ביידן בביקורו בישראל
ביידן בביקורו בישראלצילום: חיים צח, לע"מ

על דבריו של נשיא ארה"ב נגד ראש הממשלה, נתניהו, והגדרתו כמי שגורם נזק לישראל, שוחחנו עם הפרופ' איתן גלבוע, מומחה ליחסי ישראל ארה"ב, ושאלנו אם מדובר בהתלהמות שתכליתה רווח פוליטי פנימי או במהלך שצריך להטריד את ישראל.

פרופ' גלבוע משיב וקובע כי גם וגם. "זה קודם כל פוליטיקה פנימית וזה גם צריך להטריד אותנו. זו פוליטיקה פנימית כי הפריימריז שהתקיימו בשבועיים האחרונים חשפו בעיה רצינית לביידן, כאשר מוסלמים ופרוגרסיביים הצביעו במישיגן ומיניסוטה במקום עבור ביידן הם כתבו 'לא מחויבים' בשיעורים גדולים היו עשרים אחוזים כאלה במינסוטה. ביידן בלחץ כי הוא גם כך מפגר אחרי טראמפ ולכן החרפת הטון כלפי נתניהו נועדה לפייס את אותם גורמים מוסלמים ופרוגרסיביים שאומרים שלא יצביעו לו עד שיפסיק את התמיכה בישראל".

מטרתם של הארגונים הללו ברורה, אומר פרופ' גלבוע והיא "לפגוע בישראל. אנחנו רואים את זה מתחילת המלחמה. הם משתתפים בהפגנות הגדולות ביותר בארה"ב, הם השתלטו על הקמפוסים בארה"ב ומכתיבים את המדיניות האקדמית. אלו המוסלמים והשמאל הרדיקאלי שבא לידי ביטוי בפוליטיקה אצל הפרוגרסיביים".

"אם מסתכלים על המהלכים שביידן נקט בהם בשבועות האחרונים רואים שהם סותרים לגמרי את המטרות המשותפות לארה"ב ולישראל כי אם המטרה לחסל את חמאס, לשחרר את החטופים ולייצר מצב חדש ברצועה, אז כשאתה אומר שכניסה לרפיח היא קו אדום זה מחזק את חמאס, אם אתה פועל להכניס כמה שיותר סיוע הומניטארי, מה שהחוק הבינלאומי לא מחייב אלא רק כדי שלא יהיו רעבים אבל אתה בונה מזח, אפילו זמני, ומציף את הרצועה בסיוע אתה עוזר לחמאס, ורואים את התוצאות בשטח".

"הכול נובע מתוך הפוליטיקה הפנימית והבחירות לנשיאות והצורך של ביידן לנקוט בעמדה ביקורתית כלפי ישראל כדי לרכך את הביקורת כלפיו מהאגפים היותר הזויים במפלגה הדמוקרטית", אומר גלבוע הסבור כי בין כך ובין כך תוצאות המהלך בו נוקט ביידן אמורות להטריד את ישראל וקברניטיה.

"זה מטריד מאוד אותנו וגם לממשלת נתניהו יש חלק בזה, כי במשך חודשים ארה"ב מבקשת לדעת מה היא רוצה לעשות ברצועה ביום שאחרי שחמאס יסולק ולא הייתה שום תשובה על זה", אומר גלבוע הסבור כי גם מסמך העמדה שהנפיק נתניהו באשר לתכניתו לגבי היום שאחרי אינו מספיק מבחינתם של האמריקאים שמתרשמים מאירוע מותם של העזתים שהתנפלו על משאיות הסיוע, מהדיווחים שחלקם שקריים על רעב ברצועה, "זה משפיע וזה נובע מכך שישראל לא קבעה מדיניות לגבי השלטון האזרחי ביום שאחרי. ארה"ב רוצה לראות את הרש"פ מחודשת ומשופרת וישראל מתנגדת. מנגד הייתה הצעת החמולות שאין לה סיכוי להתממש ונוצר ואקום".

על הדברים הללו אנחנו שואלים אם רעיון הרש"פ המשופרת שבו דוגלים האמריקאים אינו מוביל בדיוק לאותו ואקום מאחר ומדובר ברשות שמממנת משכורות לטרור ובמקביל אינה מקובלת על העזתים עצמם. לדבריו החלופות כולן רעות ואכן יש לחולל שורת שינויים ברש"פ ובהם הפסקת תשלום משכורות המחבלים, שינוי תכניות החינוך שהכשירו את מבצעי הטבח, חיסול השחיתות ועוד. לטעמו על נתניהו היה לומר להצעה האמריקאית 'כן אבל' ולהציב את רשימת הדרישות ולא לסרב לה מלכתחילה.

להבנתו של גלבוע הסירוב של נתניהו נובע משיקולים פוליטיים של שימור הקואליציה. שאלנו על כך אם שימור הקואליציה הוא בהכרח שיקול צר ופסול, או שמא מדובר בהבנה של נתניהו שאסור לישראל להגיע למערכת בחירות תוך כדי מלחמה ומשום כך הוא משמר בכל דרך את הקואליציה שלו. "בעיני האמריקאים וגם בעיני כשישראל לא קבעה מדיניות לגבי עזה של היום שאחרי נוצר ואקום שאליו נכנסים גורמים בינלאומיים אחרים זה נזק שנגרם משימור הקואליציה".

עוד מעריך גלבוע כי בקרב גנץ ואייזנקוט יצאו מהקואליציה מה שיגרום לישראל לאבד את הלגיטימציה הבינלאומית ללחימה ברצועה. "הפוליטיקה הפנימית בישראל היא מכשול וכשארה"ב ומערב אירופה רואים בנתניהו מכשול להשגת יעדי המלחמה יש לנו בעיה גדולה".

לטעמו של פרופ' גלבוע טעה נתניהו כשאסר על גנץ לצאת לוושינגטון, ואת זאת הוא עושה רק משום שהוא מסרב לאפשר לאחרים לצאת לוושינגטון כל עוד הוא לא מוזמן לבית הלבן. "אלו שיקולים פוליטיים צרים שלו. הוא לא עשה שום מאמץ כדי שביידן יזמין אותו לבית הלבן".

מדיניות ביידן, אומר גלבוע, גורמת לסינוו'אר להקשיח עמדות והסיכוי לעסקת חטופים הופך קטן. על כך הביקורת כלפי ביידן ברורה, אך ביקורת יש לו גם על התנהלות נתניהו מול האתגר. להערכתו של פרופ' גלבוע אם נאומו האחרון של ביידן לא יניב שינוי בסקרים ומצבו ימשיך להתדרדר אנחנו צפויים להחרפת ההתבטאויות כלפי ישראל.

"סינוואר לא רוצה לשחרר את החטופים. הוא חושב שהוא ניצח את המלחמה בעקבות המדיניות האמריקאית והבינלאומית. הוא חשוב שיוכל להרוויח זמן, הוא רוצה להבעיר את ערביי יהודה ושומרון וירושלים. אם הוא ייכשל זה סיפור אחד ואם יצליח זה סיפור שני. אנחנו צריכים להסביר את העמדות שלנו לאמריקאים. בינתיים העבודה ההסברתית שלנו גרועה מאוד. אנשים לא מבינים את העמדות שלנו. כששומעים בטקס האוסקר השוואה מופרכת בין עזה לשואה אנחנו מאבדים לגיטימציה בינלאומית שלא בצדק. העולם שכח מזמן מהשבעה באוקטובר ועם זה אנחנו צריכים להתמודד עד כמה שאפשר ויחד עם לחץ צבאי על סינוו'אר ובתקווה שהשאיפות שלו לגבי הרמאדן ייכשלו, יהיה לנו סיכוי טוב להגיע למטרות שלנו".