רק למה הרב מהצפון? יש לו שם...ארוון

וגם מה זה המאמר הזה?

לא הרב שמואל ואביו עזרו לעלות אותו לגדולה? נראה שעכשיו הוא מנסה להתנער מזה שגם לו יש אחריות.. תמוה מאוד...

זה נכתב לפני שהשם הותר לפירסוםתנו לגדול בשקט
באמת מפתיע שעוד לא נפתח על זה שרשור..ארוון

יותר ממוזמנת לפתוח את הכתבות הראשונותנפשי ישובב

שהתפרסמו פה באתר, הרב שמואל עונה גם על שאלה זו בתוך 17 שאלות המתייחסות לכך.

וכמה זהירות צריך לפני שכותבים ומדברים..

גם רבי יהושע בן פרחיה גידל את ישוחליל הרועים
עד שדחה אותו על סטיותיו.

לא תמיד רב מבחין בבעייתיות של תלמידו.
ואולי הגיע הזמן להפסיק עם העבודה הזרה הזאת?ארוון
למרות שכביכול היא נראית כשרה
עבודה זרה?הלליש
עבודה זרה היאארוון
עבודת השליחים במקום הקב״ה

במקרה הזה כל הערצה והנהירה אחרי רבנים וייחוס סגולות להם, לא סתם כל פעם הציבור מקבל סטירה מצלצלת מחדש.
ולא פחות אשמים אלו שהכתירו אותו שגם אחריהם יש נהירה הגובלת בעבודה זרה, אז מה אם היא נראית מהסוג הכשר...
בכל דבר יש אמיתי ומזוייף... אז לומדים לזהות את המזוייףפשושון

לא בגלל זה נזרוק הכל

בינתיים עד לא מזמן לא זיהוארוון
וגם גדולי הרבנים כמו הרב אליהו שגם אחריו יש הערצה ונהירה המליכו אותו- שזה תכל׳ס לא פחות נורא...
רב שיגע בנשים גם אם מלאכים ימליצו עליו אני אברח ממנו..פשושון

עכשיו אתה אומר את זהדי"מ
אם זה יהיה הרב 'לך אתה תכתחש לזה שזה קרה או תמצא תרוצים אחרים
ממש לא אחי...פשושון

תדע לך שאני בתור ברסלב... מאד מאד אבל מאד ספקן כלפי רבנים...

אתה בטח יודע כמה רבינו הזהיר ממופרסמים של שקר

אתה בטח מודע מה רבי נתן אמר על איך לזהות אותםדי"מ
אשמח אם תזכיר לי...פשושון

ערכתי כי לדבר על אנשים זה יצר הרע

כולם חכמים פתאום לאחר מעשה..די"מ

רבי נתן אמר שאם אתה מגיע לבית מדרש של מפורסם ומדברים על המפורסם יותא מעל רבי נחמן הוא מפורסם של שקר.

מעניין אם היינו בודקים ככה את ברסלב ובודקים על מי מדברים יותר על השם יתברך או על רבי נחמן מה היה יוצא...

יש הרבה שחושדים בהם בגלל זה...לא נרחיבפשושון

כי אחרי הכל מי שיש בו שקר נמשך לשקר...יש בחירה

גם רבינו אמר שאצלו יהיו מפורסמים של שקר...

רבינו אמר שהסימן לצדיק אמיתי שנמשך על האדם שמתקרב ענווה...ולהיפך להיפך...

זה סימן לאדם שרוצה אמת.. מי שלא רוצה זה לא יעזור

היה יוצא שמדברים יותר על ה' יתברך...פשוטפשושון

שטויותדי"מ
וגם אם אם כן לא באחוזים גבוהים
ואיך אתה יודע את זה לפני שזה נחשףארוון
להזכירך 13 שנה ואיש לא דיבר..
לפי הטיעון הזה אסור להביע אמון באנשיםשואף לאור
עבר עריכה על ידי שואף לאור בתאריך א' באב תשע"ה 15:33

אין בזה סבירות,זה דבר לא שכיח ולכן הנסיון להשליך את ההערכה כלפי תלמיד חכם לתוך המשוואה הזאת,שגוי.

מובן שהערכה לתלמיד חכם אינה גובלת בעבירה על ההלכה,נכון יש אפשרות של ניצול נפשי ורגשי,אבל זה כבר קיים בקשר רחב בהרבה בין בני אדם בכלל ומתרחש בציבורים אחרים בקנה מידה רחב בהרבה.

אף אחד לא הסיק שצריך להפסיק להביע אמון באנשים בשל כך

יש כמה כללים ברורים לפחות בהתחלת חיפוש האמתפשושון

כמה שאלות שתשאל\י את עצמך אחרי השיעור שלו...

1. האם הוא מאמין ומדריך בדרך התורה וחכמינו בלי פשרות?

או שיש לו "סברות כרס" משלו שלא שמעת בשום מקום קודם?

2. האם הוא מוכיח אנשים לשפר את עצמם גם בדברים הקשים לביצוע?

הוא מדבר על צניעות ושמירת עינים.. לדוגמא... 

או רק שיגידו נשמת כל חי.. תהילים.. הפרשת חלה... וזהו דברים קלים ונחמדים

3. האם השיעור שלו גרם לך לצעוק לה' ,להתאנח על מצבך, להרגיש צורך לתקן את עצמך

או  שאיך אומרים. "יצאת צדיק"  או לחילופין יצאת מיואש מעצמך.

אם התשובות הראשונות נכונות תישאר אצלו...

אם האחרונות... תברח משם

צריך לזהות את המזוייף [ואני לא בטוח שיש דרך ב100%], ומלבד..אדם כל שהוא

זאת צריך לאמץ גם יחס בריא ונכון כלפי האמיתי. 

מי שאשם בעבןדה זרההלליש
זה מי שמתייחס לרבנים ככה.

גם אם הרב בסדר וזך וטהור,לע וד אותו או שעבודת ה'תהיה תחויה בו זו עבודה זרה.

בלי קשר למהות רב כלשהו סגולות וברכות.

עבודת ה' של האדם צריכה להיות בלתי תחויה באנשים אחרים. ומסכימה איתך שזו עבודה זרה,זה להאליל אנשים. רק שזה לא קשור לסוגי רבנים לדעתי...
מצטערת אבל גם סביב הרב אליהו זצ״לארוון
עבר עריכה על ידי ארוון בתאריך א' באב תשע"ה 13:48

הייתה הערצה וסגידה...
וגם הרב עובדיה.. ולא חסר... והנה גם הוא העלה לגדולה עבריין מתברר... זה ממש לא פחות חמור

הערצה לרב אליהו זצ"לד.

ולכל ת"ח גדול ואמיתי - 

זה יפה מאד.  

הלוואי כולם היו מעריצים צדיקי-אמת, במקום כל מיני "שחקנים" ושאר הבלים.

ואין לכך כל קשר ל"סגידה". עובדים את ה' בלבד.

ו"את ה' אלוקיך תירא" - "לרבות תלמידי חכמים".  

אין כל ענין "לתפוס טרמפ" על דברים מצערים.

הערצה לרב אליהו בנתה את הקהילה סביב שיינברגדי"מ
אתה יודע,ד.

שמהרבה דברים טובים,

יצאו גם דברים שאינם טובים - כשהשתמשו בהם שלא כראוי (בלי להתייחס למה שאמרת ספציפית כלל).

זה אומר לשים לב יותר להבדיל בין הדבר הטוב - לבין דברים לא טובים שעלולים "להיספח" אליו. וגם לדייק יותר מה הגדר של הדבר הטוב.

אבל לא בגלל זה נחריב את היסוד הטוב.

יש דברים שצריך לדייק, גם ביחס הקיים לצדיקי אמת..אדם כל שהוא

והסיפור המצער הזה, או חלק משמעותי ממנו כנראה היה יכול להמנע, אם היו דברים שהיו ברורים יותר.

היקש לא נכוןשואף לאור

הבעיה כאן היא לא הערכה לרב אליהו זצ"ל ולת"ח ראויים ואמיתיים במידה הבריאה והכשרה שלהם,אלא בחירה חופשית שאדם בחר בתופעות שכאלו (אני מדבר על הצד המנצל) ,דבר שנכון לכל סיטואציה.

הקירבה או הערכה לת"ח אינה מולידה תופעות כאלו באופן שכיח, ולכן אין הגיון בלנסות לתייג את הקשר הזה כבעייתי ואילו מבחינה סטטיסטית.

אם נבחר ללכת לפי קשירות והיקשים כאלה אז ניתן לנטרל בכלל את האמון בין בני אדם,כמה תופעות שליליות זה יחסוך ? אומנם מה המחיר והסבירות לעשות דבר כזה כלפי כל אדם ?

אין בעיה בהערכה יש בעיה בהערצהדי"מ
עבר עריכה על ידי מנהל בתאריך ד' באב תשע"ה 13:54
ברגע שבשר ודם הופך להיות משהו מורם מעם ואלהי שאי אפשר להקשות עליו שאלות זו בעיה
אין לי ספק שאם לפני הדרוש הייתי פותח כאן שרשור שיוצא נגד הרב אליהו ואמרצו ש"היה לא תהיה" שללא ספק סרסה את המאבק וגרמה ךשאננות יחסית אתה ד. ועוד רבים ביתם יוצאים נגדי.
ויותר מכך אם אחרי הגרןש הייתי פותח שרשור ניתן מתרצים תרוצים על גבי תרוצים.
מקרה הרב מוטי אלון שטופל על ידי תקנה באופן בעייתי מאוד יוכיח.
אמן לי ספק שהסיבה שעם הרב שיינברג זה לא קרה זה רק כי הרב שמואל אליהו מיד השתמש בטורקיה קיצונית לגביו והכל טופל במהירות ולא נמרח שנים כמו אצל הרב מוטי אלון.
כשרב נהיה חסין הביקורת זה בעיה.
ולא חסרים דוגמאות כמו אותו רב מבית אל שבית דין קבע שהכשיל את הרבים ובכל זאת אנשים פשוט מתעלמים וממשיכים לשאול אותו שאלות הלכתיות כשינם ראיות בוררות שהוא הכשיל את הרבים הורה שלא כדין
הכתבה בראש השרשור היא היתממות ובעייתית מר ד.
זה נוח להיות פופלסטי ולצאת. גד האשמת הקרבנות של הרשע הזה.
אך זו טעות גדולה.
אמנם אין באהשמת הנשים להוריד ולו במעט מחומרת מעשיו אך חשוב ללמוד לקחים שידע הציבור ויזהר.
אם לאותם נשים היה ברור שאין שום מעלה יתרה לרב אין דבר כזה שלרב מותר משהו שלאדם אסור הם בחיים לא היו עוברות על יחוד לדוגמא (אמנם יש עכשיו טענה שאשתו. עתה עמו בזמן המעשים ואז באמת מה שאני אומר לא נכון ספציפית במקרה הזה)
הרי, כך הכל התגלה אשה בא לרב אליהו האם משהו שאסור לאדם רגיל מותר לרב.
ההווא אמינא הזאת מגיעה ממקום בעייתי מאוד ששם את הרבנים בדרגה מעל וחסינים מביקורות וקושיות.
יש לי חבר שלמד בישיבה של שיינברג והיה קרוב אליו הבן אדם על פעם שדברו בקבוצת וואטצפ על רבנים מיד יצא ב
הוא סרב בכל תוקף להתמודד הענייניות עם קושיות כאלה ואחרים על בני אדם אך ורק בגלל התואר "רב" שניתן להם,וכן זו טעות ובעייה חמורה גם אם היא לא גורמת לאונס זו בעייה עצמית כי לא ככה היהדות עובדת
אין בעיה ב"הערצה".ד.

ויש צדיקי אמת וגדולי-אמת. ואכן, ראוי יחס של חרדת-קודש אליהם ולדבריהם. וניצול של דברים בעייתיים לנושא, לא מכבד את העושה זאת.

"מורם מעם" - אינו אומר שאי אפשר "להקשות". לא קשור. הרמב"ן אומר שמבחר המין האנושי לא נמלט מטעות.  אבל בוודאי ההנחה הבסיסית שהוא יודע יותר ממך. וגודל ממך. ואם יש קושיא- מקשים בענוה. יש הרבה מאמרי חז"ל סביב זה.

[והדוגמה מזמן הגירוש מגוש קטיף, אין לה כל קשר לענין. אולי ההיפך. נכון, שאם נער צעיר היה פותח פה לפני הגירוש שרשור "נגד הרב אליהו", היו יוצאים נגדו. גם אם היית פותח את זה כעת (אגב, הביטוי "היה לא תהיה" שנתפסת אליו, הוא דוגמה טובה. הביטוי הזה, הוא ביטוי שנמצא הרבה מאד אצל הרבי מלובאוויטש למשל, בראשי-תיבות "היל"ת", ומשמעו כמו שאומרים: חס ושלום, בשום אופן.  מי שהתייחס לכך כאיזה "נבואה-וודאית" הבעיה אצלו).

אתה כותב שהאמירה הזו "ללא ספק סירסה את המאבק", ואני למשל, חושב, גם כיום, בדיוק ההיפך. זה נתן מרץ ואופטימיות לאנשים. מי שמפנטז שהיה "נותן מכות" ועוצר בכך את הגירוש, יכול להמשיך בדמיונותיו. אז זה שפלוני כבר יודע ש"ללא ספק" הרב אליהו טעה, לא עושה אותו לטועה.. רק מראה כמה חשוב היחס הבסיסי לדברים של גדולים; אם כל אחד חושב שדעתו "ללא ספק" נכונה מדעת הרב..אדם יכול לחשוב אחרת, זו לא הלכה, ועדיין אין דעתו-הקטנה נכונה "ללא ספק" יותר מהאדם הגדול שאמר אחרת]

יש מה להעיר על טעויות אחרות במה שכתבת, אבל לא נראה לי לפתוח את זה כאן.

ככלל, הכשלונות והצרות שקרו וקורים מזלזול בת"ח, מיחס כאילו הם "באותו גובה" לכל תלמיד צעיר שרק התחיל ללמוד - גדולים ותדירים בהרבה, מאלו שקורים מיחס של "פספוס" במי שאליו מופנה הכבוד הראוי לת"ח. 

השאלה במה מתבטאת "ההנחה הבסיסית שהוא יודע יותר ממך"די"מ

אם היא מתבטאת בזה שאשה עוברת על יחוד זו בעיה חמורה.

אם היא גורמת לאנשים אפילו "רק" לבטל מצות עשה זו בעיה חמורה.

מה שכתבת על "היה לא תהיה" זו היתממות.

אני בתור ילד זוכר לא מעט שאכן האמינו בזה.

אפילו הייתי שומע שיר פה בערוץ "זה לא יהיה,זה לא יקרה זה לא מה שהעם רוצה"..

אנשים האמינו בזה כמו תכנית "מאמין וזורע"

ואם כבר ממליץ לקרוא את דברי הרב טל בנושא @יזהרבטח יכול להביא קישור

א. בוודאי לא בלעבור על מצוה כלשהי.ד.

לא נאמר שמץ דבר כזה. "ההנחה הבסיסית שהוא יודע יותר ממך", זו הגישה הבסיסית כשניגשים להקשות, לאור דברי הרמב"ן ש"תכלית המין האנושי לא נמלט מטעות". שלא נחשוב שבגלל ש"לא נמלט מטעות", אז אנחנו באותו גובה, ויש סיכוי "חמישים-חמישים" שהגדול הוא שטועה....  

ב. זו לא "היתממות" (בכלל חבל להשתמש בביטוי הזה. זה בערך כמו ה"בלי ספק" בהודעה הקודמת..). אתה בתור ילד זוכר. אני זוכר בתור מבוגר, שגם התבקש לסייע לילדים שם בתקופה שלפני כן, שלא היה לי שמץ מחשבה שכך כוונת דבריו זצ"ל. גם זה לא תפס אצלי מקום כ"כ גדול כאילו "הנחיה מעשית"; אמירה ברורה של חיזוק הרוח. 

זה ש"הרבה האמינו" שלא יהיה גירוש, יש בכך משהו. אבל זה לא בגלל האמירה של רב זה או אחר, אלא תופעה טבעית, שהיא גם נותנת כח להחזיק מעמד. אני זוכר איזה פסיכולוג מהגוש נשאל באותה תקופה אם זו לא "הדחקה", ועונה - מי אומר שהדחקה זה גרוע במצב כזה...

גם "שיר" כמו שאתה כותב ששמעת אז, הוא קלאסי לביטוי שבא לחזק את הרוח; לומר שזה דבר אבסורדי, כמו שרבים מבינים היום כמה שזה היה איוולת. מאבק שיש לו סיכוי - בא מתוך אופטימיות. העובדה היא, שנעשו פעולות המוניות מתוך הרוח הזו. לא ישבו בטלים ב"אמונה" שלא יקרה כלום. אלא מה? יש חולקים על דרך המאבק, שניסתה לעורר את רוח העם, וגם קיוותה שיגיעו בפעל המונים לגוש, מה שלא לגמרי קרה. זו מחלוקת לגיטימית - אישית אני לא חושב שדרך אחרת היתה משיגה תוצאות טובות יותר, וזה מתוך הכרה קרובה של הנתונים שהיו שם. כמובן, אפשר לחלוק - אבל זה לא קשור לנושא שדנים כעת.

[היו אכן כאלו, במפורש ללא כל קשר לדברי הרב אליהו זצ"ל, שחשבו שעצם ה"אמונה" שלא יקרה - כביכול תגרום שלא יקרה, וכך גם זה שימשיכו כרגיל, יזרעו.. אני חשבתי שזו טעות בתפיסה, אבל קל לדבר.. כשאנשים נאחזים במה שהוא ממש ה"חיים" שלהם, בכל צורה שאפשר, אי אפשר לומר כנגד זה כלום. אפשר להבין] 

ג. עם כל הכבוד והאהבה, ההמלצות "לקרוא את דברי הרב טל", הן בדיוק דוגמה גרועה לנושא עליו אתה מדבר. הרב טל, שהוא אהוב ומכובד ויקר, אינו בדווקא "חד בדרא". רבים אמרו ואומרים אחרת ממנו. בזמנו גם היה מישהו שכתב ביחס ליום-העצמאות שאם לא קוראים סיכומי שיעוריו מאיזה תלמיד שלו, אז סימן ש"בורחים מהנושא"... כאילו זה שהרב ליאור אומר ביום העצמאות שמי שלא רואה את גודל הענין בהקמת המדינה "הוא סומא" (מילים שלו ביום העצמאות השנה), אין לכך משמעות כי לא קרה את ה"סיכומים"..  אז חבל.. מכירים גם את הדברים הללו - ולא חייבים להסכים איתם.

ההמלצה לקרוא את דברי הרב טליזהר

היא לתוכן הדברים שרלוונטיים לדיון ויכולים להאיר אותו באור נוסף. קבל האמת ממי שאמרה, וזה.

והערה נקודתית:

נראה לי ברור ופשוט שמי שחושב שלא קרה כאן כלום בהקמת המדינה, ושאין בינה ובין תהליך הגאולה ולא כלום - הוא סומא גדול. אבל אין לכך קשר לשותפות עם המדינה וחגיגת חגה.

גם תוכן הדברים,ד.

זה לא כאילו יש דברים שלא ידועים מקודם, שרק כעת "התגלו" (וזו לא היתה "המלצה", שהיא לגיטימית, אלא הגדרה של מי שלא יקרא, כאילו "חושש להתמודד".. כביכול, עד כה לא עמדו על סוד הענין, וכל מי שלא יקרא סיכומי תלמיד של "אחרון" כלשהו, אינו יכול לדון "רק" על סמך גדולי עולם אחרים שלפניו). וכשיש גדולי גדולים שאומרים אחרת, והדברים מובנים בפשטות - אז לא עד שלא יקראו את דבריו, סימן שלא באמת מבינים... (אגב, דווקא לא שייך כאן לומר "קבל.. ממי שאמרה". הרב טל, כבר הזכרתי, יקר ואהוב וחשוב. זה לא "ממי שאמרה".. כאילו אע"פ שזה הוא, ח"ו..  אדרבה, למרות חביבותו של מי שאמר את הדברים..).

ולגבי ה"הערה הנקודתית", זה באמת "פלפול". ומכל מקום, דברי הרב ליאור שליט"א, שציטטתי, נאמרו בחגיגת חגה של מדינתנו, בליל יום העצמאות השנה, ליד מערת המכפלה. ואח"כ בירך שהחיינו ואמר הלל, כדרכו, עם הציבור.

אבל באמת לא כאן מקום הענין הזה. הדברים הובאו אגב איזכורו שליט"א.

אני כתבתי בתור המלצהדי"מ
הרב טל אמר דברים שנוגעים למה שדברנו לא בא לך אל תקרא
לא התכוונתי כאן לדבריך, אכן..ד.

אכן, לפעמים יש דברים ש"מתגלים" לפתע.יזהר

לפעמים יש הבנות חדשות, לפעמים ה' מוריד לעולם רעיונות חדשים. התורה היא עמוקה ואינסופית, ולכן גם היכולת לחדש ולהעמיק היא אין סופית.

כאנקדוטה קטנה, אצטט ברשותך מתוך ביקורתו של הרב יואל קטן לאחד מספרי טל חיים:

"הרב טל שליט"א, ראש ישיבת 'תורת החיים' – לשעבר בנווה דקלים שבגוש קטיף ועתה בישוב 'יד בנימין', מוציא לאור כרך נוסף בסדרת 'טל חיים', ובו תמצית חידושיו וביאוריו בסוגיות למדניות והלכתיות מן מהדרגה הראשונה, כאלו שכל הראשונים והאחרונים דנו ודשו בהן, ולכאורה לא השאירו בהן מקום לחידוש כלשהו. בא הרב טל, ולאחר עיון מעמיק בהתמדה עצומה, ולאחר הרצאת ביאוריו וחידושיו לאוזני תלמידי-החכמים שבישיבתו, הוא מגלה למעיינים שמקום רחב עוד הניחו לו להתגדר בו... ברוב הסוגיות שהרב טל נכנס אליהן הוא זוכה, אחר שהוא מנתח את השיטות ומציג את הקשיים שבהן, לפתור מבוכות שדנו בהן דורות רבים בדרכים מחודשות ומקוריות, שדרכן מתיישבות תמיהות רבות שהעסיקו את גדולי הדורות; פעמים רבות יש למסקנותיו גם השלכות למעשה..."

ובנידון הספציפי: טענת אי העמידה על סוד העניין, אינה קשורה לכותב הדברים, אלא לעצם הטענות הכתובות, שבפועל לא נידונו כדבעי ע"י הרצי"ה ובית מדרשו. אפשר לטעון שאתה נסמך עליהם, ולא מעוניין לברר את הסוגיא באופן פתוח. אבל כל עוד אינך עושה זאת - אכן לא תוכל לטעון שאתה דן בסוגיא באופן פתוח, אלא פשוט נסמך על רבותיך.

זה ממש לא קשור.ד.

תמיד אפשר לומר, על כל דבר שמישהו יכתוב, שירדו לעולם "הבנות חדשות" שרק הוא יודע, ואם לא יקראו את דבריו, אי אפשר לדון...  לא שייך לחלוטין.

מה שהבאת מהרב יואל קטן, הוא דבר קלאסי לדרך כתיבתו של הרב קטן. לא נוגע כלל לענייננו. מעיד על כח החידוש בלמדנות, זה כמובן יפה מאד. גם הגרז"נ גולדברג שליט"א, גדול בתורה מהרב יואל הי"ו, כידוע, כתב על ספרו של הרב משה בלייכר שליט"א, "תלמיד חכם ארוך שבדורו.... ודבריו עמוקים מאד ורק איש תבונות העמל בתורה יגיע להבין דבריו עד תומם".  נו, אז אתה קראת כל דברי הרב בלייכר שליט"א בענייני יום העצמאות?...  

לגבי "עצם הטענות" ש"אתה אומר" ש"לא נידונו כדבעי ע"י הרצי"ה ובית מדרשו". מלבד שאני חושב שזו חוצפה ממדרגה ראשונה, שתלמיד צעיר, שלמד שנים מועטות, מחווה דעה אם "הרצי"ה ובית מדרשו" "דנו כדבעי" בסוגיות הללו - הרי שאינני יודע, האם באמת קראת כל דברי הרצי"ה בנושא, בספרו "לנתיבות ישראל" ועוד מקומות - וכל דברי תלמידיו הגדולים, שהם וותיקים מהרב טל היקר, שאני מכירו גם כן;  או שמא רק את "סיכומי תלמידו" צריך לקרוא כדי להיות מצוי ב"סוד הענין"?..

ולגבי "אפשר לטעון שאתה נסמך עליהם ולא מעונין לברר את הסוגיא"...  ההיפך הגמור.

מי שהפנה לסיכומי תלמיד משיעורי הרב טל, בתור דבר שעד שלא קוראים אותו, כביכול אי אפשר לדון היית דוווקא אתה.. "נסמך על דברי רבך", שמן הסתם גם מתאימים עם דעתך. ולאידך טענתָ בזמנו ש"אין מה לדון לגופו של ענין"; כביכול הכל כבר "ברור"...

אני, אכן, גם נסמך על דעת גדולי עולם אלו, גם עיינתי בכך בעצמי, ואני שלם לגמרי ללא ספק עם הדברים. אם כי באמת אין לי ענין לדון בכך עם כל מי ש"יעלה מחדש לדיון".

וחבל להציג דברים, כאילו בלי לקרוא איזה "סיכומים", אז פשוט לא יודעים על איזה "טענות סודיות" שאף אחד לא שמע עד כה...

חשבתי, עיינתי, ורק מתעצם בדעתי הברורה בנושא (דון ק"ו ממה שכתבת בזמנו, כנ"ל, על עצמך ש"עייפת מלדון בכך" וכאילו הכל כבר ברור, לכיונך..).

ומה שכתבתי, היה ביחס ל"מקורות".שלא יעלה על הדעת לומר, ביחס אליהם, שעל זה דובר - מעבר לחשיבה העצמית - שאם מישהו לא קרא "סיכומים" של איזה אחרון, יקר ככל שיהיה, אז "אין מה לדון". על זה אמרתי, שבענין זה, דיינו במקורותיהם של גדולי עולם אלו, מלבד מה שעייננו בנושא (כנ"ל - קל-וחומר שאינני סבור שכל מסכמי שיעוריו אכן למדו בעיון דברי הגדול והקשיש ממנו, הרצי"ה זצ"ל). לא יעלה על הדעת שאם מישהו - לדוגמה הרב ליאור שליט"א שהוזכר - לא קרא "סיכומי הרב טל", אז כנראה "לא הבין" מספיק את הנושא. זה הובא כדוגמה להראות את האבסורד.

דווקא קשור מאודיזהר

א. "תמיד אפשר לומר", ולפעמים זה גם נכון. אנחנו מדברים כאן על משהו ייחודי: גישה שמצד אחד מכירה בתהליך הגאולה שמתרחש בדורנו, ואף מודה לה' על כל הניסים, מאמינה בהתערותא דלתתא ופעילות גשמית לקירוב הגאולה, ומצד שני לא חוברת למדינה ומוסדותיה, ולא חוגגת איתה.

אתה לא חושב שיש כאן משהו שכדאי לשמוע מה שיש לו להגיד?

ב. את האנקדוטה הבאתי לצורך עצם העניין של יכולת החידוש בסוגיות שלכאורה אין מה לחדש בהן, וכבונוס מהצד - שזה מדבר על הרב טל.

ג. אם לרב בלייכר יש חידושים שאנחנו לא מכירים על יום העצמאות והם לא נידונו בבית מדרשנו - אדרבה ואדרבה, נשמח ללמוד.

ד. לא חיוותי שום דעה על הרצי"ה ובית מדרשו, אלא הצגתי מציאות עובדתית. עד כה לא שמעתי שום טענה שלא נענתה היטב בשיעורים ובחומרים הרבים שנכתבו בבית מדרשנו.

גדלתי על עניין יום העצמאות. בישיבה התיכונית, בסמינריונים שונים ובעוד הרבה הזדמנויות קיבלתי מנות מרוכזות של הסברים מלומדים. שמעתי את מגוון הטיעונים והסברים, קראתי גם מאמרים רבים. אני מודה שלא קראתי הכל, אבל כן למדתי את כל הטענות בראשי פרקים. מה שממש לא ניתן לומר עליך, ועל כל רב מצוי בציונות הדתית, לגבי הגישה שלנו. הקבצים שהפניתי אליהם - הם תמצית הטענות. לצורך הדיון לא ביקשתי יותר מזה. מי שרוצה להעמיק יותר, יש חומרים נוספים. יש למשל את ההתכתבות הארוכה של הרב אביחי עם הרב גיורא מעלי.

ה.מה שכתבת על המקורות - גם הוא לא נכון. זה כמו שמישהו יבוא היום לדון בדעת הב"ח בעניין איסור לא תחנם, ויתעלם מהטעות בהבנתו שנבעה מהצנזורה ששיבשה את דבריו (תוקן רק אצל ה"אחרון" מהד' שירת דבורה). לפעמים יש טוויסט משמעותי מספיק בעלילה, כדי שכל מאמר שיתעלם מהעניין הזה - יהיה פשוט לא רלוונטי. אני לא טוען שכאן זה כך באופן מובהק, אבל זה בהחלט לא מציאות מופרכת מיסודה, וממילא יש גם גווני ביניים.

טוב,ד.

אני לא רואה בדבריך שום תשובה למה שהעליתי, מלבד חזרה על הדברים שמי שלא קרא את סיכומי השיעורים הנ"ל, כולל הרב ליאור למשל.., הוא פשוט "לא רלוונטי"; ושלך מספיק מה שלמדת כבחור צעיר, ב"סמינרים, ישיבה תיכונית, ומאמרים וטענות בראשי-פרקים" (ומי אמר, "מה שלא ניתן לומר עליך"?... כנראה יותר מה"ראשי פרקים" שקראת בכיוון השני.. מלבד קריאת "סיכומי שיעורי הרב טל", שבעיניך אי אפשר לזוז בלי זה - בעיני זו טענה "לא-שייכת" בלשון מעודנת. כבר הסברתי, חבל לחזור על זה) - אך לאידך, לא יועילו כל ההעמקות של תלמידי חכמים ללא "הסיכומים". נו..

אני שמח שגם אצלכם  "מכירים בתהליך הגאולה ומודים על הניסים", מצטער שלא חוגגים "עם המדינה" את יום עצמאותה (לא קשה כ"כ להבין את ה"סברא" וגם לא קשה כ"כ לא להסכים איתה) - 

ובהיות שאין לדבר סוף, ואין קץ לאפשרות לענות בצורה "מחודדת" - אני מציע שנעצור כאן. כל אחד ילך בדרכו. אני אמשיך לכבד את הרב טל, למרות הדברים; אתה תחליט אם אתה רוצה להמשיך לחשוב שכל ת"ח שלא קרא את סיכומי שיעוריו, אז אינו יכול באמת "לדון בנושא".. ולא נראה לי שיש ענין להלאות את הקוראים פה עוד בענין.  הרבה טוב לכולם.

חבל שאתה לא טורח להגיב עניינית, דבר דבור על אופניו.יזהר

לא חזרתי על דברים, אלא אדרבה, הרחבתי וביארתי ותירצתי.

באותה נשימה שאתה קובל על דברי "מה שלא ניתן לומר עליך", אתה מודה שלא שמעת את הצד של הרב טל. אז איזה צד שני שמעת בדיוק? ויואל משה? חב"ד? זה לא רלוונטי לדיון, כי אלו גישות שונות, שמגיעות ממקום שונה. גישת הרב טל היא היא "הכיוון השני". אמנם יש עוד שאוחזים בה (הרב שמחה קוק, הרב מאזוז, הרב נבנצל ועוד. במידה מסויימת גם הרב גינזבורג) אבל הם לא כתבו עליה בצורה מסודרת. הדומים לגישה זו בהיסטוריה (הרב יצחק ברויאר ופועלי אגו"י) הם אמנם מקור חשוב, אבל גם הוא לא ממש מספק בניואנסים של דורנו. אז אנא גלה לנו: מהו אותו "כיוון שני" שהתעמקת בו?

דווקא ביארתי והסברתי מה מייחד את הסיכומים הנ"ל, והופך אותם למשמעותיים באופן ענייני לדיון. אבל אתה בוחר להתעלם מההסברים ולהמשיך לבוז בציניות. חבל.

גם בסיפא של דבריך אתה בוחר להציג את דבריי בצורה מעוותת. לא טענתי שאי אפשר "לדון בנושא". קבלתי על קביעתך העקרונית, והבאתי לך דוגמא מובהקת לכך שהעיקרון הזה לא תמיד נכון. ולגבי הנידון דידן, כתבתי שהוא בגווני הביניים. המשמעות של זה למעשה היא שלא אוכל להשתכנע מדעה שונה, כל עוד היא לא מתייחסת כלל לטענות חזקות שאני טוען, שמבחינתי הן מכריעות. זה נראה לי עניין בסיסי והגיוני.

לדעתי עניתי עניינית..ד.

אני לא "בז בציניות", אלא אכן חושב שההצגה של "סיכומים" אלו בצורה חסרת פרופורציה, יש בה מהגיחוך. הסברתי למה, אתה חושב שלא; בסדר.

לא כתבת ש"אי אפשר לדון בנושא", אלא ש"יהיה פשוט לא רלוונטי". בעיני זה אותו דבר. לא רואה טעם להתפלפל על כך.

אני אכן מסכים שאתה "לא תוכל להשתכנע" בלי שיתייחסו למה שאתה מסתמך עליו מפורשות (אני אישית מניח ש"לא תשתכנע" גם כך, ללא קשר למה שייאמר.. אתה בוודאי תאמר שהיית שומע ואם היית משתכנע, היית משנה דעה, כמו ששינית ממה שחשבת כנער.. טוב, על זה לא ניתַן להביא ראיות ואין טעם לדון) - 

אבל מטרת מה שכתבתי פה (שבכלל התגלגל אגב משהו שהגבתי לדי"מ), אינה "לשכנעך", כפי שגם מובן מדברי; מלבד מה שזה לא המקום לדיון כזה, שלפי ה"טענות-ומענות" לא יכול להיגמר כאן.  כתבתי מה שחשבתי שטוב כללית למי שיקרא, וכעת נראה לי שזה כבר הופך ל"דיון עם יחיד". וכמו שאמרתי, לא חושב שפורום-כללי הוא מקום לכך.

אתה מתכוון לעונג שבת?יזהר

ההתייחסות לעניין הזה היא במהדורה שלא לפרסום.

במה שפורסם בסרוגים אין לכך התייחסות.

דברתי על מה שפורסם בסרוגיםדי"מ
שהבעיה היא כשאסור לשאול שאלות
ומה עם כשאסור לפרסום? נפתלי הדג
אישית אני גם ממש לא מחבב את זהדי"מ
ועדיין זה שונה.
הרב טל לא מעוניין לצאת נגד כל העולם מהמקום בו הוא נמצא.
גם הרב עובדיה כתב ספר בהלכות נידה בגיל 19 לפרסם אותו איזה 60 שנה אחרי.
אם הוא היה מפרסם את הספר שבו הוא יוצא נגד פסיקות שהיו מקובלות אז הוא מעולם לא היה הופך להיות הרב עובדיה
הכל תלוי את מי אתה מעריץ באמת...פשושון

קודם כל מעריצים את הקב"ה

האם אתה מבין בשכל שהוא עובד ה' והוא יכול לעזור לך להתקרב לה'

או שאתה מחפש קיצור דרך לישועות..

ממילא כל אחד עם זקן וכרס שמבטיח ישועות אתה רץ אחריו

הבעיה היא שבאיך שזה קורה בפועלהלליש
אנשים כן מעריצים רבנים. ואדם שעבדת ה' שלו תלויה בבו אנוש הןא בבעיה עצומה.

וזה ממש לא משנה איזה רב זה,זו עדיין עבודה זרה....
שוב...אז לא בגלל זה נזרוק הכלפשושון

תמיד יש בחירה לאדם... הקב"ה עשה את האדם ישר והוא אמור להרגיש כשיש שקר..

אם הוא יעבוד על מידת האמת.. ויתפלל על זה.. הוא יריח שקר גם מרחוק ולא ירמה את עצמו

בגלל שהרב נחמד ועוזר לו ופותר לו בעיות...

ואני אוסיף מאמר של ר' נחמן

כשהאדם הוא מאמין בהצדיק בלי שום דעת אפשר לו ליפול מהאמונה, כי מאמונה לבד אפשר ליפול, אבל אם יש לו גם דעת שמבין גם בהדעת, אזי אי אפשר לו ליפול: 

זה לא קשור.הלליש

בלי שיש צדיקים שנופלים זו דרך עבודת ה' שלא ברור לי איך היא נכנסה ליהדות.

זה שהצדיק נופל זה פשוט מסבך את האנשים,

אבל אם הוא לא נופל, זה גם לא תקין.

וגם כשהוא מחובר לצדיק אמת, הוא צריך להיות עם שכל ישר ועצמאי בעבודת ה' שלו.

המשפט האחרון שלך נכון...פשושון

ומאיפה באה הדרך הזאת שמאמינים בצדיקים...? 

"גדול שימושה יותר מלימודה"  בלי התקרבות ושימוש צדיקים אי אפשר להבין את התורה באמת

יש מרחק בין הסתופפות בצילם לבין תלןתיות בהם. וד"לנפש חיה.
אז שיתחילו ללמוד להבדיל בין הדברים...פשושון

לקחת מקרה של רמאות וישר להסיק  מזה מסקנה לא לסמוך על אף אחד

זה לא חכם

זה מה שכמדומני אתה אמרת קודם- לא נפסיק ליסוע רק כי ישנפש חיה.

תקלה ברכב שלנו.

נכון... זה מה שרציתי להבהיר ואני שמח שמישהו הביןפשושון

אם רב נותן לזה לקרות הוא גם אשםדי"מ
אתם מבלבלים בשכליוני
בלי ההתחברות לצדיקים, שכל פעם מחדש הצליחו להרים את העם מהרצפה, לא היינו מגיעים לרבע מאיפה שאנחנו היום.

וכן, אתם אומרים על דרך בעבודת השם של מיליוני יהודים שהיא עבודה זרה.
אנחנו רואים את המציאות בצורה מאוד שונה מסתברדי"מ
ו אני מעריך שאין צורך להסביר למה המשפט האחרון שלך זה ממש תא טענה עניינית
האמת שאני בעד התחברות לצדיקיםהלליש
ולפעמים עושה את זה בעצמי.

אבל מעולם עבןדת ה'שלי לא היץה תלוינ בהם

לא בהם שמתי את מבטחי והישענותי,ועבודת ה'שלי היתנ לגמרי עצמאית. אז לפעמים נעזרתי בעצוצ מחכמים ממני. אבל לא או.ם עבדץי ולא כל מה שהם אמרו הייתי חייבת לקבל.

אז מכון שיש הרבה שהופכים את הרב לאליל,זה שנרבה עושים את זה חא אומר שזה תקין...
כל עוד הם לא מתפללים לרביוני
ולא רואים בו אלוה, אין לכם זכות לומר שזאת עבודה זרה
אף יהודי שפוי לא הופך רב לאליל באמת. זאת דמגוגיה..

אישה שמקיימת יחסי מין עם רב זה אומר שהרב הוא רשע ותחמן או שהאישה כסלה ומעוררת. לא, היא לא הפכה אותו לאלוהים ואז עשתה כרצונו, אני מאמין שבאותו בוקר כיא התפללה לאלוקים בדיוק כמוך.
לא דיברתי על הנשים האלו.הלליש
יברתי על תופעת ההאללת אנשים כתופעה.
לא על שום מקרה ספציפי(בעניין פגיעות מיניות אני לא רואה בכלל איך זה קשור. בעבר הורשעו בזה רבנים שלט היתה סביבם תופעה כזו).
וכנראה שאנחנו רואים את העניין של עבודת ה באופן שונה. מבחינתי אדם שלא עושה הבחנה בין לקבל עצה אדם גדול לבין חחשוב כמוהו להתלבש כמוהו ולהחרד לכל היוצא מפיו,הוא בבעיה. שאם האדם הזה הולך עבודת ה שלו נפגעת,הןא בבעיה. חמורה מאוד.
בדור האחרון, את יכולה לשים את האצבע על תופעה כזו?יוני
את מכירה תלמיד אחד שלו ש"לא עשה את ההבחנה הזאת"?ותן טל

או שאת מדברת סתם באוויר.

אגב, מה זה "לחשוב כמוהו", מאיזו בחינה? לחשוב בגישת עבודת ה' שהוא מנחה אותה? מה יותר הגיוני מזה? הרב החב"דניק מנחה בדרך חב"דניקיםת, הרב החרדי ליטאי בדרך שלו והרב הציוני בדרך שלו... - אז כן, תלמיד שלמד הרבה מפי רבו, בהחלט חושב ב"גישה" של הרב.

מה זה "להתלבש כמו הרב"? בנים זה לא כמו בנות - יש חולצה, יש מכנסיים, יש צבעים שונים - מה את מגדירה "להתלבש כמוהו"?

נראה לי את דבוקה יותר במחשבה שזה כאילו בני נוער שמחקים סגנון דיבור ותסרוקת של איזה זמר או כוכב נוער...

ממש לא ירדת לרעיון דברי. יוני- מכירה הרבה לצערי.הלליש

מוזמנת לשתף אותי באישייוני
זה לא סוד הל בחילופי שמות במקומות מגורים שהיו שםדי"מ
בעקבות דבריו של אותו רב
טוב. אם את אומרת.ותן טל

סלחי לי אבל זאת שטות מוחלטת. העובדה היא שאף אחד שםותן טל

לא התרסק והישיבה נשארת וקיימת ואף אחד לא עזב אותה ואף אחד לא נשבר אמונית יותר מידי מזה. היה כאב גדול ועצום, נכון - אבל כולם המשיכו במלוא העוז קדימה בדרך התורה והמצוות.

ואת רוצה גם שאני אדהים אותך? הם עשו את זה הרבה בזכות...אותו רב. כן כן, כמה שזה נשמע מופרך - נוח לכל מי שמבחוץ לחשוב שהרב הזה נטו ביסס את האמון שלו בהם במופתים ובאותות, בלי שום תורה - אבל זה שקר מוחלט. הרב היה שקדן גדול ובאמת חינך את התלמידים לדרך של עבודת ה' גדולה ללא פשרות, חינך אותם לא לוותר לעצמם, לימד אותם איך להתגבר על משברים. 

אז כן, ייתכן באמת שגם הוא בעצמו נפל, נכון, בחטא גדול מאוד - אני לא מחווה דעה, נראה מה יגידו השופטים - אבל זה שהוא נפל לא אומר שהוא לא לימד אותם שום דבר, או שהם לא קיבלו ממנו הרבה מאוד תורה ויראת שמיים.

ודווקא בגלל הדרך שהוא הדריך אותה בהם כל השנים, היא שעזרה להם בשעת האמת, להבין שצריך להמשיך הלאה בדרך התורה ויראת השמיים, בהכוונת הרבנים הישנים שלהם והחדשים, ולא להתעכב יותר מידי על השבר שהיה כי זה לא יעזור להם, כי זה רק ימוטט אותם עוד. 

אז כן, נכון, אף אחד לא טען שרבנים לא יכולים לנפול. אבל מכאן ועד לטעון שאם במקרה התגלה שנפל, אז בהכרח זה כי כולם בנו עליו את עולמם ונדבקו בו בצורה שאי אפשר להזיז אותם ממנו - זה שקר מוחלט. התלמידים שלו הם עם ראש חושב, לא חסידים עיוורים שלא מבחינים מימינם ומשמאלם. ואם בסתרים הוא הצליח אולי לעבוד על כמה פה ושם - נכון זה בהחלט חמור ף אחד לא אומר שלא, אבל אי אפשר להפיל את האשם על התלמידים. זה פשוט שקר.

אני מבטיח לך שכמו שאם לך יש רב שאת מתייעצת איתו הרבה ואוהבת מאוד לשמוע שיעורים שלו ואם יש לך התלבטות גורלית הוא זה שייעץ לך איך עלייך לנהוג, וכו' - ואם חלילה תגלי שהרב הזה נפל בחטאים חמורים ותאלצי לעזוב אותו, אבל את תעמדי בזה ולא תישברי - אז ככה גם הם.

אף אחד כמעט לא הפך את הרב "לאליל", זה שקר מוחלט. סתם ניסיון להיטפל לדרך הזאת דרך הסיפור העצוב הזה (ולא משנה כרגע מה באמת קרה, אני לא נכנס לזה, אלא נטו העיקרון על בסיס מה שפורסם).

^^^ מסכים עם רוב מה שכתבת. היה פה רב גדולחסדי הים
שנפל, בדיוק כמו כל אחד מאתנו יכול ליפול. כנראה היה לו יצר יותר גדול מהממוצע, כי "כל הגדול מחברו יצרו גדול ממנו". אז הוא נפל, בצורה מזיקה. אבל זה לא אומר, שצריך עכשיו לבטל את כל הדברים הטובים שעשה, וק"ו להוציא לעז על ישיבתו וקהלתו שהם חסידים שוטים.

קרה כאן משהו נקודתי מצער מאוד, וקשה להסיק מכאן מסקנות כלליות כל שהם.
אולי אני טועה, אבל כך אני רואה את הדברים.
מסכים חלקית..אדם כל שהוא

אני לא חושב שצריך לבטל את כל הדברים הטובים שהוא עשה, ובוודאי שלא את כל הדברים הטובים שבקהילה.

אני כן חושב שהטעיה באופן שנעשתה הייתה נמנעת אם הייתה אווירה שבה לכולם ברור שרבנים כפופים להלכה, ושתיקונים רוחניים מסתוריים אינם מעל ההלכה.

אני לא חושב שהטעות כאן מתחילה באותם נשים עצמן. יש כן גישה שנספגה מאיפה שהוא, שאפשרה להטעות אותן.

זה לא נכוןאביחי מנחם
זה לא סתם אחד שנפל. הוא עשה את זה ברשעות להכעיס. מוזמן לדבר עם מישו מתלמידי הישיבה שיסביר לך כמה הוא הסתובב סביב זה 24/7 וזה כל מה שעניין אותו. להפיל נשים.
ובהחלט צריך לבטל את מה שעשה, בישיבה שלהם הוציאו את ספריו ןמחקו את כל השיעורים שלו..
אני לא יודע לגבי מה שאתה טוען..אדם כל שהוא

וזה לא נוגע אלי ולכן אין לי צורך לנסות לברר את זה, ולהתקשר למישהו מתלמידי הישיבה. 

וגם אם הוא היה שקוע בזה בצורה שאתה טוען, מאוד מאוד לא מסתבר שהוא עשה את זה להכעיס.

אלא לתיאבון, מתוך יצר, שגם זה דבר חמור מאוד.

כמובן, במצב הנוכחי אי אפשר לקחת אותו כמורה רוחני, ואפילו רק ללמוד בספרים שלו כדי לקבל משם יראת שמיים נראה לי משונה מאוד.

ואולי הקהילה זקוקה לצעדים דרסטיים כדי להתנתק ולהשתחרר.

אבל גם כשאדם רשע עושה מעשים טובים יש לזה ערך, וכפי שמופיע באגרת השמד של הרמב"ם.

במחילה אתה מקשקש. אם "זה כל מה שהיה מענייןותן טל
אותו" אזי היו "מגלים" את זה לפני קצת הרבה יותר שנים...
זה שכועסים עליו עכשיו לא אומר ש"זה כל מה שעניין אותו" ממש לא. הכעס הוא מובן בפני עצמו אבל זה טמטום לטעון בדיעבד " זה כל מה שעניין אותו" ולכן הרב אנגל שהיה ר"מ בישיבה (ואני מכיר אותו באופן אישי. אחד הרבנים המרשימים והרציניים שהכרצי אי פעם) כתב מה שכתב במכתב ארוך ומפורט מאוד.
הרב כן למד הרבה, כן השקיע הרבה בתורה וכן חינך את תלמידיו לדרך התורה. זה לא סותר את זה שלפי הטענות עכשיו אולי הוא באמת נפל.
להזכירך היו עוד גדולי עולם שנפלו וכו'... זה לא בא להצדיק את המעשים אם באמת נעשו, חלילה-אלא להסהיר שזה סיכלות לנסות לטעון בדיעבד שאם אדם גדול נפל אז בעצם מעולם הוא לא עסק בתורה וחינך לתורה, וכאילו כל חייו עסק רק בזה.
יש הבדל בין ליפול לבין להפיל.הדרכה
"היחתה איש אש בחיקו ובגדיו לא תישרפנה
אם ילך איש על הגחלים ורגליו לא תיכווינה
כן הבא אל אשת רעהו, לא יינקה כל הנוגע בה"
על מה אתה בא לחלוק?אדם כל שהוא

על הטרימינולוגיה של "נפל"הדרכה
^^^^די"מ

וגם שמדובר על מקרים שוב ושוב במשך 13 שנה.

אני בניגוד אליך שמעתי דברים מכלי ראשוןאביחי מנחם
לא יודע מי זה הרב הזה אני כן יודע מה הרב גד ושאר הרבנים בישיבה וכמובן הרב שמואל אמרו.
אני מציע לך במקום להגיד דברים בלי הבנה לבדוק מה באמת הסיפור. ואני אמרתי ממש קצת כי אני לא יודע מה אני יכול לפרט ומה לא, לכן כמו שהגבתי בהתחלה דבר עם בחור בישיבה שיסביר לך מי זה באמת עזרא שיינברג שר"י ומה היו מטרותיו ופועלו.
רק דוגמא קטנה, אחרי שהרחיקו אותו הרב שמואל כמדומני אמר לתלמידי הישיבה שגם במקום שהוא יושב עכשיו (זה היה לפני שהוא ניסה לברוח ועצרו אותו) הוא חושב איך להפיל נשים.

סתם בכללי תלמד שלהגיד למישו שהוא מקשקש בלי להבין ולחקור- זה עצמו סכלות
האמת,הלליש

שאני לא חושבת שמי שלא קשור לזה יועיל לעצמו אם הוא יידע עוד פרטים מדוייקים.

לענ"ד,

צריך להבין שיש כאן סיפור לא פשוט,

ולתת לאנשים שיש להם קשר של ממש לסיפור הזה לפעול בהתאם, ולעסוק בזה.

לא רואה איך כל הדיסקוס הציבורי הזה עוזר שם למישו. וגם לא איך זה עוזר לאנשים שמדברים.

(ראו ערך מה שהרב שמואל אליהו כתב בעניין שיש נשים שנפגעו ממנו ושמעות דברי הבל של אנשים 

שמדברים בלי לחשוב ובלי לדעת יותר מידי.)

המשפט האחרון שלך ממש מצחיקדי"מ

בהתחשב בהודעה הפותחת של השרשור..

אז לבקש שיערכו- ראו ערך הקישור? העייפותהלליש

ואתה מדבר מתוך הנחה שאתה יודעותן טל
איפה אני גר/מה אני יודע/ את מי אני מכיר?
מצטער אאוטינג לעצמי אני לא מתכוון לעשות, אבל אני לחלוטין לא חוזר בי מדבריי. ומנגד אני לא הולך גם לדבר על רבנים אחרים בפורום זה גם אם יש לי מה להגיד כי אני חושב שזה לא המקום ושאין לזה טעם.
אגב שים לב באיזה מהירות אימצת טרמינולוגיה כזאת כאשר אין לך שום יכולת תורנית לברר האשמה כזאת או אחרת בדיני הנפשות האלו - אבל כנראה שבאמת בעידן תקשורת ההמונים כ"כ קל פשוט לא לחשוב.
המציאות היא שעד לפני חודשים בודדים כל בחור בישיבה (חלקם, תתפלא, כן, אני מכיר אישית ואף יותר מזה פשוט אני לא רוצה כ"כ לעשות לעצמי אאוטינג) לא היה אומר לך מילה רעה על הרב, בטח לא ש"תדע לך הרב הזה כל מה שמעניין אותו זה להפיל נשים". אז חוכמת הבדיעבד היא החוכמה הכי קטנה, מסכנה ומגוחכת. אלו אנשים שבקושי ראויים לתגובה כי או שהם שקרנים או שהם ממש ממש מושחתים שאם "ידעו" על זה שנים רבות, על פי דבריהם, וכיסו על כך בכל זאת.
לגמור ש"ס פעם בשנה, לקום למניין נץ כל יום, להעביר עשרות שיעורים (בעיקר כמעט רק לגברים), לדרוש הקפדה גדולה במצוות ומיעוט ביטול תורה מתלמידיו - מצטער, זה לא "מעשים שמטרתם להפיל נשים" ואם כן, המלצתי לך שתהפוך לנוצרי כי לדבריך ניתן להבין שכל הרבנים הם למעשה נואפים.
כן, יתכן, שאולי, אם החשגות נכונים, שהרב נפל ונפל קשה מאוד - יתכן, אולי. האם זה שאדם גדול נופל ואפילו בחטא חמור מאוד, גורם רטרואקטיבית שבעצם הוא לא עשה שום דבר טוב?
מצטער, לא אתה, לא אני, ואני אפילו ארהיב עוז ואגיד שגם לא הרב אליהו, לא הסגנים של אלוקים ולא דנים אדם בבית דין של מעלה. יש דברים שניתן לעשות בארץ ויש כאלו שלא.
אגב, לא אפתח את זה כאן אבל מומלץ לאנשים לחשוב על מקרים בסגנון זה בעשור וחצי האחרונים ולנסות לחשוב על ההבדלים, בעיקר ביחס הציבורי לכל "פרשה" ובדגש על התפלגות ההתנגדות והתמיכה, בקרב "רבני המגזר" בנאשמים באותן פרשות...
שהוא לא יפספס בכל השרשורפלצת הזהדי"מ
לא פספסתי. לא רואה עניין להגיב לכל אחדאביחי מנחם
ממליץ לך לקרוא את זה:יזהר
קראתי את זה. מאמין הרבה יותר לרב אנגל מאשר לאברך אנונימיותן טל

(לכאורה) שלא מעיז לפרסם את מה שהוא אומר בשמו. את הרב אנגל אני מכיר שנים רבות, בלי שום קשר לפרשה הנ"ל, וכאשר הוא מציג תמונה מאוזנת כזאת (גם אם כמובן לא אומר בכך שהוא חושב שהרב "זכאי", ברור, הרב אנגל ישב ב"בית דין" של הרב אליהו) - וכאשר אני יודע שהוא באמת מכיר את אותו רב, אז כן - אני בהחלט מאמין הרבה יותר לרב אנגל, ומאמין גם שכל הטענות הטיפשיות של אותו אברך שנאמרות בדיעבד רק כי להקל מעל עצמו את הקושי בלהאמין שמי שעשה לכאורה את הדברים האלו היה גם אדם שבמקביל היה באמת גדול בתורה.

זה מגוחך בעיניי שאדם שבאמת נחשב כגדול, ורבנים חשובים ורציניים מעידים על כך, אז לאחר שלכאורה נטען שהוא נופל פתאום אנשים מתחילים לנסות לכפור גם בעצם העובדה שבאמת הוא היה גדול ורציני.

אז לא. מה לעשות, גם אם נגיד והוא נפל - זה לא אומר שכל מה שהיה לפני זה, לא היה. ועם כל הכבוד, זה שכעת אברך אנונימי ופחדן (לכאורה אברך. בפועל אף אחד לא ערב לנו שהוא כזה. התקשורת המגזרית חוגגת היום על כל פיסת מידע שלכאורה מגיעה לידיהם שקשורה לפרשה. סרוגים בכלל עושים מזה מטעמים יומיים כבר במשך כמה שבועות) מנסה לטעון, למשל, שהרב מעולם לא סיים ש"ס ואפילו לא מסכת - יסלח לי אותו אנונימי פחדן אבל הוא מגחיך את עצמו לדעת.

לי יש חבר שדיבר עם הרב אליהו והוא אמר לו כך.די"מ

ויש לי חבר שדיבר ארוכות עם הרב אנגל לאחר פרסום המאמר הנ"ליזהר

והוא הודה בפניו שגם הוא לא מאמין שהוא אכן סיים את הש"ס.

לי אישית קשה להאמין בזהדי"מ

גם את הרב מרדכי אליהו הוא חירטט?

אני שמעתי שהרב שמואל אומר "אבא לא ידע מזה"נפש חיה.
לא ידע ממה? מגדלותו של האיש?ותן טל
גם אם לכאורה נפל אחרי זה - האם הרב מרדכי בגדולתו ובחוכמתו לא ידע לזהות גדולת תלמיד, כאשר הסמיכו בעצמו ואמר עליו שבחים שאמר על מעטים?
אני בספק. זה לכאורה זילזול בגדולתו ובחוכמתו של הרב אליהו.
אגב, בלי קשר, שתדעו -אף שאיני מביע דעה לכאן או לכאן לגבי עצם הטענות, אלא דן תיאורטית, תדעו, שיש כל מיני מחלות נפשיות שגורמות לאדם לעשות מעשים גם בלי שהוא שולט ו/או מודע לעצמו במודעות מלאה למה הוא ומה הוא עושה, ולא תמיד כל מחלה נפשית כזאת חייבת להתגלות בציבור ישר...ככה שהכל תיאורטי אומנם אבל צריך להרחיב את מנעד האפשרויות התיאורטיות...
האם יתכן שאלישע הנביא לא ידע מיהו גיחזי?יזהר

משמע שלא ידע מהעניין של היצר וכד'נפש חיה.
זו בדיוק הקושיא שלידי"מ

יש לך סיבה לחשוב שהרב אליהו חשב שהוא ת"ח?אדם כל שהוא

הרב אליהו כנראה חשב שהוא צדיק ובעל כוחות.

והוא מן הסתם גם לא עם הארץ גמור, אלא יודע ספר ברמה מסויימת.

כן יש לי סיבה לחשוב.ותן טל
ומצטער שלא כל דבר אני יכול או רוצה להגיד כאן.
שכל אחד לעצמו יאמין במה שהוא רוצה, לא באתי לשכנע אתכם אלא להגיד מה שאני אישית יודע וחושב, וגם לדבר תיאורטית בלי שום קשר למקרה ספציפי (לאורך השרשור). ברור היה לי מראש שרבים לא יסכימו עם חלקים ממה שאני אומר. זה לא משנה לי... אף אחד לא מחויב להאמין דוקא לאדם/רב מסוים כזה או אחר - וראינו את זה פעמים רבות לאורך ההיסטוריה ובפרט במקרים זכורים בשני העשורים האחרונים.
והיות שלא אתה ולא חברך ידועיםותן טל
לי כאנשים נאמנים, ואתה דמות וירטואלית בניגוד לרב אנגל שידוע לי כדמות אמיתית ואני מכירו -אז עד שלא יחזור בו בעצמו בכתב או בקולו, ויגיד שלעניות דעתו הרב לא סיים ש"ס - הרי שאין לי סיבה להאמיןנדווקא לדברי ניק בפורום מפימחבר עלום מפי רב שלכאורה אמר.
וגם במצב שבו הרב אנגל יחזור בו מדבריו בעצמו - זה בסך הכל יגיד שכמובן הרב אנגל חזר בו אבל זה לא אומר שהרב לא סיים. רק שהרב אנגל לא מאמין בכך.
ובכל מקרה, אין לינסיבה סתם להוציא אדם מחזקתו בלי סיבה מספקת. ולא, זה שמישהו לכאורה נופל ואפילו בעבירה חמורה, לא אומר שזה סיבה מספקת לחשוב ככה.
אלישע בן אבויה היה ענק ותורה גדולה הייתה לו ונפל הכי עמוק כמעט שאפשר עד שיצתה בת קול וכו'...-האם זה אומר שלמעשה מעולם לא למד? שטויות. (ואני לא מדבר כרגע על הסוגיה של לימוד דברי אב"א וכו' זאת סוגיה נפרדת).
בקיצור לסיכום:אני חושב שזה מטומטם מאוד לטעון בדיעבד שבטח לא היה כאן כלום. מצטער.
סבבה.תהנה לךדי"מ
האמת שאני נוטה להסכים איתך.
אבל תדע שהרב שמואל אליהו אומר ההפך.
אבל אני איתך
ראשית לא מפחיד אותי גם אם הרבותן טל
שמואל אומר ההיפך ממני. לא מדובר כאן בסוגיא הלכתית אלא במחלוקת במציאות.
שנית, קראתי הרבה בעניין ולא ראיתי שהרב שמואל כתב שאותו רב שחכאורה נפל, היה כלי ריק מעיקרו ומעולם לא גמר ש"ס ולא היה תחמיד חכם כבר מלכתחילה - האם יש לך קישור לדברים שהוא אומר/כותב שזה משתמע מהם במפורש? שים לב, לא על העניין שהרב לכאורה נפל אלא על.תחילתו ועל גדולותו שהייתה או לא הייתה...
א.מסכים איתךדי"מ
ב.אני שמעתי ממקור אמין.
ליגטימי שלא תאמין לי
סבבה ותן טל
אני לא דמות וירטואלית. אני יזהר ברק מיד בנימין.יזהר

האברך כותב המאמר הוא לא הראשון שטען כך. תלמידים נוספים העידו כך בטוקבקים.

גם תלמיד חכם יכול ליפול, אבל בנידון דידן יש סימנים רבים שהוא לא היה תלמיד חכם, כהגדרתו ההלכתית. תלמידים מעידים שהוא לא היה בקיא בהלכה. לא שאלו אותו בכלל שאלות הלכתיות. הוא לא העביר כלל שיעורים בגמרא ופוסקים.

טוקבקים זהו, נגמרתי. ותן טל
מבחינתי אם אתה מייחס חשיבות לטוקבקים אנונימיים באינטרנט אז אין בסיס לדיון בינינו.
מי שכתב את אותו מאמר מבחינתי יכול להיות סתם אדם. פחדן שלא מזדהה בשמו מה אני אמור לחשוב עליו?
אתה מבחינתי ניק בפורום לא משנה אם תביא לי כאן צילום ת"ז. אני לא מכיר אותך ולא את מי שאתה טוען בשמו שהוא טוען ששמע בשם הרב אנגל שהוא חזר בו מדבריו שכתב במפורש.
מצטער, אני לא רואה שום אפשרות להאמין או בכלל להקשיב ללשון הרע מכלי שלישי.
בנוגע לפסקה השניה שלך אני לא הולך לתת עדות בעצמי, אני לא רוצה לעשות אאוטינג לעצמי אבל זה במחילה בולשיט. אבל עזוב אותי - ברגע שהרב מרדכי אליהו בעצמו היה רבו שנים רבות והוא זה שהסמיך אותו ובחן אותו, אני צריך סיבה מאוד חזקה להאמין שהרב אליהו הגדול והענק לא ידע לזהות מיהו תלמיד חכם מבין תלמידיו (ושים לב אני לא מדבר על חטאים לכאורה -הרב מרדכי אליהו באמת לא היה נביא, אבל אין קשר בין יכולתו של אדם להיות תלמיד חכם לבין זה שהוא יכול ליפול).
מה שאני רואה כאן זה ניסיון קלאסי של דיעבד להקטין את הכאב הנפשי על ידי הקטנת הנאשם מראש וככה ניסיון להקל מעל עצמך (כל אחד שטוען זאת בדגש על תלמידיו) את הקושי הנפשי בלהבין מעשים לכאורה שכאלו.
תופעה סוציולוגית הגיונית, יש להגיד, אבל בינה לבין המציאות צריכים להסביר הרבה מאוד דברים. בנתיים נראה שמנסים בכוח לכופף את המציאות להוכחה שמעוניינים בה.
אתה מקבל לשון הרע מכלי שלישי, אבל רק באופן סלקטיבי. נו שוין.יזהר

אני לא מקבל שום לשון הרע.ותן טל
רוב מוחלט של התגובות שלי כאן בשרשור זה ציינתי במפורש שאני לא דן לגופו של מקרה ספציפי אלא באופן תיאורטי על מקרים כאלו.
אתה לא יודע בכלל מה אני מקבל או לא מקבל מכל הסיפור הזה, אתה לא מכיר אותי ואת עמדותיי ואתה מהין להחליט מה אני מקבל ומה לא.
נו, שוין...
ויותר מזה כמה שתרצה אני לא אגיד כי זכותי לשמור על פרטיטתי באינטרנט ולא לגרום חאנשים להבין מאיזה מקום אני אומר מה שאני אומר (ולא באתי לשכנע כאן אף אחד אלא רק להגיד איך אני תופס את זה ואיך היגיון ישר תופס מקרים תעאורטיים שכאלו על פי דרכי הפרטית בלבד. זה שרבים חולקים עלי אני יודע וזה לא מזיז לי. שכל אחד יחשוב מה שבא לו).
לא תמיד זה חיסרון שניכר מהתחלהפשושון
עבר עריכה על ידי פשושון בתאריך ה' באב תשע"ה 11:39

אמת לא תמיד זה אומר שאותו אדם שחטא היה רשע מעיקרו...

מה שכן, לגבי אלישע בן אבויה הדוגמא שהבאת... הגמרא אומרת "טינה היתה בליבו" 

היה איזה משהו נסתר בלב ששאף להפך מן התורה...

כמו כן לגבי שבנא הסופר שמסופר שהיה דורש ל15000 תלמידים אם אני זוכר נכון...

אבל אח"כ התגלה כרשע שרצה להשלים עם סנחריב...

ואז הגמרא כותבת (סנהדרין כו) "בעל הנאה היה" 

גם צדיקים לא תמיד שמים לב לזה... כי זה משהו מאד נסתר וקטן...

אני הבנתי את הקטעים האלה כקטעים משלימיםצריך עיון
הרב אנגל תיאר את מה שראו וחשבו כל השנים, האברך (שאני מבין למה הוא רוצה להשאר אנונימי) תיאר את מה שהבינו אחרי ההתפכחות.
מה שהרב אנגל כתב בא כדי להסביר את הטעות, לא כלימוד זכות על האיש
אז לא הבנת את הרב אנגל ואתה טועהותן טל
בשתי ההנחות שלך. הרב אנגל לא בא ללמד זכות אבל לא אמר שקרים. הוא רק הסביר שהניסיון של האנשים מבחוץ להגיד ששנים רבות הלכו אחרי שרלטן מוחלט היא שטות ושבאמת היה מדובר באדם שבקטע התורני היה אדם רציני. זה לא סותר את זה שהרב, על פי הרב אנגל והרב אליהו, לכאורה נפל נפילה חמורה - אלא מסביר שלא הייתה סיבה לחשוב שמדובר בשרלטן ובממציא מוחלט.
במילים אחרות אומר הרב אנגל - יש כאלו שהולגים אחרי רב שהוא באמת גדול, ואז מגלים ש(לכאורה) נפח נפילות חמורות מאוד. נכון, הם עוזבים את דרכו, מתנערים ממנו וממשיכים בעוז קדימה אבל זה לא בגלל שהרב מתחילת דרכו היה "כלום".
מצטער, אני לא בקלות מוריד מערכו של הרב מרדכי אליהו שכאילו לא ידע שהרב ההוא, שרלטן מוסמך.
הרבה יותר הגיוני להאמין שאם לכאורה המעשים נעשו, הם נפילה של אדם באמת רציני וגדול שנפל נמוך מאוד. לא של אדם שמראש היה כלי ריק לחלוטין.
כתבת על דברים שלא כתבתיהלליש

גם על דברים שכתבת. זה היה העיקר שלי...ותן טל

על הטענה שלך ש"האנשים האלו עבודת ה' שלהם תלויה ברב" וש" הם הופכים אותו לאליל"  וכו' - בעיקר על זה כתבתי מה שכתבתי. תתעמקי עוד בדברים שכתבתי ואולי תביני...

לא איזכרתי את התלמידים שלו בדברי.הלליש

ולא כיוונתי אליהם.

דיברו כאן בהקשר הזה על תופעת האלהת רבנים,

ושזו עבודה זרה.

לא אמרתי שזה בהכרח מה שהיה סביבו, ואני לא נכנסת למקרה הספציפי הזה. (לא כתבתי האנשים האלו, כתבתי יש אנשים...)

עניתי לדיון שצמח מתוך זה,

ואני אכן חושבת,

שמי שעובד רב ולא את הקב"ה יש לו בעיה חמורה.

לא אמרתי שז קרה, בטח לא היכן, לכן התשובה שלך לא קשורה לדברי..

אגב אני אוסיף- שאני מכירה רבים שהיו קשורים אליו ולא ביססו את אמונתם עליו, ככה שבכלל...  ובלי קשר, אני חושבת שזה יותר תלוי באדם מאשר ברב, איך שהוא לוקח את דמות הרב.

טוב. בכל מקרה דבריי במקומם עומדים גם אם לא בקשר אלייך.ותן טל

היה נראה שאת מדברת על המקרה הספציפי הזה.

בכל מקרה אני עדיין עומד מאחורי כל מילה שכתבתי, כמובן. 

סבבה, רק הבהרתי כדי שיהיה ברור שאני לא חושבת שונה בהרבה...הלליש

רק הערה קטנה, לא השופטים יגידולשם שבו ואחלמה
אם שופט ירשיע את הרב בערכות הגויים אין לזה שום משמעות.
רק בית דין תורני יכול להרשיע אותו
טוב, כל הקטע בחב"ד זה הערצת הרב ואמונה שהוא חי.ארוון

ו

והקשר לפה הוא?!יוני
בואי לא ניתפס לקטנות...מדברים בכלליפשושון

את לא תזרקי את כל הכסף שיש לך בארנק בגלל שיש בשוק כסף מזוייף

באמת מה הקשר?!חניי
איזה מין טיעון זה ?שואף לאור

אף אחד לא טוען שמעשים כאלו נעשו בפומבי שניתן להאשים על אחריות על מעשיו של אדם ,אדם אחראי על עצמו.

במצבים כאלו אדם מתנהג בצורה שלא היה ניתן להסיק ממנה דבר מן הסתם,זו הוצאת לעז על הרב שמואל אליהו שגם היה מן אלו שחשפו את הפרשה בכלל,סתירה מובנת במה שכתבת.. 

אאאאוווטש',............ .ונסי
צריך להזהר מלפגוע בהן, כן צריך להיות ברור לגבי העתיד..אדם כל שהוא

שיש דרך להזהר מדברים כאלה, כשהם נעשים באופן הזה. 

את הטעויות צריך ללמוד, לא כדי לזלזל ולפגוע אלא כדי לדעת להבא. כמו שלומדים כשלי בטיחות וכשלונות בקרבות, גם אם הם נעשו על ידי אנשים יקרים וגיבורים.

אני לא מבינה...שירוש16

נשים פה נפגעו פעם ראשונה

פעם שניה כשזה התפרסם

ועכשיו אנשים צדיקים-על תמימים נשמות טובות רוצים לפגוע במתכוון באותן נשים שסבלו מספיק??

אשמות לא אשמות, אני אישית לא ביררתי ולא יודעת מה קרה בידיוק. זה לא העסק שלי וזה לא העסק של כלל ישראל. לדעתי.

אנחנו בתור עם אמורים לקחת את האחריות הציבורית הזאת ולדאוג שחס וחלילה אותן נשים לא תפגענה שוב.

אנחנו בחיים לא נדע מה הן עברו/עוברות. מה בידיוק קרה למה ואיך אז אין אפשרות לשפוט אותן ולדון עליהם.

לא סתם נאמר ש'אל תדון את חברך עד שתגיע למקומו'. "הווי דן כל אדם לכף זכות".

כמובן שיש מקום ללמוד להבא ולהסיק מסקנות. אבל בשום פנים ואופן לא על חשבון יהודים אחרים.

המתסכל הוא - שעדיין המקרה שלו לא יעזור לאנשים לצאת ממיסטיקה.דבש חריף
הוא מושתת על הבל, לא פלא שהוא הגיע לזה. ועוד אנשים מתפלאים..
נו באמתדי"מ

כל מורה נבוכים מבוסס על מיסטיקה, כפי שכותב בהקדמה.חסדי הים
הפירוש המילולי של מיסטיקה ביוונית העתיקה, הוא סגירה והסתרה. הכוונה חכמה שאדם מעביר בצורה מוסתרת, וכן שאדם משיג את החכמה לא דרך חמשת החושים, כפי שכותב הרמב"ם לגבי ההברקות בהקדמה.

אם התכוונת למשהו אחר במילה מיסטיקה, אשמח לדעת.
יש עוד פירוש למילה מיסטיקה = סודי..דבש חריף
הרמב"ם לא היה מיסטיקן וכפר בזה. זה עבודה זרה. הרמב"ם במורה כתב סתרי תורה כמו שהוא כותב בהקדמתו. לא סודות.
סוד פירושו, לעשות כך וכך, ולמה? כי יש בזה סוד, תיקונים, סגולה, וכ'ו .

סתרי תורה זה דברים שקשה להבינם לכן מחביאים אותם והרוצה ללמוד, יבין כפי רמתו. הם ניתנים להסבר ולא עלוטים בסודיות.

ממילא ההבדל הוא, שסוד אין לו טעם ואם יש לו, אז הוא טעם שקשור לאלוהות כלשהי או לכוחות כלשהם, שלרוב זה עבודה זרה. אדם לא יכול להבין דברים כאלו. ולכן הם לא ניתנים לעולם להסבר לוגי, אלא לאמונה דמיונית, שברוב הפעמים יש לה נקודת השקה לעבודה זרה...

סתרי תורה במטא-פיזיקה אלו דברים שמבוססים על הגיון צרוף שקשה להבינם ולהסבירם, ולכן מעבירים אותם בצורה מתוחכמת, גם בגלל השומע וגם בגלל יכולת המשמיע לבטא את דבריו כי אלו דברים מופשטים.
קודם מבחינת הטרמינולוגיה: 1. מיסטיקה ביוונית פירושו כלחסדי הים
דבר שהוא נסתר ומסוגר, בין אם יש בזה הגיון בין אם לא.
2. סוד בעברית, הוא כל ענין שהוא נסתר בין אם יש בו הגיון או לא. בתנ"ך מוזכר סוד על דברים שאדם אומר בחשאי לחברו "סוד אחר אל תגל". המו"נ מביא כמה פעמים את המילה סוד על החכמה שהוא מעביר, גם בהקדמה, וגם לכל אורך הספר.

עכשיו עניינית. נכון שהרמב"ם שיטתו היא להסביר כל דבר בצורה הגיונית ושכלית. אבל כבר הוא מציין שיש מדרשים שחלוקים על זה, עיין בדבריו במו"נ חלק ג' לגבי אם יש טעמים למצוות או לא.
רוב הראשונים ובראשם הרמב"ן, וכן רוב האחרונים חולקים על הרמב"ם, וסוברים שיש חכמה שהוא מעבר להגיון שאפשר להתעסק בו ולהעביר הלאה, וזה התקבל כדרך מרכזית ברוב עמ"י. לא נראה שתצליח לבטל את זה, ולפי דעתי יש חוצפה בלנסות.

יש לציין שלכל הדעות יש ביהדות מימד שהוא מעבר להגיון, וזה מתגלה בנבואה, ואליו היא שאיפתנו כדברי הפסוק "ואשפוך את רוחי על כל בשר". נכון שעדיין אנחנו רחוקים, ואסור לקפוץ מדרגות, אבל צריך להכריז שזו המטרה.
אז ככה..דבש חריף
א. מציע לך לפתוח את מילון אבן שושן ערך מיסטיקה. אם היתי מסתכל בכל דבר בויקיפדיה היתי מסכן.

ב.לגבי הטעמים למצוות, הרמב"ם לא סובר ומתנגד לדעה שעושים את התורה כמו תוכי. ברור שיש גילאים שמחנכים ללא קשר לחשיבה. אבל זה רק בגדר חינוך, והאידיאל לחשוב למה אתה עושה מה, וזה גם ניתן להוכחה בלי קשר לרמב"ם.

ג. יש לציין שזו הטרגדיה של היהדות שהכניסו את המיסטיות ליהדות. נבואה זה לא מיסטי. נבואה ניתנת להוכחה, ולפי הרמב"ם נבואה זה מלמטה למעלה ככה שזה תלוי באדם. לפי הכוזרי זה אפשר לומר שיש משמעות מיסטית, לא לנבואה עצמה אלא ללמה היא מגיעה.. לא דיברתי על חכמה ביהדות. דיברתי על מיסטיקה כמו שאבן שושן מפרש.
אבן שושן גדול כמו הרב כדורי? כמו הבבא סאלי? הוא זה שמחליטותן טל

מה נכלל בתוך הפרד"ס ומה לא?

מעניין, לא ידעתי...

מסתבר שכל הקבלה זה חרטא ושאין דבר כזה תורת הסוד (לא נבואה. תורת הסוד) וכל ה"מקובלים" לכאורה הם חרטא ואף אחד מהם לא אמיתי ורק דבש חריף יודע מה נכלל בתוך היהדות. סליחה באמת, אנחנו מתנצלים מראש...

ולמי שלא היה מובן לא - הייתי ציני למעלה...

לא הבנת אותי.דבש חריף
יש הבדל בין מה שהתכוונתי - לקבלה. (במובן מסויים)
התכוונתי לקמיעות וסגולות..
ראשית כל - אתה מודה שאתה לא מבין דבר וחצי דבר בקבלה?ותן טל

אם כן, אז איך אתה מרהיב עוז בנפשך להגיד ו"ולהכויח" מה כן יכול להיחשב קבלה ומה לא?

רק לצורך העניין ולא נפתח את זה יותר מידי פה, גם בגמרא עצמה מופיעים לא מעט פעמים מקרים של אפילו דיונים הלכתיים טהורים שקשורים לדברים שקשורים ל"קבלה" - כמו הדיון על האם מותר לבהמה או לאדם לצאת בשבת מרשות לרשות עם קמיע לרפואה שיש עליהם, ודיון האם י הבדל האם הקמיע הוא "מומחה" (דהיינו, הוכח שכבר שלוש פעמים ריפא) לאם אינו מומחה, לצורך הלכה זאת - דהיינו, לא "דיון קוסמולוגי" - דיון בפועל שהיה בזמן חכמי הגמרא, על דברים כאלו. תקרא להם פרימיטיביים בסדר...

שנית - מניין לך מה אותו הרב עשה? האם מימיך היית אצלו? האם אתה יודע להגיד בבירור ש"הוא מושתת על הבל" כאשר אינך מכיר אותו כלל וספק אם את תמונתו ראית מעולם, ובטח ובטח שלא להתעמק בתורתו?

דבר שלישי - על הרב מרדכי אליהו אתה סומך, ומאמין שהוא צדיק? כשהוא מסמיך את הרב להיות רב ואומר בפועל שיש לו כוחות מיוחדים, נראה לך שהרב מרדכי אליהו זצ"ל "סתם" יגיד? (לא משנה אם הרב השני אחרי זה נפל ביצר..זה לא קשור).

צריך שיהיה ברור - זה שיש כוחות, זה וודאי. כן, יש כוחות רוחניים. זה לא אומר שכל אחד שיש לו כוחות רוחניים הואצדיק, וגם אם הוא באמת צדיק זה לא אומר שהוא לא יכול ליפול. הגמראה מלאה בסיפורים על צדיקים שנפלו או שכמעט נפלו בחטאים חמורים מאוד - אנחנו תמיד אומרים שכל הגדול מחברו יצרו גדול הימנו.

בקיצור, לסיכום: 

א. כל עוד אהלא יודע באמת מהי קבלה,מוזר איך אתה "יכול לקבוע" מי הסתמך על הבל ומה זה הבל בכלל, בטח ובטח כאשר מדובר לא סתם ב"מקובל מדעת עצמו" אלא אחד שהרב אליהו בעצמו הסמיך.

אתה אלוף בלומר מה אני טענתי ומה לא..דבש חריף
א. לא דנתי ואני לא מתכוון לדון על הקבלה כי זה לא הדיון ואני גם לא רוצה לדון בפורום הזה. ככה שלא אמרתי אפילו מילה אחת פה על הקבלה.

ולגבי קמיע, חז"ל יודעו שאם תאמר לאדם זה אמונה תפלה, זה הבל, כמו בפורום הזה הוא יתנגד לך.. לכן הם אמרו נרפא אותו בכל דרך וגם בדרכו שלו, אמונתו בקמיע תרפא אותו, לא שהקמיע מרפא חס ושלום.. תעיין במאירי.

אני לא מבין אתה טוען שהוא לא היה עושה סגולות וקמיעות או שאתה יודע שכן ורק אתה רוצה לדעת מאיפה אני יודע???

מה זה משנה מי הסמיך אותו?
עוד מעט תגיד שהרב אליהו הסמיך אותו להשתמש בסמכות הזו כלפיי אחרים.. כאילו הוא ידע מזה..

ועכשיו לעצם הענין .. אתה לא יודע מה אני יודע על הקבלה, ולא צריך להיות מקובל כדי לדעת קבלה, כמו שלא צריך להיות רמבמיס"ט כדי להיות מורה הנבוכים. יש שיטות בקבלה, ואין דעה אחת של מקובל אחד. והקבלה לא מבוססת על קמיעות. אני לא מדבר על קבלה.. ככה שסתם חבל לך על ההקלדה..

כשאתה אומר שלא צריך להיות מקובל כדי לדעתותן טל
קבלה, פה איבדת אותי לחלוטין.
אגב, יפה שאתה מנסה "לתרץ" את חז"ל-סורי זה לא עובד. כן יש קמעות של מקובלים אמיתיים שיש להם כוחות רוחניים בזכות מי שכתב אותו ומי שיודע מה ואיך לכתוב בו. הגישה השכלית שלך ששוללת את זה מכל וכל, היא מצחיקה כאשר אתה מנסה לנתק את זה מהקבלה. הרב כדורי, הבבא סאלי, היו מקובלים גדולים וכתבו קמעות - איך אתה יכול לחלק בדבריהם ולכאורה לטעון שכאשר כתבו קמע זה לא היה בקבלה?
אתה דומה בעיניי לאדם שהרופא אומר לו דרך רפואה כזאת או אחרת והאיש מתעקש ואומר שזה לא רפואה ושלא צריך להיות רופא כדי להבין רפואה... אתה לא מבין את הסתירות הפנימיות בדבריך?
לסיכום כי אנחנו טוחנים מים: יש קבלה ויש כל מיני דרכים "לגשת" אליה ואם מקובל אמיתי וסמוך מפי סמוך לקבלה, נותן לך קמיע אמיתי אז כן, זה קבלה ולא שרלטנות.
לגבי הרב אליהו-מה הקשר? הרב אליהו ראה את הכוחות שיש לו, בחן אותו, ראה את לימוד התורה וכו' ועל סה ורק על זה הסמיך אותו. מה בין זה לבין לטעון ש"אז אולי הרב סמך אותו גם ל..." כאילו כדי להגיד שזה לא שווה כלום? היה והרב נפל, זה אפשרי וזה קורה ואין קשר לזה שהרב אליהו סמך אותו בזמנו.
אתה מקובע.דבש חריף
שני אנשים. זהו. הרב כדורי והבבא סאלי. זהההווו ורק הם מבחינתך הבינו קבלה.
הקבלה לא מבוססת על קמיעות.
יש שיטות בקבלה שעושים קמיעות וצירופי שמות, ואתם אני תוך כדי שאני אומר את זה אני אוחז בגלימתם של גדולים אחרים וטוען שזה הזיות, אבל אם הצליחו לעבוד עליך מי אני שאני ישנה אותך.. הרי שני המקובלים היחידים ביקום חשבו ככה.. (ככה אתה טוען אין לי מושג מה הם חשבו)
מה פתאום "רק הם" פשוט הבאתי את הדוגמאות הכי ידועות כיוםותן טל

ישנם עוד מקובלי אמת רבים, רובם לא ידועים יותר מידי בציבור אלא בעיקר ליודעי ח"ן.

מה שבטוח אתה בעצמך הודית שאתה לא מבין בקבלה ושאתה לא יודעקבלה, לא אני אמרתי את זה...

אתה גם מטעה, לא אמרתי "הקבלה מבוססת על קמיעות", אלא אמרתי "ישנם קמיעות שנעשים על פי הקבלה האמיתית".

גם אני טכנית יכול להכין קמיע שייראה מיוחד מאוד ולכתוב בו כל מיני פסוקים ו"שמות קודש" שאני ממציא - ז-ה, בהחלט לא יהיה קמיע קבלי ואני סתם אהיה שרלטן.

אבל אם מקובל אמיתי מביא לי קמיע - אז כן, אין סיבה סתם להניח שהוא שרלטן ושאין בזה קבלה אמיתית.

זה שיש אנשים שלא רוצים להשתמש בדרך הזאת של עבודת ה' - לגיטימי, אבל להגיד שהיא לא דרך קיימת, זה לדעתי מגוחך.

ושוב, הם לחלוטין "לא שני המקובלים היחידים".

בכל מקרה, הנח לך ידיד - רוב המקובלים, רוב מה שהם עושים רוב הזמן זה לא ו דווקא קמיעות.

כאשר מקובל יודע לתאר לך את צורת הבית שלך במדויק ולהגיד איפה יש מזוזה ואיפה אין - בלי שהכיר אותך או מי מבני ביתך - אז כן, אתה מבין שיש לו כוחות רוחניים.

אין לי כוח. זה דיון שלא יסתיים.דבש חריף
לא מזלזל בשום אדם. ההלכה כמו שהרמב"ם כתב נגד קמיעות.
אין לי בעיה עם שום מקובל או הקבלה. הבעיה שלי היא במעשים מאגיים מיסטיים שלפעמים יוצאים מבית מדרשה. אין לי בעיה עם האדם עצמו.

נפרד מהפורומים.. בי בי.
נפרד מהפורומים כי אתה לא מסוגל להתמודד עם טענות רציניות שלותן טל

שלושה ניקים לפחות שפשוט מוכיחים לך ש"היו דברים מעולם", ושדברים שאתה מנסה להפוך ל"לא קבלה", נעשים על ידי מקובלים אדירים וגדולים שאין חולק גם על גדלותם בתורה - ואז אין לך מה לענות ואתה חוזר שוב על מה שכתבת ולסיכום, "בורח" מהפורומים.

בסדר, כמובן זכותך לעזוב ולא להמשיך בדיון. גם זכותך לא לאהוב את עניין הקמיעות והקבלה ולהתרחק מזה - אבל לנסות להפוך את הקבלה ומעשי המקובלים לדברים שלא ביהדות, "ועל הדרך" לעקוץ שמקובל שיעשה את זה תה גם תחשוד בו בגילוי עריות ("תזהיר את כל הבנות בתור... כמובן עשית זאת כהשלכה למקרה האחרון...) - זה לדעתי מאוד מכוער ולא מעשה אחראי מבחינה יהודית.

שיהיה לך כל טוב.

כנראה שנפרד בגלל שהבין שהפורומים זו פלטפורמה שטחיתהדרכה
שלא מתאימה לדיונים עמוקים.
כשלא דתיי מסתכל על היהדות בצורה מאגית זה חילול ה'דבש חריף
עם כל האמונות הטפלות..
לא דיברתי על פרד"ס.דבש חריף
אתה רוצה תבין איך שבא לך. לא דיברתי על זה דיברתי על מאגיות ומסטיות. על הפיכת הדת לקמע וכל זה..
אתה לא נתקל בזה.. אני מכיר מישהו שאין לו בעיה בלעשות מלכאה בשבת שבת אבל הקמע (שאין לי מושג ממי הוא קיבל אותו) חס ושלום אם יקרה לו משהו..
מה הקשר בכלל??? מה הקשר בין כוחות קבליים לבין כך שישותן טל

אנשים שלא שומרים תורה ומצוות??

יש גם אנשים שלא שומרים שבת אבל יניחו תפילין כל יום. יש גם אנשים שלא אוכלים כשר אבל כל שבת לפני שבת ידליקו נרות ויעשו קידוש. אז מה?? מה הקשר??

זה שיש יהודים טועים, שיש יהודים תינוקות שנשבו וכו' - זה עצוב, אין חולק, תאמין לי שהרבנים וג-ם הרבנים הקבליים, הם אלו שהכי מצטערים על זה. אבל מה הקשר?

ושוב - כל עוד אתה לא יודע מהי קבלה, ולא יכול לדעת כי אתה לא מקובל - איך אתה יכול "להחליט" מה יכול להיות קבלה ומה לא?

ואני לא נכנס לשום מקרה ספציפי אלא רק אומר באופן כללי שזה מוזר איך שאתה מדבר על העניין הזה.

אז תראה..דבש חריף
אני מדבר על הענין המהותי של התורה,
התורה לא מנותקת מהעולם, התורה או המצוות מסתדרות בהסבר נפלא עם העולם. וגם על זה אפשר להתווכח אבל זה לא הענין..

החילול ה' הגדול הוא בזה שלוקחים משהו שהוא לא יהדות משהו שהוא הבל משהו שהוא שקרי, משהו שאדם רגיל יצחק עליו.. ומכניסים אותו ליהדות.. זה חילול ה'.
סלח לי אבל אתה כל פעם חוזר אחורה.ותן טל
אתה "קבעת" כעת שוב שלקבלה אין מקום ביהדות ושהוא הבל.
לך תגיד על הרב כדורי והבבא סאלי שהם חיללו שם ה', לך...
אולי הטעות שלך נובעת מכל מיני באבות בשקל שמעולם לא נבחנו והוסמכו ע"י גדולי דור, שהם באמת אי אפשר לסמוך על מילה ממה שהם אומרים - אבל לא זה המקרה כאן. בוודאות. קמיעות וקבלה זה לא שקר ולא הבל, לא כאשר אדם "אמיתי" ומקובל באמת, משתמש בהם. ואני אומר את זה, שתדע, בתור אחד שמכולם לא היה לו קמיע( ומספר הפעמים שפגשתי מקובל זעום ביותר, ובכל זאת אני יודע לא לזלזל בגדולי עולם שעסקו בתורת הסוד וכן בתורת הסוד ניתן גם להכין קמיעות. נקודה.
גם אם אתה מכניס את זה במושג קבלה גם אם לא..דבש חריף
זה פסול. והעיקר שהבנת מה שאני אומר. גם אם אתה לא מסכים.
לא. אתה טועה. זה לא פסול. א-ת-ה החלטת שזה פסול ועד עכשיוותן טל

לא הסברת לרגע למה אם זה באמת קבלה למה זה פסול?

אולי אני אגיד שללכת כמו החזו"א או כמו המג"א בהלכות מסויימות זה פסול "כי בא לי" "גם אם זה בתוך ההלכה"?

מה זה השטויות האלו???

יש קבלה, קבלה אמיתית, שמקובלים אמיתיים (ולא כאלו שהם חרטא) יודעים ומסוגלים להשתמש בה כשהם מרגישים צורך, וכן, יש להם גם קמיעות וכו', וכן, זה לגיטימי ואין שום פסול בזה גם אם חכמי השכל לא רואם סיבה להשתמש בזה, לגיטימי - אבל להגיד שזה לא תורה, זה בעצם להגיד שהרב כדורי והבבא סאלי ועוד הרבה מקובלים גדולים וצדיקים, הם פשוט שקרנים ו/או שרלטנים ו/או עושים דברים פסולים ומנוגדים לתורה.

מצטער, אני לא מקבל אמירות כאלו על גדולי תורה. לא מקבל.

כי זה..דבש חריף
א. אמונה טפילה.

ב. בהלכות תפילין מזוזה וספר תורה פרק ה הלכה ד'
כתב הרמב"ם..

"מנהג פשוט שכותבין על המזוזה מבחוץ כנגד הריוח שבין פרשה לפרשה שדי, ואין בזה הפסד לפי שהוא מבחוץ. אבל אלו שכותבין בה מבפנים שמות המלאכים או שמות קדושים או פסוק או חותמות הרי הן בכלל מי שאין לו חלק לעולם הבא. שאלו הטפשים לא די להן שבטלו המצוה, אלא שעושין מצוה גדולה שהיא יחוד שמו של הקדוש ברוך הוא ואהבתו ועבודתו, כאילו הוא קמיע להנית עצמן, כמו שעלה על לבם הסכל שזה דבר המהנה בהבלי העולם.

ובהלכות עבודה זרה. פרק יא הלכה יב

"הלוחש על המכה וקורא פסוק מן התורה, וכן הקורא על התינוק כדי שלא יבעת, והמניח ספר תורה או תפילין על הקטן בשביל שיישן, לר די להם שהם בכלל מנחשים וחוברים, אלא שהם בכלל הכופרים בתורה שהן עושין דברי תורה רפאות הגוף, ואינן אלא רפאות נפשות שנאמר ויהיו חיים לנפשך.

והרמב"ם במורה נבוכים כותב על צירופי שמות שזה הזיה.
1. המילה מיסטיקה היא מילה לועזית, תבדוק את פירושהחסדי הים
המילולית המקורית.

2. הבאתי מהרמב"ם במו"נ לגבי טעמי מצוות, שהוא בעצמו מציין שיש מדרשים שחלוקים על דרכו, ואין טעם למצוות. רק רציתי לציין שגם לפי הרמב"ם, הוא מודה שכבר בתנאים יש דרך שונה.

3. התורה מתגלית בכמה רבדים. יש רבדים שמעל השכל, ויש רבדים שהשכל יכול לתפוס. הרמב"ן שסובר שיש רבדים מעל השכל, גם נותן במקומות שונים הסברים שכליים. זה לא סותר.

4. עצם הימצאות הנבואה יכולה להיות מוכחת מבחינה שכלית, אבל המסר שבנבואה הוא על שכלי.
יש..דבש חריף
יש דברים שאנחנו לא יודעים..
אבל זה בגלל חסרוננו ולא שמלכתחילה זה סוד מיסטי . זה רק מה שאני אומר בעיקרון אני לא רואה ויכוח..
שטויות והבלים.יזהר

אני שמעתי עדויות מכלי ראשון על מופתים מובהקים שעשה.

צאו מהסרט. לעזרא שיינברג יש כוחות אמיתיים. הוא רשע, הוא נוכל דו פרצופי, ויש לו כוחות על טבעיים.

למה ה' נותן כוחות לאנשים ללא מידות תרומיות? זו שאלה אמונית מעניינת. היא קשורה גם לכוחות טומאה ועוד דברים. אבל עצם הטענה שאין שום כוחות היא טענת הבל שלא עומדת במבחן המציאות.

על הרמב"ם אפשר ללמד זכות שבתקופתו בעומק חשכת הגלות באמת לא ראו שום ביטוי לכוחות כאלו, ודעת הפילוסופים היטתו לא להאמין לדברי חז"ל הרבים והמפורשים בנושא. אבל בדורנו, שנצנוצי גאולה באופק וכוחות על טבעיים שבים ומופיעים בעולם - אין על כך שום התנצלות.

על זה נאמר וילכו אחר ההבל ויהבלוהדרכה
שאנשים עם אמונות ההבל מעיזים לקרוא לדברי הרמב"ם הבל.
דברי הרמב"ם הם טעות.יזהר

אחיזה בשיטה זו מול ראיות ברורות בנות ימינו - זו כבר טעות גסה שניתן להגדירה כשטות והבל.

ראיות ברורות לכשפים ומיסטיקה יש רק במוחם הקודח של ההוזיםהדרכה
אילו באמת היה דבר עם ראיות ברורות הרי שהוא היה נחשב מדעי, כלומר נטול הקסם המיסטי והרמב"ם היה הראשון לאמץ כל דבר שהוכח בראיות.
אני מבין שגם החרטומים במצרים ו"מכשפה לא תחייה"ותן טל

והמכשפה שהעלתה באוב את שמואל לשאול - כל אלו, היו "דברים מדעיים" שיש להם מקור מדעי?

אתה דומה לאדם שיראו לו מול עיניו אוטובוס מעופף, והוא יתעקש להגיד שאין שם כלום כי "לא יכול להיות שאוטובוס יעופף".

שיהיה.

הכוחות לא מוטלים בספק וניכר שמעולם לא נפגשת עם בעלי כוחות קבליים אמיתיים ומעולם לא "ראית" בפועל את כוחותיהם. אם היית רואה ככל הנראה לא היית מדבר ככה, ואם כן  זה היה אומר הרבה לגבי איך עובד השכל שלך..

הרלב"ג (שגם היה שייך לפילוספים)די"מ
כותב שבעלת האוב נבהלה כי תמיד היא היתה מחרטטת ופתאום זה אמיתי.
ככל שיטת הפילוסופיה זה קשה מאוד להכניס את זה בפסוקים
אני לא עוסק בפילוסופיה אלא במציאות.ותן טל
במציאות מי שמכיר את זה מקרוה יודע לספר על דברים שהם חד משמעית מוכיחים כוחות רוחניים שכאלו. להתפלסף תמיד אפשר. אני אומר מה יש בפועל...
אם היתם יודעים איך התחילו ההזיות האלו..דבש חריף
ומאיפה זה התחיל..
היתם מוחקים חצי מהתגובות שלכם פה..
כן כן, גם הבבא סאלי היה חוזר בתשובה יחד עם הרב כדורי...ותן טל

די, די כבר - מדברים איתך בהיגיון מביאים לך עובדות של דברים שמתרחשים בפועל, ציטוטים מפורשים מהמקרא, מהתנ"ך, מחז"ל - אבל אתה ראש בקיר, אז מנסה בשיטות עקומות לפקפק סתם בלי סיבה במה שאומרים "אם הייתם יודעים..".

אז לידיעתך, למדתי שנה שלמה על תרבות האמורי ועל כל ה"הזיות" האלו שלהם - ואין קשר, ולו בפרומיל, בין מה שאנחנו מדברים עליו לבין תרבות האמורי.

זה שיש דברים לא קשורים לעולם זה דבר אחד, וזה שיש כוחות רוחניים קבליים שיכולים להתבטא ג-ם בקמיעות וסגולות - זה דבר אחר לחלוטין.

וצר לי שאתה לא יודע להפריד בין הדברים.

כאשר תלך למקובל שלא מכיר אותך ולא את בני ביתך ואף אחד ממשפחתך והוא ידע להגיד לך במדויק את צורת ביתך ולמה אין לך מזוזה במקום הזה והזה, וכו' - אז, אולי, תתחיל להבין שכן יש כוחות רוחניים לאנשים מסויימים...

כשיקרה דבר כזה..דבש חריף
אני יצא, תוך כדי אני ירוק ברצפה.
ואם יהיה שם בנות בתור אני יזהיר אותן..
טוב, אז אתה אומר שהבבא סאלי היה נואף, וגם הרב כדורי.חבל מאודותן טל

שאתה מדבר ככה בבוטות על גדולי תורה.

ובלי קשר לזה, למה לירוק על הרצפה? ואם המקובל יצליח לעשות לך את זה (אגב, מה שאני מספר זה מתוך סיפור אמיתי של רב שלי שסיפרתי ששמעתי מפיו, על סיפור שבאמת קרה לו אצל אחד המקובלים...) אז אתה תסרב להאמין שזה אמיית? מה תחשוב? שהוא עושה את זה כי הוא נואף אז בגלל זה הוא הצליח לגלות איך נראה הבית שלך?

טוב, רחמים עליך, זה הכל... חיים טובים

התכוונתי השיטה הפילוספיתדי"מ
שלא מאמינה בכל זה
כל הכישופים הם הבל וריק לדעת חכמיםאיל אחר

כמו ריה"ל והרמב"ם. אומרים בשם הגר"א שהוא המליץ ללמוד את הכוזרי, וגם הוא נוגד את שיטתו בעניין זה. תימה.

הרמב"ן חלק על זה ולדעתו גם הקטרה לכוכב היא לא הבל וריק, אלא שזה אסור. הקטרה לכוכב זה כבר ע"ז ממש. כישופים, אובות, קוסמים, מעוננים ומנחשים הם דרכי ע"ז. בספר דברים כולם מוזכרים בנשימה אחת תחת הכותרת "לא ימצא בך..." ובגלל זה ה' מוריש את הגויים מפנינו. 

כל יום אנו אומרים שע"ז היא הבל וריק, לא יועיל ולא יציל. אז מה קרה שהגר"א והרמב"ן טענו שיש בהם ממש? 

הרמב"ם טעה? למה הם לא טעו?

*לדעת הרמבם וסיעתודי"מ

הרמב"ם טעה כי עינינו הרואות שהוא טעה.

ולמה להידחק בדברי חז"ל כשרואים בעיינים שהם נכונים כפשוטם?

גם אני ראיתי בעינייאיל אחר

קוסמים שמחלקים אנשים לחצי חצי בלי דם. ראיתי בעיניי.

גם  הרמב"ן ראה בעיניו, שאם מקטירים לכוכב המזל הופך פניו?

לא אומרים כך על הרמב"ם.ד.

ואפשר להסביר את גישת הרמב"ם גם בלי להגיע לביטויים כאלה. מה גם שהרמב"ם עצמו מזכיר אפשרות של כחות מעבר לטבע.

ומכל מקום, ברור שיש כחות ואופני פעולה מעבר ליכולת ה"טבעית". זה שיש לכך "ראיות" אינו הופכם לדבר טבעי, בניגוד למה שכתב כאן מישהו. יכולים להיות "ראיות" לקיומם של דברים בלי הבנה "רציונאלית" של אופן פעולתם.

ככלל, חבל מאד לתפוס טרמפ, מכל הכיוונים, על אירועים חריגים מצערים, הן כדי לתקוף אמונת חכמים אמיתית, הן כדי "לתקוף" יכולות עילאיות של קדושי אמת, מכח רוח ה' אשר עליהם. התוקף - מפסיד לעצמו בלבד.  לכל היותר, אפשר לחדד זהירות בהבחנה.

וכבר אמרו כאן פעם שטרמפים זה יכול להיות דבר מסוכן...

שיהיו בשו"ט.

הוא נסמך על גדולים שאמרו כך על הרמב"םדי"מ
והרמב"ם עצמו היה מסכים עם הנקודה העקרונית הזאת (שאפשר להגיד על גדולים שהם טעו) כמו שהוא עשה בעצמו.
אכן. לשון הגר"א נגד הרמב"ם מאוד חריפה.יזהר

זה לא הגר"א. יש עדויות שזה לא הגר"א כתבדבש חריף
יש גם "עדויות" שהרמבם אמר שהזוהר אמת וחזר בו מכל מה שכתבדי"מ
גם כל
באותה מידה יש עדויות שהוא התאסלםדבש חריף
זה בדיוק מה שבאתי להגידדי"מ
יש מעט הבדל בין שתי השמועות, לאשר הראשונהשום וחניכה

יצאה מפי האברבנאל, והשנייה מאין לי מושג איפה.

כבר הזים את השמועה הזאת הרד"ל, שכתב שראהשום וחניכה

את הדברים בכתי"ק של הגר"א.

יש מקורד.

שהלשון החריפה שבשם הגר"א, "תלמיד טועה כתבם".

לעצם הענין, יש הבדל אם נצטט לשון מישהו מגדולי ישראל, לבין אם נאמר בעצמנו.

לגבי שהרמב"ם מסכים שאפשר להגיד על גדולים שהם טעו - בוודאי. אין מי שלא מסכים. רק השאלה מי האומר ואיך אומר. כמובן, לא דומה אם הרמב"ם או הגר"א - שכוללים כל התורה כולה - יגידו, לבין אם אנחנו נגיד.

זה נצרךדי"מ
עבר עריכה על ידי די"מ בתאריך ה' באב תשע"ה 04:06
כשאנשים באים ומתעקשים להאיחז בדברים המוקשים מאוד מפשט דברי חז"ל ומוצאים את כל החכמים כפתיים המאמינים בהבלים חשוב לומר זאת בקול ברור.
@ד.
אשמח לראות את המקור.יזהר

נאמר זאת כך: אני יש אינטרנס ברור וחזק לטעון שלא הגר"א כתב את זה, כך שהראיות צריכות להיות בהתאם.

אגיד לך,ד.

כרגע אינני זוכר - ובלנ"ד אשתדל למצוא.

אבל הרצי"ה זצ"ל חזר על זה כמה פעמים. וממש בזעזוע.

חיפשתי ומצאתי: מאמר באסיא שדן בסוגיא.יזהר

ראה הערות 27-29 כאן.

וראה תגובה לדברים כאן (תחת הכותרת ביאור דברי הגר"א).

ואמנם זה כבר לא קשור לסוגית דברי הגר"א, אבל להשלמת הסט כדאי לקרוא גם את זה.

לענ"ד הרב לינדנפלד השיב היטב לטענות. כמו כן, הרב הלפרין הוא העורך, והוא לא מצא לנכון לסתור את התגובה לדבריו, לא בהערות העורך למאמר זה (ומנהגו לכתוב להערות עורך נרחבות כשרואה לנכון, כפי שניתן לראות אף במאמר זה), ולא במאמר נפרד.

יישר כח על המובאות.ד.

עיקר מה שיצאו נגדו, למיטב זכרוני, היה הלשון "היכו אותו על קדקדו בזה". לא עצם הדבר שהגר"א יכול לסבור אחרת ממה שהובא בשם הרמב"ם בנושא.

לדעתי, קשה להכריע מהראיות שהובאו בשני המאמרים (דווקא הראשון יותר הרחיב מאשר הרב לינדנפלד בנקודה זו), לגבי האותנטיות של הציטוט מהגר"א.

ואין תמיהה על כך שהרב הלפרין לא העיר לסתור. הובאו צדדים שונים, והבוחר יבחר. קשה להכריע מתוכם. עיקר השאלה העובדתית היא "היסטורית", הסתמכות על עדויות שונות ביחס למה שכתוב בשם הגר"א. 

ובלי קשר לדברי הגר"א, עצם הנושא הוא נושא מענין בפני עצמו.

ברגע שהראיות לשני הכיוונים חלשות - העמד דבר על חזקתו.יזהר

אני מסכים לגבי הסיפא של דבריך.

ראה גם את דבריו הנפלאים של הר"ן בדרשותיו, בהם הוא מגיב במישרין לדברי הרמב"ם וחולק עליהם, עם שלל ראיות ואף הסברים אמוניים:
הדרוש הרביעי, בסופו (עמ' קסה-קסז במה' מוסד הרב קוק) והדרוש השתיים עשר, מעטי לפני סופו (עמ' תפה-תצד).

לא בטוח שזו "חזקתו"..ד.

בענייני כתבי יד, עם עדויות כאלו, כנראה אין חזקה לשום צד. עצם ההדפסה, אינה "חזקה".

אגב, גם דברי הרמב"ם עצמו, ניתן "ללומדם" על רקע פעולתו בתקופתו, ועל רקע מה שיצא נגדו. כלומר, אני לא יודע אם היו דנים עם הרמב"ם על אופציה של "מעבר לטבע", היה אומר כמו שאמר על המושג "כשפים" כפי שכיוון כלפיו. הרמב"ם עצמו אומר לגבי אמונה בהמשך ממופתים, שיש בה צד שאדם עלול לחשוב שזה בא מאיזה משהו שהיה בו הטעיה. ולכן מחזק את היסוד העיקרי של מעמד הר סיני. אזל בוודאי לא בשלילה של עצם אפשרות כזו. לא כאן המקום להאריך.

החי לא יכול להכחיש את החיאלעד

בדידי הווא עובדא וד"ל,

ועל הכוחות הללו נאמר, צדיקים ילכו בם ופושעים יכשלו בם

אז או שאתה משקר או שאתה שוטה.יזהר

זה פחות או יותר רמת הטענות.

הרמב"ם הכיר את זה..דבש חריף
עבר עריכה על ידי דבש חריף בתאריך ג' באב תשע"ה 14:28
הוא אומר שהדברים הללו מקורם באמונות ובמנהגות של העמים הקדמונים שהאמינו באסטרולוגיה ועבוזה זרה, ובכל מיני אמונות ידי אדם. ורק בגלל שזה על ידי אדם כוחה של האשלייה גדול מאוד.

אני לא למדתי את האמונות הקדומות אבל ברור לי שבהסטרוסופיה של האמונות האלה יש קו אחד ברור ושזור שעובר מימהם ועד ימינו.. וקוראים לזה אשלייה.

הרמב"ם כותב שאפשר שיעשה האות בלט וכישוף.
גם המילה בלט וגם המילה בלהטיהם לגבי החרטומים וגם המילה להט לגבי חרב המתהפכת, פירוש הדבר לראותלראות במעומעם. לא לראות/להראות את התמונה בצורה נכונה וברורה. לחיות באשלייה, להראות ולראות בצורה חלקית את המציאות.
פשוט ראש בקירדי"מ
אם הרמב"ם אמר תעוותו את המציאות ואת חז"ל העיקר לא להודות שהרמב"ם טעה גם אם זה אומר שכל שאר חכמי ישראל הם פתיים המאמינים בהבלים.
ממש חסידות הרמבמיזם הזה.
חסידות של האדמו"ר השכלהדרכה
לא נכון.די"מ
כשצריך לתת אוקימתות דחוקות בחז"ל ולהתכחש למציאות זה ממש לא שכל
בוא נניח שחז"ל אומרים דבר תמוההדרכה
שעל פי מיטב הראיות הלוגיות והחושיות הוא בלתי אפשרי.
יש שלש אפשרויות להתייחס לזה
א. להגיד שהם התכוונו לדברים כפשוטן, דבריהם אמת ובכך לאפשר את הנמנעות
ב. להגיד שהם התכוונו לדברים כפשוטן, וכיוון שהוכח שזה בלתי אפשרי אז חז"ל דיברו שטויות
ג. להבין שכנראה לא הבנו נכון את דבריהם, ולנסות להבין מה היתה כוונתם האמיתית כגון משל וחידה.

מי ששייך לא' הוא כסיל, שעליו נאמר פתי יאמין לכל דבר. מי ששייך לב' הוא רשע שעליו נאמר תאלמנה כל שפתי שקר הדוברות על צדיק עתק בגאוה ובוז.

בל"נ כשאוכל אעלה לכאן מאמר של ר' אברהם הנגיד אודות דרשות חז"ל.
יש גם דדי"מ
להבין שהמדע היום לא יוד ולא חקר הכל באופן מספיק
ואם זה מכחיש מושכל ראשון?הדרכה
למשל שיגידו 1+1=3
זה לאדי"מ
מה לא?הדרכה
שאלתי שאלה על מצב היפותטי "לו יצויר"
זה לא קייםדי"מ
לו מוציר שהנצרות היא האמת?

זה פשוט לא נכון.זהו.
אז תגיד לי איך מקובל הצליח להגיד לרב שלי איך נראה הבית שלוותן טל

איפה המטבח, שיש חדרון לפני המטבח שאין בו מזוזה ולהתעקש בפניו שצריך מזוזה, וכו' וכו'- הצליח בצורה מדוייקת לגלות הכל בכוח הקבלה - ולא, הוא לא הכיר אותו לפני כן. ולא את בני משפחתו ולא היה מעולם בביתו.

אז אולי אתה חושב שלא הבנת נכון את דבריו ובעצם הוא התכוון מבחינה רוחנית שהבית נראה ככה..בלה בלה בלה...

קיצור, כמו שכתב אלעד - אין החי מכחיש את החי. לא מדובר רק על "כתובים" אלא על מציאות מפורשת.

מי החליט מהן "נמנעות"?יזהר

קבל דוגמא נפלאה לנמנע:

והחלק המדמה - הוא הכח אשר יזכור רישומי המוחשים אחר העלמם מקרבת החושים אשר השיגום, וירכיב קצתם עם קצתם, ויפריד קצתם מקצתם. ולפיכך ירכיב זה הכח מן הדברים אשר השיגם - דברים שלא השיגם כלל, ואי אפשר להשיגם, כמו שידמה האדם ספינת ברזל רצה באויר, ואדם שראשו בשמים ורגליו בארץ, וחיה בעלת אלף עינים, על דרך משל, והרבה מאלו הנמנעות, ירכיבם הכח המדמה וימציאם בדמיון. 

ובונוס. קבל דוגמא לאמת מדעית מוכחת:

<א> וְהַגַּלְגַּלִּים - הֵן הַנִּקְרָאִין 'שָׁמַיִם', וְ'רָקִיעַ', וּ'זְבוּל', וַ'עֲרָבוֹת', וְהֵן תִּשְׁעָה גַּלְגַּלִּים: גַּלְגַּל הַקָּרוֹב מִמֶּנּוּ הוּא גַּלְגַּל הַיָּרֵחַ; וְהַשֵּׁנִי שֶׁלְּמַעְלָה מִמֶּנּוּ - גַּלְגַּל שֶׁבּוֹ הַכּוֹכָב הַנִּקְרָא 'כּוֹכָב'; וְגַלְגַּל שְׁלִישִׁי שֶׁלְּמַעְלָה מִמֶּנּוּ, שֶׁבּוֹ 'נֹגַהּ'; וְגַלְגַּל רְבִיעִי, שֶׁבּוֹ חַמָּה; וְגַלְגַּל חֲמִישִׁי, שֶׁבּוֹ 'מַאְדִּים'; וְגַלְגַּל שִׁשִּׁי, שֶׁבּוֹ כּוֹכָב 'צֶדֶק'; וְגַלְגַּל שְׁבִיעִי, שֶׁבּוֹ 'שַׁבְּתַאי'; וְגַלְגַּל שְׁמִינִי, שֶׁבּוֹ שְׁאָר כָּל הַכּוֹכָבִים שֶׁנִּרְאִין בָּרָקִיעַ; וְגַלְגַּל תְּשִׁיעִי - הוּא גַּלְגַּל הַחוֹזֵר בְּכָל יוֹם מִמִּזְרָח לְמַעֲרָב. 

....

<ט> כָּל הַכּוֹכָבִים וְהַגַּלְגַּלִּים כֻּלָּן בַּעֲלֵי נֶפֶשׁ וְדֵעָה וְהַשְׂכֵּל הֵן, וְהֵן חַיִּים וְעוֹמְדִין וּמַכִּירִין אֶת מִי שֶׁאָמַר וְהָיָה הָעוֹלָם, כָּל אֶחָד וְאֶחָד לְפִי גָּדְלוֹ וּלְפִי מַעֲלָתוֹ, מְשַׁבְּחִים וּמְפָאֲרִים לְיוֹצְרָם כְּמוֹ הַמַּלְאָכִים. וּכְשֵׁם שֶׁמַּכִּירִין אֶת הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא, כָּךְ מַכִּירִין אֶת עַצְמָן וּמַכִּירִין אֶת הַמַּלְאָכִים שֶׁלְּמַעְלָה מֵהֶן. וְדַעַת הַכּוֹכָבִים וְהַגַּלְגַּלִּים מְעוּטָה מִדַּעַת הַמַּלְאָכִים, וּגְדוֹלָה מִדַּעַת בְּנֵי אָדָם.

אין בכוונתי להגחיך את הרמב"ם, חלילה. המטרה כאן היא אחת: אנו, כננסים על גבי ענקים, יכולים לראות בפרספקטיבה של שנים אין נמנע הפך למציאות, ואיך תיאוריות מדעיות ברורות ומקובלות על הכל קרסו ואינן. ראוי שנפתח מעט ענווה ופחות החלטיות בכל הנוגע לקביעות נחרצות מדי בנושאים הללו.

שלש דוגמאות לנמנעותהדרכה
1>1 (נמנע מוחלט ואבסולוטי)
המשפט הזה שקרי (נמנע מוחלט אבסולוטי)
ספינת ברזל רצה באויר לפני עידן האחים רייט (נמנע ביחס לזמן ולאפשרויות הקיימות)
נכון. נמנע לוגי הוא נמנע מוחלט. לעומת נמנע אמפירייזהר

שאינו מוחלט.

אנו עוסקים כאן בתופעה אמפירית. לא לוגית.

רק להעיר..אדם כל שהוא

שהסברת חלק מאגדות חז"ל שלא כפשוטן, איננה רק דרכו של הרמב"ם וחכמי ישראל מהזרם הפילוסופי.

יש עוד מחכמי ישראל שהסבירו דברים מסויימים כך. למשל, הרשב"א [הסביר כך לגבי עוג מלך הבשן], הרמח"ל ועוד.

אם כי, כנראה חכמי ישראל מהזרם הפילוסופי נטו להרחיב את העניין באופן שאחרים חלקו עליו.

ברור שכל גדולי ישראל סברו כמוכם.. אין שאלה..דבש חריף
ואין לי קשר לרמב"ם. הקשר שלי זה לדבריו בלבד.דבש חריף
לדרך החשיבה וההבנה לדרכו של הרמב"ם.
לא לרמב"ם עצמו.
אני לא מבין למה אתה מעדיף את דברי הרמב"ם על פשט חז"לדי"מ
היתי מוחק את המילה פשט מהשאלה שלך..דבש חריף
הרמב"ם וגם חז"ל למדו אותנו שאגדות חז"ל זה דברים עמוקים ולא מה שנראה ממושכל ראשון..
מקור ברמב"ם אני לא צריך לומר. פירוש המשנה סנהדרין ובהקדמה עצמה. מתיחס לאגדות כמקור המלמד ענינים אלוקיים כמו שהוא קורא לזה

חז"ל אומרים (רק על 3 דברים וזה אחד מהם) ומדריכים רצונך להכיר את מי שאמר והיה העולם - עסוק בדברי אגדה.

היום הורידו את האגדה לדיוטא תחתונה. ועוד שואלים למה אנחנו סותרים את פשט חז"ל
ברור מחז"ל שהם כן האמינו בזה ודברו על זה כדברים שקרודי"מ
כשאתה רואה חריפות הרמבם על מימ שאומר שלקב"ה יש גוף ואתה רואה שחז"ל לא אומרים דבר רזה במפורש בשום מקום אתה מבין שהוא הושפע מהפילוספים
זה תלוי לפרשנות. כמו שויהי אור בפרשת הבריאהדבש חריף
נתון לפרשנות. ואפילו פורש בכמה אופנים שונים.
ברור שזה תלוי בפרשנותדי"מ
אך יש פרשנות שנצמדצ לפשט ויש שעושה כל מיני אוקימתות כדי שתתאים לתאוריה שלהם
יש כלל שאומר..דבש חריף
הסברות לא קובעות את המציאות.
המציאות קובעת את הסברות.
ואם כמושכל ראשוני לפני התורה, הרמב"ם (והוא לא היחיד) אומר שמקור הטכסיים המיסטיים באמונות שוא והבל שפותחו על ידי הכנעניים..
אז בהכרח שזה משפיע על הסברות.
(וזה בלי קשר לאדות חז"ל)
הוא לא היחיד אבל בין היחידיםדי"מ
אולי אפשר לשאול...פשושון

אתה חושב שהקב"ה עזב את הבריאה ואין לו יותר עסק עם הבריות?

זוהי בעצם שיטת הפילוסופים עד כמה שידוע לי

נכוןדבש חריף
זה אלוקי אריסטו.
הרמב"ם דוחה את השיטה הזו במורה נבוכים
ומה מכריח אותך לחשוב ככה...?פשושון

למה לסמוך על אריסטו שלא היה נוכח ביציאת מצרים לעומת מליוני אנשים שכן נכחו...?

אני באמת שואל... אני לא רואה שום סיבה להתעקש על תיאוריה שלא מעלה ואפילו מורידה...

עם כל זה..דבש חריף
שאריסטו היה אדם ממש חכם, הוא טעה.ואני לא סובר כמוהו בכללללל.הדגשתי שהרמב"ם דוחה את שיטתו של אריסטו במושגי הפיסיקה העתיקה האריסטוטלית. היום במושגי הפיזיקה של היום אני לא יודע אם בכלל אפשר לטעון כמו אריסטו.
אני חושב שזאת טעות לומר ככה..דבש חריף
בחז"ל מוזכר שהאל הוא לא גוף.. מוזכר המממממוווווווןןןןן.
אבל ההוכחה של הרמב"ם היא מהתורה. הוא לא צריך את חז"ל בנושא הזה שיגידו לו שזה חמור.

אני אישית חושב שחז"ל פחדו.. ולכן חז"ל לא כתבו בתלמוד פילוסופיא בצורה מפורשת למרות שספרי אריסטו וברור שאפלטון, היו נמצאים בכל מקום. בגלל המקרה של אלישע בן אבויה, זה יצר זעזוע עמוק. לכן היו מלמדים רק לחכם ומבין מדעתו. ביחוד.
אבל זה שגוף זה ע"ז בחז"ל אני כמעט בטוח שיש מקור מפוררררששש!
תביא מקור אחד מפורשדי"מ
כי יש מלא הפוכים
הנה המקור שהרמב"ם מביא:חסדי הים
הרמב"ם בהקדמה לפרק חלק וכן ביסודי התורה [א,יא] מביא מקור מחגיגה טו.: "דלמעלה לא הוי לא ישיבה ולא תחרות ולא עורף ולא עיפוי" עיין בדבריו שם בפרק חלק שמבאר. [המקור של הגמרא בחגיגה הוא מסכת דרך ארץ פרק המינין הלכה ג ושם יותר מפורט]

וכן באוצר המדרשים- מדרש "אברהם אבינו" עמוד 4, "אין לו דמות הגוף ואינו גוף".

עכ"פ דבר שהיה פשוט לחכמים, לא צריך לפרשו, כמו שהתנ"ך לא מדבר על עוה"ב. יש יסודות באמונה שהיו כ"כ פשוטים להם.

כל חכמי ישראל בראשונים ובאחרונים המפורסמים סברו ש"אין לו גוף", וכנראה לא רק היה נראה להם ההגיון כך, אלא שהיה קבלה בדבר.
שלוש הערות:יזהר

א. תבדוק שאותו מדרש לא נכתב אחרי הרמב"ם, ושאב את הביטוי ממנו..

ב. חז"ל דווקא מביאים ראיות לעוה"ב מהתנ"ך.

ג. נראה לי שמוסכם שאין לו גוף. השאלה היא רק עד כמה חמורה הדעה הטועה בעניין.

לגבי ג-די"מ

גם אם נקבל את המאמר שחסדי הביא (|שאני חושב שבקלות ניתן להסביר אחרת) יש מקורות הרבה יותר ברורים שאומרים הפוך שממש משמצע מהם שיש לו גוף.

ואכן כמו שאמרת לבוא ולהגיד שמי שאומר זאת הוא מין זה פשוט הזוי.

השאלה היא מה המשמעות של "יש לו גוף"יזהר

אם הכוונה היא שהוא מוגבל בגוף וזהו - נראה לי פשוט שזו מינות.

אם הכוונה שהוא יכול להתלבש בגוף - זה עניין שונה.

די"מ, אנא באריזהר
ברור שאין הכוונה שהוא מוגבל לגוףדי"מ
מה זה "הזוי"?...ד.

הכי הזוי - וממש לא מתקבל על הדעת - שכל נער יכול לומר על דברי הרמב"ם "הזוי"..

ולגופו של ענין: בוודאי שגם השכל הישר הפשוט אומר, שמי שאומר שיש לו גוף - דהיינו, מוגבל, זו כפירה.

ומה שייך שיש "מקורות".. פסוקים וכו', שדיברו בדרך של אליגוריה. זו בדיוק אותה תקלה של "לדעת לבד" להסביר את תושב"כ, מזה היו שבאו להגשים בדורות קדומים.

אלא שהראב"ד מלמד זכות, שמכיוון שהבינו כך מפשט הכתובים, אינם אשמים בתקלה, ולא נכון לקוראם "מינים".

זה לא "נער" זה הראב"ד.די"מ

כתבת כעובדה "אובייקטיבית"..ד.

לא בתור ציטוט של הראב"ד (שכמובן לא משתמש גם במילה זו).

ואת דברי הראב"ד, הסברתי בשורה האחרונה.

הראב"ד היה חריף לא פחותדי"מ
אתה צודק שהראב"ד לא דיבר בסלנג.
אף אחד לא חשב אחרת ולכן התגובה שלך זה סתם קטנוניות
א. מה שמותר לראב"ד לומר,ד.

לא מותר לכל אחד.  אפשר להגיד: הראב"ד אומר כך וכך. כשאומרים בתור דעה-עצמית כך על הרמב"ם, זה אחרת לחלוטין. 

ואת דברי הראב"ד כבר הסברתי. גם בתוכנם אינם כך. לא רק ב"סלנג".

ההשגה הזו של הראב"ד ועוד השגות משלו מלמדת הרבהאיל אחר

על הסביבה התורנית שהוא חי בה ועל אמונותיה. ברור שזו היתה סביבה עם חיי תורה מפכים, למדו ש"ס פוסקים ושאר מקצועות התורה. בכל הנוגע לאמונה הם לא גדלו בערוגה של הרמב"ם וסיעתו. הם הגיעו עד להקצנה של ההגשמה במובן הכי ברור של המילה. אם זה לא הראב"ד זה חברים שלו. ההשגות של הראב"ד הם צמחוניות לעומת מה שבא אח"כ. אחרי מותו של הרמב"ם, כשישבו חבורות ולמדו את מורה הנבוכים, מרוב לחץ הם קמו ושרפו את ספריו. 

רבנים אלו ספגו תוכחה מהרמב"ן  ב"אגרת קנאות" (מופיע בכתבי הרמב"ן), ושם הוא מבאר מה הייתה תלונתם על הרמב"ם וכיצד צריך להאמין. הרמב"ן לא הסכים עם הרמב"ם בנושא המכשפים, אבל בעניין ההגשמה הוא היה כמו הרמב"ם.

לאחר הסערה הזו הם ניסו לברוח מהאשמה של שריפת הספרים, בתואנה שחסידי הרמב"ם גרמו לפרובוקציה שהעלתה את חמתם של הנוצרים. כך גם מאות שנים אח"כ, יש כנראה כאלה שלא נעים להם עם מה שכתב הגר"א, אז הם "מתרצים" שלא הוא כתב. אם הם היו מאמינים בזה, הם היו כותבים את זה בהערות למהדורות הרבות.

מורה הנבוכים הוא ספר חשוביזהר

אבל אי אפשר להתעלם מהעובדה ההיסטורית שהוא גרם לאלפים לעזוב את הדת.

כמו שהשואה "גרמה"איל אחר
עבר עריכה על ידי איל אחר בתאריך ז' באב תשע"ה 14:14

הייתי שואל את זה שעזב את הדת בגלל הספר, אם היה לו א-לוהים לפני שהוא קרא אותו. כפי שכבר אמרת שרלטנים, רמאים וכופרים יכולים להיתלות בכל מיני מקורות. גם הנוצרים נתלים בתנ"ך ו"מוכיחים" ממנו את התיאולוגיה שלהם. כפי שכבר כתב הרמב"ם באגרת תחיית המתים: אדם יכול להבהיר את עצמו בשיא הבהירות, אבל חולי הנפשות יבינו בדיוק ההיפך. 

עובדה היא שאנשים באים עם דעות קדומות ללימודים, ולא סתם אמרו חכמים: במי אתה מוצא חמאה של תורה, במי שירק חלב שינק משדי אמו. לכן קשה מאוד להוכיח "עובדות" הסטוריות כאלה. 

והסיבה שנלחצו מן הספר בשעתו לא היתה מפחד פן יעזבו את הדת, אלא מדאגה לגורל השקפותיהם התיאולוגיות. כמו שהם קבלו על ה"מורה", הם קבלו על ארבעת הפרקים הראשונים של הלכות יסודי התורה. 

יש מכתב של האברבנל שמוכיח את זה...פשושון

הוא מובא בספר שומר אמונים... שמה ראיתי אותו...

הוא היה ממגורשי ספרד

הוא כותב שם (בקיצור) שלפני גירוש ספרד היו יהודים שהאמינו בפשיטות

והיו יהודים ואפ' תלמידי חכמים שהיו בקיאים בתורה...והאמינו ע"י חקירות

כשהגיע הניסיון של הגירוש,  האם לעזוב את הארץ ואת כל הרכוש העיקר להישאר יהודי בגלוי...

או להשאר ולהיות אנוס...

היהודים הפשוטים עמדו בניסיון ועזבו הכל 

לעומת אותם ת"ח שהיו מחקרים באמונה שהעדיפו להשאר ולהיות אנוסים

התקופה של שריפת הספרים היא הרבה לפני הגירושאיל אחר

ואין קשר בין הדברים. בתקופה האמורה לא היתה התאמה בין התרחקות מהדת לבין רמת ההשכלה. היו תקופות שהמשכילים החילונים  היטו את לבב העם, כי הם שלטו במוסדות להשכלה גבוהה. מי שעמד נגדם לא היה בהכרח משכיל, ולכן גם ההתמודדות היתה מאוד קשה. 

השקפתו של ה"שומר אמונים" היא בודאי נגד השכלה. והאברבנאל, האם הוא היה נגד? 

אני לא מכיר את המכתב האמור, ואשמח לראות איפה הוא מתועד בכתבי האברבנאל עצמו. 

א. השורש של המדרש קדום, אולי הלשון השתנה.חסדי הים
רק הבאתי את זה כהערה ולא כהוכחה.

ב. אכן חז"ל רמזו עוה"ב בכמה מקומות, אבל זה לא מפורש בשום מקום. הראב"ע אומר, שלא מוזכר במפורש כי זה פשוט.

ג. אם זה יסוד באמונה שעבר הלאה בקבלה, אכן חמור מאוד הענין.
>>>>>לידיעת הימאים<<<<<יזהר

בנוג"ה יש גם דיון חשוב בנושא:

תורה, מדע ומשחקי מחשב. - נוער וגיל ההתבגרות

הסיפור המצער הזה הוא דוגמא מצוינתפרח-בר
כמה המדיה יכולה להועיל בהצפת מקרים כאלה.
מעניין לדעת איך הסיפור של הנשים שכונו חולות נפש לפני 12 שנים היה מתפרש היום בעידן הפייסבוק...
אגב, בדיוק כמו שאין חיוב להאמין אוטומטית לשום רב, ככה גםותן טל

אין חיוב אוטומטית להישמע למה שהרב שמואל אומר בעניין או מזהיר מפני "פגיעה" בכאלו או באחרות - אם נגיד שלכאורה באמת המעשים נעשו, ולכאורה זה היה בסוג כלשהו של הסכמה - יסלח לי הרב אליהו, אבל כל עוד הוא לא מסביר בצורה מפורטת הלכתית למה הנשים הללו הן לא נואפות ובוגדות בבעליהן בדיוק כמו מי שנאף איתן, אין סיבה להאמין שאם הן היו נידונות יחד עם מי שלטענתן פגע בהן, בבית דין אמיתי ותורני, סמוך, שיכול לדון דיני נפשות - אין סיבה מיוחדת להניח שבית הדין לא היה גוזר גם עליהן גזר דין מוות כדינה של נואפת, אם היה גוזר זאת גם על הצד השני.

"יחסי מרות" של היום, לפחות לכאורה, לא נראים כדבר שנחשב "אונס" בתורה ו/או בהלכה הכתובה - וכל עוד הרב שמואל לא מוכיח את זה מתוך הכתוב, אין לי או לאף אחד אחר שום סיבה להאמין ולציית באופן עיוור למה שהוא אומר (לא זה מה שהוא בעצם התריע עליו? ציות באופן עיוור לרבנים?). אז להשתמש בטרמינולוגיה של "פגועות" וכו' וכו' - ראשית, כל עוד אין דין תורה, מי החליט שדווקא הן הפגועות ולא הצד השני נניח שסתם העלילו עליו אולי? (אני לא קובע בבירור, אני רק מציב שאלות, דבר שמותר בהחלט מבחינה הלכתית, בטח כל עוד אין פה דין תורה - ותסלחו לי אבל הרב שמואל לא יכול לדון דין תורה, ואפילו אם כן, לא עשה את זה על פי הדרך שההלכה קובעת, בפרטים על גבי פרטים מסועפים וארוכים, שעוסקים במה שלכאורה הוא דיני נפשות). ובנוסף - מי החליט שלצד אחד מותר לקרוא נואף וכו', והצד השני אף שלכאורה "הסכים" לזה מתוך "טעות" ו"אחיזת עיניים" וכו' - נחשב כ"אנוס"? 

אם אישה בוגדת בבעלה עם רב בגלל שהרב אומר לה כך וכך, בשעה שהיא יכולה לקום וללכת במציאות ובפועל - מי אמר שאין היא נקראת נואפת וכו'?

אין לי אלא להבין שיש כאן רצון להגן על צד אחד, ובנוסף, וזה הגיוני מבחינת "אנושיות" אבל לאו דווקא מבחינת השכל הקר, ניסיון להגן מפני מצב שבו יהיה הכרח לבדוק אם אולי חלילה על פי הטענות יש גם ממזרים.  זה לא אומר שמישהו כלשהו מחוייב להקשיב דווקא לרב כזה או אחר, במיוחד אם זה הרב שהחליט שאפשר לחשוף את העניין - איפה שמענו שבדין הלכתי יש צד אחד שמוגן באופן מוחלט מביקורת בעוד הצד השני (ואני מדגיש, לפני שנגמר הדין או שבכלל יכול להיות דין תורה כלשהו) חשוף באופן מוחלט ובו אפשר להיכנס כמה שרוצים, מתי שרוצים ואיך שרוצים?

מצטער, זה אולי נשמע "מזעזע" - אבל: א. אני לא קובע כאן כלום. אני לא דיין סמוך. אני רק מעלה שאלות לגיטימיות.

ו:ב. אני לא מחוייב להישמע לשום רב ספציפי, בטח כשהוא מבסס את טענתו לא על טיעונים הלכתיים טהורים אלא על "פגועות.." וכו', שתסלחו לי - אבל זה ממש, אבל ממש, לא טענה הלכתית. אני מכיר אנשים אחרים שפגועים, מצד אחר, וזה לא אומר שאסור לבקר כל צד שהוא. בטח לא אחרי שהדבר פורסם וצד אחד כבר מושפל לחלוטין.

אז אתה לא מכיר מקורות. הם קיימים.הדרכה
תלמד ותחכים וזה יחסוך לך הרבה מלל מיותר
ואתה החכם הגדול יודע בדיוק מה "למדתי" ומה "החכמתי".ותן טל

אדרבה - אם "יש מקורות" אז שהרב יפרסם אותם זה תורה, והוא מתיימר להגיד טענה הלכתית - שיוכיח אותה.

אף אחד, לא מי שלמד ולא מי שלא למד, צריך להאמין אוטומטית לרב שמואל אם הוא אומר משהו מסויים ו"גוזר" משהו מסויים, כאשר הרב מסרב לבאר את דבריו הלכתית ולהביא "מקורות" שתומכים בדבריו, לכאורה.

"להגיד מסרים" "חותכים" וחסרי כל משמעות כמו שעשית עכשיו זה הכי קל - בפועל, אמרת אמירה מטומטמת, חסרת תוחלת שלא אומרת כלום. לא אמרת כלום, ולכן כל דבריי במקומם עומדים. כאשר תגיד משהו בעל בשר ולא סיסמאות בלבד "יש מקורות" "לך תלמד" - אז נוכל להתייחס ברצינות לדבריך.

הדרכה
איני יודע מה למדת, אני יודע מה לא למדת - וזאת על פי הצהרתך שאינך מכיר מקור שההטעייה היא כאונס. ואף אחד לא חייב לך מקורות עם כפית לפה לא אני ובטח שלא הרב שמואל אליהו. רוצה תחפש לא רוצה תישאר בשלך. כל טוב
השאלה היא מה הבסיס...ותן טל
וברור הוא שהבסיס הוא כשאמרתי ומי שרוצה להפוך עולמות ולברוא ולהגדיר מחדש את המושג אונס אז כן באמת חובה עליו להביא את המקור ואין קשר ל"כפית לפה". אם מישהו מתיימר להביא פסק הלכה חדשני חובה עליו להוכיח את שאמר אחרת אין לתהות על אלו שלא מקשיבים לו וממשיכים לדבר על פי מה שהם יודעים ולמדו.
אונס זה אונס. אם אתה או הרב רוצים להגדיר מחדש אונס בבקשה חובת ההוכחה עליכם.
(אגב זאת טענה מצחיקה "אני יודע מה לא למדת" כי היא שוב מתחמקת ולא אומרת כלום. לא אמרת שיש מרור שאומר כדבריך רק הטלת את האחריות על השני להוכיח את מה שאתה טוען. כמובן שזה מגוחך ושוב תכובתך הייתה חסרת תוחלת.)
הבסיס הוא שיש עונש מוות על אדם מישראל, רק אם הוא מזיד..אדם כל שהוא

שעשה במודע מעשה אסור שהוא ידע שהוא אסור.

בהגדרות המדוייקות של שוגג ואונס, ושל מה אוסר אשה על בעלה יש מה להתפלפל, ויש מהן שאלות שצריכות הכרעה למעשה, אך אין תפקידנו להכריע בהם, [ולא בטוח גם שהרב שמואל אליהו יצטרך להכריע בהם].

מאחר שאין תפקידנו להכריע בהן והן לא נוגעות לנו, אין חובתו של מי שיפסוק בהן לתת לנו דין וחשבון על פסיקתו.

וגם אין חובתו או יכולתו להגיד לנו מה אסור לנו להגיד או לחשובותן טל

על אותן הנשים - בדיוק כמו שהוא "מחלט" או אומר מה שאומר על צד אחד - ככה אחרים יכולים להגיד/לחשוב על הצד השני של המטבע שלכאורה מלבד עצם ה"כמות",שנטען (שהוא היה עם כמה, והן רק עם אחד כל אחת) - היה פה מעשה מרצון של שני הצדדים, ואם ככה ברמת ה"הלקאה הציבורית", בדיוק כמו שלכאורה ניתן להלקות צד אחד, ניתן להלקות גם צד שני, וזה מוזר להגיד לנו ש"בגלל שהרב שמואל אומר שאסור לדבר על זה", אז אסור לדבר - וזה כל עוד הוא לא מנמק לי למה לכאורה אסור לי לדבר על זה ו/או לחשוב ככה או אחרת על הנשים וכו'...

אני מתרעם על הניסיון של השימוש בטרמינולוגיית המסכנות כאן, כאשר לכאורה (הכל לכאורה לכאורה לכאורה, והכל בנתיים מתבסס כמובן על עדויות צד אחד בלבד) - היה כאן מעשה ששני צדדים שותפים לו, ואז, אם ככה, אן כאן "מסכנות" אלא מקסימום (לכאורה) נואפות שהתחרטו על החטא שעשו.

וכן - מותר גם את זה לחשוב ולהגיד, אם כמובן שלכאורה מותר את הצד השני להכפיש מערב עד בוקר.

מניח שהבהרתי את עצמי כבר מספיק טוב כל טוב.

יש תשובה של השו"מ בענין דומה, כשהיו יחסים, והוא פוסקחסדי הים
שהילד ממזר, דהיינו שהיא לא אנוסה.

ח"ו אינני משליך על המקרה פה בכלל, כי לא יודע מה קרה פה בכלל. גם הבנתי שיש 'בנין ציון' שמקל, אבל לא ראיתי את ה'בנין ציון' בפנים.
אז אתה יכול לראות את הבניין ציון-אדם כל שהוא
תודה. זה המקור של ה'שואל ומשיב':חסדי הים
מהדורה א' חלק ג' סימן מ"ח

אם תוכל תעלה גם את זה
הנה-אדם כל שהוא

http://hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=1422&pgnum=486

יש להעיר, שהנידון של לאוסרה על בעלה אינו זהה לנידון של עונשים, אישה שחשבה שמותר לזנות נאסרת על בעלה, אבל ודאי שאינה חייבת מיתה.

כן בוודאי אתה צודק לגבי מיתה. לגבי שאר עונשין, צריךחסדי הים
לעיין, כי יש מקרים שיש מכת מרדות.

עכ"פ ראיתי את ה'בנין ציון', הבנתי את החילוק שהוא אומר בין המקרה כאן למהרי"ק, אבל אינני מסכים לסוף דבריו שזה נקרא 'אונס', גם עם כל השכנועים, אשה צריכה לדעת את ההלכה וללכת על פיה, תמוה להגיד שהיא אנוסה ומוכרחת.

שוב מדגיש שאינני מדבר על מה שהיה, רק ברמת העקרון.
ה'דהיינו' שלך לא נכון.שום וחניכה

השו"מ כותב שם בפירוש שהיא אסורה על בעלה, והגמראחסדי הים
בסוטה ובעוד מקומות תולה את האיסור אם זה היה ברצון או באונס.
לגבי ממזרות זה יותר מסובך, כי נפסק בשו"ע שרוב בעילות אחר הבעל, אבל זה תלוי במקרה.

[כל זה במקרה של השו"מ והבנין ציון, ואני מדגיש שוב שאני ח"ו לא מקיש לכאן.]
אתה תלית את הממזרות בשאלת האונס וזאת הטעות.שום וחניכה

השו"מ בכלל לא מדבר על ממזרות, ואכן טעות מה שכתבתיחסדי הים
בהתחלה, כי לא זכרתי אותו בדיוק.

אבל עיקר מה שרציתי להביא ממנו שהיא לא אנוסה, כי זה היה עיקר הדיון, וזה יוצא מהשו"מ.
סתכל בשו"ת בניין ציון.ראשית חכמה

א. חובת ההוכחה היא תמיד על מי שרוצה להרשיע מישהו.אדם כל שהוא

אסור לך לומר עד שלא יוכיחו לי שהן זכאיות, הן אשמות.

ב. הטענות שלך, להחשיב את המעשה שלהן כרצון, לא פותרות אותו מאשמה, כך שאתה לא מהפך כאן בזכותו, אלא רק מהפך בחובתן.

ג. מי החליט שלא העלילו עליו - זו לא טענה על הרב שמואל אליהו, שאומר לך שהנאשם הודה בפניו מלבד שהוא שמע את הדברים מהנשים.

[אם מצידך יש לך ספק האם הרב אליהו שיקר או הנאשם, ואתה רוצה להשאיר את שניהם בחזקת חפות בינתיים, בלי לטעון נגד הרב שמואל אליהו,, לא אתווכח איתך]

ד. "וזו דרך מבקשי רחמים שיקלו החטא מעל העם ונותנין אותו על היחיד הגורם, מפני שהוא חייב על כל פנים." (רמב"ן).

ה. ברור שבשלב שבו הנשים באות לחזור בהן מהמעשה, צריך הרבה זהירות לא לדחות אותן, באמצעות "שאלות לגיטימיות". 

א. אם לכאורה הנאשם עשה מה שעשהותן טל

על פי הודאתו ועל פי עדותו של הרב אליהו שהוא הודה - הרי שלמעשה באותה עדות של הרב אליהו הוא אמר שגם הנשים הם אלו שסיפרו לו על המקרים האלו וממה שנשמע, לא היה נראה שהרב כפה את עצמו עליהם, גם על פי עדויות של הנשים עצמן, לכאורה - הן רק טוענות שהן "האמינו" לרב - אז במחילה, ברגע שהן מפלילות את עצמן, מכאן אין צורך "להרשיע" אותן, לפי דרך הפעולה הנ"ל - הן הרשיעו את עצמן.

ב. לא אני זה שהחשבתי את מעשה שלהן כ"רצון" אלא הן בעצמן על פי עדותן לכאורה - רק טענו שהוא "פיתה" אותם ולאחר מעשה "איים עליהן". לא יודע, אותי לימדו שאם הרב אומר לי שאני צריך לגנוב בשבילו מליון דולר ולא מוכיח לי בהסברים הלכתיים מפורשים למה מותר לי לעשות את זה - אם אני גונב את הכסף הנ"ל אני לא יכול להאשים את הרב בגניבת הכסף. קל וחומר כאשר מדובר באחת משלושת העבירות החמורות. אישה ש"מתפתה" לרב לעשות איתו את זה כאשר גם היא לא אומרת שהוא הוכיח לה מעבר לכל ספק סביר שמותר לעשות את זה הלכתית (ולפחות אני הקטן לא מכיר הוכחה שיכולה להתיר מעשה כזה. מוזמן להחכימנו...משהו ש"ישמע" הגיוני גם אם אינו אמיתי) - אזי, כן, זה צמרצון, גם אם נגיד שהן "מפותות".

בנוסף, לא באתי בתגובה לעיל להגיד מה אני אישית חושב בכל הסוגיה הזאת - אני לא מעמיד עצמי שופט, אני רק אומר, שברגע שהרב שמואל בעצמו התיר לעצמו להרשיע צד אחד - זה מוזר שהוא יכול כעת "להחליט" שאסור לאף אחד אחר להגיד מילה על הנשים, בלי להסביר לנו הלכתית למה זה לא אוסר אותן על בעליהן וג-ם עושה חשש ממזרים וכו'... - וכמו שהרב שמואל בסיפור הנ"ל אמר לנו שאסור לנו תמיד להאמין אוטומטית לרב גדול רק בגלל שהוא רב גדול, אם הוא אומר דבר שנראה לנו כפשוטו עובר על ההלכה - אז כן, אני מיישם כעת את דבריו...בדיוק

ג. לסעיף זה לא אענה. אני לא נכנס למקרה הספציפי ולסוגיה מי אשם ומי לא. זה גם לא משפיע יותר מידי על החיים שלי עצמי, מילא אם הייתה השלכה ישירה על החיים שלי, אולי הייתי "מחליט" מה להחליט, וגם זה רק כלפי עצמי ולא כלפי חוץ". כעת, איני מעוניין להכריע לא לכאן ולא לכאן, זה לא מענייני. 

ד. לא הכרתי את הרמב"ן הזה אבל אני בטוח שגם הוא, במקרה שהיו, שוב, הכל לכאורה, כמה נשים שנואפות עם אדם אחד יחיד ש"פיתה אותן" - אני בטוח שגם הוא לא היה סובר שזה מנקה אותן וכעת "צריך שלא להרשיע אותן כי הוא "הגורם" ". לפחות לי הקטן זה מובן מההיגיון הפשוט.

ה. מה זה "לדחות אותן" ומה זה "לחזור בהן"? אם לכאורה באמת היה כאן ניאוף אז לא תשנה החזרה שלהן, ויותר מזה, למעשה ברגע שזה מתפרסם ברבים ובעלה "יודע", לכאורה הוא מחוייב לגרש אותה.. (וכמו שפעם סיפר לי רב שלי, על מקרה שהובא בפני רב גדול, שאישה שהיא ובעלה היו חילוניים וחזרו בתשובה, והיא באה בסתר לרב וסיפרה לו בבכי על כך שכאשר היו חילוניים, בגדה בעבר בבעלה בלי שהוא ידע - וכעת היא למדה שלנואפת אסור להישאר עם בעלה, ומה תעשה? והשיב לה הרב שההלכה היא שכל עוד הבעל לא יודע על מעשה הניאוף, אין הם צריכים להתגרש, ולכן הורה לה הרב פשוט לשמור את זה בסוד עד המוות וככה לא יצטרכו להתגרש).

תגיד אתה אמיתי?פרח-בר
האשמת קורבן קלאסית.
ואל תכתוב שאתה לא מאשים כי זה בדיוק מה שעשית כרגע בהודעה שלך .
כאשר מעשה נעשה ברצון, לכאורה אין פה "קורבן".ותן טל

ולא, אני לא מקבל את הטענות על "יחסי מרות" - אני מדבר מהזווית ההלכתית הקרה - אם הבוס של אישה נשואה יגיד לה שאם היא לא שוכבת איתו היא מפוטרת, האם זה מקל מהעונש ההלכתי שלה במקרה שהיא נואפת איתו? ממש לא. כל עוד הוא לא כפה את עצמו עליה ברמה שממש אנס אותה לכך - כלומר, כל עוד שלמעשה יכלה להגיד לו: "לא", לקום, וללכת משם - גם אם היית משלמת על כך מחיר חברתי/כלכלי/וכו/, גבוה - אז כן, אין פה שום "קורבן" אא נואפת מרצון מ"פיתוי" כזה או אחר...

אז לא, אני לא מקבל את תכתיבי תרבות המערב שלך לגבי "מיהו קורבן", מצטער.

קורבן, זה אונס. נקודה. ואונס, לא מוגדר לפי ההגדרות החוקיות אלא לפי ההגדרות ההלכתיות.

וההגדרות ההלכתיות הרבה יותר מורכבות ממה שאתה חושב.יזהר

אשמה ואחריות נמצאות על סקאלה מסויימת. יש אונס גמור ויש רצון גמור. ביניהם יש מציאויות מורכבות שהפוסקים דנים בהם. בשו"ת בנין ציון שהוזכר, מדובר על מקרה ממש דומה שנידון דידן, על אדם שהתחזה לאליהו הנביא ופיתה אשה לשכב עמו, והוא כותב שדעתו להתיר, אך אין הוא רוצה לפסוק לקולא בלי שיצטרפו אליו עוד פוסקים.

הרב קפאח מאריך לבאר בדעת הרמב"ם כנ"ל.

אני מסכים איתך (אולי בניגוד לשאר הכותבים כאן) שאי אפשר לפטור לגמרי את הנשים מאחריות למעשיהן, אבל היא פחותה עשרות מונים מהאחריות של הנוכל השיטתי, שניצל את האמון האינסופי שנתנו בו הנשים ופיתה אותן לחטוא איתו בתירוצים של תיקון רוחני. אין בכלל מה להשוות.

מקורות מדוייקים:יזהר

פירוש הרב קאפח למשנה תורה, ספר נשים הלכות אישות פרק כ"ד הערה כד (עמ' תצח-תצט)

בפורום לנשואים בלבד הובאו צילומים מתוך הספר. הייתי מביא אותם, אבל יש שם תיאורים שאינם מתאימים לכאן.

שו"ת בנין ציון סימן קנד-קנה

ב"ה אלטאנא, יום ד' כ"ה אדר ראשון תרי"ט לפ"ק. להרה"ג וכו' מ"ה מענדל פרידלענדער נ"י הגאב"ד דק"ק געארגען במדינת אונגארן.
שאלה - הנה זה ימים לא כביר בא מעשה לפני אשר כל השומע תצילנה שתי אזניו באחת הכפרים העומדים תחת דגלי דרים ב' יהודים ודרכם לילך על המסחר מהלך איזה ימים ונשותיהם לבדן בבית עם בניהם ובנותיהם ומשרתיהם ויהי היום כאשר יצא האיש כדרכו למסחר ואיש אחד בא ממדינת פולין ובגדיו קרועים ויבקש מהאשה מקום ללון והאשה אשר היתה צנועה ביותר כל ימי' אבל יראתה כסלתה רחמה עליו ונתנה לו מקום ללון וגם לאכול ולשתות אמנם האורח ההוא לא אכל אצלה שום דבר מן החי גם לא שתה משקה רק מים וכהנה עשה מעשה פרישות וסיגף עצמו בסיגופים קשים כל היום ישב בחדרו מסוגר וספר בידו גם מדי לילה בלילה עד חצות ואח"כ הי' מתאונן על חורבן בית אלקינו וכששכב לא שכב על מטה וספסל כי אם על הארץ ואבנים תחת ראשו ומדי יום ביומו טבל עצמו במים קרים של נהר פעמים בעת הקור כן נהג בבית האשה מיום א' פ' תרומה עד ש"ק פ' תצוה אמנם בליל שבת אחר גמר סעודתן התינוקים ומשרתי הבית עמדו כלם מעל השלחן והלכו לישן לחדר האחרת והאיש הרמאי עודנו ישב על השלחן עם האשה לבדו ונכנס אתה בדברים עד ששאלה אותו מי אתה ומאין תבא ואנה תלך וענה לה שלוחא דרחמנא אנא ושמי אליהו הנביא ואת אחי אנכי מבקש לקבץ אותם מארבע כנפות הארץ ואין מגלין הדבר אלא לצנועין והאשה לרוב סכלותה האמינה לו....(כאן מתואר כיצד רימא אותה וטימא אותה. מצאתי לנכון לצנזר את הדברים, והרוצה ימצאם במקומם. יזהר)

ובראותה כי שקר בפיו צעקה ובכתה במר נפשה וספרה לבעלה את כל התועבה אשר עשה הרשע הזה ודברה על לבו הלא לא במרד ובמעל עשיתי זאת סהדי במרומים כוונתי הי' לשם שמים והלא הנואף הי' איש מאוס ומכוער מאוד ומה יסיתני לזנות עמו אמנם הבעל לא שקט בזה רק בא אלי וספר לי כל הדברים ושאל ממני כדת מה לעשות עם אשתו ושלחתי אחר האשה וחקרתי בחקירות שונות והיא ספרה גם לי ככל הדברים הנ"ל וצויתי לפרוש זה מזה עד שאציע הדבר לפני מעכ"ת נ"י. זה תוכן השאלה מהרב הגאב"ד הנ"ל נ"י.
תשובה - חזרתי על כל הצדדים וקשה מאוד למצוא תרופה ומזור למכת האולת שתהי' מותרת לבעלה כי מה שטוענת ששוגגת היא וכונתה הי' לשם שמים אין זו טענה להתירה לפי מש"כ המהרי"ק שרש קס"ח ונפסק ברמ"א אהע"ז (סי' קע"ח) שאם זינתה שסברה שמותר לזנות הוי כמזידה ואסורה לבעלה ישראל וכמו שהעיר גם מעלתו נ"י אמנם לקמן נדבר עוד מזה.
והנה לכאורה הי' אפשר למצוא צד קולא כיון דאין עדים בדבר גם לא יצא עלי' קול אלא היא בלבד אמרה שזינתה וקיי"ל כמשנה אחרונה וכמבואר באהע"ז סי' קט"ו ס"ו אין עדים שזינתה אלא היא אומרת שזינתה אין חוששין לדבר זה לאוסרה דשמא עיני' נתנה באחר וא"כ גם באשה זו ניחוש כן ואע"ג דהיא טוענת ששוגגת היא ורוצה להשאר תחת בעלה וא"כ איך נאמר שעיני' נתנה באחר ומש"כ בפסקי מהרא"י סי' רכ"ב בכעין זה וז"ל ולפ"ז נוכל לומר נמי דלעולם בשאומרה טמאה אני נתנה עיני' באחר ואח"כ זכרה היא בעצמו או הזכירו' ואלפוה מרוב בושת ופגם שיצאו לה ולמשפחתה נתחזקה נגד יצרה ולבה והעלימה עיני' מאחר שנתנה בו תחלה והפכה דבר עכ"ל לא שייך בזה כיון דבנדון דלפנינו לא הפכה דברי' אלא מיד כשהודה לבעלה שזינתה התנצלה ששוגגת היתה ושאל ידחנה א"כ הרי לא נתנה עיני' באחר מכ"מ י"ל דלמא איערומי קא מערמא שיודעת שאם תאמר שזינתה במזיד לא תשיג מבוקשה שישלחה ותנשא לאחר שעיני' נתנה בו שיחשוד אותה שעיני' נתנה באחר לכך מתנצלת לפניו למען יאמין לדברי' שזינתה וישלח אותה וסברא כזו הוזכרה גם בשו"ת נ"ב מ"ק חאה"ע סי' ע"א וגם מלשון הש"ע משמע כן מדכתב סתמא דאין חוששין לדברי' דשמא עיני' נתנה באחר ולא חילק בין אם היא מבקשת לצאת ממנו או להשאר אצל בעלה.
גם מה שכתב מעכ"ת נ"י שספרו לו כי בבקר ביום ש"ק באו המשרתים אל החדר שהאשה שוכבת שם ומצאו הנואף שוכב שם על הארץ וא"כ איכא רגלים לדבר מפני שנתייחד עם האשה וביש רגלים לא אמרינן שמא עיני' נתנה באחר וכמש"כ הב"ש סי' קט"ו ס"ק כ"ג דאם ידוע שנתיחדה עם אחד ואמרה דזנתה נראה דנאמנת גם מטעם זה עדיין אין לאסרה ע"פ מש"כ הח"מ שם מדברי הרא"ש דהיכא דאיכא טעמא להתירא כגון אירכוסי הוי מירכס אין אוסרין אותה אע"ג דיש רגלים וא"כ ה"נ הוי הך טעמא דאם איתא דנאף היאך שכב שם על הארץ בחדר משכב האשה עד שבאו המשרתים וראוהו ולא חזר להחדר שישב שם עד חצות לילה או חזר לחדר משכבו ואע"ג דהב"ש חולק על הח"מ והחמיר כתוספ' דפ' אע"פ דהיכא דאיכא רגלים לא מהני טעמא דהתירא עכ"פ תלי זה בב' שיטות התוספ' והנ"ב סי' ע' החזיק בדברי הח"מ נגד הב"ש וגם בלא"ה י"ל כמו שהעיר גם מעכ"ת דאין זה ייחוד להקרא רגלים לדבר כיון שלא יש ראי' שנתייחדו לשם זנות ומה גם שהי' פתח פתוח לכל בני בית לבא לשם.
אמנם כל זה הי' אפשר לומר אם לא היו כאן רק דברי האשה לבדה אבל כפי הנראה מדברי השאלה ממה שהבעל הי' צועק ובוכה על המעשה ועל בושה שלו הוא מאמין לדברי' והרי מבואר בש"ע סי' קט"ו דאם הי' מאמינה ודעתו סומכת על דברי' ה"ז חייב להוציאה ואע"ג דבסי' קע"ח הביא הרמ"א בשם י"א דבזמן הזה שיש חרם דר"ג אינו נאמן לומר שמאמינה מכ"מ הרי לבסוף הביא י"א דס"ל להו /תיבה זו מיותרת/ דגם בזה"ז נאמן וכפי הנראה פסק כן מדהביא דעה זו לבסוף וגם מדלא הביא זו בסי' קט"ו על מה שכתב הש"ע שם דחייב להוציאה ומשמע מזה שהסכים עמו להלכה גם כל האחרונים נקטו בפשיטות כן דהיכא דהבעל מאמין אסורה לו ותמהני על מעכ"ת שלא העיר על זה ולכן מצד שמא עיני' נתנה באחר אין תרופה לה.

ב"ה אלטאנא, יום ב' ז' ניסן תרי"ט לפ"ק. עוד להרב הנ"ל /ר' מענדל פרידלענדער/ נ"י.
אמנם לענ"ד אין מזה סתירה לסברתי דזה פשיטא דאשה דזנתה בשוגג אף שחייבת חטאת מפני שנקראת חוטאת שהי' לה לבדוק מכ"מ מותרת לבעלה דהתורה לא אסרה רק מזידה וכמו שכ' גם המהרי"ק וראי' לזה ממשנה יבמות (דף ל"ג) שנים שקדשו שתי נשים וכו' ומפרישין אותן ג' חדשים וכו' הרי דאם אינה מעוברת מותרת לבעלה מיד אחר ג"ח אף שצריכה קרבן חטאת כדמוכח מהא דתנא רבי חייא שם (דף ל"ד) הרי כאן ט"ז חטאת ולכן גם המזנה שסבורה שמותר לזנות מצד אומר מותר אף ששוגגת היא וחייבת קרבן היתה מותרת לבעלה כמש"כ הב"ש סי' קע"ח ולא אסורה רק מטעם שעכ"פ נתכוונה למעול מעל בבעלה דהיינו להפר בריתה עמו שתהי' מיוחדת לו לבדו ולזה הוסיף המהרי"ק ע"פ הראי' מאסתר דאפילו נתכוונה לדבר מצו' בבעילתה מכ"מ נקראת מועלת מעל בבעלה והשבות יעקב ביאר סברא זו שזה דוקא באם הבעילה עצמה היא ברצון רק מטעם אחר היא מצו' דהרי עכ"פ היא נבעלת ברצון ורוצה להפר ברית בעלה מפני תועלת מצו' זו אבל אם על הבעילה עצמה היא אנוסה לא נקראת מועלת מעל בבעלה דמה לה לעשות ועפ"ז דקדקתי בנדון המעשה שלפנינו שאף שלפי האמת האולת הזאת אין דינה כאנוסה אלא כאומר מותר בעלמא מכ"מ הרי לפי אולתה חשבה עצמה כאנוסה וכמצו' מן השמים לבעילה זו ולא היתה כוונה שלה להפר ברית עם בעלה ברצון מפני מצו' אחרת אלא חשבה עצמה כאנוסה בבעילה זו א"כ לא נתכוונה להפר בריתה עם בעלה ועל כן לא תקרא מועלת מעל באישה וגם אני אומר שע"פ הדין אינה אנוסה רק אומרת מותר שדינה כשוגגת ולכשיבנה ביהמ"ק תביא חטאת שמנה ומכ"מ ממנ"פ אינה אסורה לבעלה דמצד אומר מותר הוי שוגגת דמותרת לבעלה וע"פ אולתה אנוסה היתה על בעילה זו עצמה ולא נתכוונה בבעילות של הנואף להפר בריתה עם בעלה שע"פ אולתה היתה מוכרחת לכך בציווי מן השמים ומה הי' לה לעשות להקם בריתה עם בעלה זאת הנלענ"ד אבל כבר אמרתי שלא אסמוך על זה אם לא יסכימו עם זה גדולים ומפורסמים בהוראה. הקטן יעקב.

ה'שואל ומשיב' מדבר בדיוק על אותו מקרה, וחולק עלחסדי הים
זה, כפי שהבאנו לעיל, והוא לא מגדיר את זה כאונס.
דעתי נוטה ל'שואל ומשיב', ולא מובן לי ה'בנין ציון'.

[בכל יחסים יש פיתוי, אפילו בין איש לאשתו כמבואר בברכות בפרק ט', ובעירובין דף ק. יש פיתויים מוזרים ואף הזויים, כי בד"כ השכל לא עובד כ"כ אז, אבל זו דרכה של מעשה. כשיש יחסים אסורים תפקידה גם של האשה לעצור את זה. הגבול בין אונס לרצון, עובר ביחס פיזי כמאמר הפסוק 'ותפשה'.]
אדרבה מהמקרה שמובא מוכח כמובן שהבסיסותן טל
כדבריי, ושהמאמץ הוא להתיר, ולא לאסור כיוון שמצד בסיס הדברים ופשטות העניין נראה ברור חגמרי שזה אסור והיא אסורה-ואז רק מתאמצים להתירה.
אז בוודאי שיש מקום רב לדבריי.
וכבר אמרתי שאיני עוסק כאן חגופו של מקרה ספמיפי כי אני לא מביע געה לשום כיוון במקרה האחרון. אני מדבר על מקרה כללי שבו אישה מספרת מקרה כזה וכזה, ועל זה דיברתי. "אחד על אחד" בלי להתייחס למקרה ספציפי וריבוי מקרים לכאורה.
ברור שזה בסיס הדיון, כי הייתה בעילה בהסכמה.יזהר

אבל בכל זאת, אתה רואה שהדיון יותר מורכב ולא כל כך פשוט כפי שניסית להציג אותו.

אבל האמת היא שזה לא כל העניין. גם אם יוגדר הלכתית שזה אל אונס - זה מצביע על רמת אחריות מספקת של הנשים, כדי להוציא אותן מגדר אנוסות. אבל זה ממש לא משווה את אשמתן לאשמתו.

מעולם לא אמרתי שהדיון פשוט.ותן טל
רק אמרתי שאי אפשר מראש להגיד לנוממה אסור להגיד ו/או לחשוב. אדרבה אם הרב רוצה לנקות את הנשים שלמעשה לכאורה הפלילו את עצמן - אז שיפרסם את מהלך הדיון ההלכתי ויסהיר לנו למה הן לא אשמות.
כל רב שבא לפסוק בדינים חמורים כאלו צריך. להראות איך הוא עושה מה שעושה, אחרת למה להניח שזה נכון?
לגבי "חומרה" שוב, לא דנתי כאן בהשוואות וגם לא במקרה ספציפי אלא בעניין התיאורטי שנובע מהמקרים לכאורה, ובכל מקרה כמו שאמרתי - השוואות זה לא העניין כאן.
אתה חצוףפרח-בר
ובדיוק בגלל אנשים כמוך יש יותר מידי גברים שמרשים לעצמם ופחות מידי נשים שמתלוננות .
חצוף כי? ניכר מדבריך שהאישה היא יצור חסרותן טל
ערך ומודעות עצמית, תתביישי חצופה! את זאת שהופכת את הנשים לתלויות לגמרי בגברים!
אני בכלל לא מדבר רק על דיני עריות, אלא על כל מצב שרב אומר משהו שלא מסתדר עם השכל הישר.
אם רב יבוא איתך להודו ויגיד לך להשתחוות לפסל שם ואת תעשי את זה רק כי הוא אמר אז את טיפשה ומסכנה!
אני בניגוד אליך כנראה מכבד נשים ומאמין שיכול להיות להן שיקול דעת ורצונות נפרדים משל הגבר.
אני מעולם בשום מקום לא התרתי אונס אבל יש חילוק גדול מאוד בין אונס לפיתוי. ואונס אני לא מגדיר לפי מה שהחוק מגדיר (החוק גם מגדיר שגבר בן 20 וילדה בת 14 שרוצים להתחתן ומקיימים יחסים מרצון מלא - הגבר הוא אנס. כן כן - מגע מיני מתית לגיל 16 נחשב לתקיפה מינית מבחינת החוק -אין לזה זכר בהלכה וברור שעל פי ההלכה אין שום אונס כאן ומותר לבת 14 להתחתן.
כאשר אישה נשואה מדעת מקיימת יחסים, אין הדבר דומה למצב שבו סודני תוקף אותה בבמאה אפילה, גורר אותה בכוח למקום שקט ומבצע בה את זממו.
את מנסה להאשים אותי בהאשמות חמורות כאילו בגללי ובגלל אנשים כמוני יש עוד תקיפות - אז את גם חצופה וגם מזלזלת באינטליגנציה של נשים. תתביישי.
לשם שינוי אתה צודקארוון

אבל יש נשים שאוהבות לעשות הרבה רעש... ומביישות את המין הנשי, כמו שאמרת אפשר לחשוב מהן שאישה היא יצור קל דעת ולא יותר....

אז עדיף שתתעלם...

לא ידעתי ששנאת נשיםפרח-בר
זו האג׳נדה החדשה שלך , תתחדשי.
אני קצת נותנת קרדיט לנשיםארוון

אבל יפה שהחלטת לאמץ את גישת "נשים מטומטמות" ותפקידך להגן עליהן בעולם.

כל החבר'ה כאן שתקפו אותי- אז הנה כאן- ^^^ דג' לפמיניזם הרסני ביותר שמזיק לנשים, ומתבסס בעיקר על לעשות רעש, כאשר לא עומד מאחוריו כלום. 

בכל מה שכתבתי כאן לא התכוונתי לנשים כאלה שמביישות אותי כאישה!

כן, אלה גם נשים שיגנו על אישה שמפתה או אונסת גבר מתוך אג'נדה שאישה תמיד צודקת ושלאישה אין שכל כנראה..... עצוב.

לא עומד כלום? את ההיית שם?פרח-בר
את קראת עדויות?
את עייוורת אם את חושבת שאת יודעת מה הולך בקהילה של צפת , שם נשים שמעזות להתלונן זוכות לאיומים ולרדיפה במשך שנים .
הפסאודו פמיניזם שלך הוא הוא ההרסני ונשים כמוך שכל מטרתן בחיים הוא לתקוף את האויב ( נשים שלא חושבות כמוך) ממשיכות את הדיכוי ואת הבעיטה למטה לתחתית. בהצלחה עם זה.
על מה להתלונן?ארוון
גבר שיפתה אותך את ישר תסכימי? כל רב שיגיד לך שזה טוב את תסכימי?

אם זו הגישה שלך, בעלך צריך להיות מאוד מאוד מודאג...

אין אפילו מה להשוות לסיפור מוטי אלון..

ואת מדברת שטויות אם את חושבת שאני בפסאדו פמיניזם, הקורס שלך במגזר כנראה לא היה יעיל במיוחד...
לשיטתך גם גואל רצוןפרח-בר
כנראה צריך להיות אדם חופשי היום . לא?
הרי הנשים הטיפשות שהוא אסף מהרחוב היו צריכות לגייס קצת שכל ישר....
מראש לא נכנסים למצב כזהארוון
אני שמחה שאת מצהירה שכאישה את יצור קל דעת וטיפש שקל לשכנע אותו.

מכאן גם הסברה שצריך להשאיר אישה בבית( לתשומת ליבו של בעלך, ולאור התגובות שלך בהחלט כדאי לשקול זאת)

אני קצת נותנת לי קרדיט וחושבת שיש לי שכל, אבל אני גם מראש מתרחקת מסמי באבות ואדומו״רים כמו הרבנים אליהו והרב הנוכחי שלא אהבתי את הסגנון גם לפני...
מראש ? זה מענייןפרח-בר
אולי כדאי שתצאי קצת מהפוזה של הילדה המפונקת שקיבלה הכל בבית. יש אנשים שהחיים שלהם לא היו פשוטים והביאו אותם למקומות לא סימפטים , זה לא אומר שאפשר לנצל את המקום הזה וזה בטח לא אומר שמי שהגיע למקום הזה הוא טיפש.
עצוב לי עלייךארוון

בעיקר שעד כמה שאת כתבת פה את זו שגדלת בבית מפנק שנתנו לך הכ-ל..

ואין לך מושג בכלל עלי.

אז תמשיכי, אם את חושבת שאת קלת דעת וטיפשה. תהני. לא אני טענתי ככה. אלא את בגלל שלדעתך שאת אישה וכך נשים לדעתך.

אני סיימתי, ברגע שאת בעצמך חושבת שאת כזו ושצריך לגונן עלייך אני מעדיפה להתדיין עם אנשים חכמים ושנותנים לעצמם קרדיט.

כן תמשיכי עם האג׳נדהפרח-בר
לא ציפיתי ממך למשהו אחר... מדהים.
ואל תכניסי לי הגדרות לפה עם כפית , דברי בשם עצמך.
פרח את לא עשית אותו הדבר בדיוק כלפיה?ותן טל
זה בסדר במציאות כנראהפרח-בר
היא לא כמו שהיא מצטיירת בעולם הוירטואלי... מכירה נשים כאלו.
אבל פה בפורום ההגדרה הזו יושבת עליה בול לצערי.
את שמה לב לצביעות?ותן טל
לפני רגע התרגזת עליה שהיא מדביקה לך דברים והנה כאן את מודה שגם את עשית את זה עוד קודם לכן...
אוי נשים נשים...לכו תבינו נשים...
מה הקשר נשים נשים?פרח-בר
אה כן כי נשים הן מניפולטיביות ורעות אחת לשניה. שכחתי.
אני עם ארוון בתיאוריה ועם פרח במציאותהדרכה
עם ארוון בתיאוריה - כי באמת אין סיבה הגיונית שמישהו, איש או אשה יכניס עצמו למצב תלותי שכזה באף בשר ודם.
עם פרח בר במציאות - כי בפועל אנשים דעתם קלה ונשים פי כמה וכמה, וממהרים להאמין לדברי הבל ולהתפתות בדברי מרמה וחלקות, דבר שמנוצל לרעה על ידי הנצלנים למיניהם.
וזה למה הסמי פמיניזם של פרח הוא הרסניארוון
״ונשים פי כמה וכמה...״

בדיוק מה שאני לא רוצה שיחשבו על נשים..
זאת המציאות. תתמודדיהדרכה
לא כולן כמו ארוון
לא לא לאפרח-בר
אלו ממש לא המילים שלי , מצטערת!
לצערי הרב בשנת 2015 אני עדיין הולכת ברחוב ומוטרדת מגברים וכמוני כל אשה שניה , אז תוציא/י מהמשוואה את ״נשים דעתן קלה״ .
אוי, אז כנראה אני ממש מכוערת..ארוון
לא מאמינה לך לדקהפרח-בר
וגם מכוערות מוטרדות .
להפתעת הגברים אני בד״כ עונה , ולא בעדינות.
אף פעם לא חוויתי את זהארוון
ויש לי גם חברות שלא( וגם כאלה שכן כמובן..)..

ואת עוד נשואה( שמה כיסוי ראש?)...
מה הקשר אם אני נשואהפרח-בר
או שמה כיסוי ראש? את חושבת שנשואות לא מוטרדות? את מתכחשת לזה שהרחוב הוא מקום סקסיסטי? איזו אצבע מאשימה השאלות שלך מפנות ולמי? לנשים שבוחרות להתלבש בצורה מסוימת ולכן מזמינות השפלה מילולית?
הכנסת לי מילים לפהארוון
הכוונה שאם מטרידים אותך שאת עם כיסוי ראש עוד כנראה, אז דחוף אני וחברות שלי זקוקות לניתוח פלסטי או משהו...

לא באתי להתווכח או לריב
גואל רצון אם היה נושא את הנשים על פיותן טל
ההלכה, אכן, מבחינה תורנית קשה לבוא אליו בטענות. ההלכה מתירה נישואי כמה נשים לגבר אחד (חדר"ג לא קשור כי עקרונית לא כולם קיבלוהו, וגם אם כן תימנים וודאי לא, ובכל מקרה הוא רק לכתחילה ובדיעבד לא פשוט להגיד שהוא מפקיע קידושין גמורים). ואם זה מרצונן המלא ומתוך ידיעה שלהן שיש לו עוד נשים אכן מבחינה תורנית לא נראה שזה גופא, בעיה. ואני לא מדבר על אענות שאנס לכאורה וכו' -אלו טענות נפרדות שבהחלט צריכות להתברר ועליהן אולי הוא באמת אשם לכתחילה גם תורנית (ובטח אם עבר גילוי עריות).
כל זה נטו מבחינת התורה כי שאלת. סתם ככה להתחתן עם הרבה נשים, מותר.
זה שהנשים מתחרטות בשלב כלשהוא זה משהו אחר...לא קשור לשורש השאלה.
אתה מכיר את המושג "מקח טעות"?יזהר

בהלכה וגם בחוק, יש סקאלה שלמה בין האונס לרצון מלא ומודע, ומתייחסים לכך בהרחבה. לקבוע בבאופן מוחלט שמבחינה תורנית אין שום בעיה בדבר כזה, זה פשוט לא נכון. תיאורטית יתכן מצב של ריבוי נשים ע"פ ההלכה ללא שום בעיה, גם בדורנו, אבל אתה צריך להניח כל כך הרבה הנחות נלוות, שבפועל זה הופך למשהו שלא יכול להתקיים במציאות.

אבא שלי אישית הכיר תימני עם ארבע נשים. בדורנו.ותן טל

ככה שמסתבר שזה כן יכול להתקיים במציאות (ארבע נשים - שהוא נשוי להם כהלכה, לא כמו אצל רצון שהוא לא טרח להתחתן כדת וכדין וכל הדיון היה רק תיאורטית לגביו א-ם היה נושא אותן, והיו יודעות מראש שי עוד נשים וכו'..).

בקיצור - לא דיברתי באוויר אלא מתוך מציאות. זה דבר שהיה קיים, וגם בדור האחרון, ולא משנות כל "ההנחות הנילוות" - בפועל בסופו של דבר זה יכול לקרו, למרות שלהרבה אנשים זה נראה "מזעזע".

אתם מפספסים את כל העניין.יזהר

לפי חלק מהעדויות, הבעלים ידעו. כלומר: לא רק הנשים היו פתיות ותמימות, אלא גם הבעלים שלהם.

זה אוירה חברתית, עיוורון ציבורי. היו המון תופעות כאלו בהיסטוריה של העולם, והן לא דילגו גם על גברים. ניצול מעמד, כריזמה וכישרון לרמות - זה דבר שקיים בכל העולם. נשים אולי נופלות בזה יותר, אבל גם גברים נופלים.

האמת שהוא צודקארוון

כל מה שהרב אומר עושים? אין חשיבה עצמאית?

[ברור שהוא בחר בצד אחד, "התנערות" מהכתם לפני שיתקפו גם אותו]

^זו עבודתנו להעדיף את דבר ה' על פני דבר אדם כמוחסדי הים
שמובא בגמרא "דברי הרב ודברי התלמיד וכו' ".
זה לא בסדר להגיב ככה בלי להבין את המקום שבו הם עמדושוקולד לבן

תסלחי לי, אבל אישה במקום כזה הרבה יותר פגיעה מגבר

ואם מדובר באדם שהיא חושבת שמרומם מעם וכל מה שהוא עושה הוא קודש

זה כן עלול ליצור בלבול ועשיית דברים שבשכל הישר היא לא היתה עושה אותם

יכול להיות שהוא הכניס אותן למצב של בלבול כזה שהן לא הצליחו לחשוב כמו שצריך ועשו בלי לחשוב

(ואם היו לו כוחות רוחניים של טומאה אולי הוא גייס אותם?)

וגם אם לא יש מצבים שבהם האישה קופאת במקום ולא מסוגלת לצעוק או לברוח.

הרבה פעמים דווקא באונס או תקיפה מינית נשים מוצאות את עצמן קופאות בלי יכולת לזוז ואח"כ עוד שואלים אותן למה הן לא עשו כלום.. 

מסכימה איתך שאסור להגיע למצב שבו האישה תמיד צודקת, זה אסון בדיוק כמו ההגדרה ההפוכה.

אבל מכאן ועד לשפוט נשים שהיו במצב שבו לא הצליחו להגיב הדרך רחוקה מאד

ונוכלים מושבעים, אנשים שלא נפלו פעם אחת או אפילו אנסו ל"ע פעם אחת, אלא כאלה שעשו את המעשים האלה באופן סדרתי, הם המומחים מספר אחת בלגרום לאדם אחר לעשות את מה שבחיים הוא לא היה עושה מול אדם אחר

יש להם כישרון לבצע דברים כאלה בתוספת שיטות נכלוליות שלא היית רוצה להתקל בהם ולעמוד מולם (ולבדוק אם את לא היית נופלת בפח)

במיוחד שמן הסתם הוא גם ככה בחר נשים חלשות שפחות יעיזו להתנגד כי הן מפחדות מהצל של עצמן (הרי כל אנס בוחר את הקורבנות שלו לפי התכונות האלה)

כך שמלהצדיק תמידית את עם הנשים ועד לדון את הנשים האלה לכף חובה הדרך ארוכה מאד..

וזה מאד לא הוגן להאשים את הנשים שגם ככה סובלות כל החיים שלהן ממה שהן עברו

זה לא נשמע אונס מהתיאוריםארוון
אלא הבטחות שווא של היטהרות על ידי כך. או סיכוי לילדים... ולפעמים צריך קצת שכל ישר...

ומראש בכלל לא להיכנס לכל האלילות הזאת...
הסיפא של דברייך מוזרה כי היא נובעתותן טל
מהאקסיומה הראשונית שלך שהנשים לא אשמות ואז בלאו הכי הן מסכנות וסובלות כל החיים. אבל זה בדיוק מה שדנו כאן ושלא כ"כ פשוט: כדי להגדיר דבר כאונס לא מספיק לבגיד : הוא רב גדול והיא אישה וקופאת וכו' וכו.'
אם על פי עדות אחת הנשים שם היא באמת יכלה -ועשתה את זה בשלב כלשהו-לקום וללכת, אז אנחנו מבינים בשכל ישר שכל מקרה בו אין כפייה אלא שידול באמצעים שונים( צריך סברה מאוד מאוד חזקה הלכתעת ובעלת כתפיים כדי להגדיר שאין כאן ניאוף אלא אונס.
שלא.תביני לא נכון -בתורה גם הגדרת מפותה היא נגדרה שמפילה הרבה מהאחריות על הגבר, ובמקרה שהמפותה היא רווקה אז לכאורה אם היא רוצה בכך הוא חייב לשאת אותה לאישה ולא יכול לגרשה כל ימיו (לא ניכנס לדיון למה שתרצה בכלל...תיאוראית אם תרצה...), ובכל מקרה בצעירה יהיה מחוייב לשלם כסף לאבי הנערה (באמת אני לא זוכר מה הדין של בוגרת שמפותה שהיא רווקה, האם גם לה מגיע כסף). אבל כאשר המפותה היא אשת איש כמובן שהדין שונה כי זה ניאוף...
יש חילוק בין דיני מפתה לדיני אונס -מי שרוצה לטעון שמדובר באונס צריך להסביר הלכתית למה זה כך. עד אז זה צגוחך להגיד שאסור לחשוב ו/או לדבר על כך שגם לצד שני בצקרה כמו שכאן לכאורה, יש אשמה כלשהיא (ואני לא נכנס ל"גודל האשמה" -גם אם צד אחד אשם חמישים וצד שני רק שמונה, עדיין יש אשמה...ועדיין יש השלכות הלכתיות...).
מה הקשר מפותה זו נערה ברשות אביהמגניב%

אתה צודק וכתבתי מעין זאת. אבל תיקון קטן בכל זאת:ותן טל

בדקתי את עצמי שוב, ואני מתנצל: כתבתי שדין המפתה, שיהיה חייב לשאת את המפותה או לשלם כסף לאביה - זה לא ככה, זה בקטע של האונס נערה בתולה. מי שמפתה נערה בתולה, יעשה אחת מהשניים: או יישאנה לאישה וייתן לה כתובה כנערה בתולה (כתובת בתולה גבוהה יותר מכתובתה של זאת אשר אינה בתולה..) - ואם אינו רוצה לשאת אותה (והוא באמת לא חייב) - ישלם לאבי הנערה מוהר הבתולות - דהיינו, מעריכים בבית דין מהו גובה הכתובה שנערה בתולה מקבלת באותו זמן, והמפתה משלם זאת לאבי הנערה.

הסיבה היא שכמו שכתבתי, בעבר הכתובה היה עיקר הבטחונות הכספיים של אישה כאשר היא מתחתנת - למקרה שבעלה נפטר או מתגרש ממנה. אך כמו כל דבר ב"שוק" - כתובה של נערה בתולה הייתה נחשבת הרבה יותר מכתובה של מישהי שכבר אינה בתולה (כלומר, בשפת השוק: "על נערה בתולה "שילמו יותר") - ככה שמי שפיתה אותה ושכב איתה, בעצם הוריד לה את ערך "בתולתה" - ועל זה הוא שילם.

אב אכן, כמו שכתבתי כבר זה בעיקר במקרה של נערה שברשות אביה. בדקתי עוד קצת עכשיו והגעתי למסקנה שכנראה בוגרת שהיא מפותה, לא זכאית לשום "פיצוי" בעקבות כך שפותתה - כלומר, נניח, בחורה בת 25 שהתפתתה ושכבה עם מישהו, גם אם הייתה בתולה לפני כן - לא תקבל את "מוהר הבתולות" מהמפתה. כל זה, כמובן, רק במצב שבו המפותה אינה נשואה ו/או אסורה באיסורי עריות אחרים על המפתה - כאשר היא נשואה או עריות לו, כמובן, דין שניהם מהתורה למיתה...

מפתיע שמי שמדבר פה בלי סוף על כמה אסור לומר כלום על רבניםראשית חכמה

טוען שהיו צריכות לסרב לו.

איפה הכבוד ת"ח שלך?

למה דמגוגיה למה? ותן טל

יש הבדל בין סתם להגיד לשון הרע או משהו על אנשים ובכללם בטח תלמידי חכמים, לבין כאשר רב באופן ספציפי לפניך אומר לך לעבור עבירה, שבוודאי ובוודאי שאתה לא צריך לעשות את זה, ואף מחוייב לסרב, כל עוד הרב לא מסביר לך בכלים הלכתיים למה מותר לך לעשות את זה בלי שום צל של ספק (וככל שהעבירה חמורה יותר ככה הנימוק צריך להיות משמעותי ובעל כתפיים יותר...).

אבל לנסות דמגוגיה ולנסות כאילו להציג ש"איפה הכבוד ת"ח שלך" - זה הכי קל, נכון?

אני בטוח שכל אדם בעל מעט איי קיו בפורום הזה, היה יודע לענות בשמי, גם בלי לשאול אותי, את התגובה שעניתי לך עכשיו בדיוק - מה זה אומר עליך ועל הניסיון שלך דווקא להיטפל למישהו מסויים?

זאת לא דמגוגיה.ראשית חכמה

הפכתם רבנים לאלוהים ולכאלה שאסור לשאול שאלות על מה שהם אומרים ואסור לחלוק עליהם ואתם מצפים אח"כ שנשים לא יקשיבו לו. הצביעות במיטבה.

מעולם לא הפכתי רבנים לאלוקים. אני עצמי מקשה על רבותיי שאלותותן טל

מכמה כיוונים - לעיתים גם כיוונים נגדיים (מפתיע, מסתבר שאני מסוגל לחשוב על כמה כיוונים ולא להיות רק מקובע, מה? )והרבה פעמים חלקתי במציאות על רבותיי בדברים כאלו ואחרים, והייתי צריך לקבל הסבר לשאלות כאלו ואחרות.

אבל הכי נוח לעשות דמגוגיה לאדם שאת לא מכירה בכלל...

ז-ה, הצביעות במיטבה, גברתי...

בהחלט מפתיע שאתה שואל שאלות על הרבנים שלךראשית חכמה

בהתחשב בזה שהתגובות שלך בכל מה שקשור ברבנים בפורומים האלה זה:

"הרב כך וכך יודע יותר תורה ממך ואני בטוח שהוא מכיר את המקור שאתה מביא."

כן, הפכתם רבנים לאלוהים. כל רב הוא קדוש ואסור לבזות אותו. מתלוננת שהתלוננה לפני שלוש עשרה שנים אויימה והתייחסו אליה כמשוגעת, אז מאיפה לעזאזל אתה רוצה שלאישה יהיה כוח לעמוד אל מול הרב?!

טוב,אני לא רואה צורך לענות לדמגוגיות. כל טוב לך!ותן טל

כן, שמנו לב שאתה לא רואה צורך לענות על שאלות שאין עליהןראשית חכמה

תשובה.

לא. כבר עניתי לך לפני זה. פשוט כעת רק דימגגתותן טל

לאחר שכבר ענו לך על מה שדימגגת.

על זה, באמת שאין לי צורך יותר לענות.

דימגוג נעים שיהיה לך...

אמר הדמגוג הראשי.ראשית חכמה

העובדה היא שכעת עשית דמגוגיות. ואני לא. כל טוב ותן טל

העובדה היא שכעת עשית דמגוגיות. ואני לא. כל טוב ותן טל

בתור דמגוג אתה אמור לדעת מה זה דמגוגיה.ראשית חכמה

זאת טענה שאתם הפכתם רבנים לאלוהים. וזאת עובדה שאם אכתוב כאן משהו על רב אחר שנחשד בעבירות על רקע כזה (פחות חמורות, נכון.), מיד יצנזרו לי את התגובה בטענת "ביזוי ת"ח" למרות שיש כמה נשים שהתלוננו עליו. אז כן, מציאות כזאת יוצרת קיפאון אל מול הרב הקדוש שיש לו רוח הקודש ויודע דברים שאנחנו לא יודעים וכמובן שאסור לחשוד בו שהוא רשע...

אבל בטח בדמגוגיה שלך תצליח להוציא את עצמך בסדר כמו כאן:

לאחר התלבטות החלטתי לפרסם פה אזהרה לכלל הגולשים! - צעירים מעל עשרים

ממש קדוש מעונה שכולם מגיבים בחוסר התייחסות לדבריו ואומרים דברים לא ענייניים. דמגוג.

אממ רק לגבי האזהרהאוריה,
הוא צודק
יש פה (כמו בכל מקום) אנשים שלא קשורים למציאות ושקצת מטרידים...
אז באמת לא להתפתות לפתח שיחה עם כל אחד
זה לא העניין.ראשית חכמה

העניין שמה הוא הסגנון וסיפור הרקע.

ההודעה נראית רק ככסת"ח.

חירטוטים. את לא יודעת כלוםותן טל
ומי שהיה צריך לדעת מהעניין ידע ממנו (אגב, המנהל האחראי באותה עת אמר שאין מניעה אמיתית שאלך עם זה למשטרה...).
עדיף שפשוט לא תשמיצי במקום שאין לך בו ידיעה וחצי ידיעה. ניכר שמשום מה מסיבה שאינה ברורה את שונאת אותי שנאה עזה. אולי זה בגלל פורום או"ח ושאני ממלכתי מידי לטעמך, אלוקים יודע...
עצה שלי, כדאי למתן את השנאה הזאת זה לא בריא לנפש...
אם מישהו ברחוב מבקש ממני כרטיס אשראי..אדם כל שהוא

לכמה שעות, רק כדי להשתמש בו בתור סרגל, ואני נותן לו והוא גונב כסף, הוא לא פחות גנב מאשר מי שביצע תרגיל עוקץ מתוחכם, שיכול להפיל גם אנשים ממולחים.

כל הנסיון שלך להאשים אותן כדי לזכות אותו כמה שיותר מקומם מאוד בעיני. 

ואם הגישה שלך הייתה הגישה הרווחת, והנשים היו מודעות מראש זה מה שיקרה, סביר שהפרשה הייתה נמשכת עוד כמה שנים.

מה הקשר בין המשל שנתת לבין הנמשל?ותן טל

אם מישהו מבקש ממך ברחוב לאכול חזיר בטענות ממולחות כלשהו - מי אשם בכך שאתה אכלת את החזיר - אתה או הוא? והאם יש אפשרות שהוא היחיד שיהיה אשם ואתה לא?

אני לא מנסה "לזכות" כאן אף אדם ואפילו לא דיברתי על מקרה ספציי כי אני לא דיין ולא סמוך ולא כלום. דיברתי כאן תיאורטית על מקרים כאלו.

אם אישה מפלילה את עצמה, כדי להפליל גם מישהו אחר - זה מטומטם לטעון ש"בגלל שהיא מסכנה אז נגיד שהיא לא אשמה בכלום". מילא אם הייתה טוענת שיש כאן אונס - אבל כאשר יש מקרה שבו שום אישה לא טוענת לאונס הלכתי אלא לפיתוי באמצעים שונים - אזי זה מגוחך להגיד שבמצב כזה מותר להאשים רק צד אחד ולא שני צדדים במה שנעשה.

אגב אם כבר המשל שלך למעלה - אז אם "נשתמש" בו - אם אדם שואל ממך כרטיס אשראי ברחוב להשתמש בו בתור סרגל, וגונב לך עשרות אלפי שקלים - האם מותר לי להגיד לך שאתה בחור מטומטם, אידיוט וחסר שכל?

בוודאי שכן. כל אדם בר דעת לא נותן את הכרטיס אשראי שלו למישהו אחר - ואם נתן, זה הבעיה שלו ושלו בלבד, והוא האידיוט חסר השכל כאן ולא מעניין אותי שגנבו לו עשרות אלפי שקלים - הוא שילם על הדביליות שלו.

זה א-ך ור-ק בנוגע למשל שהבאת, ולו קשור בכלל לנמשל כיוון שאין שום קשר כמו שאמרתי ברישא, רק כדי להסביר לך מדוע אפילו המשל שלך חסר כל היגיון.

אם אישה לא יודעת להיות מספיק אחראית על גופה - ומרשה שיפתו אותה - לנסות להאשים רק צד אחד בסיפור זה פשוט דפוק לדעתי. ושוב, בלי שום קשר לסיפור ספציפי.

לכאורה לפי דבריך אישה נשואה בזמן הסנהדרין שזינתה עם מישהו שפיתה אותה במיני טענות שונות ומשונות, גם "הלכתיות" לכאורה, או "קבליות" - תוכל להתלונן שהוא פיתה אותה, ואותו יענישו ולה לא יעשו כלום.

לא שמענו כדבר הזה. אדם שמבקש לעקור דין תורה ממקומו, עליו התמיהה. שום "כבוד לאישה" לא שייך כאן - להיך, אתה הוא זה שמזלזל בנשים וביכולת שלהן לשלוט על גופן ועל מחשבתן.

אני אומר חד וחלק - אני בהחלט לא ארצה להתחתן עם אישה אם אדע מראש שהיא כזאת פתייה וקלה לפיתוי. בהחלט. וכן, אני אומר את זה גם אם זה נשמע בוטה.

הניסיון שלך לעקור דברים פשוטים ממקוממם בלי שום הסבר אמיתי (העיקר להגיד שכאן א-נ-י זה שמ-א-ש=י=ם את הצד השני - הרי הוא זה שהפליל את עצמו לכאורה, והרי "האשימו" כאן כבר צד אחד במעשה שמהמבט הפשוט ביותר זה מפליל גם את הצד השני כל עוד אין סיבה חזקה להגיד שלא...

אני בטוח שתלמידי חכמים גדולים ורציניים הרבה יותר ממני וממך יידרשו במקרים שכאלו, אם באמת יוכח שהיו אמיתיים, לשבת ולדון זמן רב כדי להחליט האם, למשל, אישה מותרת לבעלה וכו'...

וכן, בהחלט יש מצב שיהיה צריך לבצע במקרים כאלו גירושין. הרי עונש מוות במילא אי אפשר לעשות לאדם כיום, אבל גירושין במקרה ניאוף, בוודאי שכן...

ממש יפה שהרב אליהו כותב בפירוש שלא לשפוט את הנשים האלו-כמו צמח בר
וכמעט כל השירשור הזה דן אותן...

אל תדון אדם עד שתגיע למקומו! זה לא אני אמרתי..
אז בבקשה.

מה שפורסם בתקשורת הוא אפילו לא צל קצהו של הפרשה עפ"י מה שניתן להבין מדברי הרב אליהו.
אף אחד מכם מעולם לא היה במצב של הנשים האלו (ובעז"ה שגם לא יהיה....) אז אנא, להרגע עם הביקורת והשפיטה. אין לכם מושג מה הייתם עושים אם הייתם במצב שלהן.

זאת בדיוק הנקודה, לא מסכימים עם הרב אליהוצריך עיון
הבעיה בשרשור הזה היא שעירבבו כאן שני דיונים שונים; דיון הלכתי-שכלי, מי האשם בסיפור, ודיון ריגשי, מי המיסכן בסיפור
אין פה עניין להסכים עם רב זה או אחר..כמו צמח בר
לא לדון אדם עד שנמצאים במקומו זה לא הרב אליהו אמר.
^^אוריה,
זו תופעה ידועה של ביינישים
צריך להתנתק מהישיבה לפעמים כדי להתחבר למציאות.
לא בטוח שהבנתם אותיצריך עיון
ברור לי שאם ותן טל יפגוש את אחת הנשים האלה הוא ירחם עליה/יגלה אמפתיה/משהו בסגנון. כל מה שהוא אמר זה מבחינה הלכתית, לא ריגשית.

אולי לא היה צריך להדגיש את הנושא ההלכתי, זה כבר דיון אחר..
זה יפה לדון על אנשים שנפגעו, בפומבי?אוריה,
ונניח שאתם צודקים בפן ההלכתי, שגם זה לא נכון כי הרב אליהו העיד עליהן שהן צדיקות וכשרות, זה יפה להתבטא כך?
לא מספיק הפגיעה, עכשיו גם הופכים אותן לדיון הלכתי?
חוסר רגישות משווע
אתה רציני?ותן טל
אומנם אני לא השופט אבל מוזר לחשוב שחייבים להאמין למה שרב אומר גם אם זה לא מסתדר לך הלכתית...
ואני אחדד ואעצור בזה: בטענות לכאורה, הנשים היו מודעות למה שנעשה.
אישה שלא שואלת שאלות על מעשים חמורים כאלו קשה לי להבין למה ה-י-א כשרה וצדיקה ואילו רק הצד השני לא...
להדגיש שוב, אני לא מדבר על מקרי אונס אלא פיתוי לכאורה...
עזרא שיינברג הוא רשע, זאת עובדהאוריה,
הוא אפילו כבר לא מכחיש אלא טוען שזה היה בהסכמה..
לגבי הנשים יש לך ספק? אז שב ואל תעשה עדיף.
תחשוב שזאת קרובת משפחה שלך חלילה ואל תצא באמירות פוגעניות.
מישהו ביקש ממך לחוות דעה עליהן?
ידוע לך מי רואה את התגובה שלך?
ראשית אמרתי מראש שאני מדבר על עקרוןותן טל
ולא על מקרה ספציפי. ובכל מקרה אתה גם מכניס נתונים מפוברקים אבל לא משנה...
למען האמת לא אכפת לי מי קורא אותי כמו שלך לא אכפת מי קורא את המילים שלך כאשר אתה אומר מה שאתה אומר ( רק שאלה ביינישית: אדם לא יכול להיות נאמן להפליל עצמו בדיני נפשות ולככאורה מדובר כאן בדיני נפשות אז גם אם נגיד ולכאורה כמו שאתה אמרת - וזה לחלוטין לא מוכח ככה ואתה ניזון נטו ממקורות "אנטי" ולא ממקור אמין מספיק- אבל גם אם ונגיד שכמו שאמרת הודה - אזי אדם לא יכול להפליל עצמו בדיני נפשות, ואם כן, אז בעוכריך לכאורה גם הנשים הפלילו את עצמן אז לפי הלוגיקה שלך, גם הן רשעות ונואפות. מצד שכלי קר זה לא משנה עם אחד נואף עם הרבה או אחת נואפת עם אחד בלבד -שני הדברים האלו אסורים.
אגב לגבי ה"קרובת משפחה" אולי אתה תעשה אותו דבר כלפי הרב? תחשוב שהוא קרוב משפחה שלך?
מצחיק אותי צביעות כמו שאתה מגלה כאן...כי אם לכאורה נסתמך על העדות היחידה של צד אחד בנתיים שזה הנשים - הן הודו בפועל שהן לכאורה נאפו רק טוענות שזה היה בפיתוי וטענות שונות של הצד השני...
בקיצור רבינו קשוט עצמך...
ושוב, עקרונית אני בכלל דנתי על העקרון ולא על מקרה ספציפי - המקרה הספציפי הוא לא העניין מבחינתי ואני לא דיין סמוך ואפילו לא שופט בערכאות...אלא אותי מעניין העקרון שמאחור שבמשפט ובהלכה אין צד שחסין לביקורת! בטח לא כאשר הצד השני חשוף לחלוטין לביקורת...
אתה קשקשן גדול. כל המדינה ראתהאוריה,
את הגירסה של עזרא בחדשות. הוא טוען שזה היה בהסכמה.
ולגבי הנשים, הן פחדו, היו בשוק כשזה קרה.
טוב לא אמשיך לדון במקרה ספציפי כי בכלותן טל
מקרה זה לא העניין, רק אגיד שתי נקודות בקצרה: א. אתה שוב חוזר חעניין הטענה ( אף שגם היא לא נכונה ממש אבל ניחא) כשאני הקשתי עליך מהבחינה ההלכתית גם אם נניח...
ב. אתה כבר זה שמפרשן ומנסה חסנגר על הנשים ולהגיד למה הן לא אשמות אם מקרה לכאורה היה - בפועל ברגע שהן לכאורה הודו שעשו את זה בהסכמה איתו כאשר לכאורה הוא פיתה אותן והסביר חהן הסברים שונים - כל ההסברים שלך לא שווים כלום.
ודבר אחרון לפני סיום : ממתי אתה דיין סמוך בבית דין של עשרים ושלושה?
מעניין לראות איך כאשר רוצים, כל ההלכה מתכופפת בפני האינטרסים של אנשים...
ושים לב שאלו שדיברו בהגיון הלכתי קר וחותך, בחלק ניכר מהטענות שלי הסכימו איתי כאן (ושוב, הכל לכאורה...).
אתה מנסה לפנות למימד הרגשי ה"אנושי" וזה מבחינתי גם צביעות וגם טימטום.
כשתרצה לדון הלכתית באמת ולא תקבל מילה של רב כקדושה רק בגלל ש"הרב שמואל אמר" (אהמ אהמ...וד"ל) - אז תדבר איתי...
בנתיים זה בעיקר פולמוס בין מקדשי הרגש, לבין אלו שמסתכלים על הדבר מבחינה הלכתית ולא מפחדים להקשות גם על רבנים...
שום רב ושום אישה, אינם חסינים לביקורת. בטח לא כאשר לצד השני מתבצע רצח אופי מושלם...
ואם אתה מקדש את הערכאות ומסחינתך גם ניאוף לכאורה רק הגבר אשם- אז אתה בבעיה חמורה אחי...
עוד קישקושאוריה,
כולם יודעים שלום לך אדוני הנביאותן טל
והדובר של "כולם". מעניין מתי "כולם" הסמיכו אותך להגיד בשמם מה הם חושבים.
וקישקוש זה מה שאתה מנסה להפעיל כאן מניפולציות רגשיוצ כשמדובר נטו בהלכה.
טענה אחת הלכתית לא הבאת לי לאורך כל השיחה הזאת - ובצדק, כי פשוט אין לך. אז אתה מעדיף לפנות למיצד הרגשי ולרגש העליהום הציבורי לכאורה שכאילו יעזור לך "להוכיח" כדבריך.
מצטער הקישקוש הרגשי שלך לא עושה עלי רושם.
כשתרצה ךהביא ולו טענה אחת הלכתית ולא רגשית, תדבר איתי. בנתיים אני היחיד מבינינו שמגובה בטענות הלכתיות רציניות שיש לחשוב עליהן, לעומתך שכל מה שיש לך זה הרגש המטעה והמטופש( ו"כוח העליהום". מזל שזה לא עושה עלי רושם...
הבהרה: מה שכתבתי היה לפני שאוריה ערךותן טל
את מה שהוא כתב. כנראה תוך כדי שפירסמתי הוא ערך כי הבין את הגיחוך בדברים שכתב... (ההבהרה רק כדי שלא יחשבו שאני מוזר שמגיב בלי הקשר ועל דברים שלא נכתבו)
ואגב, מצחיק שאתה אומר ליותן טל
שאני מתערב בדברים שאני לא מבין בהם כאשר אתה בעזרת הריגשי שלך מנסה לטעון טענות בשם כולם בדברים שלא הם ולא אתה מבינים בהם...
ככה שבכל מקרה, רציני יותר ממני אתה לא יוצא - והי ת שלי לפחות יש בסיס הלכתי להתחיל בו את טענותיי ולך לא - הרי שההיגיון הישר אומר מי יותר "רציני"
לא דיברתי על "ותן טל"כמו צמח בר
או על אף אחד אחר באופן אישי.
אני לא דנים אף בנאדם עד שנגיע למקומו. בין אם הוא רב גדול ובין אם זו נפגעת..

הצדק הוא צדק הוא צדק
ומי שחטא יצטרך לתת על כך את הדין ולחזור בתשובה.
מכאן ועד לשפוט אדם בסיטואציה כזו.. לומר שהוא טיפש או לומר "אם הייתי במקומו-הייתי פועל/ת אחרת" זה לא בסדר.
כי אנחנו לא בסיטואציה הזו וגם לא נהיה.

זה שפוגעים בצד אחד לא אומר שצריך להוציא את דיבת הצד השני רעה.. זה לא בסדר וזה לא בסדר.

ובכלל אני לא מבינה מה העניין של הדיון הפומבי בזה אם אנחנו לא נוגעים בדבר?
יש גדולים וחשובים מאיתנו שיעסקו בזה ביושר ושהאמת תצא לאור בעז"ה.
אני אחדד-כמו צמח בר
לא מדברת על הדיון ההלכתי..
מדברת על הדיון הרגשי והשפיטה בפסים אישיים שהן נשים חלשות והן בעייתיות.
זה לא נכון לעשות את זה.

ולגבי הדיון ההלכתי? כבר כתבתי שלדעתי זה ממש לא ענינינו.
אבל כשפגעו בצד שני אף אחד, כולל את, לא אמרותן טל
מה שאת אומרת עכשיו... הייתי מבין לו מראש היית קוראת לא לדבר על שני הצדדים והיית נזעקת כבר כשדיברו סרה על צד אחד. ברגע שזה מגיענבעיתוי שנראה שכולו נוצר רק בגלל הפגיעה בצד השני ואגב אורחא את כדי לצאת "בסדר" אומרת שלא היה צריך לפגוע גם בצד הראשון - אפעס זה לא מסתדר כל כך בראש... מצטער...
תודה רבה על הניתוח האישיותיכמו צמח בר
לא הייתי כאן בתחילת הדיון. רק עכשיו ראיתי אותו.

זו היתה דעתי לפני שפתחו את השירשור והיא לא השתנתה. ובטח שאני לא אומרת דברים בכדי לצאת "בסדר" אם אני לא חושבת אותם.

(התלבטתי המון אם להגיב... אני לא חושבת שאני צריכה להוכיח לך או למישהו אחר שאני כנה במה שאני כותבת רק כי "זה לא מסתדר לך בראש". הסיבה היחידה שהגבתי היא כי חשוב לי שתישמע העמדה המאוזנת שנגד התעסקות בג'יפה של אחרים ובטח ובטח שלא לשפוט אף אחד מהם. בלי קשר לעובדה האם הם אשמים או לא)

על סמך כמה נתונים בודדים הסקת מסקנות מקסימות. ואני מודה לך על השפיטה המהירה.
התגובה היא לא אישית רק לך.ותן טל
ובכל מקרה מההודעה הראשונה שלך היה נראה שאת "מדברת" בעיקר על הנשים ולא על הצד השני. ולא מדובר כאן על "שפיטה מהירה" אלא על קריאת טקסט ופיענוחו והסקת מסקנות בדרך לוגית פשוטה. הכל על בסיס מה שנכתב ובלי שום רצון חלילה לפגוע... בדיוק כמו שאת "שפטת" את כל אלו שעל סמך התרשמותך האישית דנו בבנות האלו בשרשור...גם כאן בדיוק כמו שאמרת עכשיו לי, היה אפשר לטעון נגדך שעל סמך כמה נתונים בודדים הסקת מסקנות לגבי האנשים מה הם שופטים וכו'...
בקיצור את הבעת את דעתך על מה ששאר האנשים כתבו בשרשור על סמך התרשמותך האישית - ואני עשיתי אותו הדבר בדיוק כלפי ההודעה שלך - הבעתי את דעתי עליה על סמך התרשמותי האישית.
מותר לך, מותר גם לי...
אני לא צודק?
ההבדל ביני לבינך הוא-כמו צמח בר
שאתה הסקת מסקנות על סמך מה שכתבתי. ואילו אני לא הסקתי שום מסקנה אלא כתבתי רק על הדברים הגלויים כלפי חוץ. רק מה שכתבו בפירוש.

לא ברור לי איך אתה ממשיך לטעון שזו "הסקת מסקנות בדרך לוגית פשוטה" כשאמרתי לך בפירוש שזה לא כך.
האמת היא לא מסקנה לוגית פשוטה? אתה כנראה השלכת ממה שכתבתי על מקרים שאתה מכיר שאנשים פועלים כך וקבעת עובדה שגם אני פועלת כך.
זו לא מסקנה לוגית פשוטה זו השלכה אישית שלך על המציאות שלי.

וכנראה הייתי צריכה להבין שכשאתה משרשר לי וכותב בפירוש "כולל את" ומתייחס אליי ברוב ההודעה שלך- אז כמובן שההודעה היא כללית ולא מכוונת אליי...נכון?

בכל אופן, אין לי עניין לדון בזה אחרי שהבעתי את דעתי בנושא השירשור.. ובלנ"ד זו הודעתי האחרונה בנושא.
שיהיו בשורות טובות לכל עמ"י.
את גם "הסקת מסקנות" על סמך מה שאנשיםותן טל
כתבו והחלטת לפרשן אותם כאילו הם דנים... ואני, כתבתי דבר מפורש על פי מה שאת כתבת בצורה הכי גלויה - בהודעתך הראשונה לא אמרת מילה אחת על כך שאסור לפגוע גם ברב, אלא התייחסת רק לכך שאסור לפגוע בנשים...
הנה ראי איך הפכתי את הראיות שלך על פיהן...מצטער זה לא אישי
והסקה לוגית פשוטה זה נטו על פי מה שאת כתבת אז...זה מה שאמרתי. על סמך מה שאת כתבת זה מה שהיה מובן בפשטות. נכון לאז. מה לעשות אני מבין דברים על פי מה שכותבים ולא על פי מה שחושבים. אני לא קורא מחשבות...
אחרי זה שינית את דעתך - סבבה, אני רק הסברתי את היחס להודעה הראשונה שלך, ולמה הגבתי מה שהגבתי, והקושיה עלעך שעשית בדיוק מה שהאשמת אותי בו... (ולמעשה כל הקטע העקרוני שלי בשרשור הוא חהראות לאנשים את הצביעות בנהיגת איפה ואיפה ביחס מסוים לצד אחד והפוך לחלוטין לצד אחר שאין כ"כ סיבה אמיתית ליחסים הפוכים כאלו במקרים שכאלו...אז הדיון הצדדי עכשיו לגבי הודעתך רק המחיש לי עוד יותר את מה שטענתי... תודה )
"כשפגעו בצד השני"ראשית חכמה

תחי ההשוואה.

הנשים האלה יש ספק אם הן אנוסות או שוגגות.

הרב הוא מזיד בטוח.

אתה בטוח שיש מה להשוות?

וד"א אם דברנו על צביעות,ראשית חכמה

אז כשמדובר ברב דרוקמן אתה כמובן סומך על דעתו, אבל כשזה הרב אליהו אז "מה פתאום? למה אתם סומכים על רבנים מבלי לשאול שאלות?"

לייייקקקק^^^^^^^^^גליה...
ובכל זאת כולם דנו את הצד השני בלי שום בעיהותן טל
למרות שלא נראה לי שמישהו היה "במקומו". יגידו: "זה הלכתי, הוא אשם ולכן מותר "לדון" אותו" - יענו לך מהצד השני שלדעתם גם הנשים אשמות במשהו ולכן מותר לדון הלכתית לגביהם...
אם אתה דן צד אחד - ולעיתים ממש באובססיביות - זה קצת מצחיק לדרוש דום שתיקה מוחלט בנוגע לצד השני...
יש הלכה ויש רגש. גם לפי זה וגם לפי זה, את לא יכולה (או כל רב שהוא גדול כשיהיה) להחליט שצד אחד חסין לגמרי מביקורת והצד השני פרוץ לגמרי...
אתה מכיר את הנשים האלו בכלל שאתה משתלח פה נגדן?אוריה,
קצת צניעות וענווה לא תזיק לך
ואחרים מכירים את הצד השני שהם משתלחיםותן טל
ככה נגדו?..
קצת צניעות וענווה לא תזיק גם להם...
מה גם שהדגשתי שאני ממש לא מדבר דווקא על מקרה ספציפי אלא על העיקרון...
אם על צד אחד מותר לכולם "לפתוח פה" אז שאף אחד, לא יטיף מוסר למי שמעלה תהיות גם על הצד השני. זאת צביעות.
אתה ממש מגזים.גליה...
אם רבנים מכל קצוות הקשת גינו אותו ויצאו נגדו ונידו אותו למה לעזאזל אתה מצפה שאנשים נורמטיביים כאן לא יצאו נגדו באותה נחרצות שגדולים יצאו?
רוצה להיות יותר צדיק מהם? כאילו מה?
רוצה לחכות לשמוע בפירוט מה קרה שם כדי שכבודו יחליט האם אפשר להשתלח בו?
רבנים מכל קצוות הקשת לא יודעים הרבה יותרותן טל
ממני וממך. וזה שיש רבנים שמגנים לא אומר שאני חייב גם. מה גם שבכלל לא דנתי בו אלא בנשים לכאורה...
האם כל הרבנים האלו יכולים לקבוע הלכתית מעבר לכל ספק שהאישה לא נואפת לכאורה?
זה עניינים מסובכים מאוד ומורכבים מאוד וקלות הדעת שחלק מהאנשים פה מייחסים לזה מצחיקה...
אגב, יש גם רב גדול אחר בציונות הדתית שלא מעט רבנים יצאו נגד פסיקותיו וקבעו שהוא מכשיל הלכתית, ועשו בית דין ולכאורה קבעו שהוא יטתר לא רב ואסור לקרוא לו רב וכו' וכו' - ומסתבר שלא כולם הקשיבו להם... מה לעשות? אין סנהדרין כיום...
וגם במקרה של רב אחר ששוב יש טענות שהודה בפני רבנים על מעשי סדום בבחורים, ורבנים רבים הוקיעו אותו, אבל לא כולם...מה לעשות? אין סנהדרין כיום...
אני לא מחוייב להקשיב לאף רב ספציפי וגם לא להרבה רבנים. אגב כל הרבנים ששמעת הם בסך הכל הרבנים שבחרו להתבטא בעניין בפומבי כשכמות המידע בידיהם שואפת לאפס... ודי לחכימא...
אפקט העדר שאת מקדשת, "רק כי יש כמה רבנים שמובילים אותו" לא מקובל עלי. ובטח כאשר אני דיברתי על הצד השני בפרשה, ועיקר דבריי רוב הזמן היה עקרוני ולא פרסונלי למקרה הספציפי...
אם בכלל לא דנת בו..אדם כל שהוא

אז למה אתה מחפש לדון את הנשים? אף אחד לא צריך את עזרתך בזה, אין בדיון הזה תועלת.

"כל הרבנים האלו יכולים לקבוע הלכתית מעבר לכל ספק שהאישה לא נואפת לכאורה?". כל זמן שכל הרבנים לא יקבעו מעבר לכל ספק שאינן נואפות, אז צריך להתנהל דיון ציבורי האם הן נואפות?!

האם הן צריכות להוכיח לך את חפותן?

ברגע שהדיון הציבורי תח בנוגע לצד אחדותן טל
אז בהחלט לאף אחד אין רשות להגיד למישהו אחר שאסור לדון בנוגע לצד השני.
ואת הצביעות הזאת רציתי לחשוף ונראה לי שעשיתי זאת בהתמדה גם בלי קשר למקרה הספציפי אלא ככלל עקרוני - אם אתם פותחים משהו אל תצפו שלכם תישמר הזכות להחליט על אלו חלקים מהדבר מותר לדון.
ומוזר שאתה לא מסנגר ככה גם על הצד השני... האם הוא צריך להוכיח לך את חפותו?
תסהיר בצורה הלכתית טהורה מה ההבדל בין הצד הנשי לצד הגברי בסיפור תיאורטי כזה. עזוב אותך ענייני ריגשי ו"מה זה עניינך" דבר תכל'ס איך אתה מוצאנהבדל הלכתי ביחס לאחריות ההלכתית של כל צד על עצמו בסיפור כזה...

עג עכשיו רוב אלו שהתעמתו איתי כאן הוכיחו שוב ושוב את טענתי... והראו את הצביעות במצב שבו צד אחד מאותרג לחלוטין וצד שני נתון לכל ביקורת שכל אחד יחפוץ להטיל עליו.
בקיצור בלבולי שכל...
ותמחל לי כי בדרך כלל אני מחזיק ממך אדם רציני אבל בדיון הזה בחרת לברוח לחלוטין מהעניין ההלכתי ומהסבר מה ההבדל בין הצדדים שמתיר יחס מסוים כלפי צד אחדמואוסר אותו לחלוטין כלפי הצד השני...
לגבי ההשוואה לצד השני..אדם כל שהוא

א. אם היית לוקח את הדברים לקיצוניות השנייה, ואומר שמבחינתך כל הצדדים זכאים כרגע, זה היה הרבה יותר טוב. [ומכיוון שמתוך הדברים נשמע שהעניין המקורי שלך הוא ללמד עליו זכות, ולא ללמד עליהן חובה, חבל שלא עשית את זה]. 

ב. באמת, גם לגביו לא צריך לדון מעבר לנדרש. מאחר שכרגע נראה שהוא לא מסכן אף אחת, וגם מבחינה ציבורית הוא כבר מחוק לגמרי, אולי כדאי להניח לו [ברמת הדיון הציבורי, ברמה המשפטית כמובן צריך לטפל]. אלא אם כן יש דברים שצריך ללמוד מהם מסקנות להבא.

ג. הוא לא צריך להוכיח בפני את חפותו. הוא כן היה צריך לעשות את זה בפני הרב שמואל אליהו והרב אנג'ל, שנדרשו לטפל בעניין. 

ד. בנקודה שבה הייתה לי סגורייה אמיתית לגביו, שיש ערך למעשים טובים שהוא עשה, [בניגוד למה שנטען], אמרתי אותה.

ה. מבחינה הלכתית, יש הבדל בין מי שחטא במזיד למי שחטא בשוגג. [גם אם זה שוגג קרוב למזיד, וכל שכן אם זה שוגג קרוב לאונס]. במקרה שאתה מסופק אם זה שוגג או מזיד, אתה לא יכול לחרוץ את דינו כחוטא במזיד. בנוסף, יש הבדל בין חוטא לעצמו, לחוטא ומחטיא רבים [גם אם האחרים שהוחטאו הם מזידים גמורים].

לייקק^^^^^^גליה...
כבר אמרתי אלף פעם שעיקר הדיון שליותן טלאחרונה
היה תיאורטי עקרוני בלי מחויבות להיצמד חמקרהנספציפי. רק בגלל שכל פעם חזרו לגרור למקרה הספציפי נאלצתי להידרש אליו, אבל לא זאת הייתה מטרתי. אני לא דן אף אחד בסיפור ספציפי.
וכמו שאמרתי אני מפסיק את הדיון הזה כי סתם... אז ראה בהודעה זאת סיכום מבחינתי וסליחה מכל מי שלקח משהו באופן אישי - כמו שלא רציתי לדון על מקרה ספציפי ככה גם לא היה ליממטרה לפגוע באף אחד ספציפי כאן גם אם הטונים עלו לפעמים...
ותן טל קצת מתפלאת עלייךגליה...
הפעם אני לא מבינה למה לחפור ככ על פרשה מאופלת ככ..
אתה לא יודע שום דבר בוודאות. אין לך מושג מה היה שם, אף אחד לא יודע כנראה חוץ משיינברג עצמו, הנשים, והרב שמואל שהוא הודה בפניו. אז על מה היציאה הזאת להיות אובייקטיבי ככ כלפי הרשע הזה?
הוא רשע זה ברור. חוטא בברור. מיותר ככ
את מצחיקה זה בטוח. את אומרת שאף אחד לא יודעותן טל
אבל בכל זאת קובעת עמדה כלפי אותו צד אחד בלבד...
אם כל האמונה שלך באשמה של הצד הזה היא על סמך העדות של הנשים אז את בבעיה אבל בכל מקרה מעדותן נטו יוצא בפועל שהן גם נואפות.
אז תחלעטי, את לא יכולה לרקוד על כל החתונות - אם את גם טוענת שלא יודעים בוודאות אבל באותה נשימה מתירה לעצמך להפוך צד מסוים לרשע אף שככל הנראה את לא יודעת יותר ממני - את לא יכולה להתלונן כאשר על סמך אותו מידע ממישהו אחר אומר שניתן להסיק עוד דברים.
מה שאמרת עכשיו זה בדיוק סגנון הצביעות של העיקרון עצמו שיצאתי נגדו. בגלל לכאורה דמוניזציה גדולה כלפי צד אחד מאתרגים לגמרי את הצד השני הנשי אף שזה כ"כ לא פשוט שמבחינה הלכתית הן "נקיות" לגמרי, ואם מותר "לדון" צד אחד אז למה שיהיה אסור "לדון" את הצד השני?
רק תסבירי לי למה לך מותר יותר מאשר לי מותר...
אני רואה שלא הבנת מדבריגליה...
שאני מביאה את דברי הרב שמואל.
הוא קרא לו רשע ורבנים נוספים פסלו אותו לחלוטין. הם ציוו עליו לעזוב את צפת והוא קיבל. הוא הודה מולם.
מה אתה עוד רוצה?
אין לי שום סיבה לקחת צד נגד הרב שיינברג תאמין לי. אבל הוא הודה מול הרב הראשי של צפת ועוד דיין שאיני זוכרת את שמו. אותם רבנים קבעו על סמך מה ששמעו בתחילת הפרשה שהנשים נקיות וצדיקות. אז עד שלא יוכח אחרת זה הצד שלי. מה שהרבנים האלו אמרו. והיה לי קשה לקבל את זה זה לא היה פשוט.
בכל מקרה אני מאמינה שגם אתה מבין שאדם הזה הוא פןשע כי הוא עבר על עריות.וסביר להניח מכל מה ששמענו שהוא זה שגרר למעשה את הנשים.
אם את ההנחות האלו אתה לא פוסל, מה זה משנה עכשיו מה מעמד הנשים?
אולי מבחינה הלכתית זה יחשב כאונס ואולי לא. תן לרבנים גדולים ממך להחליט. תן בהם אמון שהם לא יקלו בדינים נוראים כאלו. מה גם שזה לא רב אחד שמכריע אלא מספר רבנים יחד.

לעניות דעתי אין כאן לקיחת צד.
אין צדדים בסיפור הזה. דבר ראשון אין אחד שמצדד בו, חוץ מעורך הדין שלו שזה הג'וב שלו. דבר שני הוא הודה במעשים האלו והודה שהוא פגע. כלומר הוא החא בסדר. את הקורבנות אין מה להכניס לעניין פה של צד.
קשה לי עם זה שהוא חטא לא פחות מזה שכואב לי על המשפחות.

למה מה שהרבנים האלו לכאורה אומרים. הוא מוכרח?ותן טל
הרי הם בידוק אלו שטענו בעקבות זה שאסור להרמין לכל מילה של רב רק כי הוא רב.
אז כן אני לא מפחד להגיד שיש לי שאלות הלכתי ת גדולות נגד הרב שמואל עם כל כמה שאני מעריך אותו. ו"הודה" או לא הודה זה לא אני ולא את יודעים הכל זה ממה שאומרים אנשים ( גם רבנים הם אנשים). ובכל מקרה כאשר יש טענות ויש אמירות וכו', אז אני לא רואה שום סיבה שיהיה לכל הפחות מותר לפקפק החכתית האם אישה כזאת היא "כשרה" לגמרי.
כמובן, העליהום הציבורי נגד כל מי שינסה לטעון שיש אחריות כלשהי על הנשים הוא גדול ולכן מעטים מוכנים לנסות את זה (התגובה שלך גם הייתה ספיח של עליהום נגד מי שמעיז לחשוב ולהגיד דעה שונה...). אני לא ירא מפני איש, אני מקווה, וכשיש לי תהייה הלכתית אני אעלה אותה כי אני לא חושב שחייבים לאתרג צד אחד. כן? אפיחו אם הרב שמואח אמר. ואם הרב שמואל יגיד לך שאת צריכה חקפוץ מהגג תעשי את זה?
אם הרב שמואל רוצה להוכיח הלכתית מה שהוא אומר הוא צריך להוכיח.
עובדתית אף אישה לא טענה חאונס אלא למה שמוגדר בחוק נימול יחסי מרות של כהן דת (הכל לכאורה). אם אפשר לבסס הרשעה "הלכתית" על עדות של אישה ולכאורה הודאה של הנתבע (שגם זה לא מובן איך זה אפשרי...), וככה הציבור "מרשיע" צד אחד? שאף אחד לא יתפלא שמשתמשין בדיור בהודאה של האישה ובעדותה כדי לתהות האם לא צריך "להרשיע' גם אותה.
כדי להעביר את המקרה שלכאורה נעשה מהגדרת ניאוף של אשת איש, להגדרת אונס - צריך לוליינות הלכתית גדולה מאוד ומאוד לא פשוטה.
ודבר אחרון:ותן טל
נניח שהייתה הודאה - למה את מדברת במינוחים של פוגע וקורבן? כי זה מה שתרבות המערב החדירה לך?
גם אם נניח והוא הודה (והוא מכחיש) וגם אם נניח וזה היה - שום אישה שם לא טוענת לאונס אלא לביצוע בהסכמה רק טענו שהוא "הונה" אותן.
אדם כשהוא לומד הלכה, הוא מבין מה שאמרתי... לכאורה אין מושג כזה של "הונאה" באשת איש... אם אשת איש במודע ובלי שכפו עליה את עצם המעשה עצמו, מנאפת עם אדם אחר - זה ניאוף לכל דבר ואין כמעט טענה שתוציא אותה נקייה.
יתרה מזאת אני ארחיב כדי שתביני... נניח תיאורטית יש אישה נשואה בשם לאה ואיש בשם שמעון. שמעון בא ללאה לבית נניח כשהיא לבד, ואומר לה שאם לא תקיים יחסים איתו הוא ירצח אותה. האם מותר לה לעשות זאת? ודאי שלא. זה לא ייקרא אונס כי במקרה כזה צריך למסור את הנפש כי זה משלוש עבירות של יהרג ואל יעבור.
מה שאומר שהגדרת "אונס" בקטע מיני, באישה נשואה, זה רק כאשר הצד השני כופה עליה את עצם המעשה בחוזקה. לא כאשר הוא מעמיד בפניה אפשרות לעשות או למות...
ואם ככה אז פשוט וברור שזה לא כזה קל לפסוק שהאישה היא לא נואפת אם סמכת על עדותה שלה שזה היה בהסכמה, כאשר באת לפסוק את דינו של הצד השני...
למעשה, לא מין הנמנע שאם כל הסיפור נכון, שיהיו לא מעט דעות החכתיות שהבעל מחויב לגרש את האישה... ואז לפי דעות אלו כל עוד הם לא מתגרשים, יתר הילדים שיבואו לאחר מכן מאותם בעל ואישה הם ממזרים...
עניין בכלל בכלל לא פשוט...

אגב, המקרה שתיארת כן מוגדר כאונס...אדם כל שהוא

[לפחות לעניין עונשים] אף שזה יהרג ובל יעבור והיא צריכה למסור את הנפש.

ולא ברור לי שיש הבדל בדין תורה בדיני אדם בין אונס אשת איש למפתה אשת איש. ביחס לאנס. [כמובן, שיש הבדל ביחס לאישה].

בכל מקרה דינו בחנק, ומעבר לזה לכאורה "קים ליה בדרבה מיניה".

וחוץ מזה, ממתי ילדים מאישה שזינתה ונאסרה לבעלה הם ממזרים? 

ממזרים הם רק מי שנולד מאיסור עריות עצמו [או ממזר], האיסור של אישה שזינתה להמשיך לחיות עם בעלה אינו איסור עריות.

זהמלאנאונס במובן שאם תעשה זאת היא בהחלטותן טל
תחשב כנואפת. מה לעשות שככה למדנו... אתה מוזמן להביא מקור הלכתי שיטען שהיא לא תחשב נואפת.
טוב תשמע.גליה...
אתה ברוח קרבית, ומשולהב, אני רואה שהדיון יפסק כאן כיוון מסיבה אחת פשוטה- אתה לא סומך/ מאמין לרב אליהו ואני כן.
לכן אין לנו על מה לדון.
אני לא דיברתי על הקטע של להקשיב לכל מה שהרבנים אומרים. כל עוד הם לא אומרים דברים שהם עבירה על שולחן ערוך, הם עדיין יותר גדולים ממני, יותר מעורבים ממני-הרב אליהו- ואין לי אישית סיבה לא להאמין שהרב שיינברג הודה שהוא פשע.
אתה מעדיף לחפור במציאות- שיבוסם לך.
אתה בהחלט לא יותר חכם מהרב אליהו ושאר הרבנים שנידו אותו, ותאמין או לא- אתה יודע הרבה פחות מהם מה קרה שם באמת.
לא פורסם עדיין בשום מקום כתב האישום אז אל תגיד לי עובדתית לא עובדתית מה קרה.
ובקשר להלכה, אתה מתעטף באיצטלה של אדם שלא מפחד לחקור את האמת ולא מפחד לשאול רבנים ולהקשות עליהם אז על זה דעתי:
זה עלול לפספס את המטרה ואז אתה לגמרי לא יוצא צדיק כמו שנראה לך
דבר נוסף- במקום לקשקש כאן ככ הרבה על כמה זה חשוב וכמה הרב אליהו והדיינים כנראה לא מכירים את ההלכות הדינים וקטעי הגמרא שכולכם מעלים כאן, תפנה אליו. דבר איתו ושאל אותו בענווה ואז תחזור להחכים את כולנו.
על שאר הדברים שאני לא מסכימה איתך לצערי לא מספיק חשוב לי להשקיע זמן ולכתוב לך כאן
שימי לב לצביעות. את אומרת לי לא לקשקש על עובדתיתותן טל
לא עובדתית ובעצמך נסמכת על דברים כאילו לכאורה הם עובדתיים...
לגבי הרבנים - לא נעים להגיד אבל כן, בהחלט לא נראה שהדברים שלכאורה נאמרים בשמם תואמים את הכתוב בספרות ההלכתית. אם הם רוצים לנקות את הנשים מחשג, בבקשה, שינקו - שיסבירו פומבית למה הם טוענים שהחכתית הנשים לא נואפות.
הם הסבירו כלפי הצד השני למה הם פוסקים מבחינתם שנאף, אבל לא מספקים תשובה הלכתית ברורה למה הצד השני במעשה בהסכמה שכזה אין לו שום אחריות הלכתית...
אז כן הרב אמר לכאורה דבר שלא נשמע לי נגון הלכתית ואני אומר וכותב את זה. זה הכל.
אם מותר להשתלח ברב אחר רק בגלל טענות של רב אחר כנגדו ( ולא יותר מזה שהרי כמו שאמרת עדיין שום דבר לא ידוע...) - אז שאף אחד לא יתפלא כשאף צד לא נשאר חסין לביקורת.
וכן, אם אני רוצה להגיד שאישה נשואה שלכאורה מסכימה לרב לחלל אותה, היא חסרת אחריות הלכתית (דגש על המילה מסכימה. אף אישה מהעדויות עד היום לא טענה לאונס, לא במובן של החוק הישראלי ובטח לא במובן ההלכתי הנוקשה יותר) - אז אני אגיד את זה ושיקפצו לי כל האנשים שמזדעזעים מזה שגם לאחרים מותר להגיד את דעתם בנ שא גם אם היא שונה ממה שהרבה מוכנים לשמוע...
אתה ככ נסער שכבר לא רואה בעינייםגליה...
אל תקרא לי צבועה. חצוף. אני לא כיניתי אותך בכינויים.
הבהרתי שאני סומכת על הרב שמואל כמקור אמין. נקודה. לכן אין לנו מה לדון כאן על צדדים לכאן או לכאן כי אין פה צדדים.
אתה מפקפק בו ובוחר לא להאמין עד שלא יביא לך הוכחות מול העיניים תהנה!!!
אני לא במקום הזה.
ואגב לא ברור לי מי הרבנים מהצד בשני שצריך לשמור על כבודם. מצודדי שיינברג? מיהם?
או שיינברג בעצמו?

אני מניחה שכבר הותשת מהדיונים כאן ופרשת בכל מקרה ראיתי לנכון לכתוב את זה.
יום טוב לכולם.
צ"ע כרגיל אתה צודק במילים מועטות...ותן טל
צריך עיון
רוצה שיעורים?
נראה לי שספציפית בדיון הזה כבר אפרוש..ותן טל
נראה לי שכל מה שהיה לי לומר אמרתי, לפחות כל עוד לא עימתו מולי סברה הלכתית רצינית ולא רק ריגשי וכו'... אם יביאו סברה רצינית אולי יהיה לי משהו חדש.
עד אז נראה שאני סתם חוזר על עצמי אז חבל על הזמן... מקווה שאעמוד בפיתוי לא להגיב עוד.
ובנוגע להצעתך: אולי בדיון רציני אחר לשעתיד נוכל לעבור אצלך השתלמות, עכשיו זה כבר פסה אבל תודה !
עזרה מחוכמת הדוסיםפצל"פ

אני כרגע עם בלנדסטון מידה 11

איפה אפשר למצוא רדבק במידות האלה בפחות מ400 שקל?

כמה זמן בערך רדבק באמת מחזיק?

ויש הבדל כלשהו במידות בין רדבק לבלנדסטון? לקנות גם ברדבק מידה 11?

האם אחרי שמחת תורה התשפ"ד הפכתם לאנשים טובים יותר?זיויק

או שנשארתם אותו הדבר?

ומה המשמעות למה שעברתם? או שלא עברתם..

לצערי לא. אותו בן אדם.צע
חח מה יש לפרט?צע

ובכל זאת..

המלחמה יכלה לנטוע בי גבורה, מסירות נפש, רצון לחיים משמעותיים יותר בשל הידיעה כמה חיי אדם נגדעו... איזה אנשים איבדנו שיש להשלים את החלל שלהם..

לא זכיתי שקרה..

מבין אותךזיויק
לפחות אתה מרגיש וזה המון
המילואים השפיעו..ולא לטובהנחמד מאוד
חושב שיש השפעות לא קלות על החיים שלנו מהמילואים שזה די קשור לשמחת תורה תשפד
בעיקר עייף יותרבחור עצוב
שכח לישון צהרייםבנות רבות עלי
..הרמוניה

ב"ה לא חוויתי מקרוב ואני יודעת שאי אפשר להשוות את העוצמה וההשפעה לעומת מישהו שכן, אבל זה כן הוביל לחשבון נפש והוציא אותי משאננות. ברור שהשתניתי. מעבר לזה, בעקבות ה7.10 התבררו לי כל מיני סוגיות כמו היחס לכלל ופרט בעם ישראל (חטופים), שירות- עד כמה, היחס שלי לגיוס בנפרד ולקריאות לגיוס חרדים בנפרד. עד כמה אני מעורבת במה שהעם עובר, כמה אכפת לי ומה אני עושה עם זה. היחס שלי לשמועות קשות וסיפורי זוועה- איך אני מתמודדת עם זה, איך אני מתמודדת עם אנשים סביבי שרואים את זה אחרת ממני ורוצים לשתף אותי... נגיד אני נמנעת מלשמוע סיפורי זוועה, ואני לא אוהבת להגיב בזעזוע ולשקוע בזה אבל מה לעשות כשמישהו שכן בוחר לשמוע בא לפרוק אצלי תזעזוע שלו (בדרך קבע). וגם היה מדהים לראות את ההתעוררות של הזהות היהודית בעם.

תודה על זהזיויק
👍הרמוניהאחרונה
במה לעבוד ומה אפשר לעשות בתקופת חיפוש עבודה?צע

כבר כמעט חודשיים שאני מחפש עבודה.

נראלי שיש מין תום כזה שבע"ה נמצא בקלות עבודה, ולכן זה בסדר לקבל דמי אבטלה נמוכים שנגזרים ממשרת סטודנט..

ואז מגיע הרגע הזה, שאתה מבין שאולי ח"ו זה יכול לקחת הרבה יותר זמן .. ויפה שעה אחת קודם גם לחשוב על הכנסה זמנית וגם על לוז או משהו כזה ..

אני מניח שלרבים מילואים זאת אופציה אבל אין לי כח ורצון לפרט למה, אבל ישמצב גדול שאני מנוע מלעשות מילואים..

(לא עשיתי במלחמה..)

האם יש רעיונות אחרים למקומות עבודה זמניים?

במהלך התואר לא קמתי בזמן אז קל וחומר עכשיו שאני ללא מסגרת.. ואני מניח שאולי עבודה תוכל לגרום לי לבריאות ויציבות .. וכמובן גם להכנסה..

רעיונות אחרים לסדר ויציבות עשיה לימוד והתקדמות בתקופה מאתגרת זו מלבד עבודה זמנית/או על הצד שאתקשה למצוא עבודה זמנית זה גם מבורך..

בתפילה לפרנסה בשפע ולמציאת מקום עבודה מתאים ומספק לכולם.. ואולי אפילו השבוע אעדכן שדברים יסתדרו והתקבלתי😃

תודה רבה..

אולי משלוחים? ראיתי מלא שעושיםזיויק
והכי חשוב להתמקצע במה שאתה טוב
עבודה היא ברכה בלי קשר לתוכן שלהמשה

מה הכישרון הטבעי שלך? מה למדת?

סיימתי לימודי ראיית חשבון ב"ה.צע
לא עולם שאני מכירמשה

בינתיים אני במקומך הייתי יושב בבית ולומד שני דברים לעומק

1.AI

2. אקסל

ולא פחות חשוב מזה את השילוב בניהם.

נשמע רעיון ממש טוב, תודה.צע

אקסל אני מכיר קצת, היה לא מעט בתואר..

וגם יודע שיש קורסים חינמיים..

איך לומדים ai? אתה מכיר דרך או קורס?

ותוכל להסביר מעט מה יש ללמוד בזה? 

אתה צריך בסוף ללמוד איך לעשות את העבודה שלךמשה

כללומר. לנצל את הזמן כדי להתקדם מקצועית ולא רק "לחכות" שמישהו יואיל בטובו להסתכל עליך. כמובן גם הקו"ח שלך יתעדכנו  בהתאם.

לימודי AI ברשת - למה זה לא שורה? 

AI יש לא מעט חומר. הייתי מחפש ללמוד על השילוב בין AI לבין המקצוע שלך. כלומר  איך לשאול שאלות על טבלאות דוחות וחשבוניות וכל אלה. בסוף איך לעשות את העבודה שלך טוב יותר.

אופס… טעותפ.א.
יש בקמפוס ILהרמוניה
אתה כבר עם רישיון רו"ח, אחרי סטאז' של שנתיים?פ.א.

יש הבדל גדול בין סיום לימודי חשבונאות ובין מי שמחזיק ברישיון לעסוק בראיית חשבון.  

אם אתה עם רישיון - חיפוש העבודה הוא שונה מחיפוש מקום לעשות בו סטאז'  

גם כיוון תעסוקתי הוא שונה - עם רישיון אתה כבר צריך לבחור כיוון התמחות / תת-התמחות מקצועי בתחום הגדול של ראיית חשבון.   

מניסיון של הרבה תקופות כאלהעשב לימוןאחרונה

לעשות לו"ז יומי. שכולל לימוד קבוע קודש או חול, אם אפשר כזה שמתקדמים בו.

לקבוע יעדים, כמו ספר קודש מסויים או פרק זמן קבוע או קורס מקצועי אונליין, אפילו סדרת שיעורים תורניים באתר של ישיבה או מכון מאיר

זמני ארוחות יחסית קבועים, ארוחות מזינות.

לשים לב לזמנים האידיאליים בשבילך לשיון ולקום, להתאים את הזמנים של היום למקצב הטבעי שלך.

לשמור על קשר עם אנשים אחרים

לטפח את הבית והסביבה.

למצוא התנדבות- זה משהו שיכול להיות זמני ואחר כך להיפסק או להשתלב בעבודה שתמצא

לחפש פרויקט כלשהו שלך, שאתה רוצה לממש בזמן הבינתיים הזה.

בהצלחה ושיעבור מתישהו

פורום תורני דתי לאומירוצה להשתחרר

מכירים את פורום אוצר החכמה? לתורה? ועוד כמה קצת פחות מוצלחים?

יש הרבה פורומים תורניים חרדיים. הראשונים שהזכרתי מוצלחים מאוד בהרבה מובנים, פעילים, ואפשר למצוא בהם דברים מעניינים גם לאחר זמן.

האם יקום פורום תורני דתי לאומי? שיהיה ברמה, פעיל, לגופו של עניין (בדרך כלל כמובן), ומעניין?

תגיד אוצר החוכמההפי

תגיד לי אלפי ספרים תורניים ב"ה שעזרו לי שנים

באיזה הקשר זה פורום? 

תחפשי בגוגל 'פורום אוצר החכמה'רוצה להשתחרר

ותגלי מקום מעניין מאוד. זה לא 'אוצר החכמה' עצמו - ספריית הספרים הענקית, אם כי יש ביניהם קשר כמובן.

זה פורום תורני, רובו חרדי אך לא כולו. חלק מהכותבים מוכרים (הרב איתם הנקין ז"ל, יבל"א הרב יוסף בדיחי, הרב יואל קטן, ועוד מן הסתם), אם כי כולם משתמשים בשמות אנונימיים כמו כאן.

זה קצת מצחיק אבלנקדימון

מי ששם בפורומים אלה מי שנחלשו רוחנית והתדרדרו לפורומים. אצלנו, החזקים לא משוטטים בדברים כאלה באינטרנט וממילא לא תראה מקבילה.

זו פרשנות בלבד.

לא חושב שזה נכוןרוצה להשתחרר

כלומר, מן הסתם יש שם רבים כאלה, אבל ודאי לא כולם. יש שם אנשים גדולים, ידענים ומעניינים, יראי שמיים בהחלט.

חלקם גם רבנים מוכרים, כפי שכתבתי להפי.

בסוף השימוש בכלים כאלה מועיל לפיתוח של שיח תורני, לפתרון שאלות, ועוד.

אה, ואני מכיר חברה חזקים מאוד אצלנו שמכירים את הפורומים האלה. כל מי שמחפש באינטרנט מדי פעם תשובות לשאלות תורניות עיוניות (לא הלכתיות פשוטות), כמעט בטוח נפגש בזה. דווקא חברה ברמה גבוהה לדעתי. אז אמנם הצדיקים הנ"ל אינם משוטטים יומם ולילה באינטרנט, אבל יוצא לפעמים להיכנס.

מוזמן לבקר בפורומים הנזכרים.אלה פורומים ברמה גבוההפתית שלג
רמה למדנית גבוההנקדימון
לא מנבאת רמה רוחנית גבוהה.

אני מכיר קצת את הפורומים שם, במיוחד את עצכ"ח הידועה. הלמדנות והחריפות אכן רמה גבוהה, היתר לא תמיד.

לא מכיר. מחיפוש בגוגל זה נשמע לי משהו אחר לגמריפתית שלגאחרונה
בינינו, קשה ברשת להישאר בדיונים מעמיקים כל הזמןמתוך סקרנות
להבנתי, סוד ההצלחה של הפורומים שהזכרת הוא שרוב גולשיו עם חסימה חזקה מאוד לרשת, ככה שאין לה באמת "רשת" שמושכת אותם לכל מיני מקומות ומפריעה לריכוז...
יש סיפור מעניין עם אוצר החכמה והפורום שלהםמשה

לעצם העניין. כנראה בעולם הדתי לאומי יש לא מעט פעילות כאן (פחות משהייתי רוצה) ולא מעט גדולי תורה צעירים כותבים דווקא בפייסבוק.

יש קבוצת פייסבוק/ווטסאפ של רבנים לדעתיארץ השוקולד
אבל לא יודע אם היא סגורה, רק שמעתי עליה מרב שאני מכיר
אני חושב שלתלמידי חכמים שעוסקים בכל רחבי התורהפתית שלג

ובפועל ב95% באותם התכנים שעוסקים בהם תלמידי החכמים החרדיים, הפורומים שהזכרת מספקים את הסחורה שצריך.

זה אפילו יתרון עצום, ומהמקומות הבודדים שבהם יכולים לדון באותה הסוגיה אברך מרמת גן עם אברך בכולל ברכסים וכד'.

אני מכיר יותר את פורום לתורה, והוא באמת נועד להיות מקום סגור יותר מאוצר החכמה, אבל עדיין הוא משרת המון לומדים מכלל הישיבות.

ייתכןרוצה להשתחרר

הבעיה שה'בעל הבית' שם חרדי. אתה יכול לבוא, אבל תרגיש אורח.

באיזה מובן?נקדימון
באווירהרוצה להשתחרר

וגם בתוכן. זה כמו להיכנס לבני ברק. גם אם יקבלו אותך יפה, אתה אורח. כתבת שאתה מכיר את הפורומים. לא הרגשת כך?

צורת החשיבה, המקורות, די הכול. לרוב המנהלים מכבדים את תופשי התורה אצלנו, אבל עדיין הם בעלי הבית.

דברים שאני עושה לפעמים/משה

יחד עם שאר פרוייקטי הווטסאפ של ערוץ 7, הנה עוד אחד: אייטמים מעניינים שאני (או הצוות) דגים מהפורום.

מוזמנים להצטרף. קבוצה שקטה של 2 אייטמים ביום בממוצע .

ערוץ 7 הפורומים - Whatsapp

ילדה שיוצאת מלא פעמים בלילה ממיטת מעבר, מותשים.עינב66

אשמח לשמוע מנסיונכם כשילדה בת שנתיים ותשע עברה למיטת מעבר (כי למדה לצאת מהמיטת תינוק), מה הכי עזר לכן שתשאר במיטה שלה במהלך הלילה ולא תבוא אליכם חמש פעמים?

רוצים להתחיל איתה מהלך אבל מנסים להבין מה יגרום לה להישאר במיטה שלה ולא לבוא אלינו כי היא יכולה וזה מפתה לצאת ולהיות עצמאית.

מבחינת שפה היא מבינה אבל לא הכי מדברת עדיין.

תכתבי בפורוםרקאני

הריון ולידה

פה זה פחות רלוונטי

בפועלנפשי תערוג

מה שיעזור זה להחזיר כל פעם

כל פעם

אבל זה מתיש ומנסיון אישי באיזה שלב באמצע הלילה נשברים כי רוצים לישון

עם הזמן זה עובר.

ואתם כהורים.

אל תרגישו שנכשלתם אם היא בכל זאת מגיעה למיטה 

לא נוראנחלתאחרונה

כיף להיות במיטה עם אבא ואמא!  לא נורא בכלל. אם יש מיטה רחבה מספיק

והילדונת לא בועטת נוראות תוך כדי שינה, לא נורא. חושבת שזה נותן בטחון

לילד.  אולי להתפלל על זה, אם זה מפריע? לבקש עצה טובה מהשם?

אנשים שמבינים בכסף השקעות וכוניק זמניק
אני אשמח לשמוע אותכם שם בשאלה קטנה שאלה על חסכון קטן - חיסכון השקעה וצריכה
ממש מושך אותי כל הנושא הזה של בניה ויצירהרק נשמה

עכשיו יש לי אפס ניסיון אבל אני ממש רוצה לדעת לעבוד עם חומרים לעשות חריטות בעץ לבנות רהיטים וכאלה לא בקטע של מקצוע סתם כתחביב אבל אין לי מושג איך מתחילים וגם איך משלבים הכל עם לימודי תואר

יש למישהו רעיונות לקורסים או סדנאות או ליודעת מה?

פשוט להתחיל, בכל דרך, להשקיעזיויק
מהאינטרנט בשלב א', ואחר כך תתקדמי לדברים ממשיים יותר
יש ביוטיוב כמויות של חומר בחינםמשהאחרונה

משם אפשר להתחיל. אחר כך להתקדם...

אולי יעניין אותך