עבר עריכה על ידי ארץ השוקולד בתאריך כ"ח באב תשע"ט 17:48
בשונה ממה שהבאת שלא אומר שהדברים הללו חילול ה'...
(תרגום ומילות קישור שלי הובאו בסוגריים לאחר סימן שווה)
"היכי דמי (=מה הדוגמאות ל) חילול השם?
1. אמר רב: כגון אנא האי שקילנא בישרא מטבחא ולא יהיבנא דמי לאלתר. (=למשל, אם אני אקנה בשר מהקצב ולא אשלם לו ישר)
אמר אביי:לא שנו אלא באתרא דלא תבעי אבל באתרא דתבעי לית לן בה. (=המקרה שעליו רב מדבר זה במצב שלא נהוג לשלם בהקפה). אמר רבינא: ומתא מחסיא אתרא דתבעי הוא. (=במתא מחסיא [שם מקום] נהוג לשלם בהקפה.)
אביי כדשקיל בישרא מתרי שותפי יהיב זוזא להאי וזוזא להאי והדר מקרב להו גבי הדדי ועביד חושבנא. (=אביי היה מקפיד על דברי רב, ככה שגם כשהוא היה קונה משותפים, הוא היה משלם לשניהם ואז מקזז מולם כשהם איתו.)
2. רבי יוחנן אמר: כגון אנא דמסגינא ארבע אמות בלא תורה ובלא תפילין. (=למשל, אם אני אלך 4 אמות בלי תורה ובלי תפילין.)
3. יצחק דבי רבי ינאי אמר: כל שחביריו מתביישין מחמת שמועתו (היינו חילול השם).
4. אמר רב נחמן בר יצחק: כגון דקא אמרי אינשי שרא ליה מריה לפלניא. (=למשל, אם אנשים אומרים על אדם מסוים שה' יסלח לו.)
5. אביי אמר: כדתניא (=כמו שדרשו תנאים בברייתא, כתוב בתורה

(דברים ו, ה) "ואהבת את ה' אלהיך" (ומזה לומדים) שיהא שם שמים מתאהב על ידך שיהא קורא ושונה ומשמש ת"ח ויהא משאו ומתנו בנחת עם הבריות מה הבריות אומרות עליו אשרי אביו שלמדו תורה אשרי רבו שלמדו תורה אוי להם לבריות שלא למדו תורה פלוני שלמדו תורה ראו כמה נאים דרכיו כמה מתוקנים מעשיו עליו הכתוב אומר (ישעיהו מט, ג) ויאמר לי עבדי אתה ישראל אשר בך אתפאר אבל מי שקורא ושונה ומשמש ת"ח ואין משאו ומתנו באמונה ואין דבורו בנחת עם הבריות מה הבריות אומרות עליו אוי לו לפלוני שלמד תורה אוי לו לאביו שלמדו תורה אוי לו לרבו שלמדו תורה פלוני שלמד תורה ראו כמה מקולקלין מעשיו וכמה מכוערין דרכיו ועליו הכתוב אומר (יחזקאל לו, כ) באמור להם עם ה' אלה ומארצו יצאו" (תלמוד בבלי, מסכת יומא, דף פו עמוד א, הועתק מויקיטקסט)
מוזמנים להבין לבד מה זה חילול ה'...