אני רוצה לנסות לדייק את המשל, ולשלב את משל הכלים בהקשר רחב יותר.
בניית של בית ששואף ליעד משותף מסויים, בין אם זה מגיע כיעד אישי של אחד מהצדדים והשני מחזק או ששניהם כאחד רוצים להתחזק בעניין, היא עניין שדורש דימוי ומשל שמתייחס למעורבות של רבים.
קשה לדמות את זה לכלי שכל העניין הוא רק למלא אותו בכמה שיותר ממה שזה לא יהיה. זה מפקיע קצת את ההתייחסות היותר אישית לפרט, לתהליכיות, להבנה שגם אם יש יעדים זהים לאנשים שונים, נקודת המבט שונה והדרך האישית של כל אחד דורשת לפעמים מאמץ שונה.
זה כפשוטו כמו מאמץ של לוחמים שנמצאים בשדה קרב או באימון, זה כמו מאמץ של נבחרת וקבוצה להשיג את היעד ולנצח במשחק, או כיתה שרוצה להשיג הישג משותף כלשהו.
כמו בכל אלו ובעוד מקרים אחרים, המאמץ המשותף מקדם להשגה של היעד, אבל עדיין כל אחד די עומד בכוחות עצמו מול מה שהוא מתמודד מולו. גם אם יש כח עזר, תומכים, מחליפים או מי שיכול להוריד מעמסה ולהגיד: 'בזה אני טוב, אז אני אעשה את מיטב יכולתי בשטח הזה, ותעשה את מה שאתה טוב בו כפי יכולתך ומיטב מאמציך'.
הרי אם הכדור נמצא אצל מישהו, אף אחד לא יכול להשפיע על מה שבידיים שלו ועל המהלכים שיעשה מלבד הוא עצמו. יכולים לכוון אותו, להסב את תשומת ליבו, אבל לא לפעול במקומו.
לוחם יכול לבקש תמיכה, יכול לבקש הכוונה ויש מערך שלם שתומך ומגן ושומר מסביב, אבל הפעולה עצמה בידיים שלו, ותלויה בשיקול דעתו ובמאמציו האישיים.
במרוץ שליחים אפשר לעודד את הרץ התורן, אבל אף אחד לא יכול להגביר או להשפיע על הקצב ומהירות הריצה שלו מלבד הוא עצמו.
ככה גם בבית, רק שבבית המטרה היא לא 'יעדים' שצריך לכבוש ודי להגיד הגענו וזה בידינו, ניצחנו.
עבודת הבית היא שונה, ודורשת התמדה לאורך ימים ושנים. היא דורשת יותר אורך רוח וסבלנות, וכל יום כל רגע צריך להיות מכוונים ל'יעד'. בכל רגע ההחלטה איך ומה לפעול יכולה להשתנות בהתאם לתנאי המציאות המשתנים, ויש שם מקום לגמישות. ואולי פה נכון להכניס את משל הכלים, כי מנקודת מבט כזו המערכת כולה עובדת כאחת, מתוך התגמשות הדדית, למען הרחבת הכלים המשותפים. מתוך ההכרה הזו שכל אחד יש לו חלק שהוא אחראי עליו ויש ביכולתו להשפיע על הגמשתו, כל אחד יתמקד במה שבידיו ולא במה שבידי השני. אז גם אם השני לא יעשה, לי יש יכולת להרחיב בשטח הזה במה שכן בידיים שלי.
ואז עולים קולות, אף אחד לא פראייר לעשות כשהשני לא עושה. אז ממשיכה את הרעיון...
במצב של בניית בית היעד מוגדר אחרת.
אולי יעדי המשנה יכולים להיות להתחזק בזה, להשתפר בזה, שהדבר הזה יבוא יותר לידי ביטוי ברמה המעשית וכו'. אבל מעל הכל יש יעד אמיתי ארוך טווח שהעניין הוא להגיע להסכמה לגביו, שהוא היעד המבוקש באמת וביחס אליו מושקעים המאמצים המשותפים:
לנהל חיי משפחה וזוגיות בריאים ומיטיבים שמחים ומשמחים. כאלו שבהם האווירה היא כזו שמעלה את ההרגשה הטובה, שהתמיכה מחזקת ונותנת מעצמה את הכוחות להתמודד בכל אותם מקומות שכן, עם כמה ששותפים בכל, הם אישיים ופנימיים, ויש מצב שהשני אפילו לא יבין מה ועל מה בכלל ההתמודדות הזו, כי הוא לא אני כמו שאני לא הוא, גם אם הוא שם בכל כולו תומך ומחזק.
ובשתי מילים : שלום בית.
אז אין פה פראיירים, ולא הקרבה של מ(י)שהו. יש פה בחירה מתוך רצון, לשלב כוחות ומאמצים כדי להשיג מטרה שחשובה לשני הצדדים - קרבה אמיתית ומקום בעולם לקרוא לו בית, שבו יש שלום והוא יהיה כלי מחזיק ברכה.
אז ברמה המעשית זה אומר להכיר בזה, שכן אנשים שונים ויש לכל אחד את הדברים המיוחדים לו, לטוב ולמוטב. לכל אחד איכויות שונות ואתגרים שונים, מסוגלות ומוגבלות, וכולם יחד בנו כל אחד למי שהוא, ואת עצמו כמכלול הוא מביא למערכת הזוגית והמשפחתית. והעבודה המשותפת מביאה למקום שאדם לפעמים יאמר ''למד אותי איך להגיע לשם גם. אני יודע שאני יכול ובך יש את שחסר בי, ואתה יכול לעזור לי להתקדם לשם'', ולפעמים יאמר "אין לי מסוגלות או יכולת לדבר הזה, אני רוצה וצריך שתהיה שם ותאזן אותי".
ועבור שני המצבים כאחד הוא בחר במי שמולו, כמי שאיתו ישתלם או יתאזן.
ואולי זה עונה גם על השאלה האחרונה שהעלית פה בהמשך.