ערב טוב חברים, החלטתי בלשתף אתכם בנושא שמעניין אותי בתקופה האחרונה ואני מנסה לברר אותו. כחלק עם התייעצות עם תלמיד חכם ומנסיון שלי הבנתי שכמעט אין מי שעסק בזה היום בצורה משמעותית. ושאני מתכוון ל'התפתחות התורה שבע"פ' אין הכוונה לסדר הכרונולוגי גרידא אלא למשמעות הקיומית של אותה התפתחות עבורנו. אשמח מאוד אם למשהו יש להוסיף/לשאול/לציין וכו' על דברי.
נתחיל בבדיחה: "ויאמר ה' אל משה: לא תבשל גדי בחלב אימו" - משה שואל - "מה, לא לאכול בשר וחלב ביחד?" הקב"ה חוזר ועונה - "לא תבשל גדי בחלב אימו!" - משה שואל שוב - "מה, לחכות 6 שעות בין בשר לחלב?" - "לא תבשל גדי בחלב אימו!!!" - "מה, להפריד את הכיורים??" - "יודע מה, תעשה מה שאתה רוצה..."
הנושא כאמור הפער בין רצף השתלשות של התורה שבע"פ. הבדיחה מראה את הפער שבין התורה שבע"פ לתורה שבכתב, אך גם בתוך התורה שבע"פ עצמה קיימים פערים בין דור למשנהו. בין אם מדובר בעשרות פירושים שנכתבו על הרמב"ם וכל אחד נותן טעם שונה לדבריו ואף מוסיף רובד נוסף על הרמב"ם, בין מהפערים בין פשט המשנה לפירוש שנותנת הגמרא. כל פער כמובן צריך התבוננות לפני עצמה אך ישנו עקרון ששוזר בכל המבנה הזה. נתייחס לפערים השונים. (הכל אני אומר על סמך דעתי וידעותי בלבד)
הפער בין חמישה חומשי תורה לחז"ל - הרמב"ם מביא בהקדמה לפירושו למשנה 5 סוגים של הלכות בניהם - הלכות שהקב"ה אמר בע"פ למשה (סוכה, לולב, תפילין, רצועות התפילין שחורות וכו') ובניהם הלכות שחכמים שדרשו מהפסוקים (האישה מתקדשת ע"י כסף, לולב הגזול פסול ביום הראשון וכו') ובלכות שחכמים ראו צורך לגזור מעצמם (תקנות לזכר החורבן, תקנות מפני דרכי שלום, שלא יהיה נשים עגונות וכו').
הפער היותר מסובך הוא יחסנו לפירושים על גבי פירושים - כגון פירושים על הרמב"ם וכן פירושים על הגמרא עצמה - ברור כי כל פרשן הביא את ה'תוספת שלו' ואת האקסיומות שלו שע"פ הוא מפרש את הטקסט. אך כמובן ישנו צד של אמינות הפירוש ביחס לקריאה הפשוטה של הטקסט. אך על כל פנים מעניין אותנו מה דעותייהם של חכמי ישראל לדורותם בפני עצמן.
לסיום נביא את דברי הגמרא במסכת חגיגה דף ג' עמוד ב' - "דברי חכמים כדרבונות וכמסמרות נטועים בעלי אסופות נתנו מרועה אחד" (קהלת) מה נמשלו דברי תורה לדרבן? - לומר לך מה דרבן זה מכוין את הפרה לתלמיה, להוציא חיים לעולם - אף דברי תורה מכוונין את לומדיהן מדרכי מיתה לדרכי חיים. אי מה דרבן זה מטלטל אף דברי תורה מטלטלין?- ת''ל מסמרות. אי מה מסמר זה חסר ולא יתר אף דברי תורה חסירין ולא יתירין? - ת''ל נטועים. מה נטיעה זו פרה ורבה אף דברי תורה פרין ורבין..." (חלק מהגמרא, החלק השני והמפורסם מדבר על 'אלו ואלו דברי א-להים חיים')