מה אתם אומרים על הדברים של הרב יוני לביא על הדתלשים?ברגוע
בעיקר על הטענות שלו לגבי הגורמים, פחות לגבי ההשוואות לחרדים.

לפי שפספס למה הציונות הדתית מייצרת המון דתל"שים? - סרוגים
מעניין איך מישהו כמוני נספר בסטטיסטיקהדי שרוט
גם חרדי לשעבר וגם דתי לשעבר 🤷‍♂️

1. יש הרבה יותר חרדים חסידיים שיוצאיםruthi
מאשר 20 מתוך אלף.
2. פחות מ30 אצל ליטאים
3. הרבה פחות מ85 אצל חרדים ספרדים
4. זה שאדם שינה את הדרך, לא אומר בהכרח שהוא הפסיק לשמור מצוות או להאמין באלוהים, ואני מתקשה מאד להאמין למחקר הזה לפחות לגבי החינוך החרדי.
5. לגבי החינוך הדתי והציוני, לעומת דור או שניים קודם- יש הרבה פחות עזיבה של הדת, בדיוק בגלל ההכלה המדוברת, שגורמת לכך שאין צורך נפשי לבעוט הכל.
6. זה שאדם חונך החינוך חרדלי, למשל, והפך לדתל, לא אומר שהוא 'עזב את הדרך'
שוב
לא יודעת מאיפה נתוני המחקר, אבל הניסיון הלא קצר שלי בעולם היוצאים, מראה דברים אחרים
הסטטיסטיקה המדוייקת פחות משנהברגוע
זה ברור שיש הרבה חוזרים בשאלה בציבור הדת"ל, והשאלה היא למה
כי אנשים מפעילים את המוחruthi
אם עשרים או יותר אחוז מהלקוחות עוזבים מוצר מסויים זה אכן אומר שהמוצר עצמו לא טוב.
הבעיה היא שיוני לביא מניח שהחינוך הוא המוצר ולא הדת עצמה.
הוא לא מעלה על דעתו שהבעיה היא במוצר שמערכת החינוך מנסה למכור ולא באיך מנסים למכור אותו.
אנשים עוזבים את הדת כי היא מוצר לא טוב, והחינוך הוא רק מערכת השיווק והפירסום שלה.
מערכת שיווק יכולה לגרום לאנשים לקנות מוצר אבל אין לה את הכוח לגרום להם להמשיך להשתמש בו אם הוא לא טוב.
הוא מחפש דרכים לשפר את החינוך או התמריצים/האיומים, אבל כל זה לא יפתור את הבעיה המהותית. הדת שהם מנסים לא עומדת בהבטחותיה, עמוסה בערכים פגומים ויושבת על אמונה ללא ביסוס. לאורך זמן אנשים מבינים את זה ועוזבים אותה.
כותבת מענייןדי שרוט
ברור שזאת ההנחה שלוברגוע
לא נכנס לוויכוח למה
רק לא הבנתי אותך.. בתגובה הקודמת כתבת שיש היום פחות חוזרים בשאלה ועכשיו כתבת הפוך
תלוי מאיזו חברהruthi
מהחברה החרדית יש יותר
מהדתלית פחות
למה היום פחות?ברגוע
פחות מפעילים היום את המוח?
כי יש יותר הכלה ופחות צורך לבעוטruthi
אזברגוע
למה אצל החרדים פחות חוזרים בשאלה לעומת דת"ל?
יש דבר כזה ישיבה תיכונית חרדית?די שרוט
מי אמר שיש פחות יוצאים אצל חרדים?ruthi
כלומר, ביחס לשנים עברו, יש הרבה יותר
ביחס לדת"ל, לא ביחס לפעםברגוע
אני חושב שגם את לא הבנת את המוצררץ-הולך
אני רואה פה דת שהבטיחה לעם מסויים שיהיה בגלות הרבה זמן, ואז הוא יחזור לארץ שלו שתקבל אותו ותפרח.
^^רפרם בר פפא
@ruthi , את עצמך יוצאת בשאלה?
לא שואל כדי להעליב, אלא כי ככה זה נשמע ואז שכוייח, אבל לא דעתך היא המועילה לנו...
כן, אני יוצאת בשאלה מהעולם החרדי - חסידיruthi
ותתפלא, אבל מאמרו של יוני לביא 'תפס כותרת' גם אצל יוצאים מהעולם הזה.
ואני נמצאת בתוך עולם היוצאים כבר לא מעט זמן, ורואה תהליכים שקרו וקורים כל הזמן.
לא הייתי שוללת את דעתי כל כך מהר, אבל זאת רק דעתי😋
הבנתירפרם בר פפא
ובכן, את מבינה שכשאדם פונה למי שמאמין ביהדות ושואל אותו - מה הכשל שעשית שגרם לבחורה הזו לנטוש, זה קצת מטופש שאת תבואי ותאמרי "מה הבעיה, פשוט היהדות היא זיפת ולכן נטשתי". נכון?

בערך כמו בוגרי קורס שיפשלו בעבודה, וכשישאלו את המעביר של הקורס איך זה שהוא לא לימד טוב - יקפצו התלמידים ויאמרו "אבל בכלל לא פישלנו"... באמת תודה לכם, זו בדיוק הבעיב שאנחנו מנסים להבין, במה כשל המורה שגרם לכם לעשות שטויות ולחשוב שזה טוב...
אני עושה הפרדה בין הבחירה האישית שלי לבין מה שאני רואה בשטחruthi
הבחירה האישית שלי לא קשורה בשום צורה לבחירות של אנשים אחרים, בטח לא דתיים לאומיים.
אני מגיעה מעולם אחר לחלוטין.
ואני לא חושבת שמערכת החינוך שלמדתי בה כשלה ביחס אלי.
לימדו אותי שיש בחירה חופשית והשתמשתי בה.
לא הבנתי איפה יש פה הפרדה ואיך היא קשורה.רפרם בר פפא
כששני אנשים מאמינים דנים ביניהם מה גרם לאדם שלישי לא להאמין, רק טיפש יחשוב שהתשובה "כי באמת לא צריך להאמין" מאת אותו אחד שלא מאמין - היא התשובה שתענה להם.
אני לא מאמין שצריך להסביר את זה.
לא הבנת את מה שכתבתי.ruthi
אז אולי תסבירי?רץ-הולך
לא הצלחתי להבין מי אתה, לפני רגע היית בכינוי אחר?ruthi
קרה פה משהו ממש מוזררץ-הולך
היה ניק "רפרם בר פפא" שהגיב ונעלמו התגובות
זה פשוט פצלש של נשמה כללית לכן מחקו אותודי שרוט
דתות מבטיחות הרבה דבריםדי שרוט
גם בנצרות ובאיסלאם יש הבטחות "שמתממשות" עד לימינו. הכל בהתאם למפרשים של אנשי הדת בכל דת כן?

הנצרות התחילה ככת יהודית איזוטרית על סף חידלון עד המאה השלישית לספירה ואז פתאום היא פרצה וצמחה וכיום היא הדת הגדולה ביותר בעולם. בדיוק "כפי שחזה ישו". למי שילך בדרכו
השוואה גסה ומגושמתרפרם בר פפא
ההבטחה הכי חזקה של הנצרות הייתה שהיהודים לא יחזרו לארץ.
והציפיה הכי גדולה של היהדות הייתה למימוש ההבטחה היהודית לשוב לארץ.
להגיד "ישו הבטיח שתהיה דת גדולה" ולהשוות את זה לדיוקים של היהדות, זה משפריץ מגמתיות.
ולהגיד "הכל לפי הפרשנים" כשהכנסיה היום צריכה להסביר בגימטריות וראשי תיבות איך היא מסתדרת, וגם זה בקושי, בעוד שאצלנו מדובר במילוי דברים כלשונם, גם כן מגושם ומגמתי.
כמעט כמו להשוות בין תיקן אמריקאי לאריה כי "שניהם צהובים"...
*אין* הבטחה בכתבי הקודש הנוצרים לאי חזרתדי שרוט
היהודים לארצם.

מה שאתה כנראה מתכוון זה שהנצרות באופן כללי ראתה את עצמה כמחליפה של עם ישראל הראשון וההוכחה לאמיתות הברית החדשה היא המצב של היהודים עצמם בגלות. נדכאים, מושפלים ונרמסים. זה היה נכון לתקופה הצלבנית שבה זה שימש כצידוק לברית החדשה.

דיוקים של היהדות? היהדות מלאה בחורים שונים ומגוונים שתקצר היריעה מלהרחיב.
הנצרות משתמשת בגימטראות וראשי תיבות? ההפך, כמעט ואין גימטריות. יש עיסוק נרחב בנצרות במיסטיקה, זה נכון, אבל גם אצלנו יש מיסטיקנים והעיסוק בגמטראות הוא בכלל לא נפוץ בנצרות כי...... הנצרות של מהמאה הרביעית לספירה לא עוסקת בעברית. ספר הזוהר למשל זה ספר מיסטי ומגיה טהור.
הנצרות כיום גם בהחלט ממלאת דברים "כלשונם".

יש הבטחות שלמות מישו שמתקיימות "כלשונן וככתבן" בנצרות. תשאל כל מטיף נוצרי והוא יראה לך תוך שניה. גם אני יכול אבל הוצאתי את הברית החדשה מהבית כבר

עכשיו, בנוגע לחזרת עם ישראל לארצו. שלא יובן לא נכון.
בהחלט, הסיפור של העם הזה הוא מופלא. מדהים. עצוב וקשה. אבל לבסס דת שלימה על "קליעה למטרה" אחת מיני כמה וכמה? זה קלוש מאוד. במיוחד כשניתן להסביר בצורה מדעית את התהליך שהעם עבר מראשית ממלכת ישראל, דרך חורבנות הבית, בואכה השואה ותקומת ישראל.

אבל תשמע, זה אתר דתי ולא בא לי לכתוב "דברי כפירה" יותרדי שרוט
אמנם אני כבר לא מאמין בהרבה דברים דתיים אבל כן מאמין באנושיות ולכן אני לא רוצה להרחיב יותר כי זה אתר דתי אחרי הכל.
אז אני לא אפתח דיוןרץ-הולך
אבל כל מה שכתבת יש לי תשובה אליו.
טוב מאוד שיש לך תשובה. דיונים אינטלקטואלים לעולםדי שרוט
לא נגמרים.
אכןרץ-הולך
כל אחד משוכנע שהוא צודק ולאף אחד אין מקום בלב ובמוח להקשיב באמת לשני. 😔
חלילה! אני איני צודק! אני לא פטרון הצדק בשום צורהדי שרוט
אני רק מביא את הדיעה שלי. הדיעה שלי היא לא אמת מדעית.
כל אחד רשאי לקבל ולא לקבל את מה שאני אומר.
היהדות לא מלאה בחורים, התפיסה שלך מלאה בחורים בגודל של כוכביArc

לכת.

אתה מבין מה עשיתי, ומה אתה עשית לפני ? לזרוק טענות זה לא דיון ענייני. יתרה מכך, אני לא משוכנע שמה שאתה מכנה "יהדות" זה בהכרח ליבת היהדות. ואם זו לא ליבת היהדות, יתכן מאוד שהיא לא מוכרחת מבחינה אמונית.

רוב אם לא כל דרכי פעולתו של ה' לאחר ביטול ההשגחה הגלויה היא דרך הטבע, לטעון שאפשר להסביר בדרך "מדעית" את שיבת ציון זה למעשה טיעון לא רלוונטי. השאלה היא כמה מסתבר שדבר כזה יתרחש, והתשובה היא בכלל לא. אין בהיסטוריה אח ורע לתופעה הזו שעם גולה רדוף שנאה חוזר לארצו ושורד בא מוקף באויבים אגרסיביים ואימפולסיביים שבראשית דרכו גם היה חלש מהם צבאית נוסף על הכל. זה עניין של שיקול דעת בכל הנוגע לניסים שהם כדרך הטבע.

הבטחתי שהיות וזה פורום דתי, לא אכתוב פה דברי כפירה יותרדי שרוט
מה חשבת שיצא לך כשכתבת אותם מראש?חושבת בקופסא

יופי שאתה חכם אחרי מעשה, אבל אתה לא יכול למנוע מאנשים להגיב על נושא טעון ועקרוני שכזה.

תהנה בשרשורפלצת שיצרת.

שיגיבו למה לא? אני לא מונעדי שרוט
רק רציתי בהתחלה לתת איזה נקודה קטנה בנוגע להבטחות של דתות. שזה כמובן סוג של "כפירה" בפני עצמה אבל בקטנה כזה.

אני יכול לדוש בכפירה עוד ועוד ועוד אבל אני לא מעוניין להרעיד את האמונה של האנשים פה אפילו אם זה רק מישהו אחד שיהיו לו ספיקות באמונה בעקבות הדברים שלי. זה פורום דתי אחרי הכל, זה כמו לתקוע אצבע בעין.

אגב, לא הייתי כותב דברי כפירה בנצרות אם היה פורום של נוצרים או מוסלמים.
אולי הייתי כותב שם דברים כלליים כזה כמו פה אבל לא מתחיל לזעזע את האמונות שלהם.
נטו מפאת כבודם של יושבי הפורום.
קצת יומרני לחשוב שכמה שורות ירעידו את תפיסת העולם של אנשיםחושבת בקופסא

ועוד מרוב שאתה מכבד אותם אתה טורח לציין שוב ושוב כמה אתה יכול לעשות את זה אבל אתה כל כך נעלה ומכבד שאתה לא עושה.

אני בטוחה שאתה עדיין נמצא עכשיו באורות האתאיזם שלך, ולהוט לצרף עוד (לא ) מאמינים לקבוצת הנאורים העליונים שיודעים יותר טוב מכולם, אבל בבקשה תרגיע.

הבחור הזה הוא פשוט מטרדבינייש פתוח
הוא כמה פעמים טען שאלוהים הוא חבר דמיוני שלנו והתגאה שהיה עם אשת איש כי מעולם לא אהב את אשתו
נעשה משאל. עוד מישהו חושב שאני מטרד? 🤪די שרוט
שירים את היד

@כולם

וואו אשכרה יש ניק כזה
על מה יצא הקצף?די שרוט
אני מעולם לא אנסה לשכנע אף אחד לעשות דברים כמוני. אני אומר בפירוש, הדברים שלי הם לא אמת מדעית. זה רק אופציה אפשרית, לא אמת מוחלטת (כי בעיני אין דבר כזה אמת מוחלטת). אני מעולם לא אלעג על אמונה של אף אחד. לא יהודי, לא נוצרי ולא קונפוציניסטי. תראי בכמה שרשורים אני יוצא נגד מלעיגי רבנים כאן. אפילו שאני לא מאמין בדברים שאותם רבנים אומרים, אני לא יכול לסבול שלועגים עליהם. ולא על כל דת אחרת.

אני חושב שהסקרנות שלך קצת מכרסמת בך לכן את נורא כועסת עלי חח

אני אגיד לך משהו על ה"יומרני". את יודעת כמה קוראים סמויים יש שמתחלחלים מדברים שכותבים בפורום נשואים טריים למשל, שזה מוציא להם חשק להתחתן? יש. נפתחו כמה וכמה שרשורים של קוראים סמויים שאמרו שהפורום גורם להם לחרדות מנישואין.

יש מין הסתם הרבה נערים וצעירים שקוראים פה. תארי לך בחור צעיר שגדל בצורה מסויימת כל החיים שלו פתאום קורא דברים שלי "רדודים" ככל שיהיו ודברים מתבלבלים לו? הוא לא התכוון להתקע בזה דווקא במקום שבו הוא אמור להרגיש טוב עם הדת שלו. זה לא הוגן.
אם הוא ירצה, יוכל לכתוב בגוגל "דברי כפירה" בשביל לחקור נניח. אבל לדעתי זה לא יהיה הוגן מצידי. את לא חושבת?

וכמו שכתבתי למעלה, הצדק לא איתי. אבל הוא גם לא אצל אף אחד לדעתי.

ואל תכעסי עלי, אני רק מנסה לעשות טוב.
אני ממש לא כועסתחושבת בקופסא

רק משתעשעת איך שאתה חושב לשלב חשיבות עצמית מופרזת עם ענווה והגנה על כבוד לאחרים. 

זה לא מסתדר ביחד.

ברור שהאפשרות של נער מבולבל שמשוטט ברשת קיימת, אבל לחשוב שיש בידך הכוח לעצב את כל תפיסת עולמו, ואתה טורח ליידע אותנו שברוב אצילותך לא תשתמש בו (אחרי שכמובן כבר כתבת את ה"ההבטחות של דתות") זאת חתיכת יומרה והתנשאות שבהחלט משעשע שאתה לא מודע אליה ובאותה נשימה עוד מנסה לצאת יותר צדיק ועניו ולוקח אחריות מהאפיפיור.

🤷‍♂️די שרוט
משתדל תמיד לצאת צדיק ועניו.

אפילו שלא תמיד זה מצליח לי.
לא חייבים להמשיךArc

אם לומר את האמת, הנסיון שלי מדיונים שכאלה זה שאנשים נשארים נאמנים לתפיסתם בדרך כלל. הגבתי כי חרה לי שיש כאן הצגה כל כך חריפה אבל כל כך חד ממדית ולא נכונה (בעיני) לגבי היהדות.

לא כל כך אהבתי את היומרה באמירה שהטיעונים שלך בהכרח ירעידו משהו באמונתם של אנשים. זה דבר שתלוי בכמה חזקים יסודות האמונה שלהם מבחינה רציונאלית וכמה היא רדודה או עמוקה, וזה משתנה בין אדם לאדם. האם אתה סבור שאתה מסוגל להזיז משהו באמונתם של אנשים שלמדו אמונה לעומק ? תלמדי הרב שרקי לדוגמא ? מסופקני. 

פורום דתי, שהוא כעין שיח פנים דתי או פנים מגזרי הוא לא המקום הכי מתאים לזה אם המטרה שלו היא שיתוף במחשבות תחת דסיפלינה יהודית דתית ונראה לי שזה המהות של הבמה הזאת. אתה מבין את זה, אבל כן נגררת למקום הזה על ידי אמירות חריפות.

הפסקה הראשונה נכונה מאוד.די שרוט
וזה נכון לא רק לגבי "דיונים שכאלה", זה נכון לגבי דיעות פוליטיות, דיעות דתיות, אוכל, מנהגים מהבית, הרגלים כאלה ואחרים.

נדיר שמישהו עושה אחורה פנה לעומת כל מה שאדם גדל לתוכו.
תראה... ככל שקראתי את מה שכתבתממלא כל עלמין

די חלש הייתי אומרת, לא מרעיד בי את האמונה אז סבבה מה שתגיד....

לא חושבת שזה מציק למישהו לשמוע טיעונים כאלה, הם די תלושים כך שהם ממש לא אצבע בעין של אף אחד כאן נראלי

חברים, בואו נשים את הדברים בפרופורציהדי שרוט
ברור לי שאם אכתוב כאן דברים אנשים לא יתחילו לכפור בהמוניהם תוך קריאות "הידד לדי שרוט המושיע שלנו מהדת! בואו נכפור כולנו יחד עם כל הפורום ונהפוך ל כופרים מעל עשרים!"

רובכם תשארו נאמנים לדרך שלכם, הכל טוב. אני רק אומר שזו לא הפלטפורמה המתאימה לזה, am i crazy??

בנשואים טריים המנהלת גערה בי ומחקה לי תגובה על פחות ממה שכתבתי כאן. ודי בצדק יש לומר.
אתה פשוט מניח שכולם פרטים של אותו סוגArc

ומכאן קל פשוט לטעון שכל ה- x עושים y, מכיוון ש-x דומה ל-z. אבל רק מכיוון שהנ"ל נחשבות באותה קטגוריה של דתות, זה לא אומר שהמאפיינים המהותיים של כולן זהים.

על איזה הבטחות קונקרטיות אתה יכול להצביע מן הנצרות והאסלאם שדומות באיזה שהוא אופן להבטחה הבלתי מסתברת (ברמה האנושית) של שיבת ציון ?

אני חושבת שהתייחסת כרגע לנקודה מאד מסוימת בדתruthi
וזה הנושא הציוני ושיבה לארץ
היהדות היא מכלול הרבה יותר גדול מזה.
כמו שכתב לך קודם רפרם בר פפארץ-הולך
בתור דתל"שית הטענה שלך לא משמעותית בדיון פה כי המתדיינים יוצאים מנק' הנחה שהיא נובעת מכישלון שלהם בחינוך.
אני לא דתלשית, אני יוצאת מהחברה החרדיתruthi
התפיסה שממנה באתי שונה מהותית מדתלשים.
ועניתי לבר פפא, ומחקו תגובות ונהיה פה סלט שלם.
זה לא משנה, העיקרון הוא אותו עיקרוןרפרם בר פפא
בתור מי שנחשבת לכישלון שעליו מדברים ושואלים איך מונעים אותו, אין תועלת לדיון בזה שתכריזי "זה לא כישלון, זה מה שכולם צריכים להיות בעצם"...
למה באמת מחקו תגובות? מישהו חצה גבולות?די שרוט
לא שמתי לב
לענ"ד אין נפק"מרץ-הולך
אם את לא יהודייה מאמינה אז את בכלל לא נמצאת באותה הנחת יסוד של הרבנים.
כמו להבדיל שיבוא יהודי למדענים שהחוקרים את המפץ הגדול ויאמר להם מה הבעיה? העולם נברא לפני 5782 שנים! מדובר בשני מישורים שונים של חשיבה.
תודה על ההכלה שלך את האחר.ruthi
זה דבר לא נאה בלשון המעטה לבוא לפורום דתי ולהתנסח בצורה כזוArc

כגון "אנשים מפעילים את המוח" אם הם נעשים דתל"שים או ש"הדת היא מוצר לא טוב" או שהיא "עמוסה בערכים פגומים", אלו פשוט אמירות לא מכבדות ברמה האישית כאשר הן מופנות לאנשים בזירה שאת יודעת שהיא דתית.

אפשר להתמודד עם הטענות שלך עניינית, אבל אני לא בא לאדם חילוני ומתיח בו באקראי את כל מה שאני חושב על הערכים הפרוגרסיביים שהוא נוטה להיסחף אחריהם והמפגש הכואב ביניהם לבין רציונאליות.

אם הוא רצה לפתוח בדיון כנה, זה דבר אחר. אך את מגיעה לפורום שהוא בגדר שיח פנימי בציבור הדתי, וכותבת דברים כאלה משל היית נתקלת בדתי ברחוב ותקופת את תפיסתו רק כי הוא דיבר עם חברו על נושא דתי מסויים. את מבינה את ההבדל ?

באופן ענייני, בתור מישהי שיצאה מציבור שחלקו הרחב לא לומד את יסודות האמונה היהודית לעומקה, אני רואה באמירה האחרונה שלך יומרה מאוסה : ". הדת שהם מנסים לא עומדת בהבטחותיה, עמוסה בערכים פגומים ויושבת על אמונה ללא ביסוס".

מאז שיצאת מהציבור החרדי הקדשת זמן רציני ללימוד האמונה היהודית שלא נלמדת כל כך לעומק בציבור זה ? אם לא, מניין לך ? יתכן מאוד שחלק מהותי מתפיסת העולם שאת מכירה מהעולם שהיית שייכת אליו הוא פשוט רדוד, זה לא דבר שהוא בגדר חידוש.

בהתחשב בעובדה שאני נמצאת בפורומים פה הרבה יותר ממךruthi
אז אני מתעלמת מהמשפט הראשון שלך.
דבר נוסף: אני את התהליך שלי עברתי לעומק, במשך 13 שנים של חפירה, חקירה, לימוד לעומק של מהות היהדות וכל השאר.
אז לא יצאתי בגלל רדידות, אלא כי בעומק של הדברים הגעתי למסקנות אחרות ממך.
האם זה אומר שהדרך שלך טעות? עבורך ודאי שלא.
עבורי, הדרך שלי היא נכונה.
אני לא מנסה לשכנע אף אחד לשנות שום דבר.
רק ציינתי שלדעתי בדבריו של יוני לביא, יש הנחה שגויה. זה הכל.
מה זה קשור ?Arc
עבר עריכה על ידי Arc בתאריך ה' בניסן תשפ"ב 01:15

את יכולה להתעלם ממה שאת רוצה, אבל הטענה לא עניינית. אני צריך ותק באתר בשביל לראות שזה פורום דתי ? למעשה יש לי ניק ותיק באתר שאני אפילו לא זוכר את הסיסמא שלו.. אבל מה זה קשור ? זו טענה כל כך לא עניינית.

לדעתי, אם המסקנה שלך כוללת את הציטוטים החריפים האלה, אז זו ראיה שלא. אבל זה עניין שלך עם עצמך, כמה הבירור הזה היה עמוק ואמיתי וכמה גישה הייתה לך לספרי יסוד אמוני כגון הכוזרי, ספרי המהר"ל והוגים רבניים בעת החדשה (יותר) כגון הרב קוק זצ"ל.

אני מציע שאם את מחליטה בכל זאת להפר את רוחו של הפורם, תכתבי טענות ענייניות ומנומקות. זה לא רציני לכתוב דברים כל כך חריפים שמתפרשים באופן פוגעני כלפי רבים ולצדק אותם בכך שזה נכון עבורך (אבל פוגעני כלפי אחרים).

כלומר או שזה דיון, ואז את צריכה להצדיק את טענותיך, או שזה לא דיון ואת אומרת אמירות שאת אולי מאמינה בהם אבל בהכרח פוגעות באחרים. רק דיון יכול להצדיק אמירת דברים שעלולים לפגוע בצד השני (כשאין מוטיבציה כזו, אך זה אחד מצרכי הדיון), אחרת צריך להפגין איפוק ולהתנסח בצורה עדינה יותר. כל שכן שאין לך ראיה אימפירית לתפיסת עולמך, בלשון המעטה. זו דעתי

אני שמעתי 10 אחוז מהחרידים עוזבים את הדתבינייש פתוח
לענ"דאוי טאטע!
הסיבות שלו יותר רלוונטיות בדתי לאומי קלאסי ולייט
אצל הציבור התורני או עוד יותר החרדלי זה פחות שייך
אין סמרטפונים כבר מגיל החטיבה יש יחס נכון ללימוד תורה לעומת לימודי חול וכו'

וגם בכללי הוא מאוד מגדיר התדלשות כבחירה בדרך הקלה ופיתוי וכו' מה שבכלל לא בטוח ושווה בדיקה בפני עצמו, האם באמת רוב הדתלשים הם חבר'ה פחות אידאליסטים? אני בכלל לא בטוח (כמו כן מאמר הדור שם שם)
הבעיה של הנתונים האלו היא שהם מתייחסים למערכת החינוךחושבת בקופסא

זה דבר ידוע שחלק משמעותי מהתלמידים של החינוך הדתי לאומי מעולם לא היו דתיים, במיוחד בבתי הספר היסודיים וחטיבות הביניים.

הורים מסורתיים או אפילו חילונים למהדרין שולחים את הילדים שלהם לבתי הספר האלו בגלל הרמה הלימודית הגבוהה, האווירה החברתית, ועוד יתרונות שהם מוצאים בחינוך הזה על פני בית ספר ממלכתי סטנדרטי.

באולפנות וישיבות גם כן יש אחוז מסויים של תלמידים כאלו, אם כי הוא נמוך יותר ככל שיש סינון קפדני יותר (למרות שלדעת "אמ"ן: אורז- מזונות- נפשות" לא מבטיח שהתלמיד מברך בכלל על אותו האורז)

כמובן שיש גם את העניין הלא ברור שעזיבת דרך לא מחייב עזיבת שמירת מצוות. יש מצב שמדובר בתלמידים שהתחרדו ועדיין הם נספרים כאלו הם הפכו לחילונים.

הנתונים של דתיים מבית שבאמת גדלו והתחנכו על שמירת מצוות ואז עזבו את זה לגמרי, נמוכים בהרבה ממך שיוצא מהמחקרים האלו. אז סיבה להכות על חטא שלא ביצענו.

^רוצה להוסיףבינייש פתוח
שמעתי שאחד מכל 4 דתלים עוזב את הדת. בשכבה שלי מהשמינית זה נכון, אבל רק 2 מהם באמת היו דתיים מבית
לפי דעתי אין תשובה אחת למה קורה התופעה, אלא זהחסדי הים
תלוי בהתפתחות האישית של הנער.
להתייחס לדתלשים כאל מוצר פגום זה התנשאותאריק מהדרום
להתייחס למערכת החינוך כאל מפעל יצור זה דביליות.
יש מצווה להתנשארפרם בר פפא
ויגבה ליבו בדרכי ה'

אשרינו שזכינו
קראתי מה שהוא כתבממלא כל עלמין

ולא ראיתי יחס של מוצר פגום אל דתלשים... גם לא נראה שהוא מתייחס למערכת החינוך כמפעל....

ואם ללכת על דרך המשל שלו שהציקה לך ככ אז משרד החינוך וכל המערכת מספקים להורים ולתלמידים מוצרים שונים. כן אפשר לקרוא לזה מוצר (לא לתלמיד..). למשל אפשר לומר שתעודת בגרות היא מוצר, הנגשת אידיאלים זה מוצר, לדעת ללמוד גמרא זה מוצר. 

וכך הלאה והלאה... אם תיקח את סך המוצרים שמסופקים לתלמיד יש שם המון ידע- איזה ידע מודגש יותר? מה מסתמן כמשמעותי יותר למבוגר האחראי כאן?

כאן יכולים להיות כשלים

הכשלים האלו יכולים לייצר סולם ערכים שלם אצל אותו תלמיד שא. לא קיבל בכלל את הידע הנחוץ כדי לבצע בחירה שמסתמכת על תוכן מספיק עשיר ומהימן. אם נגיד תלך לקורס בהסטוריה ובפועל ילמדו אותך שם בישול- כשתעזוב את הקורס בתואנה שהסטוריה לא מתאימה לך והחומר לא דיבר אליך הבעיה לא תהיה בהסטוריה אלא בסטייה בעיסוקו של הקורס. את הלקחים לא אתה תצטרך להפיק (כן אפשר לצפות שתפעיל את ההגיון ותדע שקבלת המון תוכן על בישול לא יכולה להביא אותך למסקנה לגבי הסטוריה...) אלא מנחה הקורס שמשהו במוצר שהעביר אליך היה פגום או מלא מדויק ככל הנראה  ב. כשאנחנו יודעים שיש כאן מבוגר אחראי לפחות ב12 שנות לימוד שפעם אחר פעם גורם למחזורים שלמים לעזוב יש לשאול מה חשוב לו באמת. במה הוא מאמין באמת. כי פעם אחרונה שלימדתי ילד לא לגעת באש המידע עבר חלק כי באמת האמנתי בזה... באמת היתה בלימוד הזה אמת ולא מכרתי משהו מעורפל. אם אלמד על היותו של העולם שטוח ומציאותם של חייזרים כנראה שמשהו יסתבך כי אני אישית לא מאמינה בזה... 

אז תלמיד שידברו איתו מליון פעמים על אמונה ותפילה וחשיבות של לימוד תורה ואידיאלים גבוהים ובפועל העולם המעשי של המחנך פחות מדבר את הדברים, או שלפחות הוא לא גורם לתלמיד להרגיש שזה המרכז- איפשהו התוצאות הגיוניות וכדאי לשקול שנית לפחות איך להעביר את עצמת הדברים, בהנחה שזה באמת חשוב לאותו מחנך..

ואחרי כל זאת ברור שתלמיד וילד הוא בריה נפרדת עם כוח חיים ובחירה מלאה וכמובן יש אפשרות של ממש שהדברים הועברו במלואם, המוצר היה תקין. והוא בחר שונה. גם כן אפשרות

זה לא סותר את החובה לעשות בדק בית בנושא כלכך חשוב

יש משהו שהמחקרים מפספסיםבינייש פתוח
את הדתלשים שבסוף חוזרים לדת. מכיר אישית המון כאלה. כולל מי שהפכה מחילונייה לחרישיה יחד עם בעלה החילוני שגם נהפך לחרידי
חוץ מזה מאוד מסכים. לציבור הדלתי יש נטייה לייחס לשירות צבאי ולמתמטיקה ואנגלית את מהות החיים.
בחזרת השץ יושבים ומדברים ובתפילה לשלום המדינה וחיילי צהל נעמדים דום
ועוד נקודה חשובהבינייש פתוח
כמו שרואים במחקר ככל שבאים ממקום שמרני יותר יש פחות עוזבים, אבל מי שעוזב משם עוזב בצורה הכי קיצונית. ידוע שמי שעוזב את החברה החרדית שונא דת באופן קיצוני.
היה איתי בצבא מישהו שעזב את הדת ממקום שמרני והיה צוחק עלי כל בוקר כשהייתי מניח תפילין.
יתר על כך, ככל שעוזבים באופן קיצוני יותר ככה יש פחות סיכוי לחזור. וגם מי שגדל במקום מאוד דתי לייט מרגיש שמעולם לא היה דתי (וככה האנשים האלה אמרו לי במפורש) ולא מתגעגע לשום דבר ולא יראה צורך לחזור. כלומר בקצוות של הציבור הדתלי דתלשים לא חוזרים לדת ולעניות דעתי איפה הכי הרבה חוזרים לדת זה איפה שגדלו במקום שהוא דתי מעט מעל הממוצע.
מה שאמרת נשמע כמו ביקורת לא מעודכנת של חרדים מלפני 20 שנהחושבת בקופסא

אולי היו כאלו פעם שקידשו את הצבא יותר מהתורה או איך שלא תקרא לזה, אבל היום ללייטים שלא אכפת מהתורה לא אכפת משום דבר ערכי אחר, בטח שלא צה"ל.

וכמובן שיש גם הרבה רציניים שאכפת להם להם מכל הדברים האלו ויודעים לשים את סדר העדיפויות בצורה נכונה.

זה ששמעת כמה הזויים מדברים בתפילה זה לא משליך את היחס לכל כך הרבה אנשים.

אני לא יודע למה את אומרת את זהבינייש פתוח
זה ידוע שבתפילה לשלום המדינה וצהל הכי מקפידים לעמוד דום ולא לדבר
לפני שהתגייסתי יאיר לפיד שיווק את עניין השיוון בנטל והרבנים אמרו שזה מזעזע לקרוא לצבא נטל. זה זכות עצומה. והרי ברור שאין שום נטל בלשמור שעתיים בקור בלילה באופן קבוע. כל רגע כולם נהנים מזה וגאים ושמחים במה שהם (ועוד לא דיברתי על זה שחלק לא מבוטל של השמירות בצהל בלילה בקור הם על ערימת גרביים) ואין בעיה שתורה ומצוות נקראים לפעמים עול.
ולא הזכרתי רק את הצבא. אם מישהו מממש חכם כולם יצפו ממנו ללמוד בטכניון וכולם יתאכזבו אם יהיה אברך
מה זה "זה ידוע", אתה מתכוון שזה סטראוטיפ ידוע אצל החרדים?חושבת בקופסא

איזו הוכחה מחקרית אתה יכול לספק בנוגע לאמיתות הטענה הזאת?

הדעות הקדומות מושרשות אצלך כל כך עמוק שאתה לא יכול לתפוס את הרעיון שהן לא קיימות במציאות? 

וגם אם נפלת על כזה אידיוט שמתנהג ככה, היה מפריע לך באותה המידה אם הם הוא מתפקס בלמשל קריאת קדיש על אבא שלו כי זה ערך שחשוב לו, והוא שם פס על כל שאר התפילה? או שרק הערכה של צה"ל בכל קנה מידה מפריע לך?

ברור שיש קושי ועל ונטל ובשמירת מצוות ובגיוס לצבא ובכל פעולה ערכית משמעותית שדורשת הקרבות (כולל של גרביים, למרבה הזוועה). הסיבה שרבנים הזדעזעו היא שניסו לשווק את ההשתתפות במלחמת מצווה למען הגנה על עמ"י כנטל מעיק בראש ובראשונה תוך הדחקת הערך של הדבר הזה. כאילו שיש פה איזו תורנות זבל שלא הוגן שלא כולם משתתפים בה. לשמירת מצוות יש מספיק שיבוחים בכל רחבי היהדות והיא לא משווקת כקודם כל עול מציק, ברור שמתייחסים לגם למחויבות ולקושי אבל זאת לא התפיסה הראשונית של שומר מצוות.

קשה לא לשים לב איך אתה חושב ששמירת מצוות וגיוס לצה"ל עומדים באיזו השוואה ניגודית אחד לשני, כאילו יש כאן סתירה או מלחמה מה יותר חשוב. אין שום סיבה להפרדה הזאת גיוס לצה"ל זה חלק סטנדרטי מחייו של שומר מצוות שמחויב גם למצוות על הארץ כמו שהוא מתפלל במניין או מבער חמץ או כל מצווה אחרת, במיוחד שיש כאן עניין ערכי ובטחוני גדול.

כמה את מנתחת אותי בהודעה אחת 🤦בינייש פתוח
אני לא רואה בצבא והתורה או מצוות אחרות שום ניגודיות, אני רק טוען שמישהו לא מבדיל בין עיקר לטפל.
הצבא הוא לא מטרה או עיקר אלא אמצעי בשביל שנשרוד, בדיוק כמו תרופות או חיסונים.
תורה היא מעל המצוות וזה כלל בסיס, בלי שום ניגודיות וברור ששניהם הכרחים.
ואין לי דעות קדומות. אני מדבר (תמיד) רק על דברים שאני רואה במו עיני
למה אתה חושב שכמה מקרים בודדים שראית משליכים לציבור שלם?חושבת בקופסא

אם הם קורים הרבה פעמיםבינייש פתוח
ובמקומות שונים אז אני מסיק מסקנות
גם אם ראית 200 אנשים מתנהגים ככה, זה לא משליך על כ30% מהעםחושבת בקופסא

גם אם אני אראה אלף חרדים יורקים על דגל ישראל, זה יהיה מגוחך לקפוץ למסקנה שכל החרדים כאלו. 

תהליך החשיבה שלך פה לגמרי לא רציונאלי.

לפי הגישה שלך אי אפשר להוכיח כלוםבינייש פתוח
לגבי הדוגמא על חרידים יורקים על דגל, כל עוד זה לא מגיע ממקום שבו זה אמור לקרוא (שכונה מאוד ספציפית בה זה קורה, כתבה על חרידים קיצונים וכו') זה משהו שכן אמור לצייג. ומה שאני ראיתי מגיע ממקומות מאוד שונים בציבור הדתלי
ברור שאפשר להוכיח דברים, עם מחקרים רצינייםחושבת בקופסאאחרונה

"ראיתי משהו כמה פעמים" זה בדיוק דוגמא להסקת מסקנות לא רצינית.

תזכור שאתה מדבר פה על כמה מאות אלפי אנשים, ולהכפיש את כולם לפי כמה מקרים בודדים זה הזוי.

קראתי עוד מאמר בסרוגיםבינייש פתוח
שאומר שהנתונים הגבוהים של מעל 40 אחוז סופרים אנשים מבוגרים וסופרים את ההתחלנות היותר גבוהה של אנשים שהתחנכו בשנות ה30 עד שנות ה70
יש לי כמה טענות בנושאפליונקה
1. בכתבה אין כל כך הבנה של גיל ההתבגרות.
לחילונים יש כמה שנים שכן מותר להם קצת לבדוק דברים עד שנכנסים לתלם של משפחה / עבודה/ משכנתא. בעיניי מה שקורה שם מוגזם כמובן אבל אנחנו יכולים ללמוד מפה שבן אדם לפעמים צריך כמה שנים לבדוק מי הוא ומה הוא.
2. גם אם נער לא יכיר שום דבר שונה בגיל 16 , הוא יכיר בגיל 20. אם אמונה שלו כל כך חלשה שסרטון סתמי בטקטוק מערער אותה, אין מה לעשות. זה או שהוא יעזוב אחר כך או שהוא יהיה דתי בכאילו.
בשביל דתי לאומי או לייט אין טעם להיות דתי בכאילו.
הוא גם ככה משרת בצבא ועובד. כך שאם הוא לא מאמין הוא יהפוך לחילוני
בעיניי בתור חוזרת בתשובה זה דווקא יתרון גדול. אני רואה שדתי בדרך כלל באמת דתי ברמה שהוא יכול או בחר להיות .
אצל חרדים אף פעם לא יודעים אם מישהו מולך באמת דתי או שהוא לא יכול לעזוב.
אםרועישםטוב

אם מישהו מטייל ומוצא פסל מלפני 3000 שנה, האם הוא צריך לנתץ אותו או למסור אותו לרשות העתיקות?

לתת השתחוויה קטנהצדיק יסוד עלום
במובן סמלי מסורתי
ברור שבכך יש איסור חמורארץ השוקולד

הערתי ברצינות אם הציניות פוספסה כדי שלא תצא תקלה

לא זוכר. אבל לזכרוני גם אםקעלעברימבאר
גוי פוגם פגימה קטנה בפסל כדי לבטא שהוא לא מאמין בע"ז הזאת, אז הוא כבר יצא מכדי ע"ז ומותר בהנאה ליהודי.

חוץ מזה מי אמר שמותר לנפץ ע"ז שאינה שלך, ואולי לפי דינא דמלכותא כל ממצא שייך למדינה. וגם מי אמר שהוא ע"ז? והאם הולכים בזה לפי חזקה או לפי סימנים או לפי מה שאומר הארכאולוג?

שאלה מעניינתנקדימון

תציץ בפניני הלכה לגבי דין של ביטול עבודה זרה, ובחלוקה שבין בעלות יהודית לבעלות של גוי.

כאן הלכה ה - ביטול עבודה זרה של גוי | פרק י - איסור הנאה | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א וכאן הלכה ו - עבודה זרה של ישראל אינה בטלה לעולם | פרק י - איסור הנאה | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א

על פניו נראה שלא בטל מזה דין עבודה זרה, אם כי זה יהיה גם תלוי בשאלה האם הפסל נמצא באזור שהיה יהודי או לא. עכשיו באמת תהיה השאלה האם בכלל זה משהו שבידך לאבד או שאתה צריך לתת את זה למדינה. זו שאלה מעניינת מאוד.

צריך שאלת רב על כזה דבר. לא לנחש בעצמנו.

לא כדאי ללמוד הלכה מפורומיםטיפות של אור

אם זו שאלה רק לעיון - יש על זה מאמר בתחומין לו. המסקנה שלו לא לנתץ, כי עבודה זרה שאף אחד לא עובד היום בטלה מאליה. וגם אם יש חשש שהפסל היה של ישראל, זה ספק ספיקא - כי אולי הישראל לא השתמש בו לפולחן. ראה גם כאן:

הלכה ח - תיירות | פרק יב - בתי פולחן וסמלים | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א

אולי הישראל לא השתמש לפולחן?!נקדימון

זו אמירה מאוד מוזרה.

לאיזה עוד שימוש ישראלים החזיקו פסלי עבודה זרה? בזמן שעבודה זרה שולטת בכיפה, קשה לומר שהיו מי שהחזיקו דבר כזה רק לנוי.

השאלה אם אתה קובע לפי חזקה או סברה.קעלעברימבאר
השאלה אם סתם פסל שנמצא מה חזקתו.

אם חזקת רוב פסלים שהם לנוי. אז בשביל להוציא מחזקה יש כללים הלכתיים ביורה דעה

הוא כותב שהחוקרים אומריםטיפות של אור
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך ב' בשבט תשפ"ו 18:14

שרוב הפסלונים של הישראלים לא שימשו לפולחן אלא למסחר או דברים אחרים

(יש על זה הרחבה במאמר אחר בתחומין יג. בלי קשר למאמר - אני שמעתי מארכיאולוגית שמתישהו הארכיאולוגים הגיעו למסקנה שהיו פסלונים שפשוט שימשו למשחק ילדים)

השאלה אם בהלכה הולכים לפיקעלעברימבאר
המחקר. והשאלה איך נקבעת חזקה.

אם יש 9 חנויות כשרות ואחת טרפה ונמצא בשר ביניהם, ושרלוק הולמס אומר שיש ממצאים מיקרוסקופים שזה טרפה, מה הדין?

למשל בתכלת, למרות הממצאים המחקריים, רוב הפוסקים לא פסקו שזה התכלת

את השאלות אנחנו יודעיםנקדימון
אם אתה רוצה להוסיף משהו לדיון, תביא תשובות
אולי בבית שנינקדימון
אבל ממצאים בבית ראשון בוודאי יהיו עבודה זרה גמורה.

אבל מעניין, אחפש לקרוא בתחומין

בכל זאת מצינו פסלים לנוי בבית ראשון, למשלקעלעברימבאר

התרפים שמיכל שמה במיטה של דוד.

או האריות בכסא שלמה.

גם בארכאולוגיה יש כזה דבר פסלים שהם בבירור לנוי. אני לא יודע לגבי הארץ, אבל בבבל היו הרבה כאלה בארמונות

הדיבור שם (של החוקרים) הוא גם על בית ראשוןטיפות של אוראחרונה

(ואם התכוונת למה שהארכיאולוגית סיפרה לי בנוגע לצלמיות משחק - דומני שהיא התכוונה אפילו לא רק אצל יהודים, אלא בכלל)

וכן, המעשה הנכון הוא לפתוח הפניות 👍

יום המחרת שלכם - ראש חודש שבטזיויק

תרגישו התחדשות? או שגרה משעממת?

מה עושה את ההבדל?

אה.. וחודש טוב! 😊

בא לי לקנות ראש דשאהרמוניה

אולי היום בניגוד לילדות אני אצליח לטפל בו ויגדל לו קצת שיער

נעשה לו קוקיות, שיהיה בת

איך אומרים ראש דשא או ראשת?😉

ראשת? נשמע המצאהזיויק
סתם אני אומרת בגלל כל הדיוניםהרמוניה

"ראש אולפנה או ראשת אולפנה?" 

"ראש עיר או ראשת עיר?"

כן ראשת זה חארטה..

אפשר לומר ראשת. מלשון ראשה. כמו אבן הראשהקעלעברימבאר
לא שמעתי על זההרמוניה
נראלי המצאה של שמאלנים ממשזיויק
ראש מדשאהקעלעברימבאר
אניoo

מחבבת שגרה

היא לא חייבת להיות משעממת

בשבט יש יומולדת לעץ שלנו בגינה

שגדל בספונטניות מתוך דשא סינתטי

לא שזכרתי את זה

אבל האייפון בחר להציג תמונה שלו הראשונה להיום 

מרגשזיויקאחרונה
מה הלוז שלכם במוצאי שבתות של חורף?זיויק
זה יוצא חצי יום לפעמים.
זה ברכהפצל🤫

יש הזדמנות לעשות סעודה רביעית, להוסיף אלפא ביתא פסוקי ברכה ופיוטים וכו'. הלוואי שאזכה לחצי ממה שאני מדבר בחצי מהפעמים. אבל לפחות יש משמעותית יותר זמן ויותר נחת לזה מאשר בקיץ. (וגם בקיץ זה ברכה כי יש הזדמנות יותר בנחת משמעותית בשישי להשלים שמו"ת ושיר השירים וכו' וכולי האי הלוואי )

יפה ממשזיויק
תודה רבהנחלת

שהעברת נושא. זה מאוד חכם. יישר כוח!

חודש טוב!

השאלה שלךנחלת

לגבי מה עושים במוצ"ש ארוך. זה היה כמו מים קרים על נפש עייפה  אחרי הדיונים של חרדים -דת"ל.

אה פספסתי טיפהזיויקאחרונה
חח
סקר שמעניין אותי על תורה ועל דתמרגול

כותבת בלשון נקבה, מיועד לכולם כמובן.

1. האם את מרגישה שהחברה החרדית מייצגת את היהדות כפי שאת מאמינה בה?

2. האם את מרגישה שיש סתירה בין היהדות לבין הדרך של החברה החרדית?

3. האם את לוקחת דעות של פוסקים חרדיים בחשבון? האם אותם הפוסקים לוקחים דעות של הרבנים שלך בחשבון?

ואגיד גם למה אני שואלת.

פתאום הגעתי למסקנה שמדייקת את הקושי שלי עם החברה החרדית.

זה שהם (כחברה) לא מתגייסים, נגד גיוס וכו- מובן בעיניי הקושי.

הקושי שלי הוא עם האמירה שהם "מחזיקים את עולם התורה", או שומרים על היהדות וכו. וגם שצריך לתת להם חופש דת…

כשהאמת עבורי היא, שהחברה החרדית לא מייצגת את היהדות כפי שאני ורבנים ורבניות שאני מעריכה תופסים אותה.

ואף לעתים נוגד.

ואפשר כמובן להגיד שהכל טוב כל עוד גם לי וגם לחרדים יש חופש דת. אבל החברה החרדית לעתים לא מאפשרת את חופש הדת שלי.

ובטח שלא נושאת את לפיד היהדות.

אז האמירה שאולי אנחנו כחברה צריכים "להחזיק" אותם כי הם תורמים לעולם הרוחני והיהודי במדינה, לא רלוונטית עבורי, כי הם מקדמים גישות נוגדות יהדות.

הם מייצגים את עצמם. ויש עוד אנשים שמזדהים איתם. אבל הם לא "היהדות", ולעתים אף להפך 

אולינחלת

אתה מבין בנצרות, באלילות, אבל ביהדות, כפי שמתבטאת למשל באורח החיים והתפישה החרדית, ולא רק, משהו מאוד מעוות,  ידידי.....רחמנות. באמת.

חבל.

לא רוצה להתעסק עם זה יותר. זה הביא לכל כך הרבה דברים לא נכונים, ומכוערים (!), שחבל שהתחלנו עם זה.

חודש טוב לכולם! 

הייתם מוותרים על הקשיים שעברתם בחיים?זיויק
על מה שזה בנה בכם? לימד אתכם?
וואו, מחזק כלכךךך, תודה רבה ששלחת🙏תמימלה..?
🤗הרמוניהאחרונה
POVבין הבור למים
חיכיתי שש שנים להגיע לגיל עשרים ולהיות מורשית בפורום אבל משרשרת בדיליי של שנתיים
תוסיפי לווידוי ביו"כפצל🤫
מזעזעזיויק
ברוכה הבאהארץ השוקולדאחרונה
שהכתיבה שלך תמיד תהיה טובה עבורך ועבור הקוראים

אולי יעניין אותך