מה הסיבה לפי היהדות לקיומם של כוכבי הלכת?
כוכבי לכתמנחםמנחםמנחם
אסטרולוגיהחסדי הים
ופילים?חדשכאן
מה הסיבה לפי היהדות לקיום כל דבר בטבע?חושבת בקופסא
אני מניחה שזה בדיוק אותו הסבר נ"ל, כמו שחרגול איכשהו מועיל למערכת, ככה גם כוכב נוגה. אולי יהיה אפשר מתישהו בעתיד ליישב אותו ו/ או לנפוש בו (ואז יהיו את הדוסים שמחמירים ולא עוזבים את כדור הארץ). או שעצם הקיום שלו משפיעה על הכבידה והשדה המגנטי של כדור הארץ. ויכול להיות שכל התועלת שלו ושל מאדים בעולם זה להיות משל בשביל הספר "נשים מנוגה גברים ממאדים".
ככל שהמדע מתקדם נדע יותר.
מסתבר שההסבר האחרון הכי נכוןחדשכאן
גם אני חשבתי ככה 😅נע"ג האגדי
מה ההבדל בין כוכבי לכת ליתושים?די שרוט
אכן, טרוליות מסוג חדשפשוט אני..
כל דבר שאתה לא אוהב הוא טרול?בינייש פתוח
חלילהפשוט אני..
אז מה אתה רוצה ממנו? מה לא לגיטימי במה שהוא שואל?בינייש פתוח
זאת לא השאלה אלא ההתנהלותפשוט אני..
אז תדבר על זה היכן שזה נמצאבינייש פתוח
חלילהאריק מהדרום
כל העולם לא נברא אלא בשבילי.
לכל כוכב תפקיד אחרהפי
פשוט.ekselion
כדי שנדע עד כמה אנחנו קטנים ביחס לבריאה של ה'בינייש פתוח
כוכבי לכת אלו כוכבים שלא עשויים מגז ולכן לא זוהריםחושבת בקופסא
כמו כדור הארץ. כוכבי לכת מקיפים כוכבי שבת (=שמשות) בגלל כוח המשיכה שלהם.
העניין של האופי זו תורה בשם אסטרולוגיה, שנפוצה מאוד בהקשרים של עבודה זרה.
הגישה היהודית היא שגם אם יש לזה איזה כוח, אדם בכוח הבחירה החופשית יכול לעשות מה שהוא עם החיים ולתקן את המידות שלו והוא לא כבול לדברים האלו.
המדרש הזה ממש לא אמור להילקח כפשוטו כתיאור של איך הבריאה התרחשה בפועל. לגושי גז וסלע אין כמעט שום מכנה משותף ובוודאי שאין להם רגשות. זה משל שנועד להעביר מסר.
דווקא מהבחינה הזאתאלפיניסטית
הירח וכוכבי הלכת הם גרמים שמחזירים את אור השמש עליהם וכך הם מאירים (הם באמת לא מנצנצים) ורמת הבהירות שלהם משתנה בהתאם לקרבתם לשמש,
אז אם כבר מביאים את המדרש הנ"ל אז יותר הגיוני שהירח התפצל לכוכבי הלכת מאשר לכוכבים שכן פולטים אנרגיה כמו השמש ומאירים מעצמם, שכן לירח ולכוכבים הלכת יש בחינה דומה מבחינת סוג המאור שלהם.
כוכב הלכת הכי קרוב לכדור הארץחושבת בקופסא
נמצא מיליוני שנות אור ממנו. הירח נמצא כמה מאות אלפי קילומטרים בודדים.
וכוכבי לכת בכלל לא זוהרים, הסיבה היחידה שאנחנו רואים את הירח זוהר- כלומר רואים אותו בכלל, זה כי הוא נמצא מתחת לאף שלנו מבחינה אסטרונומית.
אני לא חושבת שיש איזשהי כפירה בלהאמין למדע האסטרונומיה בכל מה שקשור למה שקורה בחלל ואיך הכוכבים נוצרו, מה ההרכב שלהם, ועד כמה הם רחוקים אחד מהשני. המפץ הגדול דווקא מתאים מאוד ל"ויהי אור". המדרש הזה הוא בסך הכל משל.
די קשה לשים לב לדברים שהם מתחת לאף שלנוחדשכאן
הרבה הרבה הרבה הרבה הרבה יותר קרובפשוט אני..
שנת אור היא 9,460,730,472,580.8 קילומטרים.
כלומר שנת אור ארוכה פי 231,000 לעומת המרחק בינינו לבין נוגה.
מה שהתכוונתי אליו זה כוכבי לכת ממערכות שמש אחרותחושבת בקופסא
ואז?אלפיניסטית
לא סותר את העובדה שאפשר לראות חלק מכוכבי הלכת בעין לא מזוינת מכדו"א בהתאם למצבם, בייחוד שהם גדולים מהירח של כדו"א וחלקם בהרבה..
הם זוהרים ומאירים בדיוק כמו הירח פשוט אולי הם פחות נראים לעין/נראים קטנים יותר בגלל מרחקם.
אני גם לא חושבת. טוב לרוב. הרי כן קיימות סתירות רבות, אם לדוגמא את הולכת על המפץ הגדול... התיאוריה היא שהיקום נוצר לפני מליארדי שנים, מה שסותר את התנ"ך והכרונולוגיות שלו.
לא אכנס לכל הדיון....תות"ח!
אבל לגבי סוף דברייך, חבל מאוד שאת חושבת שהמדע סותר את התורה.
בכל ההיסתוריה של העם היהודי גדולי הרבנים התאמצו להראות איך התורה לא סותרת את המדע.
הרב שרקי מביא הרבה את שיטת רש"י שמפרש ש"בראשית ברא א-לוקים", בשביל ראשית, דהיינו, שהתיאור אינו תיאור של זמן אלא תיאור תכלית, ולכן לפי זה אין כל סתירה בין התורה למדע, כיוון שהתורה לא דיברה בכלל ברובד היסתורי.
מלבד כך, רואים הרבה פעמים שהתורה לא טורחת להביא עובדות היסתוריות שהיו באותו זמן, לדוגמא, במגילת אסתר התורה לא טורחת להגיד לנו שזה בזמן עזרא ונחמיה, ורק חז"ל ובעקבותיהם גדולים אחרים קשרו בין הזמנים. (לא ניכנס לסוגייה הזו...). בכללי, התורה יכולה לדלג על הרבה שנים, להתעלם מכל מיני עובדות היסתוריות חשובות שהיו באותם זמנים. והסיבה פשוטה מאוד, התורה היא לא ספר מיתולוגיה, לא ספר סיפורים ולא ספר היסתוריוני. היא באה להראות את המפגש של העולם עם הבורא, ולכן היא מדברת ברובד אחר לחלוטין, היא מביאה רק את מה שמראה את הרעיונות הא-לוקיים בצורה הכי חדה. ועוד, שבכללי מעשה בראשית הוא אפוף ומלא סודות וההלכה אוסרת ללמד אותו לרבים, ולכן עוד יותר מודגש הרעיון שעיקר מטרת התורה אינה להעביר מסר היסתורי, אלא מסר עמוק. זה העיקר. לכן, הקושיות הן קושיות וצריך להסביר אותן, כיוון שהכלים שהתורה בחרה להשתמש בהם לשיטות שלא כרש"י הם כלים היסתוריים, אבל צריך להבין שזה לא כזה קושייה, וזה לא מפיל את האמונה. בכללי, כשמלך כוזר שואל את החבר לאמונתו, הוא מתחיל מזה שה' הוציא אותנו ממצרים, ואז מלך כוזר תמה עליו, אבל החבר מסביר לו שהאמונה במעמד הר סיני הרבה יותר חזקה, כיוון שעם ישראל ראה במוחש את התגלות ה' וחוה את המפגש בינו לבין הא-לוה, והתבררה לו האמונה, לעומת בריאת העולם שאף אחד לא היה בה. לכן, עיקר האמונה מתבסס על יציאת מצרים ולא על בריאת העולם, ולכן צריך לזכור שזה ממש לא עיקרי, ולכן אין בעיה לפרש את זה כשיטת רש"י וכדו'....
בכל אופן, לגופו של עניין, התיאוריה שהיקום נוצר לפני מילארדי שנים לא סותר את התנ"ך, עייני ספר של הרב יצחק אורלן "ימי בראשית" שבו הוא מוכיח מלשונות הפסוקים ומפרשנים שונים שהתיאוריה מתאימה בפשט הפסוקים לתורה. וישנם עוד ספרים בסגנון הזה, אם כי לא ראיתי עדיין ספר טוב כמו זה שממש מסביר בפשט פסוקים. (יש המהפך של הרב זמיר, ועוד ספרים, לא זוכר בדיוק...).
איך בדיוק מפשט הפסוקים שהעולם נבראדי שרוט
לא יודע מה הספר שהצעת בסוף אבל כל הסבר מוצע לכך שהעולם נברא לפני מיליארדי שנים ולא לפני 6,000 בשבעה ימים הוא פרשנות טהורה.
....תות"ח!
מה זה שישה ימים? האם היה שמש וירח לפני היום הרביעי שנתלו המאורות? הוא מראה מפרשנים שכל פסוק מתחלק לשניים, ויהי כן זה אומר שיצא אל הפועל, אך החלק הראשון של הפסוק מדבר על זמן הבריאה שלו, וככה ניתן לראות שהוא היה קיים עוד קודם. ויש לכך הרבה מקורות ברמב"ם ובראשונים שכל הדברים נבראו ביום הראשון של הבריאה ורק השתלמו ויצאו אל הפועל בשלימות ביום שלהם, וזה ממש מדוייק מהפסוקים.
נ.ב. להגיד פרשנות טהורה עוד לפני שקראת את הספר זה קצת מצחיק, כשעוד לא שמעת את הטענה שלו.....
..אלפיניסטית
אין ברשותי הספר הנ"ל כך שאיני יכולה לנהל עליו דיון.
אבל בגדול בפשט הכי פשוט שרוב המאמינים הולכים לפיו הוא שבריאת העולם הייתה לפני כ6000 שנה. וכן, זה סותר את המפץ הגדול.
אתה טוען שהתורה היא משל שנועד להעביר מסר ולא איך דברים התבצעו בפועל..?
תסבירי לי את מה את חושבת על זהבינייש פתוח
ברור שיום בבריאת העולם אינו 24 שעות והעולם לא נברא ב144 שעות.
זה כתוב בהמון מקומות שבריאת העולם אינה לפי הפשט.
...אלפיניסטית
העובדה שבריאת העולם היא לא לפי הפשט לא סותרת את העובדה שלפי המקרא העולם נברא לפני כ6000 שנה.
וכמו שאמר חסדי, התורה היא גם מסמך היסטורי, סדר הדורות והשתלשלות המאורעות כתובים בבירור וניתן לראות שלפיהם שהעולם לא קיים יותר מ6000 שנה.
יש לך מקור תורני לכך שבריאת העולם לא התרחשה לפני 6000? כי על זה נסוב הדיון.
אני לא ראיתי שום מקום במקרא או בגמרא שטוען שעולם נברא לפני מיליארדי שנים ולכן אמרתי שקיימות סתירות בין המדע (במקרה הזה זה המפץ הגדול) לבין התורה.
....תות"ח!
המסורת שישנה ביהדות שהעולם נברא לפני ששת אלפים שנה הכוונה היא שההיסתוריה האנושית התחילה לפני ששת אלפים שנה.
ואכן ישנו מקור במדרש שהיה סדר זמנים לפני בריאת העולם....
הרמב"ם במורה-נבוכים חלק ב' פרק כ"ד אומר שהגמרא בראש השנה שאומרת שהעולפ נברא לפני ששת אלפים שנה זו שיטת יחיד, כנראה בגלל המקור שהבאתי ועוד מקורות דומים.
וזה לדוגמא סותר את האבולוציהאלפיניסטית
כי ברגע שאתה אומר שהכוונה היא שההיסטוריה האנושית קיימת בערך מהעת העתיקה זה סתירה למדע שטוען שההיסטוריה האנושית התפתחה בתקופה הפרה היסטורית - לפני כמה מיליוני שנים
נ.ב. אתה יכול לצטט לי את הקטע במורה נבוכים, כי חיפשתי ולא מצאתי בפרק כ"ד אמירה כזאת
החברה האנושית המתורבתת קיימת 6,000 שנהחושבת בקופסא
...אלפיניסטית
לפי המדע ההומו ספיינס - מין האדם הקיים בימינו קיים מאות אלפי שנים והתפתח ממין אחר שהתפתח ממין אחר. וזה אכן סותר את התורה ובריאת אדם הראשון.
את מוזמנת לרמוז בצורה מעודנת שהידע שלי באמונה ומדע מסודר ושיטתי פחות (בשורוק) ממך. זה לא יהפוך את זה לנכון. ולא ישנה את העובדה שקיימות סתירות בין המדע לתורה.
לא אמרתי שאני יודעת יותרחושבת בקופסא
יש כל מיני ספרים בנושא, השרשור הזה הוא ממש לא הפעם הראשונה שהנושא הזה עלה לדיון.
החברה האנושית המתורבתת קיימת יותרדי שרוט
המהפכה הלשונית התרחשה לפני 70,000 שנה.
יש ממצאים מלפני 15,000 שנה של יצירות אומנות שנעשו בידי מיני אדם במזרח התיכון ואפריקה.
יש כלי עבודה מלפני 10,000 שנה.
מה שכן התחיל לפני בערך פחות או יותר 6,000 שנה זה המצאת הכתב.
עד אז, ההומו ספיינס חיו בצורת ציד-לקט ולא היה צורך במערכות כתובות. מאז המהפכה החקלאית נוצר צורך ברישום וכתיבה והפלא ופלא, מאז המצאת הכתב גם נוצרו דתות. אז אפשר לומר ש*דתות* נוצרו לפני 6,000 שנה (למרות שיש אסכולות שטוענות שיש עדויות למערכת אמונות גם לפני).
....תות"ח!
לא נכון, המדע אומר שהמשפחולוגיה הראשונה התחילה לפני ששת אלפים שנה.
בטעות כתבתי פרק כ"ד, פרק כ"ט: "...כי אמרם שתא אלפי שנין הוי עלמא וחד חרוב (ראש השנה ל"א א') אינו העדר המציאות כליל, לאמרו וחד חרוב, הורה על קיום הזמן, ועוד שזה דברי יחיד, והוא באופן מסויים". (תרגום הרב קפאח. הערת הרב קפאח על "באופן מסויים": רבנו עונה כאן שתי תשובות, א', אם הוא כפי שמבינים אותו ההמון הרי הוא דברי יחיד ודחוי. ב', אינו כפשוטו).
גם ההיסטוריה האנושית לא התחילהדי שרוט
כל המסורות שאתה כנראה מתכוון אליהם זה פרשנויות מאוחרות שבאו עם התקדמות התגליות המדעיות באמצעות פרשנות שתתכתב עם המדע.
לא נכון.תות"ח!
המשפחולוגיה הראשונה האנושית הייתה לפי המדע בקירוב לפני ששת אלפים שנה....
אוי ווי. הטעו אותך. "המשפחולוגיה" הראשונית הייתהדי שרוט
הסב הקדמון המשותף לנו ולקופי האדם היה לפני 2.5 מיליון שנה.
בני האדם היוו כמה מינים במקביל.
הומו ספיינס
הומו ארקטוס
הומו האביליס
הומו נינדרתליס
כולם החלו להתפתח במשך 2.5 מיליון שנה.
לפני 70,000 שנה הייתה המהפכה הלשונית.
לפני 15,000 שנה המהפכה החקלאית.
לפני 6,000 המצאת הכתב והכסף ותוך כדי המצאת הדתות.
...תות"ח!
לא, הכוונה היא לזה שהאדם התחיל להסתובב כשבט ולא כפרט. צריך למצוא לך את המקור...אכן שמעתי ולא ביררתי את זה....
האדם התחיל להסתובב כשבט עם תחילתה של המהפכהדי שרוט
נכון.תות"ח!
אולי הכוונה להמצאת הדיבור, שכן התחלת הכתב הגיעה משום שהתחיל הדיבור. ידוע שהאדם נחשב "מדבר" וזה בעצם מה שמבדיל אותו מבעלי החיים עד שנחשב כמדרגה שונה בבריאה. וזה קרה לפני ששת אלפים שנה.
לא הדיבור. *הכתב*. האדם החל לדבר לפני 70,000די שרוט
טוב....תות"ח!
אז אין לי מושג באמת איך המסורת שההיסתוריה האנושית החלה לפני ששת אלפים שנה מסתדרת עם המדע. בכל אופן זו לא קושייה על התורה, שכן בתורה לא כתוב מתי זה קרה, זו קושיה על המסורת שקיבלנו בעניין....
יש לזה תשובה. זה לא כפשוטו 😅די שרוט
מפשט התורה אתה לא למד את זה.
מה זאת אומרת לא כפשוטו?תות"ח!
צריך להסביר מה כן הפשט של זה.
לדוגמא, מתואר במדרש דין ודברים של המלאכים עם משה רבינו. המהר"ל אומר, א', וודאי שלא מדובר על שיח ועל מן "ויכוח" שהם שואלים אותו והוא עונה להם. והמהר"ל מסביר מה העומק של כל הדברים, ואיך כל דבר רומז לדברים עמוקים.
או לדוגמא, הרמב"ם במורה נבוכים חלק א' טורח להראות איך בפשט התורה לקב"ה אין גוף, ואיך זה מסתדר עם פשט המילים. גם אם מבינים שיש הסבר עמוק יותר, צריך להסביר גם איך הוא נכנס בדבר הראשון.
כך גם פה, הבנו שזה לא כפשוטו. עכשיו צריך להסביר אז איך זה כן מסתדר, ומה הכוונה של אותה מסורת. (אגב, כמו שכתבו פה כבר, כל הדיון הזה הוא רק משום שהמדע תופס מזה, אבל בהחלט ניתן לומר שאכן זה לא מוחלט וכל ההערכות האלו לא בהכרח נכונות, שהרי יש להם הרבה חורים וזה עדיין בגדר תיאוריה, או שהמבול שינה את הפחמן ולכן זה נראה שהדברים עתיקים יותר ממה שהם באמת...אבל מסכים שכרגע זה הפשט וזה כנראה נכון, ולכן צריך ליישב בין התורה למדע, כפי שיישבו פעם....).
לא חושבבינייש פתוחאחרונה
אבל מכאן והלאה, אדם ראשון שממנו יצאו שאר האנשות (לא מסתדר עם אבולוציה), ותארוך שלו לפני 6000 שנה, אלה לא מסתדרים עם המדע של היום. וכיהודי מאמין אני מאמין למסורת.
יש סברה שהמבול היו מים חמים שגרמו לדברים באדמה להיראות עתיקים ממה שהם באמת כי האיצו את התפרקות הפחמן.
כנראה שה 6,000 שאתה מתכווןדי שרוט
בסדר...תות"ח!
אם את רוצה את יכולה לדבר עם המחבר ולקנות ממנו, אני יכול להשיג לך אם את רוצה....(לצערי הוא לא מפרסם אותו יותר מדי, ואפשר לקנות אותו רק ע"י פנייה למחבר הספר....).
לגבי סוף דברייך, אני טוען שהתפיסה שהתורה היא ספר היסתורי היא לא נכונה ומגמדת את התורה, ונראה לי שזו הסיבה שאנשים כ"כ מפחדים לבוא ולראות איך פשט התורה קצת אחרת ממה שהם חשבו. אבל אם יבינו שזה לא עיקר התורה ויתמקדו בעיקר המסר של התורה שהוא איננו מדעי, אז ממילא הקושיות לא יהיו כאלו קושיות, וממילא התשובות יהיו תשובות הרבה יותר מספקות.
ובכל מקרה, גם אם "נזרום" איתכם שהתורה היא ספר היסתוריה וזו המטרה שלה, הוא מסביר שם איך פשט התורה איננו כפי שתופסים.
וכבר הבאתי את שיטת רש"י שפירש שתיאור בראשית איננו תיאור היסתורי כי אם תיאור תכליתי, והוא מוכיח את זה דקדוקית, שהרי הב' היא בשווא, ולכן בוודאי שזה תיאור של תכלית ולא של זמן. (את האמת, לא יודע מה השיטות האחרות יענו, זו קושיה אלימתא....).
😂😂😂😂😂😂 הבדיחה הכי עצובהחסדי הים
התורה עד מלכים ודברי הימים (לעצמו) מסודרים בסדר היסטורי.
בנביאים מוצאים תאריכים, בין אם תאריכים מפורשים, בין אם הפנייה לזמני מלכים.
מאפיין מרכזי מאוד במקרא זה היסטוריה.
זה היסטוריה אלוקית אבל היסטוריה.
בנוסף, המקרא מפנה לבריאת העולם עשרות פעמים, כידוע במצוות השבת בעשרת הדברות, ובספר דברים ובספרי הנביאים ובכתובים.
זה מיסודות אמונתנו ש-ה' ברא את העולם וכפי שמביא הרמב"ם בהלכות יסודי התורה ובמו"נ ועוד ספרי מחשבה.
.....תות"ח!
אם היא עצובה, למה אתה צוחק (מהרהר)?
ובכלל, מה זה בדיחה עצובה? זה משפט די אבסורדי....
טוב, אם אתה טוען שהתנ"ך מסודר בצורה היסתורית אתה חי באשליות. יש ספרים בכתובים שהיו לפני ספרים בנביאים וכו'....הסידור שלהם הוא ע"פ הדרגה שבה הם נכתבו, אם בנבואה או ברוח הקודש. דהיינו, לא סדר היסתורי.
הכלל הידוע: "אין מוקדם ומאוחר בתורה" מוכיח לחלוטין את מה שאני אומר.
גם הזמנים שצוינו בדר"כ באו כדי להביא עומק מסויים מדוע זה כך, לדוגמא, השנים של שרה אמנו, השנים שאחשוורוש מלך, הזמן שתואר בתיאור המרכבה שהרמב"ם במורה נבוכים חלק ג' דורש אותו, ועוד הרבה דרשות בקבלה על הזמנים, שכל זמן יש לו עומק מסויים. אין עניין לתורה לציין תאריכים היסתורים, וזו לא המטרה שלה, כי אם כך, היא ממש גרועה בזה. אז חבל סתם לטפול עליה דברים.
לא היסתוריה במובן הרגיל, אלא המפגש של הא-ל עם העולם, כפי שכתבתי. איפה הא-ל מסתתר בכל מיני מאורעות.
אגב, לא מתכחש לעובדה שלפעמים התורה אכן רומזת לנו ע"י הזמנים דברים מסויימים שלא קשורים דווקא לתורת הסוד, לדוגמא, התורה מציינת שנים של יעקב אבינו, יצחק, ישמעאל וכו'...הכל כדי לרמוז לנו שיעקב אבינו היה ארבע-עשרה שנה בבית מדרשו של שם ועבר, וללמד אותנו שעל השנים האלו הוא לא נענש על כיבוד הורים. בקיצור, כל חישוב הזמנים בסופו של דבר הגיע לאותה הבנה, ואחרת הוא היה חסר משמעות.
עוד דוגמא לזמנים שמלמדים אותנו דברים, זה מה שהגמרא אומרת, אלפיים שנה חסד, אלפיים שנה תורה ואלפיים שנה ימות המשיח. ההבנה של מאורעות הזמן ומה תפקיד כל זמן וזמן הוא חשוב ומלמד הרבה דברים. ולא נאריך, יש עוד הרבה דוגמאות....
לא טענתי שזה לא מיסוד תורתינו שה' ברא את העולם, רק אמרתי שהאמונה היותר חשובה והמשמעותית היא מציאות הא-ל שהיא נלמדת דווקא ממעמד הר סיני, כפי שהכוזרי אומר שהאמונה במעמד הר סיני היא הרבה יותר מבוררת מאשר בריאת העולם, והרמב"ם גם טרח להפריד בין אמונת חידוש העולם לבין מציאות הא-ל והאדיר את יסוד מציאות הא-ל הרבה יותר, וניתן לראות גם שחידוש העולם, על אף שהרמב"ם מחזיק ממנו ליסוד גדול, לא מופיע בשלושה-עשר עיקרים כמדומני.
ההפנייה של המקרא לבריאת העולם אינה הפנייה היסתורית, אלא באה ללמד אותנו עומק מסויים. לדוגמא, ההפנייה במעמד הר סיני באה להראות שמצוות השבת באה להשריש את אמונת חידוש העולם, כפי שהרמב"ם במורה נבוכים אומר. שמעתי גם לא מזמן שיעור מרתק של הרב אוריאל עיטם (בעקרון הוא מצולם, זה מכנס אסופות האחרון, תחפש בגוגל, אם אתה רוצה...), שהסביר את הקשר של שבת לבריאת העולם, דברים ממש נפלאים. כדאי לך לשמוע. בכל אופן, זה בא ללמד אותנו דבר מסויים, ואין לתורה אף עניין בהפנייה היסתורית.
אין מקרא יוצא מידי פשוטו, וחלקים רחביםחסדי הים
בריאת העולם, זה מלמד ש-ה' חידש את הזמן שמזה צומח ההיסטוריה, ולכן הוא יכול לפעול בתוך הטבע וההיסטוריה. למשל כמו שישעיהו מדגיש על הכח של ה' לפעול חדשות: "כה אמר האל ה' בורא השמים ונוטיהם רקע הארץ וצאצאיה נתן נשמה לעם עליה ורוח להלכים בה... הראשנות הנה באו וחדשות אני מגיד בטרם תצמחנה אשמיע אתכם".
האמונה ש-ה' בורא את העולם הוא הבסיס ש-ה' יכול לפעול חדשות בעולם ושינוי הטבע, כמו ביציאת מצרים ובכל הנסים בהיסטוריה ומה שיהיה לעתיד לבוא.
....תות"ח!
נכון, אבל זה לא אומר שזה העיקר. וודאי שהתורה כשהיא אומרת תאריכים אלו תאריכים שאמורים להיות נכונים, אבל כל המהלך של התורה הוא לא בהכרח מהלך היסתורי במובן הרגיל. וגם אם יש רובד פשט, זה לא אומר שהוא הכי חשוב והעיקרי, דווקא בדברים שרובד הפשט בהם לא בעל תוכן, העיקר של הדברים הוא הרבדים היותר עמוקים. (וגם בדברים עם התוכן נראה לי שהעיקר הוא הרובד היותר עמוק....).
נו, אז? נכון, הסברתי מה הסיבה החשובה שתאריכים כתובים. להגיד שהתורה היא ספר היסתוריה וסיפורים זה להוריד ולהגמיד את התורה.
נו, מצויין, הראית איזה תוכן עמוק התורה מלמדת אותנו בכך שהיא כתבה "בראשית ברא א-לוקים וכו'....". וודאי שדברי התורה לא מיותרים, וודאי שחידוש העולם זה יסוד חשוב וגדול. אבל זה לא העיקר. וזה מה שהכוזרי אומר, לא מה שאני אומר.
אגב, האמונה שה' יכול לשנות את הטבע גם נלמדת במעמד הר סיני, ושם זה הרבה יותר מודגש, כל הניסים שהיו ביציאת מצרים, מאשר בריאת העולם שהיה אפשר לטעון ח"ו ל"ע שהבורא ברא, אך זה לא אומר שמעכשיו והלאה הוא יוכל לשלוט על הטבע, כמו להבדיל אדם שייצור רובוט שיהיה יותר חזק ממנו, אין זה אומר בהכרח שהוא שולט בו ומנהיג אותו.
זה כן אומר שיכול לשלוט בטבע וכדבריחסדי הים
"ואצלם נודע כי ה' עושה גבורות ונפלאות וכל אשר חפץ בעולמו יעשה, הן להרוס הן לבנות, כחומר ביד היוצר ברצותו מרחיב וברצותו מקצר, 'כי הוא בראו מאין ועד אין יכול להשיבהו', כך הוא דעת המאמינים"
יקראו עיניך מה שאצבעותיך כותבות...תות"ח!
סוף דבריו: "כך הוא דעת המאמינים". וד"ל.
המהר"ל משבח את הדעה הזאת. תקראחסדי הים
נו ו?תות"ח!
מה הקשר שהוא משבח אותה?
זו לא הוכחה פשוט, זה הכל....
המהר"ל בעצמו אומר שזו דעת המאמינים, אך אין פה הוכחה וודאית לאמונה, לעומת מעמד הר סיני שכן.
לפי הרמב"םאריק מהדרום
....תות"ח!
יש הרבה דברים לא מוסברים בחלל, כמו חורים שחורים, שמזכירים לנו שאנחנו לא יודעים הכל, וזה נותן לנו ענווה. עצם זה שיש כ"כ הרבה כוכבים שאין לנו קצה של שמץ מה הגודל של היקום וכמה כוכבים יש בו, זה הרבה יותר נותן הבנה לאדם עד כמה הוא קטן לעומת הא-לוה, ויותר מקרב אותו למושג אינסוף, להבין מה זה גדלות הבורא. (זה ע"פ מדרש, לא זוכר את המקור....).
בכל אופן, יכול להיות שיום אחד תתגלה לנו יותר חכמת הבורא מה התפקיד של כל דבר, אבל יכול להיות שגם כל כוכב מגלה את כבוד ה' בצורה מסויימת, וניתן ללמוד ממנו על גדלות ה' באופן מיוחד, ולהבין את חכמת הא-ל באופן מיוחד, כמו שניתן ללמוד מכל אדם ומכל חיה איזה דבר מסויים שמלמד על גדולת ה', "כֹּל הַנִּקְרָא בִשְׁמִי וְלִכְבוֹדִי בְּרָאתִיו יְצַרְתִּיו אַף עֲשִׂיתִיו" (ישעיהו מ"ג ז'). נגיד לדוגמא השמש והירח, חז"ל משתמשים בזה לתיאור כנסת ישראל וה' יתברך, שכנסת ישראל נמשלה ללבנה שכל אורהּ מאת השמש, והשמש הגדולה והמאירה והמסנוורת שכל החיים מתאפשרים בזכות אורה, זה מסמל את גדולת ה', הרמב"ם במורה נבוכים אומר ביטוי מיוחד, אשרי מי שגדולתו מסנוורת אותנו (בלשון כזו או מעט אחרת....), ניתן ללמוד הרבה מהשמש והירח לכל מיני דברים ביהדות, ובעז"ה יהיה אפשר ללמוד גם משאר הכוכבים.
והתשובה הכי טובה, אין לנו מושג, לעתיד לבוא נדע בדיוק, אלו רק כיוונים....
אפשר להסביר בקלות חור שחורבינייש פתוח
יש מספר מאוד מסוים של מהירות שבעזרתו אפשר לצאת עם חללית מכדור הארץ.
אבל כשהמסה כבדה מידי המהירות גבוהה מאוד, מעל מהירות האור.
יש דברים לא מוסברים אחרים כמו אנרגיה אפלה, ההתרחקות של גלקסיות זה מזה (למרות כח כבידה שאמור לקרב אותן)
....תות"ח!
לא עצם המציאות של חור שחור, כל מיני תופעות שקורות בחור שחור. יישר כוח על הדוגמאות בסוף...
ולמה התמונה הזאת בפרשה?קעלעברימבאר

אתה ממש פנסיונר שגילה את נפלאות הAI.אריק מהדרום
לא יודע. משום מה עד היום ציור באיי.איי לאקעלעברימבאראחרונה
למה התמונה רומזת בחוקת?קעלעברימבאר

וזו?קעלעברימבאר

ואני לתומי חשבתישלג דאשתקד
חחחחחח. אבל זה היה על "במסילה נעלה"קעלעברימבאר
יפה, לא חשבתי על הפרט הזהשלג דאשתקד
תמונה בפרשת שלחקעלעברימבאר

תמונה 9 בפרשהקעלעברימבאר

תמונה בפרשה 10קעלעברימבאר

למה התמונה רומזת בפרשה?קעלעברימבאר

למה תמונה זו רומזת בפרשת קורח?קעלעברימבאר

ויקחו איש מחתתו ויתנו עליהם אש... 250 מחתותפ.א.
מחתה לפי דעתי זו מחבת... 🥘 לא חבית...🛢️פ.א.
ריקועי פחים ציפוי למזבח!קעלעברימבאר
קרח בן יצהרקעלעברימבאר

למה תמונה זו רומזת?קעלעברימבאר

יותר טוב:קעלעברימבאר

ועוד יותר טובקעלעברימבאר

איזה רמז זה הציור רומז לפרשה?קעלעברימבאר
ועוד אחד?קעלעברימבאר
ומהפרשה שעברה?קעלעברימבאר
י - יהושע בן נון, לידו כלב בן יפונהפ.א.
וה-4 לא ברור
בפרשה הם היו בחברון.
לא בקרית ארבע.
הענק "ארבע"קעלעברימבאר
קרית ארבע זה השם השני של חברוןף לפי התורה והנך
אתה מערבב פרשות אחרות … שאלת על פרשה מסוימתפ.א.
אם הם ראו אתקעלעברימבאר
3 ילידי הענק, הם לא ראו את אבא שלהם?
חוץ מזה שאין פאנצ עם אחימן ששי ותלמיקעלעברימבאר
חוץ מלצייר את תלמי יווני עם תלמים
ואת ששי 6קעלעברימבאר
הבאת לי רעיוןקעלעברימבאר
און בן פלת - אבל מה עושה כאן הכפייה האדומה?פ.א.
ביקשתי שיצייר מתג עם כפיה, מהקעלעברימבאר
יכולתי כבר לבקש? ג'לביה?
יפה!קעלעברימבאר
אתה צודק שהלכו עם כובעים ולא כאפיותקעלעברימבאר
כמו שרואים מציורי יהודים בלכיש מבית ראשון, מנינוה.
כאפיה זה כנראה רק למדבר ערב שם השמש חזקה יותר ולא רוצים להשרף בעורף
אממממקעלעברימבאר
@משה אולי תרצה להשתמש בזה
ולמה רומז בהציור:קעלעברימבאר

מרגיש שאין עם מי לדברכתום כואב
ממש כפשוטו, יש פעמים שאני מרגיש חרדות או סוג של דכדוך ולא מוצא אוזן קשבת אז אני כותב לgpt
זה פשוט מצב ח^א
איש מקצוע?זיויק
❤️❤️אריק מהדרוםאחרונה
הילד/ה שבתוככםזיויק
האם הילד/ה שבתוככם עדיין קיימ/ת?
אתם בדיאלוג?
הרמוניה?
מתח?
תהליך?
מה תדעו לספר עליו/עליה?
בהנחה שהתבגרתם כבר 😆
הילדה שבתוכי באה לעיתים רחוקותLavender
לכל מיני שטויות מצחיקות
דוגמא?זיויק
יאווו כתבתי שיר על זה...אברהם יאיר שטרן
רוצה לקרוא?
ברורזיויק
ילדה קטנהאברהם יאיר שטרן
זו הסקיצה השניה או השלישית (אשמח להערות והארות... לשיפור)
ילדה קטנה שבתוכי
אל תעלבי אל תיפגעי
אני צריך אותך כמו מים
בואי נשב בחוץ מול זריחת השמיים
אני צריך אותך אותך כמו שאת צריכה אותי
ואם בלילה תבכי תייבבי
אבוא ואתן לך חיבוק אמיתי
חיי חסרי כל אור בלעדייך
וחייך מסוכנים מאד בלעדיי
אני צריך את ליבך שתהיי מנועי
את צריכה את ראשי שאכוון את דרכך
נכתב בעת חיכוך נפש ונשמה. רוח וגשם. שכל ולב.
יפהזיויק
בתוכי? הוא כוליכְּקֶדֶם
גם נכון, אבל לי יש פיצול אישיות...אברהם יאיר שטרן
באמת, לרוב שולט עלי אדם ממין זכר שופע ביטחון עצמי ליצן חסר תקנה, אבל יודע להיות רציני, לפעמים בדיכאון (משתדל שלא יראו את זה), חבר טוב ואוהב מאוד. מחפש כל הזמן, ופילוסוף בלתי פשרן... הייתי קורא לאישיות שלו טיגריס, בודד פראי בלתי ניתן לאילוף, אבל כשמישהו נכנס לו ללב אז הוא בפנים. נקודה.
ולפעמים לוקחת עלי שליטה ילדה קטנה חסרת ביטחון, שבקושי מעזה לספר בדיחות כי אולי מישהו יצחק עליה... רוצה רק את הפינה שלה ושקט... אוהבת לקרוא, יכולה להתרכז ב3 דברים ביחד (ובגלל הפיצול קשב שלה גם לחשוב על שני דברים בו זמנית ממש...). לאישיות זו הייתי קורא תמנון. חכמה, ביישנית עושה הרבה...
ברוך תהיהכְּקֶדֶם
וכן למר אחי! הגם כבודו בכותבים?אברהם יאיר שטרן
בוודאיכְּקֶדֶם
נו נו, ב"האברהם יאיר שטרןאחרונה
משה: "סלע, תן מים!". סלע:קעלעברימבאר
"מצטער, כבינה מלאכותית, הכוחות שלי מוגבלים למילים, קוד ותמונות על המסך – אני לא יכול לייצר שום דבר פיזי בעולם האמיתי, ובטח שלא להזרים מים אמיתיים. האם תרצה שאצייר בשבילך מים, או שתרצה לעשות דבר נוסף?"
ארץ השוקולדאחרונה
הסרוג המגזריקעלעברימבאר
בין השאר נצפו איתו @הרב מנחם ברוד שסיפר על מעשיות הדוב החבדניק יענקלה בערבות סיביר, @הרב שניאור אשכנזי שלא ברור אם הוא אשכנזי או ספרדי, @עוז סימינובסקי שר הסרוגים בממשלת בנט, @איתמר סגל עורך שות סמס השבועי, @יאיא פינק עורך העלון "היהדות השבועית שלי", @משה הלפגוט, עורך השבועון "שבתון חזנות בפסח בבוסניה והרצגובינה 4 כוכבים" ו@זבולון אורלב , עורך העלון של צומת "שבת בשבתו"
So what?זמירות
בוואט אחתקעלעברימבאר
עדיין לא הבנתי מה הפואנטה בפוסט…זמירות
לא משנהקעלעברימבאר
ארץ השוקולדאחרונה
קחו כסף בכמות בלתי מוגבלתזיויק
ולזכרוני בשולחן ערוך לבני נוח הוא מרחיב על זהקעלעברימבאר
אשמח לרעיונות לקניית מתנה לאחי ליום ההולדת🙏Lavender
בגיל 20+
הכיוון יותר סמלי, עד 100 ש"ח.
מה שהוא אוהב כמובן. אפשרנחלת
כרטיס למופע שהוא אוהב, ספר מסוג האהוב עליו, ארוחה עם
חבר , מנוי על משהו (אבל זה יותר מהסכום המדובר, בגד
עניבה (אם הוא משתמש), כיפה מיוחדת וכד')
תודה, נתת לי כיוון!Lavender
אהבתי את הרעיון של מופע שהוא אוהב
נראה לי שאזמין כרטיסים לשנינו
תודה💖
אחלה מתנהנעמי28
משהו שנוגע לתחומי עניין שלו. את יודעת הכי טובפתית שלג
זאת הבעיה, שלא עולה לי משהו שקשור לתחומיLavender
העניין שלו
סוללה ניידת? שטויות של USB? הוא בקטע?משה
אהממ לא נראה לי שהוא בקטעLavender
זה הבעיה עם בנים,
לבנות הכי קל לקנות מתנות
אז איפה התחביבים שלו?משה
בטח שיש דברים שמעניינים בנים. הוא רגיל? הוא חנון?
יש לו תחביבים, אבל לא עולה לי משהו שאפשרLavender
לקנות לו בהקשר הזה
הוא די רגיל, טיפה חנון...
מוסיף לרשימהפתית שלג
מעבדת AI
ארון תקשורת לAI
שרת אחסון לAI

קפיץאחרונה
חולצה, מגבת, ספר (עכשיו שבוע הספר), סידור עם הקדשהפ.א.
שנה שעברה קניתי לו חולצותLavender
ספר דווקא אחלה רעיון רק הילד בצבא ואין לו זמן לקרוא
תודה על הרעיונות🙏
פק"ל מתקפל, מטען נייד, פנס איכותיל המשוגע היחידי
ספר עם פתק החלפה.
רעיונות חמודים!Lavender
תודה, זה מה שעלה לי לראש שאני הייתי שמחל המשוגע היחידי
אבל זה באמת לפי האדם...
בנות שעשו ש''ל-עוד מעט פסח
מה ההורים שלכם עשו בשבילכן כשיצאתן לשירות לאומי?
מחפשת רעיון למתנה, ערב פרידה או משהו אחר לציין את האירוע.
וגם, אני תוהה אם בנות עדיין הולכות לשירות עם תיקי ענק, שפעם בזמני היו המאפיין של בנות שירות. בטח עברו מאז המזוודות, לא?
(פשוט תוהה מה לקנות לבת שלי).
עדיין הולכים עם תיקי ענקחושבת בקופסא
מתכננת גם את זהעוד מעט פסח
אבל חשבתי או לקנות משהו פיזי, שישאר איתה וישמש להמשך (והרעיון הראשון היה מזוודה/תיק).
וגם לעשות איזה ערב משפחתי כלשהו ל'ברכת הדרך', רק אין לי רעיון מה עושים בערב הזה...
ישי ויש. תלוי בסגנון של הבת ושל אופי השירות, גםזמירות
איך היא תצטרך לנסוע ולהתנייד, תדירות החזרה הביתה.
בתחבורה ציבורית מסודרת, אוטובוסים ורכבות, מזוודה על גלגלים יותר נוחה מתיק ענק על הגב.
יש עדיין בנות עם תיקים ענקיים, אבל יש הרבה מאוד, ואולי הרוב לדעתי האישית, עם מזוודות.
מי שחוזרת כל שבוע הביתה, צריכה משהו גדול להתארגנות ההתחלתית אך לנסיעות השבועיות תיק קטן.
מי שחוזרת הביתה רק פעם בכמה שבועות, בגלל אופי השירות, ברור שתצטרך משהו גדול מאוד בנפח.
לדעתי הבסיס לוודא שיש תנאים פיזים בדירהנפשי תערוג
אם יש שם מזרן נוח? נקי?
כנ"ל שאר הדברים.
ואם הכל טוב שם
מה היא אוהבת?
יש לה תחביבים?
ותמיד אפשר לקנות מכונת גלידה לדירה
זה נראה לי פינוק נחמד