אז מי לדעתכם האשמים בכל הכאב ראש של מפלגות הציונות?קדושה-אני מבקש!
כולם אשמיםה-מיוחד

האשם הראשי: סמוטריץסודית
תאוותו לעמוד בראש הציונות הדתית הניעה אותו לשתף פעולה עם בנט הנבל.

צריך להתפקד לבית היהודי לבחור הנהגה ***אחרת***.
שרה בק היא היחידה שאני מעריכה, אך היא תחזור לעבודתה כעיתונאית.
מאוד יעיל להתפקד למפלגה 'דמוקרטית'הסטורי
אם היו שם פריימריז ובחירות היה טעם להתמודד. מאז שבנט שאב (אמנם באופן דמוקרטי) סמכויות כמעט בלתי מוגבלות - כבר היה פחות טעם להתמודד שם.

מאז שהיו"ר המוצנח והמנכ"ל של הנוטש החליטו שאין טעם בדמוקרטיה - אין שום טעם להתפקד למפלגה הזאת. אתמול הוכיחו סופית, שאין שום ערך להצבעות שם, כשאחרי ההתחייבות ביום שני, הוסיפו מפלגת 'אח"י' - דרכה הכניסו את מי שהם רוצים ואת היחיד שבאמת נבחר, כשלאחרונה שאלו את מתפקדי המפלגה - נדחק למקום 11.

אני ממש רואה בעייני רוחי, איך בנט והר' פרץ שתו לחיים ביחד, על זה שהצליחו לסלק את האופוזיציונר של שניהם, בתוך המערכת של המפלגה.
עכשיו יש טעם להתפקדסודית
סמוטריץ הראה את פרצופו האמיתי
בנט מעורר קבס
שקד אבדה מכוחה
הרב פרץ יחזור למכינה.

תקום הנהגה חדשה
לפני הנהגה חדשה, צריך שאלו שמנהלים יאפשרו לבחורהסטורי
ההתנהלות הן של בנט והן של הר' פרץ, היתה הכי רחוקה מזה.
את באמת חושבת שבערוגה החולה הזאת של הציונות הדתיתספק

יכולה לצמוח מנהיגות ראויה?

אחד הדברים הטובים הטובים במערכות הבחירות החוזרות הללו היא ההבנה שכל מה שמעניין את המנהיגים הפוליטיים והרבניים בציבור שלנו, הוא כסף למוסדות שלהם. 

זהו. 

הכל ענין של כסף. 

אנשים שקשורים לעולם הישיבות שחיות על חשבון כסף ציבורי, לעולם לא יהפכו למנהיגים בעלי שיעור קומה. 

שרה ב"ק ראויה בעיניסודית
אם היא היתה ראויה, היא לא היתה מצטרפת לרב פרץספק

אין קשר. היא חשבה שהיא מצילה 4 מנדטיםסודית
אם פייגלין היה רץ עם בנט ושקד היית מצביע להם. שב בשקט.
ליבי מולד איננה פייגליןסודית
לא הייתי מצביע לבנט ושקד גם אם הם היו רצים עם אליהו הנביאספק

אז שבי את בשקט. 

יש לה איזה שהוא ניסיון פוליטי מעשי?הסטורי
(אני באמת לא יודע)

פשוט בד"כ הצנחנים - רבנים, פרופסורים, סופרים, עיתונאים וכד' כושלים בפוליטיקה.
לא. עיתונאית וזמרת.אריאל יוסף

אז למה היא באה?הסטורי
יש הרבה רופאים ראויים - זה לא עושה אותם פוליטיקאים מוצלחים.
יש הרבה מהנדסים ראויים - זה לא עושה אותם פוליטיקאים מוצלחים.
יש הרבה סבלים ראויים - זה לא עושה אותם פוליטיקאים מוצלחים.

אפשר להמשיך הרבה - אבל הרעיון הובן. אותו דבר לגבי עיתונאים ראויים, אקדמאים ראויים, ורבנים ראויים (כאן זה הרבה יותר גרוע - כי הפשלות שלהם מחללות שם שמיים).
לא כל נבזות רמאות ונכלוליות ראויה להקרא פוליטיקהסודית
מה הקשר?!הסטורי
למה ינון מגל בא בשעתו?... יחימוביץ' ועוד עיתונאים...אריאל יוסף

יחימוביץ' הצליחה, גם אורי אורבךהסטורי
אבל רבים מצאו את עצמם מהר מאוד בחוץ. (רק בכנסת הלא מזמן - ינון מגל ושרון גל)
אתה מעלה כאן נקודה מאוד חשובה בלי שום קשר לבחירותה-מיוחד

ברגע שאתה לא חייב טובות לאף אחד אתה יכול להיות נאמן לאמת שלך. ברגע שנכנס כסף לתמונה אז כתוב בתורה "הכסף יעוור עיני חכמים ויסלף דברי צדיקים"

בחירות = חלוקת עוגת התקציבסודית

אתה יכול להצביע כחול לבן. אבל למעשה אתה דואג למשכורות של אנשי ההסתדרות.

זאת האמת הפשוטה.

בנט דואג לתקציבים לישיבות? לא. איילת שקד דואגת לזה? לא.

זה לא הפך אותם לאנשים הגונים יותר.

מזכירה לך את פרשת דומא

בגלל זה הוא מצביע לליברמןה-מיוחד

אין ממשלה-אין חלוקת תקציב

זהו, שלא. פשוט התרגלנו לשחיתות כדרך חיים.ספק

הליכוד דואג למשכורות של אנשי ההסתדרות לא פחות טוב ממה שידאגו להן כחול-לבן. 

זו האמת הפשוטה. 

בנט בהחלט דואג לכספים לישיבות וגם איילת שקד. 

זה הופך אותם לאנשים לא הגונים. 

פרשת דומא הופכת אותם (ואגב, גם את נתניהו) לחלאות. 

זו המילה שלך מול המילה של הרב יהושע שפירא שאמר שסמוטריץ פעלבנים אתם ל-ה'
בהתייעצות עם ת"ח, ולשם שמים.
עם כל הכבוד לרבניםה-מיוחד

אני (וכנראה אחרים) לא מאמין

הציבור הדתי לאומי שלא הבין שאין שום דבר שמאחד אותו יותרספק

ועדיין חושב שיש צורך במפלגה דתית לאומית שתייצג אותו. 

האחוז חסימהברגוע

גם ככה הרבה מפלגות רצות בבלוק טכני, צריך לבטל אותו וזהו..

אחוז החסימה לא עשה כלוםה-מיוחד

הוא לא עשה כלום - מי שהעלה אותו עשה המון נזקספק

יש המון אנשים שלא מיוצגים בכנסת בגלל אחוז החסימה וכדי לוודא שוברים אותו, מפלגות שאין ביניהן שום קשר מתאחדות ומפסידות קולות מהחיבורים הללו. 

למי שהעלה אותו קוראים ליברמן.אריאל יוסף

ובנט ושקד ופייגלין ועוד.ספק

יוזם הרעיון הוא ליברמן והוא התנה בו את כניסתו לממשלהאריאל יוסף

טוב, הצליח לו.ספק

ואני מבין שאתה משתוקק לאפשר לו הצלחות נוספות מעין זו...אריאל יוסף

עדיף מלתת לנציגים שלך לבזוז את הקופה הציבורית... ספק

בינתיים הקופה הציבורית נבזזת בעיקר על הבחירות שלא נגמרות.אריאל יוסף

ואף אחד לא יודע כמה הן באמת עולות למשק.

הערכתי האישית היא, שלו היו יותר מפלגות, הסחטנות היתה יורדת.

אחוז החסימה הקטין את כמות המפלגות והעלה את יכולת המיקוח של כל אחת מהן.

אגב - על פנסיות לעולי רוסיה שמעת, אם בביזת הקופה הציבורית עסקינן?

זה הרבה יותר זול מלתת לנציגים שלך לבזוז את הקופהספק

והרבה יותר מוסרי. מעדיף לשרוף את הכסף מאשר לשלם אתו פרוטקשיין. 

ויודעים בדיוק כמה זה עולה למשק - כבר עשו את החישובים. 

זה משתלם מאוד. 

ודאי שאחוז חסימה נמוך יותר יקטין את את הסחטנות של המפלגות הקטנות - זו לא הערכה אלא דבר פשוט וידוע. 

הפנסיה לעולים מרוסיה הם כסף קטן לעומת החסטנות של הנציגים שלך. 

זה גרושים, זה זמני והילדים של אותם עולם כבר משלמים הון במסים - כל שוק ההייטק הישראלי מתבסס עליהם. 

ליברמן טען שדווקא העלאת אחוז החסימה תקטין את הסחטנות...אריאל יוסף

נראה שהוא צריך איזה קורס או שניים אצלך לפני שהוא הולך לייצג אותך.

מתוך אינטרס שלו. אין בזה שום הגיוןספק

את זה^ אפשר לומר על כל המהלכים שלו.אריאל יוסף

אפשר להגיד את זה על כל מהלך של כל פוליטיקאי.ספק

ממש לא. יש גם כאלו שעובדים מתוך הגיון ולא רק מתוך אינטרסים.אריאל יוסף

אולי שרן השכל. היא בערך היחידה.ספק

אגב, אפנה את תשומת ליבך לכך שלו היה אחוז החסימה נמוך יותר -אריאל יוסף

היתה כאן ממשלה מתפקדת כבר אחרי הסבב הראשון...

נכון. וזה היה ממש ממש חבל...ספק

ואם למפלגה אחת היה נמאס אפשר היה להחליף אותה באחרתמשה

וכח הסחיטה שלה היה קטן...ספק

אתה מעדיף לשרוף את הכסף?!הסטורי
מילא להעדיף שהכסף לא ילקח מראש, אבל 'גם לי גם לך לא יהיה - גזורו' - אתה בהחלט לא האמא האמיתית.

וכן, כמה שתכחיש - אתה בדעות אנרכיסטיות.
מאשר לתת אותו ככספי פרוטקשיין? בהחלט!ספק

ודאי שהייתי מעדיף שהכסף לא יילקח מראש - אבל כרגע, זו לאא אופציה, אז שיישרף. 

מעדיף לא לתת גזלנים להשתמש בו. 

מי יודע? אולי המוטיבציה שלהם לגזול תפחת קצת... 

מבחינתי, הכסף הזה הוא בדיוק כמו כסף שאיזה בדואי מהפזורה שודד ממני כדי ש"לא יקרה כלום לעסק שלי"... מעדיף שהכסף יישרף מאשר לתת לו. 

וכן, כמה שתכחיש - אתה לא יודע מה זה אנרכיזם. 

נראה לי כדאי לעשות סדר במושגיםme_too

ברשותך, @ספק, בתור מסתכל מהצד, יש בי צורך להגיב. (תמחל לי על החפירה, אבל אתה בחור אינטלגנט וחזקה עליך שתקרא עד הסוף)

אני מעריך את עמידתך פה בפורום, ואת היכולת להביע דעות (מאד) לא פופולריות בפורומים האלה.

יותר מזה, כנראה שאני די קרוב לעמדותיך בנושאים כלכליים: גם אני חושב שהמדינה צריכה פחות להתערב- בכל המישורים ובראשם פחות לקחת מהאזרחים ולחלק להם, ויותר לתת לאזרח להחליט בעצמו מה במה להשקיע (כשהשאלה עד היכן אתה לוקח את התפיסה הזו היא שאלה יותר מעניינת לדיון אחר).

אחרי כל זה, נראה לי שכדאי להבין את המסגרת המושגית- 

רוב עצום בציבור לא אוחז בשיטה הזו- מפלגות 'חברתיות' שמוכרות חלומות לאזרחים מצליחות בהרבה ממפלגות ליברליות. כשראה"מ בשבתו כשר אוצר עשה את המהלכים הדרמטיים וקיצץ לאזרחים, הוא חטף מהלומה אלקטורלית. כמעט אין ח"כ שמתהדר בכך שקיצץ, או הקטין את התקציב. הפוליטיקה הישראלית עובדת רק על הוצאות. למרות שבשנים האחרונות השיח הליברלי והימין הכלכלי בישראל קצת מתעורר עדיין מדובר על מיעוט קטן שרואה כך את המציאות, לצערי. ואכן ראוי לעורר מודעות והבנה, ומה שאתה עושה פה בפורום הוא חשוב בעיני.

ובכ"ז, המשמעות היא שככלל, הציבור מקבל את המשוואה שתפקיד הממשלה לחלק את המשאבים. הדיון הציבורי בנושאים כלכליים הוא כמעט כולו על "למי לתת". לכן גם בחלוקת התקציב יש אמירה ערכית, ולכן גם כל מגזר או קבוצה באוכלוסייה רוצים לקבל את החלק *המגיע להם* בעוגה. שוב- מדובר על כסף של כולם (בלי להיכנס כרגע לסוגיות נוספות), כיוון שרואים את התקציב ככסף ציבורי, ראוי ונכון שכל קבוצה תראה לנכון שהמדינה תשקיע בדברים שחשובים לה.

זו בעיני הדגשה חשובה מאד- בתוך המשחק הפוליטי, השגת תקציבית לנושאים שבעיניך הם חשובים זהו לא "שוד הקופה הציבורית", מפני שהשאלה שנשאלת בחלוקת התקציב איננה האם הכסף ישאר אצל האזרח או ילך לקופה הציבורית, אלא להיכן ילך הכסף. בזה- חובתו של כל מנהיג ציבור לדאוג שהכסף ילך (גם) לתחומים שחשובים בעיניו.

אני חושב ששמאלני (בהקשר הכלכלי) אינו שודד ורשע (אף שיתכן שדעותיו הן טעות, והוא הורס את המדינה), וכך גם מי שמשמחק את המשחק הפוליטי הנוכחי, ודואג להפניית התקציבים לנושאים שחשובים לו- אינו פושע ושדד, ולא ראוי לכנות אותו כך.

כמובן שיש עוד הרבה מה להאריך, ואכ"מ.

אני חולק עלייך בכמה נקודות:ספק

1. זה לא משנה מהן הדעות של רוב הציבור בנושא הזה. 

ואם הדעות של רוב הציבור היו שאונס הוא דבר לגיטימי - זה היה הופך את זה לפחות אונס? 

התאגדו אנשים ואמרו: "בואו נחיה על חשבון העשירון העליון". באיזו זכות? 

אונס הוא אונס, רצח הוא רצח ושוד הוא שוד ולא משנה אם יש הסכמה של השודדים, הרוצחים והאנסים - גם אם הם הרוב. 

2. גם אם כל אחד רק רוצה את החלק שלו - זה עדיין שוד. 

הציבור הדתי לאומי הוא מופת ערכי ומוסרי? אז שינהגו כך. 

שייצאו באמירה ברורה ש"אנחנו לא חלק ממשחק הבוזזים הזה". 

לא מזמן יצא סקר לפיו רוב מוחלט של הציבור בעד הגדלת השירותים הציבוריים בישראל אבל מיעוט אפסי מוכן לשלם עוד מסים תמורתו. 

הייתי מוכן לקבל את הטענה הזאת לו המס בישראל היה פחות פרוגרסיבי. 

3. נושא התמריץ.

אני מקווה שאם נשרוף את העוגה במקום לחלק אותה למי שמפעיל הכי הרבה כח סחיטה כל זמן שזה המצב הקיים - אולי, רק אולי, אנשים יתחילו להבין שה"עוגת התקציב" לא מגיעה מהשמים  אלא מכיסים של אחרים. 

בהלכה יש כלל לפי "לא יהא חוטא נשכר". למה? כדי לא לתת תמריץ לחטוא. 

4. אני בכוונה משתמש במילים הללו כיוון שבעיני כן מדובר בפשע ושוד והסיבה היחידה שאנשים כבר לא מסתכלים על זה ככה, היא שהתרגלנו. 

לקחת מאדם אחד כסף בניגוד לרצונו ולהעביר לאדם אחר זה גזל. זה שוד. 

גם אם "המדינה" עושה את זה - "המדינה" היא לא יישות בעלת תודעה אלא היא מורכבת מאזרחים. אזרח שמצביע למפלגה שגוזלת את פרי עמלו של אדם אחר הוא שותף בגזל. 

באיזו זכות מצביע כחלון, למשל, רוצה לקחת ממני כסף כדי שיממנו לו דירה בהנחה? 

הצבעה כזאת שקולה לרכישת מניה בחברה שעוסקת בשוד בנקים. 

לכן, אני כן חושב שהביטויים במקומם. אולי זה יגרום למישהו לחשוב על הנושא ברצינות. 

המס בישראל פרוגרסיבי פשוט כי אפשרמשה

יותר מזה אי אפשר למסות את העשירים כי הם בורחים (ע"ע מס העשירים בצרפת).

וגם היום בפועל העשירים בורחים. מזלנו כישראלים שבעמק הסיליקון יש חוקי בניה מטומטמים כמו פה ולכן הדירות שם יקרות נורא.

יוקר המחיה שם (שנובע מטמטום של העיריות שם) מחזיר את הישראלים לפה.

המס כאן פרוגרסיבי בגלל אנשים שרוצים את כספם של אחריםספק

"לא תחמוד", "לא תגנוב" - אפילו לאנשים דתיים זה לא אומר הרבה. 

אני לא מקבל את זה שהחור גנב. 

מעבר לזה, אפשר לראות שמאז העלאת אחוזי המס על רווחי הון, הגביה בפועל ירדה למרות שבמרבית השנים מאז, הבורסות עשו תשואה לא רעה בכלל. 

כך שהעלאת מסים דווקא פוגעת בגביית המסים. 

לעומת זאת, בארה"ב, טראמפ הוריד עבור רוב האמריקאים את מס ההכנסה - אבל הכנסות המדינה ממסים דווקא עלו. 

אני חושב שאני מסכיםמשה

לגבי מס רווחי הון - יש פה בארץ נסיון עם מס חברות שירד והגביה עלתה. עקומת לאפר לא חלה רק על דולנד טראמפ.

מדינת ישראל פשוט לא רוצה לעודד אנשים לחסוך ולהשקיעספק

במקום לתגמל אזרחים ולעודד אותם לחשוב על הכנסה פאסיבית - כמו בארה"ב ששם עד לרווח מסוים בהשקעה ליותר משנה, אין בכלל מס - כאן, מעודדים אנשים לבזבז ולהיות תלויים לעת זקנה בקרנות הפנסיה שלהם שלא ברור מה יהיה מצבן בעתיד. 

וביטוח לאומי שיפשוט רגל יום אחד...משה

תודה על החידוד המפורטme_too

(יש לי הצתה מאוחרת, מקווה שעדיין רלוונטי להגיב)

1. האם אתה חולק על העובדה שיש זכות לכלל לכפות על הפרט לתת מהכנסתו לטובת צרכים ציבוריים? כלומר אין זכות למדינה (= כמיישמת את רצון רוב אזרחיה) לכפות על גביית מיסים לכל צורך שהוא?

אם אכן כך אתה סובר, יהיה מעניין לחשוב איך בעיניך נראה קיום קיבוצי של אנשים, בלי לכפות דבר על הפרט. אני איני מכיר מודל אחד בעולם שמתקרב לתפיסה כזו.

אין זה המקום לדיון העקרוני על מה הם גבולות המוסר, מי קובע מה ראוי, ומה זכותו של ציבור לכוף את הפרט או לא (שוב- למרות שמדובר בנושא מעניין מאד).

אני מניח (ונראה מתגובתך) שלא על זה אתה חולק. המחלוקת משמאל ומימין כלכלי אינו על עצם העובדה שיש זכות לקבוע כללים לגביית מס שמיועד לצרכים ציבוריים (שאף פעם לא יכולים להיות מוסכמים על כולם). המחלוקת היא על כמה לגבות, לאיזה צרכים, וכיצד לחשב את המס שכל יחיד יאלץ לשלם.

לכן, ההשוואה לגניבה ואונס אינה נכונה. הרי גם במדינה אידאלית לשיטתך יהיה צורך להחליט על חלוקת נטל המס והוא יחשוב בצורה כלשהי, והכרעת הכלל תכפה את הפרט (לשלם בכמות מסויימת או על דברים שלא תמיד הוא מסכים להם). לדיון הציבורי כיצד צריך לחלק את נטל המס ואת ההוצאות  יש חשיבות ומקום. אולי זה ממש גרוע וטיפשי לחשוב שמדינה צריכה לצמצם פערים, אבל לבטל את החולקים כאילו הם שודדים, זה בעיני לא נכון.

נראה שמה שמפריע לך הוא העובדה שהמס הוא פרוגרסיבי.

אז ראשית, ישראל היא מדינה (מזיכרון, אולי לא דייקתי בפרטים) כשני שליש מהכנסות המדינה ממיסים הם ממס עקיפים, שנחשבים רגרסיביים (למרות שהדבר מצוי כיום במחלוקת בקרב החוקרים, האם מס עקיף הם רגרסיבי או 'שיוויוני') ורק שליש הוא ממס הכנסה (כולל מס חברות). כלומר, החלוקה הדיכוטומית שיש מעט שמשלמים ואחרים שחיים על חשבונם היא לא מדוייקת, או לפחות אינה פשוטה (ומאידך, 'עניים' לא מבינים שהעלאת נטל המס והוצאות המדינה פוגעת בהם לא פחות מאשר בעשירים). 

שנית, באופן מסורתי (לפחות בישראל, ולא רק) השמאל הכלכלי שייך לשכבות המבוססות יותר, לעומת הימין הכלכלי. כלומר, לא מדובר (רק) על "אנשים שרוצים את כספם של אחרים", אלא על תפיסות עולם שרואות אחרת את תפקיד המדינה, את חלוקת המעמדות בחברה, את התמריצים ועוד. זו מחלוקת חברתית חשובה ולא פרזיטים לעומת יצרנים.

שוב- ביטול והעלבת החולקים עליך הוא בעיני לא מוצדק.

2. טענתך לגבי הציבור הדתי לאומי (או כל מגזר אחר):

איני מכיר אותך, אבל נניח שאתה אדם ממוצע פה בפורום- כלומר אתה לא נמצא בעשירון העליון, בטח לא מבחינת תשלומי מס ההכנסה הישירים שלך (ואם לא- סחטיין ושמח בשבילך). וכן- אתה גם אדם ערכי ומוסרי (ונראה שאתה כזה).

האם מצופה ממך, כמי שמשלם יחסית מעט מס הכנסה (60% ממס הכנסה, ליחידים, מגיע מהעשירון העליון) שלא להשתמש בשירותים שהמדינה מעניקה? האם אתה לא שולח את ילדיך לבי"ס, לומד באוני', משתמש בתחב"צ, נוסע על כבישים, מקבל קצבת ילדים ודמי לידה, הנחות במעון (?) ועוד ועוד ועוד.

אני חושב שאדם ערכי ומוסרי לא נדרש שלא ליהנות מההטבות שמדינה מעניקה (יותר מזה- אם כחלון מחלק הנחות בדירה, זו איוולת כלכלית וחברתית, אבל לגשת למכרז- זה לא מעשה לא מוסרי או לא ראוי).

עכשיו לנמשל, למרות ההבדלים שישנם בינו לבין המשל-

כל עוד המדינה גובה כסף מאזרחיה, ואני כאזרח שותף מלא לתשלומים הללו, אני מצפה שנבחרי הציבור שלי ידאגו לתקצב את צרכיי. אם המדינה מממנת חינוך ילדים- לא יכול להיות שלא תממן את החינוך הדתי.

אם מחלקים את העוגה- חובה על נציגי הציבור לדרוש את טובת הציבור שלהם.

ולכן, אם המדינה מממנת חינוך על תיכוני, אוניברסיטאות בכלל וחוגים למדעי הרוח בפרט, היא צריכה לממן ישיבות וכוללים. לא יעלה על הדעת שהמדינה תמשיך לממן חוגים למגדר או חוגים ליחסים בינ"ל ו'הציבור הערכי' יאמר- אני לא משתתף, את הדברים שחשובים לי אל תממנו. זה מועיל כמו לא לשלוח את הילד לבי"ס שממומן ע"י המדינה.

אין לזה קשר לעובדת היות המס פרוגרסיבי, והתייחסתי לזה לעיל.

3+4. אתה אומר- כן, שישרף הכסף, ואנשים יבינו שככה זה עובד. צריך לקרוא לזה שוד, ואז יפול לאנשים האסימון.

אני חולק עליך. שריפת המועדון לא תעזור, לכנות את 95% מהציבור שודדים לא יועיל לדיון, בעיני.

אני חושב שהסיבה העיקרית שהמשק צריך להיות יותר ליברלי, והמדינה צריכה פחות להכניס את היד לכיס של הציבור אינה כי זה העניים חיים על חשבון אחרים. הסיבה העיקרית היא מפני שטובת כולם, גם עניים וגם עשירים היא לחיות בכלכלה פתוחה, שמועדת יזמות, רווחה, ואחריות אישית. זה יותר טוב לעניים ויותר טוב לעשירים. זו "אחריות חברתית".

עד כאן להלילה.

לילה טוב ותודה על הקריאה עד כאן (אם לא דילגתם)

אז ככה:ספק

1. ודאי שאני חולק על כך. 

ישנם שני רבדים של הוצאת כספים ציבוריים: הראשון הוא ניהול משאבים ציבוריים שבלעדיהם אין מדינה, כמו בתי משפט, משטרה וצבא. 

השני הוא, חלוקה של כסף ציבורי לאנשים אחרים משיקולים פוליטיים. 

ברובד הראשון, יש לשאוף שהנטל יהיה מאוזן ככל האפשר על כלל האזרחים, אבל זה מיסוי שהוא הכרחי ושלמדינה לגיטמי לגבות אותו. 

כמובן שבמדינת ישראל בה המיסוי הוא פרוגריסיבי בצורה מחרידה - 90% מנטל המס הישיר נופל על 10% מהאזרחים. 

אז בעיקרון, זה לגיטימי שמדינה תגבה מס כדי למממן את תפקודה - אבל זה בצורה שבה זה נעשה במדינת ישראל, זה שוד. 

הרובד השני הוא פשוט גזל בצורה חד משמעית גם בעיקרון. גם ל"מדינה" - שבעצם מורכת מהרבה מאוד פרטים - אין זכות לקחת כסף מאדם אחד כדי לתת לאדם אחר. 

איך זה מוסרי שאנשים יצביעו כדי לקחת כסף מאדם אחר שיועבר אליהם? 

אז זה שוד. 

לכן, רובד זה הוא לא יותר מוסרי מכך שהמדינה תתיר לאנשים לאנוס או לרצוח רק כי רוב הצביע בעד זה. 

איך זה ייראה? אני מניח שכמו שנראה "הנס האסטוני" - מדינה שהפכה מקומיניסטית לשעבר למדינה מאוד מצליחה בפרק זמן קצר יחסית והמס שם הוא אחיד בגובה 12% בלבד. 

יש עוד מדינות עם מס שטוח בסגנון הזה. 

רוב המסים הנגבים במדינת ישראל הם ישירים. 162 מליארד שקלם נגבו ב-2018 במסים ישירים ו-137.7 מליארד שקלים נגבו במסים עקיפים. 

כיוון שהעשירונים העליונים רוכשים יותר מוצרים - הם גם משלמים את רובם של המסים העקיפים. 

כלומר, המצב הוא שרוב אזרחי מדינת ישראל חיים על חשבון 10% מאוכלוסייתה. 

בשום קנה מידה, זה לא מצב תקין. 

כמו כן, אני חולק עליך לחלוטין בנוגע לכך שהשמאל הכלכלי נמצא בשכבות המבוססות יותר. זה ממש לא נכון. 

לדעתי המצב הפוך. 

אמנם, יש פרוגרסיביים גם בשכבות המבוססות, אבל הם ממש לא הרוב. 

רוב ה"חברתיים" מדברים מפוזיציה (אגב, גם אני, רק שאני לא רוצה לקחת כלום מאף אחד). 

אתה רואה את האנשים שחשובה להם "מדיניות רווחה" כי הם רוצים לקבל, חשוב להם "Fסף למוסדות" שאליהם הילדים שלהם נשלחים. 

אני לא קונה את זה שמדובר ב"תפיסת עולם" אלא באינטרס תועלתני. 

הם לא יכולים להסביר למה אדם שעבד קשה והצליח צריך להיענש על כך - הם רק רוצים את הכסף שלו. 

וזה לא קשור לשום דבר אחר. 

לכן, צורת ההתייחסות שלי אליהם היא נכונה וראויה. 

2. 

אקדים ואומר שאל תניח הנחות ונסתפק בזה. (רק אוסיף שאל תשכח שהעשירונים נמדדים לפי הכנסה ולא לפי נכסים). 

ולעצם הענין:

אני לא מצפה מאנשים לא להשתמש בשירותים הללו.

איין ראנד לא ויתרה על תשלומי הביטוח הלאומי שלה - אחרי הכל, היא שילמה עבורם... 

אני מצפה מהם לא להצביע למפלגות שאומרות להם: "תצביעו לי ואני אתן לכם כסף של אנשים אחרים" - בניגוד למצבעות שלהן הם מצביעים עכשיו. 

היית צריך לראות איזו התלהמות, הכפשות ושקרים רצו כאן על מפלגת זהות לפני כמה חודשים בגלל זה שאנשים כאן פחדו שיפסיקו לחלק להם כסף של אחרים. 

ואכן, כל עוד המדינה גובה כסף מאזרחיה, זכותם להנות ממנו - אבל החלוקה לא צריכה להיות לפי איזו מפלגה הצליחה לסחוט יותר כסף בהסכמים הקואליציוניים עבור בוחריה. 

לא, זה לא הוגן לדרוש תוספת תקציב לחינוך הדתי לאומי (או החילוני או החרדי או הבודהיסטי) בגלל שאחרת לא תהיה ממשלה. 

זה לא!

וזה בדיוק הענין - המדינה לא צריכה לסבסד לימודים גבוהים (שזה אסון לאומי בפני עצמו) ולא ישיבות. 

מי שרוצה, שימצא את הדרך לממן את עצמו - למה על חשבון אנשים אחרים? כי הוא יכול לסחוט את ראש הממשלה? זו סיבה שמצדיקה גזל? 

וודאי שזה קשור להיות המס פרוגרסיבי - אם הוא לא היה פרוגרסיבי, אנשים היו מגלים קצת יותר אחריות. 

כבר הזכרתי את הסקר שנערך ממש לא מזמן (מן הסתם שמעת עליו) לפיו רוב הישראלים רוצים יותר שירותים ציבוריים אבל רוב מוחלט מהם לא מוכן שימסו אותם יותר עבור זה. 

אני כן מקבל את זה שאתה אומר שמדובר כעת במצב קיים - אני לא מקבל את אלה שמנסים להצדיק אותו ולא מוכנים לשנות אותו. 

3-4. 

אני חושב שזה דווקא כן יכול להועיל. 

אם יש אנשים שרוצים להנציח את המצב הקיים - אז אני רוצה להעניש אותם. בדיוק כמו שמענישים ילד קטן שרוצים לחנך שלא לגנוב. 

אז אי אפשר להעמיד אותם בפינה, אבל אפשר בהחלט להגיד להם שהם גנבים ולמנוע מהם את  תקציבים אותם הם מנסים לגנוב- וכשאני כותב "מהם" אני מתכוון לכולם. 

כמובן שמדיניות של מיסוי פחות פרוגרסיבי וכלכלה חופשית יותר תועיל לכולם  - ובמיוחד בשכבות החלשות - אבל אני מדבר כרגע מהפן המוסרי. 

זה אחד מהמקרים הללו בו המוסר וההגיון משלימים אחד את השני - אבל לא לזה התייחסתי.   

שוב אניme_too

לא נמצא פה כ"כ הרבה, אבל אשמח להגיב:

א. ראשית כמה הערות קטנוניות (שיש להן השפעה על תמונת המצב):

1) אכן טעיתי. החלוקה בין מס ישיר לעקיף היא בערך חצי חצי, אבל כוונתי היתה לזה (רואים?):

(מתוך דוח הכנסות המדינה ל2016 פרק א' עמ' 8, https://mof.gov.il/ChiefEcon/StateRevenues/StateRevenuesReport/DocLib/2015-2016/Report2015-2016_01.PDF משום מה פרקים א-יא של דוח הכנסות המדינה ל2018 לא עלו, אבל מעריך שהחלוקה לא שונה דרמטית)

כלומר, מס הכנסה ישיר על הכנסות משכר עבודה, מה שמקובל לחלק בחלוקה פשוטה לעשירונים לפי הכנסות וכו', מהווה כ*רבע* מהכנסות המדינה. זהו המס היחיד (נדמה לי) שהוא פרוגרסיבי . יתר סוגי המיסים משולמים ב*שיעור* מס דומה לכלל האוכלוסיה (ואלו מוגדרים בד"כ כמיסים ניטרלים או ריגרסיביים).

2) בנוגע למס הכנסה על שכר עבודה (הנ"ל, שכבר אמרנו שהוא כרבע מסך ההכנסות), הפרזת באמירה ש90% מהמס משולם בידי 10% מהאוכלוסייה, אלו הנתונים:

(דוח הכנסות המדינה 2016 פרק ה, עמ' 24 https://mof.gov.il/ChiefEcon/StateRevenues/StateRevenuesReport/DocLib/2015-2016/Report2015-2016_05.PDF)

כלומר, אכן עשירון עליון נושא על גבו את מרבית נטל המס, אבל לא 90% אלא 65%, ואם נעשה זום-אין, המאיון העליון הוא זה שלוקח על עצמו לבדו 22% מנטל מס ההכנסה על יחידים, כלומר יתר 9% של העשירון העליון נושאים בנטל בערך ב43% + - מנטל המס. עדיין הרבה מאד, אבל מדובר על חצי מהנתון שאתה הצגת.

כלומר העולה משני הנתונים לעיל, שהתחושה שאתה כותב ואכן רבים מסתובבים איתה שכל נטל המס נופל על כתפיהם היא מוגזמת. רוב גדול של המס בישראל הוא ניטרלי או רגרסיבי (מבחינת שיעור המס, ואתייחס לכך בהמשך בעז"ה)

3) עכשיו לאסטוניה- 

קודם כל, יש לנו באמת הרבה מה ללמוד מהם, בענין הזה אני איתך. בכ"ז אני כאן בשביל הערות קטנוניות:

למיטב מה שהבנתי המס האחיד שם הוא 21% ולא 12%.

מדובר על מדינה צעירה, מדינות שכאלה, צומחות בהרבה מקרים מהר יותר ממדינות מבוססות והיא אכן תנודתית מאד. 

בכל מקרה, למרות צעירותם, בעשור האחרון הם צמחו משמעותית פחות מישראל, כך שלא צריך להתלהב מהם יותר מדי.

נתונים- אסטוניה: Estonia | Data

ישראל: Israel | Data

[ועוד משהו קטן וחשוב בענין האסטוני-

הטענה הבאה שלך תהיה (ויש בה צדק) שגם אם הרבה מהמיסים המושתים הם בשיעור מס אחיד עדיין עשירים משלמים יותר (מבחינה אבסולוטית).

אז אם בעיניך אסטוניה היא מודל, שים לב שמדובר על *שיעור* מס אחיד, ועשירים ישלמו יותר אבסולוטית. ואכמ"ל]

4) מה שכן עקרוני מהדיון הנ"ל-

חלק מהמס בישראל פרוגרסיבי, יש לחשוב עד כמה הוא ראוי, והאם נכון שמי שיש לו יותר ישלם יותר, אבל המס הזה הוא לא באחוזים מזעזעים כמו שרגילים להציג. למעשה כל שכבות הציבור, וודאי כל המגזרים שותפים בנטל המס (הלא סביר).

יש עוד מה לדון בזה, אבל נראה לי החלק הקטנוני מוצה.

>>>>

גם מס חברות משולם במידה רבע על ידי העשירונים האלהמשה

(לא מדוייק, אבל בגדול זה נכון).

אכן לא מדויק, אבל יש בזה משהוme_too

לא מכחיש.

אני רק רוצה לומר, שהחלוקה הדיכוטמית של מעט שמשלמים לעומת כל השאר שחיים על חשבונם היא ממש לא מדויקת.

ברגע שמתחילים להכניס עוד חישובים, מעבר למה שהבנ"א מכניס לביתו ישנם עוד חישובים ואידאולוגיות-

מי ששמשלם מס חברות גם צורך מהמדינה יותר ביטחון(מפני שאם אין ביטחון, הוא הראשון שנפגע).

מי שנוסע ברכב אמנם משלם יותר מס בלו דלק ומיסי רכישה על רכב, אבל הוא צורך הרבה יותר תשתיות תחבורה.

(וזה עוד לפני שהכנסנו תפיסות סוציאליסטיות- מרקסיסיטיות, שאומרות שהעשירים למעשה הרוויחו את עשרם על חשבון העניים) 

מה שכתבת על כבישים זה קצת נכוןמשה

אבל זה לא מדוייק. אדם שנוסע ב-3 לפנות בוקר בין בית אל לעפרה לא צורך שום תשתיות (הן ריקות), בעוד שאדם אחר שנוסע ב-8 בבוקר מפ"ת לתל אביב מחמיר את המצב של עוד 100 אלף ישראלים שעומדים איתו בפקק.

אגרת גודש (או מחיר דרך) זה צעד נכון. גם גביה של ביטחון ושירותים נוספים לפי השימוש בפועל ולא לפי שטח הדירה או המשכורת  או כמות הדלק הנצרכת זה צעד נכון.

לך על זהme_too

אני אישית בעד הצמדה של עלויות לשירותים.

אבל כל עוד זו לא השיטה בה נמדד המס, קשה להגיד שמי שסובר אחרת בנוגע לחלוקת המס הוא שודד.

הבעיה בשיטה שהצעת היא יאמרו עליך שאתה גר בעפרה ונוסע לבית אל, כמה עלויות ביטחון הוצאנו עליך...

ואז אתה תאמר-

עלי הוצאתם? אני פה שומר על המדינה, אם לא יוציאו פה, יוציאו בת"א.

ואז יבוא המרצה למגדר ויאמר-

עלי הוצאתם? אם לא אנחנו נשמור על השיוויון (ככה כותבים??) איך נהיה מדינת מופת, איך נצליח להיות מדינה מתקדמת ששגם נשים שותפות בה להכנסות?

ואז יבוא בתלמיד הישיבה ויאמר-

עלי הוצאתם? אני שומר על המדינה, יפלו יותר טילים על ת"א, יעלה לכם יותר. (או שיטען משהו אחר, לא משנה כרגע)

אל תחשוב שיהיה רגוע פה כשינהגו בשיטתך

כשאתה צודק אתה צודק...ספק
עבר עריכה על ידי ספק בתאריך כ"ט בטבת תש"פ 10:19
עבר עריכה על ידי ספק בתאריך כ"ט בטבת תש"פ 10:18
עבר עריכה על ידי ספק בתאריך כ"ט בטבת תש"פ 10:11
עבר עריכה על ידי ספק בתאריך כ"ט בטבת תש"פ 10:08

1. כמו כן, כפי שכבר צוין, גם מס החברות מגיע לרוב מהעשירונים העליונים כמו גם מס על ריווחי הון. מדובר על כמעט מחצית מהכנסות המדינה ממסים. 

ונכון במסים רגרסיביים - אבל הוא מס שנועד לטרגט עשירונים מאוד ספציפיים.

אגב, גם המס על רכישת רכב חדש שם לו למטרה עשירונים מאוד ספציפיים. 

באופן כללי, גם מס רגרסיבי על רכישה הוא מס שנועד לפגוע במי שיש לו יותר כסף. 

תוספת מאוחרת:

האם התמונה הראשונה גם כוללת את דמי הביטוח הלאומי? כיוון שזהו מס ישיר לכל דבר וענין שמשנה לחלוטין את התמונה הנ"ל. 

2.  

20% מהאוכלוסיה משלמת 80% מהמסים הישירים. (לפי הפסקה הראשונה כאן, מדובר על 90% אבל לא ברור לי איך הם הגיעו לחישוב הזה: https://mof.gov.il/ChiefEcon/StateRevenues/StateRevenuesReport/DocLib/2015-2016/Report2015-2016_06.PDF). 

המאיון העליון הוא חלק מהעשירון העליון ובלי קשר, אם 9% משלמים 43% זה טירוף. 

בעצם, כל אחד מהעשירון העליון ללא המאיון העליון מממן מכיסו עוד חמישה אנשים אחרים. (וגם אם תגיד שזה רק מחצית מהמסים הנגבים, אז כל אדם כזה ממן עוד 2.5 אנשים אחרים). 

תוספת מאוחרת נוספת:

בטבלה 2, דמי הביטוח הלאומי כוללים רק את חלק העובד כשמדובר בשכירים. מי משלם את חלק המעסיק? האם זה נכלל בטבלה ואם אכן, אז היכן? 

זהו גם מס ישיר שבין אם המועסק שנמצא בעשירון העליון משלם אותו או המעסיק שלו משלם אותו - זה עדיין מס שהולך למדינה במקום לכיסו של אדם בעשירון העליון. (המעסיק או המועסק). 

הכללת החלק יכולה לשנות את התמונה בצורה די דרמטית. 

3. אתה צודק, מס ההכנסה באסטוניה הוא 21% ולא 12%. 

אבל אתה מסתכל על השנים הלא נכונות. ה"נס" התרחשב באזור שנת 2000. (הצמיחה הגבוהה עדיין נמשכת, אבל פחות). 

ובכל מקרה, גם בעשור האחרון, הם צמחו באחוזים הרבה יותר מאשר מדינת ישראל. (בין השנים 2009 ל-2018 ,ישראל: 207 מליארד ל-370 ואסטוניה מ-19 מליארד ל-30). 

ממדינה קומוניסטית עם כלכלה קטנה שיצאה משיעבוד הקומוניזם שנשענה על חקלאות מיושנת היא הפכה לסיפור הצלחה כלכלי. 

לא סתם קוראים לזה "הנס האסטוני". 

ונכון שמס שטוח באחוזים הם עדיין מוטה לרעת העשירונים העליונים, אבל זה כבר הרבה פחות נורא. (אני הייתי מעדיף מס גולגולת. הכי הוגן). 

4. מעט יותר ממחצית מהגביה נעשית במסים ישירים. 

העישורנים העליונים משלמים הרבה מעבר לחלקם היחסי באוכלוסיה והאחוזים הם אכן מזעזעים. (גם 20% שמשלמים 80% זה מזעזע). 

לפחות מחצית משכבות הציבור כמעט ולא נושאות כלל בנטל המס הזה. (פחות מ-3%). 

חלק בme_too

ב. אכן, יש הבדל בין כל מיני סוגים של הוצאות שקבוצה יכולה לכפות על אזרחיה, אין ספק בכך. 

טענתי היתה עקרונית, ואליה אתה מסכים- יש זכות לכלל לכפות על הפרט הוצאות ציבוריות. מאידך, אני גם לא חולק עליך שרוב שיחליט להוציא חוק שכל מי שיש לו שיער ג'ינג'י ישלם את הנופש של כל בעלי השער השחור, הוא מצב לא מוסרי, מה שאתה מכנה שוד.

אולם בתווך יש הרבה מאד- מה הן אותן ההוצאות שראוי שהכלל ישתתף בהן, ועד כמה, היא סוגיה שדשו בה רבים. אך האם לומר שתפיסת עולם של חמשת הממים של ז'בונטינסקי (בתור דוגמא ליברלית מובהקת) היא שוד ואונס? הנושא של מה ראוי להיות בתוך שירותים שמדינה  נותנת לאזרחיה, מהי המחוייבות החברתית? האם ישנם "כשלי שוק" ועד כמה נרחיב את המושג, האם מותר לחייב יחיד לתת "צדקה ממוסדת" ועוד, הן  סוגיות שעסקו בהן בכ"כ הרבה מקומות (ליברליים!). לקרוא לכל הוצאה שאינה ביטחון ומשפט (+-) שוד, זו באמת הגזמה.

אפילו מפלגת זהות (שאני מבין מדבריך שתמכת בה) לא אמרה שהמדינה צריכה לצאת מכל התחומים שאינם ביטחון ומשפט. אפילו היא לא אמרה לבטל את משרד החינוך (רק לשנות את דרך פעולתו). (קראת את המצע?? חיוך)שוב, נראה לי שעיקר מה שמפריע לך הוא עניין הפרוגרסיביות של המס, ועל כך כתבתי בחלק א.

נראה שבשילוב שתי הטענות- א) שהמס בישראל אינו כה פרוגרסיבי כפי שאתה טוען, וב) שתפיסת העולם המקובלת לגבי תפקידה של המדינה הוא כנראה רחב הרבה יותר מהגדרתך, הדימיון של המצב בישראל למשל הג'ינג'י הוא רחוק מאד.

בסוף,  בין אם מדובר על תפיסה שכולה נובעת מפוזיציה (לשיטתך), ובין אם מדובר על השקפת עולם (לדעתי) א"א לקרוא לכל מי שרוצה ממשלה רחבה שודד ואנס- זו הגזמה מיותרת. 

ג.  מה שהבאתי מהמשל בנוגע לאזרח שלוקח את מה שמדינה מחלקת, אסביר שוב את הנמשל ע"י דוגמא.

דווח לאחרונה שהמדינה קיצצה  25% מתקציב הישיבות (לא יודע אם זה באמת, לא כ"כ משנה, לצורך הדוגמא).

אם  היתה מתקבלת החלטה לקצץ 25% מכלל תקציבי החינוך העל תיכוני, כלומר המוסדות להשכל גבוהה, ניחא (אני אישית בעד). אבל זה לא המצב, יכול להתבצע קיצוץ אדיר בתקציב הישיבות, בעוד תקציבים של מגזרים אחרים כלל לא מקוצצים.

כאן בא מגזר ואומר- אני גם משלם מיסים, אני גם שותף בחלוקת הנטל במדינה, לא יתכן שלא אקבל את המגיע לי. אם צריך גם אפיל על כך את הממשלה. אני לא מבקש יותר מאחרים- אני מבקש את החלק שלי, אם לא קיצצו לאוניברסיטאות, אל תקצצו לי.

זו הטענה הבסיסית שטוענות המפלגות הדתיות, גם לחמ"ד מגיע, ואנחנו כאן כדי לראות שהוא לא מופלה. 

אני אישית רוצה שנציגי הציבור שלי יפעלו להרטין את הוצאות הממשלה בכל התחומים.

מאידך, אני חושב מבחינת החלוקה של התקציב, הם צריכים להסיט תקציבים לתחומים שבהם אני חושב שתבוא תועלת למדינה- יותר לישיבות ופחות לחוג למגדר.

המשך יבוא... (?)

פה אני כבר לא חושב שאתה צודק...ספק
עבר עריכה על ידי ספק בתאריך כ"ט בטבת תש"פ 10:09

ב. אני לא מסכים איתך שיש לכלל זכות לכפות על הפרט לשלם "הוצאות ציבוריות". 

יש זכות לכפות תשלום רק עבור הוצאות ציבוריות שהכלל כולו נהנה מהן. 

אין שום דבר בתווך ואני חולק על ז'בוטינסקי בנושא הרווחה. (יש הבדל בין ליברליזם של השוק שהוא קפיטליזם לבין מדינת רווחה). 

וכן, להכריח אדם כלשהו לדאוג לחמשת המ"מים של אדם אחר, זה שוד וגזל.

המדינה לא חייבת לאזרחיה שום שירותים למעט ביטחון (צבא, משטרה, בתי משפט וכדומה). 

לא. אין דבר כזה "כשל שוק". השוק בהגדרה, לא נכשל. 

ואין דבר כזה "צדקה ממוסדת".

כל דבר כזה הוא שוד וגזל. 

הכלל הוא פשוט - לקחת בכח מאדם אחד כדי לתת לאדם אחר זה שוד וגזל. נקודה.אין דרך לייפות את זה. 

א. המס בישראל הוא מאוד פרוגרסיבי. המס הישיר הוא פרוגרסיבי בצורה הזויה שכמעט לא קיימת באף מדינה מערבית אחרת והמסים העקיפים שמים להם למטרה את העשירונים העליונים.   

ב. בהתחשב בעובדה שרוב האוכלוסיה בישראל (ובעולם) חיה על חשבון העשירונים העליונים - מן הסתם תפיסת העולם המקובלת תהיה ששוד הוא סבבה לגמרי. תפיסת העולם הזאת מקורה בפוזיציה מאוד ברורה. 

פעם, גם "זכות הלילה הראשון" (פרימה נוקטה) היתה תפיסת עולם רווחת ומקובלת בעולם. זה לא הופך את התפיסה הזאת לפחות אונס. 

שוב, לקחת כסף מאדם אחד בכח ואיומים כדי לתת לאחר - זה שוד וגזל איך שלא מסתכלים על זה. 

אם עשרה אנשים יצביעו לאנוס מישהי, זה עדיין יהיה אונס. אותו דבר לגבי שוד. 

זה שאנשים הצביעו בעד שוד, לא הופך אותו לפחות שוד. 

לגבי מפלגת זהות:

אני לא מסכים עם כל דבר במצע שלה. אחד מהם הוא מערכת החינוך. לדעתי, את משרד החינוך יש לסגור בהקדם ולהפריט את המערכת. 

עם זאת, ההצעה של מפלגת זהות לשיטת השוברים היא שיפור עצום לעומת המערכת החולה שיש כיום, אז הייתי שמח אם לפחות היינו הולכים בכיוון הזה. 

ג. נכון. גל קבוצת לחץ באה לגנוב קצת לעצמה את החלק "שלה". כל אחד עושק רק קצת. 

נהגי המוניות עושקים רק טיפה. 

המועצות החקלאיות עושקות רק טיפה. 

האוניברסיטאות עושקות עד קצת. 

הישיבות עושקות קצת. 

מכון התקנים עושק קצת. 

ארגוני המורים עושקים המון. 

וכו'

ואז, כולם משלמים יותר על נסיעות, מוצרי מזון, מממנים מוסדות שלא מעניינים אותם ועוד. 

כולם נדפקים בגלל התרבות הזאת של "כולם גונבים - אז גם אני אגנוב". 

ברור שבמצב הקיים, קשה לבוא בטענות למי שמפעיל לחץ - בדיוק כמו כל היתר. 

אבל זה מצב חולה שמי שנדפק ממנו הוא האזרח הממוצע שאין לו קבוצת לחץ שתגנוב בשבילו. 

להצביע למפלגה שחורטת על דגלה "אנחנו גונבים כי כולם גונבים" זה להשתתף בחגיגת השחיתות. 

מה הפלא שמדענים ורופאים בורחים מכאן כאילו מדובר בספינה טובעת? 

מה הפלא שאנשים כאן עובדים כמעט הכי הרבה שעות במערב, מרוויחים הרבה פחות מהממוצע וסל המוצרים כאן יקר בהרבה? 

זה המחיר. 

המחיר הוא שהרבה משפחות כאן לא גומרות את החודש וילדים כאן גדלים כשהם רואים את אבא שלהם בסופי שבוע - כי מישהו התקמבן על חשבונם. 

לי אישית יותר חשוב שאנשים יפסיקו לגנוב גם כי זה פסול מוסרית וגם כי גדל כאן דור של ילדים שרואים את אבא שלהם רק בשבתות וחגים. 

לגבי הסעיף האחרוןמשה

אבא זה החלק הקל. בוא ותראה כמה נשים עובדות עד מאוחר כדי לממן את המשכנתא. אני חושב שאין כמעט בית עם גינה ברחובות הסמוכים למגוריי בפ"ת שלא הפך לפעוטון/צהרון/מעון/אחסון ילדים אחר בזמן שאמא עמוק בעבודה.

אנחנו לקראת סוף הדיון...me_too

ראשית, תודה על הכנות, ועל היכולת לנהל דיון בצורה עניינית, לא מובן מאליו בדיונים ברשת.

אתחיל כהרגלי בכמה עניינים קטנוניים:

1) צריך להבחין בין "מיסים ישירים" לבין "מס פרוגרסיבי", ובין אחוז המס האבסולוטי לשיעור המס.

בסיכום כל סוגי המס, המס בישראל אינו כה פרוגרסיבי כמו שנהוג לחשוב, ולמרות שעשירים משלמים יותר, זה לא מפני ששיעור המס עליהם הוא גבוה יותר, אלא מפני שהם מרווחים יותר.

ונחזור לדברי @משה, ברור שעשירים משלמים יותר מס חברות, ויותר מע"מ, אבל המס אינו פרוגרסיבי, הוא מס ניטרלי (ולדעת הרבה חוקרים ריגרסיבי), כלומר שיעור המס מתוך ההכנסה הוא קבוע. בדיוק כמו באסטוניה.

הקישור שאתה הבאת (הפרק השישי בדוח הכנסות המדינה. יש לציין שהפרק הזה במחקר הוא הכי פחות אמין, כיוון שהוא נעשה ע"פ סקר ולא ע"פ נתונים של כלל האוכלוסייה, וגם אפשר לראות בסגנון הכתיבה את תפיסת העולם השמאלית הרואה את תפקיד המיסים בסגירת אי השיוויון ואכמ"ל) מתאר די טוב איך בסופו של דבר המס בישראל הוא לא כ"כ רחוק מניטרלי. שוב- עשירים משלמים הרבה יותר, אבל שיעור המס מתוך ההכנסה אינו שונה בצורה כ"כ מזעזעת בין עשירים לעניים. 

הסיכום ע"פ המחקר של משרד האוצר (בקישור שאתה הבאת):

כלומר, כל אוכלוסיה לא שונה בצורה דרמטית מחלק ההכנסות שלה.

מה שחשוב להדגיש שישראל לא שונה מאד מאסטוניה, כאשר נדבר על המס בישראל, נגיע *לשיעורי* מס מהכנסה לא כאלה הזויים כמו שניתן לחשוב מהנתון ש50% לא משלמים מס הכנסה. בחישוב כלל מערכת המיסים והתשלומים בישראל המס בישראל לא כזאת פרוגרסיבי.

עד כאן, זה עדיין לא אומר כלום על בסדר או לא בסדר.

אתה יכול לחשוב שמס גולגולת הוא המס הצודק ביותר, וכל מס אחר הוא גזל ואונס, אבל אני שב ומחזיר את הכדור אליך. הבא לי מדינה מודרנית כזו (צר לי, אך אסטוניה היא לא כזאת), שבה תשלום המס הוא לפי ראש ולא לפי הכנסה.

(לא מתייחס ספציפית לכל הערה שלך, שרובן צודקות כנראה, אני מסכים שיש הטעיה בכך שלא מכניסים את בט"ל בתוך גרף הכנסות המדינה. כל ההסתכלות על בט"ל הוא באמת אחת ההזיות הגדולות פה בארץ, אבל זה להזדמנות אחרת. מצד שני, בט"ל הוא לא ממש מס פרוגרסיבי, לא בטוח שהוא כ"כ ישנה את התמונה 'לטובתך').

2. אסטוניה עשתה מהלך יפה של יציאה מקומוניזים, אבל להגדיר אותה נס זו תהיה הפרזה. כפי שאמרתי- מדינה בהקמה, כשהיא מקבלת עצמאות צומחת יפה. בהחלט היו לה שנות צמיחה מרשימות, אבל א"א להסתכל על איכותה של כלכלה ע"פ כמה שנים רצופות של צמיחה.

ישראל צמחה בין שנת 1960 לשנת 1969 ב105% (7.4% לשנה). ואלה השנים הכי סוציאליסטיות שלנו. 

וכמובן, לא הבנתי את החישוב לגבי הצמיחה בעשור האחרון:

אסטוניה צמחה מ19 ל30- 30/19= 1.578, שורש עשירי- 4.7% לשנה.

ישראל צמחה מ207 ל 370- 370/207= 1.787, שורש עשירי- 6% לשנה.

אשמח להסבר על החישוב שלך.

בנוגע לטיעונים עצמם-

3. אני לא מתווכח כרגע על עצם טענותיך, רק אאלץ להשיב אליך את הכדור, האם אתה מכיר מדינה בעולם שבה נוהגים לפי הכלל שלך, שבו אין "כשל שוק", אין "אחריות חברתית", אין "השקעה במנועי צמיחה", המדינה מעניקה רק ביטחון ומשפט? (בדקתי. אסטוניה היא לא כזאת)

שים לב שהלכת רחוק מאד בהגדרה, שצמצמת כל התערבות של המדינה, הרבה יותר מגישות ליברליות מקובלות. אבל אתה לא רק אומר שלא כדאי שכך יעשה, אלא סובר שמעש כזה משול לאונס. האם אתה מכיר הוגה דעות ישראלי שאומר כך כיום? (אגב, כך אתה מבין מספריה של איין ראנד? אני לא בטוח, קראתי את ספריה די מזמן, ולמיטב זיכרוני הם לא מציגים הנחיות ברורות איך להפעיל מדינה).

מותר לאדם לחשוב אחרת מ99% מהעולם, בתור יהודים זו אפילו מצוה, אברהם אבינו הלך יותר רחוק. אבל להגיד בצורה כזו- כל מי שאומר אחרת הוא גזלן ואנס, כל מי שחושב שלמושג "כשל שוק" יש השלכות, כל מי שרואה את תפקידה של המדינה באופן יותר רחב, זה בדיוק כמו "זכות הלילה הראשון? נראה לי הלכת רחוק מדי.

4. עם הבעיה אני לגמרי מזדהה, לא נראה לי שיש מי שחולק. השכר בישראל מאד נמוך ומחיה מאד יקרה. אני כ"כ מזדהה עם מה שאמר משה, כשאני רואה בעבודה את כל הנשים סביבי בשעות ערב מאוחרות, שגם הן רואות את הילדים שלה בסופי שבוע. באמת מדובר על צרה חברתית אמיתית, שמי יודע איך נשלם עליה יום אחד (ואולי זה רק הדרך שלי להדחיק את העובדה שאני נמצא בעבודה עד שעות מאוחרות עצוב).

אבל זה כשלעצמו לא מסייע לטענתך, כל השאלה היא איך משנים ומשפרים את המצב, כידוע השמאל טוען שהמצב הזה נובע בדיוק מעליית הניאו ליבלריזים, ומדינת ישראל חייבת להיות יותר 'חברתית', בדיוק מהסיבה שהזכרת.

ואחרי הסכמה, באה ההסתייגות- 

המדינה לא טובעת, האזרחים לא בורחים-

אנחנו בשנים עם שיעור ירידה לא כ"כ גבוה, לא ביחס למדינות אחרות, ודאי לא ביחס לעשורים קודמים, בטח לא כשמתחשבים בכמות העולים, שמטבע הדברים בקרבם יש יותר חזרה לארצם (ממליץ לקרוא בעניין את יגיל הנקין-

https://mida.org.il/2016/03/20/%d7%a9%d7%a7%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%a9%d7%9e%d7%a1%d7%a4%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%9c%d7%9b%d7%9d-%d7%a2%d7%9c-%d7%99%d7%a8%d7%99%d7%93%d7%94-%d7%9e%d7%94%d7%90%d7%a8%d7%a5/

להסתכל על הכל במבט פסימי זה פשוט לא משקף. 

ייתכן...ספק
עבר עריכה על ידי ספק בתאריך א' בשבט תש"פ 13:27
עבר עריכה על ידי ספק בתאריך א' בשבט תש"פ 13:26
עבר עריכה על ידי ספק בתאריך א' בשבט תש"פ 13:26

1. המס בישראל הוא פרוגרסיבי להחריד. מעטות המדינות בהן ההפרש בין מדרגת המס העליונה לתחתונה הוא 38.5%. (50% מדרגות המס העליונה לעומת 11.5% בתחתונה - וכדי להגיע לעליונה לא צריך להרוויח יותר מדי. 20K בהחלט יביאו אותך ל-47% מס).

כדי להגיע ל-20K נטו אדם צריך להרוויח בערך 35K ברוטו. 

כדי להרוויח 10K נטו, אדם צריך להרוויח בערך 13K ברוטו. 

אם זה לא פרוגרסיבי, אז אני לא יודע מה כן. 

לשם השוואה, ההפרש בין מדרגת המס העליונה לתחתונה באסטוניה עומד על 0%.  

ונכון שיש מסים שהם כביכול "אחידים" אבל בפועל, הם שמים להם למטרה חלק מאוד מסוים מהאוכלוסיה. 

אגב, גם הביטוח הלאומי וביטוח הבריאות הם די פרוגרסיביים - מתחת ל-6000 שקלים זה 7%, מעל, זה כמעט 20%. 

אמנם יש רק 2 מדרגות, אבל זה מס מאוד פרוגרסיבי. 

ולגבי סיכום המחקר, לא קראתי את כולו ואני לא נכנסתי לפרטים לגבי "החישוב המצומצם".

בפועל, יש כאן שני עשירונים שמשלמים 80% מהמסים הישירים במדינת ישראל איך שלא תבחר להסתכל על זה - וכן, המס בישראל הוא מהפרוגרסיביים ביותר בעולם בכלל ובעולם המערבי בפרט. 

כשכתבתי על מס גולגולת כתבתי רק מהפן המוסרי. בפועל, כנראה שזה לא פרקטי - אבל אפשר לפחות לשאוף לצמצם את העוול הקיים היום. 

וכפי שציינתי, בט"ל הוא מאוד פרוגרסיבי. אמנם יש רק שתי מדרגות, אבל ההפרש ביניהן הוא גדול מאוד. 

2. לא אני הגדרתי אותה כנס - אבל לפי הצמיחה שלה בתחילת שנות ה-2000, קשה לחלוק על הקביעה הזאת. 

גם לא מדובר על כמה שנים בודדות - מגמת הצמיחה שם נמשכת כבר בערך שני עשורים בקצב מהיר (אם כי הוא ירד מעט). 

כמו כן, ישנם פרמטרים נוספים מעבר לצמיחה כמו הפיריון: 

Productivity - GDP per hour worked - OECD Data

שים לב באיזן מהירות גרף הפיריון עולה באסטוניה לעומת ישראל (אסטוניה כבר עקפה אותנו בסיבוב). 

יש תוצר, יש פריון ויש שעות עבודה. 

אם הפריון נמוך והתוצר גבוה, זה מחזיר אותנו לסעיף 4... 

לגבי הטעות בחישוב, אתה צודק. עשיתי טעות בחישוב שלי - אבל כאמור, מעבר לצמיחה, יש לשים לב לעוד דברים.: אנחנו במקום ה-7 ב-oecd בשעות עבודה אבל במקום ה-13 מהסוף (שזה מקום 26, אני חושב) בשכר הממוצע ומקום 9 באינדקס יוקר המחיה. 

כלומר, עובדים כאן הרבה הרבה יותר, מרוויחים הרבה פחות ויקר כאן בצורה מחרידה. 

השכר באסטוניה אמנם נמוך מאשר בישראל, אבל אפשר לקנות איתו שם הרבה יותר והם עובדים עבורו הרבה פחות.  

הנקודה היא שמעבר לצמיחה, הפיריון למשל, מעיד על רמת החיים במדינה. לא מזמן התפרסם מחקר (לא זוכר של איזו אוניברסיטה בארה"ב שמפרסמת בכל שנה) שאנחנו במקום ה-46 באיכות החיים. 

איכות החיים כאן לא משהו ביחס לעולם המערבי. אפילו ערב הסעודית עוברת אותנו - וזה לא פלא עם שעות העבודה המטורפות שנהוגות כאן והעובדה שאנחנו אחת המדינות הכי יקרות בעולם! 

3. השאלה "האם אתה מכיר?" וכו' זה טיעון שנקרא "פניה לסמכות". זה לא באמת טיעון. 

שטחתי טיעון מנומק ומפורט והעובדה שאין מדינה שבה איו עצלנים שרוצים לחיות על חשבון אחרים ושיש להם נציגים פופוליסטיים בבתי המחוקקים לא סותרת את מה שכתבתי בשום צורה שהיא. 

אני לא מכיר מדינה שבה מערכת הבריאות מופרטת- ועדיין, מערכת בריאות ציבורית היא קטסטרופה. (היא נהדרת עבור אנשים בריאים אבל קצת פחות טובה עבור אנשים חולים...). 

וכן, דעתי היא שמי שלוקח בכח כסף מאדם אחד ונותן אותו לאדם אחר הוא גזלן. זו ההגדרה. 

גזלן הוא מי שלוקח בכח כסף ששייך לאדם אחר והעובדה שהוא נותן אותה לאדם אחר - לא משנה את זה. 

מי שרוצה שהמדינה תיתן יותר, שישלם יותר. שזה יהיה על בסיס וולנטרי. 

כל זמן שזה לא המצב, אז זה שווה בדיוק ל"זכות הלילה הראשון". גזל הוא גזל ואונס הוא אונס. 

זה שאנשים הצביעו בעד - לא משנה את ההגדרה. 

ואגב, למען האמת, אני דווקא כן מכיר הוגה דעות מאוד פופולרי בארה"ב שחושב כך - בן שפירו. 

אני מניח ששמעת עליו. 

4. איך משפרים את המצב? 

קפיטליזם ושוק חופשי. 

שיטה בדוקה ומנוסה. 

הסוציאליזם, לעומת זאת, כשל בכל מקום שבו נוסה. 

וכן, המדינה טובעת. 

אם 10% מהמדענים והמהנדסים שלך בורחים מכאן בכל שנה (והאחוז רק בעליה) ו-14% מהרופאים עוזבים (לא יודע אם שמת לב כמה זמן יש לחכות כדי לראות מומחה במדינת ישראל...) - אז כן, המצב קטסטרופה. 

זה לא אחוז היורדים אלא הזהות שלהם. אלה האנשים שהכי נצרכים בכל מדינה ובישראל הפכו אותם לפראיירים. 

מחקר: זינוק בהיקף "בריחת המוחות" מישראל

להיות אופטימיים זה פשוט לא משקף.  

צריכים להיות ריאליים והמציאות לא נראית כ"כ טוב. 

הלוואי ואצליח לשכנע את אשתי להיות חלק מאותם 10%...  

נראה לי הבהרת היטב את עמדתךme_too

זו היתה מטרתי בסופו של דבר, להבין איפה אתה עומד ומה היא תפיסת עולמך.

נראה לי היא מיקומך על המפה חודד והובהר.

[תגובות בקצרה, כי הדברים לובנו:

1. מיסים על הכנסה משכר הם מאד פרוגרסיביים, אך הם רק כרבע מכלל הכנסות המדינה ממיסים, שאר סוגי המס (כולל בט"ל) מצמצמים את הפערים הללו.

2. נתוני הפיריון באסטוניה באמת פנטסטיים. נושא הידוע כעקב האכילס הישראלית. באמת מעניין לעקוב אחר כלל מדדי המדינה הזו.

3. הבהרתי בצורה ברורה שזה לא רע להגיד אחרת מכל העולם, רק צריך לדעת את זה.

לא חושב ש"שטחת טיעון מנומק ומפורט", פשוט מפני שההתדיינות כמעט לא עסקה במהות, כלומר בהסבר מדוע "כשל שוק" הוא שטויות ואין כזה דבר "מוצר ציבורי", למדינה אסור לקדם "מנועי צמיחה" וכו'. יכול להיות שיש לך דעה מנומקת ומלאה אבל כיוון שלא דנו בה כעת, השאלה איפה אתה נמצא על מפת העולם היא די משמעותית בעיני. (נראה לי שבן שפירו לא חושב ככה, אבל באמת זה לא כ"כ משנה).

4. ממש מצער שאתה חושב לעזוב מסיבות כלכליות. אנחנו צריכים ורוצים אותך איתנו, (ולא כדי לשתות את כספך בקשית חיבוק) מחזק את אשתך במאבקה הצודק.]

מעולם לא הסתרתי את עמדותייספק

1. מסים ישירים בישראל הם פרוגרסיביים להחריד - כמעט הכי פרוגרסיביים בעולם המערבי. זו פשוט עובדה. 

הם מהווים כמחצית מהכנסות המדינה ממסים אם מסתכלים על כולם ולא רק על חלק מהם. (והבט"ל לא מצמצם את הפערים הללו. גם הבט"ל הוא פרוגרסיבי). 

2. נושא הפיריון בישראל הוא קטסטרופה ביחס למדינות העשירות בעולם המערבי. זו הסיבה שבגללה אנחנו ממוקמים אחרי ערב הסעודית באיכות החיים. הסיבה לכך היא סוציאליזם בשילוב עם בזיזת הקפיטליזם המועט שיש כאן. 

3. ברור לי שאני בעמדת מיעוט - מה לעשות שרוב האנשים חושבים שהאינטרס שלהם הוא לקחת מאחרים? במיוחד כשמערכת החינוך בישראל מעבירה תלמידים שטיפת מח מגיל אפס? 

"תן לאדם חכה והוא ישבע לכל ימי חייו - תן לו דג של מישהו אחר, והוא יצביע לך בבחירות". 

ולמיטב ידיעתי - ואני די עוקב אחריו - בן שפירו כן בעמדה הזאת. (והוא מוזכר בזמן האחרון כאחד שיכול להתמודד על מועמדות המפלגה הרפובליקנית בעתיד). 

4. זה לא מסיבות כלכליות אלא יותר מסיבות ערכיות ומוסריות וסיבות של איכות חיים. 

מי רוצה לחיות בחברה של גזלנים שבה כל אחד מנסה לגנוב ממך כמה שהוא יכול לטובת המטרות שלו? 

מי שצריך אותי, רצוי שיתנהג בהתאם. 

למה אני צריך לעבוד 9 שעות ביום במקום 8 ולהרשות לעצמי רמת חיים נמוכה בגלל אותם גזלנים - שאגב, דופקים את עצמם בתהליך? 

מתישהו, אני מאמין שאשתי תשתכנע. 

אם אני אתן לה לקרוא איך כותבים חלק מהאנשים בפורום הזה, למשל, אני מניח שזה יקדם אותה לכיוון... 

הסיכום שלי:

1. קפיטליזם מוביל לעושר של כלל האוכולוסיה בכל מקום שבו נוסה. הפערים גדלים - אבל העניים במדינות הללו חיים הרבה יותר טוב, כך שאם נוריד את נושא הקנאה וצרות העין, קפיטליזם זה טוב במספרים מוחלטים. 

יש קורלציה מאוד חזקה בין מידת החופש הכלכלי במדינה לבין אינדקס הפיתוח האנושי באותה מדינה. 

2. מוסרית, קפיטליזם זו גישה נכונה וצודקת. אדם עבד, הרוויח ואין לאף אחד זכות לקחת ממנו את פירות עמלו לעצמו. גם לא אם אנשים הצביעו לעשות את זה.  

אמנם אני שומע הרבה אנשים שמדברים על ערבות הדדית - אבל משום מה, אני לא זוכר אף אחד מהם בא להכין לי קפה כשלמדתי למבחנים ב-2 בלילה או הביא לי מנת אוכל ביתי במקום המנות החמות שאכלתי בתקופת הלימודים כי לא היה לי זמן להכין משהו נורמלי. 

אני מאוד מתקשה למצוא את ההדדיות כאן. 

3. מערכות ציבוריות הן נוראיות. אין ולו מערכת ציבורית אחת במדינת ישראל שמתפקדת בצורה סבירה. 

מערכת החינוך כושלת, מערכת הרווחה כושלת, מערכת הבריאות כושלת, המשטרה, צה"ל (כן, צה"ל הוא אחד הגופים הכי לא יעילים והכי כושלים מבחינת התנהלות שיש במדינת ישראל) - ומשום מה, אנשים חושבים שאם רק ייקחו עוד כסף מאנשים אחרים וישפכו על אותן מערכות, הן יתוקנו.

כל מוצר בעולם - הטיב שלו עולה ומחירו יורד עם הזמן למעט מערכות ציבוריות. 

אז סוציאליזם ורווחה זה פשוט לא עובד ולא מוסרי. (רווחה יכולה לעבוד בתנאים מאוד ספציפיים כמו  מדינה קפיטליסטית מאוד שמורכבת מחברה מאוד הומוגנית ומיסוי כבד על כלל האוכלוסיה כולל השכבות החלשות - כמו בשבדיה. לפי הסקר שהזכרתי לפני כמה תגובות, אזרחי ישראל לא יסכימו להעלאת מסים על עצמם אלא רק על אחרים...). 

הבעיה עם קפיטליזםמשה

אין קשר ישיר בין הצעדים הממשלתיים לבין השיפור. לשוק לוקח זמן להתארגן, ובדרך יש עיתונאים שרודפים אחרי "תאבי בצע" שמעיזים להתעשר רחמנא לצלן.

רק אחרי שנים רואים שאי אפשר לחזור אחורה.

לעומת כחלון למשל שריסק את מחירי הסלולר במכה וניסה לעשות לדיור אותו דבר, ולעזאזל התוצאות לאורך שנים.

הבעיה היא עם פופוליזם - לא עם קפיטליזם.ספק

לא מדוייקמשה

לרוב האוכלוסיה לא פשוט להבין מה זה השפעות מסדר שני. הם רואים שהממשלה נותנת למסכן כלשהו ופתאום יש לו כסף.

הם לא מבינים שהשלב הבא יהיה שעוד אנשים יתאימו את עצמם לקריטריונים...

זו הכוונה - הבעיה לא בשיטה אלא בהבנה של אנשיםספק

קראתי היום כתבהמשהאחרונה

שבה מסקרים את נתניהו ב-2003 כשכל התקשורת והעם  היו נגדו (למעט טומי לפיד) וב-2006 הוא חטף על הראש בבחירות.

תסתכל היום איך מסתכלים על זה בדיעבד שהוא הציל את הכלכלה ואפילו השמאלנים מודים שזה היה חיובי ברובם.

הנה סרטון שנתקלתי בו שמסביר למה מדובר בשוד וגזל פר אקסלנסספק
אתמול פורסם סרטון אווילי,ימח שם עראפת

ובו מתפארים השר סמוטריץ' וחבר הכנסת סוכות בהכפלת היישוב יצהר. ובכן, כתושב היישוב אני יודע היטב על איזו הכפלה הם מדברים, על בנייה בתוך תחומי היישוב בשטחים הפתוחים שבין שכונה אחת לאחרת, מגדלים שירימו את גטו יצהר לשמיים ויתנו לכפרי האוייב- בורין, מדמא, עצירה אל-קבליה, עוריף, עינאבוס, וחווארה, להמשיך בהשתלטות על השטחים סביב היישוב, לחנוק את צירי הגישה ואת המרחב הפתוח עד שיגיעו אל הגטו.

השר סמוטריץ' בחוצפתו הזכיר את עוקף חווארה. במקום לטפל בבעיה והיא מחבלי חווארה עינאבוס וביתא, שזרקו אבני על רכבים שעברו בכפר חווארה, שמו פלסטר על שטף הדם ובנו לנו "עוקף". עכשיו לא עוברים בתוך הכפר, אלא מאחוריו, בתוך כלוב מגודר משני צדדיו.

המחבלים כמובן לא התרשמו מכך שכעת הכביש מאחורי הכפר ולא בתוכו, מהמבתר אפשר לזרוק אבנים בדיוק כמו מבין הסמטאות, וכלוב הגדרות מונע מהחיילים שיגיעו לרדוף אחריהם. העוקף הוא מטווח ברווזים.

והיום, לפני כמה שעות, פגשתי חבר שלי. שלפני כמה חודשים נורה בגבו בידי שוטר מג"ב. פעמיים.

חבר הכנסת צבי סוכות, שתק.

לא מיחה, לא עורר מהומה. לא זעק על הדבר הנורא, שנערים נורים בידי שוטרים יהודים.

השר סמוטריץ', מילא פיו מים.

לא עצר את יומו, לא דפק על השולחן, לא עשה כלום.

אז שלא יספרו לי סיפורים, פוליטיקאים צבועים. לא מדובשך ולא מעוקצך אנו רוצים. לא את גטו הדיור שלכם ולא את ההרס וחורבן שאתם ממיטים על הגבעות שפורצות את הגטו הזה.

"הוו זהירין ברשות, שאין מקרבין לו לאדם אלא לצורך עצמן, נראין כאוהבין בשעת הנאתן, ואין עומדין לו לאדם בשעת דחקו".

אתה טועה, בכל כך הרבה וריאציותמשה

יש חשיבות במאבק על תפיסת שטח ויש ערך עצום בבניה לגובה. בעיקר כלכלי, אבל לא רק.

בדיוק. בעיקר כלכלי. זו גם הסיבה שהוחרבה צור משגבי-ימח שם עראפת

זה כלכלי לירון זמביש וסמוטריץ'.

אולי אני טועה ויש עוד ערך לבנייה לגובה, אבל בשלושה דברים אני לא טועה-

הפוליטיקאים הללו לא עמדו לנו בשעת דחקנו, הם לא יצאו להגנתנו, ולהיפך, הם הצטרפו לדוחקים אותנו ופתחו במסעות הרס הגבעות.

העוקף הוא פלסטר לשטף דם פתוח. הדם שוטף את הפלסטר. כשיקום שוב ארגון טרור כמו גוב האריות, העוקף יהפוך למלכודת מוות בדיוק כמו חווארה וגרוע מכך.

בנייה לגובה בתוך היישוב יצהר לא תפתור את בעיית ההשתלטות הערבית, ויצהר תהפוך לגטו נקודה.

לא הבנת, כלכלה זה לטובת כלל התושביםהסטורי
עבר עריכה על ידי הסטורי בתאריך ה' בטבת תשפ"ו 9:21

וישוב גדול עם אוכלוסיה משמעותית, מאפשר כלכלה יותר טובה לכל הסביבה - בישוב גדול יהיה סופרמרקט פעיל כל היום ולא רק צרכניה קטנה לשעות ספורות. בישוב גדול יהיה סניף של קופת חולים שיתן יותר שירותים. בישוב גדול לכל מיני מהישוב ומחוצה לו יהיה שווה לפתוח עסקים ולהציע שירותים.

אם יש יותר מסה של תושבים באופן כללי - יותר יתפתחו מרכזי העסקים הגדולים, כמו שער בנימין או מתחם רמי-לוי אריאל.

זה ממש לא סותר את פרוייקט החוות - להפך, החוות והגבעות הם 'לוחמי הסיירת' והישובים הגדולים והמבוססים הם 'הגדודים'. צבא צריך גם את זה וגם את זה.

גם החלוצים האמתיים בחוות, משמעותי להם שיש במרחק 5 דקות נסיעה או 15 דקות נסיעה, מכולת, מרפאה ויש בישוב הסמוך תופרת. גם להם משמעותי עוד יותר מלאחרים, שיש בישוב קרוב חנות חומרי בנין וציוד לחורף.

מקרה שאני מכיר: תושבת חווה, הייתה גננת בישוב סמוך. אם לא היתה שם מסה של תושבים, לא היה נפתח גן ולה לא היתה פרנסה במרחק סביר.

חה! הצחקת אותי.ימח שם עראפת
אל תבלבל לי במוח. התכנית הזו הופכת את יצהר לגטו בניינים, הכלכלה שלך מעניינת לי את קצה הבוהן, היא לא תעזור לי אם סביבי קמה מדינה פלסטינית.

אתה עיוור למציאות ידידי, סמוטריץ' סותר בדיוק את פועלם המבורך של החוות והגבעות שלא באות לו טוב בעין.

מקסים שאתה מכיר גננת בחווה, מקרה שאני מכיר: משפחה שמגנה על ארץ ישראל מפני היישוב הערבי, אם לתינוקת קטנה, וסמוטריץ' שמחריב את ביתה. עוד מקרה שאני מכיר, יהודי יקר שטורח ליישב את הר עיבל, עוד לפני שהוד מעלת סמוטריץ' חשב על כך, ומר סמוטריץ' החריב את מה שבנה והרס והחרים ציוד בשווי מאות אלפי שקלים. עוד מקרה שאני מכיר, יישוב חביב שמר סמוטריץ' החריב בטענה כלכלית. כלכלי למי?!

אל נא תהיה אידיוט שימושי.

בקיצור, אתה עדיין תקוע בראיה שחור-לבן של גילהסטורי
ההתבגרות.

דבר קצת עם אנשים שעוסקים במקרו ולא רק במיקרו (כולל מיצהר, אלחנן גרונר לדוגמא), ותראה שלצד ביקורת על נקודות ספציפיות (שלעולם תהיה, כשם שפרצופיהם וכו'), הם מלאים הערכה לסמוטריץ' על כך שהוא הראשון שבאופן מערכתי עוצר את המדינה הפלסטינית ומבסס את ההתישבות.

אתה תקוע בעיוורון הממלכתיות. אני לפחות רואה.ימח שם עראפת

תאמין לי שאני יודע בדיוק איזו הערכה רוחש אלחנן גרונר לסמוטריץ'.

והוא ממש, אבלל ממש ממש לא חושב שסמוטריץ' עוצר את המדינה הפלסטינית. ואם אתה חושב שסמוטריץ' עוצר את המדינה הפלסטינית, אז מפאת נסיוני הכושל להיות מנומס אני רק ארמוז לך מה אני חושב שאתה.

תלמד קצת על תכנית פיאד, תתעדכן קצת למה הורסים את הגבעות, תעיף מבט על מפת יו"ש, ותבין שסמוטריץ' שותף פעיל (לא בכוונה, אני מקווה) בתכנית פיאד להקמת מדינה פלסטינית מתחת לאפה של ישראל.

אתה יכול גם לחפש ולמצוא פוסטים של ערבים מכפרים הסמוכים לגבעות שנהרסו בידי סמוטריץ', בהם חוגגים הארורים ומודים לסמוטריץ' שמסייע להם במאבק.

סמוטריץ' מבסס את ההתיישבות, בכך אני מסכים. מבסס אותה בבוץ, היא תתבוסס בבוץ הגטאות שהוא עמל כל כך לאשר.

הגבעות והחוות לאורך ציר אלון ברובן אינן חוקיות, והן סובלות כל הזמן מהרס וחורבן. אבל הביטחון שהן הביאו לאזור, עולה עשרת מונים מכל הגטאות שמקים סמוטריץ'.

הדה לגיטימציה שהוא מקדם לגבעות הרסני ומסוכן, ועוד כמה שנים כשיהיה מאוחר יותר גם אתם תקלטו פתאום, שאנחנו בוועדת מדריד-בגין המתחדשת, שתוביל להסכמי אוסלו-רבין, כשהפעם מדובר בסמוטריץ', שמחריב גבעות, ולעתיד לבוא זה יהיה יאיר גולן שמחריב יישובים.

את החוות לאורך ציר אלון, אני מכיר היטבהסטורי

והם נתמכות לחלוטין ע"י סמוטריץ' וסטרוק במשרדיהם.

רבות מהנקודות שהיו קודם, אושררו בממשלה הזאת, כולל הפיכתן לישובים מוסדרים ורבות נוספות הולכות ומוקמות, בתמיכת ודחיפת המנהל.

לו היית מכיר היטב, לא היית מדבר שטויות.ימח שם עראפת

בוא תספר לי מהי אותה "נתמכות לחלוטין" עליה אתה מדבר.

הנה מפה, בוא תספר לי מי מהחוות "נתמכת לחלוטין" ע"י סמוטריץ' וסטרוק.

ותעדכן בבקשה מה זה אומר "נתמכת לחלוטין". גברת סטרוק טורחת לבשל להם לשבת? מר סמוטריץ' מוציא את הכבשים למרעה?

אולי יש הבדל בין חוות לגבעותנפש חיה.

חוות נתמכות ע"י הממשלה כי יש לה אינטרס ביטחוני

וגבעות לא נתפסות ככאלה )שזה שטות איומה בעיניי לפחות) אז אין להם תמיכה?

באמת שאין לי מושג

לאימח שם עראפת

חוות נתמכות(גם כן נתמכות) על ידי המדינה כי המדינה מכירה בתרומתם הבטחונית, וכי הם שומרים על אדמות מדינה.

גבעות תורמות לביטחון לא פחות, אבל הן לא מצייתות לחוקי המדינה שאוסרים להקים גבעות בשטחי B, ואם המדינה לא מאשרת להקים חווה בשטחי C באזור מסויים מסיבותם הם, אזיי גם כן יהיו מי שיקימו שם חווה למרות זאת, ויעצרו את תכנית פיאד גם במחיר הפסדים מכיסם.

אתה באמת ילד קטןהסטורי
העזרה של המנהל והממשלה היא לא בתורנות מרעה. תשאל כל אחד מהם האם משעותית לו התמיכה הזאת...
ואתה ילד גדול עם שכל זול, הייתי ציניימח שם עראפתאחרונה

אני יודע שהתמיכה הזו משמעותית, הייתי בחווה כשקיבלו אותה. רנג'ר כבר היה לנו בחווה לפני כן, אבל ברור שטובים השניים מן האחד.

גם סולארי כבר היה, וגם מים וכביש גישה. ברור שכל הדברים האלה מוסיפים, אבל החווה הייתה מסתדרת בלעדיהם.

אני בטוח שאם היו שואלים את בעלי החוות מה הם מעדיפים, שהם יקבלו את הציוד והגבעות יהרסו או לא זה ולא זה, הם היו מוותרים ברצון על כל מתנות העוקץ הללו.

אולינקדימון

אבל הסדרה של 69 יישובים היא דבר ענק שלא קרה הרבה זמן, בטח לא בקצב כזה.

המשמעות היא תקציבים, תב"עות, תוכניות חומש, ועוד. השלכות חיוביות על יישוב הארץ כפשוטו.

פיתוח של יישובים קיימים זה גם דבר חשוב, בגלל שזה מגדיל את הנוכחות היהודית מבחינה מספרית. דבר שבעצמו משפיע על העתיד של האזור.

אני לא יודע איך זה מסתדר עם הרס של גבעות שעדיין מתרחש, אבל בוודאי הסיפור מורכב יותר - ואולי כמו שאמר פה הסטורי לעניין הסמכויות...

אתה לא רואה מה קורה סביבך.ימח שם עראפת
מקסים שיש הסדרה של 69 יישובים, היא הייתה מגיעה גם ללא עזרתו האדיבה של סמוטריץ' בעוד כמה שנים.

סמוטריץ פתח במסע דה-לגיטמציה לגבעות "הלא חוקיות" ובמקביל לגיטימציה ליישובים.

כל גבעה בשטח B חשובה עשרת מונים מגטו של יחידות דיור לגובה. מי שלא מבין את זה לא מבין את המציאות ביו"ש, ואם הוא מעוניין להבין אותה שיחפש על תוכנית פיאד בגוגל.

דבר אחד אבהיר: גם אם יהיו בגטו מליון איש, זה לא יעזור אם יהיו מוקפים מכל עבר בכפרי מרצחים. תכנית פיאד מתקדמת בקצב מסחרר כל יום, והיחידים שיעילים כנגדה הם החוות והגבעות ששמות פס על המערכת ומתיישבות בשטחי B. אתם מדברים על כלכלה ולא קולטים שבלי ביטחון אין כלכלה.

יש שם ישובים ש 20 שנה לא אישרו אותםברגוע
עבר עריכה על ידי ברגוע בתאריך ו' בטבת תשפ"ו 9:05

לא ברור למה אתה חושב שעוד כמה שנים היו מאשרים אותם גם בלי סמוטריץ.

והפריחה שיש היום בחוות זה הרבה בזכות סמוטריץ וסטרוק

והם הסתדרו עד כה בלי עזרתו האדיבה של סמוטריץ'.ימח שם עראפת

גם לפני סמוטריץ' אישרו יישובים, חביבי. גם לפני 40 ו50 שנה, גם כשסמוטריץ' היה פתק בכותל. יישובים קיימים שלא מפנים אותם הרבה שנים, היו מקבלים אישור יום אחד, בטח אם הם קיימים בשטח כבר 20 שנה.

אפילו לא היו מאשרים אותם, עדיף ככה ושמסע ההרס והדה לגיטימציה של הגבעות לא היה קורה.

כל ארועי הירי שחיילים ושוטרים ירו על נערים, יונקים מהאווירה הכללית שסמוטריץ' ועוד כמה אישי ציבור מייצרים- הנוער האלה הם אוייב. נקודה.

לגבי הפריחה בחוות, סמוטריץ' לא קשור. סטרוק וכ"ץ הם אלה שעשו את כל העבודה, סמוטריץ' רק הגיע לצלם סרטון על רנג'ר ולרכב על עבודה של אחרים כדרכו.

וגם התמיכה הזו- אני בדיוק באיזו תמיכה מדובר, ועם כל הכבוד לה הפריחה בחוות הייתה מצליחה יוםי בלעדיה, והיא ממש לא משמעותית כמו שאתה מדמיין.

להלן התמיכה: מערכת סולארית. חיבור למים. סידור כביש גישה. מערכת מצלמות. פנס. רנג'ר.

חשוב, נחמד מאד, אבל לכל חווה מוסדרת כבר היה את כל הציוד הנ"ל לפני שגברת סטרוק הואילה בטובה לספק לה אותו.

צריך להבין, שמי שמקים חווה, הוא אדם מבוגר, בעל אמצעים, שמסדר לעצמו חשמל ומים וכביש גישה, ורכב שטח, ופנס. ככה שכל החוות שקיבלו את התרומות האלה היו מסתדרות מצויין. מה שבאמת תורם לפריחת החוות, היא המלחמה. מאז המלחמה הצבא הבין הרבה יותר את חשיבות החוות, ויותר מהצבא- הנוער הבין. והנוער הוא החשוב ביותר, החוות משוועות למתנדבים שיוציאו מרעה, שישמרו בלילות, סתם שיתנו יד למה שצריך. ומאז המלחמה הנוער מגיע הרבה יותר לחוות והגבעות. זו הסיבה לפריחה. זו הסיבה שאפשר להקים עוד גבעות וחוות, כי יש בני נוער שמוכנים לבוא לגור בחווה, שמוכנים לחיות באוהל בחורף ולקום ב6 בבוקר להוציא מרעה 8 שעות רצוף.

הפריחה שיש היום בחוות היא בפירוש **לא** בזכות סמוטריץ'. לסטרוק הייתי נותן קרדיט, אם הייתה דואגת לתמיכה במי שצריכים באמת, ולא למי שכבר הסתדרו אבל יכולים להעזר בעוד תמיכה. יש המון גבעות וחוות שחיות בלי מים זורמים ובלי חשמל, עם כביש גישה משובש שאפשר להגיע אליהן רק עם 4×4, שצריכים להיות דרוכים 24/7 כי הם מגנים על הארץ בשטחים מסוכנים. אני כל הזמן מקבל הודעות "מחפשים חמוש" בחווה מסויימת שצריכה שיהיה נוכח בגבעה, למקרה שיהיה בו צורך. הם לא קיבלו כלום.

אז השרה סטרוק לא מקבלת ממני נקודות זכות לפריחת החוות.

את כל ההאשמות שלךנקדימון
הייתי רוצה לשמוע מפיהם של בעלי החוות עצמם. לא כל בעל חווה הוא מהנדס חשמל, וגם אנשים "עשירים" שמחים לקבל עזרה ולשחרר חלקים מהכסף האישי שלהם לצרכים אחרים. הייתי רוצה לשמוע מהם מה קיבחו ומה לא קיבלו, ומה ההשפעה *לדעתם* על האירוע הזה.
אתה מוזמן לרדת אל העם ולשמוע את דעתם.ימח שם עראפת

אתה רוצה מספרים של בעלי חוות?

וודאי שגם אנשים "עשירים" נהנים לקבל כסף, ובעלי חוות הם לא "עשירים". אבל הם ממש לא תלויים בטובות ההנאה של סמוטריץ' וסטרוק.

בעלי החוות בגוש עציון בהצהרה חריפה

זה מה שאמרו בעלי החוות לירון רוזנטל אחרי ההרס בצור משגבי. אמנם הכותרת היא לירון רוזנטל, אולם אני חושב שהמכתב משקף מעט את דעתם כנגד סמוטריץ' וסטרוק.

מכיר את תוכנית פיאד הארורהנקדימון

ואני רואה אותה קורמת עור וגידים מול העיניים שלי בכל בוקר כשאני נוסע.

אבל כשדיברתי על אישור תקציבים ותב"עות ממש לא דיברתי על המשמעות הכלכלית אלא על היכולת (החוקית הקלאסית הרגילה) להתרחב.

אם אני זוכר נכון, אגב, יש הרבה יותר גבעות וחוות ממה שהמנהל האזרחי הורס (לא, זו לא הצדקה).

ואם אני ממשיך לזכור נכון, בין היישובים המוסדרים יש גם חוות שאושרו כיישובים, למשל חוות אל-נווה.

ואין לי מושג על סמך מה החלטת שזה היה קורה גם בלעדיו. בפועל, ב3 השנים האחרונות, תחתיו, קרתה הסדרה מאסיבית (באופן יחסי למצב הקודם) שאני לא רואה סיבה שהיא תקרה תחת ממשלות השמאל הבאות.

אני לא יודע איך זה מסתדר עם הרס של גבעות שעדיין מתרחש, אבל בוודאי הסיפור מורכב יותר - ואולי כמו שאמר פה הסטורי לעניין הסמכויות...

אתה עיוור למציאות.ימח שם עראפת

עד שיהיה לך איך להתרחב חוקית לא יהיה לך לאן, האוייב לא מחכה.

וחוץ מזה, שיש לא מעט שטחי B שלא תוכל להתיישב בהם חוקית, והערבים הארורים בונים בהם וחונקים את היישובים והכבישים, מבודדים את היישובים אחד מהשני.

אתה זוכר נכון, חוות חוקיות לא נהרסות(בדרך כלל), וגבעות וותיקות כמו מעוז אסתר, קומי אורי, להבה, תקומה, גבעת רונן, 777, אלומות, גם כן כבר לא נהרסות. אחרי שגבעה מתבססת במקום, למדנו מנסיון העבר שפחות הורסים אותה. ככל שיש יותר משפחות למערכת יש פחות רצון להתעסק בגבעה. כך נוצר מצב שיש עשרות גבעות-יישובים שמר סמוטריץ' יכול "להסדיר".

אמת, בין היישובים ישנן כמה חוות חוקיות, סואו וואט? יש גם שכונות של יישובים קיימים שהוסדרו, אז קוראים להן "יישוב".

על סמך מה החלטתי? על סמך הבית שלי, שהוסדר כשמר סמוטריץ' היה באופוזיציה.

תימה לי, מפני מה נראה לך שהממשלות הבאות יהיו ממשלות שמאל. (אלא אם כן אתה צופה שמר סמוטריץ' ייבחר שוב, ואזיי אתה בוודאי צודק, ממשלת שמאל על מלא. סתם. חצי הכוס הריקה.)

ההסדרה הזו אכן מטורפת, ובשעתו היללתי גם בפורום את מר סמוטריץ'. ואולם, כל זה לא שווה כלום אם התמורה היא מסע הדה לגיטימציה שעורך סמוטריץ' לגבעות.

כפי שכבר אמרתי- כל גבעה בשטח B חשובה יותר מעשר יישובים שיסדיר סמוטריץ'.

סמוטריץ' נותן הכשר להרוס, וזה יחזור כמו בומרנג לפרצוף.

אני לא יודע מה כתב היסטורי על סמכויות, מכיוון שהוא ערך, ואולי לא לחינם ערך, וד"ל.

וגם כדאי שיקימו רכבת במקביל לכביש 60 🚆נ א

מעפולה ועד לבאר שבע. יחסוך הרבה בעיות עם בעיית התחב"צ ביהודה ושומרון.

אם כבר, אז רכבת מירושלים למירוןאיתן גילאחרונה

עם תחנות עצירה בכמה וכמה ישובים מרכזיים בבנימין ובשומרון.

על ההזנחה הפושעת של ארץ בנימין אנחנו משלמים ביוקר. אוי לכם מיום הדין. 

כבישים ביהודה ושומרון שצריכים שידרוגנ א

בס"ד

תכתבו כאן על הכבישים ביהודה ושומרון שצריכים שידרוג

אם אתם מכירים כביש שצריך שידרוג - תכתבו את מספר הכביש, ליד איזה יישוב/ עיר הוא נמצא ותפרטו את הבעיה שבכביש

תכתבו אם חסר תאורה, שוליים, עיקולים, צמתים מסוכניםנ א
מה מטרת השרשור?ברגוע
דרך עמק פסגותנ א

דרך עמק פסגות (כביש 4578) בין היישוב בית אל ליישוב פסגות
כביש ללא שוליים, חסרה תאורה לאורך הכביש, צמתים כמוקדי סיכון

כביש 465 חוצה בנימיןנ א

מתחיל בצומת המשטרה הבריטית על כביש 60 ומסתיים בצומת גבעת כח על כביש 444 (קרוב לאלעד)
עובר ליד היישובים עטרת, נווה צוף (חלמיש), בית אריה, עופרים.
כביש ללא שוליים, חסרה תאורה לאורך הכביש, עיקולים רבים, צמתים כמוקדי סיכון.

מצטרף לשאלהמרדכי
בס"ד

אני אסביר. אתמול בלילה הייתה לי שיחה מאוד ארוכה עם מקורב לחבר כנסת מהקואליציה. בין היתר הוא סיפר לי שיצא לו לנסוע בשבוע שעבר בצומת שדיברתי איתו עליה, שאני עובר בה מידי יום, שהיא מאוד פקוקה ועמוסה. הוא אמר לי שהוא גם נתקע בה, אבל מצד שני שהוא רואה שגם המאמצים הצליחו, והתחילו שם את הבנייה לרמזור והרחבת הצומת.

זה בדיוק הסיפור. לפני כמה חודשים שהייתי בכנס עם השרה מירי רגב, כשכולם קפצו לשרה, אני קפצתי על העוזר שלה ושאלתי אותו מתי יתחילו העבודות על הצומת הזאת. שראש המועצה פרסם פוסט על שדרוג כביש בקרבת מקום, הגבתי לו על אותה צומת ספציפית. ככה פועלים, לא נראה לי שרשור בפורום יעזור.

רמזור?משה
הייתי שמח למחלף, אבל גם רמזור יקל מעט מרדכי
אגב, שרשורים במקומות כאלה כן מועיליםמשה

בסוף אנשים כאלה מחפשים את השם שלהם בגוגל עם מייל התראה כמו שאתה בטח יודע. לפעמים מספיק לאזכר את השם שלהם והם רואים או הנציגים שלהם רואים.

כבר מזמן הבטיחו שיכפילו את כביש הגישה לבית אל 466נ א
בשבועות הקרובים בעז"ה יצא מכרזברגוע
ברכת "שהחיינו" במעמד החתימה בבית אל

אבל האמת היא שהוא לא עמוס, ויש כבישים יותר דחופים

אין בעיה. אבל מה עם לשדרג את דרך עמק פסגות (4578)?נ א

דרך עמק פסגות (כביש מס' 4578) - קטע הכביש מעין תות לפסגות (מסתיים בצומת יחי"ש ציון)

אין תאורה, אין שוליים, סיבובים מסוכנים, בעיות שדה ראיה, צמתים כמוקדי סיכון

מסכים שלא יזיק לשדרג אותוברגוע
אבל עוד פעם- בקושי נוסעות שם מכוניות ויש כבישים יותר דחופים
לדעתי, צריכים לעמוד על זה. הכביש הזה ספציפית הואנ א

אחד מהכבישים המסוכנים לנסיעה... במיוחד שרכב יכול להפתיע אותך באחד הסיבובים

כמה תאונות היו שם בשנים האחרונות?ברגוע
לא יודע... איזה כבישים ביהודה ושומרון אתה מכירנ א

שצריך לשדרג אותם?

מי שמכיר כבישים ביהודה ושומרון שצריך לשדרג אותם - שיכתוב כאן

מה הקשר?___
מה זה צה"ל פה? מחכים לדם שישפך כדי שיהיה דיו לכתוב את ההוראות?

כביש מסוכן, גם אם הוא נידח, חייב טיפול.

לא שאני הבנתי מה מטרת השרשור, אבל טענות לעניין בבקשה...

הקשר הוא שיש היום השקעה מטורפת בכבישיםהסטוריאחרונה
אבל כיוון שהתקציב והכחות מוגבלים - מקדימים את המקומות הקריטיים יותר.
נקודה למחשבה, ברשותכםמרדכי
בס"ד

​אתמול השתתפתי מתוקף עבודתי בכנס 50 שנה לחידוש ההתיישבות בשומרון. היו שם נשאי המדינה, שרים שונים חברי כנסת ואישי ציבור, בהם בין היתר גם ח"כ יולי אדלשטיין. אני חייב להגיד לכם שכמתבונן מהצד, מאוד כאב לי הלב לראות איך הוא נהיה "מנודה" בציבור שלנו.

​והאמת זה עוול שאנחנו כציבור עושים לו. אם מסתכלים על נושא ההתיישבות, בין אם זה צפון השומרון וחידוש ההתיישבות בחומש ובין אם זה נושא הריבונות, במשך שנים מי שקידם את זה בכנסת, כנגד כל הסיכויים, היה יולי אדלשטיין. הרבה לפני שסמוטריץ' ובן גביר נכנסו בכלל לכנסת, יולי היה שם כל הזמן ודחף לזה בעבודה באמת קשה.

​והיום? בגלל חוק הגיוס (שהוא פעל ניסה להעביר כדי להביא לגיוס חרדים, ואפשר להתווכח על הדרך), מתייחסים אליו כאל מישהו דחוי. זה באמת כאב לי לראות את זה. פתאום אין טיפת הערכה לפעולו, והעשייה שלו פשוט נשכחה.

​הרי כולנו יודעים היום "לדקלם" בזכות מי ההתיישבות מתפתחת בשנים האחרונות, אבל היו שם אנשים שפעלו עוד הרבה לפני. לא בממשלות "ימין על מלא", אלא בממשלות שכללו את לפיד וציפי לבני. והם נשכחים היום בצד, מנודים, וזה ממש כואב הלב.

​לעומת אדלשטיין, ראיתי שם גם את השרה מירי רגב. מי שהייתה דוברת ההתנתקות ודבררה את הגירוש מגוש קטיף ומצפון השומרון. היא לעומתו התקבלה שם בחיבוקים, נשיקות ובקשות לסלפי מכל עבר.

​בואו לא נתבלבל, זה לא בגלל שמירי רגב "עממית" ואדלשטיין ההפך המוחלט מכך. זה פשוט עניין של נאמנות לנתניהו. בי באופן אישי זה העלה תחושה קלה של גועל.

צודק מאודהסטורי
ולפני הכל - אדם שסיכן את נפשו בברית המועצות על ללמד עברית ומאמץ לעלות לארץ, היה אסיר ציון, ראוי לכבוד והערכה, גם אם חושבים שמהלכיו הנוכחיים אינם נכונים.
אני חושב שאני מסכיםמשה
יולי אדלשטיין בגד כשהצביע נגד הרפורמה המשפטיתeilonb3

מי שהיה נגד הרפורמה המשפטית ובעד הבג"ץ הפרוגרסיבי הוא נגד עם ישראל. ברגע שלא נבחר ליו"ר הליכוד נהיה אנטי עם ישראל. טוב מאוד שדחו אותו. רק שררה הוא רוצה. כמו זאב אלקין

הוא היה נגד הרפורמה? לא זכרתיאוריןאחרונה

ממש לא מתאים לאדם ערכי כמוהו. מקווה שלא השתנה ונסחף לצד המרוח בחמאה כמו שעשה אלקין למרבה הבושה

הימור בחירות: מה תוצאת המנדטים שתהיה להערכתם?זיויק
תבססו בבקשה עם טיעונים ונתונים ותרחישים סבירים
מקווה שמפלגות חדשות ומקוריות יאתגרו את הקונספציהמתוך סקרנות

אם אחרי אירועים כאלו נמשיך "להפטיר כאשתקד" (מ2 הצדדים!) המצב לא טוב.

אתה חושב שיקום משהו שלא קם עד עכשיו?זיויק
יש הרבה מתחממים על הקוויםמתוך סקרנות

הבעיה היא אחוז החסימה הגבוה, שגודע יצירתיות ויוזמה , בטענה ל"שריפת קולות".

מקוןה שיקרה הנס ויפחיתו אותו

אחוז החסימה באמת פסול דמוקרטיתהסטורי
אבל גם כשהיה נמוך הרבה יותר, היה צריך אחריות והיו כאלו שלא עברו.
כמו כל חסם כניסה לשוק.משה

כמו רשיון מונית או מכסת ביצים.

מקווהארץ השוקולד
אחרת, זה סימן רע עלינו לדעתי
עובדתיתשלג דאשתקד

אלו הרגעים שאני מזמזם את שיר הסזון.

ככה זה ברוב המקרים, ולתשומת ליבך, גם מחדלי יוהכ לא הפילו את המערך...

למה? מהפך 1977 לא היה השפעה של מלחמת יו"כ?מתוך סקרנות
היה אבל מלמד שיכול לקחת זמןארץ השוקולד
לא ממששלג דאשתקד

לפי ויקיפדיה "תוצאותיהן (של בחירת תשל"ד, מיד לאחר המלחמה) הושפעו במידה רבה מהמלחמה, אם כי מלוא ההשלכות של המשבר ניכרו רק כעבור ארבע שנים בבחירות לכנסת התשיעית."

זו אמירה עדינה ומתחמקת, כי בחירות 1977 הושפעו בעיקר מפרשיות השחיתות שנחשפו אז והתאבדותו של השר אברהם עופר. (וגם זה לא הספיק, כי זה רק חצה את הקולות של המערך. המהפך האמיתי היה בכלל ב1982 כשהימין קיבל את מירב הקולות)

בקיצור, מה שהשפיע זה לא ממש המלחמה.

מסכים לחלוטיןארץ השוקולד
כל הימור כאן, לא יהיה יותר מהימור...הסטורי
אז תהמר 😆זיויק
ביבי שוב ינצח, למרבה הצערshaulreznik

למרבה הצער - כי ימין הוא לא, לכל היותר, ימין תבוסתני שעושה את מה שהשמאל דורש ממנו. אבל כישורי המשחק של ביבי פועלים ניסים על קהל הבוחרים שלו, ואלה ימשיכו להצביע לו שוב ושוב, עד לפרישתו לגמלאות או לעולם שכולו טוב.

מי היית רוצה במקומו?זיויק
החל מעמית הלויshaulreznik
דרך אמיר אוחנה וכלה בטלי גוטליב.
באמת חושב שנכון שיהיה למדינת ישראל ראש ממשלה הומו?זיויק
יפתח הגלעדי היה 'בן אישה זונה' ופרחחshaulreznik
מה שלא מנע מעם ישראל למנותו לשופט. זה לא שבישראל החילונית יש לנו בחירה בין מנהיג צדיק למנהיג חוטא. כולם חוטאים, כולל נתניהו חובב השרצים.
סמוטריץ יקח את בן גביר...בני ב

סמוטריץ אחרי כזה מלא עשיה אמיתית ולא דיבורים 69 ישובים ,כבישים ביוש, אחלה כלכלה ורוטמן מספר אחת של הרפורמה המשפטית סטרוק פשוט בנתה את יו"ש חוות, גבעות פשוט הכל ... ומילה שלי יש עוד שחקני מפתח שיצתרפו : 1) עופר וינטר 2) צביקה מור 3) בראלה קרומבי 4) ארז בינר רשימה חלקית ...

הימור אם מפת המפלגות נשארת ככה:

הליכוד:32-37

שס:9-11

יהדות התורה:8

הציונות הדתית:8-12

בן גביר:5-7

בנט:5-8

גנץ:8-15

לפיד:10-17

הדמוקרטים:11-16

ישר: 0-5

חדש תל:5

ראמ:5

בלד, המילואיניקים לא עוברים!

אבל הסקרים מראים להפךזיויק
סליחה שאני קטנונימרדכי

בס"ד

סמל ישוב זה אירוע חשוב, ואני ממש לא מזלזל בו. מצד שני אי אפשר להכניס תחת ההגדרה 'יישובים חדשים' את הישובים נריה (450 משפחות), לשם (700 משפחות), כרם רעים (200 משפחות) שבות רחל (150 משפחות) ויישובים נוספים.

יישובים חדשים, בהחלט יש, ב"ה. לא 69.

(ואגב, נא לא לכרוך ביחד את נושא החוות ואת נושא הגבעות. רק לפני פחות מחודש הסבירו לנו סמוטריץ' וסטרוק שזה לא אותו דבר ומה צריך לחזק ומה צריך לפנות)

לגבי הסוגרייםהסטורי

הם בהחלט דוחפים ומעודדים את הקמת החוות והגבעות, לגמרי. תשאל את כל מי שנמצא שם.

מה שטענו שצריך לפנות זה מקומות בהם הבניה העצמאית, מעכבת את הבניה המסודרת שאמורה להיות הרבה יותר משמעותית.

(אין לי מושג מי צודק בוויכוח הספציפי על הפרטים באותו אירוע ומסכים לגמרי שהאירוע ההוא וההסברה סביבו היו אמורים להראות אחרת לגמרי).

אני גם לא יודע מי צודק בויכוחמרדכי
בס"ד

גם באופן אישי אני לא רואה הבדל משמעותי בין החוות לבין הגבעות. אבל בשורה התחתונה, שהם הסבירו את המהלך, הייתה הפרדה ברורה בין החוות לבין הגבעות. צד אחד הוצג כמעשה פטריוטי בעוד לגבי הצד השני השתמשו במילים קשות יותר.

ביבי ינצח שובמישהי יפה!
כי?זיויקאחרונה
במהלך הלילה בית נהרס בגבעת בית ענותאיתן גיל

בתמורה לכל בית שסמוטריץ' הורס בארץ ישראל הוא מוסיף עוד אנטנה בשומרון, וכך בעוד פחות מ- 10 שנים יהודה ושומרון תתמלא באנטנות, אבל לא ישאר שם אפילו בית אחד לרפואה*

*מותנה בכך שבצלאל יעבור את אחוז החסימה, בעוד פחות משנים  עשר חודשים.

אתה מטומטם או עושה את עצמך?!הסטורי

בדקת כמה בתים נבנים ברגעים אלו ממש?!

(לא מצדיק את האירוע שאיני יודע את פרטיו, בגדול החבר'ה שלך בליכוד התעקשו במו"מ הקואליציוני, שהריסת מקומות חדשים יישארו באחריותם בטענות בטחוניות.

בוודאי שהשאיפה צריכה להיות לבניה מסודרת ומתוכננת ולא למערב פרוע. אמנם המציאות בשטח מצריכה 'נחשונים' שהולכים לפני המחנה).

כן, יש סיכון למי שבונה בתים לא חוקייםמשהאחרונה

עד היום הצליחו הרבה פעמים להלבין אותם ולתת להם אישור. לא תמיד הצליחו ולפעמים גם לא רצו מכל מיני סיבות (ע"ע מועצת גוש עציון).

בתים "לבנים" זה הדבר הכי חשוב בטווח הארוך ממליון סיבות ולהתעלם מזה זה פשע.

שאלות שכל אחד צריך לשאול את עצמו לגבי כיפת ברזל והסביר11

💡שאלות שכל אדם סביר צריך לשאול את עצמו לגבי כיפת ברזל וטיל החץ:

1. האם ראיתם אי פעם בעיניים שלכם- כשנאלצתם להיות בחוץ בזמן אזעקה -יירוט אמיתי של רקטה או טיל שעף בצורה אופיינית, וכיפת ברזל שמזנקת אליו ואכן פוגעת בו באמת? לא ראיתם.

ואם ראיתם סרטון כזה- כל איש מולטימדיה שעוסק בעיבוד סרטים ובפוטושופ יכול להראות שהסרט הוא מפוברק, אולי ברמה מקצועית יותר מהסרט המפוברק של שדה תימן, אך נוצר במסך המחשב ולא במציאות.

( יש ברשת כמה סרטים מפוברקים של פגיעה ,עם הסברים משכנעים של איש מקצוע שמראים שהם מפוברקים והפגיעה לא קרתה)

2. טילי תמוז ,גיל ,וכל טיל מכובד,  מראה צלב שהטיל מצלם בעצמו כיצד הוא מתקרב למטרה,

שהולכת וגדלה, עד שהמסך שחור כשהוא מפוצץ אותה.

האם ראיתם אי פעם סרטון כזה מכיפת ברזל?

אני בטוח שלא ראיתם.

ואם כן, איש מקצוע כנ"ל -יוכל להראות לכם שזה סרט מפוברק.

וכן לגבי יירוט של טיל על ידי טיל חץ.

האם לדעתכם קיימים סרטים של יירוט, אלא שמסתירים אותם מהציבור?

לא הגיוני לחשוב כך, כי סרטים כאלה יכולים רק להועיל ולהגביר את אמון הציבור במערכות.

3. 📢מדוע ,כשמתפרסם שהגיע טיל=רקטה לאיזור מסוים, ושהוא יורט בהצלחה, נשמעים באזור כמה פיצוצים .למה יותר מפיצוץ אחד,

כמה פעמים יכולה רקטה של האויב להתפוצץ?

הרי לאחר הפיצוץ הראשון הרקטה כבר לא קיימת יותר. אולי זה חתול בעל תשע נשמות?

4. ידוע שארהב השתתפה ומשתתפת בפיתוח  כיפת ברזל והחץ . האם אין לה אינטרס להגן על עצמה? הרי היא נמצאת בסכנת ירי טילים מכל ספינה רוסית שמתקרבת לחופי ארה"ב גם ממרחק גדול, כגון אלף/ אלפיים קילומטר.

אם כן ,למה ארה"ב לא רוכשת טילי כיפת ברזל או חץ מישראל?

ולהיפך, היא ביטלה עסקאות רכישה של הכיפה מישראל. למשל חפשו בגוגל : "ארה"ב לא תרכוש את מערכת כיפת".

מה שאומר שאין לארה"ב אמון 🤏 בטילים שהיא מייצרת על ידי ישראל.

🐣אבל לקידום מכירות- למה לא? כלומר ארה"ב, שמושקעת בכיפת ברזל וב- חץ,  יש לה אינטרס שמדינות שונות ירכשו מישראל את המערכות הללו, והיא תגזור קופון ברווח , מה שיכול להסביר מדוע גרמניה רכשה לאחרונה חץ3,

ומי יכול לשלול את הטענה שזהו תרגיל של איש העסקים טראמפ , שנתן לגרמניה את הכסף לרכישה?

אגב, גם סינגפור, שסיכמה שתרכוש מערכת כיפת ברזל מישראל- חזרה בה ולא ולא רכשה. חפשו בגוגל "סינגפור לא תרכוש כיפת".

שאלות  אחרונות לגבי כיפת ברזל וטיל החץ:

🏆🤺מדוע פוטין הזמין את ארה"ב לדו קרב ,שתנסה להפיל טיל שלו?

הרי הוא כביכול מסכן את היוקרה שלו ואת הכבוד  הלאומי  של רוסיה.(חפשו בגוגל: פוטין מזמין לדו קרב).

האם הוא לא חושש שארה"ב, שמממנת את כיפת ברזל והחץ,תשאיל/תיקח מאיתנו סוללה ותפיל את הטיל שלו?

💡אולי הוא יודע על יעילות הכיפה והחץ משהו שאנחנו לא יודעים?

6.כידוע נורו אלפי רקטות מעזה לישראל בשבת שמחת תורה. חפשו בגוגל "המספרים שמאחורי 30 הדקות הראשונות" ותראו שבסיום הכתבה מוזכר שדובר צה"ל סירב להתייחס לידיעה (אתר mako).

.

🙈א. מדוע סירב להתייחס,וגם ולא ציין האם,וכמה מהרקטות הופלו על ידי כיפת ברזל?

ב. בפסטיבל הנובה היו כידוע אלפי אנשים, (ההערכה- 4400, ועוד כאלף במסיבה קרובה שלא אושרה ע.י. המח"ט), כולם בשטח פתוח, עם פלאפונים, ואכן הם צילמו הרבה סרטונים.

האם ראיתם סרטון שאנשים צילמו,שמופיע בו יירוט של רקטה, שמגיעה מעזה במסלול אופייני, וטיל כיפת ברזל טס ישר אליה ומיירט אותה?

והאנשים שניצלו לא דיווחו שראו בכלל/כמעט כיפות ברזל באוויר.🤨

ג. בכתבה מ 2/25 שלהלן,נראה שהצבא מרגיש בתמיהות שלעיל. אולי לכן צה"ל טוען בתחקירים: "מסיבות ביטחוניות שלא ניתן לפרטן💤, מספר סוללות כיפת ברזל ברחבי עוטף עזה סבלו מאי-ספיקה בדקות הראשונות של המתקפה. המשמעות – היעדר מוחלט של יירוטים מאותן סוללות"  וכו'.  איך נדע האם הבעיה אכן היתה רק אי ספיקה", ביטוי יפה…  ואולי לא רק "בדקות הראשונות"?🤫

.המשך מאתמול לגבי כיפת ברזל והחץ-הכתבה כאן: https://www.mako.co.il/news-military/2025_q1/Article-a3d2c534ee8c491027.htm

7.רפא"ל סירבה לבקשה רשמית לשלוח איש מקצוע מטעמה שיפריך את הטענות של אנשי מקצוע,👎

על כך שכיפת ברזל והחץ לא מסוגלים ליירט כלום,

והפיצוצים שאנו שומעים הוא לאחר שהטיל לא מצא את המטרה, והוא מתוכנת לפוצץ את עצמו.💥

מה הבעיה, אם המערכות עובדות ויש יירוטים, למה סירבו? שמא יש להם מה להסתיר?

אדרבה, שיעשו שוב ניסוי מסודר לפי הפרוטוקול המקובל בעולם, ויוכיחו בצורה אובייקטיבית שהיירוטים מצליחים.

(ה פניה לרפא"ל והסירוב מוזכרים בסרטון היוטיוב סיכום תמציתי, שם בתיאור,בלחיצה על "עוד".)

8.⚠️ נתון חשוב: עשר שנים לאחר שכיפת ברזל הפכה להיות  מבצעית,הודה אלוף פיקוד דרום המכהן ,אליעזר טולדנו, שכיפת ברזל לא עובדת:

הדבר הופיע בעיתון ישראל היום, במוסף שישבת מתאריך 26 בנובמבר 2021.

הנה ציטוט של גולש מתוך הכתבה, מדברי האלוף טולדאנואני ראיתי זאת בעיתון המודפס אז):

"אנחנו צריכים להגיע לשם (לנושא הרקטות) ולתת לזה פתרון. אם לא נאמין שזה יעד ריאלי לא נגיע לשם.

זה לא יגמר בשנה הקרובה ,אבל זה היעד".

עולה מדבריו (הבנת הנקרא בסיסית), שאין בזמן הראיון פתרון לרקטת של החמאס.

כל השאלות הללו הן גם לגבי טיל שרביט קסמים=קלע דוד, טילי ברק 8,כיפה ימית וכו'.

צירפתי כאן גם חלק ממה שכתבתי בעבר לשם נוחות .

סליחה על האריכות , אך זה חשוב

שאלת את זה לפני עשרה ימים וענו לך...הסטורי
שאלות שכל אדם חושב צריך לשאול את עצמו על כיפת ברזל - אקטואליה וחדשות

בקריאה מרפרפת (לא היה לי כח להשוות שורה שורה) לא חידשת כאן שום דבר על השרשור ההוא. אבל גם אם יש כאן נקודת חידוש, אתה מוזמן להוסיף את זה שם, לא רואה סיבה להספים את הפורום.

לגופם של דברים - באזור שלי לא ראו כי לא היו טילים. אבל מאנשים שנמצאים באיזורים שראו טילים שמעתי עדויות רבות על ירוטים.

כן, ההזיות המוכרות של המדען המתוסכלshaulreznik
שאת שמו שכחתי
ראה נאשלג דאשתקד

אם באמת כיפת באזל היא חסרת ערך, אז תשאל את עצמך על כמות הטילים שנורים לעומת כמות הפגיעות והנפילות.

אתה כמובן יכול להגיד שגם זה שקרים וערכו בפוטושופ, אבל את זה ניתן לאושש או להכחיש על ידי 2 טלפונים לחברים שלך מאזורי הספר. זה ממש לא מסובך (בהנחה שאת השיחות לא יערכו בפוטושופ).

אני לא מבין גדול בטילים וכו, לכן על הרבה משאלותיך אני לא יכול לענות (על חלקן כן ודי בקלות...). אבל יש לי כמה וכמה חברים מתעשיית הטילים בישראל ולא נראה לי שהם שותים קפה כל היום ומוציאים הודעות מפוברקות לתקשורת. מדובר באנשים מאוד מאוד חכמים ומסורים וערכיים.

אם יש לך שאלה או הפנייה ספציפית, אתה מוזמן לשלוח כאן או לי באישי ואשלח למישהו מחבריי שעמוק בתחום הזה. ככלל הם לא מדברים הרבה על מה שישראל מייצרת (אחרי הכל המידע מסווג) אבל מניח שתשובות כלליות לשאלות פשוטות הם ישמחו לתת.

ראיתי פיזית. כן.נקדימון
ולא אכפת לי איך קוראים לזה - זה פוגע ומציל חיים.
לא שוב.מרדכי
בס"ד

אני חובב קונספירציות, אבל לחזור עליהם כל כמה ימים עדיין ישאיר אותן בגדר קונספירציה, ולא יהפוך את זה לאמת.

הערה לגבי התגובות להודעה על כיפת ברזלסביר11אחרונה

האתר לא נותן כרגע להגיב בצורה אחרת.

א. מי שכתב שזה חוזר על עצמו- סימן שלא ריפרף על כל הטקסט שאומנם הוא ארוך ,,

וגם ולא ראה שחצי מהטקסט הוא חדש לגמרי החל מ:שאלות אחרונות ",

וסימן שלא הגיע להערה שבסוף  על האריכות ולהתנצלות על כך.

ב. אין יותר קל מלפסול לגופו של אדם,

במקום להתייחס עניינית לטענות ולאסמכתאות שבהן.

ג. חברים, מבקר המדינה הכיר בתלונה ש הגיש על כך חתן פרס ביטחון ישראל על פיתוח טילים,

וגם ועדה בין משרדית הטילה על ראש המל"ל למצוא פתרון שעובד.האסמכתא ביוטיוב, אוכל לשלוח בפרטי.

אי אפשר לקבל שליטה בסיסית בנושא ,

בלי לראות את סדרת הראיונות ביוטיוב, ולפחות את הראיון סיכום תמציתי

אור של חנוכה שלי...סיעתא דשמייא1
...ראוי שיצויין בכל דרשה השבת את האור הגדול של הארוע המטורף שהיה ביום ראשון . אור ששמו אחמד אל אחמד.

להרבה קשה לעכל את זה אבל לא במקרה השם שלח לשם שינוי איסלמי ערבי לעצור את היורה מלהתקרב למקום הארוע.

חשוב להנהגה  לאמר בכל רם במיוחד ליהודים יקרים כאלה שלא צריך להתלהם ולהכליל ולאבד תקווה.

אותי הוא הציל אישית.

התכוונתי לנפקא מינא הלכתית בדיני קנייןקעלעברימבאר

אולי יעניין אותך