-אזהרת צניעות: עניינים ותיאורים של מבוגרים-
דניאלו, הכל קשור והכל שייך. אם אין לך את היכולת לחבר את הנקודות ולהבין דבר מתוך דבר, זו בעיה אישית שלך.
דבר שני, משפטים באנגלית ועד איך שייכים אלינו, כפי שהם שייכים אל כל אדם בעולם המודרני. אנגלית טובה מסייעת מאד בקריירה ובתעסוקה, ובודאי שכל אדם הגון שעולה בידו, צריך ללמוד אנגלית כדי שיוכל להתקדם בחיים. וממילא בידיעת השפה בצורה שקרובה לרמת שפת אם יש יתרונות רבים, גם בעניינים של גמילות חסדים ועזרה לזולת, כך שבוודאי זו מצווה גדולה ללמוד אנגלית.
רבני איטליה במאה ה-16 וה-17 למדו מגוון של שפות, וגם למדו ועסקו במדעים כלליים, כמו כימיה ואסטרונומיה. הם כתבו ויצרו באיטלקית, ובדרשות שלהם באופן די קבוע היו באים נוצרים בתפקידים חשובים לשמוע והיה כבוד הדדי גדול. גם במרוקו, הייתה מעיין 'עזרת ישמעאלים'. בגדול, ההיסטוריה מלמדת אותנו שגדולי תורה בדרך כלל הרחיבו את הידיעות שלהם במדעים ובשפות והיו קשרים ביניהם לבין הגויים הנחשבים שם.
עדיף לחכות מעט עם הנישואין ולבנות בסיס כלכלי יציב. זה מקנה שלוות נפש ורווחה שתורמת לזוגיות המון. מעבר לזה, כמו שרבי נתן כותב, האישה מקבלת חיות מן השפע שהבעל מרוויח, בין אם הוא מרוויח שפע גשמי או רוחני. זה עניין קבלי טהור.
המבנה הנפשי הרגשי של האישה שונה בתכלית השינוי מזה של הגבר. זה דבר שצריך להבין ולדעת כאשר ניגשים לזוגיות.
אם נתמקד ביחסי אישות, אישה תמיד מתאהבת ונקשרת במידה מסוימת בגבר שהיא מקיימת איתו זאת מרצון איתו מרצון. בשפת החסידות נקרא לזה 'מותיר חותם ורושם'. לפעמים פחות ולפעמים יותר, אבל תמיד מתאהבת. ההסבר הפשוט הוא ההסבר הפיזי. יש גם הסבר ביולוגי, את שני ההסברים האלה אני אחסוך מפאת טעמי צניעות. בשפת החסידות אומרים שאישה הופכת להיות לכלי ברגע שהיא נבעלת. אולי באופן תת-מודע, מבחינתה, אבל הרגשות שנלווים לתחושת הכיבוש הם רגשות חזקים שלא ניתן בשום אופן להתעלם מהם. יש כאן עובדה ביולוגית ואנרגטית פשוטה מאוד ובלתי ניתנת לשינוי. התכחשות למהות המינית שלנו ייגמר בבעיות הפנימיות שלנו. בעולם החילוני יש נשים שטוענות בפה מלא שהן רוצות בן זוג רק בשביל העניין הידוע.
מי שטוענת כך יש לה קצת בעיות עם עצמה וזה די שקר ומסכה. לחילונים הייתי אומר, נשים לא צריכות להתכחש, וגברים לא צריכים לנצל את חולשתן ולעשות מה שהם עושים בלי לאהוב אותן בחזרה ובלי לקחת אחריות ומחויבות ולהתמסר. זה ימנע את חוסר הנעימות שבידיעה שאשה אחת בוכה ומושפלת נשארה טבועה ברזומה שלו.
נראה כי כבוד ואהדה הן מילות מפתח בין גבר לאישה . אשה לעולם לא תהיה ממורמרת ומושפלת אם יכבדו אותה, יעריכו אותה, יתענגו עליה. עכשיו, איך כל זה קשור? תכף.
ברגע שגבר מותיר רושם וחותם בתוך האישה, היא שלו ברמה מסוימת. הוא חייב להעניק לה ביטחון נפשי וכלכלי, זה העניין של הכתובה. הסיבה שפוחדים להתיר פילגשות זה אך ורק בגלל העניין הזה, כי יש גברים שהם חלאות, ויברחו מהמחויבות שלהם. מבחינת היהדות הקשר חייב להיות קשר אמיתי, עמוק ופנימי, ההתחייבות הכלכלית של הגבר היא בכדי שהקשר לא יהיה קל לפירוק, ומשום שהאישה יונקת את החיות שלה מהשפע שהבעל משפיע לה.
הלאה. רבי נחמן אמר שהנכסים והממון של האדם הם הנפש שלו. ממש כך. זה לא דבר חדש לחלוטין, כבר מתקופת הבעל שם טוב יש עניין שחובה על האדם לעבוד כדי לברר את ניצוצות הנשמה שלו. בחובת ברסלב לדוגמה, האדם חייב לעבוד, זה ציווי מפורש של רבי נחמן. זה עניין גדול ועמוק ופה זה לא המקום להתעמק. הנוסחה היא פשוטה. ממון=נפש. מבינים? לא עניין חדש, חז"ל כבר אמרו שעני חשוב כמת.
לפני שתתחילו לספר לי פה על צדיקים ורבנים שהיו נצרכים לבריות והשפיעו בעולם, אל תטרחו. אלו אנשים יוצאי דופן שאי אפשר להבין את העולם שבו הם חיו. ככלל, זו מצווה גדולה לעבוד ולהרוויח ממון, כדי להשפיע איתו לטובה בעולם הזה, וכדי לכלכל את הבית. לכסף יש עניין גדול וחשוב בעולם, ומטבע הדברים זה נושא די גדול ומורכב בברסלב. הקשר בין ממון לנפש הוא קשר ישיר, ויש קשר ישיר בין רוחניות לממון, אפילו יש רבינו אמר שיש תורות שאפשר להבין אותם רק על ידי עשירות. הכל קשור קשרים, וזה בל ינותק.
בקיצור, צריכים להיות מוכנים נפשית, גופנית, רוחנית, וכלכלית. וכל הדברים האלה משפיעים אחד על השני. אנשים שמלאים בטרדות ובדאגות לגבי הוצאות ולגבי הבית, זה מביא הרבה פעמים לידי תחלואות גופניות. לחץ דם, נדודי שינה, חוסר יישוב הדעת וחוסר רווחה נפשית. תנסה לצמוח רוחנית בלי רווחה נפשית ובלי יישוב הדעת. זה קשה מאד. הכל משפיע על הכל, והכל קשור, לא נחפור יותר מדי, צריך לבוא מוכנים, והמשכיל יבין.