קראתי טיפה על הרב שמואל טלעברי אנכי

ו..וואו. הוא נשמע לי ממש מדהים.!!!

מישו יודע קצת להרחיב לי עליו... ?

האם אתם מסכימים/לא מסכימים עם עמדתו?

אני לא פוסק לפיו, והוא לא הרב שלי ולא פגשתי אותו בחיים... אבל.. קראתי עליו.. והוא בעצם.. ממש קרוב למה שאני שואף מעצמי.. כמעט...

יש לכם איזה סיפור יפה עליו? סתם.. איזה משו מחזק/מעניין/נחמד?

אתם מסכימים עם דעתו הפוליטית? (גם מי שלא וגם מי שכן, לזכור שמדובר פה על תח גדול!!! לא לזלזל בבקשה!)

אמממבשר שלום
בקשר ליחס לממלכתיות.
אני אישית,וקטונתי כמובן,אבל אני באמת חושב שאם המדינה הייתה אמת ורצון ה לפני הגירוש,עקירת גוש קטיף לא עוקרת את הקודש מהמדינה.
הקו הכללי של המדינה הוא להשאיר ולהחזיק יישובים ביהודה ושמרון,ולעזור לישיבות.
חושב שלא נכון לקחת את כל הקדושה מהמדינה בגלל החלטה מרושעת,רעה וטיפשה של ראש הממשלה.
ביום העצמאות חוגגים את זה שמהשואה-שהיינו רדופים,הקמנו מדינה ויש פה שלטון יהודי.
אם צריך עוד לשפר ולעבוד?-ברור שכן,אבל בשביל אנחנו מתגייסים לצבא-כדי לשנות את פני המדינה,לחזק את התורה במדינה ולהגן על התושבים.
הוא טוען שזו היתה טעות מלכתחילהקמנו ונתעודד

עדייןמבשר שלום
אני אישית,כמובן שאני משתדל להשקיף דרך עיני הרבנים ההולכעם בתורת הרב זצ"ל,המדינה לא טעות.
אחלה, גם אניקמנו ונתעודד

בס"ד

אבל זו לא טענה כלפיו

אההמבשר שלום
הייתי צריך לטעון כלפיו משהו?
עברי אנוכי שאל אם מסכימים לדעתו הפוליטית,אז עניתי שעם הגישה הממלכתית אני לא מסכים…
אז תגיד את דעתך, אל תיכנס לדיון לא רלוונטי על האם הגירושקמנו ונתעודד

בס"ד

מבטל את קדושת המדינה.

צודקמבשר שלום
אמרתי כדי להסביר במה אני לא מסכים עם הרב טל.
הרב סובר שהמדינה איבדה את קדושתה בגירוש,ואני חולק על הרב בנקודה זו…
ושוב, זה פשוט לא נכוןקמנו ונתעודד

בס"ד

הוא לא אומר את זה, והכי קל להעמיד את העמדה הזו כדחליל ולהפיל אותה בנוק-אאוט במקום להתמודד עם הדעות שלו בצורה אמיתית.

אההמבשר שלום
אני אומר ממה שקראתי,לא התמודדתי ולא הפלתי,אני לא בא לדון-יותר להגיד למה אני לא חושב כמו הרב.
ואז היה מישהו שאמר שזו טעות מלכתחילה,אז אמרתי שלדרך מי שאני מחזיק מהם,ודרך הרב זצל זה שהמדינה לא איבדה את הקדושה.
אם אתה חושב שאני מתמודד מול דחליל,אז אתה מוזמן לענות ואני אגיב לך למה אני חושב ככה…
נכוןמבשר שלום
יש גם בויקיפדיה קישור לרעיון הזה,
ברור הרב יודע מלא מלא תורה,הלוואי על כל אחד.
בקשר לאידיאולוגיה-אפשר להתווכח,אני לא טוען דבר בשם עצמי.
פעם הייתי בשיעור של הרב חיים דרוקמן--והוא אמר שאין *שום* מקום שכתוב בו שהשלטון באתחלתא דגאולה חייב להיות דתי,שראש הממשלה יניח תפילין וכו וכו.
אם כל השאר,לא שאני מזלזל-אבל אין בהם נוקאאוט לגישת הדתיים הלאומיים
אתה מדבר על גישות שונות בהבנת תהליכים רוחניים במציאות?סתם 1...
מה הנפקא מינה?
הנפקא מינהמבשר שלום
זה איך לגשת למציאות.
בגישה שהמדינה זה קודש או חול,היחס לממלכתיות,סירוב פקודה ועוד
ואז מה תהיה הנפקא מינהסתם 1...
אם היא קודש אז?
חול?
ישנה את השולחן ערוך?
רק אופן הסתכלות
זה משנה לדרך ההתנהגות שלי למדינהמבשר שלום
פעם אחד מרבותי אמר ליהדוכס מירוסלב

כשתהיה ראש ממשלה, נדבר על הנושא הזה...

א. זה משפיע על החיוב להודות ל-ה'אניוהוא
וזה משפיע ישירות על מצוות הודאה על נס וכו' - שהן חלק מהשו'ע

ב. חלק ניכר מההלכות קשור לדיני וחוקי במדינה - ובזה תלוי איך אתה מתייחס למדינה

ג. רב שלענ'ד כופר בטובתו של הקב''ה - תורתו חסרה.
ממלכתיים עליך שמשון הדוכס מירוסלב

אני ממש לא ממלכתי. אני גם לא 'לא ממלכתי'אניוהוא
אני חושב על כל מעשה האם הוא נכון או לא- בפרספקטיבה רחבה, של קידוש השם או חילולו ח'ו, במחאה מועילה או מזיקה וכו' - והכל מתוך הבנה שיש פה תהליך אלוקי, שחסר בו הרבה אבל הוא תהליך אלוקי.
צחקתי. אני נוהג בזה כמנהג אבותי ומעבר לכך משתדל לקייםהדוכס מירוסלב

"חכמים מנעו עצמכם מהמחלוקת".

בדיון הזה אין סוף ואין יכולת להכיל האחד את השני, משום מה. למרות שכולם מכוונים לשם שמים והמשמעות של זה לא באמת מתקיימת בפועל.

לגבי ב ו-גימ''ל

ב. לאו דווקא, דיני 'דינא דמלכותא' לא קשורים להשקפה האידאולוגית כלפי המלכות. הלכתית כל מלכות היא מלכות.

ג. ניכר שלא קראת מה הוא כתב. ההאשמה הזו היא נטו בורות ובזיון ת''ח.

ב. בעקרון נכון- אבל אצל בעלי התפיסה ה'גלותית'אניוהוא
יש עניין לעקוץ את הממשל - כי הוא הגלות והשיעבוד.

ג.
1.קראתי היטב
2. מה שכתבתי- לאחר שכל חשבתי גם שמעתי כך מרבותי ומרבנים נוספים. כך שכעת אתה מזלזל בהם ומבזה אותם....
ב. אתה מערבב שני נושאיםימ''ל

בין הגישה הלכתית של 'ההלכות קשור לדיני וחוקי במדינה' - דינא דמלכותא. בזה לא אמור להיות הבדל בין בעלי גישות אידיאולוגיות שונות. לבין היחס הפוליטי ששם שייך שיקולים אידיאולוגיים (משום מה דווקא היותר ממלכתיים עוקצים יותר תקציבים וד''ל).

ג.

1. מסתבר שלא. הוא לא כופר בטובה, להפך - הוא טוען שהטובה היא טובה של ה' למרות הרשעים, לא שהרשעים הם הטובה. זה שהוא לא רואה את המקום של ראשי המדינה בגאולה כמו שאתה רואה אותה זה הופך אותו לכופר בטובה? זו גם טיפשות וגם חוצפה.

2. שמעת מרבנים נוספים שהוא כופר בטובה? ספר לי מי הם.

דינא דמלכותא דינאארץ השוקולד
נעוץ במחלוקת עצומה בין הפוסקים הראשונים והאחרונים אודות היקפו, משמעותו והסיוגים שבו.
אין כאן היריעה לפרוס את השיטות, אבל זה סוגיא מאוד רחבה וממילא רבני ימינו פעמים רבות בוחרים את השיטה בהתאם למציאות שנראית מול עיניהם.

ולגבי כפירה בטובה, מה זה להכיר בטובה ומה זה לכפור בכך?
אדם הראשון כפר בטובה כשהוא אמר שה"אשה אשר נתת עמדי" עשתה משהו רע.

אז יש הרבה על מה לדון.

לגבי הרב טל אתייחס למטה
לא מדוייקנקדימון

היחס לצבא ולמוסדות המדינה, נגזר מזה. היחס הפרקטי, לא רק הרעיוני.

המלחמה על ההתיישבות ואולי גם "אחים לנשק" וכדומה זה נגזרת מעשית.

לומר שאין נפק"מ? לא נראה לי נכון.

לא יודע אם משורשר נכוןנקדימון

אבל, מישהו אמר לי בשם רבני הר המור, שהמדינה היא כמו הבן שלנו, גם כשהוא לא מתנהג יפה וגם כשהוא הוזה עם חום גבוה, הוא עדיין הבן שלנו ונעשה הכל כדי שיבריא.

עצמאות לאומית מאז יצאנו לגלות, הגאווה היהודית והפסקת הנשפלות התמידית, הפריון התורני שלא היה מעולם, השיבה הלאומית לארץ ישראל, "ארץ ישראל נותנת פירותיה בעין יפה" והיחלשות/הפסקת הגלות בהרבה מובנים ומישורים - לכל אלה ומשום כל אלה יש משמעות עצומה למדינת ישראל. המילה "קדושה" היא מאוד מורכבת כאן, כי צריך להבין את המשמעות הכללית שלה ואז להחיל אותה על המדינה ובזה אני פחות מבין.

כך שמעתי. דעתי האישית עוד מבררת בעניין.

יכול להיות, תודהסתם 1...
דחליל?צריך עיון
תמיד אומרים איש קש..

(ברור שזה אותו דבר, סתם מוזר לי)
מה אני כבר זוכר בגילי...קמנו ונתעודד

בס"ד

התכוונתי לפתגם ההוא המוכר 'בכל לשון שאתה אומר'

אינני מכיר אותו אישית כללסתם 1...
אבל אם ככה אתה מרגיש הייתי ממליץ לך ליצור איתו קשר.
הדרך הכי טובה ללמוד על רבנים היא דרך הכתבים שלהםימ''ל

יש לו כמה ספרים (רובם בעיון, חלקם במחשבה), ובנוסף כתבים נוספים. וכמובן ישיבה. אם אתה רוצה להכיר זו הדרך.

אני מכיר תלמיד שלועברי אנכי

באמת.. אדם שהוא כאילו יד ימינו... לא גדול הדור. אבל תח גדול ומידות מכף רגל ועד ראש.

הספרים שלו בעיון - פחות... כי.. יש לי את הפוסקים שלי.. מיד אחריהם - הוא יהיה שם

גם אני חושב שהוא אדם מאוד אמיתי וישר. לא מכיר מקרובהדוכס מירוסלב

הרב שמואל טל שליט"אארץ השוקולד
הוא רב מאוד מעניין ויוצא דופן.

בבסיס, הוא מוכן להיות שונה מאחרים בכל תחום שנראה לו נכון, הן הלכתית והן מציאותית.
למשל, הוא סובר ש"כזית" זה גודל של "זית" וכן מורה להלכה למעשה בישיבה שלו. (כך שמעתי מחבר טוב שלמד שם)

בישיבה שלו מתפללים בזריחה ועם תפילין כל היום, בזריחה כי כך ראוי ואם אתה בישיבה, מדוע שלא תתאים את השעון הביולוגי לעדיפות ההלכתית?
לגבי תפילין כל היום, לדעתו לא אמור להיות קושי להיות עם גוף נקי (שתי השיטות) כל היום בישיבה וזה לא ביזוי התפילין.

לגבי יחסו למדינה, ברור שהוא עבר שינוי בעקבות הגירוש מגוש קטיף. יש על מה לדון כמה זה בעקבות
ההשפעה האישית של הגירוש עליו וכמה זה בעקבות התפיסה של המדינה לאחר מעשה כזה.
לדעתי, שני הדברים משמשים בערבוביא וזה בסדר גמור שגם חיינו ישפיעו על אופן קריאת המציאות שלנו.

לגבי סיפורים עליו, שמעתי מחבר שכשהוא היה תלמיד בישיבה הוא היה רק לומד בחדר כל היום כדי שלא יפריעו לו אחרים בדיבור.
"ישמע חכם ויוסף לקח ונכון תחבולות יקנה"
כתבת שבישיבה שלו מתפללין עם תפילין כל היום או הולכים עםהדוכס מירוסלב

תפילין כל היום?

שני דברים שוניםצריך עיון
א. מתפללים בזריחה
ב. מניחים תפילין כל היום
מוזר, בפעמים המעטות שהייתי שם זה לא היה נראה ככההדוכס מירוסלב

אולי הכוונה לחלק?

זאת הנהגה של כל הישיבה? ככלל?

זו ההנהגה בישיבה, ככה שמעתי מחברים שלמדו בה ובמקיפים שלהצריך עיון
אז מי שלא עושה את זה עף או ננזף?הדוכס מירוסלב

אין לי שמץצריך עיון
לאימ''ל

ואפילו לא קרוב, זה עניין אישי. יש גם ר''מים שלא נוהגים ככה.

זו הנהגה שהרב נוהג בה ורואה בה דבר נכון (ואפילו מצווה מדאורייתא), אבל ממש לא חיוב של הישיבה.

"קדושת תפילין קדושתן גדולה היא שכל זמן שהתפילין בראשו של אדם ועל זרועו הוא עניו וירא שמים ואינו נמשך בשחוק ובשיחה בטילה ואינו מהרהר מחשבות רעות אלא מפנה לבו בדברי האמת והצדק, לפיכך צריך אדם להשתדל להיותן עליו כל היום שמצותן כך היא, אמרו עליו על רב תלמידו של רבינו הקדוש שכל ימיו לא ראוהו שהלך ארבע אמות בלא תורה או בלא ציצית או בלא תפילין" (רמב''ם הלכות תפילין מזוזה וס''ת פ''ד הכ''ה).

אגב - ככה נוהגים גם בזילברמן.

למרות שמי שעוסק בתורה פטור מתפיליןסתם 1...
א- "ולזכרון בין עיניך למען תהיה תורת ה' בפיך. מכאן אמרו, כל המניח תפילין כאילו קורא בתורה, וכל הקורא בתורה פטור מן התפילין". מכילתא דרבי ישמעאל.

וככה נפסק בשולחן ערוך לח' והרבה נושאי כלים התלבטו על ההלכה הזו.

ב- הרמבם לדעתך מתאר מציאות? קשה לומר למישהו שבגלל שהוא מניח עכשיו תפילין מחשבתו נקיה, עניו, ירא שמים... זה דורש עבודה מקדימה ופנימית לא קלה, בשביל יום שלם.

איפה שלמדתי היו גם בחורים ובזילברמן גם שעושים דברים לא ראויים לזמן לבישת התפילין. (כמובן לא איסורים אך קלות ראש)
לגבי הדיון של תפילין כל היוםארץ השוקולד
צריך גם לשאול מדוע הפסיקו להסתובב כל היום?
האם זה דין לכתחילה או בדיעבד נימקו זאת בגוף נקי? (אמרו לי שכך משתמע מתשובתו של רב האי גאון)

@פלוני מפונפן לגבי שאלתך על "עף מהישיבה", אני די בטוח שלא, אלא העניין הוא שזו דעתו ואכוונתו של הרב טל. לא בתור חוק, אלא בתור דעת ראש הישיבה והבחורים מחליטים לבד אם לעשות כך.
אתה בטוח לגבי דעת ראש הישיבה?הדוכס מירוסלב

כך תלמיד שלו אמר ליארץ השוקולד
וכך מספרים עליו שהוא עושה.

ניתן לודא בספריו אני מניח
כבר עניתי לך על זהימ''ל

כאן - לא 

ואכן כמו שארץ השוקולד העיר זה גם מופיע בכתובים.

מחלוקת ניקאיםהדוכס מירוסלב

איזו מחלוקת?ימ''ל

@ארץ השוקולד ואנוכי אמרנו אותו דבר - הרב מעודד את זה ועושה כך בעצמו, אבל אין בישיבה שום יחס שלילי כלפי מי שלא מניח תפילין כל היום.

השאלה שלי הייתה האם מעודדים את זה, הבנתי ממך שלאהדוכס מירוסלב

אז כן

אז אין מחלוקתימ''ל

ככה כתבתי בתגובה הראשונה:

"זו הנהגה שהרב נוהג בה ורואה בה דבר נכון (ואפילו מצווה מדאורייתא), אבל ממש לא חיוב של הישיבה". לא יודע איך הבנת ממנה ההפך.

מה הכוונה "אפילו מצווה מדאורייתא"? זה דבר מוסכם לכתחילההדוכס מירוסלב

וברור לכל שאמורים היינו להיות בתפילין כל היום כולו.

מציאות מעניינת לחשוב על זה שיהודי היה עם תפילין כל היום. כאילו שזה חלק ממש מהגוף!

לא לכ''עימ''ל

יש שיטות בראשונים (הריטב''א למשל) שהמצווה היא רגע אחד ביום וכל השאר זו מדת חסידות אבל לא מצווה מהתורה (ומסבירים שזה שמברכים עליה זה כי מברכים גם על מידת חסידות).

והשיטות האלה הובאו להלכה? כמדומני שלאהדוכס מירוסלב

ואם לא, זה שיש דעות בראשונים זה נחמד, אבל בפועל מוסכם אחרת.

ככה אני מכיר את ההלכה, וככה לימדו אותי, ייתכן ואני טועה.

הגרי"ז סבר כך גם היוםארץ השוקולד
כך הובא למשל בתשובות והנהגות בשמו של הגרי"ז.
@פלוני מפונפן יתכן שהגרי"ז היה יוצא דופן, אך כך מסופר שהוא סבר ולא ראיתי שתקפו את דעתו שהובאה גם בספר על הרב ש"ך וגם בתשובות והנהגות לגר"מ שטרנברוך.
למה שיתקפו את דעתו? הוא יכול להשאר בדעת יחיד בלי התקפותהדוכס מירוסלב

זה שמישהו סובר משהו יוצא דופן לא עושה אותו לא בסדר...

במיוחד שכשהוא דעת יחיד דעתו מתבטלת מול אחרים. למשל המון דברים שהגרשז"א הקל בהם המון ובעצמו לא הורה ככה הלכה כי הוא היה דעת יחיד בזה

התכוונתי שהם ציטטו אותו בלי לומר שהם חולקיםארץ השוקולד
שזה מעלה את השאלה מה דעתם בנושא
ספרים שכתבו *על* רב אינם דעת הרב עצמה...הדוכס מירוסלב

לא רואה בזה מי יודע מה חיזוק לכאן או לכאן.

בכל אופן, לימ"ל הפתרונים

נכון, אבל דיברתי על תשובות והנהגותארץ השוקולד
לגר"מ שטרנברוך
כמדומני שמשם הספר ניכר שלא הוא כתב אותוהדוכס מירוסלב

ניחוש לא נכוןארץ השוקולד
זה שו"ת שלו על סדר השלחן ערוך.

מומלץ ללמוד
לא מתכנן לעסוק בספר הזההדוכס מירוסלב

בכל אופן לא מבין מה הראיה, אם לא תקפו דעתו של אדם?

סך הכל ניסיתי לומר שאולי הוא מסכים עם הגרי"זארץ השוקולד
אולי..הדוכס מירוסלבאחרונה

אכן, שנינו הסכמנו כאןארץ השוקולד
אין עניין לחלוק תמיד
לא בדיוקימ''ל

א. העוסק במצווה פטור ממצווה, זה נכון. לכן מי שבאמצע לימוד לא צריך להפסיק כדי להניח. כל שכן שעניין התפילין הוא זכרון התורה והמצוות וזה מקוים אפילו יותר על ידי הלימוד עצמו.

אבל זה שמי שעוסק בתורה פטור לגמרי ממצוות תפילין (ולכאורה גם לא יקיים את המצווה אם הן עליו) זה לא נפסק להלכה ואני גם לא חושב שזו כוונת המכילתא.

ב. ברור לי שהרמב''ם התכוון לתיאור מציאות ולא לתנאי (הרב טל האריך בזה בספר שלו), וגם בתור תיאור - לא שמוכרח שכך יהיה אלא בדומה למה שכתב בסוף פרק ו: "אמרו חכמים הראשונים כל מי שיש לו תפילין בראשו ובזרועו וציצית בבגדו ומזוזה בפתחו מוחזק הוא שלא יחטא שהרי יש לו מזכירין רבים והן הם המלאכים שמצילין אותו מלחטוא שנאמר חונה מלאך יי' סביב ליראיו ויחלצם". כלומר שהתפילין מסוגלות (ע''י שמזכירות וכו') לעזור להגיע לזה, אבל זה תלוי קודם כל ובעיקר בבחירה של האדם.

לא ראויים וקלות ראש זה עניין של הגדרה, הטווח שבין לימוד עיון לבין הרהורי עבירה הוא גדול. התורה רצתה שגם אנשים פשוטים ובעלי מלאכה יהיו עם תפילין.

נפסקסתם 1...
מרן:
"הקורא בתורה פטור מהנחת תפילין כל היום זולת בשעת קריאת שמע ותפלה".

ערוך השולחן:
"...לכתחילה יש לו ליזהר שלא יתחיל בהם משהגיע זמן קריאת שמע. אך אם התחילו – אין מפסיקין..."

מ"ב
"הגר"א פסק בביאורו דדוקא מי שתורתו אומנתו כגון רשב"י וחבריו אבל כגון אנו צריכין להפסיק אף לתפילין".

לאו דווקא מצד עוסק במצווה אלא בגלל שהתפילין אות והתורה "עושה את אותה פעולה" אז פטור.
מה שאמרת זה דין כללי פה זה מהותי המצוות הת"ת דווקא. (אך ערוך השולחן נקט כשיטתך).

ב- דברים לא ראויים... לשבת על קפה וסיגריה אחרי התפילה לפני הלימוד ברחוב וכו'... (אכן נתון לפרשנות ועדיין הרמבם בעיני רוחי לא מתחבר לי שם...)

אינני בטוח (כלל) שהיו הולכים איתם כל היום מציאותית.
מה שהיה הוא שיהיה ולא פשוט לעבוד עם תפילין ולבדוק אותם מדי פעם בשביל לא להסיח את הדעת. (גם לי יש תפילין קטנות...)

וגם אם היו הולכים איתם כל היום הראש לא היה איפה שהרמבם שהבאת הזכיר...

ממתי טקסט מבסס מציאות?
אם כתוב בגמרא שחרוב הוא חרב לבטן זה הופך אותו לכזה?
לא באופן מוחלטימ''ל

כלומר לענ''ד כולם יודו שמי שמניח תפילין מקיים את המצווה ולא יאמרו שהוא פטור ממנה לחלוטין,

כמו כן הם מחייבים לעצור ולהניח אם לא הניח אלא למד כל היום (לשיטת התוס' בזמן חיוב המצווה ודין 'קרקפתא דלא מנח' ודלא כשיטת הרמב''ם).

מה גם שהרמב''ם לא הזכיר את זה כלל (ובהלכות יסודי התורה גם הזכיר לימוד תורה עם תפילין "ולא יראה תמיד אלא עוסק בתורה עטוף בציצית מוכתר בתפילין").

אלא מה? הוא פטור מלהתעסק בהנחה, וזה משום שעוסק במצווה פטור ממצווה אחרת, כל שכן כשהעניין שלהם זהה והן פועלות את אותה הפעולה וזו לענ''ד כוונת המכילתא.

(בתקופות שהייתי לומד עם תפילין באמת לא הייתי מפסיק לימוד בשביל ההנחה, רק כשהייתי עוצר לדבר אחר. לפעמים אפילו שעה ויותר)

אני לא רואה פסול בשתיית קפה ועישון עם תפילין (חוץ מהבעיה בעישון כשלעצמו) אם זה בכבוד, יש דברים שאסורים עם תפילין ויש דברים שמותרים והקב''ה רוצה שנהיה עם תפילין כשההלכה מתירה.

ברור לי שרוב העם לא נהגו ככה, ההלכה משקפת את האידיאל, לא את מה שנהגו בפועל.

טקסט לא מבטא מציאות, הדגשתי שהרמב''ם מתאר מה הסגולה של התפילין - זה לא אומר שזאת בהכרח תהיה המציאות.

האמת שההלכה כלל לא מעניינת אותיסתם 1...
בנידון הזה אלא כוונת רבי ישמעאל במכילתא. כמדומני שזה בא בהקשר של "אות".
כנראה שרמבם שולל עקרונית בגלל החילוק של מימים ימימה או אות על ידך, שזו מחלוקת גם כידוע. (למרות שהוא מזכיר את שתי הסברות בהלכות תפילין).

זמן תפילין הוא פעם בחיים בשביל לצאת מדין קרקפתא. אינני זוכר את חילוק התוספות בזה. זו לא מצווה יומית כלל. אין שום מצוה יומית חוץ מק"ש כמדומני.

מצוות כסגולה??? ד' ישמור
לענ''ד הכוונה היאימ''ל

כמו שאמרתי בהתחלה - שעניין תפילין ולימוד תורה זהה ולכן העוסק באחד מהם פטור מהשני (לא ממש פטור אלא כאילו עוסק גם בשני).

זה גם נראה ככה מההקשר במכילתא שהוא "למען תהיה תורת ה' בפיך", מזה המכילתא לומדת כנ''ל שהעניינים שלהם זהים ('בפיך' = לימוד בפה).

זמן תפילין שכתבת היא שיטת הרמב''ם, לתוס' ולעוד ראשונים (ריטב''א ר''ן ועוד) המצווה היא יומית (לחלקם יומית לכל היום ולחלקם יוצאים ידי חובה ברגע אחד). וכך גם נפסק היום, שחובה להניח פעם ביום כל יום.

לגבי קרקפתא זה לא מפורש בתוס' אבל הראש מעיר שגירסת הרי''ף היא 'דלא מנח תפילין לעולם' וגירסת ר''ת היא ללא לעולם. בנוסף ר''ת מעיר שאם עשה תשובה אז נמחל לו, מכאן שקרקפתא זה אפילו לא לעולם שאחרת אם עשה תשובה הוא כבר לא קרקפתא ולא רק שנמחל לו. והדין הזה תלוי בשאלה הקודמת של זמן החיוב (אגב הרב טל אז יש לו שיעור ארוך על זה, וגם על גדר הסח הדעת מהתפילין).

כסגולה לעבודת ה', לא להנאת הגוף ח''ו.

יאללה יאללה עםסתם 1...
ה
האמת שיש לי סברא למה הרמבם השמיטסתם 1...
את זה.
לא בגלל הירושלמי כדברי הבית יוסף ולא בגלל תירוץ המגן אברהם אלא

בגלל שלרמבם אין תורתו אומנותו. אלא כל אדם עובד ומפסיק מלימודו. ואם מפסיק מחוייב בתפילין...
סברה לא נכונה היסטורית, היה לנו דיון על זההדוכס מירוסלב

ידוע ומוסכם לכל שהרמב"ם היה בעצמו תורתו אומנותו.

למרות שיש מחלוקת לגבי סדר גודל ומבנה הסדר הפרקמטיא שהיה לו עם אחיו, הוא בוודאי לא עסק בפרנסה עד גיל 40 פחות או יותר.

זה מה שהבנתי לגבי הישיבה מהפעמים שהייתי בההדוכס מירוסלב

תפילין כל היום, לא קשור לתפילהארץ השוקולד
@צריך עיון הסביר מצוין
תשובה על סחיטהפשוט אני..

נניח אתם יודעים על אדם כלשהו, שהוא מתכוון לעשות מעשה חמור מאוד. 

למשל לשדוד בנק.

אתם מאיימים עליו שאם הוא לא ייתן לכם חלק מהשלל, אתם תדווחו עליו למשטרה.

הוא לא מוכן לשלם, ואתם מדווחים למשטרה כמו שאיימתם.

אני חושב שאין חולק על כך שהאיום הוא מעשה חמור מאוד, ויש לעשות עליו תשובה. כלפי האדם וכלי המקום.

אך מה לגבי מימוש האיום, כלומר זה שבסוף סיפרתם למשטרה? האם צריך לעשות על זה תשובה? האם זה מעשה רע?

מצד אחד, עשיתם את זה מתוך טעמים אגואיסטיים, מתוך חמדנות ונקמנות וכו'. הנפש שלכם הושחתה, אין לי ספק.

מצד שני, סוף סוף המשטרה עצרה בזכותכם אדם מסוכן ומנעה ממנו להוציא לפועל את זממו, ואולי בזכותכם חייהם של אנשים ניצלו (של השודד עצמו ושל עובדי הבנק).

מה דעתכם? צריך לעשות תשובה על ההלשנה? אם כן, איך?

מתוך שלא לשמה יבוא לשמה אבלקעלעברימבאר

צריך לשעו תתשובה גם על כוונות לא טובות בלב, לא על המעשה. על זה נאמר "על חטא שחטאנו לפניך בהרהור הלב". פשוט להצטער על הכוונה הרעה, לא על המעשה. ולחשוב שאם הייתי באותה סיטואציה היית ימסגירו למשטרה רק מטעמים טובים. זה נקרא חרטה. לחשוב שהייתי חזר לעבר ועושה אחרת

כלומר מול אותו אדם לא היית מבקש סליחה?פשוט אני..
בפן המעשי - לא עשית לו משהו רע,קעלעברימבאר

כי זה היה מוצדק (לא קראתי את הסיפור לפרטים)

אולי לבקש סליחה על הצער שצעירנו לפני התלונה למשטרהקעלעברימבאראחרונה
כיוון ש-"לא בשמים היא", אלא כל אחד לפי ההשקפהפ.א.

והקו שלו, כל אחד והפסיקה שלו, כל אחד והדרך שלו, אפילו כל אחד והכת שלו, נמשיך לחיות עם ערב-רב (ובאלאגן) במנהגים ובהנהגות הדתיות. 

אם אתה ציני אני אתך.סיעתא דשמייא1
אם הם רבותיך אז כןנקדימוןאחרונה
פורים שני
לא מוצא זמן ללמודאבא פגום

אשמח לעצה, לא מצליח ללמוד תורה.

אני קם כל בוקר בחמש כדי להגיע לעבודה מוקדם, לעשות את ה 9 שעותןלחזור מספיק מוקדם למשפחה ולהיות עם הילדים.

אני מגיע בערך ב 17:00 ואז קצת עם הילדים, סידורים וכבר מגיע זמן השכבות שלוקח שעה ואני מוצא את עצמי פנוי רק ב 21:30 במקרה הטוב (אם אין קניות באותו יום) וזה לפני שישבתי לדבר עם אשתי. רוצה ללמוד אבל כבר אין כוח. ניסיתי בעבר ללכת לשיעור דף יומי ב 22:00 אבל המוח כבר לא מתפקד בשעות האלה ולא מצאתי שזה ממלא אותי. מנצל את הנסיעות ל/מהעבודה לשתיים מקרא ושיעורים באוזניות אבל מרגיש שזה ממש לא זה. אשמח לעצות, תודה

שבת זה המאני טייםחתול זמני
בחן את עצמךשפוי

קודם כל כמו שנאמר כאן, שבת זה הזמן בדיוק בשביל סיטואציות כאלה של סיטואציות כמו שלך, 

בנוסף אני ממליץ לך גם סוג של לעשות 'מבחן' לעצמך האם יש זמנים ארוכים שאתה משתמש בטלפון\מחשב\טכנולוגיה כזו או אחרת והזמן הזה מתבזבז לשווא, הרבה פעמים קורה לנו בלי שאנחנו שמים לב וזה יכול להיות אחלה של זמן לעשות בו את הדברים שאנחנו באמת רוצים, בהצלחה  

אשמח לעוד עצות ☺️אבא פגום
אתה נבחן כשיש לך פנאיאלעדאחרונה

אם ה' יתברך רואה שכשיש לך זמן אתה כן פותח ספר
ולא סתם מתבטל, ניצחת.

המלצות לספר בים דרכך וסדרת אש החסידותאבא פגום

אין לי כמעט זמן ללמוד תורה, לומד קצת הלכה, מחפש להעמיק ושמעתי על הספרים בים דרכך וסדרת אש החסידות, יצא למישהו ללמוד אותם? יש המלצות? למי מתאים? האם שווה לכל נפש או כתוב בשפה גבוהה מידי?

תודה🙏

אש החסידות חזק מאודאחד איש
בשפה פשוטה. זה חסידי ממש אם אתה בעניין אז זה מאוד טוב.  בים דרכך גם טוב זה עיבוד כזה של הרב מורגנשטרן
עוד מישהו מכיר? המלצות?אבא פגום
לפני זמן מה סיימת את בים דרכךאלעד

ספר נפלא לעובדי ה', אבל תובעני
זה לא ספר שקוראים בשבת לפני השנ"צ

מה הכוונה תובעני?אבא פגוםאחרונה

קשה לקריאה?

או תובעני מבחינת עבודת השם? 

מה המקור למשפט "הרבה שלוחים למקום"?מתואמת

מסתבר שזה לא ציטוט מדויק מחז"ל...

גוגל וג'מיני לא עזרו לי מספיק, אז אני פונה לעזרת החוכמה האנושית...

אז מה המקור לכך? (מן הסתם זהו שיבוש כלשהו של משפט אחר בחז"ל...)

בחז"ל זה "הרבה הורגים למקום" תענית דף י"ח עמוד ב'הסטורי
אבל נכון שהרבה מקורות במפרשים שציטטו את זה, הביאו בנוסח של "הרבה שלוחים למקום" והמשמעות בהקשר שם, היא אותה משמעות.
תודה רבה!מתואמת
אז איך קרה שהציטוט השתנה לשלוחים?
אני לא יודעהסטורי
אבל כפי שכתבתי, במקור המשמעות היא שאם טריינוס לא יהרוג אותם, יש הרבה שליחים להרוג - דובים, אריות וכו'.

יכול להיות שרצו לעדן את הנוסח. כשהספורנו מביא את זה על תשובת האחים ליוסף "האלוקים מצא את עוון עבדיך" - הם לא מועמדים למוות, אבל המשמעות זהה. אנחנו יודעים שלא עשינו את מה שאתה מעליל עלינו ואתה רק אחד מהשליחים של הקב"ה להביא עלינו את הדין שמגיע לנו בין כך.

תודה רבה!מתואמת
הרבה פעמים ברשי (בכמה וריאציות)טיפות של אור
שמות טז לב, איוב לז ח, יומא פז עמוד א, שמות כג ז, דברים לב לה, שמות ד יג
אולי הוא שינה מלשון הגמרא בתענית שהזכירוטיפות של אור

בהשראת המכילתא

"משה דברן את! אין לי שלוחין אין לי גדודים אין לי שרפים אין לי אופנים אין לי מלאכי שרת ואין לי גלגלי מרכבה שאשלח ואוציא את בני ממצרים שאתה אומר לי שלח נא ביד תשלח?"

"כך אמר יונה אלך בחוצה לארץ מקום שאין השכינה שורה ונגלית... אמר לו הקב"ה, יש לי שלוחין כיוצא בך שנאמר וה' הטיל רוח גדולה אל הים"

תודה רבה! עוזר לי מאוד.מתואמת
בשמחה 😊טיפות של אוראחרונה
איזה ספרי קודש אתם רוצים..אנונימי 14

א. שייכתבו כמותם ולא מספיק נכתבו?

ב. שלמיטב ידיעתכם טרם נכתב כזה?

(תכלס לא חייב להצמד ל2 הקטגוריות.. תכתבו חופשי)

(אולי גם הודות לשרשור נחשף לספרות שלא ידענו שיש..)

אפשר תשובות כלליות אפשר תשובות מיוחדות..

אני אתחיל.

א.  קלאסי-  ספר שינסה לפרט ולבאר יותר את הלכות בין אדם לחברו וכן ספר שינסה לפרט להסביר ולבאר את נושא אהבת ה' ויראת ה' כפי שמעורר על זה הרמחל (שוב, לא פירוש למסלש אלא חיבור עיוני ומעשי על שני ענפים גדולים אלו.).

ב. הייתי רוצה ספר על הלכות שבת שלא יכתב על סדר השוע, אלא פשוט יחשוב על איך נראה יום חול שגרתי אצל רוב האנשים וביחס לכל פעולה ופרטיה ירשום מה דינה בשבת..

הייתי רוצה לכתוב ספר כולו על מצוות "מעקה"אריק מהדרום

על שלל הלכותיה והרעיונות הפילוסופים שכרוכים בה.

אבל מי יקרא את זה?

א. בהצלחה בעבודה החדשה. (קפץ לי מצמע)אנונימי 14

בהנחה שהיית רציני , אז כוונתך בין היתר שמצצות מעקה קשורה לנושא ביטחון והשתדלות, השגחה?

אשמח לחידוד..

שאלות חזקות!אשר ברא
מה שאני רוצהחתול זמני

זה חיבור מאוד מעמיק ושיטתי על מדרש רבה + אגדות ירושלמי. לא כמו עץ יוסף או אפילו יפה מראה אלא יותר סגנון מהרש"א. או טוב יותר, כמו הפירושים הממש ממש ארוכים של מראה הפנים על אגדתות מסוימות.

או: ספר שיאגד את כל אגדתות ירושלמי (קיים כבר) אבל יביא את כל המפרשים הקלאסיים של הירושלמי (קורבן העדה / פני משה / רידב"ז כו'). אולי גם חיבור כזה שמביא רק אגדתות ירושלמי מקוריות שאין להן מקבילות במדרש רבה / בבלי.

יש לי חבר שמחבב את מדרש רבהטיפות של אוראחרונה

ויום אחד הוא נתקל בפירוש 'תפארת ציון' מלפני מאה ומשהו שנה והתרשם ממנו מאוד

(יש בהיברובוקס את הכרך על מדרש רבה אסתר. אני לא מכיר את הפירוש בעצמי)

אההה , שאלה מעולה!אני:)))))

אכתוב ב"נ בהמשך

שומרת את השרשור

הוא לא המריא (; לא נורא..אנונימי 14
לא בדיוק ספר, ואולי קיים כזה (תספרו לי אם כן!)מרגול

כמו ברכון רק של שחרית מקוצרת ליחיד (יחידה למען הדיוק).

לימים שהזמן דחוק. וגם זה יותר נוח (חוברת קטנטנה במקום סידור שצריך לדפדף).

ותכלס אולי גם למנחה (גם ככה קצר)

כאילו סידור לאשה , אבל רק שחרית ומנחה ליוםאנונימי 14
חול, וגם שם לא כל התפילה אלא המינמום שנשים צריכות לומר?
כן, ואפילו בנפרדמרגול

ממש בשביל הימים הלחוצים שיוצאים מהבית מוקדם ואין זמן בכלל בכלל.

ובנפרד בשביל הפרקטיות…

אגב, גם ככה יש מלא דברים שנשים לא אומרות, בטח בתפילת יחיד, גם כשזמנן בידן (תפילין, קורבנות…)

הרי יש הלכות על דילוגים ומה המינימום שכן חייב בשחרית וכו. אז כזה. מאוגד במשהו קטן כמו ברכון של כמה דפים (האלו בלי השירים החסידיים, שזה נטו ברכת המזון)

יש כזה! עם מסלולים לפי הזמן שיש לךנפש חיה.
כן! נקרא "תהילת נשים" , אני יודעת שיש שם שחריתנפש חיה.

וגם אם אני לא טועה

מנחה, ראש חודש, חגים... 

פרשת השבוע לפי התלמוד הירושלמישירהבו
מחפשת מקורות/ שיעוריםאשר ברא

בנושא של 'התלהבות', איך לקיים דברים ביותר אש פנימית.. דבקות וכו'..

ה' ישמח אתכם, תודה

אני לא מכיר מספיק את כתביו אבל אולי אחריםאנונימי 14

ידעו..

זכור לי במעורפל שיש התעסקות בזה בכתבי

האדמור מפיאסצנה היד..

אכן.אחד איש
הכשרת האברכים עסוק בזה
תוכל לפרט?אשר ברא
...אחד איש

הרבה מפיאסצנה מביא שם הרבה על עבודה עם דמיון ומסביר למה חשובה התלהבות זה די ארוך ועבודה תהליכית לא משהו שאני עכשיו יכתוב פה בדקה.

בחבד אגב יש הרבה דיבור על התלהבות מתוך התבוננות תוכלי למצוא אצל אדמור הזקן הרבה התבוננויות על זה

וזה לא בדיוק מה שביקשת אבל על הצד שאולי כןאנונימי 14

אז תחילת פרק כו בתניא מדבר על שמחה ועצבות..

אבל שוב זה קצת שונה..

שווה לעיין שם בכל מקרה😃

זהו..אשר ברא

על שמחה ועצבות יש מלא!

אבל ספציפית על הנקודה של התהלבות פחות מצאתי..

תודה

צריך לדעתאחד איש
הרבה פעמים קושי בהתעוררות הלב והתלהבות תלוי לפעמים במצב נפשי שצריך לעבוד עליו או באיזה תפיסה מסוימת על ה' או על עבודת ה' שצריך לשפץ ועוד עניינים שלאו דווקא הפתרון שלהם זה להוסיף התחזקות על עניין ההתלהבות בעצמו אלא העניין הוא המסביב. להבין מה מונע מהלב להיפתח מה יושב עליו
^^ יפה מאוד שכויחאנונימי 14
נכוןאשר ברא
אבל אני מדברת על השלב של אחרי, שהבן אדם נמצא כבר בשמחה ורוצה להגביר התלהבות (:
אז לדעתי הכשרת האברכים יכול להיות טובאחד איש
מניח שיש כל מיני ספרים חדשים של הדור הזה וכל מיני שיעורים בנושא לא מכיר מספיק אבל מן הסתם אפשר למצוא
לא מכירה🙈אשר ברא
תוכל לפרט?
מסילת ישרים פרק זפצל"פ
ואמנם, התבונן עוד, שכמו שהזריזות הוא תולדת ההתלהטות הפנימי, כן מן הזריזות יולד ההתלהטות. והיינו, כי מי שמרגיש עצמו במעשה המצוה כמו שהוא ממהר תנועתו החיצונה, כן הנה הוא גורם שתבער בו תנועתו הפנימית כמו כן, והחשק והחפץ יתגבר בו וילך. אך אם יתנהג בכבדות בתנועת איבריו, גם תנועת רוחו תשקע ותכבה. וזה דבר שהנסיון יעידהו.

ואמנם כבר ידעת, שהנרצה יותר בעבודת הבורא, יתברך שמו, הוא חפץ הלב ותשוקת הנשמה. והוא מה שדוד המלך מתהלל בחלקו הטוב ואומר (תהלים מב, ב): כאיל תערג על אפיקי מים כן נפשי תערוג אליך אלקים, צמאה נפשי לאלקים וגו'. (תהלים פד, ג): נכספה וגם כלתה נפשי לחצרות ה'. (תהלים סג, ב): צמאה לך נפשי כמה לך בשרי. ואולם האדם אשר אין החמדה הזאת לוהטת בו כראוי, עצה טובה היא לו שיזדרז ברצונו, כדי שימשך מזה שתולד בו החמדה בטבע, כי התנועה החיצונה מעוררת הפנימית, ובודאי שיותר מסורה בידו היא החיצונה מהפנימית.

אך אם ישתמש ממה שבידו, יקנה גם מה שאינו בידו בהמשך, כי תולד בו השמחה הפנימית והחפץ והחמדה מכח מה שהוא מתלהט בתנועתו ברצון. והוא מה שהיה הנביא אומר (הושע ו, ג): ונדעה נרדפה לדעת את ה', וכתוב (הושע יא, י): אחרי ה' ילכו כאריה ישאג.

השיעור הכי טוב לנושא הזה הוא בליבנו פנימהמחפש אהבהאחרונה

בהצלחה!

שבועות!!אשר ברא
שתפו בהכנה שלכם לחג.. וגם אשמח למקורות מומלצים..
מבין שהתחלת הלילה את התיקוןזיויק
וברצינות: מהרל תפארת ישראלזיויק
ההכנה הכי גדולה:קעלעברימבאר

לספור את העומר 49 יום

לכן קוראים לחג שבועותקעלעברימבאראחרונה

אולי יעניין אותך