תורתו אומנותו זה אדם עובדארץ השוקולד
עבר עריכה על ידי ימ''ל בתאריך ד' בחשון תשע"ח 19:04

שבכל רגע פנוי שלו הוא לומד.

ההגדרה של אברך כתורתו אומנותו זה הגדרה חדשה ולא ההגדרה שמופיעה בפוסקים.

[עריכה: ניצלוש ארוך שלא קשור לנושא המקורי ולכן פוצל. התחיל כתגובה לתגובה הזו - האמת שיש לי סברא]

גם חשבתי ככה בגללסתם 1...
שמי שמביא את זה זה רבי ישמעאל... יישר כח!
כמדומני שזאת לא ההגדרה, אלא מי שרוב עיסוקו הוא תורההדוכס מירוסלב

כלומר הוא עובד יותר מאשר משתדל אחרי הפרנסה

הנה ההגדרה המובאת בשלחן ערוךארץ השוקולד
"ודוקא תלמידי חכמים שתורתם אומנותם אבל אין תורתם אומנותם חייבין ומיהו אם יש לו מעט אומנות או מעט משא ומתן להתפרנס בו כדי חייו ולא להתעשר ובכל שעה שהוא פנוי מעסקיו חוזר על ד"ת ולומד תדיר נקרא תורתו אומנותו:" (יורה דעה סימן רמג סעיף ב)

על סמך דברים אלה נראה לי שהעיקר זה פחות מסר הדקות ביום, אלא שברגע שהוא פנוי מעסקיו הוא לומד.
הבנתי הפוך ממךימ''ל

השו''ע מסייג את הכלל המקור של "תורתו אומנותו" בכך שאפילו אם עשה מעט מלאכה עדיין נקרא 'תורתו אומנותו' כי זה בטל, משמע שהעניין הוא כן ביחס של לימוד מול פרנסה ולא רמת ההתמדה (אבל ברור שגם לקרוא לבטלן שלא עובד ומתפרנס מלימוד של חצי יום בכולל 'תורתו אומנות' זה מגוחך...).

לפי זה גם מי שעובד חצי יום וכל שנייה נוספת שיש לו לומד לא יקרא 'תורתו אומנתו'. גם בגמרא כך משמע, שכן ר"י משווה את עצמו לרשב''י וחבריו ואומר שהם היו תורתן אומנותן אבל 'אנחנו' לא.

הנה ההגדרה ברמב''ם: "ואם היתה תורתו אומנותו ואינו עושה מלאכה כלל".

יתכן, איפה זה ברמב"ם?ארץ השוקולד
אם כי, הציפייה שאדם לא רק ילמד כל היום לפי הרמב"ם, הטור והשולחן ערוך.
בנוסף, רוב הדינים של "תורתו אומנותו" באים ביחס לתת לו זכות קדימה בעבודה, אז קשה לטעון שאין עבודה גם.

ומה זה כל היום?
בייני"ש שלומד בדיוק לפי מערכת הסדרים בישיבה, נחשב לומד "בכל שעה שהוא פנוי מעסקיו"?
הלכות תפילה פרק ו הלכה חימ''ל

נכון, הציפייה היא שאדם יעבוד לפרנסתו ולא תהיה תורתו אומנותו. אבל מי שב''ה יש לו ממון ולא צריך להתפרנס או שדחק את עצמו ולא התפרנס כמו שמסופר על הרבה תנאים הוא נחשב שתורתו אומנתו.

הדינים של תורתו אומנותו דווקא לא נאמרו לגבי זכות קדימה בעבודה אלא בקדימות תורה למצוות, הזכויות הכלכליות נאמר לגבי 'תלמידי חכמים' באופן כללי.

את השאלה בסוף לא הבנתי (אולי זה קשור למה שהוספתי בעריכה בתגובה לעיל).

מעניין שזה בהלכות תפילה כשבפרק גסתם 1...
בהלכות תלמוד תורה הוא לא מזכיר את זה. זה לא סתם.

וחוץ מזה מה זה לימוד?
מסופר על עילוי אחד שלמד את כל ה... כל יום וכל שנה הקיף את כל ה...

הרבי שאל אותו אם אתה לומד כל כך הרבה מתי יש לך זמן לדעת משהו.
כל דבר במקומוימ''ל

זה לא סוד מה דעת הרמב''ם לגבי יחסי לימוד תורה ופרנסה, אותה הוא כתב בהלכות תלמוד תורה (והאריך בזה גם בפירוש המשנה על אבות, שם הוא מתייחס למי ש'תורתו אומנתו' ומתפרנס מהצדקה).

אבל את ההלכות שנאמרו לגבי מי שתורתו אומנתו הוא הזכיר במקומן.

זה שולל את מה שאמרת קודםסתם 1...
או שמא סותר.

הרי יש מציאויות רבות אפשריות לאדם להיות תחת הסטטוס של "תורתו אומנותו".

עשיר, קיבל ירושה, פרק זמן מוגבל ועוד...

אם ככה רמבם צריך לפרט את ההלכות שקשורות לאדם כזה בהלכות תלמוד תורה. לא כל לימוד תורה טוטלי ללא הכנסה הוא פסול.
זה מצריך תירוץ או מחשבה למה הוא השמיט את זה מעיסוק מסודר אלא אגבי בלבד.

אולי מכיוון של כל מי שלא משלב תורה ומלאכה גם אם לא זקוק לה זה בעיה. כמו בפרקי אבות כל תורה שאין...
לא שולל ולא סותרימ''ל

הרמב''ם כתב שהאידיאל הוא להתפרנס וללמוד, כשהכלל הוא 'מעט עסק ועסוק בתורה'. לכן ברור שמי שלא צריך את העבודה כדי להתפרנס עדיף שילמד ולא יעבוד לשם העבודה, מה שכתוב 'כל תורה שאין עימה מלאכה סופה בטלה וגוררת עוון' מדבר על מי שכן צריך ולא עובד (כך מסביר הרמב''ם בפרק ג בהלכות ת''ת).

הסיבה שהרמב''ם הזכיר את ההלכות האלו במקומם היא שזו דרכו - להזכיר את ההלכות לפי העניין שלהם ולפי ההקשר שחז''ל אמרו אותם (לכן הוא הרבה יותר מסודר מפוסקים אחרים שהרבה פעמים סידרו הלכות באופן אסוציאטיבי).

ממש לא מדויקסתם 1...
אסוציאציה והקשר זה אותו דבר.

הרמבם הוא אמן הסדר. כשמופיעה הלכה על טהרות במסכת ברכות הוא ימקם אותה לפי נושא, בדיני טהרות רלוונטיים.

הוא לא מסדר על פי הקשר חזלי כלל.
מה שרבי יהודה עשה בשש סדרים רמבם עשה בארבע עשרה (לאחר שסידר 12 לפני כן).

לפי נושא לא לפי הקשר כלל, גם לא של חזל. (לדעתי אתה מסכים אך אנו מתבטאים במילים שונות).

לגבי המשנה.
אם יש מציאות של לימוד תורה ותורתו אמנותו הייתי מצפה למצוא את זה בהלכות תת.
לא נראה לי שיש כאן מישהו, וגם אתה, שללא הכרה מוקדמת ברמבם היה פונה להלכות תפילה בשביל הנושא הזה.

אולי יש משהו מהותי בקצת לעבוד ולצאת מבית הכנסת ובית המדרש?
אולי ישנם דברים שלא לומדים שם אלא בחוץ?
לא סתם משה ודוד היו רועים כידוע.

רואים בבתי דין כמה זה נצרך וכמה הדיינים מעורבים בדעתם עם הבריות.

אולי תורתו אמנותו פסול מבחינה מהותית יותר ולאו דווקא פרנסה.
סתם מעלה סברא. (כמובן שעיקר הזמן צריך להיות בתורה)...
אתה אומר אותו דבר במילים אחרותימ''ל

ראשית: אסוציאציה היא לא הקשר - אסוציאציה היא קישור אינטואטיבי אישי, הקשר הוא הוא הקונטקסט (הרקע התוכני) בהם נאמרו הדברים.

כשכתבתי שהרמב''ם כותב את ההלכות לפי העניין וההקשר שלהם התכוונתי שהוא מסדר את ההלכות הפרטיות לפי הנושא הכללי בו עוסקת כל הלכה, לא לפי המסכת בה היא הובאה מכל סיבה שהיא (לא יודע איך הבנת ככה בדברי).

למשל: את ההלכה שמי שתורתו אומנותו פטור מתפילה הוא כתב בהלכות תפילה, כי זה ההקשר והנושא של ההלכה, לא תלמוד תורה. זה שהיא עוסקת באדם כזה או אחר זה לא ההקשר ולא העניין אלא פרט משתנה. לשו''ע היה מתאים אולי לכתוב את כל ההלכות שנוגעות בתלמידי חכמים על סוגיהם באופן מרוכז בגלל הקשר האינטואטיבי ביניהם, אבל הרמב''ם כתב לפי נושאים הלכתיים.

אני לא חושב שיש ערך בעבודה כשלעצמה אם אין בה צורך, כן יש ערך להתפרנס.

משה היה רועה כי יתרו היה צריך רועה וזו הייתה העבודה שלו, כנ''ל לגבי דוד שרעה את צאן אביו.

לפחות אינניסתם 1...
מזלזל סדרתי בגדולי ישראל ואומר כלאחר יד שהם מסדרים את ספריהם אסוציאטיבית או על פי הקשר אינטואיטיבי...

חיצוני עד להחריד מה שציינת על משה. כאילו שהוא לא יכל לעסוק בדברים שונים. המדרש (שאינני יודע את משקלו בעיניך) דורש אחרת.

כמובן שהוא היה רועה כי זה שהכיר... מאיפה? מבית פרעה? מממ
שוב?ימ''ל

לא מבין מה אתה רוצה ממני הפעם. לא כתבתי שום דבר בגנותו של אף אחד.

כל אחד סידר בסדר אחר והזכיר הלכות ע''פ הקשר אחר (הגמרא כתובה באסוציאטיביות גדולה יותר מכל ספר שראיתי אי פעם, זה גנאי לרבינא ורב אשי?). אתה בעצמך אמרת שהרמב''ם הוא אמן הסדר, ביחס למי? זה גריעות כלפי האחרים? גם אתה מזלזל סידרתי בגדולי ישראל?

שוב אני לא מבין מה פתאום החלטת ליפול עלי...

למה זה חיצוני לומר שזו הייתה הפרנסה שלו? זה מה שהתורה אומרת.

(לא אמרתי שהוא הכיר את זה מלפני שהכיר את יתרו)

יש דברים שלומדים בבית המדרש ויש דברים שלומדים בחוץארץ השוקולד
רבן גמליאל בנו של רבי יהודה הנשיא לימד אותנו שצריך גם וגם.

וכן אמר רבי ישמעאל בברכות באמרו שכתוב "ואספת דגנך" ומשם ראיה שאדם אמור לעבוד.
ודאיימ''ל

האם זה אומר שצריך לעבוד גם אם יש לך כדי פרנסתך? לענ''ד כלל וכלל לא.

ודאי שאדם אמור לעבוד לפרנסתו, אבל העבודה עצמה היא לא האידיאל.

אדם צריך לעבודארץ השוקולד
אבל הוא לא צריך לעבוד יותר ממה שהוא צריך.
כדי להיות תלמיד חכם, חז"ל אמרו שימעט בעסק, כלומר פחות אבל לא להפסיק.

אדם יכול לעבוד משרה מלאה או חלקית, בתנאי שהיא תפרנס אותו ותעסיק אותו בחלק מהזמן לפחות.
אבל אם הוא לא יעבוד בכלל, כבר אמרו חכמים שהבטלה מביאה לידי שעמום והשעמום מביא לידי חטא...
ואם הוא לא צריך כלל?ימ''ל

אדם שקיבל ירושה לדבריך יפסיק ללמוד כדי לעבוד?

נראה לי שהרמב''ם לא התכוון לדבר כזה מעולם.

כן, אם רבן גמליאל בנו של רבי יהודה הנשיא סבר כךארץ השוקולד
כנראה שהוא צודק ולא עניות דעתי...

והוא היה מאוד עשיר, בכל זאת הוא ירש מאביו שלא היה כמוהו עם תורה וגדולה במקום אחד
זה כבר לא יפה...ימ''ל

אתה מציג כאילו אני מעמיד את עניות דעתי מול רבן גמליאל רק כי הבנתי אותו לא כמוך?

ברור שצריך גם וגם, לגבי מי שצריך להתפרנס. לא זו השאלה שלנו.

באיזו עבודה עבד רבן גמליאל?

הוא היה נשיא בית הדיןארץ השוקולד
תפקיד די בירוקרטי.

ולגבי צורת ההעמדה, זה בדיוק מה שעשית, הבאת דברים מסברא שלא מסתדרים עם אומרם.
ממאי שנשיא בין דין בתקופתו היה מקבל שכר??הדוכס מירוסלב

כמדומני שבמפורש כתוב אחרת בענייני שוחד

העיקר זה התעסוקה ולא השכרארץ השוקולד
אני עם ימ"ל. כבר דנּו בזה הרבה. אתה עושה מהמקצוע עצמו מצווההדוכס מירוסלב

וזה ברור שאינו וכבר הוכחנו את זה בראיות הרבה. יש עניין גם לשנות את הדעה אליבא דהאמת!

בארץ ישראל אליבא דהחת"ם סופר זה בטוח מצווהארץ השוקולד
בעצם פיתוח העולם הגשמי.
"דומה לכושי תנן. שמעתי ממ"ו הפלא"ה זצ"ל בהא דפליגי רשב"י ור' ישמעאל ר"פ כיצד מברכין ומסקי' הרבה עשו כרשב"י ולא עלתה בידם אמר הוא ז"ל שעשו כרשב"י ולא רשב"י ממש דודאי מי שכוונתו לשם ה' הבוחן מחשבותיו ויודע עשתונותיו בודאי יעלה בידו אלא הם עשו כרשב"י נדמו לו ולא בעצם תוכניותם ע"כ לא עלתה בידם ואמר היינו דאמרי הכא אתרוג הכושי היינו הצדיק המשונה במעשיו ככושי המשונה בעורו הוא כשר אך דומה לכושי שרוצה לדמות עצמו לרשב"י זה פסול כי לא עלתה בידו ע"כ דברי הרב ודפח"ח. מכאן ואילך תוספת דברי תלמידו הפעוט כמוני נלע"ד רבי ישמעאל נמי לא אמר מקרא ואספת דגנך אלא בא"י ורוב ישראל שרויין שהעבודה בקרקע גופה מצוה משום יישוב א"י ולהוציא פירותי' הקדושי' ועל זה ציותה התורה ואספת דגנך ובועז זורה גורן השעורי' הלילה משום מצוה וכאלו תאמר לא אניח תפילין מפני שאני עוסק בתורה ה"נ לא יאמר לא אאסוף דגני מפני עסק התורה ואפשר אפילו שארי אומניו' שיש בהם ישוב העולם הכל בכלל מצוה אבל כשאנו מפוזרי' בעו"ה בין או"ה וכל שמרבה העולם יישוב מוסיף עבודת ה' חורבן מודה ר"י לרשב"י וע"ז אנו סומכי' על ר' נהוראי במתני' סוף קידושין מניח אני כל אומניות שבעולם ואיני מלמד בני אלא תורה היינו בח"ל וכנ"ל והיינו דמחדש רבא באתרוג הכושי אפי' אינו נדמה אלא כושי ממש דהיינו רשב"י וחבריו האמתיים מ"מ הא לן והא להו לבני בבל כשר ולבני א"י פסול דבעי' יישוב א"י ע"י ישראל." (חידושיו למסכת סוכה דף לו עמוד א)
זאת מצוות ישוב הארץ, לא המלאכה היא מצווה אלא הישובהדוכס מירוסלבאחרונה

פרט ליחידי סגולה, כמו שהגמרא מסיימת את הסוגיא הנ"להדוכס מירוסלב

אבל מה שבטוח זה שההגדרה שלך היא לא תורתו אומנותו אלא "בעל בתים" בעגתנו המודרנית

אדם שלומד בחלק מהזמן הפנוי ועובד זה אכן "בעל'בת"ארץ השוקולד
אני דיברתי על אדם עובד שמחפש ללמוד בכל רגע פנוי שלו.

לגבי הגמרא, לעיל הבאתי את דברי החתם סופר שסובר שרשב"י דיבר רק על זמן הגלות.

מעבר לכך, ניתן להבין את הגמרא אחרת ולא להתיר ליחידי סגולה. זה הסבר ארוך ואין עיתותי כרגע בידי, אך לדעתי כבר כתבתי דברים אלו פה לפני יותר משנה.
יפה כתבתארץ השוקולד
תודה 👍סתם 1...
לגבי ה"רועים" שציינת בין רועי ישראל (כולם היו כאלה)הדוכס מירוסלב

כמדומני שרבי אברהם בספר המספיק כבר הקדים אותך ונתן לכך טעם אחר לחלוטין, והוא שההתבודדות מביאה לידי דבקות בה' והתעלות רוחנית.

אין לזה שייכות לפרנסה

יש לזה הרבה מדרשים. לאו דווקא התכוונתי לפרנסהסתם 1...
אלא שיש פה עיסוק מהותי ברעיה
אבל העיסוק ברעיית צאן כמוהו כלימוד תורה ותפילההדוכס מירוסלב

הוא מצווה מדאורייתא (לחלק מהראשונים) שהיום אוהבים לכנות בשם "התבודדות". כלומר הבחירה בעבודה הזאת היא לא מצד הפרנסה ולא מצד המלאכה.

יש לך מקור שמייחס את רעיית הצאן של אבותינו דווקא לפרנסה או מלאכה? אשמח לראות

הפרנסה כיום היא חידושסתם 1...
הפרנסה שמדובר עליה בתורה , אנשים רועים אנחנו גם אבותינו, שהאחים אומרים.
ומה שרבי שמעון אומר שיש לך שדה אבל מישהו אחר עושה בעבורך את המלאכות ורבי ישמעאל רוצה שתעשה אותן בעצמך זה שהפרנסה זה ההחזקה של צרכיך בעצמך לאו דווקא כסף להוצאות מחייתך.
אתה רועה צאן ויש לך בשר וחלב וכסף ממכירה.

יעקב אבינו התפרנס מזה. קנה נשים בעבודתו... החידוש הוא ההפך
ככה אתה מבין את פשט המחלוקת של רבי ישמעאל ורשב"י?הדוכס מירוסלב

בטוח שזה לא חידוש?

לא שמעתי את הפשט הזה אף פעם...

מקובלני שרשב"י סובר שצריך לשבת במערה וללמוד (לאו דווקא), ורבי ישמעאל אומר שלא. והגמרא מסיימת שהרבה ניסו לעשות כרשב"י ולא עלתה בידם.

מה הבעיה להקים עסק ולהעמיד שם שכיר וללמוד תורה בשאר הזמן? האם "הרבה ניסו ולא עלתה בידם" אפשר להגיד בדבר כזה?

אני שואל מה הפשט של הנהג בהם?סתם 1...
יש דוגמאות לאורך השס של חכמים שיכלו ללמוד יותר והחליטו לחיות אחרת, מדוע? תורה זה דרך חיים.

אין דין תורתו אומנותו ברמבם. לא מוזכר בהלכות תלמוד תורה. יש את מי שרוצה את כתר התורה. למה זה לא מוזכר?

בתורה שבכתב יש הזכרה כזו?

הלוואי שנלמד 9 שעות ביום תורה. אינני תמים אני רואה את המציאות אבל לא ברור לי שכשמוזכר דרך ארץ, ומלאכה זה שווה ערך לפרנסה.

בוא נעשה סדר, כי איבדתי קצת את הפואנטההדוכס מירוסלב

השאלה היא מה? האם זה דאורייתא להיות תורתו אומנותו?

יש לך "והגית בו יומם וליל", כמו שציין @ימ"ל למעלה. השאלה איך מסבירים את זה.

מה הנפקא מינה שזה לא מוזכר ברמב"ם? לא בקיא ברמב"ם בע"פ ואין לי זמן לחפש, אבל ימ"ל הביא שזה כן.

אם השאלה היא מה ההנהגה הראויה? חז"ל כבר ענו על כך. לעשות מלאכתך עראי ותורתך קבע. זה האידאל, זאת השאיפה, אין חולק על כך.

איזה דוגמאות יש בש"ס שאומרות שאחד מהחכמים עבד הרבה וזה מוצדק? חז"ל כותבים במפורש שהסיבה שלא עלתה בידם לא התורה ולא המלאכה זה כי הם עשו את המלאכה קבע והתורה עראי!

תימה על סוף דבריך...ארץ השוקולד
לא עלתה בידם, כי הם עשו רק את תורתם קבע.

הרי לא עלה בידי מי שעשה כרשב"י, כלומר שלא עלה ביד אלה שניסו רק ללמוד...
הרמב"ם הזכיר בקצרה בהלכות ת"ת-אדם כל שהוא

כך דברי תורה, אינן נמצאין בגסי הרוח ולא בלב כל גבה לב; אלא בדכא ושפל רוח שמתאבק בעפר רגלי החכמים, ומסיר התאוות ותענוגי הזמן מליבו, ועושה מלאכה בכל יום מעט כדי חייו, אם לא היה לו מה יאכל, ושאר יומו ולילו, עוסק בתורה.

זה פרק על הדרכה לזכות בכתר תורה.סתם 1...
@ימ''ל ו @פלוני מפונפןטענו שמי שתורתו אומנתו הוא אדם שלא עובד כלל.
אם הוא עובד כבר יצא מהגדר הזה גם אם זה מוצדק ולצורך פרנסה.

בגדול הדיון היה שונה-
האם אדם שלא צריך את הכסף יש לו להפסיק מלימודו ולעבוד מעט וללמוד את דרכי העולם? גם אם אין לו צורך כלשהו בהם.
אז חלק מההדרכה לזכות בכתר תורה..אדם כל שהוא

לעבוד את המינימום ההכרחי.

אם לא היה לא מה יאכל - אז מעט כדי חייו (האפשרות להתפרנס מלימוד פסולה ע"פ הרמב"ם, כמו שהוא כותב שם בהמשך)

אבל אם יש לו מה לאכול - משמעות הדברים שלא יעבוד בכלל.

[זה לא אומר שכל אחד מחויב בזה, כי כפי שאמרת זה חלק מההדרכה לזכייה בכתר תורה].

נכון צודק סתם 1...
נראה לי שיש פה בלבולהדוכס מירוסלב

לא זכור לי שאמרנו את זה (לפחות לא אני, אבל נראה לי שגם לא ימ"ל).

ואף אחד לא אמר שחיוב "יום וליל" הוא כפשוטו להלכה, למרות שמוזכר כך במפורש בכמה מקומות בגמרא.

אפשר להתפלפל ולומר שהחיוב הוא כפשוטו וגדר פרנסה הוא צורך שאי אפשר לבטל וכדומה.

אבל לכל הדעות אדם צריך לבטל מעט מהמלאכה שלו ולהסתפק בכמה שפחות כדי ללמוד תורה. על זה אני מניח שאין חולק.

ואדם ששקוע בעבודה שלו ומפנה פה ושם כמה דקות ללימוד מתוך הה24 שלו, הוא בוודאי לא נקרא "תורתו אומנותו".

מאידך אדם שעובד, גם במשרה מלאה, וכל מילה שיוצאת לו מהפה היא תורה. וכל מחשבה שלו היא תורה, וכל מאוויו הם תורה - זה בוודאי תורתו אומנותו.

זה המובן הפשוט מבחינה לשונית של המושג תורתו - אומנותו.

אז תלך עם הפשט עד הסוףסתם 1...
תורתו אמנותו= שהתפרנס מן התורה וכך יוכל ללמוד כל הזמן
לא כתוב תורתו פרנסתו, וזה החילוק שאני מנסה להבהיר במשך כלהדוכס מירוסלב

השרשור.

אדם יכול להיות ממציא מחונן, ולהתפרנס מציור. ועדיין כולם יזכרו בעיקר את החידושים שלו במדע, ע"ע מר דה וינצ'י.

נתודה על המקור והערות:ארץ השוקולד
1. תסתכל בהלכות תלמידי חכמים בסימן שהפניתי אליו ותראה שההלכות הן בעיקר ממוניות ופחות איסוריות.
2. מה הקשר?
אדם לא צריך לעבוד רק כדי שיהיה לו כסף...
"וכל תורה שאין עמה מלאכה סופה בטלה וגוררת עון" מצד התעסוקה ולא מהצד הכספי.
3. ההגדרה היא שהוא לומד בכל "שעה שהוא פנוי מעסקיו", אני מעלה את השאלה אם בייני"ש שלומד שלושה סדרים ביום אכן לומד בכל שעה שהוא פנוי מעסקיו?
לגבי ההערותימ''ל

1. כתבתי ביחס ללשון חז''ל - כל העניינים הממוניים נכתבו לגבי ההגדרה 'תלמידי חכמים', העניינים שהם בהלכות תפילה וכו' נכתבו לגבי 'תורתן אומונותן'. גם בסימן שהזכרת ההלכה נאמרה לגבי תלמידי חכמים (כמו שהיא מוזכרת בחז''ל), המושג 'תורתו אומנותו' הוא סיוג.

2. בשביל מה עוד אדם צריך לעבוד?

את המימרא של "וכל תורה שאין עמה מלאכה" הרמב''ם מסביר לגבי מי שצריך פרנסה שבסוף ילסטס את הבריות (הלכות ת''ת פרק ג הלכה י כמדומני).

3. לענ''ד התשובה לשאלה שלך היא לא. כמו שכתבתי - מגוחך לומר שמי שלומד חצי יום ומתבטל חצי יום ייחשב 'תורתו אומנותו' בעוד שמי שלומד כמוהו ובמקום להתבטל הוא עובד לא ייחשב ככזה.

1. תעבור שוב על סימן רמג ביורה דעהארץ השוקולד
תראה שהוא מדבר בעיקר על ממונות מתוך ההגדרה של "תורתו אומנותו".

2. דברי הרמב"ם שם מבארים עוד סיבה שזה בעייתי לא לעבוד אבל לא כסיבה יחידה. אם אכן הוא סבר שזה משמעות המשנה, הוא היה אומר זאת בפירושו על אותה משנה, לא?

3. לפחות זה
אז תוכל לומר שגם מיסתם 1...
שיש לו כסף ילמד מלאכה ויתמקצע בה שמא יתהפך הגלגל. גם ככה כולם חייבים להיות בעלי מקצוע.
אה''נימ''ל

הרמב''ם כתב (בהלכות דעות) שזו דרך החכמים להכין לעצמם מלאכה. זה עדיין לא אומר שיעסוק בה אם בפועל אם הוא לא צריך.

אבל הגמרא אומרתסתם 1...
הנהג בהם מנהג דרך ארץ.
איך אתה מבין את זה? מה הפשט?

יש בסוטה על רבי יוחנן שפירנסו הנשיא. לא עבד על מנת שילמד כהסכם יששכר וזבולון. ולעומתן יש את רבי חנינא שיכל ללמוד בלי לעבוד ורצה לעבוד דווקא בשביל לא להינות מתפילתו.

יש הרבה סיפורים על חכמים שיכלו ללמוד יותר. תורה זה לא רק לימוד אלא דרך חיים כוללת. גם לעבוד. בין צדק, איפת צדק. בתורה עובדים לא לומדים כל היום.
גם רבי שמעון מודה שיש לך שדה, יש לך יבול אבל יש לך גם פועלים זרים... לכל העם.
מה המסקנה בדבריך? שחייב לעבוד? אין מצווה כזאת בוודאיהדוכס מירוסלב

אם זה מועיל להשכחת עוון ועוד סגולות? בהחלט.

האם אדם חייב להתפרנס? בוודאי, מכמה וכמה מצוות לא ישירות (חיוב הקיום של האישה, הילדים, צדקה ועוד מצוות שאין ממש אפשרות לקיים בעוני).

אבל לא העבודה ולא הכסף הם המצווה. גם אם נאמר שיש במלאכה, מצד היותה מלאכה (ולא מקצוע או פרנסה), מעלה כלשהי ע"פ חז"ל.

אני מבין את הגמרא כפשוטה ממשימ''ל

הגמרא שואלת האם להבין את "לא ימוש ספר התורה הזה מפיך" כפשוטו, כלומר כל רגע ורגע ממש ולא לעבוד ולהתפרנס כלל וכלל. ועונה "תלמוד לומר 'ואספת דגנך' - הנהג בהם מנהג דרך ארץ'', כלומר שלא תעשה כמו הוא אמינה שבשאלה אלא תשלב עבודה בלימוד.

זו דעת ר' ישמעאל בניגוד לדעת רשב''י שטען שאין לעבוד כלל, הוא וחבריו אכן נקראו 'תורתן אומנותן'.

אבל גם ר' ישמעאל מודה שזה כשצריך להתפרנס.

'דרך ארץ' היא פרנסה, כמו שפירש רבנו על המשנה "יפה תלמוד תורה עם דרך ארץ" - "דרך ארץ כאן - העסק בפרנסה", או במשנה "כל המקבל עליו עול תורה מעבירין ממנו... עול דרך ארץ" - "טרחות הזמן".

אכן, הרבה מגדולי חכמנו עבדו לפרנסתם ולא לקחו צדקה בשביל לשבת ללמוד, הרמב''ם כותב את זה כמה פעמים במשנה תורה ומאריך בדוגמאות בפירוש המשנה, אבל זה כלל לא נוגע לשאלה שלנו.

השאלה כאן היא על הנהגה כללית לא פרטיתסתם 1...
ההנהגה הכללית היא לעבוד כדי להתפרנס, וכמה שפחות ע''פ הצורך.ימ''ל

מה גם שהרמב"ם עצמו לא עסק במלאכה עד גיל 40, גם אם נאמרהדוכס מירוסלב

שהתפרנס לא מצדקה (אנחנו, אני וימ"ל, לא מסכימים על פשט דברי הרמב"ם בעניין אבל לא צריך לפתוח את הדיון מחדש).

@ארץ השוקולד @סתם 1...בכל מקרה אין חולק שצריך לעשות את התורה קבע ואת המלאכה עראי, נכון?

צודק, נקודה חשובהימ''ל

וסביר שלו היה נשאר ר' דוד בחיים הרמב''ם לא היה עובד מימיו.

יותר מזה, אני חושב שהדעה הנגדית למה שאתה כותב פההדוכס מירוסלב

היא קצת המצאה ללא בסיס. לא יודע למה אנשים מנסים להפוך את עצם העבודה והטרחה וה"בזיעת אפך" למצווה.

זה ממש צורם לי.

זה לא שזה מצוות ישוב הארץ או משהו, בניגוד לחקלאות וכאלה.

יכול להיות שאתה צודקסתם 1...
בתור הנהגה ציבורית, שזה מה שהסוגיה עוסקת זה יוביל להשחתה.
לא הצלחתי לרדת לסוף דבריךהדוכס מירוסלב

השרשור הזה מאוד מעניין אותי, אבל אני חייב לנטוש אותו כרגע, תמחלו לי אם לא אענה לחלק מההודעות בזמן הגיוני

גם אם תלך לכיוון זה. עוד לפני הקללהסתם 1...
אדם הראשון נברא לעבוד! לרדות בבעלי החיים ולשלוט בעולם.
ועשה לעבודת האדם...
לעבוד את האדמה, שזאת מצווה דאורייתא של ישוב הארץהדוכס מירוסלב

לרדות בבע"ח וכדומה אפשר לומר גם שזה מצד ישוב הארץ (חקלאים שמגדלים בהמות וכדומה). אבל הוא לא נברא להיות מנהל חשבונות, מוכר נעליים, הייטקיסט או עורך דין

לא מדבר בכלל על יישוב הארץסתם 1...
ניהול העולם ניתן לידי האדם.
וזאת, לדידך, אחת מתרי"ג מצוות?הדוכס מירוסלב

לגבי יישוב הארץ, עברת על דברי החתם סופר שהבאתי?ארץ השוקולד
הסכם יששכר וזבולון זה שונה לחלוטיןסתם 1...
וגם הרמבם מתי למד רפואה בגיל 40? והיה לו מוניטין להיות רופא המלך?
כן! הדברים ידועיםהדוכס מירוסלב

הוא כותב את חלקם בכבודו ובעצמו. התחיל ללמוד אחרי שאחיו נפטר, אחרי שסיים כבר את חיבורו המרכזי היד החזקה, ורק בגיל 40 התחיל ללמוד רפואה והגיע מעלה מעלה עד להיות רופא המלך ואחד מגדולי המדענים בדורו שמוערך עד היום על-ידי הרבה גויים חכמים שעוסקים בענייני העולם

התחיל הרבה לפני כןסתם 1...
תסתכל על הביקורת הרפואית שהוא כותב בשמונה פרקים על גלינוס... הוא היה בן 20 ו- ...

הרמבם חי ועסק בתחומים רבים. למרות שלא נראה לי שהוא היה קורא להם תורה. (פירוש המשניות בבא בתרא לגבי לימוד חול או לימוד תורה במלמדי תינוקות)
זה שהוא ידע דברים על גלינוס לא אומר שהוא היה רופאהדוכס מירוסלב

גם אני יודע הרבה דברים בכל מיני מקצועות ואף אחד לא יתן לי לנתח אנשים.

לא מבין את הנפקא מינה שלך ביחס בין התורה למקצועות החול?

זה לא שייך בכלל לדיון פה. השאלה היא אם הוא עסק בפרנסה, והוא לא, כמפורסם וככתוב על-ידו עצמו. אתה רוצה לדון בהאם האגרת הספציפית מיוחסת לרמב"ם? יש מאן דאמר שהיא המצאה. רוצה לבדוק מקורות אחרים? אפשר.

בכל אופן, הדעה הרווחת היא שהרמב"ם היה יושב ועוסק רק בלימוד (הרוב תורה, כמובן, וכמו כל חכמי ישראל בזמנו גם בחוכמות החול). אח"כ התחיל לעסוק במלאכה ממש.

נו באמת.סתם 1...
הוא מתח ביקורת על הרופא הכי מפורסם בזמנו ועל נקודות מהותיות בשיטתו בגיל 20 ו...

אתה הולך עכשיו להתווכח עם מנתח ראש על דרכי הבנתו ברפואה?
גם אני מתחתי ביקורות על מדענים גדולים בגיל הרבה יותר מוקדםהדוכס מירוסלב

זה לא אומר שצדקתי, לא אומר שאני בעל מקצוע במקצועות האלה, וגם לא אומר שעסקתי בהם בתור פרנסה. כן, למדתי אותם מספיק כדי לחלוק על נקודות מהותיות, לא יותר.

זאת ראיה חלשה לכל היותר

הדברים ידועים ומעוגנים במחקר חד משמעי שלפני כן הוא כבר היה רסתם 1...
רופא. כשהגיע לפאס התחיל לעבוד ועבר התיאוריה למעשה.
אשמח למקורות. כל מה שאני מכיר מעיד אחרת, במיוחד לאורהדוכס מירוסלב

דברי הרמב"ם עצמו שכתב כך במפורש...

הוא לא כתב את מה שאמרת מפורש בשום מקוםסתם 1...
כמדומני שזה כתוב מפורשות ב"אגרת לרבי יפת הדיין"הדוכס מירוסלב

אין לי את הפנאי לעיין כרגע במקור שבו ראיתי את זה, אבל כך אני זוכר בפשטות.

ויש גם את המחקר של מר גויטין שמביא עדויות לכך מצד התורמים לישיבת הרמב"ם

אכן, זו לא התפרנסות מצדקה. אבל מלאכה זה גם לא.ימ''ל

לשיטתכם צריך עבודה לשם עבודה ואת זה הוא לא עשה.

והוא חתום על ביטול התורה של אחיו?סתם 1...
אחיו עבד בשביל להתפרנס,ימ''ל

זה לא ביטול תורה. על הדרך הוא גם עשה סחורה בשביל הרמב''ם.

חוץ מזה אם כבר אז השאלה היא לא על הרמב''ם אלא שאלה כללית לגבי ''מטיל מלאי לכיס תלמידי חכמים", האם הת''ח אחראי על ביטול התורה של המטיל, בכל אופן התשובה כנ''ל.

אני חושב גם שהרמב"ם העיד על אחיו שהיה בן תורה, לא?הדוכס מירוסלב

כן,ימ''ל

ומהיר הבנה יותר ממנו. מלאכה לא סותרת גדלות בתורה.

יש את הסיפור עם החברותא של רבי יוחנן, שהלך לעבודהדוכס מירוסלב

ובסופו של דבר כשחזר כדי להוכיח את גדלותו עמד על עמוד וענה לאנשים על שאלות קשות בלימוד.

ברח לי השם שלו כרגע.

אגב, יש כמה וכמה ראיות במציאות שלפעמים יש אנשים שדווקא המלאכה מחזקת את הלימוד שלהם

נכון, אילפאימ''ל

אילפאסתם 1...
דרך אגב לא מבין את המרדף אחרי מקורות הסברא במקומהסתם 1...
עומדת וכלל לא תלושה מהבנה.

ההנהגה הציבורית היא להתפרנס וללמוד רוב היום.

עיקר- זה לא זמן אלא בסדר עדיפויות.

ותהא דעתו של אדם מעורבת עם הבריות, לימוד חכמות ועוד לא בהכרח סותר. זה לא נקרא תורה ולא סותר.

נעצור כאן בכל אופן, אלא אם כן יהיה לי כח לחפש מקור. (אין לי ספק שאמצא...אם אחפש. אבל אין לי כל כך עניין)
הוא למד רפואה לפני. תראה את פרקי משהסתם 1...
אין חולק על קבע ועראיארץ השוקולד
אבל עראי זה קיים וכפי ששפתיו של @סתם 1... אמת דיברו זה עניין בחשיבות ולא בזמן מדויק.
כמדומני שרוב המפרשים שם אומרים שזה בזמן דווקאהדוכס מירוסלב

ובחשיבות זה חידוש.

בכל אופן אדם שקובע עיתים לתורה פה ושם כשהוא לא עובד זה גם לא נקרא חשיבות.

היה ראוי לבטל קצת מהפרנסה לכבוד התורה... זאת כבר כן חשיבות

רבי ישמעאל מתחיל מזה שכתוב "ואספת דגנך"ארץ השוקולד
מכאן שישנו ציווי כזה.
רשב"י לא סובר ש"לא ימוש" זה 24/7 אלא מספיק קריאת שמע שחרית וערבית לדעתו, לכן רשב"י מקשה כיצד יתכן מציאותית ועל כך הגמרא עונה שמציאותית דרכו של רשב"י נכשלה (רבים עשו כרשב"י ולא עלתה בידן)
לא ציווי אלא היתרימ''ל

זכור: ההוה אמינא של הגמרא הייתה שאסור כלל לעבוד שהרי כתוב "לא ימוש ספר התורה הזה מפיך" ("יכול דברים ככתבם?" כלשונה). על זה עונה הגמרא שמותר גם 'לבטל תורה' בשביל לעבוד, שהרי כתוב ''ואספת דגנך''.

זה שיש היתר (ואפילו ראוי) לעבוד כדי להתפרנס לא הופך את זה למצווה כשאין בזה צורך.

גם לשחוט מותר ואפילו מצווה לא תשחוט סתם בשביל המצווה נכון?

אינני יודע באיזה מינון או כמהסתם 1...
אבל על חכם להכיר את דרכי העסק והעבודה ולהיות מעורב עם הבריות זו מצוה.

אין מצוה להתפרנס יש מצוה להכיר את העולם , את מלאכותיו , ואת דרכי העסק.
מסכיםימ''ל

אבל זה כבר עניין אחר לגמרי.

ת''ח צריך להכיר את העולם. בין השאר גם ללמוד מתמטיקה גאומטריה ופיזיקה, ביולוגיה ובוטניקה ולהכיר תחומי מדע ומלאכות שונות, גם אם זה אומר להשקיע בזה זמן ולגור כמה חודשים אצל רועה בהמה או ללמוד 70 לשון.

בין זה לעבודה לשם עבודה (כשאין בה לא לימוד ולא צורך עצמי) יש הבדל גדול מאוד...

לגור כמה חודשים אצל רועה בהמה??סתם 1...
חודשים?
18 אם להיות ספציפיימ''ל

לא הבנתי על מה התמיהה.

הראשון. שאר המומחים לומדים ממנוסתם 1...
איזה ראשון ואילו מומחים?ימ''ל

לא הבנתי כלום

ללמוד על בהמות חיות מומים ושאר המלאכותסתם 1...
אני דיברתי על רב שגר שנה וחצי אצל רועה בהמה כדי ללמוד מומיםימ''ל

עדיין לא הבנתי מה התכוונת לומר. מי ראשון ומי המומחים?

מומחה של בהמות... מומיםסתם 1...
שעל פיו קובעים את כל מצב הבהמה.

נ.ב
יום עליית רבינו להר הבית! מתוך פירושו לראש השנה...
מסופר על רב שלמד להבדיל במומיםצריך עיון
כמה זמן רשב"י צריך בשבילארץ השוקולד
"לא ימוש"?

כמו כן, אתה טוען שפסוק בתורה בא להסביר קושי בנביא?
בעצם ההווא אמינא היא שנהיה מחויבים לספר יהושע, אבל באה התורה וסייגה זאת?
"לא ימוש" משמעו כל הזמןימ''ל

כפשוטו ממש - שלא תמיש (=תפסיק) את דברי התורה מפיך, אפילו לא לצורך עבודה. זו ההוה אמינא של הגמרא (להערכתי לצורך התשובה, כלומר שלא הייתה הוה אמינא של ממש אלא הובאה מלכתחילה בשביל הסיוג).

כאמור - אין מחלוקת בין הפסוקים, כל אחד מדבר על פן אחר. אין פה 'מלחמת סמכויות' בין הנביא לתורה (בשניהם חז''ל לא למדו ציווי ע''פ הפשט, הרי הציווי בנביא נאמר רק ליהושוע והלימוד מהתורה הוא בכלל תיאור מציאות).

יש גמרא מפורשת העוסקת בהגדרת "לא ימוש"ארץ השוקולד
רמזתי לה מקודם,אך כנראה שצריך לצטט אותה כאן:
" א"ר אמי מדבריו של ר' יוסי נלמוד אפילו לא שנה אדם אלא פרק אחד שחרית ופרק אחד ערבית קיים מצות (יהושע א, ח) לא ימוש (את) ספר התורה הזה מפיך אמר רבי יוחנן משום ר"ש בן יוחי אפי' לא קרא אדם אלא קרית שמע שחרית וערבית קיים לא ימוש ודבר זה אסור לאומרו בפני עמי הארץ ורבא אמר מצוה לאומרו בפני עמי הארץ שאל בן דמה בן אחותו של ר' ישמעאל את ר' ישמעאל כגון אני שלמדתי כל התורה כולה מהו ללמוד חכמת יונית קרא עליו המקרא הזה לא ימוש ספר התורה הזה מפיך והגית בו יומם ולילה צא ובדוק שעה שאינה לא מן היום ולא מן הלילה ולמוד בה חכמת יונית ופליגא דר' שמואל בר נחמני דאמר ר' שמואל בר נחמני א"ר יונתן פסוק זה אינו לא חובה ולא מצוה אלא ברכה ראה הקב"ה את יהושע שדברי תורה חביבים עליו ביותר שנאמר (שמות לג, יא) ומשרתו יהושע בן נון נער לא ימיש מתוך האהל אמר לו הקדוש ברוך הוא יהושע כל כך חביבין עליך דברי תורה לא ימוש ספר התורה הזה מפיך" (מנחות דף צט עמוד ב)

וראוי לזכור שחכמת יוונית היא אנטיתזה, כי היא הובילה לנפילת ירושלים ולכן היא נאסרה ולא ניתן ללמוד ממנה לשאר חכמות.
קצרה היריעה לעסוק בתחום חכמת יוונית.
יפה מאודסתם 1...
וגם בה המסקנה זההימ''ל

וגם ההוה אמינא זהה.

נכון שזה שכתוב 'לא ימוש' לא אומר לא לעבוד, וגם לא אומר שלא יוצאים ידי חובת לימוד תורה אלא אפילו אם אמר פעם בלילה ופעם בבוקר ק''ש כבר קיים 'לא ימוש'.

אבל ההוה אמינה בגמרא דלעיל ששאלת אותי עליה היא שהדברים כפשוטן ואסור להמיש כלל (כמו ההוה אמינא בשאלה של אחיינו של ר"י), אתה חולק על זה?

אני לא רואה איך זה רלוונטי להבנת הגמרא של "ואספת דגנך".

ואספת דגנךסתם 1...
זו ברכה. יורד גשם על השדה שלך, שעבדת בו, שזרעת, חרשת, עבדת... כמו אדם הראשון שנולד לעבוד בגן.
עקב עבודת ד' נכונה זכית ליבול וזכית לעבוד בו בעצמך. זה מלמד הרבה. קללה זה לגלות מאדמתך, לא לעבוד לא לגדל לא לחרוש ולא לעשות כלום...
פשט
חותם על כל מילהימ''ל

איך זה קשור לנושא?

לעבוד זה באמת לא חובהסתם 1...
אלא טבע.
טבע האדם לעבוד ומצווה עליו לעבוד. אדם הראשון צווה במצוה הראשונה לרדות בבעלי החיים ולשלוט ולפתח את העולם.
מי אמר וציווה אותו? מי שציווה לא ימוש.
אתה לומד ועובד. יותר לומד בכמות הזמן ויותר לומד גם בקבע

עוד כיוון
בארץ ישראל אליבא דהחת"ם סופר זה בטוח מצווה - בית המדרש
אכןימ''ל

טבע וצורך - אם צריך אז צריך, אם לא אז לא.

בתור ציבור זה ודאי קיים, זאת הברכה של ''ואספת דגנך", וזו דרך העולם על פי רוב.

יש מה לדון במה שכותב החת''ס, אבל זה בשום אופן לא קשור לנידון, הנושא שלנו הוא לא קדושת א''י.

אני מרגיש שהדיון הזה סתם מתפזר מדי ואנחנו די חוזרים על עצמנו שוב ושוב בצורות שונות.

אני מאמיןים חי מיה"ך

שבאמת במקור, כשישראל יושבים על אדמתם וכו', אז הלימוד תורה מחובר לחיים וממילא גם לימוד שאר הדברים ואולי לפעמים גם התעסקות בעבודה - זה הכל לצורך ממשי ללימוד התורה (כמו לגדול 18 חדשים אצל רועה בהמה), במידה מצומצמת כמובן, ואז ממילא אדם גם עובד ומפתח את העולם, וגם לומד את "חכמות העולם" וגם עיקר עיסוקו בתורה

מסכיםסתם 1...
18 חודשים זה לא בדווקא, זו הייתה דוגמה. גם אתה וגם @ימ''ל הזכרתם את זה
מלאכה ומקצוע הם דבר אחר לגמרי. בדווקא אין שום חיוב למקצועהדוכס מירוסלב

יש מצווה ללמד את הבן מקצוע, אין מצווה ללמוד בעצמו מקצוע.

אני חושב שהמקרה של גרשום נכדו של מרע"ה מוכיח, לעולם ישכיר עצמו אדם לעבודה שהיא זרה לו וכו'.

חז"ל התייחסו לנכדו של משה בסלחנותארץ השוקולד
כי הוא ניסה לעשות את הדבר הנכון.
מה זה שייך לדיוןהדוכס מירוסלב

אני מביא משם ראיה לחלק בין פרנסה לבין המלאכה

לא הבנתי את הראיהארץ השוקולד
תוכל בבקשה להסביר?

*שבוע טוב
בפשטות שלמרות שהמקצוע הוא עיקר בחינוך, אין חובה על המחונךהדוכס מירוסלב

להדבק למקצוע

השאלהים חי מיה"ך

אם "לעולם ישכיר אדם עצמו לעבודה שהיא זרה לו" זה לכתחילה , או רק בדיעבד ש"ואל יצטרך לבריות"

בהחלט צ"ע. מסתמא האברכים סוברים שזה רק צד מעלההדוכס מירוסלב

רק הערה - לגבי 2. תראה בסימן קנו בביאור הלכה שםעברי אנכי

זה בנוי על המחלוקת בגמרא בברכות לה

מעט זה לא כלוםארץ השוקולד
מעבר לכך, רבן גמליאל בנו של רבי יהודה הנשיא (אבות פרק ב משנה ב) היה עשיר וכל זאת הוא חש צורך לציין זאת...

רבי עובדיה מברטנורא בפירושו כותב בפירוש שזה לא דין בכסף (כסף זה חשוב, אבל זה לא רק):
"שיגיעת שניהם משכחת עון - שהתורה מתשת כחו של אדם, והמלאכה מפרכת ומשברת את הגוף, ומתוך כך יצר הרע בטל ממנו:

וכל תורה שאין עמה מלאכה - ואם תאמר יהא עמל בתורה תמיד ויגיעתה תהא משכחת עון, ומה צורך למלאכה, לכך הוזקק לומר וכל תורה שאין עמה מלאכה סופה בטלה, לפי שאי אפשר לו בלא מזונות, ומלסטם את הבריות ומשכח תלמודו:"
מעט זה יחסיימ''ל

והכוונה היא - מעט את העיסוק בפרנסה כדי צרכך. ממילא אם אתה לא צריך כלל אין לך צורך בעיסוק בפרנסה.

מאיפה הבאת שמעט זה כלום?ארץ השוקולד
יש לך מקור?

אותי לימדו שפחות זה עדיין משהו והאמת ששמעתי שיעור מרב גדול על ה"ימעט" והוא אמר שזה שילוב בין דברים
אמרתי שמעט זה כלום?ימ''ל

אמרתי שזה משתנה לפי העניין (הניקוד הנכון הוא מעט עם פתח במ', או בגירסת הרמב''ם - ממעט).

למעט זה יחסי, זה כמו לומר 'עשה את המינימום ההכרחי'. ענה לי אתה: כמה המינימום ההכרחי למי שלא צריך בכלל?

שעה ביום או משהו שיתן עוגן, שירגיש מה קורה בחוץארץ השוקולד
ולא רק שיאמר דברים מתוך בית המדרש.

גם אדם שלא צריך בשביל פרנסה צריך בשביל התעסוקה.

דבר שידרוש ממנו כחות
זה חידוש גדולימ''ל

וצריך מקור לחידוש כזה.

אם יש לך מקור לזה שצריך לעבוד גם כשאין צורך בזה אשמח לראות,

כל המקורות שמדברים על מעלת הפרנסה שאני מכיר מדברים על מי שצריך להתפרנס.

ביניתיים קח מקור מפירוש המשנה:

עשה תורתך קבע - אמר: עשה תלמוד תורה העיקר, וכל מה שזולתו מעסקיך - בא אחריו, אם הזדמן - הזדמן, ואם לא הזדמן - אין נזק בהחמצתו.

מפורש במשנהארץ השוקולד
"יגיעת שניהם משכחת עוון"
איפה נאמר פה אודות ענייני ממונות?

נדמה לי שהרב עובדיה מברטנורא שציטטתי לעיל אומר זאת גם
מפורש במשנהימ''ל
שזה טוב, נכון.
יש תועלת רבה בעשיית מלאכה, גם נאמר שגדול הנהנה מיגיע כפיו יותר מירא שמים.

זה עדיין לא אומר שמי שיש לו כסף ילך לעבוד סתם, זה פשוט לא הנידון.
אין לנו מחלוקת על מעלת העבודה, השאלה היא האם ת''ח שהוא עשיר מופלג או בפנסיה צריך ללכת לעבוד בחינם לשם העבודה.
לענ''ד הפיכת העבודה בפני עצמה (להבדיל מהתפרנסות, כלומר עבודה לשם פרנסה...) לאידיאל היא שגיאה ולא לזה התכוונו חז''ל והרמב''ם.
א. למה זה עדיין לא אומר?ארץ השוקולד
ב. טרחת לקרוא את דברי החת"ם סופר שציטטתי כאן לעיל אודות מחלוקת רבי ישמעאל ורשב"י?
גם לקחת ערימה של אבנים ולהעביר אותם מצד לצד כל היוםהדוכס מירוסלב

משכח עוון, אין משם ראיה

אז עיקר זהסתם 1...
עיקר במחשבתך לא ריבוי בזמן. אם הזדמן לך עסק בזמן לימודך אל תפנה אליו.

זה אופן העשיה ולא העשיה.
כמה אתם מתפלפלים, לקרוא עברית אתם יודעים?ים חי מיה"ך

ארץ השוקולד הביא לכם את ההגדרה מוכנה וברורה:

"ודוקא תלמידי חכמים שתורתם אומנותם אבל אין תורתם אומנותם חייבין

ומיהו אם יש לו מעט אומנות או מעט משא ומתןוכמה נקרא מעט? היה אפשר להתפלפל, אבל הנה בשורה הבאה יש לנו הגדרה מדוייקת:

להתפרנס בו כדי חייו כלומר אם הוא צריך את זה כדי להתפרנס בו כדי חייו - אז זה עדיין לא שולל ממנו את התואר "תורתו אומנותו"

ולא להתעשר שאם היה לו "מעט אומנות או מעט משא ומתן" כלשונו לעיל, אבל זה היה על מנת להתעשר, ולא "כדי חייו" - אז זה כן שולל ממנו את התואר "תורתו אומנותו"

ובכל שעה שהוא פנוי מעסקיו חוזר על ד"ת - כלומר זה החלק העיקרי של ההגדרה - שאמנם "תורתו אומנותו" פשט הלשון שתמיד רק ילמד, אבל בכל זאת אם מתוך כלל שעותיו הכל הולך לתורה, מלבד "מעט אומנות או מעט משא ומתן" אבל רק "כדי חייו" - אז עדיין מתאימה לו ההגדרה "תורתו אומנותו".

ולומד תדיר יש לשאול אם מילים אילו הם פירוש לשורה הקודמת או הגדרה חדשה בפני עצמה, ויש להתפלפל ואכמ"ל

כמו כן, מתוך לשון השו"ע נראה שאין חובה לעבוד אם יש לו כסף, שהרי את האפשרות של "מעט אומנות או מעט משא ומתן" - הוא הביא רק בתור אפשרות "אם יש לו", משמע שאינו חייב. ואם נרצה לומר שמאיזושהיא סיבה יש מקום *לפעמים* לחייב ת"ח לעבוד, אז קודם כל סביר שיהיה צריך שזה יהיה "מעט" בשעות ולא הרבה*, וגם לא יותר מ"כדי חייו" - כלומר לצורך הבסיסי של העבודה, שהרי לא גרע ממי שצריך לכסף ועובד "מעט" לפרנסתו

*ולכאורה גם מי שעובד לפרנסתו יכול להיחשב "תורתו אומנותו" רק אם עובד "מעט" מבחינת מספר שעות, כי אם לא אז לא ייתכן שאדם שעובד לפרנסתו כל היום ולומד שעה אחת ייחשב "תורתו אומנותו". וצריך אולי לבדוק כמה זה "מעט" ואכמ"ל

נקרא תורתו אומנותו:" (יורה דעה סימן רמג סעיף ב)

לסיכום: תורתו אומנותו הוא כפשוטו "אומנותו"=מלאכתו, כלומר שאין לו אומנות אחרת, או שגם אם יש לו אומנות אחרת הוא אינו עוסק בה אלא מעט וכדי חייו בלבד

על סוף דבריך אני חולקארץ השוקולד
כי ההגדרה מוגדרת אצל אדם עובד, אין צורך לדרוש זאת על מי שאינו עובד
ראשית אני שמח שאתה מגיבים חי מיה"ך

ושנית, זה יכול להיות, אבל אפשר להתווכח

אבל "אברכים" זה עניין אחרים חי מיה"ך

כי "תורתו אומנותו" שזה רק חלק מהגדרת "תלמיד חכם"

ויש חלק נוסף בהגדרת "תלמיד חכם" והוא - שידע לשאת ולתת ברוב הש"ס עם הראשונים

ומי שאין לו את החלק השני לא נראה שהחלק הראשון לבד יעזור לו

כמובן הוא יכול להיות אדם צדיק (גם אני לא יודע כי כתוב "לא עם הארץ חסיד", אבל גם אם נניח שכן, זה לא בהכרח שהוא בגדר "תלמיד חכם")

בהקשר לדיון על צמחונות. הצמחונות העתידית לא קשורהקעלעברימבאר

לימינו.

לעתיד לבוא לרצוח בהמה זה יהיה כמו לעקור עץ פרי רק פי מיליון פגימה יותר במציאות. הרס של חיים.

אבל מצד המוסר הטהור עצמו, אין שום דבר לא מוסרי בלהרוג בהמה, ולכן כיום אין מה להיות צמחוניים.

הרי אם עדיף לבהמה להיות קיימת מאשר לא, אז לא ייתכן שה' שהוא מושלם ייצור חסרון נצחי בעולם, כי מאל מושלם לא יכול להווצר מצב רע לנצח אלא רק זמני. לכן לא ייתכן שה' יגרום לנפש הבהמה לכלות לנצח אחרי מותה (אם אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שלבהמה יש תודעה, מה שאכן די בטוח). אם כן בהכרח נפש הבהמה חיה אחרי מותה או מתגלגלת מחדש בבהמה אחרת. אם כן רצח בהמה לא גורם לה שום סבל כי היא ממשיכה להיות קיימת במצב אחר. (ואם נדחק מאוד עדיין ונאמר שנפש הבהמה כלה אחרי מותה, סימן שהקיום לבהמה לא עדיף לה מאשר חוסר הקיום. ואז במילא אין פה שום נזק  לבהמה בלרצוח אותה).

לכן אין שום סיבה כיום להיות צמחוני. אלא אם כן זה גורם לאדם רגש שמח יותר בנפש משום מה. אבל לא מצד המוסר. בייחוד שבשר חשוב לבריאות , ואולי גם מוח האדם רגיל לאכילת בשר וללא בשר אנשים יחוו תסכול ועצבנות (לא יודע,צריך לשאול פסיכולוגים).

לעתיד לבוא נצליח לרפא את תלות הגוף והמוח באכילת בשר אז זה לא תהיה בעיה.

כמובן כל זה לא שייך לאיסור רצח אדם. כי חיי אדם יש להם משמעות וקדושה מצד עצמם, בניגוד לחיי בהמה

על פלפולים כאלה כתב הרב קוקטיפות של אור
"הפילוספיות האכזריות... החליקו לאדם, כל אחד על פי דרכו, לחנק בקרבו לגמרי את רגש היושר בנוגע לבעלי חיים. אמנם לא הספיקו ולא יספיקו עם כל התחכמותם, לשנות את טבע הצדק הטבעי, אשר נטע יוצר האדם בקרבו... וחז"ל לא התחכמו כאותה ההתחכמות הפילוסופית, ויספרו לנו שרבינו הקדוש נענש ביסורין, מפני שאמר לעגלא המובל לבי טבחא דערק תותי כנפיה: זיל לכך נוצרת"

(חוץ מזה שהתעלמת לגמרי מהסבל האיום של תעשיית הבשר בימינו, כשהחיות עוד בחיים)

לא נכון. הרב קוק כתב שהפילוסופיות האכזריות אומרותקעלעברימבאר

שלבהמה אין תודעה. הוא רטמז לדקארט שטוען שלבהמה אין תודעה.

רבינו הקדוש נענש כי היה אטום לסבלו של העגל. לא דיברתי על צער בעלי חיים אלא על הריגתם ללא כאב.

זה לא פילפולים אלא אמת וודאית במאה אחוז. להפך, הטענה שה' יגרום לנפש בהמה לכלות אחרי מותה (אם יוצאים מנקןדת הנחה שטוב לה הקיום מאשר חוסר הקיום) היא האכזרית.

הרב קוק התכוון שעצם ההרג של החיות גורם לנו מידת אכזריות, ולכן לעתיד לבוא נהיה צמחוניים, בדיוק כמו שלא נכרות עצי פרי בעתיד. אני דיברתי מצד המוסר בטהרתו שאין בעיה להרוג חיות. עובדה שהרב קוק עצמו אכל בשר.

לגבי הסבל בתעשיית הבשר. אז:

א. הפתרון הוא שכל הצמחונים יתאגדו ויכריזו שהם אוכלים רק "בשר חופש" כמו ביצי חופש. כלומר בשר ללא סבל אצל הבהמה. אמנם הבשר יהיה יקר יותר אבל אם כל הצמחונים יתאגדו אז לחברות יהיה אינטרס למכור בשר כזה. ואפילו צמחוני יעדיף לאכול בשר פעם בשבוע גם ביוקר.

ב. הסבל שנגרם לאנשים מאי אכילת בשר גדול יותר מהסבל של החיות. לחיות יש נפש פשוטה, בעוד שלבני אדם הנפש מורכבת וסובלת הרבה יותר.

וחוץ מזה. יש גם סבל לחיילים בצבא, אז לא נגייס?

יש סבל לאנשים שמעקלים להם את הבית, ולמפוטרים מהעבודה וכו' , אז לא ננהל כלכלה? למה לא רגישים לסבל בני אדם אבל כשזה מגיע לסבל חיות פתאום רגישים? מה עוד שחיות פחות סובלות כי הנפש שלהן פשוטה יותר

כל ארבעת הפיסקאות הראשונות שגויות עובדתיתטיפות של אור
לגביקעלעברימבאר

א)הפיסקה הראשונה - התבססתי על פירוש הרב לונדין לחזון הצמחונות, מתוך זכרון בעל פה. אני גם זוכר ששמעתי שהרב שרקי אמר שלפי דקארט לבהמה אין תודעה. אבל אולי התבלבלתי עם קאנט.

ב)רבינו הקדוש היה אטום לדמעותיו של העגל. הוא לא נענש על שחיטתו אלא על אטימותו לכך שהעגל בכה. ראה מפורשות בגמרא. השוחט עצמו לא נענש. אגב לפי דבריך כל מי שאוכל בשר צריך להענש כמו רבי.

ג)זה אמת וודאית.

כי מחויב המציאות שמה' מושלם תהיה מציאות מושלמת עם סבל מקסימום זמני אבל לא נצחי.

לכן אחד מהשניים: 1. או שלבהמה לא פחות טוב חוסר קיום מאשר קיום, דבר שאפשרי אבל תמוה.

2. או שנפש הבהמה קיימת לנצח.

בכל מקרה לפי 2 האפשרויות הרג בהמה לא עושה כלום מבחינת הטבה או הרעה לה.

(אגב אם אכן היה כילוי נפש ברצח הבהמה, גם בימינו היינן מתחייבים כרת על רצח בהמה כי בסוף כילינו פה תודעה. וברור שרצח בהמה היה אסור גם היום).

ד)התכוונתי שהרב קוק מעולם לא טען שהבעייתיות המוסרית של הרג הבהמה היא בכילוי נפשה. הוא לא התייחס לעניין. במילא הבעיה היא אחרת

כאמור, זה לא נכון, צריך פשוט לקרוא את חזוןטיפות של אור

הצמחונות

(בקצרה ממש - א. הרב קוק שלל במפורש שהוא מתכוון רק לפילוסופיה ספציפית. ב. הרב קוק הוכיח מרבי הגדי והעכברים על הרגש הטבעי שצריך להיות נגד לקיחת חיים. ג. ראה כאן. ד. הרב קוק ממש כן כתב שהבעיה היא לקיחת החיים בפני עצמה לכל אורך המאמר, כבר מהפרק הראשון)

זה לא משנה, בכל מקרהקעלעברימבאר

הוא לא התכוון ב"פילוסופיות האכזריות" לגישה שאני הבאתי.

הוא כותב "לחנק בקרבו לגמרי את רגש היושר בנוגע לבעלי חיים. אמנם לא הספיקו ולא יספיקו עם כל התחכמותם, לשנות את טבע הצדק הטבעי, אשר נטע יוצר האדם בקרבו". לא דיברתי על יושר בקשר לצער בעלי חיים. או את האינסטינקט הטבעי שלנו לסלידה מהרג חיות. שהוא אכן קיים ולכן בעתיד נהיה צמחוניים.

דיברתי על המוסר בטהרתו שאין בעיה מצד המושכלות להרוג חיה, לא מצד המפורסמות.

ב. ברור שצריך להיות רגש טבעי במפורסמות נגד לקיחת חיים. דיברתי שמצד המושכלות אין בעיה מוסרית. ובשם רגש בלבד אין סיבה לגרום סבל לבני אדם באי אכילת בשר.

ג. עדיין לא קראתי. אתייחס בהמשך

ד. כנ"ל.הבעיה במפורסמות. לא במושכלות. בשל המפורסמות לבד אז בעתיד נהיה צמחוניים. אין סיבה להיות צמחוניים גם כיום בשם המפורסמות. כשם שיש רגש צדק טבעי נגד כריתת עצי סרק. ובכל זאת כיום אנו כורתים עצי סרק ובעתיד לבוא כנראה שלא.

הרב קוק מעולם לא דיבר על כילוי תודעת הבהמה במאמרו. לא נתן לזה אפילו רמז.

וגם אם כן, אז זה מקסימום קיצור חופשה כמו שכתבתי. "לקיחת חיים" היא בדיוק כמו לקיחת חיי אדם ברצח, למרות שנשמתו קיימת בעולם הבא

נובמתטיפות של אור
לא מתכוון להמשיך את הדיון, תהנה
הרב קוק מעולם לא התייחס לשאלה הפילוסופיתקעלעברימבאר

של האם תודעת הבהמה כלה אחרי מותה או לא.

הוא התייחס במאמר למפורסמות, לא למושכלות. שרע רגשית להרוג יצור חי

גם רצח אדם מתואר בתור "נטילת חייו" למרות שנשמתו ממשיכה להיות קיימת.

בדיוק כמו שבמפורסמות זה רע ללכת בלי בגדים. לא במושכלות (מניח שאתה מכיר את החיחוק של הרמבם בין המושכלות למפורסמות)

ועוד תוספת:קעלעברימבאר
אתה יכול להדחק ולטעון שטוב לבהמה להיות קיימת באופן זמני, עד שלב מסוים שבו כבר נמאס לה מהקיום. שכמובן זו אמירה תמוהה מאוד.

ואז יוצא שאדם שהורג בהמה לפני זמנה, באמת גרם לה סבל כי עדיין טוב לה בקיום.

בכל זאת אמנם זה קצת רע, אבל זה כמו אדם שקיצר חופשה של אדם אחר בכמה ימים. סך הכל נזק זמני. לא כל כך נורא. (ואז המסקנה שזה בסדר להרוג בהמה זמן קצר לפני מותה מזקנה)

(אבל לעצם הענייןטיפות של אור

גם בלי כל הפלפול הזה, הטיעון 'מוות לא גורם סבל לכן זה בסדר לשחוט בעלי חיים' נשמע לי תמיד הגיוני. פשוט היום יש המון סבל בתעשייה עצמה)

מכל מקום הדיון המעשי הוא כמובן בקנה מידה אחר לגמרימי האיש? הח"ח!

באופן מעשי יותר מאשר 99 אחוזים מהבשר הנצרך איננו מחיות שקיימות בדרך הטבע, אלא בדרך של גידול חיות משק - מואכלות שלא כדרך טבע, מואבסות ונהרות, ומופרות ומולידות, ומושקות ומתות - הכל במעשה מלאכותי בעיוות דרכי הבריאה והמערכת האמיתית שכגן עדן. רובן ככולן אינן טבע ואינן חלק בן קיימא במעשה הבריאה, אלא הן בדיוק ייצוג של הכוח שניתן בידי אדם "לעובדה ולשומרה" והוא מהרס, מחריב, מפרק ומשבר הכול, עד לאדמה עקרה, עד צחיחות, עד קרקעות שנשטפות במי צואה ומים אפורים ומים מתים, ומוות, מוות, מוות בכול. הטבע מובר, איזונו שבין בעלי חיים וצומח וסביבה וקרקעות ומינרלים ומים נקיים ומחזור משקעים מופר, הכול ארסי ומפעפע ורדיואקטיבי ומוזרק בחלקיקי מולקולות מיקרוסקופיים, החודרים בקני נשימה, בעורם הנושם של דו-חיים (ומכאן מוטציות מזעזעות כגון צפרדעים המפתחות חמש ושש גפיים, מעוותות צלם ומפלצתיות), בדם, בעורקים, בוורידים. מי שאוכל כל דבר ואינו מודע מה הוא עושה וחושב שעתה אכל ושבע ואומר "האח האח", הוא כאוכל פגרים, כצבוע אומלל התוחב אפו לנבלה, או בעצם גרוע בהרבה גם מזה, כי אפילו חיות אלו הן טבע ואיזון ומחזור. אילולי הייתי דתי ויודע שהכל בתורה ובנביאים ובכתובים, אולי זה היה באמת נושא שבו לא הייתי חושב על מקורותינו אלא יונק ממעיין זר, אותו צילום מצב מעיניו של בן שבטי הילידים באמריקה, הנאבאחו, ההופי, הלאקוטה, שזכה לכינוי המפורסם "קוייאאניסקאטסי" וכדומה וכל השאר. אלו שהיו שם אלפי שנים "לפני", כלומר בטרם האירופאים, בטרם ה"תירבות", בטרם "המדע", או ליתר דיוק התיעוש והמיסחור, ומבכים את האור הזר, הרעש, הסיחרור.

האם עודף החקלאות כתוצאה מצמחונות לאקעלעברימבאר
גורם נזק סביבתי גדול יותר? (דשנים כימיים, בירוא יערות וכדומה)

אני לא יודע. רק שואל

זה לא פלפול אלא מסקנה מחויבת המציאות.קעלעברימבאר

ברור שאם לו היה מצויר שנפש הבהמה כלה אחרי מותה, מתוך הנחה שעדיף לה להיות קיימת מאשר לא. (אחד מהם כמובן לא ייתכן).

אז ברור שעצם ההריגה היא סבל לחיה, כי משמידים את קיומה. 

וכדברי הרמבם אין עונש גדול יותר מכילוי הנפש

מישהו יכול להבהיר את ענין הקורבנות לעתיד לבוא?סיעתא דשמייא1
בפועל אין הרבה הבדל ביןקעלעברימבאר

ביטול עשה לשב ואל תעשה.

בפועל משניהם יוצא שסנהדרין יכולים לומר לנו לא לקיים מצוות עשה דאוריתא (נראה לי הנפקא מינא היא שאי אפשר לא לשטית רב חסדא לבטל עשה שהוא בשב ואל תעשה ולומר לנו לעשות את ביטול העשה בקום עשה. למשל סנהדרין לא יכולים לומר לנו להשאיר חמץ ברשותינו אחרי חצות בערב פסח ולבטל עשה של תשביתו, או אי אפשר שסנהדרין יאמרו לנו לאכול ביום כיפור ולבטל עשה של "ועיניתם את נפשותיכם" (לא סגור אם זה עשה או לא תעשה) וכנ"ל כל עשה שמנוסח בתורה בלשון "שב ואל תעשה" הסנהדרין לא יכולים לומר לנו לקום לעשות ולעבור עליו. כי בעצם הסנהדרין יאמרו לנו "קום עשה!" ולא "שב ואל תעשה!"

ולרב חסדא לזכרוני, אפשר גם לומר סנהדרין לנו לקום לעשות משהו כמו מותר לאכול חלב, מותר לאכול בשר וחלב. אבל לא סגור על זה.

כי כמו שהתורה מחלוקת למצוות עשה ואל תעשה, לפי סגנון הציווי אם התורה אמרה לעשות או אסרה ואמרה "לא" "השמר לך" וכדומה. כך יש חלוקה אחרת של "קום עשה" ו"שב ואל תעשה" שם החלוקה לא לפי סגנון הציווי בכתוב, אלא לפי המעשה בפועל , האם אנחנו צריכים לעשות משהו או להמנע.

בדרך כלל כל עשה הוא קום עשה וכל לאו הוא בשב ואל תעשה.

אבל יש חריגים: עשה של "תשביתו" למשל אומר לנו לא להשאיר חמץ וזה שב ואל תעשה.

לא תעשה של "לא תותירו ממנו" אומר לנו לאכול בקום עשה את הקרבן עד הבוקר.

יש לכם המלצה לשיעורים מוקלטים על ישעיהו?מתואמת

כלומר, לימוד על פי הסדר של הספר.

ראיתי שיש לרב עוזי ביננפלד (שעוד שיעוריו בנביאים ראשונים כבר שמעתי), אבל נראה שהלימוד בספר לא הושלם...

ראיתי שיש גם לרב אורי שרקי, אבל הסגנון שלו קצת פחות מדבר אליי.

אם יש רב שהסגנון שלו דומה לשל הרב עוזי ביננפלד - אשמח לשמוע עליו.

כמובן, שיעורים שאפשר לשמוע ברשת בקצב שלי.

תודה!

למה המכה השישית היא שחין ולא צרעת?קעלעברימבאר

הרי מכות 5 ו6 מראות שה' שולט גם על המלאכים והכוחות הנסתרים של המציאות, כהכנה לברד שבו נאמר "למען תדע כי לה' הארץ". שהרי בניגוד למות הדגים בדם או מות הבהמות בברד, אין לדבר ולשחין גורם נראה לעין. ולכן תמיד מגפה או צרעת(ושאר נגעי עור. ובשר כי יהיה בעורו שחין ונרפא והנה בעור הבשר נגע צרעת) משמשים כעונש סמלי בתנ"ך. ולכן גם "כי עתה שלחתי את ידי ואך אותך בדבר ותכחד מן הארץ".

אז אם כבר נגע עור. למה שחין ולא צרעת?

צרעת תנכית כואבת?טיפות של אור

גם בקללות בכי תבוא כתוב "יככה ה' בשחין מצרים" ולא בצרעת.. 

נכון. לא חשבתי על זהקעלעברימבאר
בדיוק קראתי אצל הרש"ר הירשמתואמתאחרונה

שהמכות מתחלקות לשלוש קבוצות - מכות שממחישות למצרים את הגרות, מכות שממחישות את העבדות ומכות שממחישות את העינוי (כל הדברים שהיוו את השעבוד של ישראל).

שחין נכללת במכות העינוי - אלה היו פצעים מגרדים וכואבים מאוד, לפי התיאור...

מילבעשתה"שקעלעברימבאר
דהובואכחתה"שקעלעברימבאר
דמשכזמ"אימח שם עראפת
סדהנאהאיואמשכזכה"אקעלעברימבאר
יהודי בכל יום מברך על הגז"ל. ואומר כדרלעמ"ר תמידקעלעברימבאראחרונה
איבעיא לי,ימח שם עראפת
האם גוי צריך למסור את נפשו במידה והוא מאויים בידי יהודי? אמנם מצילים יהודי בנפש הגוי, אבל האם במצב שהיהודי מאיים על הגוי נאמר שחל עליו איסור להתגונן, או דילמא שרי, ונאמר שכרודף (דהיהודי רודף) ינסה להציל נפשו של נרדף(דהיינו את עצמו) בפגיעה באיבר מאבריו של היהודי, היינו ניטרול, ואם לא מתאפשר לו, שמא נתיר לו להרוג את היהודי?

(עכ"פ, דעתי על הערבי שדרס את היהודי שמכיוון שהוא ערבי והם כקולקטיב אויב, יש להתייחס אליו בהתאם)

נכון מאדימח שם עראפת
למי יש סיכומים לספר אורות לראי"ה קוק זצ"ל?מכון דרכי אבות

אם למישהו יש קובץ סיכום(או בכמה קבצים) על ספר אורות לרב קוק או על חלק גדול מהספר או קישר לזה מאיזה מקום, אשמח בבקשה שישלח למספר 050-220-3441 לוואטסאפ או לכתובת מייל toharyger@gmail.com

פ"ש בהנחה שזה לא אאוטינג..צע

איזה רב אתם שומעים או איזה ספר אתם לומדים על פרשת שבוע?

תודה!.

חוץ מאונקלוס ורש"י, משתדל מאוד רשב"םהסטורי
אם יש זמן - עוד ראשונים.
אוהבת את "שיג ושיח" של הרב זקסריבוזום

אבל הסטורי ענה תשובה בסגנון מאוד שונה, ואני לא ממש בטוחה למה כיוונת בדבריך.

הרב ראובן ששון והרב דוד אמיתיברגוע
והתהלכתי בתוככםadvfb

של הרב אליהו בלומצוייג. רעיונות עמוקים בשפה פשוטה.

לצערי בקושיפצל"פ
לפעמים הרב דוד אמיתי
הרב יצחק דוד גרוסמן (רדיו קול חי) מתכנית הרדיו.נפש חיה.
מאז שגיליתי אתהרמוניה

"תורה מאירה" התלהבתי על החומש הזה(:

משתדלת לשמוע שיעורים... כל מיני רבנים, מגוון  

הרבה פעמים כשמחפשת משהו קצר- את הרב אליהו עמר על "הזרע שמעון" לפרשת השבוע.

ספרים בעבר יצא לי ללמוד מ"בקרבך קדוש" של הרב יהושוע שפירא

ו "אהבת חיים" חכם מנחם מנשה

זרע שמשון*, איפה את שומעת אותו?נפש חיה.
וגם לי יצא מהספר אהבת חיים.

ספרים יפים! 

נכון נכון טעות כתיבהרמוניה

ביוטיוב

שכחתי ספר חשוב ממש- ילקוט מעם לועזהרמוניהאחרונה
שומעת שיעורים של:מתואמת

הרב אייל ורד, הרב שניאור אשכנזי, הרב יואב אקריש, סיון רהב מאיר, הרבנית רחל בזק, הרב ינון קלזן. (לא את כולם כל שבוע, ולפעמים מגוונת ברבנים נוספים)

קוראת בשבת שיעורים של נשים (הרבנית ימימה מזרחי, הרבנית יעל כורסיה) וגם את מדרש ישראלי של הרב חיים וייסמן. ולאחרונה לומדת גם את פירושו של הרש"ר הירש על הסדר - מומלץ בחום!

אולי יעניין אותך