מזון שנזרק לפח. אילוסטרציה
מזון שנזרק לפח. אילוסטרציהצילום: iStock

1.4 מיליון איש חיים באי-ביטחון תזונתי בישראל והפגיעה הכלכלית במשק לצד עשרות אלפי המשפחות שפונו מבתיהן בעקבות המלחמה, תביא להחמרה משמעותית של אי-הביטחון התזונתי בקרב אוכלוסיות נזקקות - כך עולה מהדו"ח הלאומי לאובדן והצלת מזון של לקט ישראל.

הדו"ח, שנכתב בשיתוף המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות, חושף כי היקף אובדן המזון בישראל לשנת 2022 נאמד בהיקף של 2.6 מיליון טונות ובשווי של כ-23.1 מיליארד שקל בשנה המהווים כ- 37% מהיקף ייצור המזון בישראל. 

מתוך הסכום האדיר הזה, 50% מהיקף המזון הוא בר הצלה כלומר מזון הראוי למאכל, בהיקף של מעל מיליון טון ובשווי של כ-8.1 מיליארד שקל. 

על פי הערכות, בעקבות המלחמה, היקף האובדן יגדל, החוסר במזון יורגש וישפיע ישירות על המחירים ועל מצבם של אלו החיים באי ביטחון תזונתי ובכלל.

ניכר כי השפעות מלחמת "חרבות ברזל", מחייבות התייחסות להשלכות על אבדן המזון, אי-הביטחון התזונתי בישראל וכדאיות הצלת המזון לאור ההתרחשויות. כ-30% משטחי החקלאות בישראל נמצאים באזורי הקו הראשון של המלחמה. בעוטף עזה, המכונה "אסם התבואה של ישראל", נמצאים כ-20% מכלל שטחי החקלאות, באיזור קו העימות בצפון נמצאים כ-10% נוספים משטחי החקלאות בישראל.

לפי פרק מיוחד הנכלל בדו"ח ומסכם לראשונה את ההשלכות הבריאותיות של אובדן המזון בישראל העלות הבריאותית העודפת למשק מאי-ביטחון תזונתי בישראל בשנת 2022 עומדת על 5.2 מיליארד שקל, אשר הינם כ-5% מהוצאות הבריאות הלאומיות. גידול בכמות האנשים אשר אין באפשרותם לצרוך סל מזון בריא יביא לעלייה נוספת בהיקף הוצאות הבריאות בישראל.

מחברי הדו"ח קובעים כי "מציאות זו של עלייה במספר האנשים שחווים אי ביטחון תזונתי, במקביל לגידול בהיקפי אובדן מזון בשגרה, מחדדת את הצורך בשימוש בכלי המדיניות של הצלת מזון והעברתו לצריכה על ידי אוכלוסיות מוחלשות להתמודדות גם בתקופות של משברים".

גידי כרוך מנכ"ל לקט ישראל אמר כי "הדו"ח השנתי השמיני של לקט ישראל ו-BDO חושף לראשונה את ההשפעה הבריאותית של אובדן מזון על אוכלוסיות מוחלשות הסובלות מחוסר ביטחון תזונתי בתקציב המדינה בגובה של מיליארדי שקלים. המשבר הנוכחי, שהינו הגדול ביותר שידעה מדינת ישראל עד היום, מדגיש ביתר שאת את חשיבות הביטחון התזונתי העצמאי לכלל אזרחי המדינה ולאוכלוסיות מוחלשות בפרט". 

"היום יותר מתמיד, אין לנו את הפריבילגיה לאבד מזון טוב, איכותי, מזין ובריא. מקבלי ההחלטות במדינה חייבים לגבש תוכניות ולתקצב בדחיפות תשתיות להצלת מזון שיאפשרו בשנים הבאות להציל ולחלק את כל עודפי המזון, ובכך גם לבסס את הביטחון התזונתי במדינת ישראל וגם לחסוך למעלה מ- 13 מיליארד שקל מתקציב המדינה בגין הוצאות בריאות, סביבה ורווחה. כשנעשה את זה, הרי שנעשה כמדינה, צעד גדול קדימה", הוסיף.

גיא סמט, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ציין כי "מניעת בזבוז מזון והצלתו תחזק את החוסן הישראלי בעתות שגרה וחירום. המשרד להגנת הסביבה פועל בימים אלו ביחד עם ארגון לקט ישראל להצלת מזון שבתקופת החירום מועבר לכוחות הביטחון, לאוכלוסיות מפונים ולנזקקים, ובכך גם נמנעים בזבוז משאבים והטמנת פסולת מיותרת".

רונית אנדוולט, ראש אגף התזונה בחטיבת בריאות הציבור במשרד הבריאות, הדגישה כי "אי ביטחון תזונתי בישראל היא תופעה המתוארת בשכיחות הולכת ועולה בשנים האחרונות, ולצערנו אנו צופים שתהיה שכיחה אף יותר בשנת 2024. אי בטחון תזונתי מלווה לרוב בבחירות מזון זולות יותר, ולכן לרוב כוללות כמויות מועטות של קבוצות מזון חיוניות לתזונה בריאה: ירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות. כתוצאה בכך".

היא אמרה עוד כי "אי בטחון תזונתי מהווה גורם סיכון לפגיעות בריאותיות שונות הן במבוגרים ובמיוחד בילדים. השמנה ותחלואה נלווית נפוצות יותר בקרב אלו הסובלים מאי בטחון תזונתי, ואיתן פגיעה ביכולת ההשתכרות, ההצלחה האקדמית והמוביליות החברתית. כמו כן, הטיפול במחלות כמו סוכרת מסוג 2, יתר לחץ דם, מחלות לב וכדומה, כרוך בהוצאות כלכליות משמעותיות למערכת הבריאות".

חן הרצוג, כלכלן ראשי BDO ועורך הדו"ח, סיכם: "המלחמה מחדדת את החשיבות של בטחון תזונתי בשגרה ובחירום. בשנה האחרונה נזרק מזון בשווי 23.1 מיליארד שקל, הנזקים הבריאותיים כתוצאה מאי-בטחון תזונתי הגיעו ל-5.2 מיליארד שקל, וזאת בנוסף לנזק סביבתי של כמעט 4 מיליארד שקל. המלחמה מגדילה עלויות אלה כאשר גורמת לגידול באובדן תוצרת חקלאית במקביל לפגיעה בכח הקניה של מזון, בעיקר של אוכלוסיות מוחלשות, כתוצאה ממחירה הכלכלי של המלחמה. מלחמת חרבות ברזל הביאה לפגיעה ב-30% משטחי החקלאות בישראל אשר נמצאים באיזורי הקו הראשון בצפון ובדרום. במסגרת מדיניות השיקום שלאחריה, יש לחזק את החוסן הכלכלי של החקלאות בישראל, להבטיח הקטנת היקף אובדן מזון בשגרה ובחירום, ולגבש מדיניות לאומית להצלת מזון. כל שקל המושקע בהצלת מזון מייצר תועלת משקית של 10.6 שקל, ולכן מהווה השקעה לאומית כחלק ממאמצי חיזוק הכלכלה לאחר המלחמה".