אז איך אתם מפריכים את האבולוציה?בוז
עזבו את הדת עכשיו- לא כולם מאמינים בדת.
איך אתם מפריכים תיאוריה שלפיה העולם התפתח שלב אחרי שלב ממוטציות?
במיוחד שמצאו שלבי ביניים מאובנים...
וניסויים הראו שיש התפתחות אבולוציונית ויש ברירה טבעית.
איך אתם מסבירים דינוזאורים?
שוטו.
תיוגותייםבוז
כי אם לא אתמול שלשום גם לא מחר מחרתיים

@פסידונית
@הנורמלית האחרונה
@~רות~

-מחיצה מספיק גבוהה-

@חוני המעגל פינות
@חסדי הים
ברור שיש מוטציות במין מסויים, והוא מתפתח במשך הזמןחסדי הים
לפי התנאים סביבו.

לגבי מוטציות שיהפוך מין למין אחר, גם אם בתהליך איטי, נראה לי קפיצה גדולה מדי. אין מספיק הוכחות, ויש דברים שמפריכים את זה.

בימי הביניים כולם הבינו את העולם לפי ההבנה המדעית של אריסטו, והביאו מלא ראיות למה דעתם נכונה.
בסופו של דבר, כשאתה מאמין או סובר משהו, אתה מכופף ראיות שיסתדרו עם הדעה שלך.
ככלל כשהמדען יורה חץ ולאחר מכן מסמן סביבו את המטרהסתם 1...
זה בעייתי גם בלי לעקם ראיות. יש התעלמות מראיות, חוסר חיפוש ראיות בשדות מסוימים שעלולים להפריך את טענתך.

בגלל מה שאמרת יש ששללו את כל ההבחנה בין עובדות לערכים- שהיא כלל לא קיימת. לא קיים מדע אובייקטיבי.
בדיוק. כל מילהבוז
אני גם חושבת שיש מוטציות במינים, אבל לא חושבת שהגיוני שיווצר זן שונה לגמרי...
ובוודאי שזה לא היה אקראי.
למה להפריך?צריך עיון
בכל מקרה את מעשה בראשית אני לא לומד כפשוטו, אין לי שום בעיה עם האבולוציה.
כמובן שאני מאמין שהיתה יד מכוונת בתהליך היווצרות העולם, לא רואה כאן סתירה.

(בכללי, שאלות כאלה פחות משפיעות על האמונה שלי...)
לא צריך להפריךנפשי תערוג
צריך לבדוק איך מסתדר עם התורה
לא מפריךימ''ל

האבולוציה היא דבר מוכח (חידוד השאלה).

ומעבר לזה שאני לא מרגיש צורך להפריך אותה, בכללי אני נגד לסמן את המטרה ועל פיה להגיע למסקנה.

האבולוציה לא ''הוכחה'''בוז
היא תאוריה שגובשה על פי תצפיות וממצאים, והיא ההסבר הכי הגיוני להם, אבל היא עדיין תיאוריה.
יש בה המון חורים.

מוזר לראות שכולכם מאמינים בה 🤔
יש לה כמה ראיות חזקות שונותימ''ל

1. חוליות מקשרות - גם לגבי האדם וגם לגבי בע''ח אחרים נמצאו שלדים של מספר שלבי התפתחות שונים ע''פ תקופות. ניתן לראות את השינוי במשך הזמן.

2. שרידים אבולוציוניים - בהרבה בע''ח, כולל האדם (כמו פטמות גבריות, עצם הזנב, שירירי האזניים, שריר הפאלמאריס ושריר הפלאנטריס, העצב התועה ועוד), יש שרידים אבולוציוניים שהדרך היחידה להסביר את קיומם (חוץ מ'טעות' או חוסר תשומת לב של הבורא) היא שהיה להם פעם שימוש.

3. קשרים גנטיים - מעבר לדמיון הגנטי הקיים אצל כל בעלי החיים, בדיקות DNA וRNA הוכיחו גם קרבה והתפתחות גנטית בין מינים שונים המצביעה על חלוקה למשפחות ולהתפצלות לתתי משפחות ומינים.

4. תצפיות עכשוויות - ניסויים מלאכותיים ותצפיות בטבע הראו שהאבולוציה אכן קיימת במציאות, גם בימינו אנו. כך שאם את רואה תהליך באמצע התהוות, ושהוא גם ממשיך - הגיוני להסיק שהוא לא צץ פתאום בשלב הביניים ואז התחיל להתגלגל.

וזה רק לגבי האבולוציה, בלי לדבר על סתירות וקשיים אחרים לפשט מעשה בראשית המופיע בתורה.

לכן לא מוזר בכלל שכולם 'מאמינים' בה (את הרי מאמינה בתורה למשל שאני בטוח שאין לך הוכחות כאלה לגביה, וזה דווקא לא נראה לך מוזר).

אם אלו לא הוכחות אני לא יודע מה כן, את מצפה שמישהו ייקח אותך למסע בזמן לאורך מליוני שנים ויראה לך בעיניים את ההתפתחות בשביל שזו תהיה הוכחה?

אתה לא יודע שה' ברא את העולם ככה שתהיה בו אבולוציהעוד סתם אחד
כדי שהכופרים הרשעים יוכלו לכפור?
אם כך,ימ''ל

הוא עשה עבודה מאוד טובה.

וברצינות - זו אולי תשובה טובה בשביל תיכוניסטים ומטה,

אני סומך על @סלט שיש לה תשובות טובות יותר.

על סמך עובדות זהות ניתן לבנות תיאוריות שונות.סתם 1...
עד שלא הוכח לא הוכח.
אפשר לדון במושג ההוכחה שהוא אנושי וקרטריוניו גובשו על ידי חוקרים שונים בזמן מן הזמנים כקנה מידה להוכחה.

לצורך העניין- צריך שההוכחה תחול בכל קנה מידה של גודל, מאקרו ומיקרו זה לא חל על כל מה שפירטט ועוד.
שלבי ביניים שונים שלא נמצאו להם מאובנים וכד'. למשל אוכל למצוא שלדי קוף ולאחר מכן שלדי אדם ולטעון 'תיאורתית' שישנו תהליך אבולוציוני של מעבר מהקוף לאדם- היכן שלבי הביניים?

עוד בעיה, שלדעתי היא המעניינת והבעייתית ביותר, היא סתירה בין חלק מהתיאוריה שמבקשים להוכיח לבין תורה מוכחת כלשהי. ישנם חוקרים שלא בודקים לעומק סעיפים שונים מתיאורית האבולוציה בגלל שלפי הבנתם הם סותרים עניינים מוכחים שונים.

האם לא ייתכן שדברים ותופעות סותרות יחיו בשלום בשדה הפיזיקאלי?
הגורם האנושי יותר מדי מעורב במושג ההוכחה אם תשאל אותי.

לגבי האבולוציה? ברור שישנם שינויים והתפתחויות שונות של גופים ומערכות שונות לאורך זמן תנאים וכד'. כמו הגמרא לגבי רגלי השחורים ועיני המזרחיים- אני מבין אותה כך ועדין הפניה היא אל הבורא.
זה כבר הסטת הדיון לסמנטיקהימ''ל

נכון שאפשר לדון במשמעות הסמנטית של המילה 'הוכחה', ונכון שהמדע בהגדרה נמנע מלקבוע מסקנות מוחלטות, אבל זה לא אומר שכשהמסקנה נקראת 'תאוריה' מדובר בהשערה בעלת בסיס נסיבתי בלבד. ישנן 'תאוריות' בעלות רמות וודאות גבוהות מאוד (על אף שכאמור המדע בהגדרה שלו כמדע לא סוגר אפשרויות לבירור ושינוי), והאבולוציה היא ללא ספק אחת מהן.

הכי קל להיתלות בסמנטיקה ולומר שמדובר בתאוריה ולכן לא צריך להתייחס אליה ברצינות, וזו הסיבה שהרבה דתיים עושים את זה (וזו טעות כמובן, דומה מאוד לטעות הזו - זו אמירה בעייתית). לכן אני מתעקש לומר שזו תאוריה מוכחת למרות שזה תלוי בהגדרה הסמנטית של המילה 'הוכחה' - העיקר הוא התוכן ולא הסמנטיקה.

כמו שפירטתי בהודעה הקודמת - האבולוציה נתמכת הן בנתוני מאקרו (ממצאים ארכאולוגיים וכו') וגם בנתוני מיקרו (השוואות DNA לגבי כל מין ומין). כמו כן נמצאו כמה וכמה שלבי ביניים, לא רק שלדי 'קוף' ושלדי אדם מודרני.

אשמח לראות הפרכות/חורים בתאוריית האבולוציה אם יש לך הפניה.

@סלט, @דעתן מתחיל - כנ''ל.

לא אתה טועה לגמרי. השערת גולדבך מכיר?סתם 1...
ישנה הגדרה למילה הוכחה זה לא סמנטיקה זו הגדרה אובייקטיבית לא שלי או שלך- מה שאתה עושה זו סמנטיקה.

כמובן שאני חושב שהדיון הוא פילוסופי ולא מדעי כי דנים במושג ההוכחה ולא בממצאים או עובדות שונות. אתה לא מכיר את קאנט?
מאז קאנט לא אומרים דבר על התופעות ועל סיבה ותוצאה, בגלל שזה לא נמצא שם אלו מושגים אנושיים.

לקרוא למה שאמרתי סמנטיקה זה חוסר ישרות די בסיסי. (במיוחד אחרי שאמרתי את דעתי האישית שקיימת אבולוציה...)
האם האבולוציה היא ההסבר היחיד שיש לתופעות הללו? כן או לא?

להפריך הרבה יותר קל מלהוכיח. - צעירים מעל עשרים

הבנתי כבר מזמן שאתה מחובבי הסבירות ולא הוודאות אבל סבירות שווה ל-0 כשהאפשרויות הן אינסוף.

עריכה: מה הקשר לדרך של דתיים? באתי כדתי לפרוך או לאשש?
בקיצור- ענית לא לעניין כלל די מפתיע האמת.
זה לא נכוןימ''ל

לדעתי יש לך כמה טעויות:

א. למילה הוכחה אין הגדרה אחת - בתחומים שונים ישנן הגדרות שונות, אין דין הוכחה מתחום המתמטיקה (כמו הנדרשת להשערת גולדבך) להוכחה משפטית. גם במדע אין הגדרה אחידה, למשל לאופי וכמות הנחות היסוד עליהן אפשר להתבסס, וזה כמובן משתנה מתחום לתחום.

ב. עדיין, גם אם נסכים שיש הגדרה אחידה להוכחה ושאין לתאורייתה האבולוציה הוכחה (יותר מדויק - לא יכולה להיות), כל זה עדיין במסגרת הדיון הסמנטי. כי מה שאני טוען זה שתאוריית האבולוציה היא מבוססת מאוד ומגובה בראיות - קרא לזה מוכחת/משוערת/אפריים - הכוונה היא העיקר והיא ברורה.

ג. לא יודע מה זה 'חובבי סבירות', אני דווקא מאוד אוהב וודאות, אבל מה לעשות שלרוב אנחנו יכולים רק התקרב אליה? אז כן, אני מעדיף להגיע כמה שיותר קרוב מאשר לומר ש"סבירות שווה ל-0 כשהאפשרויות הן אינסוף". אבל אולי זה חלק מה"חוסר ישרות די בסיסי" שלי.

מה שקשה לך להבין זה שאותה הטענהסתם 1...
שלך ניתן לומר גם לצד השני ולכן זה לא דיון מדעי, כאן בשרשור לא בתוכן המדעי.

לך יש סבירות מסוימת ולפרופסור wells jonathan מברקלי יש סבירות אחרת.

הוא סוקר בספר שלו יותר מ- 10 תיאוריות אבולוציה שונות שהתחלפו לאורך המאה הקודמת והיו יותר... הוא שולל את האבולוציה, אגב (והוא לא נוצרי מטורלל...)

אז מאוד נח להיתלות במילה אבולוציה בלי לדעת שישנן כל כך הרבה תיאוריות שנשענות על אותן עובדות ולהיסמך על בורות הפורום.

גם ב-א' הטענה מאוד נוחה שמושג ההוכחה שונה ממתמטיקה למדע. אתה טענת נגדי שאני פונה לדיון סמנטי ואתה עונה לי שמושג ההוכחה שונה ממתמטיקה למדע?

מה שטענתי נכון לכל תחום נחקר על ידי האדם. אי אפשר שנקודת המוצא תהיה סיפוק האדם וממנו החוצה. חיפוש הוכחה הוא חיפוש היגיון אנושי מחוץ לגורם האנושי- לא קיים!

ונסיים כידידים- אתה מכיר עכבר שחציו עפר וחציו בשר?
אני קשה הבנה כנראהימ''ל

ובכל זאת (ואולי בגלל זה) אני חושב שדווקא אתה זה שלא הבין את מה שאני מנסה לומר.

לא נורא, לא קריטי.

אם אתה מתכוון לאדוני השדה - לא ואני לא חושב שמישהו אי פעם הכיר.

לא אדני השדה , משנה בחוליןסתם 1...
עכבר שחציו בשר וחציו אדמה, הנוגע בבשר – טמא, באדמה – טהור. רבי יהודה אומר: אף הנוגע באדמה שכנגד הבשר טמא.

נ.ב
לא הבנתי לדעתך אז תסביר איפה טעיתי
לאימ''ל

אפשר לתת לזה כמה הסברים, אבל ההסבר של הרמב''ם הכי טוב (אם כי הרבה פחות נוח).

יש שהסבירו שזה הכוונה ב'אדני השדה', ואם כן את המשנה ההיא יהיה הרבה יותר קשה להסביר.

רמבם מעיד על עדויות שראוסתם 1...
ומקבל אותן הרי הוא פוסק הלכה על פיהם.
ישנן עדויות על יצור כזה, אתה לא מקבל אותן?
נכוןימ''ל

ולכן אני אומר שההסבר שלו הכי טוב (נאמר בחצי ציניות), כלומר - מסתבר שחז''ל באמת האמינו שקיים יצור כזה (וגם הרמב''ם). כאמור יש הסברים נוחים יותר אבל כנראה שהם לא נכונים.

כמובן שאני לא מקבל את העדויות האלה.

ועדויות של חוקרים גויים מאותה תקופה לא תקבל?סתם 1...
האם לאבולוציה יש כיוון?
האם ישנה רק התפתחות או גם נסיגה?
האם אבולוציה יכולה פשוט להיות שינוי, ללא כיוון מוגדר?

ברור לאן אני חותר...
גם לאימ''ל

כל עוד אין נתונים מדידים (אגב קבלת עדויות, ראה את הערת הרב קאפח לגבי אדני השדה הוא מדבר בדיוק על זה. לצערי זה לא לפני כרגע), ובמקרה הזה אפילו לא עדויות ממשיות שאפשר לנסות להבין אלא רק עדויות על עדויות.

ברור לאן אתה חותר ובכוונה לא התייחסתי לזה קודם אבל אם אתה ממשיך בכיוון הזה - היה לי מוזר שאתה משתמש בזה שיש כמה דרכים להבין את אופן פעולת האבולוציה כראיה נגד עצם הטענה (קצת כמו לומר שעדיין לא לגמרי ברור איך המוח עובד אז אולי הוא בכלל לא עובד, מי יודע?).

חוקר גדול מאותה תקופה מעיד. (אנגלית)סתם 1...
עבר עריכה על ידי סתם 1... בתאריך י"ט באב תשע"ח 10:31
פליניוס, תולדות הטבע ספר 9 פרק 84 על עכברי הנילוס.
But all these things, singular as they are, are rendered credible by a marvel which exceeds them all, at the time of the inundation of the Nile; for, the moment that it subsides, little mice are found, the first rudiments of which have been formed by the generative powers of the waters and the earth: in one part of the body they are already alive, while in that which is of later formation, they are still composed of earth

אם לא נקבל עדויות מה נשאר לנו? רק לראות בעצמינו כל דבר ולהכריע?
איזה סיכוי נשאר לבניין מדעי מורכב?
אתה מאמין באבולוציה למרות שלא ניתן להוכיח לך כי התהליך לוקח זמן ועדויות של חוקרים שלא נוגעים בדבר אינך מקבל?

אולי היה עכבר כזה ואינו כבר? אולי הכינים פעם והיום לא דומות?
תמיהני מדוע לשלול תהליך שיכול לאשש משניות מפורשות והוא כאמור סביר והגיוני.

כיוון התהליך לא אומר שאינני מבין אותו אלא מרחיב אותו וזה עדיין עובד. "התקדמות או התפתחות" זו מילה שלנו, מה שבטוח הוא שישנו שינוי.

והרי הוא לפנינו.

נ.ב
לא הבנת את יחסי לאבולוציה. זה שאני טוען שדבר לא מוכח לא אומר שאני, אישית, לא סובר שהוא נכון. אני רואה את האבולוציה בעין... אבל ישרות בסיסית תהיה לומר שאין הוכחה. אינני יכול לקדם את דעתי האישית על ידי סבירות או חיפוש הוכחה שאיננה חד משמעית.
לדעתי האבולוציה מסתדרת מצויין עם התורה שבכתב ושבעל פה, לכן אינני מבין את הפחד ממנה.
אסביר למה אני לא מקבלימ''ל

א. לא ברור על מה הוא מתבסס - ראייה שלו או של אחרים (הרמב''ם ודאי לא ראה בעצמו), ועל בסיס איזו התבוננות ובדיקה (שמא זו ראייה חטופה של עכבר מלוכלך ש"אני יכול להישבע שהוא חצי עכבר חצי עפר!" או סתם מישהו שלא הכיר חולד וראה אחד).

ב. לא ברור מה הוא אומר - לא מה תהליך ההיווצרות אותו הוא מתאר ולא מה היא איכות אותו (חצי) גוף עפר.

ג. הוא מתאר תהליכים שאין להם הסבר הגיוני. אז נכון שאם הייתה הוכחה לקיומם היינו צריכים למצוא הסבר או להישאר בשאלה אבל כאמור העדות היא לא הוכחה ולכן קשה אפילו עוד יותר לקבל אותה כסבירה במקרה כזה.

אני לא שולל מציאות עכבר כזה, כי אין דרך לשלול, אני רק לא מקבל את העדות הזו כסבירה, ובטח לא כראיה (וגם לגבי אבולוציה לא הייתי מקבל ראיה קלושה כזו).

ברור שאין מכאן הוכחה השאלה היא חובת ההוכחהסתם 1...
על מי היא?
האם האבולוציה היא חידוש או פשוט תיאוריה חדשה של דבר שהיה תמיד?

חובת ההוכחה על המחדש, מי המחדש? יש כאן תצפית של חוקר. פליניוס צפה על כל מיני תופעות, לא נזקק לעדות מכלי כלשהו אלא בדק על שולחנו את אותו עכבר (כנראה). אמנם לא היה מיכשור אבל ישנה עדות ראיה שאינה שווה ל"נשבע..." האנציקלופדיה שלו היא אחת הגדולות והמקיפות ועד היום משתמשים בה (לא כמקור מדעי אך כחיזוק לעדות או לשלילה)

ישנה עדות חכמים לגבי עכבר כזה והנה אנו מגיעים שנים לאחר מכן ומבקשים הוכחה?!

על מי חובת ההוכחה?

עוד מקור פחות מדעי ויותר הגותי אך "כמשיח לפי תומו" אובידיוס במטאמורפוזות מביא:

"יֶשְׁנָם וְהֵם אַךְ נוֹלְדוּ וְרָמְשׂוּ מִתּוֹךְ הָאֲדָמָה,
יֶשְׁנָם – עוֹד טֶרֶם נָכוֹנוּ יְצוּרֵי גָלְמֵיהֶם, וְהָיָה
חֵלֶק הַגְּוִיָּה – נְשָׁמָה בְקִרְבָּהּ וְיִתְרָהּ עֲדֶנָה
רִגְבֵי אֲדָמָה, אֲשֶׁר אֵין חַיִּים וְרוּחַ בָּהֵמָּה."

צירוף מקרים? משנה, חוקר, הוגה?
חובת ההוכחה תמיד על טוען הטענהימ''ל

זה נכון לגבי האבולוציה, זה נכון לגבי עכבר-אדמה ונכון לגבי כל דבר ודבר.

אם ראיה מסוימת קבילה או לא זו כבר שאלה אחרת וצריך לדון בכל מקרה לגופו.

היצור המדובר אולי היה מדובר באותה תקופת זמן, זה לא הופך אותו לאמיתי (תמצא יותר 'עדויות' כאלה לאלילים פגניים או יצורים בדיוניים אחרים) .כאמור - גם המשנה וגם פליניוס (המשורר כנראה דיבר על משהו אחר בכלל, לא שאחרת זה היה מעלה או מוריד משהו) לא טענו שראו וחקרו אותו בעצמם.

כמו שאמרתיסתם 1...
יש שני צדדים למטבע, כיום* אין הוכחה. מדברי חכמים שהשיחו על יצור יוצא דופן לפי תומם כמו שאנו דנים בפרה, לא ראו צורך בהוכחת קיום. אתה נמצא בצד אחד אך הצד השני מסתבר ולא פחות אולי אפילו יותר.

כיום אנו מחפשים הוכחה כזו. אם ייקחו אותך בזמן ולא יהיה בנמצא פרות אתה תהווה הוכחה שהיתה כזו פרה?

לא. ברור שהכל היפותטי אבל הבעיתיות הועברה. אתה מדבר על דברים בסבירות וודאות ברמות שונות אך לא לוקח בחשבון את המוגבלות האנושית ביחס למורכבות הפיזיקאלית.

מה אנו מסוגלים בכלל לדעת כשאפילו עדויות איננו מסוגלים לקבל.

אז אבולוציה זה יפה, זה מסתבר אבל רחוק ממוכח.
לא מבין את ההשוואהימ''ל

ברור שאין הוכחה אחת גמורה אלא 'רק' ביסוס על ראיות (ובמקרה דנן ביסוס מוצק על מספר ראיות חזקות, ממש לא "רחוק ממוכח". ושוב - אם יש לך ראיות או קשיים לסתור אני פתוח לשמוע), הרי מדובר על היסטוריה.

אבל הגישה שאומרת שאם גם ככה מדובר בסבירויות אז אין הפרש בין טענה לטענה וכולן לא קבילות כל עוד אין הוכחה גמורה (שלעולם לא תהיה) כי "סבירות שווה ל-0 כשהאפשרויות הן אינסוף" לא ברורה לי. 

לא חושב כמוך, זה תלוי נקודת זמן.סתם 1...
אם היינו חיים בזמן חכמים והיו לוקחים אותנו ביד לראות במו עינינו את אותו עכבר היינו חושבים אחרת.

אני לא חולק על קבלת האבולוציה אישית, כאמור אני רואה אותה בעין (שיני בינה מספיקות לי)- אבל זה לא מספיק להוכחה מדעית שלמה וקוהרנטית.

אתה חי כיום עם כלים מדעיים מסוימים ותיאוריות שונות ולכן קיבלת מה שמסתסר בעיניך, זה עשוי להשתנות מהר מאוד.

מה שלא הוכח לא שווה יותר מדי.
לגבי בעייתיות מושג ההוכחה הערתי לעיל אבל זה התקבל כהערה סמנטית.

הוכחה איננה סבירות. כמו עולם קדמון או נברא.
לאור כל האמור אין שום סכנה דתית שהיא מהשדה המדעי.
אז נסכים שלא להסכים ימ''ל

מסכיםסתם 1...
שלדעתך לא הבנתי אותך ולא חזרת להסביר אבל... מילא לא משנה.
בדיוק ראיתי הרצאה של פרופ' דוד דויטשימ''ל
פרופסור לפיזיקה באוקספורד, שעוסקת בנושא שלנו - מה ההבדל בין תאוריה מבוססת לכזו שלא. הוא מביא שם את האבולוציה כדוגמה לתאוריה מוכחת (בלשון הזו).
(ועדיין אני חושב שהמחלוקת בינינו בנקודה הספציפית הזו היא בעיקר סמנטית)
יש לך קישור אולי?סתם 1...
תודה, כבר הכותרת מעידה על משהו...סתם 1...
ובכןסתם 1...
לדעתי זו לא סמנטיקה אלא פרפורי המדע האנושי אל מול היקום האינסופי. ובפחות פיוטיות- הוכחה איננה בנמצא ומכאן כל אחד עם הסיפוק שלו- פרופסור דויטש עם ההסבר הפשוט והמסתבר ביותר.

מדוע- כי אין בנמצא ודאות, כל מושג בהוכחה מושך לתחומים נרחבים אחרים ומשמש כחלק ממערכת מורכבת שונה וכך הלאה.

שתי הערות על ההרצאה בכלליות.
בויכוח של הראציונליזם והאמפריציזם ברור שהאמפריציזם ניצח והוא שולט בכיפה גם היום. תמוה בעיני התירוץ הדחוק של פרופ' דויטש לגבי קרינה רדיואקטיבית שאיננה נראית בחושים ולכן המדע איננו אמפירי (אדון לכף זכות שההרצאה קצרה).

עוד נקודה, יש את התנך עם שיטתו ויש את המדע עם האבולוציה והניחושים והתיאוריות שלו- לאחר משפט כזה ברור מהי גישתו הסובלנית של המרצה לתיאוריות חלופיות ומדעיות.

סיכום
עם התפתחות המדע הגיעה גם הטרגדיה שלו. המדע התרחב כל כך שמושג ההוכחה איננו זמין כבעבר. הגישה הרווחת היא- כל עוד זה עובד למי זה משנה.

וההוכחה איננה מושג מדעי אלא מקטיגוריה שונה לא דיון סמנטי.
@ימ''ל
מאמינה בהתפתחות, לא חושבת שהיא היתה אקראית.בוז
אם היא היתה אקראית איך זה שהעיניים נמצאות בראש? מה הסבירות שכל חיה וחיה היא מנגנון מושלם? איך זה דווקא בדור שלנו אין שום ''צורות ביניים'', כי הרי כל המינים מושלמים לתפקיד המיועד להם.
אקראיות היא מטופשת.

זה כל העניין, שאבולוציונים מאמינים שהכל אקראי לגמרי. יום אחד דג גידל כנף והפך לציפור.
אז זהו, שזה לא הגיוני, בשביל שתקרה מוטציה כזאת השמיים צריכים ליפול. אולי פצצה גרעינית?
מי אמר שתנאי הרדיואקטיביות של היום היו שווים לפעם?

תחשוב על הדג המסכן שגידל חצי כנף, אין לו מושג מה לעשות איתה. אין לו כנף שלמה וגם לא כנף שניה. אף אחד לא מתקרב לדג, הוא לא מתחתן, לא מוליד ילדים, ומת.
הלכה ההזדמנות לייצר ציפור מדג.
אז איך יש ציפורים?
כן, אבל בלי קשר, -כלמנסע

מה הסיכוי ש"מפץ גדול" או ווטאבר, ייצר עולם כזה מושלם ברגע אחד (או שישה ימים), לעומת הסיכוי ש"מפץ גדול" או ווטאבר ייצר עולם כזה מושלם בכמה מיליארדי שנים?

שתי האפשרויות לא סבירות.בוז
בקצת זמן- אין מספיק זמן.
ביותר מידי זמן- כמות הטעויות האפשריות גדולה מידי. העולם היה אמור להחרב אם כל כמה שנים נוצרת מוטציה...
אבל אם יש גם אלוקים וגם מפץ גדול אז האפשרות סבירה,כלמנסע

ובהתחשב בזה שמהיכרותנו עם אלוקים בהיסטוריה של 6,000 שנה - מההיכרות הזאת אנחנו יודעים שהקב"ה מאוד אוהב את הטבע ולא מרבה לעשות ניסים אפילו בגודל של יציאת מצרים - מכאן מסתבר שגם בפרה-היסטוריה - כלומר לפני 6,000 שנה - כנראה גם אז אלוקים לא אהב לעשות ניסים מוגזמים

בוז
בחיים לא שמעתי אנשים ממציאים לאלוקים אופי ומנסים להסביר עם זה משהו
רצונך להכיר את מי שאמר והיה העולם? למוד הגדהכלמנסע

http://www.daat.ac.il/chazal/maamar.asp?id=253 (ספרי דברים מט)

רצונך להכיר את מי שאמר והיה העולם, למוד הגדה, שמתוך כך אתה מכיר את מי שאמר והיה העולם

תמיד יש פעם ראשונה...כלמנסע

זה, אגב, יש לזה מקורות למה שאמרתי... לא המצאה שליכלמנסע

יש אבולוציה אקראית אבל... יש אבולוציה דטרמניסטיתסתם 1...
ששם האקראיות, בלי להיכנס להגדרה שלה שלא מבוססת מתוך ההערה, לא תהיה קריטית.

כשאיינשטיין אמר שאלודים לא משחק בקוביות נילס בוהר ענה שלא יגיד לאל מה לעשות... על פי האגדה. (אמנם זה על אבולוציה פיזיקלית, כנראה, אבל עדיין את רואה שהמחשבה לא הפריעה להם לדון לגבי תוצאות הניסויים)
אבולוציה פיזיקלית?ריבוזום
מה זה? הם דיברו על האינטרפרטציה הנכונה למכניקת הקוונטים, למיטב ידיעתי
האקראיות היא מושג שמשומש גם בפיזיקה לכןסתם 1...
השתמשתי במשחק מילים של אבולוציה פיזיקאלית. אני לא יודע בדיוק על מה הם דנו אבל ברור שעסקו באקראיות בשיחה ההיא אל מול דטרמניזם.
גם אני לאימ''ל

אני אפילו רואה באבולוציה (גם בפני עצמה ובמיוחד כחלק ממארג שלם) כדוגמה לתכנון תבוני של העולם כמו שכתבתי פכם בשרשור אחר (ההוכחה).

נכון שיש הרבה ניואנסים בהבנה של אופן פעולת האבולוציה (לא התייחסתי לזה כי אני חושב שזה לא רלוונטי לדיון על עצם נכונתה כמו שרמז @סתם 1...) אבל אני לא חושב שיש מישהו שמבין את האבולוציה כאקראית באופן שאת מציגה אותה, לא יודע אם מחוסר הבנה או מרצון להגחיך ׁ(ברצינות? לשאול איך זה שאין היום צורות ביניים זה כמו לשאול איך זה שכל התינוקות בחדרי היולדות הם ילדים אחרונים במשפחה או איך זה שכל מי שנוהג בכביש עוד לא הגיע הביתה - צירופי מקרים מוזרים שכאלה).

ולגבי הקושיה על הדג, יש לזה דווקא הסבר פשוט:

הבעיה, שדגים לא מדברים...כלמנסע

אלא מה תאמר, שהוא ניסה לדבר כשהוא הרים רגע את הראש מעל המים? אבל מתי הוא הספיק לפתח את הכושר דיבור, אם הוא כל הזמן היה במים? הרי עצם הטענה של האבולוציה זה שלוקח הרבה זמן לפתח כשרים כאלה...

אגב דגיםימ''ל

גם היום יש כמה סוגים של דגים שלפי התיאור שלך היה אפשר להגדיר כשלבי ביניים, דגים עם רגליים כמו אקסולוטל מקסיקני (שהוא גם משנה את הזימים לריאות כשהוא עובר ליבשה) או כמו הדג הזה שנמצא לא מזמן. דגים עם כנפיים את גם מכירה מן הסתם (אם לא תראי כאן - דאוניים)

מלחיצים...סתם 1...
השאלה היא האם מדובר בתהליך או ביצור שלא הוכר כלל וחי מעולם ככה. ידוע שהאוקיינוסים הם המרחבים הכי לא נחקרים, לצערינו. אבל באמת שאין לי מושג...
כתוב שכל מה שיש ביבשה יש בים. פשוט לא יודעים את זה עדייןבוז
אז הגיוני שיש דג עם רגליים ודג שנושם, על דגים מעופפים אני יודעת.
שוב, לא מוכיח שמהם נוצרו ציפורים...
לא הבנת אותי בכלל לגבי צורות הביניים.בוז
המדע אומר שהיד נוצרה באקראי במקום בו היא נוצרה.
אז אם הכל כל כך אקראי, איפה צורות הביניים המעוותות שנוצרו באקראי?
הרי לא יתכן שבאקראי הכל ייצא מושלם לתפקוד יומיומי...

מה שהם טוענים זה שלאט לאט דברים גדלו וצמחו שם, וצמחו בעוד מקומות, והברירה הטבעית הכחידה את החבר'ה שלא הצליחו לשרוד, ככה שמי שנשאר זה רק מי שיש לו איברים מותאמים להישרדות.
אז אני שואלת איפה צורות הביניים המעוותות.
הבנתי בדיוקימ''ל

פשוט ההסתכלות שלך על הדברים שגויה.

זה לא שהיה גוף נטול ידיים ויום אחד הופיעה באקראי חצי יד, מדובר בהתפתחות של מליונים רבים של שנים.

לצורך העניין היה אב קדום של יצור מימים, שעם הזמן נוצר אצל חלקו באקראי 4 גפיים קטנים שהוא הצליח להתקדם בעזרתם (אלו שלא נבררו בטבעיות), מאוחר יותר הם התפתחו אצל חלקו לסנפירים פרימטיביים, מאוחר יותר אצל חלקו לסנפירים מתקדמים וארוכים יותר, מאוחר יותר לסניפר-רגליים (בדומה לדגים בתגובה הקודמת), מאוחר יותר לכנפיים/רגליים (תלוי בענף האובולוציוני), מאוחר יותר לידיים.

אין שלב אחד שבו פתאום נוצר משהו כמו אבר שלם נוסף, מן עוות שכזה, ואם כן סביר שהוא עצמו הוברר טבעית.

כל זה כמובן נכון לגבי תאוריית האבולוציה האקראית בגירסת דארווין, שהיא השלב האבולוציוני הראשוני והפרימיטיבי של האבולוציה () ולא לגישה הדטרמיניסטית שהיא הגישה הנכונה כנראה.

אני חושבת שהשאלה היאריבוזום
איך ההתפתחות ממשיכה לכיוון הנכון כשאין עדיין שום תועלת (=יתרון הישרדותי) בשום התחלה פרימיטיבית אפשרית שלה, במשך הרבה זמן. נניח העין, איבר מאוד מאוד מורכב שמוטציה בודדת לא יכולה לחולל משהו שאפילו מתקרב אליו ונותן איזשהוא יתרון - כל ההתחלות הפשוטות לא אמורות להמשיך עד למורכבות הדרושה של עין רואה. מה ישמור דווקא עליהן? ברור שבאינסוף זמן ואפשרויות הכל יקרה, אבל כמובן אין לנו אינסוף זמן ואפשרויות. כאן צריך כנראה להגיע איזה חישוב, ואולי זה לא הוגן לזרוק שנראה לי שיש לנו הרבה פחות זמן מהדרוש, אבל אני אכתוב בכל זאת שכך נראה לי, אחרי ההסתייגות..

אני לא כל כך בטוחה מה אני חושבת בעצמי לגבי הנושא. הנטייה שלי היא לקבל אבולוציה מושגחת, שמתקדמת לא רק על ידי ברירה טבעית אלא באמצעות כוח חיצוני (הבורא). אבל זה נושא מעניין שלא התעמקתי בו, ואולי יהיה לך או למישהו אחר הסבר מעניין על התהיה כאן.
אה, טוב.ריבוזום
קראתי שוב את ההודעות שלכם והבנתי שנדחפתי קצת לא במקום הנכון.
כלומר, נראה שהתשובה שלך לשאלה לי היא באבחנה בין אבולוציה אקראית לדטרמיניסטית, ואני לא מכירה את המושגים הללו / ההבדל ביניהם.

ואם כי גם השאלה שלי הוצגה בדברים של סלט היא הציגה עוד שאלה בדבר מורות ביניים דווקא אליה התייחסת בתגובה הזו.
זה מעניין מה שהבאת בסוף.סתם 1...
את מתייחסת לאבולוציה כחוק טבע?
אם כן תוכלי לומר שהוא נקבע כבר ולא מושגח פרטית מבחינה דתית.
זאת אומרת הקב"ה לא מתערב בתהליך הזה שנקבע עם כל חוקי הטבע אלא בהשגחה של אדם מסוים הקב"ה יכול "לעשות שימוש" בחוק טבע הזה בהשגחה.

יש השגחה פרטית על חוקי טבע או תופעות שונות? או שההשגחה היא עצם הבריאה שלהם וכל המערכת ככלל?
לגבי 4:מתיישב בנשמה

עצם זה שיש אבולוציה לא אומרת שגם אנחנו נוצרנו ככה.

אני לא 'מאמין באבולוציה'צריך עיון
זו התאוריה הנפוצה במדע, היא נשמעת הגיונית ויש לה כמה ראיות, יותר מזה לא בדקתי יותר מדי.

נשמע שאצלך יש לשאלה הזאת מטען דתי ואמוני גדול מאוד שלא קיים מבחינתי.
התשובה הכי טובה שאני מכיר לשאלת האבולוציהסביון
היא לרוקן ממנה את המטען הדתי והאמוני וככה אפשר לדון בה באמת (אם זה מעניין את הנידון).
הריקון הזה הוא תהליך כלשהו שעברתי בעצמי אי אז.

(אגב, אני אוהב תגובות שלך. מאז שחזרת לפורום אתה חוסך לי הרבה תגובות)
זה בדיוק מה שאמרתי, אני מתייחסת אליה כאל תיאוריה מדעיתבוז
משום מה לאנשי דת רבים יש תחושה שאם הם יפריכו את האבולוציה סיפור הבריאה אוטומטית יאושר.
זה לא נכון, וזה לא יקרה. פשוט תקום תיאוריה אחרת.

אני חושבת שהתיאוריה עצמה לקויה ביותר (אם כי חלקה הגיוני) ועניין אותי אותי לדעת מה אנשים פה חושבים על זה.

מסתבר שרובכם מאמינים בה 🤔
לא למדתי מספיק שנים במספיק רצינותק"ש
ביולוגיה, פיזיקה, כמיה, חקר מאובנים, ארכיאולוגיה ועוד כמה תחומים, שעד שאני לא אלמד אותם ברצינות, זו תהיה חוצפה לטעון שבאפשרותי להפריך או לא להפריך משהו שמצריך ידע בתחומים הללו.

אבל, כל תאוריה מדעית שלא תהיה, לא מפריע לאמונה, ככה שמה הלחץ?
זו בערך התשובה גם שלידעתן מתחיל
רק מוסיף ששמעתי מספיק אנשים מוערכים שמפריכים *מדעית* את התאוריה.
כך שאצלי זה אולי הפוך - אני לא הולך אחרי תיאוריות מדעיות אלא אם כן הן מסתדרות יופי עם היהדות ומוכחות. כל עוד הן תיאוריות, הן לא מעניינות אותי.
זו אמירה בעייתיתימ''ל

עקרונית זה נכון מאוד להיות זהיר, גם בתהליך הסקת המסקנות וגם בנחרצות.

אבל מצד שני לא נכון שזה יביא לחידלון. לומר שאין לך כלים עד שלא תלמד כמה שנים את כל התחומים הנ''ל (מה שכנראה לא יקרה לעולם) ולכן מלכתחילה אתה לא בודק בכלל זו טעות, סה''כ להכרעה אתה מגיע רק שהפכת אותה משכלית ומודעת לדיפולטיבית ושרירותית. על כגון זה נאמר "מן הזהירות שלא להיזהר יותר מדי".

גם בסוגיה רפואית משמעותית אם ח''ו הייתי צריך והייתה מחלוקת בין הרופאים הייתי מנסה לשמוע ולברר כמה שאני יכול כדי להגיע להחלטה בעצמי, גם אם לא למדתי רפואה כמה שנים.

לגבי סוגיה ספציפית אין צורך ללמוד שנים סוגי מדעים.סתם 1...
אפשר ללמוד על הסוגיה הספציפית ברצינות ולראות מה היא טומנת בחובה.
לא אמרתי שאין לי מושגק"ש
למדתי בגדול מה האבולוציה אומרת. למדתי גם את ההשגות עליה וגם את ההסברים העיקריים. למדתי גם, שהאבולוציה היא עדיין (ואולי לעולם תהיה) תאוריה, כשמדברים על מקרו אבולוציה, כיוון שאף אחד לא ראה מין שהופך למין אחר ושאין מספיק זמן גם בדורות רבים לראות זאת. ועדיין זאת התאוריה שלדעת 97% מהמומחים שעוסקים בתחומים הללו, נותנת את התשובות הכי טובות לדברים שכן מוכחים (את חלקם הזכרת בתגובתך הראשונה, יש עוד). גם הרפואה היום, בנויה על הנחות אבולוציוניות.

אם יהיה לי רעיון חדש בנושא, אלך לברר אותו עם מומחים מתאימים.

עדיין, להגיד ש*אני מפריך* או *אני מאשר* עניין שאיני יכול לתת עליו הרצאה, שבעלי תואר שלישי (וגם ראשון..) בתחום לא יגידו שיש לי חוסר דיוק חמור בעניין - זה חוצפה.

אגב, בדיוק כמו שבעיני זה חוצפה, שעמי הארץ למיניהם, מתיימרים להגיד דברים בשם התורה. (ושם, בתור אחד ששוקד עליה שנים רבות, אני רואה כמה מקשקשים)
אתה צודקימ''ל

אבל יש מנעד בין להפריך-לאשר (שלגביהם אני מסכים איתך לגמרי, זה מובן מאליו), ובאמצע יש את הבחירה (שבהכרח אתה עושה, פסיבית או אקטיבית) אם לקבל או לדחות. אני בטוח שלזה התכוונה הפותחת.

אם לזה היא התכוונה (אבל לא דייקה בבטויים)ק"ש
חייב לומר, שאני לא קם עם זה בבוקר והולך לישון בלילה.
בגדול אני מקבל את זה שזו התאוריה המקובלת היום במדע ושהעולם (לדוגמה: הרפואה) מתנהל היום בהנחה שכך היה. אם זה ישתנה (מדעית!), זה יהיה מענין, לא יותר מזה.
בנתיים, זה מלמד אותי הרבה דברים מעניינים - להבנת העולם ברובד הגשמי. גם ברובד הרוחני, יש לי הרבה הבנות שהתפיסה הזו מחדדת, (מומלץ לעיין בבאורי הרב הנזיר לכוזרי, מאמר ראשון, עמ') אם כי שינוי מדעי, איזה שיהיה לא יערער את יסודות האמונה.

לדוגמא: בשאלה הכניסה את הדינוזאורים (שזה אמנם קשור במובן מסויים, אך לא שאלה מקבילה לשאלת האבולוציה). הטענה שמקובלת היום על חלק מקהילת המחקר - שהעופות של היום, הם שרידי דינוזאורים מעופפים, ששרדו את ההכחדה של הדינוזאורים היבשתיים. גם החרקים שייכים להתפתחות מיצורים ששרדו מאותו עידן. לעומת זאת היונקים כולם, שייכים לעידן החדש, של אחרי ההכחדה ההיא.
מתאים לי לטעון, שהעידן שלפני ההכחדה, הוא מה שנקרא בתורה "יום חמישי" והחדש הוא "יום שישי". למרות שזה ממש לא לחוץ, אחרי שפשוט מחז"ל (בעיקר בפרק 'אין דורשין' בחגיגה) ומהראשונים בביאוריהם על פרשת בראשית וכן הרמב"ם במו"נ - שלהתעקש על פשט המקראות במעשה בראשית - זו טיפשות.
כן כואב, שמתוך תחושת צורך 'להצדיק את התורה', אנשי תורה, נתפסים לפסדו מדע, וגורמים לציבור לתפוס את התורה כמגוכחת.
אם המטרה היא דתית אינני צריך להפריך כי אין בעיה.סתם 1...
אם המטרה היא מדעית, יש לך רצון להכניס תיאוריה חלופית לדעת ההמון, אז כמו שהאבולוציה לא הוכחה ועדיין בגדר תיאוריה כך תוכלי לבנות תיאוריה חלופית. צריך שתעמוד בקנה מידה די מחמיר ותעמוד בפני התקפות.

כל המאובנים והעצמות השונות שמצאו הן מה שמכונה ממצאים, עובדות- על בסיסן ניתן לבנות שלל תיאוריות. חלקן מתקבלות חלקן פחות. זה לא לימוד היסטורי בבסיסו אלא כנספח, הלימוד הוא מדעי ומטרתו לא ערכית- היה או לא היה וכו'...

האדם במדע הוא רק המגלה החושף הוא לא מתיימר להציג תוכן ערכי לגילויים שלו.
לכן יש מדענים דתיים ושאינם דתיים כי אין קשר.
המטרה היא לא דתית. המטרה היא שאנשים יחשבו ביקורתי.בוז
זו בדיוק הבעיה! בגלל שאין תיאוריה אחרת, כולם הולכים שולל אחרי תיאוריה מחוררת.
לא בדיוק מחוררת, אפילו לא בכלל אבלסתם 1...
ישנן הרבה תיאוריות שנקראות אבולוציה, זה התחלף כל כמה זמן ובמקביל, כמו כל תיאוריה בהתגבשות.

לגרום לאנשים לחשוב בביקורתיות זו באמת מטרה נעלה, אשריך. תנסי לשאול שאלות על המובן מאליו, מהר מאוד מגלים שאין כל כך הרבה דברים מובנים.

מומלץ לעבור על דיאלוג אפלטוני מסוים- מנון. שם סוקרטס מבקש ממנון שייתן לו (לסוקרטס) את נערו להדגמה מסוימת. הוא מראה להם, דרך שיח של שאלות ותשובות כמה הנער הבור יודע ומסוגל לדעת. (מקווה שלא יזרקו עליי עגבניות עכשיו)
להפריך הרבה יותר קל מלהוכיח.סתם 1...
תתחילי מקנה מידה וגדלים שונים. מה שמוכח בגדול לא תמיד נכון בקטן ולהפך.
האם ישנו הסבר חלופי? אם טועני האבולוציה טוענים שההסבר היחיד לדבר מסוים הוא האבולוציה נסי לבדוק חלופה אפשרית אחרת.
הוכחה אומרת שזו הדרך היחידה ואין חלופות תחתיה.

הרכיבו את עצמות הדינוזאורים בצורה מסוימת נסי להרכיב אותם אחרת (זה חצי הומוריסטי ובכל זאת... )
אבולוציה היא מושג רחב מאוד- התפתחות, שינוי.
אמנם ישנה אבולוציה אבל תוכן התיאוריה משתנה חדשות לבקרים ברמת ההגדרה. ישנם ממצאים שונים שלא משתנים, כמובן, אבל על מה חלה האבולוציה וכיצד היא חלה זה משתנה.
ברמת החלבון, התא או רמה שונה ואופן שונה. הדברים הללו משתנים והכללים לא מלוטשים בניסוחם.

ישנה נק' מעניינת ומפורסמת לגבי דרווין. דרווין מצא צמח מסוים ומתוך החלת תיאורית האבולוציה הוא "ניבא" כיצד יופיע מין 'חדש' לאחר תקופה. אמנם לאחר תקופה ודרווין כבר לא היה בין החיים נמצא הצמח כמו שהוא ניבא שלא נמצא מעולם לפני כן והוגדר כצמח חדש.מלשמו הוסיפו את השם "המנובא predicted".

הבעיה היא שלדרווין היו לא מעט נבואות כאלו שלא התגשמו כלל.

אז אכן ישנה אבולוציה ושינוי כנראה, אך המושג רחב מאוד ולא מנוסח דיו, בעיות ברמות מחקר שונות מתעוררות והתיאוריה לא הוכחה.
יש לי הסבר חלופי, לחלק מהדברים.בוז
לגבי השאר- אני לא מספיק מבינה בשאר התחומים.

למשל התפתחות הקופים- לדעתי זו רגרסיה, ולא ההיפך. כלומר-
לטבע יש נטייה להרס. מוטציות הן לרוב דבר לא חיובי, בגלל שכל המנגנונים בגוף האדם הם כל כך עדינים ומושלמים- כל מוטציה קטנה תגרום רק רע.
(ע''ע מוטציות דנ''א שקיימות היום והופכות אנשים למיוחדים, או לבעלי מחלות גנטיות)
ככה שאם יש מוטציה, יותר הגיוני להניח שזה רק ירע את המצב, לא ישפר אותו.
כמו שידוע שאבותינו היו גבוהים יותר ומוצלחים יותר, יש תיעודים של אנשי ענק גבוהים וחדים. (באבולוציה זה קיים גם- האדם הניאנדרטל, הצפוני, ולעומתו ההומו ספיאנס וההומו ספיאנס ספיאנס כמו הקופה לוסי מאפריקה)
לכן אני חושבת שהקופים הגיעו מהאדם, ולא להיפך.

ועוד.
מה קרה למודעות שלהם?פסידונית

זו תיאוריה נחמדה, אבל לדעתי לא עומדת במבחן הביקורתעוד סתם אחד
מה קרה לכל ההומו ספיינס באתרים מהפליאולית התחתון? למה מוצאים שלדים 'רק' של הילדים המפגרים שלהם, על פי ההצעה שלך? סטטיסטית היו אמורים למצוא לפחות שריד אחד המתאים להומו ספיינס מלפני 50,000 BCE אם הם היו מאז ומעולם, וכל מה שמצאו זה מוטציות רגרסיביות שלהם. וליכא.
בלתקפסידונית

הנחת העבודה היא לא נכונה.

לבוא במטרה להפריך זה חוסר יושר אינטלקטואלי. 

צריך פשוט לבדוק אם זה נכון.

אף פעם לא בדקתי לעומק, למען האמת, אבל זה לא מטריד אותי במיוחד. אני לא רואה סתירה עם התורה.

נכון, פופר...סתם 1...
אז מפילוסופיה של המדע עברנו לדיון מוסרי, מרתק.
/מגלגל עיניים/בוז
לנסות להפריך משהו זה משחק מחשבתי.
ולבוא במטרה להוכיח זה כן יושר אינטלקטואלי?כלמנסע

זה עניין פילוסופי מאוד מורכב לבדוק איך "בודקים" בלי "להתכוון" להוכיח או להפריך

בניסיון להוכיח - בהחלטפסידונית

כך גם בניסיון להפריך.

במטרה - לא.

אוקייכלמנסע

אני מניח שהיא התכוונה ל"ניסיון להוכיח", וגם בגלל השאלה האמונית, שהיא כאילו "הוכחה" שצריכה רק תמך מ"הוכחה" נוספת שאותה מחפשים, אבל כמובן שההערה שלך נכונה

לא כל כך הבנתי...פסידונית

אני אומר שכלמנסע

אם הבנתי נכון אז את עושה "חילוק" בין "נסיון להוכיח/להפריך", שזה מותר, לבין "מטרה להוכיח/להפריך", שזה אסור,

אז אמרתי שאני מניח שהיא התכוונה ל"ניסיון" ולא ל"מטרה"

וגם אמרתי שהסיבה שהניעה אותה לאמירה הזאת זה השאלה האמונית, וכשיש שאלה אמונית אז זה כאילו האמונה אומרת משהו אחר, ו"האמונה", כלומר מה שהתורה אומרת הוא כבר "הוכחה" לכאורה נגד האבולוציה, ואז יש כבר הפרכה לאבולוציה- וההפרכה היא עצם האמונה, ורק צריך לחפש איך מפריכים מבחינה מדעית, ואז זה לא חוסר יושר אינטלקטואלי, אלא פשוט אמונה מאוד חזקה

וגם אמרתי שבכל זאת את צודקת, כי באמת מבחינה של הסתכלות מחשבתית זה נשמע לא מובן, וחייבים להעיר ולהסביר את הנקודות האלה כדי שזה לא יישמע בעיה של דעה קדומה וכדומה

תודה על ההסבר פסידונית

למה צריך להפריך תאוריהאיש השקים
שסביר שהיא נכונה בחלקה לפחות
לא צריך להפריך אותה. אבל אפשר.בוז
היא לא נכונה ברובה. והחלקים הנכונים שבה גורמים לאנשים רבים להאמין בכולה, וזה מעצבן כי אנשים מפסיקים לחשוב.
מה לא נכון?מי האיש? הח"ח!

מה התיאוריה?
מה למדת?

מאחר שאני לא רואה בתאוריה הזו כסתירה לתורהחותמת

אלא אך ורק סתירה לאמונה, 
ועכשיו עולה לי (בלי לבדוק) כמה דוגמאות בתורה שבכתב ושבע"פ שיכולות להוכיח את האבולוציה ומוכיחות בשבילי את האמונה שה' מנהל את העולם וברא אותו בשביל התורה (כולל את בני האדם)
כמו - שעד ימי נח אצבעות בני האדם היו מחוברות אחד לשני ואח"כ הן הופרדו.
שבנ"א שנמצאים באזורים מסוימים המבנה גוף והצבע שלהם יותאם לתנאים שם כדי שלא יפגעו. (לאחר מספיק שנים) מה שאני מניחה שקרה אחרי המבול (לא זוכרת אם אז, אבל נראה לי) שהארצות הופרדו ונהיו במקומות שונים ובני האדם קיבלו את המבנה המתאים לאזור, (אפריקה, ארצות אשכנז)
כלאיים- בעל חי שיזדווג עם בעל חי שונה יצא מהם בעל חי משולב. 
כל אלה, ואני בטוחה שיש יותר יכולים להוות הוכחה לאבולוציה, השאלה האם מסתכלים על העולם בדרך האמונה או בדרך הכפירה.

את יודעת שכלאיים לא יכול להוליד, נכון?בוז
אז אולי יש מין בין שני מינים אבל הוא עקר. כלומר, לא יכול להתפתח הלאה.

ברור שיש התאמה סביבתית, לאקלים ותנאי סביבה. אבל זה עדיין לא הופך אותך לחצי קוף.
רבי עקיבא האמין באבולוציהכלמנסע

"תנו רבנן פעם אחת גזרה מלכות הרשעה שלא יעסקו ישראל בתורה. בא פפוס בן יהודה ומצאו לרבי עקיבא שהיה מקהיל קהלות ברבים ועוסק בתורה. אמר ליה: "עקיבא אי אתה מתירא מפני מלכות?!" אמר לו: "אמשול לך משל למה הדבר דומה: לשועל שהיה מהלך על גב הנהר וראה דגים שהיו מתקבצים ממקום למקום. אמר להם: מפני מה אתם בורחים? אמרו לו: מפני רשתות שמביאין עלינו בני אדם. אמר להם: רצונכם שתעלו ליבשה ונדור אני ואתם

כשם שדרו אבותי עם אבותיכם?

אמרו לו: אתה הוא שאומרים עליך פקח שבחיות?! לא פקח אתה, אלא טפש אתה! ומה במקום חיותנו אנו מתיראין - במקום מיתתנו על אחת כמה וכמה! - אף אנחנו. עכשיו שאנו יושבים ועוסקים בתורה שכתוב בה "כי הוא חייך ואורך ימיך" כך, אם אנו הולכים ומבטלים ממנה על אחת כמה וכמה! אמרו: לא היו ימים מועטים עד שתפסוהו לרבי עקיבא וחבשוהו בבית האסורים ותפסו לפפוס בן יהודה וחבשוהו אצלו. אמר לו: פפוס, מי הביאך לכאן? אמר ליה: אשריך רבי עקיבא שנתפסת על דברי תורה! אוי לו לפפוס שנתפס על דברים בטלים!"

"כשם שדרו אבותי עם אבותיכם?"

מש"ל

(זו בדיחה, כן? 

מבחינתי אפשר להאמין באבולוציה ואפשר לא להאמין, זה לא כ"כ משנה לדעתי ואני חושב שהיהדות יכולה להסתדר טוב עם כל הדעות. גם המדע יכול להסתדר עם האבולוציה או בלעדיה. לדעתי זה ממש לא מוכרח מבחינה מדעית, ואדרבה)

בוז
הממממ
יש דיעה שששת ימי בראשית לא היו 24 שעות אלא הרבה יותר זמן מזה. כלומר, תהליך אבולוציוני.
כן, אני יודע,כלמנסע

אבל אם מישהו נכנס לבית מדרש (או לדיון בית מדרשי) אז התשובה שלי היא התשובה בעלת התוקף הכי גדול, מכיוון שהיא מסתמכת על הוכחה חד משמעית בדברי תנאים, למרות שהיא הוכחה אגבית ולכן עלולה להיות בעלת תוקף פחות 

מה, שאבות השועל גרו עם אבות הדגים?בוז
כןכלמנסע

בבית מדרש הוכחה אגבית מדברי תנאים היא הוכחה חזקה לא פחות מסתם סברא, ומכיוון שרוח הקודש של הנביאים וחז"ל היא מהקב"ה, והקב"ה הוא מקור הסברות והמידע, אז הוכחה אגבית ("דיוק" בלע"ז) מהתנ"ך וחז"ל היא דבר מאוד חזק, למעשה כל הלימוד של מדרשי הלכה ואגדה בחז"ל ועוד חלק נכבד מהלימוד בכל הדורות מבוסס על דיוקים בתנ"ך וחז"ל כלומר הוכחות אגביות בתנ"ך וחז"ל

אגב, יש לי הסבר די פשוט לפרשת בראשית שלא דוחה את האבולוציהכלמנסע

פתח פיך ויאירו דבריךבוז
חח פשוט מאוד,כלמנסע

את מכירה את הדרשות של האר"י על עולמות עליונים וכו'? עכשיו מה זה "עולמות עליונים"? כאילו כל "עולם עליון" זה איזשהוא מערכת שמש נוספת? גלקסיה נוספת? גם בחז"ל כתוב שכל צדיק וצדיק עתיד לקבל ש"י (310) עולמות, אז יכול להיות שכל אחד יקבל ש"י (310) גלקסיות, אבל יכול גם להיות ש"עולם עליון" זה לא "מערכת שמש" או "גלקסיה" או "יקום" אלא עולם כלומר כדאמרי אינשי (=כמו שאנשים אומרים בכל שיחת חולין) "כל העולם נראה אחרת", "החיים במדינה הזאת זה עולם אחר", "העולם שלי שונה משלך", וכל כיוצא בזה ביטויי לשון נפוצים, אז גם כשהקב"ה "ברא את העולם לפני 6,000 שנה, אולי הוא פשוט ברא "עולם חדש" "שמים חדשים וארץ חדשה" (שמכאן גם שמעון פרס גזר את הביטוי "מזרח תיכון חדש" ושוב זה אותו רעיון), וזה ה"עולם" שאנו חיים בו, ולעתיד לבוא שוב יהיו "שמיים חדשים וארץ חדשה" (כלומר בסוף 6,000 שנה) - ואנו כבר רואים את זה מתחיל להתקיים, ומכאן ואילך הכל ברור... אז באמת הכל ברור, לא?

אתה מדבר על בונה עולמות ומחריבן?בוז
זה גם, אבל הבאתי את הדוגמאות שהבאתי כדי שזה יהיה מובןכלמנסע

גם מה שמעצבן שאנשים מנסים להבין עם האבולוציה דבריםחסדי הים
שהמקור שלהם הוא רוחני.

נגיד, הייתי במקום שדיברו על רגשי אשם. אחד שם אמר שהמקור של הרגשות אשם הוא אבלוציוני, כי האדם פיתח את הרגשות אשם, כדי שיצטער על מה שעשה ויתקן להבא וכך יוכל לשרוד.

כל כך גיחכתי מבפנים על ההסבר שלו, וידעתי שהמקור הוא המוסר שבתוכנו, אבל אנשים פשוט מסתפקים בהסבר השטחי של האבולוציה.
להיפך, אין לאבולוציה הסבר למודעות ולמוסר.בוז
למשל, בושה. איזה יתרון אבולוציוני יש לבושה? מה גרם לה להתפתח? או שהיא מוטציה שנמצאת באקראי אצל רובם המכריע של האנשים?
למודעות איןפסידונית

לרוב המידות המוסריות נראה לי שכן

נניח שיש הסברסביון
זה לא העניין.
המחשבה כאילו אם אני יודע להסביר איך משהו קורה מבחינה טכנית זה מתכתב באופן כלשהו עם עניינים רוחניים, היא אוילית.
ובכל זאת כל מיני מדענים שלא מבינים כלום ברוחניות מנופפים ב"אנחנו יודעים להסביר את א ב ג בלי להזדקק לאלוהים". וכל זה עוד בלי להיכנס לשאלה עד כמה הידיעה שלהם על המהלך הטכני היא ודאית, כי כידוע המדע משתנה כל הזמן.
אני חושב שמה שאת אומרת מאוד יפה. את יכולהסתם 1...
לנסח הכל מסודר בתגובה אחת למעוניינים כמוני? (או שזה רק מעוניין בינתיים...)
לא הבנתי משהואנוניקי

לא הבנתי למה דינוזאורים מוכיחים את האבולוציה?

וגם לא הבנתי מה הקטע לצאת נגד האבולוציה.

גם לא הבנתי כיצד הוכחת בכך שהניסויים הראו שיש התפתחות אבולוציונית ויש ברירה טבעית ברמת המיקרו (כי המאקרו לוקח זמן רב...) לרמת המאקרו, ושאכן כך התפתחו המינים. לא צריך להביא ניסויים לרעיון הזה, זה הפשטות.

גם הטענה בדבר שלבי ביניים היא לא כל כך נכונה, זה לא שממש מצאו כל שלב ביניים לידעתי..

אבל עד כמה שאת משום מה רוצה לצאת נגד התאוריה הזאת אז תוכלי לקרוא בספר אלוהים משחק בקוביות של ד"ר מיכאל אברהם על "הראיה שבתוך החוקים".

וכן תוכלי לראות באתר כאן הרבה מאמרים כנגד תאורית האבולוציה וסתם בין תורה לאבולוציה.

ריי קומפורט מראיין אתאיסטים - רציו - אמונה, מחקר, ומדע

הסיכוי ששני חלקיקים יתנגשו בתנאים אופטימלים ויווצר מזה משהומושיקו

זה סיכוי אפסי

למה זה אכפת לי?!חוני המעגל פינות
בשניהם אני לא באמת מבין והם לא מעניינים
הוכחה לדוגמה מהימים האחרוניםק"ש
http://rotter.net/forum/scoops1/491981.shtml

וברצינות: אל תהפוך את כולם לטפשים. אם הדברים היו פשוטים כמו שהזכרת - זאת לא היתה התאוריה המקובלת על כמעט כל החוקרים העוסקים בתחום.

כפי שהזכרנו, זו תאוריה, תאוריה זה דבר שלא הוכח ויתכן שברמת המקרו (בניגןד למיקרו שדוגמה לו נמצאת במחקר הנ"ל) לעולם לא יהיה שייך להוכיח.
אבל, עובדות רבות שחלקן הוזכרו למעלה ויש עוד, מוסברות בצורה הטובה ביותר ע"י תאוריה זאת.

זה לא סותר בכלל, שיש מי שמוביל את העניין. זה גם לא אומר שדרווין עצמו צדק בכל מה שאמר - המדע עצמו עידכן הרבה ממה שלימדו לפני מאה שנה למה שמלמדים היום. וסביר שיהיו עוד עידכונים.

לגבי הנאציזים - נכון שהיתה להם תאוריה דרוניסטית, אבל זה ממש לא קשור לדרווין עצמו. הוא לא השליך מהתאוריה השלכות פילוסופיות ואין שום הכרח לעשות זאת.
מי חלק?מי האיש? הח"ח!

למה חלק?

מה השם שלו?

הביולוגסתם 1...
wells jonathan
למשל.
חוסר בנתינת שם לא אומר כלום, יש מדענים שרואים באבולוציה מיתוס ולא יותר...
הוא חסיד של בריאתנותמי האיש? הח"ח!

ולכן לא חלק מהדיון כאן

אני לא אגיב לך על תוכן העניין רק אעירסתם 1...
שאם אתה רוצה לדון עם אדם הטענה, "תביא שם" היא בריחה ולא התייחסות.

אדם מהרחוב ללא ידע בנושא לא אמור לדעת שמות של מדענים בכדי לבסס את דעתו על הבעיות שלדעתו עולות בתיאוריה מסוימת.

היטב חרה לי על הבריחה המסוגננת והרכיבה על חוסר ידע (שלא אמור להיות אצל אדם מצוי) של אדם כזה או אחר.

נ.ב
אולי בריאתנות היא לא חלק מהעניין אבל המדען הנל נלחם באבולוציה ללא שימוש בתכנים חיצוניים אלא הרבה מתוך עצמה.

בספרו הוא ממספר לפחות 10 סוגי תיאוריות של "אבולוציה" שהתפתחו עם השנים ושולל אותן, לדעתו. יש יותר מ-10, יש לו ביקורת עניינית. לגופו של עניין צריך לעבור על הספר- אני לא עברתי על כולו, אבל לנפנף גם לא אפשרי ולא ישר.
Neutrality is the enemy of realityמי האיש? הח"ח!

ובריאתנות איננה מדע אלא פסוודו מדע.
הדיון עוסק במדע.

כשתרצה להגיב לתוכן תגיב. בינתייםסתם 1...
שמע הרצאה שלו- יש גם ביוטיוב. הכשרתו היא מדעית, יותר משלך ושלי.

להתחמק אתה יודע ללא ספק, חבל. (בכנות שאני אפילו לא מתחיל להבין מאיפה שלפת את "הבריאתנות" בשביל לברוח, מויקיפדיה? )

אתה רוצה שמות אחרים?
וחוץ משמות?
אין קשר ליוטיוב.מי האיש? הח"ח!

יש קשר לדיעותיו ולהשקפותיו.
והדיון יכול לסוב או עליו או על מדע.

מוזרסתם 1...
הם טוענים אותו דבר על מאמיני האבולוציה, תסתדרו מעולה יחד.

אם המדע הטהור היה באמת כל כך מעניין ומדאיג אותך היית מתייחס למה שהפרופסור וחביריו אומרים.

שאלתי ואשאל שוב- אתה מעוניין בעוד שמות?
אם כן שלח לי גם את רשימת התנאים שלך לאותו מדען- שלא יהיה בריאתן, מה עוד?
בריאתן הוא לא מדען בקונטקסט של הדיון.מי האיש? הח"ח!

בריאתן הוא בריאתן.

תפרסם שם של מדען.

קיבלתי את מבוקשי, אעצור כאן. תודה סתם 1...
אבל אני לא.מי האיש? הח"ח!

לא פירסמת שום שם של מדען.
תפרסם.

למה אדם נוצר מהאדמה כן ומהקוף לא?חוני המעגל פינות
באותה מידה אפשר לומר שמהאדמה התחיל החי עד שהתפתח לאדם ושם נגמרה הכנתו וממילא אין מקום לדבר על שלבי הביניים כי הגענו לסוף והתחלית אז מדברים על המקור

לא הבנתי מה דחוף לדוסים להיכנס לדיון שלא קשור בשום מובן לתורה...

מה הקשר?!
הרבה יותר הגיוני לדבר על פאי מול ה3המקראי והתלמודי
מה הבעיה עם הפאי?סתם 1...
דיוק החישוב? הכל היה "ביד ד' עלי".
הבעיה היא שהיקף הים של שלמה לא יכול היה להיות שלושיםמי האיש? הח"ח!

אם קוטרו היה עשר. כי פיי הוא מספר אירציונלי טרנסצנדנטלי. וזה משהו שלכאורה היית מצפה מטקסט אמיתי לגמרי להביע.

מה זה טרנסצנדנטלי?סתם 1...
לא פותר שום משוואה אלגבריתמי האיש? הח"ח!

אתעלם באלגנטיות ממה שכתבת ואעיר,סתם 1...
ראית את תרגום ה-70 לפסוק על הים של שלמה?
לא.מי האיש? הח"ח!

והוא לא מעניין אותי.
אין לו כל שייכות לדיון הזה.

טוב, כשתחפש פתרונות תתייג אותיסתם 1...
לא אתה המצאת את הבעיות, הן נולדו עוד לפניך וחכמים מאיתנו כבר ענו...
אני מצאתי מה שצריךמי האיש? הח"ח!

לא ברור לי מה אתה עדיין מחפש

התרגוםסתם 1...
כותב "וַיַּעַשׂ אֶת הַיָּם עֶשֶׂר בָּאַמָּה…
וּמִקְוֶה שָׁלֹשׁ וּשְׁלֹשִׁים בָּאַמָּה"

אחרי שהמתרגם שינה או גרס את המילה "וקו(ה)" ל"מקוה" הוא כתב שהים היה 33 בהיקף עם קוטר 10.

מאחר ומפורש בפסוק שעובי ההיקף היה "אמה" - ארשה לעצמי לומר חצי אמה מכל צד.
מכאן החישוב הפשוט- 33:10.5=

נחש כמה זה שוה?
קצת ענוה לא תזיק, מה שאתה רואה ראו לפניך...
לא ברור מה ניסית להשיג.מי האיש? הח"ח!

אין לך מושג מי כתב את תרגום השבעים ומה האפולוגטיקה שהוא ניסה להציג שם.
ודאי שאם יש קשר לתרבות היוונית אז מי שניסח אותו ידע מה זה פיי ואין לך כל מושג אם לא הציג אנכרוניזם פשוט.

33:10.5 זה פאיי. אחרי שאמרת טרנסצנדנטליסתם 1...
במקום טרנסצנדנטי (טעות שנשמעת אולי לרוב יושבי הפורום כקטנה ושולית בדקדוק סיני)
אז ארשה לעצמי לעצור גם כאן עכשיו.

טרנסצנדנטלי- מושג שפיתח קאנט בפילוסופיה לגבי מערכות ההכרה האנושית-האפריוריות שבהן.
טרנסצנדנטי- מושג שונה לחלוטין, למשל פאי...

33 חלקי 10.5 יוצא 22.5???
אתה מסבך את עצמך יותר מדי.מי האיש? הח"ח!

תענה כבר לטענות ותפסיק לערב נושאים לא קשורים.
וכמה היה ברור שתידבק לשאלת התיוג של מספרים באלגברה.

ערכת את טעותך?סתם 1...
כל הכבוד. הפתעת אותי אני מוכרח לציין.
איפה כתוב בתנך שהבריאה לא נוצרה בצורה התפתחותית?אורות מאופל
לא הבנתי איפה ההוכחה...אורות מאופל
אה, הבנתי את טעותך...אורות מאופל
רק תאמר לי, לשיטתך- איך זה קרה?
'ויאמר אלוקים'= המלך הזקן בשמים צעק למיקרופון-
'יהיה אור'= הרמקולים שניתלו בתוהו ובוהו שידרו את השאגה בקול (שלא כתוב בשום מקום שנברא) אדיר ו..-
'ויהי אור'= פוף! נהיה אור, (שלא היה לו מקור כי המאורות נבראו ביום הרביעי) התפשט ברחבי העולם (שעוד לא נברא, שהרי השמים והארץ נפרדו רק למחרת)-
'וירא אלוקים את האור כי טוב'= הזקן הנ"ל הסתכל מלמעלה על הפטנט החדש ופתאום חשב- "וואו, יצא לי דווקא אחלה רעיון!"
' וכו' '= וכו'...
'ויהי ערב ויהיה בוקר יום אחד'- השמש (שעוד לא נבראה) שקעה, עלה הירח (שעוד לא נברא), והעלטה ירדה על העולם (שעוד לא נברא). למלך הנ"ל נגמר הזמן, והוא נאלץ ללכת לישון, בתקווה שמחר הוא יספיק לפחות לברוא שמים, שזה כינוי לעוד פטנט אדיר שעליו חשב רגע לפני שנרדם..."

כן?
לגבי הבעיה לכאורה ביום הרביעי וכו'אוויל מחריש
עבר עריכה על ידי אוויל מחריש בתאריך א' באלול תשע"ח 02:02

לא בטוח לגמרי כי לא התעסקתי בזה מאז השישית אבל באופן כללי

יום ראשון - מפץ גדול - מקור כל האנרגייה והחומר, אשר באותה תקופה הפכו לכל גרמי השמיים בצורתם הגועשת.

יום שני - ענני המימן שהגיעו לכדור הארץ

יום שלישי -ציאנובקטריות שיכולים ליצור חמצן והתפתחות לשאר מיני הצמחים

יום רביעי - בעקבות השינויים באטמוספירה מהצמחים ומעוד תופעות כגון שלג כבד וכו' נוצרה אטמוספירה תקינה לבעלי חיים שממנה ניתן לראות את גרמי השמיים כמו שהם כיום.

יום חמישי - חיות מים, זוחלים ועופות

יום שישי - בהמות חיות ולבסוף אדם. 

מלבד שכל מה שציינתי מגובה בתאוריות מדעיות אני חושב שכולנו נסכים שמחייב שהסדר יהיה כך כי:

צריך חלל בשביל שיהיה מקום לחומר (את השמים ואת הארץ), צריך יבשה בשביל שיהיה עליה מים, מים בשביל צמחים, צמחים בשביל חמצן ואטמוספירה, חמצן ואטמוספירה בשביל חיים... 

אתה מוזמן לעדכן אותי אם זה סותר משהו במדע, אבל בוא נזכור שההבנה שלנו בתורה ובמדע כל אחד בפני עצמו מצומצמת מאוד קל וחומר ביחד...

אז הקראים מסכימים עם הנוצרים, שכוייח!ק"ש
בילוגיה ופיזיקה למדתי ברמה מינימלית ולכן כפי שכבר ציינתי אין לי דעה עצמית בנושא. את הבנתי כתבתי למעלה.

בתורה אני כן עוסק כבר שנים רבות ולכן בזה אני מרשה לעצמי להביע דעה.
אין דבר יותר נוגד את דברי חז"ל והראשונים באין ספור מקומות, מלהצמד לפשטי התורה במעשה בראשית! במשנה בחגיגה, 'אין דורשין' מבואר שמעשה בראשית הוא סוד גדול. העניין חוזר בגמרא שם ובמדרשים רבים. ברש"י בפרשת בראשית, כשמתייחס לסתירות בין פרק א' לב', אומר שהכתוב כלל לא לימד את סדר הבריאה וכן ברמב"ן ושאר מפרשים. גם בכל הפולמוס שהיה בראשונים בשאלה האם ועד כמה לקבל את שיטת הפילוסופים, אף אחד לא טען שהבעיה היא פשטי הכתובים. הרמב"ם מבאר שוב ושוב שאין כל קושיא מפשטי הכתובים, שהכל בהם בעניין מעשה בראשית סוד גדול.

עצוב שאנשים יר"ש מרגישים צורך לגונן על ציור האמונה אצלהם מהסבתא או הגננת ולשם כך מסתמכים על כל מיני פסד-מדע נוצרי, גם אם האומר פרופסור. הנצרות תמיד פחדה מהמדע, בימי הביניים הוציאו מדענים להורג והיום שאין להם יכולת, הם ממציאים מחקרים. על הנוצרים לא אכפת לי, עצוב שיהודים כשרים נזקקים לזה.
יש הרבה אמירות בחז"ל וצריך כל אחת לגופה ללמוד לגבי מה נאמרוק"ש
ולאיזה נקודה התיחסו. בגדול ידועים דברי הרמב"ם בהקדמה לפיה"מ על טפשות הלוקחים דברי אגדה בהכרח כפשוטם.
איני מזלזל ח"ו בפסוק מפורש, אבל ככל שאני למדתי את הפסוקים - כתוב בהם "ויהי כן"-לא מבואר איך היה. המשנה בחגיגה מבארת שמעשה בראשית הוא סוד - כלומר ודאי שיש ערך ללמוד את דברי התורה כפשוטתם, אבל אין צורך לחשוב שאיך שאני דמיינתי בכיתה א' שהדברים המתוארים קרו, כך הם התרחשו במעשה. ודאי כשהדיון הוא על מה שלא כתוב. אגב, הציור הראשוני הוא מאוד בעייתי, שכן ודאי ש'ויאמר אלוקים' אין זה כפשוטו, שבזה יש הגשמה של הקב"ה, דבר שנוגד את עיקרי האמונה.
אם אנחנו הולכים בעקבות חז"ל ורבותינו הראשונים, אנו רואים שכבר בגמרא בדברים מסוימים הודו לכחמי יוון. כשהראשונים דנו מול תפיסות הפילוסופיה, הם דנו מאוד מאוד ברצינות, יש דברים שקבלו, יש שדחו, אבל בשום מקום לא טענו מפשט הפסוקים. להפך, הרמב"ם כותב שוב ושוב שאין בעיה להסביר שפשטי הפסוקים הם משל, בדיוק כמו שהוא מבאר את כל המקומות שפשטי הפסוקים מורים על הגשמה ודמות גוף לקב"ה.
הרמב"ן (על תוהו ובוהו) קיבל את שיטת אפלטון לגבי ההיולי, הכוזרי והרמב"ם אמנם לא מקבלים למסקנה, אבל שניהם אומרים שאינה כפירה.
את אריסטו הם דוחים בגלל שנוגד עיקרי אמונה, אבל לא בגלל שאינו מתאים לפשט הפסוקים.

אנחנו לא צריכים לדון על שיטות אריסטו ואפלטון, שכבר נדחו מדעית. אבל, באותם כלים ולפי אותם עקרונות שרבותינו הראשונים דנו בשיטות שהיו בזמנם, עלינו לדון על השיטות שהמדע אוחז מהן בזמננו.

כמובן שגם אם נקבל שיטה מסויימת מבחינה טכנית, אנו מאמינים שהקב"ה סיבב את הסיבות בדרך זו. ממילא גם אם השיטה נכונה מדעית, לא נקבל את השלכותיה המוסריות.
חוני המעגל פינות

כמה שטויות...

תסביר לי איך מחשבים יום כשאין שמש...

למה אתה מצמצם את פעולת האל רק לדרך ניסית, הוא לא מאכיל אותך?

אה?! הגדר את עצמך...חוני המעגל פינות

מה זה יום שני שה' הפריד בין מים למים...

אתה תופס את התורה בצורה פשטנית על גבול הילדותית ומסרב בתוקף להכיר בדיעות אחרות

עוד מעט תגיד גם שלה' יש אצבע כי אצבע אלוקים היא...

או שהוא בצורת אדם כי בצלם אלוקים ברא  את האדם...

הייתי ממליץ בחום על מורה נבוכים

לא ענית, דבר מה זה אומר ה'יום' הזה...חוני המעגל פינות

אתה לא מבין שמעשה בראשית הדברים אינם כפשוטם?!

איפה הוא כותב את זה? לא זכור לי...חוני המעגל פינות

אני מפרש את המילה יום כמשל לתקופה, כמו ויש מחר שהוא לאחר זמן

אגב, איך היה אפשר לספור 24 שעות אם הזמן הוא יחסי?

כרגיל מתחמק בחוסר אלגנטיות מובהק, חבל או שתענהחוני המעגל פינות

או שתודה...

טוב, אז אתה מתעקש להיות קראי, גמרתי לדוןק"ש
לא התווכחתי על פשטי המקראות, למרות שחצי ממה שכתבת אפילו לא מופיע כך.

מה שעקרוני לענ"ד, זה שחז"ל וגדולי הראשונים הסבירו שמעשה בראשית הוא סוד ופשטי הפסוקים אינם טענה כלל.

הרמב"ם דווקא מגדיר ככופרים את אלו שהתעקשו על פשטי המקראותק"ש
ובגלל זה טענו שיש לקב"ה גוף, אברים (גשמיים). הראב"ד מלמד עליהם זכות, אבל הרמב"ם לא קיבל את הלימוד זכות, כמו שמוכח במורה הנבוכים (הספר לא לפני) ווהמשיך לראות בהם כופרים...
לא. ובכלל לא הבנת מה אני אומרק"ש
מעשה בראשית הוא סוד. ולכן לטעון שלא היה כך וכך, כי פשטי המקראות מורים אחרת, בתנ"ך בכלל ובמעשה בראשית בפרט - חוסר הבנה במטרתה של התורה שבאה להדריך את המציאות ולא לתאר אותה.

האבולוציה מצד עצמה, לא במיוחד מעסיקה אותי. יש מה ללמוד ממנה, וכל פעם שאני הולך לרופא/משתלה וכד', אני בעצם מקבל שאני פועל לפי שיטות שהאבולוציה ביסודן.
למעשה כל עוד שאין סתירה לעיקרי אמונה או להדרכת התורה למעשה, אין סיבה לא לקבל את האבולוציה. בדיוק כמו שהרמב"ם התייחס לאריסטו.
לכן אפשר להתנהל לפי הבסיס הביולוגי, גם אם לא נקבל את ההשלכות החברתיות (שאחת התולדות, בצירוף עוד כמה צדדים אחרים, זה הנאציזים), או את הטענה שזה קרה במקרה - מה שאף מדען דובר אמת לא יכול לטעון, מאיפה הוא יודע.
כמובן, שאם המדע בעוד כמה שנים יחזור בו - לא נהיה האחרונים שמחזיקים בכח בתאוריה זו.

ובכל זאת לגבי סודות התורה: "תורת ההתפתחות, ההולכת וכובשת את העולם כעת, היא מתאמת לרזי עולם של הקבלה, יותר מכל התורות הפילוסופיות האחרות" (מרן הרב קוק זצ"ל, אורות הקדש, כרך ב', עמ' תקלז. ממומלץ למי שיש כח ורצון, ללמוד את הפרק שם והפרקים הבאים במאמר)
עניתי כסדרםאוויל מחריש

א. למה לא? זה בהחלט חלק ממעשה בראשית

ב. יש דעות שכל מעשה בראשית עד פרשת נח כולל הם לא כהוויתם, כמובן, אם אתה קורא את הסדר ללא עומק מדעי נוצרות לך סתירות לא הגיוניות בכלל, נוצר אור לפני הכוכבים, צמחים מתקיימים ללא אור. אתה מודע לזה שהזמן עצמו נוצר בבריאת העולם - דהיינו לא שייך כלל המושג של שעות וימים. וכן כדור הארץ, באיזה שלב הוא נוצר לפי הגישה הפשטנית למדי שלך? 24 שעות ביממה נמדדות ביחס לציר כדור הארץ, להזכירך הקב"ה מלא כל הארץ כבודו, והוא מעבר למגבלת הזמן, יש פסוק מפורש שאומר "כי אלף שנים בעיניך כיום אתמול", אלף זה לשון ריבוי וזה מסתבר לומר שהכוונה לחוסר השוואה טוטאלי בין הזמן שלנו לשל הקב"ה (שכידוע בכלל מוגבל ע"י מימד הזמן...)

ג. זה שימי השבוע הם כנגד שלבים בבריאת העולם לא אומר שכל יום הוא בהכרח יום של ימינו.

ד. כולם נבראו ביחד? כי יש חילוק ברור בין צמחים לזוחלים ועופות ובהמות וחיות ולבסוף אדם.

ה. או שהוא אמר לכל אחד בנפרד? או שבכלל מדובר על הטבעה בטבע היצורים החיים להתרבות?

רוחניות זה בכלל קשור למידות, כאן מדובר על דיון פילוסופי.

ולמעשה מה שהזוי פה זאת העובדה שהסדר המתואר בספר בראשית חופף בצורה מדויקת להפליא לתיאור המדעי כיום, למרות שהמדע הזה החל להתפתח רק ב100 השנים האחרונות. ומה שעוד יותר הזוי זה שבמקום להבין ששני ההסברים מתאחדים מנסים ליצור פירוד על בסיס אי הבנה בתורה ובמדע... 

עם מספר דיוקיםאוויל מחריש

אני אומר ש

1. סוד מעשה בראשית הכוונה גם לאבולוציה (גם מפץ גדול וכו')

.2. אכן ויש גם מגדולי רבותינו שאמרו כך

.3. אני אומר שזה ייתכן.

4. שים לב שהתא הראשון התפתח עוד ביום השלישי, האב קדמון המשותף הראשון הנקרא LUCA, בעקבות כך שאמרנו שיום של הקב"ה זה לא יום שלנו גם כל התארוך של מתי כל מין התפלג מאבד את הדיוק וזה לא כזה מעניין, לפחות אותי...

5. הצלם האלוקי זה יכולת המחשבה והדיבור כפי שאומר אונקלוס ומפרשים אחרים, כידוע יש מקורות שאומרים שהקב"ה בונה עולמות ומחריבם, ושהיה בריות אחרות לפני חווה וכו' ובעצם האדם הראשון הוא האדם התבוני הראשון שאילו הקב"ה התגלה. (ואז בלאו הכי כל שאר המינים נכחדו ע"י אבולוציה וכו,)

אבל עליך לדעת שזה פשוט לא נכון להבין כך את התנך וודאי שאי אפשר לומר שזו דעת היהדות - לא חסר רבנים שיאמרו כך, אני לא בקיא בדעות המדוייקות שלהם אבל תוכל ללמוד את גישתם של הרב אבינר/קוק/זקס או נתן אביעזר. 

מלכתחילה לא התכוונתי להיכנס לנושא הספציפי הזה כי זה לא היה הנושא של השרשור, רק ציינתי שאבולוציה ותנך לא הולכים ביחד. - למה לא? כי זה לא מסתדר לך בדיוק מפורש עם התורה שהיא מתאימה לכל הדורות? להזכירך לא ניתן להסביר את מכניקת הקוונטים ותורת המיתרים לאדם לפני 4000 שנה בתקופה שחשבו שהכל סובב סביב כדור הארץ...

אני מבטיח לך שכל השאלות הפרטיות שלך על התנך איך זה יכול להיות ואיך זה היה וגם כל הקושיות שלך מתיישבות מאיליהן אם היית יודע את המושגים האמתיים שהתנך התכוון אליהם ולא למה שנראה מסברא.

-בהחלט ייתכן, אבל זה לא כזה מעניין אותי, כפי שאתה רואה יש חוסרים מסויימים במה שאני אומר אבל זה כזה אכפת לי כי זה לא קריטי לחיים, התורה היא לא ספר היסטוריה ולא ספר מדע, וכאמור אין לנו לא מספיק הבנה לא במדע ולא בתורה. ואמרו רבותינו שהייתה אמורה להתחיל התורה מ"החודש הזה לכם"...

מה שאמרת בסוף לא סותר מבחינתי כלום אלא להפך, לפי מה שאתה אומר הפלנטות נבראו עוד לפני היום הראשון וגם מכאן אני יכול לחשוב על הסבר הגיוני אחר... 

צריך להבין שהיום כולם מתיימרים להבין את מעשי בראשית כאילו זה דבר של מה בכך, בעבר היו מלמדים את זה בשיעור פרטי עם הרב וכן "כל המסתכל בארבעה דברים, ראוי לו כאילו לא בא לעולם,... מה לפנים..."

ובתכל'ס, אני חושב שכל העיסוק בבריאת העולם הוא רק תירוץ זול של אתאיסטים לעשות מה שהם רוצים.

המבזה תלמידי חכמים אין רפואה למכתו, תיזהרק"ש
מרן הרב קוק זצ"ל היה ענק שבענקים, איני יודע מאיפה המצאת שדבריו הם מסופקים, או שיש בהם זיופים. המסורת שקבלתי היא מרבותי, שכולם תלמידי תלמידיו - מרנן (בנו) הרב צבי יהודה הכהן קוק והרב דוד (הנזיר) כהן, זצוק"ל.

רוב ככמעט כל גדולי ישראל, הכירו ומכירים בגדלותו העצומה, גם אם נחלקו בכמה דברים (זה בסדר שיש מחלוקות לשם שמים, תמיד היו).

מפיצי השמועות מהסוג שהזכרת, הם רשעים מרושעים, שבתחפושת של קנאות לשם ד', מבזים תלמידי חכמים וכבר כתב הגר"א באבן שלמה, שיש חמישה מיני ערב רב והגרועים שבהם בעלי מחלוקת. אגב, הרב קוק אינו הראשון, 'קנאים' שכאלו פגעו בגדולי עולם בכל הדורות - הרמב"ם, הרמח"ל, ר' יונתן אייבשיץ ואחרים רבים.

כך שאני מודה לך על הדאגה ליראת שמים שלי, אבל אתה יכול להפסיק לדאוג. לגביך, גם אם אתה עדיין מגדיר את עצמך לא כ"כ דתי, כדאי לבדוק ממי אתה לומד וממי אתה מקבל מסורות - שלא תמצא את עצמך בכיוון ההפוך מזה שאתה רוצה.

לגבי שאר טענותך, כבר כתבתי לך, שחז"ל וגדולי הראשונים סברו שבמעשה בראשית לא אומרים "אין מקרא יוצא מידי פשוטו" ובכלל פשוטי המקראות אינם קושיא על שיטה מדעית, לא אני אמרתי את זה, הרמב"ם אמר את זה!
אף אחד לא אומר שהאדם התפתח מהקוףאוויל מחריש

אלא מאב קדמון משותף.

בהבנה הפשוטה יש גם בעיותאוויל מחריש

כיצד הגיעו בני אדם וחיות ליבשות הרחוקות? כאשר לכולם יש DNA כמעט זהה?

וכפי שאמרתי מקודם יש דעות שהיו יצורים דמויי אדם עוד לפני האדם הראשון והאדם הראשון הוא האדם התבוני הראשון שהייתה לו התגלות(לא יודע איך זה מסתדר עם פשט והכל ולא ברור לי המקור שלהם אז לא אוכל להגן על עמדה זו...)

חייבים להכניס פה גם את נדידת היבשות והמבול ולעניות דעתי זה רק מחזק את חוסר ההבנה שיש לנו בחלק הזה של התורה...

אני הולך בשיטת הרמב"ם שכותב שאפשר היה לפרש את כל פרשת הבריאה על דרך המשל.

אתה טועה בכמה טעיותק"ש
א. כמוו שאחרים כתבו, גם האבלוציונים, לא טוענים שהאדם התפתח מהקוף המוכר לנו, אלא שלאדם ולקוף יש אב קדמון משותף. כמובן שאני מתייחס למדענים שעסקו בזה ברצינות, שאליהם יש סיבה להתייחס בכלל, לא לכל אדם חסר השכלה ברחוב - שטוען טענות חסרות בסיס. כדאי שמי שמעז להתווכח ידע זאת.
ואגב, לא ברור לי, האם המרצים באוניברסיטה שטענת שהאבולוציה לא רצינית, התיחסו ל'אבולוציה' כמקובל במדע היום, או לטענות הלא מדוייקות שרווחות בציבור הלא מבין באמת.

ב. גם בציטוט שהבאתי לך למעלה, לא אמרתי שהרב אומר 'אמן', לכל מה שהאבולוציה אומרת, אלא שהיא מתאימה לרזי עולם של הקבלה *יותר* מכל הפילוסופיות האחרות - כלומר יש כאן התקרבות מתפיסות קודמות. זה בדיוק כמו שהזוהר הקדוש כותב על חכמי יוון שהם קרובים לדרך האמונה -
זה לא אומר שצודקים בכל אלא שיש התקרבות.

ג. לגופן של שאלותך, אתה כל הזמן מדבר בשם 'הדת' או 'היהדות'. כפי שכבר ענו לך שוב ושוב, גם אחרים וגם אני - הדת שאתה מדבר בשמה, אינה הדת שלנו, היהדות שאתה מדבר בשמה, היא אולי היהדות הקראית. גדולי ישראל בכל הדורות, מחז"ל דרך גדולי הראשונים והאחרונים, הרבה לפני הרב קוק, הסבירו שמעשה בראשית אינו כפשוטו ודאי בהתיחסיות למעשי הקב"ה. דווקא ההתעקשות שלך, היא נגד עיקרי הדת - "אין לו דמות הגוף ואינו גוף"! ממילא איזה ידים גיבלו את העפר?! ומה זה 'צלם אלוקים' - יש לו צלם כפשוטו?! דבריך הם ממש הגשמה של הקב"ה!
גם ברכת פרו ורבו שהזכרת, מילא הברכה לאדם, אפשר להסביר, שהאדם שמע בכח הנבואה את דבר ד', לזה הכתוב קורא שד' דיבר (למרות שהתעקשותך על 'אין מקרא יוצא מידי פשוטו', גם ביחס לקב"ה, לא כ"כ מסתדרת), אבל הברכה לחיות? הוא דיבר עם הפה שאין לו?! פשוט ש"דיברה תורה כלשון בני אדם" ומשמעות הדברים היא שהקב"ה הנהיג את עולמו כך שתהיה פריה ורביה של החיות. ממילא, מעבר לחשיבות לימוד הפשט, כלימוד תורה, ברור שלכה"פ בייחס למעשה ד', חייבים להסביר דברים שלא כפשוטם המובן לנו בקריאה שטחית.
ודאי שדיבור אלוקי, זה גילוי הרצון,ק"ש
אני שמח שאתה מסכים לזה, אבל זה 'מקרא יוצא מידי פשוטו'. בדיוק כמו שהדיבור ביום החמישי או השישי, לא היה מה שאנחנו קוראים בלשוננו "דיבור", אלא גילוי רצון, גם החיות ההן לא חייבות להיות מה שאנו קוראים 'חיות', גם יצירת האדם מן העפר, לא היתה מה שאנחנו קוראים יצירה מן העפר, 'צלם' זה לא מה שאנחנו קוראים צלם, כפי שביארו גדולי ישראל מאות שנים לפני שמישהו התעסק עם שאלת גיל העולם ומימילא, אין משמעות פיזית לשאלה באיזה "יוםב או שעה הוא ניתן. וגם לא מוכרח ש"יום" במעשה בראשית, זה מה שאנחנו קוראים "יום".

רבים מגדולי המקובלים, דיברו על תקופות ארוכות שקדמו לחשבון המקובל אצלינו של שנות עולם. גם הם דיברו על זה, הרבה לפני שהמדע החדש דיבר על הנושאים הללו.

איני יודע מי המרצה הזה ומי הסמיך אותו להיות דובר היהדות, כל מה שאני ואחרים כאן כתבנו לך, מבוסס על גדולי ישראל בכל הדורות.

בגדול, כל התפיסה הזו של 'עימות' היא מגוכחת. אני מאמין באמונה שלמה, שכל עשב גדל ע"י מלאך שאומר לו גדל ואין זה סותר שביולוגית הוא גדל בעקבות תופעות טבע מסויימות (כמובן שברגע שהקב"ה יחליט, תופעות הטבע לא יעבדו). גם אני עצמי, מזיז כעת את האצבע, ע"י הוראות מהמח שעוברות דרך מערכת העצבים וכו' וזה לא סותר שכח הבורא פועל כאן ואם הקב"ה יסלק את כחו הכל יהיה כאן לאין ממש.

ממילא כל הגישה הזאת של עימות, היא מגוכחת.

אם כבד לך לפתוח את הספרים שהוזכרו כאן בעצמך, אני מציע לך ללמוד את הספר 'תורה ומדע' של הרב אלי הורביץ הי"ד, שמסכם את הסוגיא בעברית בת ימינו.
לא רלוונטי ליק"ש
קראתי את מה שמופיע בקישור. איני מכיר אותו ואיני יודע האם ועד כמה הוא תלמיד חכם. אני עושה חילוק מפורש בין הצד המדעי לצד הרוחני.

לגבי הצד המדעי - אין לי בזה דעה עקרונית ואיני אוחז שלמדתי את הדברים מספיק לעומקם כדי להתמודד עם טענותיו ועם טענות החולקים עליו. אם מחר בבוקר המדע ישנה את דעתו - בכבוד. ואז נתייחס לדברי גדולי ישראל, שהתמודדו עם התאוריות המדעיות של היום, כמו שאנחנו מתייחסים לגדולי הראשונים שעסקו בשיא הרצינות בדברי אריסטו ואפלטון - את המסקנות והכלים התורניים ניקח ואת הפרטים המדעיים נעזוב.
ככל הידוע לי, כרגע 97% מהמדענים אוחזים שזאת התאוריה שמסבירה הכי טוב את רוב הממצאים. וכרגע, כל מי שהולך לרופא, או קונה צמח ממשתלה - גם אם אין לו מושג, בעצם משתמש במדע, שנקודת המוצא שלא היא אבולוציה.

לגבי הצד התורני - תורה לא לומדים באוניברסיטה, תורה לומדים בבתי מדרש. תורה לומדים מתוך לימוד התורה שבכתב והתורה שבע"פ, דרך דברי גדולי הדורות עד ימינו.
ממילא כל הדיון, שהוזכר שם בכתבה, האם אפשר או אי אפשר לישב פסוקים מסויימים/מדרשי אגדה מסוימים עם תאוריה כזו או אחרת - זה נחמד בתור פרפראות או וורטים. העקרון היה ונשאר (כמו שכתבו גדולי הראשונים, הרבה לפני שהיה דיון על אבולוציה) - התאורים הסיפוריים על מעשי ד' בתורה שבכתב ובמדרשים, במיוחד במעשה בראשית (ומעשה מרכבה) באים ללמד אותנו עקרונות רוחניים והדרכה מעשית הנגזרת מהם, הם כלל לא באים ללמד היסטוריה.
ממילא, כל תאוריה מדעית איזו שתהיה, אינה רלוונטית לתוקף אמונתנו בתורה. עיקרי אמונה היו ונשארו זהים כשהמדע היה המדע של חרטומי מצריים, המדע של פילוסופי יוון או המדע החדש. אבל, בניגוד לנוצרים שניסו להוציא להורג מדענים, מתוך נסיון עקר, להגן על עקרונות דתם - אנחנו לא מפחדים.
אין לי עימות עם התנ"ך והיהדותק"ש
יש לי עימות עם מה שאתה החלטת שהתנ"ך אומר ועם מה שנדמה לך שזה היהדות.
התנ"ך והיהדות שלי בנויים על גדולי ישראל בכל הדורות.
אתה בכלל לא מבין מה כתבתיק"ש
א. בשום מקום לא כתבתי, שדעתי היא שדיבור של הקב"ה הוא כמו דיבור של בני אדם, בפירוש באותה הודעה כתבתי שזה כפירה להבין כך ולכן לא היית צריך להעמיד אותי על שום טעות!
כתבתי את זה לשיטתך - אם אתה מתעקש, ש'אין מקרא יוצא מידי פשוטו' זה גם בייחס לקב"ה ולמה שמופיע כלפיו וכלפי מה שהוא ברא, אתה צריך להיות עקבי ולהסביר כך גם את "ויאמר אלוקים" כפשטו.

ב. להגיד על דברים מסוימים בתנ"ך, שאין הכרח לפרש אותם כפשוטם - זה ממש לא לנגח את התנ"ך, זה ממש לא רפורמיות, וזה ממש לא עוד שאר ביטויים שאתה חוזר עליהם שוב ושוב. רש"י אומר בבראשית א' פסוק א': אין המקרא הזה אומר אלא דרשני. הוא חוזר על זה שם כמה פעמים,במיוחד בשאלת סדר הדברים במעשה הבריאה.
התנ"ך לא בא לספר סיפורים - הוא בא להדריך. כך מרוממים אותו, ממש לא מנגחים.

ג. כמה שזה נכון בייחס למסופר בתורה, זה נכון שבעתיים לגבי מדרשי אגדה מהש"ס. הרמב"ם בהקדמה לפרוש המשנה כותב שהרשעים מזלזלים באגדות חז"ל, הטיפשים מתעקשים שהם כפשוטם והחכמים מבינים שחז"ל הלבישו בתוך הסיפורים רמזים ורעיונות עליונים. אדרבא, המתעקשים שדברי אגדה חייבים להתפרש כפשוטם, משחקים לידי הרשעים, כי יש דברים שלא יכולים להיות כפשוטם. דבר זה פשוט מתשובות הגאונים ועד אחרוני אחרונים כמו הבן איש חי בספר בן יהוידע ומרן הרב קוק, בעיקר בעין אי"ה.
לכן גם לא ראיתי עניין להכנס לויכוח על כל גמרא או מדרש שהזכרת - למרות שלענ"ד לפחות חלקם מתפרשות הפוך מאיך שאתה מבין אותם - כי אפילו אם פשט הגמרא שהמעשה היה כדבריך, זה לא אומר שחז"ל התכוונו שכך היה היסטורית.
ד. אני מודה שאני לא מספיק להתייחס לכל טענותך (זה בסדר, גם אתה לא עונה לכל טענותי) במיוחד שההודעות ארוכות ועמוסות בדברים רבים. אם יש נקודה אחת שחשוב לך שאתייחס אליה, תכתוב בהודעה לעצמה ואשתדל להתייחס.
ה. למדתי שנים רבות בישיבות. כמובן לא באתי לשלול מאף אחד את הזכות והחובה ללמוד תורה. אבל, תורה לומדים עם מסורת. משה קיבל תורה מסיני ומסרה ליהושע ויהושע לזקנים וכו'. לומדים מתלמידי חכמים שבדורינו וע"פ הדרכתם לומדים את דברי חז"ל הראשונים והאחרונים.
ו. לא גדלתי על האבולוציה ולא האבולוציה היא מה שמעניין אותי בויכוח. מה שכתבתי, זה על פי מה ששמעתי מכמה אנשי מדע רציניים, שחלקם גם תלמידי חכמים חשובים. יש למעלה בשרשור ויכוח על עד כמה התאוריה מוכחת, לא השתתפתי בחלק הזה, גם כי אין לי הרבה מה להוסיף אבל בעיקר כי כמי שעיקר עיסוקו בתורה, זה לא במיוחד משנה לי.
מה שחשוב לי, זה ששום שיטה, הוכחה או תאוריה מדעית במדעים המדויקים, שהיתה בעבר או שתהיה בעתיד, אינה מפריעה ואינה רלוונטית לתוקף האמונה בקדושת התורה ולזה שהדרכותיה של תורה נכונות לנו.

ז. לא אני הזכרתי את דברי חז"ל הנ"ל ואף שאיני בטוח שאני מסכים עם טענתך בזה, איני רוצה להכנס לדיון. בגדול כפי שכבר כתבתי, בעיני כל הדיון האם אפשר לישב את פשטי המקראות (כמו בויכוח בין הפרופסורים, ששניהם יראי שמים) או פשטי אגדות חז"ל - זה מקסימום פרפראות לתורה ואולי (ובזה אני מוכן להסכים אתך) לעסוק בזה ברצינות - ראויים רק היחידים הבאים בסוד ד'.
כל הפוסל במומו פוסלק"ש
עבר עריכה על ידי ק"ש בתאריך ה' באלול תשע"ח 20:46
עבר עריכה על ידי ק"ש בתאריך ה' באלול תשע"ח 20:45
עושה רושם שאתה לא באמת קורא את דברי,או לפחות לא באמת מנסה להבין.

א. אתה שוב ושוב טוען שלא הבאתי ראיות לדברי, למרות שבססתי אותם על משנה וגמרא בחגיגה, על מדרשים, על רש"י, רמב"ן, רמב"ם וכוזרי. על מהר"ל והרב קוק. על גדולי ישראל בכל הדורות. חלק מהמקורות הבאתי בציון מפורש וחלק מפאת האילוץ בנוחות הכתיבה בפורום וגם לא תמיד המקורות בדיוק לפני, כשאני מתפנה לכתוב.
כעת טרחתי לפתוח, במיוחד שבהודעה הקודמת הזכרת מורה נבוכים, שהוא הכי תקיף בזה שאין לדחות דברים מפני פשוטי המקראות. חוזר בדבריו שוב ושוב. אחד החריפים בחלק שני פרק כ"ה - שם כותב שהסיבה שאינו מסכים עם אריסטו שטען שהעולם קיים מאז ומעולם, אינה פשטי המקראות, ואם לא היו לו סיבות אחרות לדחות את דעת אריסטו, היה מסביר את המקראות שלא כפשוטם כמו שעשה עם המקראות שמורים לכאו' שלקב"ה יש גוף. הוא אפילו טוען שזה היה יותר קל (לטעון שלמרות כל תיאור מעשה בראשית - העולם היה קיים מאז ומעולם, הרבה יותר רחוק מהפשט מלטעון שהקב"ה ברא בתהליכים ארוכים) מהמאמץ והדוחק בלהסביר את הפסוקים שמשמעותם שלקב"ה יש גוף!
אגב, איזו ישיבה אתה רוצה לסגור, את הישיבה של רש"י או את הישיבה של הרב"ם?

ב. טענת שאתה מביא מקורות מבוססים - המקורות שהבאת הם או מדרשי אגדה, שלזה אין לי מה להוסיף על מה שכתבתי בשאלה הקודמת, או מאמרים שבוחשים בשאלת האבולוציה - מוכחת או לא, שכבר כתבתי לך, שלא זו השאלה שמעסיקה אותי. אתה מוזמן לשלוח אותם ל@@ימ''ל, @חוני המעגל פינות, @כי אין פיסבוק ואחרים כאן שהתווכחו בשאלה הזו. אני מניח שעל כל מאמר שהבאת יהיו להם עשרה הפוכים...
תיזהר מהשמצות והכללותק"שאחרונה
זה אמנם נפוץ בכל הציבורים, במיוחד כשלא רוצים לענות לעניין, אבל זה לא מקדם לשום מקום.
א. מתי הוא טען את זה?!חוני המעגל פינות

ב.אותה שטות, די לחשוב שאם אתה חושב משו אז גם התנך מחוייב אליך, לא גבר הוא לא חייב לך כלום

ג.מענין לי תסבתא ארהב ונוצרים מטומטמים

ולא, ממש לא, היכנס לאקדמיה הקרובה לביתך ותיוכח שרוב רובם מאמינים גם באלוה וגם באבולוציה

ולגבי הדוסים, דוסים לא מוכנים לקבל את זה שמותר להם לחשוב, ממילא אם הם חושבים כנראה הגם אלוקים חושב כך, אז לא...

הסגנון שלך משעשעחוני המעגל פינות

מצחיק לחשוב שאתה חושב שעברתי על כל השירשורפלצת המתיש הזה

לא יודע איזה פסוקים הבאת ואיך פירשת אותם בדרכך האמיצה, אני יכול לשים כסף שאפשר לפרש אחרת

זה פשוט לא טענה... דבר איתנו בטענות חבל על כל סיסמא, נניח ויש המון שחושב שישו אי פעם חשב או נולד בבית לחם [רמז הוא לא וגם אם כן] זה באמת לא מעניין אף אחד

יואוו בדיוק הייתי צריך קצת מוסר! איזה יופי...

אני טרול זה הסגנון שלי מוזמן לשאול את תושבי הפורום היקרים

איזו הנחת יסוד שרירותית...צלילי השקט
למה להפריך את האבולוציה?

לא חושב שיש תאוריה יותר טובה ממנה. ואגב, הכל תאוריה, גם חוק הגרביטציה הוא תאוריה, (מישהו ראה פעם גרביטון?). ככה שהמילה תאוריה לא מעלה נקודות זכות לחסידי הסיפור המקראי.
לפי הפילוסופיה של המדע מבית מדרשו של קרל פופר, אם אין תאוריה יותר טובה שתחליף את התאוריה הנ"ל, ויש סיבות טובות לסבור כמו התאוריה הזו, זו התאוריה המדעית המאוששת כרגע.
אתה בטוח שהתכוונת לקרל פופר?עוד סתם אחד
נשמע יותר כמו 'המבנה של מהפכות מדעיות' של תומס קון.

אני גם זוכר שיעור של פרופ' ימימה בן מנחם (זמין באינטרנט, פילוסופיה של המדע) שבו היא אמרה במפורש שלפי התיאוריה של פופר תורת האבולוציה לא נחשבת 'מדע' (אם כי אז הסבירה שיש לה יתרונות של תיאור סיבתי על פני תכליתי). אבל יכול להיות שאני לא זוכר טוב. בכל מקרה, עדיין זה נשמע מתאים יותר לקון התיאור שלך.
מה שאתה מתאר מזכיר את פרנסיס בייקוןצלילי השקט
ולא דייקתי, כי בבית מדרשו של הפוזיטיביסט קרל פופר עצמו באמת אתה צודק, אין מדע, אנחנו לא יודעים כלום, אנחנו רק יודעים מה לא נכון. (כי האינדוקציה לא קבילה)

אבל אני דיברתי על השידרוג שעשו תלמידיו של פופר, שהוסיפו את עניין "האישוש", וככה יש מקום לחיוב, ולא רק לשלילה, ביחס לתאוריות מדעיות.
על פי פופר אין מדע??סתם 1...
גם על האישוש מה שאמרת לא מדויק, התכוונת כמובן להמפל אבל אי אפשר לומר שאצל פופר לא היה אישוש.
אצל פופר לא היה אישוש.צלילי השקט
וזה אחת מהביקורות על פופר.
אין מדע, יש רק הפרכות.
ברור שיש מדע אצל פופר...סתם 1...
אתה רציני?
כן רציני. בנקודת העומק - אין. זו הביקורת על פופר.צלילי השקט

פופר ניגש לעשות סדר.סתם 1...
הוא שאל מה נקרא מדע?
מה ההבדל בין אסטרולוגיה למדע?
הוא ענה על זה בהפרכות והשערות ועוד...

אם היית טוען שהגדרת המדע של פופר לא מקובלת עליך מילא אבל זה?
הוא לא הגדיר מדע, בוא ניסה למצוא הסבר לוגיצלילי השקט
תקף לחקירה מדעית.

ומה שיצא לו, שאין משמעות לחיוב בחקירה מדעית, רק לשלילה.
לכן כל מה שאי אפשר לשלול אי אפשר לחקור, ולכן הוא לא נתון לחקירה מדעית.

אבל מדע כתחום ידע חיובי לא היה לו. זו הביקורת הנוקבת על פופר. (שהולידה אצל תלמידיו את המושג אישוש מדעי)
אז למה אתה מקשיב לפופר אם לדעתך הוא אמר כאלה שטויותשני צדדים למטבע

או שזה רק דעתך האישית ולא מה שפופר אמר?

אני טוען כמו תלמידיו של פופר שיש מושג אישוש + מאמין בלוגיקהצלילי השקט

אינדוקטיבית שאפשר להגיע דרכה לאמת. (לא וודאית) - משהו שתלמידיו פחות האמינו.

בסדר, כשתרצה לדבר בשפת צמ"ע נוכל להמשיך לדוןשני צדדים למטבע

אכן לפי ק. פופר תאורית האבולוציה איננה ראויה להיחשב כתאוריהאנוניקי

מדעית, הן בגלל רכיב האקראיות שבה (המוטציה) והן בגלל כך שהיא לא ניתנת לבדיקה.

אלו הם הסיבות שזכורות לענ"ד.

לטעון שכל דבר הוא תיאוריה כי "לא ראינו"סתם 1...
זה לא נכון. אם הזכרת את פופר אז בטח אתה מכיר את עיקרון ההפרכה. האם ישנם ניסויים שהצליחו להפריך את הגרביטציה?
אינני צריך לראות משהו בשביל שהוא יהיה מוכח.
סוגי קרינה ועוד אינני רואה בעיניים אך ישנם מכשירים "שרואים" אותם.

מה היתה כוונתך?
אני אגיב בהמשךצלילי השקט
אפשר גם באישי סתם 1...
אני אתן לך דוגמא אחרתצלילי השקט
כי דוגמת הגרביטציה היא דוגמא טובה אבל מורכבת מדאי.

כל העורבים שחורים. או כל נתרן וכלור הופך לנתרן כלורי.
על פי פופר אין שום משמעות למשפט הנ"ל,
המשמעות תהיה רק כאשר אמצא עורב לבן או תרכובת שאינה הופכת לנתרן כלורי עם שני המגיבים הללו -ואפריך את התאוריה.

לא משנה כמה ממצאים מדעיים יהיה לי, על פי הגישה של פופר עצמו, לא תהיה להם שום משמעות, כי הם אינדוקטיבים, זה שראיתי אלף ואחת תגובות כמיות של נתרן וכלור שהופכים לנתרן כלורי לא אומר שזה כך, וזה שראיתי 1000000 עורבים שחורים לא אומר שכולם כך. אין לקביעה מדעית משמעות על פי פופר, הוא היה פוזיטיביסט.
לפי פופר המילה "כל" היא בעייתית ולא רק אצלו,סתם 1...
זה הרבה יותר מוקדם- יום.
אתה ציינת את פופר לגבי נקודה אחרת לא הבנתי ממך שאתה מקבל את השיטה שלו לגבי הוכחה מדעית.

ניסויים חיוביים לא מוכיחים כלל אבל בהחלט נצרכים, גם לפי פופר.
פופר טען כנגד מושג האמת (לפי הגדרתו לאמת). אדם לא יוכל להגיע לאמת מדעית לעולם לפיו.

אז הוא פנה לעקרון ההפרכה, עד כאן הכל מוכר, גם דוגמת העורבים המפורסמת...

הוא הושפע מהפוזיטיביזם הלוגי והוביל אותו לתחום המדע, לא הפוזיטיביזם המדעי.

לא הבנתי מה חידשת בתגובה הזו או לאן חתרת...
גם לי אין מושג למה נכנסנו לדיון הזה...צלילי השקט

פשוט הכנסתי את פופר בתגובה למעלה- ואז הגבת - 

והסברתי שהתכוונתי לתלמידיו ולא אליו עצמו.

אגב, פופר ביקר את הפוזיטיביזם המדעיסתם 1...
הוא טען שלא נמצא כזה מדען שאין לו נגיעה במחקר. אין דבר כזה מחקר ללא "פניות" ואינטרסים. במדע יש ניסיון להצדיק טענה- תיאוריה.

מתוך הביקורת הזו- שכל דבר שתרצה תוכל לכוון אליו- הוא ניסח את עיקרון ההפרכה.
אז פוזיטיביסט? לא ממש.
הושפע מהפוזיטיביזם הלוגי- הכוונה, ניתן לדבר על תחומים מסוימים בתוך קריטריון וקטיגוריה מסוימת של דיבור.
מכאן הוא ניסח את הגדרתו ל"מדע"- דבר שניתן להפרכה או לבחינה אמפירית.
נכון. אבל זה שהוא ביקר את הסוג הרך של הפוזטיביזםצלילי השקט
לא הופך אותו ללא פוזטיביסט. הוא היה כזה ומוקצן.
התנך מעולם לא ניסה להיות תאוריה למשהוצלילי השקט
עבר עריכה על ידי צלילי השקט בתאריך כ"ב באב תשע"ח 18:30

נראלך הגיוני שתוך 5000 שנה קוף יהפוך לאדם?מתיישב בנשמה

לא היה מספיק זמן בעולם בשביל שהאבולוציה תקרה...

טוב, אתה יודע שהם לא מסכימים איתך לגבי זה...פסידונית

גדולסתם 1...
היו היה לפני מליוני שנה...צלילי השקט
אוסטרולופיטקוס - שממנו לאחר מליוני שנה נוצר הומו הביליס, שממנו לאחר מליוני שנה נוצר הומו ארקטוס, שממנו לאחר מליוני שנה נוצר הומו ספיינס (ניאנדרתל), שממנו/במקביל אליו, לאחר מאות אלפי שנים נוצר הומו ספיינס ספיינס.. מה שאתה מכיר היום כבן אדם

אני אוהב וכופר בו זמנית באלה שאומרים..
בראשית היתה האבלוציה.... שבראה את האדם.. שברא את אלוהים..
אניאוהב כי זה שנון, כופר כי זה לא מדוייק.
רק שלפני מליוני שנה לא היה. העולם התחיל לפני פחות מ-6000מתיישב בנשמה

מי אמר לך?צלילי השקט
עיין בדיקת פחמן 14
פחמן 14 לא מתמודד בשורה אחת עם התורה וחז"ל.מתיישב בנשמה

נכוןצלילי השקט
הם לא באותה שורה.
הם מדברים ברובד אחר, לא ברובד ההיסטורי, אלא ברובד של המסר החינוכי תיאולוגי.

אם הם היו מתנגשים הם לא היו עומדים בשורה אחת, כי המדע/מציאות תמיד עדיף. (כמו שהלכות של חזל שיצאו מנקודת מבט מדעית מוטעית ביחס לימינו מתשנות, כמו שבת קא. לעניין כינה שאינה פרה ורבה. או כמו זוחלין שנבראין מן המים לעניין מקווה.)
עדיין במקרה כזה אני סומך על עדות התורה וחזל,מתיישב בנשמה

ולא על אמינותו המפוקפקת של פחמן 14.

זה נקרא במילה אחת - פונדמנטליזםצלילי השקט
בעברית זה נקרא יסודנות..צלילי השקט
יש לזה כמה הסברים,

ההסבר שלי לזה הוא -
כיפוף והמתת השכל הישר והמצפון בידי הדת, וחוסר היכולת הפוטנציאלית לערער/לשאול/להעמיד בספק -- את עקרונות ויסודות הדת במבחן של השכל הישר.
אז אתה קצת מקצין.מתיישב בנשמה

אין לך הוכחה שבדיקת פחמן 14 היא מדוייקת/ נכונה בכלל. 

יש לי מסורת ברורה שהעולם קיים 6000 שנה.

למה שאאמין לממצאים לא מחייבים לעומת מסורת ברורה?

השאלה מה זה הוכחה בשבילך..צלילי השקט
עבר עריכה על ידי צלילי השקט בתאריך כ"ב באב תשע"ח 13:02
יש הוכחות טובות לבדיקת פחמן 14.

ועל איזו בדיוק מסורת אתה מדבר??

אני מדבר על מסורת ישראל, שהעולם נברא לפני 5778 שנים.מתיישב בנשמה

איך אתה יכול להוכיח שדבר שבבדיקת פחמן יצא לו מליון שנה הוא באמת מיליון? עקבת אחריו כל השנים האלה?

זה שזה עובד בטווח 10 או 1000 שנים לא אומר שום דבר הלאה.

איפה כתוב לך במקרא\ איך הבנת כך במקרא שהעולם נברא לפני 5778צלילי השקט

שנה?

רק שתדע שבתוך עולמה של יהדות היו כמה מהראשונים שהתנגדו לספירת שנים הזו.

הטקס הפונדמנטליסטי הכי פשוט בעימות בין תורה ומדע, הוא, לגמד את המדע ולרומם את הדת. אז לא.. בדיקת פחמן לא עובדת בצורה קלושה וחסרת אחריות, היא בדיקה שמבוקרת ומקובלת ומוכחת בעולם המדעי בצורה טובה. 

צריך לעקוב אחרי השאלות והתשובותשני צדדים למטבע

הוא הסביר לך שפחמן 14 אינו דבר שמוכח לאורך אלפי מיליוני או מילארדי שנים, מהסיבה הפשוטה שהמציאו אותו לפני מעט מאוד שנים ביחס למספר השנים שהוא מתכוון לבדוק. לכן ה"הוכחה" שלו, בנויה על הנחה שכמו שהוא עובד בשנים מעטות כך באותה מידה זה נכון בשנים ארוכות, אבל זו רק השערה שיכולה להיות מוטעית, ואף אחד לא בדק, כי פשוט לא הספיקו לבדוק

ומה שאמרת על הספירה של השנים כמובן לא קשור, כי הספירה היא בכל מקרה בערך במספר הזה וזה כמובן לא מתאים לטענה הכביכול מדעית שאתה מדבר בשמה

אין לי מושג על מה הגבת...צלילי השקט

בכל מקרה תראה את זה..

התשובה שלך שוב לא קשורה לשאלה, אין טעם לדיוןשני צדדים למטבע

חישוב פשוט של גיל העולם ע"פ התורהגמני
אדם נברא ביום השישי לבריאה. מספר השנים מאדם ועד נח מתועד בתורה, כמו גם מספר השנים מנח ועד אברהם, וכן הלאה עד לתיעודים שמחוץ לתורה ועד ימינו.
כתוב במדרש שקופי האדם הם מאנשי דור הפלגה שנענשו.גמני
זו תשובה למי שמאמין. מי שלא מאמין - אין לי עניין להתעמת איתו או להפריך אא"כ יהיה מסוגל לשמוע את דעת המדרש.

המדרש אגב נכתב הרבה לפני כל התיאוריות.
מדענים.. אשמח לתשובותיכםחיה רוז
א. המצאות של תרנגול בששת ימי הבריאה לא אומרת שעברו כמה שבועות של דגירה על ביצה כי התרנגול נברא כמו שהוא. באותה מידה המצאות של מאובנים, הרים או כל דבר שזקוק לתהליכים ארוכים לא מעידה על כלום. כי עולם על מילואו נברא.
ברגע שאני מאמינה בתורה מן השמיים ובצורה שבעל פה, אין לי סתירה עם שום הימצאות של ממצא עתיק מידי. זה פשוט נברא כך.

ב. אבולוציה קיימת. הלל הזקן מסביר באורך רוח כל פעם כשהוציאו אותו מהמקלחת למה לבני אדם ממקום מסויים יש כפות רגליים רחבות וכו וכו. אבל זו אבולוציה בפירוש המילולי שלה. לא תאוריית האובולוציה של הבריאה. תפרידו בין דיונים על אבולוציה בתוך המין לשינוי ממין מסוים למין אחר לגמרי.

ג. מה קרה לקופים שנשארו קופים? למה חלק מהמינים נעלמו באבולוציה וחלק נשארו כמו שהם? מדוע הקוף נשאר אבל כל שלבי הביניים בינו לבין האדם נכחדו? הרי למרות שהוא לא החוליה הראשונה באבולוציה, הוא גם רחוק מלהיות החוליה האחרונה לפני האדם.

ד. תעשו טובה מדענים יקרים, תתאמו ביניכם גרסאות לפני שאתם מתעמתים עם התורה. תחליטו אם העולם קיים מאות אלפי שנים, מליונים כאלו או אחרים. הפערים ביניכם גדולים מידי. הרבה יותר מהפער בין התורה לדעה הפחותה ביניכם. איך מדע אמיתי וטהור מצליח ליצור סתירות כאלו?
מה?מי האיש? הח"ח!

מי אומר שהעולם קיים מאות אלפי שנים?

מה השם שלו?

אתה בקטע של שמות היום?סתם 1...
כןמי האיש? הח"ח!

מבטיחים לי ולא מקיימים

צודקחיה רוז

הגזמתי עם המאות אלפי. להדגיש את היחסיות... ההפרש בין 5779 לבין חצי מליארד או ל4 מליארד יהיה עדיין יותר קטן בין ההפרש בין 4 מליארד ל15 מליארד.

מי טוען שגיל העולם (לפחות בניסוח שלך)מי האיש? הח"ח!

הוא ארבעה מיליארד?

גיל העולם או גיל היקום? שמות למה עכשיו? סתם 1...
מדבר שקר תרחק, בושה שנלחמים באמתאוויל מחריש

למה בדיוק להכחיש את המציאות? במידה מסוימת את יכולה לטעון שגם לא היה מפץ גדול... 

אני לא יודע מה רמת ההבנה שלך במעשה בראשית אבל לפי ההבנה המצומצמת שלי מפשט הפסוקים בספר בראשית ובמדע העוסק בתחומים הקשורים אין שום סתירה בין השניים אלא להפך, התורה מתארת ברמה מסוימת את מה שהמדע אומר. בדרך כלל אנשים שטוענים שיש סתירה לא מבינים את הצד השני כלל וכלל והדיון שלהם נובע מבורות טהורה. 

דינוזאורים יש גם בימינו, את מוזמנת לחפש שלדים שלהם, ובעצם לטאות ותנינים הם שרידים שלהם...

נדמה לי שעופות דווקאהסטורי
במקור שקראתי, שאיני זוכר מהו, נטען שלמרות הדמיון החיצוני - הלטאות של היום אינם שרידי דינוזאורים. דווקא העופות, נחשבים שרידי הדינוזאורים המעופפים, שע"י יכולת התעופה שרדו את ההכחדה הגדולה.
אני די בטוח שזה בנוסףאוויל מחריש

ידוע לי על דבריך, האמת גם התלבטתי אם להוסיף את ההערה הזאת אבל תנא ושייר... 

*ציפוריםבוז
לא אמרתי מה דעתי על האבולוציה, שאלתי איך אתם מפריכים אותה.
אתם לא חייבים, כמובן.

להגיד שהבנתו של אחר מצומצמת מראה על צרות ראש.
אי אפשר להפריך את האמתאוויל מחריש

ועם כל הכבוד לחכמי הפורום אני די בטוח שאין כאן מישהו שבקיא בתחום הביולוגיה יותר מגדולי המדענים של ימינו שעוסקים בעניין כל יום.

מכיוון שכאן זה נראה שזה אפילו נובע מטעמי דת, אז סלחי לי אך כאשר דעה של מישהו סותרת עובדות אז הוא זה שצר ראש, אם יש סתירות ובעיות ניתן ליישב אותם, או להגיד שלא יודעים. לצערי הגישה השקרית הזאת מרחיקה אנשים שמחפשים את האמת ואז זורקים להם שטויות שאין להם לא גיבוי תורני ולא גיבוי מדעי.

בלי להתייחס לתוכן התגובה שלך.סתם 1...
עבר עריכה על ידי סתם 1... בתאריך כ"ט באב תשע"ח 09:55
עבר עריכה על ידי סתם 1... בתאריך כ"ט באב תשע"ח 09:55
ההיגיון שלך לוקה מאוד בחסר, שמא מכוון מראש
-אין מדענים בפורום
-המדענים האמיתיים עוסקים בנושא
-ישנן עובדות לאותם מדענים, שמא רק לאותם מדענים.
-מי שלא מסכים עם המדענים= העובדות הוא צר שכל.
- אני (ז"א אתה) ברור לי מה האמת ומה העובדות וכו'...
אתה מכיר את ההצהרה נגד הדרווניזם שעליה חתומים מדענים מכל העולם? לכל תיאוריה מדעית יש אג'נדה, אם תרצה ואם לא. (או שגם החותמים לא נאמנים עליך שהרי הם לא ביולוגים ברובם- זו התגובה אליהם ולא תגובה עניינית, מזכיר את תגובתך כאן...)

אתה באמת
רוצה לנסות לפתח דיון ככה?
אענה על ראשון ראשוןאוויל מחריש

ההנחות שלך לגבי אמירותיי לוקות באי הבנה כנראה 

-אין מדענים בפורום - עם כל הכבוד אני מסופק אם יש בפורום מדענים ברמה כזאת של סתירת תאוריה מוכחת כל כך...
-המדענים האמיתיים עוסקים בנושא - יש מדענים שעוסקים בנושא, כאלה שמוכיחים וכאלה שמנסים להפריך, בגלל זה לא ברור לי מה הטעם לפנות לציבור הרחב שאין לו ידע בנושא בטענה הזאת.
-ישנן עובדות לאותם מדענים, שמא רק לאותם מדענים. - גם למדענים שמתנגדים, אבל כאמור כאן זה נראה דיון מהצד התורני שלא שייך כלל לנושא.
-מי שלא מסכים עם המדענים= העובדות הוא צר שכל. - כאשר אין לו תמיכה מדעית כמובן.
- אני (ז"א אתה) ברור לי מה האמת ומה העובדות וכו'... - גם לא, יש קונצנזוס מדעי של מדעני העולם, ואני יודע שהם יודעים ממני יותר בנושא, במידה ומדענים מהצד השני של הדיון יצליחו להביא תיאוריה חזקה יותר אז אני אצדד בה, ככה זה במדע, כל תיאוריה נתמכת עד שמביאים תיאוריה אמיתית וכוללת יותר... 
אתה מכיר את ההצהרה נגד הדרווניזם שעליה חתומים מדענים מכל העולם? - זה לא רלוונטי, כל תיאוריה מדעית נתונה במחלוקת, אני לא מתנגד למחלוקת מדעית, אלא לעיוות שנובע מהסתכלות דתית שגויה. מבחינתי השאלה היא בסגנון "נפסק בבית דין שפלוני חייב לאלמוני כסף, בוא תפריכו את עמדת בית הדין" זה פשוט מיותר ולא מקצועי, אם משהו פה לא הגיוני הולכים לבית דין אחר, שואלים תלמידי חכמים, לא את מכובדי פורום ערוץ 7. מלבד זאת גם ההצהרה המפורסמת שאתה מזכיר לא מכחישה את תהליך האבולוציה (דהיינו אבות קדמונים משותפים, שחבור גנטי וכו') אלא האם הוא נעשה ע"י בורא או לא וכאמור זה לא רלוונטי... 

לכל תיאוריה מדעית יש אג'נדה, אם תרצה ואם לא. - אני מניח שזה נכון ברמה מסוימת, וזו אכן בעיה, אך לא רלוונטית כי שני הצדדים לא מכחישים את העובדה שתהליך אבולוציוני קרה, אלא כאמור, האם הוא מתכונן ע"י בורא או אקראי.

לטאות ותנינים וגםסתם 1...
ציפורים או רק ציפורים וטעית ב"דור ההמשך" של הלטאות הנוראיות הללו?
תנינים חיו במקביל לדינוזאורים לפי מספר ממצאים. לדינוזאורים, מקובל לומר, שלרובם היו נוצות מכל מיני סוגים. מה שכיום משוחזר לרוב לא אמין בתור מראה.

תנא ושייר?

הבנתי את מקור אי ההבנהאוויל מחריש

אני התכוונתי באופן כללי לחיות הענק מהתקופה הזאת (שכן פירוש המילה דינוזאור הוא "לטאת אימה") ואכן הציפורים הם ההמשך הישיר של הדינוזאורים, התנינים הם המשך של תניני ענק וכן יש גם לטאות, כרישים, צבים וכו'.

כמו צ'יפס. עם שמן עמוק.טיפות של אור
למרות שגם כשהיא פריכה היא לא כ"כ טעימה
בדיוק השבת קראתי על הנושא בספר של הרב קוק "לנבוכי הדור"ברגוע
לא מתקחש לעובדות. זה פשוט לא עומד בסטירה לאמונה שליכי אין פיסבוק

או לעיקרי התורה או לסיפור בראשית

לאמיצים בלבדזיויק
אתם מחזיקים פה פצלשים? [אני לא]
מי שאמיץoo

לא מפחד לדבר בשם עצמו

וכנראה לא פותח פצלש

לפעמים לשאלות נקודתיות...הרמוניה
בדיוק חשבתי על זהזיויק
נשקול🙂
לא! עיניי יתהלך במישרים והייתי כשוכב בלב 'ים'.חסדי הים
איזו מן שאלה זאת?כְּקֶדֶם
#גם_פצלשים_בני_אדם@

כן. במקום אנונימי בפורומים שאיןיעל מהדרום
אני בעצמי😅פצל"פ

אבל היום אני כבר רק מפה כמעט

ולא כ"כ משתמש במקורי

כנ"ל חחפצלשי"ת
לא הבנתי את התגובהפצלשי"ת
שהשאלה הקפיצה את אלה שזה השם שלהםזיויק
בעוד אני כיוונתי לכלל משתמשי הפורום. קפיש?
לאנפש חיה.

היה לי כינוי בלי הנקודה ושכחתי את הסיסמא אליו

לפני הרבה שנים

יש לי פצלש בחיים האמיתיים.די שרוטאחרונה
הבעיה שהוא תמיד מנצח בויכוחים.
רעיונות למשחקי קופסאהרמוניה
עבר עריכה על ידי הרמוניה בתאריך כ"ג בכסלו תשפ"ו 20:09

מגבשים וכייפים ששווה לקנות?

תודה

אליאסדרור אל
קטאן כמובןריבוזום
טיקט-טו-רייד שיחקתי פעם אחת ומאוד נהניתי אבל אין לנו בבית, אז אין לי ניסיון אישי אם הקסם שלו מחזיק מעמד. לפי מה ששמעתי מסביב נראה שכן משחק שווה. 
שם קוד!ריבוזום
איך שכחתי (דורש לפחות ארבעה שחקנים)
סיאנס. לא משחק קופסא אבל מגבש.די שרוטאחרונה
ואם יש בעיה הלכתית של עבודה זרה אז טוויסטר. ואם יש בעיה הלכתית של נגיעה אז טלפון שבור. ואם יש בעיה הלכתית של במושב ליצים אז תלמדו הלכות לשון הרע.
שנאת עצמית: "כי כמה שונאים יש לו לאדם, ובראשםחסדי הים

שנאת האדם בעצמו, כי האדם שונא לעצמו יותר מכל שונאיו"

(אמר דודי זקני רבי פנחס הורוביץ זצ"ל בדרשתו הידועה בשם 'כל המפרשים וספרי המוסר')

איך אתם מבינים את המשפט? איזה תחושות יש לכם סביב זה?

הוא מתאר הפרעה פסיכיאטרית כאילו זה המצב הרגילפשוט אני..

כלומר שנאה עצמית היא לא הפרעה בפני עצמה, אלא תסמין של הפרעות ומחלות שונות, בעיקר דיכאון מג'ורי והפרעות חרדה למיניהן.

או שהוא מדבר על בעיה נפוצה אצל רוב בני אדם, שרובנוקעלעברימבאר
מלאי ביקורת עצמית על עצמינו, אכזבה מעצמינו, תחושת פספוס, כעס על עצמינו על דברים שעשינו/לא עשינו בעבר, רגשי אשמה. או קנאה באחרים והרגשה שאנחנו לא שווים, או שאין לנו מה שצריך להיות, או תחרות עם אחרים והרגשת נחיתות
כן. הוא התעסק בזה בכמה מקומות לגביחסדי הים

מכמה היבטים לגבי קנאה וכעס שמבלבלים את הדעת.

בפירושו לתורה 'פנים יפות' בכמה וכמהחסדי היםאחרונה

מקומות מהיבטים שונים.

בכללי הוא כותב עמוק עם המון מקורות והסברים קצרים, וכדי להבין את השפה שלו ואת הרעיונות שהוא מנסה להעביר, צריך הרבה יגיעה. גם צריך להשוות בין כמה וכמה מקומות.

אתן לך דוגמית מהפרשה שהייתה:

"שענין הפגם שהוצרך לתקן הוא בחינת חטא עץ הדעת כמבואר אצלינו בהרבה מקומות, ופגם עץ הדעת הוא בג' בחינות קנאה ותאוה וכבוד המוציאין את האדם מן העולם [אבות פ"ד מכ"א], והוא נתקן ע"י ג' אבות שהם בבחינת אהבת ה' ויראתו ותפארתו כמש"ה [ישעיהו מט, ג] ישראל אשר בך אתפאר שהוא תיקון ג' בחינות אלו, והרמז לזה כי ג' אבות עם הכולל כמספר עץ הדעת".

ביקורת היא שנאה? אכזבה היא שנאה?פשוט אני..
הוא אומר שם בפירוש שזה לא אידיאליחסדי הים

כלל וכלל ושצריך להתגבר על זה, רק הוא מציין תופעה. הוא אומר בלשונו שדווקא צריך להפוך את המחשבות עלמא דחירות.

משפט נכוןשם פשוט

הרבה פעמים (לרוב) לאדם יש דימוי עצמי נמוך

זה גורם לו לשנאה עצמית, תיעוב עצמי מוסתר או יותר גלוי.

וזה הרבה ממה שהורס לאדם בחיים, זה התעללות עצמית.

בלי מודע האדם בעצמו מחבל לעצמו בחיים. 

כן. לצערנו זה קורה.חסדי הים
רטוב לי 🥶⛈️🪖בחור עצוב
מקווה שבינתיים החלפת טיטול, ואתה יבש ונקי 🤭פ.א.
"רטוב הוא לפני שמש"חסדי היםאחרונה
אחד הדברים הכואבים והמבלבלים זה שאתה מנסהחסדי הים

להעניק טוב מופלג היוצא מגדר הרגיל למישהו וזה נראה לאדם המקבל או לצופה מהצד כדבר מוזר. אז כבר פעם הבאה אתה לא יודע אם וכמה להעניק.

גם קשה לדעת למה הם חושבים שזה מוזר. אפשרויות: מסתכלים עליך כאדם מוזר בכללי, או זה לא נהוג המעשה, או הם חושבים שבצורה עקרונית אדם צריך שיהיה לו גבולות לעצמו, או סיבה אחרת לא ידועה.

אני יודע שבפנים אני כן אגואיסט ובעל גאווה גדול, רק אנשים בחיים האמיתיים חווים אותי הפוך, כי במעשים שלי אני מנסה לחפות על משהו בפנים או כי למשל בדיוק התעמקתי במהלך בתהלים, גמרא וזוהר על נדיבות וזה משפיע על מעשים שלי. קשה הדיסוננס הזה ועוד יותר קשה כשאתה מקבל סתירת לחי מהמקבל שהוא מקבל בפועל מצד אחד, אבל מסתכל עליך בצורה מוזרה ואומר לך בפירוש שמה שאתה עושה מוזר.

נדמה לי שהעבודה צריכה להיותמשה

יותר בפוקוס על מה נכון לך (גם רגשית וגם נשמתית) ופחות על מה העולם חושב על זה. רצית לעזור לו? אתה שמח בלעזור לו? הגוף שלך מרגיש טוב אחרי שאתה עוזר לו? מעולה.

אתה מרגיש מרוקן? זה סיפור אחר.

הענין שכאשר יש לך אינטראקציה עם מישהוחסדי הים

ביחס נותן ומקבל והסובבים, והם מסתכלים על הנתינה שלך בצורה מוזרה, אז פתאום אתה מעלה ספקות בעצמך האם הנתינה שלך היתה נכונה או לא, או שחרגת.

אתן דוגמא שהיה לי בעבר, לא מה שקרה לי בימים האחרונים. פעם הייתי בדייט ונתתי טיפ נדיב, והבחורה אחרי זה התלוננה שלא הייתי צריך לתת את הטיפ ולא ככה עושים בישראל. הייתי בהלם, כי ברור שאנחנו הלכנו לחתוך. אבל זה כן העלה אצלי שאלות באותו זמן אם נהגתי נכון, ואז עם הזמן זה פשוט התיישב על הלב שעשיתי את הדבר הנכון וצחקתי על זה, אבל באותו זמן זה כן העלה אצלי ספקות.

זה עוד יותר מעלה ספקות כשהמקבל אומר לך שזה לא מקובל ומוזר, אבל לוקח את מה שנתת בסופו של דבר.

לכאורהמשה

זה אומר שפשוט ספגת אליך (אדם רגיש? אני טועה) את התגובה שלה. כלומר בעצם במקום השיפוט שלך אז לקחת את השיפוט שלה על המערכת שלך.

זה בסדר לדעת שזה מה שהיא חושבת, בשכל אולי היא צודקת אבל בלב שלך אתה מרגיש פה מתכווץ.

אני רגיש לזולת. אני רוצה שיהיה למיחסדי הים
שאני נותן טוב.
תמיד יהיה את המישהו שיטיל ספק במעשים שלך...בנות רבות עלי

עזוב אותך, תעשה מה שטוב לך ומה שאתה חושב לנכון... אם למדתי משהו בחיים זה לא להתייחס לכל יציאה של מישהו.

לברר את האמתנחלת

עם עצמך. אתה נותן בלב שלם וטוב לך עם זה באמת, אז זה מה שחשוב.

אם זה לחפות, כמו שכתבת, על משהו שאתה לא אוהב בעצמך, הרי אין

זו נתינה אמיתית, ולעתים הזולת מרגיש את זה.

הכי חשוב זה לבדוק עם עצמך, למה, ואיך, וכמה - וממה זה נובע,

ולתת ממקום אמיתי באמת, אפילו אם הוא פיצי פיצי - כי זו האמ

שלך (כרגע, מחר, ויותר...). כי הסתירה בין איך שאנחנו, וכמה

אנו רוצים באמת ( כי בדוגמא הזו, לתת) לבין מה שאנו עושים

בפועל, כתוצאה מהרגשה לא טובה עם עצמנו וחוסר רצון

ויכולת לקבל את עצמנו כך! אז אנו מזייפים ולא כל כך חשוב

ובכלל לא חשוב, מה השני חושב; חשוב איך אנו מרגישים

עם עצמנו, בכנות. 

לפעמים הולכים לשיעורים שמדברים על חסד ו מידות

נעלות ו"נדבקים" בזה לזמן מה. אבל אחר כך, לפעמים

ההתלהבות הזו נושרת, כי אנחנו עדיין לא שם ולא עובדים

על זה נכון.

מאוד קשה לקבל את עצמנו כמות שאנחנו. מאוד.

לפעמים זה מתוך ביקורת שיפוטית וקשה שספגנו

ולפעמים, אולי, אנחנו בעצמנו לא מכירים את עצמנו

כל כך טוב וחיים קצת בדמיונות.

חושבת שדיבור על זה, לא רק בפורום (לא מספיק לדעתי)

אלא עם חבר או מישהו/י קרובים שיכולים לשקף את המצב.

גם אז, לצערי, התכונה הזו לא עוברת כל כך מהר...

צריך לדבר עוד, לקרוא דברים בסגנון (ולא דברים

שמעיפים אותנו למעלה ואחר כך גורמים לנו ליפול

בחבטה קשה על האדמה).

הדרך של ר' אושר, כך שמעתי, מאוד יכולה לעזור,

כך שמעתי. אבל עם הדרכה, אחרת, אם אנו נוטים

להלקות את עצמנו (למשל), נמצא גם שם את

המקום הזה...

הוא מדגיש שכל אדם הוא בעל גאווה, בעל תאווה,

וכו' וכו', ואם יש משהו שאנו עושים טוב, זה כי

הקב"ה עוזר ומרחם עלינו.  אבל זה בקיצור

נמרץ, כי אני לא מכירה היטב את הדרך,

למרות שמכירה אנשים שזה הפך להם את החשיבה

ב350 מעלות. וגם הרגיע.

יש אנשים רבים (כולל אני) שסובלים מהדיסוננס

הזה (אמרתי נכון את הדיסוננס הזה?), וזו

חתיכת עבודה וחתיכת כאב.

וחושבת לקרוא חומר שמדבר על זה.

כמובן ששכחתי, כרגיל, לאמר, שהשאיפה

הזו להיות טוב, לכשעצמה, מראה שאתה

באמת טוב.

אגב, ד"ר יחיאל הררי באתר "התבוננות

פנימית", לבטח מדבר על זה.

ויש עוד, כנראה פוסטים, וזומים וכאלה.

החיים הם גשר צר, כמו שאמר ר' נחמן,

והעיקר, לא להתפחד כלל.... (לא להפחיד את עצמנו...)

זהו זה. שבת שלום לכולכם.

כן...נחלתאחרונה

זה נכון, אבל לא לכולם זה כל כך קל. בכלל לא.

תהיות פילוסופיות של ליל סערהאוי טאטע!

הטוב

מה זה בעצם אומר שמשהו הוא טוב?

מה מגדיר משהו כטוב?

מה בעצם מיוחד בדברים טובים?

ומה בעצם אנחנו מתכוונים שטוב לנו?

מנסה טיפה להעמיק מה זה בעצם אומר הטוב הזה

זה מושג יומיומי אבל הוא חמקמק

אשמח למחשבות שלכם

את שלי אשתף בהמשך בעזרת השם ובלי נדר, כשהם קצת יותר יתבשלו

מעניין ממשאוי טאטע!

תודה

האמת שאני כתבתי טוב לא התכוונתי דווקא לטוב במובן של נכון מוסרית אלא גם לטוב במובן הנעים והמועיל

כלומר גם מסעדה טעימה היא מסעדה טובה למרות שאין בה שום דבר מוסרי

אבל ברור שהמוסריות היא גם חלק מהטוב הזה

כש...נחלת

כשחיים את האדם שאנחנו בכל המובנים. כשמחים בחלקנו אבל משתדלים

לדייק יותר במה שממלא אותנו סיפוק. בנתינה לעצמנו ולאחרים בצורה מאוזנת,

כשמצליחים להתגבר על משהו אצלנו, ולו אחת ליום ומבחינים בזה.

כשמצליחים לגרום למישהו (במיוחד במשפחה) שמחה. כשמצליחיףם

לבטא את הכשרונות שבנו, כשבסוף היום, כשמתבוננים אחורה, מרגישים

שהיום מוצה. היטב ולא בוזבז. מוצה נכון. כשזוכרים שהשם מלווה אותנו

תמיד בכל זמן ובכל מקום.

את אומרת הרבה דברים נכוניםאוי טאטע!
אבל אני מנסה למצוא איזה מכנה משותף יותר יסודי ושורשי
כי האל ציווה כמהר"ל, לא כמו הרמב"םחסדי הים
במו"נ, וגם הוא מודה כשעובדים את ה' ולא עוסקים בפילוסופיה, עושים את זה שהאל ציווה כמבואר במשנה תורה.
בהחלטנחלת

מותר לשאול ולתהות כפי שהיא תוהה (בליל סערה...). בטוחה שיש הרבה ספרי קודש שמדברים על זה והוגים בזה.

צריך למצוא אותם.  אולי תנסי לשמוע שיעורים של הרב אהרן לוי בהידברות. מאוד מתקבל על הדעת שגם הנושא

הזה עולה באחד השיעורים, או ביותר.  אפשר גם לשאול אותו בתגובות. הוא עונה, אמנם בקצרה, אבל זה יתן

כיוון מחשבה...

מה עם הרב נויגרשל? אם לא טועה, בימי שלישי בערב (22.00?). שואלים אותו כל מה שמעניין, מטריד,

מעלה תהיות....מאוד ממליצה. הוא גם יכול להפנות לשיעורים ו/או ספרים העוסקים בזה.

הוא עמוק וירא שמים ויודע ה מ ו ן.  

אולי אפשר לחפש גם באינטרנט , כמובן, עם ביקורת ולא לקבל כל דבר  - עם ביקורת ומחשבה.

להשוות לחכמינו, לדרך התורה.

בצורה שטחית אולי, שהטוב הוא הקב"ה. הוא מקור הטוב וכל מה שנובע ממנו הוא טוב.

ועדייןנחלת

מו"נ נחשב לספר פילוסופיה, לא?

כן. לכן שם הוא טוען שיש סיבות וטעמים למצוותחסדי הים
מה שמראה חיות רוחנית וגשמית בצורהחסדי הים
הרצויה לאל.
בתמצותבמשפנחלת

במשפט אחד, למצוא חן בעיני אלוקים ואדם.

אולי, זה הטוב.

אני מבין את זה בעומק כדברי דודי ההפלאהחסדי הים
כתובות קיא ע"ב: "וכמו שבקבלת התורה מסרו נפשם בדביקות להשי"ת וירד עליהם ט"ל והחיים, כן האדם בעסקו בתורה לשמה ומיחד כל איבריו וכל עצמות בחינותיו בעין השכלי לאמתות אחדות הבורא יתברך שורש נשמתו אז הטל הוא מחייהו ומתפשט בכל בחינותיו ובכל איבריו חיות פנימי, והוא שאמר הכתוב [דברים ד ד] ואתם הדבקים בה' אלהיכם חיים כולכם היום, רצ"ל כולכם כל בחי' רמ"ח איברים ושס"ה גידים מתפשט בהן מצות עשין ולאוין כמ"ש חז"ל את האלקים ירא זו מצות ל"ת ואת מצותיו שמור זו מצות עשה כי זה כל האדם באיבריו וגידיו ומחייה אותם. ומ"ש היום הוא ענין שאמר עולמך תראה בחייך שמרגיש בנפשו חיות פנימי הוא בחינת התחיה אשר יהי' לעתיד נגלה לעין כל."
טוב - טוב אנושי שמבטא את הטוב האלוקי המוחלטזיויק
נכון.נחלת
אם הבעיה היא שאתה לא נרדםשלג דאשתקדאחרונה

אני מציע לך לקרוא את הדיאלוג האפלטוני הידוע "אותיפרון", או למצער לקרוא את "פרוטגורס". הם עוסקים ממש בנושא הזה.

אני לא בטוח שתצא מהם תשובה חד משמעית, אבל אני בטוח שתירדם די מהר

לא יודע איך להתקדם...והנה חלום

אני משתף בקצרה

מתחילת המלחמה הייתי בחמישה סבבים, קרוב ל300 יום מילואים בכל הגזרות. כל פעם היה לי קשה מאוד לחזור חזרה, שוב לחזור למשפחה שוב להתחיל לעבוד. פעם אחרונה  שקבלתי צו מילואים כבר לא היו לי כוחות למרות שהיה לי מאוד קשה לסרב.

כבר כמה חודשים אני לא מצליח לחזור לעצמי. מרגיש לא מאוזן. לפעמים אני באנרגיה מטורפת ולפעמים בסוג של דיכאון. אשתי והילדים מנסים להכיל אבל אני רואה שכבר קשה להם. לפעמים מתפרץ ממני כעס בלתי נשלט (לא אלים, מעין מרירות ושפוטיות על החיים) ולפעמים אדישות בלתי נשלטת שלא בא לי לעשות כלום ולא מעניין אותי שום דבר.  

הייתי בטיפולים מסוגים שונים, גם טיפול אישי וגם טיפול זוגי. אני מאוד משתדל לישון טוב, לאכל טוב, להשקיע בפעילות גופנית, ללמוד אמונה ובטחון אבל כשמגיעה הנפילה הכל מתרסק והחיים הופכים לסיוט לא מאוזן.

קבעתי תור לפסיאטר וזה מתקרב. אני מפחד ממש שנדפק אצלי משהו וזה בלתי הפיך.

האמת לא יודע למה אני כותב, מה אני רוצה מכם...

אולי מישהו חווה משהו דומה?

לא חוויתי משהו דומהסוף טוב

אבל רוצה להרים לך על המאמץ לחפש פיתרון!

עברת שנתיים מטלטלות וברור שלנפש זה לא קל.

מאמינה שטיפול כזה או אחר יוכלו לעזור.

בהצלחה רבה!!

בהחלטנחלת

בס"ד

מאמינה שבעזרת השם (תמיד לבקש מהקב"ה! -  ובמקרה הזה, שהרופא יהיה שליח טוב) תרופות לזמן מסויים בהחלט עשויות לעזור.

מה עם נסיעה קטנה (או גדולה) לאיזו מדינה שקטה, רגועה, שהדבר המסעיר ביותר בחדשות זו הידיעה שהליגה המקומית זכתה

בגביע כסף ב...טניס שולחן? - כדאי ללוות בשביל זה. אבל זה באמת מאוד אינדיבידואלי.  מה עוד, שיש עכשיו בעיה עם כל מיני

מדינות למיניהן.  אבל אולי אפשר למצוא כזו; פינלנד אולי? אמנם קר שם ומן הסתם יש גם אי אלו דובים, אבל יש שם איים

קטנים נחמדים בים, ליד הלסינקי.....באמת. אפילו אנחנו חשבנו על זה.

סתם, מן בטן גב כזה של חורף.... בהחלט אפשר להינות. תגיד שאתה מבהוטן, או מקפריסין - מהחלק התורכי אם  מישהו יפרוץ

במלל יווני ולהיפך - מהחלק היווני, אם מישהו...  בקיצור של ידעו שאתה יהודי.....

ובהוטנית - מאה אחוז שאף אחד לא מבין!

אגב, זו הצעה רצינית (לנסוע מכאן קצת, כדי להשתחרר).

עדיף, לענ"ד, או לבד, או עם האשה, אבל בלי הילדים. רק אתה, או אתה והיא. יש לכם היכן להשאיר את הילדים לזמן מה?

אבל הכי חשוב, אנו חושבים, כן לקחת תרופות לזמן מה.  מכירה אנשים נורמטיבים, אינטליגנטים מאוד, מוכשרים, טובים ונפלאים, שלקחו תרופות בזמנים קשים.

השם חנן את הדעת כדי להמציא רפואה, לנו, כשהנפש שלנו מתערערת. זו מתנה. כן, מתנה!  משהו השתבש, בעקבות מה שעברת ועובר, משהו שנורמלי וטבעי

לחלוטין שיתערער. אז למה לא לתת לה קצת שלווה, קצת רוגע, קצת שמחת חיים, בינתיים? עד שהיא תשוב לעצמה? למה להתאכזר ולהתעלם ממנה?

כל הכבוד שאתם שוקלים אפשרות כזו. הכרתי מישהו (הלום קרב) שלא רצה אפילו לשמוע על כך.  כשהסכים, היה כבר קצת מאוחר...

יש דיעה קדומה נגד תרופות כאלה. מכירה גם מישהו שהיה צריך לקחת תקופה, ואחר החליט שזהו, הוא לא רוצה יותר,  היה מר ועצוב אחר כך.

וגם, שיחות שיחות שיחות עם מישהו שאתה מרגיש אמון כלפיו. ואם זה פסיכולוג, שיעלה כמה שיעלה.

הכי חשוב לחזור להיות באיזון. ו...שמח!

אולי יש דבר מה נוסף שאתה יכול להוסיף למערכת הבריאות שלך? שהיא נפלאה כל מה שאתה עושה (הלוואי עלינו), ואין ספק שהיא מועילה גם לנפש,

אבל כולה טיפול מסור מאוד בבריאות גופנית, בעיקר. אז אולי....

משהו באמנות, למשל?

מה עם לרכוש כן ציור , בד, או נייר, צבעים למיניהם (אקריליק, פנדה עדין, צבעי פסטל, שמן, פחם) ולזרוק הכל על הנייר?

רגע, מה עם לזרוק את המרירות על נייר, פשוט לכתוב, מה שבא, בלי ביקורת, בלי צנזורה, בלי שזה יצטרך לצאת טוב,

פשוט לשרבט  מה שבא?

ויש מיני תראפיות, כמו גשטאלט, תראפיה באמנות, תראפיה בדרמה וכל הסגנונות (NLP ועוד. תלוי למה אתה

מתחבר. יש אנשים שמתחברים דווקא לתראפיה הנושנה והותיקה - לדבר עם מישהו, לדבר, לבכות, לזעוק.)

בני אדם  חווים תקופות קשות מאוד לעתים. מאוד קשות.  מכל מיני סיבות. העיקר - אין יאוש כלל! לא להתייאש!

רב נחמן  ל  א    מ ר  ש   ה!!!

ואם הוא לא הרשה, אז הקב"ה, על אחת כמה וכמה!

רוצים לשמוע ממך עוד. בבקשה.

סבלנות. קודם כל, לעצמך!

תהיה בקשר. בבקשה!

נ.ב.נחלת

במידה ולא התייאשת לחלוטין מהטיפולים למיניהם, יש מקום בירושלים, ברח' חירם (ליד שמגר, ליד רח' ירמיהו) הנקרא "למרחב".

רק כרטיס קופת חולים.

שמעתי שהם עושים עבודה טובה מאוד. 

אבל יש תורים ארוכים. אלא ש.....הכל מהקב"ה. הוא כבר יסדר לך תור מהר. תבקש ממנו. לא לדאוג.

מיועד לחיילים דווקא?אורין
למרחב?נחלת

לא. בכלל לא. לכל מי שמתקשה ורוצה להעזר , כמו שנעזרים בחברותא, כשלומדים. "

אין אסיר מתיר עצמו מבית האסורים..."   לפעמים כן, יש אנשים אולי שיכולים, אבל איש את רעהו יאמרו חזק!

זה גם מקום דיסקרטי וצנוע.

תודה. המטפלים בעלי הסמכה טיפולית?אורין
כן.נחלת

בהחלט.  מקסימום יש מטפל/מטפלת כמה חודשים לפני הרשיון.

מכירה מישהי שהיתה שם והמטפלת היתה מצויינת, למרות

שאת ההסמכה הרשמית קבלה חודשים מספר אחר כך.

למיטב זכרוני, יש לה כבר קליניקה משלה.

אבל, קחי בחשבון תור ארוך. תבקשי מהשם שיקדימו לך.

מתארת לעצמי במצבים אקוטים (את לא נשמעת לי כזו),

הם מקדימים.

טיפול זו מתנה נפלאה שאדם מפרגן לעצמו.

(כל אחד וסוג הטיפול שמתאים לו, שמדבר אליו).

תכנית עמיתנקדימון
מילאת את השאלון?
עמית?נחלת

לא מכירה את התכנית הזו. אבל חשבת גם על משרד הביטחון.

אולי גם הוא יוכל לסייע? הם מודעים ל"מצבי הרוח" האלה.

אתה לא היחיד, אבל אפשר לצאת מזה. אם לא היית מושפע

ממה שעברת, א ז   היה מקום לפקפק בשפיותך..... מחילה.

לענ"ד,  א  ס  ו  ר   לך  לצאת למילואים שוב. בשום אופן!

אל תחשוש, לא יעשו לך שום דבר. אל תצא שוב למילואים.

היית......די והותר.  מספיק!

יש ספרנחלת

אמיתי על הלום קרב, שהיה משכיל , אינטליגנטי ורגיש בצורה יוצאת מן הכלל.

הבעיה היתה שלא רצה להעזר בשום פנים ואופן, וגם הכחיש את מצבו.

אז מודעות למצב, זה   א ב   ויש לך את זה, ב"ה!

לא לשאול אותי בבקשה מה שם הספר, כי לא אומר. 

אחרי שתרגיש טוב יותר, בעזרת השם, אגלה...

כך לשאר המגיבים: נא לא לשאול.

נ.ב.נחלת

בתקופה שעליה מדובר בספר, משרד הבטחון התנהל והתנהג איום ונורא.

חוסר מודעות...פחד!

עכשיו, זה אחרת (לצערנו).  אבל זה נסיון. הנשמה שלך גדולה מכל ההרגשות האלה,

לא משנה לה מילואים, כלום, והיא בתוכך. 

רק סבלנות. בראש ובראשונה, לעצמך!

עוד משהונחלת

ער"ן - לשיחות טלפוניות כשמרגישים "על הפנים".....

1201

לפעמים הבחירה שלנו, היא כנראה במינימום שבמינימום. בחוט דק יותר מקור עכביש.

והבחירה בחוט הכמעט שקוף הזה, היא הנצחון הגדול; זו טפיחת השכם שלנו. זו

הנחת שאנו עושים בכך לקב"ה....

נמאס לנו, חושך ויגון, די, לא יכולים יותר.....הי, יש חוט שקוף ודק שלנו שממתין

שנראה אותו. שנבטח בו.

יודעת שלא שייך להביא את השואה עכשיו - דור דור והנסיונות שלו, אבל בכל זאת,

אמי ע"ה, שהיתה בת יחידה ומפונקת, הגיעה למחנה ההשמדה וכשחיפשה את

אמה, סבתי ע"ה, הצביעו לה על הארובה....

בסוף המלחמה שוחררה על ידי הרוסים, אם איני טועה ועשתה את המסע המתיש

והארוך לביתה, בהונגריה, בכפר ושם שהתה אצל שכנים גויים 7 חודשים לבית

שלה, לא העזרה להיכנס. בין כך לא היה שם דבר, הגויים השכנים, בזזו את הכל)

פעם, ישבנו יחד, אמי, חברתה (גם ניצולת שואה, אלא מה) ואני. היא הרימה

עיניים ואמרה בפליאה: אני לא מאמינה! אני בירושלים! נולדו לי ילדים!

אני לא מאמינה.

כן. היינו כחולמים. ולכל אחד מאיתנו, שלא נשכח, יש את היינו כחולמים

שלו. בתוך הביצה השחורה, המסריחה (סליחה) הכי נוראית.

יש תקווה. יש חוט של כסף הקושר אותנו לנצח. עכשיו אנו מרגישים

שאין מוצא, אבל "מן המיצר קראתי קה, ענני במרחב ..."

לפעמים מגיעות מחשבות שחורות, מרות, אין לנו שמץ של חיותף

אבל האדם הוא דינאמי!  המצב ישתנה. ללא ספק. כל עוד הקב"ה

קיים (הוא לא יצא למילואים...), יש תקווה. הרי אנו חלק ממנו.

מהנצח.

ובכלל, לקרוא חדשות רעות וקשות, זה לא מוסיף.

אבל מה לעשות, המדיה לא תספר איך פתאום

נולד עוד ילד לאחר שראינו כל כך הרבה מוות,

איך חיבקנו, חובקנו, ליטפנו ולוטפנו, אפילו אם

זה פחות מפעם, איך הצלחנו לחייך למרות שבפנים

היו דמעות....

הלחם שלהם, זה פרסום הקשה, הרע. לא ללמוד מזה

ולא להידבק מזה. אתה, את, אנחנו - קצת יותר חכמים ממנה. לא?

מתארת לעצמי איזה "שפכטל" אקבל אחרי התגובה הזו. אולי

אפילו ימחקו.

הזורעים בדמעה (אוהו, איזו דמעה!), ברינה יקצורו.

איך אומרים באנגלית?

CHEAR UP!  (אולי זה כתוב עם שגיאות. מילא)

רוצה להוסיף כאן פריחה, מעוף של ציפור, שבלול עושה דרכו בכבדות אבל בנחישות

נרקיסים ועוד - אבל לא יודעת איך.

שכחתי משהונחלת

יש לנו חברים, חברה, שבאחת השבתות הרגישה.....רע. רע. רע.

היא הרימה טלפון כדי לשוחח , לדבר. כן. בשבת. 

כשהמצב בתוכנו פנימה אקוטי, חושבת שזה בגדר

פיקוח נפש דוחה שבת. אין ספק שהשם מבין את זה,

מאוד.

המון כוחותארץ השוקולד

מתפלל להצלחתך והצלחת המשפחה, אתם גיבורים וכך הכבוד על מה שעשיתם עד כה.

לא יודע מה לומר מעבר

חוויתי על קרובים אליגפן36

אחרי כחצי שנה מסבב אחרון התחלנו להרגיש רגיעה.

ועם הזמן רואים שיפור.

לא ידעתי שזה הפיך על הקרובים לי.

כותבת כי יש סיכוי לאור.

זה תהליך ארוך מאוד. מאוד.

כנראה של כמה שנים.

עם תמיכה טובה וסבלנות יש תקווה. 

תודה לכם!והנה חלום

חיזקתם אותי!

קראתי כל מילה

@נחלת תודה לך במיוחד על ההשקעה. 

שכחתי משהו (כרגיל)נחלת

לא לשכוח.....לבכות. מאוד חשוב. לבכות. חושבת שזה ירכך את הסינדול של הנפש, שלא יודעת מה. חושבת שההתייפחות, המירור בבכי

יעשו לה משהו טוב... זה ילחלח אותה...

מובן ותקיןהעני ממעש

יש לך קבנ של היחידה?

לוקח זמן וזמן ... לא פשוט

תצ'פר את עצמך, תרשה לעצמך להתפרק - אבל לא על המשפחה וחברים

נשמע לי שאתה בטווח הנורמה 

אחי הגיבור, זה עוד טרי ומאד טוב שאתה מודעזיויק
אל תילחץ, תכיל את הרגשות והתחושות, תעבד אותם, תמצא עם מי לדבר על זה בלי להעמיס על אשתך הגיבור, ואל תתבייש עשית מצווה ענקית למען עמ"י והמון מקנאים בך
אפשרנחלת

אפשר לפעמים לבכות על הכתף של אשתך. למה לא? היא אמורה להיות האדם הכי קרוב אליך..

לא התכוונו כאן שתשחק בבית את הגיבור, את איך שחיית לפני המלחמה, אלא שבכל זאת, אנשי

מקצוע טובים זה מומלץ.

לא, לא "בכל זאת"; יחד עם זאת. כמה שהיא יכולה להכיל. מרגישים את זה. וזה גם מקרב. אני חושבת.

גיבור יקררפואה שלמה

זו תגובה טבעית למלחמה אבל עשית צעד חכם מאד שפנית לפסיכיאטר. ככל שמטפלים מוקדם יותר סיכויי ההחלמה המלאה עולים מאד.

אין מה לפחד מהכדורים, יאפשרו לך לישון ולא לצאת מאיזון והפעילות הגופנית תעזור מאד, כל הכבוד על המצווה הענקית ועל המודעות.

חנוכה מלא אור וניסים

כמה דבריםאריק מהדרום
הרבה מאוד אנשים נוטלים נוגדי דיכאון מסוגים שונים, לא תאמין עד כמה, ציפרלקס (לתקופה מסויימת?) לא אומר עליך שמשהו נדפק אצלך, להפך, זה אומר שאתה צריך עזרה ואתה לוקח אחריות על עצמך ועל היקרים לך וכמו תרופה לסכרת, אפשר בלי, אבל חבל, תהיינה השלכות.

דבר שני, מה שעזר לי מעבר למה שכתבת בעניין השינה והכושר והתזונה, מה שעזר לי לעבור את החודשים הראשונים אחרי השבעה באוקטובר זה המון המון המון סטנדאפ ומוזיקה ביוטיוב.

בהצלחה

מסכימה!נחלת

יש דברים שאפשר לראות ולהקשיב. סומכים עליך. מחכים לשמוע ממך , לא חשוב מתי. מאמינה שזה מהר יותר ממה שאתה חושב.

ר' נחמן אמר שבראש ובראשונה האדם צריך להיות סבלני ל....עצמו!

ואיך שכחנונחלת

"תעיתי כשה אובד בקש עבדך" 

אם את מומחית לרבנו רבי נחמן אולי יודעת תשובהיוסי כ

למה רבנו המאומן, חזר לגלות אחרי 

שהיה חצי שנה 

בארץ הקדושה

אח יקר, תציץ פה בבקשהנקדימון
https://shikum.mod.gov.il/about/harvot-barzel/recognition

לנו עשו שיחת חוסן לקראת סיום המילואים, ואמרו שמי שהוא בתהליך הכרה של פוסט-טראומה, ברגע שהגיש חוות דעת מומחה אז כבר הוא זכאי למימון (מלא, נראה לי) במשך שנה עד לועדה הרפואית שתקבע נכות. הוא אמר שמבחינת משרד הביטחון, אין בעיה שבסוף לא תיגש לועדה - כלומר, האינטרס שלהם הוא לתת לך טיפולים כך שתצליח לצאת מזה בלי צורך בנכות. זה לכתחילה, כך אמר הקבן.

תברר על זה. אולי תבקש לדבר על אחראי חוסן ביחידה שלך. או בקבוצות פייסבוק שהגיוני שמעבירות מידע על זה.

משבר מוכר אחרי חוויות עוצמתיות (גם אישית)הגבעות בלב תמיד

גם מי שלא בטראומה, נורמלי לחלוטין להתקשות לחזור לשגרה אחרי חוויות מטלטלות כאלו בשנתיים... אתה מתאר משבר שקורה להרבה מילאימניקים. יצאתי עם כמה והרגשתי כמה הם מושפעים.. אחד בכלל לא היה במצב לדייט, כי היה באבל על חברים והלחימה הממושכת התישה אותו נפשית.

יש הרבה סדנאות, טיפול רגשי וכד' למילואימניקים בדיוק בגלל הצורך הזה, גם אם אתה מרגיש בסה"כ בסדר ורק מדי פעם צץ קושי..

שווה לך לבדוק בעיני. יש גם קבוצות שיח ע"י אנשי מקצוע וכד'..

תודה על מה שעשית למען עם ישראלטויוטה

ושה' שילח לך רפואה שלימה.

אין לי דברי חכמה לומר לך,

רק להחזיק לך אצבעות להצדיע לך,

ולהתפפל עליך .

אתה עושה דברים חשובים מאדיוסי כ

למען האומה, למען המשפחה, למען התורה והעבודה

אין לשער דרגת צידקותך במעשיך בצבא

דוד המלך שאתה חייל חשוב בשורותיו, מעלה אותך בדרגה

גם אברהם שלחם ב 4 מלכים, מברך אותך באופן אישי

ויהושע כובש הארץ

ויהודה המכבי

ורב אלוף שמעון בר כוכבא

הכל לצידך ולימינך

עלה והצלח 

סדנא ייעודית לחיילים וחיילות "מתחילים מחדש" ללא עלreni

מצרפת את הקישור.

הסדנא מיועדת לחיילים שמתמודדים עם הקושי בחזרה לשיגרה, ללא תסמינים של פוסט טראומה.

ממליצה לדבר איתם ולבדוק התאמה

Inheal סדנת מתחילים מחדש לחיילי וחיילות מילואים בשיטת

השיתוף שלך ככ חשוב!!!reniאחרונה

כותבת לך בתור מטפלת. פוגשת בתקופה הזו הרבה מאוד מילואימניקים שחווים משהו דומה מאוד למה שאתה מתאר.

חשוב לי להגיד בצורה ברורה: מה שקורה לך הוא תגובה אנושית, טבעית ושכיחה מאוד לחשיפה ממושכת לעומס קיצוני, סכנה, ניתוקים חוזרים מהבית וממעגל החיים הרגיל. זה לא סימן ש“נדפקת”, ולא עדות לכך שמשהו אצלך בלתי הפיך.

כ־300 ימי מילואים, בחמישה סבבים, בכל הגזרות – זה עומס שהנפש והמערכת העצבית פשוט לא נועדו לשאת בלי מחיר. הרבה אנשים מתפקדים “על אדרנלין” בזמן עצמו, ואז דווקא כשנגמרת הסכנה המיידית – המערכת קורסת. התנודות שאתה מתאר בין אנרגיה גבוהה לדיכאון, בין כעס לאדישות, הן סימן קלאסי למערכת עצבים שנמצאת עדיין במצב הישרדותי ולא מצליחה להתייצב.

העובדה שאתה:

מודע למה שקורה לך

מנסה לשמור על שינה, תזונה ותנועה

פונה לטיפול ו/או קובע תור לפסיכאטר

כל אלה מעידים על כוחות, לא על חולשה !

חשוב לדעת: טיפול פסיכיאטרי לא אומר בהכרח תרופות לכל החיים, ולעיתים מדובר בהתערבות זמנית שמאפשרת למערכת להירגע ולנפש להתחיל לעבד. בהרבה מקרים, כשהעומס יורד והוויסות חוזר, גם הצורך בהתערבות תרופתית משתנה.

כמה המלצות כלליות חשובות :

1. להתייחס למצב כאל פציעה נפשית, לא כאל כשל אופי. כמו שלא מצפים מאדם עם שבר לרוץ , כך גם כאן

2. להמשיך טיפול  - אפשר לפנות למרכזי החוסן באיזורך. מצורף קישור: סיוע לנפגעי חרדה - נפגעי חרדה | ביטוח לאומי

3 . לבדוק את הסדנא הייעודית ללוחמים שחוזרים לשיגרה , בקישור הבא:

Inheal סדנת מתחילים מחדש לחיילי וחיילות מילואים בשיטת

3. לזכור: מצבים כאלה כן משתפרים. ראיתי את זה שוב ושוב, גם אצל אנשים שפחדו שהם “לא יחזרו לעצמם”.

והכי חשוב-

אתה לא לבד, אתה לא מקולקל, ואתה כן בדרך הנכונה גם אם עכשיו זה מרגיש מריר ומבלבל..

עצם זה שכתבת וההסכמה לטפל בעצמך– זה כבר סימן של חיים שרוצים לחזור לאיזון , וסימן לאהבה והאחריות שלך כלפי המשפחה שלך.

הרבה כוחות !

שאלה על פייסבוקיוני.ו.

התחלתי להשתמש לאחרונה, ויש משהו שאני מנסה להבין אם הוא מובנה או שאפשר לשנות אותו בהגדרות.

ב"מסך הבית", לא משנה אם מהמחשב או פלפאון, תמיד מראים לי כל מיני פוסטים כנראה ויראלים של כל מיני אנשים שלא חיפשתי ואני לא רוצה לראות בכלל.
יש אפשרות להסתיר אותם?

פייסבוק הוא מעצבן כזה. יש לזה איקס בצדתמיד בבטחה

אבל זה רק מסתיר דברים מהאדם הספציפי הזה

זה היוני.ו.

"i don't want to see this"?

או "I'm not interested"?

לזה הכוונה?

(ובאמת לא ידידותי)

כן, נראה ליתמיד בבטחה
האינטרס שלהם זה לדחוף לך תכנים ויראליםזיויקאחרונה
כדי שהאלגורתים שלהם יעבוד

אולי יעניין אותך