באולפן ערוץ 7 מתארח שר הכלכלה והתעשייה, ניר ברקת, לשיחה על המערכה המתקרבת בצפון, על האיזון בין השאיפה לחיסול חמאס לבין עסקת חטופים ועל הרפורמה הכלכלית שאותה הוא מביא בימים אלה לקו הגמר.

"כולנו דרוכים", אומר ברקת בהתייחס למה שנראה כתקופת המתנה לתגובה האיראנית. "כולנו צריכים להיערך ולהקשיב היטב להנחיות מערכת הביטחון. המשרד שלנו סיים את כל ההכנות והתדריכים, את כל התרגולות שאנחנו צריכים לבצע כדי לוודא שאספקת מזון תגיע לכל הארץ, וכולנו דרוכים. מצד שני אנחנו מקפידים על השגרה".

על המקום בו משתלב משרדו במקרה חירום מציין השר ברקת את אתגר אספקת המזון לכלל האזרחים בתקופות חירום ומלחמה, ולשם כך הוגדלו המלאים ברשתות מזון ופורסמו המקומות בהם ניתן להשיג את המזון באתרים מוגנים ושמורים. "את ההיערכות סיימנו ואנחנו מקווים שלא נגיע לחירום שכזה".

בהתייחס לדבריו של חסן נסראללה, מנהיג החיזבאללה, ולפיהם החשש בעורף הישראלי הוא עצמו חלק מהעונש שישראל מקבלת על ביצוע החיסולים האחרונים, מציע ברקת "שלא יהיה יהיר. המלחמה הזו היא מלחמת איראן הראשונה. מצד אחד הם רוצים פצצת אטום לפגוע בנו, ומצד שני הם משתמשים בשליחים, מחמשים את חמאס, חיזבאללה, החות'ים, המילציות בסוריה ועוד. הם מתכננים לחץ ומלחמה קונבנציונאלית על ישראל ואני מאמין ששיטת העבודה שלנו צריכה להיות לא רק התארגנות לפגיעה בלבנון וחיזבאללה, אלא ללכת על ראש הנחש, שהוא איראן".

"אני ממליץ לאמץ את המדיניות של הנשיא קנדי בזמנו. כשהסובייטים שמו טילי שיוט בקובה ודרכם איימו על הערים האמריקאיות, אמר הנשיא האמריקאי שטיל מקובה ייענה בטיל למוסקבה. האמריקאים מבינים מה זה ללכת על ראש הנחש, ולתפיסתי מזמן היינו צריכים לגבות מחיר כבד מאיראן שהם ראש הנחש, כולם עובדים אצלם, הם מחמשים את כולם, הם מפיצים את הג'יהאד נגד ישראל יחד עם קטאר, והם שצריכים לשלם מחיר כבד".

ברקת מזכיר את העיקרון לפיו ההגנה הטובה ביותר היא התקפה, ובהקשר זה הוא רואה את התקיפה הישראלית בתימן, "זה בדיוק מה שצה"ל צריך לעשות, וכך החיסול של דף ואחרים. זו הדרך. להיכנס לעורף האויב, להטיל בו מורא ולעשות מלחמה בתחבולות. להפתיע את האויב במקומות שהוא לא מוכן ולהעסיק אותם בהגנה ובחשש מצעדי ישראל".

"אנחנו צריכים לשנות קונספציה. עד השבעה באוקטובר היינו בעיקר מוגנים. אנחנו מבינים שהגישה הנכונה היא הרבה יותר התקפית. הוכחנו שיש לנו מידע פנימי לא מבוטל על מיקומם של הבכירים שלהם ואנחנו צריכים לגבות מחיר בהתקפה", אומר ברקת, וכשהוא נשאל על משמעות הניצחון המוחלט הוא אומר שכיום ברור לכל עם ישראל שבסופה של המלחמה חמאס לא אמור לשרוד צבאית או אזרחית, "כמו שהנאצים לא שרדו והחליפו אותם אנשים ששואפים לשלום".

"לא נוכל להרשות לעצמנו שחמאס ישרוד. אם יזרום לשם כסף הם ישקמו בו מנהרות. כל העולם מבין את זה ואסור לנו לתת לזה לקרות. ניצחון מוחלט הוא שהחמאס לא ישרוד את האירוע בסוף המלחמה. אנחנו לא עוצרים את המלחמה". עם זאת הוא מזכיר את אתגר השבת החטופים יחד עם עיקרון זה שהציב בדבריו: "נהיה מוכנים לויתורים משמעותיים. אני משוכנע שכשראש הממשלה יביא עסקה לשחרור החטופים היא תעבור ברוב גדול בממשלה והיא תתבצע. איך בדיוק מתמרנים? את זה אני משאיר לקבינט הביטחוני שאני לא חלק ממנו".

עוד התייחס ברקת לשאלת האחריות על טבח השבעה באוקטובר. "זו שאלה מאוד מורכבת. במלחמה כולנו עסוקים בניצחון, ולכן לא משנים את ההרכב עם כל הביקורות שיש. כשתסתיים המלחמה ונגיע ליעדים שלנו תיפתח ועדת חקירה ממלכתית שתבחן לא רק את השישי באוקטובר, אלא נלך אחורה לפחות עשר שנים ונסתכל איך הגענו לסיטואציה שהגענו אליה, לא רק הדרג הצבאי ולא רק הדרג המדיני, הממשלה וראש הממשלה. בקונספציות של השישי באוקטובר היו חלק גדול של כוחות הביטחון, ממשלות ושרי ביטחון אחורה, אבל זה לא הזמן. ועדת החקירה הממלכתית תגדיר את הדברים בצורה מסודרת".

החלק השני של השיחה עם השר ברקת מתמקד במהפכה הכלכלית שהוא מוביל. השר מציין כי טרם כניסתו לתפקיד למד את הסוגיה והגיע למסקנה שמדובר באתגר של רגולציה ישראלית מחמירה שמונעת ממוצרים אירופאיים להיכנס לישראל, מה שיצר שוק ריכוזי שהצמיח מונופולים קרטלים ויבואנים בלעדיים שמכרו מוצרים יקר רק משום שהם יכלו. המענה לכך הוא עקיפת הרגולציה הזו, ולשם כך נועד החוק שעבר בימים אלה, "ואני מאושר מהיכולת שלנו להביא חקיקה כל כך מורכבת בזמן יחסית מאוד קצר, שנה ושמונה חודשים עם מלחמה באמצע".

הרפורמה עצמה אומרת שכל מוצר המשווק באירופה יוכל להיות משווק בישראל. אין סיבה, אומר ברקת, שהמדפים בבאר שבע וקרית שמונה לא יהיו דומים למדפים בפריז. המגוון הרחב יוביל מטבע הדברים להפחתה משמעותית במחירים. הסוגיה השנייה שהרפורמה מטפלת בה היא הכניסה של המוצרים לישראל. העברת כל קונטיינר למכון התקנים עיכבה כניסה של סחורה והעלתה את המחירים, ו"החל מחודש יולי כל מה שנכנס לישראל לא עוצר בנמל, לא צריך אישור של מכון התקנים. על בסיס הצהרת היבואן אל המרכזים הלוגיסטיים והחנויות".

החלק השלישי של הרפורמה הוא האישור שניתן לכל יבואן להביא מוצרים ללא היבואנים הבלעדיים שיכולים היו להעלות את המחירים כרצונם. "מי שימנע יבוא מקביל יחטוף עד מאה מיליון שקל קנס. החקיקה הזו כבר עברה וכל מי שרוצה להיות יבואן ולמכור סחורה אירופאית בזול מוזמן. החקיקה עברה", אומר ברקת המציין את העובדה שהחקיקה עברה פה אחד בכנסת ללא מתנגדים, ועל כך הוא חש גאווה לא מבוטלת.

ברקת מספר על הפעילות מול משרד היועמ"שית שהיו לו הערות כאלה ואחרות שהיה צורך להתחשב בהן, על הדחיפה של ראש הממשלה את המהלך מול 11 משרדי ממשלה שפעלו יחד על מנת להגיע להסדרת הרפורמה כולה, שעדיין נותרה עבודה להשלמתה. לפי שעה תשעים אחוזים ממוצרי החשמל הפארמה ועוד הוסדרו, וההשלמה תקודם בקרוב.

את הצלחת המהלך מול המשרדים ומול אנשי המקצוע תולה השר ברקת בגישה העסקית שאיתה הגיע למשרד מתוך ניסיונו האישי כאיש עסקים שזיהה שנדרש כאן מהלך כולל ורחב ולא פלסטר מקומי. "רק שינוי מערכתי יעשה את שלו. נדרשנו לעשות הרבה תיאומים עם משרדי ממשלה אחרים בחסותו ובתמיכתו של ראש הממשלה, ואחרי זה יש אתגרים מול הרגולאטורים שלא רגילים לאירוע וצריכים ללמוד חקיקה חדשה, השוק צריך זמן הסתגלות. צריך גם להכיר את המודלים האירופיים ולהביא אותם לישראל".

"מדובר בתפיסת עולם שלמה שנראה אותה משפיעה על הרבה חקיקות אחרות", דוגמא לכך הוא מציג מקליטת עולים רופאים שקיבלו הסמכה בצרפת או אנגליה ונדרשים לעבור הסמכה ישראלית על מנת לעבוד בישראל. כך גם פעילות הבורסה בישראל שיכולה לדבריו לפעול על פי כללי הבורסה בניו יורק, שם מרבית החברות הישראליות מנפיקות.

ומה לגבי כל אותם בעלי כוח שלא אהבו את המהלך? "זה שבוע שחור למונופולים", אומר השר. "הם מבינים שהתחרות נפתחת ונפל דבר. בהתחלת הדרך היו איומים שלא אצליח בפריימריז, היו השחרות בעיתונים. אני לא חייב שום דבר לאף אחד, אני עובד תמורת משכורת של שקל בשנה כבר 22 שנה, מחויב לציבור והאיומים האלה לא מזיזים לי, והיום אני שמח שלקחנו את הסיכון", הוא אומר ומציין את השותפות ההדוקה לקידום הרפורמה עם משרדי הבריאות, האנרגיה, משרד ראש הממשלה ואחרים. זאת לבד מועדת הכלכלה בראשות ח"ד דוד ביתן. לטעמו עבודת הועדה הזו הוכיחה שבעבודה נכונה ניתן לטייב את עבודת הממשלה דרך הכנסת.

לדבריו כבר כעת הא מקבל מהשטח רשמים של הבנת השינוי שמתחולל. קמעונאים מבינים שהם יכולים כבר כעת לקנות מחברים באירופה ולא להזדקק ליבואן שעד היום מכר את הסחורה ביוקר ומבלי לחכות לשחרור הסחורה בנמל. בהתאם לכך כבר מתחילים להיווצר קשרים ישירים להבאת סחורה בזול ו"מי שלא יעשה את זה הלקוחות יברחו ממנו. הסכר נפרץ, ועכשיו זו התארגנות של כמה חודשים ויבואנים וקמעונאים שרוצים לשרת טוב יותר את הלקוחות שלהם פועלים. הולך להיות כאן מאוד מעניין ואנחנו במשרד הכלכלה והתעשייה נסתכל ונבחן את הדברים, איזה עוד חסמים צריך להוריד להם על מנת שיביאו סחורה לשירות הצרכן הישראלי"

כבר בראשית שנת 2025 נתחיל לראות את הסחורה מגיעה לישראל במחירים חדשים. הציפייה היא שכל משפחה בישראל תחסוך כ-6000 שקלים בשנה, "זה כמעט משכורת 13 לחלק מהאנשים, זה משמעותי מאוד ובעזרת ה' אני מתפלל ומקווה שזה יקרה כמה שיותר מהר לטובת הצרכן הישראלי".