
עימות חריף התפתח היום (רביעי) בין שר הביטחון ישראל כ"ץ לדרג הצבאי, בין היתר עם הרמטכ"ל רא"ל הרצי הלוי ודובר צה"ל דניאל הגרי.
העימות החל לאחר שהשר כ"ץ הנחה את הרמטכ"ל לשתף פעולה באופן מלא עם מבקר המדינה. דובר צה"ל הגיב שהצבא משתף פעולה עם מבקר המדינה ומתק ביקורת על ניהול הדיון בתקשורת ולא בשיח בין הרמטכ"ל לשר הביטחון.
בעקבות הודעת דובר צה"ל הוציאה לשכת שר הביטחון הודעה נגד תא"ל דניאל הגרי, דובר צה"ל, על כך ש"חרג שוב מסמכותו", עם הערה כי הפעם התנצלות לא תספיק כמו במקרה הקודם בו הגרי התבטא על חוק פלדשטיין.
מוקדם יותר כאמור כ"ץ הנחה את הרמטכ"ל לשתף פעולה באופן מלא עם מבקר המדינה מתניהו אנגלמן הבודק את אירועי השבעה באוקטובר בצה"ל. כ"ץ אמר כי הוא מורה לרמטכ"ל לאפשר למבקר המדינה גישה לכל חומר שיידרש, ולשתף פעולה באופן מלא עם הליך הביקורת. "לא ייתכן מצב בו יצטייר שצה"ל חושש מביקורת ומשקיפות ציבורית נדרשת נוכח חומרת האירועים שאירעו ב-7 באוקטובר בעת פיקודו של הרמטכ"ל על צה"ל", אמר.
בנוסף לכך, שר הביטחון הזכיר לרמטכ"ל את הנחייתו לסיים את התחקירים שמבצע צה"ל עד לסוף החודש הנוכחי ולהציג לו בקצב מהיר יותר את התחקירים שכבר מוכנים, כדי שיוכל לבחון אותם ולעמוד על השפעתם על סבבי המינויים המתוכננים בצה"ל.
בהמשך להודעתו כי לא יאשר מינויי אלופים בצה"ל עד לסיום התחקירים, הוסיף השר שבשל העיכוב בהצגת התחקירים והעובדה שתחקירים מהותיים, בין היתר אירועי ה-6 וה-7 באוקטובר, טרם הוצגו בפניו, ישנו קושי גדול לאשר גם מינויים בדרגים נמוכים יותר להם השפעה כוללת על פעילות צה"ל. "לפיכך החליט לאשר בשלב זה רק מינויים עד דרגת אל"מ שיוצגו בפניו וייבחנו על ידו ובכוונתו לזמן את הרמטכ"ל לפגישה כדי לדון בנושא".

דובר צה"ל הגיב בהודעה חריפה והציע לנהל את השיח מול הרמטכ"ל ולא בתקשורת. "צה"ל מנהל מערכת תחקירים מקיפה לשיפור ההגנה על המדינה ואזרחיה. התחקירים מתקדמים לפי עומס הלחימה - המפקדים שמנהלים את הקרבות הם גם אלה שמבצעים את התחקירים. צה"ל משתף פעולה באופן מלא עם מבקר המדינה, למרות שמעולם לא נערכה ביקורת כזו במהלך מלחמה. כבר בימים אלה מתקיימות 18 ביקורות מבקר בצה"ל. תחקירים איכותיים הם בסיסי חשוב מאוד ללמידה וביקורת המבקר. התחקירים יועברו למבקר בשקיפות מלאה בסיומם".
בהמשך ההודעה הפריך דובר צה"ל טענות שעלו מהודעת מבקר המדינה: "יש לציין כי לשכת הרמטכ"ל והרמטכ"ל לא המליצו לאף גורם צבאי לפנות לייעוץ משפטי. זהו הליך קבוע של הסנגוריה הצבאית, שביצעה אותו מתוקף תפקידה ועצמאותה מבלי צורך לבקש לכך אישור. נדגיש כי לא ישב אף משפטן בתחקירי צה"ל ואף לאנשי הפרקליטות הצבאית אסור לנכוח על-פי חוק חיסיון התחקיר".
על הודעת השר כ"ץ בעניין המינויים בצה"ל כתב דובר צה"ל: "תהליך המינויים בצה"ל הוא מקצועי וענייני, אחריות לאירועי השבעה באוקטובר נבחנת לעומק והיכן שאין בהירות, ההחלטות נדחו. צה"ל מחויב להמשיך בתהליך מינויים מקצועי למען משרתיו הנלחמים כבר שנה ושלשה חודשים ברצף. פתרון הסוגיות צריך להתקיים בשיח בין שר הביטחון לרמטכ"ל ולא דרך התקשורת".
דובר שר הביטחון אדיר דהן הגיב בשמו של השר: "דובר צה"ל, שהתנצל לא מכבר על שחרג מסמכותו, ותקף את הדרג המדיני - שוב חורג מסמכותו, תוקף ומטיף מוסר לדרג המדיני. התנצלות הפעם לא תספיק".
יו"ר מפלגת נעם סגן השר אבי מעוז קרא לפטר את הלוי. "אדוני שר הביטחון - הגיע הזמן לפטר את הרמטכ"ל ויחד איתו את דובר צה"ל. היום כולם יבינו את המהלך. הם פשוט הגדישו את הסאה".
מוקדם יותר השבוע אמר המבקר כי צה"ל "מהלך אימים" על עדים בתחקיר. "אם וכאשר תוקם ועדת חקירה ממלכתית נתאם גזרות, אבל תפקידנו לבדוק את אחד הכשלים הגדולים ביותר ונעשה את מלאכתנו, זה כוח אדם שעוסק עשרות שנים בביקורת על הגופים הביטחוניים האלה. היום היה פיגוע קשה, במהלך המלחמה פרסמנו דוחות על אבטחת הצירים ביו"ש, ניתן לעשות ביקורת על גופי הביטחון גם במהלך הלחימה". אמר המבקר.
הוא סיפר על הקשיים בהליך הביקורת שמקיים משרדו. "יש לנו גם חסמים. מול משרד ראש הממשלה היו לנו פערים מסוימים וגם עם גורמים אחרים. אני אגיד שכרגע הדברים יותר מסודרים. עם זאת, אני כן רוצה להתייחס ברשותכם ולחלוק עמכם פערים. פערים זאת אומרת שלא ממציאים לנו מסמך כזה או אחר או לוקח זמן להמציא את המסמך. היו קשיים בדברים האלו. אני רוצה להתמקד ברשותך בפערים שקיימים היום. אם אני לוקח את הדו"ח על המסיבה ברעים, מדובר על 364 אנשים שנטבחו באכזריות, נחטפו, יש מאות פצועים. המחויבות שיש לנו היא לספק תשובות לבני המשפחות ואזרחי ישראל. אנחנו נציין כבר 15 חודשים לאחד המחדלים הגדולים וכאשר אין גורם אובייקטיבי, ובלתי תלוי שמשיב על השאלה מה קרה: איך היה תהליך הרישום במסיבה, איפה הייתה האבטחה".
"אני כבר אומר, מראש שהיעדים שלנו זה בדיקת כלל הגורמים - דרג מדיני, צבאי ואזרחי. בתחילת הדרך נתקלנו בקשיים רבים, תחילה אלו היו משרד ראש הממשלה וצה"ל, בעוד ניתן לשבח את שר הביטחון לשעבר שאמר 'תקחו את המחשב שלי, תעיינו במה שאתם רוצים ותיקחו חומר', גם המוסד, גם השב"כ והמשטרה משתפים פעולה באופן מלא. עם הזמן, בלשכת ראש הממשלה שיתוף הפעולה התחדד אולם שיתוף הפעולה בצבא וגם בעקבותיו גם בשב"כ נקלע למבוי סתום במשך חודשים ארוכים, כתוצאה מנימוק של העדר קשב תפקודי, הגענו עד לבג"ץ ויש לנו סיכום היום מול הצבא על מטלות הביקורת שאנחנו עושים בעת הזו", הוסיף המבקר.
לדבריו, דווקא בצבא, הוא נתקל בקושי הגדול ביותר. "נכון לעת הזו, יש פערים מסוימים מול הצבא ואני העליתי את זה מול הרמטכ"ל. למשל, כשאנחנו רואים שיש פרקטיקה פתאום חדשה בביקורת המדינה שכל מי שמוזמן לתחקיר, לדוגמא אם זה לעניין המסיבה ברעים, הוא מלווה בנציג לשכת רמטכ"ל, או שמתחילים להקליט שיחות של מפגשים של מבקר המדינה באופן שלא מתואם אתנו.
זה לא מקובל עלינו ואני פניתי על זה לרמטכ"ל ואמרתי לו שאני מצפה שכל מי שמגיע לביקורת המדינה, יאפשרו לו לתת את המענים בלי להליך עליו אימים, במיוחד בצבא זה דבר שהוא מאוד חשוב. גם לדוגמא הסוגיה של התחקירים הצבאים - עדיין לא קיבלנו אותם לרבות אלו שהוגשו לשר הביטחון, ויש חומרים שנאספו ואנחנו מצפים לשיתוף פעולה שהוא הרבה יותר משמעותי גם מהצבא, מתוך תובנה שזה חשוב מאוד למדינת ישראל. אני אומר את זה לצבא ולכל גורם אחר, כי יש לי סמכות מסעיף 26 בחוק מבקר המדינה לפעול לנטילת סמכות חקירה ולזימון גורמים מבוקרים למשרדי לשם קביעת עדות וקבלת מסמכים. אנחנו נרד לחקר האמת, ואני אומר שככל שאנחנו נראה שאנשים יחששו להגיד דברים מסוימים בפעולות ביקרות שלנו, אנחנו נעשה שימוש גם בכלי הזה", סיכם אנגלמן.