אשמח לתשובות
*משהו עמוק*
אנסה להסבירשחר אורן
בכל עלי'ה להר הבית מקיימים 5 או 10 או 12 מצוות עשה ולא תעשה (לא זוכר בדיוק מה)
ולגבי סיכון יודעים איפה מותר ואיפה אסור ללכת ושומרים טווח ביטחון
לשחר אורן*משהו עמוק*
העתקתי משהו ממכתב של הרב אריאל...תורה מעל הכל!
השאלה היא מה אומרת ההלכה? וההלכה אומרת דבר פשוט: הכל מצווים במצוות עשה לעלות להר הבית. להלן עשר מצוות שמקיים אדם מישראל איש או אשה בעלותם להר הבית (המצוות מובאות בקצרה והרחבנו בעניינן במקום אחר).
האחת: מצות 'ירושה וישיבה'.
השנייה: "לשכנו תדרשו ובאת שמה".
השלישית: "לא תחונם".
הרביעית: "לא ישבו בארצך".
החמישית: שמירת המקדש, (על פי תשובת הרב גורן זצ"ל).
השישית: מצות קידוש השם לעומת חילול השם המתרחש בהר לעין כל.
השביעית: "ואיבדתם את שמם מן המקום ההוא".
השמינית: מצות עשה של 'מורא מקדש' – כמובא ברמב"ם (בית הבחירה ז, ז).
התשיעית: תפילה במקדש - 'עובדהו במקדשו' – כמובא בספר המצוות (עשה ה).
העשירית: מצות השתחווייה במקדש - (השגות הרמב"ן עשה ה).
החיוב לקיים את המצוות הללו חל על כל יהודי
אבללהיות בשמחה!!!
לא יודעת, אני למשל ממש מעודדת את העליה להר הבית אבל זה עדיין מוזר לי למה פעם היה אסור לעלות ופתאום עכשיו מותר?
מתי היה אסור? מי אמר לך?תורה מעל הכל!
חברה שלי שהתווכחתי איתה פעם, וגםלהיות בשמחה!!!
בכללי פעם (שאני אומרת פעם אני מתכוונת לתקופות הקרובות כאילו הרב קוק וזה...) לא היו עולים להר הבית וגם הרב קוק אסר לעלות
א. בזמן הרב קוק זה לא הי'ה מעשישחר אורן
ב. כנראה שהוויכוח הוא לא על ההלכה היבשה האם מותר או לא אלא על תודעת המקדש
אתה בתכלס צודק אבל בכל זאתלהיות בשמחה!!!
זה מקום קדוש, קדוש מאד וצרך מאד להזהר, לך תדע אם אתה באמת הולך במקום שהוא בסדר או לא, וסתם ככה יש גם הרבה רבנים שמתנגדים לעליה
זה לא שהיה אסורמתיפדיה
אז זה לא נכון. יהודים בכל הדורות היו עולים-בטהרה-למקום המקדשתורה מעל הכל!
הרב קוק לא אסר לעלות. הרב קוק כעס וכאב שהברון רוטשילד (נדמה לי שזה היה הוא) היה במקום קודש הקודשים לא בטהרה. והוא צדק לגמרי.
הרב קוק כתב במכתב הזה שמיליוני ישובי קבע לא שווים לנו פגיעה אחת במקום הקדוש. אבל מזה ולהגיד שהרב קוק אסר עלייה להר הבית למקומות המותרים בטהרה??? זה הוצאת דברים מהקשרם ברמה הכי קשה!!!! זה כמעט כמו שבתקופת קום המדינה היו עסקנים שציטטו חלק ממכתב של הרב קוק שמשתמע ממנו שאסור לגייס את כל מי שלומד תורה. הרב קוק באמת כתב את זה, אבל בימי מלחמת העולם הראשונה כשהייתה מלחמה בין גרמניה ואנגליה ורוסיה וכל אלה. ועולם הישיבות היה בסכנה. ואם כל בני הישיבות היו מתגייסים, לא היו נשארות ישיבות. וזו לא מלחמה על ארץ ישראל ועם ישראל. בלי שנשקפה להם סכנה. אז הרב קוק אסר לדחוק בהם להתגייס. וכשהשתמשו בזה כדי למנוע גיוס תלמידי ישיבות במדינת ישראל, אמר הרב צבי יהודה שזה לא מה שהרב התכוון ושזה לא קשור ולא דומה, והשתמש בביטויים חריפים מאוד על הדבר הזה, אני לא זוכרת את הלשון שלהם.
בקיצור, אל תאמיני לכל מה שאומרים לך, תבררי...
כל האומר דבר בשם אומרו וכו', אח של חברה כתב את זה, העתקתי מהזיכרון...
נראה לי שתרצו לראות את השרשור הזה, ואת התגובה שלי![]()
לא סתרת כלום ממה שאמרתימתיפדיה
זה לא היה בתוכנית;)תורה מעל הכל!
...להיות בשמחה!!!
תודה
עכשיו הבנתי יותר והתעמקתי יותר ואני ממש מעודדת את העליה, אבל לא יודעת, אני אישית קצת קשה לי, כי בכל זאת זה מקום קדוש ולא מקום שעולים אליו ככה, בשביל לעלות עליו צריך מקדש! אבל עוד פעם אני חושבת שזה נכון וחשוב ואשרי מי שעושה משהו בשביל לעודד ולעלות להר ה'!, זה פשוט משהו פנימי אצלי
היום כל הרבנים מסכימים לעלות להר הבית טכנית---ארץ אהובה
הרבנים שמתנגדים זה לא בגלל שהם חושבים שאסור אלא בגלל סיבות אחרות.. הר המורניקים כי הדור לא ראוי ואחרים בגלל סיבות פוליטיות
מממש מממש לא נכוןמתיפדיה
....ארץ אהובה
מסכימה, סליחה טעות שלי
אבל- זה לא סותר את זה שגם הם טכנית מסכימים לעלות!!
אין רב שאומר שהעליה עצמה אסורה
לארץ אהובה---- כל הרבנים האוסרים היום אוסרים מבחינה פוליטיתגוזמבה
גם הרבנים ההר המורניקים גם הרב אבינר וכל שאר הרבנים
זה מה שאמרתייייי
ארץ אהובה
היום כל הרבנים מסכימים לעלות להר הבית טכנית--- - הר הבית כל הרבנים שאוסרים זה לא בגלל עצם העליה אלא בגלל מה שזה יכול לגרום..
גם מתיפדיה קצת צודק
יש רבנים שסוברים ככה
בדיוק הפוךמתיפדיה
אתה צודק, עוד הפעם, זה משהו אצלי וגםלהיות בשמחה!!!
הרבנים שלא תומכים בעליה זה גם בגלל שהם מפחדים שלא באמת יודעים בצורה מדויקת איפה מותר לדרוך ואיפה לא והם מפחדים לחטוא ולהחטיא, אבל כל אחד והרב שלו
לא מדויקמתיפדיה
ועכשיו העלתי את זה נכון...הנודד הבודד

מי שזה לא מספיק לו, אפילו אם הקב"ה בעצמו ביחד עם משה רבנו יבואו ויאסרו זה גם לא יספיק לו
על תנורו של עכנאי שמעת?שחר אורן
ידעתי. פשוט ידעתיהנודד הבודד
ידעתי שאיזה חכם יעלה את זה.
מה המסקנא מהסוגיה לדעתך?
לעשות הפך רצונו של הקב"ה!!! (ח"ו)
בהתחלה רשמתי רק הקב"ה, ואז חשבתי שיהיה מישהו כמוך אז הוספתי משה רבנו.
ואם שמת לב יש סתירה םנימית בשרשור הזההנודד הבודד
מצד אחד אתה מסיק שהאיסור של הרב קוק לא היה מעשי כי לאא הייתה אפשרות לעלות, וישר אח"כ מדברים על העלייה של הברון.
אני התבלבלתי
אשתדל לענותשחר אורן
א. העליי'ה של הברון היתה משהו חד"פ (הוא השיג אישורים מיוחדים).
ב. הברון נכנס לתוך הקודש (הכיפה המוזהבת).
ג. לא הי'ה מעשי בזמנו למדוד מרחקים.
ושאלה לסיום אתה חושב שכל הרבנים שמתירים עליי'ה (ויש הרבה) לא מכירם את הכרוז הזה? או שמא הם ח"ו מזלזלים ברב קוק?
גם אשתדלהנודד הבודד
א. מובא בחוברת של הרב סילבצקי ממרכז, שרב אברום העיד שבילדותו היה סימן של חבל בכניסה להר, והם לא היו נכנסים אך ורק בגלל החבל, ולא היה שם מישהו שהפריע להיכנס אם היו רוצים.
אבל לעניננו - תשובות א ו-ב לא עונות על זה ששמתי את הכרוז שאסר. זה שאתה מעמיד אוקימתות בנוגע לעלייה של הברון, לא גורע מזה שהרב אכן אסר. לכל שטח ההר במבואר בסימן צ"ו במשפט כהן.
לגבי תשובה ג זה סברא יפה, אבל מכח סברא זו א"א להתיר איסור ברור. ומי לנו גדול ומבין ברב קוק מאשר בנו הרב צבי יהודה, שלא הסכים לשמוע על שום מחקר ו"חיטוט" בנושא.ועכשיו תענה- בזמננו המחקרים מדויקים! שוב, א"א באמצעות סברא זו להתיר את דבריו, מה גם שמי שמעיין בדבריו יודע שיש פה הרבה מעבר לזה שהוא לא סמך על המחקר.
ולגבי השאלה לסיום. מה אני אמוא להגיד? קושייה. נכון. אבל אני לא בטוח שהיא עלי. יש כאן דברים מפורשים, שבאמת תמוה כל הסיפור הזה.
תוכל להביא לי קישור לקטע במשפט כהן?שחר אורן
הכרוז לא מחייב אפחדמתיפדיה
ויש לי שאלה אם הרב קוק כותב מפורש בתשובה צ"ד שבעז"ה האנחנו נבנה את בית המקדש אז איך נבנה אותו בלי להכנס?
פשוט בימי הרב קוק לא היה מחקרים ולא היה כלום אז אסור, והוא לא כתב לברון פגימה בהר הבית אלא פגימה במקום בית מקדשנו, מכאן אפשר להסיק ולא עם איזה פלפול מסובך שאסור למקום בית מקדשנו ואין בעיה להר הבית למקומות שיודעים אותם
תשובההנודד הבודד
א. אם אתה מקבל את זה שהרב קוק הוא מורה דרכנו אז יש מה לדבר. מה תוקף האיסור כיום, הרי יש גם רבנים שמתירים? זו שאלה טובה, כמובן יש לי גם תשובה. ארוכה. אבל פה מה שרציתי לציין זה שהרב לא רק כתב לברון על עלייתו לקוה"ק, אלא הוא נתן איסור גורף, והאיסור נמצא כתוב ולא איזה שמועה. (כל זה טענות שהושמעו בשרשור.
לגבי הטענות על רבנים שמתירים, על המדידות, וכו וכו, על חלק עניתיבשרשור, וחלק לא.
התשובות בעניין, כאמור, הן ארוכות
ועוד משהוהנודד הבודד
לגבי החילוק שעשית בין מקום המקדש לבין הר הבית. בכרוז הנ"ל הרב כותב את שניהם.
תשובהמתיפדיה
וגם לפי הרב קוק זה לא מחייב שכיום אסור (גם לפי הרב צבי יהודה יש כמה תלמידים שאומרים בשמו לעלות) אבל הרב קוק לצערנו כבר לא איתנו ולכן יש היום את הרבנים של ימינו שיכריעו וכל אחד יעשה ע"פ רבותיו
וכאן אנחנו נכנסים לשאלה הגדולההנודד הבודד
כיצד פוסקים הלכה ואיך קובעים כשיש מחלוקת.
וכן מה עושים בסוגיות ציבוריות (שהר הבית זה האמ-אמא שלהם), ומה עניינה של הרבנות הראשית, ומה עניינם של זקני הדור, וכן הסוגיה האמונית.
שאלות כבדות וארוכות שאין זה המקום לפתוח אותן, וקל וחומר לפטור אותן במשפט אחד.
אבל מצד מה שאנו רואים "חזקא קמייתא" שהרב קוק אסר. לכל שטח הר הבית. במפורש. והרב צבי יהודה לא הסכים לשמוע על שום מחקר ומדידה.
באים אנשים ומנסים להביא סברות - על זה נאמר המוציא מחברו עליו הראיה, וכדי להתיר ע"פ שיטת הרב קוק צריך הוכחה מוחצת, ולא סברא למה יכול להיות שהוא היה מתיר.
וזה, עם כל הכבוד לתלמידי הרצי"ה שמתירים- אין עדיין.
לכן, בינתיים ההנחה שהרב קוק והרב צבי יהודה היו אוסרים את העלייה לכל חלקי ההר.
כל רב יכול לסבור ע"פ שיטתו, אך לקבוע שזו שיטת הרב קוק, זה פשוט לא נכון.
למה הם אומרים ככה? אין הרבה שאומרים ככה, ומי שאומר, באמת קשה עליו.
יש רבנים שאומקים ע"פ הרציהמתיפדיה
מה אני אמור לענות?הנודד הבודד
תמוה תמוה תמוההנודד הבודד
הרי ידועים הדברים של הרב צבי יהודה.
מקור שהרב דרורי אומר זאת בבקשה.
הרצי"ה לא אמר מילה לגבי עליה להר הבית כאשר המצב הוא כמו היוםידידה דוד
הרצי"ה דיבר על מציאות מסוימת, והיום המציאות אחרת.
ולכן כל תלמיד יכול להגיד מה לבנתו הרצי"ה אומר היום. אבל מי שאומר שבמצב היום הרצי"ה אמר לו להכנס - הוא לא אומר אמת.
בנוסף, הר המור מפרסמים רק את הסיפורים שנוח להם.
האם הכרת את הסיפור, שבשנה הראשונה לאחר שחרור הר הבית, תלמיד מישיבת מרכז עלה בתשעה באב ואמר קטנות בהר הבית. הוואקף גרשו אותו. הוא הלך לרצי"ה וסיפר לו מה אירע. הרצי"ה הזדעזע והרים טלפון לרב גורן, שידאג לכך ליהודים יוכלו להתפלל ולהגיד קינות בהר הבית.
המצב בזמן הרצי"ה היה גרוע ויותר..נער גבעות מצויאחרונה
האם ידעת שרצו למסור לגמרי את הר הבית לידי ירדן? האם אז לא חלה עליו חובת כיבוש?! חובת כיבוש זה לא כאשר הערבים עושים בלגנים, חלה עלינו חובת כיבוש ארץ ישראל גם אם יושביה בשלום איתנו, כך שהטענה הזו מסבירה בעומק כך: כששקט - אין חובת כיבוש, ואז מובן למה אסור, חשש מטמאים וכו'. אבל כשרועש - יש חובה. מאי שנא הכא מהכא? חובת כיבוש לא השתנתה!
הרצי"ה כתב תשובה מפורשת בדיוק כנגד הטענה של 'כיבוש', זה פשוט. וכן הכרזה שלו.
הסיפור הזה לא יותר אמין מהרבה עדויות אחרות, ויש לו תשובה מפורשת שאסור לעלות.
אגב, מהסיפור הזה נבין את עצם המחלוקת! אם כולם מודים שהרצי"ה אסר והיום 'המציאות השתנתה', אז מה פשרו של הסיפור הזה? האם הוא אמין? מה המקור? האם הפרטים מדוייקים? ספק ספק ספיקא.. ומסתמא שלא..
ומה אכפת לך שהר המור מפרסמים סיפורים שנוחים להם אם הם אמת?!
מצטער אחיהנודד הבודד
אני מכיר את הספר הזה דרך הספרייה. וחוץ מזה, זו תשובה ארוכה וקשה, שלא נראה לי שאפשר ללמוד אותה מול מחשב/פלאפון.
הספר משפט כהן, סימן צ"ו.
ועיין לנתיבות ישראל חלק א' "מאחר כותלנו"
אם אתה רוצה, אני ממתנגדי העלייה (גילוי נאות) והייתי שמח לקיים דיון ארוך ומעמיק.
אבל רק בהתחייבות להעמקה ולישרות.
מה זה תנורו של עכנאי??? (לשחר אורן)גוזמבה
קישור לויקיפדיהשחר אורן
לא קראתי הכל אז תיקח בערבון מוגבל
שטויות במיץהנודד הבודד
מספיק זה שהרב קוק פרסם לפני כל חג מודעה זו:
מתחת הכרוז יש כרוז חדש שבא להבהיר את רלוונטיות האיסור20180324235206.webp
לא הבנתי. זה עם שמות של רבנים שנולדו אחרי שהרב קוק נפטר???תורה מעל הכל!
מה הסילוף הזה אמור להביע???
תקרא את הכותרת שמעל המכתב החדש. "אב תשס"ד"הנודד הבודד
הם כותבים שם שהאיסור שהרב קוק נתן בזמנו , עדיין רלוונטי.
באמת, זה רמת הטיעונים?!
מה האיסור שהרב אמר? אני שואלת אותך. אתה תענה.תורה מעל הכל!
צריך הסבר?הנודד הבודד
כתוב שזה איסור חמור להכנס לשטח הר הבית ומקום המקדש
אני יענהמתיפדיה
ויש לי שאלה אם הרב קוק כל כך התנגד אז איך הרב חרלפ שהוא תלמידו הקרוב (ואפילו ממשיך דרכו בראשות הישיבה) ניסה להקריב קורבן פסח בהר הבית?
תבסס את העובדותהנודד הבודד
לגבי הרב דוד חי, נכון.
לגבי הרב אליהו - קושיה על בנו ממשיכו, אבל בספריו (לא עומד מולי הספר, אז לא אוכל לצטט ולהפנות, אבל זה נמצא בשו"ת הרב הראשי) הוא אוסר. ומה עם בית הכנסת שרצה להקים? הוא הסביר זאת, שרצה בזה לעשות גבול וכך לא יעברו. ושוב, יש בכתובים איסור מפורש שלו.
לגבי הרב חרל"פ. מקור בבקשה! או ציטוט מדויק.
לגבי הרב חרלפמתיפדיה
תביא מקום שזה כתובהנודד הבודד
לא שהרב אריאל אומר שזה קרה, אלא שכתוב באיזה מקום. אם יש כזה, מן הסתם ש גם את תשובת הרב צבי יהודה על זה.
מכל מקום, יש כאן סתירה. הרי, אם אנחנו מחליטים שאנחנו עם דרכו של הרב צבי יהודה, אז ברור שבזמן הרב חרל"פ הרב צבי יהודה לא היה בעד, כל מי שמנסה להתיר בשמו, משתמש בסברא שהיום הוא היה אומר אחרת, אבל על העובדות של מה שהיה פעם אין חולק. (חוץ ממפיצי שמועות וחצאי סיפורים למיניהם).
אם כן, גם אם זה היה, אין להביא ראיה מהרב חרל"פ אם ברור שהרב צבי יהודה לא סבר כך, ואם ברור לנו שרבנו המובהק והגדול היה הרצי"ה.
הרב חרלפ היה לפני הרב צבי יהודהמתיפדיה
לא אמרתי שיש תשובה של הרציההנודד הבודד
רק הנחתי שאם זה כתוב איפשהו, אז מן הסתם גם הרב צבי יהודה התייחס לזה.
וגם אם לא, ידועה שיטתו בעניין, ואמנם הרב חרל"פ היה יותר מבוגר מהרב צבי יהודה, אבל חי בחפיפה לרב קוק ולבנו, כך שממילא יוצא שאם הוא רצה לעשות זאת, עשה זאת כנגד דעתם, שהושמעה בחייהם, שהם מתנגדים לכל עלייה שהיא.
לא נכוןמתיפדיה
אני לא מבין אותךהנודד הבודד
הרי ידוע וברור מה היתה שיטת הרב קוק ובנו, לפחות בחייהם.
גם אם נניח שהרב חרל"פ באמת חשב ככה (שוב, צריך להביא מקור), הרי הרב קוק והרצי"ה לא סברו ככה, והראיה - כל הדברים שכתבו כנגד.
עניתי שהם היו באותו זמן ע"מ לתרץ הווא אמינא להגיד ש"הזמנים השתנו" ו"הם היו סוברים אחרת..."
לגבי השנים, הרב זצ"ל נפטר בתרצ"ה, כשהרב צבי יהודה היה בן 45 בערך, והרב חרל"פ היה ראש הישיבה עד לפטירתו בתשי"א. הרצי"ה חי נשם ובעט בשנים אלו (כמעט כל "לנתיבות ישראל" נכתב בשנים אלו), ולכן שוב, גם אם באמת הרב חרל"פ חשב ככה, הרי שחלק על הרבנים קוק.
כנראה אני לא מובן אז אני חוזר שוב, הרב קוק בחייו כתב שאסור. פשוט אסור, לכל חלקי ההר, ואין מה לדבר על קורבנות, וכן דעת הרצי"ה. והכל כתוב בספרים ועל זה אין מחלוקת.
איפה שמתחילה מחלוקת בין רוב תלמידי הרצי"ה לבין מיעוטם, זה מה היתה דעתו אילו היה חי היום, אבל כמעט כולם מודים (על מה שברור מתוך הספרים בעצם) שבחייו הוא אסא ולא הסכים לשמוע על זה.
ממש לא מדויקמתיפדיה
נו באמתהנודד הבודד
אבל באלף מקומות אחרים הרב אמר שאסור להכנס לכל שטח ההר.
אתה כותב פה מלא דברים שאפשר להתווכח שעות, אבל רציתי רק לשרשור הזה שאנשים יידעו שהרב קוק והרב צבי יהודה אסרו במפורש לעלות לכל שטח ההר.
קורבנות זה על גבי זה, אז פשוט שגם זה עוד לא לצערנו...
לגבי עטרת כהנים אתה צודק, ובאמת זו השאיפה של הישיבה, אך יש מקומות אחרים בהם הרב כותב מה בחור בישיבה צריך לדעת ולהיות, ואנחנו רחוקים מזה כרחוק מזרח ממערב, מה שמראה כמה עוד יותר אנו רחוקים מהעמדה הנפשית של קורבנות ומקדש.
הרב אומר בהרבה מקומות, שהדרך להתעלות למקדש היא ע"י התעלות רוחנית, ולא ע"י מעשים פיזיים, ומה שאתה מביא ראיה את עטרת כהנים רק מחזק את הטענה הזו, כי עטרת כהנים היא הרצון ל ל מ ו ד, ע"מ שנקיים כשנהיה ראויים.
לגבי דגל ירושלים אתה קצת מבלבל. הדגל עניינו להיות תנועה במקום "המזרחי" שנכשלה לתת את הרוח, התורה בתוך המפעל הציוני.
יש לי בעיהמתיפדיה
יש פרסום שלו בעיתון בזמנו על כךנחשון מהרחברון
תשובה לגבי הרב חרלפמיאני
ברור לכולם שגם מי שאוסר עלייה להר יתיר אותה לצורך הקרבת קורבנות ציבור\ קורבן פסח (טומאה הותרה ציבור) ולכן אין שום קושייה מהרב חרלפ
זה ממש לא מדויקמתיפדיה
וכדי להקריב שם קורבן צריך להכנס כדי לדעת מה מקום המזבח
צריך לעשות שם כיבוש כדי שנצליח ומה לעשות שכיום הדבר היחיד שאפשר לעשות זה עלייה
ואם הוא מתיר לקורבן משמע שמותר
ויש עוד בעיותהנודד הבודד
אמוניות, שגם אם הותרה בציבור, עדיין יש ריחוק מהמקום. וזה שהרב חרל"פ לא יסבור ככה, זה קושיה כי הוא תלמיד של הרב קוק.
לכן, אם באמת הוא רצה אז צריך לתרץ, וזה קושיה.
אבל שוב, אני עדיין צריך מקור.
מזנ ריחוק מהמקום?!מתיפדיה
מה שנחשון אמר לך תעשה הפרדה בין השקפה להלכה ואם יש סתירה ההלכה קובעת
הלו! הייתי פה לטובתך!הנודד הבודד
הוספתי על דבריך, שיש פה בעיות אמוניות, שהרב חרל"פ כידוע היה תלמידו של הרב קוק וכן הוא נתן להם משקל.
לכן יוצא, שאם הוא חשב להקריב קורבן, אז זה עוד קושיה עלי, שאני אצטרך לתרץ, כמובן אם רק יוכיחו לי את המקרה הזה.
שים לב, הדיון הזה, אני מנסה לנהל אותו בישרות, ולכן אם יש פה קושיה עלי, אפילו שלא אמרתם אותה, ציינתי אותה בשביל הישרות, ואתם ישר תוקפים אותי בלי בכלל לשם לב מה אמרתי.
אסביר במילים אחרות.
רציתי להוסיף עוד סיבות למה אע"פ מה ש"מיאני" ניסה לתרץ, יש עדיין קושיות מהסיפור על הרב חרל"פ.
אבל שוב, שמישהו יביא מקור רציני לשמועה הזאת.
אני לא מצליח להעלות קובץ אבלמתיפדיה
מחכה להוכחההנודד הבודד
כתבתי לך את המקורמתיפדיה
והנה משהו שהתפרסם היוםהנודד הבודד
הרצי"ה התנגד לעליה להר הבית: צפו בעדויות וסיפורים חדשים | כיפה
על דעתו של הרציה על עליה
זה דוגמאות מאנשים מסויימיםמתיפדיה
אני לא חושבת שאנחנו יכולים להתווכח ולהביאלהיות בשמחה!!!
דברים של רבנים שהם בעד או נגד, זה כל אחד והרב שלו ואני מאמינה שרבנים שמתירים הם צדיקים וצודקים בדיוק כמו אלו שאוסרים שגם הם צדיקים וצודקים!
זה לא מה שעשינוהנודד הבודד
לא הבאתי דוגמאות של רבנים שנגד, אלא הדיון פה האם הרצי"ה אסר, אז יש פה הרבה עדויות של רבנים שמעידים שזו היתה דעתו.
לא באנו להכריע פה את הוויכוח, אע"פ שבאמת לא מובן לי למה בסוגיא הזאת פתאום הפסקנו להיות תלמידי הרצי"ה.
זה לא הדבר היחיד שהפסקנומתיפדיה
זה לא תשובההנודד הבודד
אז מה?
ואם כולם היו קופצים מהגג?
בסדר, נניח שאתה חושב שיש כאלה שנאבקים על א"י לא כמו הרצי"ה. למה זה אומר שאתה מפסיק?
בוא נשים את הדברים על השולחן, ושמי שעוךלה, יגיד בראש מורם - אני חולק על הרצי"ה!
תעשה מה שאתה רוצה, אבל נא לא להגיד שהרצי"ה התיר עליה
אל תאסור עלייה בשם הרצי"ה מגדולי תלמידיו מתירים היום עלייה:גוזמבה
הגאון הרב דב ליאור שליט"א
הגאון הרב ישראל אריאל שליט"א
הגאון הרב אליעזר ולדמן שליט"א
הגאון הרב דניאל אלחי שליט"א (שהיה נהגו של הרצי"ה לא מעט זמן...)
ועוד רבים פשוט אין לי זמן לכתוב עכשיו...
יש הקלטות, כרוזיםהנודד הבודד
חוץ מזה, רוב תלמידיו שמתירים, מודים שבזמנו הוא אסר, אלא הם אומרים סברות למה היום הוא היה אומר אחרת.
הסברות מעניינות, אבל אין כאן שום הוכחה, ולכן אנו נשארים בנקודת הנחה שהוא היה אוסר, כי "המוציא מחברו עליו הראיה".
אכב, יש גם תלמיד אחד של הרצי"ה שטוען שהרצי"ה לא אסר בכלל, והודה פעם בפני חברי, שהוא משקר בעניין, והכל למען המטרה הנעלה שלו.
מפאת כבודו לא אזכיר את שמו.
אבל אתה מבין מה הולך כאן?
רוב אלה המתירים, חולקים עליו, ונותנים סברות למה אולי היום הוא היה מתיר, והחלק האחר פשוט משקר!
וזה שקר ברור, כי יש כרוזים! איך אפשר להתבלבל?
אני לא מאמין לך שרב ישקר בשביל כזה דבר...גוזמבה
אז תקשיב להם טובהנודד הבודד
רוב אלו שטוענים עליהם שהם אומרים ככה בכלל לא אומרים ככה.
לדוגמה הרב דרוקמן, הרב דב ליאור, הרב צפניה דרורי, הרב ולדמן ועוד רבים.
אע"פ שהם תומכים בעלייה, הם מסכימים שהרצי"ה לא הסכים לשמוע בכלל.
יש אחד, הרב אריאל שמנסה להביא ככה, וזה תמוה מאוד, ויש את הרב רענן הי"ד, שבנו אומר שזה לא מה שהוא אמר.
אבל באמת, יש כ"כ הרבה דברים כתובים של הרצי"ה, וכן הקלטות. איך אפשר בכלל לחלוק על העובדות האלה?!
מבלי לנקוט עמדה, מביא כאן קטעים מפנל של תלמידי הרצי"ה בנושא:אריאל יוסף

אם בוחנים היטב את הדבריםהנודד הבודד
רואים שכולם שם, כולל מי שמתיר עליה, מודים על העובדות - שהרצי"ה אסר.
רק מי שמתיר, מתרץ בסברות למה הוא חושב שהיום היתה דעתו של הרצי"ה שונה.
אבל על העובדות אין חולק, חוץ מאחד - הרב ישראל אריאל, עיין פה https://www.inn.co.il/News/News.aspx/369620
ובאמת שתמוה מה שהוא אומר.
ואם כבר, אז נביא את הקישורהנודד הבודד
של ארגון "מורא מקדש", שעליו הגיב הרב אריאל https://www.inn.co.il/News/News.aspx/369590
זה באמת לקחת סיכון..נער גבעות מצוי
וכבר ורב מוחץ של גדולי הדורות האחרונים יצאו על זה. (למשל, הראי"ה, הרצי"ה, הרב ישראלי, הרב עובדיה, הרב אליהו, הרב חרל"פ, הרב אברהם שפירא, הגרש"ז אויערבך, הרב קנייבסקי, הרב אלישיב, הגרז"ן, הרב נבנצל, הרב טאו, הרב אבינר, הרב יעקב שפירא, הרב זלמן מלמד [הרב אליעזר מלמד מסתמך על משהו {לא זוכר מה זה} שאביו אמר, אמנם הרב זלמן מסתייג ולא מתיר בציבור], הרב קוסטינר ועוד רבים ששכחתי את שמם).
גם הרב גורן לא התיר בכהונתו עליה להר הבית, לכלל ישראל. הרב דרוקמן, הרב דרורי, הרב ליאור, הרב רבינוביץ, הרב אליעזר מלמד, הרב ישראל אריאל הם מיעוט, במחילה.
**יש לרב אבינר רשימה מלאה (אמנם חסרים שם: הרבנים מלמד, הרב שמואל אליהו, הרב פיינשטיין) של האוסרים והמתירים.
ועוד גורם שצריך לקחת בחשבוןהנודד הבודד
זה את סדר הגודל של הרבנים הפוסקים.
ועם כל הכבוד לרבנים החשובים, עדיין יש מקום לעשות השוואה, גם אם היא מאוד גסה, בין רבנים.
אמנם א"א לגמרי להשוות בין כל רב ורב, אבל יש רמות כאלה של גדלות שאפשר להשוות ביניהם.
לדוגמה, עם כל הכבוד וההערכה לרב שלום גולד שמתיר, אין להשוותו לרב עובדיה שאוסר.
נכון, יש כמה רבנים גדולים שמתירים, ואחד באמת ענק, אבל בין האוסרים יש הרבה יותר שנמצאים בסדר גודל הזה.
ע"מ לנסות להתיר את העלייה מפיצים כרוזים עליהם חתומים "מאות מגדולי הפוסקים" שמתירים. אבל אם בוחנים טוב, לא מוצאים שם הרבה הראויים לתואר גדול הדור. וכדי לפסוק בנושא הזה, ברור שצריך פסיקה של גדולי הדור. "אין בית דין מתיר דברי בית דין אחר אלא אם כן גדול ממנו בחוכמה ובמניין".
לעומת זאת, בין האוסרים, יש רבים וטובים כאלו.
המחשה- בין המתירים יש את הרב ליאור, הרב רבינוביץ'.
בין אוסרים יש את ר' אברום, הרצי"ה, הגרז"ן, הרב נבנצל, הרב עמאר, הרב עובדיה, הרב יצחק יוסף, הרב יעקב אריאל, הרב טאו, הרב אויערבך, הרב אלישיב, הרב ישראלי, הרב ז'ולטי, הרב שטיינמן, הרב מרדכי והרב עמיאל שטרנברג, הרב מרדכי אליהו, הרב בקשי דורון, הרב עדס ועוד ועוד.
ונא לא לענות עם שמות של רבנים אלא אם כן אתם בטוחים שאתם יכולים להגיד עליהם שהם גדולים באותו סדר גודל של הרבנים שהזכרתי.
שכוייח. חשוב ביותר.נער גבעות מצוי
דבר איתי שנייה באישיהנודד הבודד
אז בא תסביר לי איך אסרומתיפדיה
לא קשה..נער גבעות מצוי
הרב אבינר מביא ראיות והוכחה מפורשת של אחד מהאחרונים וגם סברה שהרמב"ם לא עלה להר הבית.
התנאים הכי פחות קשה. א. היו טהורים. ב. ידעו את מקום המקדש (1) מידע, זיכרון, מסורת קצרה. (2) ראו אותו לפני חורבנו או לפני חרישתו.
יש כמה יסודות שאנחנו חלוקים עליהםהנודד הבודד
א. על העובדה הזו יש מחלוקת. א"א לדעת איפה זה. ויש פעמים שמוזכר "הבית הגדול והקדוש" , והכוונה לירושלים/החורבה/עוד מקומות.
ב. א"א לדעת בוודאות שזה הוא מי שכתב.
ג. נניח שהוא עלה. הרי לעזרה ממש הוא לא עלה, שהרי הוא עצמו אוסר זאת במשנה תורה. לכן אם הוא עלה, זה לשטח ההר מסביב, ופה אנחנו חוזרים לשאלה היסודית, האם אנחנו יודעים איפה השטח המותר? גם אם הוא עלה, אנחנו לא יודעים איפה זה? תענה - עכשיו יודעים כי יש מחקרים, תשובתי - ובדיוק על זה כל הרבנים שהזכרתי מורים שאין לסמוך על המחקרים, ואסור לעלות בשום פנים.
ד. הרמב"ם אמר לעלות? הורה כך? פסק במשנה תורה? יש מכתב אחד שממנו משמע שאולי עלה, אבל פסיקת הלכה אין כאן.
ה. יש יסוד בפסיקת הלכה, שאם אתה רואה את כל האחרונים חולקים על ראשון, לך אחרי האחרונים. למה? כי הם הכירו את האחרון הזה, ולקחו אותו בחשבון, ואולי, רק אולי, הם קצת יותר חכמים ממך.
בכלל, יש כאן מין גאווה כזאת של אנשים, שבאים עם פסוקים מפורשים, או רמב"ם/רמב"ן, ומקשים כך על גדולי דורנו. מה הם חושבים, שהם לא מכירים את הפסוקים האלה? כך לא מקשים קושיות.
הפוךמתיפדיה
איזה רב אומר שאין לסמוך על המחקרים? הם מדברים בכללי, להתרחק מכל מקום שגם לפי מה שאתה אומר יש מקומות שבטוח אפשר להכנס לשם, אז למה להתרחק מהכל בו נברר איפה בטוח מותר ושיעלו לשם
ואם אני מבין את היסוד שאתה מדבר עליו אז כאשר יש מח' בין כמה תנאים או אמרואים הולכים אחרי מי שהיה אחרון, למה? כי הוא ראה את כל שיטות הסברות ועדין פסק ככה
אבל אין מציאות שחולקים על דור לפני, אין מציאות שאמוראים חולקים על תנאים וכו
עדיין לא קשה.נער גבעות מצוי
א. לא בטוח שהרמב"ם עלה להר הבית דווקא.
ב. הראיות היו יותר ברורות, כי הוא היה יותר למסורת של ביהמ"ק, מה שמסתמכים על מחקרים כיום, אלו לא מחקרים (בחלקם) של יהודים.
ג. הרצי"ה והר"מ אליהו לא סמכו על המחקרים. (שמעתי שגם הגראי"ה).
נסבירהנודד הבודד
הרבנים כן אומרים שאין לסמוך על המחקרים. למה לזרוק סתם עובדה כזאת ש"הם סתם אמרו"? זה לא מכבד, לא את הרבנים, ולא את הדיון. מצפה ממך לטיעונים ישרים. אז למה לא לעשות מחקרים? יש כאן משהו עקרוני יותר. שוב, לא באתי להסביר למה, אבל אלו העובדות.
את היסוד בפסיקת הלכה שכתבתי, באמת לא הבנת. נסביר שוב.
בגלל העיקרון שאמוראים לא יכולים לפסוק כנגד התנאים, וכן אחרונים כנגד הראשונים, דווקא בגלל זה, אם אתה רואה את כל האחרונים חולקים על ראשון, אז אי אפשר להניח שהם חולקים, כי אין ביכולתם לעשות את זה, אלא ההבנה שלנו היא שאנחנו לא הבנו טוב את הראשון, או את המציאות, או משהו אחר.
אי אפשר להגיד, "כל הגדולים טועים, אני היחיד שמבין את הרמב"ם", זה או גאווה, או טיפשות. ותתפלא כמה הם הולכיים ביחד...
לא הבנתי, הרב ליאור והרב רבינוביץ גדולי דור? או לא? לא הבנתיגוזמבה
נלך על העיקרון שלך: הרמב"ם מה הוא? כל הרבנים שהבאת הם לאגוזמבה
משתווים לציפורן זרת רגלו...
אחד משלושה שלפיהם פוסקים: מרן הבית יוסף זי"ע שלא מזכיר הלכות מקדש וכו' בשלחן ערוך
הרמ"א זי"ע שמפרש את מרן השלחן ערוך שגם לא כתב הלכות מקדש וכו'
והיכן שאין לנו שלחן ערוך פוסקים לפי הרמב"ם (כלל ישראל)אז מה הוא בשביל כבודו?
וזה בלי הראב"ד שאר הפוסקים שאומרים שאין קדושה ראשונה אלא לשעתה בלבד ולא לעתיד לבוא...
עיין בתגובות אחרות שעניתי על זההנודד הבודד
התעייפתי כבר.
בעניין כלל פסיקה לגבי מקרה שבו כל האחרונים חולקים על ראשון.
תקרא, כתבתי את זה לפחות חמש פעמים
הרב זלמן מלמד לא אוסר עלייה ולא מתיר. הוא נמנע מלהכנס לסוגיאמיאני
שב ואל תעשההנודד הבודד
זה מעמיד אותו בעצם בצד של האוסרים.
א"א על כל רב שלא יוצא כנגד, ישר להגיד שכנראה שהוא תומך.
למה בצד של האוסרים?תורה מעל הכל!
כי יש את הדעה הפשוטההנודד הבודד
ויש את החידוש.
אני מקווה שאת מסכימה שהכניסה להר זה חידוש, כמה שאת מאמינה שזה מצודק ונכון, אבל בכל אופן יש חידוש.
לכן, כל עוד מישהו לא הביע את דעתו (בפומבי, כי כל הסיפורים על לחישות לא קונה אף אחד) שמותר להכנס, הרי הוא בחזקת אחד מן האוסרים.
צורת פסיקה פשוטה
החידוש הוא האיסור לעלות. האמירות האלו התחילו להופיע לפניתורה מעל הכל!
משהו כמו 300 שנה אאל"ט, ויש הוכחות ומקורות מהמון גדולים שסיפרו על עלייתם.
אז לא, אני לא מסכימה עם עיוות העובדות שאתה מציג. מצטערת.
וב-300 שנה האחרונותהנודד הבודד
איך הגיע איסור חדש כזה ואף אחד לא התנגד?
2 אפשרויות. או שהאיסור לא התחדש אלא היה קיים לפני.
ואפשרות שניה היא שהיה סיבה כלשהיא ולכן לא התנגדו לאיסור.
איך אני יודע שהתנגדו? בגלל שהאיסור התקבל בסופו של דבר. (שוב, כל זה בהנחה רק שהאיסור התחדש לפני כמה מאות שנים).
עכשיו, המצב הנתון הוא שאנחנו הגענו למציאות שיש איסור. כדי להתיר אותו צריך את גדולי הדור שיתירו, אבל, המצב הוא שרוב מניין ובניין של תלמידי החכמים אסרו. עיין הכרוז שהבאתי למעלה.
אבל איך אחרונים יכולים לאסור משהו שרמב"ם עשה??תורה מעל הכל!
עניתי מקודםהנודד הבודד
ב-2 השרשורים שאנו דנים בהם במקביל עניתי כבר, בכלל פסיקה אחד.
התורה עוברת במסורת רב מפי תלמיד. לכן, את התורה ואת הרמב"ם אנחנו לומדים מפי רבותינו. ולכן יש להניח שהם הבינו יותר טוב את הרמב"ם.
הכלל פסיקה אומר, שאם כל האחרונים חולקים על ראשון ידוע, אע"פ שאין בכחם לחלוק עליו, הולכים אחרי האחרונים.
למה? דווקא בגלל שאין להם כח לחלוק עליו, ההנחה שלנו היא שאו שלא הבנו טוב את דברי הראשון, או שלא הבנו טוב את סברת האחרונים, שכנראה פסקו הפוך מהראשון, דווקא בגלל הסברא שלו, שכנראה כאן המצב לא אותו דבר.
אבל בשביל זה, א"א להגיד שכל אחד יכול לחלוק על דורות קודמים, אלא אם אתה רואה שכולם חולקים אז עושים כמו האחרונים.
יש לנו אמון ברבותינו.
משל למה הדבר דומה, לילד שקורא פסוק שכתוב "מחלליה מות יומת", ורואה חילוני נוסע בשבת ובא להרוג אותו.
באים אליו ואומרים - "כל הרבנים אומרים שלא לסקול יהודי שחילל שבת היום", עונה הילד - "אבל ככה כתוב בתורה! הם לא יכולים לחלוק על התורה!".
נו, זה ילד קטן. ניתן לו סוכריה ונסביר לו שהוא עוד ילד, ושיגדל הוא יבין.
והנמשל - ...
אבל זה לא כל האחרונים, והרמב"ם הוא לא הגדול האחרון שעלה...תורה מעל הכל!
האיסור לא התתקבלמתיפדיה
הכרוז שהבאתי מקודםהנודד הבודד
זה רוב מנין ובנין של גדולי הדור.
והעובדה שלא עלו. זה שאתם מתאמצים ומביאים מקורות בודדים לא משנה את העובדות. המציאות הפשוטה היא שלא עלו מחמת איסור.
אני מופתע שבכלל על זה מנהלים פה ויכוח
אבל איך הם חולקים את ב"ד שלפניהם??מתיפדיה
אבל צריך בשביל זה הסברהנודד הבודד
כמה שיהיו לך סברות, א"א לחלוק על כל גדולי הדור.
למה, בגלל שהם, אופס, גדולי הדור.
מהם אנו יונקים את התורה.
אתה חושב שהם טעו\טועים?
תביא הסכמה של גדולי הדור היום. עד אז, מי שמך להחליט שהם טעו?
ולגבי כל גדולי הדורעובד ה'
לא יודע מה איתך אבל רוב פוסקי ההלכה בציבור הדתי או אומר שמותר לעלות או לא יוצא נגד...
חוץ מהרב אבינר ועוד קצת רובם אומרים שמותר...
עובדתית, זה לא נכון.נער גבעות מצוי
הרב אבינר, הרב טאו - תלמידי הרצי"ה המובהקים ביותר.
הרב ישראל מאיר לאו, הרב קוסטינר, הרב גנץ, הרב מיכה הלוי, הרב שטרנברג, הרב יעקב שפירא, הרב רודריגז, הרב שטרן, הרב זלמן מלמד, הרב יעקב לבנון, הרב יעקב אריאל. אלו מדורנו..
ומדורות אחרונים (אם נקרא להם "דתיים לאומיים"): מרן הגראי"ה, הרב חרל"פ, האדר"ת, הרב טיקוצ'ינסקי, הרב פרנק, רבנו הרצי"ה, הרב אונטרמן, הרב ניסים, הרב אברהם שפירא, הרמ"א אליהו, המהרי"ל דיסקין, הרב בקשי דורון, הרב זוין, הרב ז'ולטי, הרב ישראלי.
(וזאת מבלעדי: הרב אויערבך, הרב שטיינמן, הרב אלישיב, הסטייפלר, הרב עובדיה זצ"ל. והרב קנייבסקי, הרב יצחק יוסף, הרב דוד לאו מדורנו.. שיבלט"א).
אלו שמתירים, הם לא רבים. ושמעתי על רשימת 700 הרבנים, שמסתמא מורכבים גם מאברכים ששימשו רבנים בת"תים ור"מים בישיבות תיכוניות, רבני קהילות, רבני יישובים, שעם כל צידקותם, לא פוסקים כמו הרבנים דלעיל.
הגדולים שמתירים כמו הרב ליאור, הרב דרוקמן, הרב מלמד, הרב דרורי, הרב ישראל אריאל וכו', הם היחידים בדעה זו.
ואני מניח שכל המתירים בעקבותיהם לא היו מעזים להתיר לולא הרב ליאור התיר.
רוב מניין ובניין של חכמי הדורות האחרונים אסרו מכל, והבאים מכל וכל. וכולם תקפו בחריפות מועטה ויותר את העולים.
עזוב אחי יש כלל יותר פשוט: חדש אסור מהתורהגוזמבה
הרי לפי דבריכם הרצי"ה אמר שאנחנו נטורי קרתא בעניין הר הבית
אז תשתמש בטענות שלהם לכל דבר ועניין...
זה ציני?הנודד הבודד
כי זלזול ברצי"ה אני לא מקבל. לא לעניין
לאגוזמבה
א. למה אתה רואה את עצמך בתור תלמיד הרצי"ה?
ב. למה זלזול? אם נטורי קרתא אז עד הסוף, למה כשנוח לך אתה טוען שהרצי"ה אמר שאנחנו נטורי קרתא בעניין הר הבית וכשלא נוח לך אז לא?
ג. עיין בסרטון שצרפת של הרב אריאל
הנודד הבודדעובד ה'
שמע אני לא מבין מה אתה בא להגיד?!
אתה אומר שהרב קוק והרב צבי יהודה חלקו על הרדב"ז?!
אז סבבה הרב קוק אסר והרב צבי יהודה אסרו...
הרמבם, הרדבז, החידא, הרמא אמרו אחרת...
ששאתי את הרב ליאור שאומרים שהרב צבי יהודה אסר הוא אמר לי שהוא לא יודע כי אז הוא לא היה בישיבה, אבל זה לא הגיוני איך הוא יכול לחלוק על הרמבם רדבז רמא חידא...
וסתם ראיתי שתמיד אתה אומר להביא מקור....
בקיצור חבל שאתה אומר שהרב קוק והרב צבי יהודה חולקים על גדלי הפוסקים...
ואני עוכב אחרי הדפים שמורא מקדש מוצאים, דברים יפים אבל הלכה לא כתב שם בכלל, הרבנים שם כותבים שאין משהו שיודע איפה מקום המקדש, חבל שהם מוחקים את הרדבז ואת כל מי שפסק כמוהו...(וודאי שהם יודעים מה הרדבז כתב)
בקיצור נגמור בדברי הרב ליאור לא הגיוני שהם חולקים על הרמבם רדבז חידא רמא...
ולכן אולי זה חריף אבל יכול להיות שהם אוסרים..(ולכן יותר פשוט להגיד שבזמנם זה היה אסור מאשר להגיד שהם חולקים על הרמבם וכו..). לכן אני מעדיף להקשיב לרב שמביא לי מקור הלכתי( כי הר הבית זה הלכה, מאשר מי שאומר לי אסור בלבד...
מה אתם עונים לטענות הקשות שמעלים האוסרים?! אחד שיענה לי!!!נער גבעות מצוי
א. ספק דאורייתא לחומרה! יש יותר מעשר שיטות לגבי מקום המקדש (ואל תכחיש), מה עושים בספק כרת? לחומרה כידוע. מרן הגראי"ה ורבנו הרצי"ה (וכן רוב מוחץ של בניין ומניין גדולי הדורות האחרונים) ידעו יותר טוב ממוכיחיהם החצופים על הרדב"ז וכו', אלא שלעומת החצופים דלעיל הם ידעו את הכלל של "ספק דאורייתא לחומרה", מה שמשום מה נשכח מאותם האנשים (לא כיניתי חצופים את הרבנים, כי הם לא חשבו שהרצי"ה "חלק" על הגאונים הנ"ל). וידוע בדיוק מה עושים בספק חמץ בפסח, לא מצינו קולות בזה. וישראל קדושים וטהורים מעולם לא הקילו ראשם באיסורי כרת, אפילו במקומות שצריך.
הנכשל: עובר בלא תעשה, וחייב במזיד כרת ובשוגג חטאת.
ב. מורא מקדש! כידוע (ומי שלא יודע, איך עולה??) כל האיסורים בבית הכנסת מפני מורא אסורים ויותר בהר הבית כולו. כך ש:
- אסור לטייל בביה"כ (גמרא, שו"ע), כלומר לטייל מפינה לפינה (ב"ח/ נושא כלים אחר של השו"ע). מה שקורה בהר הבית ע"י העולים בטהרה גופנית. הם לא רק מתפללים, הם גם הולכים לעשות סיור. הלזה ייקרא מורא??
- אסור לדבר שיחת חולין בבי"כ, ודי לחכימא ברמיזא..
- אסור לאכול בבי"כ, מה שמעודדים המעלים להר (עיין בעלון שביעי, רח"ל).
- להצטלם בבי"כ זה מכובד? לא יודע, אבל בהר הבית עושים את זה.
וכידוע, ההלכות האלו הן לא מוסר נחמד, הן הלכה כמו כל הלכה, ולא מהמקדש אתה ירא וכו'.
הנכשל: עובר בעשה.
ג. בעיות טהרה. נשים, גם לשיטת הרב ליאור שעליו מסתמכים כל המתירים, אוסר מכל וכל עליית נשים, כולל נשואות, שלא קורה אצל העולים, מה גם שאפילו רווקות עולות.
גברים, ומי אמר שכולם טבלו כראוי? כידוע שאסור להטיל מים אחרי המקווה, ומי יודע הלכה זו בקרב העולים?!
הנכשל: עובר בלא תעשה, וחייב כרת/מלקות. תלוי היכן.
ד. פריצת גדר. כל החילונים שעולים בראותם דתיים עולים, וד' ישמור ויציל יש כאלו שעולים בטומאה גמורה ע"י אותם ה'חרדים' להר הבית, והם כמובן לא שומרים על המקומות האסורים. מה שגם בוודאי לא שומרים על הלכות מורא מקדש!! והם עולים לביאה ריקנית, דבר שאסור לחלוטין. ואם יאמרו מי שיאמרו שזה לא ענייננו, אז הם לא הבינו את התורה כולה, כי אם לא אכפת להם מ"לפני עיוור" אז כנראה גם "ממקדשי תיראו" לא יהיה אכפת להם.
והטוענים שיעמידו משגיחים לבדוק, זה לא מציאותי. מספיק שייכנס אחד שלא טבל ומשקר או שלא טבל כראוי ומדמה שטבל כראוי או שטבל כראוי ומזלזל בהר הבית או שחודר למקום המקדש (הלא ידוע, כנ"ל), הרי "פגימה אחת במקום חיינו עולה לנו על מיליונים של יישובים מעשיים".
וידועים דברי ר"ש במדרש שקשה טומאת מקדש וקודשיו יותר מכל טומאות שבתורה שעליה צריך 32 שעירים בשנה!!
הנכשל: כרת במזיד, חטאת בשוגג. עשה ולא תעשה, ומלקות לעיתים ||. המכשיל: ולפני עיוור לא תיתן מכשול.
ה. ועשית ככל אשר יורוך. אם רוב מניין ובניין אוסרים, מדוע לעבור? וכי בשאר הלכות (וק"ו באיסורי כרת ושאר טומאות ועבירות) הולכים ע"פ שיטה יחידה ו/או דחוקה ובכלל שחלקו עליה בתוקף שאר פוסקים? ואם יאמרו הטיפשים שלפני השואה אסרו לעלות וטעו, הם מופרכים משלוש סיבות!
א. זו טעות עובדתית, כמו שמוכיח הרצי"ה ב'לנתיבות ישראל'.
ב. האם טעות אחת של רבנים ממנה המסקנה שאסור להקשיב להם יותר?! וכי בי"ד שהורו טעות אינם בי"ד?! איזו שטות זו!!
ג. דין א"י ודין הר הבית שונים בתכלית ורואים זאת בהלכה. לא"י חובה לעלות כל הזמן, רשע או צדיק זה לא משנה, אין מקומות אסורים בא"י ובני זוג כופים אחד על השני. (מלבד תוס' יחיד בכתובות שנדחה ע"י רוב מוחץ).
הר הבית - יש בו מקומות אסורים, ואין חיוב הלכתי לעלות אליו, בית המקדש תלוי בתשובה (הרצי"ה), ויש בו הגבלות ומפורש בספרי אחרונים ומועמק מגמרות וראשונים.
הנכשל: עובר על עשה, זה קיים גם בלי סנהדרין (כך שמעתי). וגם אם לא, אז ירד עשה אחד מהרשימה.
ו. כיבוש!! הר הבית כבוש בידינו!! מי מחליט להגביל יהודים? המשטרה! עובדה שגם מוסלמים מוגבלים רבות פעמים וזה וודאי לא הווקף אחראי. מי בודק את היהודים בכניסה? שוטר יהודי, או כזה שמשרת במשטרה היהודית. אז מה שהוא מגביל עליך מגבלות?! אם יש נוהל במדינה שבמקום פלוני בירושלים יש הגבלת יהודים אז יש על המקום הזה דין כיבוש?! מאן דכר שמיה! השוטרים עולים היום מדין פיקוח נפש, כך שמעתי.
הטענה שאם לא נעלה הוא יימסר לערבים היא שטותית!
א. שוטרים תמיד יעלו למצב שערבים יתפרעו, כמו שמוכח מהמציאות במקומות רבים.
ב. כשעם ישראל יכסוף 'תכלית הכוסף' לבית המקדש, האם לא יוכל להיכנס בגלל שיש שם ערבים?! איזו שטות לומר את זה.
ג. וכי אם הר הבית יהיה בידינו, זה ישנה משהו ממצב עם ישראל? במה זה מקדם את הגאולה? הגאולה תלויה בעם ישראל!
אז תגיד, גאולה תלויה אינה בתשובה. א. שאלה טובה, שבוודאי עם תשובה כמותה בצידה. ב. רבנו הרצי"ה אמר שבהר הבית היא כן תלויה בתשובה.
ז. דרישת ציון! דרישת ציון מפורשת בגמרא סוכה שהדרישה היא באמצעות מעשים לזכר המקדש (נטילת לולב כל החג), וכן בסוף פרק שלישי בב"ב. בהלכה כתובה הוראה מפורשת לדרישת ציון, שראוי לכל ירא שמיים לומר תיקון חצות בכל לילה. דרישת ציון היא לא לבוא ברגל למקום המקדש (בשונה מארץ ישראל, את המקדש לא דורשים ברגליים).
על הפסוק: לשכנו תדרשו ובאת שמה.
ספורנו: "תדרשו להשתחוות ולהקריב.." משמע שאחרת לא.
אבן עזרא: "והוא הארץ.." (ולא בית המקדש!).
רמב"ן: "שתלכו לו מארץ מרחקים ותשאלו אנה דרך בית השם? ותאמרו איש אל רעהו לכו ונעלה אל הר ד' אל בית א-להי יעקב, כלשון ציון ישאלו דרך הנה פניהם. ובספרי: תדרשו, דרוש ע"פ הנביא, יכול תמתין עד שיאמר לך נביא? ת"ל לשכנו..שמה, דרוש ומצא ואח"כ יאמר לך נביא, וכן אתה מוצא בדוד וכו'" כלומר, לשכנו תדרשו ואז (ע"י נביא) באת שמה! כמו שמוכח מדוד שאמר לבנות את ביהמ"ק ונתן אמר לו לא!.
ממשיך הרמב"ן: " ועל דרך האמת לשכנו תדרשו, לכבודו תדרשו, ובאת שמה, לראות את פני האדון ד' א-להי ישראל. וממנו אמרו חכמים שכינה!" כלומר, דווקא לראות, ובמה ייראה? בקרבן!
גמרא חגיגה ד: (עיין שם):
תנו רבנן [..] לאתויי מאי? אמר רבא לאתויי מפנקי דכתיב {ישעיה א-יב} כי תבאו לראות פני מי בקש זאת מידכם רמוס חצרי תנא הערל והטמא פטורין מן הראייה בשלמא טמא דכתיב {דברים יב-ה} ובאת שמה והבאתם שמה כל שישנו בביאה ישנו בהבאה וכל שאינו בביאה אינו בהבאה. רש"י: מפנקי. שאין הולכין בלא מנעל דאין אדם נכנס להר הבית במנעלו דכתיב מי בקש זאת מידכם רמוס חצרי: פטורים מן הראיה. אין חייבין לשלוח עולות ראיותיהן על ידי שליח: טמא אינו חייב בביאה שאינו יכול ליכנס למקדש דכתיב כי מקדש ה' טמא ונכרתה (במדבר יט):
הנכשל: "ציון היא, דורש אין לה"! בעוונותינו הרבים לא רבים דורשים אותה באמת.
ח. מלך, מחיית עמלק ואז בניין ביהמ"ק. מרבים להוכיח מהרמב"ם שמצוות בניין בית הבחירה היא קיימת לחלוטין בימינו, שלא כמו רש"י ועוד. אבל יש הלכה שאומר הרמב"ם שמעמידים להם (עם ישראל) מלך, ואז מוחים את עמלק ואז בונים את בית המקדש. והוא לא משנה מהסדר, ודווקא בסדר הזה (הרצי"ה). והרמב"ם מבהיר שם ומוכח מלשונו שלא בא לספר מוסר וכדו' (כמו בריש הלכות ע"ז), אלא את סדר המלכות בישראל. וכן כותב בספר המצוות שזו מצווה דרבים, וממש ממש לא דיחיד (מה שיש מתיימרים כיום לחשוב על בניית בית המקדש).
וההוכחה מעזרא, עדיין, יש הלכה פשוטה, מצווה דרבים!
הנכשל: עובר על דברי הרמב"ם.
========================================
וכאן נכנסנו להשקפה:
ט. בית המקדש הוא לא עצים ואבנים! האוסרים עלייה הרבו להביע שבית המקדש הוא לא עניין פיזי!! בעצם, מי שעולה להר הבית דווקא מתוך תקווה כי זה מה שיבנה אותו - בורח מהמציאות!! וכי אם הר הבית יועבר לרשות מכון המקדש וכל העולה על רוחם יעשו, מה יקרה? הם יבנו?! וכי נאמר שהם יבנו בית מקדש, איפה השכינה?! השכינה תחזור? מה עם כל 14 מיליון היהודים בארץ ובעולם? אין לכם אחריות על כלל ישראל? אתם בונים בית מקדש ל10,000 איש?! איזו בושה!! זה בית המקדש השלישי שאליו הם מייחלים? ד' ישמור!! וכי מעשה פיזי יוריד את המקדש?! בית המקדש זה עצים ואבנים? "קמח טחון טחנת"!
ואם הם יבנו מזבח, מה יהיה? יקריבו רק קומץ מתוך עם ישראל קרבנות? זה בית המקדש שלו מייחלים?! אגב, הגראי"ה מוכיח במשפט כהן צ"א שכדי להקריב קרבנות על המזבח צריך לדעת במדוייק את מקומו, מה שלא קיים בימינו.
טענת האוסרים, שהיא מובנת ע"פ ראיית הגמרות ודברי חז"ל, שצריך לבנות בעם ישראל קומה הראויה לבניין בית המקדש! אי אפשר לבוא לבית המקדש לא מוכנים!
איך אמר אחד מהאוסרים? הטענה שמעשים פיזיים יורידו את בית המקדש היא "מחשבה ילדותית".
----
מקורות:
ב. - מתוך החוברת וע"פ החוברת של ארגון "מורא מקדש". גיליון 2.
א, ג. - מידיעה ושמועות.
ד. - ע"פ פסיקת הרב עובדיה והרבנות הראשית לדורותיה.
ה. - שמעתי בשם הרצי"ה, "ממקדשי תיראו" גיליון 3, 'לנתיבות ישראל'.
ו. - חלק ע"פ דברי הרב קלנר, וחלק מסברה שלי.
ז. - "ממקדשי תיראו" 2, הרב וידר.
ח. - רמב"ם. ותלמידי הרצי"ה בשמו.
ט. - ומקדשי תיראו, הרב טאו, דברי הרב אבינר, שיעורים ששמעתי, ספרים שקראתי.
תיוגיםנער גבעות מצוי
וכן כל העולים להר הבית בטהרה גופנית בחורבנו..
תשובות משכנעות שיסבירו כל חלק וחלק מדוע זה לא ככה! ואם ישנה תשובה אחת שלא תענו, אז מה אתם טוענים?
אין כאן אף טענה אמיתיתהלל בן שלמה
יפה שליקטת כמה טענות שנאמרות כנגד העלייה להר הבית כיום.
כמובן, שאתה ציטטת אחרים, אבל שים לב, שיש התבטאויות שאינן ראויות, כמו "חצופים".
ומאחר שטרחת להזכיר במה עובר כל מי שעובר על דברים שכתבת, נזכיר שמי שמבזה תלמידי חכמים, נקרא בגמרא אפיקורוס, שאין לו חלק לעולם הבא.
אז כאשר באים לדון בחילוקי דעות בין תלמידי חכמים, צריך להיזהר לכתוב באופן מכבד, גם אם חולקים וכותבים דברים נחרצים.
ואכן, בדברים אלו לפעמים הרגישות מגיעה לשיאים גבוהים, ואי אפשר להימנע מלכתוב דברים נחרצים. אבל כל עוד המדובר בטענה עניינית, הרי שיש להביעה ולדון בה.
זכיתי לעסוק בנושא העלייה להר הבית שנים רבות, ואתה מוזמן להיכנס לאתר בחתימתי לדף הר הבית, ולקרוא על כך בהרחבה.
כתבתי כמה ספרים בנושא, ועל כן כתיבתי נובעת מהיכרות עם הדברים.
כמו כן אציין, כי פתחתי לאחרונה תכנית בנושא, וכבר כמה חודשים המנויים מקבלים מדי חודש חוברות עם מקורות ובירורים בעניינים אלו.
אשתדל להתייחס בקצרה, כי כבר הארכתי במקומות אחרים בנוגע לכל הנושאים שהעלית.
1. ספק דאורייתא?
מקום המקדש אינו שנוי במחלוקת.
עד לפני תשעים שנה, אף אחד מעם ישראל לא העלה על דעתו אפשרות אחרת פרט מאשר כיפת הסלע כמקום המקדש.
מסורת זו הובאה בספרים רבים - מאז נבנתה הכיפה (וגם בתיאורים שלפני הבנייה, המתארים את האבן); וננקטה ברבים מספרי ההלכה כדבר מוסכם.
הרדב"ז הוא המפורסם שבהם, אך גם הב"ח והחיד"א והשערי תשובה וכף החיים והחפץ חיים נקטו כן.
(זאת פרט לעובדה שלפי משנת הר הבית רובו מן הדרום, יש שטחים נרחבים שאין אפשרות בכלל, שהעזרה תהיה בהם).
2. מורא מקדש.
בעניין זה כתבתי ספר שיצא לאור לפני כמה שנים.
קודם כל, מצות המורא אכן מתקיימת בכניסה להר במורא, ויש מקום לומר, כי דווקא הנמנע מלהיכנס מבטל את מצות העשה.
דבר שני, יש להגדיר מהו מורא.
כי גם בבית כנסת יש מצבים בהם התירו אכילה ושתיה, והוא הדין לטיול ולדברים נוספים, שברור שהם מותרים כאשר הם נעשים לצורך השמירה על המקום.
ומורא אינו עצבות.
אנחנו לא יראים מהבית אלא ממי שצוה על המורא, והמורא מתקיים בהקפדה על ההלכות שנאמרו בעניין. ואין הלכה האוסרת להצטלם שם. ודווקא בעיני זה מאוד חיובי להצטלם שם, כי האדם זוכה לקבל מזכרת מהיותו במקום קדוש זה, והוא מראה שהמקום חשוב בעיניו.
ואחרים רואים שהוא היה שם, ושהוא היה שמח בעלייתו, וזה יכול לעודד גם אותם לבוא ולקיים את מצות העלייה.
והצטלמות אינה בהכרח קלות ראש פסולה. וגם לשיר ולרקוד מותר, כל זמן שזה לא מתוך הוללות, וכפי שהיו עושים במקדש בשמחת בית השואבה.
ובוודאי שלא מצאנו איסור בדבר.
3. טהרה.
אני לא יודע למה חוזרים ומעלים טענות שאין להם יסוד. בזמן הבית עלו נשים ואף אחד לא טען שיש בכך בעיה.
גם הרב ליאור שאוסר (וממש לא כל המתירים מסתמכים רק עליו) לא סובר שיש בזה לאו כמו שכתבת.זה פשוט לא נכון. דעתו נובעת משיקולים ציבוריים, אבל מעיקר הדין אין חולק שהדבר מותר. ורבנים כמו הרב ישראל אריאל והרב אליעזר מלמד שמתירים גם לרווקות לעלות, הן כתפיים מספיק רחבות למי שלא רוצה להיכנס לעניין (ואני הקטן שנכנסתי לעניין, מסכים לדבריהם).
ומה שכתבת שאסור להטיל מים אחרי הטבילה זה פשוט לא נכון.
יש כאן בלבול של מושגים שנאמרו בהקשר לאכילת תרומה ולא לעלייה להר הבית, וזו פשוט טעות.
4. טענות על פריצת גדר.
חילוניים עולים בלי קשר לדתיים שנים רבות.
צריך להכיר את המציאות לפני שבאים עם טענות והאשמות כאלו. זכיתי להשתתף לפני שנים בארגון "משמר המקדש" ובמסגרתו גם זכיתי לכוון אנשים שלא היו מודעים לדרכי הטהרה הנכונים בכניסה להר, לעשות כן.
וככל שהעלייה כהלכה מתרבה, המודעות לצורך בטהרה גובר, ויותר אנשים שהיו עולים שלא בטהרה, יודעים כעת לעלות בטהרה.
5. ועשית ככל אשר יורוך - מן המקום אשר יבחר ה'.
כשמביאים ציטוט צריך להביא את הקשרו הכולל. הפסוק המדובר עוסק בסנהדרין היושב בהר הבית בלשכת הגזית.
כל זמן שאין לנו בית דין מוסכם על הציבור, אין אפשרות לאף רב או בית דין לכפות את דעתו על מי שאינו כפוף אליו.
הרמב"ם כותב שמאז חתימת התלמוד הבבלי אין בית דין מוסכם.
בוודאי, שמי שלא עולה להר הבית, לא יכול לנכס לעצמו את זכויותיו של הסנהדרין היושבים בהר הבית.
כי ישנה משמעות למקום הזה בדווקא, כפי שמבואר בגמרא.
ומסתבר, שמי שעולה למקום, זוכה לסייעתא דשמיא מיוחדת לכוון את ההלכה הנכונה.
אציין, כי הרב קוק בתשובה (אורח משפט קיב) כותב, כי לכל תלמיד חכם הזכות והחובה לעמול בתורה ולהסיק ממנה את מסקנותיו להלכה, גם אם הם עומדים בסתירה לגדולים שהיו לפניו שאסרו את מה שהוא מתיר.
6. מצות כיבוש הארץ.
חובה עלינו לכבוש את הארץ, ובפרט בהר הבית ישנה חובה מיוחדת, שהרי שם זהו עיקר קדושת הארץ.
וכבר דוד המלך ננזף כמובא בספרי, על שהשאיר שם את ארונה היבוסי ולא הוריש אותו.
ובהליכה רגלית יש משום כיבוש. כפי שהלך אברהם אבינו בארץ, למען יקוים "כי לך אתננה", וכאשר זרים הולכים שם, מתקיים האמור על ידי אחד מילדי ירושלים "לסטים שכמותך כבשוה".
ובמקום שאנחנו לא הולכים, גם כוחות הבטחון לא נכנסים. ולכן בכבנשמעומה הזדמנויות נשמעו התבטאויות גם מאנשי ביטחון בדבר חשיבות עליית יהודים להר, למרות שהגישה הכללית במערכת בטחון אינה מעודדת התבטאויות מסוג זה, שנשמעות פוליטיות ואפילו ימניות...
ובהחלט אם הר הבית יהיה בידינו, אז אנחנו מתקדמים לכיוון הגאולה.
פרט לעצם מצות כיבוש הארץ, שלא נעזבה ביד זולתנו מן האומות.
7. דרישת ציון היא לבוא לשם.
כשהתורה אומרת "ובאת שמה" היא מתכוונת לזה.
נכון הוא, שכל פעולה המעוררת בשביל לבוא לשם, גם נכללת במצוה.
אבל בל נשכח את המצוה עצמה.
8. סדר למצוות.
טענה זו אינה קשורה לעלייה להר הבית, שהרי אפשר לקיים את מצות העלייה גם בלי לבנות את הבית, ובכל אופן אתייחס לזה בקצרה.
רק אעיר, כי העלאת הטענה בהקשר זה מבטאת פעמים רבות את העובדה, שהעדר העלייה להר הבית, גורם להעדר רצון לבנין המקדש במהרה.
בנין המקדש קודם למלכות בית דוד.
כך מופיע בגמרא במגילה ובירושלמי מעשר שני, כך מביאים כמה מהאחרונים -
ביניהם הרב קוק.
הסדר של שלושת המצוות מלך עמלק ובית הבחירה, נאמר בגמרא "בכניסתם לארץ" והיינו בימי יהושע, כפי שמוכח מביטוי זה גם במקומות נוספים.
ובאמת הרמב"ם אינו מזכיר בהלכות בית הבחירה תנאי כזה לפני הבנייה, כי אין תנאי. והוא גם מזכיר שבימי עזרא לא היה מלך. ולפי המתואר בספר הכוזרי, רוב העם לא עלה בימי עזרא.
אז היחידים הבונים הם בעצם שליחים של הכלל. גם אם רובו של הכלל מעדיף מסיבותיו שלו להימנע מלעלות.
הרמב"ם מזכיר סדר זה בתחילת הלכות מלכים, בביאור מצות המלכת מלך, אבל לא כתנאי.
בכל אופן, אם תחשיב את השלטון היום כמלך, אז אין לך בעיה כזו. ואם תאמר, שטרם הכרתנו את עמלק, אז מדוע בעצם נבנו שני מקדשים עד היום? מה, שלמה המלך לא למד רמב"ם...? נראה פשוט, שהדברים לא נאמרו בשביל לבטל את המצוה לגמרי, כשיש קושי משמעותי בשביל זה.
9. ענייני השקפה.
וכאן הבעיה מתעוררת בשיא עוצמתה.
כי אם אני רוצה לעשות את רצון ה' אז אסור לי לזלזל במה שהוא אומר לי לעשות.
ואם הוא אומר לי לעשות בית מאבנים, אז אני אבנה ואקווה שתשכון בו השכינה.
איך זה יקרה?
אני לא יודע.
אבל אם אני לא אתאמץ, אם לא יהיה לי חשוב לפעול בשביל זה, אני יודע שזה לא יקרה.
אז הבה נתאמץ כולנו לפעול למען הבנין!
באהבה רבה,
הלל
הרב הלל. קודם כל שכוייחנחשון מהרחברון
אני יודע מיהו הכותב ואני לא מעז להשיב נגד ת"ח.. מחילהנער גבעות מצוי
בדיון צריך לחלוק כבודנחשון מהרחברון
אך לא לכבוש טענות כי מי שמולך יותר גדול.
כמה שאלותasd100
2. 'קודם כל, מצות המורא אכן מתקיימת בכניסה להר במורא, ויש מקום לומר, כי דווקא הנמנע מלהיכנס מבטל את מצות העשה.'
-איני יודע מה המקור לדבריך. ברמב''ם לא מוזכר שום דבר על זה שהעניין מתקיים בעלייה דווקא (שלא יעלה להר הבית באפונדתו וכו' הן דוגמאות. להמצווה בדווקא)
5. בית הדין המקומי הוא בעל הסמכות על המקום. כך היה נהוג בתקופת הרמב''ם (ישיבת בבל) ולאורך השנים במקומות רבים.
7. 'כשהתורה אומרת "ובאת שמה" היא מתכוונת לזה.' -איני יודע מה המקור לדבריך. לא מוזכר בשום מניין מצוות ולא במפרשים. פסוק זה נדרש בחז''ל לעניין הבאת נדרים ונדבות בפרק ראשון של מס' ר''ה.
אשמח שתענה.
תשובותהלל בן שלמה
כך היא פשטות הגמרא ביבמות ו,ב האומרת איזהו מורא מקדש, ומפרטת שלא יכנס אדם במקלו ובמנעלו וכו'.
וכמובן, שהלכה זו מופיעה ברמב"ם.
כך הוא בתרגום יונתן במקום -
ולבית מקדשי תהון אזלין בדחלתא.
לבית מקדשי תלכו ביראה.
זה פירוש הפסוק מקדשי תיראו.
כך כותבים רבים מהמפרשים.
רמב"ן - ומורא מקדש, שיבוא שם ברגלים ויירא ממנו.
ראב"ד על תורת כהנים - אותו תיראו במקדש.
אבן עזרא - אזהרה על כל אנשי המקדש.
יראים מצוה תט - ציווה בהיכנס אדם למקדש...
התוספות יום טוב על תמיד (ה,ו) מבאר, בנוגע לטמאים שטרם הביאו כפרתם, שכתוב שהיו מעמידים אותם בשער המזרח - כי היה צורך לעשות היכר לגביהם, שלא יחשבו שהם אינם נכנסים, משום שהמקום אינו חשוב בעיניהם.
הנחת היסוד הפשוטה היא, שמי שהמקום חשוב בעיניו, אינו נמנע מלהיכנס.
2. בית הדין המקומי.
אם כוונתך, שלרבנות הראשית יש סמכות של בית דין מקומי, שהציבור מינה אותו ומחויב לציית לדבריו, הרי שאם נסתכל בהגדרות החוקיות שלגביהן מינו את הרבנות, נראה שחא לעניין זה הם נתמנו.
("להשיב תשובות לשואלים בעצתה" נוסח מעין זה הוא הכתוב שם).
ובכל אופן, עולם התורה ככלל, מעולם לא קבל את הרבנות כבית דין מוסכם.
גם הרבנים הראשיים מעולם לא ראו זאת כך. ובוודאי שהממנים את הרבנים הראשיים לא ראו את עצמם כמחויבים להחלטותיה. רבים מהם בכלל לא שומרים מצוות.
הרב הראשי הנוכחי הרב לאו התבטא, שאין לו בעיה עם העולים להר על פי רבותיהם.
הרב גורן כתב ספר המעודד את העלייה (וכן מכתב בעניין שהופץ בעיתונות), כאשר הוא כבר לא היה רב ראשי, והוא לא ראה בעיה בהוראה כנגד הרבנים הראשיים.
3. מקור לדברי התורה "ובאת שמה".
דברים יב,ה.
כמובן, שהמילה "שמה" מתייחסת לנזכר בפסוק, שצריך לבוא למקום אשר בחר ה'.
הרמב"ן מבאר, שהכוונה היא לומר אחד לשני ולבוא ולעלות אל הר בית ה'.
הרמב"ם מביא פסוק זה כמקור למצות בנין בית הבחירה (מלכים א,א).
על בסיס חובת הדרישה קרא הרב קלישר לספרו, בו הוא קורא לחידוש העבודה "דרישת ציון".
כל פעולה המקרבת את דרישת המקום נכללת במצוה זו.
הגמרא הדורשת את הבאת הנדרים והנדבות, לומדת זאת מסמיכות הפסוקים, שבפסוק לאחר מכן כתוב "והבאתם שמה... נדריכם ונדבותיכם...".
כמובן, שדבר זה הוא פרט לחובת הדרישה, עליה לא שייך לפקפק.
מקורות נוספים לכל הנ"ל ועוד, יש באתר שלי בקישור שבחתימה.
שנזכה לדרוש ולעלות במהרה כולנו,
הלל
המשךasd100
1. ''כך היא פשטות הגמרא ביבמות ו,ב האומרת איזהו מורא מקדש, ומפרטת שלא יכנס אדם במקלו ובמנעלו וכו'.
וכמובן, שהלכה זו מופיעה ברמב"ם.'' - טענתי היא שהמפורט במקורות אלו הן דוגמאות למורא מקדש מצוי, אבל אין זה מוכיח שמורא מקדש הוא רק בכניסה אליו.
כך ניתן להסביר גם את הרמב''ן, ואת היראים - ''ומורא מקדש, [למשל:] שיבוא שם ברגלים ו[אז] יירא ממנו.''
''ציווה [למשל ש]בהיכנס אדם למקדש''. אין הכוונה שהמורא רק בזה העניין.
את הראב''ד ניתן להסביר כך ''אותו תיראו במקדש.'' - יש לירוא במקדש, אבל אין הכוונה שרק במקרה זה
איני יודע כיצד להסביר את הת''י והא''ע, אבל אין צורך בזה (לענ''ד) כיוון שאלו אינם פרשנים שאנו בד''כ פוסקים על פיהם, ולכן אין הכרח לפרש כמותם את ההלכה או לפסוק כמותם.
מהתוספות יו''ט ניתן להוכיח אך ורק שמי שנראה שיכול להיכנס (וכשהוא בשער המזרח לא נראה שיכול להיכנס) למקום ואינו נכנס- נראה כמי שאין המקום חשוב בעיניו. הלכך, מי שלא נראה שאינו יכול להיכנס למקום - זה שהוא לא נכנס לא אומר שאין המקום חשוב בעיניו.
אני מקווה שכוונתי מובנת. איני רואה בדבריי פרשנות דחוקה ומעוקמת, אלא ההבנה הפשוטה של דברי הפרשנים.
2. הארת את עיניי. תודה רבה.
3. הרמב''ן, וכן הרמב''ם רינם מונים את 'ובאת שמה' במניין המצוות לעניין מצוות עלייה, וממילא אין להסיק מפרשנותם מצווה כזו.
התכוונתי שחז''ל מבארים (בר''ה, יכול להיות שטעיתי והכוונה על עולת ראייה. עיין שם.) את הפסוק כך 'ובאת שמה' -כאשר תבואו לביהמ''ק -'והבאתם שמה' - עליכם להביא. 'ובאת שמה' לא מתפרש במובן של מצוות עלייה לפי זה.
חובת הדרישה בספרו של הרב קאלישר לא מוכיחה שיש לעלות להר הבית, לא הסנתי בזה כוונתך.
מחכה לתשובות מר,@asd100.
המשך תשובותהלל בן שלמה
דבר פשוט הוא, שהתוספות שלך בתוך דברי המפרשים, אינן מוכרחות, ודבריהם מאוד ברורים בלי תוספות אלו.
ואין סיבה לחדש מחלוקות כשאין הכרח לדבר, ומאחר שאתה מודה כי יש מפרשים שאכן כך הם סוברים, הרי שמסתבר להניח שההבנה הפשוטה היא כדעתם -
כל זמן שאין ראיה משמעותית כנגד זה.
2. דרישת המקדש אינה רק העלייה.
היא כוללת את כל ההתארגנות המעשית לצורך העלייה, לצורך חידוש העבודה ולצורך בניין המקדש.
כאשר הנביא מתייחס להזנחת המקדש, כפי שהיא נתפסת בעיני הגויים הוא אומר "ציון היא דורש אין לה".
ועל פי הדברים הללו הסיקו חז"ל, שיש להתעורר לבצע פעולות של דרישת ציון.
כל הנטילת לולב שלנו שבעה ימים, היא תקנה של ריב"ז זכר למקדש, כדרישה אליו.
וגם פעולות נוספות שנקבעו זכר למקדש, כמו ספירת העומר בימינו, לרוב הדעות, אינם אלא זכר למקדש.
כלומר: לעורר אותנו לפעול למען המקדש, שציון לא תישאר עיר עזובה ללא דרישה.
דברים אלו מתבארים גם במה שכותב הרמב"ן בביאור הפסוק לשכנו תדרשו ובאת שמה, שהכוונה היא לומר אחד לשני לבא ולעלות אל הר ה',
וכך עולה מדברי הרמב"ם בתחילת הלכות מלכים, שהוא מביא פסוק זה כמקור למצות בנין בית הבחירה.
והיינו, שצריך לדרוש את המקום, ולבנות את בית ה'.
העלייה להר הבית היא חלק משמעותי ממצוה זו של דרישת המקדש, שהרי בלי ההגעה למקום, לא ניתן להקריב קרבנות או לבנות את המקדש.
המצוה הנזכרת ברמב"ם אינה קשורה לפסוק הבא, "והבאתם שמה" הנזכר בגמרא בראש השנה.
הגמרא בראש השנה אינה שוללת את מצות הדרישה, אלא לומדת לימוד נוסף מסמיכות הפסוקים.
חידושו של הרב קלישר בספרו, לעומת הגישה שהיתה מאוד מקובלת בזמנו - ולמרבה הצער גם בזמננו -
שיש לפעול בדרך הטבע בשביל לקדם את הגאולה.
ועל כן הוא קרא לספרו דרישת ציון.
שעלינו לדרוש את ציון, ולא לאפשר לה להישאר בחורבנה.
על כך סובב כל ספרו, ובפרט בחלק מאמר העבודה, בו הוא מרחיב בנושא חידוש העבודה בימינו.
אז בואו נתעורר לדרוש את ציון, לחפש מה אפשר לעשות למען המקדש, ולהתמקד בחשיבה חיובית של רצון לבנין, תוך התגברות על כל הקשיים והעיכובים שיכולים לעמוד בדרכנו.
בברכה,
הלל
המשךasd100
1. אני התכוונתי שההבנה הפשוטה בדברי המפרשים והגמרות היא שמורא מקדש אינו דווקא בעלייה. מרגע שאינו דווקא בעלייה - אי אפשר לבסס על מצווה זו קריאה לעלייה להר הבית.
באותה מידה ניתן לומר שהנחותיך שעיקר המצווה היא במנוי ואלו אינן דוגמאות -אינן הבנות פשוטות של דברי המפרשים.
2. אני מעריך שדברי חז''ל על דרישת ציון מחייבים לפעול במסגרות הקיימות ולא לשכוח את ציון. מלבד זאת, יש לזכור כי ציון היא ירושלים וזו כוונת הנביא בפסוקו - לקונן על העיר כשלעצמה, ולא על המקדש (עליו הוא מקונן בנבואות אחרות.)
חז''ל דרשו זאת לעשות דברים כדי לזכור את המקדש. בשביל לפעול למען המקדש - אין צורך בעלייה, ואיני יודע מהו הבסיס לעמדה זו שאתה מסיק שעלייה כשלעצמה היא בעלת ערך, מבלי שהמטרה של הקרבת קורבנות נעשית באותו זמן (כפי שהתרחש כבר בעבר - הקרבת קורבנות בימי עזרא).
נוסף על כך, לא התייחסת לכך שרמב''ם והרמב''ן לא מונים זאת במניין המצוות. שוב אני אומר - אם הם לא מונים זאת - סימן שהם לא רואים בכך מצוות עלייה, ועל כן אין להסיק מהם מצווה כזו - שהם לא אמרו. וכן, אין להסיק שהם אמרו זאת במסגרת 'דרישת ציון' - שהרי הם לא מנו זאת ולא אמרו זאת.
אמרת ש''העלייה להר הבית היא חלק משמעותי ממצוה זו של דרישת המקדש, שהרי בלי ההגעה למקום, לא ניתן להקריב קרבנות או לבנות את המקדש.'' - שוב אני אומר, מה הקשר בין ההגעה למקום כשלעצמה לבין מצוות הקרבת הקורבנות? המשפט שכתבת אינו מובן לוגית.
מחכה לתשובותיך, asd100.
תשובה להמשךהלל בן שלמה
1. מאחר שהגמרות והמפרשים עוסקים באדם הנכנס להר הבית, הרי שאי אפשר לקבל את הפירוש, שעיקר המצוה אינו בכניסה להר הבית. גם הסברה לומר כן אינה ברורה.
2. לומר שציון זה ירושלים ולא המקדש, זה בבירור לא כוונת הנביא, וגם הגמרא שלומדת מפסוק זה, כי צריך לעשות "זכר למקדש", בוודאי לא סברה כך.
גם הטענה שצריך לפעול "במסגרות קיימות" ולא בהר הבית, היא תמוהה.
הר הבית היא המסגרת הקיימת שאנו צריכים לשאוף אליה. היא המקום המרכזי, וברגע שמוותרים על הקשר הפיזי הפשוט למקום -
מאבדים את הרגש הטבעי הנכון, שצריך להדריך אותנו בקשר אליו.
אין דבר כזה לזכור מרחוק, תוך שלילת קרבה.
האם אתה יכול להגיד למישהו - אל תתחתן, עדיף שתישארו מאורסים. תמיד תשמרו על מרחק מסוים, על זיכרון וגעגועים...
ילדים לא יהיו מזה...
כך גם בקשר שלנו עם הקב"ה, אנחנו לא יכולים לוותר על הקשר איתו. אנחנו חייבים ללכת למקומו.
.
דרישת ציון משמעותה לא רק זיכרון בלב או בפה, אלא בראש ובראשונה במעשה.
כך כותבים כל המפרשים הנ"ל, וזו היא המשמעות המעשית.
וגם מוני המצוות שהזכרת, לא "השמיטו" את המצוה.
תראה למשל מצות עשה כ' של הרמב"ם, לבנות בית עבודה.
הוא לא אמר, בא נישאר מרחוק. נימנע מלהיכנס.
ובהלכות מלכים א,א הוא מביא בביאור מצוה זו את הפסוק "לשכנו תדרשו".
והרמב"ם סובר שגם עשיית הכלים היא חלק בלתי נפרד מבניית המקדש.
[וגם תקנת ריב"ז לעשות זכר למקדש בלולב נפסקת על ידו (שופר ולולב ז,יג).]
אז למה הוא לא מנה כמצוה בפני עצמה "דרישת המקדש"?
ניתן להסביר באופנים שונים, אולם קודם כל מפסיקותיו אנחנו רואים שכל הפעילות למען בנין המקדש היא חובה.
גם לעזור למי שבונה - "לסעד".
ראה למשל בהלכות בית הבחירה א,יב: והכל חייבין לבנות ולסעד בעצמן ובממונן...
נראה לבאר, שכל הדרישה נכללת לדעתו במצות הבניין (ועל פי מה שכתב בהקדמה לספר המצוות, שאין למנות את "ההקדמות", כמו "ולקחת סולת", שבוודאי מצוה עליו לקחת את הסולת, אך המצוה כולה היא אפיית לחם הפנים).
גם יישוב ארץ ישראל הוא לא מנה, ובכל אופן הוא אסר לצאת מהארץ לחו"ל פרט מלשלושה דברים.
ומה שהוא כותב למעשה זו ההלכה - לא מה שרוצים לדקדק מאזכור או אי אזכור בספר המצוות.
יהודי שעולה היום להר הבית, מקרב את שלטון ישראל במקום, ואת אפשרות הקרבת הקרבנות.
ממילא, הוא מקיים את המצוה של דרישת המקום.
אי אפשר להקריב קרבנות מחוץ להר הבית. ממילא, אי אפשר לנתק בין העלייה לבין הדרישה.
לומר, שהמצוה היא רק בעלייה שבה הוא מקריב בפועל, משולה לאמירה, כי מצות הבנייה של המקדש תתקיים רק בהנחת האבן האחרונה, שבה הבית יהיה בנוי.
כל פעולה למען המקדש - פעולה שאדם עושה בגופו, מהווה חלק ממצוה זו.
[ובאמת, הצורך בדרישה הוא גם בדברים המזכירים את המקדש, אך בוודאי שתקנות אלו אינם אלא מדרבנן, שלא כמו הפעולות של הדרישה בפועל, בהן מתקיימות מצוות מהתורה - כמו השתתפות במצות הבנייה, ובכלל, כיבוש וירושת המקום מן האויבים].
דרישה זה לא משהו שאינו מעשי, בבחינת "דרוש וקבל שכר".
הדרישה היא קריאה לפעולה.
כך מבאר הרמב"ם בבמדבר טז,כא, שהיה עונש על ישראל שלא דרשו את המקדש, ולא התעוררו לפעול למען בניינו עד ימי דוד.
אז בואו נתעורר לדרוש ולפעול למען המקדש!
כמה דברים לא ברוריםasd100
1. שוב, הגמרות עוסקות בזה כדוגמא, ולא באות להגדיר - זה המצווה וזה לא. אתה מבסס על מצוות מורא מקדש את החובה לעלות להר הבית, מה שלא מחוייב מההלכה. לא טענתי שעיקר המצווה באי כניסה להר הבית, אלא שהמצווה היא גם זה וגם זה, ולא משהו עיקרי וספציפי.
גם אם תחלוק על עיקרון זה (שאין משהו עיקרי) לא תוכל לבסס על מצוות מורא מקדש חיוב לעלות.
2. ''האם אתה יכול להגיד למישהו - אל תתחתן, עדיף שתישארו מאורסים. תמיד תשמרו על מרחק מסוים, על. זיכרון וגעגועים... ילדים לא יהיו מזה... כך גם בקשר שלנו עם הקב"ה, אנחנו לא יכולים לוותר על הקשר איתו. אנחנו חייבים ללכת למקומו.''
הדימוי כאן אינו נכון: א. ד' נמצא בכל מקום (מציאות ד' היא מעל ה'נמצאות' שאנו מכירים, לכן לא נכון לומר שד' נמצא במקום אחד יותר או פחות).
ב. אמנם הקב''ה מתגלה יותר בא''י ובביהמ''ק בפרט, אבל כל עוד איננו במצב בעם של בית מקדש - אי אפשר לדמות את ההימנעות מעלייה להר הבית כוויתור על הקשר איתו ח''ו.יותר נכון לדעתי לדמות את העניין לאב שגר עם בנו בביתו (א''י) שיש לו חדר מיוחד בו שמורים כל זכרונותיהם ובו היה האב מקיים פגישות עם הבן ששינו אותו בכל מצבי חייו. אלא שהבן הכעיס את האב והוא נעל את כל ארונות הזכרונות שבחדר ועכשיו האב אוסר על הבן להיכנס לחדר עד שיפייסו. (המשל לא מדוייק ב100%. הוא בא להמחיש את כוונתי)
''נראה לבאר, שכל הדרישה נכללת לדעתו במצות הבניין (ועל פי מה שכתב בהקדמה לספר המצוות, שאין למנות את "ההקדמות", כמו "ולקחת סולת", שבוודאי מצוה עליו לקחת את הסולת, אך המצוה כולה היא אפיית לחם הפנים)''
האם זו מצווה לקחת סולת? אם אקח סולת קיימתי מצוות עשה? כמובן שלא. לקיחת סולת כהקדמה היא המצווה, שאליה הרמב''ם התכוון שלא למנות כי היא הקדמה. לקיחת סולת כשלעצמה היא חסרת משמעות.
''גם יישוב ארץ ישראל הוא לא מנה, ובכל אופן הוא אסר לצאת מהארץ לחו"ל פרט מלשלושה דברים.
ומה שהוא כותב למעשה זו ההלכה - לא מה שרוצים לדקדק מאזכור או אי אזכור בספר המצוות.''
השמטת מצווה זו נידונה בידי מפרשי הרמב''ם, ותורצה כפי שתורצה (או לחילופין נמנתה אצלם - הרמב''ן). דרישת ציון לא נידונה וגם לא נמנתה במניין מצוות אחר.
''יהודי שעולה היום להר הבית, מקרב את שלטון ישראל במקום, ואת אפשרות הקרבת הקרבנות.
ממילא, הוא מקיים את המצוה של דרישת המקום.''
המקום בידינו - וברצותנו באמת נוכל להיכנס אליו. הדבר נידון למעלה אצל @נער גבעות מצוי.
''לומר, שהמצוה היא רק בעלייה שבה הוא מקריב בפועל, משולה לאמירה, כי מצות הבנייה של המקדש תתקיים רק בהנחת האבן האחרונה, שבה הבית יהיה בנוי.''
בבנייה יש מצווה כהקדמה. בעלייה כשלעצמה אין מצווה - היא לא באה כהקדמה, שכן אינה מועילה לבניין המקדש. שוב לא ברור לי מהיכן הסקת את קיומה של מצוות עלייה.
''[ובאמת, הצורך בדרישה הוא גם בדברים המזכירים את המקדש, אך בוודאי שתקנות אלו אינם אלא מדרבנן, שלא כמו הפעולות של הדרישה בפועל, בהן מתקיימות מצוות מהתורה - כמו השתתפות במצות הבנייה, ובכלל, כיבוש וירושת המקום מן האויבים].''
תקנות דרבנן נלמדות מפסוק בנביא. הם הגדירו מהי דרישת ציון, כמו כל מצווה שהם למדו מ'דברי קבלה' (כמו מגילת אסתר). דרישת ציון לא אומרת עלייה.
מכל דבריך עולה כי עדיין אין מקור למצוות עלייה. אשמח שתביא את דברי המפרשים על 'לשכנו תדרשו' ועל 'ציון היא אין דורש לה' על מנת לדון בהם.
@asd100.
רוצה במת תשובות? אני יענה ולא מתכוונת להתווכחארץ אהובה
אם אתה רציני אשמח לשבתנחשון מהרחברון
השלמות..נער גבעות מצוי
כידוע, מדין מורא מקדש אסרו מי שאסרו מכיוון שחששו לטומאת מקדש וקדשיו ולכן אמרו לאסור מכל וכל. המתירים שהתירו ככל הנראה לא חששו לעלייה בטומאה, אבל המציאות הוכיחה שההלכה היא עם האוסרים. ממאי נפשך, הסיבה שהם אסרו מתגשמת.. ויש כח כיום לגזור גזירות ע"ע קטניות, שתי נשים, וכו'. במיוחד שמקובלת הלכה על רוב הת"ח, ולא מצינו רבים שיתירו קטניות על סמך "היו משנים דעתם", או שמצאו מקורות להתיר.. (אגב, זה ספק ספיקא של כרת).
גאולה תלויה בתשובה, לפחות ככה ע"פ פשט הרמב"ם בהלכות תשובה, ומכיוון שהגאולה החומרית נעשתה ללא תשובה, לא נותר לתלות אלא בתחיית הקודש (סברה שלי).
והרמב"ם בעצמו כותב מפורש, שעתיד לעמוד מלך [ואז] יבנה מקדש..
והראשון (אולי) שאמר שהמקדש תלוי בתשובה - הגר"א. והוא אמר ששלוש השבועות מכוונות להר הבית.
אני גיבשתי לעצמי דעה כזו, מי שרואה את עצמו תלמיד של הגר"א-הראי"ה-הרצי"ה [ואחריו הרב ישראלי, רב אברום, הרב טאו והרב אבינר - תלמידיו המובהקים] לא יעלה להר הבית בחורבנו. מי שבזה הולך מדרכם, הוא תלמיד שלהם, אבל בזה וודאי לא כמותם, ואולי הוא לא באמת הולך בדרכם.
עלון בית המקדש - עלון בפורמט דיגיטלינ א
עלון בית המקדש הוא עלון דיגיטלי המפרסם בחינם דברים הקשורים לבית המקדש ולהר הבית
לפרטים נוספים, שלחו מייל: alonbethamikdash@gmail.com
כל העלונים שיצאו עד עתה:
עלון בית המקדש 1 20251211044335.pdf
עלון בית המקדש 2 20251211044552.pdf
עלון בית המקדש 3 20251211044644.pdf
עלון בית המקדש 4 20251211044720.pdf
עלון בית המקדש 5 20251211044831.pdf
עלון בית המקדש 6 20251211044903.pdf
עלון בית המקדש 7 20251211044941.pdf
עלון בית המקדש 8 20251211045147.pdf
עלון בית המקדש 9 20251211045236.pdf
עלון בית המקדש 10 20251211045324.pdf
מי שמעוניין/ת לקבל את העלונים במייל, נא לשלוח מיילנ אאחרונה
לכתובת: alonbethamikdash@gmail.com
מיזם נעים למקדש - AI. מה דעתכם על זה?נ א
תמונה 1נ א

תמונה 2נ א

תמונה 3נ א

כמעט תאונהזיויק
מיזם נעים למקדש הוא מיזם להקמת מערכת תחבורה אל הרנ א
אל הר הבית בשלושת הרגלים 🚍🚆
תכתבו מה דעתכם על התמונות... אהבתם?נ א
תמונה 4נ א

תמונה 5נ א

תמונה 6נ א

התמונות לא עובדות לי בכלל.צחקן
אוכל לשלוח לך את התמונות במיילנ א
כתוב לזה פסוק:קעלעברימבאר
יפה! 👍נ א
מי שמעוניין/ת לקבל את התמונות במייל, נא לשלוח מיילנ אאחרונה
לכתובת: naimlamikdash@gmail.com
למה אין בימנו משמר המקדש?ירחמיאל
זו הלכה מפורשת שנוהגת גם כשאין בית המקדש בנוי.
למה לא עושים?
זה לא כל כך קשה, צריך שיהיה מספיק אנשים שבעניין להקדיש בישביל הקב"ה כמה שעות בשבוע בשביל זה ולעשות משמרות
האם היה אפשר לנסך מים בבמות בשעת היתר במות?קעלעברימבאר
איך דוד ניסך מים?
מה המקור שלך שגוד ניסך מים?שלג דאשתקד
הגשש החיוור שם שם🎶קעלעברימבאר
שתהיה לי בריאשלג דאשתקד
הנה הפסוק:קעלעברימבאר
לפי הפשט דוד אמר לעצמו בקול רם שמתחשק לו לשתות מהמים מהבור אבל לא התכוון שמישהו יביא לו. הגיבורים שמעו זאת ולקחו ברצינות את זה והביאו לו. הוא לא אבה לשתותם כי הוא לא ישתה מים שנלקחו תוך כדי סיכון חיים , ולכן הוא ניסך אותם לה'
נכון נשמהשלג דאשתקד
אבל אין סיבה לחשוב שהכוונה למצוות ניסוך המים בחג הסוכות.
הוא הקריב את התשוקות שלו לה', אתה יכול למצוא לזה הרבה הדים, גם ביהדות ואפילו בתקופות שהפולחן היה מאוד מוגדר!
לא בסוכות. אבל משמע שבהיתר במותקעלעברימבאר
אפשר לנסך מים בנדבה בכל ימות השנה בבמות. או שזו הוראת שעה של נביא
עיינתי וראיתי שיש עוד פסוקקעלעברימבאר
על ניסוך מים בבמות:
ויקבצו המצפתה וישאבו מים וישפכו לפני ה' ויצומו ביום ההוא ויאמרו שם חטאנו לה' וישפט שמואל את בני ישראל במצפה.
למרות ששם אפשר לפרש כמנהג שפיכת מים כסמל לתפילה וצום, ולא לניסוך על מזבח. בניגוד לדוד ששם כתוב ויסך
אם אתה מדבר על תופעהשלג דאשתקד
אם כוונתך למצוות ניסוך המים, אז אצל שמואח זה במצפה, בעוד אין שום מקור או סיבה לחשוב שמזבח ה' היה אי פעם במצפה...
לנסך מים לה' נשמע כמו ניסוך על המזבח. לפחותקעלעברימבאר
נסכים מוזכרים רק בקרבנות.
אתה לא יכול לשחוט פרה לשם קרבן סתם כך, ואםילו בכפרות לוקחחם תרנגולים שלא כשרים למזבח שלא יראה כמקדיש קדשים.
צריך לבדוק מה דין המנסך נסכים מחוץ למקדש.
בימי שמואל היו במות מותרות, והיה במה בכל עיר, בספר שמואל מוזכר שמקריבים בגלגל, בית לחם, במזבח שאול במחנה הצבא בפלשת, ברמה, ובעוד הרבה מקומות
יישר כח!שלג דאשתקד
רק לא הבנתי את הסיומת של המאמר.
הרי מפשט הפסוקים, ברור שלא זו הייתה המטרה. דוד מתאווה שישקו אותו מים, ואחר כך לא אווה לשתותם. וכי כולם היו אדיוטים או לא ידעו שצריך מים לניסוך המים? ודברי הרלב"ג שצוטטו, מוכיחים את טענתי דלעיל, שאין מדובר במצוה שגרתית שהייתה נהוגה לפני כן והתקיימה גם אז, אלא להיפך: מכך שדוד (ושמואל) ניסכו מים, הבינו שזו פעולה ראויה.
ועוד תמיהה על הרב שנדורפי היקר, שהוא השמיט את מסקנת הגמ' בתענית שאין מקור לניסוך המים, ואם כן עוד יותר תמוה למה לא הביאו אפילו מקור מהנביאים, ויאמרו שזו הלכה ודוד יישם אותה אותה (כמו שאומרים לגבי הרבה דברים אחרים, ראה כאן: פורטל הדף היומי: יחזקאל הנביא קבע הלכה? (זבחים יח ע"ב) ).
כך שלעניות דעתי, הרבה יותר פדוט לומר שדברי בר קפרא כמשמעם הם אגדה שיוצאת מפשוטו של מקרא, שלא מוכיחים כלום להלכה וגם לא הובאו בבבלי, ואין סיבה לראות בהם פרשנות לתנ"ך.
הרלב"ג לא אומר שלמדו מדוד..אדם כל שהוא
שניסוך המים הוא פעולה ראויה.
אלא שדוד ניסך כי כפי שהיה ידוע לו מחג הסוכות ששייך סוג כזה של קרבן. ייתכן שהיו עוד הרבה לפניו ואחריו שעשו כך.
עבורנו, זו הוכחה מהכתובים שקיים מושג כזה של ניסוך מים. עבור בני דורו ייתכן שזה היה דבר פשוט.
בין אם נפרש כבר קפרא, ובין אם נפרש כרלבג, אין לנו מקור לגבי השאלה מתי ניסוך המים נוהג. ובמילא, דברי בר קפרא לא ישמשו מקור לדיעה שניסוך המים כל שבעה, שאת מקורם מנסה הגמרא בתענית לברר, ובמילא אין ללמוד מכך שהגמרא בתענית לא הביאה אותם.
צודק ולא צודקשלג דאשתקד
לגבי החלק הראשון של דבריך, אכן מבואר ברלבג שהסיפור עם דוד מוכיח שעוד לפני כן ניסכו (וזה לא רלוונטי לדיון שלנו ולשאלתי, כי גם כשמוכיחים מיחזקטל וכדו, זה אומר שזה היה תמיד ויחזקאל רק ניסח/יישם את זה).
החלק השני לא כ"כ נכון, כי הגמ' מחפשת מקור שניסוך המים הוא שבעה ימים של סוכות בדיוק, לא לפני ולא אחרי, והרלבג מסביר בטוטו"ד שאם יש דבר כזה ניסוך המים, הכי מתאים שהוא יהיה בסוכות. כך שזו עדיין ראיה טובה יחסית.
אולי דוד ניסך מים בהוראת שעה של עצמו כנביא, כשםקעלעברימבאר
שאליהו הקריב בהר כרמל בשעת איסור במות. אחרי שהביאו לו את המים נחה עליו רוח הקודש ובנבואה נאמר לו לנסך מים עכשיו.
יש היגיון מסוים שזה היה אגב בסוכות, מה פתאום דוד נזכר בטעמם של המים בבור בית לחם אשר בשער דווקא עכשיו?
לא הבנתישלג דאשתקד
הדרך היחידה שמעוררת קושיא על דוד, זה אם מדובר במצוות ניסוך המים. אם סתם היה בא לו לנסך מים לכבוד ה', זה לכאורה גם אתה יכול בברז בבית שלך בכל עת ושעה. כך שלענ"ד אין כאן שאלה (אם לא מקבלים את דברי הירושלמי כפשטם, וככה"נ גם הרלב"ג לא קיבל אותם כפשוטם).
למה לא נראה לי (ולרלב"ג) שדוד מראש רצה לנסך את המים משום מצווה? כי כתוב שהוא התאווה לשתות, והוא ניסך כי הוא לא אווה לשתותם. אם הסיפור היה לניסוך המים, הוא היה מתאווה לנסך והוא היה מנסך בדיוק כי לזה הוא התאווה.
לא בטוח שמותר לנסך מים בברז שלי. האם מותרקעלעברימבאר
לכן דחוק שזה קרה בסוכות. אני מסכים שהואקעלעברימבאר
הגמרא אומרת שזה הלכה למשה מסיני כיקעלעברימבאר
ניתן להציע שדוד שמר את המים האלו (מים חשובים כי 3 אנשים סיכנו את עצמם עליהם) עד חג הסוכות והקדיש אותם לה' והכהנים ניסכו על המזבח, אבל זה גם קצת דחוק בפשט.
אבל בפשט בפירוש מוזכר ויסך אותם לה' כלומר ניסך את המים כקרבן. נסך לה' זה תמיד לשון קרבן, כמו הקטרה לה'
לגבי הטענה שבכוונה נמנעים מדברי נביאיםשלג דאשתקד
עדיין מה שיש לו מקורקעלעברימבאר
נכון מאודשלג דאשתקד
).בכל מקרה כיף להקדיש זמן בליל הושענה רבה, לדיונים תורניים, וקצת להניח להתבכיינויות המוצדקות על עסקת החטופים...
אני חושב שלא שייךקעלעברימבאר
הוא אשר דיברתישלג דאשתקד
שזה היה צריך להתחיל הפוך. מטרת המועדים הם ללמוד תורה, ואז לא משעמם ואז לא מדברים על העסקה 
וכמובן אתה (ואני) לא החוטא היחיד, וכבר רבי אבא כאב על כך, בירושלמי מסכת חגיגה...
מטרת המועדים זה לשמוח מצווה דאוריתאקעלעברימבאר
אני לא בטוחשלג דאשתקד
ששמחת הרגל חוץ מבשר קרבנות, אינה דאורייתא. נדמה לי שיש דיון לגבי "במה משמחן", אם השמחה בבגדי צבעונים וכו מתקיימת בה מצוה דאורייתא.
מה שכן, לא ברור בכלל אם איסור מלאכה בחול המועד הוא מדאורייתא או מדרבנן.
ולגבי למה רבי אבא לא באמת ביטל, זו שאלה מאוד גדולה שנידונה בלא מעט ספרים... הלוואי שזה היה כזה פשוט.
כי יש עניין עצמי לשמחה ברגל ללא קשרקעלעברימבאראחרונה
ניקים משועממים בגיזרת ההר והבית-ימח שם עראפת
אפשר להגיע/לקנות מעוד סיבותשלג דאשתקד
אמת ויציב, ברוך אומר ועושהימח שם עראפתאחרונה
מה אומרים על הקמת מערכת תחבורה להר הביתנ א
מה אתם חושבים על הקמת מערכת תחבורה מסודרת להר הבית בשלושת הרגלים?
יש לכם רעיונות כיצד כדאי שזה יפעל? אשמח שתעלו כאןנ א
מערכת תחבורה להווה או לעתיד?קעלעברימבאר
לעתיד, כשייבנה בית המקדש בעזרת ה'נ א
בטח יהיו טכנולוגיות מתקדמות יותר מימינו,קעלעברימבאר
אז זה לא יהיה ברכבת או אוטו
וואי, אתה נוגע שאלה שמאוד הטרידה אותישלג דאשתקד
כבר בתור ילד...
כל התיאורים המרגשים בסוף מסכת ביכורים, שהשור הולך לפניהם וקרניו מצופות זהב ועטרה של זית בראשו. האם כל זה יהיה גם כשנוכל לעלות בשיירת לימוזינות?
כילד חשבתי שלעתיד לבוא נעלה עם לימוזינות מקושטות. היום אני חושב שדווקא היופי הנקי והטבעי יותר מרגש, גם היום.
מי יודע מה תהיה הטכנולוגיה שביתקעלעברימבאר
לא זה מה שהטריד את מנוחתישלג דאשתקדאחרונה
צריך לקחת בחשבון ענייני טומאה וטהרההסטורי
או ספסלים פשוטים מעץ, בלי שום בית קיבול.הסטורי
אני חושב שצריך יהיה מתחם של טבולי יוםים התכלת
לפני שייכנסו יטבלו, אחר־כך יעריב שמשם ולמחרת בבוקר ייכנסו
כתבתי על זה ספר שלםrrinaa
בית חדש ישן - רינה אזולאי - נוריתה ביקורות והמלצות על ספרים
איך מגיעים לאזור ירושלים עם סוג של "פס אלקטרוני". (או עם רחפנים).
הנה ציטוט של קטע מתוך הספר: (לא גרסה אחרונה אולי, אבל נותן טעימה).
"פנחס חיפש את שער היציאה. שם, ליד השער, היה שלט גדול ועליו הכיתוב: לישראל, פנה ימינה.
שתי דרכים יש לך להגיע לירושלים, הסבירה לו רובוטית אדיבה. אחת קצרה שהיא ארוכה, והשנייה ארוכה שהיא קצרה.
את מתכוונת, דרך הפס או דרך הרחפן? שאל פנחס.
כן, בדיוק. אמרה הרובוטית.
אני אמור לחזור עם הרחפן, אמר פנחס, מחכים לי בירושלים.
הפס האלקטרוני מגיע אל מתחם שמואל הנביא, הסבירה הרובוטית, משם תוכל לקבל הדרכה איך להיטהר ולהגיע לירושלים.
פנחס הוציא את פנקסו והראה לה שהוא בקיא בהלכות טהרה. הרובוטית הנהנה בראשה ותוך חמש דקות הופיע במקום רחפן שייקח אותו אל ביתו.
תהליך הטהרה הוא מורכב, לכן מוגדר מסלול מיוחד המקל על העולים לישראל לבצע את התהליך כולו, תוך כדי נסיעה בצורה בטוחה, מרווחת, בלי פקקים. הנסיעה היא דרך פס מיוחד, שאליו נכנסים עם יחידות הדיור שלהם, בואכה מרכז הטהרה במתחם שמואל הנביא ומרכזי טהרה נוספים. שם, במרכז הטהרה, מקבלים העולים הדרכה מפורטת, ושם הם עוברים את תהליך ההיטהרות. אבל אנשי ירושלים עצמם, הבקיאים בהלכות הטהרה, יכולים לחזור ישירות לבתיהם ולהקפיד על כללי ההיטהרות שהם בקיאים בהם ומנוסים ביישומם לאורך השנים."
איך מערכת התחבורה תראה?נ א
האוטובוסים, הרכבות ועוד...
מה לגבי התחבורה מכל רחבי הארץ - הלוך וחזור? איך זה צריך להראות?
בהנחה שיהיו אוטובוסים ולאקעלעברימבאר
רכבותshindov
לדעתכם, יהיה צריך מערך הסעות כמו למירון בל"ג בעומרנ א
או אפילו יותר מזה?
איפה צריך שייבנו את החניונים? מסביב לירושלים?
צריך שאטלים (אוטובוסים הלוך-חזור) שייסעו לעיר העתיקה?
האם הכהן שהניף את 2 הלחם סמוךקעלעברימבאר
האם הוא חייב מיתה בידי שמיים על עשיית עבודה ללא בגדים תקינים, כאשר אינינו יודעים בוודאות מהי תולעת השני שבאבנט?
אני רואה שהשרשור די ישןניב שטרן
אבל רק עכשיו ראיתי אותו...
בלי להכנס לדיון שהיה כאן לגבי ההכשר של העבודה, כרת הוא ודאי לא חייב כי הוא אומר מותר שזה שוגג.
גם קרבן הוא לא חייב כי הוא טועה בדבר מצווה.