רוצה להתייחס לשרשור על השמחה על מות הערבים בתאונה.ותן טל

אני מדבר על השרשור הזה

אני רוצה רק להגיד כהקדמה - שאני לא מתכוון לפגוע באף אחד אישית, פשוט אני חושב שחלק מהדעות פה לא מאוזנות (ברור לי שיש שיחלקו עליי, וזה בסדר וטבעי ולגיטימי, וגם לי מותר להביע את דעתי).

ככה:

בעיתון "בשבע" השבת קראתי שהפרמדיק שככל הנראה הציל את חייה של אדל ביטון – היה ערבי מוסלמי, שאפילו לא היה במשמרת אבל כששמע שהייתה התאונה (הפיגוע), התעקש להגיע ולעזור, וכאשר אמרו לו שיש במקום תינוקת שאין לה סיכוי – הוא התעקש ולא הסכים לוותר עליה, נלחם על חייה והרופאים אומרים שהטיפול הראשוני שהעניק לה במקום הפיגוע כנראה הציל את חייה.

אותו פרמדיק גם אמר שהוא מוחה נמרצות נגד זריקת אבנים כי זה באמת לא קשור לדת – זה איום ונורא ואסור לקבל את זה בשום אופן.

לא יודע, אני אומנם לא הסגן של אלוקים – אבל נראה לי שאותו פרמדיק שהציל חייה של יהודייה פעוטה הגם שבאופן מציאותי, עמו נמצא במלחמה גלויה ונסתרת עם עמה של אותה פעוטה – נראה לי שבמעשה זה הוא קנה את עולמו.

כן, יש דבר כזה חסידי אומות העולם – וגם אם יהיה לכם מאוד קשה לשמוע את זה, יש כאלה גם בקרב הערבים.

אז שתי שאלות לי אל כל מי ששמח על מות הערבים בתאונה בנשר, אשמח שתענו:

1. אם אתם הייתם פרמדיקים שהוזעקו  למקום התאונה בנשר, והייתם רואים שמדובר בערבים – לא הייתם נלחמים להציל את חייהם במידה ואפשר?
  2. אם היו מספרים לכם שאחד מאותם ערבים שנהרגו היה מנתח לב בהדסה עין כרם והוא הציל במו ידיו עשרות ומאות יהודים ממוות – האם גם אז הייתם שמחים על מותו?

כן, המציאות מורכבת ומאוד מאוד קשה – אבל גם בתוך מציאות קשה אנחנו צריכים לעשות חילוקים – לשמוח על זה שלא מתו יהודים – בוודאי, זה לא משהו רע שמחה כזאת. אבל לשמוח על כך שמתו ערבים? אנשים שאתה לא יודע עליהם כלום, שמתו בתקרית מצערת שלא הייתה אמורה לקרות? זה הזוי.

ולא, אני לא אחד ששונא יהודים ואוהב ערבים – אני אוהב את המדינה שלי ונלחמתי כדי להגן עליה – אבל אני כן יודע לקבל מציאות שהיא לא בדיוק מה שנוח לי איתו. אני יודע מצד אחד לתעב את כל מי שפוגע בעם ישראל, ומצד שני במקרה פרטי לגופו כשאני שומע על תאונה מחרידה שקרתה – אני יודע להצטער על זה שזה קרה ולהגיד שזה היה דבר מיותר (למרות שגם אני שמח שלפחות יהודי לא מת בזה).

השלב הבא של אותם אלה ששמחים על מות ערבים בתאונה סתם, יכולה להיות שמחה על כך שפעיל שמאל יהודי מת בנפילה מצוק במהלך טיול בגליל.

ובנוגע למה שאמרו על רגש טבעי שאסור להדחיק וזה טוב שמרגישים אותו – הבל הבלים. לא את כל הרגשות הטבעיים אנחנו צריכים להעניק הם דרור. יש רגשות שצריך וחובה לשלוט בהם ולדעת גם איך לנתב אותם נכון (רגש משיכה מינית, בתור דוגמא קטנה...הרגש הכי טבעי שאפשר שגם צריך להיות הכי מרוסן שאפשר, כולל בין איש לאשתו).

מה הטיפשות הזאת להגיד שכל רגש טבעי אני צריך להשלים איתו וניסיון להתיפייף ולהגיד שהוא אינו – הוא דבר רע? זה פשוט הזוי ולא ראוי.

וכן – אני מודע לכך שיש הרבה כאב וזעם בחלק מהציבור כלפי הערבים, וגם אני כזה – אבל אני יודע מתי זה נכון ומתי לא.

אם נניח אתם גרים במאחז, ויום אחד אתם מוצאים בשטח המאחז ילדה פלסטינית בת 5 שאיבדה את הדרך בשוטטות שלה והגיעה אל המאחז. מה הייתם עושים? מפקירים אותה לנפשה? זורקים אותה לוואדי? מקווים שתפגע בה משאית שאיבדה את הבלמים כדי שתוכלו לשמוח אחרי זה במותה?

או שאולי – הייתם לוקחים אותה לבית, נותנים לה משקה חם ומשהו להתכסות בו כי קר, ואז מתקשרים למשטרה כדי שתבוא לעזור? (מקרה אמיתי, למי שלא זוכר).

בזה אנחנו נבדלים מבני דודינו הישמעאלים...

צהריים טובים עוד שנייה יום העצמאות - אז חג שמח! תהנו כולם!

כ"כ הרבה חכמה, היגיון, רגישות, מוסר, אנושיותבצלםאלוקים

כ"כ הרבה לב בהודעה אחת.

כ"כ הרבה שכל ואמונה.

כ"כ הרבה "יהודיות", פשוט כך.

שוב, התלהבות של מתחילים. גם אם יש משהו במה שותן טלמוטיז

אמר\ה - אין שום דבר. ודאי שלא  "כ"כ הרבה חכמה, היגיון, רגישות, מוסר, אנושיות 

כ"כ הרבה לב בהודעה אחת.

כ"כ הרבה שכל ואמונה

כ"כ הרבה "יהודיות", פשוט כך.

פחח

מה גם שבצלם אלוקים ששואבת את המוסר שלה ממקורות אנטי יהודיים - לא יכולה להכתיר אף אחד ב"יהודיות", בטח לא על סמך קטע קצר ובסיסי, שנדוש מליון פעם. עושה מעצמך צחוק.

ובעניין הקטע עצמו, ברור שיש מורכבות, אבל למעשה היא לא משנה הרבה.

אם ה"ידידות" הערבית של תרפ"ט בחברון הספיקה לניהול יחסים תקינים למשך זמן רב - היא בטח תספיק בשביל להציל ילדה יהודיה.. שזה המינימום של מינימום של תקינות אנושית בסיסית.

ואעפ"כ - כל היחסים התקינים האלה התפוגגו ברגע, והפכו לרצחניות ואכזריות מטורפת. 

כך ש... גם אם הערבי עשה מעשה טוב, עדיין, גם עליו עצמו אני אאמין שהוא יכול לקום ולרצוח ביום אחד יהודים.

כל הדיבורים על כך שהוא מתנגד לאבנים כי זה לא קשור לדת - קשקושים, זה מלל שלמדו אותו למלמל, הסיבה האמיתית היא שנכון לעכשיו - מתאים לו לנהל יחסים תקינים, זה נחמד מאד יחסים תקינים, זה אולי גם נחמד לו עצמו, אבל זה כל מה שזה. וכמו שהוכח כבר בעבר - היחסים התקינים האלה נעלמים ברגע...

שוב, הצלת ילדה זה מינימום של מינימום של יחסים תקינים, לפעמים השגרה מספקת לאדם הזדמניות להפוך להירואי, במעשה קטן ותקין. זה מינימום של יחסים תקינים - וערבים נוטים לשכוח את התקינות של היחסים אחרי דרשה אחת במסגד.

זה שהערבי הזה לא מתעניין ברצח אלא באייפון -גם לא מרשים אותי, אני בטוח שעוד תהיינה מלחמות בין מדינות אירופה, ביום בו יתעוררו שם אנשים מהאייפון. העולם הוא אותו עולם - רק עולם שמתעניין בגדאג'טים כמו ילד, ומסיח דעתו מהמציאות.

מכיון שערבים הוכיחו שוב ושוב שהם אויב, גם אחרי זמן רב של תקינות, אין שום רע לשמוח על מותם, אם כי שש אנשים זה לא מספיק כדי להשפיע במשהו, אז לי אישית זה לא גרם לשמוח.

ברור, שלו תיפול פצצת אטום ותחסל את כל הערבים ביו"ש - אשוש ואשמח עד בלי די. על כל "מצילי התינוקות" ששם.. ועל כל החיות שיודעות להשתלט על מעשיהן לזמן מוגבל.

זה לאום שהוא אויב, טוב שהוא מתכלה, אודה לערבי שהציל את הבת שלי - ועדיין אחשוש תמיד שהוא עצמו מסוגל יום אחד לרצוח, ביום בו הוא יתעורר מהאייפון, או ביום שהתקינות של היחסים לא תתאים לו.

לו היתה אפשרות לעולם הערבי להשמיד את ישראל - כל הערבים שעבדו איתנו והיו הכי נחמדים.. שבעצמי הכרתי.. יהפכו לרוצחים יחד עם כל העולם המוסלמי.

לא שאדם שכותב את מה ש"ותן טל" כתב\ה הוא אדם רע - אבל בהחלט משהו מעוות אצלו.

מוטי, פשוט חלאס לרדת לפסים אישיים. די כבר.עוגי פלצת

יש לך טיעון ענייני - תטען, אל תכפיש.

אל תהיה מאלה שנזקקים להכפשות כי אין להם דבר יותר טוב לומר...

ביקורת באישי ר' עוגי.מוטיז

כי ככה אתה נוהג. כל ביקורת היא עדינה ועניינית..בצלםאלוקים

ומה שלא- באישי.

באמת לא לעניין איך שעוגי מדבר אליך.

לא דן על זה, ולא חוזר בי. זה בדיוק מה שצריך לכתובמוטיז

הרה"ג ר' מוטי כשדברים נכתבים בפומבי,עוגי פלצת

התגובה אליהם חייבת להיות גם בפומבי...

לא בין חברים..מוטיז

אבל נו טוב, לא אכפת לי..

דווקא לכן כואב לי במיוחד...עוגי פלצת

עם הרבה מאוד מהדברים שאתה כותב - אני ממש מסכים.

אבל למה להפוך את טיעוניך לדברים שאינם נשמעים?

הרבה מאוד אמת יש בהם, וחבל שזה מקשה להזדהות איתם...

אם תוכל ולו מעט לעדן את דבריך(ע"י עריכת מנהלים) הישירים כלפי ותן טל לעיל,

אני אשמח מאוד שדבריי יימחקו.

לכל הרוחות, זה לא היה כלפי "ותן טל".מוטיז

קרא שוב.. ואני לא רואה בדברים בעיה.

התכוונתי גם לדברים שהפנית אליו מפורשותעוגי פלצת

טוב, נותרנו חלוקים בדעותינו...

יש לך איזושהי טעות, |עובר לאישי לקצר הליכים|מוטיז

סליחה, הגזמתי בדבריי כלפיך, אפשר למחוק אותםעוגי פלצת
זה בסדר, אל תגזים, הרי גמני מגזים בלי סוףמוטיז

חח אני רוצה לשמר את היתרון בפסגה עוגי פלצת
אין לי שום "התלהבות של מתחילים"ותן טל

ואשמח אם לא תנסה להגדיר את תחושותיי שלי בלי שאתה מכיר אותי כלל. אני לא כתבתי את מה שבצלםאלוקים כתבה ואיני מכיר אותה כלל.

אני כתבתי אך ורק את מה שאני באופן אישי מרגיש, על פי לימודי האמונה והרבנים שלי, ועל פי הנפש היהודית (כן,בניגוד למה שחלק אולי חושבים פה - גם למי שחוש כמוני יש נפש יהודית) שיש לי.

אני בהחלט לא בגישה הנוצרית של להגיש את הלחי השנייה, ומנגד - אני גם לא שמח על מוות מיותר.

אני אדם ריאלי - ויודע שיש ויש, יש מורכבות רבה מאוד ולנסות לתמצת אותה בתחושה אחת בלבד של שנאה יוקדת וניסיון לשמוח על כל דבר שקרה - זה הזוי ולא מתאים לנפש היהודית. 

הוא דיבר עלי..אבל הוא לא שווה תגובה..אז אני מתעלמתבצלםאלוקים

לא כתבתי את הפתיחה לך, רק את התוכן שהעתקתימוטיז

לתגובה למטה.

אז מי כתב אם לא אתה?ותן טל

אז אתה לא חושב שיש לי התלהבות של מתחילים? ציין זאת במפורש... ואז אבקש את סליחתך על שחשדתי בך לחינם...

אבל אם אתה כן חושב ככה עדיין  - אני עומד אחרי מילותי...

ועניתי לך כמובן גם למטה.

כתבתי את זה, אבל למישהי אחרת, לא לך.מוטיז

זאת בכלל תגובה ל"בצלםאלוקים"חבוב

והגבתי למטה..VV

אוקי, טעות שלי...מתנצל...ותן טל

טעויות של טירונים בפורומים כאן,... צריך ללמוד את הקטע לאן כל תגובה מוגבת... סליחה מקרב לב.

אז למה לפתוח שרשור חדש?...עוגי פלצת

על קצה המזלג:

רגש מיני אתה לא מדחיק - אלא מתעל, מווסת, מרסן.

להתעקש להתאבל על היפגעותם של הרוצים במותנו - זו הדחקה של הרגש הלאומי.

מצטער, זה דמגוגיה של מילים.ותן טל

אני יכול להגיד את זה אחרת. אם רגש מיני לא מדחיקים אלא מתעלים, אז גם רגש לאומי לא מדחיקים אלא מתעלים לכיוונים הנכונים, ששמחה על מות ערבי סתם הוא לא אחד מהכיוונים הללו.

ואם להתאבל על מות הרוצים במותנו זה הדחקה של הרגש הלאומי - אז גם לעצור רגש מיני זה הדחקה. נער מדחיק במשך 10 שנים את רצונו להיות עם מישהי , ולא פוגם בברית הקודש ולא מזין עיניו בתועבה. 

אם אתה משתמש בדמגוגיה על מילים מסויימות, אני הופך את הקערה על פיה.

אבל הקטע הוא שאפילו נקודת המוצא לא נכונה. אתה כותב שלהתעקש להתאבל על היפגעותם של הרוצים במותנו זו הדחקה של הרגש הלאומי, וקשה לי עליך:

1. מאיפה קבעת שהתאבלתי? זה לא קשור לאבל, אלא זה צער בסיסי על מוות מיותר. יש גדרים הרבה יותר מדוייקים לאבל.

2. מאיפה קבעת שזה מוות של אלו הרוצים במותנו? אתה לא באמת יודע כלום על אותו ערבי. כלום. איך אתה לעזאזל יודע שהוא רוצה במותנו? ואם הוא למד רפואה כדי להציל חיי אנשים? ואם הוא היה פעיל של השב"F בכפר בלי שידעת? ואם אחיו התגייס לצבא, מה שבהחלט יכול לקרות בכפרים מסויימים ובמשפחות מסוימות? למה ישר קביעה אוטומטית שהוא בטוח רוצה במותנו? 

אתה נביא? אולי הסבירות גבוהה - אבל כל עוד אתה לא יודע, אל תצא בהצהרה מהירה ופזיזה...

צהריים טובים!

אתה רשאי להגדיר הדחקה וריסון כרצונךעוגי פלצת

הקשית מצד הדחקת הרגש המיני כביכול שיש בהלכה.

מכאן, שלא תמיד אנחנו נותנים פורקן לצד הטבעי שלנו!

עניתי, שבראייתי ההלכה מנתבת את הרגש המיני למקומות בריאים,

ופורקן מתמיד שלו לא יהיה טבעי אלא הרסני.

לעומת זאת, העדר צער לנוכח צרה שפוקדת את האומה השונאת אותי -

הוא הדחקה, לכל הפחות בצורה בה אני והחבר'ה עליהם הקשית רואים את זה.

1. אל תתפוס אותי במילים ובמינוחים, ברור לך שלא התכוונתי שקרעת וישבת שבעה.

2. אני מדבר על היפגעות האומה הרשעה, אינני מכיר את הפרטים בכלל,

כפי שתוכל ללמוד מהכיוון של דבריי בהמשך השרשור.

כל עוד האומה הערבית דוגלת בהשמדתי - אינני יכול להביע חמלה ולימוד זכות דווקא

בשעה שפוקד אותה אסון.

זה לא צרה שפוקדת את האומה השונאת אותך.ותן טל

כשאתה מגדיר את הכל כמקשה אחת באמת קשה להסתכל אחרת - אבל העניין הוא לעת גם להסתכל על פרט כפרט, במקום שזה נצרך. וכאן, אכן, אני לא אבל על האומה הפלסטינית שאיבדה את אחד מבניה - אבל אני בהחלט מבין שמדובר במוות מיותר ושאם הייתי פרמדיק והייתי שם - אין לי ספק שהייתי ניגש להציל את חיי המעורבים בלי להתחיל לחשב את החשבונות של הקדוש ברוך הוא. אם ה' רוצה שהוא ימות באמת - הוא ידאג לזה, תפקידי כאדם שתפקידו להציל חיים - הוא להציל אדם שנפגע על לא עוול בכפו.

עבורי זו ידיעה חדשותית ולא דילמה ממשיתעוגי פלצת

כפרמדיק הייתי טורח להצילו, זו גם ההלכה הפסוקה להבנתי (כפי שצויין למטה,

בשבת וכ"ש בשאר הימים).

אינני מכיר את הפרט הזה אישית,

ומבחינתי ההיכרות איתו היא רק דרך הפרספקטיבה הלאומית.

לא קראתי את השירשור ההוא, אבל-רחלקה

בעזהי"ת.

אני חושבת שמצבים כאלה צריך ללכת אחרי ההגיון הבריא ואחרי הרוב.

אני אסביר:

אוקי, אז היה פרמדיק אחד נחמד מאוד שהציל חיים של ילדה יהודיה. אני בטוחה שיש עוד כמה כאלה בהיסטוריה. אבל זה לא סותר שבגדול העם שלו רוצה לטבוח אותנו. רוצה את הראשים שלנו כרותים.

אתה יודע שהאגדה מספרת שאת היטלר הצילה פעם אישה יהודיה?!? אני ממש לא רוצה להיות אותה אישה, מספיק שהיתה אחת "הומנית" שכזאת, שבגלל מעשיה קרה רצח עם! (אמנם זה בגרמא, ואני בטוחה שלא ניחא ליה, אבל עדיין, זה קרה!)

רוב הערבים רוצים אותנו מתים. ומי שלא זה בד"כ אנשים פשוטים שרוצים לחיות את היומיום שלהם בלי יותר מדי בלאגנים.

ישנם מאוד מעטים שרוצים בטובתנו.

מסקנה: אני לא אלך להציל חיים של ערבי=אויב.

אז אני לא אפגע בהם בכוונה, כי מי אני שאחליט מי יחיה ומי ימות. אבל אני גם לא אציל את החיים שלהם.

עד כמה מישהו מסוגל להעריך מה הרוב?עוגי פלצת

גם מיעוט יכול להיות מיעוט המצוי...

רובם אויביםמושיקו

זה יד אחת נושכת יש שניה מרפאת.

זה שהוא שם זה לא אומר שהבן שלו או הכן שלו לא יזרוק אבנים.

וזה לא אומר שבשלב כלשהו תעלה לו הג'ננה הערבית לראש והוא יהרוג יהודי מעצבים

אתה מסכים עם רחלקה שרובם אויביםעוגי פלצת

אבל לא מסגיר לי את הכלי הסטטיסטי בו שניכם משתמשים כדי לאמוד...

הכלי הוא חשדהו וכבדהומושיקו

קח אותו קודם כל בחזקת רוצח וגנב.

תדאג שיהיה מכה שיותר עם ראש צמוד לרצפה וקרוב אליך ע"י עבודה וכו'.

ותעודד אותו לעבור לארץ אחרת או ללמוד לימודים אקדמאים וכל דבר שיגרום לו ללדת פחות ילדים בארץ.

וברגע שהוא גונב או רוצח לסגור איתו חשבון.

בפועל כיום זה שהערבים שקטים זה כי נותנים להם לעבוד בהגבלות מסוימות, כך שהביאו אותם למצב שיש להם הרבה מה להפסיד אם הם יתחילו באלימות כלשהי.

אצלם הכול הולך לפי מה ששווה להם.

אם למשל יתנו להם לימודים מוזלים באירופה או ארה"ב רובם לא יחזרו..

קראתי סיפור שאמריקאים היו באחת ממלחמותיהם באזור מוסלמי והם סבלו מהתנכלויות של כנופיות אלימות, עד שהם תפסו קבוצה גדולה, העמידו שתים בצד,הרגו את כולם וקברו כל אחד בנפרד עם חזיר.

ושחררו את הנשים חזרה לכפר, וההתנכלויות פסקו 

אתה כותב דברים מעניינים שאין לי את הכליםעוגי פלצת

להזדהות או להתווכח איתם,

עם הרבה מדבריך, לבי נוטה להזדהות - כמי שחברותא שלו נרצח 

ע"י ערבי (שהועסק ע"י יהודים דתיים "משלנו"), בדרכו ללמוד תורה.

כמדומני שכבר נתקלתי בחיי בניתוחים שונים משלך,

מכאלה שמכירים ערבים לא פחות - יש להניח.

ועדיין -

אין לי כלי אובייקטיבי ואפילו קרוב לאובייקטיבי לקבוע קביעות על הרוב.

(ישנם תחומים שדי כן, אבל לא בכל התחומים קל לקבוע קביעות...)

צריך ללכת עם גב לקיר באזור עם ערבימושיקו

וזה מעודן בהלכה שאסור להיות עם גוי לבד בסיטואציות מסוימות.

שערבי מתקרב לידי בטרמפיאדה וכו' אני נזהר ונדרך.

יש הבדל בין להיזהר ולשמור על עצמךאדם ישר

לבין לא לעזור לגוי שבסכנת נפשות.

כמו להבדיל בדיני לשון הרע שאין לקבלו אך צריך לחשוש.

הדברים ידועים ושכוייח, גם אני נזהר ונדרךעוגי פלצת

אבל לשאלה שלי אין לי תשובה...

לא סתם פתגם חז"ל המקורי הוא "כבדהו וחשדהו"אדם ישר

ולא הפוך כפי שכתבת.

הרגש הבסיסי כלפי אדם בצרה (כל עוד שלא מוכח או סביר מאוד להניח שהוא רוצח) זה לסייע לו.

אמנם אין בזה מצווה דאורייתא כמו לסייע ליהודים אך חז"ל ציוו לסייע גם לגוי (אפילו בנושאים ממוניים, ק"ו בהגשת עזרה ראשונה) משום דרכי שלום.

אתה בא לטעון שכמעט כל הערבים רוצחים ולכן אסור לעזור להם. טענה לגיטימית.

רק עליך מוטלת חובת ההוכחה לכך שבאמת רובם רוצחים או תומכים ברצח, ולא רוצים לחיות פה את חייהם בשקט.

כל האמור בהודעה זו הוא לא דעתי האישית, כי לא גיבשתי לעצמי דעה סופית בנושא עדיין. רק מסביר את דברי עוגי שליט"א.

יש בעיתיות להציל גוי - במיוחד בא"ימושיקו

בלי קשר אם הוא ערבי או לא.

זו דעת ההלכה היבשה

זה שעושים משום דרכי שלום מילא, אבל ליסוע לטפל בגוי בשבת - זה חילול שבת. 

ההלכה לענייננו זה מה שהפוסקים יגידו לך היום...עוגי פלצת

מעניין. אפשר מקור?אדם ישר

מעולם לא שמעתי על הלכה שאוסרת על הצלת גוי.

מענה מהרב שמואל אליהו מכיפהמושיקו

הצלת נכרי בשבת

תוכן השאלה:
כבוד הרב
יש לי שאלה לגבי פיקוח נפש 
ידוע שפיקוח נפש דוחה שבת אבל מדובר בפיקוח נפש של יהודי ואם קיים מצב שגוי בסכנת חיים לא נחלל עליו את השבת (נכון שאולי יחללו שבת אם זה יכול לגרום לחילול ה' שמסכן יהודים אבל אני מדבר על העקרון)
דבר זה מאד לא נתפס בעיני אני יודע את התשובה של מוסר אלוקי לעומת מוסר אנושי אבל אני לא כל כך מחזיק ממנה אני רואה במוסר דבר אבסולוטי ואם יש מחלוקת בין מוסר אנושי לאלוקי זה מחוסר הבנה של האנושי את המוסר היותר גדול (כמו לרחם על אכזרים שזה מוסרי לכאורה)
אבל במקרה של הצלת חיים לעומת חיי אדם זה לא ממש נתפס בעיני וזה מקשה עלי לראות את היהדות כדת המוסרית שהיא מתיימרת להיות ומתוך כך גם מקשה על האמונה באמיתותה
יום טוב

תוכן התשובה:
המציאות שהקב"ה זימן לנו שיש "משום דרכי שלום" כזה שמחייב או מתיר חילול שבת לצרוך הצלת חיי נכרי. הלכה זו היא הלכה שאין עליה עוררין וכולם מסכימים עימה.
הדבר הזה הוא אמנם סיבה חיצונית ומקרית. אבל אני מאמין שאין מקרים בעולם. ואולי יש לזה סיבה. אני יכול להניח שזה הכנה למצב אחר שבו העולם יתעלה, ואסביר את דברי.
כולנו יודעים שלעתיד לבוא כולנו נתעלה מדרגה אחר מדרגה. בני ישראל יעלו למדרגת כהנים "ממלכת כהנים" וגם אומות העולם יתעלו למדרגת ישראל או חסידי אומות העולם וכד'. זה לא אומר שההלכה תשתנה. המציאות תשתנה. בנתים, כשלב מכין, זימן לנו הקב"ה את המציאות הזו ש"מתירה" לנו לטפל בהם משום דרכי שלום.
ואל תשאל אותי ממה שהיה בעבר, כיון שאיננו מכירים את המציאות של פעם, את גסות אומות העולם ואת ההשפעה הרעה שהיתה יכולה להיות בהצלת נכרי. 
זכור נא את ההתנהגות שלהם במצבים שונים בהיסטוריה תרבות אנשים חטאים, זכור את סדום ועמורה. זכור את הנהגות הכנענים שהיו מקיימים חיי אישות עם נפטרים. זכור את הנהגות מלכי כנען שהיו כורתים אברים, מנקרים עינים, שורפים את ילדיהם, וכל זה בתור תרבות שלטת שזה דרכה וזו הנורמה החברתית ולכך מחנכים את הנוער. זו מציאות שלפעמים היא יותר גרועה מהתנהגות של חיות על ארבע. 
זו היתה תרבות שהיתה מבוססת על ציד, ציד אדם, הרג, ודו-קרב. ומי יודע האם הצלה של נכרי אחד לא גוררת בעקבותיה רצח של חפים מפשע אחרים.
איני יודע אם זו הסיבה של התורה – אבל זה יותר מובן אם מדברים על ימי קדם.

מה הבאת?בצלםאלוקים

"המציאות שהקב"ה זימן לנו שיש "משום דרכי שלום" כזה שמחייב או מתיר חילול שבת לצרוך הצלת חיי נכרי. הלכה זו היא הלכה שאין עליה עוררין וכולם מסכימים עימה."

זה מה שנפסק.

זה דבר שמאוד משתנה בנסיבותמושיקו

כדאי לקרוא על זה כאן גן.

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A4%D7%99%D7%A7%D7%95%D7%97_%D7%A0%D7%A4%D7%A9_%D7%93%D7%95%D7%97%D7%94_%D7%A9%D7%91%D7%AA#cite_note-12

בערך של הצלת גוי בשבת.

בפועל למה להכניס ראש בריא למיטה חולה?

גם מי שסובר שמותר לטפל בגוי זה לא חלק.

הבאת תשובות בעצמך, הבא נא מקור הלכתי כלשהואעוגי פלצת

שמבסס את העמדה שאתה מציג (בפוסקי זמננו).

(הרב ליאור, הרב אריאל והרב שמואל אליהו כתבו ללא הסתייגות.

הרב שמואל אליהו אף הגדיל וכתב שאין בכך מחלוקת.)

לפועל יש פסק שמשום דרכי שלום מציליןמושיקו

אבל ביו"ש שהגוים בחזקת רוצחים - יש דין של מורידין ולא מעלין.

שהתשובות היחידות שהבאת לא ציינו אותועוגי פלצת

למרות שלגבי כמות גדולה מקוראי אותה תשובה -

זו בדיוק המציאות.

(והרב ליאור, שהוא רב במקום שכזה, גם לא סייג דבריו לכיוון שלך)

הרב יעקב אריאלמושיקו

שאלה:
מהגמרא במסכת שבת נלמד שפיקוח הגל אינו מותר בשבת באם נפל הכותל על גוי - אלא רק מדין של איבה.
האם להלכה אכן רק מדין איבה אנו מפקחים מגוי? האם אינו חביב האדם שנברא בצלם כדי להתירנו להצילו אף בשבת הצלה ברורה?
האם אסור לפקח את הגל שנפל על בעל חיים ואנו יודעים שנפצע ועדיין חי? והרי צער בעלי חיים דאורייתא.

תשובה:
עיין רמב"ם הל' מלכים סוף פ"י ותיוכח שעזרה לגוי היא משום ורחמיו על כל מעשיו. כלומר, מעיקר הדין היו גם גויים ראויים לחמלה, אולם בגלל שנאתם ורשעתם נקבע אחרת. כשהנסיבות מחייבות עזרה לגוי חוזר הציווי הראשון של הרחמים למקורו.
ה"ה לענין שבת. שבת היא ערך עליון ומקודש. הותר לחללה רק על מי שמצווה על השבת משום חלל עליו שבת.אחת כדי שיקיים שבתות הרבה. גוי אינו בכלל זה. אולם כאשר נוצרות נסיבות של איבה חוזרת החובה להציל גוי בשבת למקורה הראשון.
אתיקנים רבים סבורים שכל המוסר האנושי בנוי על יסוד התועלת, שמור לי ואשמור לך.אומנם אין זו דעתנו, אך אם זה מוסרי בתרבות האנושית אין שום פגם בשיקול כזה ביחס לגוי.
צער בעלי חיים הוא אומנם מהתורה, אולם צורכי האדם עומדים מעליו. להווי ידוע לך שהחלב הבשר והביצים שאתה ניזון בהם הם תוצאה של צער בעלי חיים לא קטן.
עם זאת יש איסורי דרבנן שהותרו בשבת משום צעב"ח. לכן יש להתייעץ בפוסק מוסמך בשאלה של צעב"ח בשבת, כי אולי יש דרך להתיר את המעשה ע"י המרתו לאיסור מדרבנן.

בכל המקורות שאתה ועוגי הבאתםאדם ישר

היה כתוב בפירוש או בעקיפין שביום חול חובה להציל גוי, בשונה מדבריך שיש בעייתיות בלהציל גוי בכלל.

זה מה שהיה קשה לי בדבריך, לא לגבי איסור הצלה בשבת (שגם הוא לא מוחלט, כמו שאפשר לראות במקורות שהבאתם)

רמב"ם הלכות רוצח ושמירת נפש פ"ד הל' ט"זמושיקו

טז  [יא] אבל הגויים שאין בינינו וביניהם מלחמה, ורועי בהמה דקה מישראל וכיוצא בהן--אין מסבבים להן המיתה.  ואסור להצילן; אם נטו למות, כגון שראה אחד מהן שנפל לים--אינו מעלהו:  שנאמר "לא תעמוד על דם ריעך" (ויקרא יט,טז), ואין זה ריעך.

אהמבצלםאלוקים

לא הבנתי. אם אין איתם מלחמה אז אסור להציל?

אתה מביא פסקה קטנטונת..ואני לא יודעת את ההמשך..אין שום דיבור על חילול ה'.?

בכל מקרה נפסק כיום שחייבים להציל משום חילול ה'.

תפתח ותראהמושיקו

הבאתי מקור

למדתי על הנושא, וקראתי פה עוד תשובות שהביאובצלםאלוקים

לא ראיתי פסק אחד שאומר לא להציל.

ו..מה הבאת? ויקיפדיה?

אני מדברת על דברי הרמב"ם..אם יש לו איזה מקום שהוא מבאר את הדברים האלה..ואם הוא מתעלם מענין של חילול ה'.

ואני בת.

מענייןחיים שלמה
הרבי דווקא כן הציל ילד שטבע בים..
מיעוט מצוי = רוב, לא כן?רחלקה

בעזהי"ת.

וכן, כשעושים בחירות ורואים מי עולה לשלטון אצלם, מבינים מה הרוב רוצה.

חוצמזה, שכל מי שמצהיר על עצמו כמוסלמי, מתחייב לצאת לג'יהאד נגד הכופרים (=יהודים). אז אין פה אפילו ספק קל שבקלים מה הרצון העליון שלהם...

לא, מיעוט המצוי זה מיעוט.עוגי פלצת

הוא קיים ועושה רעש וצריך לקחת אותו בחשבון -

אבל הוא לא רוב.

מהי אותה "הצהרה על עצמו כמוסלמי"? לא בקי בפרקטיקות הדתיות שלהם...

אז תהיה בקיא לפני שאתה מדבר..רחלקה

בעזהי"ת.

מי שמאמין באיסלם, במוחמד, הולך למסגד, שולח את ילדיו לחינוך מוסלמי וכו'.

ממש כמו אצלנו

לכן אשמח שתעזרי לי בזה...עוגי פלצת

הדברים שכתבת לעיל הם לא אינפורמציה עובדתית

אלא הרושם שלך... (שאני מאוד מזדהה איתו, כידוע לך היטב)

אני רק רוצה לדעת, לא רק להתרשם.

וזה בדיוק מה שאני "מדבר" - שאני לא יודע ואשמח לעזרה לדעת.

זוהי דיסציפלינה שלמה- מזרחנותרחלקה

בעזהי"ת.

קשה לתת מידע על קצה המזלג... חפש בגוגל ותמצא חומרים.

בהכרח חומרים שיסייעו לכיוון שלך? אני מקווה מאוד עוגי פלצת

ואני גם קראתי בויקיפדיה על מזרחנות.

קיוויתי שתעזרי לי להיות קצת יודע כפי שאת...

ומרדכי קידר הוא אחל'ה ונהדר לצפות בו,עוגי פלצת

אבל הוא לא המזרחן היחיד...

מסקנה - פרמדיקית או רופאה את לא יכולה להיות.ותן טל

כי לפי חוקי מדינת ישראל - ואגב, זה גם מעוגן כיום בהלכה כדרכי שלום - חובה עלינו אפילו לחלל שבת כדי להציל גויים ממוות - על מנת (לפי ההלכה) שגם הגויים יעשו כנ"ל במקרה דומה אצלם, כשהנפגע הוא יהודי. וקל וחומר שגם להציל. את רוצה להגיד שאם תהיי רופאה ויבוא אליך פציינט ערבי עם בעייה בלב, לא תסכימי לנתח אותו? משמע - לא תוכלי להיות רופאה כי לא יתנו לך.

ובנוגע למקרה עם הילדה הפלסטינית שהבאתי - את רוצה להגיד שהיית מפקירה אותה ומתעלמת ממנה ועוזבת אותה לנפשה שם? 

ומה שכתבת בנוגע להיטלר ולמי שהצילה אותו - מצטער, ההנחות יסוד שלך מוטעות. אני מסכים שאם היית משה רבינו שיכול להסתכל כה וכה, לראות שאין איש - ומסביר המפרש על המקום שהכוונה שראה שאין דבר טוב אחד ממנו שיצא לכל הדורות, ולכן אין מניעה להורגו - ורק אז הרג את המצרי - אם לך הייתה את הראייה של משה רבינו, היית יכולה לעשות את השיקול הזה. אבל שנינו יודעים שאין לך.

עכשיו, תארי סיטואציה הזויה שנניח ואת פרמדיקית שמצילה את החיים של איזה אחד שנפגע בתאונת דרכים, ערבי - בדיוק כמו במקרה של אדל ביטון. עכשיו, אותו ערבי מתחתן, ונולד לו ילד, שיום אחד עובר ליד הים, שומע קול של ילדה זועק לעזרה, מזנק לים ומציל את חייה, ומנשים אותה עד שמגיע אמבולנס  - ומה מסתבר בסוף? שאותה ילדה, היא ביתך. 

כלומר - המעשה שלך שהצלת את אותו ערבי, גרם שבעתיד בנו יציל את ביתך.

אנחנו לא יכולים לדעת אם זה יקרה או לא, וגם אם רוב הסיכויים שלו - אין לנו ראייה מספיק נבואית כדי לחרוץ גורל של פצוע מתאונה למוות. כשאחנו רואים מישהו פצוע בתאונה על לא עוול בכפו - אנחנו חייבים להגיש לו עזרה מיידית. את שאר החשבונות תשאירי בבקשה לחושב מחשבות ובוחן כליות ולב.

אני באמת לא פרמדיקית.רחלקה

בעזהי"ת.

ולא רק מהסיבה הזו, יש עוד הרבה סיבות אך לא כאן המקום לפרטן.

אני פשוט יהודיה עם ראש מורם, שלא זזה ברחוב כשבאה אישה עטוית רעלה מולי. שהולכת במקומות מסוכנים- כי זו הארץ שלנו. שלא קמה לערביות באוטובוס, כי איכות החיים שלי יותר חשובה. הם אזרחים סוג ג', וכדאי שידעו את זה.

פשוט ללכת עם ראש מורם, ולתת להם להרגיש טוב מאוד מי בעל הבית פה.

במקרה עם הילדה הפלסטינית שבאה לבקר במאחז- הייתי מסגירה אותה לכוחות הביטחון שיחקרו אותה.

אגב, בשבת האחרונה היתה חדירה של צעיר פלסטיני ליישוב, וכשתפסו אותו לא מצאו עליו כלי נשק בכלל. בחקירה הלז טען שאבא שלו מתעלל בו והוא מעדיף להיות במעצר.

[וגם על הילדה שהגיעה ליצהר טענו שהיא אוטיסטית שברחה מהכפר...]

אני חושבת שאמנם אלה תירוצים יפים ומקוריים, אך לא סומכת עליהם בעיניים עצומות. צריך לחקור אותם טוב טוב וכן- את אותו צעיר- להעניש!!! בתי המעצר בישראל הם לא רשות הרווחה של הפלסטינים. גם אם אין כאן סכנה בטחונית- אנחנו לא מעוניינים להחזיק את המקרים הקשים של הרווחה ברשות הפלסטינית. ועוד לשלם על זה בעצמי (מיסים), למה מה קרה? יש לנו תקציבים מיותרים?

בגדול אני חושבת שכל ה"אחד בתוך השני" הזה שקיים פה מאד לא בריא, לא לנו ולא להם.

הם צריכים להקים לעצמם מדינה איפושו, ושיחיו עם עצמם, ולא איתנו! הרחק. ובא לציון גואל

לא ענית על מה ששאלתי אותך ולא בנוגע למשה רבינו...ותן טל

מעדיפה להעלם מהעובדה שהצבתי לך בנוגע אליו מול עיניך? הרי את יודעת שאת לא משה - איך את יכולה לטעון שאת יכולה לנבא מה יהיה בעתיד?

לא אמרתי שתסכני את החיים שלך בשביל זקנה ערבית. לא אמרתי שתאלצי להתכופף כשערבי אומר, ואני בהחלט גאה בך שאת לא מפחדת ללכת בשום מקום בארץ ישראל - זה יהודיות לשמה! רק דבר אחד אמרתי - כשזה לא כרוך בסיכון חייך, כשמדובר במישהו שאין לך באמת אינדיקציה לדעת מה הוא ומה חייו - מניין לך היכולת להיות נביאה ולעשות את השיקול שאני בכוונה לא אעזור לו כדי שימות, כי זה מוריד רשע בעולם. ואם תצא ממנו רות המואבייה, במקרה שלא ימות? ואם, כמו שתיארתי במקרה הדימיוני, יבוא יום ואם הוא יתחתן, בנו יצילאת ביתך ממוות? אנחנו לא נביאים ולא בני נביאים ומה שנדרש ממנו לעשות זה את המינימום האנושיות הבסיסית שזה לעזור לאדם בצרה.

איפה כתבתי שיש לי יכולת נבואה????רחלקה

בעזהי"ת.

אני פשוט מעדיפה לנקוט בשיטה של "שב ואל תעשה".

מדברייך ובעיקר מאי דברייך...ותן טל

את לא עונה על העובדות המבוססות שאני מניח בפנייך מהמקורות, משמע את סוברת שאת נביאה... (לא באמת, אבל העיקרון).

ומה בנוגע לערבי שהוא מנתח לב פתוח והציל את החיים של אמא שלך ממוות, וכעת את יודעת שהוא עבר תאונת דרכים ויש בידייך להצילו - האם תצילי אותו או תנקטי ב"שב ואל תעשה"? אני מקווה מאוד שתשובתך לא תהיה מה שאני חושב שתעני...

"עובדות מבוססות" = סיפורים?רחלקה

בעזהי"ת.

אני שונאת דמגוגיה.

ולכן אפרוש מהדיון כאן, גם ככה דעתי לא תשתנה ואתה סתם מתפלצן להנאתך.

דיברתי על משה רבינו והמפרשים ב"עובדות המבוססות",ותן טל

לא על הסיפורים שהבאתי.

זה ממש לא היה דמגוגיה, אבל כרצונך.

רק מעניין לשמוע שאני מתפלצן להנאתי. זה ממש לא נראה לי ככה מכיווני, אולי את יודעת עליי דברים שאפילו אני לא יודע?

המקרים המרגשים האלה שנועדו להכניס את הדעה שלנומוטיז

לקונפליקט רגשי - לא רלוונטיים.

בכל דבר מוסרי תוכל למצוא סיטואציות בהם תאכל ת'לב, זה לא חכמה ולא קשור.

זה נועד כדי להכניס לפרופורציות, זה הכל.ותן טל

אם יש קונפליקט - מסתבר שהדעה שלך לא יציבה כמו שאתה חושב. אם היא הייתה יציבה, לא היית נכנס לקונפליקט בכלל אלא רק דוחף יותר עמוק את הערבי כדי שימות יותר מהר... ברגע שאתה מרגיש שמשהו פה חצוי, משמע שאתה מבין שלא הכל שחור לבן...

לכן זה מאוד רלוונטי, זה עוזר לך להבין יותר טוב את הדעה שלך.

ממש לא נכון.מוטיז

קונפליקט רגשי לא מלמד על דעה לא יציבה. גם לך יהיה קונפליקט כשתיאלץ להרוג תינוק עמלקי.

וגם לחיילים היה קונפליקט כשחשבו להרוג את הזקנה ההיא בששת הימים -והחליטו שלא - וגרמו למוות של ה...הה.. ל"ה(?)

אנחנו בני אדם, ואנחנו לא מושלמים מוסרית, לא מלאכים, הקונפליקטים לא מעידים על כלום.

לא נכון. לא יהיה לי קונפליקט.ותן טל

לא יהיה לי קונפליקט אם אדרש על ידי מלך המשיח להרוג תינוק עמלקי - כי זה במפורש תהיה הבקשה האלוקית ורצון ה'. 

בדיוק כמו שלא כאב לי על כל התינוקות המצרים שמתו במצריים בזמן המכות - כי ה' רצה בזה. בדיוק כמו שגם אני כואב עד היום על העובדה ששאול לא מילא עד הסוף את בקשת אלוקים ולא השמיד לגמרי את עמלק.

כשמדובר ברצון אלוקי מפורש - אני מאמין שלא יהיה לי קונפליקט כלל וכלל.

כשזה לא מעוגן בבהירות ברצון האלוקי, אלא אתה מחליט שזה הדבר הנכון - כאן אני בהחלט לא מסכים וחושב שזה לא הדבר הנכון.

נחיה ונראה...מוטיז

תינוק מתוק תכול עיניים, מגרגר בחיוך מקסים, אין, הוא הקסים אותך במבט ראשון...

וכולו פיג'מה ורדרדה ונעימה.. כל כך תמים, כל כך תינוק.

נחיה ונראה..

וכמו שאמרת עלינו, אם לא יהיה לך קשה -אתה מעוות, ללא ספק

לא נכון.ותן טל

כי יש דברים שהם מעל המוסר האנושי - יש דברים שהם המוסר האלוקי.

ולהרוג תינוק עמלקי עם כל התיאורים שכתבת, זה מוסר אלוקי, לכן אם יהיה לך קונפליקט אם להרגו או לא, זה יהיה העיוות, לא חוסר הקונפליקט...

להזכירך - שאול איבד את המלוכה בעקבות מקרה אגג. הקונפליקט שאולי היה לו על הציווי האלוקי, הוא היה העיוות...

לכן אף שאולי אם הייתי מביט על זה אז במבט אנושי אין ספק שהיה קושי וקונפליקט - מזלי יהיה שבאותו רגע לא המוסר האנושי הוא שינה אותי אלא המוסר האלוקי, לכן לא אראה מול עיניי את אותו תינוק תכול עיניים וכו' וכו', אלא אראה מול עיניי יצור שכתוב לו על המצח את ציווי השמדת עמלק, ומבחינתי אין זה משנה אם היצור הזה הוא תינוק/אדם מבוגר/בת.

רק שבכל השרשור הזה, לא דיברנו במצב שבו המוסר האלוקי מצווה עליך להרוג תינוק ערבי...

לא משנה, אלוקים פה בתפקיד השכל..מוטיז

נכון שהאידיאל הוא לעלות את אלוקים ליותר מזה, אבל זה לא ריאלי, כרגע.

אם עכשיו יזדמן לפניך תינוק כזה - יהיה לך קונפליקט.

בלי קשר לדעתי האישיתקחו עמכם דברים

אין דבר כזה עם פלסטיני, יש ערבים.

לתשומת לבך. 

ברור וידוע... אז אסביר טיפה למה התכוונתי:ותן טל

כשאמרתי "עמו" התכוונתי למגזר שאליו הוא משתייך/ללאום הערבי מוסלמי כולו. ידוע לי שהעם הפלסטיני זה פיקציה מסוכנת ומסכנה.

כתבת מספר פעמים:" ילדה פלסטינית".קחו עמכם דברים

לזו הייתה כוונתי.

>>מוטיז

ברור שיש מורכבות, אבל למעשה היא לא משנה הרבה.

אם ה"ידידות" הערבית של תרפ"ט בחברון הספיקה לניהול יחסים תקינים למשך זמן רב - היא בטח תספיק בשביל להציל ילדה יהודיה.. שזה המינימום של מינימום של תקינות אנושית בסיסית.

ואעפ"כ - כל היחסים התקינים האלה התפוגגו ברגע, והפכו לרצחניות ואכזריות מטורפת. 

כך ש... גם אם הערבי עשה מעשה טוב, עדיין, גם עליו עצמו אני אאמין שהוא יכול לקום ולרצוח ביום אחד יהודים.

כל הדיבורים על כך שהוא מתנגד לאבנים כי זה לא קשור לדת - קשקושים, זה מלל שלמדו אותו למלמל, הסיבה האמיתית היא שנכון לעכשיו - מתאים לו לנהל יחסים תקינים, זה נחמד מאד יחסים תקינים, זה אולי גם נחמד לו עצמו, אבל זה כל מה שזה. וכמו שהוכח כבר בעבר - היחסים התקינים האלה נעלמים ברגע...

שוב, הצלת ילדה זה מינימום של מינימום של יחסים תקינים, לפעמים השגרה מספקת לאדם הזדמניות להפוך להירואי, במעשה קטן ותקין. זה מינימום של יחסים תקינים - וערבים נוטים לשכוח את התקינות של היחסים אחרי דרשה אחת במסגד.

זה שהערבי הזה לא מתעניין ברצח אלא באייפון -גם לא מרשים אותי, אני בטוח שעוד תהיינה מלחמות בין מדינות אירופה, ביום בו יתעוררו שם אנשים מהאייפון. העולם הוא אותו עולם - רק עולם שמתעניין בגדאג'טים כמו ילד, ומסיח דעתו מהמציאות.

מכיון שערבים הוכיחו שוב ושוב שהם אויב, גם אחרי זמן רב של תקינות, אין שום רע לשמוח על מותם, אם כי שש אנשים זה לא מספיק כדי להשפיע במשהו, אז לי אישית זה לא גרם לשמוח.

ברור, שלו תיפול פצצת אטום ותחסל את כל הערבים ביו"ש - אשוש ואשמח עד בלי די. על כל "מצילי התינוקות" ששם.. ועל כל החיות שיודעות להשתלט על מעשיהן לזמן מוגבל.

זה לאום שהוא אויב, טוב שהוא מתכלה, אודה לערבי שהציל את הבת שלי - ועדיין אחשוש תמיד שהוא עצמו מסוגל יום אחד לרצוח, ביום בו הוא יתעורר מהאייפון, או ביום שהתקינות של היחסים לא תתאים לו.

לו היתה אפשרות לעולם הערבי להשמיד את ישראל - כל הערבים שעבדו איתנו והיו הכי נחמדים.. שבעצמי הכרתי.. יהפכו לרוצחים יחד עם כל העולם המוסלמי.

לא שאדם שכותב את מה ש"ותן טל" כתב\ה הוא אדם רע - אבל בהחלט משהו מעוות אצלו. או אולי... סתם טעות.

ככה:ותן טל

סורי, אני חולק עליך. לדעתי משהו אצלך מעוות.

שאלתי שאלה אחת פשוטה - לא משנה אם תחשוש כל הזמן וכו' וכו' - האם במקרה ספציפי שאתה רואה מוות שכמעט מתרחש מול עיניך, לא תנסה להציל את האדם שעומד מולך ממוות? חשוב להדגיש שלא ידוע לך כלום עליו - רק הכללות על האומה שלו שהן כנראה נכונות, אבל על אותו אחד לא ידוע לך כלום. וחשוב להדגיש שאתה גם לא צריך לסכן את חייך כדי להציל אותו - אלא רק להאמץ בצורה סבירה ביותר שלא תסכן אותך בשום מקרה.

אם התשובה שלך תהיה שברגע שאני יודע שהפצוע בתאונה הוא ערבי לא אנקוף ולו אצבע כדי לעזור לו כי אני חושש על העתיד וכו' - סלח לי, אתה המעוות פה. אתה לא משה רבינו (עיין בתגובתי לרחלקה) ואינך נביא המסוגל לדעת כל דבר רע שיקרה או שלא יקרה בעתיד, וגם אינך יכול לדעת אם מהערבי הזה תצא רות המואביה הבאה או לא. 

אתה מחוייב לעשות את המינימום האנושי הבסיסי המחוייב באותו הרגע. וזה לפעול למען הצלת בן אדם אחר.

אם זה היה מחבל שנדרס בתאונה לפני שהספיק לדקור יהודי עם הגרזן שיש בידו - ברור שלא תעזור לו, אלא תניח לו להתבוסס בדמו ותברח או תצפה באויבי ה' מתים. אבל זה לא הנקודה והמקרה בכלל!!!

ויודע מה? נראה לי שכיום משפחת ביטון, לא רוצה להרוג ולא רוצה שאותו פרמדיק ימות מתאונת דרכים. אתה חושב שהם מעוותים? אם כן - טפל בעצמך ודחוף... (ואני ממש מצטער אם אתה נפגע, ממש אין לי עניין לרדת לפסים אישיים ואני ממש לא מדבר ישירות אליך אלא ישירות לדעות כמו שלך. יש לי מחלוקת ע הדעה לא עם האדם.)

לא נפגע, זה בסדרמוטיז

מה יהיה במקרה שאראה ילד ערבי בן שלוש עומד למות - אני לא יודע.

אפילו עקרונית אני לא יכול לומר לך מה נכון לעשות - זה שהאויב מסתובב בינינו כבר מציב בפנינו מצבים לא טבעיים, מי יודע מה יפגע יותר בנפש שלי.. - אבל זה שונה מאד.

כאן מדובר במקרה שקרה, והשאלה היא מה להרגיש כלפיו. אין שום בעיה להרגיש שמחה על שנהרג אויב, שהוכיח עצמו שוב ושוב כאויב. אבל אתה קצת התחמקת, לא ענית על עצם העניין, האם אני צודק בחשש שלי או לא? כי אם כן - הוא ללא ספק מצדיק רגש של שמחה. (ז"א, הופך אותו ללגיטימי)

לדעתי אין ספק שאפשר לחלק בין מציאות בה נדרשת לעשות משהו - ובין נושא של מה להרגיש לאחר מכן.

משום ש... (אני מעלה רעיונות..) .. לתת לילד שלא עשה רע למות מול עיניך - אולי פוגע בנפש, משחית. (רק רעיון לדוגמה, לחילוק בין מתי שמדובר במצב בו אתה נדרש לעשות משהו ובין שאלה של מה להרגיש. 

תענה, האם הערבים לא הוכיחו שהיחסים התקינים שלהם מתפוגגים ברגע? והאם הצלת ילדה קטנה זה לא מינימום של אותם היחסים התקינים? תענה.

אני אענה ואשליך בחזרה אליך...ותן טל

לא, החשש שגם אצלי מאוד קיים, לא מצדיק שמחה על מות מישהו שבאופן אישי כלפי אותו אדם עצמו, בניתוק לרגע מהשייכות שלו להגדרה כזאת או אחרת, אין לי שום אפשרות לדעת אם הוא אויב או לא. אתה לא יודע אם אחמד שמת (סתם זרקתי שם) הוא אויב שלך או דווקא משת"פ של השב"F - אין לך שום אפשרות לדעת את זה כרגע, אלא שאתה באופן אוטמטי אומר: "הוא שייך לאומה הערבית שבאופן עקרוני היא שונאת שלי (מה שבאמת נכון) ולכן אני אמור להיות שמח שהוא מת" - בזה אני חולק עליך. זה לא נכון לדעתי. אתה אמור לשפוט אותו בפני עצמו.

בנוגע לערבים - יותר ממסכים שכל היחסים איתם תלויים באיך שאנחנו נגדיר את היחסים איתם, ואיך שנפעל, ושכל דבר עדין יכול להתפורר ברגע. קרובים שלי קנו אופניים בעבר ברמאללה, וכיום חייל יהודי שיקלע לשם בטעות יגמור את עצמו כגופה שמרצחיה מציגים את ידיהם להמון בהתלהבות.

לכן, בגלל שכרגע באופן ריאלי מפוקח וציני לגמרי, הם כאן ולא יזוזו מכאן אלא אם כן המדינה תציע לכל אחד שיעבור לחול מליון דולר/המשיח יגיע ויגיד מה לעשות (האפשרות הראשונה - אף אחד לא מאמין שהיא ריאלית, בנגע לשנייה, צריך רק לחכות שזה יקרה...) - ולכן אנחנו צריכים לדעת איך לבנות את היחסים נכון ולדעת  איך לגרום להם להבין מי כאן הבוס,

אבל עכשיו אשליך עליך את השאלה ששאלת אותי בסוף - האם מצידך, להציל ילד קטן מוסלמי מתאונת דרכים, זה לא מינימום של היחסים התקינים שכרגע הם מה שאנחנו שואפים אליו עד שתתאפשר אפשרות אחרת? 

כתבת שאתה לא יודע מה תעשה אם תראה ילד מוסלמי קטן בן 3 עומד למות, ומצד שני אתה מגדיר את הצלת הילדה הקטנה היהודייה כמינימום של היחסים התקינים. אתה יודע, זה צריך להיות הדדי...

אז, עכשיו ענה לי אתה...

אחלה..מוטיז

מכיון שאתה מסכים על כך שהיחסים התקינים יכולים להתפוגג ברגע, ולפיכך - המקרה של הצלת הילדה שהוא ללא ספק חלק מהתקינות הזאת לא מלמד אותנו כלום ולא רלוונטי.. מרגע זה הערבי הזה לא שונה בעינינו מאף ערבי אחר שמנהל יחסים תקינים במוסך, וזה כבר מסיט את הדיון. זה בהנחה שהסכמת.. כך נוצר אצלי הרושם.

אבל אז אני לא מבין, כתבת:"לא מצדיק שמחה על מות מישהו שבאופן אישי כלפי אותו אדם עצמו, בניתוק לרגע מהשייכות שלו להגדרה כזאת או אחרת, אין לי שום אפשרות לדעת אם הוא אויב או לא" ולמה לא? הרי הערבים בקבוצה -אויב, לא כך? מנין לך לחדש שפרטים מביניהם הם לא כאלה? ולמה בדיוק נראה לך שאני צריך לנתק אותם מההגדרה?

אל תתחיל עם משת"פים, אענה לך עליהם את אותה התשובה של הערבי שהציל ילדה.. אל תביא כל רגע דוגמאות נוספות לקונפליקטים, בטח לא בכאלה שמקבלים כסף, ז"א - אולי סתם מושחתים בוגדים.

משהו לא ברור במה שאתה אומר, הסיבה היחידה שהבאת לכך שאי אפשר להכליל את כולם תחת ההגדרה - היא מהדוגמא של הערבי שהציל ילדה, אבל הרי הסכמת שהערבי הזה אין במקרה שלו להוכיח שום דבר.. כי זה חלק מיחסים תקינים שנוטים להתפוגג.. אז..

למה אתה סובר שלא נכון להכניס את כולם להגדרה?

בנוגע לשאלה, גם אם לא תהיה לי תשובה - זה לא רלוונטי.

אבל מה שהוספת ודאי לא נכון. למה נראה לך שיש לי עניין ביחסים תקינים?

אני אמנם לא מעוניין במלחמה - אבל אני בהחלט מעוניין שהמצב יהיה ברור ואמיתי, שאדע מי האויב ולא אלך שולל אחר ה"יחסים התקינים" שלו. אין לי עניין ביחסים תקינים, אני מעדיף שיהיו כנים ואויבים בפועל  - ושנוכל להילחם חד וחלק.

שוב, למעשה? אני לא יודע מה לעשות כרגע במצב כזה. מה שלא רלוונטי לדיון - או שתסביר לי למה הוא כן.

פרשת אותי באופן כל כך מוטעה שזה מצחיק.ותן טל

אני אומר דבר אחד - אנחנו לא נביאים. הסכמתי איתך שיחסים תקינים כלשונך יכולים להתפוגג ברגע, אבל בהחלט זה לא אומר שבגלל זה כל ערבי כרגע בעיני ישירות הוא רשע גם אם לפני שנייה הציל ילדה יהודייה ממוות... ממש לא. אומנם אני יכול להמשיך לחשוד בו שהוא יכול להפוך את עורו גם רגע לאחר מכן, אבל זה לא סותר את זה שבגלל שאני לא נביא - אני אודה לו עכשיו ואפילו אכיר לו טובה (כן כן), וממש לא אקפוץ משמחה אם יוודע לי שהוא מת אחרי זה בתאונת דרכים.

על פי התפיסה שלך - כל אותם פולנים/גרמנים/הולנדים וכו' שהיו חסידי אומות העולם בזמן השואה, אנחנו עדיין צריכים לשנוא אותם ממש כי העם שלהם שנא אותנו והם גם יכלו להפוך את עורם ברגע ובכלל הרבה פעמים הם קיבלו כסף... אם אני מפרש אותך נכון, גם כלפיהם אנחנו צריכים להרגיש שנאה.

סלח לי, אבל לגוי שהחביא את דוד של סבא שלי 3 שנים במרתף תוך לקיחת סיכון אישי עצום, הגם ששולם לו סכום מה - אותו בחיים לא אצליח לשנוא, כמה שתרצה. 

חסידי אומות העולם יש גם בקרב אומה ששונאת אותך וחסיד כזה מוגדר אדם שמרצונו החופשי פעל למען הצלת יהודי, לפעמים תוך סיכון אישי רב (תשובה לטענתך כלפי המשת"פים...הם בכל זאת לוקחים סיכון אדיר בידיעה שאם ייחשפו, הם לא רואים את הבוקר). - וחסיד כזה יישאר כזה כל עוד לא הוכח ספציפית כלפיו אחרת...

בנוג ליחסים התקינים - התכוונתי, במצב כמו שהוא היום, בהנחה שהם גרים כאן עכשיו, כשאני יודע שגם אם יהיה טרור מאה שנים כנראה שהם עדיין ימשיכו לגור כאן (עובדה) אני מעדיף את האופציה השנייה - שלטון ביד קשה ונחושה, שמעמידה אותם במקום ומבהירה להם מי אדון הארץ, וככה הם ימשיכו לחיות כאן כפריטים שיודעים את מקומם, ובלי פעילויות טרור, ואנחנו נצליח לחיות מעט בשקט עד שמשהו שלא בשליטתנו יקרה ויגרום לעזיבתם או להפיכתם על ידי משיח בן דוד לגויים שומרי שבע מצוות בני נוח. עד אז, אני מעדיף שקט מאשר טרור רק כדי ש"נוכל לפעול נגדיהם" - כי כשאני רואה את המציאות כמו שהיא, ברור לי שתאי טרור קטנים וגדולים ככל שיהיו, עדיין לא יגרמו למדינת ישראל להשמיד את כל הערבים או לחלופין להציע להם מליון דולר העיקר שיעזבו... פייגלין הציע פעם הצעה דומה, אבל אני ממש בספק אם זה יצליח לעבור... הלואי.

בתחילת השרשור הסברתמוטיז

שאתה לא מתייחס אליהם בהגדרה כללית בגלל הערבי שהציל ילדה למשל.

כעת אתה אומר שאתה בכלל לא מכיר בכך שיש התייחסות כללית אליהם כאל אויב.

שים לב, לא מדובר פה בערבי הספציפי שהציל את הילדה אלא בסתם שש ערבים שלא ידוע לנו עליהם דבר, ואתה אומר שלא להגדיר אותם בהגדרה הכללית.

בא נלך שלב שלב.

אני שואל שאלה, ענה רק עליה, האם במעשה ההצלה יש משהו מיוחד או שאתה מסכים שהוא מינימום של מינימום של "יחסים תקינים"?

לא אמרתי להתייחס לכל המצילים מאירופה כמו שהצגת..מוטיז

אין בכלל ספק שלכל אחד כאן תהיה הכרת הטוב לערבי שהציל את בנו.

ברור לי שבמקרה כזה המשפחתיות שלו תגבר על הלאומיות, וזה טבעי ונכון.

אני אומר שאין בכוחו של מעשה כזה שלגרום לנו לא להשתמש בהגדרה הכללית שלהם כנקודת פתיחה, כאויב, לכל אחד מהם..

כי בעצם אין משהו מיוחד במעשה הזה, רק הרגשה, שהיא הרבה מאד כמובן..

בוא נסדר את העניינים...ותן טל

יודע מה, אני אשנה מעט את הניסוח שלי, אני טיפה חוזר בי.

זה לא קשור למינימום של המינימום של יחסים תקינים, אלא הניסוח הנכון הוא "הצלת אדם שלא מבני עמך, הוא מוסר אנושי בסיסי ביותר".

זה הכל.

אני לא אומר שהערבים לא אוייבים - לא מבין מאיפה הבאת את זה. באופן כללי, אם לוקחים את האומה הערבית כמכלול, אז כן, הם בהחלט אוייבים. אתה לא צריך להזכיר לי את זה אני מכיר את זה מקרוב כבן למשפחה שכולה.

אבל סלח לי שלא אוכל להמשיך איתך כרגע שלב שלב מפני שיש לי דברים יותר חשובים לעשות (ללכת להציל ערבים מתאונה בחיפה, לדוגמאקורץ), אולי אענה בערב אחרי כל החגיגות...

אם אנו יוצאים מנקודת פתיחה שאומרת שמתייחסיםמוטיז

לסתם ערבי על פי ההגדרה הכללית, (שאל"כ אין משמעות וקיום להגדרה הזאת) כוונתי, אילולא המקרים בהם ערבים הצילו יהודים - הרי שאין למקרים האלה שום משמעות, כי גם הם חלק ממערכת יחסים שנעלמת כשמדובר באויב ערבי.

הם לא מוכיחים כלום, ונראה שכל התגובה הפותחת שלך מבוססת על המקרה עם הערבי, כך שאתה צריך עוד להסביר למה לא להתייחס לסתם ערבי ע"פ ההגדרה הכללית כאויב, וממילא - שמחה על מותו היא תגובה לגיטימית.

אגב, לא התכוונתי לזלזל, אלא רק לדון מסודר

חשוב להדגיש, אני לא מביע דעה כעת על מה צריך לעשותמוטיז

כשילד ערבי מת מול עיניך, אני שומר לעצמי את הזכות לא להיכנס לזה, משום שזה לא באמת רלוונטי, והכנסת את זה לדיון לא בצדק.

יש הבדל בין מצב בוא אתה נדרש להציל ובין שאלת ה"מה להרגיש".

ערבי שהציל ילדה - מרגש. אבל לא יותר מזה, כי זה מינימום של יחסים תקינים שנעלמים ברגע אצל ערבים.

תהיה בטוח שהאנשים שהיו "מיודדים" עם הערבים שם בחברון, ראו ב"ידידות" הזאת הבטחה לא פחותה מההבטחה שאתה רואה במעשה של הערבי הזה.. וזה טפח להם בפנים..

זה מרגש ללא ספק, ועושה "לא נעים" לחשוב על העניין, אבל אין בזה באמת ראיה לכלום. תחשוב על זה.

אני דיברתי במקביל על שני מישורים...ותן טל

כשאחד מהם היה גם ה"מה תעשה".

וזה ממש רלוונטי לעניין - כי פרמדיקים דתיים וחרדיים טיפלו בנפצעים בתאונה בנשר - משמע, הם לא עשו שיקולים זרים כמו שחלק פה עושים.

אגב, מעניין מה הרב דב ליאור יגיד במקרה כזה - להציל או לא להציל (כשכמובן לא ידוע עליו כלום וכו' וכו'...) - מישהו יכול לשאול אותו אישית, יש לו דרך? אשמח לשמוע את תשובתו...

לא אמרתי שזה מגדיר את כל הערבים המעשה הזה, ואולי גם לא את הערבי הספציפי - אבל בהחלט אמרתי שכמו שמצידו זה מעשה אנושי בסיסי, ככה זה צריך להיות גם מצידך...

הבעייה היא כנראה, שבאמת קשה לחשוב על זה כי זה דבר שטעון בכל כך הרבה אמוציות... אני רק מקווה לטובת נפשך היהודית, שבמקרה ותראה ילד ערבי בן 3 טובע, ושלך יש אפשרות להצילו בלי לסכן עצמך לרגע - שלא תחשוב אפילו, אלא תציל אותו...

יהודים רחמנים על הצד הלא נכון.קחו עמכם דברים

תהיה בטוח שרוב רובם של הערבים, לא רק שלא יעזרו לך אם יראו אותך מדמם ברחוב,

אלא גם יבעטו בך, כדי לוודא שתמות.

ולראיה-על כמה פראמדיקים ערבים שמעת, ועל כמה מחבלים כאלה??

חשוב לדעת שכיום רובם של המחבלים הם משכילים, סטודנטים, אנשים חושבים

ולא כמו פעם שהערבים היו בורים והשתתפו בפעילות חבלנית מכל סיבה שהיא

היום הסיבות שלהם הן אינטלקטואליות, שכליות, "חכמות" וכו'

(וההשכלה שלהם-באשמתנו.)

להראות לך שלמרות שהם אינטלקטואלים לא פחות ממך, הם לא ירחמו עלייך-להיפך.

מצטרפת למה רחלקה אמרה-"הם אזרחים סוג ג', וכדאי שידעו את זה."

בכל מקום שהם.

את רוצה להפוך להיות כמוהם?ותן טל

שוב את מתייחסת אך ורק לכלל ולא לפרט כפרט. זה כנראה הטעות של כל מי שכותב כאן. מתעקשים להתייחס רק לכלל הערבי שעליו באמת קשה לדבר, במקום להתייחס בצורה הנכונה לפרט כפרט, לדעת לשנייה אחת להתנתק מכל המעטפת. זה לא יהיה מעשה רע מצד נפשך היהודית לעשות דבר כזה, להיפך.

אולי ערבי יבעט בי ויוודא שאני אמות - מאוד ייתכן שזה נכון - ובדיוק בגלל זה אני לא רוצה לההיפך להיות כמוהו.

כשאתה נלחם בקבוצה אתה לא מתייחס-משה ר-
לפרטים שבא..
אלא אתה מתייחס לכל הקבוצה כאוייב!
אבל לא נלחמתי בו.ותן טל

כשאני בצבא ונלחם, באמת, מבחינתי חיים של ילד יהודי שווים יותר מחיים של ילד בבית פלסטיני שעכשיו מצווים עליי כתותחן של הטנק  לירות לעבר הבית.

אבל כשאני הולך ברחוב ורואה באופן ספציפי תאונה שמתרחשת מול עיניי, עם ילד ערבי שנלכד מתחת למכונית ובידיי להציל אותו - אתה מצפה שהלב היהודי שלי יגיד לי ללכת משם ולא לעזור רק כי "אני עם הערבים במלחמה"? 

זה מטורף.

אני ממש לא חולק עליך, אתה רק כנראה לא מבין אותי, כי אני משוכנע שאם היית מבין את הנקודה שלי, היית מסכים איתי, כי אם לא - היית יותר גרוע מבהמה, ואולי אפילו יותר מנאצי... (וחלילה איני אומר דבר כזה, ברור?)

*ילד בבית ערבי. הוא לא שונה מילד איראני,לצורךקחו עמכם דברים

העניין...

ואם כבר- הוא גרוע ממנו.

סורי שאני מתערבת-ריקי כהן

אני לא חושבת שאף אחד כאן טען ש והיה אם ילד ערבי קטן יחצה את הכביש ורכב יבוא- ובידי להצילו ממות- לא נראה לי שאף אחד כאן היה ממשיך ללכת ברוגע, כפי שתיארת.

כולנו יודעים שהתינוק הזה- גם אם הוא ערבי- הוא עוד לא טרוריסט. ועוד לא מחבל (גם אם מחנכים אותו להיות כזה,

הוא עוד לא.

מה לא מובן? על מה אתה מתווכח?

ובמתוטא- אל תואיל להציג עצמך כצדיק, ומציל נפשות- ולהציג את באי הפורום, או גם- את אלה שאתה מתווכח איתם- רוצחים, או משהו בסגנון...

ומנהלים, הפליטה הזו והשיוך לנאצי- לא מתאימה בכלל.

ראו את זה:http://www.mflikud.co.il/contents/audio/MFGaleiYisrael20130408.mp3

לא באמת התכוונתי לשייך ככה...ותן טל

ומצטער אם הבינו אותי לא נכון, ואני באמת לא חושב שאף אחד כאן מתקרב אפילו להיות כזה, אלא רק כמו שכתבת - אנחנו לא משדרים על אותו גל, אני והם. הםפשו לא מבינים מה אני מנסה להגיד וממשיכים באותו קו בלי להבין שזה קו אחר בכלל שגם אני מסכים איתו.

אני ממש לא מנסה להציג עצמי כצדיק ואת שאר באי הפורום כרשעים ורוצחים - ממש לא. אני יודע שיש פה אנשים יותר ממעולים וזאת הסיבה שבחרתי להתחבר ולהירשם דווקא לאתר הזה...

אני מכיר אתרים אחרים, דתיים ולא דתיים שאחרי היכרות מקרוב אני מעוניין לברוח מהם כמה שיותר מהר, וכאן זה לא נכון - ככה שבהחלט יש לחבר'ה פה מה להתגאות בעצמם (קצת גאווה יהודית זה לא דבר רע )

סליחה אם הובנתי לא נכון.

חג עצמאות שמח לכולם!

מסכים איתך,טל.חיים שלמהאחרונה
מסכים במיליון אחוזפריסבי
אני לא אשקר ואומר כשידעתי שאלה שמתו בתאונה היו ערבים לא הצטערתי, אבל לא צהלתי משמחה. למרות שבתור כלל הערבים הם רשעים, לא אומר שכל הפרטים הם אכן כך ויש ערבים טובים וערבים פרווה. אם אני אראה ערבי שאני לא מכיר, אציל אותו למרות שע"פ הלכה אני לא חייב (אבל היום חובה להציל משום דרכי שלום).

יישר-כוח שהעלת את הנקודות האלו. עם כל השנאה הזאת כלפי אומות העולם הרשעים (ובצדק), לא אומר שצריך לשמוח על מותם של פרטים אלו או אחרים.
חברים - אלו שצופים מדי פעם בסרטים\סדרותשפיכת לב

כמה הייתם מוכנים לשלם עבור שעת וידאו, עבור מעבר על כל התוכן וסינון המקומות שבהם יש בעיה של צניעות (נניח שניתן לבחור מידה - עירום, בגדי ים, או גם מקרים גבוליים יותר כמו שמלות לא צנועות וכד') חותך ומסדר את הקובץ הסופי לצפייה?  אני מדבר פר שעה (נניח לסרט שאורכו שעה וחצי: אני מוכן לשלם 2 שח).

לא הבנתי מה השאלהבנות בזות לי

אתה שואל כמה היינו מוכנים לשלם בכדי שיצנזרו לנו סרטים? אם גוי היה עושה את זה.. הייתי משלם הרבה.

בטח לא 2 שקל..

בעיתונות הכתובה פתרו את הבעיה בצורה יותר חכמהפ.א.

במקום לצנזר ולשפר את בעיות הצניעות בעיתונות החילונית, יש עיתונות המותאמת לציבור הדתי.  

נראה לי מוזר לצרוך תוכן ומדיה עם בעיות צניעות גם אם יש מי שיחתוך וידביק וינקה את מה שמפריע. 

אם זה חותך לגמרי את החלקים הבעייתיים..בנות בזות לי

ולא רק מצנזר בקטע של להסתיר, אז אולי יש בעיה אחרת של עצם הסרט והתוכן שלו. זה כבר דבר אחר..

לא הבנתי כלוםכְּקֶדֶם
ומרגיש לי לא מתאים בכלל 
אם הייתי צופה, הייתי משלם אלף שקל לכלחסדי הים
דקה, אבל הכסף זה גם סיבה לא לצפות.

יש גם בעיה של אלו שצופים כדי לסנן, אבל אולי אתה מתכוון אם איזה אלגוריתם.

הבהרה חשובהשפיכת לב

מדובר כמובן על סרטים או סדרות שבגדול הן 'נקיות', אבל לפעמים יש פתאום כמה שניות של בעיה.

הסינון מתבצע ע"י AI ולא ע"י שום אדם יהודי וכד'.
השאלה הייתה האם מבחינתכם הייתם משקיעים סך מסוים שעבור כל סרט או פרק שאתם צופים - תוכלו לשים אותו בתוכנה שתעבור על כולו ותחתוך את המקומות הבעיתיים.

אם זה נקיהרמוניה

גם מבחינה רעיונית אז כן

אבל הרבה פעמים סרטים אפילו בלי קשר לחוסר צניעות לא תואמים את הלך הרוח של יהודי.

נ.ב

המטרה של סרטים היא לא לשרוף את הזמן או להוות ריגוש אלא ללמד דרך חוויה

כי זה גם ככה מחנך מהדלת האחורית... אז צריך לראות שזה עונה גם על זה 

וזה מסובך, לכן הפיתרון הוא כמו שכתב @פ.א. 

הייתי קוראת לזה נקודות למחשבה/ מסר, אבל לימוד?נפש חיה.
חינוך בעיניי הוא לא דרך סרטים ודומיהם
למה?הרמוניה

סרט זו חוויה חזקה ולכן זה כלי שאפשר לרתום אותו לקדושה את לא חושבת?

אנשים הולכים לסרטים, להצגות, כדי להתענג, להתנתקפ.א.

לשעתיים מטרדות היום יום, מלחצים ודאגות.

הולכים לקולנוע או צופים בבית בסרט, יוצאים להצגה,  כדי להכנס לזמן קצר לעולם אחר.  ההפוגה הזו מעניקה למוח "מנוחה" מרעשי הרקע של המציאות.

לפעמים אנחנו נהנים אפילו מסרטים שגורמים לנו לפחד או לבכות. זה קורה כי המוח שלנו יודע שזה "רק סרט" 🙃

מי מחפש לקבל שעת חינוך בצפייה בסרט?

לשם כך יש שיעורים ולימודים.

אני חשבתי על סיבה אחרתנפש חיה.

סרט הרבה מחצין דברים ומציג אותם בדו מימד ולפעמים תלת מימד חזותי

יש נושאים יפים וחשובים שמעבירים אותם בסרט,

עדיין הדיבור ןהעומק שבשיח או לימוד אמיתי מתוך ספר, נותן מימד אחר שא"א להעביר בצורה שטחית וצבעונית

נראלי שמסר או תוכן אמיתי או רעיון זה דבר שצריך עיבוד או שיח עמוק, לא דרך רדודה

שתעביר אותו

או תתיימר לחנך איתו  

..הרמוניה

בסרט יש יתרון שאין בלימוד מספר וכן להיפך.

זה כמו סיפור רק בצורה משודרגת וחיה יותר. בעיניי אין רע בלשלב... כל עוד הסרט חיובי.

ולאו דווקא בתור שעת לימוד, גם בשביל העשרה.

..הרמוניה

בין אם תרצה ובין אם לא הסרט מעביר מסרים, ובצורה הכי חזקה שיש... שאגב המטרה שאתה מתאר לענ"ד לא אידאלית בכלל. זה לברוח מהמציאות. אבל אם כבר, אז לפחות שיהיה משהו יחסית מועיל ולא מזיק. (מסייגת שאין בעיה בעיניי שיציאה לסרט תהיה שעת בילוי מדי פעם, אבל שוב שזה יהיה סרט חיובי)

מנסה להבין אותך - למה את מתכוונת לברוח מהמציאות?פ.א.

בניגוד למדיום ויזואלי שבו הכל מוגש לנו "מוכן", הקריאה דורשת מאיתנו להיות שותפים ליצירה. כששוקעים בספר טוב ומעניין, אנחנו בונים בדמיון שלנו את הדמויות, את תיאור המקומות, המוח שלנו הוא זה שמפיק את הסרט מהמילים הכתובות. וממש נכנסים למציאות המתרחשת בספר, ומתנתקים זמנית מהמציאות סביבי בזמן שאני שקוע בספר.  

וכשעוצרים באמצע קריאת ספר וחוזרים אליו כעבור יום/יומיים, שוב צריך להכנס למציאות המדומיינת של העלילה. 

התכוונתי לגבי המטרה של הצפיה.הרמוניה

סרט יכול למלא בהשראה, להעשיר וללמד כמו ספר, אבל אם המטרה היא להסיח את הדעת מהמציאות אז משהו במציאות לא תקין. אלו שתי מטרות שונות. לא קוראים או צופים רק בשביל להפעיל את הרגש ולכבות את השכל... מסכים?

המטרה היא הנאה נטו, בילוי חברתי נעיםפ.א.
הולכים לסרט, להצגה בתיאטרון , להופעה של אומן מוכשר, כדי להינות. כדי לגוון את השגרה של עבודה, בית, נסיעות. אנחנו מחפשים רגש. בין אם זה לצחוק מכל הלב, להתרגש עד דמעות, או פשוט להתפעל מיצירה טובה.

וככה גם מספר טוב.

נראה לי מרחיק לכת להגדיר יציאה לסרט שנהנים ממנו, ובעקבות כך התנתקות לשעה/שעתיים, כבריחה מן המציאות. 

אין בעיה עם בילוי מדי פעםהרמוניה

כי המטרה מוגדרת, כמו שמכניסים מנוחה בלו"ז אבל זה לא מה שהיה נשמע שאמרת. חוץ מזה גם בילויים צריכים להיות כשרים, ותאמין לי שאין בזה אמצע בד"כ... או שזה חיובי וממלא, או שזה מוריד.

חזרתי לקרוא עכשיו את התגובה מאתמולפ.א.

אכן אפשר היה להבין ממני משהו אחר ממה שהתכוונתי

אז אני בא להדגיש שאני מדבר על יציאה לבילוי מידי פעם כדי להינות מהפנאי ולא כדי לברוח ממציאות חיים, מצרות ובעיות. 

אוקייהרמוניהאחרונה
לא ברור לי איך זה יעבודברגוע
אתה תוריד את הסרט בצורה לא חוקית ואז תצנזר אותו בעזרת התוכנה שלך? אתה הרי לא יכול לצנזר את הסרטים/סדרות כשהם באתר המקורי שלהם (רימון אולי כן יכולים).
פלאפון חדש. באיזה מחיר כדאי? מה היתרון של דגם יקר?מתיעצת28

אממ... מניחה שזאת שאלה קצת מצחיקה וילדותית כי זה כמו לשאול למה יש רכב שעולה 50K ולמה פרארי עולה 300K..

ובכל זאת.. אני רוצה לקנות סמארטפון חדש אחרי 5 שנים..  מה היתרונות לקנות ב2000 ולא ב1000/1500 ש"ח? ואולי בכלל כדאי חד"פ להוציא 3000 ש"ח?

השאלה מה חשוב לךפשוט אני..

לדעתי, לאדם הממוצע טלפון ב-1,000 ש"ח (מהדור האחרון של שיאומי למשל) יכול לספק את כל הצרכים +++. 

אבל אם למשל חשוב לך מצלמה מעולה, כזאת שתאפשר לך לפתח את התמונות שצילמת בלי שיראו שזה צולם בטלפון (כלומר בלי פיקסולים, מריחות וטשטושים), אז המחיר כבר קופץ פי כמה...

נתונים נוספים שאם הם חשובים לך, יכולים להשפיע על המחיר: עמידות למים ואבק, בהירות מסך (לנוחות צפייה באור שמש), עמידות לנפילות, זיכרון RAM (ככל שגבוה יותר - הטלפון יוכל לשרוד יותר משימות גם בלי להאט ולהיתקע), קליטה של דור 5 (מאז שיש לי דור 5 - אני כבר לא מחפש WIFI באף מקום, כי האינטרנט שלי במכשיר יותר מהיר מרוב הרשתות הביתיות), אפשרות לסים וירטואלי (בשביל להתחבר לחברות סלולר בלחיצת כפתור בלי צורך בסים פיזי, כולל למשל אם רוצים חבילת גלישה בחו"ל כמעט בחינם), טעינה מהירה, סוללה חזקה...

מכשיר שמצטיין בכל מה שכתבתי עכשיו, כנראה יעלה לפחות 3,000 ש"ח. אבל מי שלא חייב את כל התכונות האלה, בהחלט יכול לקנות מכשיר פשוט יותר.

נקודה למחשבה: מכשיר פשוט של היום שעולה רק 1,000 ש"ח, הרבה יותר משוכלל ומתקדם ממכשיר דגל שעלה לפני 5 שנים 3,000 ש"ח.

מצטרף לנאמרנפשי תערוג

הכל תלוי מה תרצי לעשות עם זה

לאחרונה קולגה רכשה את הדגם האחרון של אייפון הכי טוב.

עלה 7000+

שאלתי אותה מה הצורך, היא הסבירה שהיא מצלמת הרבה סרטונים לפרסום העסק שלה והיא חייבת שזה יהיה הכי טוב שיש

לעומת זאת.

אצלי התכונה הכי חשובה במכשיר סלולרי זה אינפרא אדום. לצורך שליטה במזגנים במקום עבודתי. לכן חיפשתי דווקא את התכונה הזאת. 

את חייבת להגדיר לעצמך מה אופי השימוש שלך בוזיויק

כי זה יכול להיות כלי זניח שאת לא נוגעת בו כמעט וזה יכול להיות מרכז היום שלך ללימודים / עבודה וכאלה.

אם למשל את מצלמת ועורכת סרטונים זה גם שיקול ובגלל זה כדאי לחשוב עם עצמך מה הפונקציות שחשובות לך ומה התקציב.

כמו שכתבו כולםפצל"פאחרונה

זה תלוי למה את משתמשת...

וגם לכל חברה ודגם יש יתרונות וחסרונות

אני מציע לך אם את באמת פחות מבינה ומכירה את העולם הזה של מפרטים של פלאפונים וההבדלים ביניהם

אז פשוט תכתבי מה השימושים שאת עושה בפלאפון וכמה מהם במקביל

אם בא לך אז יכולה גם לומר איזה מכשיר יש לך עכשיו ומה את מרוצה ולא מרוצה ממנו ככה יהיה מקום להשוואה וידעו לתת לך יותר מדויק

אם יש לך גם חברה של פלאפונים שאת רוצה רק מהם אז תכתבי

לשבור הרגלים קבועיםזיויק

יוצא לכם? קל? קשה? יש טיפים?

כמו כן היה לי הרגל טוב שנטשתי ורוצה לחזור אליו.

איך שוברים את הכבדות שחוסמת ביני לבינו?

ההובי של חייoo

לשנות הרגלים רעים

ליצור הרגלים טובים

כשהבנתי את הקונספט של ההרגל זה הפך קל

ממליצה על ספר כוחו של הרגל

הוא מסביר את הרעיון של

טריגר- פעולה- תגמול

איך להיפטר/ ליצור הרגל

אמיתי? זה קל לך?זיויק
אחפש את הספר
לשנותoo

או ליצור הרגל זה תהליך מתמשך

הרבה אנשים אוהבים תוצאות של כאן ועכשיו

לא אוהבים תהליכים

וזה גורם לקושי בהשגת דברים

אני כן אוהבת תהליכים

מסוגלת לראות את התוצאה העתידית ולחכות בסבלנות

לרוב גם נהנת מהדרך

לכן בעיניי זה לא קשה

אחרים בטח יקראו לזה קשה עד בלתי ישים

נשמע נדיר ממשזיויק
זה באמת קשה מאד מאד, מתאים לאנשים ספציפייםנפש חיה.
חדמשזיויק
עם זאת זה מאתגר תסכימי איתי
כןנפש חיה.אחרונה
לאט לאטנפש חיה.

ממליצה לקרא קצת טורים של הרב יצחק פנגר

ללכת בצעדים קטנים 

ולחלק את החזון הגדול למטרות קטנות ברות ביצוע

תהיי ספציפית?זיויק
וזה עזר?
אשתדלנפש חיה.

לפני כמה שבועות בעלון הידברות הרב פנגר רשם טורים בנושא שינוי התנהגות

ופירט איך לעשות את זה צעד צעד

זה עלונים לפני חודש- חודש וחצי ככה.

לגבי הצעדים הקטנים-

נגיד שאתה רוצה לרוץ מרתון שזאת המטרה הגדולה, אז

קודם אפשר כצעד ראשון להגביר מוטיבציה ובמקביל להוריד את המושג המופשט (רוצה לרוץ מרתון)

לפס מעשי (שינויים קטנים - לשים את הנעליים ליד הדלת, אפילו בלי לנעול, בשלב מאוחר יותר לקבוע זמן לריצה)

כשהייתה לי מטרה גדולה

השיטה של צעדים קטנים עזרו לי להגיע אליה....

היום אני מתמודדת עם דברים שאותה טכניקה בהחלט תשמש אותי

רק צריך לרצות

ולעשות משהו קטן בכיוון. 

תודההזיויק
מתחילים לאט לאטנפשי תערוג

ומוסיפים כמה שיכולים

לאמיצים בלבדזיויק
אתם מחזיקים פה פצלשים? [אני לא]
מי שאמיץoo

לא מפחד לדבר בשם עצמו

וכנראה לא פותח פצלש

לפעמים לשאלות נקודתיות...הרמוניה
בדיוק חשבתי על זהזיויק
נשקול🙂
לא! עיניי יתהלך במישרים והייתי כשוכב בלב 'ים'.חסדי הים
איזו מן שאלה זאת?כְּקֶדֶם
#גם_פצלשים_בני_אדם@

כן. במקום אנונימי בפורומים שאיןיעל מהדרום
אני בעצמי😅פצל"פ

אבל היום אני כבר רק מפה כמעט

ולא כ"כ משתמש במקורי

כנ"ל חחפצלשי"ת
לא הבנתי את התגובהפצלשי"ת
שהשאלה הקפיצה את אלה שזה השם שלהםזיויק
בעוד אני כיוונתי לכלל משתמשי הפורום. קפיש?
לאנפש חיה.

היה לי כינוי בלי הנקודה ושכחתי את הסיסמא אליו

לפני הרבה שנים

יש לי פצלש בחיים האמיתיים.די שרוט
הבעיה שהוא תמיד מנצח בויכוחים.
מאחורי כל אישה עומד גבר שלא יודע מה קרה הפעםדי שרוט
בערךמבולבלת מאדדדד
יש לי כמה שפתחתי כל פעם לשאלה ספציפית. אבל הם לא פעילים (ואני לא זוכרת את השמות שלהם בכלל😂
לאארץ השוקולד

מלבד אחד כמו מבולבלת, לא זוכר מה הפצלש

אה הא! תמיד ידעתי שאתה פצלש של מבולבלתדי שרוט
ארץ השוקולד

אוי, עלית עלינו🙈

@מבולבלת מאדדדד , באיזה ניק נשתמש?

אופס🫢מבולבלת מאדדדד
אני חושבת שנעבור להשתמש רק בפצלש השלישי שלנו, @די שרוט
רעיון טוב💪ארץ השוקולד
נקווה שלא יזהו
בניגוד למה שחושבים אין לי הרבה..בנות רבות עלי

אומנם פתחתי הרבה בעבר אבל ברשמי אני קופץ מידי פעם לבנות מרכלות עלי אבל לא יותר מכך.

אני אפילו לא מכוון את זה.. אני פשוט מתחבר ומה שיוצא לי בהתחברות אני מתחבר.. חחח

מעניין ממה זה נובעזיויק
האם פצלש בניקים נובע מפיצלוש בנפש? 🫢
זהו?זיויק
לאבחור עצוב
אבל משום מה האתר מדי פעם מקפיץ לי הודעה "האם יש לך פיצול אישיות?" 
זה קורה כשאתה מנסה לכתוב לעצמך בשיחה אישיתיעל מהדרום
כל פעם שנכנסתי לשיחה אישית זה כתב ליבחור עצוב
כדי להיכנס לשיחה אישיתoo

צריך ללחוץ על שיחות אישיות בתפריט הצד ולא בתוך הכרטיס האישי

אכן זה מבלבל

תודהבחור עצוב
בינתיים נעלמו לי כל השיחות האישיות. 
כנראה המשוחח השניoo

העביר להסטוריה

אם לוחצים על 'הסטוריה' רואים את כל השיחות הסגורות

לא נוראבחור עצובאחרונה
זה לא באמת חשוב 
המקום שלכם בעולםזיויק

הוא קיים בכלל? הוא ברור לכם?

יהיה ברור אי פעם?

איך אחרים רואים את המקום שלכם?

זה למעשה תפקיד? שליחות? כישרון?

רק מי שהבין את השאלה שיענה. תודה 🙂

אולי הבנתי, אז-הרמוניה

אין לי "מקום" בעולם... אני כאן כל רגע שה' מחליט שאהיה כאן, כל רגע מחדש. 

שליחה, כל מה שיש לי זה מה', ממה שהוא נותן לי משתדלת לתת.

אחרים רואים את מה שאני באמת מכוונת. כשאני מצליחה באמת לכוון ולהיות בתודעה של מה שכתבתי לפני- אנשים רואים את זה, זה ממש כאילו "שם ה' נקרא עליך ויראו ממך". יראת כבוד כזו.

אבל לא תמיד אני ככה, וכשאני פועלת ממניעים אגואיסטים זה ניכר.

זה לא יוצר פיזור? לא עדיף מיקוד? יש דבר כזה בכלל?זיויק
תלוי אולי בסוג האנשים? איך הקב"ה עובד עם היצורים שברא?
לא, כיהרמוניה

אין לנו תפקיד אחד בעולם חוץ מלעשות את רצון ה' ולהתקרב אליו.

וזה כן בא ביחד עם מודעות עצמית, לראות מה הכלים שה' שם לך.

אם זה יכולת לשמח אנשים, אם זה לימוד שאתה צריך להפיץ... מבינים את זה לפי מה שקורה איתך, אתה יודע במה אתה טוב, ועדיין כל פעם ה' שם אותך בסיטואציה אחרת, כל רגע בפני עצמו. 

יכול להיות שאתה אדם תוסס ואתה יודע איך להשתמש בזה לטוב אבל עכשיו ה' רוצה אותך בפקק ולראות איך אתה מגיב ואם תתעצבן. זה מלא דברים. המגמה היא אחת.

בלבלתזיויק
כי אישרת שבאופן כללי יש מיקוד בתכונה, גם אם יש יוצא מן הכלל.
התכונה היא לא המיקוד בעינייהרמוניה

היא הדרך, לא המטרה. 

מי שמתקבע על התכונה שבעיניו היא התפקיד שלו עלול לחטוא לעיקר.

הטלת כאן פצצהזיויק

כי תמיד חשבתי שכישרון ויעוד קשורים זה לזה.

תוכלי לבאר את כוונתך?

אין לי כוחהרמוניה
בעיהזיויק
😆
היעוד שליoo

ברור לי מאד

לעשות טוב לעצמי ולאחרים

ללמוד ולהשתפר מיום ליום

אני לא מוטרדת ממה אנשים אחרים חושבים על התפקיד שלי

את התפקיד שלי רק אני קובעת ושאחרים יתעסקו בתפקידים שלהם

זה לא יעוד של כל אחד?זיויק
חשבתי יותר בכיוון של משהו ממוקד: לדוגמא חסד, רפואה, שליחות ציבורית, יצירה, חינוך, ביטחון, קדושה וכאלה
זה יכול להיותoo

יעוד של כל מי שרוצה בזה

לא רואה צורך לתחום את תפקידי לתחום מסוים 

לגמרי הבנתי את השאלה. עונה:די שרוטאחרונה

בסוף, זה תלוי במינון של כמה אתה צורך. כי אם תגזים אתה בסוף תמצא את עצמך בחמש לפנות בוקר מתעורר ליד פח זבל עם גרביים שהם לא שלך.

ככה זה בחיים. צריך לקבל אותם כמו שהם. כל ניסיון להתכחש להם נועד לכישלון. כי מה הם החיים אם לא צבר אירועים שמפריעים לנו לישון?

כתיבה ברשתות חברתיות: מה אתם אומרים עלחסדי הים

הכלל לא לכתוב למישהו ברשתות החברתיות אלא אם כן הייתי אומר לו את זה בפנים או שדווקא המרחב נותן לבן-אדם אפשרות להביע את דעתו באמת מה שהוא לא יכל לעשות בפנים של הבן-אדם?

איזה צד עדיף.

תמיד עדיף לבחור באופציה הראשונה.בנות מרכלות עלי

זה מונע מהמצב להדרדר למקומות לא נעימים.

הבעיה שזה מונע יצירתיות וכנות.חסדי היםאחרונה

יש צד טוב שאפשר להתבטא ככה, כשאתה ממש לא מול השני.

השיקול שלך מאוד רציני, וזה יכול למנוע הרבה דברים לא נעימים.

קשה להכריע.

ברור לי, צריך להיזהר מאוד במה שכותבים, אבל אולי לא יותר מדי.

חכמת ההמונים: קרה לכם שכעסו עליכם ולא רצו להסביר?זיויק
נגיד והשדר הוא "תבין לבד" כשזה באמת לא לגמרי מובן, או שמורגש שיש כאן משהו מעבר. מה עשיתם?
בטח, קרה ליפצלשי"ת

אבל לצערי מהצד השני, כעסתי על מישהו ולא רציתי להסביר...

כשמישהו מכעיס אותי כל כך ואח"כ עוד שואל למה אני כועסת, זה עוד יותר מרגיז ומתסכל וגומר את הסבלנות. כאילו... אתה עושה דבר כל כך מציק ולא ברור לך על מה אני כועסת?? זה מעלה את התחושה שמדובר בהיתממות ולא באמת ברצון כנה להבין למה כעסתי..

אני חושבת שהפתרון במצב כזה הוא פשוט להתרחק ממי שכועס עליך, אם אתה חשוב לו, כשהוא ירגע הוא יפנה אליך בעצמו...

מעניין ללמוד מהמקרה שלךזיויק

ומה עשית כשזה קרה לך? פשוט חיכית?

לא חשבתי על האופציה הזו למרות שחז"ל אמרו "אל תרצה את חברך בשעת כעסו".. כי שם בסוף מדובר בחברך שבסוף ישקף לך את המצב.

לדעתי גם אם זה חבר וגם אם לאפצלשי"ת
אם רואים שאי אפשר לדבר- עדיף תמיד לקחת צעד אחורה.
זה ברור... במצב שאין ברירהזיויק
מה שניסיתי להבין פה מכם זה אם יש ברירה כדי לא להשאר בפער עצוב כזה 🫥
זה קורה ל100% מהגברים הנשואיםדי שרוט

אני לא בטוח שנכון לקבוע כזאת עובדה מבלי לבדוקנפשי תערוג

יכול להיות שיש 0.000000000000000000001% שזה לא קיים אצלם

מה שחשבתי גםארץ השוקולדאחרונה
רעיונות למשחקי קופסאהרמוניה
עבר עריכה על ידי הרמוניה בתאריך כ"ג בכסלו תשפ"ו 20:09

מגבשים וכייפים ששווה לקנות?

תודה

אליאסדרור אל
קטאן כמובןריבוזום
טיקט-טו-רייד שיחקתי פעם אחת ומאוד נהניתי אבל אין לנו בבית, אז אין לי ניסיון אישי אם הקסם שלו מחזיק מעמד. לפי מה ששמעתי מסביב נראה שכן משחק שווה. 
נראה ככה...הרמוניה
שם קוד!ריבוזום
איך שכחתי (דורש לפחות ארבעה שחקנים)
זהוו גם אליאס...הרמוניה
סיאנס. לא משחק קופסא אבל מגבש.די שרוט
ואם יש בעיה הלכתית של עבודה זרה אז טוויסטר. ואם יש בעיה הלכתית של נגיעה אז טלפון שבור. ואם יש בעיה הלכתית של במושב ליצים אז תלמדו הלכות לשון הרע.
אני בוכה😂Shandy
אציע כמה שונים:ארץ השוקולד

שם קוד,

אליאס,

דיקסיט,

עידן האבן,

טיקט טו רייד,

Robo rally,

The crew,

Avalon,

Shadows over Camelot,

Nefarious,

Colloretto,

סושי גו,

אזול,

Draftasorus

יואוהרמוניה

מה זה השמות האלה אתה בטוח שזה בישראל?😂

ממש תודה!

מה ה3 הכי מומלצים בעיניך? (חוץ משם קוד ואליאס)

הרבה משחקים הם באנגלית במקורארץ השוקולד

ולא יודע אם תרגמו אותם, בכל מקרה, בכלל המשחקים שפירטתי אין מלל כמעט.

תלוי מה הסגנון שאת מחפשת?

האורך? מספר השחקנים?

אה וואלה...הרמוניה

טוב אז יש לי שיעורי בית לחקור.

לא משנה הסגנון והאורך העיקר שיהיה אפשר גם בשני שחקנים ומעלה ולא מ-4

מה שלא מתאים רק ל2 מהרשימהארץ השוקולד

שם קוד (יש לו גרסה לזוג),

אליאס,

דיקסיט (אפשר לבצע התאמות שיעבוד לזוג),

Avalon,

Shadows over Camelot

סושי גו,