
קנצלר גרמניה אולף שולץ ימונה היום (שני) באופן רשמי למועמד מפלגתו, ה-SPD, לכהונה נוספת כקנצלר גרמניה, למרות המצב הבעייתי של המפלגה בסקרים.
בתקופה האחרונה היו שקראו לשולץ לפנות את מקומו לגורם במפלגה שיוכל להוביל אותה לניצחון למרות המצב בסקרים, כשהדמות המרכזית שסומנה כפוטנציאלית להחליף את שולץ הוא שר ההגנה בוריס פיסטוריוס שנחשב פופולארי יותר משולץ.
אלא שפיסטוריוס הודיע כי הוא לא מעוניין להפוך לקנצלר ולכן אין לו כוונה להתמודד על התפקיד - למרות קריאות התמיכה בו מתוך המפלגה.
המתנה של הליברלים למרכז-ימין?
בשנת 2021 אולף שולץ, אז סגן הקנצלרית ושר האוצר, הצליח לעשות היסטוריה ולהדיח את ה-CDU השמרנית אחרי 16 שנות שלטון מרקל.
תוצאות הבחירות אפשרו להותיר את הימין על ספסלי האופוזיציה ולהקים קואליציה שזכתה לכינוי 'קואליציית רמזור' בשל צבעי המפלגות החברות בקואליציה.
הקואליציה הורכבה מה-SPD, המפלגה הירוקה וה-FDP הליברלית. לאורך השנים האחרונות, בעיקר ה-SPD והמפלגה הליברלית ספגו ירידות משמעותיות בסקרים.
לאחרונה, שר האוצר כריסטיאן לינדנר הליברל החליט לעזוב את הקואליציה והקנצלר שולץ החליט לפטרו. ההחלטה של המפלגה הליברלית לעזוב את הממשלה נבעה בין היתר מהעובדה שבחודשים האחרונים המפלגה נאבקת באחוז החסימה, כשלפי פרשנים במדינה, הדבר עשוי אולי לסייע למפלגה לנסות להציל את עצמה ממחיקה מהמפה.
יחד עם זאת, סקרי הבחירות מצביעים על כך שה-CDU צפויה לחזור לשלטון ומפלגת הימין הקיצוני אלטרנטיבה לגרמניה צפויה להגיע למספר שיא של קולות.
ההתבטאויות והדעות הבעייתיות של גורמים רבים באלטרנטיבה לגרמניה, כולל בכל הקשור לשואה, הוביל את מנהיגי המפלגות המרכזיות שולץ ומועמד ה-CDU פרידריך מרץ להודיע כי לא יקימו קואליציה עם המפלגה.
מרץ, אוהד ישראל, נערך לכבוש מחדש את השלטון ופעל בתקופה האחרונה להקדים את הבחירות ככל הניתן.
הבחירות, שצפויות להתקיים בחודש פברואר, יובילו להדחה של חברי בונדסטאג רבים בין היתר בשל צמצום מספר המושבים מ-735 ל-630.
הבחירות
סקרים מראים כי ה-CDU צפויה לכבוש את המקום הראשון עם כ-33 אחוזים מהקולות. אל המקום השני צפויה להגיע באופן היסטורי אלטרנטיבה לגרמניה עם כ-19 אחוזים.
על המקום השלישי נאבקות ה-SPD והמפלגה הירוקה כשכל אחת מהן זוכה בכ-14 אחוזים, אך סקרים אחרונים מעידים על הובלה מסוימת של ה-SPD על פני הירוקים.
שחקנית נוספת על המגרש היא BSW, מפלגת שמאל פופוליסטית שצפויה להיבחר לבונדסטאג גם כן. בדומה לאלטרנטיבה לגרמניה מהימין הקיצוני, גם במקרה של ה-BSW צפויות המפלגות המרכזיות לסרב לשתף פעולה.
סביב אחוז החסימה נאבקות כאמור המפלגה הליברלית וכן מפלגת השמאל 'לינקה'.
במקרה בו תוצאות הבחירות יהיו דומות לסקרים עולה שאלת הרכב הממשלה הבאה כשבמפלגות המיינסטרים מסרבים לשתף פעולה עם הקצוות.
ככל הנראה, עשוי להיות מצב, בדומה לממשלה שהייתה קיימת עד 2021, שתוקם קואליציה של ה-CDU עם ה-SPD, אך לפי שעה לא ברור עם שתי המפלגות יוכלו להשיג לפחות 316 מושבים הנדרשים לניצחון.
במקרה בו שתי המפלגות לא ישיגו את הרוב הנדרש, השתיים יאלצו להכניס צלע שלישית לקואליציה, דבר שעשוי לערער את יציבות הממשלה הבאה.
