ד"ת לימי הקורונה#4 - תמונה כללית על איסור מוקצה בשבתחידוש

בחרתי לכתוב על נושא זה בשל היותו מעשי עד מאוד ויש בו חוסר בהירות אצל מי שלא מכיר את הסוגיה, אז להלן איזשהוא סיכום שעושה קצת סדר בראש

יסוד דין טלטול מוקצה ופרטיו

יסוד איסור טלטול מוקצה, רמוז בפסוק "והיה ביום השישי והכינו את אשר יביאו" – בשבת משתמשים רק במה שהיה מוכן לשימוש ביום שישי. חפץ שהאדם לא חשב שישתמש בו בשבת, הרי הקצה דעתו ממנו (ומכאן השם "מוקצה", במלרע, מבחינה לשונית), כלומר ניתק והסיח ממנו דעתו, וממילא החפץ אינו 'מוכן' לשימוש בשבת. נאמרו עוד כמה טעמים פרקטיים בסברת איסור טלטול מוקצה, ולא נאריך בזה כאן.

כל הכתוב להלן מבוסס על שו"ע ומפרשיו בסימן ש"ח

אנו רגילים להתייחס לכל החפצים העונים לשם "מוקצה" כשייכים לקטגוריה אחת. אך באמת יש הבחנה בין כמה סוגים, שלהם רמות חומרה שונות. יש מחלוקות רבות בפרטים ולא נכנסנו כאן למה שלא היה הכרחי. להלן המסגרת הכללית ביותר של הסוגיה, שאינה שנויה במחלוקת:

ישנם ארבעה סוגים עיקריים של מוקצה-

מוקצה מחמת גופו – דבר שאינו מיועד לשימוש האדם: עצים ואבנים, עפר, פסולת וכד'

מוקצה מחמת חסרון כיס – חפץ יקר ורגיש שהאדם מקפיד שלא להשתמש בו סתם לשימושים אחרים: מצלמה, סמארטפון, ויש דעות שאפילו דפי נייר להדפסה, שאע"פ שהם לא יקרים, מכל מקום האדם שומר עליהם שלא יתקמטו וכד'

כלי שמלאכתו לאיסור – חפץ שמיועד לשימוש האסור בשבת, אך אפשר להשתמש בו גם לפעולות היתר: מספריים, פטיש ומסמרים ושאר כלי עבודה, מחט,סרגל, וכן הלאה.

בסיס לדבר האסור – חפץ שהניחו עליו בכוונה תחילה חפץ מוקצה לפני שבת, על מנת שיישאר עליו בשבת, ואכן המוקצה היה על אותו בסיס בזמן כניסת השבת. במקרה זה הבסיס עצמו הופך למוקצה. כגון, שולחן קטן של מנורת לילה, פמוטים שהדליקו עליהם נרות שבת.

ויש גם ארבעה סוגים של טלטול:

לצורך גופו – להשתמש בגוף החפץ.

לצורך מקומו – לפנות את המקום שבו מונח החפץ.

"מחמה לצל" – לצורך החפץ עצמו, שלא יינזק, כגון להעביר דבר שאור וחום השמש מזיקים לו, למקום מוצל, או לקחת חפץ למקום שמור, להכניס לבית דבר כדי שלא יירטב בגשם.

לא לצורך כלל – כפשוטו.

כעת נצליב בין סוגי המוקצה לסוגי הטלטול:

מוקצה מחמת חסרון כיס, וכן מוקצה מחמת גופו – הם החמורים ביותר, ואסור לטלטלם כלל.

בסיס לדבר האסור – דינו כדין המוקצה המונח עליו.

כלי שמלאכתו לאיסור – מותר לטלטלו לצורך גופו וכן לצורך מקומו, אך אסור לטלטלו לצורך הכלי שאינו צורך האדם כרגע (מחמה לצל), וכל שכן שאין לטלטלו שלא לצורך כלל. כאן מונחת קולא שאינה ידועה כל-כך. אם כי לדעת המשנה ברורה היתרים אלו קיימים רק כשאין לאדם אפשרות לעשות את רצונו בחפץ של היתר. למשל, לפתוח שקית חלב ע"י מספריים – זהו טלטול כלי שמלאכתו לאיסור לצורך גופו, המותר. אך למשנ"ב הנ"ל, כיוון שאפשר בסכין, שמלאכתו להיתר, אסור ליטול לשם כך מספריים. ויש שחלקו על המשנ"ב והתירו בכל אופן.

ועכשיו נעבור לטלטול כלי שמלאכתו להיתר, כלומר כלי שמיועד למלאכה המותרת בשבת, כגון כלי אכילה, שולחן וכיסאות. שמותר כמובן לטלטלו לכל צורך שהוא, אבל אסור לטלטלו שלא לצורך כלל. וכאן מונח גם כן דין שלא כ"כ ידוע. תשאלו: למה שמישהו יטלטל שלא לצורך? אז תשימו לב לתנועות שלכם רק בשעה הקרובה, ותספרו כמה פעמים הזזתם חפץ בלי שבאמת היה בזה צורך. זה הרגל שלא שמים לב אליו, אז בשבת צריך פשוט להיות מודעים לזה. למשל: יש כאלה שרגילים אחרי יציאתם מחדר, אוטומטית לסגור את הדלת. ואם עכשיו אין מישהו בחדר, ואין שום סיבה אחרת לסגור את הדלת? זו דוגמא לטלטול שנעשה מתוך הרגל ולא מתוך כוונה לצורך מסוים. אז לא בשבת.

כאמור, מגבלה זו היא רק בכלי שמלאכתו להיתר. אבל באוכלים ומשקים וספרי קודש אין מגבלה כלל ומותר לטלטלם גם שלא לצורך כלל. ויש אומרים שגם כלי אכילה מותר כנ"ל, אך יש חולקים על כך.

זוהי השביתה המוחלטת בשבת, לא לפעול סתם. לנוח, להרגע, להרפות.

"אלמלי שמרו ישראל שתי שבתות כתקנן מיד נגאלין" -

"כי אות היא ביני וביניכם, לדעת כי אני ה' מקדשכם!!"

המשך שבוע נעים!

תודה רבה זה נפלא !בסדר גמור

מציע שתוסיף בסוף כול שירשור קישור לשירשורים הקודמים כדי שאנשים יוכלו לחזור אחורה בקלות ולראות על מה כתבת כבר.. 

הנה הקודמים:
ד"ת לימי הקורונה #3 - נטילת ידיים בהלכה ובמחשבה
דבר תורה לימי הקורונה#2 מצוות צריכות כוונה
דברי תורה ומחשבה על נגיף הקורונה 

רעיון טוב, תודה רבה!חידוש

יפה מאוד, תודהארץ השוקולד
ותודה על התיוג.

מדוע דלת נכללת בהגדרה של כלי?
זה לא משנהחידוש

מה שלא כלי אדרבה הוא יותר חמור

מהיכי תיתי לאסור סגירת דלת סתם?ארץ השוקולד
וכי מצינו נידון זה במקום כלשהו?

תמוה בעיניי מאוד עניין הדלת. (גם איסור טלטול של כלי שמלאכתו להיתר תמוה בעיניי, אבל זה כבר מופיע במקורות)
יש מחלוקת תלמודים ואחרונים האם יש מוקצה בדבר שמחובר לביתהכל כבר תפוס
כלומר האם נשאר לו שם כלי או שהוא בטל לבית ואין בו מוקצה
אבל זה לא קשור לדיון על מוקצה, אלא לטלטול דבר שמלאכתו להיתרחידוש

על כל פנים, הדלת היתה רק לשם הדוגמה

נכון אבל זה אותו עקרוןהכל כבר תפוס
אם אין מוקצה בדלת מחוברת (ולכן נר שמחובר לדלת לא הופך אותה למוקצה- המחלוקת המקורית) אז מאותה סיבה גם אין לה דין של כשמלה וממילא אין איסור לטלטלה שלא לצורך.
רואה אני את דברי תפוס מדברי חידוש.שום וחניכה

עם כל הכבוד לניק, חידוש כזה לא שמענו מעולם.

ואני לא בטוח שהטעם שכתב תפוס הוא הטעם העיקרי להתיר טלטול דלת בשופי,

אלא יתכן שהוא גם מטעם עשוי לכך שכדאי הוא להתיר בדלת אפילו איסור דאורייתא של בונה וסותר (ויש לדחות, וק"ל).

ואגב דין טלטול מוקצה במחובר, נידון זה כנראה הוא די חדש, והרב קוק נדרש לו באגרות (ח"ג, אגרת תתו):

באיזו נקודה בדבריי אתה רואהחידוש

טלטול דלת בשופישום וחניכה

זה לא עונה על השאלהחידוש

דלת אינה מוקצה, ואעפ"כ אין לטלטל שלא לצורך, לכאורה. מה רצית להוכיח מדברי הרב?

את דברי הרב הבאתי כבדרך אגב,שום וחניכה

כמפורש בדבריי, כסניף לנדון של מוקצה במחובר.

כתבתי שטלטול דלת שלא לצורך הוא דבר שלא שמענו מעולם, וזה כשלעצמו כבר מעלה תמיהה על החידוש.

בנוסף, יש מה לדון בסברת 'תפוס' - לפי הדעות שמחובר אינו נחשב כמוקצה, האם יהיה דינו ככלי שמלאכתו להיתר או אפילו קל מכך. ויש פנים מסברא לצד השני.

ועוד כתבתי שאפשר גם לדון להתיר מטעם עשוי לכך.

תודה רבה!דאגני
שכוייח גדול כדאי גם להוסיף שלטלטל מוקצה ע"י כל האיברים חוץהכל כבר תפוס
מהידיים, מותר בכל אופן.
לכן מותר להזיז מוקצה ע"י הרגל, הזרוע, הגב, ע"י נשיפה.
אמנם אם מדובר בדבר שהדרך להזיזו ע"י הרגל, כגון אבנים, אסור לטלטלו ע"י הרגל כרגיל אלא ע"י העקב (אא"כ זו אבן שכבר משתמשים בה לצורך היתר, כגון להחזיק את הדלת, שאז היא הופכת לכלי שמלאכתו להיתר).

למה דילגת על סימן שי"א? חח זה רלוונטי..
זו מחלוקת. לדעת החזו"א אסור לטלטל מוקצה בשינויחידוש

אני יודע אבל רוב הדעות להתיר וכך מנהג העולםהכל כבר תפוס
רוב הדעות זו הגדרה עדינההסטורי
החזו"א חלק בהחמרה הזאת על כל הפוסקים מהטור ואילך. (כלומר זה דין פשוט בטור, בשו"ע וברמ"א, ב"ח, מג"א, ט"ז, חיי"א, משנ"ב וכל שאר הפוסקים ללא חולק).

החזו"א כדרכו למד את הגמרא והראשונים והכריע כדעתו הגדולה לפי הבנתו את הגמרא והראשונים (מהלשון שהוא כותב שהאחרונים הקלו בזה נגד הראשונים, אני מבין שהוא התייחס לטור כאחרון שאפשר לחכם גדול היום לחלוק עליו).

הנקודה הזאת היתה אחת הסיבות שבגללה שרפו את שמירת שבת כהלכתה מהדורא קמא בבני ברק. ולכל הגרש"ז אוירבאך כתב הערה ארוכה לבסס את ההיתר הפשוט, כפי שנהוג בכל ישראל.
לא זוכר את החזוא מבפנים אבל מהר"ן משמע גם לאסורהכל כבר תפוס
הרן לא מחלק בין טלטול מן הצד לטלטול בגופו.

וכתבתי רוב הדעות כי אאלט חלק מאחרוני זמננו חששו לחזוא.

מה שכתבת על שריפת הששכ אמין? מה המקור? עצוב מאוד
זו לא היתה הסיבה היחידההסטורי
הסטאייפלער זצ"ל יצא בחריפות נגד 'אברכים המחברים ספרים דוגמת שו"ע'. כלומר היתה ביקורת חריפה על עצם הוצאת הספר, שבמידה רבה היה ראשון בז'אנר של ספרי הלכה מסודרים על נושא ספציפי.
בנוסף היתה ביקורת על פסקים ספציפיים (לדוגמא היתר דוד שמש, במהדורות הבאות במידה מסויימת חזר בו).
וביקורת חריפה על ההעזה לפסוק לא כדעת החזו"א בכמה מקומות, כשהבולט שבהם הוא העניין הזה של טלטול מהצד לצורך דבר המותר. (כפי שהערתי, בעניין הזה, זה לא שההש"כ חידש קולא נגד חזו"א, אלא שהחזו"א חידש להחמיר בדין שפשוט להיתר בטור, שו"ע, רמ"א, מג"א וט"ז, משנ"ב וכל שאר האחרונים)

הגרש"ז אויערבאך זצ"ל, נתן לרב נויבירט זצ"ל גיבוי מאוד רציני, כולל הזכרה של 'הספר החשוב שמירת שבת כהלכתה', בכל הזדמנות.
ספציפית על העניין הזה הוא כתב הערה ארוכה (שלאמתו של דבר היא מאמר ממש) מופיעה במהדורה השניה בסוף כרך א', עמ' תקנח - תקס ובמהדורה השלישית עמ' תרעז-תרעח. עיי"ש, הוא מתייחס לדברי הר"ן.
(מחילה, אני לא ממש מונח בסוגיא כרגע. כשלמדנו הלכות שבת ישבנו על ההערה הזאת כמה שעות טובות)
תודה על המידעהכל כבר תפוס
שמך נאה לך
ככל הזכור לי, החזו"א לא חלק על טלטול בגופוהסטורי
(אין לי את הספר כעת), אלא על טלטול מן הצד (כלומר ע"י חפץ אחר) לצורך דבר המותר.
לכן כתבתי 'בשינוי'חידוש

בגופו זה יותר משינוי, וזו משנה מפורשת שמותר, הקש שע"ג המיטה וכו

מסכיםהסטורי
חולק (חזו"א סימן מז ס"ק יג).שום וחניכה

חולק על ההיתר שע"י גופו לצורך המוקצה. במשנה זהשום וחניכה

זה לא לצורך המוקצה.

גםחידוש

היסטורי כתב לצורך דבר המותר

אני הבנתי דקאי דוקא אסיפא.שום וחניכה

תודה רבהבת של השם

זה כתוב ממש מסודר וברור

ישר כוח! לגבי הזזת דלתאנונימי פלוס

הרבה פעמים אע"פ שאין אף אחד בחדר ונראה שאין צורך נראה לי שבכל זאת יש צורך. זה סוג של סדר מסויים שהדלת סגורה. שאם גם ביום חול אם אני רואה דלת פתוחה אני סוגר אותה אז כנראה שיש לי צורך בזה. זה במבחניתי יותר 'מסודר'.

ובכלל, לא נראה לי שהזזת דלת נחשבת טלטול. לפחות למלאכת הוצאה הגדרת טלוטל היא שיש עקירה והנחה ופה אין את שניהם. בסה"כ מוסבבים דלת ע"פ הציר שלה. 

שאלהטיפות של אור
בימי נחמיה, לפני שהתירו כלי שמלאכתו להיתר לצורך גופו ומקומו, היה אסור לסגור את הדלת של הבית?
וגם לדבריך, את הבריח היה אסור לטלטל?חידוש

טיפות של אור
חשבתי שהמשך הסוגיא מוכיחה שפשוט שהדלת הייתה מותרת, אבל במחשבה שניה אתה צודק
אבא שלי העיר שבמיוחד הטעם האחרון שמביא הרמב"ם שייך כעת:חסדי הים
(שבת כד, יג):
" ועוד מפני שמקצת העם אינם בעלי אומניות אלא בטלין כל ימיהן כגון הטיילין ויושבי קרנות שכל ימיהן הן שובתים ממלאכה ואם יהיה מותר להלך ולדבר ולטלטל כשאר הימים נמצא שלא שבת שביתה הניכרת. לפיכך שביתה מדברים אלו היא שביתה השוה בכל אדם".
מוקצה מחמת חסרון כיס בפשטות תלוי באדם. יש בנאדם שסמארטפוןחסדי הים
לא חשוב אצלו ואילו תמונה של אמא שלו כן.
גם אני בכלל לא בטוח שלרוב האנשים סמארטפון הוא חסרון כיס, כי בד"כ לא מייחדים לו מקום והאדם הרבה פעמים מפיל אותו ומשתמש בו בכל מיני מקומות שונים ולצרכים שונים.
זה שונה סכין של רצענים שבד"כ יש לו שימוש מיוחד ומקצועי.
לגבי התמונה, זה תלוי במחלוקת נוספת, האם מוקצה מחמת ח"כהסטורי
חייב להיות כלי שמלאכתו לאיסור (או מקסימום כלי היתר שעומד לסחורה) ואז תמונה יקרה ככל שתהיה - אינה מוקצה. או שבאמת כל דבר שמחמת חשיבותו אדם קובע לו מקום - הוא מוקצה מחמת ח"כ ואז תמונה שיקרה לאדם אכן תהיה מוקצה.
אז למה שעון גדול שקובעים לו מקום אי אפשר לטלטל? (מ"ב ש"חחסדי הים
קסח)
יתכן שדעה זו בניגוד למשנה ברורהארץ השוקולד
מסכים שסמארטפון לרבים מהאנשים איננו מוקצה מחמת חסרון כיסארץ השוקולד
אלא מוקצה מחמת כלי שמלאכתו לאיסור.

כי רבים האנשים שאינם מקפידים עליו כל כך
הבהרה חידוש

הדוגמה עם הדלת היתה רק לצורך המחשת הסיטואציה של טלטול שלא לצורך.

כפי שהעירו פה, ייתכן שספציפית הזזת דלת אינה נחשבת טלטול, אם כי בהחלט ייתכן שכן

ובעניין מה שהביא המ"ב שיש מתירים לטלטל כלי אכילה שלא לצורךחידוש

ויש מאחרוני זמננו שהוסיפו גם בגדים, יש על זה קושיה מגמ' מפורשת לכאורה - בפרק י"ז, "ר' נחמיה אומר אפילו תרווד אפילו טלית אין ניטלין אלא לצוטרך תשמישן" - ואע"פ שלא נפסק כמותו אלא מותר לטלטל גם לצורך תשמיש אחר, מ"מ נשמע מכאן לרבנן שגזירת כלים היתה גם על כלי אכילה (תרווד), ולא כהנחתו של השלטי גיבורים שהוא ראשון המתירים טלטול כלי אכילה (שהובא במ"ב) שלא גזרו מעיקרא על כלי אכילה. וכן בגגדים.

ולית נגר ולא בר נגר דיפרקינה, בינתיים..

@חסדי הים@הסטורי@שום וחניכה

הברייתא אומרת בתחילה היו אומרים שלושה כלים ניטלין בשבתהכל כבר תפוס
מקצוע של דבילה וזוהמא ליסטרן וסכין קטנה שעל גבי השולחן.
מוכח שגזירת כלים לא הייתה על כל כלי האכילה.

שעה"צ מסביר ע"פ טעמו של רש"י שסכין קטן לאו דווקא אלא שה"ה לכל כלי אכילה שתשמישן תדיר.
ותרווד לא נחשב? ומה עם טלית?חידוש

כנראה זה מחלוקת על מה הייתה הגזירה הראשוניתהכל כבר תפוס
אפשר גם לומר שאין מחלוקת ורק לחלק בין תרווד לכלים האחרים שהותרו אבל זה לא יתרץ את הטלית
אבל זה להמציא מחלוקת שלא כתובהחידוש

חח היא כתובה אם מבינים אותה ככה..הכל כבר תפוס
אבל הסתכלתי בתוספתא ומוכח שם שהמחלוקת היא לאחר הגזירה כמו שתירץ שום וחניכה.

Tosefta Shabbat 15
לא הבנתישום וחניכה

אדקשיא לך ע"ד שלטי הגבורים, תיקשי לך ע"ד הגמרא גופא (קכג: ) שמפורש בה שהגזירה לא היתה מלכתחילה על סכין קטנה שע"ג השלחן (בין היתר). אלא מאי אית לך למימר, אחד מהשנים: א. או לחלק בין סוגי כלי אכילה, דהיינו בין סכין ובין תרווד. ב. או לומר שבאמת לא פליגי ר' נחמיה ורבנן שלא היתה בתחילה הגזירה על כלי אכילה, ורק נחלקו על מה היתה הגזירה לאחר מכן, ודברי ר' נחמיה הם רק לאחר הגזירה.

והנה לצד א' - כמו שמחלקים בין כלי אכילה, כן יש לחלק בין סוגי בגדים, ואפשר להעמיד שם בטלית מסויימת.

ולצד ב' - ברור שלא קשה כלל. 

לא הבנתי מה צד בחידוש

הגזירה הלכה בכיוון הקולא, לא החומרה

בכלליות כן,שום וחניכה

אבל יתכן שיצא מזה חומרא לגבי פרטים מסויימים לר' נחמיה.

יש לך סתירה לזה מהגמרא? באמת שאני לא כ"כ מונח בסוגיא.

ר נחמיה פשוט סובר שלא התירו מחמה לצלהכל כבר תפוס
קכד.
אחחח איך השרשור הזה התפתח לדיון פורה אשרינוהכל כבר תפוס
תודה רבה, החכמתי!יהיה בסדר....

טלטול כלי שמלאכתו להיתרפצלש חדש ישן

זכור לי שיש חולקים על זה, אף שזהו פשט הבית יוסף וחלק מהראשונים.

מה שכן, זו אמורה להיות ההלכה הראשונה במוקצה למי שאוסר, הבסיס שממנו הכל נלמד:

בשבת אסור לעבוד סתם ולכן אסור להזיז כלים סתם (ולכן נלמד מהוצאה, וגם אם נלמד מוהכינו את אשר יביאו)

מכאן והלאה מוקצה מחמת גופו ומחמת חסרון כיס הוא מוקצה - בלי קשר למטרת ההוזזה זה כלי שלא אמור להיות מוזז(מחמת הגדרתו) ולכן כל הזזה שלו אסורה.

לכן גם אומרים מיגו דאיתקצאי - הגדרת הכלי בשבת זה כלי שאמור להשאר במקום, או לכל הפחות זוהי דעתו של אדם.

וגם כלי שמלאכתו לאיסור - מותר להזיז אותו לצורך גופו ולצורך מקומו. הלאה זה כבר הוזזה מיותרת שלא התירו אותה. אבל הבסיס הוא מה הוזזה וטלטול מיותר ומה לא.

נראה לי יותר קל להבין ככה את הלכות מוקצה

לגבי כלי שמלאכתו להיתרהסטורי
א. כפי שהעיר @שום@שום וחניכה הגזירה לא היתה על 'סכין קטנה שעל השולחן' ובפשטות כל הכלים שרגילים להשתמש בהם בסעודה בכלל זה.
וכך פוסק במשנ"ב ס"ק כ"ג ע"פ שה"ג, אמנם מציין שיש מחמירים.
יכול להיותפצלש חדש ישןאחרונה

לא סותר עדיין שיש כלל כזה לגבי כלים אחרים...

הזזת דלת נחשבת טלטול?advfb

וגם אם כן - לפעמים זה יותר נוח לאנשים בעין לסגור את הדבר וזה יוצר מגדר שלא לצורך

ראה הבהרה לעיל, ובכל השרשורחידוש

אפשר שאלה?מחפש אהבה

במה אתם יותר מאמינים:

בזה שאפשר לקלקל,

או בזה שאפשר לתקן???

לתקן - חלק משאיפה מתמדת להשתפר, להתייעל, להחכים,פ.א.

להתמקצע, לצבור ניסיון מועיל, ללמוד

אחי, בפשיטותמחפש אהבה
משאיר לך לבחור מה לקחת מהתגובה - המילה הראשונהפ.א.
מספיקה 
במושכל ראשון - שאפשר לקלקלמבקש אמונה

את זה ש"אפשר לתקן" אני צריך להזכיר עצמי ולשכנע את עצמי כל פעם 

שניהם אפשרייםרקאני

לקלקל יותר קל

בשבילoo

לקלקל לא צריך להאמין/ לחשוב/ להתאמץ

זה קל

אנשים עושים את זה כל הזמן

כדי לתקן צריך לא רק להאמין אלא לרצות

להיות במודעות

ללמוד

ליישם

להתמיד

להתאמץ

מאה אחוז!נחלת
לתקןחתול זמני

לא רק באמונה אלא גם בתחושה

אפשר גם וגם, מה השאלה?advfb
יותר קל לקלקלאני:)))))אחרונה
אבל בשניהם
סקר־צד לשוני מעניין...אלעזר300

עבורכם, האם למילה "בוהה" יש משמעות של...

1. "מסתכל בדבקות ובעניין רב", או של...

2. "אולי רואה משהו, אבל חולם בהקיץ"?

(אישית, מצביע 2)אלעזר300
אני דעת יחיד חתול זמני
החלק הראשון של מספר 2 לא ברור לי לגמרייעל מהדרום
לק"י

אני בוחרת 2.

בעצם גם וגםיעל מהדרום
יכול להיות 2, ויכול להיות משהו שונה הן מ-2 והן מ-1ריבוזום

במשמעות 2: "האיש שבחדר ישב ברישול, בוהה ניכחו, וניכר שמחשבותיו בל עמנו"

במשמעות שונה: "האיש היה לבוש באופן כל-כך משונה! לא הצלחתי שלא לבהות בו, על אף חוסר הנימוס"

כלומר, זה לא בדיוק להסתכל בדבקות ובעניין, זה להסתכל בהשתוממות \ בפליאה \ בהערצה (תלוי בהקשר, יכול להיות גם רגש שלילי של דחיה), הרבה פעמים בניגוד לשיקול הדעת שלא מופעל באותם רגעים.

(יכול להיות שהמשמעות השניה בהודעתי אינה "נכונה",ריבוזום

אבל היא בשימוש)

מעניין. אני חושב...אלעזר300

שהתכוונתי להכניס את המשמעות שהצגת באפשרות 1.

כלומר, החלוקה בעיני היתה בין יחס פעיל למראה, לבין מעבר שלו על פני התודעה.

תוכלי לחדד את ההבחנה הנוספת שאת מציגה? אשמח.

כמו שנקדימון צייןריבוזוםאחרונה

ההגדרה הראשונה שלך נשמעת מתאימה ל"התבוננות", שהיא בנחת, בתשומת לב לפרטים.

אבל בבהיה אין תשומת לב לפרטים, אין בחינה מדוקדקת, ואין נחת ומודעות. אלא הסתכלות לפרק זמן ממושך מהמקובל שמגיעה מתוך רגש חזק פתאומי שהתעורר ממה שעליו מסתכלים. מקווה שהצלחתי להבהיר יותר את כוונתי.

נקודה יפהטיפות של אור

(באתי להצביע 2, אבל בעקבות ההודעה שלך חשבתי שאולי לבהות זה בעצם 'להסתכל בנקודה מסויימת בקיפאון, בלי לזוז או להזיז את המבט'. ככה זה תופס את שתי המשמעויות - גם לבהות באוויר, וגם לבהות במישהו מפתיע או מטיל אימה וכדומה)

2 - וגם זה לא ממש מדויקנקדימון

מה שמתאים למילה 1 שתיארת זה "התבוננות".

"לבהות" זה להסתכל מבלי להתמקד מנטלית בשום נקודה באופן ספציפי. שים לב, העיניים לא מתרוצצות אלא כן "נמצאות" באיזו נקודה אבל המוח לא ממש מסתכל על הנקודה עליה העיניים נחות. מה שאתה עושה עם עיני הבשר שלך בזמן כשאתה חולם בהקיץ זה נקרא "לבהות".

החיים וזהמישהי719

היי לכם

איך מתקדמים החיים שלכם?

אתם מרגישים שהגשמתם את המטרות והחלומות שלכם?

האם קרה לכם שהרגשתם שכל הדלתות נסגרו בפניכם? מה עשיתם אז?

מתייעצת כי אין לי מושג מה אני עושה עכשיו עם החיים שלי...

חסרים הרבה פרטים להבין את התמונה שלךפ.א.
סבבה מאודחתול זמני

התקדמתי הרבה וגם עשיתי הרבה הפסקות.

בגדול כבר הגשמתי את כל החלומות שלי, אין לי עוד משהו מיוחד שאני שואף אליו/רוצה אותו.

הגעתי לשיא של מה שהייתי רוצה מבחינה מקצועית.

חוויתי את כל מה שרציתי להספיק לחוות בחיים, אין לי רעיונות נוספים חוץ מזה. זה קצת כמו פיצוחים, לכל גרעין יש אותו טעם, אז אין הבדל בין לאכול אחד לבין לאכול 30.

היו זמנים כשהייתי יותר צעיר שהרגשתי די חסר אונים, אבל השקעתי ביצירת דלתות טובות ובשמירה עליהן. כרגע אני בתחושה שגם אם יקרו כל־מיני דברים, אוכל להתרומם מזה.

לא סבבה בכללנעמי28
אז מה בטעם בחיים? תחושות של גיל 119
נכון,חתול זמני

אני בהחלט מרגיש ככה. אם היו מודיעים לי שמחר הגיע הזמן לקפל את הבסטה, לא נראה לי שזה היה מזיז לי.

מצד שני, נכון לעכשיו גם לא רע לי, אז אני פשוט זורם עם החיים.

בקיצור: חתול זמני.

תשע נשמות זה לא כזה זמנינעמי28
גם זה נגמר מתישהו...חתול זמני
יש מי שיכנה את זה דיכאון. מתמשך. סליחה.נחלת
הממ.חתול זמני

זה לא ממש דיכאון כי אני לא סובל או משהו. זה לא שאין לי כוחות, או שאני לא נהנה מהדברים שאני בדרך־כלל נהנה מהם (מבחר מאוד מצומצם, אבל לא נורא).

פשוט אני מרגיש שכבר הספקתי את כל מה שרציתי ומעבר לזה, כך שכל השאר בונוס.

הרי אני כבן 70… כמו בסיפורי ההגדה של פסחפ.א.
כך אתה נשמע, שבע ימים וחוויות שהספקת לחוות בחיים הארוכים שלך…
תראה,חתול זמני

אנחנו חיים בעולם מאוד מהיר שבו אפשר לחוות אינספור חוויות תוך זמן מאוד קצר, יחסית.

בעבר, בן־אדם היה חי בשטייטעל, מתחתן בגיל 18 עם רוח'לע, מוליד 50 ילדים, מדי פעם נוסע ללייפציג ליריד כדי לגרד כמה זהובים או אדומים, לומד גמרא, וזהו בערך. אולי מכיר קצת אנשים מהשטייטעל או מהעיירות הקרובות ומדבר איתם פעם באף־פעם. מקבל מכתב "גיה"ק הגיעני לאחר כמה חודשים..."

לא יודע, סיימתי לימודים, טיילתי כמעט בכל מקום בארץ, הייתי בחו"ל, קראתי הרבה ספרים, סיימתי את כל מה שרציתי ב"bucket list" שלי (באופי שלי אני מסתפק במועט)

אין לי עוד משהו מיוחד שאני משתוקק אליו

נשמע שאתה עם ציפיות ודרישות צנועות, תבורך 🌹פ.א.
אולי כמו שמיכלאנג'לו בואונרוטי אמרLavenderאחרונה

"הסכנה הגדולה ביותר עבור רובנו היא לא שהמטרה שלנו גבוהה מדי ונעצור לפני שנגיע אליה, אלא שהיא נמוכה מדי ואנחנו אכן משיגים אותה."

בקיצור, השמיים הם הגבול ואפשר לחלום בגדול ולהגשים בגדול, ככה לפחות עם בני האנוש, לא יודעת איך זה עובד עם חתולים זמניים(:

החיים שלי תותיםLavender

וגם אם הם לא- משתדלת לראות אותם תותים

לא הספקתי להגשים את כל החלומות שלי, אבל אני בהחלט בדרך...

ואם הרגשתי שהכל נסגר בפניי- פשוט בכיתי והתפללתי לה'. (כמה קלאס)

ובכנות, הדבר שהכי עזר לי ברגעים קשים יותר זה האמונה. שהכל נגזר עלי ושאני צועדת במסלול שנקבע לי לפני שנולדתי ועליי רק לבחור בטוב.

הייתי קוראת הרבה משפטי חיזוק, הרצאות של אמונה וביטחון בה', ומוציאה את עצמי לדברים חיוביים שנותנים לי כוח.

והבנתי שהיחידה שיכולה לעשות אותי מאושרת, זאת אני בעצמי...

מאחלת לך למצוא את האושר הפנימי שלך, כי מה ששלך יגיע עד אלייך 💖

וואיהרמוניה

-אני מאמינה שהחיים שלי מתקדמים למרות שזה לא ניכר כרגע בפועל. לא רואים צמח באמצע גדילה, רק במבט לאחור.

-ממש לא, אני מרגישה רחוקה מהם... החלומות הישנים שלי מרגישים כמו חלומות של מישהי אחרת כי אני כבר לא חולמת אותם, ובכל זאת צובט לי בלב כל פעם שאני רואה מישהי אחרת שהגשימה אותם.

-למה את מרגישה שכל הדלתות נסגרו?

כשנדחקתי לקיר, הקיר נשבר. זה מה שקרה. היה כואב. אח"כ רווחה.

באמת להתחנן להשם.נחלת

לא יזיק לשוחח עם מישהו מקצועי או לא, אבל מבין ויכול לעזור לחלץ את החוט מהפקעת

ולנער את תחושת הסנדול (?).

אולי חשוב להיות מסוכרנים עם כל נשימה; להיות בתיקו איתה. להתקדם באותו

קצב. לעבור רק את היום הזה בשלום (את זה שמעתי מאדם  גדול). קראי

את הספר "אל דאגה" - יש לו שם רשימה של: רק היום....

לכתוב לעצמך מה היית באמת רוצה. על מה אתה/את מתאבל. מה מפריע.

למה העצבות.  לא פשוט. אבל השם תמיד מחלץ. עוזר. מאיר פתאום נקודה

קנקנה של אור שנחבאת מתחת לשמיכות החושך הכבדות. נושמת בכבדות,

כמעט לא מורגשת עכשיו, אבל חיה וקיימת.

יהיה טוב. זה לא יימשך לנצח. הנפש שלנו גמישה - "בערב ילין בכי ובבוקר...רינה".

מפליא עד כמה פעולה קטנה, ממש פעולה, עם הידייםנחלת

יכולה לגרש חושך גדול.

פעילות איזושהי. לא לחשוב באותו רגע על משמעות החיים שלי. פשוט לעשות.

חושבת שזה עוזר להבהיר את הבאלאגן במוח ולהשקיט אותו. 

ישoo

מטרות/ חלומות שהגשמתי

ויש שעדיין לפני

אם דלת אחת נסגרת

אני מחפשת את דלת אחרת

ובאופן כללי לא תלויה באחרים או בגורמים חיצוניים כדי להגשים חלומות 

צריך להיות שקוע במשהו אידאליסטינוגע, לא נוגע

להרגיש שחלק מהמטרות שלך זה שיהיה טוב לאחרים, ולצערנו לא חסר צער וכאב בעולם.

כמובן שרצוי גם במעשה, אבל לפחות לחיות בתודעה כזו.

לא להישאר בעולם הפרטי המצומצם מטבעו, אצל מי פחות ואצל מי יותר.

ברוח היום הקשה הזה, המטרות והחלומות לא יכולים להתגשם כל עוד לא הגענו ליום בו מלכות ישראל תהיה שלמה, ננצח את אויבינו, נבנה את מקדשנו, ויגיע יום תחיית המתים בו כל הכואבים יפגשו שוב את אהוביהם.

עצות לטסט!!!!מחפש אהבה

זה הכל סייעתות או יש מה לעשות השתדלות?

גם וגםל המשוגע היחידי

מצידך צריך לעשות השתדלות לנהוג רגוע וטוב, ולהיות דרוך על הכביש.

וכמובן זה הרבה סיעתא דישמיא כי באמת קורים דברים לא צפויים וה' עוזר.

בהצלחה!!!אנונימי 14
לא להכנס למחשבות על..מחפש שם

להתמקד בנהיגה עצמה

לבוא עירני

לזכור שיש חיים מעבר לטסט, לפעמים הנפש מצירת שהטסט והלחץ וההצלחה הם חזות הכל, לנשום ולהזכר שיש אותך מעבר לטסט

ותהנה מהדרך, בעזרת השם תעבור אבל גם אם לא- אתה לומד ומתפתח יחד עם הדרך.

ממש בהצלחה!!

לגשת כאשר מוכניםאינגיד

היום ב"ה המסלול של הטסט נקבע על ידי מחשב, וגם יש הקלטה של הנסיעה שלך (לצרכי עירעור), מה שמנטרל את היכולת של הטסטרים להכניס חוסר מקצועיות להחלטות שלהם (מה שפעם היה נפוץ מאוד לצערינו).

אם תיגש כאשר אתה מוכן, לפי המלצת המורה כמובן, אז יהיה בסדר. קצת נשימות לפני כן להרגעת המחשבות והלחץ, וזהו. ואם לא עוברים בטסט אחד, אז עוברים בטסט אחר. וגם זה בסדר.

תצליח.

תשובה ותפילה וצדקה מעבירין את רוע הגזרהאריק מהדרום

1. תשובה- לזכור את הטעויות בטסטים הקודמים, הכרת החטא, חרטה, וידוי וקבלה לעתיד לא לחזור על הטעויות האלה-זה העיקר.

2. תפילה, יש באינטרנט תפילה לפני טסט, חפש בגוגל.

3. צדקה, לתרום לאור ירוק או לעמותות מהסוג הזה יש באינטרנט גם.

בהצלחה.

מישו עבר בראשון?מחפש אהבה
אני - לדעתי תלוי איפה לומדים, מבחינת עומס התנועהזמירות
למדתי ונבחנתי בעיר רגועה ולא עמוסה בתנועה
אני. והופתעתי מזה...יעל מהדרום
לק"י

הרבה בהצלחה לך!

נכון יותר לשאול את מורה הנהיגה שלךנפשי תערוגאחרונה
הוא כנראה יותר מנוסה 
פעם הרגשתם שמישהו מבין אתכם?מחפש אהבה

אבל באמת?

ואתם חשובים לו באמת?

ויצא לכם להיות גם מאוכזבים ממנו אחרי זה?

אולי סוג של בגד בכם?

כן, פעמיים הרגשתי שמבינים אותיאינגיד

אבל הבעיות שלי נשארו שלי. זכיתי בחמלה של השומע, חמלה אמיתית ואוהבת וכזו שבאמת רוצה לסייע, אבל בסופו של דבר "אם אין אני לי, מי לי". לאנשים קשה לפתור את הבעיות של עצמם, כל שכן של אחרים.

כן.חתול זמני

לא הייתי אומר ממש שהתאכזבתי, כי ציפיות יש רק לכריות.

הייתי דלוק עליה אבל מבחינתה זה היה ידידותי בלבד. אבל הבנתי את זה, ולא ממש הרגשתי שזה ביאס אותי.

עד עצם היום הזה, היא ה־suicide hotline שלי אם אני צריך משהו.

נדיר מאדזיויק
אבל כן
כן, מתלבט בין ג'מיני לבין ג'פטומתוך סקרנות

אף אחד כמעט לא התקרב ללהבין אותי ברמה שהם מבינים .

אולי ניקים ספציפיים בפורום

לאמחפש שם
הרבה שנים חיפשתי מישהו שיבין אותי, וזה לא קרה... הסתובבתי עם כעס ואשמה על העולם שלא מבין אותי. הגאולה שלי החלה כשהתחלתי למצוא בתוכי משענת, כהתחלתי להבין שרק בכוחי לתת לעצמי אהבת אמת ושאני לא אמצא אותה בחוץ.
כןהפיאחרונה
זכרתי את הטוב ... וזה עזר לי למחול בלב שלם
זכריםמחפש שם

כשאתם מדברים עם בנות רנדומליות אתם מסתכלים להן בעיניים? 

ובנות איך אתן מרגישות מול זה? הייתן רוצות? זה מוזר לכן אם לא? מפריע לכם אם כן?

לי מרגיש לרוב אנטימי מדי להסתכל למשהי בעיניים סתם ככה

ואולי גם מהצד שלה חודרני

מצד שני זה גם מוזר, ולא מרגיש לי בריא אם לא...

אז מתעניין

נראה לי שהכל מוצג כאן מאוד טוטלישלג דאשתקד

אפשר לדבר עם בנאדם ולהסתכל עליו, אבל לא חייב לתוך העיניים בצורה מאיימת. וזה בכלל לא קשור לצניעות, יש לנו שכן וחבר טוב שמדבר ומסתכל לתוך העיניים (סתם סוג של נימוס מעושה) וזה ממש לא נעים. גם באיגרת הרמב"ן כתוב לא להסתכל על בני אדם כשמדברים, זה מעצבןןן.

אבל גם לא צריך להסתכל הצידה, אפשר פשוט להסתכל לכיוון ולראות את הבן/ת אדם בלי לבהות או להתמקד בצורה לא נעימה.

יש כמובן מקרים וסיטואציות חריגים. אבל זה בדרך כלל לדעתי. יכול להיות שביישובים קהילתיים ןכדו יש יותר חששות ואי נעימויות.

וכן, יש גם אנשים שנורא מנסים להפוך כל שיח בין מינים לתחרות מי יותר מושך/דוחה. וזה נראה לי לפעמים סוג של דפקט.

באווירת היום..לא יודעתת
יש פה מישהו/י שרוצה לספר על אדם שנפל/נרצח? ומה נוכל ללמוד ולקחת ממנו?❤️
יש פה עוד מישהו ש...?מפחד מאוד!

יש לו חלומות שלא הגשים כי השם לא מסכים, אבל עמוק בפנים פועם הגעגוע אליהם בלי להרפות?

יש פה עוד מישהו שמסתכל על האנשים שהכל מותר להם ואומר: גם אני רוצה אבל לא יכול. אבל בפנים לעולם לא השלמתי עם זה שאיני יכול?

חלומות שה' לא מסכים?אני:)))))
מי זה האנשיםרקאני

שהכל מותר להם?

אין אנשים שהכל מותר להם...הסטורי
וגם מי שלא מקבל את הגבולות שכלשונך: "השם לא מסכים", יש לו איזשהם גבולות ערכיים/מצפוניים/חוקיים או פשוט מציאותיים - כמה שינסה לנופף בידיים ולעוף, הוא לא יצליח, כמה שינסה להכניס פיל בקוף של מחט - לא יצליח.

אגב, מציאות בלי גבולות בכלל - היא מציאות מאוד אבודה. יש היום שיטת חינוך (או יותר מדוייק: חוסר חינוך) שמנסים שילד לא ישמע אף פעם 'לא', אף פעם לא ידברו אליו בתקיפות, אף פעם לא יציבו גבול. אז מאבטחים את כל השקעים בבית, נועלים את האסלה וכו'. והנה מתברר שילדים שגדלו כך, אינם יותר בריאים בנפשם - אלא פשוט לא מסוגלים להתנהל בעולם.

אחרי שמקבלים שהמציאות היא כזו שבה "בוקר ויודע ד' - גבולות חלק הקב"ה בעולמו..." (רש"י פרשת קורח), יש הזדמנות להעמיק בהבנה למה דבר ד' הוא "לטוב לנו לחיותנו כל הימים".

הכל מותר לכולם במידה שווה, מותר לך לעשות מה שבא לךצדיק יסוד עלום
אתה לא באמת דתי והם לא באמת חילונים. כל היהודים חייבים במצוות, וחילוני שעובר על מצוות ה' נדפק בדיוק כמו אדם דתי.
מצ"ב שיר של אדם שמותר לו הכלצדיק יסוד עלום
הייתי פעם כזה "שהכל מותר לו"מבקש אמונה

זה סתם אשליה שהגשמת החלום שלך תשמח אותך...  זה לא קורה אף פעם.

כשמגיעים לשם לא מרגישים וואו כמו שדמיינת, חוזרים למציאות עצובים ומחפשים חלום חדש... זה לופ של ריקנות שלא נגמר.

אם נשארו "חלומות"? כן, אבל הבנתי שזה סתם חרטא.. לא צריך לשתות את כל הים כדי להבין שהוא מלוח

תסמוך על הקב"ה שיש סיבה טובה שהוא לא מסכים לך.

מבקש אמונה אתה יכול להסביר יותר?מפחד מאוד!
אם אוכל.. מה בדיוק להסביר? תמקד אותימבקש אמונה
בוא לשיחה אישיתמפחד מאוד!
לא חושד ספציפית באף אחד, אבל מציע להיזהר מאודהסטורי
משיחה אישית על נושאים מורכבים ובמיוחד על נושאים שהצנעה יפה להם.

אנחנו רוצים להניח שכולם רוצים רק טוב, אבל היו כבר מקרים גם כאן בפורום וגם בכלל בעולם.

נכון, אבל כל מקרה לגופו.מפחד מאוד!
ועוד משהו: לפני שאתה חושד - תכבד ואז תחשודמפחד מאוד!

אל תיתן שפכטל בלי מילה טובה לפני זה. כי אתה גם לא יודע מי אני, נכון??

וגם שתינו גברים. בחיים לא היית פותח נושא כזה עםמפחד מאוד!

מי שלא גבר

תכל'ס, במקום לחשוד, תנסה אולי לעזורמפחד מאוד!
כתבתי שאני לא חושד ספציפית באף אחדהסטורי
אני באמת לא חושד ספציפית בך, כתבתי את זה לשניכם והייתי כותב זאת לכל מי שמציע שיח בפרטי על נושאים מורכבים.

זה ששניכם גברים לא עוזר. גם גברים ניצלו ניקים בכל מיני צורות.

אוקיי. תודה. מרגיש שזה באהבהמפחד מאוד!
הערה חשובהארץ השוקולד

נכון לכולם בין אם ניק מוכר או לא,

וגם לא בהכרח מי שמציג את עצמו כגבר הוא גבר והפוך. (רוב האנשים בסדר ורוב ההצגות בסדר, אבל זהירות מומלצת תמיד)

ספרא, פרשת קדושים, פרשה י'פצל"פ
לא יאמר אדם אי איפשי (אין רצוני) ללבוש שעטנז, אי אפשי לאכול בשר חזיר, אי איפשי לבוא על הערווה, אבל (יאמר) איפשי ומה אעשה ואבי שבשמיים גזר עליי כך.
מה שבטוחמחפש שם

שה' לא רוצה שתרגיש ככה.

אתה צריך לברר על מה יושבים הרגשות הקשים האלה, לפעמים אנחנו בטוחים ואוחזים בסיבה מסויימת לכאבים שלנו בזמן שהסיבה היא בכלל אחרת.

התורה והאמונה כשלעצמם הם שיא החופש החיבור והשמחה, כנראה שמשהו במפגש שלך איתם נעשה בצורה לא נכונה, שלא מתאימה למהלך הנפש שלך.

התיקון הוא להסכים להפגש עם הפחדים והמקומות הקשים והכואבים שלך ולעבור בהם תהליך של ריפוי. ואולי בדרך גם תתן לעצמך לפרוץ גבולות שגדלת איתם כחלק מהתהליך, אבל התיקון הוא במפגש שלך עם עצמך. לא במעשים מסויימים או בחוץ.

בוודאי. וגם לחוסר ההשלמה יש שם...נקדימוןאחרונה

קוראים לזה "צידוק הדין". אתה לא מבין, אתה לא מסכים, אתה לא מקבל - אבל אתה מאמין. במה? בכך שאם אלוהים אומר לך שזה רע, אז זה רע. הוא קבע שאסור, אז אני מקבל את פסק הדין שלו. אני מאמין לו, לאלוהים.

ייתכן וזה יוביל אותך לשאלות אחרות על עצמותה של האמונה, ואז במצב כזה צריך ללכת ללמוד על זה. אם זה המצב, הייתי ממליץ בחום לא נורמלי על הספר "המצוי הראשון" של הרב מיכאל אברהם. ואפשר לשלב עם למידה מתוך האתר של מכון ידעיה.

אולי יעניין אותך