותן נסוגה לאט לאט.
ואותן חסידויות שדוגלות בפאה-
לא ידועות בצניעות הגדולה של נשותיהן- לא כפרטים אלא כקבוצה.
אממטרולי עוגמן
יש הרבה שאפשר לומר על חסידים אבל לזלזל בצניעות שלהם זה לעוף רחוק ממש.
נכון, ואז מה?פשוט טוב
אני מדברת על מקומות שברור שהסטנדרט של הצניעות צריך להיות גבוה מאד.
בציבורים ששואפים להקפיד על כל מצווה בתורה, ממש.
כשאני בוחנת חסידויות שבהם ח-י-י-ב פאה לחסידויות אחרות,
זה מה שאני רואה.
נגדדי"מ
אני לא רוצה להתחתן עם מישהי שתשים פאה.ותן טל
גם אני לא. ההרגשה שלי, או שתלך עם כיסוי ראש או בכלל לא.חסדי הים
כמוני כמוךדי"מ
באמת אתה מעדיף שתלך עם שיער מגולה מאשר עם פיאה?
שריקה
הדת היא לא 'הכל או לא כלום'. זו ראיה דיכוטומית מדי, וודאי שיש ערך גם למעשה שנעשה באופן חלקי
ויותר מזה, גם אם אתה סובר שפאה היא פחות ממטפחת, מי שהולכת עם פאה יש לה על מי לסמוך, וזה נשמע הזוי לומר שעדיף ללכת בשיער מגולה.
הגיוני ביותר,בלי זיופים😌!!מירב!!
זה נושא שגבר בכלל יכול להביע בו דיעה?מושיקו
הרבנים הגברים הביעו בו דעה.
חסדי הים
רב פוסק זה משהו אחר מאשר סתם גברמושיקו
בוודאי - כלפי מי שירצה לצאת עם מישהי/התחתן איתה.ותן טל
לגבי אנשים אחרים בנפרד - ובכן שכל אחד ילך לפי רבותיו. בדיוק כמו שיש כאלו שלא אוכלים בשר לא חלק ואני כן אוכל - זה עניין שלהם. כאשר משהו בסגנון משיק אליי, אז אני אחליט מה דעתי על כך ועל פי זה איך אפעל.
'לקט שכחת הפאה'יוני
אני אקרא אותו רק בגלל השם המגניב הזהפסידונית
לדעתי זה מאוד יפה ואלגנטיבטעות נכנסתי
מצד שני צריך להימנע מפאות שכבר גם כאלו שמתמצאים (ולא חילונים שגם ככה לא מבינים בזה) בקושי מבדילים אם זו פאה או לא..
פשוט להבחנה:אוראל1234
ואם המראה סולידי וצנוע- היא רווקה.
לא אמור להיות הפוך?מלכת הפרפריםאחרונה
מתגעגע למקום הזהחצילים
המקום הזה מתגעגע אליך לא פחותנוגע, לא נוגע
מה שהוא אמרברוקולי
תראו מה זהחצילים
בדוק אה?חצילים
שיהיה ברור
לא עברתי לנשואים טריים
אני לא בוגד
וגם אם כן, ובכל זאת שמך לא שכחנונוגע, לא נוגע
איזה משמח לשמוע את זהחצילים
באמת
שמע המקום הזה בלב שלי אין מה לעשות
מה מונע ממך להיות פה? ;)advfb
קל לי שבעז"ה שאתחתן אמשיך להיות פה.
אבל זאת רק תחושה, ימים יגידו
זה לא קשור לחתונהחצילים
חחחחחadvfb
מה יש לגבר נשוי לחפש פה?ראומה1
תובנות, מסקנות,חצילים
געגועים לאנשים שעברתי איתם פה לא מעט
ותמיד לדעת שמי אני בכלל
זה חשוב
אשה נוספתאריק מהדרום
חחח הצתת הריגוש התכוונת
ראומה1
עוד לאחצילים
אצלינו נוהגים אחרי 4 שנים
עם המקלחת של סוף תשעת הימים
הנושא מעניין כשלעצמוadvfb
גם אנחנו... ד"שהרמוניה
דש חמה אפילוחצילים
אהלן, מה שלומך?ארץ השוקולד
ישתבח שמו לעדחצילים
אברך כמו שחלמתי שנים
שמח בחלקי הטוב
מה איתך אח?
מדהיםזיויק
ממש! ברוך ה'חציליםאחרונה
זה זכות מעל הטבע
אני אין לי מעצמי כלום על זה
אח שלי הולך להציע נישואיןLavender
ואני בוכה מהתרגשותתת
כמה שזה היה צפוי אני פשוט מאושרת
אבא תודה
וואי מלא מזל"ט!! 🎉🎉🎉ל המשוגע היחידי
אמן תודה🙏Lavender
מאוד מאוד מרגש. מזל טוב!נחלת
תודה תודה❤️Lavender
מזל טובשפלות רוח
אמן ואמן תודה!Lavender
וואוזיויק
מרגש, מזל טובארץ השוקולד
טנקס🙏Lavender
ברוך ה'❤הרמוניה
💖💖💖Lavender
קרה כבר?זיויק
חחח עדיין לאLavender
אבל זה סופי ב"ה
תודה!
האם היא יפה???חתול זמני
(סתם)
האמת שלאLavender
וזה בכלל לא מעניין אותו
הוא אמר מזמן שזה יהיה הדבר האחרון שיעניין אותו באשתו...
חחחחחחחחחחחחחחחח וואי אל תגידי לה אבל.חתול זמני
חחח סומכת עליו שיגיד לה שהיא האישה הכי יפה בעולםLavender
היא יודעת שהוא שרוף עליה...
וואי, לא ציפיתי שזה יהיה התגובה שלך
ל המשוגע היחידי
חח למה לא?Lavender
אחים לא בהכרח דומים
כע ברור, אבל כאילו את אחותול המשוגע היחידי
את אמורה לפרגן ולהרים, : כן בטח!!! מהממממת!!!!! 🥰😍
משו כזה
חחח אבל אם גם הוא בראש כזה אז הכל טוב
אה חחח אין כמו כנותLavender
היא מהממת באופי שלה והכל טפו חמסה וב"ה
ולפני שהכיר אותה הוא בכלל לא היה בעניין של בנות או חתונה
והוא רוצה ואוהב אותה מלכתחילה אז אני לא רואה בזה בעיה לומר שהיא לא הכי יפה בעולם...(גם לא יפה באופן כללי, חביבה עם חן יהודי)
וואלה איזה יופיל המשוגע היחידי
תאמת שיש לי הערכה לזה,
ברור שצריך משיכה חיצונית גם,
אבל הפנימית זה הדבר שבסוף הכי מחבר. (לענ"ד)
חן חןLavender
בסוף זה גם עניין של אופי ומאד אינדיבידואלי לכל אחד
דייי לא, זה לא יפהאני:)))))
כאילו, את יכולה להגיד לנו ולאנשים אחרים אבל לא לאחיך
חחח כי לו זה לא מפריעLavender
אבל אני גאה לספר לכם שאני נותנת צ'אנס ויוצאת גם עם הבחורים שהם לגמרי קלאסיים מבחינה חיצונית
אין דבר כזה מישהו שלא אכפת לו מהמראה של אשתואני:)))))
תעשי רק דברים שאת שלמה איתם(:
כנראה שסף ה"אכפת" שלו במקום שונה לחלוטיןLavender
וחשוב לו מישהי שנראית נורמלי ולא מכוערת.
ואין לו עניין דווקא בבחורה "חתיכה".
אני עושה דברים שיש להם פוטנציאל שאהיה שלימה איתם😉
נכוןאני:)))))
בעיניו היא יפה, אל תגידי לו שהיא לא.
כאילו, זה לא נחמד, והוא עלול בסוף להאמין לך.
בעיניו היא חמודה ככל הנראהLavender
לא יודעת אם "יפה" בהגדרת הוליווד
ברור שלא אגיד לו, אני אחות טובה אחרי הכל
..אני:)))))
נכון, יפה
(❁´◡`❁)Lavenderאחרונה
שאלה
1212121212
היי 
אם מישהו/י כאן מכיר/ה באופן אישי-
אשמח לחוות דעת לגבי מאמנת לחתונה בשם יעל אמיתי.
אפשר לענות גם בפרטי
תודה רבה 
רגש - מתי הוא אמור לבוא?יובללל
מעביר שאלה מחבר שאין לו חשבון בפורום (:
אני יוצא עם מישהי כבר 8,9 פגישות (לא סגור על זמן כי זה תוך כדי צבא), וממש נחמד לי איתה. יש ביננו התאמה לדעתי כמעט בהכל ממה שדיברנו עליו עד עכשיו. השקפה, תורניות, תרבות וכו. יש לנו צחוקים ביחד, וכשנפגשים יכולים לשבת 4-5 שעות בכיף לגמרי ואפילו יותר. הקטע הוא שאני לא מרגיש. (או שאני לא יודע אם אני מרגיש?). היא הראשונה שאני יוצא איתה (מאז התיכון כן?(;), ולכן אני לא יודע מה אמורים להרגיש. אבל המצב הוא שאין לי "פרפרים בבטן" או משהו כזה. פשוט ממש נחמד לי להיות ולבלות איתה. טוב לי איתה סה"כ בשגרה. אבל אין משהו מעבר, אין רגש כזה חזק כמו שדמיינתי שיהיה לי כשאהיה בקשר. וזה מתחיל להפחיד אותי. האם אני פוגע בנו בזה שאני ממשיך למרות זה? זה משהו שמשתנה? מה אמורים בכלל להרגיש אחרי זמן כזה?
בסוגריים אני אגיד שיש פער קטן שהפריע לי מההתחלה וזה שהיא טיפה יותר גבוהה ממני, וזה הרתיע אותי בהתחלה. אבל אני מתחיל לחשוב שאולי יש לזה קשר על משיכה ורגש?
ממש אודה לעזרתכם!!!
נראה לי כלו כל הקיצים, הראשונה שפונה אליחסדי הים
כן כן כןןמחפש שם
מנה אותי שליח ואצא אקדש לך אישה בשוקחתול זמני
עדיף שתקדש לו אישה מעזרת נשים בבית כנסתLavender
נשמע לי יותר מתאים בשבילו
לא בטוח שזה חכם דודשפלות רוח
זה לא בדיוק מספק אלא קנסחתול זמני
אייייישפלות רוח
חבל שרק עכשיו מגיע למסקנה כזאתעַלְמָה
לא בטוחה שזו האסטרטגיה הכי חכמה. אני נגידלגיטימי?
הייתי בורחת...
בהצלחה!
לא בטוחהנחלת
שזה רעיון כל כך טוב; ואם אחר כך, למרות שהיא צדיקה וצנועה (ואתה בטוח שהיא צדיקה וצנועה כמו שאתה
אוהב ומעריך), יהיו דברים נוספים חשובים שלא תסתדר איתם?
חושבת שכדאי וצריך לברר מה היה עד עכשיו עם פגישות; היו פגישות? מדוע הסתיימו?
מצידן? מצידך? מה הפריע לך? מה הפריע לה? אולי אתה "תקוע" עם איזו דרישה,
כיוון הסתכלות, ציפיות, ואינך מוכן להתגמש או משהו כזה?
כמובן שלא מכירה אותך בכלל, סתם הצעה.
ועל זה הדרך.
הוא כתב בצחוק...הרמוניה
אבל תגובה יפה
תודה ילדה.נחלת
כבר ראיתי את ההחלטה הזו שלו פעם באחד הפורומים הקדומים יותר.
הוא מדגיש צנועה וצדיקה. זה נפלא, אם זה יושב על מקום אמיתי,
בוגר, שלא מתעלם גם מדברים נוספים חשובים, לו והוא עדיין
פחות מודע להם.
כל יאוש הוא פתח לתקווהזיויק
מישהו פה בפורום פעם עשה את זהמשה
זה לא היה בדיוק ככה אבל זה בערך מה שהם מספרים.
נשמע חזקל המשוגע היחידי
מצאת את זה!משה
חחח דפדפתי להם בכ"א אחורהל המשוגע היחידיאחרונה
עד כמה להקפיד על הכלל של להציע לבן קודם.אנונימי 14
משהי מעבודה נראית לי מתאימה לחבר שלי.
הבעיה:
אני לא מספיק יודע לספר לו עליה..
אני צריך מס' של חברה שלה שהיא תוכל לספר לו עליה..
אבל אם אבקש ממנה מספא שך חברה היא כמובן תבין שיש לי הצעה, ואם לא אחזור אליה עם ההצעה היא תבין שנפל..
מלעשות??
מה הבעיה שתבין שהוריד?אני:)))))
אל תיקח את זה יותר קשה ממנה..
ואולי כדאי שתציע לשניהם בו זמנית? ותעביר מספרים של בירורים ושיחליטו לבד.
זה כזה נורא אם היא תבין שנפל?advfb
זה בכלל לא אישיו.לגיטימי?
א. אין שום בעיה להציע לאישה לפני הגבר.
ב. בעיני, אנשים שבוגרים מספיק בשביל להתחתן - מקבלים את זה בהבנה.
ג. עד כמה תסריט כזה נשמע לך מוזר?
שלום חברה מהעבודה, האם את במקרה פנויה?
מעוניינת לשמוע הצעה?
יש לי חבר מאוד X, וחשבתי שאולי הוא מתאים לך, אבל לא דיברתי איתו עדיין. אם זה מעניין אותך, אני יכול לשאול אותו קודם (ואשמח לקבל פרטים מסודרים שלך\מס' של חברה), או אולי הפוך, אני אספר לך עליו ותראי אם זה בכלל הכיוון?
אצלךבחור עצוב
עדיין, יש הרבה שבמצבים מסויימים יקבלו בהבנהadvfb
שיציעו להן קודם
לא אמרתי את ההעדפה שלי...לגיטימי?
אבל גם אפשר לשאול את אותה הבחורה מה ההעדפה שלה. אי אפשר לדעת מראש.
זה גם מאוד הגיוני האמתשפלות רוחאחרונה
מסכיםארץ השוקולד
אבל אני לא אישה.
עקרונית, באלגוריתם גייל ושפלי של שידוכים יש יתרון להיות זה שמציעים לו ראשון.
אפשר פשוטאשר ברא
לבקש בכללי את הפרטים.. ולהגיד שיש לך אולי רעיון וכו'..
לא לפתח כ"כ ציפיות, אבל כן להשיג את מה שצריך.
להציע לה קודםברוקולי
שאלת המשך במקום לפתוח שרשור חדשאנונימי 14
החבר הזה אני מאוד מעריך אותו, וחוושב שהוא מיוחד בשמחה, בקלילות, במידות שלו... והוא גם לומד חינוך ובעה משם בעתיד הוא יתפרנס.. ולפני התואר הוא התפרנס יפה מעבודה בחינוך בלתי פורמלי..
אממה - הוא כרגע עובד כמה חודשים בתור קופאי.. וישלו עוד שנה לפחות עד סיום התואר..
מניח שאני עושה מזה אישו יותר ממנו, אבל אני חוושש שאולי זה ירתיע את הבחורה/בכללי ירתיע בנות אחרות .. זה מתכון מראש לוותר כי אני לא משווק אותו טוב?
בהנחה שהגיל משנה.
אנחנו יותר קרובים ל30 מאשר ל25..
..אני:)))))
תציע וזהו, אתה לא צריך להתחתן איתו
באמת יכול להרתיע..אשר ברא
אבל לדעתי צריך להציג קודם אצל כל הצדדים הטובים והחיוביים כפי שכתבת עליו..
ולציין שכרגע בשל הלימודים עובד כקופאי.
בסוף נשמע שכן יש לו כיוון בחיים, לומד וגם בעבר היה ברצף תעסוקתי.
לענ"ד כל הקטע של שידוכים, זה להאמין במי שאנחנו משתדכים.. אם אתה תעוף עליו, זה יועבר בהתאם למי שמקבלת את ההצעה
אדם שמחזיק מקום עבודה לא אידיאלי כדי לפרנס את עצמומשה
זה בעיקר מחמאה. לא חיסרון.
בהחלט. אפילו אם בניקוי חדרי מדרגות וכאלה.נחלת
מוטב לו לאדם שיפשוט נבלה בשוק ולא יצטרך לבריות - לא?
תקפוץ למים!לגיטימי?
יכול להיות שזה ירתיע אותה.
גם יכול להיות שירתיע אותה שהשם שלו מתחיל בא' ולא בי' (אותיות אקראיות).
יש דברים שבידיים שלך, ויש דברים שלא.
תנסה,
ומקסימום יגידו לא.
חבל על האנרגיות ועל המגדלים שאתה בונה כאן באוויר.
אין סיבה לוותר בעיני -
לנסות, ותשאיר להם את הבחירה אם להירתע או לא.
בהצלחה!
תודה לכולם..אנונימי 14
מתנות בשלב הדייטיםיובללל
אני יוצא עם מישהי משהו כמו חודש וחצי, והולך ממש טוב ב"ה. נחמד לשנינו בקשר וסהכ ממשיכים להתקדם בנחת.
העניין הוא שבא לי לעשות לה איזה משהו נחמד שיחבר ביננו עוד. לדוג חשבתי להביא לה משהו קטן סימלי, כמו פרח או איזה ספר עם הקדשה (או רעיונות אחרים שאני ממש ממש אשמח לקבל) ואני קצת מתלבט האם זה ילחיץ אותה. ובנוסף זה אולי קצת מוזר חחחח, אבל פרקטית, איך זה יהיה לה נוח לקבל זר פרחים ולהיתקע איתו כל הדייט?😂
קיצר, מתי לדעתכם מקובל/מצופה לתת מתנות בדייטים? האם לדעתכם הבנות מצפות לזה? זה מלחיץ?
ואם כן - מה הדברים שהייתם מביאים כדי לעשות שמח על הלב לצד השני?(:
דעתי האובייקטיבית:חתול זמני
– חודש וחצי מוקדם מאוד בשביל מתנות (יש לי משלוחים שלקח להם יותר משלושה חודשים להגיע...)
– אל תביא פרחים אין איך להסתובב עם זה בדייט והיא לא חברה שלך (היא תהיה אחרי החתונה)
– בשלב זה אל תהיה רומנטי מדי ואל תגזים זה יכול להיות נורא מלחיץ וקרינג'
– מה שכן אתה יכול לעשות זה להביא דברים ידידותיים זולים ומתכלים, או נייטרליים לחתולין
– כי אם עוד שבוע זה לא יסתדר לכם מה תעשו עם כל הדברים האלה? מביך
הסבר: אני למשל בתור חתול זמני אוהב דובוני גומי. אם הייתי מזכיר זאת בפגישה, ומישהי הייתה מביאה לי דובוני גומי, זה היה נפלא ולא קרינג' בכלל. מישהי עשתה לי את זה עם מרשמלו וזה היה נורא חמוד.
אפשרות ב': נניח היא אוהבת ציור. אפשר לתת לה אריזה קטנה של עפרונות פחם / צבע או וואטאבר ממה שהיא אוהבת להשתמש בו.
תחשוב בכיוון של: "אם הייתי בחורה–" או נכון יותר: "אם הייתי הבחורה הספציפית הזאת, מה הייתי רוצַה לקבל ושלא יהיה קרינג'?"
..יובללל
חחחחח אם הייתי יכול לחשוב באמת מה בחורה הייתה רוצה העולם היה הרבה יותר פשוט(:
ותודה על הרעיונות! הבעיה שאין לה איזה חטיף או משהו שהיא אוהבת יותר מדי..
זה אחלה שלב לדברים מתכליםחושבת בקופסא
בהחלט מתנות זו דרך להביע עליית מדרגה בקשר, וקשר של חודש וחצי זה לא משהו שיכול להיגמר בלי התרעה תוך שבוע.
זה יופי של שלב לעוגה, פרחים וכדומה. (אתה יכול להחזיק לה את הזר באבירות במשך הדיט, ולתת לה אותו בסוף. רק תחשוב לאן היא חוזרת אחר כך, ולמי היא צריכה להסביר מאיפה היא קבלה את הזר)
ספר עם הקדשה לדעתי זה יותר מתקדם.
מה לגבי להצטלם ביחד? זה יכול להיות מאוד נחמד כשבעז"ה בהמשך יהיו לכם תמונות ביחד משלב הדייטים, ואם לא יסתדר מאוד קל למחוק אותן.
תודה!יובללל
אני לא חושבת שיש מקובל\מצופה כללילגיטימי?
יש מי שמצפה לזה,
יש מי שלא.
יש מי שזה ילחיץ אותה,
יש מי שלא.
מכיר "5 שפות של אהבה"?
מתנות זה שפה, ולא כל אחת דוברת אותה.
לדעתי,
יש משהו נחמד ויפה לתת משהו למי שיוצאים איתו.
בשלב מוקדם, כשיש עוד סימן שאלה - דברים מתכלים\בעלות נמוכה (נניח מחזיק מפתחות, ספל).
ככל שהזמן עובר, ובטוחים יותר בקשר, יפה להראות את הבטחון הזה גם במתנות -
אבל כן עם כוכבית: אם הקשר הזה ייגמר, שלא תתחרט על מה שהשקעת בו מבחינה כספית, ותקבל בהבנה אם היא לא תשמור את הדברים אצלה - יכול להיות שזה ישאיר אצלה משקעים.
לשים לב לאורך הקשר אבל גם לאיכות הקשרברוקולי
אפשר להביא דברים מתכלים
ואם בוחים להביא משהו אחר אז לכתוב הקדשה בנפרד
נחמד. מאוד.נחלת
זר פרחים - לא יודעת. תלוי. אותי זה היה מביך. (חושב להביא גם אגרטל?....)
אבל פרח אחד, לענ"ד זה מקסים. גם תשומת לב, וגם לא יותר מדי מלחיץ, מעיק, מביך (ואין צורך להביא אגרטל...כוס ח"פ
אפילו של המלון, אם אתם נפגשים שם, יהיה מספיק. וגם אם הפגישה בחוץ, היא יכולה להכניס אותו לתיק ואפילו להחזיק
אותו ביד עד תום הפגישה. אתם יכולים לעשות רוטציה בעניין....לא חושבת שיבול עד הסוף וגם זה לא מאוד חשוב.
(מלבד לפרח...).
חרצית, מה שקרוי כריזנטמה, הוא פרח עמיד. במיוחד בחורף. אלא שהוא מגיע בענף עם כמה
חברים כמוהו וזה כבר לא נראה כל כך טוב. כמעט כמו זר. מה עם גארבארה? יש בכל מיני צבעים יפים. אולי תבחר
לבן או צהוב. בקש מהמוכר לכרוך סביב הגבעול חוט ברזל, אחרת ראשו שח על גבעולו.
גם ורד ארוך גבעול בא בחשבון.
מה עם חטיף נחמד? טורטית לך ולה? (זה לא אישי מדי וחושבת שזה נחמד).
כל כך מרגשת אותי השאלה שלך. כל כך יפה. אתה, אין ספק, שתהיה בעל טוב!
לאחר החתונה, תוכל להביא כל שבת, זר פרחים נחמד. רק אל תשכח!
בהצלחה!
תודהיובללל
רבה על מה שכתבת בעיקר בסוף! חימם לי את הלב!
בע"ה
יצאתי פעם עם מישהישפלות רוח
והיא שאלה אותי באגב איזה חטיפים אני אוהב, והאמת לא ייחסתי חשיבות לשאלה כי זה היה תוך כדי משהו, פגישה הבאה היא באה לי עם שקית מלאה כל טוב והתעקשה שאני אקח אותה הביתה, אכן הובכתי לא אשקר אבל זה היה ממש יפה מצידה
נראה לי שדברים כמו ספר עם הקדשה / תמונה / או איזה מתנה(אפילו זולה) שהיא מתקיימת זה פחות מתאים כי אם זה לא יצליח? ובלי קשר דברים כאלו מביאים איתם איזושהי אמירה שבעיניי אחרי חודש וחצי פחות מתאימה, אולי לכם זה מתאים איני יודע, ואולי גם לי זה היה מתאים בקשר הנכון עם המישהי הנכונה, אין לזה כללים זה יותר מה אתם מרגישים-אם מרגיש לך מוגזם, יש סיבה. אם לא-מדהים.
אם אתה רוצה להעמיק בחיבורנקדימוןאחרונה
אז יש כאן את כל ההצעות של המצנות הקטנות והמתכלות, שזה בהחלט הכי מומלץ כי זה לא ישאיר משקעים פיזיים אלא רק זיכרון. אם בסוף זה יצליח אז הזיכרון יצטרף למכלול, ואם בסוף כל אחד ימשיך לדרכו אז זה זיכרון שיהיה קל לדפדף אותו הלאה. הרעיון של פרח אחד, כיו שהציעה נחלת, דווקא נשמע לי ממש מתאים. נשמע בדיוק על הגבול שאתה רוצה.
לחילופין, לא חייבים מתנות בכלל כרגע, ואם נוח גם לה אז שווה אולי לשקול "משחקים זוגיות" (חפש את הביטוי בגוגל. זה פרויקט של השאלת כרטיסי שיח מותאם לציבור שלנו).
יש לי חבר שזה השפיע ממש לטובה על הקשר שלהם שהיה טוב ממילא, ובמבט לאחור הוא אמר שזה ממש סייע להם להחליט להתחתן.
מקומות טובים לדייטים בתל אביב?נו, ההוא מהזה
בשעות הערב אז אמור להיות יחסית סבבה
לא דייט ראשון אבל גם לא קשר יותר מדי מתקדם
רעיונות?
נמל תל אביב, הירקון, גני יהושעבחור עצוב
רידינגרקאני
חוף היםשפוי
הטיילת על חוף הים ממש נחמדה, אוויר טוב, רעש של גלים ויש כמה חנויות כשרות שאפשר להיכנס אם רוצים