שר הדתות מתן כהנא שיגר הערב (שלישי) מכתב לרבנים הראשיים לישראל, שבו הוא מודה להם על ההסכמה לקיים עימו דיונים לגיבוש המתווה שיאפשר לרבני ערים להקים בתי דין לגיור.
כהנא כתב לרב יצחק יוסף ולרב דוד לאו: "אתגר הגיור במדינת ישראל הוא אתגר לאומי. לנגד עיני, עומד הרצון לקדם את המשימה הלאומית הזו מתוך חרדת קודש. אני מאמין כי הגיור במדינת ישראל צריך לחסות תחת כנפי הרבנות הראשית".
כהנא הזכיר כי במשך כל הליך החקיקה ביקש לקיים שיח עם הרבנים הראשיים. "לשמחתי שיח כזה אף התקיים. על כן, שמחתי עד מאוד לקבל את פנייתכם לדון יחד בהצעת מתווה גיור רבני ערים, בכדי לתת מענה לאתגר הגיור הגדול אשר מדינת ישראל ניצבת בפניו.
''אני מקווה להמשיך ולקיים את השיח כדי להגיע להסכמות ולתמיכה מלאה של הרבנים הראשיים במתווה המוצע. עיני הציבור בישראל נשואות אלינו. אני סבור כי חובתנו לפעול ככל יכולתנו למען שמירת זהותה היהודית של מדינת ישראל''.
כהנא סיים את מכתבו לרבנים הראשיים: ''רבותיי, עתיד עם ישראל על הפרק ואף אני, יחד עם מעלת כת"ר, מודע לגודל השעה והצורך ומושיט את ידי לשיח''.
הרבנים הראשיים דוד לאו ויצחק יוסף שלחו בתחילת השבוע מכתב לממשלת ישראל, שבו קראו לה לעצור את קידומו של חוק הגיור שאושר בוועדת השרים לענייני חקיקה.
"שמענו שממשלת ישראל עומדת לדון בהצעת החוק שעניינה 'הצעת החלטה להקמת מותבי גיור מקומיים'", כתבו הרבנים. "איננו מקילים ראש בעובדה שמטרת החוק להקל על הליכי הגיור, אולם כפי שכבר נאמר 'כוונתכם רצויה אבל מעשיכם אינם רצויים'. החוק שעליו ידונו היום נעשה שלא בתאום עם גורמים ברבנות הראשית לישראל ובניגוד לעמדתה".
הרבנים הראשיים כינו את החוק "הונאת הגר" ונימקו: "כיון שמי שיעבור את ההליך הזה לא ייחשב כגר צדק על ידי רוב מנין ורוב בנין של רבני ודייני ישראל. באסיפה הגדולה שנכחו בה כאלף רבנים ודיינים, הודיעו רבני ודייני ישראל קבל עם ועדה שהם לא יכירו בגיורים שייעשו שלא באישור הרבנים הראשיים לישראל".
"הממשלה דנה בחוק שיש לו השפעה על אזרחים רבים ועל החברה הישראלית בכללותה. קבלת החלטה בנושא רגיש וחשוב זה מתוך התעלמות מעמדתם של הרבנים הראשיים ושל דייני ישראל וכן של כל גדולי התורה, היא קרע בעם ויביא בהכרח להקמת קהילות נפרדות בישראל", נכתב. "אליהם הצטרפו גם רוב רובם של רבני התפוצות שהביעו דעתם כנגד המתווה המוצע. ההחלטה העקרונית ליתן סמכות לגיור לכל רב עיר החפץ בכך, ללא תקנון מסודר על פי הוראות הרבנות הראשית, וכן ליתן לרבני העיר תוקף של ראש עדה לצורך אישור רישום שינוי הדת, זו פירצה גדולה ומהווה סכנה לאחדותו של עם ישראל".
"מוטלת עלינו החובה להתריע כנגד צעד זה כיון שאנו מודעים לכך שעל כתפנו מוטלת שליחותם של גדולי הדורות מייסדי הרבנות הראשית לישראל וכל הרבנים הראשיים לדורותיהם, וחובתנו לשמור על גחלת התורה שלא תכבה ולקיים את מעוז חוקת התורה בארץ ישראל", כתבו הרבנים. "הניסיונות שלנו למנוע את ההליך המסוכן הזה עלו עד כה בתוהו, יוזמי החוק התעלמו באופן מוחלט מעמדת הרבנות הראשית למרות שהיא הוצגה בפניהם והם שינו רק כמה שינויים קוסמטיים, לא מהותיים".
"אנו קוראים לכם לעצור את ההליך ולהקים גוף משותף שיציע הצעת חוק שיענה על המצוקות מתוך שמירה על אחדות העם ולא לגרום להפרדה ולקרע בעם שאחריתו מי ישורנו", כך הרבנים הראשיים.
כזכור, הצעת חוק מערך הגיור המקדמת את מתווה הגיור של השר לשירותי דת מתן כהנא אושרה ביום ראשון בועדת השרים לענייני חקיקה. השר כהנא הביע שביעות רצון מההחלטה ואמר, "עושים היסטוריה, ועדת שרים לחקיקה אישרה את מתווה הגיור שאני מקדם. אני מודה לעמיתי בקואליציה, לרבנים ולשותפים איתם כתבנו את החוק ולציבור הרחב שתומך בנו".
"יחד עשינו עוד צעד לשמירה על זהותה היהודית של מדינת ישראל: חוק גיור ממלכתי, על פי ההלכה, בחסות הרבנות. מתקדמים להמשך חקיקה בכנסת", דברי כהנא.
יו"ר ועדת החוקה, ח"כ גלעד קריב הוסיף, "אנו תומכים בכל מהלך שיאפשר הרחבה של אופציות הגיור האורתודוכסי בישראל, לנוכח ההתנהלות הקיצונית והאטומה של הממסד הרבני עד כה בנושא החשוב הזה. החוק שאושר בוועדת השרים כולל סעיף השומר באופן מפורש על ההכרה בגיורים הלא אורתודוכסים כפי שנקבע בפסיקות בג"ץ השונות בסוגיית 'מי הוא יהודי'. גם בהמשך תהליך החקיקה נעמוד על כך שהחוק לא יפגע בהכרה זו, המשקפת את העובדה שמדינת ישראל היא מדינת העם היהודי כולו, על מגוון זרמיו וקהילותיו".
"חשוב לזכור כי כבר היום מאות רבות של אזרחים ותושבים ישראלים מתגיירים מדי שנה בבתי הדין של התנועה הרפורמית והתנועה הקונסרבטיבית, ואלפי גרי-צדק רפורמים וקונסרבטיבים מהתפוצות עלו לישראל. מציאות מבורכת זו תישמר לחלוטין ואנו נפעל להרחיב אותה ולחזק אותה, בצד התמיכה בהרחבת אפשרויות הגיור האורתודוכסי במדינת ישראל", דברי קריב.