בבית הנשיא הושבע הערב (חמישי) השופט יצחק עמית לתפקיד נשיא בית המשפט העליון.
נשיא המדינה יצחק הרצוג גינה את החלטת ראש הממשלה נתניהו ויו"ר הכנסת אוחנה שלא להשתתף בטקס: "ההתרגשות במעמד החשוב הזה, מהולה גם בכאב. כאב על כך, שבעיצומה של תקופה בלתי רגילה – תקופה שמעמידה למבחן את קיומנו כעם איתן, שבה אויבינו מאיימים על עצם הריבונות שלנו - המעמד הזה מתקיים "במעמד צד אחד". כאב על כך שלא נוכחת כאן היום, יחד, הנהגת כלל רשויות השלטון".
"צר לי מאד שהנהגות הרשות המבצעת והרשות המחוקקת לא נמצאות כאן עימנו היום כפי שהיה ראוי ומצופה מהן. במדינה דמוקרטית, שהממלכתיות היא נר לרגליה, אין מקום להחרמה של רשות אחת בידי רשות אחרת; אין מקום להפיכת החוק והנוהג לכלי משחק שמשמש למאבקים פוליטיים או ציבוריים; ובוודאי שאין מקום לפסילתו של נשיא בית המשפט העליון שנבחר לתפקידו בהתאם לחוק ולהוראות כל דין".
עוד אמר כי הוא "יודע שלעיתים יש מי שרואים ב'ממלכתיות' מעין מילה מכובסת שמטרתה לבטל כל ביקורת לגיטימית. בעיניי אין פירוש שגוי מזה לממלכתיות".
"הממלכתיות – כפי שירשנו אותה מענקי האומה, בהם דוד בן גוריון ומנחם בגין – היא המסגרת המארגנת שלנו. היא זו שמחזיקה – בו זמנית – הן את זהותנו כמדינה והן את זהותנו כאזרחים וכקהילות. הממלכתיות היא התשתית שמאפשרת לנו לנהל דיונים, ויכוחים ומחלוקות עומק, תוך הישענות על ההבנה שאנחנו חלק מאותו שלם. מאותו עם. מאותה מדינה. הממלכתיות מחייבת אותנו להכיל מחלוקות. לדבר, להקשיב ולכבד למרות המחלוקות, וגם בתוך המחלוקות. חרמות הם ההיפך המוחלט מממלכתיות".
בהמשך אמר: "אנחנו נתונים בתקופה שבה אמון הציבור ברשויות השלטון ובמוסדות המדינה הולך ונשחק. לפיכך, המעמד הזה, של הצהרת האמונים של נשיא בית המשפט העליון, הוא הזדמנות חשובה ביותר עבורנו, לדבר גם על אמון הציבור ברשות השופטת ובמערכת המשפט. הרי מוכרת לכולנו הקביעה, שגם רבים מכם – מכובדי השופטות והשופטים – מצטטים לא אחת, לפיה כוחו של השופט, ולמעשה – חוסנה של המערכת המשפטית כולה - מבוסס על אמון הציבור בהם".
"צריך לומר בכנות: המשבר שהחברה הישראלית נמצאת בו היום הוא משבר אמיתי ועמוק. יש מיליוני אזרחים בישראל שחרדים לאובדן דמותה של מדינת ישראל היהודית והדמוקרטית. שחוששים כי האיזונים העדינים בין הרשויות נשחקים לטובת הרשות המבצעת, ושזכויות האדם והאזרח לא מוגנות עוד מפני כוחו של הרוב".
במהלך הטקס נאם גם קודמו של עמית, מ"מ הנשיא לשעבר עוזי פוגלמן, שמתח ביקורת על הצעת הפשרה של שר המשפטים יריב לוין ושר החוץ גדעון סער.
"הצעת החוק המונחת על שולחן הכנסת מבקשת לערוך שינויים מרחיקי לכת הן בהרכב הוועדה, הן במנגנון מינוי השופטים, שמשמעותם פוליטיזציה ניכרת של הליך הבחירה", אמר. "כך, הצעת החוק מבקשת להחליף את נציגי לשכת עורכי הדין במשפטנים מטעם הקואליציה והאופוזיציה, כך שלמעשה שישה מתוך תשעת חברי הוועדה ייבחרו על ידי גורמים פוליטיים".
עוד טען כי "מדובר בשינויים שתכליתם פוליטיזציה כמעט מלאה של הוועדה. זהו אינו תוצר לוואי של החקיקה, אלא ייעודה".
הנשיא עמית קרא בנאומו לשר המשפטים יריב לוין לפגוש אותו: "אחזור ואפנה קריאה לשר המשפטים לקיים את פגישות העבודה הסדירות שנהגו מאז ומתמיד בין שר המשפטים לנשיא בית המשפט העליון, כפי שנדרש על מנת שאזרחי ותושבי המדינה ימשיכו לקבל שירות איכותי ויעיל ממערכת בתי המשפט".
בזמן השבעת הנשיא עמית, ארגון 'אם תרצו' קיים מחאה מול בית הנשיא בקריאות "רק דיקטטורים ממנים את עצמם - תתנגדו לדיקטטורה".
פעילי הארגון הגיעו בלבוש פועלי בניין עם בטון וטיח כדי "להזכיר לציבור את עבירות הבנייה אותן לכאורה ביצע".