בטח עכשיו איתן גיל יסביר לנו מדוע חשוב להעלות ארצה גויים שסבאיש טוב.
כדאי לעשות סדר בעובדותמרדכי
בס"ד
הליכוד לא התנגדו לתיקון החוק, אלא לאחר שסמוטריץ' נאם במליאת הכנסת והציג את התיקון, עלתה לדוכן נציגת הממשלה - השרה גילה גמליאל, ואמרה כי מדובר בחוק חשוב אך מכיוון שהוא לא עבר את וועדת השרים לענייני חקיקה, עמדת הממשלה היא להתנגד. ח"כ סמוטריץ' חזר לדוכן ושאל את יו"ר הקואליציה, מיקי זוהר, האם הממשלה תהיה מוכנה לקדם את החוק. משנענה שכן הודיע סמוטריץ' ליו"ר הכנסת, יריב לוין, שהוא מסיר את החוק מסדר היום ושומר לו את הזכות להעלות אותו בכל רגע שהוא חפץ.
מדובר בפשרה שעבד עליה השר אריה דרעי מתוך מטרה שכן להעביר את החוק החשוב הזה, אבל לא כהתרסה וניסיון להביך את הקואליציה. הליכוד קיבל את ההצעה והעלה אותה בפני ח"כ סמוטריץ' שקיבל גם הוא את ההצעה.
אממה, אם הוא לא היה מקבל את הצעת הפשרה, אז גם חבריו למפלגה (כולל ח"כ אופיר סופר) לא היו מצביעים בעד החוק, מסיבה מאוד פשוטה - הם כלל לא נכחו באותה העת בכנסת.

"לקח לידיו". נו נו.אריאל יוסף
ממי הוא לקח אותו בדיוק? מישהו הציע את החוק הזה לפניו בכנסת הנוכחית או הקודמת?
הוא החליט לקדם מהלך והוא באמת רוצה שהוא יצליח. הפתעה!
כן, אני יודע שבעוצמה יהודית לא רגילים להצליח ומובילים רק מהלכים כושלים,
אבל יש כאלה שגם יודעים להוביל מהלכים שיש להם סיכוי.
אני מבין שאנשי עוצמה מתקשים לקבל מציאות
שיש מישהו שגם עושה ולא רק מטריל, אבל כדאי שיתרגלו...
בינתיים, את האלקטורט הזעום שעוד היה לעוצמה בבחירות האחרונות,
בצלאל מחסל בשיטתיות.
כן, יש גם משחקי קואליציה אופוזיציה בכנסת,
וגם חה"כ סמוטריץ' משחק אותם ויודע לשחק אותם.
תרשה לי להניח, שאם בן גביר היה נכנס,
הוא היה בעיקר משחק את המשחקים האלה ולא מעביר כלום
(או שאולי אם הוא ייכנס זו תהיה הוכחה
שהוא מצליח גם לעשות משהו ואז גם בכנסת הוא יעשה...).
בצלאל הוא פרלמנטר מוכשר שיודע לעבוד,
ורק בימים האחרונים ראינו את ההידרדרות לעבר פירוק הקואליציה שנבלמה ברגע האחרון,
ואם מישהו זוכר התחילה מהצעתו להקים ועדה לבחינת ניגודי עניינים של שופטים.
מדהים איך ח"כ אחד מהאופוזיציה הצליח לזעזע ככה קואליציה שלמה.
אז לחוק שהוא הציע יש היתכנות לעבור
והוא לא הוגש רק בשביל להטריל.
מעבר למשחקי קואליציה-אופוזיציה כמו שראינו הבוקר,
הוא מצליח גם לייצר מהלכים חשובים ומשמעותיים,
אבל לא מטריח את החברים שלו להגיע לצפות במשחקים.
כשיהיה משהו משמעותי, הם יהיו שם.
באמת למה אף אחד לא הציע בכנסת הקודמת ובכנסת לפניה?ה-מיוחד
או שאלו מהלכים (כושלים?) שמבצעים דווקא מכיוון האופוזיציה ולא שאתה בתוך הקואליציה?
אני לא ראיתי שום מהלך שלו מתחילת הכנסת הנוכחית שבו הוא הצליח, חוץ מהטרלה על ועדה לחקירת שופטים שמעניין מה קרה שדווקא עכשיו כ"כ חשוב לו לקדם.
ואף אתה הקהה את שיניואיתן גיל
לגבי סמוטריץ' הרבה זכויות ועשיה מבורכת היו לו בכנסות הקודמות, אבל בכנסת הזו הוא זנח הכל ונשאר להיות הפודל של בנט. ובכן, בהוראת הבוס בנט הוא מקדיש את כל זמנו להטרלה ולמחשבה איך להביך את המפלגות החרדיות. מצד שני הם לא פריירים והיום הודיעו לו שיעדרו מן ההצבעה ודי בהעדרותם כדי שההצעה תיפול. סמוטריץ' אכל את הכובע ומשך את הצעתו.
מעניין שמתוך החברים החדשים של ימינה- ליברמן, לפיד, וזנדנברג אף אחד לא תמך בהצעה שלו.
אתה רומז שאני רשע? כל זכויותי לא עמדו לי, כי גיליתי למי אכפתאיש טוב.
ביבי לא שייך לכאןאיתן גיל
סמוטריץ' מצפצף על מצוקת האולפנות.
סמוטריץ' מזלזל בישיבות ההסדר.
סמוטריץ' לועג על המכינות הקדם צבאיות.
סמוטריץ' לא דואג בכנסת לזכויות הבסיסיות של חיילים דתיים.
סמוטריץ' עושה מה שטוב לבנט ובנט עושה מה שטוב ללפיד וזנדברג.
כמה שקר ולשון הרע אתה מסוגל לכתוב?תתבייש!איש טוב.
רק חוטובלי ואיתן גיל דואגים יחדיו לכל מה שסמוטריץ מתעלם...הָיוֹ הָיָה
איתנ'לה שלנו כאן וציפוש בלונדון... עושים יחד חיל למען הצה"ד! הבו גודל!
אפשר היה להחליט שחוק השבות חל על חרדלים בלבדcintya
זו אמורה להיות החלטה של המדינה שמעוגנת בחקיקה.
כן, היה ניתן לעשות את זה.
להחליט שחול השבות חל על יצורים בעלי כיפה בגודל אבטיח, ציציות כחולות, זקן פרוע , אישה עם סמרטוט על הראש והריון תמידי.
כן, כמובן שכחתי את "עין איה"
לא משנה מאיפה מגיע אותו אדם, שבדיה, טנזניה , או שיקגו , הוא חייב להיות משתולל גבעות מצוי, כדי לזכות במעמד של עולה חדש.
אפשרי, אין כאן אפליה, כי חוק השבות מעיקרו הוא מפלה, אז אפשר להפלות עד אינסוף.
באה המדינה ואמרה "לא"
לא רוצים כאן חוק שבות לחרדלים בלבד.
רוצים שגם יבגני יעלה, כי יבגני יהודי, הוא גם רופא , הוא גם עובד במחלקת לידה ומאפשר לאמונה והודיה ושיבה וגאולה מעתניאל ללדת עוד חרדלים וחרדליות קטנים.
זה מה שהמדינה החליטה, יבגני רצוי
אבל יבגני לא לבד, אמנם אחותו אנסטסיה יהודיה ע"פ הרבנים , אבל אישתו ולאריה, בכלל נולדה למישפחת גונרצ'נקו , כלומר המשפחה של אמא של פושקין , והבן שלו דימטירי נשוי לנאטשה , שהיא בת לקוזקים מהדון, ויש להם גם עוד ילד וסילי, ולן יש בנדוד יורי ובת דודה ז'ניה וכל אלו לא יהודים ע"פ הרבנים
ואף על פי כן, הם משפחה, חייהם קשורים זה בזה במארג אנושי אחד.
אז אם המדינה החליטה שיבגני עולה, כל המשפחה שלו גם צריכה לעלות, כי הם ביחד והאמת הם מועילים למדינה הרבה יותר מהרבנים שמקשקשים נגדם.
אפשר היה להחליט לכנס ישיבת צוות של גוש הימין לדון בנושאאיתן גיל
אבל ימינה לא סגורה על עצמה אם היא בימין או כבר חצתה את הקוים לשמאל. אתמול אמרה איילת שקד משהו שמשתמע ממנו תמיכה בימין ותוך זמן קצר ננזפה ע"י בנט שהודיע לה כי רק הוא קובע את המדיניות, כלומר רק לא ביבי.
אי אפשר להינות מכל העולמותמרדכי
בס"ד
מי שיהודי מגיע לו לעלות לארץ ולהינות מאזרחות ישראלית, מי שלא יהודי - אז הוא לא יכול להינות מחוק השבות. אם ליבגני, מהדוגמה שלך, יותר חשוב להיות מחובר לארץ ישראל, הוא מוזמן לכאן בשמחה והלוואי וכל אחיו היהודים מהגלות יעלו בעקבותיו. אבל אם המשפחה שלו הלא יהודית חשובה בעיניו יותר אז הוא יכול להישאר איתם ברוסיה ואין שום סיבה שגם הם יעלו.
חוץ מזה, בזמן שחוקק חוק השבות, אם משהו היה חי רחוק מבני משפחתו זה באמת היה מסובך לשמור איתם על קשר. היום אין שום דבר שמפריע להם לשמור על המשפחתיות גם עם גרים רחוק אחד מהשני. הם יכולים לטוס בעזרת השמיים הפתוחים (כשאין קורונה), הם יכולים להתקשר אחד לשני ולשתף תמונות בווטסאפ.
זה לא פשוט להיות עולה חדש. אבל בין כל הדברים שעולה חדש נקרע בהן בזמן ההחלטה האם לעלות או לא, זה שיקול נוסף שהוא חייב לקחת בחשבון. האם הוא מוכן לחיות אלפי קילמוטרים ממשפחתו הלא יהודית או לא.
סליחה סליחה סליחהcintya
מה קורה לדוגמא למשפחה חרדלית אם חס ושלום מפרידים בינהם?
נגיד אומרים לאחד מהילדים שהוא מנוע מלהסתובב ביצהר וצריך לשהות אצל סבתא שלו בפתח תקווה?
איזה צריחות, איזה בכיות , איזה טרגדיות.
משפחה זה ערך ומדינה לא יכולה להתעלם מהערך הזה וגם לא מתעלמת וכך ראוי.
מי שמנסה להנות מכל העולמות זה אותם רבנים שממציאים הלכות ומצפים שהמדינה תתנהג לפי מה שבא להם באותו רגע.
אז מה שהרבנים צריכים להבין זה ככה.
א. לא שואלים אותם ולא צריכים לשאול אותם.
ב. לא מדובר כאן על כל מרחבי האפשרויות של עליה מתוקף חוק השבות. מדובר על חתך מיקרים צר למדי , של משפחות מעורבות , שהגיעו מתרבות שבה נישואים בין דתיים, הם נורמה מקובלת.
לכן מה שהרבנים צריכים לעשות , זה מה שהם אומרים כל הזמן שהם עושים, לעסוק ב"עשה טוב" ולקרב את הלבבות, כך שבסופן של דבר בעוד עשר או עשרים שנה , גם נאטאשה וואדים ווירטוריה ולודמילה שאבות אבותיהם , דהרו בין הפוגרומים ברמת הדנייפר, יבינו האורררר שביהדות החרדלית ויצטרפו למאחז גבעות ירבעם וממילא אף אחד לא יבדיל בינהם ובין יתר פעילי "תג מחיר"
הדוגמה לא קשורה בכלל לנושאמרדכי
בס"ד
הרחקה של נוער גבעות מגבעה לא דומה בשום צורה שהיא להחלטה מי יכול לעלות לארץ מכוח חוק השבות ומי לא. אנחנו מדברים כאן על צביונה היהודי של המידנה שלא יכולה להרשות לעצמה להכניס לכאן אנשים שאין שום קשר בינם לבין היהדות וגם לא רוצים קשר כזה, אלא יש להם סיבות אחרות מדוע הם רוצים לעלות. דבר זה גורם להתבוללות ענקית ולפגיעה קשה ביהדות. מדינת ישראל משקיעה מיליוני שקלים בשביל להילחם בהתבוללות בחו"ל, כך שזה פשוט עיוולת להביא אותה לפה לארץ.
לגבי הרבנים (וכאן אכנס לרגע אחד לכובע המנהל ואבקש ממך להשתדל להימנע מביזוי רבנים), ישנה הלכה מאוד ברורה לגיור. כמו שיש כללים מאוד ברורים מי יכול להקבל לאוניברסיטה ומי לא, כך גם ליהדות יש כללים מאוד ברורים מי יכול להיכנס בשעריה ובאיזה אופן. זה לא משהו שתלוי בהחלטה כזו או אחרת של הרבנים, אלא במה שמתווה לנו התורה.
מחילה, אבל ערך שמירת היהדות גדול בהרבה מערך המשפחה. מי שרוצה להתגייר ולקבל על עצמו עול מצוות, מוזמן. אבל מי שרוצה להגיע לפה בגלל שהמשפחה שלו כאן, זה דבר רע שבסופו של דבר יביא לפגיעה רוחנית במדינה.
סילוף גס של המונח "התבוללות" וחוסר הבנה של מהות המדינהcintya
קודם כל , לדבר כאן על "התבוללות" זו השמצה.
התבוללות זה מונח שהולדתו בגרמניה ואחר כך במדינות אחרות כמו ארה"ב , שמתאר מצב בו יהודים מגיעים לחברה נוכרית , מקבלים את התרבות שלה, מתחתנים עם הנוכרים ובסופו של דבר נעלמים.
אבל אירינה שבאה ממוסקבה , התחתנה עם איציק , ילדה לו ילדים שהולכים לבית ספר בקריית מוצקין ומדברים עברית מלידה ולומדים על מרד המכבים ומתן תורה בבית הספר ונבחנים בבגרות והולכים לצבא הישראלי , זו לא התבוללות. אם כבר הרוסים היו צריכים להתלונן שאירינה התבוללה בין היהודים.
אולי הרבנים לא אוהבים את התרחיש הזה, אבל זה לא הופך אותו להתבוללות.
בעניין הזה דווקא ניתן להצדיק את בנצי גופשטיין שטוען שנערות ישראליות שמתאסלמות ומתחתנות עם ערבים והולכות לגור בג'לג'וליה הן מתבוללות, אבל התהליך הזה שונה באופן מוחלט ממה שמתרחש אצל אירופאים שמגיעים הנה ונטמעים בחברה הישראלית.
מעבר לזה, יש עוד עניין , שכבר אמרתי.
הצביון היהודי של מדינת קיים והוא מעוגן במערכת של חוקים, לדוגמא , קביעת השבת כיום המנוחה, ימי חופש בחגים, השבתון המוחלט ביום כיפור , זה ציביון יהודי שנחקק והוסכם.
יש עוד דוגמאות , זה שילדים בחולון ובפתח תקווה לומדים בכיתה ד' תנ"ך ולא קוראן או ברית חדשה , זה גם צביון יהודי. זה שהצבא מספק אוכל כשר לחיילים, זה שיש בתי כנסת בצבא , גם ציביון יהודי.
כל הדברים האלו קבועים בחוקים ובתקנות.
לא יכול להיות ולא ייתכן שתבוא קבוצה כזו או אחרת ותכניס עוד כל מיני כללים, לדוגמא הכלל הזה , ותגיד שאם לא יעשו בדיוק מה שהיא רוצה, זו תהיה פגיעה בצביון היהודי.
אף אחד לא מינה אותה לקבוע מה זה "צביון יהודי" ובמה הוא אמור להתבטא.
הרי הנושא של איחוד משפחות לא מקובל רק במדינת ישראל , הוא מקובל בכל העולם שמאפשרים למשפחה להשאר, גם באירופה גם בארצות הברית וגם במקומות אחרים.
אז זו חוצפה אמיתית לבוא ולהגיד שהערך של איחוד משפחות שהוא מכנה משותף רחב בכל העולם, הוא פחות חשוב מאיזו החלטה שרירותית של קבוצה קטנה או גדולה שאף אחד לא לא מינה אותה לקבוע מה זה "צביון יהודי".
רגע רגע, לא אתם באתם בטענות לבג"ץ שהוא לא מייצג את "רצון העם"?
טלו קורה.
טוב שהזכרת את אירופה וארה"במרדכי
כי שם ישנם משפחות שלמות שמתפרקות, קהילות שלמות שנמחקות אך ורק בגלל ההתערבבות עם הגויים. אנחנו לא רוצים שזה מה שיקרה גם כאן.
לא יקרה כאן , וגם שם לא קרהcintya
כאמור, התבוללות כאן בלתי אפשרית בכלל.
לגבי ארצות הברית , זה תהליך שאם כבר קורה, לוקח שנים ואפילו דורות .
יש כל מיני עסקנים שמפתחים קריירות שלמות מהמצאת מעשיות ״על סכנת ההתבוללות״
תשובה לקונית למגילה ארוכהאיתן גיל
ההגירה הרוסית היא הסיבה האמיתית לשגשוג מדינת ישראלcintya
ונישואים אזרחיים הם מרכיב חיוני בכל מדינה מתוקנת ואכן אבל ריחיים על צוואר הממסד הדתי המסואב.
אין עוד מדינה יהודית בעולם לצורך מבחני השוואהאיתן גיל
בקצה האומר, נישואים אזרחיים ומדינה יהודית הם שני קוים מקבילים שלעולם לא יפגשו. בדברי ימי ישראל נרשמו לא מעט תנועות ליברליות והשכלה שהובילו רפורמה בדת ישראל ובעם היהודי. לא בכדי אף אחת מהן לא שרדה כולל התנועה הרפורמית בארצות הברית שמתבוללת בקצב מדאיג. לפי נתוני ההסתדרות הציונית העולמית שאינה כפופה לרבנות הראשית, כ- 80 אחוזים מהגברים הרפורמים נישאים ללא יהודיות. זהו.
כרגיל , אין שום קשר למציאותcintya
כבר מאה שנה מבטיחים לרפורמים שהנה הנה הם הולכים להעלם, וטפו טפו טפו.
אל תטרח להביא לי ססטיסטיקות שניתן להבין בכל מיני כיוונים.
יש די והותר סממנים יהודים למדינת ישראל.
נישואי הרבנות הם עניין מיותר ושולי ושבעיקר גורם נזק תדמיתי.
עכשיו הגברת גם בעד להיות רפורמים.. איזה יופי, שישו ושמחו.הָיוֹ הָיָה
תגידי, בדר שטרימר לא חיפשו כתבים? מה קרה נטפלת לערוץ 7?
מחאה נמרצת על הזלזול בזכרם של קדושי השואהאינליאז
בלי להתייחס להבלים הרגילים של הכותב הזה ולנבערות שהוא מגלה כל פעם מחדש, אני חייב למחות על ההתנהגות הבזויה והמגעילה שלו בהודעה העלובה הזו.
יהודים רפורמים לא עבדו ב"דר שטירמר" (לא דר שטרימר, כמו שכתב הבור)
יהודים רפורמים נרצחו על קידוש השם בזמן השלטון הנאצי באירופה.
לא ראוי שזכרם יוכתם על ידי קשקשנים, בורים ועלובי נפש.
אשריך, ירא שמיים יקר...הָיוֹ הָיָה
תמיד אני כותב הבלים, תמיד אני מגלה נבערות, תמיד.
כי גם אתה, איך לא, רפורמי.
ורפורמים חושבים שמי שלא רפורמי הוא מדבר דברי הבל ונבערות.
ככה זה, אנטישמי נשאר אנשטישמי.
קדושי השואה יהי זכרם ברוך,
אבל אני בטוח שבך היו גאים ככתב שם....
(משום ערך שבעולם לא אכפת לך, חוץ מהערך של זכרון קדושי השואה? אני בטוח שהם מתביישים שתעלה את זכרם על נס.)
תגובה טרולית לתפארתcintya
לך אל העורב, זרזיר.
במקרה יש לי כאן משהו כמו פי 500 הודעות ממך, אז לא אני הטרול.הָיוֹ הָיָה
ויש לך טעות, העורב והזרזיר ביחד כאן זה את, וגם החז*ר.
אבל את העיקרון ודאי שאקח- אלך לי אל שכמותי, ואשלח אותך אל שכמותך, כפי שכבר עשיתי כאן: עכשיו הגברת גם בעד להיות רפורמים.. איזה יופי, שישו ושמחו. - אקטואליה וחדשות
את צודקת יש מנורה ויש מגן דודאיתן גיל
שפת העברית אינה נחשבת כי הרפורמים באמריקה (שהולכים ונעלמים) אינם דוברי עברית, ומנגד מספר דוברי עברית יהודים כאן שווה פחות או יותר למצטבר הגויים הרוסיים והישמעאלים משני צידי הקו הירוק.
וכן, מדינת ישראל צריכה לקבל החלטה לאן מועדות פניה. אם הכוונה לעוד מדינה מערבית בלב אזור ערבי מוסלמי מובהק זה לא ילך. בלבנון נגמר במלחמת אזרחים וסילוק בפועל של מרבית הנוצרים, ובסוריה יש לנו חזרה גנרלית.
לגבי אופיה היהודי של מדינת ישראל אם צריך להכריע באמצעות מלחמת אזרחים היא תוכרע במלחמת אזרחים. גם בשביל זה אני פה.
אני מוכנה להתערב שאתה תעלם הרבה לפני הרפורמים.cintya
כמה שמים?
ניצחת, עכשו רדי לי מהגב.איתן גיל
ברור, הרי כך הוכיח הנסיון, עם הצדוקים, הקראים, הבייתוסים, וכהָיוֹ הָיָה
כולם חיים וקיימים עד היום.
וכל הדוסים הקנאים הפאנאנטיים שנלחמו בהם נעלמו מעל במת ההיבטוריה, נכון?
אבל ברור שאת חושבת שהם לא ייעלמו, כי מבחינתך נישואי תערובת זה לא העלמות, אז כל עוד ויש גויים בעולם את תאמרי "הנה רפורמי לתפארת"....
ברוסיה יש יותר רוסים, והיא אינה מדינה משגשגת.איתן גיל
אז מה? לא אמרת כלום.cintya
חבל שעם הארץ כמוך מתיימר לפתוח את פיו...הָיוֹ הָיָה
התבוללות היא כל מצב שיהודי בא בקשרי נישואין עם לא יהודי, קל וחומר אם יש לו ילדים לא יהודיים, גם אם הם שרים על המכבים...
במחילה, אני בטוח שהמכבים לא מחפשים מתייוונים שישירו עליהם..
עזרא הסופר כנראה לא חשב כמוךעוד סתם אחד
נו, עזרא הסופר הרי היה "רב קשקשן", אתה לא חושב?הָיוֹ הָיָה
הוא לא היה נאור ומתקדם ופתוח והומאני כמו האנשטישמית שאתה מגיב לה..
אילו היה מדובר במקרים בודדים של משפחות מעורבותאיתן גיל
היו מעגלים פינות, ומגיירים אותם אפילו למראית עין. אז זהו שבחסות חוק השבות נכנסו לכאן חצי מיליון גויים גמורים, ועוד כמספר הזה ספק יהודים, וזייפני תעודות. בנוסף, מגיעים לכאן מאות אלפים, מקבלים אזרחות ישראלית, וחוזרים למולדתם או ממשיכים לאירופה ולאמריקה. את הקרקס הזה חייבים להפסיק.
ילדים לאב יהודי ואם גויה זו משפחה מעורבת, אבל סבא יהודי וסבתא גויה, אבא גוי ואמא גויה, זו לא משפחה מעורבת, זו משפחת גויים גמורה.
פעם ראשונה שאני שומע שרק החרדלים אמא שלהם יהודיה...הָיוֹ הָיָה
איזה "הודאת בעל דין" מעניינת...
אז כן, הרבנים יותר חכמים וצודקים ממך, מטומטמינו היקר, שחושב שכל יבגני שיש לו דוד רבא שסבא שלו הדליק נרות חייב לעלות לכאן כדי שלא יהיו כאן רק רבנים עם כיפת אבטיח ואין איה...
חבל באמת שאותך עצמך הביאו לכאן, היית צריך להשאר עם החברים של סטאלין.
הא, וד"ש מאביי ורבא, הם שמחו לשמוע שאתה קורא להם קשקשנים, הם מסרו שהם יזמנו אותך בקרוב לעולם שלהם, יש להם דיבור איתך.. אולי תתכונן?
לא פעם ראשונה ולא פעם אחרונה שאתה מתקשה להביןcintya
הודעות בעברית פשוטה.
אני לא חושבת שאביי ורבא או אי מי מגדולי ישראל של הדורות הראשונים, היו ממהרים להתגאות בך
שמא תואילי, גבירתי המלומדת והצדיקה לבאר מה לא הבנתי?הָיוֹ הָיָה
הואיל ואת קראת לאביי ורבא וגדולי ישראל קשקשנים ואני לא. אז כבר ברור במי הם היו יותר שמחים, לא ככה?
האנטישמיות שלך נוטפת לך מהשפתיים, עד המסך שלי היא נוזלת.
יבגני יכול להישאר ברוסיהה-מיוחד
אם המשפחה שלו חשובה לו.
ואין דבר כזה יהודי עפ"י הרבנים. יש יהודי מי שאימו יהודיה ויש לא יהודי מי שאימו לא יהודיה.
״רצון העם״ אומר אחרתcintya
״רצון העם״ אומר שעדיף יבגני ומשפחתו הרוסית על אותם אלו שמפיצים דמגוגיה קסנופובית חסרת שחר על אנשים טובים מהם.
על איזה עם אתה מדבר?ה-מיוחד
באותה מידה אותו עם יכול להחליט שהם מקבלים אזרחות אמריקאית\שויצרית\גרמנית
אז החליטו
כל המפלגות הציוניות נגד החוק של סמוטריץ'cintya
הליכוד נגד.
כחול לבן נגד.
יש עתיד נגד.
ישראל ביתנו נגד.
העבודה, מרץ , כולם.
גם רוב ימינה נגד.
מי בעד? אותו מיעוט חרדלי.
אז רצון העם אומר שחוק השבות הוא אחלה.
ולמי חשוב מאוד "רצון העם"
לסמוטריץ' !

כל ימינה בעד החוקסי שארפ
מתן כהנא אפילו התווכח עם רזבוזוב מיש עתיד על החוק ברדיו.
הליכוד חלק בעד חלק לא אכפתה-מיוחד
ישראל בתינו הרבה מצביעים לא יהודים לכן אין משמעות לרצון העם (היהודי, זה כמו שאני אחליט לקבל אזרחות אמריקאית, זה חסר משמעות)
העבודה ומרץ כבר לא מפלגות ציוניות
לא נראה שהליכוד בעדcintya
לגבי ימינה , נו, אולי , אחרי הכל זו מפלגה פצפונת שלא מייצגת את רצון העם.
כמובן שלא אתה תקבע את רמת הציוניות של העבודה ומרץ.

אין קשר בין התמונה למפלגת העבודה הנוכחיתה-מיוחד
לטיפוסים כמו מרב מיכאלי והמזהה תהליכים אין שום דבר רעיוני משותף עם מפלגת העבודה של אז.
מרץ כבר הצהירו שהם לא ציונים
רצון הא-ל אומר ככה. ועמו חפץ ברצונו.הָיוֹ הָיָה
הכנסת מייצגת את "רצון העם" והכנסת לגמרי נגד החוקcintya
הנה , תקרא,
"איפה שקד, איפה בנט"? ליברמן נגד הצעת החוק של סמוטריץ'
אז אני מסיקה שאם הכנסת כל כך מתנגדת והכנסת לפי סמוטריץ' מבטאת את "רצון העם"

אני לומד את רצון ה' מאביי ורבא ועזרא הסופר ה"קשקשנים",הָיוֹ הָיָה
לא מליברמן.
אם זה נורא נורא כואב לך - תארזי מטלטלייך, עם כל הייבגניים שלך, וטוסי חזרה לרוסיה יחד עם ליברמן.
אנחנו מחפשים כאן את יהודי רוסיה, לא את שרידי הקוזאקים האנטישמיים.
אתה פלא גדול - אני מדברת על סמוטריץ'cintya
ןעל החשיבות עצומה שהוא מייחס לרצון הבוחר.
אז נניח שאת סמוטריץ' צריך לפטר, סבבה?הָיוֹ הָיָה
עכשיו תסכימי סוף כל סוף להיות נאמנה לתורה ולא לתמוך בהתבוללות?
הרי תישארי בעמדותייך,
סמוטריץ' הוא רק הטריגר שעל גבו את רוכבת.
אז אנא ממך...
הגברת נעלמה... ברחה עם הזנב בין הרגליים....הָיוֹ הָיָה
שכחתי שאתה לא ממש יודע לקרואcintya
אז הנה , אם אתה כל כך מתקשה בהבנה ,
כבר הגבתי לך
תגובה טרולית לתפארת - אקטואליה וחדשות
לא מדברת עם טרולים. תודה.
רק ששכחת את מה שכתבתי לך שם...הָיוֹ הָיָה
אבל כנראה באמת את דבילה מארץ הדבילות.
אז נסביר לך כמו לילדה בגן:
מי שיש לו פי חמש מאות הודעות ממך
כנראה הוא לא טרול.
מי שכל הודעותיו הם בנושא מאוד מסויים וספציפי
כנראה הוא טרול.
ומי שכל הודעותיו הם בנושא ספציפי,
וכשניק אחר חושב שונה ממנו הוא מאשים אותו בטרוליות.
אז כבר ממש הרים דגל ענק שכתוב עליו "טרול"
מתביישת להודות שנתקעת, הא? אז ברחת עם הזנב בין הרגליים והשארת אחייך פיתקא למזכרת ובה כתוב "טרול"
אבל אינמה לומר, את כותבת מוכשרת ממש, שמעתי מחפשים כותבים באל-קודס, תציעי את עצמך, אני יכול לתת לך המלצות...
יש לה עמדה דמוקרטית בעד חילון המדינהאיתן גיל
אם הציונות הדתית רוצה להתקדש בדרכו של הרב קוק זצ''ל ובדרכם של גדולים יבדלו לחיים טובים, היא לא יכולה להעמיד בראשה אינשי דלא מעלי, וזה מה שהיא עושה. שמחתי לעזור.
בעד *התבוללות* המדינה. יחי ההבדל הקטן.הָיוֹ הָיָה
היא רוצה להביא לכן גוים, כי הם "יועילו"...
האמת, גם זה דמוקרטי וזכותה. מה כן הבעיה שלי? שכשמגלים את קלונה היא בורחת, במקום לענות לעניין, וטוענת שאני טרול.
(והנגזרת מהל"ל - אין לי שום ניסיון לעשות אותה פטריוטית לתורה, אלא רק שלא תהיה בוגדת בעמה. מי שתומך בהתבוללות הוא ב ו ג ד ! ! )
האמת, שכשראיתי שהגבת לה גם אתה, היתה לי שמחה בלב, נהינתי לראות שגם אתה תוקף את העמדה הזו, כעת התאכזבתי, כנראה כעסך כלפי גורם לך בהכרח להגיב בצורה אובססיבית כלפי, גם כשאתה יודע שאני מייצג עמדה כשלך. חבל.
ועוד אובסססיה זה דחיפת הפוליטיקה הצה"דית לכל חור. מה זה רלוונטי לדיון??
וכמובן, אחזור בפעם החמישים מיליון שאני גם כן לא סובל את העובדה שבנט הוא המערבב הראשי שם למעלה..... אבל כרגיל, זה יכנס לך מאוזן אחת וייצא מהשניה, ותמשיך להאשים אותי בנפתליסטיות....
חבל, ידידי, חבל.
זה לגמרי לא נכוןcintya
אתה סתם מכניס לי מילים לפה.
אני לא בעד "חילון המדינה" , כי מבחינתי המדינה היא מכשיר ביורקרטי שאין לו שום משמעות דתית.
אני מעדיפה פיתרון מאוזן , שייקח בחשבון את כל הערכים, לא רק את הערכים של החרד"ל.
עכשיו אני אתן לך מקרה הפוך.
מתי אני נגד החלת חוק השבות.
יש אלפי מקרים כאלו לדעתי.
ערבי מאיזו מדינה ערבית , לא משנה איזו , מצריים , ירדן , לבנון, הגיע לארץ באיזה עניין , הכיר יהודיה , היא התאסלמה והתחתנה איתו.
דברים כאלו קורים כל יום, כמה פעמים.
הזוג הצעיר , חזר למולדת האב, מצריים או ירדן, לא חשוב, שם נולדו להם ילדים.
מבחינת הרבנים, כל הילדים האלו הם יהודים לפי ההלכה, תשאלו את "יד לאחים" ואף על פי כן, לדעתי לפחות, אסור לתת להם זכויות מכוח חוק השבות.
למה? כי למרות ההלכה , אזרחים כאלו יהפכו להיות ערבים לכל דבר וההלכה בכלל לא תעניין אותם. הם ערבים והגירה ערבית פוגעת באופי היהודי של המדינה.
לעומת זאת הרוסים, גם אם רק סבא של סבא שלהם היה יהודי וגם אם אין להם שורשים יהודיים בכלל, לא פוגעים באופי היהודי , למרות שהם יתחתנו עם ישראליות, או ישראלים.
הרוסים לא באו להקים כאן רוסיה חדשה. הרקע הדתי שלהם בדרך כלל , חלש מאוד.
הם באו להיות עם המשפחה שלהם, או שהם באו לחפש הזדמנות לחיים טובים והם אלו שיתבוללו בקלות בחברה הישראלית היהודית.
זה מה שאני אומרת
מוסטפה - היהודי לפי ההלכה - הוא סכנה ממשית לאופי היהודי.
איגור - רוסי טהור - אזרח רצוי , נאמן ומועיל .
צאצאיו של מוסטפה יצטרפו לתנועה האיסלמית או לחמאס למרות שהוא לגמרי יהודי.
צאצאיו של איגור ילמדו תורה בבני ברק, או בעתניאל או בבר אילן.
זו המציאות האמיתית, גם אם היא לא מוצאת חן בעיני כולם.
תודה שהוכחת את דברי..הָיוֹ הָיָה
בפירוט ארוך ומנומק הסברת כמה אני צודק - שאת בעד התבוללות בלבד, וזה כל מטרתך בחיים, לבולל את עם ישראל...
את באמת חושבת, רפורמית נכבדה, שרק חרד"לים הם נגד התבוללות? אני מוחה בשם כל הדת"ל, והמסורתיים, ורוב החילוניים, על שהאשמת אותם בהאשמה חמורה כזו...
כמעט כל יהודי, למעט רפורמים כמותך, הם נגד התבוללות, ובעד השבת ילדים יהודיים לכאן.
אענה בקצרהאיתן גילאחרונה
לסיום הדברים, בתרחיש שארצה לקבל אזרחות שויצרית או של כל מדינה אירופית אחרת דמוקרטית דה לוקס, אדרש לעבור שבעה מדורי גיהינום וספק אם תענה בקשתי בנקודת הקצה. לא רואה שום הצדקה בעולם שאנחנו נהיה גמישים יותר. זהו.
כל הודעות של טרול הן חסרות משמעותcintya
עד היום הפרכתי את כל ההטענות שלך באדישות ובקלות. לא מפחדת ממך או מכל הטרולים האחרים.
עד שלא תתנצל באופן מוחלט בלי הסתייגויות על דברי הבלע שאמרת על הרפורמים שהם הרבה יותר טובים ממך, אני לא מתכוונת לענות לך.
וההתנצלות צריכה להיות חד משמעית , לא התפתלות עלובה כמו שקודם עשית.
ואני מקיימת הבטחות.
וכאן המקום להעיר..אדם כל שהוא
ש@cintya הוא מוותיקי הטרולים בערוץ, עם כמה ניקים. [בניק הוותיק ביותר שלו שאני מכיר הוא זכר]
לגמרי....הָיוֹ הָיָה
לא הפרכת שום דבר, משלשת המקומות שטענתי לך טענה ברחת כמו חתולה רפורמית פחדנית...
ואני חושב שאת צריכה לבקש סליחה ממניש חשדת בי שהתכוונתי להתנצל.. חס ושלום! אני לעולם לא אתנצל על דברי על הרפורמים שהם כמובן אמת ויציב, לא התנצלות ישירה ולא מתפתלת...
(עכשיו אני קולט, שאת כל כך מובכת מכך שנדפקת, שאת מנסה להמציא שניסיתי להתנצל כדי לערער אותי.. איזה ניסיון נואל וטיפשי.. נראה אותך מביאה ציטוט מהדברים שאת טוענת שהם היו התפתלות עלובה של התנצלות.. לא כתבתי כאן מעולם שום דבר שמזכיר התנצלות.....)
ונשאר לי רק לתהות אם את נאצית או "רק" רפורמית.....
סמוטריץ' אדם ערמומי והרוסים מעניינים אותו פחות מהמונסוןאינליאז
מה שמעניין אותו זה הבחירות הקרבות, בוודאי לא בנובמבר , אבל אולי בינואר או מרץ, מי חכם וידע?
ועוד יודע סמוטריץ' שככל שבנט עולה ועולה, כך הופך סמוטריץ' עליו יותר לנטל ובנט יחפש וימצא תירוץ לזרוק אותו לכל הרוחות ואז סמוטריץ' יצטרך לחבור לעוצמה יהודית ולשיירי אלי ישי ולנסות להעפיל על אחוז החסימה באמצעות השוליים של החרדים והחוזרים בתשובה.
ולכן כל כך חשוב לסמוטריץ' להכנס עכשיו בחרדים , בעיקר בדרעי, כי הוא נאבק על אותם מצביעים של השכבות הכי נחשלות והכי נבערות ששונאים ערבים ושונאים רוסים ,
אלו אותם תחתיות של תחתיות של הפריפרייה העמוקה, הם תקוותו האחרונה של סמוטריץ' לשרוד ולהשאר חבר כנסת.
כמובן שיכול לקרות הוקוס פוקוס שקורה כל יום, שאו שבנט יפול או שהבחירות ידחו ואז , סערת הצביון היהודי , תעלם והים יחזור וישקוט.
בנט מלך הסקרים עומד עכשו על 17-18 מנדטיםאיתן גיל
הציונות הדתית שווה 6-8 מנדטים כלומר כ- 40 אחוז פלוס מינוס. אם הסקרים ימשיכו ככה צפוי בנט לשבץ 10 חילונים לפחות עד למקום ה- 18. החרד"לניקים לא יסכימו ויחרימו את הבחירות, והנה השיג בנט את מבוקשו חיסול סופי ומוחלט של מפלגת הציונות הדתית. הפרחים לסמוטריץ' שנגרר אחריו ככלב אחר אדוניו.
הציונות הדתית שווה 6-8 מנד'?אתה מנותק מהמציאות.איש טוב.
הציונות הדתית שווה במנדטים כמו שכתבתיאיתן גיל
אני מעניק לכם תקציב בלתי מוגבל לקמפיין פוליטיזיויק
כסף אף פעם לא מהווה בעיה מעכבת בפוליטיקהפ.א.
מה פתאוםזיויק
אז לא מבין את הלוגיקה שלך בהקשר הפוליטיפ.א.אחרונה
באקדמיה, בתעשיית ההייטק, בתחומי מו"פ (מחקר ופיתוח) - כאן אכן תקציבים גדולים וכסף רב מהווים פוטנציאל ליותר חוקרים מבריקים, ליותר סטארטאפים ופיתוח המצאות בתחומים שונים שיתורגמו בהמשך לחברות מצליחות - את הפירות נראה בעוד שנים.
בפוליטיקה, אני צריך את ההצלחה עכשיו. לא בעוד 5-10-15 שנים. איך הכסף הגדול יביא לי לבחירות הקרובות את המועמדים המתאימים להובלת המגזר הדתי לאומי על זרמיו וגווניו, מועמדים שיהיו מוכרים ועם ניסיון ועשייה ציבורית מוכחת כדי שהציבור הדתי לאומי יזכה לנבחרת מנצחת בבחירות שיתבטא בכוח פוליטי בכנסת?
מי הם המועמדים הכריזמטיים שלנו, הכוכבים הפוליטיים המקבילים לבנימין נתניהו, אריה דרעי, בני גנץ, יאיר לפיד, יאיר גולן, בציבורים האחרים? מי מהם הגיע לאן שהגיע בגלל כסף גדול ולא בזכות כישוריו האישיים שהביאו אותו לעמדת הנהגה?
אני לצערי לא מכיר.
עוד הוכחה לאפסיות של ביבירועישםטוב
פשוט לא נתפס

ביבירועישםטוב
ביבי מתנהל *בדיוק* לפי התפיסה השמאלנית שאומרת -
יש בעזה מיליון-2 חפים מפשע, אנשים ממש טובים.
למרבה הצער קבוצה טרוריסטית איכשהו השתלטה עליהם.
בגלל 7.10 ישראל נאלצה בלית ברירה לצאת למלחמה וחבל על כל הרוג ופצוע "לא מעורב".
עכשיו שחמאס כמעט נעקר אז ישראל כמובן תעזור לעזתים, האנשים הטובים והאיכותיים, להשתקם חזרה.
אתה קורא את מה שאתה מעלה כאן?!הסטורי
אתה קורא את מה ששלחת?ארץ השוקולדאחרונה
כי נראה שלא.
מדובר פה על דרישה אמריקאית, לא על מה שישראל עושה או מבצעת, אז אין פה הוכחה לכלום על נתניהו.
אפשר לנסות ללחוץ שלא יקרה אם באמת אכפת לך.
חבל שלא דנים בפורום הזה…סיעתא דשמייא1
דביל.ימח שם עראפת
הרתעה היא דבר דינמי, ואפשר להחזיר אותה בקלות.
עונש מוות למחבלים זו הרתעה מצויינת למשל.
לא כל הערבים הם אוייבים, נכון. כל אלה שנמצאים בישראל- הם אוייב נקודה. לא כולם פגעו בנו, נכון. אבל כלל האוכלוסייה הפלסטינית מחפה על הפשע, ולא מוקיעה מתוכה את המחבלים. להיפך, הם מרוממים אותם ומגדלים אותם ומחנכים את ילדיהם על ערכיהם.
הוי שוטה, ערבי אחד באוסטרליה הציל מטבח גדול יותר. חסיד אומות העולם. מליוני ערבים אחרים רצחו אותנו שוב ושוב בשנים האחרונות, תקפו אותנו באין ספור מלחמות, והערבי הבודד ההוא ישנה את המאזן?!?!
תיפח רוחך רשע אדיוט ושקרן!
עכשיו אפשר להיות בטוחבינייש פתוח
חוק הגיוס לא יעבור בשום מתכונת. אלא אם כן יחליפו ממשלה (לא חייב בחירות, אבל זה תלוי במרכז הפוליטי שיפסיק להחרים את נתניהו) ויביאו לחוק שבאמת יגייס חרדים.
אני מקווה שכולם הבינו מזמן שלעולם לא נשיג שינוי בהידברות, שיתוף פעולה ובאופן הדרגתי.
במיוחד שהחוסר בחיילים די גדול וקריטי, אבל הוא קטן מאוד ביחס למיצוי המקסימלי של החרדים הבריאים בגיל גיוס.
אף אחד לא רוצה ולא צרייך לגייס את כל פונוביץ וכל מיר וכל ישיבת חברון ואת כל חסידות סאטמר ותולדות אהרון.
שוויון בנטל אמרו לך, ולא אמרו גיוס לכולםאיתן גיל
פירוש רש"י: מי שלא יכול לתרום לחברה במסגרת צבאית, יתכבד ויתרום את חלקו בחקלאות למשל.
אשר לצבא, אם היתה מצוקת כח אדם על באמת, אייזנקוט וחבריו לא היו מפרקים אוגדות ומוכרים טנקים.
מתי תבין שבקפלן עושים עליך סיבוב.
שאלות שכל אדם חושב צריך לשאול את עצמו על כיפת ברזלסביר11
💡שאלות שכל אדם סביר צריך לשאול את עצמו לגבי כיפת ברזל וטיל החץ:
1. האם ראיתם אי פעם בעיניים שלכם- כשנאלצתם להיות בחוץ בזמן אזעקה -יירוט אמיתי של רקטה או טיל שעף בצורה אופיינית, וכיפת ברזל שמזנקת אליו ואכן פוגעת בו באמת? לא ראיתם.
ואם ראיתם סרטון כזה- כל איש מולטימדיה שעוסק בעיבוד סרטים ובפוטושופ יכול להראות שהסרט הוא מפוברק, אולי ברמה מקצועית יותר מהסרט המפוברק של שדה תימן, אך נוצר במסך המחשב ולא במציאות.
( יש ברשת כמה סרטים מפוברקים של פגיעה ,עם הסברים משכנעים של איש מקצוע שמראים שהם מפוברקים והפגיעה לא קרתה)
2. טילי תמוז ,גיל ,וכל טיל מכובד, מראה צלב שהטיל מצלם בעצמו כיצד הוא מתקרב למטרה,
שהולכת וגדלה, עד שהמסך שחור כשהוא מפוצץ אותה.
האם ראיתם אי פעם סרטון כזה מכיפת ברזל?
אני בטוח שלא ראיתם.
ואם כן, איש מקצוע כנ"ל -יוכל להראות לכם שזה סרט מפוברק.
וכן לגבי יירוט של טיל על ידי טיל חץ.
האם לדעתכם קיימים סרטים של יירוט, אלא שמסתירים אותם מהציבור?
לא הגיוני לחשוב כך, כי סרטים כאלה יכולים רק להועיל ולהגביר את אמון הציבור במערכות.
3. 📢מדוע ,כשמתפרסם שהגיע טיל=רקטה לאיזור מסוים, ושהוא יורט בהצלחה, נשמעים באזור כמה פיצוצים .למה יותר מפיצוץ אחד,
כמה פעמים יכולה רקטה של האויב להתפוצץ?
הרי לאחר הפיצוץ הראשון הרקטה כבר לא קיימת יותר. אולי זה חתול בעל תשע נשמות?
4. ידוע שארהב השתתפה ומשתתפת בפיתוח כיפת ברזל והחץ . האם אין לה אינטרס להגן על עצמה? הרי היא נמצאת בסכנת ירי טילים מכל ספינה רוסית שמתקרבת לחופי ארה"ב גם ממרחק גדול, כגון אלף/ אלפיים קילומטר.
אם כן ,למה ארה"ב לא רוכשת טילי כיפת ברזל או חץ מישראל?
ולהיפך, היא ביטלה עסקאות רכישה של הכיפה מישראל. למשל חפשו בגוגל : "ארה"ב לא תרכוש את מערכת כיפת".
מה שאומר שאין לארה"ב אמון 🤏 בטילים שהיא מייצרת על ידי ישראל.
🐣אבל לקידום מכירות- למה לא? כלומר ארה"ב, שמושקעת בכיפת ברזל וב- חץ, יש לה אינטרס שמדינות שונות ירכשו מישראל את המערכות הללו, והיא תגזור קופון ברווח , מה שיכול להסביר מדוע גרמניה רכשה לאחרונה חץ3,
ומי יכול לשלול את הטענה שזהו תרגיל של איש העסקים טראמפ , שנתן לגרמניה את הכסף לרכישה?
אגב, גם סינגפור, שסיכמה שתרכוש מערכת כיפת ברזל מישראל- חזרה בה ולא ולא רכשה. חפשו בגוגל "סינגפור לא תרכוש כיפת".
כן ראיתי. פיזית.נקדימון
ראיתי מלאזוזיק העכבראחרונה
גם אתה היית רואה אם היית גר באיזורים מסויימים בארץ.
ראיתי כיפת ברזל רודף אחרי טיל ופוגע בו לפחות שלושים פעמים. ראיתי שיגורים של כיפת ברזל יוצאים מהקנים. ראיתי והחזקתי בידיים המון רסיסים - גם של מיירטים.
אולי מישהו השתיל לי שבב עם דמיונות לתוך הראש, כשנכנסים לעולם הקונספירציות אפשר להיות מאד פוריים ואין גבול לאפשרויות.
ענין טכני פשוט -למה כדאי ליועמשיט והחבר'ה למרוחסביר11
לעיל בדקה 24:00 בימים אלה של תחילת ואמצע דצמבר מתבצע מהלך רוחבי של מחיקת כל השיחות וההתכתבויות
ביניהם ,כנראה כולל נשיא העליון והיועמשית,
פרט לכך שבווטסאפ הרבה התכתבויות מוגדרות למחיקה אוטומטית אחרי חודש עד שלושה , ולזה בדיוק הם מחכים ,שיעברו חודש עד שלושה חודשים מאוקטובר
ממילא לא ימצא שופט חוקר להחליף את היועמשיתכמו🐌תמס
שעומד בדרישות של השר לוין ושל בגץ גם יחד
כך או כך הפרשה ירדה מסדר היום הציבורי
מקווה שהפצר החדש יעשה ניקיון בפצריה
או לפחות תשתנה שם רוח המפקד
אבל תודה שהחזרת את הנושא החשוב הזה לדיון
ספוילרזיויק
כבר קורה הם מגלגלים כולם אחריות על הפצריתכמו🐌תמסאחרונה
ומתנערים מזה.
עכשיו יש להם מפקד חדש
שימו לב: התרמות לישיבת פוניבז'שלג דאשתקד
חברים, אני מבקש לתאר כאן תופעה שנרמזה בכל מיני כתבות מוזרות שגוגל מעלה לי, אך על מימדיה לא פיללתי. אלמלא ראיתיה בבית כנסת אצלינו - לא האמנתי:
כידוע, לפני תקופה קצרה התקבלה הכרעה סופית - לכאורה - בנוגע למריבת רבת השנים בישיבת פוניבז'. המריבה הייתה, כזכור, בין הרבנים הוותיקים והיורשים הישירים של הישיבה, ובין הרב שמואל מרקוביץ' שראה בעצמו יורש אולטימטיבי לחלק גדול מהסמכויות בישיבה. הפסק של השופט חעשין, הדהד סברות של הרבה אנשים, ודרש מהרב מרקוביץ לסגת מכל הנכסים והסמכויות שהוחזקו על ידו, ולהסתלק עם תלמידיו מהישיבה לקראת סוף שנה"ל הנוכחית.
בפניבז', כצפוי, מריבה לא מסתיימת מהר כל כך. כבר יש דיבורים על ערעור (בפעם המי יודע כמה), וכן על דינר להקמת ישיבה חדשה, ועוד. ההפתעה שחיכתה לי מחוץ לבית הכנסת השכונתי, הייתה שני תלמידי ישיבה חינניים, שסיפרו שהם מישיבת פוניבז' ו"כידוע" רוצים לזרוק את הישיבה שלהם לרחוב, ולכן הם מבקשים את עזרת הציבור. כמובן שהם לא סיפרו מי זה פוניבז', ואת מי רוצים לזרוק ולאן (הרי אם נער רוצה ללמוד תורה, לא תחסרנה ישיבות שתכלנה אותו ולא יחסרו רבנים שילמדו אותו בבחינת "ספי ליה כתורא"). ובכלל, ממתי בחורים צריכים לאסוף כסף לישיבה שלהם, הרי כל מטרת הישיבה היא כדי שיוכלו ללמוד תורה ללא טרדות (למעט זריקת סטנדרים/ לבנים/ ג'ורה, כתיבת גרפיטי, גניבת פראק או למצער, חסימות כבישים ברחבי הארץ).
כך או כך, ובאמת לא מתוך נקודת מבט של צד מסוים. דומני שרוב הציבור לא רואה בעין יפה את ההיאחזות של הרב מרקוביץ בקרנות המזבח, ודווקא הוא שבכל כך הרבה הזדמנויות היה יכול לסגת ולכבד את עצמו ואת התורה, ותמורת זאת הותיר את המריבה המסריחה הזו באוויר. כך, שגם אם הוא צודק ובאמת מגיע לו הכבוד המפוקפק הזה של "יורש ראשות ישיבת פוניבז' על פי פסק בית משפט", הרי שמרב ומרביץ תורה הציפייה היא אחרת.
לכן, אני מבקש ליידע את הציבור, שהתרומות הללו אינן לישיבת פוניבז' (אם מישהו כ"כ משתוקק לתרום לה), אלא לרב מרקוביץ, שעדיין מנסה לשוות אווירה של מלחמה, וגם אם יילך - רבים היו מצפים ממנו לעמוד בכוחות עצמו, כמו כל ראש ישיבה אחר (ואולי זו הבעיה התמידית, שבמקום לקבל דברים בזכות, מנסים לקבל דברים בכוח הירושה), ולא לשלוח את תלמידיו לקבץ נדבות.
מפליא אותי שאתה בכלל מביא את הסיפור/ידיעה הזו כאןזמירות
ביטלתי את הוראת הקבע לצדקה למוסד חרדיסודית
הבאתי את הידיעהשלג דאשתקד
כי פגשתי אותם בבית כנסת באזור שלי, שהוא כללי, לאו דווקא חרדי.
הם אוספים כסף במקומות שאנשים תורמים, וזה לא בהכרח מקומות של חרדים. אז מחר אתה יכול לפגוש אותם מתחת לבית שלך.
הם הסכימו לקבל את הבורר הזהנקדימון
ועכשיו כשפסק נגדם, פתאום זה לא מתאים.
הם עושים חילול השם של הרמה השפלה ביותר.
בפעם הבאהברגוע
ד"א זה לא כ"כ חריג שבחורי ישיבה מתרימים לישיבה שלהם
אולישלג דאשתקד
באמת לא מעניין אותי מי צודק ולמי מותר לקרוא לעצמו פוניבז'. בעיקרון מהמעט שאני מבין, רק מתחילת שנהל תשפ"ז יחול עליהם האיסור הזה, אבל זה באמת לא משנה.
ממה שאני מכיר בעולם החרדי, בחורים שאוספים כסף לישיבה, זה או לת"ת (תומכי תורה - עזרה של הישיבה לתלמידים וחתנים מעוטי יכולת) או אסיפת כספים נקודתית לבניית ספרייה וכדו' (כשהייתי בישיבה קטנה חרדית, היו אוספים לפני פורים לספרייה של הישיבה. אבל היה סתם בכמה רחובות ליד הישיבה, בעיקר כדי להעסיק את הילדים). וגם זה, בדרך כלל באזור מסוים או לפי כתובות של בוגרים. ככלל, תלמידים לא עומדים כמו בבית כנסת קבצנים ומתרימים בשביל האחזקה השוטפת של הישיבה שלהם.
לא הבנתיאוהב כל יהודי
נראה שאתה מזדהה כנראה עם צד אחד, ומעמיד פני תם כאילו אין לך דעה בעניין,
אני יושב בבית כנסת שאליו מגיעים המון בחורים לא פעם ולא פעמיים, לא בהכרח אוהב את זה,
אבל לא רואה בזה דבר כזה הזוי,
מה שאתה כותב זו דמגוגיה זולה במיטבה,
כמובן שיש הרבה ישיבות, אבל יש משפחות רבות שמבחינתם זו הישיבה שמייצגת את תפיסת עולמם, כמובן שזכותך המלאה כפי שנראה עשית לא לתרום, אבל כזו צרות עין, שאכפת לך שחלילה מישהו יתרום להם כמה פרוטות,
עוד לא ראיתי
אסביר לךשלג דאשתקד
אבל אני חייב לפתוח בזה שאתה משתמש בהרבה מילים שיפוטיות (מעמיד פני תם, דמגוגיה זולה במיטבה, כזו צרות עין). זה לא תמיד נעים לקרוא את זה. אבל זו הערת אגב.
לגופו של עניין:
אין לי דעה לגבי מי צודק בדיון עצמו. אין לי מושג על סמך מה הרב מרקוביץ חושב שמגיע לו והרב פלוני חןשב שלא מגיע לו. באמת אין לי מושג.
ברמה האישית, מבחינתי יש אנשים טובים בכל צד ובימים שהייתי בחרדי היו לי חברים משני הפלגים והערכתי מאוד את הנחמדעם והחכמים שביניהם, ללא הבדל. מבחינת קשר לצד מסוים בפוניבז' - צר לי ידידי, אין לי חיבה לישיבה הזו ולא למגזר שהיא מייצגת, משום כיוון.
מבחינת התנהלות, כתבתי בצורה ברורה בהודעה הראשונה, שלטעמי הרב מרקוביץ לא נהג בהגיון ובאחריות בכך שהוא לא עזב את פוניבז' מזמן והקים לו ישיבה משלו. הוא אדם אחד ועד כמה שהוא ראוי, הוא יוכל לבסס טת מעמדו בעצמו. בצד השני יושבים הרבה אנשים שנמצאים שם הרבה שנים וחלקם אינטגרליים בישיבה (כמו המנהל ואוספי הכספים וכו'), אז טבעי שהציפייה תהיה ממנו, לקום וללכת, לא מתוך צדק אלא דווקא מתוך אחריות לכבוד התורה (אתה לא תאמין, אבל ממש לאחרונה אמר לי את זה בדיוק, אדם שמאוד מחובר ושותף בהגיונות הפלג הירושלמי וכו).
עד כאן דברים שלא מאוד רלוונטיים לפתיחת השרשור, אבל הוצהרו בפירוש בפתיחת הדברים.
אני מדבר על תופעה שרב מבוגר רוצה לפתוח ישיבה, אז שיילך ויפתח ישיבה. למה הוא שולח בחורים לקבץ נדבות בבתי כנסת? קורה שישיבה עושה אירוע התרמה גדול והיא פונה לציבור, אבל זו תמיד ישיבה קיימת שפונה בדרכים יחסית מכובדות, לבוגרים, שכנים ומקסימום בפרסומות באינטרנט, ובוודאי לא שולחת תלמידים לשוטט ולקבץ נדבות. מה גם, שתמיד סרטון הישיבה וההיסטוריה שלה חשוף לציבור כפרסומת.
כאן מדובר בפנייה לציבור שמבזה את התלמידים, במצג שווא לציבור התורמים ובכלל בהקמת מוסד שלא ברור למה הוא מוקם. הרי אם מדובר בישיבה שנפתחת, למה שלא יסדרו את ההיבט הכלכלי בדיוק כמו כל ישיבה שמוקמת. הרי לא מדובר באנשים טיפשים או חסרי ניסיון.
זה מה שאני מבהיר, וכמובן מי שבא לו - שיתרום לאן שבא לו.
עוד מילה, אם זה חשוב ככשלג דאשתקד
אני לא בא להצדיק שום צד מבעלי המחלוקת. למעשה, כמעט מאז שהתחיחו המחלוקות היו אנשים טובים שניסו לשבת על הגדר או אפילו לפשר. המציאות היא ששני הצדדים דחו והפריעו לכל גורם כזה, וזה ממש לא כבוד גדול לאף אחד.
כן אציין שהתופעה הזו חוזרת על עצמה הרבה. גם במחלוקת היעב"ץ והרב אייבשיץ, היו רבנים שניסו לפשר וכמדומני הרב חיים רפפורט כתב אז בכאב שחבל שאף צד לא מוכן להקשיב ולהגיע להבנות.
ההסבר יותר פשוטארץ השוקולד
כשלא עובדים, כסף הופך לאישיו ובסוף פועלים באופן לא ראוי להשיג כסף.
כך כבר פירשו רבותינו על המשנה במסכת אבות:
"רַבָּן גַּמְלִיאֵל בְּנוֹ שֶׁל רַבִּי יְהוּדָה הַנָּשִׂיא אוֹמֵר:
יָפֶה תַּלְמוּד תּוֹרָה עִם דֶּרֶךְ אֶרֶץ,
שֶׁיְּגִיעַת שְׁנֵיהֶם מְשַׁכַּחַת עָוֹן.
וְכָל תּוֹרָה שֶׁאֵין עִמָּהּ מְלָאכָה,
סוֹפָהּ בְּטֵלָה וְגוֹרֶרֶת עָוֹן.
וְכָל הָעֲמֵלִים עִם הַצִּבּוּר,
יִהְיוּ עֲמֵלִים עִמָּהֶם לְשֵׁם שָׁמַיִם;
שֶׁזְּכוּת אֲבוֹתָם מְסַיַּעְתָּן,
וְצִדְקָתָם עוֹמֶדֶת לָעַד.
וְאַתֶּם,
מַעֲלֶה אֲנִי עֲלֵיכֶם שָׂכָר הַרְבֵּה כְּאִלּוּ עֲשִׂיתֶם:" (מסכת אבות פרק ב משנה ב)
רש"י שם:
"שיגיעת שניהם משכחת עון. שמתוך שהוא לומד ועוסק בתורה ובסחורה להתפרנס אינו חומד וגוזל ממון אחרים:"
הרמב"ם שם:
"רוצה לומר בדרך ארץ הנה - העוסק בפרנסה.
ואמרו וגוררת עון - כמו שבארנו במקום אחר, אמרו "סופו, שהוא מלסטם את הבריות"."
הרב עובדיה מברטנורא שם:
"דרך ארץ - מלאכה או סחורה:
שיגיעת שניהם משכחת עון - שהתורה מתשת כחו של אדם, והמלאכה מפרכת ומשברת את הגוף, ומתוך כך יצר הרע בטל ממנו:
וכל תורה שאין עמה מלאכה - ואם תאמר יהא עמל בתורה תמיד ויגיעתה תהא משכחת עון, ומה צורך למלאכה, לכך הוזקק לומר וכל תורה שאין עמה מלאכה סופה בטלה, לפי שאי אפשר לו בלא מזונות, ומלסטם את הבריות ומשכח תלמודו:"
הטור:
"ואחר כך ילך לעסקיו, דכל תורה שאין עמה מלאכה סופה בטלה וגוררת עון, שאם אין לו מה יאכל העוני יעבירנו על דעת קונו.
ומ"מ לא יעשה מלאכתו עיקר אלא עראי ותורתו קבע, כמו שמצינו בחסידים הראשונים שהיו עושין מלאכתן עראי ותורתן קבע וזה וזה נתקיים בידן, כי אין מעצור לה' להושיע ברב או במעט.
וישא ויתן באמונה, ויזהר מלהזכיר שם שמים לבטלה, שבכל מקום שהזכרת השם מצויה מיתה מצויה.
ומאד מאד יזהר אדם בענין השבועה, שהרבה הפליגו רבותינו בענין שבועת שקר, ואפילו לישבע באמת, כמו שאמרו אלף עיירות היו לו לינאי המלך וכולם נחרבו מחמת שבועת אמת.
ויזהר מלהשתתף עם העו"ג, דשמא יתחייב לו שבועה וישבע בשם יראתו ועובר משום לא ישמע על פיך. מיהו אם נשתתף ונתחייב לו שבועה, יכול לקבלה. ומיהו אין כל אדם יכול לעמוד בזו, וגם רש"י התירם שאין עכשיו עו"ג." (טור אורח חיים סימן קנו)
הבית יוסף:
"ואח"כ ילך לעסקיו וכו' כלומר ולא תימא למה אתה אומר ילך לעסקיו יותר טוב היה לו שילמוד לעולם בתורה לכך אמר מדה טובה הוא שילך לעסקיו כדתנן (פ"ב דאבות) כל תורה שאין עמה מלאכה סופה בטלה כלומר שיכלה ממונו ואח"כ יצטרך לחזור אחר פרנסתו ולא יוכל אפי' לקבוע עתים לתורה וגם יגרום לו עון כי העוני יעבירנו על דעת קונו." (על הטור באורח חיים סימן קנו וכך הוא פסק בשולחן ערוך)
"ואחר כך ילך לעסקיו דכל תורה שאין עמה מלאכה מה שהביא רבינו הסיפא ולא הביא הרישא יפה ת"ת עם ד"א וכו' הוא לפי דנראה דהתנא מדבר בשתי כתות מישראל הא' הם התגרים דפורשין בספינות הים והולכים בסחורות בדרך רחוקה וארז"ל ולא מעבר לים היא לא תמצא תורה בתגרין ועליהם אמר יפה תורה עם ד"א דאצל כת זו ד"א עיקר והתורה טפלה ולכן אמר יפה הוא דיהיה יודע מה שכתוב בתורה שיגיעת שניהם משכחת עון וכת אחרת הם לומדי תורה ויושבים בביתם שהתורה אצלם הוא עיקר אמר עליהם וכל תורה שאין עמה מלאכה סופה בטילה וגוררת עון דבכת זו צריך שיתפרנס במלאכה והוא יושב בביתו ועוסק בתורה כי בזה יש לתורה קיום אצל כת זו. ורבינו מדבר כאן בכת זו שיושבי' בביתם ומתפרנסים במלאכה או בשאר עסקים כגון רבית וכיוצא כדי שיוכל לישב בביתו וללמוד תורה על כן הביא על זה הסיפא נ"ל אמת וצדק:" (על הטור באורח חיים סימן קנו)
רבותינו היו חכמים, מי שמשנה ופועל נגדם בסוף משלם מחיר.
מי אמר שהוא לא עובד? ראשות ישיבה זה עבודהקעלעברימבאר
בפני עצמה, ניהול חינוכי של המוסד.
אחרת גם הטענה שלך צריכה להיות מופנת לראשי ישיבה/רבני עיר/ר"מים בציונות הדתית שמקבלים על זה משכורת.
חוץ מזה שכל ישיבה זקוקה לתקציב, כמו שתיאטרון הבימה זקוק לתקציב או כל מוסד
מי אמר שדיברתי עליו?ארץ השוקולד
לגבי ראשות ישיבה והיתר להתפרנס מלימוד תורה - זה אכן נושא השרוי במחלוקת בין הפוסקים.
(בכלל, זה קצת עצוב שכל כך הרבה לומדים תורה בישיבות ובודדים מהם למדו הלכות תלמוד תורה מהתחלה ועד סוף ברמב"ם או בטור או בשולחן ערוך...
זה כמו שאנשים לא ילמדו הלכות חגים לקראת החגים.)
זה שהטענה נכונה על רבים בציונות הדתית זה לא סותר את נכונותה.
לא הבנתי איך הטענה שלך בסוף רלוונטית להלכה או לדברי רבותינו.
(ואגב, אפשר לוותר על התקציבים לשניהם)
לא מצדיק רק מסבירדרור אל
אבל ממה שאני מבין, זה הרבה יותר מסכסוך פרטי בין גיסים. זה הפך לוויכוח מגזרי בין פלגים אידיאולוגים ליטאים.
הנקודה היא לא למצוא מקום ללמוד. באמת שיש הרבה מקומות. הויכוח הוא מיהו הפלג האידיאולוגי שממשיך את המותג "פוניבז', אם הישיבות". לכן זה לא סתם לפרוש ולהקים במקום אחר.
כמובן שמבחינתי זו בדיוק הסיבה לא לתרום, רק מסביר למה זה לגיטימי מבחינתם.
זה בערךדרור אל
ברור שלא הינו בקלות מוותרים.
אני נתקלתי גם, אבל בעיקר בעולם החרדימשה
שאני קצת עובד בו.
אני לא חושב שאתה מציג את הרב מרקוביץ בצורה נאמנה.ימח שם עראפת
צר לישלג דאשתקד
אין לי שום דעה אישית עליו. כעיקרון למדתי בבני ברק בשנים קשות וחוויתי את האלימות שהייתה בעת הפילוג עצמו (לפני כ21 שנה, לאחר פטירת הרב ברמן זצ"ל). היו לי חברים משני הצדדים, כולל בנו של הרב מקרוביץ עצמו.
עדיין אני חושב, שאם אדם אחד חושב שמגיע לו משהו ובכדי להשיג את זה הוא יצטרך לבלגן סדרי בראשית, הייתי מאוד מעריך אם הוא היה מוותר - וכל עוד מדובר בתלמיד חכם ובבלגן כל כך עוצמתי, בפירוש הייתי מצפה שהוא יעשה את הצעד הזה - זה לא אומר שהוא טועה או שהוא לא בסדר, הבהרתי את זה קודם ואני חוזר ומבהיר את זה שוב.
אני לא בטוח שאת האלימות הפעיל צד פלוני או אלמוני, המריבות הראשוניות בפוניבז' התחילו עוד לפני הרב מרקוביץ (כמדומני שגם אז צד "המחבלים" היה אלים ומחלל שם שמים גדול בהרבה מ"השונאים", ואכן השונאים הבינו את משמעות המחלוקת ולקחו צעד אחורה כפי שראוי לנהוג). לכן כלל לא הזכרתי את האלימות בדבריי (רק לגלגתי שיש לזה לגיטימציה בישיבת פוניבז', אבל לא התכוונתי בהכרח לצד מסוים).
כדי להבין איך כן אמורים להתנהג במצב כזה, אני מציע לך להסתכל על מריבות דומות שאירעו בישיבות שונות: במרכז הרב, הרצי"ה לא הסתדר עם הרב אריאלי, אז הרב אריאלי עזב והמשיך את הרבצת התורה שלו באופן שכולם היו מרוצים; הרב שפירא לא הסתדר עם הרב טאו, אז הרב טאו עזב והקים לעצמו ישיבה משלו, היה קצת מריבות הם לא הפכו את הישיבה לזירת קרב ואת התלמידים ללוחמים/קבצנים; בישיבת חברון היו לא מעט מריבות - עם הרב חיים סרנא (ובכלל זה עם הרב פרבשטיין), הרב אזרחי, הרב זקס ועוד ועוד - איכשהו הישיבה הצליחה להישאר שפויה, ומקסימום הלך תלמיד חכם ומימן בעצמו ישיבה למי שאוהב אותו ורוצה לשתות את דבריו בצמא (ולא תמיד זה קל, תבדוק כמה היה קשה לתחזק כלכלית את ישיבת עטרת ישראל, וכמה כסף וזמן ודיני תורה היו עד שישיבת כנסת הגדולה עמדה על הרגליים). גם אם היו מריבות קטנות, הן הסתיימו מהר, ובוודאי שלא ציפו שהתלמידים יסתובבו ברחובות כדי לגייס כסף. בישיבת גרודנא, איך שהתחילו מריבות, הרבנים המבוזים הודיעו שכל התלמידים הולכים הביתה עד להודעה חדשה, ואכן קבוצת התומכים שלהם פתרה את הבעיה תוך שבוע-שבועיים.
נתתי לך רשימה די ארוכה של אנשים לא פחות יפים, חכמים וצודקים מהרב מרקוביץ, ואתה רואה ארסנל של פרקטיקות שמשאירות את המריבות במקום מכובד ופותרת את הבעיה בלי להפוך את התלמידים ל"מוציאים לפועל" של הרב שלהם. על זה אני מדבר, ופירוש לא על צדק ויושר ולמי מגיע.