בהמשך לסאגת המלוניות והויכוחים האידיאולוגיםנפטון 8
אינני מכיר את הרב הנכבד אךבן מכיר
האם זה נכוןנפטון 8
ושלא היה אף רב שהסכים עם הרב קוק בתקופתו?
הנושא הרבה יותר מורכב מכן ולאבן מכיר
בהקשר של הדתיות - פעם הייתה הרבה פחות מודעות להרבה הלכות - הן בציבור הדתי והן בחרדי. אוכל להשיג שיעור בנושא אם אתה רוצה אבל יקח לי זמן.
רבני המזרחי היו מגדולי הדור והיו הרבה רבנים שלא נקטו עמדה, ופשוט נשארו בגלות כי זה היה המצב הקיים.
אז הרב קוק היה דעת יחיד או לא?נפטון 8
יפה תודה רבהנפטון 8
תודה על זה!מישהו איתי
בחורי מרכז הרב תמיד היו יראי שמייםק"ש
במידה רבה המציאות הפוכה מאיך שהוא מתאר - היתה היסחפות עצומה לאידיאולוגיות החדשות, מי ש'עצר' בציונות הדתית, שמסורת התורה שלה, דרך מרנן ורבנן, לא נופלת ממסורת התורה שלו - לפחות נשאר שומר שבת, כשרות ואת שאר הדברים הבסיסיים.
בניגוד לאיך שהוא מתאר זאת, בני עקיבא ומערכת החינוך הדתי של אז (על החולשות שאין להתעלם מהן) - היא המערכת שהחזירה הכי הרבה בתשובה. כל הציבור האדיר, שהלך והתחזק ברובו - הוא בזכות שהמערכת הזאת החזיקה אותו. אח"כ באו הרב נריה ואחרים והקימו מפעל חינוכי אדיר, שבזכותו רבים בציבור הלכו והתחזקו.
תנועת המזרחי הוקמה ע"י רבנים גדולים מאוד, שממש לא היו יחידים. היו שנים שרוב רבני העולם תמכו בה. אלא שכיוון שיותר קל לחנך לשחור-לבן והרבה יותר קשה לחנך למורכבות, הצליחו משכתבי ההיסטוריה לטשטש זאת.
מרן הרב קוק זצ"ל, שהיה תלמידם ושליחם הנאמן של גדולי ישראל בדור שלפניו, בכלל לא היה יחיד בדעותיו. רוב מוחלט של רבני ירושלים תמכו בו ומינו אתו לרב של ירושלים, בגלל הבנה שדרכו היא הנכונה בזה"ז.
נכון שהוא היה כמעט יחיד, בזה שהתייחס בעומק לכל מורכבויות הדור. זה לא שרבים חלקו עליו, רבים פשוט לא התייחסו. מי שלא התייחס, כנראה ביטל דעתו למי שכן.
אז יש שינוי באידיאולוגיה או במעשיםנפטון 8
יש תנודות כמו בכל תנועהק"ש
בפועל, עם האידיאולוגיה שלא דוחה את המודרנה בכלל ואת תהליך גאולת ישראל שמתרחש במאה וחמישים השנה האחרונות בפרט, הם החזיקו סביבם ציבור גדול שכבר היה 'רגל פה רגל שם'. השיטה החרדית גרמה לרבים לחשוב, שכל הערכים הגדולים שהם רואים במציאות המשתנה - נוגדים את התורה וממילא רוב מוחלט של בוגרי החינוך החרדי - עזב לגמרי. המזרחי, איפשרה לאנשים, שרצו לרכוש השכלה, לקיים מצוות ישוב ארץ ישראל, להתגייס לעזרת ישראל מיד צר וכו' - להישאר שומרי תורה ומצוות לפחות באופן בסיסי.
אתה אומרנפטון 8
לא זה מה שאמרתיק"ש
אני מדבר על השלב שבו הציבורים הללו נוצרו. כולם היו 'אורטודוקסים'. כשהתעוררו האידיאולוגיות החדשות - המזרחי איפשר לרבים וטובים, שגדלו בבתים שומרי תורה ומצוות - להשאר שומרי שבת, כשרות, טהרה, הנחת תפילין ועוד - גם אם הם רצו ליטול חלק בישוב הארץ, בהשכלה כללית ועוד. החרדיות גרמה להם לעזוב לגמרי.
בדורות הבאים חלק נשארו כמו הוריהם, חלק עשו את העוד צעד - החוצה וחלק בזכות זה שבשלב הזה הם החזיקו שומרי מצוות בבני עקיבא - בהמשך התחזקו ובנו את עולם הישיבות הציוני, כמו גם חלק גדול מהעולם החרדי.
מטשטשים את זה, אבל חלק גדול מראשי הישיבות החרדיות היום, בגיל העשרה נשארו דתיים בזכות בני עקיבא, כפר הרא"ה, המדרשיה וכד' ובהמשך הלכו לישיבות חרדיות.
יש אפי חבר מועצת שלמד בכפר הראהמישהו איתי
ועוד תח חשובים
להגיד ששום רב לא הסכים עם הרב קוק - זה או בורות או שקרנותהָיוֹ הָיָה
רוב מוחלט של גדולי וחכמי ירושלים - ראשי ישיבותיה, דייניה, רבניה, ולומדיה, קיבלו ע"ע את מרן הרב באופן מוחלט
בהם ניתן למנות את הגרא"ז מלצר, הגר"י אריאלי, הגרחי"ל אוייערבאך, הגרצ"פ פראנק, ועוד.
יתירה מזאת, גם אלו שלא הלכו עימו - אחזו באופן חיובי את המדינה והציונות - בהם - הגר"ח שמואלביץ ר"י מיר, הגרי"ש כנהמן ר"י פוניבז', הגר"י סרנא ר"י "חברון", ועוד רבים.
אלא מה, היום מוחקים הכל... שכתוב היסטוריה על מלא....
אם זה נכון מה שאתה אומרנפטון 8
אין להם תלמידים?
יש תלמידים, אבל יש גם ממסד חזק ועוצמתי.....הָיוֹ הָיָה
דוגמה אחת - הזכרתי את הרב מפוניבז' ועמדתו, ובכן - מה קרה אחר כך? פשוט מאוד - הוא נפטר, הרב שך קיבל את המושכות, ומכאן הכל היסטוריה.... וכן הלאה.
הממסד היה בידי חלק מאוד מאוד מסויים ומצומצם, של חבר'ה מוכשרים ששלטו בהכל, וכיוונו את הכל לפי דעת רבותיהם, תוך השתקת כל עמדה אחרת.
וכן, גם תוך שימוש במניפולציות ושקרים בוטים, כשהמטרה מקדשת את האמצעים.....
דוגמה נאה וקצת דומה את יכולה למצוא במאמר הבא (שכתובי היסטוריה במשפחות תלמידי הראי"ה): http://asif.co.il/download/asi%203/asi%203%208/1%20(10).pdf
הבעיה היא, שמי שמכיר - ורואה את התיעודים, מבין שהכל שקרים...
הרב שך עיוות את השקפת רבו לדעתך?נפטון 8
נראה לי שרבותיו של הרב שך בהשקפה..אדם כל שהוא
היו רבי חיים עוזר והרב מבריסק, [ואולי גם החזו"א] ולא הרב כהנמן, והשקפותיו של הרב שך עצמו היו איפה שהוא בטווח שביניהם [לאו דווקא באמצע..].
לא מדוייק...הָיוֹ הָיָה
הגרח"ע ודאי שלא, והגרי"ז "נחשב" שכן, אבל יש הבדלים מהותיים ביניהם, הרב שך הלך הרבה יותר רחוק...
לאהָיוֹ הָיָה
אני חושב שהרב שך אמר את מה שהוא חושב, וזכותו לחשוב איך שהוא חושב.
בקיצור אתה אומרנפטון 8
אכןהָיוֹ הָיָה
ברובם. לצערנו הרב.
וזה משמעותי מאוד לחדד את זה, כשהחרדים מנפנפים ב"מסוירעס", וכשמסבירים ל"דלת העם" ש"הרב קוק היה גדול.. אבל המסורת..." ושאר בלה בלה ממין זה...
אבל הרבנים שהוא הזכירנפטון 8
לא ממש...הָיוֹ הָיָה
הנושא הוא הרב יותר מורכב מאשר איך שהחרדים מנסים להציג אותו..
למה בדיוק הכוונה?אדם כל שהוא
אם לזה שלא תהיה תחושת הזדהות עם המדינה מצד אחד, אבל מצד השני זו המערכת הקיימת ובתוכה צריך לפעול, אני חושב שזה באמת מה שהחזו"א והרב שך סברו.
לזה שראו באופן חיובי את המדינה והציונותנפטון 8
למה אתה קורה ראו באופן חיובי?אדם כל שהוא
למחשבה שזה תהליך שעשה טוב לעם ישראל או ל'תחושת ההזדהות' שהוא דיבר עליה בשיחה?
ממ אני הבנתינפטון 8
נגיד זה ששמים דגל על פונוביז' ודברים כאלו, אם זה היה תלוי במישהו היום, שום רב חרדי לא היה מסכים.
אבל אפילו עם החלק הראשון של מה שכתבת הם לא מסכימים, כמו שהוא כתב עצם הקמת המדינה החילונית היא דבר פסול במהותו
א. לא עם כל מה ש'נשמה כללית' כתב אני מסכים..אדם כל שהואאחרונה
ב. מאחר שהשיטה בציבור החרדי מתנגדת לתחושת הזדהות עם המדינה, אז זה מעצים את התעסקות בצדדים השליליים של התהליך, ובדיעות השליליות לגביו, וגורם להפחתת העיסוק בצדדים חיוביים שלו ובדיעות חיוביות עליו.
ג. כמו שהרב איתם הנקין כתב [במאמר שהפניתי אליו], נוצרה בשלב מסויים אילוץ לבחור השתייכות בין המזרחי והאידיאולוגיה בכיוון ציונית לאורח החיים החרדי, ומי שהעדיף את אורח החיים החרדי, בד"כ בסופו של דבר [הוא או בניו/תלמידיו], נהיה חלק מ"עסקת חבילה", של כל מה שכלול בחרדיות.
במאמר אחר, מאותו מחבר..אדם כל שהוא
מוסבר התהליך הציבורי שקרה - https://asif.co.il/download/asi-4/as-4-11/20.pdf
מעמ' 491, [והרקע לכך מעמ' 488].
התיאור של כל גדולי הדור בדרך אחת, והרב קוק בדרך שניה..אדם כל שהוא
בוודאי לא נכון.
היו דיעות שונות בין גדולי ישראל.
בחלק מהדברים הרב קוק היה בדעת מיעוט, ובחלק מהדברים, הרוב סברו כמוהו.
ומטבע הדברים, לא לכל השאלות כולם התייחסו.
יש דברים נכונים במה שהוא אומר ויש ניתוחים נכונים של המציאות,ארץ ושמים
וגם המשפט המעוות שמראה על חוסר הכרה של המציאות: "עד כדי שישנם קיצוניים שמתייחסים למדינה כמלכות המשיח, כך נוער הגבעות וכדו'''...
צודקתנפטון 8
זה כאילו מי שלא שומר תורה ומצוות אצלהם הוא לא יהודיהרמוניה
(ביחס למדינה)
כואב הלב על התשובות האלה
ערימה של ססמאות...ק"ש
ולפי דרכנו למדנוטיפות של אור
שכל מסורת התורה התנקזה לקנאי מזרח אירופה.
ובכל שאר העולם לרבנים לא הייתה מסורת. מנסתרות ההשגחה
תוכן הדברים הוא קנאות לדרך מסויימתשום וחניכה
ומחשבה כי היא היא הנכונה והמקורית ואין בלתה מול תפיסת עולם כוללת של הרב קוק שנראית כחדשנית.
למרבה הפרדוקס (או שלא), הרב קוק, דווקא מתוך תפיסתו הכוללת נתן מקום ומשמעות גם לבדלנות המאפיינת חוגים מסויימים (כעין כח הגבול המחוייב להתגלות בבלתי-בעל-גבול, כמו שדובר בשרשור קודם). וכה דבריו הנהירים באגרת תקנה הידועה:
"ונשמות כאלו (שיש סהן רק סגולה פנימית של קודש, אך מעשיהן מקולקלים), אם יזדקק לקרב אותם מי שאין בו דעה עמוקה של טביעת-עין לדעת לחלק בין הצד הסגולי הפנימי הקדוש, שבהם, ובין הצד הבחירי המקולקל שבהם, שהוא מקיף את נפשם כחוחים וקוצים הסובבים שושנה, הוא יוכל להתקלקל הרבה חס וחלילה, וללמוד ממעשיהם, ולהדבק בצד הרע שבהם והוא מחויב להתרחק מהם, והשי"ת נותן בלבבו רצון זה ומחשבה זו של שנאה ושל התרחקות, כדי שלא יבולע לו. אבל מי שהוא תמיד שקוע ברעיונו בהסתכלות פנימית, באור תורה וקדושה ויראה עילאה, מצד רוממות רבון כל העולמים חיי החיים ב"ה, ולא חס וחלילה ביראה תתאה לבדה מצד עונשי עוה"ז או עונשי עולם הבא, - שהיא יראה חיצונית, שאסור לתלמידי חכמים העוסקים ברזי-תורה בהבנה פנימית להרבות בה, רק לקחת ממנה מעט, כדי ליסר את הגוף ונטיותיו הגסות, במדות רעות ותכונות מגונות חס וחלילה, אבל העיקר צריך להיות הלב מלא אהבה קדושה, ויראה עליונה, מסוד קדושים, כיראת מלאכי-מעלה גבורי-כח עושי דברו - תלמידי חכמים כאלה הנם מכירים בטבעם את טבע הסגולה הפנימית, ויודעים להפריד ממנה בדבקות-מחשבתם את הקליפה הבחירית, והם חייבים ומוזהרים על זה לקרב פושעים כאלה שסגולה פנימית יש להם, כדי לעורר יותר ויותר את כח הטוב הצפון בהם, עד שיתגבר לגמרי על הרע הבחירי ויכניע אותו".
ולפי זה הדברים והמציאות מאירה. והכל שריר ובריר וקיים, ואין באמת מלחמת דעות, אלא כל אחד נוטה לתפיסה מסויימת על פי רצון הבורא לטוב לו.
אתה לוקח נקודה מסויימת מתוך שיטתו של הראי"ה קוק ביחס..אדם כל שהוא
למלחמות דעות [מן הסתם, כי היא מתאימה לשורש נשמתך..].
אבל נראה לי שחשוב להזכיר, גם בהקשר הזה, את ההסתכלות הבסיסית שלו על מלחמות דעות -
"הכלל היסודי למגמתה של כל תיאוריה רוחנית, העומדת להאיר ולהחיות. להציל ולגונן על איזו הופעה רוחנית המתגלמת בחיים, נגד זרמים רוחניים אחרים שגם הם מתגלמים בחיים, והם מקטרגים אותה, ממעטים את צביונה ועושקים ממנה כחות, אורות ונשמות, הוא: שהתיאוריה המתעודדת, על הגנתה והשפעתה החיה, צריכה להחזיק בקרבה את כל היקפה, רחבה ורומה, של התיאוריה המנגדת, שממנה האסונות נובעים אליה. היא צריכה למוד את כח האויב בכל הערכים וכל השיעורים, ולהתנשא בכל כח ממעל לו, אחרי שתגיע כבר בכל שיעור- קומתה אליו. במלחמות תיאוריות עיקר כח האויב הוא, כמובן, הכח הרוחני, המוסרי, הרעיוני, הפנימי, וההלך הנפשי. אלה הם העיקרים, ועמהם נגררים ג"כ הטפלים: הכסף, הסידור, הקנינים, וריבוי העוזרים והנקשרים אל הדגל."
לפי זה, אם יש צורך, לציבור גדול, לוותר על דברים מהותיים כדי להגן מהשפעה רוחנית בעייתית, צריך לחפש כיצד לכלול את ההגנה הזו במלואה, בלי לוותר על אותם דברים מהותיים.
אני לא מבין אותךשום וחניכה
מה שכתב באגרת תקמא (שהבאת) אינה גישה שונה למה שכתב באגרת תקנה, אלא היא היא.
אלא שבאגרת תקנה מיישם הרב את משנתו הלכה למעשה, ומראה כיצד הוא אינו שולל את סברת הקנאים אלא סוף אלא נותן להם מקום בפסיפס הדעות (אע"פ שהיא עצמה, מצידה, כן רואה בו אוים מאיים). ולענ"ד הוא הדין לדברי הראש ישיבה הנ"ל.
ולא הבנתי מאי שייטייהו דדברים המהותיים כאן.
היישום ה'קלאסי' של הדברים מאגרת תקמא..אדם כל שהוא
זה כמו מה שמופיע בזרעונים ביחס לכפירה.
לא משאירים את הכפירה כשלעצמה, אלא מוציאים את היסוד הנכון של שלילת הציורים המגושמים.
האם הנתינת מקום לדיעה הנגדית, יכולה להיות גם שהיא דרך נכונה ביחס לחלק מהאנשים?
יש לכך 2 אפשרויות-
1. בדברים שבהם לכתחילה ראוי שתהיה חלוקת תפקידים בתוך האומה, אלה עיקר עיסוקם בבניין הקודש, ואלה בבניין הגשמי, אלה בימין המקרבת ואלה בשמאל הדוחה.
2. כאשר יש חיסרון באותה דרך, ומלכתחילה היה ראוי שלא ילכו בה כלל, אבל, במציאות הנוכחית, עבור חלק מהאנשים החיסרון הזה מגן מחסרונות גדולים יותר.
ואם יש צורך, לציבור גדול, לוותר על דברים מהותיים כדי להגן מהשפעה רוחנית בעייתית, אז זה שייך לאפשרות הדיעבדית, וצריך לחפש כיצד לכלול את ההגנה הזו במלואה, בלי לוותר על אותם דברים מהותיים.
[וצריך לעיין מה שייך לדברים הדיעבדיים, ואיזה הבדלים עשויים להיות דרכים שונות שראויות מלכתחילה].
אני לא מסכים ככלל עם הניתוח של לכתחילה ודיעבדשום וחניכה
ובעצם במקרה שלנו שני הצדדים שהצגת אחד הם, כדלהלן בקצרה:
גם אם הרב קוק ראה בדרך ה'חדשה' כדרך האידיאלית, מכיון שהיא מועדת לסטייה ונסיגה מהמטרה, יש צורך בציבור אדוק וקנאי בכלל האומה בתור כח מאזן (אע"פ שמצידו אין הוא תופס את עצמו בתור מאזן אלא בתור מערער) על מנת שעל ידי הצד הקיצוני השני, יהיה מובטח שההליכה בדרך החדשה תשכון בטח ותגיע אל יעדה.
וזה, הלכה למעשה מה שכתב האיגרת תקמא, של שלילת דחיית רעיון מכל וכל, אלא ההבנה מה הוא תורם במגמה הכללית.
להבנתי..אדם כל שהוא
לדברי הראי"ה, אם לדרך של הכוח המאזן יש מחיר לא רצוי, הרי השאיפה שבסופו של דבר הדרך החדשה תלמד לאזן את עצמה בלי צורך לאותו כוח מנוגד [או אולי, היא תלמד מאותם מתנגדים את מה שהייתה צריכה ללמוד מהם].
ואז תחדל ההצדקה לקיצוניות השנייה, וממילא ידעך הכוח המעמיד שלה.
נכון, אבל זה תהליך שיכול להתפרס על פני עשרות שנים ואף יותר.שום וחניכה
נכון, אבל המגמה היא לתרום להתקדמות שלו ככל הניתן.אדם כל שהוא
בזה אני חולק. לא צריך 'ללחוץ'.שום וחניכה
הרי עיננו רואות שמלחמת הדעות כמעט ולא מעבירה אנשים ממחנה אחד למשנהו. גם אם יש תמורות והמרות השקפה, הן בד"כ מתרחשות בגלל סיבות אחרות שקשורות לחוויות או התרחשויות מסויימות ולא בגלל טיעון כזה או אחר. אין בעייה להשמיע ברמה את דעותיך ואפילו להתווכח עליהן, אבל לא צריך לראות כמטרה שכנוע של הצד האחר. מה שיקרה, יקרה.
אני לא מדבר על ויכוחים וניסיונות שכנוע..אדם כל שהוא
אם אתה טוען, שיש הצדקה לדרך שכוללת גם הסתגרות מדברים טובים, בגלל שהסכנה שבהם עבור חלק מהאנשים עולה על התועלת שבהם, ושעצם קיומה של הדרך המסתגרת מלמד אותנו על ההצדקה הזו, הרי שהוא מלמד אותנו גם שצריך להמשיך לחפש דרכים לצמצם את הסכנה הזו ככל הניתן.
זה נראה יותר מתאים לאדם הפרטינפטון 8
לא רואה חילוק בין פרטי לציבור.שום וחניכה
התבדלות ציבורית - סוגי נשמות שגלוי כלפי שמיא שלא יכולים להלום בביטחה התחככות עם רעיונות גדולים ועדינים בשלב ההבשלה, ולכן מפתחים ואוחזים באידיאולוגיה חד-משמעית.
אגב, מי שמצליח להמציא את הסיפור על אוגנדהצהרים
מה הכוונהנפטון 8
ממש לא נכון.צהרים
אז הרב גרילק המציא את זה שהוא קרא?נפטון 8
אחרי שהניסיון להקים מדינה בארץ ישראל נקלע למבוי סתום..אדם כל שהוא
[אפשר לראות את האופן שהוא הציג את ההצעה כאן- נאום הפתיחה לקונגרס הששי / בנימין זאב הרצל / מיכל ברקוביץ - פרויקט בן־יהודה, ואת ההדגשה שזה לא ויתור על ארץ ישראל]
רוב נציגי המזרחי היו בצד שתמך בתכנית.
לא שמעתי על רעיון כזה שמישהו טען שאוגנדה היא א"י, ובוודאי לא על רב שהוציא ספר כזה, וגם בחיפוש באינטרנט לא מצאתי שום מקור כזה.
אמנם קשה להוכיח בצורה מוחלטת שמשהו לא קרה, אבל זה סיפור מוזר מאוד.
מסתבר בעיני שהרב גרילק סיפר משהו שונה לגמרי, והסיפור השתבש.
יפה תודה רבהנפטון 8
ברוך השם שציוני רוסיה קרעו בגדיהם והתנגדו- אז זכינו להגיעארלט
לארץ ישראל. מי יודע כמה היתה נמשכת הזמניות של אוגנדה...
היא בכלל לא היתה מעשית...ק"ש
מחשבה אישית - אל תאכלו אותי חי..מחפש אהבה
מעניין אותי אם גם הנופלים עומדים במתיבתא דרקיעא בשעת הצפירה ומצדיעים...
מעניין אותי גם אם הם צופים במטחי היריות ובזרי הפרחים לרוב...
מישהו יודע?
בבי אני כתבתי על עמידהסיסו מהתברואה
בבי אני כתבתי על עמידה שקיימת בהרבה מדינות.
הצפירה שעוצרת את כל המדינה זה כבר פיתוח והרחבה ישראלי.
חאבייר מיליימחפש אהבה
מישו יכול להסביר לי למה חאבייר מיליי ביקר דווקא בישיבת חברון ולא במרכז הרב?
בגלל הרב שהביא אותו לשם, שגריר ארגנטינה בישראלפ.א.
גם מתוכננים לנשיא ארגנטינה פגישות גם עם גדולי הדור הליטאים, הרב דב לנדו והרב משה הלל הירש.
בדיוק. בגלל פוליטיקהנקדימון
היית אומר כך אם זה היה הפוך?חתול זמני
אני כןאריק מהדרום
כנראה שלאנקדימון
מיליי מתעניין ביהדותחתול זמני
למיטב ידיעתי, הציונות הדתית אינה חזקה בארגנטינה.
ייתכן שהוא נחשף יותר ליהדות החרדית, כמו שרבים חוזרים בתשובה נמשכים ליהדות החרדים מכל־מיני סיבות.
ההתבדלות החרדית היא לא רק מהמדינה באופן ספציפי, אלא קו כללי.
ייתכן שלעיני הגוי, אוסטיודן מעניינים יותר מאשר בחורים בפולו.
מה זה אוסטיודן ובחורים בפולו?נחלת
אוסטיודן = יהודי מזרח אירופהחתול זמני
שהיו הולכים במעילים ארוכים ושטריימלים
בניגוד ליהדות מערב אירופה שנראתה יותר מודרנית
פולו זה סוג של חולצה לא?
מח מצומצם כמו אבטיח מרובע...מחפש אהבה
זה מזכיר לי משהומחפש אהבה
קצת כמו לראות ציורים של ציירים לא יהודים..
אתה רואה שכולם מבינים שיש סוג של מראה יהודי נצחי עם זקן ופאות...
לא אומר שחייב, זה סוג של אותנתיות.
תכל'ס, אין על נערי גבעות בעולם!!!
ציירים לא יהודים ארופיים...עיונית
אוקיי,חתול זמני
איך בדיוק נשיא ארגנטינאי שמתעניין ביהדות אמור להיחשף לנערי גבעות?
אני מניח לעצמי שמה שהוא חשוף אליו הוא:
– הקהילה בארגנטינה (שאינם נערי גבעות למיטב ידיעתי)
– שיעורי תורה בספרדית
– שיעורי תורה באנגלית
מכירני כמה גרים (וגויים מארצות שונות שמתעניינים או התעניינו ביהדות)
באופן גורף הם חשופים או לחב"ד (כי הם בכל מקום), או לנישה של אותה שפה (למשל: רוסים וחב"ד/יהדות בוכרה, גרמנים לרבנים בגרמניה)
ובאופן כללי, גרים נוטים להיות מאוד אינדיבידואליסטיים
מה שפחות מתחבר לכל ה"כלל ישראל"
(מזכיר שיש הלכה שגרים פסולים לדיינות ולמשרות ציבוריות)
מח מצומצם כמו אבטיח מרובע...צדיק יסוד עלום
אותו עצמו אני בוודאי דן לכף זכותנקדימון
נו אז מה הקשר לפוליטיקה?חתול זמני
זאת פשוט תוצאה סבירה של הנסיבות.
וגם "לדון לכף זכות" שביקר בישיבה חרדית ולא בישיבה דתית־לאומית... יש ביותר מתנשא
בוא נשאל אחרתשבור לרסיסים
מה אתה מתכוון לשאול בשאלה?
אתה מציף תאים רדומים...
השאלה שלי היא למה הכל פרנויהחתול זמני
תקרא שוב את מה שכתב פ.א.נקדימון
עדיין לא ממש הבנתי מה פוליטי בזהחתול זמני
ומה הנפק"מ העצומה.
אין נפק"מ הפעםנקדימון
באמת סרק מבחינתי, והיה טוב אילו התעלמתי מזה מלכתחילה
כי חרדים לא מציינים את יום ירושליםאני:)))))
מצד שניכינור יהודי
אם הוא הלך לישיבה "לא ציונית" אלא ליטאית קלאסית - זה מראה לי שהוא מעריך את התורה נטו!
זה נראה לי בעיקר מראה שהוא לא מבין בהבדליםיעל מהדרום
לק"י
ולא בטוח שציונות מעניינת אותו פחות או יותר מהתורה.
מן הסתם הלך לאן שלקחו אותו.
(והציונות היא חלק מהתורה....).
לא הבנתיכינור יהודיאחרונה
זה נשמע שנקודת ההנחה שלך היא שזה "רע" שהוא הלך לשם. "לו הוא יודע" הוא לא היה הולך. אבל - לו הוא היה יודע... מה בדיוק?
מצוין, שיכניס בהם קצת ציונות ותנךנוגע, לא נוגע
וקפיטליזםברגוע
ישיבת חברון הזמינה אותו, ומרכז הרב לא הזמין אותו.איתן גיל
זהו.
כאילו שהוא מבין בדקויות הפנים-דתיותshaulreznik
מיליי מתלהב מיהודים ומיהדות, מי שטפסו טרמפ ראשונים, זכו בביקור.
ראש בקיר. בום. אייייייייייייייייייייייימחפש אהבה
ממש התרגשתי שהוא הלך לשםכינור יהודי
לא רוצה להיות נשוי למלבנים דיגיטליים!!!!!!!!מחפש אהבה
כל 5 דקות שרשור חדש?אני:)))))
אהה. לא חייבת להגיבמחפש אהבה
זה לא ביקורתאני:)))))
תהנה, זה פורום ציבורי.
מה הכוונה להיות נשוי למלבנים דיגיטלים?
שאלי את אלייצורמחפש אהבה
גמנישבור לרסיסים
זה נורא ואיום
לא שורד ככה
[12 הצעדים... אחי, תהיה חזק אתה בכיוון]
מה הבעיה? דווקא נשמע נחמד
קעלעברימבאר
זה נחמד אם אתה @קעליברימבער שאוהב את זה
ל המשוגע היחידי
כמובן הכל ברוח טובה
נחמד שמישהו משתף את הגיגיו וליבו ורגשותיוקעלעברימבאר
תכלס נכון, וזה יעבוד רק אם אנשים פה יהיו מגיביםל המשוגע היחידי
ומוגבים..
לא מחייב. לפעמים אנשים קוראים גם בלי להגיבקעלעברימבאר
אולי כדאי לעשות פצל"ש לנושא הזה אבל,ל המשוגע היחידי
אני חושב שמה שגורם לאנשים הרבה לכתוב (אא"כ זה ברו"מ או אנשים מיוחדים) זה שאנשים מגיבים ועונים לך, ואז אתה לא מרגיש שאתה משתף לאוויר..
תקנה טלפון כשר / חצי־כשר וזהוחתול זמני
ההצעה שלי: לא לעבור אליו ישר בבלעדיות
אלא להחזיק גם וגם
לשימוש השוטף תשתמש במוגן (במיוחד אם אתה נוסע לאנשהו וכיו"ב) ואם אתה צריך משהו תשתמש בראשון
בסוף גם לא תצטרך את הראשון
אז אל תיתן טבעת למלבן דיגיטליארץ השוקולד
מצחיק בקושימחפש אהבה
גם ככה צריך שהמלבן יסכים בכללמבולבלת מאדדדד
ומניסיון הוא יצטרך לסמן שהוא לא רובוט ולסמן ריבועים עם רמזור.
לא בטוחה שיהיה לו ככ קל להסכים לחתונה.
משה
אבל תמיד אפשר לנסות את הPC. את המחשב הגדול.
למה שהוא יסכים?מבולבלת מאדדדד
המחשב?משה
כן, הגדולמבולבלת מאדדדד
אם הוא גדול והמכור קטןמשהאחרונה
אז למה שיסכים...
וחוץ מזה. אם יציע נישואין למשהו זה למדפסת
צודקת
ארץ השוקולד
לדעתכם - חילוני חוגג עצמאות אחרת מדתי?מחפש אהבה
כן?
איפה לדעתכם נעוץ ההבדל?מחפש אהבה
שדתי רואה את ה' ואת המהלך האלוקי וחילוני לאאני:)))))
שטויותכְּקֶדֶם
פשוט חילוני חוגג כמו שצריך בצורה אותנטית ודתי מלמל מילים ומשחק אותה שמח
תרשה לי כקדם לחלוק עליך.נחלת
מדוע לדעתך החילוני כה מלא אותנטיותחתול זמני
כה "רענן" כה כן כה אמיתי?
החילוניות שאני מכיר אינה נוגעת אלה בקצה השטחי ביותר של הדברים
וכל נגיעה שלה במשהו עמוק מכך נובעת מנטייה דתית, גם אם לא ממש מפורשת.
פשוט. אפחד לא רודף אחריהם.כְּקֶדֶם
אצלנו הכל מודרך ברחל בתך הקטנה.
למה מודרך אחשלי היקר.חתול זמני
כל אחד מחליט יפה מאוד מה לעשות לכל אדם ניתנה הבחירה במלוא מובן המילה.
אחריי אף־אחד לא רודף אני מחליט בדיוק איך להתייחש לכל סוגיה ועניין
צר לי אמנם שאיני מתחבר לאווירת המנגל ולהתעטף בדגלים
אבל זה לא מוריד מהאותנטיות של הלל בכוונה למי שאומרו בכוונה
או מהחיוך של הרב החרדי־ספרדי שלי בדברו על מעלת ארץ ישראל ביום העצמאות
או מהפסים הכחולים של הטלית שלי.
וגם לא יודע איזו קדושה מיוחדת יש בעמית לעבודה החילוני שבחר להכין פלאפל שני צבעים ביום העצמאות הזה. שכוייח, בטח טעים נורא. קדוש? אולי. לא מרגיש רגשות נחיתות ביחס לזה.
בחירה ברור שישכְּקֶדֶם
לא אני לאחתול זמני
אני לא מתפלל כי אני חייב אני מתפלל כי אני רוצה.
לגבי תפילות החובה הרש"ר הירש כבר דן בשאלה הזאת בכמה מקומות והמסקנה הברורה היא שמטרת תפילות החובה אינה ביטוי רגשות אישיים (לשם כך צריך להתאסף במניין, לומר את אותה תפילה, בזמנים קבועים ביום?) אלא למקד אותנו סביב הרעיונות החשובים של החיים.
אותנטי זה לא רק מה שפרוע וחסר רסן.
ללבוש חולצה עם משבצות זה גם אותנטי.
גם שיש שכינה יש דברים שאתה עושה כי אתה מחוייבאני:)))))
בתור לא כל כך דתית לשעברנחלת
מעולם לא הרגשתי איזו קדושה ביום העצמאות. אולי אתם מתכוונים לריגוש?
דווקא ביום העצמאות זה לא ככהברגוע
לא מבינה את הקביעה הזו; רענן, אמיתי...במה?נחלת
אכן, אתמהא.חתול זמני
חילוני לא מברך על ההללאריק מהדרום
ממתי חילונים לא צופים בחידון התנך?קפיץ
חילונים מאוד אוהבים תנ"ךמחפש אהבה
יש וישאריק מהדרום
המשתתפים בחידון התנך כבר שנים רבות דתיים לאומיים בלבד, החילוני האחרון למיטב ידיעתי שהשתתף בחידון התנך היה אבנר נתניהו.
אולי הסטייק יותר זול..שבור לרסיסים
עוד משהו שפיספסתי?
מה הדיבור?אריק מהדרום
אני מבינה שגם אתה לא צופה בחידון התנךקפיץ
בדיוק כמו החילונים שעליהם אתה מדבר
אחרת היית יודע - שמראש עולים לחידון שניים מהחינוך הדתי ושניים מהחינוך הממלכתי. ממש ככה הוא מוגדר
אני דווקא צופה בואריק מהדרום
אני לא מצליח לזהות חילונים.
בוודאי שיש השנה חילוני - גיאורגי ריבניקובפ.א.
השנה היה חילוני שהשתתףארץ השוקולד
תמיד יש מתמודדים חילוניםבוקר אוראחרונה
זה מובנה בחידון שעולים שניים מהממלכתי ושניים מהממד
כמובן בדכ מכבדים ומגיעים עם כיפה. היה אגב גם חילוני שזכה במקום הראשון לפני עשר שנים בתשעז
כןנקדימון
שבוע טובזיויק
האם לשנמך זהות זה לגיטימינתקה
היי
תקשיבו יש לי חבר ש"זייף" את הגיל שלו בתור מדריך פנמייה
הבחור בן 30 והשתמע ממעשיו שהוא בן 25
הבחור מוכשר _נראה צעיר_ ועם בייבי פייס כאלה
ו- וואלה האמת שאני התרשמתי לטובה מהאומץ חומץ שלו
א) מה דעתכם ? לגיטימי ?
ב) הייתם עושים משו דומה בשביל להתקבל לחבורה שמקימה חווה או נערי גבהות?
אל תתביישו באלי לשמוע ריבוי דעות -
(למרות שבתכלס כפי הנראה דעתכם לא חשובה כי גם ככה לא תדעו שהוא בן 30)
מה הסיבה שלא יכול להציג את גילו האמיתי?אני:)))))
תמיד האמת עדיפה
תגובה מהירה מדי תני לשאלה להבשילנתקה
אז זהו אם שמת לב יש מילכוד בשאלה
א) כי הוא לא _אמר_ לאפחד שהו בן 25 הוא רמז על זה לא חשוב בדיוק איך
ב) למה? אפשר להבין את זה לא? זה בולט בשטח ומעלה שאלות.. ואנשים לא אוהבים לבלוט בשטח
..אני:)))))
א. אז שיתקן את הטעות, קצת פדיחה, לא נורא
ב.לא צריך לפחד מלבלוט בשטח, אנשים בסוף מתרגלים להכל ,עדיף לא לתת לזה להשפיע על החלטות בחיים שלנו.
אני חושבת שזה לא בריא לנפש, בין היתר, להציג מצג שווא, הגיל שלו יכול להיות אפילו יתרון, חבל.
לא אוהב זיופיםחתול זמניאחרונה
תהיה אותנטי אתה עם הנתונים שלך ומי שאתה
אני בן 25 לא ממני להיות האדם המגניב בעולם מבלי לשנות שום פרט לגבי עצמי
אם כבר אנחנו בשוונגאריק מהדרום
יש לי רעיון טוב יותרחתול זמני
ניקח את ג'פטו ונבקש ממנו להציג טענות בעד ונציב מולו ג'פטו נוסף שיציג טענות שכנגד
כך הם יוכלו ללעוס את אותם טיעונים שחוזרים על עצמם כל הזמן
ובינתיים אנחנו נהיה פנויים ללכת ללמוד תורה
ג'פטו הוא במקרה הרע בעל הטיותנקדימון
אפשר להמציא בינה דתייהחתול זמני
ואז היא תעשה את הדיונים האלה במקומנו
גם אנחנו, כמובןנחלת
רק אם יובטח שיתנהל פה דיון אמיתינקדימון
בלי חרדיות מבוהלות שחייבות לצופף שורות,
או לחילופין פשןו עם חרדיות לא מבוהלות, זה גם יהיה בסדר
מישו מבין מה הסיפור של נקדימון?שבור לרסיסים
ממש מרתק אותי לחקור את התופעה הזו..
אם תצליח לפענח אשמח שתשתף אותי בפרטינקדימון
אני זה שמדברנקדימון
כי כשאתה התחלת שם את הדיון אני הייתי יסודי והתייחסתי לעצם הטיעונים, ואף טרחתי להביא ציטוטים של ממש ונימוקים של תורה.
אגב, אם כבר מורשה לי להעיר, פוסט הפתיחה שלך בעצמו היה רעיל ולעגני: "מישהו יודע אם הנופלים עומדים בשעת הצפירה ומצדיעים.. האם הם צופים בזרי פרחים לרוב?".
ואתה לא מתבייש להגיד לי "קשוט עצמך"? יקח אדוני מראה גדולה כדי שיוכל ליטול קיסם מבין שיניו וקורה מבין עיניו.
חחחחחחחחחחחחחחחשבור לרסיסים
רבים כמו שתי תרנגולי הודו מרוטי נוצות
אני נהנה
תמשיכו
חושבת שצריכה לבקש סליחה מכולםנחלת
אמנם לא אני היא שהתחילה ראשונה את הויכוח כאן (אלא מישהו שרמז על חרדים אגואיסטים, באותו הקשר)
אבל אני קפצתי...וכל השאר, ידוע.
באמת נקדימון לא אשם כי אפשר לאמר שהתגרינו בו, בהשקפה שלו, ובבית שלו. סליחה!
וצריכה באמת לבקש סליחה מהשם; כל יום אני מבקשת "אל תביאנו לידי מחלוקת", וכמתחילה כזו
אני מייד מוצאת את עצמי שם....
בטוחה שלקב"ה לא משנה, ואף אחד לא יתבע אם עמד או לא בצפירה, אם הניף או לא דגל, ואפילו אולי
אם אמר (או לא) הלל ביום העצמאות.
העיקר שכולם משתדלים לשמור מצוות, בין אדם למקום ובין אדם לחברו (שזה יותר קשה, לי , בכל אופן)..
אולי, חס וחלילה, אתבע על הונאת דברים, ליבון מחלוקת, לגלוג, חוצפה...
כל היתר ממש לא חשוב.
כל טוב.
אל תהיי בטוחהארץ השוקולד
לא אמר שירהחתול זמני
אפשר לדון אם אותו הדבר
ישעיהו בנבואתו על האירוע קורה להלל שירהארץ השוקולד
"והשיר יהיה לכם כליל התקדש חג"
כך שלא רואה איך כאן זה נתון לפרשנות אחרת
לא ידעתי מעניין.חתול זמני
שמח שחידשתי משהו
ארץ השוקולדאחרונה
חרדיות זה קטע יותר מורכבמשה
איזה קטע מורכב ואיזה מתח, אפשר הסבר?נחלת
זכריםמחפש שם
כשאתם מדברים עם בנות רנדומליות אתם מסתכלים להן בעיניים?
ובנות איך אתן מרגישות מול זה? הייתן רוצות? זה מוזר לכן אם לא? מפריע לכם אם כן?
לי מרגיש לרוב אנטימי מדי להסתכל למשהי בעיניים סתם ככה
ואולי גם מהצד שלה חודרני
מצד שני זה גם מוזר, ולא מרגיש לי בריא אם לא...
אז מתעניין
אגב זה נכון אבל..נתקה
אם תסתכל טוב במסל"ש שמרצה מעות מיד ליד כדי להסתכל או לא זה דבר שמסור ללב