אם נחמד לך.. אבל אין לי שום קשר אליה, ושום טראומה.
ה"טראומה" שלי היתה כנראה גם לאלה שנידו והחרימו את ר' נחמן בחריפות, כשעוד לא היו לו גדודים של חוזרים בתשובה תמימים, שהפכו את החסידות לתופעה קיימת - וממילא, על פי הראש ה"מכיל", לתופעה שאין לפסול.
רק דבר אחד, כשאתה פותח תנ"ך ובכלל וקורא על עם ישראל בכל הדורות - אין דבר כזה, אין רב שתופס כל כך הרבה מקום בין בני האדם לאלוקים, זוהי ממש חלוקה.
(רשמית, לא סתם, כשר' נחמן אומר לחסידים דברים בנוסח "אין להם לעולם דרך לתקן עצמכם, רק אני מתקן את כולכם, אני מוחל לכם על שגגות - רק אל תעברו עבירות במזיד מעתה והלאה" הוא רשמית תופס את המקום בינם ובין אלוקים. (ועל זה לא תוכל לומר שזה עיוות שעוותו חסידים, זה ר' נחמן בעצמו)
זה בלי להיכנס לגדריה המדוייקים של עבודה זרה, זה רק ראש בריא, התלמידים האלה התעסקו ברבם במקום ללמוד ממנו על אלוקים, ולמה שלא יעשו את זה אם גם הוא התעסק בעצמו.. (לא נראה לי שאפשר להכחיש את זה)
אז אפשר לומר לי "אי אפשר להבין את רבינו",שזו העמדה של ברסלב לגבי השבחים שרביכם חלק לעצמו.
אחלה, תגיד את זה, אבל זה כבר לא עומד לדיון אם כן.
זה חלק חשוב מידי בתורה, הפרדה מוחלטת בין אלוקים וגשמיות ואנושיות, הוי אומר, הצורה היא אדם מול אלוקים, יש רב שיפסוק הלכה ויסביר דברים לא מובנים, אבל אסור להפנות אליו את תשומת הלב.
אין לי טראומה, הבעיה היא באנשים שגדלים בתוך נורמה שבה לשלול זה בעיה, למרות שכמו שכתבתי קודם, לשלול זה חצי מהעבודה. וממילא, כיון שלשלול זה "שלילי" - כל דבר שקיים בהכרח אמיתי.
שונאים רק ערבים.
וכמובן, אפשר גם לגדול בתוך ברסלב עצמה, שאז העיוות כבר טבוע, וקשה להאמין שאחד כזה יוכל לראות עיוותים כאלה, הראש שלו לא בריא מראש.